Doctrina „descurajării reciproce” în politica românească

În perioada Războiului Rece, între marile puteru – SUA şi URSS – a funcţionat un cod al „coabitării” (fixat prin Decalogul de la Helsinki, din 1975) şi bazat pe doctrina descurajării reciproce nucleare.

În România, am intrat într-o fază nouă a funcţionării regimului semiprezidenţial – faza coabitării instituţionale – preşedintele şi majoritatea parlamentară au culori diferite. E un fapt de viaţă. Nu este o problemă de persoane – dacă se simpatizează sau nu.

Primul exerciţiu de coabitare trebuia să aibă loc în 2004 – atunci când Traian Băsescu a schimbat, prin şantaj şi presiuni, configuraţia majorităţii parlamentare.

La alegerile din acest an, cine a depus candidaturile?

Lista BEC arată foarte clar cine participă în alegei – USL, ARD, UDMR etc. Nu partidele – PSD, PNL, PC, PDL, Forţa Civică etc. Ca atare, rezultatele se vor da pe alianţe nu pe partide. Dacă nu se puteau înscrie în alegeri reprezentanţii alianţelor ci numai ai partidelor, BEC nu i-ar fi acceptat. Legea partidelor asimilează însă alianţele de partide, „partidelor”, în sensul Constituţiei.

Lăzăroiu, probabil bântuit încă de Albă ca Zăpada, crede că, după alegeri, Băsescu va invita la consultări, pentru desemnarea candidatului de premier, componentele alianţelor (partidele) şi nu alianţele care au participat în alegeri. Este o susţinere fără temei. Trebuie invitate formaţiunile care au candidat, legal, în alegeri, conform procesului verbal al BEC.

Ce s-a întâmplat în 2004?

După alegerile din 2004, în condiţiile în care Uniunea Naţională PSD+ PUR câştigase alegerile şi exista înţelegerea cu UDMR de a continua formula de guvernare. Băsescu, în discuţiile cu PUR şi UDMR le-a transmis că el decide premierul şi că dacă nu sunt de acord cu formula lui, va folosi prevederile art. 89 din Constituţie şi va dizolva parlamentul, declarând alegeri anticipate. A fost un veritabil ŞANTAJ. Cele două partide – pentru diverse raţiuni pe care nu le comentez – nu doreau alegeri anticipate.

În mod normal, dacă majoritatea parlamentară PSD+PUR şi UDMR rezista presiunilor lui Băsescu, în condiţiile în care nu era desemnat un candidat de premier agreat de acesta, trebuia declanşată procedura suspendării preşedintelui.

Arma”esenţială a preşedintelui

„Arma”esenţială a preşedintelui este, deci, şantajul cu dizolvarea parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate. Băsescu spune că desemnează mai întâi pe candidatul INTERES NAŢIONAL apoi pe candidatul NAŢIONAL INTERES şi, dacă nu vă convine, facem – după 60 de zile – alegeri anticipate.

Evident, cei care au întrat în Parlament, cheltuind bani, sau la „ruletă”, de pe locurile 2 şi 3, nu vor dori alegeri anticipate. De aceea era şi este esenţială calitatea candidaţilor, capacitatea de a rezista acestui şantaj sau presiunilor determinate de dosare.

„Arma” esenţială a USL

USL, în opinia mea, trebuie să anunţe foarte clar încă de acum – pentru ca regulile „jocului” să fie foarte clare – că nu acceptă ca Băsescu să se comporte precum Carol al II-lea, desemnând, discreţionar, candidatul de premier.

Ar trebui anunţat, în plan intern şi în plan extern, că dacă Băsescu nu va respecta votul popular, în condiţiile în care USL va câştiga peste 50% din mandate şi va desemna arbitrar un candidat

a)      din afara USL sau

b)      din USL, dar altul decât cel stabilit de Uniune,

va declanşa procedura de suspendare, respectiv de demitere, pentru ca alegătorii să sancţioneze nerespectarea opţiunii lor.

*

*           *

Dacă USL va evita o eventuală „hemoragie” de parlamentari, păstrându-şi majoritatea, Băsescu va accepta că este şi în interesul naţional dar şi în interesul lui, să desemneze candidatul agreat de USL.

În felul acesta, pe baza doctrinei „descurajării reciproce”, s-ar putea instala, în România după alegerile din decembrie, un sistem de coabitare instiuţională, experimentat, în Franţa, cu tandemurile Mitterand – Chirac şi Chirac – Jospin.

30 Răspunsuri to “Doctrina „descurajării reciproce” în politica românească”


 1. 1 blogideologic noiembrie 20, 2012 la 10:18 am

  Agenţia Moody’s a scăzut nota de risc de creditare a Franţei de la Aaa, la Aa1 http://www.lemonde.fr/economie/article/2012/11/19/moody-s-abaisse-la-note-de-la-france-de-aaa-a-aa1_1793016_3234.html Era scăderea minimă posibilă. Lucrurile nu merg bine pentru economia Franţei. Aceasta înseamnă că finanţarea pe termen lung a întreprinderilor va întâmplina dificultăţi dacă apelează exclusiv la finanţarea de pe pieţele bursiere. Sigur, preşedintele Hollande ne-a anunţat recent “un socialism al ofertei” pe termen lung, ceea ce reprezintă o politică macroeconomică înţeleaptă ; poate nu întâmplător, aceasta se află în concordanţă cu linia de politică macroeconomică a USL (sau poate invers). Pe de altă parte, pe termen lung se mai consideră că pieţele de muncă, de bunuri de consum şi de servicii în Franţa sunt prea rigide (ceea ce “nu e bine”). De asemenea, în Franţa există o pierdere graduală şi continuă a competitivităţii. Ministrul Pierre Moscovici consideră că scăderea de notă de tip “Rating scale” asociată creditării reflectă lipsa de reforme (pe linia “socialismului ofertei”) a guvernelor Franţei din trecutul mai apropiat.

 2. 2 Doru Coarna noiembrie 20, 2012 la 10:46 am

  Sigur ca poate ar merge si la noi doctrina asta, a descurajarii reciproce, insa in Romania alta-i schema, solutia: Dvs. omiteti intotdeauna din calculele dvs. politice acoperitii, doar nu va inchipuiti ca sistemul va extrage la acea ruleta de pe locurile doi si trei, anapoda! Nu, va extrage numai acoperiti, astfel ca in parlamentul din 10 dec. acestia vor forma majoritatea, adevarata majoritate transpartinica! Astfel, inainte de dizolvarea parlamentului dupa cele doua propuneri nereusite, goarna va suna si toate uniunile astea se vor desface, absolut toate, si proaspat alesii se vor regrupa astfel ca dreapta sa dea majoritatea si guvernul sub vantul PPE, stanga sa ajunga in opozitie, iar udmr sa devina iar decisiva in jocul la fileu…

  Singurul invins din toata treaba poate fi Ponta, daca-l mai deranjeaza mult pe mentor si promisiunile externe ale acestuia, insa ma indoiesc ca in urma prestatiei absolut jalnice, ba chiar partizane, din vara, Base nu-l va pastra premier al unui guvern de uniune nationala dat de opozitie care astfel nu va mai avea ce striga la Bruxelles, plus un guvern eminamente popular, de adunatura dupa goarna aceea… A mai facut-o, o va mai face! Sigur, in 2004 si in 2008 nu avea un Ponta la dispozitie, nu-l crescuse si nu-l probase, acum insa toate sunt indeplinite, baiatul functioneaza, merge! Pacat de Crin insa, acesta va zbura iar un conivent veritabil va prelua PNL, sigur, dupa un congres care sa acopere mediatic vanzarile masive din iarna, adica acele promisiuni inca neonorate ale salvatului…

  Apropo de salvat… Oare se va mai fi intamplat vreodata in istoria navigatiei, ca un comandant aproape sa cada peste bord navigand aiurea pe talazuri, sa-l salveze un rechin si o balena aruncandu-l inapoi pe puntea navei, si apoi asta, comandantul, sa preia din nou, senin si tot aiurea, timona??? Eu cred ca daca s-ar fi intamplat asa ceva, la asa lipsa de pricepere marinareasca, echipajul sarea in apa si pleca inot mai degraba catre larg decat catre mal… Dar in fine, acesta ar fi deznodamantul in cazul cu marinari, oameni seriosi si duri, neacoperiti… astialalti vor inota catre PPE, sau cum se va numi acea noua filiala a sa din Romania dupa reusita…

  Normal, ideea este ca parlamentul sa nu mai poata face ceea ce a facut, n-a fost bine parlamentule, mai ales ca nu respecti acel referendum cu 300 si te pot critica oricand ca iata ignori din politicianism vointa poporului, de parca eu am respectat-o asta-vara… dar asta va repeta isteric dupa 10 dec., pana cand apele se vor despleti si apoi impleti cum vor ‘mnealui, patronii externi si sistemul, adica asa cum trebuie.

 3. 3 santinela noiembrie 20, 2012 la 11:13 am

  Domnule Doru Coarna cu cita gratie bateti cimpii !

 4. 4 blogideologic noiembrie 20, 2012 la 11:30 am

  Bogdan Diaconu : „Proiectul de federalizare a României reprezintă cel mai mare pericol public lansat vreodată de extremiştii maghiari, de vreme ce aceştia propun, cu subiect şi predicat, ‘recompunerea cadrului imperial’ care ar transforma în state membre ‘ţările’ existente înaintea marilor unificări. Astfel s-ar putea naşte federaţia Moldovei, a Transilvaniei şi a Ţării Româneşti” http://www.romanialibera.ro/actualitate/alegeri-2012/bogdan-diaconu-extremistii-maghiari-vor-desfiintarea-romaniei-284646.html

 5. 5 George Ban noiembrie 20, 2012 la 11:31 am

  @santinela
  De acord!

 6. 6 Karakas noiembrie 20, 2012 la 3:34 pm

  Cred ca cei care il critica pe Ponta de anti-europenism au niste argumente stranii. Ei afirma ca nimeni din UE nu a indraznit pina acum sa isi exercite dreptul de a bloca o decizie comuna.

  In primul rind, pentru oamenii care nu prea inteleg si iau de bune toate prostiile spuse de TRU, Basescu, Oltean si echipa lor de fotbal, o precizare: una este sa faci o declaratie politica si alta sa o pui in aplicare. Declaratia este un instrument politic de pre-negociere. Van Rompuy a venit cu o a doua propunere de buget, si cu asta nu este de acord nici Spania, nici alte state membre. Aceste state au tot dreptul sa insiste ca nu vor aproba acest buget, si ca doresc re-negociere, daca este cazul.

  In al doilea rind, a fi „european a la Basescu” inseamna sa nu te abati de la ce iti dicteaza prietenii tai din acelasi grup politic: PPE. Basescu a dovedit pina acum ca e in stare sa sacrifice interesul national in interesul sau politic. El este de fapt Guvernatorul Romaniei, pus acolo sa se lupte cu fortele politice ne-obediente dreptei PPE-PDL.

  In al treilea rind, sa fii de acord cu o reducere de asemenea magnitudine, care avantajeaza doar tarile bogate din UE este, cu siguranta, un act anti-national. Reducerile cele mai mari sunt propuse pentru fondurile de coeziune, care, evident, daca ar fi aprobate, ar reduce semnificativ din sansele tarilor mici de a isi dezvolta regiunile defavorizate astfel incit sa le ajunga din urma pe cele bogate.

  Sunt multe lucruri care se aranjeaza in culise. Pina acum a fost un lucru normal. Dar cred ca UE are nevoie de mult mai multa transparenta. Ultimii ani sub conducerea dreptei in Europa a vazut implementarea unui program fara precedent de micsorare a taxelor pentru corporatii, si pentru persoane, in special cele bogate, pe baza teoriei neo-liberale ca asta ar stimula dezvoltarea economica. Ori, se vede clar ca asta nu este adevarat. Micsorind taxele, statele colecteaza mai putin la buget, si atunci cind economia nu creste, nu mai ai acelasi tort. Probabil in virtutea acestei realitati s-a propus micsorarea bugetelor. Dar, solutia corecta ar fi ca UE sa ceara cresterea taxelor pentru corporatii si indivizii avuti.

  UE trebuie sa inteleaga ca doar entitatile puternice mai pot asigura dezvoltarea durabila. State puternice inseamna un UE puternic.

  http://europa.eu/rapid/press-release_STAT-12-77_en.htm?locale=en

 7. 7 Karakas noiembrie 20, 2012 la 3:59 pm

  Basescu se revarsa iar pe ecrane cu declaratii halucinante despre muschii sai politici, ca raspuns in duelul public cu Ponta. Iata ce spune:

  „Interesul României este să negocieze bugetul 2014-2020. Dacă plecăm cu ideea de veto şi îl şi anunţăm suntem în afara negocierilor. Nu ne mai caută nimeni.”

  Daca e atit de destept si cu atit de mult potential, dupa cum afirma, fara sa insiste sa ne si explice de ce, oare de ce nu intelege ca „ideea de veto” este un instrument de presiune pentru negociere? De ce nu poate si Romania, la fel ca Anglia, Polonia si alte state membre, sa isi declarare deschis, singer si transparent, nemultumirea fata de anumite documente in negociere?

  Cred ca raspunsul este simplu, si tine de stilul si personaliatea lui Basescu, care prefera negocierea dupa perdele, in grup restrins, ceea ce evident duce cu gindul la ce numeste el interpretare „ticaloasa”, anume ca ar avea de platit niste polite personale. Nu, nu e vorba de polite personale, ci de cum apar actele lui politice de sef de stat. Mandatul sau ca sef negociator pentru Romania este clar si transparent: o decizie care sa fie in consonanta cu interesul national al tarii. Poti sa fii foarte vertical si sa anunti ca nu esti de acord cu acel buget. Ponta a ales o varianta clara. Basescu vrea sa se faca vazut ca el invirte UE pe dupa mese, cum zicea cineva „printre fustele lui Merkel”. El vrea sa para un fel de Magician diplomatic, un fel de „Nastase”.

  E clar: doi oameni foarte diferiti, care nu pot conlucra.

  http://www.mediafax.ro/politic/basescu-stiu-ca-am-potential-mult-mai-mult-decat-premierul-stiu-ca-pot-servi-interesele-romaniei-mult-mai-bine-ponta-pozitia-unei-tari-nu-reprezinta-apanajul-unui-singur-om-10338579

 8. 8 papasha noiembrie 20, 2012 la 4:15 pm

  Dragul meu prieten , stii tu oare de ce arma preferata a jigodiei ordinare este SANTAJUL ? Pentru ca ARE CU CE , SI PE CINE SA SANTAJEZE !!!!!
  Reteta lui sovietica , primitiva si comunistoida-securista , functioneaza ca un ROLEX :
  1. dosare de tot felul ( tradare de tara , coruptie , spaga , curvasarie , etc )
  2. slugi interne , obediente , carpe bashiste , bine platite si bine decorate .
  3. slugi externe , submediocre , cumparate si manjite cu milioane de euro .
  4. peste 5 milioane de prosti , care l-au votat si a 2 a oara .
  5. profita ca USL-istii sunt moi , letargici , mult prea siguri pe o victorie zdrobitoare si mult prea lenti in a demola bunkerul bashist , ( dupa 6 luni la conducere , ei nu au inca TOATA !!! puterea ) .
  6. „”””” JUSTITIA INDEPENDENTA „”””” !!!!!!! mars d-aici, javra tupeista !

  In alta ordine de idei , iata o stire imbucuratoare ( cine nu intelege de ce e imbucuratoare , sa se documenteze ! ) :
  Daca cererea rusilor se accepta ( si se va accepta , cu siguranta , pt. ca Putin l-a sustinut pe fata pe Obama la presedentie , si pt.ca madama clinton , impreuna cu toti durii ei sunt pe faras ) cererea lui Lavrov , poate sa ne scape si pe noi de cancer !

  During the Phnom Penh meeting between the head of Russian Foreign Ministry Sergei Lavrov and US Secretary of state Hillary Clinton in the framework of the ASEAN summit, the Russian Minister stressed that Russia will seek extradition of Viktor Bout and Konstantin Yaroshenko.

  „During the conversation with the US Secretary of State we have once again confirmed to the American side, that we will continue our efforts aimed at extradition of Victor Bout and Konstantin Yaroshenko to Russia,” the Minister said.

  Dragul meu prieten , te asteptam sa-ti termini cu succes stagiul de 8 luni
  la pensionatul de Stat , de dans si de bune maniere ( stii bancul ?) si sa ne asezam la un ceai verde , sa planuim revenirea ta in forta .
  Fii tare Coane !

 9. 9 Doru Coarna noiembrie 20, 2012 la 5:38 pm

  @ santinela,

  faptul ca tu si altii asemenea, inca nu v-ati prins care-i scenariul perpetuu al lui Base, inseamna ca asa se va derula acesta intrucat nu ati invatat nimic din insuccesele de pana acum! Sa fim realisti: cand e vorba de el ati pierdut mereu, ati castigat niste locale care fara bani si fonduri europene nu inseamna nimic, si o suspendare inutila la care mai mult ati pierdut capital electoral, decat sa castigati… Eu sincer nu vad cum, recursiv, toate astea ar putea insemna ca veti castiga parlamentarele… Ah, ca nici nu vreti sa auziti de infraingere? OK, nici eu nu vreau, dar mai bine priviti-o in ochi de aproape, daca vreti s-o evitati…

  Altu-i insa motivul reactiei voastre, a ta si lui George: ori de cate ori scriu ceva despre seco sau despre acoperiti, George sare in sus nu oricum, ci cu detenta… iar tu te inconjuri cu mandria de partid… Mai bine fiti realisti, faptul ca USL este dorit de Antene si poporul roman nu inseamna nimic, s-a vazut in vara, iar daca iese asa, atunci sistemul va corecta votul, indubitabil! Adica nu stiu cum sa va sun, dar eu am incredere totala in sistem si „capacitatile” lui, mai multa decat am in democratie din pacate…

 10. 10 Cris noiembrie 20, 2012 la 6:02 pm

  Dacă USL ia 50%, nu are ce să facă. Asta dacă, bineînțeles, nu va exista migrație de parlamentari, ceea ce ar fi o mizerie de nedescris.

 11. 11 Luminita Arhire noiembrie 20, 2012 la 6:59 pm

  Basescu ne spune , cu alte cuvinte , ca nu va folosi instrumentul dreptului de veto , indiferent cat de dure vor fi negocierile in interesul Romaniei ;pai bine , mai musiu , si ce vei folosi atunci ? Sintagma celebra „nu trageti , dom Semaca , sunt eu , Lascarica ” ? De cateva zile TB este in plin delir verbal , incat incep sa nu mai inteleg unde se termina Basescu si unde incepe Lazaroiu -aceeasi logica poticnita in fracturi grave , acelasi narcisism puturos , acelasi comportament maniacal , aceleasi fantasme …Cat de jalnic este un barbat care spune despre sine ” sunt mai inteligent decat …. sunt mai capabil decat …” ? Cam cat modelul feminin madam Vintan , care ne povestea despre IQ-ul ei de parca s-ar lauda cu masura din talie !
  ” Eu sunt in campanie doar pentru ca exist ! ” spune ex-presedintele .Nu-nu-nu….tu esti in campanie pentru ca-ti programezi zilnic iesiri pe sticla ; si pentru ca nu vrei sa taci si sa-ti vezi de treaba ; si pentru ca nu poti sa ne urasti in liniste , trebuie sa ne si arati ; si pentru ca esti ingrozit ca daca nu s-ar mai vorbi despre tine , vei inceta sa mai existi ….

 12. 12 Radu Humor noiembrie 20, 2012 la 7:13 pm

  Mare mirare că dvs. puteţi gândi la o coabitare cu Băsescu 🙄
  Individul ăsta nu poate coabita nici cu nevastă-sa :mrgreen:
  Singurul mod de a scăpa de el, în afara celui sugerat într-o postare anterioară , este de a-l scoate cu şuturi în fund din Palatul Prezidenţial, care a fost amarnic insultat şi batjocorit de prezenţa lui acolo !
  Un om de nimic, fără cuvânt, mincinos, crud şi răzbunător, care din păcate a fost oglinda unui popor adus în stare de grogy, de nişte mafioţi interni şi internaţionali, care şi-au dat mâna peste capul poporului român, pentru dispariţia lui de pe harta naţiunilor lumii !
  Cei care-i urmăresc cu sufletul la gură toate minciunile, dezinformările şi baterile sale cu pumnul în piept, nu fac decât să ţină un muriund în viaţă.
  Tăcerea, ignorarea mesajelor sale dovedite de acum parşive şi înşelătoare ar echivala cu decuplarea lui de la aparatele care-l menţin în viaţă (politică), şi aruncarea lui la lada de gunoi a Istoriei.
  Un loc binemeritat după tot răul pe care l-a făcut României !
  Şi singurul în care l-ar putea găsi cei cărora le-ar fi dor de el, sau de măgăriile lui 😉

 13. 13 Radu noiembrie 20, 2012 la 7:32 pm

  Domnule Nastase,

  Aveti dreptate in mare parte, dar modificati cu buna stiinta realitatea cand va referiti la alegerile din 2004. Dumneavoastra ati pierdut si Basescu a castigat si asta l-a pus intr-o situatie de avantaj la care PSD+PUR nu putea nicidecum sa raspunda. PSD+PUR nu castigase 50%+1 din mandate. UDMR, contrar a ceea ce afirmati dumneavoastra nu a facut NICIODATA intelegeri oficiale inainte de a se consulta cu presedintele ales. Nici nu ar fi marsat vreodata la ideea suspendarii presedintelui doar pentru ca nu a numit un premier de la PSD+PUR.

  Acum lucrurile stau complet diferit. Daca USL obtine 50%+1 din mandate Basescu nu va avea de ales. E clar ca alegatorii stiu ca Ponta e candidatul PSD+PUR si 50%+1 din mandate inseamna ca majoritatea alegatorilor isi manifesta increderea in Ponta.

  Nu era cazul in 2004. Nici vorba de 50%+1. De fapt, as zice ca era exact pe dos. Tariceanu era candidatul oficial al D.A. fiar aptul ca Basescu a castigat al doilea tur dupa ce spusese clar ca-l va numi pe Tariceanu ca PM arata ca majoritatea alegatorilor aveau de fapt incredere in Tariceanu. La fel si in 2008. Succesul lui Basescu in al doilea tur de scrutin in 2008 i-a conferit legitimitatea necesara numirii unui PM din PDL; era clar in campania din 2008 ca lupta se ducea la fel de mult intre Basescu si Geoana cat intre Johannis si candidatul PDL la functia de PM, adica Boc.

  In concluzie, daca USL obtine 50%+1 din mandate Basescu nu poate decat sa-l numeasca pe Ponta, sa-si dea demisia, sau sa astepte sa fie demis. Daca USL obtine intre 45-50% din mandate Basescu poate incerca varianta Mugur Isarescu, dar daca pica la prima strigare va trebui sa se intoarca la Ponta. In fine, daca USL da cu capul in bara rau de tot si obtine sub 45%, ca PSD+PUR in 2004, toate scenariile devin posibile !

 14. 14 blogideologic noiembrie 20, 2012 la 8:13 pm

  Cine-i manipulatorul ăsta de Răzvan Zamfir de la businesscover.ro care spune :+Umblă vorba prin târg, deşi a aruncat-o unul dintre personajele de ocolit, Lavinia Şandru, că preşedintele are de gând după alegerile din 9 decembrie să bage mânuţa în caşchetă şi să o scoată de acolo murdară de petrol şi cu un bileţel pe care scrie: Mariana Gheorghe, prim ministru! Acum, pentru cei care nu ştiu cine e Mariana Gheorghe, răspunsul e simplu. Vă aduceţi aminte cum înjuraţi când vedeţi că se scumpeşte benzina? E, să ştiţi că atunci sughiţă şi Mariana Gheorghe pe scaunul ei de piele ca CEO al Petrom. Dincolo de asta, dacă va fi aşa, Traian Băsescu va realiza, probabil, cea mai deşteaptă mişcare a sa de când s-a urcat cu socialiştii săi pe umerii PNL, a devenit peste noapte membru al PPE şi preşedinte al României pe deasupra, fără să ţinem neapărat cont de cronologie. Traian Băsescu nu mi-a provocat niciodată senzaţii plăcute. Probabil e tipul ăla de om pe care ori îl dispreţuieşti, ori îl placi. Prima şi singura dată când l-am întâlnit, în 2004 înainte de alegeri, pe la Câmpina, eu eram tot ziarist, el era tot el, adică o fiinţă care l-a determinat pe un coleg să spună „Bă omu’ ăsta nu e om!” Dincolo de asta, însă, jos pălăria şi sus paharul în faţa lui pentru posibila sau probabila (habar n-am care e mai aproape de realitate) numire a Marianei Gheorghe ca premier. După cei doi prim ministri din raza de influenţă a PDL, bolovanul de râu Emil Boc şi grămada de nisip cu pretenţii de sticlă de Murano, Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi după omul alcătuit din apă şi gargară, Victor Ponta, prezenţa unui personaj de calibrul şefului de la Petrom ar fi benefică pentru România. Dincolo de asta, lovitura politică e şi ea magistrală. USL va câştiga cel mai probabil alegerile parlamentare la o diferenţă mare de urmăritori. Şi? Ce vor face parlamentarii USL, vor pica un eventual guvern condus de Mariana Gheorghe? Poate, dar l-ar înarma din nou pe preşedinte şi ar toci şi mai rău credibilitatea Parlamentului. Trecând de bătălia politică ca să ne întoarcem la lucruri serioase, Lavinia Şandru se întreba după ce a aruncat bomba, de ce ar merita Mariana Gheorghe să fie premier? Ce a făcut pentru România? Pentru miliardul de euro pe care l-a trimis ca profit la Viena? Exact madam! Fix pentru miliardul ăla de euro şi pentru nimic altceva. Bineînţeles că Mariana Gheorghe poate fi bănuită şi acuzată de orice. Că ne va da pe mâna capitalului străin sau că va transforma România într-o filială a statelor europene ai căror conducători actuali l-au păstrat preşedinte pe Traian Băsescu în vară (oricât s-ar chinui preşedintele să nege, e evident ca o palmă peste meclă). Că va tortura angajaţii şi că va spori presiunea pe forţa de muncă pentru a creşte productivitatea. Vă daţi seama ce urlete sindicale se vor ridica spre cer, chiar dacă nu am auzit decât în cazuri în care erau implicaţi nebuni ca oameni să fie daţi afară dintr-o firmă care merge. S-ar putea întâmpla toate astea şi altele. Se poate însă să îşi facă şi treaba, să fie aşa cum e şi la Petrom. Competentă, pentru că de asta a dus şi duce lipsă acută România. De competenţe. În plus, rezistă în vârful celei mai mari companii din România de vreo şase ani, ceea ce înseamnă că nu e vreo domnişoară căzută din budoar. În fine, v-ar deranja foarte tare o Românie care să funcţioneze aşa cum o face Petrom? Serios? V-ar deranja?+ Răzvan Zamfir ocoleşte cu grijă să spună ce va câştiga din mişcarea asta Petromul. Pentru că Petromul va câştiga enorm, însă bineînţeles, pe spinarea bietului rumân.

 15. 15 George Ban noiembrie 20, 2012 la 10:51 pm

  Ce bine ca mai exista oameni ca Basescu si Doru Coarna, care inteleg exact cum stau lucrurile, desi majoritatea vede altfel. Sper sa aiba si aceeasi soarta…

 16. 16 iimbecila noiembrie 20, 2012 la 11:16 pm

  acum sau poate mai tarziu se va plati pretul nasterii uniunii social liberale. nu tot ceea ce este trendy si la moda este si ingaduit. calitatea candidatilor? esentiala? ha. care calitate? in ochii mei, ceea ce a fost in 2004 a trecut demult. odata cu retragerea unei gratieri. 😦

 17. 18 Doru Coarna noiembrie 21, 2012 la 8:41 am

  @ Georgica,

  ar fi cam greu sa am eu soarta lui Basescu, dar daca, nu stiu, poporul in frunte cu tine ar vrea asa ceva, eu ce sa fac?

  Glumesc, tu ma apropii degeaba de valorosul nostru presedinte, omul este cu mult peste activul de partid din Romania, se p-sha in capul lor cum vrea el, pt ca detine puterea absoluta, reala. Apoi, este singurul roman luat in consideratie pe afara. Iar mereu, iese cum vrea el.

  Acum, daca toate astea nu inseamna nimic pt tine si colegii tai, eu revin, veti pierde iar la mustata, seara, la ora Mihaelei dragostea mea, adica pe la 21-22.00…

  Si daca intrevezi vreo zeghe pt el, te inseli! La noi in zeghe ajung cei care fac bine, dragul meu, ceilalti nu, sau trec pe acolo doar de forma, pt briefing, precum Diaconescu, sau debriefing, precum oamenii de afaceri!

  Apoi si cu binele asta e ceva relativ, bine pt siesi, pt gasca, pt tara sau pt democratie? La fel si cu raul! Basescu este insa un tip perpendicular, adica are scorul 2-2: face bine pt el si gasca, si rau pt tara si democratie. Ponta sta mai slab, 1-3, AN dadea mai bine, 2-1, iar Crin 0-0, ca aghiasma, nu face nici bine nici rau… trebuie sa faci scor egal, sa ramai in echilibru ca sa ai cu ce sa te aperi… Ceasca facea 1-3 si istoria a confirmat, cu cat e mai mare diferenta, esti mai aproape de zeghe, iar la diferente mari, te apropii de Ghencea.

 18. 19 Marian Nicolae noiembrie 21, 2012 la 8:50 am

  @ Doru Coarna,

  In cazul acesta este clar:

  DAM FOC LA BUTOIUL CU PULBERE….

 19. 20 blogideologic noiembrie 21, 2012 la 8:58 am

  Antreprenorul american John McAfee, de mare succes în perioada bulei dotcom când a şi devenit multimilionar în dolari americani, este căutat de poliţia din Belize pentru o crimă http://www.guardian.co.uk/world/2012/nov/20/john-mcafee-dont-see-myself-as-paranoid

 20. 21 Marian Nicolae noiembrie 21, 2012 la 9:11 am

  Atentie aici:

  Cum s-au furat petrolul şi gazele din România. Ultima parte

  http://romanian.ruvr.ru/2012_11_20/95214272/

  „Am scris într-un material anterior despre apariția unui grup anti-românesc numit GDS, format din reprezentanți ai intelectualității, cu predilecție, fii sau gineri ai kominterniștilor evrei din epoca stalinistă, aflat în subordinea miliardarului George Soros. Acest GDS s-a remarcat în ultimele 2 decenii printr-o manipulare sistematică, numită „profilare”, bazată pe cultivarea unui anume tip de reacții, atitudini și acțiuni ale românilor. Scopul profilării fiind acela de a induce în timp, anumite reflexe condiţionate, menite să facă posibil un anumit nivel de control dorit de Soros și SUA asupra populației. Penetrând cele mai înalte ierarhii ale statului și ale elitei intelectuale, GDS a reușit răsturnarea totală a sistemul educațional și social, care a ajuns să graviteze azi în jurul idiotului și nu al omului inteligent și responsabil.”

 21. 23 NELU FIERARU noiembrie 21, 2012 la 10:20 am

  Românii, pentru a supraviețui, au găsit o : emigrarea. Milioane de români muncesc în afara granițelor și, cum nu sunt speranțe de redresare, majoritatea vor să-și ia după ei rudele apropiate. România se va depopula și mai mult, cu alte mii de locuitori și cu alte mii…E ca și cum ar disparea orașe întregi. Depresia, sinuciderea sau emigrarea… Unde e progresul?!

 22. 24 Florea Dumitrescu noiembrie 21, 2012 la 10:29 am

  CUM AU DAT CU PICIORUL BĂSESCU
  ŞI CLICILE SALE LA ZECI DE MILIARDE DE EURO
  FONDURI EUROPENE GRATUITE TIMP DE 6 ANI

  I. REFUZUL DOMNULUI BĂSESCU ŞI AL CLICILOR SALE
  DE A ORGANIZA ABSORBŢIA FONDURILOR EUROPENE
  GRATUITE

  O PROBLEMĂ MAJORĂ DE MACROECONOMIE. În programul iniţial convenit cu Comisia Europeană s-a prevăzut atragerea de fonduri europene de 34,8 miliarde euro (pe 7 ani) începând cu 2 miliarde de euro în anul 2007 şi ajungând la 6,4 miliarde de euro în anul 2013.
  Neabsorbţia în anii programaţi a acestor fonduri europene gratuite din neglijenţa guvernanţilor portocalii, băsişti, a provocat majorarea substanţială a deficitelor bugetare şi valutare, afectarea profundă a echilibrelor şi proporţiilor fundamentale în economie, agravarea dezechilibrelor de bază, cu consecinţe extrem de negative în plan economic şi social, cu scăderea nivelului de trai al celor care trăiesc din muncă.
  În acelaşi timp, guvernanţii portocalii au recurs la credite externe în proporţii extraordinare, cu dobânzi apăsătoare şi ne lasă o datorie externă mărită de câteva ori, o moştenire dezastruoasă pentru generaţiile viitoare.
  În loc să mobilizeze imensul aparat de stat din toate ministerele şi consiliile locale, pentru absorbirea fondurilor europene gratuite (2007-2013), domnul Băsescu şi clicile sale au preferat alte două căi.

  A. MAJORAREA EXTRAORDINARĂ A DATORIEI EXTERNE
  În anii de criză cumplită, au majorat datoria externă a ţării de câteva ori, ducând-o la peste 100 de miliarde de euro, cu dobânzi înrobitoare; s-a contractat cu FMI şi UE un credit de 20 miliarde de euro, cel mai mare credit din istoria României.
  B. ADÂNCIREA SĂRĂCIRII POPULAŢIEI
  În anii de criză cumplită, în ţara cu cele mai mici venituri din UE, cu cel mai mare procent de sărăcie, guvernanţii portocalii au recurs la tăieri masive de salarii la anumite categorii sociale, tăieri masive de pensii, tăieri la alocaţiile pentru copii, tăieri la alocaţiile sociale pentru cei săraci şi cu dezabilităţi, tăieri de fonduri la sănătate şi la şcoli, majorarea substanţială a TVA şi a altor impozite, creşteri substanţiale de preţuri lovind în toţi consumatorii; s-a realizat cea mai înaltă rata de inflaţie din UE accentuând sărăcirea în masă a populaţiei.
  ÎMBOGĂŢIREA GUVERNANŢILOR PORTOCALII ŞI A CLIENTELEI LOR PRIN JEFUIREA BANILOR PUBLICI.
  În anii de criză cumplită, guvernanţii băsişti şi clientela lor – prin jefuirea banilor publici de la bugetul ţării – au continuat să-şi mărească veniturile şi averile, să se îmbogăţească, să-şi satisfacă lăcomia fără limite. Fişele cu veniturile şi averile acestor jefuitori de bani publici în anii de criză stau mărturie fermă, fără putinţă de tăgadă, sfidând cu bogăţiile şi luxul lor pe cei care au fost aruncaţi în sărăcie şi mizerie şi care reprezintă peste 40% din populaţie.
  PROASTA ORGANIZARE ŞI REAUA CREDINŢĂ
  Analizele obiective ale specialiştilor din societatea civilă pun în evidenţă două aspecte acuzatoare:
  a. PROASTA ORGANIZARE ADMINISTRATIVĂ ŞI NEGLIJENŢA ÎN SERVICIU Aici putem invoca incapacitatea şi incompetenţa guvernanţilor portocalii, începând cu miniştrii din toate sectoarele şi până la conducătorii din consiliile locale.
  b. REAUA VOINŢĂ ŞI REAUA CREDINŢĂ Guvernanţii portocalii şi clientela lor au preferat să apeleze la resursele financiare din bugetul ţării (unde controlul este mai slab şi corupţia mai mare) şi au evitat atragerea fondurilor de la UE, unde controlul antifraudă este deosebit de sever. Deciziile Comisiei Europene – au demonstrat că la controalele antifraudă făcute în 2009, 2010 şi 2011 – am ieşit repetenţi şi s-a ajuns la presuspendarea plăţilor la 3 fonduri (competitivitate, transporturi,dezvoltare regională) unde alocaţiile sunt de peste 10 miliarde de euro.

  II. CÂT DE MARI SUNT ŞI VOR FI PIERDERILE DE FONDURI EUROPENE GRATUTE – PRIN NEUTILIZARE?

  Guvernanţii portocalii au refuzat şi refuză să răspundă la această întrebare cheie. La fel fac şi cei de la ministerul afacerilor europene. Este vorba de o încercare permanentă de a ascunde realităţile groaznice şi supărătoare.
  RĂSPUNSUL NOSTRU CATEGORIC: pierderile prin neutilizare, prin neabsorbţie, la fondurile europene gratuite alocate prin program pe 7 ani (2007-2013) – sunt şi vor fi de zeci de miliarde de euro, dacă judecăm după realizările în cei aproape 6 ani care au trecut şi a mai rămas doar 1 an – 2013.
  Domnul Băsescu a încercat să ne ameţească – prin faptul că a făcut intervenţii la Comisia Europeană „să nu se dezangajeze” fondurile alocate (adică să nu se anuleze alocările neutilizate), deci s-a solicitat o amânare. Vom vedea care va fi răspunsul Comisiei Europene.
  Indiferent de ce se va aproba la Comisia Europeană, este limpede pentru orice economist că s-au pierdut aproape 6 ani (din cei 7 programaţi), iar pierderile efective pentru resursele financiare ale acelor ani – au avut deja efecte extrem de negative pentru economie. Şi este vorba de zeci de miliarde, după cum vom demonstra mai departe.
  ACTUL DE ACUZARE POLITICĂ – pe care-l întocmeşte societatea civilă – îi învinuieşte pe guvernanţii portocalii pentru neglijenţă în serviciu, care a avut ca efect pierderi de zeci de miliarde de euro de fonduri gratuite în cei 6 ani (din totalul de 7 ani programaţi).
  ÎN FAŢA JUSTIŢIEI – pentru imensele prejudicii provocate economiei ţării prin neutilizarea în anii respectivi a fondurilor europene gratuite, cu impact major în agravarea dezechilibrelor şi disproporţiilor în economia reală – vor trebui să apară politicienii guvernanţi: preşedintele jucător, Traian Băsescu, Emil Boc, Vasile Blaga, Elena Udrea, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur şi mulţi alţi guvernanţi portocalii.

  III. FUNDAMENTAREA ACUZAŢIILOR ÎN MOMENTUL JUDECĂŢII POPULARE

  Pentru o judecată dreaptă din partea societăţii civile, este absolut necesar să prezentăm fondurile europene alocate României pe 7 ani (2007-2013) cu eşalonarea şi programarea pe ani, chiar dacă regulile europene permit o anumită alunecare, o anumită flexibilitate.
  Practica a demonstrat că este greu să recuperezi în proporţii însemnate, ceea ce nu s-a absorbit în anii programaţi iniţial.
  Dezinformările în această problemă practicate de guvernanţii portocalii, în frunte cu domnul Băsescu, s-au dovedit a fi profund păgubitoare pentru economia ţării.
  Pentru macroeconomie, pentru echilibrele prevăzute, a avut o mare importanţă eşalonarea, programarea pe ani.
  Fondurile totale de 34,8 miliarde de euro programate pe 7 ani (2007-2013) au avut următoarea structură:
  A. Fonduri structurale şi de coeziune – 19,2 miliarde euro;
  B. Fonduri pentru agricultură şi dezvoltare rurală – 14,7 miliarde euro;
  C. Alte fonduri – 0,9 miliarde euro.
  Remarcăm faptul că în ultimii ani – domnilor Traian Băsescu, Emil Boc, Mugur Isărescu şi celorlalţi guvernanţi portocalii nu le-a mai făcut plăcere să amintească populaţiei aceste cifre importante şi eşalonarea lor, tocmai pentru a ascunde starea extrem de precară în acest domeniu al utilizării fondurilor europene gratuite alocate României.
  Programarea iniţială pe ani a fondurilor europene totale alocate a fost următoarea:
  Total fonduri 34,883 miliarde euro, din care:
  2007 2.034 miliarde de euro
  2008 3.786 „ „
  2009 4.778 „ „
  2010 5.252 „ „
  2011 5.667 „ „
  2012 6.052 „ „
  2013 6.435 „ „
  Prin urmare, în cursul primilor 6 ani (2007-2012) trebuiau absorbite – 28,3 miliarde de euro din cele 34,8 miliarde de euro alocate.
  Ce s-a întâmplat în timpul guvernării portocalii Băsescu?
  A. FONDURILE STRUCTURALE ŞI DE COEZIUNE în sumă totală de 19,2 miliarde de euro, conform eşalonării iniţiale au fost programate astfel:
  – în primii 6 ani (2007-2012) – 16,0 miliarde de euro.
  – în al 7 – lea an (2013) – 3,2 miliarde de euro.
  Structura acestor fonduri a fost următoarea:
  Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) – 8,9 miliarde de euro;
  Fondul de Coeziune (FC) – 6,5 miliarde de euro;
  Fondul Social European (FSE) – 3,8 miliarde de euro.
  ABSORBŢIA. Deci, în primii 6 ani (2007-2012) trebuiau să fie absorbite 16,0 miliarde de euro din totalul de 19,2 miliarde de euro.
  Cât a absorbit în mod efectiv regimul Băsescu?
  Conform datelor oficiale, până în luna septembrie 2012, au fost absorbite efectiv de la Comisia Europeană fonduri în sumă de 1,9 miliarde de euro sau 9,87% din totalul de 19,2 miliarde de euro. Extrem de puţin.
  Prin urmare, au rămas neabsorbite fonduri alocate în sumă de circa 14 miliarde de euro în primii 6 ani (până în septembrie) din suma programată de 16 miliarde de euro, prin neglijenţa în serviciu a guvernanţilor portocalii.
  B. FONDURILE PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ au fost în sumă totală de 14,7 miliarde de euro, cu următoarea programare iniţială:
  – în primii 6 ani (2007-2012) – 12,0 miliarde de euro
  – în al 7- lea an (2013) – 2,7 miliarde de euro.
  Structura acestor fonduri a fost următoarea:
  Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) – 8,1 miliarde de euro;
  Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) – 6,4 miliarde de euro;
  Fondul European de Pescuit (FEP) – 230 milioane de euro.
  ABSORBŢIA În primii 6 ani (2007-2012) trebuiau să fie absorbite circa 12 miliarde de euro, din totalul de 14,7 miliarde de euro alocate.
  Cât a absorbit în mod efectiv regimul Băsescu?
  Conform estimărilor s-au absorbit în mod efectiv circa 6,0 miliarde de euro(adică în jur de 50% din fondurile perioadei).
  (Plăţile efectuate în lei, din care o parte din bugetul ţării la 5 octombrie 2012, au fost următoarele:
  17,1 miliarde lei la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (FEADR), 14,8 miliarde lei la Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), 281 milioane lei la Fondul European de Pescuit (FEP)).
  Prin urmare, au rămas neabsorbite în mod efectiv circa 6 miliarde de euro în primii 6 ani din programarea iniţială de circa 12 miliarde de euro, prin neglijenţa în serviciu a guvernanţilor portocalii.
  NEABSORBŢIA TOTALĂ de zeci de miliarde de euro (circa 19 -20 miliarde de euro în primii 6 ani 2007-2012) – înseamnă 6 ani pierduţi de activitate economică şi o imensă gaură neagră în resursele financiare şi valutare ale României; această situaţie s-a reflectat în imensele deficite financiare şi valutare în fiecare an, în majorarea exorbitantă a datoriei externe, care a fost ridicată la peste 100 de miliarde de euro, plus dobânzi înrobitoare.
  Cine răspunde în faţa poporului român pentru fondurile europene gratuite neabsorbite (şi pierdute în final, după cum vom afla în curând)? Preşedintele – jucător Traian Băsescu, care a uzurpat funcţia de premier, împreună cu toţi guvernanţii portocalii: Emil Boc, Theodor Stolojan, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Elena Udrea, Radu Berceanu, Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur şi mulţi alţii care s-au perindat pe la guvern.

  IV. NEREGULI ŞI FRAUDE

  Controalele antifraudă realizate de echipele de audit ale Comisiei Europene ne-au adus veşti proaste pentru guvernarea Băsescu – Boc, chiar dacă au venit cu o anumită întârziere.
  Pentru neregulile şi fraudele constatate privind gestiunea fondurilor europene în anii 2009, 2010 şi 2011, Comisia Europeană a anunţat măsuri de sancţionare, din care unele se vor încheia cu restituiri din bugetul României către Comisia Europeană – de sute de milioane de euro (circa 600 milioane de euro).
  Ultima măsură făcută publică se referă la pre-suspendarea plăţilor la 3 fonduri, care în total reprezintă peste 10 miliarde de euro fonduri europene alocate. Deci, absorbţia fondurilor de la Comisia Europeană în ultimele luni ale anului 2012 este greu afectată. Vom vedea când se vor relua plăţile în cadrul acestor programe pre-suspendate.
  Guvernanţii portocalii (Traian Băsescu, Emil Boc, Theodor Stolojan, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Elena Udrea, Radu Berceanu, Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur şi mulţi alţii care s-au perindat pe la guvern) vor trebui să dea socoteală pentru aceste nereguli şi fraude, pentru proasta şi iresponsabila gestionare a fondurilor europene şi să renunţe la pretenţia absurdă afişată în ultimul timp că numai ei sunt în stare să guverneze în această ţară.

  V. CADOUL OFERIT DE GUVERNAREA BĂSESCU-BOC COMISIEI EUROPENE.

  În primii 6 ani din cei 7 ani (2007-2013) prin neglijenţa în serviciu, regimul iresponsabil Băsescu a lăsat neutilizate fonduri europene gratuite de circa 19 – 20 miliarde de euro. Vom vedea ce se va mai putea recupera în al 7-lea an (2013) şi următorii – în funcţie de decizia ce va fi luată de Comisia Europeană cu privire la „dezangajarea” fondurilor (anularea fondurilor alocate din cauza neutilizării).
  Este o importantă ECONOMIE pe care domnii Băsescu – Boc şi miniştrii portocalii au făcut-o bugetului Uniunii Europene în aceşti 6 ani de criză economică cumplită. Altfel spus, este cadoul pe care guvernarea Băsescu – Boc l-a oferit Comisiei Europene, în aceşti ani când toate ţările membre ale UE au întâmpinat groaznice probleme de finanţare.
  Probabil că de aceea domnul Băsescu a primit aplauzele unor lideri europeni – când a intrat în conflict cu poporul român, care l-a demis cu 7,4 milioane de voturi, respectiv cu o majoritate zdrobitoare de 87% din numărul votanţilor.
  La alegerile parlamentare din decembrie, cetăţenii români au posibilitatea să-i pedepsească pe guvernanţii portocalii pentru asemenea cadou făcut Comisiei Europene.
  Noi, cetăţenii de rând, ne oblojim rănile pentru că regimul Băsescu – Boc ne-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană cu gradul cel mai ridicat de sărăcie.

  V. AVERTISMENTELE NOASTRE

  Noi, ca şi alţi economişti din societatea civilă, am publicat mai multe studii şi analize privind slaba absorbţie a fondurilor europene gratuite, am angajat unele discuţii şi critici cu oficialii (inclusiv cu privire la dezinformările făcute de domnul Băsescu despre gradul de absorbţie a fondurilor europene). Degeaba.
  Guvernarea portocalie a rămas insensibilă la avertismentele societăţii civile şi acum culegem roadele nepăsării: zeci de miliarde de euro neutilizate (şi în curând vom afla câte vor fi pierdute definitiv pentru România).
  Guvernul USL are obligaţia elementară să spună ADEVĂRUL – cu cifre concrete şi cu nume – astfel încât la alegerile parlamentare din decembrie cetăţenii români – în cunoştinţă de cauză, să-i sancţioneze – prin votul lor – pe guvernanţii portocalii care au dat cu piciorul la zeci de miliarde de euro de fonduri europene gratuite, prin neglijenţă şi iresponsabilitate. Mulţi dintre ei vor trebui să fie aduşi în faţa justiţiei pentru cazurile de nereguli şi de fraude.
  UN AVERTISMENT SEVER. În intervenţia sa la televiziune din 16 noiembrie 2012, politicianul Băsescu a ocupat o poziţie profund greşită faţă de modul în care trebuie apărate interesele României la stabilirea şi alocarea fondurilor în bugetul UE pe perioada 2014-2020. La o problemă de asemenea anvergură nu este loc pentru confruntări electorale şi pentru glume marinăreşti nesărate. Vom reveni în curând asupra acestei probleme esenţiale pentru viitoarea dezvoltare economică şi socială a României.
  Despre „potenţialul” şi „inteligenţa” cu care se laudă politicianul iresponsabil Băsescu vorbesc grăitor zecile de miliarde de euro fonduri europene neabsorbite şi faptul că de doi ani suntem ţinuţi la intrarea în sistemul Schengen de Germania, Franţa şi alte ţări.

  21 noiembrie 2012

  Grupul de iniţiativă „Reînnoirea”

  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

 23. 25 gavrila noiembrie 21, 2012 la 1:04 pm

  Cum ar putea fiinta asta josnica ce-si aroga numele de om sa foloseasca dreptul de veto pentru apararea intereselor nationale, cand toti /de pe afara/stiu ca tipul nu are nici credibilitate nici legitimitate. Ar fi un bluff ce n-ar speria pe nimeni si el stie sa sarute mainile ce l-au cocotat acolo.
  Un anume domn practica pe aici cu obstinatie pseudo-arta paradoxului cu orice pret si mai ales cu niste concluzii repugnant-aberante.
  O fi manifestarea vreunui spleen intelectual sau o perceptie mistificata a realitatii, oricum, rezultatele nu-i fac cinste.
  Cat despre amfitrionul acestei pete de lumina, multa sanatate si noroc in demersul de a reveni unde tot mai multi cetateni va asteapta.
  E un destin paralel al poporului si al Dv de a suferi pe nedrept si deci necesitatea istorica va va exonera si, mai mult, va va repune in drepturile ce vi se cuvin.

 24. 26 Doru Coarna noiembrie 21, 2012 la 5:13 pm

  @ Gavrila,

  va situati in acea lume perfecta in care traiesc in general intelectualii, si asta pt ca realitatea este ceva mai incalcita decat modelele teoretice, dealtfel singurele pe care mintea umana le tot construieste pt a le putea apoi pricepe, pt a putea opera cu ele…

  Ref. la ultima dvs. fraza, asocierea nu functioneaza din pacate, iar concluzia nu este valabila in, si pt., Romania si romani! Exact asta spuneam…

  Oricata consideratie si pretuire aveti dvs pt diversi lideri, inofensivi dealtfel, aceasta nu-i ridica pe scara competitivitatii politice! Acolo se ajunge prin alt algoritm real, cel teoretic te fixeaza doar in afara exercitiului real al puterii.

 25. 27 Radu Humor noiembrie 21, 2012 la 6:26 pm

  Refuzul premeditat de a accesa fondurile europene care nu i se cuveneau este principalul motiv pentru care oficialii UE îl vreau pe Băsescu , măcar încă doi ani în fruntea ţării !
  Nemernicii ăştia , ai lor şi ai noştri şi+au dat mâna pentru îngenuncherea, distrugerea şi înglodarea în datorii a României !
  Celor care preţuiesc şi admiră mişcările politice ale lui Băsescu, cum este acest Doru Coarnă le reamintesc, ca dacă n+ai cuvânt de omoare, ruşine şi dragoste de neam şi ţară, într-un cuvânt, dacă n-ai nici un Dumnezeu e foarte uşor să te strecori printre abuzuri şi măgării şi să cazi tot în picioare !
  A câştigat tot timpul el şi a pierdut România !
  Şi pentru asta trebuie să răspundă într-un fel !
  Şi cred că ar prefera până la urmă să o facă în faţa Legii. Celei drepte !


 1. 1 Franţa pusă pe “Rating scale” « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe noiembrie 20, 2012 la 10:33 am
 2. 2 Adrian Năstase despre „arma” secretă a USL şi a lui Traian Băsescu | stiri Trackback pe noiembrie 20, 2012 la 11:07 am
 3. 3 Doctrina „descurajării reciproce” în politica românească | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe noiembrie 20, 2012 la 11:09 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: