În urmă cu 10 ani – zi istorică pentru România

În 21 noiembrie 2002, la Summitul celor 19 state membre NATO, de la Praga, au fost invitate să adere la Alianţă alte şapte state, între care şi România.

Îmi aduc aminte, cu emoţie, de acea zi când, după luarea deciziei de invitare, am sărbătorit, în superbul sediu al ambasadei noastre de la Praga (cumpărat, pentru România, de Nicolae Titulescu), împreună cu preşedintele Iliescu, cu Mircea Geoană, Puiu Paşcu şi membri ambasadei, această trecere a României de „partea bună a istoriei”.

M-am bucurat că această aniversare a fost marcată la Bucureşti – în două modalităţi diferite: Traian Băsescu, cu mai mulţi invitaţi, la Cotroceni şi eu, la Curtea de Apel. Uneori, istoria poate să fie ingrată…

 

12 Responses to “În urmă cu 10 ani – zi istorică pentru România”


 1. 1 Radu Humor noiembrie 22, 2012 la 2:48 pm

  Istoria, ca şi viaţa de altfel, e ingrată uneori !

 2. 2 Bomba Argesului noiembrie 22, 2012 la 5:14 pm

  Ingratitudinea istoriei e nulă în efecte pentru cei care mai au multe de făcut! Iar opinia oamenilor superficiali, oricât de mulţi par a fi aceştia, dubleaza doar în aparenţă injustiţia acesteia; Contează doar cei puternici, pentru care o perioadă de cumplită nedreptate nu face decât să le adauge aureola de martir. Şi asta nu este doar o vorbă oarecare:; persecuţia executată profesional e o recunoaştere sui-generis a valorii: mai mult, ea dovedeşte tuturor că am avut dreptate, că încercăm să facem şi că ne aflăm pe căi pe care alţii n-au îndrăznit sa meargă, ori n-au reuşit.

 3. 3 Doru Coarna noiembrie 22, 2012 la 6:53 pm

  Adevarul e ca daca nu ne-ati fi bagat in NATO si UE, Romania era deja divizata la ora asta. Si nici asa nu stiu daca chiar va scapa pana la urma… Eu, ma cunoasteti, sunt sceptic. Si raman.

  Sa apreciem ce (mai) avem, asta-i tot ce avem de facut. Daca vindem insa tot asa ca pana acum, pe nimic, nu ne putem astepta decat la un sfarsit de tot plansul.

 4. 4 Iluminatu noiembrie 23, 2012 la 7:30 am

  Butelcile „NATO” vs cocteilurile Molotov – schimbare de recuzite.
  Şi totuşi, cât costă halatul ? Se întreabă cabotinul de la Cotroceni.

 5. 5 Florea Dumitrescu noiembrie 23, 2012 la 1:05 pm

  DOMNULUI TRAIAN BASESCU,
  PREŞEDINTELE DEMIS DE POPORUL ROMÂN

  DEMISIA, DOMNULE BĂSESCU!

  O NOUĂ VIOLARE A CONSTITUŢIEI ROMÂNIEI

  1. În zilele de 12 şi 13 noiembrie aţi rupt tăcerea după două luni, aţi avut o ieşire publică şi v-aţi amestecat în bătălia politică, în campania electorală, cu acuzaţii împotriva adversarilor politici ai partidului pe care-l susţineţi. Este limpede că urmăriţi să provocaţi derută şi dezorientare în rândurile electoratului.
  Aţi încălcat din nou rigorile Constituţiei (pentru a câta oară?), în special articolul 84, aliniatul (1) şi alte articole!; trebuia să nu vă amestecaţi în campania electorală, cum vă obligă Constituţia.
  Din nou aţi încălcat articolul 30, aliniatul (7), care interzice „defăimarea ţării şi a naţiunii”. Afirmaţia dvs. repetată că „România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept” vă descalifică total şi vă condamnă.
  Din nou determinaţi societatea civilă să vă atragă atenţia că săvârşiţi fapte grave, anticonstituţionale. În felul acesta, cădeţi sub rigorile Constituţiei, articolul 95.
  Declaraţia iresponsabilă din 12 noiembrie 2012 că „nu sunteţi un om care să-i fie frică de ceva” nu vă absolvă în nici un fel, de respectarea cerinţelor din Constituţia României.
  2. Cum dvs. aţi recomandat altor politicieni în declaraţia din 12 noiembrie 2012 (susţinând că „în lumea civilizată, când un ministru, un parlamentar este suspectat de acte de corupţie sau de incompatibilitate sau de lucruri în neregulă, el demisionează”), vă solicităm ca dvs. – în calitate de politician – să daţi un exemplu pilduitor şi să respectaţi ce se face „în lumea civilizată” pe care o evocaţi şi să vă daţi imediat demisia. Nu mai aşteptaţi aplicarea articolului 95 din Constituţie; noi vă ajutăm să conştientizaţi situaţia în care vă aflaţi şi vă vom trimite separat un material cu 15 dosare penale în care sunteţi mai mult decât „suspect” de fapte pentru care le cereţi altor politicieni să-şi dea demisia.
  3. Printr-o scrisoare vom face o informare domnului J. M. Barosso, doamnei Comisar V. Reding şi doamnei Cancelar Angela Merkel, despre această nouă violare a Constituţiei României.

  23 noiembrie 2012

  Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”

  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

 6. 6 Karakas noiembrie 23, 2012 la 3:50 pm

  Ma indoiesc ca asta e „partea buna a istoriei”. Nu cred in istorie buna sau rea. Ce e bun pentru unii e prost pentru altii.

  Istoria era probabil „altfel” daca se desfiintau ambele pacte militare, atit NATO cit si pactul de la Varsovia, si se realiza o noua construictie de securitate, care sa cuprinda tari la Est: Ucraina, Belarus, Rusia, tari sin espatiul ex-sovietic.

 7. 7 Neveu01 noiembrie 24, 2012 la 4:28 am

  Domnule Nastase,
  Nu vad rostul celebrarii unui eveniment care a indepartat Romania de actualele ei radacini si de adevaratele ei scopuri.
  De la un istoriograf si om de litere precum pretindetindeti ca sunteti ma asteptam la mai mult. Considerand de asemenea ca sunteti un adevarat ROMAN, sper sa nu gresesc…

  Ma asteptatm sa va exprimati regretul ca nu ati ajutat Romania sa scape din plasa masonilor si sa se indreptye catre Rusia, domnule Nastase.
  Da, catre Rusia care astazi v-ar fi redat intreaga Basarabie, Bucovina, Banatul Sarbesc si care ar fi asigurat Romaniei mai multa stabilitate economica. Vedeti cvazul Ucrainei care, de unde pana unde si-a alipit doua judete romanesti si Insula Serpilor?
  Dar Trans-Nistria?
  De unde pana unde?

  Oare cu cine tineti, domnule Nastase?
  Poate cu ungurii sicu secuii din Transilvania?

 8. 8 unguru noiembrie 24, 2012 la 7:28 am

  pana sa il vedem pe Basescu asa…….

 9. 9 blogideologic noiembrie 24, 2012 la 6:00 pm

  @Neveu01
  Asta-i un fel de propagandă pentru avantajul naşterii sub apă (inventată la Leningrad).

 10. 10 Neveu01 noiembrie 24, 2012 la 8:36 pm

  @blogideologic
  Nu-i propaganda, e doar o replica data unei pleadoarii cuiva care crede ca trimiterea Romaniei in UE si NATO ar fi fost strategii bune.
  Faptele vorbesc iar varianta cu orientarea spre est n-ar fi ceva nou, istoria are cateva exemple ajutatoare.
  ..
  Poate ca nasterea sub apa curata de pacate;)

 11. 11 blogideologic noiembrie 25, 2012 la 6:48 am

  @Neveu01
  Şi eu am avut, de exemplu, o părere foarte bună despre rolul jucat de generalul Pavel Kisseleff în România. Însă am recitit cu multă atenţie „Echilibrul între antiteze“. Ioan Eliade Rădulescu dezvăluie persecuţiile la care a fost supus Iancu Văcărescu doar pentru că scria cu litere latine ! În ultimă instanţă, dorinţa rusească este şi va fi întotdeauna aceea de slavizare. Fără rezistenţa românească, graniţa Rusiei ajungea demult la Adriatica! Problema suplimentară pentru noi este creată de faptul că am început parcă să arătăm sindromul Morlac.

 12. 12 Neveu01 noiembrie 25, 2012 la 8:34 pm

  @blogideologic
  In conditiile unmei granite slavice intinsa pana la Adriatica, dumneata crezi ca romanii ar fi pierdut mai mult decat pierd acum in fata praduitorilor UE si in fata influientei nefaste NATO care ne obliga sa trimitem ostasi aiurea?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: