Exercitii de libertate la Gaudeamus

Astazi, la targul de carte Gaudeamus, a avut loc lansarea volumului lui Adrian Nastase, „Exercitii de libertate„.

Puteti citi mai jos mesajul transmis de autor si care a fost citit de Andrei Nastase.

Dragi prieteni,

“Libertatea nu este un brand care poate fi vândut” spunea Naomi Klein

         Am învaţat, de-a lungul anilor, că exerciţiile de libertate sunt la fel de necesare precum exerciţiile de gimnastică.

         În calătoriile sale, Micul Prinţ descoperă că, pentru regi, lumea este foarte simplificată. Toţi oamenii sunt nişte supuşi. Oricum, nu ştii niciodată unde să-i cauţi. „Îi plimba vântul. N-au rădăcini, asta îi deranjează mult”.

         În drumurile mele imaginare, mă întâlnesc adesea cu Montesquieu şi cu Machiavelli. Am continuat să-i dau dreptate lui Montesquieu, deşi ştiu că Machiavelli reuşeşte mai bine în viaţă.

         După 22 de ani de politică, am realizat că, treptat, mi-am îngrădit singur libertatea.

         Am încercat să ascund faţă de familia mea şi faţă de voi suferinţele, umilinţele, trădările acestor ani.

         Cineva, cu un destin politic apropiat de al meu – fostul prim – ministru francez, Alain Juppé – se întreba, aşa cum mă întreb şi eu : „Am decăzut oare într-atât încât curajul de a-ţi asuma libertatea şi propriile acte să fie considerate un semn de insuportabilă aroganţă şi de insensibilitate?”.

         Am sentimentul că descopăr, tot mai des, simptomele, unei noi maladii contemporane – pierderea libertăţii. Devenim prizonieri ai băncilor – prin creditele pe care le luăm; ceea ce spunem se înregistrează şi se stochează pentru diverse eventualităţi; locurile în care ne deplasăm sunt identificate prin GPS; cardurile bancare arată cât şi pe ce cheltuim; datele biometrice şi cipurile din documente se transformă în ţinte pe un eșichier mondial.

         Descopăr cu neplăcere că România a început să fie un fel de „ cuib de cuci”, în care pacienţii se bat între ei, izolându-se de lumea din afară.

         Există oare soluţii de „evadare”?

         Eu cred că da. De aceea, aşa cum facem exerciţii de gimnastică, trebuie să facem şi exerciţii de libertate.

         Este ceea ce eu propun de ani de zile, prin aceste editoriale.

         Nu aştept miracole. Politica inspiră, în continuare, repulsie şi fascinaţie. Ea poate fi şi un auto-vaccin la ceea ce ni se întâmplă.

         M-am regăsit în ceea ce a scris Michel Foucault, arătând că, de fapt, trăim într-o „închisoare deschisă”, pentru că scopul închisorii nu este de a reforma, ci de a controla.

            „Banalitatea răului”, descoperită de Hannah Arendt, ne cuprinde tot mai mult, în condiţiile în care – cum spunea Elie Wiesel –„indiferenţa este mai rea decât revolta sau ura”.

            De aceea, dragi prieteni – alături de Noam Chomsky – îndrăznesc să formulez un îndemn „Ocupați viitorul” !

                                                                                                                        Adrian Năstase

Puteti asculta interventiile lui Marius Tuca si Bogdan Teodorescu AICI. Interventia domnului academician Augustin Buzura AICI, iar a domnului Ion Iliescu AICI.

La final, Andrei Nastase a citit mesajul lui Adrian Nastase, mesaj pe care il puteti asculta AICI.

Update>> Puteti citi mai jos prezentarea facuta valumului de Bogdan Teodorescu.

    Aş putea începe această scurtă prezentare vorbind despre calitatea textului scris din această carte, despre informaţia din el, despre corectitudinea observaţiilor făcute. Aş putea vorbi apoi despre ironia, deja faimoasă, a autorului, despre trimiterile culturale sau despre citatele bine alese. Aş putea vorbi despre viziunea sa geopolitică, despre înţelegerea fenomenelor globale, despre deplina cunoaştere a mecanismelor guvernamentale sau administrative care transpare din rândurile prezentului volum.

            Aş putea vorbi despre autor, despre performanţele sale ca prim ministru, ca ministru, ca om politic, ca reprezentant al României, ca om de cultură, ca pasionat colecţionar de artă. Aş putea vorbi, deşi nu este cazul, despre simpatia sa pentru clubul dinamo bucureşti sau despre faptul că îl amuză lectura romanelor lui Gerard de Villiers.

            Apoi desigur aş putea povesti o anecdotă sau două despre vizita pe care am făcut-o împreună la o brocantă pariziană şi despre cum a recunoscut nişte desene ale lui ianchelevici numai după semnătura care se iţea după alte desene puse deasupra lor sau despre trei piese de porţelan belgian din secolul al 19-lea pe care le-a negociat pentru mine în aceeaşi brocantă şi pe care le-am achiziţionat la un preţ extrem de bun.

            Toate acestea şi multe altele aş putea spune în condiţii normale. Dar în condiţii normale, alături de noi, în faţa dvs s-ar afla autorul, la finalul acestui mic moment ar spune câteva cuvinte şi apoi ar semna autografe. Apoi s-ar întreţine cu invitaţii, ar schimba ironii, amabilităţi sau vorbe banale cu unii şi cu alţii şi am pleca acasă cu toţii într-o liniştită după amiază de toamnă bucureşteană. Or tocmai realitatea că nimic din toate aceste lucruri normale, banale şi simple nu se pot întâmpla, mă face să vorbesc despre altceva decât despre această carte.

            Dar fiindcă ne aflăm într-un lăcaş al cărţii, într-un spaţiu al culturii şi al celebrării omului care scrie, mă voi referi la un aspect anume din prezentul nostru. După finalul farsei judiciare care a dus la încarcerarea sa, Adrian Năstase a reînceput să scrie. Un alt capitol din literatura concentrationară care începe cu Boetius, trece pe la Cervantes, Walter Raleigh, Martin Luther pentru a ajunge la Dostoievski sau la mai recenţii Varlaam Shalamov sau Malcolm X. Uimitoare pentru mine a fost reacţia unor oameni care-şi petrec timpul scriind şi care au cerut literalmente ca lui Adrian Năstase să i se interzică să scrie. Să i se ia pixul din mână şi hârtia din faţă. În numele democraţiei, al justiţiei şi eventual chiar în numele drepturilor omului. În cartea de care vorbim acum, Adrian Năstase se întreba „în definitiv cât de mult poţi limita libertatea în numele luptei pentru libertate?” Pare-se că oricât. Din ce motiv? Frică, jenă, complex de inferioritate, ură, prostie. Cazul politic Năstase, cel jucat de structurile puterii adunate în jurul lui Traian Băsescu, este unul documentat în literatura de specialitate şi se referă la eliminarea unui adversar politic prin apelul la aparatul de justiţie. Dar acest caz mult mai mărunt, al unor cetăţeni care cer interzicerea dreptului unui om de a scrie, este după mine semnificativ pentru criza în care a ajuns societatea românească.

            Dar Adrian Năstase scrie în continuare. Şi cu cât aceşti cetăţeni sunt mai indignaţi pe scrisul său cu atât fiecare pagină apărută în Jurnalul Naţional, fiecare postare pe blog şi fiecare gând aşternut pe hârtie devin mai valoroase şi mai utile pentru viitorul nostru. Fiindcă, nu este important dacă este sau nu de acord cu textul scris, dar fiecare om care ţine la propria sa libertate şi la condiţia sa în această ţară, va înţelege că demersul lui Adrian Năstase de a gândi, de a scrie, de a se exprima, de a critica, de a rezista este unul salutar şi vindecător. Ura, bigotismul, intoleranţa, stupizenia se înfrâng prin curaj, inteligenţă şi exemplu personal. Or aici, mai mult decât să discut despre valoarea unei cărţi, am ales să salut valoarea unui gest. Când o putere întreagă vrea să te pună în genunchi şi tu reuşeşti să stai în picioare înseamnă că ţi-ai înţeles menirea şi ţi-ai asumat costurile acesteia. Dar mai ales înseamnă că ai demonstrat şi altora că se poate. Că se poate lupta, că se poate rezista, că se poate câştiga.

            „Pentru Corpul Social remediul fricii este mersul împreună, mărşăluitul în stradă ca formă solidară de atitudine” scria Adrian Năstase citându-l pe Gus Bofa. Adunarea de aici, din jurul cărţii lui Adrian Năstase, în absenţa lui Adrian Năstase, este replica noastră la dorinţa lor de a ne domina prin frică. 

52 Răspunsuri to “Exercitii de libertate la Gaudeamus”


 1. 1 Pali noiembrie 24, 2012 la 4:14 pm

  Felicitari !!! Chiar si de acolo continuati sa ne uimiti !La mai mult,…!!!

 2. 2 Bomba Argesului noiembrie 24, 2012 la 4:26 pm

  Libertatea este in pericol! La modul global. Cauza profunda este ca Omenirea e in deriva sau, mai bine zis, a fost ghidata si transformata intr-un fel care se dovedeste din ce in ce mai afunctional… Solutia nu pare a exista pe moment, asa ca singurul lucru posibil e temporizarea. Dar a temporiza gigantica corabie umana inseamna mai intai a o controla. Ori control nu exista fara ingradirea drastica a libertatii. De aici, deea ce se vede astazi cu ochiul liber. Fara idei, fara bune intentii si cu o expertiza schioapa, tirania a fost intotdeauna solutia cea mai la indemana… Corolarul cel maio trist este ca ingradirea libertatii incepe cu persecutarea valorilor, pontentiali vectori antagonici. Felicitari!

 3. 3 Gordon noiembrie 24, 2012 la 4:29 pm

  Sanatate domnule Nastase si sa aveti putearea sa treceti peste acest necaz!

 4. 4 blogideologic noiembrie 24, 2012 la 4:31 pm

  @ Adrian Năstase
  Impresionant şi pozitiv mesajul din fragmentele la care am avut acces. Mulţumesc ! Aţi comandat : „Ocupaţi viitorul!” Voi urma ordinul.

 5. 5 Luminita Arhire noiembrie 24, 2012 la 4:44 pm

  Citind cuvintele lui Elie Wiesel despre indiferenta , mi-am amintit de Nikita Mihalkov si felul in care domnia-sa sintetizeaza natura raului din „Soare inselator ” (film teribil din anul 1994 , cred ) :” Să nu-ţi fie teamă de duşmanul tău; cel mai rău lucru pe care ţi-l poate face este să te ucidă. Să nu te temi nici de prietenul tău; cel mai rău lucru pe care ţi-l poate face este să te trădeze. Teme-te însă de indiferenţă. Căci prin tăcerea ei, prin consimţămîntul ei tacit, te ucide şi te trădează în acelaşi timp.”
  Aveti dreptate cand spuneti ca , intr-un fel , ne aflam cu totii intr-o inchisoare deschisa ; senzatia care ma irita cel mai ades in anii din urma este aceea de capcana – ca si cum in jurul nostru ( si nu in interior ) ar creste monstruoasa o tumoare maligna , care ne incetineste miscarile , aspiratiile , vointa, personalitatea ….
  Cred ca indiferenta este o diformitate sufleteasca enorma iar suma indiferentelor individuale netezeste si a netezit mereu calea abuzului .

 6. 6 Leka Patru noiembrie 24, 2012 la 5:10 pm

  „OCUPATI VIITORUL !”……-VIITORUL SUNA BINE-NU STATI ACASA PE (N)OUA !

 7. 7 kurtynax noiembrie 24, 2012 la 5:11 pm

  Abia astept sa citesc aceasta carte! Pentru mine, Adrian Nastase este un luptator prin excelenta, un model demn de urmat! Respect omul Adrian Nastase, de la care avem atatea de invatat! Vreau sa ocup viitorul! Multumesc.

 8. 8 Cris noiembrie 24, 2012 la 5:22 pm

  Felicitări, domnule Președinte (pentru mine, din 2005, dv. sunteți Președintele).
  Vă admir pentru inteligență, cultura vastă, forța morală, echilibru și talentul literar.
  Vă susțin până în pânzele albe.
  Sănătate și seninătate!

 9. 9 CORNELIA noiembrie 24, 2012 la 5:24 pm

  Felicitari si mult curaj pentru a continua.

 10. 10 anonim noiembrie 24, 2012 la 5:52 pm

  ,,Exercitii de libertate” cu domnul Iliescu care a adus FMI-ul pe capul romanilor si lea dat libertatea… de fi mexicanii Europei la ce a lasat in urma. Basescu nu a fost ministru pe vremea lui Iliescu? O sa negati si asta?

 11. 11 The G.P.R. noiembrie 24, 2012 la 6:10 pm

  Cu cat apar noi conditionalitati ale libertatii individuale cu atat mai mult trebuie ca auto-controlul individual sa fie mai aproape de perfectiune. Atunci cand auto-controlul devine din exercitiu un mod de viata putem spune ca traim liber. Legile sunt cadrul in care ne traim libertatea. Cei care esueaza in exersarea auto-controlului devin nefericitii de langa noi.

  Felicitari cu ocazia acestei lansari ! Va doresc Sanatate si Multa Putere Interioara !

 12. 12 Constantinovici noiembrie 24, 2012 la 6:14 pm

  Aveti dreptate, trebuie sa ocupam viitorul!!!! Dar cum poate o” turma de oi” flamanda, fugarita, umilita,aproape ratacita de frati si de surori… sa lupte impotriva lupilor fara un „cioban_conducator”???? Poate ca oile-s scolite, au caracter de fier si gata sa se-nfrunte cu ori ce lup misel… Dar unde-s cainii care sa le-adune?…sa faca o armata din turma ratacita? Or fi in sura cu ciobanu’ ???….or s-or fi dat cu lupii de teama lor??? Avem mare nevoie de un „cioban-conducator”!!!!! Cu tot respectul.. Tara are nevoie de dumneavoastra in libertate, are nevoie de o mana de fier, de un om cult cu suflet bun..

 13. 13 Gabriela noiembrie 24, 2012 la 6:14 pm

  am fost acolo… nici nu s-a simtit lipsa dumneavoastra! o lansare excelenta!

 14. 14 Laura noiembrie 24, 2012 la 6:44 pm

  Felicitari stimate domnule Adrian Nastase pentru aceasta carte !!! Din pacate nu am reusit sa ajung in Bucuresti, dar am rugat pe cineva sa ajunga acolo si sunt nerabdatoare sa pot primii cartea si sa o citesc. Imi pare nespus de rau ca trebuie sa suportati atatea nedreptati dar va doresc din suflet sa aveti in continuare multa putere de lupta, sa invingeti si sa va alaturati noua. Pentru mine sunteti un exemplu de urmat, un profesionist un mare diplomat cu o cultura si o experienta demne de toata lauda !!! Sunt sigura ca nici o persoana nu va poate contesta aceste calitati. Va rog, fruntea sus si aratati tuturor ca sunteti un luptator drept si indragit de multa lume chiar daca nu puteti fi momentan, prezent.
  Multa sanatate, multa putere de lupta si rezolvarea in bine a tuturor problemelor !!!
  Cu deosebit respect,

 15. 15 Doru Coarna noiembrie 24, 2012 la 6:50 pm

  Pe vremuri era un obicei, dupa ce iti aparea o carte de referinta, o trimeteai la sefu’ cel mare, cadou. Daca vroia sa te cucereasca, ti-o inapoia cu rugamintea sa-i adaugi o dedicatie, sau primeai o invitatie in acelasi scop… Cred ca lucrarea asta i-ar prinde bine si lui Basescu, deci, respectati traditia!

 16. 16 Catalina Grigoriu noiembrie 24, 2012 la 6:58 pm

  NE-AU VINDUT TOT NEAMUL !NE URMARESC PAS CU PAS NU M-AS MIRA DACA NE VOR PUNE CIPURI !AR FI TIMPUL SA NE SMULGEM DIN GHIARA LOR !MULT NOROC !!!!

 17. 17 Andrei Cosmin noiembrie 24, 2012 la 7:31 pm

  When they put Adrian Nastase in jail – those were the foreigners trying to trick Romanian people into thinking that Adrian Nastase is a bad person.

  But we can’t be fooled that easily! As I like to say: foreigners don’t pay us enough so that we start thinking like they want.

  Adrian Nastase is a good man, he is one of ours. Adrian Nastase did good things for the people of this country, while foreigners did nothing. So why should we believe foreigners from Bruxelles, their puppets Basescu and the PDL who took away our pensions or their dogs from the Departamentul National Anticoruptie who hunt innocent Romanian people?!

 18. 18 Radu Humor noiembrie 24, 2012 la 8:03 pm

  Mărturisesc sincer, că de la asemenea eveniment, cu o temă de o atât de mare actualitate, ” Exerciţii de libertate”, se pare că a lipsit tocmai Ea !
  Libertatea !
  Odată, prin absenţa dvs de acolo, şi nu numai de acolo, şi încă o dată prin lipsa unor exemple /citate din autori români, deveniţi cred, pentru noi, chiar mai celebri decât unii dintre cei citaţi în mesajul citit de Andrei.
  Cum temniţele comuniste au fost pline de martiri, de o ţinută intelectuală, dar mai ales morală, cel puţin egală, dacă nu chiar superioară majorităţii, celor din care v-aţi hotărât să citaţi, mi se pare că fie jertfa lor a fost în zadar, fie că n-a fost bine înţeleasă, fie că aţi considerat-o inutilă sau nesemnificativă, spre a mai fi menţionată !
  Sau cel mai grav, că n-aţi avut libertatea individuală de a apela la exemple de acest fel. 🙄
  A mai aminti de sarcasmul autoreproşului lui Petre Ţuţea,,din păcate mai puţin cunoscut decât cel al lui Postelnicu, mi se pare inadecvat unui asemenea important eveniment !
  Contează acum mai puţin ce-aţi spus, decât ce-aţi fi putut să spuneţi dacă n-ar fi lipsit Libertatea tocmai de la acest eveniment,
  Şi acum era vorba doar despre cea de exprimare …..

 19. 19 claus noiembrie 24, 2012 la 8:32 pm

  Felicitari! Multa sanatate si putere pentru a continua.

 20. 20 Marian Nicolae noiembrie 24, 2012 la 9:35 pm

  @ Catalina Grigoriu,

  In caz de nu stiti, va anunt ca deja aveti un cip chiar in pasaport… se numeste RFID nici macar nu are nevoie de baterie…..si transmite toate datele dumneavoastra, impreuna cu locatia, oriunde pe acest pamant….

 21. 21 Marian Nicolae noiembrie 24, 2012 la 9:38 pm

  @ Andrei Cosmin + Catalina Grigoriu,

  Dragilor, vad ca aveti cont pe Facebook, probabil ca stiti ca este o alta arma din arsenalul CIA, daca nu stiati, aflati acum….deci mare grija, caci sunteti deja luati in colimator…..

 22. 22 Marian Nicolae noiembrie 24, 2012 la 9:42 pm

  @ Luminita Arhire,

  Dar ce se intampla cand te tradeaza propriul avocat ????
  Luand bani atat de la tine cat si de la partea adversa…..

 23. 23 Marian Nicolae noiembrie 24, 2012 la 9:47 pm

  Vorbind despre tradare, Tara Romaneasca beneficiaza de atatia tradatori, incat au devenit norma, ei, tradatorii, reprezinta normalitatea de azi…..iar noi astialalti suntem anormalitatea, freaks intr-o tara de freaks….

  Lucru care ma duce la cele zise de catre Tutea, dupa ce a petrecut ani de zile in puscarie pentru romani si Romania, domnul profesor stie la ce ma refer….

 24. 24 fotbaldragosteamea noiembrie 24, 2012 la 10:12 pm

  Ocupati viitorul!-este o formula originala,pe care n-am mai auzit-o pana acum.Noi,din pacate,nu avem prezent.La viitor,in asemenea conditii,nici nu mai indraznim sa gandim.De liberatate avem insa nevoie in fiecare clipa,din fiecare zi.Exercitii de libertate am facut in toamna aceasta plimbandu-ne in jurul conacului prezidential,ocupat prin uzurpare,dupa referendum.Asteptam cu nerabdare rezultatul alegerilor din 9 decembrie.Afara cerul este plumburiu.Plumburie este si prezenta Dumneavoastra in nelibertate iar prelungirea sederii la Cotroceni a adversarului si vecinului Dvs. nu este de bun augur.Zilele vor trece in iarna tot mai greu asa ca ma astept ca in primavara sa mai scoateti o carte,la fel de interesanta si de utila.Copilul minune pe care l-ati promovat este inca sovaitor si nedecis.Marii corupti zburda in libertate iar justitia sta cu naframa pe ochi.Ati fosst din pacate arogant ,cand ati condus,iar prin spiritele(de genul numaratul oualelor) v-ati facut gratuit dusmani.Sper sa iesiti altfel,asa cum va recomanda eruditia si repflectia din prizonierat.Va doresc sanatate si succes.Poate veti fi din nou la locul care vi se cuvine,dupa incercarile si corecturile prin care treceti.

 25. 25 Sibilla noiembrie 24, 2012 la 10:29 pm

  AN,
  AN-ul nostru, PREZENT în VIITOR ! Şi aceasta ne bucură şi aceasta ne îndeamnă şi aceasta ne …. ei bine, ne cheamă să ocupăm viitorul !
  Vreau cartea, vreau să ne revedem cît mai curând, dar şi mai mult vreau să spun încă o dată că : noi toţi, cei pentru care AN e un Model şi e un Stindard, continuăm ” Bătălia pentru Viitor ” ! Ca să reuşim împreună, iată ŞI cu AN-ul nostru, să OCUPĂM VIITORUL ! Doamne Ajută !!

 26. 26 Sibilla noiembrie 24, 2012 la 10:32 pm

  @all,
  rog colegii de dialog să NU intre-n polemici cu pokemonii anonimi ce bântuie prin hălăduire pe blogul AN-ului ! NU MERITĂ !

 27. 27 Micu Iustin Robertino noiembrie 24, 2012 la 11:00 pm

  Ce editura a publicat cartea si… de unde se poate cumpara?

 28. 28 Taranul noiembrie 24, 2012 la 11:04 pm

  Romini,hai sa ocupam repede viitorul!

 29. 29 Bibicu noiembrie 24, 2012 la 11:12 pm

  BLESTEMATO
  « Ocuparea viitorului » presupune localizarea lui exactă, care reclamă utilizarea triangulaţiei, a « triangulaţiei politice ».
  Români treceţi Tisa ! De grabă, şi ocupaţi – fără vărsare de sânge – viitorul. Ăsta e ordinul prin care recunosc un conducător veritabil. După care mărşăluim până la Bruxelles ca să strigăm : Vetooo ! Ieşi dracului afară bretonato ! Iaca ici mandatul de arestare pentru port ilegal de sex. Paşol na turbincă ! Şi nu oricum : nici îmbrăcată nici dezbrăcată, nici călare nici pe jos, nici în căruţă nici în teleguţă. Acasă vei purta o vreme nr oo53, deşi arăţi ca 0083. Blestemato !

 30. 30 Buda Viorica noiembrie 24, 2012 la 11:35 pm

  M-am bucurat tare,aseara ,cind am intrat pe blogul d-voastra ,pentru acest eveniment ,care insemneaza extrem de mult in conditiile date .Insa , asta seara cind mi-au spus ,ori m-au intrebat ,o gramada de prieteni ,daca am vazut la televizor ,lansarea de carte a lui Adrian Nastase , am avut o multumire in suflet. Am inteles inca o data ca valoarea dainuie.Felicitari ,si va multumim pentru exemplul pe care ni-l dati.

 31. 31 Chisalita noiembrie 24, 2012 la 11:40 pm

  O Carte ce trebuia sa apara !!!! Abia asteptam sa o putem obtine . Inca o data …..inteligenta, cultura , experienta de viata si-au spus cuvantul. Din tot sufletul, speram ca bunul Dumnezeu sa va ajute sa treceti peste tot. !!!! Si ….nu uitati !!!!! avem nevoie de Dvs.iar pt. aceasta trebuie sa rezistati…..

 32. 32 Elena Goia Sandru noiembrie 25, 2012 la 12:28 am

  Felicitari ! (Adriane , nici nu stii, cat de MARE incepi sa fii !) Romania a început sa fie un fel de „ cuib de vipere atemporale”, si supravietuiesc cei ce reusesc sa se ridice deasupra vremurilor ! Multumesc !

 33. 33 Karakas noiembrie 25, 2012 la 12:32 am

  Descoper un Adrian Nastase de care ma simt mai legat. Un om a carui inima bate ne-egoist si pentru noi. E reciproc. Suntem oameni. Agent Smith ar spune „only human…”. Dar persistam, rezistam, continuam, noi, prin copiii nostri.

  Am iesit din tirania comunista ca sa intram in cea capitalista. De fapt, nici nu e vorba de capitalismul teoretic, ci de o forma tiranica a sa. Suntem controlati in forme sofisticate, inclusiv virtual, aici. Ne facem singuri dosarul. Suntem deja in niste fisiere, care apar in diverse check-points pe ecranele agentilor din ghisee, la granite, in masinile de politie. In curind si la banci sau la spitale, sau pe la ambasade: „nu simpatizeaza cu sistemul financiar-bancar, nu acordati credit”, „e opozant privatizarii in domeniul sanatatii, nu oferiti servicii medicale”, „nu are cont la Facebook, Twitter si gindeste liber, nu acordati viza”.

  Am citit despre Google, Amazon, Microsoft care se „bat” deja pentru a pune mina pe proiecte guvernamentale din America de Nord, pentru a prelua si a mentine datele pe care acum le au guvernele despre cetateni in „cloud”, ultima gaselnita in materie de stocare a informatiilor, dar si o noutate in ce priveste relatia intre stat-privat-cetateni. Daca se va implementa, atit statul cit si companiile private vor putea, in ciuda garantiilor de privacy, sa te manipuleze ca pe un animal de circ. Si pe mine nu m-a intrebat nimeni cum votez…

 34. 34 papasha noiembrie 25, 2012 la 3:25 am

  Draga prietene , din pacate suntem tare departe de Tara si nu am putut participa la exceptionalul moment al lansarii cartii tale , cu asa un titlu predestinat . Sper din tot sufletul sa-mi oferi un exemplar cu o mica dedicatie , cat mai curand cu putinta ! Am urmarit evenimentul , prin intermediul media/internet , si am vazut ca ai fost tare bine reprezentat acolo . Bravo lui Andrei , barbatul casei , in lipsa ta , si bravo si Danei (parca era o zicala, ca in spatele unui barbat puternic , e o femeie si mai puternica , cam asa ceva , nu ? ) Cand iti vei termina jalea/jegul/jena asta de condamnare , poate ne vei explica si noua , sa nu murim prosti , ce rahat a vrut sa zica geriatricul ala de Iliescu , in discursul de la Targ ( tocmai el vorbeste de obsesii ??? ). A fost de bine sau de rau ? Poate o sa ne spui si noua de ce nu a vrut el , sa se faca alegeri anticipate cand PSD-ul avea peste 50 si ceva %.Poate sa ne spui si noua de ce n-a vrut tot el sa-l dea in gat pe bashist cu unde-i flota lui cu tot.
  Da-ti drumu’ omule la gura si arata lumii ca multe , tare multe cacaturi ti-au fost puse-n spate , cacaturi de care nici n-ai avut habar .
  Uite aici exemplu de „exercitii de libertate” venite din ” democratie „, pe bani grei si adevarati , comandate cu mult tupeu de aparatul bashinist (care nu mai e la guvernare , dar la putere tot mai este !)

  The German radio( DW ) claims that the Voice of Russia is manipulating Romanian MPs and is turning the country into a Russian colony. The Russian broadcaster is also accused of masterminding a strategy to affect the Romanian parliament to change the country’s Constitution “in line with the Voice of Russia wishes”.!!!!!!!!!!!!!!

  Earlier, Romania’s’ President Traian Basescu stated that the country’s opposition, media and analysts are carrying out orders transmitted via the Voice of Russia instead of listening to the Western media.!!!!!!!!!!!

  Nu iti vine sa vomiti ?

  Coane, te asteptam sa te vedem din nou cat mai curand .

 35. 35 blogideologic noiembrie 25, 2012 la 5:56 am

  @Doru Coarna
  Băsescu e „sefu’ cel mare”?, haida, de ! Domnul Bogdan Teodorescu descrie bine structura grupului care distruge România. Îi ceri lui AN să se ralieze grupului ?

 36. 36 blogideologic noiembrie 25, 2012 la 6:30 am

  “Evenimentul” regizat de la Iaşi, întâmplat intenţionat cu exact o zi înaintea lansării cărţii domnului Adrian Năstase, http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/volumul-lui-plesu-despre-iisus-a-fost-desemnat-cartea-anului-2012-285131.html , s-a vrut probabil a fi un sabotaj eficient al oricăror exerciţii de libertate în România oropsită de marinelul Băsescu.

 37. 37 teo noiembrie 25, 2012 la 7:20 am

  Viitorul a fost ocupat,cineva a fost mai rapid.Ghici cine?

 38. 38 Intrusul noiembrie 25, 2012 la 7:35 am

  Poate ca Dumnezeu a ingaduit incarcerarea dumneavoastra pentru a va
  apropia cat mai mult de ADEVAR.

 39. 39 blogideologic noiembrie 25, 2012 la 8:15 am

  @teo spune : “Viitorul a fost ocupat,cineva a fost mai rapid. Ghici cine?”
  Nu, Teo ! Vezi mărturia filosofului şi viitorologului Adrian Rogoz.

 40. 40 NICOLETTE ORGHIDAN noiembrie 25, 2012 la 8:21 am

  Multumim pentru ca nu v-ati pierdut dragostea pentru scris, umorul fin, ironia acida si forma intelectuala de exceptie de care ati dat dovada in atatea situatii. Multumim ca existati, ca aveti spritul viu si comunicati cu noi reusind sa puneti cu adevarat punctul pe I, sa redati ADEVARUL, dar sa si relatati majorele greseli facute de guvernele anterioare. Sunt nelamurita de se nu se-ncearca rejudecarea procesului, sau facuta o cereee la Curtea de la HAGA. Probele care n-au fost admise sau n-au fost luate in seama la proces ar putea fi reevaluatw si readuse ca probe viabile la dosar! Inca o data multumiri pentru aceasta minunata carte!

 41. 41 Iluminatu noiembrie 25, 2012 la 10:05 am

  (R) PRIVIGHETOAREA INTOTDEAUNA CÂNTĂ LIVE

  « Ocupaţi viitorul. » Dar eu eram de ceva vreme, acolo, în singurătate.
  Mulţumesc că v-aţi gândit şi la mine, domnule. A ! îl zăresc, deja (nu deja vu), pe Blgideologic, şi pe voi toţi ceilalţi vă zăresc, prea-bunilor.
  (R)Privighetoarea întotdeauna cântă live. Ce plăcere să vă ascult, Excelenţă !

 42. 42 Corneliu Hututui noiembrie 25, 2012 la 10:38 am

  Domnule Adrian Nastase,

  Ati invins. Din nou. V-ati ridicat iarasi deasupra vremurilor, efemerului concret…
  Continuam sa va citim. Mai atenti si mai nerabdatori ca alta data. Va urmaresc astazi multi oameni care nu au stiut sa fie mai atenti cu nu multa vreme in urma.
  Cea mai mare dovada izbanditi este chiar aceea ca i-ati deranjat din nou pe nevrednicii, nevolnicii dumneavoastra dusmani. Carora nu le ajunge sa-si verse fierea si sa va insceneze vini. Care v-ar vrea azi chiar si fara toc si hartie. Fara posibilitate de exprimare. Dar, ca orice nulitati vremelnic scapate pe langa parghii, crezand ca stapanesc mecanismul misterios al puterii, ei nu inteleg ca adevarata forta o reprezinta constiinta.
  Poti fi umilit, poti fi jignit, poti fi adus la disperare, dar constiinta este tot ce-ti ramane dupa ce ti s-a luat tot. Doar constiinta poate straluci, cu atat mai frumos si mai intens cu cat puritatea ei este mai bine si mai cu grija slefuita.
  Felicitari!

 43. 43 Lucia Gusatu noiembrie 25, 2012 la 11:27 am

  Multumesc d-le prim-ministru, fiindca prin scrisul d-voastra plin de invataminte, cu o tematica atat de diversa si profunda, subliniata de vorbitorii de la lansarea cartii d-voastra, ne aduceti speranta ca se mai poate, ca nu este totul pierdut, de a ne recastiga libertatea si linistea in propria noastra tara. Ati fost, si ramaneti un reper al romanilor, prin tot ceea ce ati realizat pentru noi, cetatenii romani, prin cultura d-voastra atat de vasta, prin intelectualul model,si prin Omul bun, iubit de D-zeu! Sa fiti sanatos, curajos, cu rabdare, si veti ramane mereu,modelul nostru din suflet cu care trebuie sa „Ocupam viitorul” !

 44. 44 radu c. noiembrie 25, 2012 la 4:51 pm

  Sunt bucuros ca a aparut aceasta carte . Iata o dovada ca omul Nastase nu poate fi ingenuncheat. Mai am o carte cu dedicatie de la d-l Nastase. Oare cum pot comanda si cumpara cartea aceasta scrisa in conditii tragice.
  Multumesc d-le Nastase. De cate ori scriu aici simt ca vorbim , iar vorbele ne fac bine .
  Doamne ajuta !

 45. 45 ancaf noiembrie 25, 2012 la 10:24 pm

  Va felicit pentru carte. Am cumparat-o si astept autograful! Sa ne vedem sanatosi! PS Trebuie sa spun aici ca ficatul mare al unora in urma acestui eveniment unic nu e numai de la carte, e si de la alcool. Si nu, nu e al unui barbat, cum am crede toti, ci al unei cocoane cu Breton!

 46. 46 sorina noiembrie 26, 2012 la 3:24 pm

  va felicit pentru carte inca nu am reusit sa o cumpar dar imi doresc mult asta este o dovada de curaj si speranta

 47. 47 Ion Paraschivescu noiembrie 26, 2012 la 8:13 pm

  Cu ani in urma la finalul unui meci de fotbal pe stadionul Dinamo am svut sansa sa fiu foarte aproape de domnul Nastase ,si am putut sa ma adresez dinsului spunandui – Va asteptam- doar atat am putut sa-i spun , era dupa alegerile din 2004. acum mi-e dor de domnul Nastase,mi-e dor ca de cineva drag si apropiat, dinsul a dat din cap si sper ca in curand va fi din nou cu noi,avem nevoie de dumneavoastra ,aveti atatea valente de care acest popor duce lipsa ,mi-e drag si dor de dumneavoastra !

 48. 48 Marian Nicolae noiembrie 27, 2012 la 8:58 am

  @ Intrusul

  Sa stiti ca Dumnezeu are un plan in tot ce se intampla, chiar daca pe moment, noi, umili muritori, nu ne dam seama despre ce este vorba la inceput…..dar, sigur vom afla mai tarziu…..

 49. 49 CARAMELLA noiembrie 29, 2012 la 11:13 pm

  Atata lume la Gaudeamus 2012 nu mi-a fost dat sa vad vreodata. Caldura mare si aglomeratie de nedescris. Am ajuns in a II-a parte a evenimentului. Multa aglomeratie si multa emotie in standul Editurii Litera. M-am intalnit cu cel mai longeviv locatar al Cotrocenilor, mi-a oferit un autograf in subsolul primei pagini („Cu simpatie, in sprijinul moral al autorului”), apoi Andrei „Cu prietenie”, iar in final „Cu bucurie” distinsa Dvs. sotie.
  Mi-a atras atentia in mod deosebit Andrei, atat de frumos ca un inger, avand prestanta impecabila a Dvs., atent cu fiecare interlocutor, protocolar, marcat de emotia speciala a evenimentului, dar mai ales al fiului care isi divinizeaza tatal. Fiecare din stand avea achizitionata cate o carte in mana, va purta chipul semet in semn de mare pretuire si respect. Am stat la rand pentru a va putea scrie macar un rand. Emotia mea era atat de mare incat cu greu am reusit sa astern 2-3 fraze, cu un scris pe care nu mi-l recunosteam. Nu stiu, imi tremura sufletul de o emotie puternica. Eram coplesita de emotie. Dar nu numai eu … AM SIMTIT CA V-ATI GANDIT LA NOI, LA CEI PREZENTI LA LANSARE, ASA CUM SI NOI NE-AM GANDIT IN ACELASI TIMP LA DVS.
  Am inotat cu greu prin multime si astfel am evadat de la Gaudeamus pentru a-mi reveni. Am evadat cu cartea Dvs. la piept (pe care sper ca voi primi un autograf de la autor) si cu marea mea speranta ca intr-un viitor apropiat oameni ascunsi in spatele unei robe vor putea raspunde pentru deciziile lor strambe din instante, chiar cu propria lor cariera …

  PS – La Gaudeamus, in drum spre standul Litera m-am intersectat cu simpatia noastra comuna Dl. Emil H. (fostul dvs. consilier personal) care parea foarte grabit si ma intrebam daca a ajuns macar un minut in standul Litera …

  FELICITARI AUTORULUI PENTRU O LANSARE ATAT DE EMOTIONANTA ! FELICITARI FAMILIEI DVS. ! FELICITARI MARIUS TUCA, JURNALULUI NATIONAL SI EDITURII LITERA !

 50. 50 Marchiş Lavinia - Elena noiembrie 30, 2012 la 5:26 pm

  Prin ceea ce faceţi îmi confirmaţi că încrederea pe care v-am acrdat-o este îndreptăţită. Cu gânduri bune alături de dumneavoastră, sper să ocupăm viitorul şi să triumfăm asupra ignoranţei şi delăsării.


 1. 1 Blogul Ancutei Trackback pe noiembrie 24, 2012 la 10:36 pm
 2. 2 Exercitii de libertate la Gaudeamus | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe noiembrie 26, 2012 la 7:52 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: