Remaniere şi coabitare

Este titlul editorialului publicat astazi in Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Conform articolului 85 din Constituţie, „în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului ministru, pe noii membri ai guvernului”.

Această prevedere, pentru cazuri excepţionale, oferă posibilitatea completării componenţei guvernului fără aprobarea Parlamentului – cel care acordă votul de încredere echipei guvernamentale, în ansamblu. Cu toate acestea, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele nu va putea numi noul ministru, la propunerea premierului, decât pe baza aprobării Parlamentului.

Deci, principiul fundamental este acela că premierul işi face echipa, care este aprobată în bloc de către Parlament, odată cu programul de guvernare. Poate refuza Preşedintele, după votul Parlamentului, numirea guvernului? Nu cred. Când însă e nevoie de „peticirea” guvernului (pentru motive de demisie etc.), cine trebuie să aibă rolul determinant – premierul sau preşedintele?

În mod normal, în prelungirea procedurii constituţionale, după părerea mea, tot premierul ar trebui să aibă rolul principal. În practică, însă, preşedintele şi-a transformat participarea la această procedură în drept de veto. Curtea Constituţională a propus un compromis – preşedintele nu-şi poate exercita dreptul de veto decât o singură dată. Rămâne însă întrebarea dacă ar putea să îşi exercite acest drept de veto şi în situaţia remanierii ce presupune şi o aprobare prealabilă a Parlamentului (art. 85 alin. 3).

De fapt, preşedintele şi-a exercitat dreptul de veto, în câteva situaţii, pentru a-l determina pe premier să nu procedeze la remaniere fără a-l consulta asupra persoanei ce urmează a fi propusă.

În cazul remanierii „clasice”, lucrurile rămân deci „în coadă de peşte”, preşedintele neputând să acţioneze decât dacă premierul porneşte procedura.

De aceea, Traian Băsescu a inventat un mecanism mai complex pentru ,,remanierea” forţată a guvernului, bazându-se pe articolele 109 şi 105 din Constituţie.

Pentru a pune în aplicare acest mecanism, Băsescu avea nevoie însă de parteneri…

Articolul 109 din Constituţie – ce vizează răspunderea ministerială – stabileşte că preşedintele poate dispune suspendarea din funcţie a miniştrilor faţă de care a început urmărirea penală (în cazul trimiterii în judecată suspendarea operează de drept). Pentru a pune în aplicare această procedură, era nevoie ca şefii parchetelor „să inţeleagă” cine este ministrul vizat de o eventuală „remaniere” iar în parlament să nu funcţioneze o majoritate „ostilă”. Exemplele cele mai cunoscute sunt cele ale miniştrilor Atanasiu şi Chiuariu, fiind aduşi, în locul lor, ministri mai „docili” (spre exemplu „independentul” Predoiu).

Pentru că acum acest mecanism este mai greu de pus în aplicare datorită compunerii actuale a Parlamentului (vezi refuzul Parlamentului de a intra în acest joc în cazurile Borbely şi Dobre – chiar daca aceştia nu mai erau membri ai cabinetului), Traian Băsescu a mutat formula de atac asupra guvernului utilizând ANI, în baza articolului 106 din Constituţie, care stabileşte că funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţi  publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau senator.

Pe această bază, au fost şi sunt atacaţi, individual sau simultan, membrii guvernului, în campania electorală sau în afara ei.

In rest, coabitarea funcţionează bine…

Iar în ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei, cred că ar trebui pregătite, de fapt două Constitutii – cea pentru perioada cât mai este preşedinte Traian Băsescu (în care să se stabilească ce nu are voie să facă un preşedinte) şi alta după aceea…

Reclame

54 Responses to “Remaniere şi coabitare”


 1. 1 Marian Nicolae noiembrie 13, 2012 la 3:50 pm

  Acum in Anno Domini 2012, cand noua romanilor ni se cere sa avem un stat minuscul in relatia de afaceri, conducere firme private, CFR, TAROM, OLTCHIM, economie, iata ca exact cei care ne prescriu noua aceasta reteta, fac exact invers:

  Statele europene se implică tot mai mult în conducerea companiilor private. În fruntea plutonului se află chiar Franța și Germania

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/the-economist-capitalismul-de-stat-big-brother-se-intoarce-174091.html

  Cea mai importantă fuziune a ultimilor ani a eșuat luna trecută. Proprietarul Airbus, EADS, și grupul de aeronautică și apărare BAE System nu vor merge pe aceeași cale de acum încolo. Obiectivul operațiunii era de a elibera ambele companii de implicarea statului. Acum, Fratele cel Mare s-a întors.

  Cancelarul german Angela Merkel urgentează planul guvernului de a achiziționa, prin intermediul KfW (banca publică de reconstrucție), 15% din EADS, prin preluarea pachetelor de care vor să scape grupul auto Daimler și câteva bănci private. Ceea ce va duce participația Germaniei la un nivel similar cu al celei deținute de guvernul francez.

  CUM ERA ZICALA CU LUPUL MORALIST????

 2. 2 NICOLETTE ORGHIDAN noiembrie 13, 2012 la 4:41 pm

  Sunt binevenite aceste lămuriri, d-nule prim-ministru pentru a se familiariza și omul de rând cu metodele normale și cele ,,în afara legii” ( sau mai urât spus….ca un anus contra naturii), la care dorește să recurgă președintele DEMIS. Subterfugii a găsit mereu acest om și, obișnuit cu apa (dar numai ca navigare!) se strecoară ca gâsca. Revizuirea Constituției, schimbarea unor capitole în plină campanie electorală doar după bunul său plac, asta denotă AGĂȚAREA de putere, de avantajele ei, de tot ce contravine unui stat de drept. Păcat că unii lideri europeni i-au cam cântat în strună acestui cameleon, doar pentru a-și atinge ei niște obiective, scopuri. În rest, lăst în ,,balta” lui, gândește pe lângă subiect și hotărăște …din trei în trei. Din această cauză s-au pierdut deopotrivă industria, agricultura, decimată sănătatea, iar învățământul e demult pus la pământ. Despre ce …,,coabitare” vorbește dânsul. Demult consiliierii-i cântă numai pe coarda sensibilă, demult îl sfătuiesc doar opusul deciziilor de drept ( vezi lunile noiembrie-decembrie ’89, căderea ditatorului!). Remanierea, bomboana aruncată lingușitorilor și sperietoarea USL-ului, deci, despre ce tip de…guvernare vorbește cel care nu se mai dă dus de la Cotroceni?

 3. 3 Doru Coarna noiembrie 13, 2012 la 4:45 pm

  Auziti? A-l da jos pe Basescu intr-un final, este singurul motiv care mai poate aduce alegatorii seriosi la urne in acest decembrie…. Nu cred ca ia cineva gerul in nas ca sa-l pastreze pe Ponta premier, pt ce realizari sau performante?

  Eu asa vad lucrurile, este ultima gaselnita a clasei politice si a laboratorului seco, iesiti la vot si ajutati-ne (iar) sa castigam puterea si sa-l dam jos pe marinar, sau macar sa-i neutralizam efectul nefast asupra tarii, iar noi ne angajam s-o cotim apoi cum ne-o fi noua, ca oameni politici, mai bine, in ultima secunda… Placa asta s-o puna ‘mnealor pe la alte mese, eu raman acasa si ma uit la desene animate pe saturate!

  Cum acest punct de vedere capata tot mai multa intindere in randurile populatiei si asta inseamna delegitimizarea astora, circarilor politici, in ansamblu, clasa politica s-a decis, la ordin, sa anime iarasi circul… Basescu se da la guvern, Ponta ii rezista cu poporul (?) in spatele sau, Crin aduce o papusa vestita la SGG pt care apoi intregul USL trebuie sa lupte corp la corp, la baioneta, s-o pastreze caci fara curva respectiva nu merge secretariarul guvernului si deci nici tara, lumea priveste innebunita si se decide, ma duc la vot ca sa plece Basescu, ce daca aia-i curva?…

  Nu, nu ne trebuie investitii productive creatoare de profit pt sustinerea fondului de pensii, ne trebuie doar tambalau si tambalagii care sa faca acel tambalau, cine stie, poate mai tine inca o data asa cum a tinut 22 de ani nefasti in care populatia a pierdut ABSOLUT TOTUL!!! Si a castigat o gluma aparenta de democratie care, asa cum s-a vazut in vara, valoreaza exact cat un rahat calcat de tractor… Asta-i tot castigul, restul sunt vorbe, dar portofoliile-sinecura din politica prin care populatia este adusa apoi la marasm, sunt certe!

  Fara sa vrea, clasa politica in intregime face jocuri externe contrare interesului national, si nu ca ar fi prima oara in istoria noastra cand se intampla asa ceva, insa niciodata saracia la care tara a fost adusa nu a fost atat de periculoasa incat sa distruga fiinta nationala, independenta, suveranitatea, integritatea teritoriala (in curand) si nivelul de trai, acesta fiind si asa de toata jena, ce sa mai vorbim…

  Sigur, se pot trage si concluzii de o parte, se pot trage si sperante de partea cealalta, insa esenta este simpla: spectacolul asta este perimat, il stim pe dinafara, schimbatii securistii, saltimbancii, muzica, pretul si libretul! Altfel, la vot se vor prezenta doar implicatii direct si indirect, plus rudele si aparatul de forta, adica fix aia care au vreo treaba si vreun interes legat de banutzul public. Pt ei insa, nu ma deplasez. M-as deplasa pt o schimbare reala, pt idei, pt speranta, pt un nou inceput, dar nu va incepe nimic, ci doar va continua napasta.

 4. 4 Cris noiembrie 13, 2012 la 5:54 pm

  Ha, ha! Bună asta cu două constituții!
  E un idiot, domnule, ce mai încolo și-ncoace. Și nu e el de vină, ci aceia care-l susțin.

 5. 5 Radu Humor noiembrie 13, 2012 la 5:58 pm

  Se dă prea mare importanţă tuturor hachiţelor prezidenţiale !
  Unui asemenea personaj ar trebui să i se răspundă doar cu paragrafe de legi cu care să i se dea peste mână sau chiar peste bot când şi-l bagă unde nu-i permite Constituţia, sau bunul simţ, în caz că ar mai observa cineva aşa ceva la el.
  Nonchalanţa cu care calcă ăsta în străchinile prezidenţiale se datorează probabil conştientizării faptului că a pierdut această luptă, dovadă că este trădat din ce în ce mai evident de instituţii ale statului pe care se plânge că le ameninţă alţii, nu încercarea sa de a le subordona într-un asemenea hal, încât a trezit spaima şi-n cei mai versaţi angajaţi ai serviciilor sau instituţiilor în cauză !
  Ce mai ,…?
  A trăit urât ( nici nu mai interesează şi cu cine !) şi nu putea să sfârşească altfel….

  P.S. Lehamitea care-i cuprinde pe unii, până la a renunţa să mai iasă la vot, denotă imposibilitatea de a o rupe definitiv cu o stare de fapt , de care în subconştientul lor, nu pot scăpa atât de uşor .

 6. 6 Radu Humor noiembrie 13, 2012 la 6:02 pm

  Eu n-aveam nevoie de asemenea îndemn din partea unei remarcabile personalităţi, dar se pare că unii au :

  http://www.cotidianul.ro/manifestul-catre-romani-al-prof-acad-dinu-c-giurescu-199352/

 7. 7 George Ban noiembrie 13, 2012 la 6:06 pm

  Atentie Udrea, Flutur, Falca, Pinalti si inca doi-trei rataciti: Nashul vorbeste IAR in aceasta seara! Sper ca televiziunile care au fost acuzate ca ii strica imaginea (de parca mai era ceva de stricat!) sa nu-l transmita!

 8. 8 Fragmentarium Politic noiembrie 13, 2012 la 10:19 pm

  De ce esueaza democratiile: Miza electorala anti-constitutionala a presedintelui-jucator

  Armate de analisti se intreaba, fara a gasi un raspuns convingator, general acceptat, de ce esueaza natiunile? O astfel de punere a problemei este insa una economista si conjuncturala, sub presiunea crizelor economico-financiare, asa cum se intampla si in criza mondiala actuala. Daca vom observa insa ca natiunile de succes au fost in primul rand democratii de succes, o intrebare premergatoare care ar putea oferi un raspuns lamuritor ar fi de ce esueaza democratiile? Altfel spus, inainte de a deveni economica, cauza esuarii natiunilor este una politica.

  Nu cunosc nici macar un exemplu in istorie in care vreun regim politic sa se fi instapanit fara a se fi revendicat de la democratie. In schimb, toate dictaturile s-au nascut in urma uzurparii suveranitatii nationale, care apartine poporului, de catre o persoana sau de catre un grup, pe care au exercitat-o in nume propriu. La o asemenea degenerare politica s-a ajuns prin generarea unui sistem politico-juridic opozabil vointei populare. In mod paradoxal, in astfel de sisteme (occidentale) unicitatea si primatul puterii poporului au fost desfiintate si inlocuite prin separatia si derivatia puterilor statului, astfel ca puterea populara a fost transformata din scop in mijloc, din sursa de drept in tinta a dreptului (sic!). Ca urmare, apare cu claritate nevoia reinventarii democratiei, dar aceasta sarcina nu va putea fi rezolvata corespunzator fara reintroducerea in sistemele de drept a suprematiei si unicitatii puterii primare, care este puterea poporului , in raport cu separatia puterilor derivate, cum sunt puterile statului.

  Nu am nicio indoiala ca ceea ce s-a intamplat in vara, prin invalidarea votului popular de la referendumul de demitere a presedintelui, care a fost covarsitor impotriva lui Basescu, 7,4 milioane de romani cerandu-i sa plece din functie, a fost posibil datorita unor ambiguitati sau deficiente de normativizare constitutionale. Cu certitudine, daca invocarea politicianista a suprematiei dreptului in raport cu vointa populara, exprimata prin vot, ar fi fost in mod explicit ilegala, nu s-ar fi ajuns la o criza politica constitutionala. Si, cel mai probabil, criza nu ar fi evoluat in directia cunoscuta, de infrangere a vointei electorale, daca in Constitutie s-ar fi prevazut dreptul de autodizolvare, prin lege, a Parlamentului, ca masura de atac sau de recurs a puterii legislative impotriva abuzurilor puterii executive, respectiv prezidentiale. Daca Presedintele nu poate dizolva Parlamentul, ceea ce este corect si de dorit pentru echilibrul puterilor statului, dar poate decide printr-un act unilateral sa-si dea demisia pentru a pune capat unei crize politice, de ce Parlamentul nu ar putea recurge, prin lege, din aceleasi ratiuni, la un act la fel de unilateral, prin autodizolvare, lasand puterii originare, de natura electorala, dreptul de a-si repune sub control puterile derivate sau de a reface echilibrul dintre acestea?
  In acest context sistemic, lacunar si pervertit in ultimii opt ani, care reprezinta terenul ideal in care incoltesc hiper-interpretarile si hiper-speculatiile, se inscrie si cinismul declaratiilor de presa de luni ale presedintelui-jucator, care satul de a mai fi la mila evenimentelor s-a hotarat sa le creeze el insusi. Reinviind, ca dupa Scripturi, in a treia zi de campanie electorala, cu o dezlantuire pe care cu greu ai fi banuit-o dupa indelungata tacere de dupa referendum, Basescu a venit in fata Natiunii cu art. 80, alin. 2 din Constitutie, singurul de care crede ca se mai poate agata, desi o face cat se poate de prost, pentru ca acolo se vorbeste de functia de mediator a presedintelui intre puterile statului, precum si intre stat si societate, nu de una de avocat sau procuror al vreuneia dintre parti, in cazul in care acestea ar intra in conflict. Basescu face o confuzie colosala intre puterile statului si institutiile statului, intre care pune un nepermis semn de egalitate, pentru ca orice putere a statului este si o institutie a statului, dar reciproca nu este valabila. Institutii ale statului sunt si scoala, sanatatea, structurile de urmarire penala si ancheta, serviciile de informatii, politia, armata etc., care sunt inzestrate cu autoritate publica, fara a fi insa puteri ale statului, in intelesul teoriei clasice privind puterile statului, separatia si echilibrul acestora. Discutia este lunga si nu lipsita de asperitati, dar ceea ce face Basescu, imaginand conflicte intre institutii de forta ale statului, pe care le are in subordine, cu puteri (eligibile) ale statului, care sa-i permita interventia si sporirea puterii personale se cheama a pune carul inaintea boilor, ceea ce iese din spiritul si litera prerogativei constitutionale la care face trimitere. Partea buna, daca se poate vorbi de asa ceva, este ca cel putin acum stim, e oficial, presedintele-jucator a decis sa intre in batalia politica, jucand meciul alegerilor parlamentare ca varf de atac al aliantei ARD, impotriva USL.
  Nu ma voi opri, cel putin din doua motive, asupra acuzatiilor din discursul culpabilizant-apocaliptic, de ieri seara, al Presedintelui la adresa Parlamentului si Guvernului. Pe de o parte, pentru ca ii este evidenta obstinatia de agent electoral si procuror politic, prin care toate problemele Romaniei politice din ultimii patru ani, cu scadenta in 2012, le scoate din sacii burdusiti si peticiti ai fostei majoritati parlamentare si ai ex-guvernelor PDL si le pune in cei relativ noi, de circa sase luni, ai noii puteri USL. Pe de alta parte, pentru ca lipsa lor de fundament a fost analizata cu pertinenta si probabil ca procesul de discernere intre fals si adevar, intre reaua credinta si buna credinta va continua pe toata durata campaniei electorale, in asa fel incat intentiile de vot sa se cristalizeze pe baza faptelor USL, nu a vorbelor despre scurta sa guvernare, care va ramane ca una de urgenta, de reparare a celor mai mari nedreptati sociale, si de tranzitie catre solutii de lunga durata. Cred insa ca cel putin la fel de importanta ca demontarea acuzatiilor cu iz electoral ale lui Basescu ar fi intelegerea a ceea ce se ascunde in spatele acestei campanii negative, a mizei acesteia si a mecanismului prin care o face.

  In fapt, cernand discursul lui Basescu cu o sita simbolica, vom vedea ca ceea ce ramane nu este altceva decat o miza electorala grosiera pentru alegerile parlamentare, din 9 decembrie: statul de drept contra statul democratic. Brusc, „sistemul ticalosit” a devenit, in anul electoral 2012, „stat de drept”! Este cea mai grava fracturare constitutionala savarsita de un presedinte al Romaniei, prin ruperea si contrapunerea a doua caracteristici definitionale, inseparabile si simultane ale statului roman postdecembrist, care se intemeiaza in egala masura pe drept si democratie, asa cum rezulta din art. 1 alin. (3) din Constitutie. Impletirea dreptului cu democratia este necesara si explicabila prin faptul ca orice stat de drept vidat de democratie esueaza in dictatura, iar orice democratie fara drept duce la anarhie. Nu vorbesc aici de exceptii care confirma regula (razboi, revolutii, cataclisme naturale etc.), ci de o situatie electorala, care da nota de democratie. Este de inteles de ce un stat care nu este democratic nu poate fi nici social, o criza ii poate atenua statului caracterul social, dar nu-l poate desfiinta, asa cum se intampla in regimurile totalitare.

  Ar fi de luat aminte la mecanismul in trei pasi prin care Basescu atenteaza la echilibrul si separatia puterilor statului, la statul democratic, prin care spera sa influenteze semnificativ alegerile parlamentare in directia refacerii electorale a status-quo-ului pierdut in luna mai, o data cu caderea ultimului guvern PDL. Primul pas, ca dintr-un scenariu deja vu, l-a reprezentat sau l-ar reprezinta identificarea si constientizarea acuta a unei spaime nationale, mai mult sau mai putin ipotetice sau instrumentabile (ultima, perfect plauzibila, avand in vedere sustinerea lui Basescu de catre PPE si mai marii UE, cat si istoricul acestei sustineri), care este agitata si folosita pe post de sperietoare politica de serviciu – a se vedea raportul MCV pe justitie al Bruxeless-ului, anticipat ca „dezastruos”, pentru ca referendumul, adica democratia, ar fi pus in pericol „statul de drept”. Pasul doi, identificarea tapilor ispasitori, care, in acest caz, ar fi USL, care, sugereaza printre randuri Basescu, pentru a reconsolida „statul de drept” si a nu mai alunga investitorii, ar trebui blocat pentru a nu-si mai reproduce puterea, in cadrul alegerilor de luna viitoare. Pasul trei, si cel decisiv, sedarea opiniei publice si obtinerea acelui drept jinduit de orice dictator, de mana libera, de adjudecare a „patriot act”-ului pentru vanatoarea de vrajitoare in randurile adversarilor politici, respectiv a parlamentarilor si ministrilor USL.

  Sa nu ma intrebati cine sunt inspiratorii lui Basescu sau ce model copiaza, pentru ca v-as indruma sa gasiti singuri raspunsul, cautand in memoria reactiilor externe sau a unor vizite intempestive la Bucuresti, in care s-au exprimat aceleasi tip de „ingrijorari” ca ale lui Basescu, legate de un pretins pericol in care s-ar fi aflat „statul de drept”, ca urmare a suspendarii Presedintelui si referendumului de demitere…

 9. 9 Catalin noiembrie 14, 2012 la 1:46 am

  In perioada suspendarii, suspendatul afirma public ca romanii nu isi mai doresc „linistea de pe vremea lui Iliescu”.Fiecare intelege ce vrea, observ insa (chiar si din comentariile pe net) ca romanii s-au cam saturat de manipularea opiniei publice facuta de acest personaj sinistru din ziua in care a ajuns la Cotroceni. Distragerea atentiei romanilor de la adevaratele probleme cotidiene a fost una din metodele frecvent utilizate prin metoda „justitie cu televizorul”, timp in care ni se ascundea faptul ca salariile erau platite exclusiv din imprumuturi externe. Asa s-a ajuns ca de la 27 miliarde USD sa avem 120 miliarde Euro datorie externa. Subiectul cresterii datoriei externe fara a se realiza ceva cu acesti bani observ ca ramane un tabu. Chiar nu imi aduc aminte ca, pe vremea invocata de fostul suspendat, guvernul Nastase sa fi afirmat ca trebuie sa ne imprumutam pentru a plati salarii si pensii.Si chiar daca m-as pacali cu afirmatia, in perioada de referinta nu am simtit nicio clipa ca salariul mi-ar putea fi pus in pericol peste noapte.Altfel spus, siguranta zilei de maine. Astazi, foarte multi romani nu isi mai pot planifica nici ce vor pune pe masa de Craciun, lucruri care par banale dar intr-o tara cu peste 70% oameni saraci de-a dreptul aceste banalitati le macina efectiv simpla existenta.
  Cand acest personaj atrage atentia romanilor despre statul de drept „care nu este”, despre EMCEVE (sau MECEVE) si Copenhaga, despre cine poarta vina interna pentru imaginea externa, despre ANI si „mami” care isi asteapta-n port baiatul plecat pe mare cu vaporul (lacrimand si recitand versuri la TV), romanii, majoritari oameni de rand, retin doar duiosenia plansetului mamii, caci despre ANI si MCV nu au habar ce este (dar este) iar Copenhaga ramane doar Copenhaga.
  Pe Traian Basescu sunt convins ca romanii nu-l vor sterge din memorie usor pentru ca este in natura umana sa-i uite repede (sau sa-i renege) pe cei buni dar sa nu-l uite niciodata pe cel care le-a facut rau.

 10. 10 Bibicu noiembrie 14, 2012 la 4:58 am

  LIMITELE COABITĂRII CU UN SUFERIND
  când
  SĂNĂTATEA I SE CITEŞTE PE FAŢĂ

  Pungile de sub ochi si aspectul de buhăială sunt semne ce indică : o depresie, medicamentaţie, consum de alcool, probleme ale tiroidei.
  În ambele prezenţe televizate, de luni şi marţi, ale Guvernatorului instabil psihic, faţa devastată a acestuia de pungi şi buhăială lasă să se înţelegă, fără dubiu, semnele mai sus indicate.
  Discursurile acestuia conţin refulări ale unui psihic ieşit de sub control în care unele segvenţe, certamente, frizează dezechilibrul personajului susţinut extern în cunoştinţă de cauză.
  Parlamentul este obligat să ia act de această situaţie medicală certificată de specialişti, să-l declare indisponibil pentru realizarea funcţiei, urmând ca în perioada recuperării medicale să-i fie prelute atribuţiunile în mod constituţional.

 11. 11 blogideologic noiembrie 14, 2012 la 8:39 am

  Discursul politic / Preşedintele Băsescu: „Fostul preşedinte interimar avut o contribuţie esenţială la punerea în pericol a statului de drept” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/live-text-presedintele-basescu-fostul-presedinte-interimar-avut-o-contributie-esentiala-la-punerea-in-pericol-a-statului-de-drept-283976.html Crin Antonescu a mers dincolo de „hăhăitul” prezidenţial, şi a perfecţionat discursul politic de tradiţie naţional-liberală din România. La fel ca şi protestatarii înfriguraţi în gerul cald din Piaţa Universităţii, domnul Crin Antonescu a observat că preşedintele Traian Băsescu a pulverizat literalmente Contractul Social din România, pregătindu-se să nimicească însăşi România, prin pronunţarea lui atât de categorică şi de frecventă împotriva naţionalismului românesc.

 12. 12 Marian Nicolae noiembrie 14, 2012 la 8:48 am

  @ Bibicu,

  Aveti dreptate, este un punct de vedere la obiect….

 13. 13 Doru Coarna noiembrie 14, 2012 la 8:52 am

  Hai mai fiti seriosi, votul meu nu conteaza. Nici al vostru dealtfel, dar va pare rau sa recunoasteti ca nu insemnati nimic. Eu recunosc.
  Dar trebuie sa vi-l exercitati, este unicul mod in care tara poate fi salvata de Basescu, de globalism, de criza si de alte asemenea nenorociri. Problema mea personala este ca nu stiu cine va face toate astea, USL a ratat in vara sansa, si daca a ratat odata, de fapt de fiecare data, nu vad de ce n-ar rata iar. Ca sa nu mai zic ca decat Udrea, mai bine Becali, nu? (Nu!) Dar va fi ceva istoric de data asta, chiar antologic: si Udrea si Becali! Eh, cu astia sigur ratam toate, si criza, si globalismul, si-l pierdem si pe Basescu, toate astea vor trece pe langa noi fara sa simtim, chiar fara sa stim, defapt nu vom mai sti nimic deoarece nu vom mai intelege nimic. Dar ce-i leaga pe toti astia, caci in viitorul parlament ei se vor respecta, se vor gratula, se vor onora, se vor proteja reciproc… banul ii leaga, ei nu au familii politice, crez, doctrina, idei sau alte asemenea, ci doar nevoia de a-si umfla averile si a le proteja!

  Cat de departe sunt dezideratele lor de ale noastre… si ce idee gresita avem noi, sarmanii, despre politica si politicieni…

  Votati-i! (In definitiv, toate nenorocirile trebuie votate de catre parlament, ne trebuie asa ca sa ni-l facem! Si cand vom pierde teritorii la ordin extern, asa cum am pierdut toata economia si resursele, bogatiile, tot parlamentul va trebui sa legifereze…)

 14. 16 Radu Humor noiembrie 14, 2012 la 9:39 am

  După penibila prestaţie de premier a lui MRU ar putea fi premier oricine !
  Chiar şi Becali ! Şi încă mult mai bun !
  Vorbind serios , mi se pare că dacă nu va mai fi premier Victor Ponta, cu siguranţă în locul lui va ajunge …Adrian Năstase !
  Ce ziceţi ?;)

 15. 17 Marian Nicolae noiembrie 14, 2012 la 11:14 am

  DW: Cum i se poate răpi puterea președintelui

  http://www.dcnews.ro/2012/11/dw-cum-i-se-poate-rapi-puterea-presedintelui/

  Deutsche Welle notează într-un articol, postat marți, că orice greșeală a Guvernului adaugă un plus de influență președintelui Traian Băsescu, iar singurul mod prin care i se poate răpi complet puterea șefului statului, este reprezentat de o conduită ”lipsită de reproș.”

 16. 18 Marian Nicolae noiembrie 14, 2012 la 12:09 pm

  Totusi, de ce „nu se sesizeaza” Gitenstein???

  Penibil. Ne-a făcut de râs în Europa şi SUA
  Băsescu a minţit cu neruşinare poporul cu televizorul

  http://www.cotidianul.ro/basescu-a-mintit-cu-nerusinare-poporul-cu-televizorul-199677/

  „Luni, în cadrul discursului rostit la Palatul Cotroceni, înainte de a-şi expune uriaşa manipulare prin aberanta şi jignitoarea teză privind „frauda uriaşă”, Traian Băsescu a spus: „Aş mai face o remarcă extrem de importantă: România este suspectată că nu poate organiza alegeri libere, ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea de suportat ruşinea de a avea observatori OSCE, stat membru al Uniunii Europene. Şi nu exclud posibilitatea ca şi alte organizaţii să ceară prezenţa la alegeri”. Ceea ce a afirmat aici Traian Băsescu reprezintă 100% o minciună şi se încadrează în trendul prin care preşedintele manipulează populaţia în scopul de a o speria. De acţiunile USL fireşte.”

  Dar care este realitatea?

  Marga a solicitat observatori încă din 25 iulie

  „Ruşinea” SUA, „ruşinea lui Obama” – Ambasada SUA tace

  Dacă este să ne luăm după zicerile lui Traian Băsescu, observarea alegerilor de către OSCE reprezintă o ruşine şi o dovadă că în ţara respectivă nu există capacitatea de organizare corectă a alegerilor. În acest caz putem spune că săptămâna trecută SUA a suferit o mare ruşine, la fel şi realesul preşedinte Obama. Pentru că, după cum se ştie, alegerile din SUA au avut parte de o misiune de observatori OSCE. Nu am auzit, cel puţin în ultimii 43 de ani (este adevărat în 1961 preşedintele J.F. Kennedy ar fi beneficiat de sprijinul discret al Mafiei), ca în SUA să fie probleme majore cu desfăşurarea liberă a alegerilor. Practic, prin afirmaţiile sale, Traian Băsescu a jignit indirect şi SUA. Şi în acest caz ne miră foarte tare de ce nu a reacţionat ambasada SUA de la Bucureşti, ştiut fiind apetitul titularului postului de a interveni frecvent chiar şi în probleme de politică internă.

  Băsescu a jignit şi mai multe ţări europene

  Nu doar SUA se poate considera ca fiind jignită de afirmaţiile lui Traian Băsescu legate de prezenţa observatorilor OSCE la alegeri. Franţa, Marea Britanie, Germania, Spania şi alte stat au avut misiuni OSCE la alegeri. Şi se pot considera şi ele jignite. Aici http://mae.ro/node/16700 aveţi un tabel cu ultimele alageri care unde OSCE a trimis observatori. Iar în 2013, primul stat în care vor fi observatori OSCE este Republica Cehă.

 17. 19 Marian Nicolae noiembrie 14, 2012 la 12:33 pm

  Mda, are dreptate FMI-ul in ticalosia sa….de ce sa nu punem lacatul PE TOATA ROMANIA si sa plecam toti capsunari pentru ca se pare ca nimic ROMANESC nu mai functioneaza, nici dupa principiile economice, nici dupa cunostintele umane, nici macar dupa legile fizicii universale…considerate….universale….minus Romania.

  http://www.dcnews.ro/2012/11/ultimatumul-fmi-privatizarea-oltchim-sau-inchiderea-acestuia/

  FMI recomandă o nouă încercare de privatizare a Oltchim, care, dacă va culmina din nou cu un eșec, va conduce la lichidarea combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea. Fondul crede că trebuie evitată o investiție în van, precizând că nu este indicat ca România să cheltuiască 20 de milioane de euro pentru Oltchim, dacă această companie este în pierdere. Reprezentanții FMI vor merge marți la Ministerul Economiei, pentru a dezbate problema combinatului din Râmnicu Vâlcea.

  Un eventual lacăt pus pe porțile Oltchim, ar băga în șomaj 3.300 de angajați, care, oricum nu și-au primit salariile de câteva luni.

 18. 20 Roxana Iordache noiembrie 14, 2012 la 12:58 pm

  @bibicu. Cred că se poate rezuma mai simplu: sifilis. 🙂

  @Doru Coarnă. Cine stă acasă la vot în loc să meargă şi să voteze USL îi face o plăcere lui Băsescu 😛

 19. 21 Roxana Iordache noiembrie 14, 2012 la 1:03 pm

  @nastase. Rămân la părerea că Andrei ar face bine să ceară graţierea, chiar de Sf. Andrei, Apostolul românilor. Şi oricum e bine, fie că refuză lighioana, fie că refuză graţiatul, fie că iese şi-i dă cu tifla. 😀

  @blogideologic. Dacă ridicolul ar durea, cred că nici morfina nu l-ar mai ajuta pe MRU. 😆

 20. 22 Fragmentarium Politic noiembrie 14, 2012 la 1:41 pm

  MRU este un puiut, chiar daca rasat, si risca sa intre in conflict cu un cotoi batran si curvit ca Basescu! Faptul ca Victor Ponta nu a participat la aniversarea zilei de nastere a lui Traian Basescu nu inseamna nimic politic si cu atat mai putin ca Presedintele nu-l va agreea ca Premier dupa alegeri. Dimpotriva, aceasta mutare il va duce direct catre inima PSD, pe care il va transforma intr-un partid captiv. Turnesolul va fi cine va pleca la Consiliul European. Dar nici planurile lui Basescu nu vor iesi dupa asteptari, nici cu MRU la Cotroceni, nici cu Adrian Nastase afara din viata politica! Intr-un fel, aruncandu-l in inchisoarea politica, Basescu i-a facut cel mai mare bine lui Nastase, al carui capital politic va deveni gigantic, incomparabil cu niciun altul din Romania! Pe de alta parte, Nastase nu mai este in cartile PSD, nici nu stiu daca mai este pesedist cu acte, in suflet insa e sigur… Ca urmare, Adrian Nastase nu va putea fi legat de maini si de picioare de niciun partid, ceea ce-l va face perfect independent, profil politic care il va recomanda din plin ca Presedinte al Romaniei… Ceea ce este vizibil cu ochiul liber este ca Romania nu are in prezent niciun candidat credibil pentru alegerile prezidentiale (fereasca D-zeu sa se intample ceva cu Basescu!), esecurile ca presedinte interimar si ca premier ii trag in jos pe Antonescu si MRU. In schimb, faptul ca a fost cel mai de succes premier din istoria postdecembrista si ca nu a cedat, cu pretul libertatii personale si al suferintei familiei, la santajul si intimidarile lui Basescu (un om slab ar fi putut-o face, pentru a trai linistit!), si ca a ales sa apere inauntru statul social si in afara interesul national, fac ca Adrian Nastase sa fie cu cateva capete deasupra tuturor. Romania are nevoie de Adrian Nastase!

 21. 23 Alice of Vonderland noiembrie 14, 2012 la 3:56 pm

  Eu continui sa constat ca singurul Prim-ministru bun ar fi Dl.Dan Voiculescu ! Dar, asa cum Ion Ratiu nu a ajuns un bun presedinte al Romaniei nici pe Dl.Dan Voiculescu nu il vor instala vreodata in functia de Premier. Si pierderea este a populatiei din tara noastra.

  Regret ca sunteti incarcerat si Va doresc din suflet ca zilele sa Va treaca repede pana la eliberare ! Am banuit ca nu aveati un advocat bun… 😦

 22. 24 Marian Nicolae noiembrie 14, 2012 la 4:08 pm

  Atentie, noi fumigene din partea Cotroceniului:

  Ieşirile lui Băsescu = acoperirea a două subiecte grele şi pregătirea diversiunii post 9 decembrie

  de Lucian Gheorghiu

  http://www.cotidianul.ro/iesirile-lui-basescu-acoperirea-a-doua-subiecte-grele-si-pregatirea-diversiunii-post-9-decembrie-199646/

  Două evenimente de presă au acaparat luni „prima pagină” din media. Este vorba, în ordine cronologică, de condamnările „live” din fotbalul românesc – o premieră prin amploarea lor în ultimii 45 de ani – şi de declaraţia/conferinţa de presă susţinută de Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

  Întotdeauna când apar intempestiv astfel de evenimente care urmează să facă agenda zilei, automat se naşte o întrebare: oare ce alte subiecte trebuie acoperite din punct de vedere mediatic? Şi pentru ziua de luni, dar şi următoarele, răspunsul a venit repede:

  Raportul corpului de control al prim-ministrului primind marile nereguli de la CNADNR şi raportul DG Regio în care guvernul Boc, cu precădere MDRT,

  Este acuzat de fraude privind absorbţia a 505 milioane de euro din fonduri europene. !!!!!

  Da, sunt două subiecte extrem de fierbinţi, care în acest moment sunt doar la stadiul de raport. Dar urmează şi „tragerile la răpundere” şi nu este deloc exclus să se ajungă şi în zona penalului, iar printre „protagonişti” să se afle Elena Udrea, alte mărimi din PDL, precum şi clientela politică a acestui partid.

  Ei bine, aceste două subiecte trebuiau acoperite cu orice preţ. Pentru că sunt extrem de grave. Pentru că se referă la imensa risipă a banului public pentru clientela politică a PDL (cazul „CNADNR) şi pentru că se referă la fraudarea fondurilor europene (raportul DG Regio).

  Despre Raportul „CNADNR” s-a aflat sâmbătă, dintr-un amplu comunicat apărut pe site-ul Guvernului, şi era logic ca începând de luni să fie întors pe toate feţele. În ceea ce priveşte raportul DG Regio, s-au aflat ceva amănunte, doar declarativ, duminică, deci tot începând de luni ar fi urmat să devină „ subiect fierbinte”. Surpriză însă, exact în miezul zilei de luni, la ora 12.05, se află că Traian Băsescu solicită Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să reia procedura (aprobarea cererilor DNA) în cazurile Borbely şi Victor Paul Dobre cu ocazia discutării cazului „Trăşculescu”.

  Solicitarea lui Traian Băsescu a fost una 100% neconstituţională. Nici dacă am fi fost nu republică prezidenţială, ci mama republicilor prezidenţiale, Traian Băsescu nu ar fi putut să ceară aşa ceva Parlamentului. Pentru simplul motiv că o astfel de cerere o poate face doar procurorul general al României.

  De ce a recurs Traian Băsescu la o cerere neconstituţională este simplu de explicat. Ştia că solicitarea sa va fi respinsă. Ceea ce s-a şi întâmplat. (Aici trebuie subliniată şi uriaşa gafă a majorităţii USL din Biroul Permanent al Camerei şi ulterior a majorităţii USL din Comisia juridică: cererea lui Traian Băsescu nici măcar nu trebuia discutată. Pentru că era un subiect de nediscutat şi neconstituţional. Punct.)

  Respingerea – prin vot – în Comisia juridică a cererii lui Traian Băsescu i-a dat acestuia prilejul să anunţe susţinerea unei declaraţii de presă pentru ora 18.30. Anunţul a venit în jurul orei 17.00 şi astfel întreaga media a fost conectată la subiectul „ce va spune Traian Băsescu”. Între timp au apărut – în jurul orei 16.00 – şi condamnările „bombă” din fotbal (de regulă pronunţările în dosare aşa-zis „grele” suferă trei sau patru amânări; acum sentinţele s-au anunţat doar după o singură amânare), aşa că adevăratele şi gravele subiecte care puteau intra în dezbaterile media, cele două rapoarte mai sus amintite, au ieşit din schemă.

 23. 25 Doru Coarna noiembrie 14, 2012 la 5:23 pm

  @ Roxana Iordache,

  din placeri se moare mai des decat din neplaceri… aduc aici ca exemplu, gadilatul! Si fumatul! Si sexul! Si alcoolul!

  Ideea mea era ca neparticiparea masiva, ci doar firava, la scrutinul din decembrie, le produce tuturor frisoane, unu pt ca vor intelege ca esecul scrutinului din vara si manipularea lui ne arata limitele democratiei romanesti, naivitatea populatiei si incalcarea democratiei de catre cei mari, lucruri cu care ar trebui sa nu fim deacord si nici sa le uitam ca amnezicii, si doi, pt ca circul politic cum ca astia lupta impotriva alorlalti nu mai tine, baietii sunt impreuna, uniti in cuget si-n (ne)simtiri la maxim, iar noi ne-am prins si nu mai vrem teatrul asta politic ieftin si absolut destructiv pt tara. Si pt noi!

  Macar sa fie si ei mai subtiri, mai stilati, sa ne prindem dupa vreo doi ani… dar asa, cand se pun toti naucii si favorizatii pe liste, si cand stim ca vor iesi 100%, si cand mai stim ca 3-4 milioane de voturi vor merge unde trebuie, la udmr, la coana Nutzi, la… si la…, scuza-ma, nu merita sa arat ca sunt si fraier, doar asa, ca sa-mi promita ei iar ca-l vor suspenda pe Basescu… acum au scos alta, cica il vor demite direct (???), fara suspendare… poate l-au prins cu tradarea de tara, altminteri… Aiurea, toti astia au cate 100kg de nesimtire in viu, sa-i mai creada regnul lor, eu nu.

 24. 26 anonim noiembrie 14, 2012 la 5:46 pm

  Voi va faceti ca il suspendati si ei se fac ca se suspenda cu binecuvintarea ambasadei americane.Dpa o incercare mai apare o idee de suspendare in care cel suspendat il suspenda pe cei care vor sa-l suspende.Problema e ca a reusit sa te suspende.

 25. 27 blogideologic noiembrie 14, 2012 la 5:53 pm

  Arhiva lui Andrei Tarkovski a fost scoasă la licitaţie http://www.guardian.co.uk/film/2012/nov/06/andrei-tarkovsky-archive-auction?INTCMP=ILCNETTXT3487 Despre filmografia lui Andrei Tarkovski, unul dintre oamenii care cunoştea esenţa filmului, regizorul suedez Ingmar Bergman, declara : „Andrei Tarkovski a inventat un nou limbaj al filmului.”

 26. 28 dlnimeni noiembrie 14, 2012 la 6:12 pm

  Roxana, noi chiar suntem condamnati – pe viata – sa votam raul cel mai mic?

 27. 29 silvia, noiembrie 14, 2012 la 10:55 pm

  @ dlnimeni
  e tragic daca pana acum nu ati inteles ca nu avem de ales decat intre ala mic si ala mare, Raul. Bun mic si bun mare nu exista in politica, da’ macar un car de competenta si o a naibii mica de babornita de moralitate s-ar putea macar. Auzi colo la Victor, societate romaneasca retrograda,si cu cata degajare a spus asta, sau ca nu il intereseaza moralitatea, ar fi trebuit sa-i spuneti ca da este al naibii de mare nevoie de macar al naibii un pic de moralitate in politica romaneasca.

 28. 30 M.Voicu noiembrie 14, 2012 la 11:21 pm

  @Doru Coarna noiembrie 14, 2012 la 5:23pm scrie: ”eşecul scrutinului din varã şi manipularea lui ne arata limitele democraţiei româneşti
  În toatã istoria, şi cel mai evident este în istoria ştiinţei, faptele nu se schimbã, ci interpretarea lor. În ce scriserãţi eu citesc: eşecul scrutinului din varã prin manipularea rezultatilor; asta ne aratã limitele. Scrutinul se exprimã prin numãr de voturi, nu de ne-voturi ! Democraţie nu înseamnã cã trebuiau folosite datele de la recensãmântul lui Irod spre a ajunge la tâmpenia exprimatã cu umor: dacã faptele nu ar corespunde teoriei, cu atât mai rãu pentru fapte.
  Mergeţi la vot; teoria numerelor mari eliminã din influenţele perturbatoare

 29. 31 blogideologic noiembrie 15, 2012 la 5:03 am

  Agenţia de notaţie Fitch este urmărită de justiţia italiană http://www.lemonde.fr/economie/article/2012/11/14/fitch-suspend-ses-activites-en-italie-proces-en-suspens_1790480_3234.html Reamintesc că agenţia de notaţie Standard and Poor’s (S&P) a fost deja condamnată de justiţia australiană.

 30. 32 George Ban noiembrie 15, 2012 la 8:11 am

  De ce face Doru Coarna propaganda furibunda pentru neparticipare la vot? Poate raspundeti voi, ca daca zic eu, nu mai apar aici…

 31. 33 Marian Nicolae noiembrie 15, 2012 la 8:55 am

  @ Fragmentarium Politic

  „Dar nici planurile lui Basescu nu vor iesi dupa asteptari, nici cu MRU la Cotroceni, nici cu Adrian Nastase afara din viata politica! Intr-un fel, aruncandu-l in inchisoarea politica, Basescu i-a facut cel mai mare bine lui Nastase, al carui capital politic va deveni gigantic, incomparabil cu niciun altul din Romania!”

  Aici sa stiti ca aveti dreptate.

  Pe principiul unde dai si unde crapa, sau unde dai si unde iese cucui…..gazda noastra a castigat un imens capital politic, pe care un anume animal politic nu l-ar fi dorit niciodata….dar deh, cum spunea Toma Caragiu odata, asa e in tenis….

  Asa ca domnule profesor, stati linistit acolo in cantonament unde sunteti pentru moment, scrieti, deoarece sunteti citit, cititi deoarece va scriem, si aveti rabdare, c-o veni vara si pe ulita noastra.

  Ca fapt divers, bien sur:
  Am vazut ca pe langa secretarul de stat al SUA si directorul CIA a picat si generalul care trebuia sa ia comanda NATO.

  Sunt convins ca este doar o coincidenta…..
  Pe de alta parte, cum zice francezu’:

  Les histoires de cul sont toujours compliques…..

  Sau sa zicem altfel:
  Fiecare pasare pe limba ei piere…..

 32. 34 Iluminatu noiembrie 15, 2012 la 8:56 am

  GUVERNATORUL – UN MAŢOCHIST POLITIC
  Sau
  CONTINUITATE CU TRUPE DE OCUPAŢIE UE

  Un şir de trădări naţionale sub masca unei « democraţii de bandă » este prezenţa constantă în toţi anii de după loviluţie a Guvernatorului spirochetat – troglodit. Pustiirea avuţiei naţionale, devastarea demografică, înstrăinarea gliei strămoşeşti, incultura generalizată, părtinirea maghiară, demolarea sistemului de apărare naţională, anihilarea sentimentelor patriotice, etc., susţinute cu dovezi arhicunoscute, îl pot trimite printr-un « proces târgoviştean » în faţa plutonului de execuţie. Capul pe care recent îl scoate de sub propriul bălegar politic este telecomandat din regia groazei păpuşarilor externi, iar instrumentarul mincinos şi provocator, dinadins, caută răzmeriţa, inerentă unui ajutor militar « de salvare naţională » : vezi Doamne !
  Sigur că maţochismul politic îi hrăneşte tangajul unui cerebel spirochetat.
  În aceste 25 de zile până la deschiderea coliviei pasărei speranţei mioritice NU TREBUIE SĂ GREŞIM !

 33. 35 Marian Nicolae noiembrie 15, 2012 la 9:01 am

  @ Doru Coarna,

  Sa stiti ca pesimismul dumneavoastra este foarte sanatos.
  Chapeau bas cum zice francezu’ Goethe……

 34. 36 Marian Nicolae noiembrie 15, 2012 la 9:34 am

  Cu acordul gazdei noastre, careia ii multumesc pe aceasta cale, mai jos gasiti doua link-uri catre vestita Declaratie Balfour, o varianta in romaneste si una in engleza.

  Pentru a intelege implicatiile romanilor in Noua Declaratie Balfour, inchipuiti-va ca noi romanii, suntem acum in 2012 ceea ce au fost palestinienii si Palestina in 1917:

  Popor de distrus si tara de ocupat de catre evrei:

  Asa ca va rog din suflet sa mergeti la vot si sa votati cu USL-ul, singurul care poate scoate tara din marasmul economic, social, industrial si agricol in care se gaseste Romania acum.

 35. 37 Marian Nicolae noiembrie 15, 2012 la 10:27 am

  România, vândută la hectar
  Autor: Alexandru Boariu

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/174131.html

  Potrivit tratatului de aderare la UE, începând cu anul 2014, străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în România.

  Pământul românesc fiind de cea mai bună calitate, precum și foarte ieftin, este lesne de prevăzut că cererea va fi enormă.

  Autoritățile române au renunțat să mai facă demersurile necesare pentru a amâna liberalizarea pieței funciare, așa cum au făcut cele din Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia. Deși tratatul stabilește o perioadă de tranziție de şapte ani de la aderare, permițând statelor membre să mențină restricțiile în privința achiziției de terenuri agricole și forestiere de către persoane fizice și juridice din alte ţări, în ultimii ani, mari suprafețe din terenul arabil al României au ajuns în proprietatea unor entități străine.

  Potrivit legislației actuale, teoretic, niciun cetăţean străin nu poate cumpăra teren agricol în România. Practic, însă, este nevoie doar de o firmă înregistrată în România, care figurează ca persoană juridică, şi aceasta poate avea în posesie terenuri agricole. Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat pentru Capital că cifrele vehiculate de actualii guvernanți nu sunt reale și că, de fapt, în momentul de față, nu doar 700.000 de ha, atât cât declară Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ci în jur de 800.000 de ha, adică, aproape 10% din terenul arabil al României, se află deja în proprietatea străinilor. Ca urmare, România se situează pe primul loc în Europa şi pe locul zece în lume după procentul de teren agricol deţinut de companii străine.

  Printre firmele străine care dețin mari suprafețe de teren în România se numără Prio Foods, din Portugalia, care deține 25.200 ha, Agro Chirnogi și Maria Trading, din Liban (25.000 ha), DN Agrar Group din Olanda (11.000 ha), First Farms și Ingleby Company, ambele din Danemarca (9.500 ha, respectiv 8.600 ha), Germanagrar, din Germania (8.000 ha), Assigurazioni Generali, din Italia(4.600 ha) etc. Una peste alta, la un preț mediu de 2.000 de euro/ha, companiile străine dețin în România terenuri agricole în valoare de 1,6 miliarde de euro.
  Constantin: „Vom pune unele condiții“

  Actualul ministru al agriculturii, Daniel Constantin, a declarat de mai multe ori în ultimele zile că, potrivit tratatului de aderare la UE, nu mai putem face astfel de modificări, pentru că ar însemna ratificarea eventualelor amendamente de către toate celelalte 26 de state membre. „Nu avem garanţia că se mai poate face acest lucru până în 2014, când va intra în funcțiune Noua Politică Agricolă“- spune Constantin. El a precizat însă, pentru Capital, că MADR are în lucru un set de măsuri menite să protejeze piața funciară din România după liberalizarea acesteia și să asigure competitivitate pe această piață pentru agricultorii români, în raport cu investitorii străini. „Acest document va fi supus dezbaterii publice, în 2013, vom discuta cu asociațiile de producători și cu toți cei interesați și vom ajunge la o formulă acceptată de toată lumea“, ne-a declarat Constantin. O măsură avută în vedere de autorii documentului constă în limitarea suprafețelor vândute străinilor. „O să vedem la cât o să limităm această suprafață, la 300, la 500 sau la 700 de hectare, după cum va reieși în urma dezbaterii“, spune Constantin. O altă măsură ar fi condiționarea vânzării de experiența potențialilor cumpărători în domeniul agricol. „Vom vedea câți ani de experiență vor trebui să aibă cei care vor să cumpere teren agricol în România – trei, cinci sau șapte ani – pentru că trebuie să ne asigurăm că terenul va fi folosit pentru agricultură, și nu pentru zona imobiliară sau pentru alte scopuri“, ne-a spus ministrul agriculturii.

  Demersuri abandonate
  Dar opinia fostului ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, este că auto¬ritățile române abordează o atitudine greșită în această chestiune atât de importantă pentru viitorul agriculturii românești: „Din păcate, nici domnul Fuia (ministru al agriculturii în guvernul Boc – n.red), nici domnul Constantin nu au continuat demersurile pe care noi le-am demarat în 2010, în scopul amânării termenului pentru liberalizarea pieței funciare. Am avut în acest sens numeroase consultări cu polonezii, cu ungurii, cu cehii și cu slovacii, am discutat și cu ministrul agriculturii din Germania și urma să semnăm un memorandum pentru amânarea acestei liberalizări până în 2020, document pe care să-l supunem apoi spre aprobare Comisiei Europene. Dar văd că toate aceste demesuri s-au oprit, și acum se merge doar pe introducerea unor restricții la vânzare. Numai că trebuie știut faptul că și astfel de condiții vor trebui negociate și aprobate de Comisia Europeană“.

  În legătură cu afirmațiile oficialilor MADR că nu mai este timp pentru a obține amânarea termenului, Culiță Tărâță a declarat pentru Capital: „ E o prostie! Ungurii au cerut prelungirea până în 2014 și au obținut-o. Polonezii, cehii, slovacii, toți au cerut prelungirea termenului inițial și l-au obținut sau îl vor obține. De ce nu l-ar putea obține și România?“ Legat de prețul actual al pământului, Culiță Tărâță ne-a spus că acesta oscilează între 2.000 și 2.500 de euo/ha pentru terenurile cele mai bune și irigabile și de circa 1.000-1.500 de euro/ha pentru celelalte terenuri.

  „Important este cum va fi folosit acest pamânt, cum va fi prezervată valoarea lui, pentru a fi folositor și generațiilor viitoare. Or, pentru asta, va trebui să ne luăm măsuri din timp, altfel ne batem joc de cea mai mare bogăție cu care ne-a înzestrat Dumnezeu.”
  Culiță Tărâță

 36. 38 dlnimeni noiembrie 15, 2012 la 10:57 am

  Silvia: Pasarica, muta-ti cuibul si te du!

 37. 39 dlnimeni noiembrie 15, 2012 la 11:19 am

  George Ban, Doru Coarna si toti ceilalti: Probabil ca dl Coarna doreste sa afirme ceea ce afirm si eu si anume ca listele cu candidati ale useleului contin destule personaje dubioase; daca ar fi fost unul-doua, treaca-mearga, insa sunt destule pentru ca o parte dintre alegatori sa nu se mai simta asa de apropiati de usele astfel incit sa si voteze aceasta formatiune; ceea ce ii va duce in absenteism, deoarece arede nu vor vota, dandiaconescu provoaca voma iar dl cvt a ajuns sa se scuipe public cu borfetul de mahala. Chestiunea nu este lipsita de oarecare importanta, deoarece in directia descurajarii prezentei la vot merg si fortele prezidentiale, utilizind mai multe metode. Din nefericire, problema nu poate fi rezolvata astupind gura celor care o semnaleaza aici.
  Stimati colegi comentatori, va propun altceva, care sa ne uneasca, cumva, in diversitate: haideti ca, in loc sa mergem la vot strimbind din nas – datorita listelor useliste – sau in loc sa nu mergem la vot deloc, haideti sa mergem sa votam fiecare in locul unui prieten comun care a fost lipsit abuziv si nedrept de posibilitatea de a vota: dl Adrian Nastase. Ne-a gazduit scrisele atitia ani, a schimbat, cit a putut, opinii cu noi, astfel incit eu unul cred ca merita pe deplin sa ii tinem locul la vot. Sa fim fiecare, pentru o clipa – aceea a votarii – cite un Adrian Nastase votind si dind, in acest fel, cite o scatoalca pe chelia prezidentiala. Prieteni, haidem la vot pentru Adrian Nastase!

 38. 40 santinela noiembrie 15, 2012 la 11:59 am

  GEORGE BAN- ai intrebat ceva.Iti raspund.Asta tine cu ungurii !

 39. 41 Roxana Iordache noiembrie 15, 2012 la 1:30 pm

  @Doru Coarnă, staţi, bre, acasă şi faceţi-i plăcere după plăcere, că de murit, nu moare cât trăiesc făcătorii de plăceri ca dvs. 🙂

  @dlnimeni. Ei, nu chiar pe viaţă. 🙂 Pe viaţă şi pe moarte. 😛

  @fragmentarium. Sunteţi amabil să precizaţi ce greşeli a făcut Crin Antonescu în calitate de preşedinte interimar? Să nu-mi spuneţi că promulgarea legii, fiindcă e o lege pe care PSD a refuzat să o amendeze pentru scoaterea cvorumului, aşa cum au propus liberalii. Mai bine recunoaşteţi că preferaţi să susţineţi loseri, dar să fie ai voştri, decât să susţineţi împreună cu PNL un învingător, cum ar fi fost încă din 2009 Antonescu, dacă PSD nu-l prefera pe Geoană, doar ca să-i deconteze eşecul. Până la alianţa cu liberalii, PSD a ţinut-o numai în succesuri, adică, poziţie subalternă. La fel a fost sabotat şi Adrian Năstase în 2004, tot din interiorul PSD, cu veselul concurs al domnului Iliescu (graţietor de Miron Cozma, etc.) şi cu nuca-n perete de declaraţie a lui Geoană că Năstase n-are nevoie de anumite voturi în turul al doilea.

  Forţa PSD (con)stă în oameni ca Liviu Dragnea, Al. Athanasiu, Duvăz sau Cătălin Ivan – că Adrian Năstase s-a autocondamnat din momentul în care nu l-a executat pe dezaxat, al cărui loc era la boulangerie, nu la Cotroceni.

  Partereriatul cu PNL e cel mai bun lucru care i s-a întâmplat PSD şi reciproca e valabilă în măsura în care USL reuşeşte să spulbere stabilimentul băsist şi să reformeze cu adevărat ţara, salvând-o din condiţia de sclavă a finanţei mondiale. Pentru asta e nevoie imperativă de Crin preşedinte, deşi eu ca şi el am prefera monarhia. Vă băgaţi? 😆

 40. 42 Marian Nicolae noiembrie 15, 2012 la 2:41 pm

  Ne dau afara din Europa cica….daca-l suspendam inca odata pe ilegalul de la Cotroceni.

  D-aia nu mai ploua…dupa ce ne-au devalizat toata tara, acum pamantul agricol a mai ramas de furat si populatia romana de imprastiat in lume…

  Sebastian Lăzăroiu (I):
  Ponta e un pion, şi-a jucat cartea prost, va ieşi din schemă
  de Dan Duca

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/sebastian-lazaroiu-ponta-e-un-pion-si-a-jucat-cartea-prost-va-iesi-din-schema-86982.html

  „R: Presupunând că suspendarea are loc, ce va face preşedintele?

  S.L: Eu cred că dacă se mai produce o suspendare şi nu exagerez, pentru că ştiu care e atmosfera la Bruxelles şi la Washington, şi o ştiu şi cei din USL, eu nu cred că SUA VA MAI MENŢINE Parteneriatul Strategic .

  În ziua în care Parlamentul îl suspendă pe preşedinte, e probabil că SUA să aibă o poziţie foarte tranşantă în privinţa Parteneriatului strategic, iar Uniunea Europeană, foarte probabil, ne va SUSPENDA dreptul de vot, ceea ce ar fi o CATASTROFĂ, practic eşti scos din UE.

  Teoretic eşti acolo, dar nu mai contezi. Eu aş putea să bag mâna în foc că asta se va întâmpla în ziua în care Parlamentul ar mai face o nouă suspendare. După-aia, Dumnezeu cu mila, suntem o ţară din Asia, nu mai suntem o ţară europeană, nici nu îmi mai dau seama ce miză ar avea preşedintele sau alţi lideri politici care mai rămân responsabili.”

 41. 45 Marian Nicolae noiembrie 15, 2012 la 4:36 pm

  Top 3 cele mai păguboase investiţii în infrastructură

  http://voxpublica.realitatea.net/business-economie/top-3-cele-mai-paguboase-investitii-in-infrastructura-76689.html

  Aberant de scumpe şi aproape inutile

  3. Pista aeroportului Băneasa. Pista a fost modernizată în 2007 pentru 20 de milioane de euro. A fost folosită la capacitate normală doar cinci ani, pentru că săptămâna trecută aeroportul s-a închis de tot. Terminalul urmează să fie renovat, pentru încă cel puţin 7 milioane de euro iar după redeschidere aeroportul va primi doar curse VIP şi charter. Ceea ce n-ar fi o problemă dacă ele ar fi destule cât să acopere sumele masive îngropate până acum. Însă piaţa este atât de mică încât probabil nu vor fi acoperite nici măcar costurile operaţionale. Ceea ce înseamnă că Patriciu, Niculae, şi eventual Ţiriac (dacă nu va rămâne pe Otopeni) au fost subvenţionaţi din banii contribuabililor.

  2. Pasajul Basarab. Pilonii spectaculoşi din mijlocul Capitalei par să ajute la traversarea unui râu la fel de spectaculos. În realitate, cei doi kilometri de pod trec peste o cale ferată care se opreşte după doar 500 de metri. La începutul anilor 2000, când se discuta oportunitatea pasajului, a existat şi varianta construirii unei gări noi, la jumătate de kilometru distanţă, astfel încât bulevardul să rămână la nivelul zero. Costurile estimate erau însă apropiate: cam 80 de milioane de dolari pentru oricare variantă, aşa că a fost ales pasajul. După care, preţul s-a triplat.

  1. Autostrada Bechtel. Traseul a fost contestat de la început, pentru că nu urma coridorul IV european, motiv pentru care nu putea primi nici finanţare. Constructorul a primit-o fără licitaţie apoi a întors toate încercările de “renegociere” în avantajul său. Pentru că statul nu a plătit la timp, nici Bechtel nu a mai fost legată de clauzele legate de preţ. 7 ani mai târziu, Bechtel a acceptat să se retragă cu cei un miliard de euro încasaţi. A construit 50 de kilometri de “autostradă” de-nicăieri-către-nicăieri (scuze urbelor insultate prin această expresie) şi care probabil nu va mai fi continuată în următorii 20 de ani.

  Comentarii pe riscograma.ro

 42. 47 Doru Coarna noiembrie 15, 2012 la 6:43 pm

  @ dl nimeni,

  mda, mai c-as vota in locul gazdei, mi-ai pus bine de tot problema si ai dreptate, sistemul trebuie pedepsit totusi.

  Pt restul: eu nu va spun sa nu votati, ci doar ca eu nu votez de data asta, dati-mi si mie voie sa le platesc dezamagirea din vara.

  Si pt ca apare o contradictie logica: votati voi! Votati pt USL si pt AN!
  Votati pt social-democratie si liberalism national, votati impotriva globalizarii si a popularismului european! Si impotriva amestecului grosolan in treburile si peste interesele Romaniei!

  Cat de seriosi vor fi noii castigatori de mandate? Dar nu conteaza, oricum vor uita si de voi si de tot ceea ce v-au promis din seara de 9 dec.a.c., dar cel putin veti avea cui sa reamintiti ca au facut niste promisiuni iar voi, alegand acele promisiuni, i-ati ales implicit pe cei care le peroreaza! Este democratic asa, dar si sa nu uitati ca astea-s promisiuni electorale, este iarasi democratic!

  Din umila mea experienta, nu se va schimba nimic caci nivelul de trai tot va scade, bogatii vor fi si mai bogati din banul public (conteaza daca asta se va intampla cu emotii- in varianta Basescu- sau fara, in varianta USL), Romania va executa fara sa discute ordinele PPE, UE, SUA si va satisface toate interesele acestora atat cat va mai putea, iar noi vom primi Schengen in ajunul desfiintarii Uniunii, money de la FMI -NEVER! si nu stiu din ce vor acoperi guvernantii fondurile de pensii, de sanatate, de aparare, dar bucuria cea mai mare este ca tara a iesit in sfarsit din recesiune, IN TIMP CE TARILE DIN ZONA EURO ABIA AU INTRAT, PT PRIMA OARA DE CAND EXISTA UNIUNEA!!! Voi ce ziceti, intra Franta si Germania in recesiune si iese Romania? Ei, daca vreti sa vedeti calibrul minciunii cu care va trateaza astia, cam acesta este! Mai avem sa intrecem SUA la nivel de trai si Suedia la protectie sociala, dar astea in 2014, la prezidentiale…
  Iar minciuna de mai sus provine simultan de la Ponta si Basescu, au lansat-o zilele trecute impreuna de la Cotroceni, iar eu sunt suparat ca daca de la ultimul mai aflasem asta de cateva ori pe vremea lui Boc, de la primul aveam alte pretentii…

  Raman deci la desene animate…

  PS. Draga George, nu am conexiuni la nivelul acestui blog, poti spune orice despre mine sau despre AN, ori despre Ponta & Basescu si va apare, te asigur! Sincer vorbind, cunosc oamenii responsabili cu blogul, dar nici pe departe nu le pot solicita vreo cenzura, Doamne-fereste! De fapt nici AN nu a facut asta, cu exceptia catorva deraiati care scriau in slang si fara umor macar…
  Tot ceea ce te rog este sa ma critici constructiv, cu argumente si fara porniri, nu-ti cer prea mult, o nimica toata…

 43. 48 silvia, noiembrie 15, 2012 la 10:18 pm

  @ Dlnimeni, asa cum zicea Domnul George Becali, sunteti o doamna cu bun simt, iar eu nu jignesc doamnele.

  Subscriu propunerii legata de vot, si mai mult de-atat as propune sa-i spunem si personal pe 3.

  @George Ban, nu-ti face griji cei care intra aici au deja o opinie formata, ori e una ori e alta. Va asigur ca pritenul nostru va vota printre primii.

 44. 49 silvia, noiembrie 15, 2012 la 10:42 pm

  @Roxana Iordache, pana iti raspunde FP, iti spun ce cred eu ca a gresit, in primul rand nu s-a purtat ca un presedinte, unu adevarat, altfel decat Basescu, de fapt nu a transmis nimic, parea ca nu ii este locul acolo, nu la Cotroceni, ci in inalta functie pt care lupta. Numai ca stii dta cum este cu alegerea dintre ala mic si ala mare.

  De acord cu tine in celelate privinte pana la monarhie. Si pe cine ai vrea tu sa aduci Roxana, pe Margo sau pe Nichi? Cumva vor si ei sa-si ia tara inapoi? Draga Roxana Romania nu este nici a lui MRU nici a acelor la care te gandesti, pamantul ista a fost si va fi in veci doar al ROMANILOR cu voia lui DUMNEZEU.

 45. 50 silvia, noiembrie 16, 2012 la 6:26 am

  @dlnimeni, si nu ai cum sa nu alegi intre un rau mai mic si unul mai mare, nu fiindca politica ar fi incompatibila cu moralitatea sau competenta, ci fiindca este simplu, DECIZIA POLITICA IN DEMOCRATIE, ASA CUM ZICEA GAZDA NOASTRA, ESTE LUATA DE MAI MULTI, DEMOCRATIA INSEAMNA MAI MULTI, nu inseamna ca un candidat nu poate sa fie mai bun sau mai rau, ci de cum isi alege oamenii, colegii, partenerii de echipa. Un bun lider trebuie sa aiba intelepciunea sa-si aleaga echipa potrivita formata din mai multi buni decat rai, asta este LEGENDA RAULUI MIC SAU RAULUI MAI MARE DIN POLITICA si asta face diferenta, sau astfel incat balanta sa inclina spre bine.

  Supararea noastra si in consecinta, decizia unora de a nu dori sa participe la vot, deriva din incapacitatea liderilor politici de a nu alege in echipa decat RAI MARI, si uite asa am ajuns unde am ajuns, si nu fiindca un candidat sau un partid nu este asemeni albului pur.

  ps. corectati domniile voastre comentariile mele de mai sus, am precizat asta ca nu cumva sa nu va pierdeti energia contempland ceara sau cum zic concetatenii nostri, ambalajul.

 46. 51 dlnimeni noiembrie 16, 2012 la 8:44 am

  Doru Coarna: credeti ca, dupa atitia ani de scris aici, este cazul sa luati lucrurile cu „mda”?

 47. 52 dlnimeni noiembrie 16, 2012 la 8:49 am

  Silvia: nu e nevoie de subscriptia dimneavoastra, ma descurc.


 1. 1 Sub pretextul ca este ingrijorat cu privire la MCV Basescu Traian ataca USL, Parlamentul, Guvernul si presa « Hai ca se poate! Trackback pe noiembrie 13, 2012 la 3:22 pm
 2. 2 Afacerea Petraeus « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 14, 2012 la 10:41 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: