Mesaj pentru o necunoscută

Zilele trecute, la Brăila, la o întâlnire electorală, o femeie din mulţime l-a întrebat pe Victor Ponta „Pe Năstase când îl scoateţi de acolo?”. O întrebare care ascundea şi nemulţumirea pentru condamnare dar şi regretul de a nu fi împreună în campania electorală – aşa cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani. Cel puţin aşa mi s-a părut mie.

Victor Ponta a dat un răspuns care a fost comentat negativ de câţiva ziarişti: „Îl vom scoate”!

Ulterior, a făcut mai multe precizări, fireşti.

Întrebarea acelei femei, necunoscute, din Brăila, m-a emoţionat. Pentru numeroase motive. Aş vrea să îi spun că nu am aşteptat (şi nu aş accepta) să mă scoată din închisoare nici Băsescu (prin graţiere), nici Barroso. Nici Ponta, dacă ar dori, nu ar putea să facă lucrul ăsta.

Această condamnare politică, comandată de Băsescu, va rămâne însă în istoria României, ca o pată ruşinoasă.

În principiu, în ianuarie, cel mai târziu în februarie, anul viitor, voi ieşi din penitenciar – în mod „regulamentar”, fără niciun ajutor.

Voi dori, atunci,

Stimată necunoscută,

să vin la Brăila şi să vă mulţumesc pentru acest gest, simplu, de solidaritate.

P.S. Până atunci, la votul din 9 decembrie, votaţi şi în numele meu, împotriva lui Traian Băsescu.

50 Responses to “Mesaj pentru o necunoscută”


 1. 1 Marian Nicolae decembrie 3, 2012 la 1:41 pm

  Cu cat mai repede, cu atat mai bine !!!!
  Va asteptam ca pe petits pains….bien chauds…..

 2. 2 NELU FIERARU decembrie 3, 2012 la 2:03 pm

  IIN ACEASI SITUATIE SUNT SI EU,SI MULTI ALTI OAMENI ONESTI! DOMNULE ADRIAN NASTASE,VA VENI SI VREMEA CAND SOARELE VA RASARI SI PENTRU DUMNEAVOASTRA! SPERAM SINCER CA SARBATORILE SFARSITULUI DE AN SA VA PRINDA IN MIJLOCUL FAMILIEI DUMNEAVOASTRA! DUMNEZEU,VA FACE DREPTATE!

 3. 3 Cornelia M. Balas decembrie 3, 2012 la 2:26 pm

  Frumos si elegant raspuns, ca intotdeauna. Dar… aceasta condamnare nu poate si nu trebuie sa ramana fara urmari asupra celui ce a comandat-o. Eu sunt convinsa ca mai devreme sau mai tarziu, basescu va plati cu varf si indesat pentru tot ceea ce a facut. Asa e firesc. Eu astept.
  Si mai stiu ceva: din februarie vom avea un nou Adrian Nastase care va ajuta mult la schimbarea in bine a clasei politice.

 4. 4 curtianu cornelus decembrie 3, 2012 la 2:48 pm

  Stimate domnule Prim Ministru ! Sunt unul dintre miile de oameni ai romaniei care va apreciaza si care va doreste sa reveniti cat mai curand printre noi. Suntem oameni simpli, dar care stim sa alegem graul de neghina, asa cum vom face la alegerile din 9 Dembrie, unde vom sti sa alegem oamenii cinstiti si onesri care sa ne faca cinste , sa ne reprezinte in Senat si Camera Deputatilor si care prin legile pe care le vor elabora sa indrepte raul facut in acesti 8 nai de teroare. Pana atunci fiti tare , fiti puternic. D-zeu sa v-ajute !

 5. 5 shoes decembrie 3, 2012 la 2:57 pm

  Genial si totodata elegant si plin de rafinament raspunsul dumneavoastra. Sigur noi, oamenii de bine din tara si de peste hotare vom stii sa votam USL care-i singura chezasie ca vom scapa de dictatura tiranului Basescu. Speram ca odata cu eliberarea dumneavoastra in ianuarie sa inceapa sa mijeasca mugurii democratiei si bunastarii si in tara noastra.

 6. 6 Doru Coarna decembrie 3, 2012 la 3:26 pm

  @ shoes,

  in 2004 s-a votat ca sa se scape de dictatura impusa de partidul-stat condus de Nastase, acum trebuie votat pt a se scapa de dictatura lui basescu, apoi din nou, de dictatura usl, si tot asa…

  Dar „bine”, cand va alege poporul acesta?

 7. 7 papasha decembrie 3, 2012 la 3:29 pm

  TRAIASCA JUSTITIA INDEPENDENTA STALINISTO-BASHIST-MACOVISTA ! AFARA CU JAVRELE DIN TARA !

  CITITI SI VA CRUCITI !
  Judecătoarea Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a avut un traseu profesional extrem de asemănător cu cel al preşedintelui Traian Băsescu. Amândoi au dus-o bine şi înainte de 1989, dar mai ales după. Trecutul comunist nu a fost pentru cei doi un balast, din contră: le-a permis o evoluţie profesională demnă de invidiat. Această asemănare – pe care o vom detalia mai jos ­ nu este însă singurul criteriu care o califică pe Livia Stanciu pentru categoria “Cei care îl au pe naşu’ în suflet”. Presa a relatat despre tot felul de situaţii care conduc la concluzia că sfera de cunoştinţe, simpatii şi interese a celor doi demnitari se suprapune într-o anumită măsură. Astfel, ziuanews.ro a scris despre o relaţie între Livia Stanciu şi soţia unui important membru PDL: “Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele completului de cinci judecători, judecătoarea Livia Stanciu, are o prietenie strânsă, de zeci de ani, cu Domnica Toader, avocat în Galaţi, nimeni alta decât soţia liderului PDL Mircea Toader, tăticul politic al lui Mihail Boldea, deputatul arestat pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Relaţia de familie dintre cei trei este cunoscută şi în lumea juridică, dar şi în cea politică. Mircea Toader, lider al PDL-iştilor în Camera Deputaţilor, este de mulţi ani un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu şi a fost un “soldat” ascultător în PDL. De altfel, din momentul venirii sale la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2004, Livia Stanciu, fost procuror în perioada de dinainte de 1989, a fost puternic susţinută de preşedintele Traian Băsescu, care a respins candidatura judecătoarei Lidia Bărbulescu pentru preşedinţia instanţei supreme, până când mai marii Justiţiei au înţeles să o propună pe Livia Stanciu”. Aceeaşi sursă relatează şi despre relaţia dintre Livia Stanciu şi fostul şef al DNA, Daniel Morar: “Între şeful DNA, Daniel Morar, şi Stanciu s-a născut o relaţie de colaborare mai mult decât strânsă, cei doi având întâlniri, inclusiv cu judecătorii ÎCCJ care judecau dosarul Năstase, în biroul preşedintelui instanţei supreme. Stanciu a făcut, special pentru a putea decide condamnarea lui Năstase, un lucru fără precedent în istoria juridică a României: a strâns toţi judecătorii Secţiei Penale într-o şedinţă şi a decis că în perioada cât dosarele au stat la Curtea Constituţională, termenul de prescripţie specială nu curge, deşi această regulă contravine Codului Penal. Rezultatul şedinţei ţinute de Stanciu a fost un proces-verbal! Nu o hotărâre, nu o decizie, nici măcar nu a fost o decizie în Recurs în Interesul Legii. Iar această măsură a fost luată strict pentru a nu constata că a intervenit prescripţia în ceea ce priveşte acuzaţiile aduse lui Adrian Năstase în dosarul «Trofeul Calităţii»“.

  În caz că nu vă mai amintiţi cum a fost numită Livia Stanciu la şefia Înaltei Curţi, vă reamintim că, într-o emisiune difuzată TVR, preşedintele pe atunci suspendat, Traian Băsescu, a dezvăluit că, în 2010, înainte de numirea judecătoarei Livia Stanciu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi a judecătoarei Aida Popa, ca vicepreşedinte al instanţei supreme, a chemat la cafea, la Cotroceni, doi judecători în care avea încredere şi pe care i-a consultat cu privire la numirea noii conduceri a ÎCCJ. Livia Stanciu a avut noroc pentru că preşedintele Băsescu a ales să se consulte cu cineva în care avea încredere, adică cu un prieten. Un alt noroc al judecătoarei a fost şi faptul că Legea lustraţiei nu s-a aplicat, căci în această situaţie ar fi fost obligată să îşi dea demisia din funcţie, ca urmare a faptului că a fost procuror în timpul regimului comunist.

  Despre acest episod din viata actualei şefe de la Înalta Curte a relatat, pe larg, judecătoarea Daniela Panioglu de la Curtea de Apel Bucureşti, într-un eseu publicat pe site-ul juridice.ro, eseu care i-a atras şi cercetarea disciplinară: “În anul 1980, când lagărul comunist devenea tot mai cumplit, actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie era numit procuror în oraşul în care m-am născut. Oraşul avea industrie metalurgică şi şantier naval, prin urmare colcăia de securişti, de la micii turnători până la cei mai abili şi privilegiaţi torţionari… Toţi aceşti tovarăşi, uzurpatori ai Lui Hristos şi ai Legii Lui, au păzit, cu străşnicie, temniţa comunistă. Şi tovarăşa procuror a plutit deasupra noastră, omniprezentă şi păzitoare, timp de 14 ani, până în anul 1994, când s-a metamorfozat în judecător”.
  SA IESIM CU TOTI LA VOT
  SA LE-O DAM DIRECT IN BOT !
  USL , LA FINAL , 62,9 % !
  ASA SA NE-AJUTE DUMNEZEU !

 8. 8 dtucra decembrie 3, 2012 la 3:54 pm

  Suntem multi si raspanditi in tara cei care va asteptam acasa.

 9. 9 Florin Serban decembrie 3, 2012 la 4:18 pm

  Raul s-a produs, erati pe un val de simpatie publica generala, USL-ul devenea tot mai puternic, discursul Dvs. din media „trecea sticla” sintetizand obiectiv realitatea, si poate cel mai mare risc il reprezenta alternativa A.N.la presedentie in 2014. V-au inlaturat miselesc din cursa, si-au asigurat spatele, stim cu totii ca premier avem in USL dar presedintele Crin scartie. Interzicerea dreptului de a candida intr-o functie publica este abuzul cel mai mare care v-a fost facut. A fost parca procesul Ceausescu 2, pe repede inainte cu final impus, ma mir ca nu v-au dat pedeapsa cu moartea. Era mai sigur pentru ei. S-a dorit intimidarea USL-ului si distrugerea Omului A.N, iata ca nu mor caii cand vor cainii, vad un USL unit, cel putin pana la alegeri, vad un A.N renascut din propria cenusa, dorinic de lupta ca un Churchil al zilelor noastre, vad o simpatie generala a romanilor fata de tricolor, fata de adevaratele valori si vad o condamnare publica tot mai severa a lui Traian Basescu&Company. Va urez La Multi Ani ! Domnule ROMAN Adrian Nastase, astept cu interes publicarea recentei Dvs. carti si castigarea alegereilor parlamentare de catre USL la scor, cu un cvorum inghitit pana si madam Aspazia Cojocaru.
  Dupa vizita la Braila va astept cu drag in Mizil si la Bucuresti.

  Semneaza – Un vierme, un ciumpalac, un votant din cei 7,5 mil care spun NU !!! lui Traian Basescu, un ROMAN.

 10. 10 Bibicu decembrie 3, 2012 la 4:35 pm

  SPIRIT DE OBSERVAŢIE

  Văzutu-l-aţi pe Traian Băsescu, sâmbătă, când primea „hororul” gărzii populare, o siluetă jalnică în nişte pantaloni cu două palme mai lungi, pe care-i târşea ca ultimul haplea ? Ei bine, cu spiritul de observaţie feminin, o româncă i-a strigat:
  – Băă prăpăditule ! luaşi până şi pantalonii de preşedinte ai lui Adrian Năstase …

 11. 11 Bibliotecaru decembrie 3, 2012 la 5:03 pm

  @ Adrian Năstase

  Eu încep din ce în ce mai mult să cred că haina politică vă este prea strâmtă, vă incomodează. Ar trebui să coagulaţi centrii unei noi societăţi civice menite să readucă controlul cetăţeanului asupra activităţii politice… mai ales în zona în care se constată abuzul politic.

  Iată, ne aflăm în situaţia în care există în Justiţie o implicare pe faţă în viaţa politică (domnul Danileţ, respectiv CSM, este un caz mai mult decât evident documentat prin luările de poziţie ale domniei sale) şi cetăţenii nu pot reacţiona în nici un fel. Eu cred că neputinţa cetăţeanului de a riposta în faţa abuzului instituţional, faptul că el este „la mâna” politicului, reprezintă cea mai anti-democratică situaţie posibilă. Fără a rezolva această problemă, schimbarea politică nu poate fi o soluţie.

  România are nevoie de putere civică şi această situaţie pe care o trăiţi acum ar putea fi simbolul necesar care să coaguleze interesul civic şi interesul general în jurul unui mecanism care să permită acest control civic asupra exercitării suveranităţii populare de către Executiv, Legislativ şi Justiţie. Avem nevoie de iniţiative legislative ale cetăţenilor şi de referendum, avem nevoie de o presiune coagulată din partea cetăţenilor pentru ca politicienii să respecte principiile democratice în mod silit dacă valorile propriilor conştiinţe nu le dictează un asemenea lucru.

 12. 12 George Hălărescu decembrie 3, 2012 la 5:09 pm

  Frumos, emoționant și înțelept. D-le prim-ministru să știți că mulți cetățeni români sunt solidari cu dvs., pentru că le-ați adus speranța că vor trăi în bunăstare.
  De asemenea, mulți cetățeni sunt astăzi solidari cu dvs. pentru că au fost și ei nedreptățiți de insul Traian Băsescu.

 13. 13 Adrian B. decembrie 3, 2012 la 5:09 pm

  Cred ca de Ignat , d-ul Basexu va sta suspendat deasupra functiei de Prezident. Ca in bancul cu mama lui Bula : batrana , batrana, dar se va tine bine agatat …

 14. 14 Bomba Argesului decembrie 3, 2012 la 5:11 pm

  Afirmatia necunoscutei din Braila e perechea sui generis a celebrei exclamatii facuta de un copilas inocent: „Regele este gol”. Ca sa nu las loc de echivoc, este glasul care a indraznit sa spuna ceea ce toata lumea gandeste: Ca sunteti cel mai bun Prim Ministru al Romaniei, mai mult, ca toti va asteapta iar laurii martiriului, ca sa zic asa, nu pot fi stirbiti printr-o solicitare de clementa, inutila dealtfel.
  Cat despre vot cred ca doua treimi din Romania sunt gata sa va implineasca rugamintea…

 15. 15 Dragos decembrie 3, 2012 la 5:15 pm

  Eu nu am inteles pentru ce ati fost condamnat ?

  In motivarea judecatoreasca nu am gasit decat ceva de genul de a-i descuraja pe politicieni sa nu se creada mai presus de lege . Serios ? Acesta e motivul pentru care o persoana face puscarie in anul 2012 in Romania ?

  Daca e sa o luam asa , atunci Basescu ar fi candidatul ideal !

 16. 16 bakke decembrie 3, 2012 la 5:41 pm

  genial….!!!
  un om de o eleganta…fantastica!!! bravo…!!!

 17. 17 Luminita Arhire decembrie 3, 2012 la 5:57 pm

  L-am ascultat astazi pe avocatul domnului Adrian Nastase si am inteles ca in cursul lunii ianuarie , probail in a doua jumatate a lunii , cel mai politic detinut al Romaniei poate fi eliberat . ” Asta nu inseamna „, a spus domnul avocat „ca nu vom continua demersurile privitoare la plangerea la CEDO „. La aceasta declaratie un reporter de teren a intrebat : „dar ce rost mai are , daca oricum va fi eliberat ? „. Exista un curent de opinie care socoteste ca reporterul de teren este TABU , trebuie sa-l asculti cu rabdare si politete , indiferent ce debiteaza . Eu cred ca daca ar fi scosi din conditia de TABU si s-ar gasi cineva sa-i mai si apostrofeze ar fi mai putine intrebari sinistre de genul „cum ati primit vestea ca v-a murit copilul? „sau ” ce-ai simtit cand ai omorat-o pe fetita ? „- intrebari pe care , cu mici variatiuni pe fond , le aud zilnic si care sunt rostite ( nu exista alta explicatie) de mutanti lipsiti de simtire , uneori si de minte . Asa si cu „dar ce rost mai are ?…. etc”. Eu consider ca este obligatorie plangerea la CEDO si nu ma indoiesc de finalitatea acestui demers ; nu pentru a iesi Adrian Nastase din inchisoare este ea necesara , ci pentru a -si sanctiona , in cel mai elegant mod cu putinta , abjectii calai .

 18. 18 Radu Humor decembrie 3, 2012 la 6:06 pm

  „Pe Năstase când îl scoateţi de acolo?”.
  Întrebarea putea fi pusă şi cu rea voinţă, de cineva care vroia să provoace răspunsul lui Victor Ponta, tocmai pentru a ridica mingea la fileu pentru cei care ARD de nerăbdare să vă vadă dacă nu definitiv, măcar pentru mult timp în afara scenei politice, nu a inchisorii politice !
  Dovadă şi mersul ulterior al evenimentelor, cu atacuri care l-au obligat să revină cu explicaţii mult mai nuanţate !

 19. 19 Radu Humor decembrie 3, 2012 la 6:10 pm

  Iar în acest context mi se pare excelent şi binevenit îndemnul pe care il adresaţi ca să voteze împotriva lui Băsescu şi nu pentru USL 😉

 20. 20 center@yahoo.com decembrie 3, 2012 la 6:35 pm

  Reactia brailencei arata cat de popular ramane in tara Adrian Nastase , si asta in ciuda torentului de calomnii deversate impotriva lui din noiembrie 2004 pana acum . Bunul simt popular stie ca acuza murdara adusa impotriva lui atat de des – contractul Bechtel – a avut urmarile lui atat de penibile , scumpe si ilogice ( viaductul imens de la Suplacu de Barcau , pierdut in mijlocul nicaieri , de ce ? ) in conditiile anarhiei si debandadei de dupa 2004 , sub responsabilitatea basista ! Multe persoane cunoscute erau nauce dupa condamnarea si intemnitarea atat de rapida si brutala a lui Adrian Nastase , imi spuneau ” se poate asa ceva , e adevarat ? ” Ce ma tulbura este ca se manifesteaza astfel o locuitoare a unui mare oras candva ( Istrati , Jean Bart ” Europolis ” ) , uitat complet de puterile publice dupa 1990 , in afara marilor proiecte nationale de infrastructura ( cat si-ar dori cei din zona o legatura rapida spre Galati , de exemplu )…

 21. 21 Adrian B. decembrie 3, 2012 la 9:37 pm

  Moartea Seniorului Corneliu Coposu in 1995 s-a transformat in victoria CDR-ului la alegerile din 1996. Abia la moartea Seniorului , oamenii au realizat prin ce a trecut acest om de-a lungul vietii : persecutii , inchisoare , privatiuni , etc. Si au votat o reparatie morala !
  Cei 8 ani de guvernare dementa ” a la Basescu ” care au culminat cu abuzurile si hartuielile judiciare impotriva dumneavoastra , au generat o nemultumire URIASA in randul populatiei ! Vorbesc mult cu oamenii si pot sa va spun cu siguranta ca foarte foarte foarte foarte multi oameni au fost REVOLTATI de abuzurile la care ati fost supus ! Cred ca acesta si este motivul pentru care USL a ajuns la un procent de 62% .
  Va doresc multa sanatate si toata puterea din lume , pentru a trece cu bine peste aceste momente grele .
  Respectul meu d-nei din Braila care a cerut un lucru normal si firesc : SA FIE ELIBERAT UN DETINUT POLITIC !

 22. 22 candea decembrie 3, 2012 la 10:10 pm

  Am un respet deosebit pentru domnul A. Nastase ,nimeni nu stie care este si nici eu nu prea sunt dispusa sa-l impartasesc .Insa o sa-i port orcand si oriunde respect !!!!!!!!!!!!!

 23. 23 Oscar Wilde decembrie 3, 2012 la 10:57 pm

  Oscar Wilde
  Eu l-as fi intrebat pe domnul Ponta, cand are de gand sa-l bage acolo, pe Traian Basescu. As fi pus aceasta intrebare, nu pentru ca as crede ca domnul Ponta ar putea face acest lucru, ci pentru a arata unde este locul actualului Presedinte si pentru a arata care este opinia unui cetatean onest.
  Cat despre domnul Doru Coarna, cred ca este prea tanar ca sa stie ce este un partid-stat, pentru ca nu cred ca ar fi trait ca matur in vremea partidului -stat, care a fost un partid unic si s-a numit cand PMR, cand PCR. Romania a trecut prin dictatura regala, antonesciana, proletara, ceausista si basista, dar in niciun caz prin dictatura nastasiana. Mi se pare deplasata comparatia intre cele doua perioade. In anul 2004, a castigat in alegeri PSD-ul, ca partid, nu PDL-ul sau PNL-ul, ci Alianta DA, numita asa, dupa o sintagma masonica, preluata din Egiptul Antic, apartinand zeitei Maat, care reprezenta Dreptate si Adevar. A castigat, la al doilea scrutin Traian Basescu, prin manipulare, prin frauda si prin tradarea unor membrii pesedisti si ai unor securisti nemultumiti ca domnul Adrian Nastase nu i-a lasat sa fure prea mult.
  Mi s-a parut, de asemenea, deplasata comparatia facuta de domnul Oreste,ieri la Sinteza Zilei, intre rasul lui Basescu si ai membrilor camarilei sale cu rasul domnului Adrian Nastase. El a numit acel ras, ranjet, numai ca domnul Oreste este posedat de ura si de aceea nu poate vedea diferenta dintre un ranjet si un suras ironic. Ura si subiectivismul il fac sa nu mai oberve nuantele din grai si nici expresiile de pe chipurile oamenilor.
  Earnest

 24. 24 Maximmouse@hotmail.com decembrie 3, 2012 la 11:08 pm

  @Doru Coarna.
  ,

  Atunci cand societatea , in asamblu, se va curata si maturiza, si cu ea impreuna, politicienii. Acest deziderat este lesne de indeplinit, in situatia in care ne gasim, in primul rand prin curatarea justitiei…. un pachet de legi pentru functionarea acestui sector , se impune.

 25. 25 fotbaldragosteamea decembrie 3, 2012 la 11:50 pm

  Frumos si curat raspunsul Dv.catre doamna din Braila.
  Domnul Ponta,involuntar,gafeaza uneori in raspunsuri si da prilejul varsarii unor galeti cu laturi,cat se poate de urat mirositoare,din partea unor adversari politici,care sunt culmea publicati la top articole,cu toata vulgaritatea lor de ultima speta.,alaturi de comentariile Dv.Mai posteaza si o poza cu gratii a Dv. spunand ceva despre casele pe care le-ati avea.Ar fi bine sa lamuriti si aceasta problema,deoarece acum multi din PDL au mai multe si mai mari.
  Va vom urma sfatul si vom merge la vot duminica.Aspectul cu dosare politice merita supus forurilor internationale competente,in masura in care,la noi in tara nimeni nu se invrdniceste sa analizeze acest fapt.
  Va informez,ca si Gigi Becali v-a sustinut cauza celor sapte zile ,asta seara,la televizor.Libertatea omului este sfanta.Conteaza fiecare zi de lipsire de libertate.Spunea-raspunzand lui TB ca nu trebuiesc votati cei cu dosare penale-ca are trei dosare,dar sunt inscenari ale procurorilor.Chiar TB si-a dobandit imunitatea, pentru a scapa de propriile dosare.Cata ipocrizie.Explicati si aceste ineptii…pretioase.Au fost si alte avertismente,in discursul de azi,de la 18,30.

 26. 26 Buda Viorica decembrie 4, 2012 la 1:27 am

  Sa stiti ca sint multi romani care sint solidari cu d-voastra. In numele nedreptati care v-i s-a facut ne batem si noi aici pe viata si moarte ,in cea mai murdara campanie de dupa revolutie.Pentru mine acesta-i argumentu.

 27. 28 blogideologic decembrie 4, 2012 la 6:54 am

  Deosebirea dintre invenţie şi inovaţie / Invenţia este o nouă idee ştiinţifică ori tehnică, precum şi mijloacele realizării sau materializării sale. Pentru ca să poată fi numită “invenţie”, o idee trebuie doar să dovedească posibilitatea de a funcţiona. Pentru ca să poată fi patentată, o invenţie trebuie să fie o noutate, să aibă utilitate, şi să nu fie evidentă de la sine. Dar pentru a putea fi denumită “inovaţie”, ideea trebuie de asemenea să fie replicabilă la un cost economic, şi trebuie să satisfacă o nevoie specifică. Deci în primul rând chestiunea costului creează deosebirea dintre invenţie şi inovaţie. Inovaţia este procesul prin care o idee sau o invenţie e translată într-un bun ori într-un serviciu pentru care lumea plăteşte ca să-l obţină, sau oricum ceva ce rezultă din acel proces de translare. Inovaţia implică o aplicaţie deliberată a informaţiei, a imaginaţiei şi a iniţiativei pentru a obţine ori deriva din resursele date o valoare mai mare sau diferită, şi pentru a cuprinde, acoperi ca extensie, toate procesele prin care noi idei sunt generate şi convertite în produse utile. În afaceri (procesele economice), inovaţia rezultă adesea din aplicarea unei idei ştiinţifice ori tehnice în micşorarea diferenţei dintre nevoile ori aşteptările clienţilor, şi performanţa reală a produselor companiei. În contextul social, inovaţia este de asemenea importantă în gândirea unor metode colaborative noi, precum crearea de alianţe strategice în care fiecare partener câştigă, autonomia nu se pierde, iar impactul acţiunii comune este mai mare decât suma efectelor individuale, în co-întreprinderi (joint ventures), în programe de lucru mai flexibile, precum şi în facilitarea organizării puterii de cumpărare a clienţilor. Inovaţiile sunt împărţite în două categorii mari : (1) inovaţiile evoluţionare, aduse de numeroase progrese incrementale în tehnologii şi în procese, precum (a) inovaţii evoluţionare în continuitate, ce rezultă doar în modificarea caracteristicilor produsului, nu propriu-zis într-un nou produs, şi ele nu pretind învăţarea unor noi moduri de utilizare ; (b) inovaţii evoluţionare în continuitate care cer învăţarea unor noi moduri de utilizare. (2) Inovaţiile revoluţionare, numite de asemenea inovaţiile discontinue, care modifică de asemenea rutina de folosire a produsului. Interacţiunea dintre o inovaţie revoluţionară şi o întreprindere este sinonimă cu asumarea de riscuri manageriale, iar organizaţiile care introduc produse ori tehnologii revoluţionare îşi asumă, în sensul legii lui Say, riscurile de a crea pieţe noi pentru produsele lor revoluţionare. O strategie de inovaţie mai puţin riscată este cea a unui producător imitator care începe cu un nou produs creat de un inovator – revoluţionar, un produs imitat, dar pentru care creşte cererea pe piaţă (vezi cazul Compaq contra IBM, precum şi cazul Dell contra Compaq). Deşi multe inovaţii sunt create din invenţii, este posibil să inovezi fără a inventa, precum şi de a inventa fără de a inova. Să mai observăm că doar puţine invenţii conduc la inovaţii, deoarece nu toate invenţiile sunt economiceşte fezabile.

 28. 29 blogideologic decembrie 4, 2012 la 7:52 am

  “Fiscal Cliff” cred că se traduce pe româneşte mai bine prin “râpa fiscală”, decât prin “plaja fiscală”.

 29. 30 Marian Nicolae decembrie 4, 2012 la 8:29 am

  Romanii au inceput sa-si dea seama de unde bate vantul.
  Jos palaria in fata acestei doamne.

 30. 31 Marian Nicolae decembrie 4, 2012 la 8:32 am

  @Bibicu,

  Superba afirmatia….

  Ilegalu’ nu cred sa gaseasca croitor sa-i ajusteze pantalonii pe masura….mai degraba-si astepta pantalonii propriul stapan, pana cand va veni din cantonament.

 31. 32 Valeriu Balan decembrie 4, 2012 la 8:49 am

  Sa va ajute dumnezeu sa iesiti „regulamentar” cat mai repede.
  Odata iesit insa domnule Nastase, aveti acum, cu atat mau mult o datorie, de onoare as zice, sa-l bagati pe Basescu la puscarie, nu doi ci doua zeci de ani. Odata pentru ca daca nu-l „iertati” atunci cand ati avut ocazia sa-l infundati, n-ati mai fi trecut prin toate astea nici dumneavoastra si nici noi.
  A doua oara pentru familia dumneavoastra, pentru copii, pentru ce-au indurat si pentru ca era cat pe ce sa ramana fara tata.

  Sa nu uitati ca noi astia ce am empatizat cu suferinta dumneavoastra si cu umilinta la care v-a supus Basescu, am luat-o si personal ca pe o umilinta, in aceeasi masura. Avem mari asteptari sa va razbunati si sa ne razbunati (poate cuvantul pare nepotrivit, dar in opinia mea razbunarea este 1000% justificata). Basescu a crescut tocmai pentru ca n-a avut mama/n-a avut tata, a ras tot ce a putut si asta a placut multimii, un Putin(el). Ceausescu a rezistat atatea decenii pentru ca a avut demnitate in raport cu ocidentul, cu rusii, cu oricine. Asta a compensat foamea la care-si supunea poporul pentru asi plati datoriile. Dumneavoatra sunt sigur ca aveti calitatea de a ne reda demnitatea in plan international si intern dar inainte de asta aveti datoria s-o redobanditi pe a dumneavoastra, platindu-i lui Basescu. Asa veti dobandi sustinere populara si respect intern si international.

  Cu stima,
  Valeriu Balan

 32. 33 Intrusul decembrie 4, 2012 la 9:05 am

  Doru,in viata politica nu e loc de pesimism,votezi cu raul mai mic.
  E drept ca cioran a avut mare succes in Franta ,dar in profunzime ramane
  penibil.Tot asa mungiu si altii….

 33. 34 Bibicu decembrie 4, 2012 la 9:36 am

  DAŢI-I LIBER IMEDIAT LUI ADRIAN NĂSTASE

  http://jurnalul.ro/it/stiinta/fenomen-incredibil-cu-18-zile-inainte-de-apocalipsa-prezisa-de-mayasi-oamenii-de-stiinta-nu-au-explicatii-video-630494.html

  Astăzi are loc un fenomen care se repetă numai o dată la 2.737 de ani. Este vorba de alinierea planetelor Mercur, Venus, Saturn cu vârfurile celor trei piramide de la Gizeh şi…. Palatul Cotroceni prevestind Apocalipsa din 09.12.2012. Niciun om de ştiinţă, în afara lui Traian Băsescu, nu a găsit încă vreo explicaţie sau vreo legătura cu sfârşitul lumii.
  Barosanilor, mereţi minchenaş de prăduiţi lovelele « jmanglite », cu pulimea, drept bilet de traversare pentru Caron.

 34. 35 teostanc decembrie 4, 2012 la 9:40 am

  Voi vota pe 9 decembrie împotiva nesimțitului care folosește in discuții politice epitetele ” porc, măgar, pisic”. Votul din 9 decembrie este și împotriva lui iar USL a avut dreptate sa-l identifice ca adversar politic și nu numai, în alegeri și să atenționeze populația asupra acestui fapt..

 35. 36 constantin dan (@Constantin98Dan) decembrie 4, 2012 la 9:45 am

  In afara subiectului – frumoasa defilarea de la 1 Decembrie . Facuta profesionist . Fara caraghiosul celor din Evul basist – ca imaginea unei fetiscane de vreo 25 de ani cu chipiu care dirija ditamai fanfara – o trasatura caricaturala a regimului Basescu – inclinatia spre femei tinere , care sa fie impinse in fata si aratate , gen Ridzi , Roberta ,Kovesi , Udrea , fosta vicepresedinta a Camerei de la Iasi , numele imi scapa etc .
  Ce ma surprinde este – inca – extrema polarizare a TVR – sa ne amintim ca Saftoiu a fost consilier in 2005 la Cotroceni – cu un documentar facut dimineata 1 Decembrie de Camelia Csiki unde apar talmes balmes ” Opozitia ” ( angelica , bunatatea pura ) anilor 1990 – 1995 , ” minerii ” , Iliescu – prezentat nu departe de un drac , Regele – din nou Binele absolut , ” hartuit ” de rau in anii 1990 etc . Aderarea la UE este , bineinteles , un merit basist – imagini din 2007 cu marele sef la aderare . Nu se poate orienta un pic spre o pozitie neutra TVR ? Cu bocitorul Radu Tudor ( normal , nu e vina lui ) pe post de cioclu anuntand dimineata cu vocea lui de liceean ca ” un tanar a fost injunghiat ” , ” o gospodarie a luat foc ” ” o mama si copilul au murit intr-o coliziune ” ” autostrazile in intarziere ” ( atata inteleg ei ) eu m-am resemnat de mult …

 36. 37 grigore decembrie 4, 2012 la 9:52 am

  nu este singura persoana care gindeste in acest mod. sunt multe persone care gindesc ca doamna din Braila. numai daca cititi acest blog si va veti dumiri imediat de citi oameni sunteti apreciat, respectat si citi considera ca sunteti inchis pe nedrept. toate vor iesi la lumina. mai este putin .

 37. 38 gavrila decembrie 4, 2012 la 12:25 pm

  Stimate D-le Nastase,

  acum, cand lucrurile se precipita cu o viteza data de enormitatea responsabilitatilor ce vor reveni viitorului guvern USL, nu pot sa nu reflectez la cat rau s-a facut nu numai Dv, dar mai ales Romaniei insasi prin acest travesti de justitie monstruos.
  Teama cea mai mare, vis-a-vis de pozitia ce o veti adopta e data nu de o /im/posibila rejectie din partea anumitor cercuri/institutii, ci de posibilitatea ca inteligenta si tinuta Dv morala sa hotareasca sa nu va mai implicati si sa puneti umarul la reconstructia Romaniei. Chiar daca un eventual spleen ar fi de inteles, urgenta si amploarea procesului de normalizare reclama prezenta unui om de inalt calibru intelectual, moral si patriotic cum putini ca Dv exista in orizontul de asteptare romanesc.
  Haideti D-le Nastase, iertati-le unora nesabuinta/ignoranta si dati tarii mai multa speranta!

 38. 39 Taranul decembrie 4, 2012 la 1:05 pm

  Domnule prim ministru,sint foarte multi romani care gindesc asa,apreciaza cea ce ati facut pentu tara,dar care va roaga sa nu uitat si sa iertati bataia de joc la care ati fost supus.Cu jigodiile,legea talionului!

 39. 40 Dana decembrie 4, 2012 la 4:51 pm

  veniti si la Iasi d-le Prim – Ministru.

 40. 41 daciandacian68 decembrie 4, 2012 la 6:22 pm

  a vota impotriva cuiva este ca si cum ai vota pentru acea persoana. schimbarea unor metehne cu alte metehne nu-mi aduce nimic decat un si mai mare abuz prin necunoasterea instrumentelor de tortura. a vota pentru schimbare de dragul schimbarii inseamna sa-mi fac mie mai mult rau.
  am ascultat cuvantarea lui iliesu de la congresul psd. am gasit-o pe youtube. ceea ce spunea domnia sa cu multa convingere reprezinta un abuz. este si nu poate ca este CHIAR ESTE un abuz nationalizarea terenurilor nelucrate. reprezinta un abuz si nu altceva neretrocedarea integrala a proprietatii vechilor proprietari. reprezinta justitie drepta retrocedarea integrala a proprietatilor vechilor proprietari. daca asta reprezinta o nedreptate, tot o nedreptate este si eliberarea dumneavoastra din puscarie. dumneavoastra ati fost inchis politic cum tot politic le-a fost jegmanita proprietatea vechilor proprietari. de ce ati fi dumneavoastra eliberat daca este injusta retrocedarea proprietatilor vechilor proprietari? STATI ACOLO! EU NU VOTEZ IMPOTRIVA NIMANUI.

 41. 42 dlnimeni decembrie 4, 2012 la 7:39 pm

  Bibliotecaru: avem putere ciuvica.

 42. 43 dlnimeni decembrie 4, 2012 la 7:43 pm

  Domnule Nastase, prietenul la nevoie se cunoaste. Mari nevoi, putini prieteni, multi curteni. Este bine ca doamna a intrebat.

 43. 44 blogideologic decembrie 5, 2012 la 6:28 am

  @gavrila
  Mă alătur şi eu acestui îndemn (rugăminte) către domnul Adrian Năstase. Mai sunt şi alţi români ce recunosc faptul că Adrian Năstase reprezintă o forţă colosală ca om politic. Chiar dacă acum domnia sa îi încarcerat precum Socrate. România are un viitor ca un fatum, legat, vedem, de personalitatea lui Adrian Năstase.

 44. 45 Bibliotecaru decembrie 5, 2012 la 12:02 pm

  @ dlnimeni

  Stimate domn,
  Înţeleg gluma, dar trebuie să adaug ceva. Domnul Ciuvică nu-mi este antipatic, dar mi-aş dori o forţă civică a tuturor şi nu a unui lider pe care să-l urmeze oamenii. Eu spuneam că domnul Năstase ar putea să coaguleze principiul şi forţa socială prin faptul că are valoarea intelectuală necesară unei asemenea efort naţional, nu să conducă cetăţenii. Forţa societăţii civile constă în drepturile constituţionale şi legislative comune tuturor cetăţenilor şi nu în interesele lor de altă natură mai privată.

 45. 46 daniel decembrie 5, 2012 la 4:46 pm

  Toata stima si respectul pentru aceasta necunoscuta.Trebuia sa facem asta mai multi necunoscuti.


 1. 1 Mesaj pentru o necunoscută | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe decembrie 3, 2012 la 2:43 pm
 2. 2 Personalitate şi fatum « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe decembrie 5, 2012 la 8:55 am
 3. 3 Pedeapsă redusă pentru Năstase | Q Magazine Trackback pe decembrie 5, 2012 la 9:39 am
 4. 4 Pedeapsa lui Adrian Năstase, REDUSĂ cu 7 zile | BuzzNews Trackback pe decembrie 5, 2012 la 11:48 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: