„Ia de la Băsescu…”

„Ia de la Băsescu” un candidat de premier. „Profilul” e clar. Actualul președinte ni l-a descris la televizor. Da avem deja portretul robot. Încă din noiembrie 2009 – atunci când Băsescu ne-a prezentat „modelul” de prim-ministru care să satisfacă cerințele lui politice – Liviu Negoiță. Se poate spune că Liviu Negoiță nu era arhitipul de candidat proeuropean, proatlantist, având domiciliul în UE și în NATO (se pare că avea chiar mai multe domicilii în organizațiile respective)? Nu era o personalitate loială interesului național? Nu susținea principiile constituționale, ale statului de drept și valorile UE? Avea, cumva, vulnerabilități, umbre, lucruri ascunse? Nu era pregătit să rupă „filmul urât” în care ne aflam? Nu avea experiență ca ministru (fusese chiar un fel de prim-ministru în sectorul 3)?

Iată, deci, că Băsescu e coerent cu ceea ce solicită clasei politice. El nu cere mai mult decât a oferit el însuși.

Am văzut însă că unul dintre cei patru intelectuali „reformiști” ai PDL mă ceartă, de la Bruxelles, că am cerut suspendarea lui Traian Băsescu. În primul rând, nu am cerut suspendarea sa, ci am spus că, dacă nu respectă Constituția, poate fi suspendat (așa scrie în Constituție). În al doilea rând, eu am prezentat mai multe argumente din Legea partidelor politice și din Legea alegerilor parlamentare (dacă e nevoie, mai adaug texte și din regulamentele celor două Camere), conform cărora, la consultările de la Cotroceni, trebuie invitați reprezentanții partidelor sau ai alianțelor politice – dacă au participat în această formulă la alegeri și au depășit pragul electoral.

Băsescu promisese public că ne va face un seminar despre Legea partidelor politice ca să explice de ce invită doar partidele la consultări, nu și alianțele politice. A uitat. Are multe pe cap. L-am ajutat și am prezentat eu un rezumat al legii, Preda nu contrazice argumentele mele. El spune – ca un adevărat intelectual – că nu am bască…

PS. În ceea ce privește votul de mâine, rămâne cum am vorbit înainte de închiderea campaniei electorale…

125 Responses to “„Ia de la Băsescu…””


 1. 1 Iancuconstantin79@yahoo.com decembrie 8, 2012 la 5:13 pm

  D-le Nastase, va citesc demult articolele, sunteţi o sursa de inspiratie, mult peste tot ce este in azi in politica( la oameni mă refer), la început nu am vrut primesc pe mail postarile d-voastra, de frica va spun drept, dar mâine mă duc la vot sa scap si de frica si sa trăiesc într-o tara in care nedreptatile si RAZBUNARILE personale nu-si au locul !!! Va multumesc, mi-ati demonstrat ca nimeni nu poate învinge, cu o singura condiţie::: Inving si câştiga tot timpul cei drepti si corecti!!!! De la un sustinator din Sibiu….. PS:: Cand primesc, mai ales dimineaţa mail de la d-voastra, incep ziua mult mai relaxat si binedispus….. se va face dreptate sa ştiţi, îmi veţi da dreptate mâine după alegeri…. eu voi urma sfatul d-voastra de vineri….. Trimis de pe iPhone-ul meu

  Pe 08.12.2012, la 16:44, „ministru >> prim-ministru >> blogger” a scris:

 2. 2 Ghita Bizonu' decembrie 8, 2012 la 5:42 pm

  Votati pentru democratia parlamentara in stil european !
  – Votati pentru ca sa fie respectate procedurile si uzantele democratice in uz si in Anglia si in Franta !
  – Votati pentru un guvern responsabil , poate si capabil , care sa nu fie creatia unui singur individ dornic de putere !
  Nu credeti ca si Corneliu Coposu ori Ion Ratiu ar putea sa fie de acord cu aceste motive ?
  Acum vedeti si dumneavoastra care dintre cele 2 aliante indeplineste criteriile acestea .
  Sau daca doriti puteti vota ca sa fim ce am fost si mai mult decat atat :
  Un Popor ! Un Partid !! Si un maret , iubit Conducator !!! Asta daca ARDesti sa strigati Sieg Heil Traian!!

  Alegeti intre Europa democratica si satrapia asiatica !!!
  La alegere

 3. 3 Ghita Bizonu' decembrie 8, 2012 la 5:43 pm

  Stai ba acasa !! Nu vota!!!
  Stai acasa.

  Pentru ca in decembrie Presedintele Mesei Verzi sa poa sa isi impuna – din nou! – premierul Sau. Ca Ei sa Isi reia tara Lor.. tara Lor pusa la austeritate ca Ei sa traisca bine!! Tara lor pe cari sa straduie sa o faca competitiva cu China – la salarii scazute nu la lansari de stateliti cu rachete proprii sau constructii de Maglev uri(singurii din lume…)

  Stai acasa ca sa dispara pana si ideea de stat social…
  Sati acasa fiindca esti fericit ca Romania este in funcea listei cu cele mai sarace tari din UE si nu numai! Ca Romania sa fie in continuare contributor net la bujetu UE si ca sa ni se reproseze ca am primit degeaba 20 mld euroi. Ca e fapt nu am primit! Stai acasa ca esti fericot ca si putini bani atrasi de la UE au fost cheltuiti in fara normelor si OLAF se can sucare!!

  Stai acasa ca tontu de inVictor sa nu mai fie premier . Ca sa fie premier MRU ca sa poa sa se dea cu 3 deodorante si 2 ungunete din banii publici si <b?sa bage in el vita Kobe! Stai acas ca ala cu usturoiu sa primeasc si el o sinecura. Ca Papahagi sa continue sa inmulteasca cu zero!

  Stai acasa ca Gordon si Gittesnstein sa fie fericiti! Si ca FMI sa prospere!!! pe banii tai binentels fraiere!!

  Pentru toate astea, fiindca esti satisfacut de austeritate, de taieri , de cresterea TVA , de imprumutu’ de la FMI ca sa aibe Reifisen si Ertse Bank beneficii, ca NOKIA s-a retras si se vor mai retrage si altii si fiindca tie nu iti trebuiesc autostrazi si drumuri fara gropi!!!

  Ca sa isi mai ia nutzicile niste vuitoane!!!

  Ca sa fim o satrapie asiatica condusi de o clona a lu Lucasensko
  Ca sa iti nenorocesti copii si nepotii

  Stai in casa! Nu vota!!!

 4. 4 Ghita Bizonu' decembrie 8, 2012 la 6:54 pm

  Pai luati! de ce sa nu luati?! Ar fi ceva cu comunicarea cu partenerii de (n-)UE (comunicare adicatelea) . Pai ia sa vedem

  Le Figaro de ieri : „Roumanie : les petits juges font trembler le Parlement” plin de poncife baSSciste. Sa va dau un mic exemplu :”Mais aussi, souligne Andrei Cornea, «l’arrivée d’une nouvelle génération plus réformiste au sein du Conseil supérieur de la magistrature, le volontarisme des procureurs et de l’ancienne ministre Monica Macovei, une réforme technique de la justice initiée en 2007 pour écourter les procédures et puis enfin l’attitude de Traian Basescu qui a su se tenir à l’écart et laisser ces gens travailler».
  Clar ?!
  Articol semnat de una Arielle Thedrel… care nu cu mult in urma mai comitea si cestia asta :desi Basescu este „un produs pur al culturii comuniste”, citand dezbaterea electorala din 2004, cu Adrian Nastase, acesta a fost singurul care s-a luat de „sistemul oligarhic mostenit din tranzitie, prin care institutiile si aparatul statului erau conduse de catre o clasa de intreprinzatori imbogatiti in conditii opace”. Care inca n-a convis partenerii occidentali. Poate din cauza ca presedintele e vazut ca un „provocator, manevrist, fara scrupule in a manipula Constitutia”! Si totusi „singurul care a pus capat impunitatii clasei conducatoare!”

  Pai luati de la Basescu!!!

  Hm .. nu m-as mira daca peste cateva zile aia din vest nu vor da din umeri si nu vor zice :”romanii au o constitutie neclara..” si aia socialeistii ORRORpei nu vor sta din nou de lemn Nastase ca in vara …ca dvoastra (PSD) procedati altminteri. Adica gresit

 5. 5 Iancuconstantin79@yahoo.com decembrie 8, 2012 la 7:27 pm

  D-le Nastase chiar dacă v-au ingradit d-voastra dreptul la vot, eu mâine voi merge la vot, ca sa votez in locul d-voastra!!! Îmi pare rău ca in 2004 am votat cu Basescu( aveam 24 ani), am contribuit cu votul meu la distrugerea ţării, mâine, voi încerca sa repar prin votul meu ce am stricat in 2004….. PS: Ce prosti suntem uneori….. Trimis de pe iPhone-ul meu

  Pe 08.12.2012, la 16:44, „ministru >> prim-ministru >> blogger” a scris:

 6. 6 Radu Humor decembrie 8, 2012 la 8:18 pm

  Marea nesimţire e că Băsescu cere unui premier, exact ce n-are el !
  E ca şi cum o patroană de bordel, pornită de jos, trecută prin toată mizeria profesiei, incluzând şi „centura”, le-ar trece pe viitoarele angajate prin ciur şi sită , cum se spune, refuzând să le angajeze pe cele care nu sunt virgine sau au depăşit vârsta de 18 ani 🙄
  Penibilitatea ultimelor ieşiri prezidenţiale( de abia azi a făcut-o şi la propriu, ieşind în decorul unei cunoscute staţiuni 😉 ) ar descalifica până şi pe un şef de trib oceanic, sindromul fricii amestecate cu refuzul revenirii la realitate, făcându-l când de râs, când de plâns, dar mai ales de prisos , un fel de „încurcă-lume”, în viitoarea alcătuire politică .
  Ale cărei responsabilităţi uriaşe de reparare şi înlăturare a dezastrului lăsat în urmă de portocalii nu se poate face cu Băsescu pe post de soacră, aşezat pe cuptor şi dând indicaţii şi aere de tot felul !

 7. 8 MIO decembrie 8, 2012 la 9:28 pm

  TOATA BAFTA DIN LUME PENTRU USL !!!
  PENTRU D-VOASTRA, CU MULT RESPECT, SANATATE SI INTOARCEREA CAT MAI REPEDE LA NOI, CEI CARE VA IUBIM!

 8. 9 NICOLETTE ORGHIDAN decembrie 8, 2012 la 9:39 pm

  Poporul acesta a cam …tot ,,luat de la Basescu” vreme de opt ani si …cam s-a inecat. E vremea acum sa-i mai si…,,dea lui Basescu”, ptr ca, de, nu-i frumos sa tot iei si sa nu dai nimic. Maine cred ca tot romanul, apt de vot va da; va da cu tifla, va da …,,afara” un Presedinte care, desi SUSPENDAT, continua sa ocupe un post, o functie (cea mai mare poate-n satat) la care nici macar n-ar trebui sa se gandeasca, dar sa o mai si ocupe! Asadar sta in forta noastra, avotului liber exprimat sa-ndepartam ceea ce , vreme de 8 ani a incurcat si oprit Romania din drumul sau liber spre reala democratie. Nu s-a remarcat cu nimic pozitiv, ba, pe plan inernational, Romania a fost izolata. E vremea sa i se redea demnitatea si verticalitatea unui real stat de drept.

 9. 10 Cornelia decembrie 8, 2012 la 10:00 pm

  VOTAM, VOTAM. VOTAM…..sa crape toti ai lui basescu.

 10. 11 lucy decembrie 8, 2012 la 10:32 pm

  Nici cateii nu mai „iau de la basescu”, iar oamenii sunt lamuriti , si daca tinem seama si de iesirile sale de saptamana aceasta si mai ales nivelul de desfasurare, pare prea mult de suportat. Maine mergem la vot, si chiar daca nu ne va fi mai bine, cel putin poate se va reveni la o normalitate ,la un respect pentru oamenii care construiesc ,ori au construit aceasta tara. E mare lucru sa te simti bine in tara ta! D-voastra domnule Adrian Nastase, va dorim sanatate, rabdare si izbanda , si va multumim ca va gasiti resurse de a fi mereu langa cei multi!

 11. 12 papasha decembrie 8, 2012 la 11:29 pm

  L-ati vazut la munte , la Predeal , ce mecla de cadavru are ? Ranjea ,dar nu era ranjetul lui . Tataru’ stie ca-i de porc rau de tot ! El stie si scoru’ final ; el stie ca la un rezultat de peste 60% E UN CACAT IN PLOAIE , SINGUR , SINGUREL , fara de vaca germana si fara de boul portughez , si fara de toate celelalte slugi , care sa-i mai propteasca scaunul de la closet ! DIXIT !
  DOAMNE AJUTA-I SI PE ROMANI , ASA CUM SUNT EI !

  Statistica oficiala a numarului cauzelor cu autori necunoscuti, ramase nesolutionate, cu precizarea ca explozia acestor cauze a atins maximum sub mandatul lui Kovesi ( femeia a rezolvat UN SINGUR SI CEL MAI IMPORTANT CAZ !!! )

  2004 – 95.072

  2005 – 150.126

  2006 – 218.725

  2007 – 264.511

  2008 – 322.078

  2009 – 391.684

  2010 – 496.542

  Cifrele nu mai comporta comentarii! De precizat, ca referinta, ca in 2010 numarul total de dosare din toate parchetele a fost de 1.513.272!

 12. 13 Fragmentarium Politic decembrie 9, 2012 la 1:58 am

  Alegeri parlamentare 2012: O campanie atipica si o victorie (masiva) asteptata

  Este duminica, o zi de iarna, adanc sapata in calendarul electoral: 9 decembrie. Mai sunt cateva ore bune pana la deschiderea urnelor. Toate analizele interne si externe despre scrutinul parlamentar de azi conduc catre o singura concluzie, Uniunea Social-Liberala (USL) va castiga majoritatea absoluta in Parlament. In pofida prognozei meteo nefavorabile, cu ploaie, lapovita si ninsoare, se asteapta inregistrarea unui record de participare la vot. Ce-i va scoate pe romani din case pe o asemenea vreme si-i va determina sa voteze atat de hotarat?

  Aceasta determinare electorala, nemaiintalnita de la primele alegeri postdecembriste, este explicabila prin caracteristicile de mediu, international si national, si cele ale campaniei electorale. Politicile supranationaliste europene si americane si valurile de recesiune de pe ambele maluri ale Atlanticului au un impact contorsionant asupra economiei Romaniei, efect de propagare al carui sfarsit, din pacate, nu se intrevede. Cu fiecare incercare esuata de a ajunge la normalitate a devenit tot mai luminatoare ideea ca solutiile unor probleme vitale precum cele legate de absorbtia fondurilor europene, exploatarea nationala a resurselor autohtone, consolidarea cresterii economice, crearea de locuri de munca ori, pe aceste baze, cresterea calitatii vietii, sarcina sociala a Revolutiei ramasa neindeplinita, nu pot fi gasite in limitele vechiului capitalism, care nu mai reprezinta o alternativa. Cautarile nu mai tin de pozitia in interminabilele invartiri in cerc, ci de directia de iesire din incercuire, care sa duca spre un nou capitalism. Politicile economice gresite, de austeritate, ale guvernelor de dreapta romanesti si criza politica din jurul suspendarii si demiterii presedintelui au creat un munte de frustrare populara si un larg front de asteptare electorala.

  Campania electorala, pe care presedintele Basescu a etichetat-o drept “nerelevanta pentru realitatile din Romania”, si alegerile de azi au capatat o relevanta strategica, de optiune cruciala pentru viitorul romanilor. Nu este vorba de o optiune politica sau militara, de a alege, pe aceste coordonate, intre Vest si Est, aceasta a fost stabilita dupa Revolutie, prin consens national, tratate internationale si parteneriate strategice, si are taria unei stanci, am revenit si vom ramane pe vecie in Europa. Este vorba de libertatea optiunilor economice, care tine de insasi libertatea economiei de piata. In economie, cu deosebire in cea mondiala, vechiul „principiu” politic potrivit caruia prietenul meu trebuie sa fie dusmanul dusmanului meu nu mai poate sa functioneze fara riscul adancirii crizei actuale sau al saririi dintr-o criza in alta. Istoria a demonstrat cu prisosinta ca atunci si acolo unde acest fals principiu a functionat, economia nu a fost libera. Economia mondiala trebuie sa functioneze ca o piata libera a interactiunilor dintre economiile nationale, dupa cum libere trebuie sa fie uniunile regionale si interactiunile cu acestea ori dintre acestea, ca procese si trepte intermediare ale globalizarii. „Avutia natiunilor” a lui Adam Smith trebuie recitita si reactualizata.

  Pe scurt, campania electorala 2012 s-a caracterizat prin asimetrie, substitutie si intruziune.

  Asimetria absoluta a competitorilor, in termeni de putere (USL) si slabiciune (ARD), a avut drept efect si o asimetrie de acelasi calibru a intentiilor de vot sau o depolarizare accentuata a electoratului, in favoarea cresterii ratei de coeziune socio-electorala a acestuia. Spre deosebire de alegerile prezidentiale americane, de pilda, unde simetria relativa a celor doi candidati si scorul sensibil al competitiei a avut drept rezultat o falie prin chiar mijlocul masei de alegatori, ceea ce s-ar putea sa fie un efect pervers al politicii „Dezbina si cucereste!”, in cazul alegerilor parlamentare romanesti o asemenea falie are toate sansele sa fie una marginala, ca urmare a diferentei mari de scor, ceea ce ar putea fi tradus si ca un rezultat al unei altfel de strategii electorale, „Uneste si salveaza!”.

  Substitutia prezidentiala a ARD, prin implicarea activa a presedintelui Basescu in campania negativa versus USL, a condus la deconstitutionalizarea si mai puternica a persoanei acestuia, ca ocupant al functiei de sef al statului, careia Constitutia ii interzice in mod explicit partizanatul politic si electoral. Cu siguranta, Basescu si-a atras un al doilea vot de blam, dupa cel de la referendumul din vara, care se va vedea, diseara, in scorul electoral, dar si, in functie de cum se va raporta la rezultatul alegerilor, intr-un eventual nou episod de suspendare/demitere. Cu o campanie si niste alegeri sub spectrul prezidentialist-justitiarist, in care presedintele a transformat justitia intr-un instrument personal, pentru scopuri politice si electorale, cu opozanti aruncati in inchisoare sau urmariti penal, coabitarea, nu ma hazardez deloc sa o spun, se contureaza si mai improbabila, iar o noua criza politica, si mai probabila.

  Intruziunea externa, europeana si americana, a fost prezenta de-a lungul intregii crize politice din vara, dar aceasta a atins un punct culminant, joi, cu o zi inaintea incheierii campaniei electorale, mutandu-se de pe palierul ambasadorului american pe cel al secretarului de stat al SUA. Intr-o lectie ratata de diplomatie, Hillary Clinton a mentionat Romania, la reuniunea OSCE, alaturi de Rusia, Ungaria, Belarus, Ucraina si alte tari din Asia Centrala, in randul statelor unde exista „un recul democratic”, acuzandu-si aliatul si partenerul strategic roman de „atacuri la adresa procesului constitutional”, o teza extrem de draga ambasadorului Gitenstein si presedintelui Basescu, cu care spera sa intoarca rezultatul alegerilor, dupa „modelul” cu care a fost intors cel al referendumului. Atunci, democratia a fost infranta prin nascocirea „puciului parlamentar”, acum, se va incerca, probabil, prin ideea si mai trasnita a „puciului electoral” sau, de ce nu, „constitutional”, pentru a da curs sugestiei doamnei Clinton.

 13. 14 Karakas decembrie 9, 2012 la 3:36 am

  Implicarea Presedintelui tarii in campania electorala, si pozitia sa fatisa anti-USL este un act anti-democratic si neconstitutional. Probabil o face din disperare, pentru ca mesajul sau electoral este unul absolut idiot: daca votezi USL inseamna ca votezi impotriva apartenentei Romaniei la UE si a parteneriatului cu SUA.

  „De 7 luni avem la putere lideri politici care atacă permanent UE şi liderii Uniunii. De şapte luni avem lideri politici care atacă permanent parteneriatul cu SUA şi Departamentul de Stat al SUA. Ziua de mâine este decisivă. Românii ne vor arăta dacă rămânem în zona gri, acolo unde politicienii aflaţi la putere susţin că trebuie să fim mai aproape de Rusia şi China, sau ne continuăm drumul consolidat spre Bruxelles şi spre parteneriatul cu America. Acesta este votul pe care îl veţi da mâine”, afirmă Băsescu”

  O mare diversiune pentru prosti. Care lider politic a afirmat ca trebuie sa fim „mai aproape de Rusia si China”? Si la urma urmei, de ce nu am avea relatii bune si cu aceste state? Apartenenta la UE si relatia cu SUA exclude cooperarea cu China sau Rusia? Pai americanii sunt foarte buni parteneri cu China, si au relatii mult mai complexe cu Rusia decit Romania, inclusiv economice. Sa vada dl Basescu care sunt schimburile comerciale ale SUA cu Rusia si pe urma sa vedem ce mai cotcodaceste…

  Romanii ar trebui sa inlocuiasca tocmai lideri politici ca Basescu, care inca gindesc in termenii Razboiului Rece. Drumul Romaniei in Uniunea Europeana si relatia cu SUA va continua bine merci si daca nu va mai fi el Cocos Sef.

  http://www.mediafax.ro/politic/basescu-romanii-ne-vor-arata-daca-ramanem-in-zona-gri-sau-daca-vom-continua-drumul-spre-bruxelles-10378806

 14. 15 blogideologic decembrie 9, 2012 la 6:32 am

  Cred că va fi totalmente inutil pentru binele României faptul că USL va câştiga zdrobitor alegerile din 9 decembrie, dacă …, dacă …, nu va exista şi o refocalizare volitivă, o refocalizare cu voinţă, asupra chestiunilor culturale în România. Pentru că prima focalizare cu voinţă şi putere s-a întâmplat la momentul bizareriei chemată „Jurnalul de la Păltiniş”. Într-adevăr, recomandarea cea mai solidă dată pentru alegerea lui Traian Băsescu drept „preşedinte jucător” al României provine de la culturnicii Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, personaje din „Jurnalul de la Păltiniş”. Spuneam că după exprimarea opiniilor mele categoric non-portocalii la arestarea domnului Adrian Năstase, am fost înjurat de cineva care semnează „Mircea Popescu” pe portalul http://polimedia.us/fain/politica Având ca punct de start numele „Mircea Popescu”, am investigat cu multă atenţie portalul. N-am fost prea surprins să constat din nou că Andrei Pleşu este un personaj laş. N-are curajul să înjure direct pe cineva care nu-i convine în opinii, ci năimeşte pe altcineva, în cazul acesta pe un altminteri totalmente insignifiant personaj „Mircea Popescu”. O schimbare categorică şi decisivă de „Proiect pentru România” necesită atât o schimbare intelectualistă, cât şi o schimbare voluntaristă, vezi ce scrie în Ideologia sa de promovare a psradigmei thermidoriene nobilul conte Antoine Destutt de Tracy, care a fost atât Mentorul lui Thomas Jefferson, cât şi Mentorul primilor noştri ideologi naţionalişti romantici (vezi ce scrie George Băiculescu).

 15. 16 grigore decembrie 9, 2012 la 7:21 am

  azi sper sa scapam de ARD si apoi de Baselu.”VICTORIE”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 16. 17 blogideologic decembrie 9, 2012 la 8:37 am

  Am fost la vot. “La Craiova” nu “pică roua”, ci plouă rău. S-a produs o deteriorare a pantofilor mei cei buni. Deci am făcut “sacrificiul suprem” pentru USL! Din cauza vremii vor fi votanţi puţini. Dar, puţini sau numeroşi, nici nu contează prea mult în rezultatul tangibil pe termen lung. Pentru că pârghia de influenţare (leverage) în Noua Economie este una culturală. Iar, încă, un număr mare de lideri de rangurile doi şi trei din USL consideră că “stima noastră şi mândria” , a noastră, a românilor!, sunt tot culturnicii supremi Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu (recent am auzit ceva laude pentru ei chiar şi la Antena3, sigur că nu vorbeau Mircea Badea şi Mihai Gâdea). Culturnicii Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu se pricep la alegerea liderului şi la susţinerea liderului. Iar dacă nu va mai fi Traian Băsescu, ei vor alege şi vor propune pe un altul, perfect echivalent. Fără să mai vorbim despre pervertirea iremediabilă şi ireversibilă a discursului românesc universalist (de tip Heliad sau Edgar Papu).

 17. 18 Doru Coarna decembrie 9, 2012 la 8:59 am

  @ All,

  nu stiu cum sa va mai spun, dar pana la urma va iesi tot ca Basescu, indiferent cine castiga alegerile astea, ar fi trebuit sa va fi obisnuit deja…

  Stiu ca asta ii face pe multi sa vada rosu si sa simta nervii explodand, dar nu incurcati dorintele cu putintele: USL nu poate rasturna regimul Basescu, nu cu astia si nu acum. Si nici nu ar fi bine! Ideal este ca parlamentul si guvernul sa fie ale unora, iar presedintia si restul, ale celorlalti… ar fi echilibru, s-ar suspecta si n-ar fura, n-ar vinde pe nimic, etc. Problema este insa ca nu exista unii si altii, ei sunt toti o grupare, o singura unitate informativa, fratilor. Asa ca asteptati voi pana va vine foamea, treburile vor continua sa mearga asa cum trebuie, adica asa cum le trebuie celor de afara, strainilor. Deh, asta-i clasa politica pe care o sunteti chemati azi s-o legitimati pt 4 ani, prin votul vostru!

  Ah, daca vreun partid dintr-astea umplea tara de autostrazi, de fabrici si uzine, de universitati, scoli gradinite, de spitale, daca majora pensia si asigura protectia sociala reala, daca tinea sus steagul la Bruxelles si in restul lumii, atunci inteleg, ar merita un vot si o legitimare… insa avem doar o minoritate influenta care ne cere azi sa-i asiguram 4 ani minunati, si atat!

  Votati! Ei merita tot, voi nimic! Si pregatiti-va, poate isi va face iarasi Victoras capital politic pe langa PPE si Barosso, pe voturile voastre, ca asta-vara… ramane premier daca accepta o coalitie si un program…

 18. 19 Fragmentarium Politic decembrie 9, 2012 la 10:38 am

  Romani, luati-va revansa: Mergeti la vot!

  Alegatorule, azi e ziua ta, oriunde te-ai afla, voteaza!

  Alegatorule, nu te da batut in fata vremii, invinge-o si vei invinge vremurile! Voteaza!

  Alegatorule, fa din votul tau o Ana a lui Manole, din care va fi zidita Romania viitoare! Voteaza!

  Alegatorule, aminteste-ti de toate umilintele din ultimii patru ani si ia-ti revansa! Voteaza!

  Alegatorule, da o sansa posibilitatii ca dreptatea sa fie dusa pana la capat! Voteaza!

  Alegatorule, fa din ziua de azi o saturnalie electorala, in care alegatorii sunt stapanii alesilor! Voteaza!

  Alegatorule, hai, foloseste-te de libertatea din decembrie!/Age, libertate decembri utere! Voteaza!

 19. 20 M.Voicu decembrie 9, 2012 la 10:48 am

  @AN enumerã din ontogenia candidatului de premier: (i)-“profilul”, pe care l-aş înţelege crochiu (”s.n. Desen rapid care indică în câteva linii trăsăturile principale ale unei figuri, ale unui plan, ale unui peisaj etc.; schiță”) şi (ii)-portretul robot ca “model”. În timp, la momente de cumpãnã s-a cãutat înţelesul Art.103 din Constituţie, mai ales a alin.1: «Preşedintele României desemneaza un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultãrii partidului…, a partidelor». Cred cã definitoriu este cã:
  1) Desemnarea se face în urma consultãrii – în care în urma nu exprimã o secvenţialitate, ci procedura de adoptare a hotãrârii, în comun;
  2) Textul constituţional nu poate fi acuzat de ”preţiozitãţi”, deci nu este întâmplãtor termenul desemnare; absenţa termenului comun numire nu îmi sugereazã altã semnificaţie decât cã exact asta nu se face!
  3) Poziţia de «candidat pentru funcţia de prim-ministru» se încheie în termen de 10 zile de la desemnare, conform cu Art.103 alin.2: cu «votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului» – deci Parlamentul ia decizia: (i)-asupra propunerii Preşedintelui şi partidelor (candidatul pentru funcţia de prim-ministru) şi (ii)-asupra propunerilor candidatului pentru funcţia de prim-ministru (întreaga listã a Guvernului şi programul sãu); «acordã încredere Guvernului», sau nu [Art.103 alin.3].
  4) De lege ferenda înţeleg cã numai propunerile legislative care nu sunt cuprinse în programul de guvernare de la pct.3-supra ar trebui supuse procedurii de angajare a rãspunderii din Art.114. Dealtfel, toate propunerile Guvernului pentru legiferãri sunt supuse individual aprobãrii Parlamentului şi trebuie sã fie constituţionale intrinsec, nu global cum s-a aplicat Titlul VI peste Art.11 alin.3 care condiţioneazã ratificarea de constituţionalitatea întregului şi pãrţilor – şi aşa trebuie sã fie şi pentru modificãri

 20. 21 Vikingul Eduard decembrie 9, 2012 la 11:59 am

  Tocmai m-am întors de la vot, mândru că i-am dat-o în gură frumușelului de Băsescu.

 21. 22 Iluminatu decembrie 9, 2012 la 2:00 pm

  SUS PE STÂNGA

  Ora 7 :10 am. Un tânăr şi amabil poliţist îmi indică unde să votez pentru strada mea : Sus pe stânga. Aşa fac. Prmesc cele două buletine. Intru în cabină. Agăţ umbrela de un element sigur. Deschid un buletin de vot, şi ce să vezi : omul meu e sus pe stânga, primul. Ciudat. Desfac şi celălalt buletin de vot. Culmea, şi pe acesta omul meu este tot sus pe stânga, primul. Ce « conspiraţia dracului ».
  Ia de la Ponta,Băsescule.

 22. 23 Marian Nicolae decembrie 9, 2012 la 2:12 pm

  @ papasha

  Basescu este deja un cacat in ploaie, cu scuzele de rigoare catre gazda noastra, pentru limbaj.

  http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_parlamentare_2012-13778097-traian-basescu-votez-pentru-continuitate-drumul-spre-vest-nu-vreau-tara-mea-fie-intr-zona-gri.htm

  Basescu azi: Ha, ha, ha, votez pentru continuitate in drumul spre vest.

  „Declaratia lui Traian Basescu:

  a. Votez pentru continuitate in drumul spre vest. Nu vreau ca tara mea, tara noastra, se fie in zona gri, in care sa nu stim daca prioritatea e spre Bruxelles sau spre Moscova.
  b. Romania trebuie sa-si continue drumul euroatlantic, catre valorile euroatlantice. Cu Rusia si China putem fi buni prieteni.
  c. Cu Tariceanu nu am dubii in privinta orientarii Romaniei, chiar daca m-am certat cu el. Cu altii am dubii.
  d. Ii admonestam, ii certam, le spunem ca nu vin ei sa ne faca ordine acasa. Asa ceva nu se poate face. Risca sa nu mai fie recunoscuta ca tara decisa euroatlantica.
  Sa fim foarte drepti si directi: sint convins ca toti cei care vor sa voteze se duc la vot, poate sa ninga, poate sa ploua.
  Intrebare: Mergeti la cumparaturi? Pina acum sotia nu mi-a dat nici o lista, astept lista, a raspuns Basescu razand. ”

  Haideti sa disecam un pic declaratia de mai sus:

  a. Fie la tine acolo drumul spre Vest care a fost si este pavat cu ramasitele intreprinderilor romanesti demolate si cu mizeria romanilor care se chinuiesc afara pentru o coaja de paine….
  Tara ta? Banuiesc ca vorbesti de Israel caci Romania NU a fost, NU este si NU va fi tara ta niciodata tradatorule de neam.
  Prioritatea noastra a USL este ROMANIA, NU Bruxelles si nici Moscova.

  b. Romania NU mai are ce sa continue pe calea euroatlantica decat daca-si vinde resursele naturale.

  c. Eu unul AM dubii cu Tariceanu, poti sa-l pastrezi !!!

  d. Sincer, de aceea nu mai ploua daca nu mai canta cocosul euroatlantic in Romania. Decisa in ce sens, in sensul distrugerii totale a Romaniei?

  Basescule ne-ai distrus tara!
  Vine si nota de plata mintenas…..

  PS. Am fost la vot dimineata si i-am tras-o in dinti lui Basescu, PDL-ului, UDMR-ului si ARD-ului !!!
  Votati cu USL-ul, votati cu ROMANII SI CU CONDUCEREA ROMANEASCA A ROMANIEI !

 23. 24 Luminita Arhire decembrie 9, 2012 la 2:53 pm

  Am aplicat stampila cu grija , ca sa nu depasesc chenarul ; in acelasi timp am aplicat stampila suficient de apasat , sa fie vizibila , chiar daca tusul era absolut insuficient ; apoi am fost atenta sa nu introduc buletinele invers in urne ; le-am indoit , astfel incat optiunea mea sa nu fie evidenta ; am luat cartea de identitate si am verificat daca a fost atasat colantul cu ” votat ” ; am verificat daca semnatura mea este in dreptul numelui meu … etc, etc … Va rog sa nu radeti – daca eram neglijenta cu toate acestea , se puteau intampla mai multe lucruri :
  1.votul meu sa nu fie valabil ( vot anulat! )
  2.cand ma vor cheama procurorii sa dau cu subsemnatul sa nu le pot arata autocolantul cu „votat ” pe cartea de identitate
  3.cand ma puneau sa-mi recunosc semnatura sa constat ca este o alta semnatura in dreptul numnelui meu ( frauda ! )
  Asa ca nu radeti si procedati la fel ; numai asa optiunea dumneavoastra va conta intr-adevar !

 24. 26 Fragmentarium Politic decembrie 9, 2012 la 4:47 pm

  1. Faptul ca prezenta la vot la ora 10.00 era inferioara cu cateva sutimi celei din 2008 si la jumatatea celei de la referendum poate avea cel putin doua explicatii. Prima, generala, care tine de diferenta dintre iarna si vara, si a doua, speciala, de varful de precipitatii din cursul diminetii. Ar fi o greseala sa se puna aceasta prezenta slaba pe seama unei pretinse lipse de interes sau de educatie civic-electorala a alegatorilor. Acest lucru se va vedea pe parcursul zilei, cand urgia vremii se va mai potoli si caile de acces spre sectiile de votare vor fi degajate.

  2. Dupa proverbul cine sapa groapa altuia cade el in ea, PDL va fi nevoit sa suporte pe propria-i piele greseala de a nu fi fost de acord cu desfasurarea alegerilor in toamna si impingerea acestora in iarna, din false calcule de crestere a ratingului electoral. PDL va fi cel mai dezavantajat de vremea rea, care inevitabil va afecta prezenta la vot. Spre deosebire de referendumul de demitere, cand a dat semnalul neparticiparii la vot, scorul electoral pe care il va inregistra in alegerile parlamentare va fi direct proportional cu rata de prezentare la urne. Aceast fapt s-a vazut si din chemarea la vot a cetatenilor de catre Basescu. Ca o ironie a sortii, alegerile la rusi au loc in majoritatea lor iarna!

  3. Avalansa declaratiilor prezidentiale electorale este de-a dreptul stupefianta. Nici macar in ziua alegerilor nu s-a putut stapani, “asasinandu-i” pe uselisti cu tinerea drumului spre Vest si pericolul zonei gri in cazul schimbarii de drum. De fapt, este o falsa problema si o manipulare cat se poate de reala, in stilul diversiunilor binecunoscute ale lui Basescu, pentru ca alegerile parlamentare nu inseamna in niciun fel un referendum de iesire din organizatiile euroatlantice (chiar si britanicii, cei mai eurosceptici, ar avea nevoie de un referendum pentru a face un asemenea pas). De nepermis a fost si invocarea, in chiar sectia de votare, a numelui liberalului “euroatlantic” Tariceanu, ca un cantec de sirena pentru postul de premier. Ramane de vazut cine si in ce mod il va trage la raspundere pe seful statului care, prin astfel de acte impardonabile, se situeaza deasupra Constitutiei!

 25. 27 Radu Humor decembrie 9, 2012 la 6:00 pm

  Băsescu nu poate nega ( e demonstrat logic !) că şi după aceste alegeri, cu un câştigător net ca USL, România îşi va continua drumul spre vest .
  Furia lui cumplită vine de acolo că nu va mai fi el cel de la timonă !
  Ba mai mult s-ar putea ca în loc de timonă, să aibă parte de timo(c)nă 😉
  Sincer să fu, mie mi-e teamă ca Ponta să nu cedeze şantajului şi să bage ARDul în Parlament pe uşa din spate !
  Că altfel ,la o prezenţă la vot scăzută datorită vremii câinoase precum stăpânul lor, nu prea cred să aibă şanse 🙄

 26. 28 Fragmentarium Politic decembrie 9, 2012 la 6:54 pm

  UPDATE1: Depasirea prezentei la vot din 2008, in conditii de iarna agresive (cod portocaliu), confirma interesul crescut al romanilor pentru alegerile parlamentare. Faptul ca prezenta la vot a fost crescuta in judetele preponderent votante USL si scazuta in cele controlate de ARD ne ingaduie sa estimam, in marja unei erori destul de mici, inaintea primelor exit-poll-uri, ca diferentele de scor intre cele doua aliante vor fi mai mult decat semnificative. Mai importanta decat diferenta dintre USL si ARD va fi de aflat ecartul de scor dintre PSD si PNL, avand in vedere posibilitatea spargerii de catre Basescu a USL (si chiar a PNL) prin desemnarea unui premier liberal. Spectrul instabilitatii politice, declansate de catre cel care ar trebui sa apere Romania de un astfel de risc, pare si mai probabil in urma analizelor agentiilor de presa din Vest, care avertizeaza asupra pericolului, cat si a celor din Est (Rusia), care avanseaza ideea repetarii revolutiilor colorate, ceea ce, si intr-un caz si in celalalt, ar fi un dezastru economic. Daca El Pais are dreptate ca Romania este piesa care nu se potriveste cu UE, atunci forta de expulzare va fi mai mare decat cea de absorbtie.

 27. 29 fotbaldragosteamea decembrie 9, 2012 la 8:02 pm

  Ne-am luat din nou Portia de LIBERTATE !Sunt sigur ca ne vom vedea curand impreuna!Speranta!Sanatate!Cred ca perioada de represiune sa va fi intarit,in toate privintele.Avem nevoie de lideri Caliti !Sa ne ajute,Dumnezeu!Multumim pentru prezenta,in scris exemplara.Sunt pentru Dumneavoastra un necunoscut.In 2004 nu v-am votat,dar ,ulterior mi-am dat seama ca am gresit.Am fost grav mintit.Culmea este ca sunt si eu de profesie marinar.TB mi-a luat locuinta si a dat-o unui securist.,drept mostenitor.Stau cu chirie,la 72 de ani,cu o pensie medie.Va inchipuiti cum o duc.Nu este departe de situatia actuala a Dvs.Puterea basista nu a facut nimic pentru mine.

 28. 30 Bomba Argesului decembrie 9, 2012 la 8:24 pm

  Felicitări pentru excelentul rezultat obţinut de USL! Meritele dumneavoastra la clădirea celui mai solid partid din istoria postdecembristă este incontestabil. De-abia acum începe munca de construcţie, lucru unde este nevoie ceva mai mult decât pricepere la propagandă şi de a canaliza nemulţumirea populaţiei. E nevoie de dumneavoastră! Succes!

 29. 31 Adrian B. decembrie 9, 2012 la 8:50 pm

  Am condus 200 km prin nameti , ca sa votez ! Cu USL , bineinteles ! Sper ca ziua de astazi sa fie inceputul sfarsitului acestui individ sinistru , Traian Basascu. NU MAI VREAU SA AUD NICIODATA DE ACEST GUNOI UMAN !
  Dupa ce acest nemernic va disparea din peisajul politic , ar fi bine sa fie facut un muzeu al securistilor si tortionarilor , in care sa fie expusi la loc de frunte , personaje gen : Traian Basescu , Daniel Morar , Monika Makovei , Lulutza Kovesi , Monica Tatoiu (?!) , etc. . Dar nu oricum ci tamaiati , trasi in tzipla , etc.

 30. 32 Maximmouse@hotmail.com decembrie 9, 2012 la 8:51 pm

  Felicitari Domnule Prim Ministru!

  Proiectul USL s-a dovedit a fi un succes!

  Sa fim sanatosi, este multa treaba de facut!

  Sanatate stimata gazda, sa ne vedem cu bine!

 31. 33 Marian Nicolae decembrie 9, 2012 la 9:12 pm

  Avem o majoritate de 62%, USL are 62 % !!!

  SA NE TRAIASCA ROMANII SI USL- ul !!!
  SA NE TRAIASCA ROMANII CARE AU ALES ROMANIA PENTRU ROMANI!!!

  Sa ramanem uniti pana la sfarsitul lumii…….care sigur nu se va intampla asa de repede, cel putin NU pentru ROMANI !!!!

  Sa fim sanatosi sa ne ingrijim de copiii si de batranii nostri !
  Sa fim sanatosi cu totii!!!

  Sa-mi traiesti Romania mea !!!
  Sa ne traiesti Romania romanilor NUMAI pentru romani !!!

 32. 34 dlnimeni decembrie 9, 2012 la 9:25 pm

  Felicitari pentru rezultatul electoral de astazi!

 33. 35 dlnimeni decembrie 9, 2012 la 9:31 pm

  Am avut o ciudata pana de curent in ziua de vot, care a inceput la 1 noaptea si s-a terminat la 20:30. O pana cu iz electoral, in opinia mea, fiindca vremea nu a justificat o astfel de avarie. Nu a fost nici telefon cam in acelasi interval de timp. Scopul, daca a fost o intentie? Impiedicarea electoratului din zona sa vina la vot. Dupa rezultate, cred ca nu prea a iesit socoteala. Personal, trebuia sa votez in Bucuresti. Am venit in Bucuresti si am votat.

 34. 36 dlnimeni decembrie 9, 2012 la 9:34 pm

  Manuela, rezultatul electoral de astazi incununeaza pentru dumneavoastra ani de munca in folosul acestui blog. Primiti, va rog, felicitari din partea mea, deoarece cred ca le meritati din plin.

 35. 37 dlnimeni decembrie 9, 2012 la 9:59 pm

  Domnule Nastase, sunteti persoana care a avut un rol decisiv in victoria electorala de astazi. De la redresarea PSD atunci cind, sub conducerea dlui Geoana, coborise la 15% intentie de vot, prin gindirea si initierea unor miscari si actiuni politice importante, pina la zdrobirea electorala de azi a „amicilor dlui Basescu”, cu sacrificiul personal mergind pina in pragul mortii, ati fost creierul si motorul major al PSD si USL. Cindva, dl Basescu va realiza, in sfirsit, ca trimiterea dumneavoastra in inchisoare a fost o eroare politica majora, care a creat momentul in care echlibrul politic pe care dl Basescu l-ar mai fi putut tine, cit de cit, s-a rupt definitiv impotriva sa: constiinta populara ca, in regimul Basescu, oricare cetatean roman ar putea intra nevinovat in inchisoare a basculat impotriva dlui Basescu si cred ca l-a pierdut, politic, definitiv, provocind decizia ferma a romanilor de a scapa definitiv de grupul politic Basescu. Chiar daca, dl Basescu inca nu a suferit, politic, direct, o serie de figuri politice care i-au fost asociati platesc acum cu carierele politice si isi incep intrarea in anonimat. Domnule Nastase, va felicit si pentru toate acestea. Am si eu bucuria de a fi opinat – si sustinut – pe blog, pentru alianta victorioasa de astazi. Va rog sa primiti, domnule Nastase, toata consideratia si toata admiratia mea pentru lupta dumneavoastra politica.

 36. 38 Criticos decembrie 9, 2012 la 10:22 pm

  Am fost la vot! După anunţul lui Ponta cu UDMR, regret din tot sufletul. Trebuia să stau acasă-

 37. 39 M.Voicu decembrie 9, 2012 la 10:46 pm

  Este ora 22:45 ; ascult ziceri din tãti pãrţili, ziceri deplin slobode, unele chiar libere de sens !
  Dacã majoritatea absolutã mai înseamnã 50% plus unu din numãrul parlamentarilor care au o voinţã univocã, orice selecţie în afara votului exprimat este antidemocraticã. Desfid pe oricine care chiar numai ar încerca sã-l batjocoreascã pe Thomas Jefferson ❗

 38. 40 Radu Humor decembrie 10, 2012 la 12:13 am

  ” Ia de la Băsescu”
  s-a transformat în urma votului devastator din 9 decembrie, în :
  „O ia Băsescu ?! ” 😉

 39. 41 Karakas decembrie 10, 2012 la 12:23 am

  Victoria a fost zdrobitoare la adresa „basismului”. Romanii nu il mai vor pe Basescu. Sper sa demisioneze. Si apoi poate sa plece pe mare oriunde. Nu va fi regretat decit de oamenii lui si de cei care l-au sustinut.

 40. 42 Vlad Oana decembrie 10, 2012 la 12:31 am

  Ar fi pacat sa castige tot astia ai lui Base.. Au distrus o tara, au alungat oamenii (nevoiti sa gaseasca de lucru in afara), au distrus sanatatea…, au distrus tot.

 41. 43 Paslaru Ionut decembrie 10, 2012 la 12:49 am

  Jos cu Basescu, e de asteptat ca USL sa castige.

 42. 44 Buda Viorica decembrie 10, 2012 la 2:03 am

  Am cistigat colegiul 3 Jibou – Sj cu 54- 60% . Stiu ca acesta este cadoul pe care vi-l puteam aduce.Deci ne bucuram impreuna .Ramineti puternic!

 43. 46 Doru Coarna decembrie 10, 2012 la 6:54 am

  Felicitari USL! Insa………..

  Intre orele 15 si 18 s-a votat masiv! Intr-o zi de duminica, la ora la care lumea a servit masa de pranz si doarme, pe viscol si ninsoare….
  Cum asta?

  Pai eu cred ca este intervalul in care s-au aruncat cele 3-4 milioane de voturi cu care ne enervam asta vara!
  Prezenta reala, sub 30%. Legitimitate? Nici vorba, dar d-aia s-au aruncat voturile!

  De ce pt USL, de ce s-au dat voturile lor?

  Simplu, victoria USL nu inseamna schimbare reala, ea trebuia sa dezamorseze curentul Pietii orientat impotriva intregii clase politice, asa cum a spus si Basescu, deci este doar o coafare: se va derula aceeasi politica, cu aceleasi obiective, alaturi de aceeiasi parteneri si inspre binele si interesul acelorasi entitati, persoane, organizatii sau tari.

  Atunci, oare cum va trai romanul mai bine daca se procedeaza la fel?

  Dovada: asa cum am scris mai sus, inainte de pranz, Ponta va mai fi premier doar daca accepta o coalitie si un program. Programul il stim deja, privatizarile masive, exploatarile miniere, contractul cu FMI, avioanele lui Barossso si regionalizarea tarii, inclusiv o autostrada, pe banii nostri, care sa permita fiecarui ungur sa zboare la Budapesta cu viteza maxima… Coalitia este si ea, Ponta a si anuntat ca UDMR trebuie sa vina la guvernare, in conditiile in care, numai seco a reusit, cu acele voturi, sa-i bage in parlament.

  Normal, Basescu s-ar putea sa nu fie multumit, s-ar putea sa-si aminteasca felul in care si-a petrecut vara din cauza lui Ponta si sa nominalizeze vreun agent al sau uselist. Disperare!…

  Ca info: am vrut sa votez, am fost acolo… era pustiu in sectie, era doar o baba inaintea mea, la o ora la care, de obicei, era o coada de circa 5 metri… apoi m-am plimbat cu masina prin ploaie… sunt un poet…

  Amuzant este insa mesajul USL: domle’, tre’ sa inchidem repede cu alegerile astea ca trebuie sa reconstruim tara! (?????????????????)
  Pai ce i-ati facut fratilor, ati distrus-o in campanie? Adica ati indatorat-o in scop electoral? Atunci care-i diferenta intre voi si ceilalti?

  In fine, reconstruiti-o… acum aveti legitimitatea, functiile, bugetul, painea si cutitul… sa va vedem si la lucru! Eu raman la parerea mea, nu meritati pt cate ati facut voi tarii asteia si poporului roman, dar cu seco in continuare la beneficii, alta cale nu-i…

 44. 47 blogideologic decembrie 10, 2012 la 7:03 am

  David Hume: “Înălţimile popularităţii sunt încă drumul bătut către putere şi tiranie.”

 45. 48 blogideologic decembrie 10, 2012 la 7:52 am

  Bănuiesc că doamna Viviane Reding, cu studii de antropologie, l-a citit pe filosoful David Hume. Nu garantez aceasta şi pentru domnii Manuel Barroso ori Mark Gitenstein. Totuşi, la cele trei personaje văd uniformitatea tratamentului faţă de români în condiţiile referendumului din 29 iulie 2012. Au fost ei înfluenţaţi de acelaşi principiu ? Într-adevăr, David Hume zicea: “Săracii predestinaţi la sclavie sunt incapabili de înţelegerea oricăror principii.” Fapt ce a fost confirmat şi de filosoful moral utilitarian englez Jeremy Bentham care traversa Valahia şi Moldova în iarna 1785-86.Ţări ai căror autohtoni tăceau, în grai pierdut, sub oprimarea fanariotă. Despre autohtonii din Valahia şi Moldova, Jeremy Bentham va scrie că aceştia erau nişte „legume” („vegetables”). Dar la începutul secolului XIX, pruncii români quintesenţiali,vorbesc despre Ioan Eliade Rădulescu şi Petrache Poenaru, îl citeau pe filosoful şi economistul Destutt de Tracy, discutau ideile sale chiar înainte de Revoluţia naţională de la 1821 condusă de Tudor. La Revoluţie, Petrache Poenaru a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu. La noi, liberarea din jugul comunist seamănă foarte mult vechii liberări din jugul fanariot. Există o congruenţă între timpuri ? În prima jumătate a secolului XIX, incorporarea ideologiei primare a lui Destutt de Tracy, ca un acquis în ideologia naţionalismului românesc, a permis locuitorilor autohtoni să depăşească stadiul de „legume” în discursul lor. Carenţa de educaţie nu este acum la noi, ci la occidentalii care ne jefuiesc ţara. Prelungind butada sartorială a lui Bernard Shaw, ambasadorul american Mark Gitenstein cerea pentru verificarea situaţiei de cvorum la referendum rezultatul recensământului din 2002, iar nu rezultatul recensământului din 2011. Secesionistă faţă de adevăr, Curtea Constituţională a României a introdus forţat în statistică EROAREA ABSOLUTĂ de 3 000 000 de locuitori. Principiile probabiliste de vot ale lui Condorcet (ideolog primar, matematician şi politolog) discută, corect, numai ERORILE RELATIVE. Votul la referendum a fost monstrous deformat prin cerinţele total ilogice, anti-matematice şi anti-constituţionale impuse de Mark Gitenstein, Manuel Barroso şi Viviane Reding. După gândirea citatelor personaje, vedem ce distorsionat evoluează Lumea. Aceşti străini ne-au forţat să ieşim din condiţiile matematice de corectitudine ale votului, condiţii cerute de către ideologul primar Condorcet ! Le mai reamintesc birocraţilor UE precum şi diplomaţilor americani anti-Jeffersonieni că în România s-a întâmplat o reacţie thermidoriană similară evenimentelor petrecute în Franţa pe data de 9 thermidor anul II (adică 27 iulie 1794). În România, reacţia thermidoriană s-a petrecut pe data de 29 iulie 2012. Dar mai apoi, românii au căzut sub incidenţa postulatului David Hume. S-a mai întâmplat şi în istoria altora. Care au dispărut finalmente, chiar dacă au fost “cuminţi” şi “ascultători”, cum ni se cere acum şi nouă. De aici subiectul pentru “Războiul luminilor”. Nu este anti-occidentalism acesta, ci pur şi simplu fapt cultural.

 46. 49 Iluminatu decembrie 10, 2012 la 9:01 am

  BĂSESCU TRAIAN – O MÂNĂ MOARTĂ
  în catastrofa electorlă de ieri a muhaielelor portocalii. Şi totuşi cineva râdea sincer aseară.
  Cine? Videanu Adrian… De ce? El, de mult, îl vrea mort pe Guvernator ! Dar nu mai puţină bucuria i-a produs beliciunea politică în care s-a dezagregat infecţia evreiască – MRU.
  ANUL NOU, cu multă ploaie şi zăpadă, a început ieri pentru români, seminţele redresării aflându-se sub brazdă.

  Aho, aho, viteji români,
  De-acum sunteţi pe voi stăpâni.
  Srigaţi urgent, aşa-ntr-o doară,
  Să plece Javra Ordinară !

 47. 50 Marian Nicolae decembrie 10, 2012 la 9:18 am

  Sincere felicitari tuturor celor care au pus umarul si….muschiul gandirii pentru ca lucrurile sa se petreaca asa cum trebuie in Romania.

  Felicitari USL !!!!

  Totusi….chiar avem nevoie de acesti tradatori care ne-au injunghiat pe la spate chiar…ieri, la referendum????

  Aceiasi tradatori care au rupt din trupul tarii bucatele pentru ei, aceiasi tradatori care au pus la cale ruperea Transilvaniei de Patria Muma????

  Aceiasi tradatori pe care El Lider Maximo de Basescu i-a chemat la vot????

  Pentru ce sunt luati in barca USL???
  Inteleg ca trebuie pace in tara dar nu faci niciodata pace cu tradatorii……

  „Victor Ponta: USL va incepe discutiile cu UDMR pentru a forma o majoritate parlamentara/ In perioada urmatoare, cine va ridica sabia, de sabie va muri

  http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_parlamentare_2012-13781350-victor-ponta.htm

  „Presedintele PSD Victor Ponta a anuntat duminica seara, de la Targu Jiu, ca a discutat cu presedintele UDMR Kelemen Hunor care l-a asigurat ca UDMR este dispusa sa colaboreze cu USL pentru a forma o majoritate parlamentara. Totodata, Ponta le-a cerut actorilor politici sa inteleaga ca Romania are nevoie de pace si reconstructie avertizand ca „in perioada urmatoare, cine va ridica sabia, de sabie va muri”. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni dimineata sa inca se poarta discutii cu Uniunea Democrata Maghiara din Romania, formatiune cu care nu s-a stabilit inca incheierea unei aliante. Antonescu spune ca discutiile cu UDMR vizeaza mai ales reforma constitutionala – prioritate pentru USL.”

 48. 51 blogideologic decembrie 10, 2012 la 9:29 am

  CRISTIAN CAMPEANU : „Alegerile din România şi re-sovietizarea Europei de Est ” http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/alegerile-din-romania-si-re-sovietizarea-europei-de-est-286789.html Occidentul ne-a dat Rusiei ! Prin pacea de la Kuciuk Kainargi din anul 1774, şi prin ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon. Pentru încheierea păcii de la Kuciuk Kainargi, Voltaire a organizat în OCCIDENT un lobby plătit de ţarina Caterina cea Mare. Prin pacea de la Kuciuk Kainargi era suspendată legitimitatea frontierei principatului moldovenesc pe Bugul pontic. Această legitimitate fusese construită în pacea de treizeci de ani. Mihai Eminescu îl aminteşte, vag, pe unul dintre decidenţi Capitulaţiunii de la 1740 pentru Bug, în versuri altminteri absconse : “Braţ molatec ca gândirea unui împărat poet.” Iacob Negruzzi şi Constantin Noica le comentează. În Memoriile sale, Winston Churchill scrie limpede că Anglia şi America revalidaseră legitimitatea frontierei pe Bug pentru România condusă de Ion Antonescu într-o fază critică pentru Aliaţi din cel de al doilea război mondial.

 49. 52 George Ban decembrie 10, 2012 la 9:59 am

  Iata ca asistam la unul din rarele momente in care inteligenta invinge prostia. A fost insa nevoie ca prostia sa fie uriasa, sa existe simultan Basescu, Udrea, Anastase, Ungureanu, Videanu, Morar, Kovesi, niste membri ai Curtii Constitutionale, ai CNA, ai CSM, ai ICCJ, niste judecatori care au elaborat o motivare idioata a condamnarii Dlui Nastase. Le multumim tuturor!

  In acelasi timp, au existat simultan Victor Ponta si Crin Antonescu, unii dintre cei mai inteligenti oameni politici de dupa 1944. Le transmitem calde felicitari si privim viitorul cu optimism!

 50. 53 Marian Nicolae decembrie 10, 2012 la 10:06 am

  Gura pacatosului adevar graieste…….

  Gafa de proportii a lui Vasile Blaga:
  ARD a dus o campanie de mistificare, de manipulare, iesita din comun
  de Alina Neagu HotNews.ro
  Duminică, 9 decembrie 2012

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13781447-gafa-proportii-lui-vasile-blaga-ard-dus-campanie-mistificare-manipulare-iesita-din-comun.htm

  Gafa de proportii a liderului PDL Vasile Blaga, in timpul declaratiei de presa sustinute la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, la ora 21:00. Co-presedintele ARD a afirmat ca „ARD a dus o campanie de mistificare a adevarului din tara, de manipulare a opiniei publice, iesita din comun”. Dupa cateva zeci de secunde, presedintele PDL s-a corectat, precizand ca intentiona sa se refere, de fapt, la USL.

 51. 54 George Ban decembrie 10, 2012 la 10:19 am

  Prezenta REALA la vot:

  Acum, dupa centralizarea a peste 80 % din voturi, prezenta este de 41,62 %. Cifra nu are cum sa se modifice substantial. Deci 41,62 %, dar la ce ne raportam? Raportarea se face la cifra aberanta de 18,25 milioane de alegatori, data de BEC. Obtinem astfel 7,6 milioane de cetateni care au votat. Dar, asa cum am aratat, cifra REALA a cetatenilor cu drept de vot este, in 2012, de circa 14 milioane. Raportandu-ne la aceasta cifra, rezulta ca prezenta REALA la vot a fost de 54 %. O prezenta la vot la standarde europene! O cifra care arata cresterea constiintei politice a cetatenilor romani si care ii reduce la tacere pe vesnicii Gica Contra…

 52. 55 santinela decembrie 10, 2012 la 10:20 am

  Doru Coarna-am inceput sa nu te mai inteleg.Ai patit ceva? Inainte mai sus,ai sarit ca broasca-n asfalt cu un comentariu.Apoi vazind rezultatele incepi si vrei sa o intorci ca la Ploiesti.
  Votul a fost impotriva regimului BASESCU.Pentru ca pe asta sa-l anihilezi trebuiesc anihilate institutiile aservite-gen CCR,CSM,ANI,DNA.Cum faci asta? Evident modificaindu-le atributiile si mai ales cele ale Presedintelui.Solutia este evidenta- alianta cu UDMR(daca nu reusesti 2/3 din Parlament) pentru modificarea rapida a Constitutiei.
  Alianta cu UDMR-ul este utila si daca lui Basescu ii trece prin minte sa nu-l puna pe Ponta.Suspendare cu votul UDMR-ului face ca cei din PPE european sa taca milc.
  Doru Coarna reconstructia tarii se refera evident la prapadul lasat de PDL si sti prea bine acest lucru dar tu vrei sa faci misto cred.De aia nu te inteleg.Spune ca esti ” anti-tot” si este in regula dar nu o da dupa colt !

 53. 56 George Ban decembrie 10, 2012 la 10:41 am

  corinacretu.wordpress.com:

  „USL a câștigat zdrobitor alegerile parlamentare. Felicitări tuturor celor care au făcut posibilă această victorie! Greul abia începe: să ne ridicăm la înălțimea speranțelor puse în noi de români. Înainte de toate, însă, cei care au fost azi sancționați prin vot au obligația morală și legală să-și accepte înfrângerea și să nu mai târască țara într-o nouă criză politică.
  Pentru că USL a primit, azi, un vot nu numai onorant, ci și împovărător. Ne aflăm la capătul unui an foarte greu greu, în care a fost nevoie de o lună de proteste, două căderi de guvern, două rânduri de alegeri și un referendum pentru a disloca un întreg sistem de putere bazat pe o rețea clientelară fără precedent. Mobilizarea cetățenilor pentru a readuce viața politică și funcționarea instituțiilor pe un făgaș normal și democratic ne obligă, acum, la acțiune urgentă și chibzuită în slujba interesului național și a grijilor celor mulți, a celor ignorați, furați și disprețuiți de guvernele Boc-Ungureanu, pe care ne-am angajat să-i reprezentăm cu responsabilitate maximă, așa cum merită și așa cum se cuvine într-o țară europeană și în fapt, nu doar cu numele.
  Victoria categorică a USL reflectă dezechilibrul major din viața politică românească,produs de implicarea dincolo de limitele constituționale a șefului statului în confruntarea electorală. Votul masiv în favoarea USL este, în primul rând, un vot de respingere a celor care au guvernat împotriva propriilor cetățeni. Alegătorii au sancționat, azi, aroganța, corupția și incompetența guvernelor PD-L.
  Dincolo de această componentă importantă a votului negativ, a existat o mobilizare exemplarăîn favoarea normalității, a respectării regulilor democratice, a instituirii unui stat de drept autentic – nu doar clamat la nevoie, în scop propagandistic, după abuzuri în serie împotriva instituțiilor reprezentative.”

 54. 57 Marian Nicolae decembrie 10, 2012 la 10:57 am

  Cu referire la UDMR:
  Din luarile de cuvant ale ROMANULUI Ion Stan, in Parlament, am s-o amintesc pe cea de mai jos:

  10 octombrie 2006.
  “Un viceprim-ministru al Guvernului României recunoaşte public că U.D.M.R.este o conspiraţie împotriva Constituţiei României”

  Sâmbătă, 23 septembrie 2006, s-a înscris ca o pagină neagră în istoria României post-trianonice.

  Viceprim-ministrul Guvernului român,Marko Bela, avea să-şi renege jurământul de parlamentar şi de membru al Guvernului,recunoscând cu incomensurabil cinism că, în pofida numeroaselor aparenţe anterioare de loialitate,ţelul din totdeauna al U.D.M.R. este autonomia teritorială, în care scop ţinteşte petermen foarte scurt, de câteva luni, la modificarea Constituţiei României.

  Dar cum Constituţia României nu poate fi revizuită în ceea ce priveşte caracterul unitar al statului, declaraţia viceprim-ministrului Marko Bela nu poate fi altfel interpretată decâtdrept un atentat la adresa acesteia şi, în acelaşi timp, o încălcare cu premeditare aîndatoririlor sale de cetăţean, devenind astfel incompatibil cu calitatea de membru al Guvernului.

  Întreaga opinie publică românească se dovedeşte solidară în faţa sfidării U.D.M.R.care a cerut, prin vocea preşedintelui său, autonomia teritorială pe criterii etnice înŢinutul Secuiesc.Anterior acestui moment, o entitate fără statut legal explicit autointitulată“Adunarea Naţională a Secuilor” a adoptat rezoluţia privind stabilirea hotarelorviitorului stat desprins din statul român, prin violarea celui dintâi paragraf alConstituţiei României.
  (…)
  QED……….

 55. 58 ELMMAR decembrie 10, 2012 la 11:22 am

  Felicitări domnului Băsescu pentru victoria de ieri.
  Nu e nici un mișto.
  De acum încolo țâșpe generații de băsești vor trăi boierește.
  Băsescu a câștigat Roșia Montană…

 56. 59 teostanc decembrie 10, 2012 la 11:26 am

  1. USL a obtinut majoritatea in parlament de o maniera categorica. Ma bucur ca am participat si eu impreuna cu familia mea; sotie, fiica, soacra.

  2. Acum vor incepe atacurile pentru destructurarea uniunii din partea dusmanilor dar mai ales a veleitarilor, cei mai multi dintre acestia fiind in PNL si PC dar nici PSD nu duce lipsa.

  3. Alianta cu UDMR este buna pentru obtinerea majoritatii calificate, in vederea schimbarii Constitutiei. In 2008 UDMR a tradat, dar a tradat si PC mai grav decat ei. Pana una, alta a fost o formatiune care si-a cam respectat mereu angajamentele luate. Spre deosebire de PC, UDMR nu a avut o alianta politica cu PSD.

  4. Am apreciat rolul A3 dar in seara victoriei au inceput sa inmugureasca niste talibani printre ei. Am vazut cum i-au tras de urechi pe Dragnea si Constantin.
  O tipesa tot de la ei, Dana Grecu si un macho, Victor Ciutacu, parca turbasera inainte de alegeri ca nu venea niciun ministru sa le spuna care este numarul alegatorilor. Degeaba Radu Tudor incerca sa-i tempereze. Este un pericol ca presa sa incalece politicul. S-ar valida teza lui Basescu cu Mogulii de presa. Doamne fereste!

 57. 61 Marcus decembrie 10, 2012 la 11:48 am

  USL La Guvernare, Felicitari ! Basescu Si pedeleu La Rahova, Doamne Ajuta!

  In sfarsit in Romania s-au limpezit, dar inca nu s-au asezat apele. Si asta deoarece cioflingaru’ ilegitim din capul statului inca ocupa abuziv functia de presedinte al tarii si nu un pat intr-o celula dintr-un penitenciar de maxima siguranta din Romania, unde de fapt ii este locul de drept.
  Pe cat de mult a iesit in ultimile zile de campanie cu mascari si cu mocirla aruncata la vedere asupra USL-ului, pe atat de mult tace acum cand procentul de 60% obtinut de alianta social-liberala l-a amutit mai ceva decat vederea unui martian veritabil descinzand dintr-un OZN la Vila Lac 2. Si asta deoarece Basescu este pus in dilema bucatii de sfoara ce-i intra prin gura si iese prin viceversa, sfoara care la un capat (cel dinspre gura) are ca termninatie un rahat urat mirositor, iar de capatul din viceversa are legat un penis a la Terente in plina erectie. Datorita declaratiilor sale pline de ura si razbunare personala cum ca, orice ar fi, el nu-l va nominaliza pe Victor Ponta ca Prim Ministru, in conditiile noii majoritati parlamentare rezultate in urma votului popular, chiombu’ de oricare capat de sfoara va trage la nominalizarea premierului, va avea de pierdut indiferent de cat de nesimtit ne-a dovedit ca este in acesti opt ani de zile.
  Daca se va tine de cuvant si nu-l va nominaliza pe Victor Ponta, in urmatoarele 24 de ore “pac, la Rasboiu !” si iaca suspendarea!
  Daca il va nominaliza, pentru a-si salva fundul, si bruma de credibilitate pe care o mai inspira pupincuristilor fanatici ce inca mai pun botu’ la aberatille sale se va duce dracului.
  Asa ca Basescu de oricare cap de ata va trage tot penetrat va fi.
  Pe de alta parte, oricat de linistitoare par declaratiile venite din partea USL in ceea ce priveste faptul ca, in masura in care chiombu’ va proceda constitutional si-l va numi pe Victor Ponta premier, atunci va fi pax romana, acesta nu va fi suspendat, iar noi ne vom bucura de linistea si pacea necesare reparararii raului facut de anticrist in ultimii ani, aceste declaratii nu sunt decat o Fata Morgana, o himera sau un vis utopic, numiti-l dvs. cum vreti, depoarece cu ipochimenu’ la Cotroceni, in Romania nu poate fi linistite si cu atat mai putin pace.
  USl-ul a castigat o batalie, insa victoria in razboi o va avea abia dupa debarcarea uzurpatorului de la putere si trecerea justitiei si a serviciilor in conditii de legalitate, independenta si activitate in conformitate cu fisa postului si nu la comanda politica.
  Asta pe de-o parte. Pe de alta parte romanii, dupa ce au vazut cu ochii lor in ultima perioada in mass-media cum a fost jefuita tara, bucatica cu bucatica, de derbedeii mafioti ai lui Basesscu, in frunte cu el, asteapta in mod justificat nu vendette politice, ci sa se faca dreptate, Justitia sa-si intre in rol si sa aplice legile tarii pe spinarile jegoase ale acestor netrebnici.
  Abia cu aceste obiective indeplinite, prin debasecizarea institutiilor tarii si pedepsirea vinovatilor, USL-ul se va putea considera invingator in acest razboi de uzura dus cu trimisul lu’ Satan pe plai mioritic pentru mai bine de sapte ani.
  Altfel, daca uSL-ul se imbata cu apa chioara, crezand ca va putea sa-si puna in practica orice idei de redresare economica sau de indreptare a raului facut, atata timp cat chiombila are inca in mana fraiele Justitiei si ale Serviciilor, apai se poate duce la culcare iar votul celor care ieri, in pofida vremii urate, au iesit si i-au adus la Putere, va valora exact cat cele 7,4 milioane de voturi care ar fi trebuit sa-l trimita la culcare si apoi la dracu pe Anticrist.

 58. 62 Marian Nicolae decembrie 10, 2012 la 11:50 am

  Au ajuns-o blestemele romanilor…..

  „Hillary Clinton are probleme de sănătate

  http://romanian.ruvr.ru/2012_12_10/Hillary-Clinton-are-probleme-de-sanatate/

  Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, şi-a amânat din cauza unor probleme de sănătate deplasarea la întâlnirea „Prietenilor Siriei”.

  „Datorită problemelor de sănătate (suferă de gastroenterită), nu vom ajunge în Maroc luni, ci marţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

  Se presupune că la întâlnirea de miercuri a „Prietenilor Siriei”, Hillary Clinton poate să anunţe recunoaşterea Consiliului Naţional al Siriei drept singurul reprezentant legitim al acestei ţări.”

 59. 63 Marian Nicolae decembrie 10, 2012 la 12:13 pm

  Circulă pe net

  Program românesc de Apocalipsă

  http://www.cotidianul.ro/program-romanesc-de-apocalipsa-201594/

  Programul sărbătorilor de iarnă, all inclusive, adica și Apocalipsa:

  – 20 decembrie 2012 – pregătirea pentru sfârșitul lumii
  – 21 decembrie 2012 – începutul sfârșitului lumii
  – 22 decembrie 2012 – sărbătorirea oficială a sfârșitului lumii
  – 23 decembrie 2012 – sfârșitul oficial al sfârșitului lumii

  – 24 decembrie 2012 – Mahmureala de după sfârșitul lumii
  – 25, 26 decembrie – Crăciunul
  – 31 Decembrie 2012 – pregătirea pentru anul nou: brad, sampanie, cadouri, etc…
  – 1 ianuarie – începutul noului an…
  – 2, 3 ianuarie – mahmureala după anul nou
  – 4 ianuarie – pregătirea pentru sfârșitul lumii… pe stil vechi…

 60. 64 Marian Nicolae decembrie 10, 2012 la 1:48 pm

  N-am încheiat încă socotelile cu Băsescu și PDL
  Autor: Lucian Avramescu

  http://jurnalul.ro/editorial/n-am-incheiat-inca-socotelile-cu-basescu-i-pdl-631157.html

  PDL a pierdut alegerile. Hoții, mulții, nenumărații hoți ai partidului băsist, cei care au făcut în câțiva ani averi pe care bogătași gen Rockefeller le-au făcut în mai multe generații, nu și-au pierdut averile. Au pierdut alegerile, dar au rămas cu averile. E timpul să și le piardă. Nu averile câștigate legal, prin inteligență capitalistă și muncă, multă muncă, ci câștigate din șpăgi. Cum e posibil ca în România un bugetar ca Traian Băsescu, să zicem, să fie mai înstărit ca un întreprinzător cu idei și trudă cinstită? Cum e posibil ca oamenii de afaceri, care cotizează de voie, de nevoie, cel mai adesea de nevoie, cu bani mulți pentru a obține un contract sau o semnătură, să fie luați de DNA și niciodată, sau aproape niciodată, cel care ia șpaga? Suntem țara cu cei mai bogați politicieni bugetari și cu cei mai săraci oameni de afaceri. E timpul ca această anomalie să fie curmată de alegerile încheiate aseară. Am plătit cei mai mulți bani, zeci de miliarde de euro, pentru șosele și autostrăzi pe care nu le avem. E timpul ca miniștrii transporturilor, cea mai bună vacă de muls, să fie chemați și să dea socoteală. Mai ales Traian Băsescu, de patru sau cinci ori ministru al acestui minister și de alte câteva ori prin Anca Boagiu și alții ca ea, cu fustă sau fără, cu chiloțeii văzuți de la grădiniță sau mai târziu. De ce, la fiecare schimbare de guvern, Băsescu se bate să aibă om, omul sau oama lui, la Transporturi ? Apoi la marea vacă bună de muls financiar a dezvoltării și turismului, caracatiță ministerială inventată pentru Udrea? De ce?

  Am votat USL și m-am bătut, cu arma scrisului meu, înfruntând toate amenințările și insultele pe care le-am primit în acești ani, pentru a afla răspuns și la aceste întrebări. Vor reveni averile furate la popor? Victor Ponta, ești de meserie procuror. Ești, cum ți-am mai zis, de vârsta copiilor mei cei mari. M-am săturat să văd pe scenele României politice, și la București și la Bruxelles, defilând ca la un concurs de miss, curul strâmb al madamei Macovei. Poporul a trimis acasă partidul acestei cucoane. E timpul ca și ea să răspundă pentru insultele aduse poporului român și democrației. Ce se poate face pentru a nu ne mai reprezenta această procurăreasă vinovată de minciună aducătoare de daune poporului său? Ce poți face tu ca prim ministru și ce se poate face legal? Eu habar n-am. Dar am dreptul să n-o mai văd că mă reprezintă în Uniunea Europeană și să vorbească în numele cetățeanului care sunt.

  Eu am votat, și ca mine milioane de cetățeni, nu neapărat că sunteți voi frumoși, ci pentru că nu-l mai suportăm pe Băsescu. Nu ți se pare că a făcut destule măgării împotriva poporului român și împotriva democrației pentru a fi suspendat definitiv? Conviețuirea cu acest impostor va însemna continuarea haosului și demenței. Eu nu mai vreau cu Băsescu și ca mine multe alte milioane. Să fie redeschise dosarele marilor furtișaguri pe care se bazează averea Băseștilor, începând cu vinderea vapoarelor pentru buzunarul propriu. Sunt radical? Cei care și-au făcut pârtie cu lopata spre secțiile de votare sunt radicali. Adică vrem ca hoții care au pierdut alegerile să-și piardă și averile, atunci când sunt dovezi zdrobitoare că sunt furate.

 61. 65 grigore decembrie 10, 2012 la 1:50 pm

  USL a cistigat alegerile dar se pare ca nu stie ce sa faca cu puterea cu care a fost creditata de catre cetateni. eu nu inteleg ce se intimpla,PSD-ul nu mai are nici un strateg, odata cu A.N. au disparut toti strategii psd-ului, sau A.N. era singurul cu viziune din PSD.

 62. 66 Marian Nicolae decembrie 10, 2012 la 2:01 pm

  Populaţia României a scăzut cu 1.981 de persoane în octombrie

  http://www.rtv.net/populatia-romaniei-a-scazut-cu-1-981-de-persoane-in-octombrie_57294.html#ixzz2EeLBp74o

  Populaţia României a scăzut cu 1.981 în luna octombrie, când s-au născut 18.641 de copii şi au decedat 20.644 de persoane, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 63. 67 lucy decembrie 10, 2012 la 2:13 pm

  Felicitari d-nei Dana Nastase si lui Andrei , pentru optimismul si increderea dovedite la interviul din sectia de votare, si starea de normalitate afisate ,desi stiu ce greu le-a fost. Felicitari d-le prim ministru ,fiindca ati cladit nu doar o familie frumoasa ci si un P.S.D. puternic, capabil sa lupte cu basescu si mafia basista. Va multumim, si dorim sa va reluati cat mai repede locul meritat. In locul acela sa stea cei care si-au batut joc de cetatenii romani!

 64. 68 analist decembrie 10, 2012 la 2:32 pm

  @santinela
  Eu de ceva vreme am preferat sa nu mai scriu pe blog, din cauza scaderii evidente a calitatii comentariilor. Insa sa-l critici pe DoruCoarna cum ca ar schimba macazul e prea mult. DoruCoarna a participat la formarea acestui blog, a suferit alaturi de AN atunci cand abuzurile lui Geoana pareau de nestavilit, a fost alaturi de AN atunci cand s-a dat la o parte in favoarea lui VP, este alaturi de AN in perioada dificila in care se afla.
  @nastase Ultimul mesaj al meu pt dv a fost acesta”only the life is important”. Ma bucur ca ati citit mesajul, le.ati multumit celor care v-au salvat viata. Cred ca intre dv si ceva bloggeri de aici s-au format legaturi de prietenie, sper, indestructibile. Intalnirea mult asteptata intre noi si dv. ar trebui sa contribuie la nasterea unui contrabalans la ceea ce este in prezent <>. PSD va avea nevoie de asa ceva in anii care vor urma.

 65. 69 Marian Nicolae decembrie 10, 2012 la 2:49 pm

  Etnicii maghiari ca masa de manevra…..dupa principiul depinde de unde bate vantul…..sforariti de catre papusarul sef……

  „Apel disperat?
  Traian Băsescu cheamă maghiarii la vot pe reţelele de socializare

  http://www.antena3.ro/politica/romania-la-vot/apel-disperat-traian-basescu-cheama-maghiarii-la-vot-pe-retelele-de-socializare-195351.html

  Preşedintele Traian Băsescu a apărut într-un clip postat pe reţeaua de socializare Facebook cu un mesaj pentru cetăţenii români de etnie maghiară.

  „Este esenţial ca cetăţenii români de etnie maghiară să meargă la vot. Numai aşa drepturile şi interesele lor pot fi mai bine apărate.

  Cetăţeni români de etnie maghiară, mergeţi la vot!”, declară Băsescu în mesaj.”

 66. 70 Marian Nicolae decembrie 10, 2012 la 3:26 pm

  Răscoala de la Flămânzi din 1907
  105 ani de la ridicarea oamenilor de rând din robia boierimii

  http://www.antena3.ro/romania/rascoala-de-la-flamanzi-105-ani-de-la-ridicarea-oamenilor-de-rand-din-robia-boierimii-195193.html

  Au trecut 105 ani de la unul dintre cele mai importante momente din istoria României: Răscoala ţăranilor de la 1907. Începută la Flămânzi, în judeţul Botoşani, din cauza lipsurilor, revolta a fost ultima mare mişcare socială a oamenilor de rând împotriva boierimii. Ţărani, ajunşi la capătul răbdării, şi-au cerut atunci drepturile cu orice preţ. Acum a mai rămas doar amintirea acelor ţărani, iar în oraşul Flămânzi viaţa merge, cu greu, înainte.

  Alecu Crudu este urmaşul unuia dintre sătenii din Flămînzi care, în urmă cu mai bine de 100 de ani a avut curajul să se ridice împotriva bogaţilor vremii.

  „Eu ştiu de la tata şi de la mama, fiindcă eu sunt nepot dintr-unul dintr-acei doi răsculaţi”, spune acesta.

  Ei au fost trei de fapt, dar numai doi au intrat în istoria românească cu răscoala flămânzilor din 1907. A fost unul Ion Dulhescu, Trifan Roman Grosu şi Grigore Roman Grosu.

  Dealurile din jurul localităţii Flămânzi, dealuri cu pământ negru şi roditor au fost mărul discordie.

  „Fost aici prin Flămânzii judeţului Botoşani, un mare moşier, unul Mosche Fischer şi s-a făcut un conac aici, sus, în dealul Flămânzilor. (…) Pe atunci, boierul îi lua la robie la câmpul lui şi, ca să aibă şi pe iarnă ce mânca, le arenda din munca din care câştiga bani”, spune Alecu.

  Foamea şi taxele uriaşe impuse de moşieri i-au adus pe ţărani pe culmele disperării.

  „Când au ajuns, ce găsesc acolo, în conac? Pe Gheorghe Constantinescu, arendaşul, un burtos, la mama lui, pregătit, că avea de unde să mănânce. Lumea s-a adunat afară, platoul tot era numai lume. Cu ce-au avut în mână, cu topor, cu coasă, cu hârţeţ, cu măciucă, cu ciomag..fiecare”, povesteşte Alecu Crudu.

  Acesta a fost începutul. Răscoala s-a extins ca focul, întîi în toată Moldova, apoi şi în Muntenia şi Oltenia. Zeci de arendaşi şi moşieri au fost ucişi, iar moşiile lor pârjolite.

  Pînă la urmă, guvernul a trimis armata împotriva ţăranilor. Răscoala a fost înecată în sînge. Aproape 10.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.

  „La Flămânzi, să ne aducă aminte de Răscoală, avem poarta de la conac şi monumentul de la 1907 închinat eroilor de la Răscoală”, spune Dan Oloeru, primarul oraşului Flămânzi.

  Poarta conacului boierului Fischer stă şi ea să cadă. La fel s-a întâmplat şi cu conacul care a ars în anii 80, ştergând orice urmă care să amintească de avuţia moşierului. Noroc cu bătrânii satului, care mai ţin vie amintirea strămoşilor.

  În Flămânzi, ajuns acum oraş cu acte în regulă, oamenii au pierdut spiritul dârz al bătrânilor. Tinerii nu numai că nu se mai răscoală, dar mulţi dintre ei au plecat să muncească, de bunăvoie, pentru boierii din străinătate.

 67. 71 Marian Nicolae decembrie 10, 2012 la 4:03 pm

  Omul dupa ce a distrus economia mondiala si si-a incasat „felia” si-a cumparat o casa umila de 32.5 milioane de dolari.

  Doar o merita, indiferent daca in SUA mii de familii americane dorm in cort dupa ce au fost evacuate din case din cauza neplatei ratei la banca….

  Şeful Goldman Sachs şi-a luat casă de weekend de 32,5 mil. dolari

  http://www.incomemagazine.ro/articol_89918/seful-goldman-sachs-si-a-luat-casa-de-weekend-de-325-mil-dolari.html

  „Directorul general al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, şi-a cumpărat recent o casă de weekend de 32,5 milioane de dolari situată în Hamptons, una dintre cele mai exclusiviste zone din SUA, situată în apropiere de New York.”

  Blankfein suna un pic evreieste, nu vi se pare ???
  Ce ziceti??? Nu suna a oculta mondiala????

 68. 72 dlnimeni decembrie 10, 2012 la 4:19 pm

  Doru Coarna, am speranta ca mi-ati ascultat rugamintea de a vota pentru gazda noastra dl Adrian Nastase si ati si votat, nu doar ati fost in sectie si ati dorit sa votati. Am mai scris pe blog ca s-a intimplat ( de vreo 3 ori, cred), sa fiu in comisii din sectii de votare, o data ca presedinte, iar, din experienta mea, va pot spune ca nu va impartasesc opinia. In plus fata de aceasta experienta personala, stiti ca actuala lege electorala permite procurorilor sa participe la procesul electoral si stiti si de ce. Si tot in plus, data fiind miza deosebita a alegerilor, puteti fi sigur ca reprezentantii partidelor in sectiile de votare au stat cu ochii unii pe altii ca pe butelie. Aceasta in ceea ce priveste ziua electorala in sine, deoarece sunt de acord cu dumneavoastra ca, venind pe valul unui vot negativ, USL-ul trebuie sa fie foarte atent, o buna parte dintre electori au vazut in USL instrumentul cu care pot scapa de Traian Basescu si grupul sau politic. Cum ar veni, retrospectiva guvernarilor basiste a prevalat in fata distantei electorilor fata de partide. Iar daca „mica guvernare” „pontica” a fost trecuta cu vederea de acest electorat, atunci sa fiti sigur ca, de acum incolo, electoratul respectiv nu va fi foarte rabdator cu USL in ceea ce priveste „marea guvernare” „pontica”. USL trebuie sa fie foarte atent, pentru ca iata ce zic cifrele: participarea la vot a fost mai mica decit la referendum. Fata de referendum, pentru USL par a fi votat 1M electori mai putin, adica 1M electori s-au volatilizat in citeva luni, fie sub efectul vremii rele, fie sub efectul dezamagirii provocate de esecul referendumului, fie sub efectul propagandei basesciene, fie sub efectul intimidarii. Pro-Basescu s-au pronuntat doar putini electori in plus fata de referendum, ceea ce inseamna ca la referendum dlui Basescu, in ciuda indemnurilor acestuia i-au iesit la vot aproape toti alegatorii. Surprinde – si aici USL trebuie sa fie din nou atent – procentul foarte mare de voturi date lui Dan Diaconescu adica procentul mare de electori permeabili la promisiuni fara acoperire si chiar ilogice.

 69. 73 Maximmouse@hotmail.com decembrie 10, 2012 la 4:29 pm

  @George Ban

  Spuneti:In acelasi timp, au existat simultan Victor Ponta si Crin Antonescu, unii dintre cei mai inteligenti oameni politici de dupa 1944. Le transmitem calde felicitari si privim viitorul cu optimism!

  Mi se pare exagerat. Fara sa le diminuez meritele, cred ca ideea nu le-a apartinut si nici , initial, punerea ei in practica. Vom afla in momentul cuvenit cum s-a scris istoria. 🙂 🙂

 70. 74 Maximmouse@hotmail.com decembrie 10, 2012 la 4:30 pm

  @Criticos!

  Cri, nu te grabi, ai putintica rabdare.Daca USL are majoritatea pentru Constitutie, cred ca nu se vor intelege cu hunii.

 71. 75 Marian Nicolae decembrie 10, 2012 la 4:35 pm

  „Romanul” Vladimir Tismaneanu ne incanta din nou cu elucubratiile sale….

  Romania dupa alegeri:
  Sistemul Iliescu pe o treapta superioara
  de Vladimir Tismaneanu

  http://www.contributors.ro/global-europa/romania-dupa-alegeri-sistemul-iliescu-pe-o-treapta-superioara/

  „Cine a urmarit evolutia declaratiilor politice ale lui Dan Voiculescu inca din anii 90, stie ca “umanistul” de-atunci, “conservatorul” de azi a fost intotdeauna extrem de rezervat ori chiar ostil in privinta UE. Nu de alta, dar intrarea tarii in UE insemna si inseamna limitarea arbitrariului, a coruptiei si a abuzurilor. Politologul american Ken Jowitt considera intrarea in UE drept lucrul cel mai bun care s-a intamplat cu Europa de Est in ultimii 500 de ani. Nu la fel gandeste Felix. Eurofobia acestor cercuri ajunse acum sa detina majortatea coplesitoare in Parlament nu este euroscepticism, ci un lucru diferit: autarhie pentru a-si putea face de cap in voie.”

  P.S. Domnule Tismaneanu, v-ati intrebat oare macar o singura data daca romanii inteleg ceva din ceea ce scrieti dumneavoastra????

  Vorbesc despre romanii de conditie modesta, nu despre „romanii” de conditia dumneavoastra, care au facut parte din fosta nomenclatura…

  Eurofobia mi se pare un lucru normal, atunci cand tara ta este pe cale sa fie desfiintata si data „romanilor” ca dumneavoastra……

  Totusi, in privinta autarhiei…..

  Cel care n-a pacatuit, sa arunce piatra primul………
  Cutezati????

 72. 76 Maximmouse@hotmail.com decembrie 10, 2012 la 4:36 pm

  @santinela,

  …cred ca Doru are un presentiment…de ce sa te mint, si eu am unul.Cred insa ca e mai bine asa decat sa ne lasam pe tanjala, sa ne apucam sa boscorodim dupa aceea. Acum, dupa victorie, este momentul sa ne reorientam periscoapele catre PUTERE, nu-i asa? 🙂 🙂 🙂

 73. 77 Maximmouse@hotmail.com decembrie 10, 2012 la 4:39 pm

  @Marian Nicolae!

  L-am vazut pe blaga….cred ca un specialist in analize din alea psihologice si acte ratate ne-ar putea spune mai mult. 🙂 🙂

 74. 78 Adrian B. decembrie 10, 2012 la 5:06 pm

  Atentie !!! Voturile au fost ANTI-BASESCU !!! Pana ce dementul de Basascu nu va zbura de la Cotroceni , lumea nu va fi multumita ! Deci , urmarea fireasca a acestor alegeri ar trebui sa fie SUSPENDAREA acestui cretin patologic , numit Traian Basascu !!!
  L-am auzit pe d-ul Adrian Vicleanu cum se imbata cu apa rece . Spunea ceva de genul ca premierul este la mana lui Basascu , ca acesta va decide si dadea de inteles ca se bazeaza pe ceva tradatori , cum ar fi : ” Mihaela , dragostea mea ” – Geoana , Calin ” 5 neveste ” – Tariceanu , Ioan ” Blat de Cluj ” – Rus , Maiorul George – „Cardinal de Richelieu ” si alti caraghiosi dispusi la tradare .

 75. 80 ana decembrie 10, 2012 la 5:14 pm

  Acuma sa vedem ce poate sa mai inventeze Base…:))))

 76. 81 Adrian B. decembrie 10, 2012 la 5:15 pm

  Am citit pe net ca Traian Basascu a plecat ( sau a fugit ! ) in Norvegia asemeni Regelui Mihai ! Cu un tren special incarcat pana la refuz cu sticle de whisky , cu Rudotel si cu covoare persane ! Ar fi fost insotit de pajul lui favorit , Lazaroiu , de cadana Nuti Udrea si de poneiul preferat al presedintelui , Emil Boc !

 77. 82 Adrian B. decembrie 10, 2012 la 5:18 pm

  Dupa aceste alegeri , cred ca d-ul Basescu va inghiti si LOCOMOTIVE !!!

 78. 83 Karakas decembrie 10, 2012 la 6:34 pm

  Intr-adevar, Romania si SUA sunt foarte asemanatoare in viata politica recenta. Americanii au scos pe pres pe republicani, tot un fel de „basisti” si ei, cu o platforma in afara istoriei si a interesului national. Interesul republicanilor era sa isi conserve puterea, exclusiv a rasei albe, cea bogata. Interesul lui Basescu a fost si este sa isi perpetueze puterea lui, si apoi, daca mai e loc, a lui Blaga, MRU si a celorlalti pitici politici.

  PDL si mai apoi bizara constructie numita ARD, nu au fost niciodata despre o constructie nationala. Sub bastonul de Maresal al lui Basescu, PDL s-a transformat intr-un Crucisator cu unicul scop de a-l purta pe Basescu dintr-un port in altul al puterii.

  Ramine de vazut daca Basescu e chiar bolnav de putere si daca va distruge Romania refuzind numirea Premierului USL. Pentru ca asta nu ar face decit sa confirme un diganistic.

  http://www.nytimes.com/2012/12/09/opinion/sunday/dowd-a-lost-civilization.html?src=me&ref=general

 79. 84 Luminita Arhire decembrie 10, 2012 la 6:53 pm

  Nu vom avea Parlament si nici Guvern pana la anu’ ( si la multi ani …) Iesind in mediul pe care il considera prietenos ( cu Merkel , cu Barroso si cu altii ca astia ) , ticalosul nostru ex-presedinte are grija sa anunte ACOLO ceea ce in mod evident trebuia , daca avea un minimum de bun-simt , sa anunte AICI .Nu cred ca exista in istoria moderna a Europei vreun conducator de stat care sa reverse atata dispret peste cei pe care-i considera „supusii „lui . Chiar nimeni nu il poate contracara pe ( n-am gasit alta rima … ) NESIMTITUL ASTA ? Chiar trebuie ca o tara intreaga , care tocmai si-a ales , cu o majoritate zdrobitoare , un alt destin decat cel pe care mintea lui ingusta ni-l rezervase , sa fie din nou in pragul crizei de nervi din cauza lui ? Ieri a iesit sa-i scoata pe minoritari la vot – nici un cuvant pentru majoritari ; ne-a scos si ne-a bagat din Europa in Asia ; ne-a tavalit prin Razboiul rece din capul lui ; ne-a tras scatoalce si ne-a spus ce prosti suntem daca votam altfel decat ne spune el …….sunt convinsa ca ar face deliciul psihiatriei , daca ar fi cineva dispus sa se ocupe .

 80. 85 Karakas decembrie 10, 2012 la 6:56 pm

  Interesant cum apar ele bancile straine sa comenteze situatia politica dintr-o tara legata de alegeri. Un oarecare analist de la Commerzbank a fost luat in serios de Mediafax, si a livrat exact propaganda internationalista ‘de dreapta’: Romania trebuie sa multumeasca creditorii externi ca prioritate, inainte de a se hotari sa se atinga de „austeritatea” impusa de FMI, cu care daca te joci, nu mai pupi colaborare. Viziunea asta „top-down” este tipica relatiei Imperiu-Colonii si evident incearca sa putina respiratie gura la gura politicienilor „papusa”, care s-au „sufocat politic” dupa alegeri..

  http://www.mediafax.ro/economic/commerzbank-promisiunile-usl-privind-atenuarea-austeritatii-greu-de-respectat-daca-se-vrea-acord-cu-fmi-10383158

 81. 86 papasha decembrie 10, 2012 la 7:03 pm

  1. VIC-TO-RI-E , VIC-TO-RI-E , DE TREI ORI , VIC-TO-RI-E !!!
  ( vezi Birlic in ” Telegrame „-le lui Nenea Iancu .)
  Bai saracul , a ramas cam singurel ( peste 67%USL dupa redistribuire ) !!!!!!!!!!!! MU – IE , MU – IE , DE TREI ORI MU – IE !!!

  2. CINE A RIDICAT SABIA CVORUMULUI LA REFERENDUM , DE SABIA CVORUMULUI LA REFERENDUM A MURIT !!! ( vezi referendumul aurului invalid din Alba si referendumul gazelor de sist invalid , din Constanta )
  Bai saracul , cate vagoane de bani a pierdut !!!

  3. HAIDE COANE ADRIANE , CA MAI E UN PIC SI O SA VINA SI VREMEA TA ! SANATATE COANE , FII TARE !

 82. 87 Cârcotaşu decembrie 10, 2012 la 7:48 pm

  @ Elmmar,

  Băsescu a câștigat Roșia Montană…

  Mda, la prima vedere aşa pare. Da’ stai să vezi, referendumul ăsta a fost organizat fără nicio noimă. Problema creerii locurilor de muncă poate fi şi de interes local, dar problema concesionării exploatării subsolului e un pic de interes naţional. Nu pot hotărî locuitorii Albei asupra înstrăinării resurselor judeţului lor, judeţul Alba nu e republică autonomă! Pe urmă stai să vezi, că locuitorii judeţului au participat la scrutinul de ieri în proporţie de 41,57%. Din ăştia, 74% au votat DA la referendum. Ahaaaa! Păi dacă-i ok, de ce mai e Băsescu la Cotroceni? 😯

 83. 88 dlnimeni decembrie 10, 2012 la 8:21 pm

  analist: calitatea comentariilor este data, in principal, de fiecare persoana care participa. Cred ca nu a fost vorba, cel putin intr-o etapa, de o scaderea a calitatii in sensul clasic, ci de aparitia unei duble autocenzuri, una colectiva si una individuala.

 84. 89 dlnimeni decembrie 10, 2012 la 8:22 pm

  ana: cred ca „Base” mai poate sa inventeze, daca nu a inventat deja.

 85. 90 Cârcotaşu decembrie 10, 2012 la 8:37 pm

  Şi
  PS – Şi tot cu referendumu’ ăsta ia de la… mine.

 86. 91 Ghita Bizonu' decembrie 10, 2012 la 8:39 pm

  Cestia aia de la Oslo e un pretext nemaipomenit ptr TB sa sa sondeze terenu : sprijinu politic neconditionat ptr cazul in care nu ar dori sa respecte rezulatelele scrutinului si a desemna un premier cf vrerii sale… ca ceva
  pregatire” gazetareasca in vest s-a facut „presedintele are dreptu sa desemneze” . Decizia nu ii partine lui ci a celorlati de pe acolo ..

 87. 92 Ghita Bizonu' decembrie 10, 2012 la 8:46 pm

  Idiotii intelcualiste .. ca daca at fi fost bien daca ISL ar fi castigat peste 90 % din mandate.
  Excelent !!
  USL s-ar fi desfacut imediat si UDMR ar fi avut ocazia sa isi vanza farmecele de balama (partid balama .. advcia fara de care nu se poa)

 88. 93 blogideologic decembrie 10, 2012 la 9:15 pm

  Deficitul cognitiv propagat printre români de culturnicii ghedesişti. Voi relua un text mai vechi al meu, despre activitatea nocivă a culturnicului Gabriel Liiceanu. Textul se cheamă :+De ce, Humanitas?/ “Tezele şi antitezele or fi bune ele la Paris, dar chestiile astea nu merg şi în România”, pare să fie politica editorială a casei http://www.humanitas.ro. Actuala editură Humanitas dă impresia că a uitat procedura foarte neortodoxă prin care a intrat pe piaţa cărţii din România : a luat pur şi simplu cu japca patrimoniul fostei Edituri Politice, care înainte de 1989 făcea o adevărată echilibristică printre politici şi politruci pentru a putea scoate anual şi câteva cărţi bune. În fine, “revoluţia pentru Gabriel, Gelu şi Sorin” justifică orice, nu se pune acum problema nelegitimăţii sau a furtului de patrimoniu, dar, cred eu, Humanitas avea obligaţia morală să întrerupă pe bune politica de cenzură împotriva titlurilor interzise pe vremuri în ţară, dar prezentate laudativ în emisiunile culturale ale postului de radio “Europa liberă”. Din păcate, faţă de unele titluri practica editorială efectivă, aleasă însă acum în mod deliberat, a noii Humanitas nu diferă prea mult de practica, impusă atunci de cenzura comunistă, a vechii Edituri Politice. Unul dintre aceste titluri ce rămân prohibite este “Dacia hiperboreană” a lui Vasile Lovinescu. Cartea apăruse mai întâi la Paris, înainte de 1989, fără să fie dezvăluit numele real al autorului. Să fie astfel protejat faţă de cine, mă întreb acum, faţă de securitatea din România, sau faţă de verişoara sa primară, implacabila lideră de opinie pentru comunitatea de intelectuali români de la Paris ? Am aflat destul de recent despre antipatia profundă, până la un punct justificată, care exista între cei doi. Însă aspectele acestea, subiective la maximum, nu trebuiau să precumpănească în politica editorială a editurii Humanitas. Căci, ne place sau nu să recunoaştem, Vasile Lovinescu rămâne unul dintre cei mai mari cărturari români ai veacului său. Prin comparaţie, opera Doamnei Monica Lovinescu, oricât de extensiv publicată şi popularizată a fost aceasta, este cea a unui “autor secund”, ca să folosesc o formulare a lui Constantin Noica. Alături de imensul volum de manuscrise rămase de la severineanul Ştefan Odobleja, nu doar nepublicate, dar nici măcar necitite de nimeni, în ciuda unor eforturi de altminteri lăudabile, ale domnului Alexandru Surdu, manuscrisele rămase de la Vasile Lovinescu reprezintă dovada cea mai peremptorie a existenţei unei componente ezoterice a culturii române. Au mai fost, poate, şi alţii. În “Bietul Ioanide” şi înainte de instaurarea comunismului, G. Călinescu portretiza, cu admiraţie nedisimulată, pe unul dintre acei mari cărturari (am spus cărturari, nu intelectuali, căci ultimul termen a ajuns doar să însemne “persoană aflată în posesia unui carton” ) ezoterici, fără să- i dea numele, ori să ne ofere, nouă, profanilor din lumea obişnuită, măcar şi cea mai mică sugestie despre cine ar fi putut fi acela. După instaurararea comunismului, criticul şi romancierul G. Călinescu se minuna de perseverarea prohibitului Vasile Voiculescu întru a scrie pentru făurirea unei opere ezoterice. În “Rotonda plopilor aprinşi”, Valeriu Anania ne dezvăluia dimensiunile acelor eforturi intelectuale ale lui Vasile Voiculescu : un cufăr de manuscrise. Ce se va fi întâmplat oare cu ele ? Se mai păstrează oare în arhivele fostei securităţi ? Fără să ştie poate despre ce vorbeşte, Constantin Ticu Dumitrescu ne asigura că acolo nimic nu s- a pierdut, totul s- a păstrat. Domnii Mircea Dinescu şi Andrei Pleşu, foşti membri P.C.R., (oare în profitul cărui partid o fi făcut fosta securitate poliţie politică, al liberalilor lui Dan Amedeo Lăzărescu ? pentru că asta pare să fie opinia lui Mircea Dinescu), deşi ei spun că pe atunci erau mici, şi nu ştiau realmente ce înseamnă P.C.R.- ul, prezenţi în C.N.S.A.S. chiar şi împotriva stipulaţiilor legii Ticu Dumitrescu, strâmbă, incompletă, cum poate fi calificată ea, n- au schiţat nici măcar un gest de căutare a manuscriselor pierdute, şi ar fi trebuit, în contul sumelor uriaşe pe care le primesc de pe spinarea bietului contribuabil român. Îmi este greu să cred că Doamna Monica Lovinescu ar fi putut să ceară, ori măcar să sugereze, editorului Gabriel Liiceanu să nu îl publice pe Vasile Lovinescu. Dar cazul este clar, editura Humanitas n- a publicat nici un titlu semnat Vasile Lovinescu. Ceea ce arată că Gabriel Liiceanu s- a simţit obligat să nu îl publice. După umila mea opinie, în celulele membrilor celor două ramuri ale familiei Lovinescu se află aceeaşi genă a genialităţii. De ce a favorizat Gabriel Liiceanu doar o singură ramură ? Îmi vine în acelaşi timp greu să cred că Gabriel Liiceanu nu a auzit nimic despre manuscrisele rămase de la Vasile Lovinescu. Unele dintre ele au fost tipărite totuşi, în edituri minuscule şi tiraje aproape infinitesimale de către nişte oameni admirabili. Chiar şi “Dacia hiperboreană”, am aflat aceasta dintr- un articol scris în România liberă de către Dan Stanca. În ciuda căutărilor unor librari din Craiova, pe care i- am convins despre importanţa cărţii, nici măcar un singur exemplar nu ajuns în librăriile craiovene, ori în vreo bibliotecă publică din Craiova, cel puţin eu am căutat-o în toată vara anului 2000. L- am rugat şi pe un fost coleg de liceu ce se bucura de o largă audienţă, mă refer la actorul, cântăreţul şi autorul Tudor Gheorghe, să mă ajute în această căutare, dar nici el, sincer iubitor de cărţi bune, n-a reuşit măcar să vadă coperta vreunui exemplar al “Daciei hiperboreene”! Mă mai întreb în acelaşi timp dacă, acţionând în chip de cărturar veritabil, domnul Gabriel Liiceanu, a cărui editură ne- a furnizat o mulţime de traduceri strepezite ale unor cărţi care sună totuşi admirabil în limba franceză, nu- şi va fi procurat, pentru plăcerea sa intimă, o copie a acelei cărţi interzise, pe care să o fi citit apoi în taină. După eşecul meu de a contacta editura Rozmarin, l- am întrebat pe domnul Dan Stanca într- o scrisoare la care nu mi- a răspuns niciodată, cum pot ajunge să citesc cartea. Însă mă îndoiesc că domnul Dan Stanca ar fi putut să refuze accesul lui Gabriel Liiceanu la acea lectură. Iar dacă Gabriel Liiceanu nu l- a citit totuşi pe Vasile Lovinescu, atunci el nu este marele cărturar pe care îl credem cu toţii. Un alt titlu rămas prohibit la Humanitas tot aşa cum era pe vremuri la Editura Politică, este un bestseller al anilor şaptezeci, “Zen and the Art of Motorcycle Maintenance”, scrisă de Robert Pirsig, probabil cel mai celebru technical writer american, dar semnată cu pseudonimul Robert Pursig. Este o carte de filozofie aplicată, şi astfel ar fi putut să înveţe şi filozoful român Gabriel Liiceanu ce înseamnă această noţiune, şi cât de importantă este pentru viaţa de zi cu zi într- o societate modernă. Pe vremuri, comentând succesul ei în SUA, săptămânalul de cultură Contemporanul i- a consacrat un articol elogios. Însă aceasta se întâmpla în timpurile bune ale Contemporanului, cu mult înaintea venirii lui Andrei Pleşu în fruntea ministerului culturii, care l- a şi adus ca director acolo pe Nicolae Breban, despre care este greu măcar să spui că este un intelectual, necum un cărturar. Chiar dacă, pe vremea comunismului, mai reuşeam să public câte ceva din gândurile mele în Contemporanul, după instalarea lui Nicolae Breban ni s- a interzis, mie şi altora, printre care şi regretatului Edgar Papu, în cuvinte jignitoare pronunţate de Andrei Pleşu, să mai publicăm în Contemporanul- Ideea Europeană. De aproape un deceniu Contemporanul a dispărut complet de pe piaţa publicaţiilor din România ( Forum este locul cel mai potrivit să întreb pentru a căpăta un răspuns pertinent : ajunge cumva în Diaspora ?), iar cineva ia în continuare bani buni pentru că a reuşit performanţa aceasta. Profesiunea de technical writer este una dintre cele mai importante pe piaţa serviciilor din SUA. Cartea mi-a fost recomandată insistent de către un bursier Fulbright american venit pe la începutul anilor optzeci la Craiova. “Voi aveţi nevoie de această carte”, mi- a spus el. Este o carte despre metafizica profesiunii de technical writer. Pentru înţelegerea vieţii în lumea modernă trebuie realizată o congruenţă între adevăr şi calitate, este unul dintre mesajele acestei neobişnuit de complexe opere, prima pe care ar fi trebuit să o traducă editura Humanitas. Prin politica de traduceri insipide pe care o practică, Gabriel Liiceanu poate fi creditat cu meritul de a fi fost unul dintre factorii culturali care au acţionat după 1989 pentru menţinerea României în fundătura în care se află. La toate întrebările mele adresate editurii Humanitas pentru a explica aceste două grave omisiuni din politica sa editorială, întrebări la care trebuia să răspundă, pentru că o parte din patrimoniul ei a fost constituit şi cu munca mea, adevăr valabil de altminteri pentru oricine se afla în “câmpul muncii” înainte de 1989, am fost întâmpinat cu lipsa totală a oricărui chef de comunicare. Atitudine cât se poate de balcanică. În fine, să mai amintesc refuzul de a publica manuscrisul unui alt filosof intelectualist de la Turnu Severin, Constantin Marghitoiu, un personaj viu, real, făcând, pentru cine îi poate urmări rapiditatea gândurilor, o conversaţie fascinantă. Basarab Nicolescu ar putea depune şi el mărturie în acest sens. Dar, prin faptul că nici acest manuscris nu are şansa de a se transforma într- un text tipărit, zona componentei ezoterice a culturii române capătă caracter de continuitate. +

 89. 94 Fragmentarium Politic decembrie 10, 2012 la 10:22 pm

  Castigarea la scor a alegerilor parlamentare de catre USL, cu mult peste majoritatea absoluta minima (dar sub cea de doua treimi), este o nota buna pentru atenuarea macro-divizarilor electorale din societatea romaneasca si pentru sustinerea sociala consistenta de care se va bucura viitorul Guvern, absolut necesara pentru a urni Romania din punctul mort al crizei. Privind prin prisma rezultatelor scrutinului din 9 decembrie, se intrezaresc, dupa ani de convulsii si lupte oarbe, primele semne si premise ale unui inceput de pace sociala si de cristalizare a culturii politice. Sau, cel putin, sper ca recunoasterea civilizata a invingatorilor, asumarea infrangerilor si demisiilor de onoare, diminuarea acuzatiilor de frauda, iesirea din starea de spirit de perpetuum electoralism ori aprecierile pozitive ale procesului electoral de catre organizatiile internationale (OSCE) nu vor ramane niste flori rare, ca s-a pus punct razboiului politic si civil al distrugerii national-statale si ca timpul constructiei a venit.

  Cred ca una dintre lectiile care ar trebui adaugata in manualele politice ar fi ca motoarele unei natiuni in criza vor trage mai bine daca isi vor lua combustibilul din majoritati consolidate. Un asemenea fapt depinde, neindoielnic, de identificarea si transpunerea cat mai judicioasa a interesului national in obiective de etapa si de gasirea celei mai bune strategii politice si electorale de ducere la indeplinire, care, ceea ce este la fel de important, sa reverbereze social, comandamente care necesita lideri si partide pe masura. In opinia mea, majoritatile la limita, rezultate in urma impartirii tarii in tabere sensibil egale, care, tragand unii hais si altii cea, rup tara in doua sau, in cel mai bun caz, o tin pe loc, este tot atat de contraindicata ca si unanimitatea, care o poate duce in prapastie fara nicio impotrivire. Majoritatea consolidata o am in vedere ca si conditie de succes pentru proiecte decisive si de anvergura, cum sunt sau ar trebui sa fie cele de iesire din criza, care nu pot fi duse la capat fara un suport politic si social puternic. Pentru a intelege acest lucru este suficient sa ne uitam la criza din Europa si America, care a trecut de la forma in „V” si a ajuns la al nu stiu catelea „W”, trenand de ani buni si fara o perspectiva clara de solutionare, tocmai datorita disonantei dintre politic si social.

 90. 95 blogideologic decembrie 10, 2012 la 10:28 pm

  Ipotezele de cauzalitate exogenă non-divină : Procesul sau “moda” de a construi ipoteze de lucru (assumptions) a început în secolul XVI.

 91. 96 blogideologic decembrie 10, 2012 la 11:01 pm

  Nu doar maneliştii acţionează ca o barieră faţă performanţa cognitivă a românilor, ci şi culturnicii de la GDS. Iar acum, după votul pro-USL, vedem cum preşedintele Traian Băsescu, un foarte important sprijinitor al ghedesiştilor, manifestă o maladivă şi suspectă lentoare în formarea noului guvern care să înceapă lucrul pozitiv pentru România, adică lucrul pentru “Economia cunoaşterii”. Pentru că numai aşa poate să fie definit viitorul capitalismului în România. Iar nu prin exploatarea aurului de la Roşia Montană.

 92. 97 Fragmentarium Politic decembrie 11, 2012 la 12:34 am

  Un lucru preocupant, care daca se va adeveri va fi partea goala a paharului acestor alegeri, ar fi ca majoritatea electorala, rezultata din urne, sa nu devina si una parlamentara, cum ar fi legal si constitutional. Daca Victor Ponta, presedinte de partid si co-presedinte al aliantei invingatoare care l-a nominalizat pentru functia de premier, nu va fi desemnat de catre presedintele Basescu drept candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care a obtinut majoritatea absoluta in Parlament, „paharul” alegerilor s-ar putea rasturna sau chiar sparge. Este adevarat, prerogativa desemnarii premierului apartine presedintelui, conform articolului 103 din Constitutie, dar aceasta este una pur formala, ca atunci cand presedintele unui juriu oficiaza conferirea medaliilor castigatorilor unei competitii. In niciun caz medalia sau cupa nu va fi oferita altcuiva decat celui aflat pe podium sau, in cazul echipelor, capitanului sau celui desemnat de echipa sa o primeasca. Pe de alta parte, ar mai trebui sa observam ca tot atat de adevarat precum faptul ca alegatorii nu au ales premierul, ci parlamentul, este si ca acestia nu au votat in principal sau exclusiv partide, ci doua aliante, care au fost „grelele” competitiei. Daca alianta electorala ARD, pro-prezidentiala, ar fi iesit castigatoare, Basescu ar fi procedat tot asa cum se pregateste sa procedeze cu USL?! Un al doilea lucru de notat, care pledeaza exact in sensul caracterului formal al desemnarii de catre presedinte al premierului, este ca articolul 103 nu este inscris la capitolul II „Presedintele Romaniei”, ci la capitolul III „Guvernul”, la subcapitolul „Investitura” sau Premierea, daca ar fi sa pastram comparatia cu competitia sportiva, din care, ma grabesc sa adaug, nu lipseste fair play-ul, pe care Basescu incearca sa-l ascunda sub presul de la Cotroceni! (Va urma)

 93. 98 blogideologic decembrie 11, 2012 la 5:16 am

  Puterea gândirii : Boom-ul minier mongol, desfăşurat în ritmurile aproape nebuneşti forţate de firma Rio Tinto, pare acum încetinit de conceptul ecologist “blue sky country” http://dealbook.nytimes.com/2012/12/10/boom-in-mongolia-deflates-after-deal-that-started-it-is-threatened-2/?hp

 94. 99 blogideologic decembrie 11, 2012 la 6:34 am

  Nu cunoşteam dinainte de 1989 textul „Obârşie şi perenitate”, scris de ilustrul şi regretatul Paul Anghel. Probabil, cel mai stimulator aspect al eseului acesta despre „obârşie” este faptul că ne semnalează domenii abisale încă necunoscute pentru noi, oricum neştiute de scriitor la acel moment, datorită stadiului precar al cercetărilor în psihologia colectivă românească : +Cultura Cucuteni-Tripolie n-are descendenţi. Nu ştim cine sunt cucutenienii, deşi reprezintă „una dintre cele mai strălucite culturi neolitice de pe teritoriul continentului european“; mai mult, produsele culturii lor –singurele care datează –, celebra olărie cu forme şi culori desăvârşite, nu sunt cu nimic inferioare produselor similare (ceramica pictată) din Mesopotamia şi restul Asiei Anterioare. Deci, un mare moment de gândire şi artă, dar pe care succesorii antici nu l-au integrat, la fel ca şi cei moderni, cultura cucuteniană fiind desfiinţată printr-o catastrofă.+ Cercetările mai recente au adus precizări. Nu a fost o catastrofă a satelor culturii Cucuteni (au fost identificate în România Mare istorică vreo trei mii de asemenea aşezări), ci un ritual periodic al arderii valorilor materiale create atunci când prosperitatea aşezărilor devenea cumva opulentă, atunci când civilizaţia Cucuteni devenea „miere” atrăgînd duşmănii şi predatori. Era astfel un ciclu repetat al arderilor intenţionate pentru salvare, după un anumit număr de ani. Toate dovezile arheologice indică aceasta. Dar cifrele exacte implicate pentru descrierea fenomenului ciclic arhaic, şi este vorba aici despre un număr de ani având cel puţin doi digiţi, încă nu au fost determinate cu acurateţe. Cultura cucuteniană era astfel periodic desfiinţată chiar de către beneficiarii şi creatorii săi. Trebuie să încercăm să desluşim valorile lor, ale „cucutenienilor” cum le zicea Paul Anghel. Valori imateriale de perpetuare prin distrugerea urmată de creaţie. Stil de viaţă asemănător cu acela incorporat de legenda arderii şi apoi a renaşterii păsării Phoenix din propria cenuşă. Tocmai din această cauză putem bănui că urmaşii „cucutenienilor”, ai localnicilor, aborigenilor, ai „primilor locuitori” ori cum le- om zice, au supravieţuit până acum pe acest pământ ancestral. Poate că „ei” sîntem chiar noi. Arhetipul păsării Phoenix îl desluşim în fondul nostru cultural cel mai profund, acela constituit înainte de elenism, de romanitate, de creştinism. Recent am găsit pe un portal franţuzesc, care de a doua zi a devenit inaccesibil pentru mine, pentru apărarea secretului?, o clamare la descendenţa lor cucuteniană. Ştiu că bietul Paul Anghel a fost introdus de Vladimir Tismăneanu la categoria protocronismului românesc, o categorie culturală foarte mult blamată de el. Portalul acela franţuzesc construit de urmaşii prezumptivi ai „cucutenienilor”, un portal la care a doua zi mi s-a negat accesul (de ce oare?), era un portal Hasidic. Găsesc în titlul unui articol din NYT http://www.nytimes.com/2012/12/11/nyregion/hasidic-man-found-guilty-of-sexual-abuse.html?hp&_r=0 incorporată o sintagmă care descrie foarte bine şi situaţia aceea :”Hasidic Wall of Secrecy” (zidul Hasidic al secretului). Civilizaţia antică de la Cucuteni, pretinde acum istoria hasidică, repet, deci civilizaţia excelenţei de la Cucuteni ar aparţine de fapt unei preistorii hasidice. Artur Silvestri îmi recomanda să citesc toate cărţile lui Paul Anghel, şi mai ales acelea despre timpul Congresului de la Berlin, când ni s-au impus, nouă, românilor, nişte legi străine despre pământ şi cereale. Din cauza aplicării acelor legi s-a produs Răscoala de la 1907. Dar acum, când UE ne impune să ne vindem pământul către străini, se pare că vechea istorie se repetă. Nu trebuie să ne uităm istoria, şi trebuie să venim cu exemple de acolo pentru a pretinde acum cu foarte multă încăpăţânare o “excepţie românească” în privinţa pământului. Într-adevăr, nu poţi să-i compari pe români cu, de exemplu, olandezii. În toată istoria lor, olandezii au putut să circule liber pentru a putea face comerţ, şi să câştige prosperitatea lor din această circulaţie liberă. Dar iată că dacă nu mai sunt turcii ori muscalii, acum olandezii le interzic românilor această circulaţie liberă în căutarea prosperităţii !

 95. 100 blogideologic decembrie 11, 2012 la 8:18 am

  Revin iarăşi la tema privind „viitorul capitalismului în România”. Dar tema „viitorul capitalismului” este ingrată şi dificilă pentru oricare stat postmodern, inclusiv UE şi USA. În România, noi o discutăm aproape în aceiaşi termeni ca şi în USA. Subiectul respectiv nu trebuie să fie detaşat cât de puţin acum de subiectul general doctrinar din USL. Vreau să spun că tema aceasta nu era prezentă nici în discuţia generală doctrinară din FSN, nici în doctrinele “partidelor istorice” de la noi, şi hai să mai rîdem puţin de P.N.Ţ.C.D., de ce?, pentru că merită ! Iar partidele patronate de Petre Roman şi Traian Băsescu au fost mereu în afara subiectului „viitorul capitalismului în România”. Este adevărat că bolşevicul Valter Roman, tatăl lui Petre Roman, a fost în foarte bune relaţii cu genericul “capitalist român”. De ce?, întreb iarăşi. Pentru că a fost generos stipendiat de aceştia ca să ducă o viaţă în opulenţă. Pe linia „viitorul capitalismului” fluxul de idei noi în America este uluitor de mare. Multe sunt importante. Le-am reţinut pe acelea care leagă educaţia de crearea industriilor noi. Am mai vorbit despre comunităţile anarho-epistemice stimulate prin plăţi de capitalistul Peter Thiel ce doreşte ca aceste comunităţi, inovative prin idei şi anarhia lor constructivă şi singulară, să ia locul vechilor universităţi. Şi Peter Thiel se referea la universităţile americane !

 96. 101 Marian Nicolae decembrie 11, 2012 la 8:54 am

  Atentie aici:

  http://www.bloomberg.com/quote/BDIY:IND

  BDIY:IND
  937.00 – 29.00 – 3.00%

  Indicele BDIY continua sa scada…
  Se pare ca pana la urma chiar vom asista la Sfarsitul Lumii lor…..

  Ideal ar fi sa ne pregatim cum se cuvine de 21 decembrie 2012, cu inchiderea si „fortificarea” frontierelor, mobilizarea a o parte din rezervisti, nationalizarea tuturor bancilor, firmelor, afacerilor.

  Expulzarea tuturor evreilor in „pielea goala”, cu retragerea cetateniei romane si confiscarea conturilor din banci si a tuturor activelor mobile si imobile,

  Ce sa mai, bairam in toata regula, contribui si eu cu o damigeana de palinca din Ardeal……si cu carnati, trebuie si carnati la un asa bairam….

 97. 102 Marian Nicolae decembrie 11, 2012 la 9:03 am

  Ceva pare a submina victoria electorală
  de Ioan Vieru

  http://www.cotidianul.ro/ceva-pare-a-submina-victoria-electorala-201836/

  Ar fi a doua zi a victoriei electorale. Totul se derulează într-o lentoare cu motivaţii uşor previzibile care poate duce la o ratare a startului. Semnalele către societate sunt aproape inexistente. Se aud mai mult regretele perdanţilor. Cum este în viaţă în general, n-au câştigat cei mai buni. Vocea acestora chiar nu mai interesează acum.

  Vidul creat în societate aşteaptă asumarea de către noua majoritate a acestui sfârşit de epocă. Exceptând afilierea cu UDMR, eterna cumetrie care a fost ingredientul mizeriei politicii româneşti postdecembriste, nu se anunţă nimic. Se pare că o luăm de la capăt în stilul arhicunoscut. Cei care s-au aşteptat la altceva s-ar putea să aibă mari surprize. Încrederea necondiţionată în oamenii politici actuali mi se pare imposibilă, un act sinucigaş. Viitorul Guvern şi Parlament ar trebui să funcţioneze cu o foaie de parcurs. Cei care văd o soluţie prin continuarea tarelor de decenii nu înţeleg situaţia în care se află România. Sistemul s-a transformat într-o oază pentru cei care îl slujesc, fără nicio legătură cu societatea. Schimbarea acestuia va decupla multe redute ale corupţiei. Există în alianţă o majoritate capabilă să înfrunte acest monstru istoric? Mi-e teamă că nu! Cel puţin în acest moment al fotografiilor.

  Schimbările decisive se fac în prima perioadă după preluarea puterii, din toate motivele. Întârzierile fac aproape imposibilă onorarea promisiunilor electorale. Solidaritatea partidelor alianţei câştigătoare este decisivă, dar cumva imposibilă. Durata ei ţine cât partea ideatică nu se va fi consumat. Pe termen relativ lung, exerciţiul puterii destramă cele mai bune frăţii. USL are, practic, din păcate, un singur adeversar. Când acesta nu va mai fi pe scenă, declinul alianţei poate veni din orice nimic. Dacă acest adversar nu poate fi scos din joc, ar trebui ignorat. Transformarea lui, în continuare, în vedeta zilei va duce la colaps mediatic şi problematic.

  Modelul de premier propus de preşedinte nu e bizar, pare descins din literatura proletcultistă. Un superman, dacă se poate cu grade de general din faşă. Slujirea interesului naţional, acesta ar trebui fie steaua marelui om din fruntea Guvernului. Dar însuşi preşedintele tuturor românilor nu ar trebui, oare, să întruchipeze acel interes naţional? Până una alta, cel care a călcat în picioare Constituţia, interesul public este preşedintele. Asupra acestei chestiuni nu mai are nicio cădere să se exprime. Dacă sunt probleme legate de trădare, complicităţi cu mediul internaţional care pun în pericol România, aşa cum nu o dată s-a exprimat preşedintele, ar trebui să aducă dovezile. Este interesant cum discută preşedintele unui stat european despre trădare, interes naţional. Ca un securist din anii ‘80. Aceste concepte au fost înlocuite cu alte şi alte noţiuni adecvate ale interesului şi responsabilităţilor comunitare.

  Dintre toţi, Crin Antonescu a fost mai curajos, apăsând pe promisiunile făcute. Asta dovedeşte o oarecare angajare într-un conflict care, mai devreme sau mai târziu, tot va avea loc. Soluţionarea acestui diferend reprezintă mai mult decât o promisiune electorală, chiar o dominantă de moralitate publică. Alegerile nu au detensionat demiterea preşedintelui. Alăturat exagerat Antenelor, jurnaliştilor lui Voiculescu, subiectul demiterii se va transforma într-un şantaj deloc util vieţii politice.

  Nimic nu mi s-a părut în acest interval mai de neacceptat decât invocarea războiului civil, formulă iresponsabilă, securistă, prin care Monica Macovei a încercat să apere citadela propriului partizanat politic. Aceste formule transformă ţara în gri, după culoarea indicată de preşedinte. Ieşiţi din tenebrele statului totalitar, foarte mulţi politicieni au legiferat cu uşurinţă instituţiile duplicat pe care nu le mai controlează decât un grup restrâns.

  Acele servicii fac astăzi în mod sigur jocurile. Votul popular a intrat în filtrele lor, osmoza între mulţi politicieni şi acele servicii find absolută. În aceste condiţii, şeful Statului chiar poate să facă orice doreşte prin pârghiile pe care le deţine. Nu-i exclus să avem o clasă politică formată masiv din oameni care slujesc interesul naţional în accepţia lui din perioada comunistă.

  Vom avea un Guvern care va face aceeaşi figuraţie, doar că se va schimba centrul de comandă?

 98. 103 dlnimeni decembrie 11, 2012 la 9:43 am

  Pe masura ce aflu care sunt persoanele propulsate in parlament de invingatorii in alegeri, ma cuprinde o ingrijorare din ce in ce mai vie. Noroc ca mi-am propus sa votez pentru dl Nastase, ceea ce trece pe umerii lui raspunderea votului meu.

 99. 104 Marian Nicolae decembrie 11, 2012 la 10:22 am

  Bilanturile alimentare.

  Cresc importurile de varza, prune si cartofi, desi producem in tara suficient cat sa consumam
  de Dan Popa

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-13791533-analiza-bilanturile-alimentare-cresc-importurile-varza-prune-cartofi-desi-producem-tara-suficient-cat-consumam.htm

  Evolutia reala in agricultura se vede foarte bine la piata din Berceni din spatele fostului Cinema Cultural, unde locuiesc. Daca intalnesti 2-3 tarani autentici, l-ai prins pe Dumnezeu de picior. In genere, sunt salariati deghizati in producatori. Dimineata la 7 isi desfac sacii cu produse si le aseaza pe mese. Invariabil, toate produsele sunt romanesti, daca ii intrebi. Daca te uiti pe saci, vezi inscriptia made in Turkey. „N-am avut alti saci acasa, maica”, iti raspunde una din vanzatoare, cand o intrebi. Prunele mari, uniforme, mult prea uniforme, se vand ca si cand ar fi din Bistrita. Ei bine, nu sunt. Tin minte cand culegeam prune in ograda bunicilor- una dintre muncile pe care le uram cel mai tare- ca erau de forme si dimensiuni diferite. Nu gaseai doua identice, darmite o mie, cate vad pe taraba. Dar sa trecem la analiza.

  Ca sa fiu foarte scurt, suntem varza pentru ca o importam tot mai mult, desi producem suficient pe piata locala.
  Inteleg sa creasca importul de orez de pilda, pentru ca Romania nu e o tara a orezariilor. Dar la mere, prune, ceapa sau cartofi, in conditiile in care 2011 a fost un an foarte bun pentru agricultura, mai greu de priceput. Sau, sa luam graul. Desi productia de grau are o valorificare prin vanzare-cumparare mult peste cea a productiei de porumb (si datorita utilizarii porumbului ca furaje), totusi comercializarea graului pe piata este mult sub nivelul inregistrat in celelalte tari europene.
  In Romania, se comercializeaza circa 69,3% din productia utilizabila. In Spania procentul urca la 93,7%, iar in Italia la aproape 90%. Bine, drept e ca in Romania, piata neagra in materie de cereale e la ea acasa.

  In absenta circuitelor comerciale nu se pot majora resursele acumulate pentru investitii si nici nu se poate trece la fiscalizarea acestui sector.
  Desi masurile luate pana acum pentru extinderea mecanismelor de piata si reducerea evaziunii fiscale au inceput sa produca efecte pozitive, in absenta dinamicii rapide a concentrarii proprietatii agricole, progresele nu au cum sa fie semnificative.

  Interesant mai e si altceva: sunt alimente pe care le producem in cantitati suficiente pentru consumul intermediar. Dar cu toate acestea importam masiv. Singura explicatie e data tot de piata neagra de dimensiuni consistente

  Resursele totale de cereale si produse din cereale din Romania (in echivalent cereale boabe) au fost mai mari cu 4577 mii tone in 2011, fata de nivelul anului 2010. Fata de anul precedent, nivelul productiei de cereale a inregistrat o crestere de 4085 mii tone si a contribuit la formarea resurselor totale, intr-o proportie mai mare cu 4,7 puncte procentuale.

  Importurile de cereale si produse din cereale (in echivalent cereale boabe) au asigurat 4,6% din resursele totale. In anul 2011 fata de anul precedent, stocul initial de cereale si produse din cereale (in echivalent cereale boabe) a contribuit in proportie mai mica (-4,2 puncte procentuale) la formarea resurselor totale. Cea mai mare pondere in productia totala de cereale a avut-o productia de porumb (56,8%), in crestere, fata de anul precedent, cu 2,1 puncte procentuale.

  In anul 2011, exporturile de cereale si produse din cereale (in echivalent cereale boabe) au inregistrat o scadere de 504 mii tone fata de anul 2010 (22,1% din resurse) . Exportul de porumb a reprezentat 50,8% din exportul total de cereale si produse din cereale, iar exportul de grau si secara a reprezentat 32,4%.

  Cantitatile de cereale si produse din cereale (in echivalent cereale boabe) destinate consumului intern au fost mai mari in anul 2011 cu 1756 mii tone, comparativ cu anul precedent. Cea mai mare pondere (57,5%) in consumul intern de cereale, au avut-o cantitatile de cereale destinate alimentatiei animalelor, in crestere fata de anul precedent cu 1619 mii tone.

  Cartofi

  Legume si produse din legume (in echivalent legume proaspete)

  Resursele totale de cartofi au crescut in anul 2011 cu 623 mii tone, fata de anul 2010. In anul 2011, importul de cartofi a crescut cu 65 mii tone, iar exportul s-a mentinut aproximativ la nivelul anului precedent. In anul 2011, comparativ cu anul precedent, s-a inregistrat o crestere a cantitatilor de cartofi destinate consumului intern (+76 mii tone). Disponibilul pentru consumul uman a reprezentat 55,9% din consumul intern de cartofi, in scadere fata de anul precedent cu 1,7 puncte procentuale. Consumul de samanta a reprezentat 26,6% din consumul intern, mai putin cu 0,5 puncte procentuale fata de anul precedent.

  Legume si produse din legume (in echivalent legume proaspete)

  Resursele totale de legume si produse din legume (in echivalent legume proaspete), in anul 2011, au fost mai mari fata de cele din anul precedent cu 297 mii tone, datorita in principal cresterii productiei cu 330 mii tone. Productia de legume a asigurat 73,5% din resursele totale, mai mult cu 2,5 puncte procentuale fata de anul precedent.

  Cea mai mare pondere in productia totala de legume in anul 2011, a avut-o productia de varza (29,0%), cu 1,7 puncte procentuale mai mica decat cea a anului 2010, urmata de productia de legume din grupa „Diverse legume” (26,2%) comparabila cu cea a anului precedent si de productia de tomate (25,8%) cu 1,8 puncte procentuale mai mare decat in anul 2010. Aportul importului la asigurarea resurselor totale de legume si produse din legume a avut o tendinta de scadere fata de anul precedent (9,3% fata de 10,6%).
  In anul 2011, importul de legume si produse din legume a fost mai mare de 6,9 ori decat exportul. Cea mai mare pondere in importul total de legume si produse din legume, a avut-o importul de tomate si produse din tomate (43,4%). Ponderi importante in importul total de legume si produse din legume au mai avut importurile de legume din grupa „Diverse legume” (28,8%), ceapa uscata (13,3%) si cele de radacinoase comestibile (10,2%).

  Cantitatile de legume si produse din legume (in echivalent legume proaspete) destinate consumului intern, au fost mai mari cu 179 mii tone fata de anul precedent. In anul 2011, disponibilul pentru consumul uman a crescut cu 128 mii tone, comparativ cu anul precedent

  Pepeni
  Resursele totale de pepeni (verzi si galbeni) au scazut cu 10 mii tone in anul 2011, fata de anul 2010, datorita in principal, scaderii productiei.Productia a contribuit in proportie mai mica (-1,2 puncte procentuale) la formarea resurselor totale, comparativ cu anul 2010. Importul de pepeni a fost mai mare cu 8 mii tone. Consumul intern de pepeni a fost mai mic in anul 2011, cu 10 mii tone fata de cel din anul precedent.

  Fructe si produse din fructe (in echivalent fructe proaspete)
  Resursele totale de fructe si produse din fructe (in echivalent fructe proaspete), in anul 2011, au inregistrat o crestere de 214 mii tone fata de anul 2010, datorita cresterii productiei de fructe cu 199 mii tone.
  Contributia cea mai mare la formarea resurselor totale in anul 2011, a avut-o productia de fructe (70,3%), in crestere cu 1,5 puncte procentuale, fata de anul precedent.

  Importul de fructe si produse din fructe (in echivalent fructe proaspete) a avut o contributie mai mica la formarea resurselor (-1,0 puncte procentuale), fata de anul precedent. Cantitatea de fructe si produse din fructe (in echivalent fructe proaspete) exportata a inregistrat o scadere (-29 mii tone), fata de anul precedent.
  Pentru a mari imaginea de mai jos dati click pe ea.

  In anul 2011, importul de fructe si produse din fructe (in echivalent fructe proaspete) a depasit exportul cu 539 mii tone. Stocul initial de fructe si produse din fructe (in echivalent fructe proaspete) a asigurat 9,0% din resursele totale, fata de 9,5% in anul precedent.

  Productia de struguri a avut cea mai mare pondere (37,3%) in productia totala de fructe, mai mult cu 3,0 puncte procentuale fata de anul 2010, urmata de productia de mere (26,3%) usor mai mare decat cea a anului precedent (+0,7 puncte procentuale) si de productia de prune (24,3%), mai mica cu 4,6 puncte procentuale fata de anul precedent.
  Consumul intern de fructe si produse din fructe (in echivalent fructe proaspete) a fost mai mare, in anul 2011, cu 227 mii tone fata de anul 2010.
  Cantitatile de fructe destinate prelucrarii industriale (vin si bauturi alcoolice distilate) si consumului uman au detinut 97,0% din consumul intern.Cantitatile de fructe destinate consumului uman au crescut cu 153 mii tone, iar ponderea acestora in consumul intern a crescut cu 1,3 puncte procentuale fata de anul precedent.

  Zahar si produse din zahar (in echivalent zahar rafinat)
  Resursele totale de zahar si produse din zahar (in echivalent zahar rafinat) au fost mai mici in anul 2011, fata de anul precedent, cu 79 mii tone. In anul 2011 comparativ cu anul 2010, componentele resurselor totale, cu exceptia productiei de
  zahar rafinat obtinuta din zahar brut din import, au inregistrat scaderi. Astfel, stocul initial a fost mai mic, fata de anul precedent, cu 106 mii tone, iar productia de zahar din sfecla a scazut cu 14 mii tone.

  Importul de zahar si produse din zahar a scazut cu 52 mii tone. La constituirea resurselor totale contributia productiei de zahar din zahar brut din import a crescut cu 16,2 puncte procentuale, in anul 2011 fata de anul 2010.

  Ponderea productiei de zahar rafinat obtinut din sfecla a inregistrat o usoara scadere cu 0,6 puncte procentuale, fata de anul precedent.

  Comparativ cu anul precedent, aportul importului de zahar rafinat si produse din zahar (in echivalent zahar rafinat) la formarea resurselor totale a fost mai mic cu 3,8 puncte procentuale.

  Exportul de zahar si produse din zahar (in echivalent zahar rafinat) a crescut usor (0,3%) in anul 2011 fata de anul precedent.

  Consumul intern de zahar si produse din zahar (in echivalent zahar rafinat) a fost mai mare in anul 2011 fata de 2010 cu 2 mii tone.Cea mai mare parte din consumul intern de zahar si produse din zahar (in echivalent zahar rafinat), mai mare fata de anul precedent cu 5 mii tone, a fost destinata consumului uman.

  Lapte si produse din lapte (in echivalent lapte de 3,5% grasime)
  Resursele totale de lapte si produse din lapte (in echivalent lapte de 3,5% grasime) au crescut cu 911 mii hl, in anul 2011, fata de anul 2010. Contributia cea mai mare (88,8%), la formarea resurselor totale, a avut-o productia de lapte a carei
  pondere in resursele totale este comparativa cu cea a anului precedent.

  Ponderea importului de lapte si produse din lapte (in echivalent lapte de 3,5% grasime) in total resurse a fost cu 1,1% mai mare fata de anul precedent. Exportul de lapte si produse din lapte (in echivalent lapte de 3,5% grasime) a crescut cu 46 mii hl (+5,2%).Importul de lapte si produse din lapte (in echivalent lapte de 3,5% grasime), in anul 2011 a fost mai mare fata de exportul de lapte si produse din lapte, de circa 5,5 ori.

  Consumul intern de lapte si produse din lapte (in echivalent lapte de 3,5% grasime) a fost in anul 2011, cu 789 mii hl mai mare decat in anul precedent. Cea mai mare parte din consumul intern de lapte si produse din lapte a fost destinata consumului uman, care s-a mentinut in aceeasi proportie ca si in anul precedent. Cantitatea de lapte destinata transformarii industriale a crescut cu 210 mii hl in anul 2011, comparativ cu anul 2010.

  Oua
  Resursele totale de oua au inregistrat in anul 2011 o crestere cu 251 milioane bucati, fata de anul 2010. Contributia cea mai mare, la formarea resurselor, a avut-o productia de oua (85,3%), care in anul 2011 a scazut usor fata de nivelul inregistrat in anul precedent.

  In anul 2011 importul de oua a avut o tendinta de crestere (+65 milioane bucati), contribuind intr-o masura usor mai mare fata de anul precedent, la formarea resurselor totale.
  Cantitatea de oua exportata, in anul 2011 a fost de 116 milioane bucati, de aproximativ 60% mai mica fata de anul precedent.
  Consumul intern de oua a crescut, in anul 2011, cu 206 milioane bucati, comparativ cu anul precedent. Cea mai mare pondere in consumul intern, a avut-o consumul uman (81,5%), care a inregistrat o crestere cu 205 milioane bucati, in anul 2011, fata de anul precedent. Cantitatea de oua pentru incubatie a scazut in anul 2011, cu 20 milioane bucati, fata de anul precedent.

  Carne si produse din carne (in echivalent carne proaspata)
  Resursele totale de carne si produse din carne (in echivalent carne proaspata) au inregistrat o scadere in anul 2011, fata de anul precedent, din cauza scaderii importului de carne si produse din carne, cu 63 mii tone.

  Exportul de carne si produse din carne a crescut cu aproximativ 29 mii tone fata de anul precedent. Cele mai mari ponderi in productia totala de carne si produse din carne in anul 2011, le detin: productia de carne de porc (46,0%) cu 0,7 puncte procentuale mai mica decat in anul precedent si productia de carne de pasare (37,3%) cu 0,8 puncte procentuale mai mare decat in anul precedent.

  Cantitatea de carne de porc si produse din carne de porc importate in anul 2011 a avut ponderea cea mai mare (60,4%) in importul total de carne si produse din carne, urmata de cea de carne de pasare si produse din carne de pasare (31,4%).

  Cele mai mari ponderi in exportul total de carne si produse din carne le-au avut exportul de carne si produse din carne de pasare (72,8%), comparabil cu cel din anul precedent si cel de carne si produse din carne de porcine (12,2%), mai mare cu 0,7 puncte procentuale fata de anul 2010. Resursele totale de carne si produse din carne (in echivalent carne proaspata) au fost destinate integral consumului uman. Disponibilul pentru consumul uman a scazut, in anul 2011, cu 86 mii tone fata de cel din anul precedent.

  Cifrele sunt furnizate de INS, pe baza unei cercetari statistice finalizate in aceste zile

  REFERINTE
  Romania exporta busteni si importa hartie. Exporta grau si importa biscuiti. Ca sa produca 1000 de euro PIB cheltuie de aproape 3 ori mai mult ca statele europene. Asta competitivitate!

 100. 105 Marian Nicolae decembrie 11, 2012 la 10:55 am
 101. 107 Marian Nicolae decembrie 11, 2012 la 2:01 pm

  Democraţie prin cooptarea UDMR, dar nu prostia de a renunţa la Art. 1 al Constituţiei
  Postat de Ioan Crişan în Decembrie 10, 2012

  http://rogrup.net/profiles/blogs/democra-ie-prin-cooptarea-udmr-dar-nu-prostia-de-a-renun-a-la-art

  Președintele PNL Crin Antonescu a precizat că afirmația lui Victor Ponta privind cooptarea UDMR în majoritatea parlamentară nu înseamnă că UDMR va intra la guvernare şi că o ccolaborare cu UDMR nu este tema principală a zilelor următoare. Se vor căuta „formule de asociere”, obiectivul lor fiind în primul rând revizuirea Constituției. „Cred că dl. Ponta a fost destul de clar. Nu am vorbit încă despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare. Sunt toate posibilităţile deschise, dar trebuia prevenit şi riscul apărut din îndemnul adersat maghiarilor de Traian Băsescu să meargă la vot şi de a intra în alianţă postelectorală cu ARD-ul şi PP-DD.

  Premierul Ponta a făcut o declaraţie care înseamnă disponibilitatea noastră de a discuta cu UDMR nişte formule de asociere, pe reforma constituţională – în principal – şi acest lucru rămâne valabil chiar dacă vom avea 66 la sută din mandate, pentru că o discuţie despre modificarea Constituţiei trebuie să implice şi Opoziţia, şi ARD-ul şi PP-DD-ul. Și mai departe, cum vor decurge aceste discuţii şi unde vor ajunge, o să anunţăm destul de repede”, a arătat Crin Antonescu.

  Preşedintele UDMR Kelemen Hunor este captivul grofilor sau baronilor vechi Atila Verestoy, Marko Bella, Gyorgy Frunda, Laszlo Borbely & co. şi au interesul esenţial să negocieze cu cei care au acum majoritatea, fiindcă au guvernat cu PD-L şi nu mai sunt curaţi ca lacrima, ghidaţi exclusiv după principii democrate şi imperative morale. După 23 de ani de oportunism evident UDMR s-a dovedit un PD-L-ul de limbă maghiară de 5%, nu mai au aceeaşi forţă politică şi credibilitate. E imposibil de crezut că afirmaţia lui Hunor privind modificarea Articolului 1, pct.-ul 1 al Constituţiei: „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil” va fi negociată de cei care tot cer această modificare de două decenii. În primul rând fiindcă liderii UDMR se cred elitişti şi experţi în ale dreptului şi îi cred pe români analfabeţi politici, deşi ei sunt cei care confundă intenţionat poporul etnic premodern cu naţiunea modernă care stă la baza statelor Europei. Naţiunea este o comunitate multietnică care consimte liber să convieţuiască în graniţele aceluiaşi stat, să se realizeze în unitate ca naţiune după proiectul politic fundamentat pe egalitatea universală a oamenilor în drepturi îndiferent de etnie, religie, zone geografice şi tradiţii ale trecutului medieval redenumite drepturi etnice colective.

  Ceea ce rediscută mereu UDMR, Tokes şi partidul secuilor este destrămareai Monarhiei Austro-Ungare prin pierderea Primului Război Mondial, un stat de tip imperial creat prin supunerea militară forţată şi exploatarea cruntă a Transilvaniei timp de un mileniu (dacă includem şi Imperiul Habsbrugic). Liderii maghiari omit deliberat cele 10 principii ale preşedintelui SUA Wilson acceptate pentru constituirea statelor contemporane, între care autodeterminarea popoarelor, inclusiv a minorităţilor etnice de a forma state contemporane de tip naţional, cum sunt Franţa, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Spania etc.

  România s-a aflat în alianţa care a câştigat primul război mondial şi este meritul Regelui Ferdinand Întregitorul, dar realitatea că am fost de partea alianţei progresiste câştigătoare nu ştirbeşte cu nimic aplicarea principiului autodeterminării democratice – care este consecinţa victoriei progresului istoric. Românii erau majoritari în Transilvania şi au decis la 1 decembrie 1918 să se reunească cu toţi ceilalţi români, la fel cum au decis şi românii din Basarabia şi Bucovina (în acelaşi stat cu ungurii – Monarhia Austro-Ungară). Trebuiau să le lase teritoriul geografic, la care au dreptul legitim al primului stăpânitor sau de preemţiune de multe milenii, minoritarilor care l-au ocupat vremelnic prin cucerire, aliaţi cu alte state imperiale?!?

  Tratatul de la Trianon, contestat acum de revizioniştii maghiari, a consfinţit nu doar o stare postbelică, ci o nouă formă de statalitate hotărâtă de naţiuni, între care şi România – din care maghiarii şi secuii nu au vrut să plece şi nici nu i-a forţat nimeni să rămână. Câţiva grofi au plecat la Budapesta, a fost alegerea lor liberă. Maghiarii de azi vor rediscutarea Momentului Unirii fiindcă ei, ca parte a unei etnii înfrânte în război, n-au vrut să participe la Unirea de la Alba-Iulia înfrăţiţi cu românii, dar românii nu i-au dat afară din case, nu le-au confiscat averile, nu i-au prigonit şi nu i-au trecut prin coase, furci şi gloanţe, aşa cum au făcut ei după Dictatul de la Viena. Şi de fiecare dată când românii s-au revoltat, de la Doja, la Horia, Cloşca şi Crişan, până la Revoluţia de la 1848 a lui Avram Iancu.

  Deci, Articolul 1, punctul 1 nu se poate negocia, fiindcă oricare calitatea a statului ar fi pierdută s-ar destrăma toată structura lui. Punctul forte este calitatea de stat naţional modern şi dacă n-ar mai fi stat naţional, ci unul etnic exclusiv al românilor, sau multietnic al românilor maghiarilor şi ţiganilor, oricare, şi maghiarii şi ţiganii ar avea drept la autodeterminare dincolo de limita autonomiei culturale şi vor putea decide alipirea la Ungaria sau la Serbia ca părţi (cu aceleaşi drepturi fundamentale ale omului şi minorităţilor) ale Uniunii Europene.

  Să ne amintim că liderii UDMR au cerut în mod clar minoritarilor să boicoteze referendumul, să nu meargă la vot pentru a scăpa de Băsescu, prietenul premierului Ungariei, Victor Orban care sprijină revizioniştii. De asemenea, ei nu au dezavuat şi condamnat gesturile nemumărate ale extremiştilor maghiari din Harghita şi Covasna, adică le-au acceptat în mod tacit, participând la crearea unei opinii colective antiromâneşti în maghiarime.

  NU NEGOCIEM CONSTITUŢIA CU UDMR, FIINDCĂ LA ORICE REFERENDUM ROMÂNII SUNT MAJORITATEA CETĂŢENILOR ŞI EI NU VOR SĂ ÎŞI CEDEZE TERITORIUL STRĂBUN ŞI BOGĂŢIILE LOR, NICI SĂ FIE CETĂŢENI DE RANG INFERIOR ÎN PROPRIUL LOR STAT!

  K.Hunordic în mediu rece, protejat de febra trufiei chezaro-crăieşti că va mai fi balama politică

 102. 108 Marian Nicolae decembrie 11, 2012 la 2:52 pm

  1. Aici avem o bila alba in productia si vanzarea de energie electrica

  http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-13654090-hidroelectrica-obtinut-33-milioane-euro-plus-din-vanzarea-energiei-bursa.htm

  Hidroelectrica a obtinut 33 milioane euro in plus din vanzarea energiei pe bursa
  de CP HotNews.ro
  Marţi, 20 noiembrie 2012, 20:13 Economie | Energie

  Vanzarea energiei produse de Hidroelectrica pe bursa administrata de OPCOM, dupa denuntarea contractelor bilaterale cu traderii de energie, a adus venituri suplimentare de 33 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al companiei. In perioada iulie-20 noiembrie 2012, Hidroelectrica a tranzactionat pe piata concurentiala 36 de pachete de energie, totalizand 1.501.745 MWh, cu un pret mediu de 229 lei/MWh, valoarea contractelor incheiate fiind de 343.895.780 lei.

  Veniturile realizate din aceste tranzactii sunt cu 148,6 milioane lei (cca. 33 milioane euro) mai mari decat cele pe care societatea le-ar fi obtinut, anterior intrarii in insolventa, din vanzarea aceleeasi cantitati de energie traderilor cu un pret mediu de 130 lei/MWh, se arata in comunicat.

  „Am obtinut, in medie, cu 100 lei/MWh mai mult decat in contractele bilaterale cu baietii destepti. Am vandut 1,5 milioane MWh reprezentand cea mai mare cantitate tranzactionata vreodata pe bursa de energie, adica 8,5% din productia Hidroelectrica intr-un an mediu hidrologic. Veniturile suplimentare rezultate din vanzarea, in mod transparent si concurential, de energie pe OPCOM ajuta societatea sa compenseze scaderea veniturilor si, implicit, a pierderii provocate de seceta prelungita, care a afectat grav productia de energie a societatii” a declarat Remus Borza, reprezentantul EURO INSOL, administrator judiciar al Hidroelectrica.

  2. Aici avem o bila neagra de la CE

  http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-13793725-comisia-europeana-deschis-investigatie-impotriva-bursei-energie-opcom-companiei-transelectrica.htm

  Comisia Europeana a deschis o investigatie antitrust impotriva bursei de energie-OPCOM si a companiei Transelectrica
  de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
  Marţi, 11 decembrie 2012, 13:58 Economie | Energie

  Comisia Europeana a declansat o investigatie antitrust asupra bursei de energie OPCOM si asupra actionarului acesteia, Transelectrica, din cauza blocarii unor traderi straini pe piata de tranzactionare a energiei electrice, informeaza Reuters. OPCOM ar impune participantilor pe piata sa inregistreze TVA si sa aiba sediul in Romania.

  Comisia Europeana a deschis procedura oficiala antitrust impotriva OPCOM si Transelectrica pentru a investiga daca operatorul bursei de energie ar fi abuzat de pozitia sa dominanta, se arata intr-un comunicat al CE.

  Comisia este procupata de faptul ca OPCOM ar putea discrimina companiile din cauza nationalitatii lor sau a locului in care functioneaza, cu incalcarea articolului 102 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (TFUE). Deschiderea procedurii inseamna ca CE va efectua o investigatie aprofundata.

  „Aceasta practica poate creste costul pentru comerciantii straini care doresc sa faca afaceri pe bursa de energie si descurajeaza participantii straini la intrarea pe piata de energie electrica, reducandu-se astfel lichiditatea pietei si eficienta sa”, potrivit unui comunicat al Comisiei.

  Tranzactionarea energiei electrice este cruciala pentru formarea transparenta a preturilor din domeniu, se mai arata in comunicat.

  Autoritatea de concurenta a Uniunii Europene poate amenda companiile cu pana la 10% din cifra de afaceri pentru incalcarea normelor antitrust.

  In traducere libera, fie ca energia electrica aduce profit sau pierdere, este totuna pentru CE, atata timp cat are proprietar roman…..

  Scoateti Romania din UE !!!!!

 103. 110 Marian Nicolae decembrie 11, 2012 la 5:07 pm

  Tradatorii se mai si mandresc:

  Domeniul la care UDMR deţine recordul.
  N-au plecat din Parlamentul României de zeci de ani

  http://www.antena3.ro/politica/romania-la-vot/domeniul-la-care-udmr-detine-recordul-n-au-plecat-din-parlamentul-romaniei-de-zeci-de-ani-195534.html

  Câţiva deputaţi şi senatori sunt de meserie parlamentari. Ei sunt în legislativul român de zeci de ani şi au ajuns chiar şi la al şaptelea mandat. La acest capitol, UDMR conduce detaşat.

  Din cei 6 parlamentari care au câştigat al şaptelea mandat, 4 sunt de la UDMR.

 104. 111 Marian Nicolae decembrie 11, 2012 la 5:12 pm

  Badea:

  E o mare măgărie ce face USL.
  E sinistru ca în seara alegerilor să anunţi alianţă cu UDMR

  http://www.antena3.ro/politica/badea-e-o-mare-magarie-ce-face-usl-e-sinistru-ca-in-seara-alegerilor-sa-anunti-alianta-cu-udmr-195523.html

  Mircea Badea a continuat, luni seara, să își exprime nemulțumirea faţă de anunțul făcut de Victor Ponta, cu privire la o eventuală colaborare a USL cu UDMR. Realizatorul TV a spus că nu cu UDMR are o problemă, ”ci cu oamenii care s-au căţărat pe un val spunând că ei sunt altceva, dar nu sunt altceva”.

  Anunţul premierului Victor Ponta chiar din seara alegerilor, privind o posibilă alianţă cu UDMR, este o mare măgărie, consideră ziaristul Mircea Badea, care îşi continuă atacurile la adresa prim-ministrului PSD.

  „E o mare măgărie ce fac ăştia, o mare porcărie, şi nu numai Ponta, el a dat glas aseară (duminică seara – n.r.), dar observ că este o chestie comună. E o măgărie pe care eu, ca cetăţean, nu am de gând să o înghit. E un rahat care pute”, a comentat Mircea Badea, luni, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

  Mai mult, referindu-se la declaraţia lui Ponta din seara alegerilor, Badea vorbeşte despre „trădarea propriului electorat, chiar din prima secundă”.

  „E un rahat care pute. (…) E sinistru ca în seara în care electoratul tău antibăsescu ţi-a dat votul, să anunţi că tu faci alianţă cu ăia care au compromis referendumul din vară. Mi se pare de netolerat”, a adăugat Mircea Badea.

  În plus, „faptul că aştia care au câştigat alegerile (USL – n.r.) sunt atât de predispuşi la trădarea propriului electorat din prima secundă va fi folosit şi de Traian Băsescu în zilele următoare. Şi acest lucru se poate întoarce fix împotriva lui Ponta”, a încheiat Badea.

  Încă de duminică seara, Mircea Badea a spus că nu-l mai vrea pe Victor Ponta premierul României, după ce copreşedintele USL a anunţat o posibilă alianţă cu UDMR.

  ”Linia trebuie să se tragă peste Ponta, care nu trebuie să mai fie prim-ministru. Nu văd care e diferenţa faţă de Băsescu. Urlăm împotriva acestuia că nesocoteşte votul popular. Cel potrivnic lui. Corect. Ce-a făcut aseară Ponta? A nesocotit votul popular, mai grav chiar decât Băsescu, votul popular care îi fusese încredinţat”, a scris Mircea Badea, pe blogul său.

  Anunţul premierului Victor Ponta, de duminică seara, privind o posibilă alianţă a USL cu UDMR a stârnit adevărate ecouri în presă.

  Jurnalistul Victor Ciutacu se alătură colegului său, Mircea Badea, şi spune că se declară înşelat de premierul Victor Ponta, după ce prim-ministrul a anunţat imediat după alegeri că va face alianţă cu UDMR.

  Ciutacu: „Da, Ponta ne-a înşelat. Este incorect faţă de noi, electorii.

  E la fel cum s-ar simţi el, dacă nu l-ar nominaliza Băsescu premier”

 105. 112 Marian Nicolae decembrie 11, 2012 la 5:28 pm

  Din ciclul noi ne facem ca votam………….iar ei se fac ca pleaca (din Parlament) iata ce aberatie iese in Romania:

  Au înfrânt şi sunt „listaci”
  Udrea, Anastase, Oltean şi Blaga – zgura PDL
  de Lucian Gheorghiu
  http://www.cotidianul.ro/udrea-anastase-oltean-si-blaga-zgura-pdl-201891/

  Crema celor care au abuzat de România revine în Parlament pe uşa din dos. Liderii PDL şi-au asigurat din timp colegii sigure, care să le permită accesul în Legislativ şi în cazul unor înfrângeri categorice. Conform propriilor declaraţii, Udrea nu trebuie considerată ca fiind aleasă.

  Ce spunea Traian Băsescu despre actuala lege electorală

  31 octombrie 2007: „Nu vreau să discut dezavantajele legii propuse de Pro Democraţia, şi schimonosită în negocierile cu partidele, pentru că am promis că o voi comenta în momentul în care ajunge la promulgare. Dar e o lege care nu rezolvă nimic. Rămânem cu listaci, cu posibilitatea de a băga în Parlament toată zgura partidelor (…) Deci asta e ţara în care oligarhia a ajuns să dicteze dezinformarea românilor. Au acces pe toate televiziunile, în schimb toţi cei care spun cât de proastă este soluţia propusă de preşedintele Traian Băsescu (uninominal pur – n.a.), dar nici unii nu vorbeşte că soluţia Pro Democraţia este un compromis care are destinaţia să-i păcălească pe români şi să-i ţină pe listaci. (…) Listacii nu mai sunt o soluţie”.

  1 noiembrie 2007: „Dacă domnul Pîrvulescu este cinstit, ar spune că sunt multe puncte (în proiectul asumat de Guvern n.r.) care nu mai seamănă cu ce a promis dânsul. Proiectul are scris pe fiecare pagină «protecţie pentru listaci» iar proiectul lui Pîrvulescu îi aduce în Parlament pe toţi cei de care românii trebuie să scape”.

  Cele două declaraţii de mai sus şi aparţin lui Traian Băsescu şi au fost făcute în plină campanie pentru referendumul prin care populaţia trebuia să se pronunţe dacă este de acord cu introducerea votului uninominal pur. La vremea respectivă, Traian Băsescu (şi evident şi PDL) avea o poziţie critică vis-a-vis de proiectul legii electorale, cea care este şi acum în vigoare şi după care s-au organizat alegerile din 9 decembrie. În momentul acela, poziţia lui Traian Băsescu era corectă. După numai 4 ani, preşedintele s-a răsucit cu 180 de grade. A criticat dur şi a considerat drept neserios proiectul de lege privind uninominalul pur, promovat de Ponta şi Antonescu. În paralel, PDL a atacat la CCR proiectul uninominalului pur, iar judecătorii pro Băsescu s-au executat, au inventat elemente de neconstituţionalitate şi l-au respins. Aşa s-a ajuns ca actualul parlament să aibă un surplus de aproape 120 de senatori şi deputaţi. Faptul că în jur de 60 dintre parlamentarii care au obţinut mandate suplimentare (mandate dublate) sunt din PDL (şi sateliţii lor, FC, PNŢCD, NR) explică de ce Traian Băsescu şi PDL s-a răsucit şi nu au mai acceptat uninominalul pur.

  „Vedetele” ARD/PDL s-au salvat datorită colegiilor „cu dedicaţie”

  Vasile Blaga – preşedinte PDL, Elena Udrea – fost ministru, MRU – fost premier, Roberta Anastase – fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean – fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Mircea Toader – lider al deputaţilor PDL, Gheorghe Flutur – numărul 3 din PDL sunt cei „7 magnifici” ai PDL (unii le zic „gaşca lui Băsescu”) care au intrat în Parlament pe „uşa din spate”, şi care, dacă este să ne luăm după poziţia lui Traian Băsescu, se încadrează în categoria „zgura partidelor” sau în categoria „listacilor”.

  Dacă ne uităm la circumstanţele în care au candidat cei 7 (precizăm că sunt mulţi alţi fruntaşi PDL în situaţia lor, dar i-am nominalizat doar pe greii, greilor), observăm un element comun: toţi au beneficiat de colegii primite (de fapt şi le-au ales ei) cu „dedicaţie”. În limbaj tehnic, este vorba de colegii sigure. Colegiile sigure sunt acelea care permit în proporţie de 95% ca învinsul să ajungă în Parlament, fie prin prima redistribuie (cea judeţeană), fie prin cea de a doua, naţională, indiferent dacă învingătorul a închis sau nu colegiul cu 50%+1. Colegiile sigure sunt de regulă cele mai mari din circumscripţie (pentru a permite „favorizatului” să obţină mai multe voturi decât restul colegilor de partid, pentru că la redistribuiri, contează să ai mai multe voturi decât propri colegi de partid sau alianţă – n.a.), cele în care primarii sunt de aceeaşi culoare politică. Anastase, Toader şi Oltean au avut în 2008 colegii sigure, au câştigat „en fanfare”, iar acum în 2012 şi le-au păstrat pentru că erau şi în 2012 sigure, în sensul că le asigura accesul în Parlament şi din poziţia de învins. Vasile Blaga, Elena Udrea au avut în 2008 colegii sigure, dar acestea nu au mai fost şi în 2008 la fel de sigure, motiv pentru care şi-au ales alte colegii în Timiş, respectiv Neamţ, unde aveau toate condiţiile pentru a intra şi din postura de perdanţi. Ceea ce s-a şi întâmplat. MRU şi Gheorghe Flutur, care n-au candidat în 2008, şi-au tras de asemenea colegii sigure, dovadă că au intrat în cărţi pentru redistribuire după ce au fost învinşi.

  Udrea şi-a pregătit colegiul încă din 2011

  Staff-ul din spatele Elenei Udrea şi-a ales încă din vara anului 2011 un alt colegiu sigur, pentru că în Bucureşti, în Drumul Taberei, existau numeroase semnale că va fi înfrântă categoric. În municipiul Roman, fosta ministresă beneficia de întreaga logistică şi influenţă pusă la dispoziţie de primarul romaşcan, de baronul PDL de Neamţ, Gheorghe Ştefan Pinalty, şi de şeful CJ, pe atunci, membru PDL. Mai mult în media locală – 80% aservită PDL – s-a creat impresia că toate investiţiile din Roman au plecat din pixul Elenei Udrea, deşi „prima semnătură” aparţinea foştilor miniştri Mitrea, Borbely şi Blaga. Deloc întâmplător, toate inaugurările la cinci obiective de investiţii au avut loc în campania electorală. Evident, colegiul era şi cel mai mare din întreg judeţul. Deci, toate condiţiile pentru un succes.

  Udrea nu a fost aleasă în 2012!

  Colegiul 4 Neamţ, în care a candidat Elena Udrea, era nu doar unul sigur, ci unul ultra-securizat. Îi dădea posibilitatea Elenei Udrea să câştige de pe locul 1 – şi să-i asigure accesul în Parlament şi dacă nu l-ar fi „închis”, dar şi să se califice în cazul în care se clasa pe locul 2, iar învingătorul nu închidea colegiul, adică situaţia care s-a şi înregistrat. Dar, atenţie, Elena Udrea intra în Parlament şi dacă liberalul Brătescu închidea colegiul (i-au lipsit cca 300 de voturi). Graţie „calităţii” colegiului, în acest caz Udrea obţinea biletul pentru Parlament la redistribuirea mandatelor suplimentare, cele care dublează unele colegii.

  Şi totuşi, dacă este să ne luăm după cum îi vedea Elena Udrea pe parlamentarii intraţi de pe locul 2, putem trage o singură concluzie: ea nu a fost aleasă.

  Pentru că iată ce declara pe 14 august fosta ministresă: „Antonescunu a fost ales niciodată nimic, nici măcar senator, el intrând în Parlament după ce a pierdut alegerile în colegiul în care a candidat”.

 106. 113 Marian Nicolae decembrie 11, 2012 la 5:34 pm

  Vine ungurul si-mi spune mie, acasa in tara mea ca Bucurestiul trebuie sa aiba puteri limitate???

  Kovacs Peter, secretar general UDMR:
  „Bucureştiul trebuie să aibă puteri limitate!”
  de Marcel Bărbătei
  http://www.cotidianul.ro/bucurestiul-trebuie-sa-aiba-puteri-limitate-201905/

  UDMR e ca hopa-mitică şi ajunge din nou în „cărţi”. Cum reuşiţi performanţa asta?

  De peste douăzeci de ani încercăm să asigurăm o stabilitate în politica românească. Nu trebuie uitat că UDMR este o organizaţie care nu şi-a schimbat numele şi ideologia. Toate celelalte partide au trecut prin astfel de transformări. Noi încercăm să dăm soluţii pentru toată societatea românească şi pentru comunitatea maghiară din România.

  V-aţi urmat de fiecare dată calea, pas cu pas. Care este finalul demersului UDMR – în treacăt fie spus, singurul partid etnic din Europa -, unde vă veţi opri?

  Da, suntem constituiţi pe criterii etnice, dar din ’96, de când am intrat prima oară la guvernare, am arătat că nu milităm exclusiv pentru drepturile maghiarilor din România. Care este finalul? Când România o să fie la nivelul Elveţiei sau Germaniei, atunci poate-poate nu va mai fi nevoie de un partid etnic. Atunci comunităţile maghiare vor fi înrolate pe bază ideologică de dreapta, de stânga, de mijloc în diferite partide româneşti, dar pot să vă spun că acest final este departe încă.

  Aţi dat exemplu Elveţia, doriţi federalizarea României, crearea unei zone exclusiv maghiare, autonomie teritorială, culturală, economică…

  Toată lumea ştie foarte bine că România a fost un stat hipercentralizat până în ’89. Din câteva „pixuri” de la Bucureşti s-a decis totul, începând cu ultima localitate din Oltenia, din Secuime sau din Dobrogea. Noi credem că Bucureştiul trebuie să aibă puteri limitate, Bucureştiul trebuie să predea aceste puteri autorităţilor locale, judeţene, iar descentralizarea este cheia. Dacă acest proces care se desfăşoară de 23 de ani în România se termină în diferite autonomii teritoriale, culturale, autonomii care funcţionează foarte bine în Europa, atunci credem că este foarte bine. Tendinţa de descentralizare este foarte clară şi este soluţia pentru toate comunităţile din România.

  Să n-avem oare destulă autonomie locală la această oră?

  Ăă… deci, subliniez înc-o dată, descentralizarea se face cu paşi mărunţi…

  Da, dar pomeneaţi de autonomie teritorială, un subiect foarte sensibil în România…

  Vedeţi dumneavoastră, dacă îl întrebi pe un oltean dacă vrea să se decidă soarta Olteniei acolo, sau vrea să decidă Bucureştiul, o să spună că el vrea să hotărască acolo…

  Cred că în niciun caz prin autonomie teritorială!

  Dar dumneavoastră ştiţi ce este autonomia teritorială? Autonomia teritorială nu este periculoasă pentru integritatea ţării. Uitaţi în Italia! Din punct de vedere economic, cel mai bine stă partea de nord a Italiei, Tirolul de Sud, şi-acolo au autonomie teritorială, ceea ce înseamnă o fantastică dezvoltare economică. Nu vrea bucovineanul sau dobrogeanul să trăiască mai bine? Credem că această autonomie teritorială este răspunsul.

  Perfect. Să zicem că se formează regiuni în România. Pentru o dezvoltare armonioasă a teritoriului naţional, aţi accepta de exemplu o regiune Harghita-Covasna-Braşov-Buzău-Prahova şi Argeş?

  Daţi-mi voie să nu vă răspund cu „da” sau „nu” la această întrebare. Trebuie ca orice regiune am face să ţină cont şi de realităţile istorice, şi nu să trasăm nişte linii artficiale unde judeţele n-au de-a face unele cu altele. În istorie, Buzăul n-a avut nimic de-a face cu Harghita.

  Mai devreme vorbeam de planul economic… N-ar fi mai bine ca două judeţe sărace să fie cuplate la unele mai „răsărite”? Nici nu ştiu de ce ce sunt sărace Harghita şi Covasna pentru că au baroni locali foarte bogaţi…

  Nu ştiu despre ce vorbiţi, despre ce baroni locali bogaţi este vorba…

  Vă spun eu dacă nu ştiţi. ,Dacă ajungeţi cumva în zonă, veţi afla de la oamenii simpli cine sunt „stăpânii zonei”, cine defrişează pădurile – printre altele -, şi sunt nume din UDMR…

  Dar nu există asemenea nume de baroni locali în toate judeţele?…

  Există temerea că regiunea economică, poate teritorială pe care o susţineţi, se suprapune exact peste Ardealul rupt din România prin Diktatul de la Viena, generându-se apoi uşor trecerea spre Ungaria…

  Dacă în acest secol în Europa cineva mai vorbeşte despre graniţe, vorbeşte despre o problemă care nu mai există. În cel mult un an, să sperăm, nu va mai fi graniţă între Ungaria şi România. Dacă un cetăţean român din orice regiune din ţara noastră vorbeşte despre graniţe care există numai pe hartă, atunci este o falsă problemă, generată poate de politicieni.

  Revenind la politică… sunteţi foarte curtaţi ca de fiecare dată. Însă acum există o majoritate care în principiu n-ar mai avea nevoie de UDMR la guvernare. Totuşi, în cazul unei colaborări privind schimbarea Constituţiei, care ar fi punctele pe care le veţi „ataca”?

  E o problemă ce priveşte diferite elemente care activează în cadrul românesc: Guvernul, Preşedinţia, Parlamentul nu au delimitate foarte clar atribuţiunile. De aceea avem o problemă în politica bucureşteană, dâmboviţeană, pentru că nu am delimitat cât de „jucător” este preşedintele, cât de „jucător” este CCR, de unde începe puterea Parlamentului, a Guvernului. Este necesar să le clarificăm şi cred că cea mai mare putere trebuie să o aibă Parlamentul.

  Este frumos ce spuneţi, însă aţi participat din plin la subminarea puterii parlamentare când aţi boicotat referendumul privind demiterea preşedintelui… Aţi primit vreun ordin de la Viktor Orban?

  Doriţi să mai continuăm discuţia asta? Acum foarte serios vă spun… doriţi să continăm în mod civilizat? Dacă nu, o încheiem aici.

  Vi se pare c-aş fi necivilizat dacă vă spun că românii de origine maghiară au boicotat referendumul privind demiterea lui Băsescu?

  Deci, UDMR a îndemnat la vot şi am spus că fiecare trebuie să meargă la vot pentru că un reprezentat al etniei maghiare a declanşat scânteia revoluţiei din ’89 unde au murit oameni pentru ca noi să avem drept de vot.

  Dacă şi-atunci i-aţi îndemnat, şi-acum la fel, ce i-a făcut să stea acasă în vară şi să iasă acum la vot?

  Deci maghiarii au stat acasă la referendum pentru că au considerat că nu ei trebuie să facă dreptate într-o luptă politică ce le viza indirect viaţa lor de zi cu zi…

  Adică s-au considerat a nu fi cetăţeni români?

  Nu răspund la această întrebare, vă rog să-mi adresaţi întrebări normale…

  Să înţeleg că demiterea preşedintelui lor e o treabă care nu-i interesează?

  Îi interesează viaţa de zi cu zi a comunităţii lor, nu o luptă politică între polul de dreapta şi cel de stânga. De aceea nu au participat… Şi repet, opinia mea este că ar fi trebuit să participe la fiecare votare.

  Există o doză de naţionalism exacerbat şi printre unguri, şi printre români. Cum îl priviţi?

  În interiorul comunităţii maghiare există un asemenea naţionalism, la fel ca şi în interiorul comunităţii româneşti. În UDMR însă nu avem extremişti de stânga sau de dreapta.

  Veţi putea colabora – să zicem – cu Crin Antonescu?

  Vom colabora cu orice politician democrat din România. Trebuie să fim şi în relaţii de parteneriat cu toate partidele democratice din România, mai puţin cu PRM, cu care nu am discutat niciodată, dar cu PNL am avut o colaborare foarte bună atunci când era condus de domnul Tăriceanu.

  Acum vă citez: „Crin Antonescu, naţionalistul de serviciu al opoziţiei tocmai aflat la datorie, a fost în prag de leşin la auzul veştii”… sau „un singur lucru pot să promit celor de genul Vadim, Antonescu și colegilor lor: la fel se va întâmpla și de acum înainte!”… Repet, aţi putea colabora cu naţionalistul de serviciu?

  Dacă ne uităm la declaraţiile politicienilor români din ultimii 23 de ani, atunci nu s-ar mai face absolut nicio coaliţie, iar partidele ar în funcţiona în paralel. Politicienii formulează idei şi expresii mai drastice, dar când se stă la masa tratativelor e bine să uităm aceste declaraţii, să nu le considerăm primordiale.

  Curvele dracului iata ce emana:

  „Deci maghiarii au stat acasă la referendum pentru că au considerat că nu ei trebuie să facă dreptate într-o luptă politică ce le viza indirect viaţa lor de zi cu zi…

  Adică s-au considerat a nu fi cetăţeni români?

  Nu răspund la această întrebare, vă rog să-mi adresaţi întrebări normale…

  Să înţeleg că demiterea preşedintelui lor e o treabă care nu-i interesează?

  Îi interesează viaţa de zi cu zi a comunităţii lor, nu o luptă politică între polul de dreapta şi cel de stânga. De aceea nu au participat… Şi repet, opinia mea este că ar fi trebuit să participe la fiecare votare.”

 107. 114 blogideologic decembrie 11, 2012 la 7:03 pm

  percepţia timpului / Băsescu: „Politicienii ce au câştigat mandate să renunţe la presiune pentru începerea consultărilor” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/basescu-politicienii-ce-au-castigat-mandate-sa-renunte-la-presiune-pentru-inceperea-consultarilor-287067.html Se vede că percepţia timpului este diferită la „preşedintele jucător” Traian Băsescu şi la populaţia României care a votat şi care doreşte să vadă urgent concretizarea votului său într-o politică aplicată de o guvernare. Un consilier de la palatul Cotroceni tocmai ce a vorbit imperativ în numele său, al lui Traian Băsescu. Problema este că respectivul „om de palat” (ca să nu zic „om de casă”) al lui Traian Băsescu a exprimat nişte opţiuni pe care opinia publică din România le-a transformat în nişte alegeri personale atribuite în mod expres lui Traian Băsescu. Reacţia aceasta, adevărată sau nu, poate fi bifată într-un test de personalitate şi căutată ca semnificaţii într-un Inventar standard al personalităţii psihopatice (http://en.wikipedia.org/wiki/Psychopathic_Personality_Inventory ). Rezultatul citirii testului standard de personalitate pentru politicieni poate nu convinge pe nimeni, dar insinuările respective au existat şi mai înainte, chiar fără de acest test.

 108. 115 blogideologic decembrie 11, 2012 la 11:33 pm

  Despre vot, iată ce scrie un “analist” pro-băsist (citat de Mircea Badea la Revista Presei) : “Ăsta a fost un vot ideologic USL !” Splendid, într-adevăr.

 109. 116 blogideologic decembrie 12, 2012 la 6:57 am

  Evaluarea şi mărturisirea inimicilor dinainte arată că foarte probabil USL-ul merge pe o cale ideologică bună. Şi mai este o confirmare că, realmente, domnul Adrian Năstase este un deţinut politic după judecarea dosarului „Trofeul calităţii”. Principiul identităţii din logică este ineluctabil, nu poate fi evitat cu oricât de multă „inginerie juridică” pusă acolo de procurorii Kovesi şi Morar. În România, falsa reformă a justiţiei iniţiată de Traian Băsescu şi Monica Macovei la cererea unor birocraţi şi lobbyişti din statele occidentale postmoderne a produs un spaţiu al monstruozităţilor între Justiţia civilă şi Justiţia penală, un spaţiu de unde lipseşte Justiţia organizaţională. Care este necesar să fie inserată acolo. Vezi cât de mulţi bani publici au fost cheltuiţi inutil cu dosarul „mătuşa Tamara”. Nu răspunde nimeni ? Structura acestui spaţiu fără Justiţie organizaţională nu îngăduie acum nici măcar funcţionarea corectă a Economiei în România, unde predatori politici (vezi Elena Udrea şi Adriean Videanu, ori însuşi Traian Băsescu) fură nepedepsiţi din bunurile publice.

 110. 117 blogideologic decembrie 12, 2012 la 8:14 am

  ANDREW ROSS SORKIN : Dintotdeauna, Wall Street a însemnat mai mult un concept, valorând mult mai mult intangibil, ca idee, decât ca spaţiu arhitectural http://dealbook.nytimes.com/2012/12/11/fiscal-cliff-and-global-troubles-create-a-fog-for-deal-making/

 111. 119 Marian Nicolae decembrie 13, 2012 la 3:23 pm

  @ blogideologic,

  O sa se intample ceea ce v-am spus deja de ceva timp:

  O hyperinflatie pe principalele valute, adica:
  Euro, dolar si yen

  Practic vom vedea aceeasi hyperinflatie galopanta care a avut loc deja in istorie, in Republica de la Weimar, cand o bucata de paine costa cateva miliarde de marci……practic hartia bancnotei era mai scumpa decat valoarea tiparita…….

 112. 120 ranio decembrie 13, 2012 la 3:30 pm

  Sa inteleg ca de maine o sa avem de munca si o sa ne vedem de treaba
  Cred ca asa o sa fie deoarece acum avem majoritete in parlament si puteti vota tot ce trebuie ca sa fim si noi o data bine

  http://www.omya.com/internet/corporate/q2wcontent.nsf/vwWebDirectName/home

 113. 121 blogideologic decembrie 13, 2012 la 5:33 pm

  Tirania UDMR / CRISTIAN CAMPEANU: „De Crăciun, ne luăm raţia de tiranie” http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-craciun-ne-luam-ratia-de-tiranie-287313.html Despre ideologia naţionalismului românesc versus belakunismul tiranic al UDMR nu vorbiţi ? Dan Amedeo Lăzărescu ştia la perfecţie răspunsul către UDMR la cererea lor de „autonomie“ şi de modificare a punctului 1 din Constituţia României. A fost omorât de condamnarea lui totalmente nedreaptă de către Mircea Dinescu şi Andrei Pleşu, membri ai CNSAS ilegitimi.


 1. 1 “Ia de la Băsescu…” | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe decembrie 8, 2012 la 6:20 pm
 2. 2 Nucleu de prospectivă « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe decembrie 9, 2012 la 4:17 am
 3. 3 Alegeri parlamentare 2012 « Motanul Incaltat Trackback pe decembrie 10, 2012 la 3:46 am
 4. 4 “Războiul lumilor” « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe decembrie 10, 2012 la 8:00 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: