Suveranitate şi graţiere

Zilele trecute, l-am urmărit pe profesorul Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României, în dialog cu Emil Hurezeanu, dând, indirect, o lecţie de demnitate naţională altor lideri politici din România. Între alte comentarii notabile, domnul Constantinescu a subliniat reacţia sa, transmisă la Bruxelles, în legătură cu cerinţa impusă României (în perioada interimatului) ca preşedintele să nu acorde nici o graţiere.

Sigur, dincolo de faptul că echipa PPE de la Bruxelles, Barroso – Reding – Day, în colaborare cu echipa Băsescu – Macovei – Morar, aveau în vedere cazul meu, ascunzându-l într-o formulă de principiu, dincolo de faptul că această interdicţie, împusă liderilor de la Bucureşti, a confirmat faptul că, în realitate, condamnarea mea a avut un caracter politic, comandat, dincolo de faptul că nu aveam de gând şi nu am de gând să cer o graţiere a pedepsei, fiind nevinovat, dincolo de toate acestea, interdicţia a fost şi este umilitoare pentru statul român, pentru suveranitatea sa.

România a fost tratată de unii funcţionari de la Bruxelles ca o colonie, lipsită de atributele suveranităţii. În esenţă, exercitarea unei prerogative constituţionale (art. 94) a fost suspendată printr-o „directivă” politică de la Bruxelles. În doctrina clasică anglo-saxonă „domeniul rezervat” al statelor este reprezentat de „onorea, interesele vitale şi esenţiale ale lor.” În cazul României, nu mai există acest „domeniu rezervat”?

Este evident că o astfel de decizie impusă României nu este specifică relaţiilor în interiorul unei „federaţii europene, bazată pe state-naţiuni”, ci este asemănătoare relaţiilor dintre o metropolă şi o colonie, dintre „licurici” şi diverşi „iubitori de licurici”.

Nu am comentat până acum acest episod pentru că această decizie de la Bruxelles, mă viza în mod clar. În condiţiile în care am declarat că nu am în vedere să transmit o cerere de graţiere, cu atât mai mult s-ar fi impus – în opinia mea – o reacţie fermă din partea autorităţilor române.

Demnitatea naţională nu se alocă cu porţia de la Bruxelles în cadrul programelor de fonduri nerambursabile, ci se câştigă, în timp, prin atitudini ferme, lipsite de echivoc, respectând demnitatea celorlaţi dar cerându-le să o respecte şi ei pe a noastră.

42 Răspunsuri to “Suveranitate şi graţiere”


  1. 1 santinela noiembrie 7, 2012 la 11:37 am

    Dar actuala majoritate parlamentara pina acum puteau sa „produca” o amnistie.Se rezolvau toate problemele !

  2. 2 Marian Nicolae noiembrie 7, 2012 la 11:46 am

    Acest lucru ne duce cu gandul la faptul ca homo evreicus impreuna cu homo penticostalis si homo adventisis „au pus-o” de un mic Genocid asupra amaratului homo ortdodoxis…..la scara mondiala.

    Fapt care ne duce la un alt mare Genocid asupra unei alte specii de hominide, anume Genocidul aplicat asupra lui homo neaderthalis de catre homo sapiens…..

    De subliniat faptul ca in al doilea scenariu avem totusi doua specii distincte, lucru care nu este aplicabil in primul caz, unde avem oameni din aceeasi specie:

    HOMO SAPIENS….

    De aici rezulta intrebarea:

    Bai, homo evreicus, homo penticostalis si homo adventisis, vi s-a urat cu traiul pe aceasta planeta???

    V-ati tamoit???

    Ce v-a apucat?

  3. 3 Lucia Gusatu noiembrie 7, 2012 la 11:53 am

    D-le prim-ministru aveti multa dreptate cand subliniati ca nu mai exista demnitate nationala ,fiind priviti ca cea mai de jos colonie. Si asta pentru ca cei avizati sa ne impuna in fata lumii, au preferat tradarea si capul plecat, spre a ramane legati de scaune si de izvorul de beneficii, pana la rasfat! Iar cazul Cimitirului central din Cluj-Napoca, batjocorit de boc, dar nefinalizat datorita interventiei energice a mult hulitului Gheorghe Funar,singurul opozant real ,la ciuma portocalie in Cluj-Napoca, este o noua dovada de tradare! Si la toate acestea interventia guvernului este insesizabila.Unde se va ajunge?!

  4. 5 Marian Nicolae noiembrie 7, 2012 la 12:01 pm

    Gratiere de la cine, de la acestia:

    „Vulturii” au ochit Iranul și Siria

    http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/bush-invingatorul-alegerilor-din-sua-85675

    ……………”În timpul mandatului lui George W. Bush, „neoconservatorii” adunați în jurul său au pledat în favoarea unei politici externe a forței, fondată pe o morală a disprețului față de negocierile diplomatice, precum și pe un amestec de brutalitate și cinism. În prezent, „vulturii”, cum mai sunt denumiți „neoconservatorii” americani, promovează așa-numitul „drept divin al intervențiilor militare preventive”, în special în cazul Iranului, plecând urechea la dorințele premierului israelian Benjamin Netanyahu. O altă țintă a neoconservatorilor americani rămâne președintele sirian Bashar al-Assad, al cărui cap l-ar fi vrut căzut încă de anul trecut, din timpul Primăverii Arabe, obiectiv pe care speră să îl atingă după aceste alegeri.”

    Never, ever……

  5. 6 Marian Nicolae noiembrie 7, 2012 la 12:09 pm

    Iata cum oamenii pot fi ajutati sa iasa mai repede din sistem pe o cale mai mult sau mai putin naturala:

    http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/19-organisme-modificate-genetic-ameninta-cu-cancerul-85598

    Uniunea Europeană analizează oportunitatea aprobării a 19 culturi modificate genetic rezistente la erbicide • Pățiți, fermierii americani avertizează asupra pericolului dezvoltării buruienilor rezistente, fapt ce duce la crearea de erbicide mai puternice, deci mai toxice, la pulverizări mai dese, la degradarea solului și, evident, la un pericol de toxicitate mai mare • Afecțiunile dermatologice, cancerul sau Parkinsonul ar putea fi principalele boli cu care s-ar alege populația afectată

    Această stare de fapt este reflectată în documentarul „Growing Doubt”, realizat de Greenpeace și filmat în Argentina și în Statele Unite, unde comunitățile de fermieri vorbesc despre cum monoculturile rezistente la erbicide au afectat economia, mediul și societatea. Spre exemplu, în Argentina, femeile dintr-o comunitate învecinată unor câmpuri cultivate cu soia HTGE au ales voluntar să fie sterilizate pentru a nu da naștere unor copii bolnavi.

  6. 7 zamoreanul noiembrie 7, 2012 la 12:25 pm

    Cum e domnule Năstase?
    Bateți șaua să priceapă măgarul?
    Sunt zeci de suflete ce acum vă sunt colegi de suferință și sunt convins că majoritatea din aceștia sunt autorii unor infracțiuni simple. Mulți dintre ei de voie sau de nevoie, au fost nevoiți să găsească o alternativă pentru a supraviețui și întreține familia..
    Supraaglomerarea penitenciarelor este rodul politicului din care ați făcut parte inclusiv dvs. Altfel spus, prin politici incoerente, politicul nu a fost capabil să genere locuri de muncă și protecție socială.
    Consider că nu este o soluție grațierea singulară sau colectivă câtă vreme legea penală nu e funcțională în ce privește integrarea în societate a persoanelor care au suferit o pedeapsă privativă de libertate.
    Sper ca dvs. să fiți un model de demnitate măcar pe viitor și să nu generați un precedent sub efectul unei grațieri individuale.
    Mulțumiții lui Dumnezeu ca aveți o familie și stare financiară, dar mai ales privilegii de care 99,99% dintre colegii dvs n-o au.
    Eu nu știu dacă ați fost condamnat la comandă politică ori ba, problema este că și în cazul dvs. există o sentință de condamnare ca și în cazul colegilor de suferință și măcar din respect față de aceștia și de lege, vă propun să „să vă purtați crucea” așa cum v-a fost sortit.

  7. 9 blogideologic noiembrie 7, 2012 la 1:10 pm

    Se trag secuii din siculi ? / Ideologii maghiarizării afirmă că +Secuii îi au ca strămoşi pe SICULII care erau originari din centrul peninsulei italice şi care au dat şi numele Siciliei de azi+ Chiar şi articolul despre secui din Wikipedia de limba Limba Română http://ro.wikipedia.org/wiki/Secui depreciază această ipoteză, ca fiind “puțin plauzibilă”. Dar, în fine, dacă vor ei, hai să evaluăm independent ipoteza. Autorul latin Marcus Tullius Cicero (născut la106 î.Hr. şi decedat la 43 î.Hr.) a fost ales questor în Sicilia în anul 75 î.Hr. şi a rămas acolo vreo cinci ani. A scris extins despre populaţie, agricultură, impozitări şi oraşe. Populaţia cunoştea elina şi latina. Deci dacă secuii proveneau din Sicilia, ar fi ştiut şi ei ceva rudimente din aceste limbaje sacre. Dar certamente nu este cazul ! În fine, să trecem peste acest impediment, plus itinerariul. Să admitem că secuii maghiarizaţi ar fi avut un ghid genial, anume pe Hannibal. Pentru că nu ar fi fost cu totul imposibilă o întâlnire între siculii originari, din Sicilia, şi cartaginezul Hannibal (născut la 247 î.Hr. şi decedat la 183 î.Hr.). În finalul vieţii, fiind urmărit de romani, a ajuns pe malul Mării Negre, în Bithynia. Fireşte, Cicero scrie despre aceasta, dar nu spune că ar fi călăuzit o transhumanţă de siculi, ce s-ar fi descurcat apoi pe cont propriu, până în Harghita. Şi nici alţi autori antici nu vorbesc despre această transhumanţă a siculilor care vor deveni secui la capătul drumului lor lung şi întortocheat (pot cumva ideologii secuilor maghiarizaţi să ne furnizeze o hartă ?). Oricum, din centrul peninsulei italice siculii au plecat spre Sud, nu spre Nord, deci se exclude un itinerar pe rîul Savus, pe care ştim totuşi că Burebista a făcut un parcurs victorios cu dacii săi luptători.

  8. 10 NELU FIERARU noiembrie 7, 2012 la 2:12 pm

    DEMNITATEA STATULUI STA IN DEMNITATEA POPORULUI! DAR,CARE POPOR,CARE SE CALCA IN PICIOARE LA POMANA SI SE ASCUNDE PRIN CASE SAU CARCIUMI CAND AR TREBUI SA IASA IN STRADA SA ISI APERE DREPTURILE! LA ASA POPOR,ASA CONDUCATORI SI ACEASTA ESTE DEMNITATEA! NIMENI NU NE IMPUNE,NOI NE SUPUNEM .DE TOT CE NI SE INTAMPLA,RAU SAU BINE,NUMAI NOI SUNTEM VINOVATI!

  9. 11 Porthos noiembrie 7, 2012 la 2:13 pm

    @ zamoreanul

    Domnul Năstase a explicat foarte clar că nu are de ce să ceară o grațiere pentru o condamnare POLITICĂ.

    Sfatul dat domnului Năstase „de a-și purta crucea” mi se pare pare de o rară nesimțire. Îți urez să ai parte de aceeași nedreptate, astfel încât să ai ocazia de a-ți aplica tu însuți sfatul.

  10. 12 Karakas noiembrie 7, 2012 la 3:12 pm

    Politicienii nostri, ma refer in special la Basescu & Sons Inc., sunt mult prea preocupati de subtul la Licurici. Au ei curajul si interesul sa iasa in fata natiunii sa spuna adevarul despre Marele Frate (Big Brother)?

    Iata ce scrie Der Spiegel in „Notes on the Decline of a Great Nation”:

    „The United States is frittering away its role as a model for the rest of the world. The political system is plagued by an absurd level of hatred, the economy is stagnating and the infrastructure is falling into a miserable state of disrepair. On this election eve, many Americans are losing faith in their country’s future….

    After a brilliant century and a terrible decade, the United States, in this important election year, has reached a point in its history when the obvious can no longer be denied: The reality of life in America so greatly contradicts the claim – albeit one that has always been exaggerated – to be the „greatest nation on earth,” that even the most ardent patriots must be overcome with doubt….

    In the show, the audience reacts with shock, just as a real-life American audience would. But the truth is that America has transformed itself into a land of limited opportunities. In fact, that was the way SPIEGEL referred to the United States in a 1979 cover story, when the US economy had been hard-hit by the oil crisis.

    But today’s crisis is far more comprehensive, extending to the social, political and spiritual realms. The worst thing about it is that the country still refuses to engage in any debate over the reasons for its decline. It seems as if many Americans today no longer want to talk about how they can strengthen their union. Criticism is seen as a betrayal of America’s greatness….

    his gridlock applies to all political spheres. America’s schools, for which the country spends more than any other nation on earth, are more like „dropout factories” in big cities like Chicago and the capital, Washington. Some 1.3 million students drop out of high school each year in the US before they have the chance to graduate.

    Although many American universities are still among the world’s top institutions, they have become unaffordable for many Americans. Every year, universities are forced to raise their already outrageously high tuition levels, partly because of declining government support. In fact, states like California now spend more money on prisons than universities….

    American college and university graduates owe a total of $1 trillion in student loan debt, which exceeds total American consumer credit card debt. …

    This now seems to be dawning on many of those who used to come to the United States because it was the country of their dreams. According to new studies, highly qualified immigrants from India and China are increasingly turning their backs on the country after finishing their studies there, secretly hoping for better opportunities back home. America is no longer as attractive a magnet as it once was. And, of course, China and India, the native countries of many potential immigrants, have become significantly stronger….

    In Today’s America, Long-Term Goals Stand No Chance…

    Nevertheless, „decline” is a big word, especially for a nation that is still the world’s number one economic and military power, and will remain so for at least the next decade. It’s also a country whose innovative energy seems unbroken in many fields, and one that, unlike Europe, has balanced population growth and enormous mineral resources. In fact, when it comes to the demise of former world powers, Europe’s decline is much more evident than that of the United States.

    But America is losing ground: as a model, as a driving force and as an old and bright beacon for the West. …

    Sa-ti zica asta o voce de dreapta a unei natiuni pe care tu ai invins-o in al doilea razboi mondial trebuie sa doara…

    Daca aia care se dau „mari prieteni” cu SUA („frati de arme” zice Fota) ar avea cit de cit o afectiune reala pentru SUA, ar incerca sa le mai ia pinza de paianjen de pe ochi, incepind cu ce fac prin Romania. Dar sluga tot sluga ramine!

    http://www.spiegel.de/international/world/divided-states-of-america-notes-on-the-decline-of-a-great-nation-a-865295-druck.html

  11. 13 dorian65 noiembrie 7, 2012 la 3:35 pm

    Domnule Nastase am mai spus cei doi Pic si Poc au fost si sunt inca niste diletanti.Cel mai tare calca in strachini Antonescu.
    Pai,daca cei doi isi faceau lectiile totul era OK.
    Nea Caisa asta de Antonescu este o rusine si o pata pe obrazul PNL.Dl. Patriciu o fi vrut la conducerea PNL o paiata dar nu a tinut cont de acest proverb romanesc,,prostul pana nu-i fudul nu este prost destul” sau de fabula lui Anton Pan ,,Musca la arat”.
    Acum pot spune ca sunt fost simpatizant PNL ,omul acesta a compromis tot ce se numeste PNL.PNL a mai avut in istorie oameni care au adus probleme partidului si tarii dar, pana astazi mai mari prejudicii de imagine ca Antonescu nu cred ca a adus vre-unul.

  12. 14 Marian Nicolae noiembrie 7, 2012 la 3:36 pm

    PSD are ceva cu gazele romanesti – Opinie Ilie Serbanescu
    Autor: Ilie Serbanescu
    Miercuri, 31 Octombrie 2012

    http://www.business24.ro/macroeconomie/gaze-naturale/psd-are-ceva-cu-gazele-romanesti-opinie-ilie-serbanescu-1521074

    PSD pare sa aiba ceva cu gazele romanesti. In urma cu aproape un deceniu, Nastase le-a vandut folosinta pe nimic strainilor.

    De curand, Ponta a desavarsit opera inaintasului si mentorului sau, prin interzicerea pur si simplu a accesului liber al proprietarului (teoretic, dar numai teoretic, acesta ramane poporul roman prin statul roman) la propriul sau bun, caci, din 2013 gazele romanesti exploatate de OMV pot lua calea exportului, iar, daca poporul roman nu vrea sa stea in frig, atunci va trebui in compensare sa importe gaze rusesti de trei ori mai scumpe! Buna treaba facu dl Ponta! E mai tare decat cea a predecesorului! Ca se depaseste ceea ce mintea omeneasca poate sa conceapa, ce mai conteaza!

  13. 15 Marian Nicolae noiembrie 7, 2012 la 3:48 pm

    Va rog cititi articolul de mai jos si intrebati-l si pe domnul Prim ministru daca lucrurile stau intr-adevar asa.

    Daca lucrurile stau exact cum sunt descrise mai jos, noi romanii nu avem bani sa platim gazul strain, intre timp gazul romanesc fiind exportat de catre OMV la pret occidental, cu costuri de producere romanesti….cu beneficiul incasat de catre OMV….

    Oameni buni ce se intampla cu noi si cu tara aceasta?
    Mai gandeste careva normal?

    PSD are ceva cu gazele romanesti – Opinie Ilie Serbanescu
    Autor: Ilie Serbanescu
    Miercuri, 31 Octombrie 2012

    http://www.business24.ro/macroeconomie/gaze-naturale/psd-are-ceva-cu-gazele-romanesti-opinie-ilie-serbanescu-1521074

    PSD pare sa aiba ceva cu gazele romanesti. In urma cu aproape un deceniu, Nastase le-a vandut folosinta pe nimic strainilor.

    De curand, Ponta a desavarsit opera inaintasului si mentorului sau, prin interzicerea pur si simplu a accesului liber al proprietarului (teoretic, dar numai teoretic, acesta ramane poporul roman prin statul roman) la propriul sau bun, caci, din 2013 gazele romanesti exploatate de OMV pot lua calea exportului, iar, daca poporul roman nu vrea sa stea in frig, atunci va trebui in compensare sa importe gaze rusesti de trei ori mai scumpe! Buna treaba facu dl Ponta! E mai tare decat cea a predecesorului! Ca se depaseste ceea ce mintea omeneasca poate sa conceapa, ce mai conteaza!

    Cand Adrian Nastase, prim-ministru al perioadei, a vandut Petrom, a sustinut ca a facut-o la presiunea UE care stabilise aceasta privatizare ca o conditionalitate a aderarii Romaniei. Ca privatizarea Petrom a fost o conditionalitate a aderarii si ca asa-zisele negocieri privind admiterea Romaniei in UE s-au desfasurat sub presiunea clar formulata „vreti aderarea, dati economia” este sigur.

    Ramane totusi o intrebare de ce gazele, cu exceptia desigur a celor de sonda (asociate exploatarii petrolului), au facut parte din tranzactia de privatizare, daca nu cumva, la externalizarea procesarii titeiului si distributiei carburantilor, se putea evita externalizarea exploatarii in sine a resurselor (statul urmand a ramane stapan nu doar teoretic, ci si practic pe resursele sale). Despre pret nu mai vorbim!

    Ulterior, Adrian Nastase a mai sustinut ca, la vremea respectiva, n-a facut altceva decat sa duca la indeplinire ceea ce Romania se angajase anterior prin semnatura lui Traian Basescu, in calitate de sef al partii romane in acordul PSAL de restructurare (privatizari si lichidari) in economie, negociat cu Banca Mondiala.

    In orice caz, dandu-si seama perfect ce a facut si constient de urmari. Nastase s-a acoperit beton si a supus privatizarea Petrom aprobarii parlamentului. Intreaga clasa politica a votat in aplauze, desi parlamentarii, in majoritatea lor, habar n-aveau ce aproba, clauzele cele mai importante fiind si ramanand si mai apoi confidentiale.

    In urma privatizarii Petrom – care nici macar privatizare n-a fost, caci OMV era si este o clasica societate de stat – Romania a ramas fara controlul exploatarii tuturor resurselor sale de petrol si a jumatate din resursele de gaze. Nu mai vorbim ca statul roman nu mai avea nicio pozitie economica de interventie pe piata carburantilor.

    Fiind scoasa din joc de pe piata petroliera (exploatare, procesare si distributie), Romania a mai schitat ca se opune inmormantarii de vie prin citeva strategeme pe piata gazelor. Aici detinea Romgaz, iar fata de OMV s-a luptat impunand, prin reglementari legislative sau guvernamentale, asa-numitul „cos de gaze”, care combina preturile gazelor din productia interna si respectiv ale gazelor din import si in care gazul din productia interna (deci cel de la Romgaz si cel de la OMV) era decontat la un pret rezonabil, avantajos consumatorilor interni.

    Statul roman a putut mentine „cosul de gaze” de fapt in masura in care OMV era obligata fizic sa indrepte pe piata interna productia de gaze obtinuta, caci n-avea tehnic pe unde s-o orienteze spre Austria sau spre o alta destinatie din afara.

    Totul a fost insa pasager. Raul facut de asa-zisa privatizare a Petrom si-a spus in cele din urma cuvantul, indeosebi dupa ce distributiile de gaze au fost confiscate, potrivit aceleiasi formule din timpul negocierii aderarii, de catre Gaz de France si E.ON. Pentru a termina pur si simplu Romania, aceste trei companii-cheie si-au unit fortele si si-au pus in miscare agentul lor de vanzari de la Bruxelles, respectiv Comisia Europeana.

    Aceasta din urma a obligat Romania sa autorizeze exporturile de gaze si sa liberalizeze preturile, mai precis sa alinieze treptat pretul de decontare a productiei interne la pretul gazului din import (adus din Rusia), pret de trei ori mai mare. In acest fel, cei trei incaseaza ei renta diferentiala intre pretul de exploatare si pretul de desfacere. Proprietarul teoretic (poporul roman) este exclus dintre beneficiarii respectivei rente diferentiale. Consumatorului intern i se interzice de fapt sa se bucure mai ieftin de resursele interne, resurse lasate de Dumnezeu romanilor si nu altcuiva! Tare, nu?!

    Intre timp asa-numita interconectare a sistemelor de transport de gaze – impusa tot de la Bruxelles – incepe sa opereze. Nu numai scriptic, dar si tehnic, OMV poate de acum exporta gazele romanesti exploatate, caci conducta Arad-Szeged a devenit functionala! Adio gaze romanesti pentru romani!

    Ajuns la carma, guvernul Ponta se grabeste sa avizeze si liberalizarea preturilor si exporturile de gaze. Ba se mai si lauda ca a pregatit testele necesare pentru ca exporturile de gaze sa fie operationale de la 1 ianuarie 2013! Romanilor nu prea le explica, insa, cum sta treaba si care vor fi consecintele. O tine cu eforturile de a reintregi salariile taiate de regimul Basescu, dar despre cresterea cu cel putin 70-80% a facturilor la gaze nici un cuvant!

    Cand, in curand, inca din iarna, aceste consecinte vor apasa greu asupra companiilor si populatiei, romanilor li se va spune ca guvernul a aprobat ceea ce a aprobat din cauza unor presiuni externe. De ce nu ati spus asta fratilor la momentul cu pricina?! De ce trebuie facute asemenea lucruri pe blat, si nu in vazul tuturor, daca tot va asumati inspaimantatoarea vindere a tarii?! Daca ati fi refuzat, va dadea Bruxelles-ul afara din lume?! Caci daca ne scotea cumva din UE , poate faceam si noi o afacere!

    USL critica asiduu PDL. Si are de ce! Dar este oare USL altfel decat PDL?! Pai, la cateva zile de la venirea la guvernare, dl Ponta a fost la Viena. Ce a cautat acolo? Pai, s-a vazut la scurt timp. Nu numai ca s-a dat drumul la exporturile de gaze, ci s-a acordat OMV o facilitate incredibila. Ca sa ocoleasca pretul neconvenabil pentru companie al decontarii gazelor exploatate intern, OMV si-a construit o termocentrala pe gaze.

    Astfel, in loc sa dea gazul exploatat pe piata, avea sa-l foloseasca sub forma de consum propriu, la producerea de energie electrica. Guvernul roman si parlamentul au replicat stabilind ca orice termocentrala se poate aproviziona cu combustibil pentru producerea de energie electrica doar la pretul „cosului de gaze”. OMV a amenintat ca da in judecata la UE guvernul roman intrucat s-ar opune pietei libere, respectiv obstructionandu-i folosirea dupa dorinta a gazelor extrase. Venit la carma, guvernul Ponta a rezolvat imediat problema! A acordat o exceptare OMV-ului spre a putea folosi ca un consum propriu – adica la pretul de decontare al gazelor exploatate intern – gazele indreptate spre termocentrala sa.

    In schimb, termocentralele romanesti – toate de stat – nu au aceasta facilitate, aprovizionandu-se la pretul „cosului de gaze” de pe piata, adica la cel incluzand si pretul de trei ori mai mare al gazelor rusesti importate. Si, ca urmare, apar nerentabile si ineficiente. Desigur, pentru ca sunt de stat si au management de stat! Bravo, dle Ponta! Chiar aratati ca USL este altfel decat PDL!

  14. 16 Marian Nicolae noiembrie 7, 2012 la 4:14 pm

    Dezavantajul de a avea resurse! – Opinie Ilie Serbanescu
    Autor: Ilie Serbanescu
    Miercuri, 24 Octombrie 2012

    http://www.business24.ro/macroeconomie/gaze-naturale/dezavantajul-de-a-avea-resurse-opinie-ilie-serbanescu-1520727

    Un prim zacamant substantial de gaze naturale a fost confirmat de companiile care au facut explorarea si care vor efectua si exploatarea – OMV si Exxon – in Marea Neagra intr-un perimetru apartinand juridic Romaniei.

    La dimensiunile estimate, ar putea echivala cu consumul de gaze din Romania pe 4-5 ani. Spunem „echivala” – si nu acoperi – intrucat, avand in vedere statutul de colonie al Romaniei, nu este deloc sigur ca proprietarul de drept al acestor gaze, respectiv poporul roman, se va si bucura de utilizarea lor. Nu mai vorbim si la ce cost se va produce aceasta eventuala utilizare prin comparatie cu costul exploatarii!

    Zacamantul este „valorizat” la circa 17 miliarde euro si Ziarul Financiar a calculat ca, la parametrii actuali, statul roman, ca reprezentant al proprietarului, s-ar alege cu maximum un miliard euro din exploatarea zacamantului. 1 din 17! Sa nu ne miram cumva!

    La statutul actual al Romaniei de colonie de la periferia est-europeana a centrului decizional vest-european aceasta este rata! Cu atat cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea petrolului si gazelor sale de catre OMV potrivit asa-zisei privatizari a Petrom catre compania austriaca!

    Cu atat de derizoriu cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea pe ansamblu a resurselor sale minerale de catre colonialistii straini si romani! Caci, vai!, dupa minunatul exemplu al colonialistilor straini, exista si cativa romani care se comporta in cel mai colonialist chip cu resursele tarii si cu nefericitul popor roman!

    Si, iar vai!, aceasta rata derizorie va fi diminuata spre aneantizare ca urmare a aplicarii dictatului de la Bruxelles cu privire la asa-zisa liberalizare a pietei si preturilor in energie. Ce inseamna practic acest lucru pentru Romania? Preturile de livrare pe piata interna a gazelor exploatate intern vor trebui sa se alinieze la preturile externe, in prezent de aproape trei ori mai mari.

    Concret, preturile externe sunt cele cu care centrul colonial vest-european, lipsit de gaze proprii, se aprovizioneaza din afara, indeosebi din Rusia. Si atunci ce inseamna liberalizarea pentru Romania?! Consumatorului roman i se interzice de fapt sa beneficieze de gazul mai ieftin exploatat intern, desi este gazul lasat de Dumnezeu romanilor, urmand a-l plati la pretul pretins de Moscova pentru gazele rusesti. Frumos, nu?!

    Inutil de subliniat ca cineva anume castiga copios din faptul ca proprietarul resurselor (poporul roman) ajunge sa nu se mai aleaga aproape cu nimic din exploatarea resurselor sale! In Romania este vorba de nume precise: OMV, Gaz de France, E.ON, care vor incasa renta diferentiala intre exploatarea mai ieftina a resurselor romanesti si desfacerea lor la preturi internationale (rusesti)! Castiguri fara eforturi, fara munca si complet neconditionate de valorificarea unor oportunitati de piata sau a unor abilitati manageriale suplimentare!

    Cu alte cuvinte, Romania, trecand de la o rata de 1 din 17 la una de 1 din 30 sau chiar 1 din 50, risca sa se aleaga din exploatarea resurselor sale minerale cu absolut nimic! Si atunci la ce bun sa mai exploateze resursele minerale?! Numai de dragul altora?! Ce proprietar si-ar pune la bataie resursele fara a se alege practic cu nimic?! Ci doar cu epuizarea resurselor, fara a trage macar un folos?! Ar trebui sa fie comunist de-a binelea! Dar parca ni se spune ca traim in capitalism! In epoca economiei de piata, a eficientei, competitivitatii si profitului! De fapt insa, traim in colonialism!

    Cand au vazut ca guvernantii de la Bucuresti accepta fara cracnire impunerea venita de la Bruxelles cu privire la decavanta liberalizare a pietei si preturilor la gazele naturale, AOAR (Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania) a venit cu o cerere doar aparent stupefianta, reclamand pur si simplu sistarea exploatarii resurselor de gaze in Romania, in masura in care romanii, in calitate de consumatori, nu pot beneficia de pe urma resurselor lasate lor de catre Dumnezeu si nu altcuiva: mai bine le pastram in pamant, in favoarea generatiilor viitoare, care, poate tot cu ajutorul lui Dumnezeu, vor gasi modalitati mai intelepte de a se bucura de ele!

    Talcul terifiant al situatiei in care a impins lucrurile colonialismul Uniunii Europene – faza evident superioara a colonialismului traditional – este ca a ajuns un net dezavantaj sa te fi blagoslovit Dumnezeu cu niscai resurse.

    Nu numai ca esti imediat asaltat si sugrumat de vechii colonialisti cu indelungate stagii si experienta in domeniu, dar esti si amarnic discriminat fata de cei ce n-au resurse. Acestia din urma se bucura de o mult mai „mica” atentie, chiar de tratamente mai binevoitoare, mai scapa cu una cu alta, devin mai putin colonii, pe cand, daca ai resurse, cizmele colonialiste rasuna la tot pasul si lovesc asiduu la gioale si peste gura, iar hatarul suprem facut celor din colonie este sa li se permita din cand in cand sa-si pupe stapanii in fund.

  15. 18 NICOLETTE ORGHIDAN noiembrie 7, 2012 la 4:43 pm

    Guvernul de acum n-are interimat! Ministrul Justiției, dacă e într-adevăr justiție poate cererejudecarea cazului, reluarea procesului în regim de urgență cu admiterea tuturor probelor care nu v-au fost admise în procesul de drept sau recurs. De ce n-o face? D-na Mona Pivniceru are toate atuurile, este un f. bun magistrat, așa că, mai mult curaj n-ar strica. nu de alte dar cred că sunt sute de cazuri a căror procese s-au terminat în…codă de pește,litera și spiritul legii s-a aplicat după ureche, iar probele s-au admis așa, cantitativ, măsurta …din ochii.Și iar mă-ntreb și vă-ntreb: acă unui fost demnitar i se aplică această…tehnică de judecată, ce primește un om simplu care nici cunoștințe juridice nu prea are, mintea nu-l prea duce departe, iar partea adversă recurge la toate metodele neortodoxe să-l vadă pedepsit. Așadar, avem în România Justiție națională sau coordonată de Bruxelles?

  16. 19 Doru Coarna noiembrie 7, 2012 la 5:05 pm

    Tot aud chestia asta cu colonia, ca suntem colonie… Nu, o colonie trebuie dezvoltata, intarita, se trimit acolo deschizatori de drumuri, colonisti curajosi si inventivi, invatatori care sa culturalizeze aborigenii, oameni ai Bisericii, etc. Nu, pt noi termenul corect este COMPOSESORAT, asa cum existau cateva dupa razboi… iar Basescu este un imputernicit cu afaceri, cu afacerile lor, desigur. Iar noi suntem aborigenii, n-avem noi oase infipte in nas si urechi, dar pupam la moaste din greu… Cum exista vreo sansa ca populatia sa deraieze de la democratie, popii scot sau aduc oasele mult indragite iar televiziunile, ca la un singur semn, anunta evenimentul…

    Si apoi dle Nastase (retoric, desigur) prost nu-i cel care cere ci cel care accepta, Borosso a cerut respectarea unei liste convenabila PPE, dar Ponta a acceptat s-o urmeze la litera… Deci cine a semnat pierderea independentei? AH, ca Barosso a conditionat, sigur ca nu l-a rugat frumos pe Ponta ci i-a pus fondurile europene in coaste, dar eroul nostru ar fi trebuit sa se gadile… cel mult!

    Hai sa fim seriosi, tot romanul si-ar sacrifica tara si neamul daca i s-ar oferi ceva, macar o promisiune, astia suntem din pacate… Nu e vina nimanui, e a tuturor! Dar atunci, de ce profita doar unii, daca toti participa la demolare? Ei, asta e mai greu de inteles, trebuie plecat de la Big-Bang-ul din ’89, atunci s-au ales si s-au despartit apele, definitiv, care cu politica, cu afacerile, cu demnitatile in stat, care cu toate astea la un loc… Normal, multilateralii aia dezvoltati din vremea Nicului, formeaza ultima categorie.

    Am mai spus-o, inainte de a te declara roman, vezi daca Romania mai exista si altfel decat pe harta, geografic… Asa ca i se cer cam multe lui Viorel, el n-a fost in stare sa se gadile cu lista aia, daramite sa salveze macar scandurile epavei naufragiate de maretul navigator si sef, Master & Commander, Basescu, esq….

  17. 20 constantin dan (@Constantin98Dan) noiembrie 7, 2012 la 5:11 pm

    Charles de Gaulle i-a gratiat in 1966 -1968 in masa pe toti sefii militari francezi vinovati de terorism de masa si incercari de asasinat impotriva lui si a sotiei lui . Zeller , Jouhaud , Salan , politicieni ostili lui de moarte ca Soustelle sau Bidault au fost cu totii gratiati si s-au putut intoarce acasa , sau din inchisoare , sau din Spania . Imi veti spune : ce legatura ( apropierea este ea o insulta ) intre de Gaulle si cel ce plange la comanda ? ce legatura intre ofiterii superiori francezi si Adrian Nastase ? Nici una . La noi , lipsa clasei , lipsa elegantei , lipsa creierului .

  18. 21 Mariana noiembrie 7, 2012 la 6:34 pm

    Stimate domnule prim -ministru,pentru mine asa ati fost si asa veti ramane cate zile voi avea,ati facut o mare greseala,v-ati inconjurat de oameni ipocriti,de lingai si alte categorii de genul acesta ,care atunci cand si-au dat seama ca nu mai pot profita de pe urma dvs ,au incercat sa va extermine psihic si fizic..
    Il urasc pe Basescu pentruca nu a semnat un decret de gratiere, deoarece ar fi putut sa o faca de la inceput,pentruca pana la urma ati fost primul ministru al tarii.
    In ceea ce priveste relatiile Romaniei cu strainatatea ,i-a durut in cot de noi, de cand existam ca stat in Europa;reformulez ,am fost buni doar atunci cand s-au putut folosi de noi sau cand ne-au folosit in interesele lor meschine,in rest ne privesc ca pe sclavii lor!!
    Ati devenit incomod si au incercat sa va reduca la tacere! SA LE FIE RUSINE!

  19. 22 Luminita Arhire noiembrie 7, 2012 la 6:48 pm

    @zamoreanul

    Daca ai fi citit atent textul lui AN , ai fi observat ca nu si-a pus domnia-sa insusi problema gratierii , pentru ca gratierea unui detinut inseamna implicit acceptarea vinovatiei de catre cel care ar inainta cererea ; or, d-l ADRIAN NASTASE ESTE , PE CAT SE PARE , VICTIMA UNUI PROCES POLITIC , CONDAMNAT PE BAZA UNEI PERCEPTII PUBLICE , CONSTRUITA IN TIMP , si nu PE BAZA DE PROBE ( scrie chiar in motivarea judecatorilor , singura care exista pana in momentul de fata ) . Nu stiu care sunt cele 99,99% privilegii pe care ceilalti detinuti nu le au , atata vrema cat d-l AN se „bucura „de conditii de „cantonament ” identice cu ale celorlalti . Nu ma indoiesc insa ca exista chiar si in acel sistem privativ de libertate o ierarhie destul de clara care separa detinutul politic de cel de drept comun . Cat despre „purtatul crucii „… crucea asta nu este un efect al destinului , al sortii , ci este constructia unor oameni asezati in functii -cheie , care au crosetat grijuliu ticalosia .
    In aceste conditii , plangerea la CEDO mi se pare absolut obligatorie ( asta chiar si daca motivarea judecatorilor de la Inalta Curte va veni dupa ce d-l Adrian Nastase va fi eliberat ) .
    Cred ca Adrian Nastase a fost un model de demnitate tot timpul .

  20. 23 Augustin Jianu noiembrie 7, 2012 la 7:52 pm

    Domnule Prim-ministru,
    In perioada imediat urmatoare referendumului, in calitatea mea e activist, am explicat intr-un text relativ scurt situatia politica si sociala din Romania. Am vorbit despre constitutie, lege, democratie, institutii, statul de drept si despre cum le-a calcat Basescu in picioare pe fiecare in parte. Am trimis acest text tuturor institutiilor care mi-au trecut prin cap, din UE sau SUA. Mi-au raspuns doar cateva instututii ale UE si ale unor statelor membre UE. Aici vine partea interesanta: toti au scris acelasi raspuns! Pe scurt mi-au spus ca Ponta s-a angajat ca o safaca X lucru si o sa respecte Y promisiune si vor avea ei grija ca Ponta sa se tina de cuvant. La o scrisoare despre dictatura lui Basescu (plus Macovei, DNA si servicii secrete) ei mi-au raspuns toti, aproape identic, despre ce trebuie sa faca Ponta.
    Si atunci mi-am adus aminte de discursul lui Nigel Farage: „Who the hell do you people think you are!?”

  21. 24 Paul Gheorghiu noiembrie 7, 2012 la 7:52 pm

    -Nu mor caii, cand vor cainii!

  22. 25 M.Voicu noiembrie 7, 2012 la 8:12 pm

    Trei dileme
    European People’s Party adicã ”Partidul Poporului ieuropean” ? ca şi cum Ïoropa ar fi deja o fiederaţie :mrgreen:
    ► Realizez cã postarea pare doar teoreticã, dar este ca gãselniţa cu managementul privat, ca sã-şi planteze birocraţia internaţionalistã komisarii şi la nivelul întreprinderilor (vechi, cã întreprinderi noi, nţ). Astea, deşi Constantin Roibu (de la Oltchim Rm.Vâlcea) tot manager privat era, ca şi toţi ceilalţi !
    Terra_Siculorum e dedinnainte de romani, sau dedupã latinizare ?

  23. 26 M.Voicu noiembrie 7, 2012 la 10:31 pm

    @Marian Nicolae noiembrie 7, 2012 la 3:48pm şi noiembrie 7, 2012 la 4:14pm ne dã din Ilie Serbanescu, opinii care concluzioneazã catastrofic realitatea la care a contribuit ca demnitar şi el. Dacã , fieş’care, cu carte sau nu, trebuia sã ştie:
    «Proprietatea publicã este garantatã şi ocrotitã prin lege şi aparţine statului sau unitãţilor administrativ-teritoriale.» [Constituţia României, Art.136 alin.2]. La asta, nici-o aprobare parlamentarã alta, n-are efect juridic ❗
    Iar asumarea unei obligaţii de aliniere a preţului de decontare a productiei interne la preţul de import e altã mãscare, neechivalentã logistic – pe lângã faptul esenţial cã proprietarii sunt diferiţi – unul cu atribut de suveranitate (vide supra), n’est pas ?

  24. 27 Sibilla noiembrie 8, 2012 la 3:54 am

    Atât Cotroceniul cât şi Guvernul cu şăfii lor în frunte, zic să cetească şi să IA AMINTE, că-i VAI de cei fără de minte… :
    ”Demnitatea naţională nu se alocă cu porţia de la Bruxelles în cadrul programelor de fonduri nerambursabile, ci se câştigă, în timp, prin atitudini ferme, lipsite de echivoc, respectând demnitatea celorlaţi dar cerându-le să o respecte şi ei pe a noastră. ”
    Dar…. , de unde nu-i…. ” mintea ” unora s-a limitat la servirea Buruxelului, ” trofeul ” pe tavă !!! Asta dumneamea n-o uită şi NU o iartă!! Şi ca mine, mulţi !!
    În prostia lor, horror neşte idioţi n-au observat nici acum că Adrian Năstase a fost, este şi rămâne-va în memoria colectivă un MODEL DE DEMNITATE şi nu numai, adică, exact ceea ce ei, Iudele, ori cioflingarii, nu-s şi nu poci fi vreodată, punct.
    Şi virgulă, că nu mă vreu abţine : atitudine fermă se impune, da de la cei în stare! Şi iarăşi zic, că de unde nema….
    Vorba colegilor şi prietenilor : AN, hajda natrag pe terenul de Luptă că-i de tras, auuuuu….. dar, AVEŢI alături oştenii sătui să tooot spere că s-or mişca mai… ferm ( sic ! ) momozainele !
    Şi să nu mă zăuit, că-n afară de Lupta cu pedeleprele, cu mârlanul alcoolic iudă, avem de tras şi pe la… Departamente, ca par egzamplă şi nu doar ! Că-i păcat să fie lăsată munca de ani ori idei ce dospesc ” zuitate ” deoparte…. şi mi-e dor de PSD, şi dorul ne doare, da buba ştie, io încă mai am aşteptări şi încă zic că revine şi DEVINE ! Păi dară ! Cum să manifestăm atitudine fermă în faţa Bruxelului dacă-n teritoriu facem sluş în faţa … oricui şi nu mai dau nume de … popolari vopsiţi au ba, că-s tot ei, aceleaşi panarame.
    Hai ” acasă ”, AN ! Aveţi atât de multe ÎNCĂ de spus, de făcut, de construit, de consolidat şi pe câteş unii de pe mirişti adunat şi iar mă abţin şi nu dau nume, că nu merită şi… da, sunt rea, da fermă 🙂 Atât de fermă c-o spun direct : e pesedeaua noastră cam…. BUIMACĂ fără AN în teren şi mă nerviraş rău, da rău pen că ştiu că se poa mai bine, mai mult şi ALTFEL !
    Vă aşteptăm CU nerăbdare!!

  25. 28 Sibilla noiembrie 8, 2012 la 4:06 am

    @all,
    Dragilor, zic să NU-l mai apostrofaţi pe SĂRMANUL dus cu leauca, limbricul nevricos pitit sub zdreanţa/buleandra cică ” zamoreanul ”, că-i păcat de Dumnezeu să rădicăm zminteala la rang de gândire. Au nu văzurăţi că-i numa ”zbion”, săracu, scrib sub simbrie bun numa de executat ordine, misii via Cotroceni, iară voi aveţi pretenţia să priceapă ce nu-l intere…. el săracu îi cu mansarda numa la încasat solda, nu să pătrunză ceva anume. A aruncat veninul chiombului şi s-a tirat dija, sărmanul de el. A râgâit şi paşli, dă-l să nu-l blestem că nici aista nu merită, vai steaua lui de prăpădit.
    Auch, că zuitarăm totuşi să-l chestionăm : ” crucea ” ceea de care nu vruşă, da se scăpă şi făcu vorobire, d-apoi cine o ” sorti ”, ca să-l cităm pe netrebnic, hmmmm ? I-auzi cestie , de când cu bă-SECU călare pe spinarea ţărişoarei şi Crucile sunt…. sortite …. arză-le-ar Focul Iadului limbile de şerpi !!! AMIN !

  26. 29 Sibilla noiembrie 8, 2012 la 4:11 am

    @NELU FIERARU,
    no ofense, dar se impune să corectaţi, deşi e îndreptăţită supărarea … : nu numai noi, ci ŞI noi suntem vinovaţi – aşa e corect şi neproductiv rămâne de n-am tras învăţăminte, totuşi, nădejdea să nu ne-o pierdem cât mai sunt Oameni, români DEMNI şi luptători nu doar cu vorba ori de după monitoare, căci mai SUNT …. acu e vremea lor, a Iudelor, fariseilor, leprelor, a scârbelor pământului, da veni-va ea şi vremea socotelilor, ştim bine cu toţii !

  27. 30 Marian Nicolae noiembrie 8, 2012 la 9:09 am

    @M.Voicu,

    Oui Monsieur Voicu c’est bien cela.

    Problema este ca toate aceste lucruri nu se mai respecta in statul de drept independent si suveran numit Romania.

    A vous maintenant, SVP.

  28. 31 Marian Nicolae noiembrie 8, 2012 la 9:24 am

    @ Doru Coarna,

    Nu sunt de acord cu dumneavoastra….
    Mai exista romani in tara aceasta care sunt gata sa faca exact invers:

    Sacrifica tot, familie, bogatie, insemnand masini, bani si alte cele lumesti pentru TARA !!!

    Pentru ca daca TARA NU ESTE, NIMIC NU ESTE !!!

    Sa va dau un exemplu:

    Sa presupunem ca renuntati la cetatenia romana, gasindu-va in Olanda.
    Odata pierduta cetatenia romana va veti gasi in Olanda cu un statut imposibil: APATRID !

    Sa continui:

    In Olanda fiind ca apatrid, va decideti sa emigrati ilegal in SUA, ascunzandu-va pe un vapor de marfa care pleaca din portul Rotterdam cu directia SUA…

    Intr-o noapte intunecoasa reusiti sa va urcati la bordul vaporului respectiv, cu apa si mancare la dumneavoastra pentru un minim de 7 – 9 zile, cat dureaza traversarea Atlanticului.

    Pe drum, ghinion de nesansa, sunteti gasit de catre marinari, care totusi inimosi nu va arunca la rechini…

    Vasul ajunge pana la urma in portul New York, unde surpriza….americanii nu va primesc cererea de azil….

    Ce se intampla mai departe?
    Simplu, sunteti un apatrid la bordul unui cargou trans-container care face schimburile comerciale intre continente. Dumneavoastra NU CONTATI.

    In fiecare port in care va intra vasul respectiv, autoritatile vor fi intrebate daca sunt de acord sa va acorde azil….raspunsul vine invariabil NU….

    Anii trec iar dumneavoastra va gasiti intr-o calatorie fara sfarsit, deoarece NU AVETI TARA UNDE SA DEBARCATI…lucrand la bordul acestui vas, la fel ca si ceilalti marinari, dar fiind inchis in celula vasului de fiecare data cand vasul intra in vreun port…..da exista inchisoare la bordul oricarui cargou.

    Anii continua sa treaca iar respectiva persoana apatrida RAMANE LA BORDUL VASULUI pana la moarte, sau pana cand este acceptata in cele din urma sa coboare intr-o tara…..

    Credeti ca este o gluma sinistra?

    Nu, este tristul adevar.
    Chiar in acest moment cand va scriu aceste randuri sunt nenumarati apatrizi la bordul cargourilor pe toate marile lumii….

    Deci, PATRIA A PRIORI….dupa care restul…..

  29. 32 teostanc noiembrie 8, 2012 la 11:41 am

    zamoreanul
    noiembrie 7, 2012 la 12:25 pm

    Năstase a spus că nu cere grațiere și bine face după părerea mea. Ce poziție mai demnă de dus crucea vrei?! Dar este o cruce a unui om demn care nu se lasă doborât; inclusiv tentativa de sinucidere a făcut-o tot în acest sens.

    Mai bine judecă puțin. Ani de zile tot parchetul s-a ocupat numai de Năstase; hoții și corupții puterii PDL zburdau prin țară în timp ce procuratura făcea spectacole mediatice în sprijinul lui Băsescu și ai lui. Oare de ce crezi că 7,5 mil de oameni i-au spus lui Băse să plece?

    Justiția aia independentă și legată la ochi nu a putut nici până acum să dea motivarea condamnării;

  30. 33 zamoreanul noiembrie 8, 2012 la 12:12 pm

    @Sibilla
    Nu mă deranjează cele afirmate la adresa mea, câtă vreme vin din partea ta…
    Nu este singurul blog unde sau ziar local, unde postezi susținând vehement corupții și corupția.
    Mă așteptam să dai dovadă de că ești cât-de-cât un „biped rațional” și săcomentezi cu același nickname așa cum o faci în alte părți elogiind baronii locali.
    Ca o dovadă că politicul postdecembrist din România „a slujit în interes național”.., este bine să-ți întrebi concetățenii, însă nu pe cei care „trag sforile” folosindu-se drept „marionete” specimene de genul tău pe care-i hrănește cu „scursuri” din acte și fapte „licite”.., așa că dăi bătaie că le „zici bine” în timp ce majoritate conaționalilor „trăiesc în puf” sugrumați de tentaculele caracatițelor mafiote.

  31. 34 Marian Nicolae noiembrie 8, 2012 la 1:26 pm

    Aici alta „privatizare” Austrian Post adica Statul Austriac vrea sa cumpere Posta Romana, dupa ce a cumparat deja Post Master, firma privata pe piata romaneasca in acelasi domeniu:

    http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-13573574-concurenta-puternica-pentru-posta-romana-austrian-post-achizitionat-integral-postmaster-unul-dintre-cei-mai-mari-operatori-privati-servicii-postale.htm

    Tot la fel „privatul” OMV, de felul lui apartinand Statului Austriac a „privatizat” Petromul nostru romanesc.

    Daca asta nu-i colonizare pe fata ce mama naibii mai este???

    Iar tu, ca roman, daca treci la austrieci cu masina personala cu numere romanesti, cand si nu daca te opreste politia austriaca la control, te cauta pana si-n gaura urechii, razand de tine zeflemitor si superior daca reuseste sa te prinda cu ceva….

    Normal ca ne sunt superiori daca le dam pana si pamantul de sub fund pentru a le plati tot lor chirie dupa aceea….

  32. 35 George Ban noiembrie 8, 2012 la 5:10 pm

    @zamoreanul
    Esti agramat, incoerent si mai ales, nesimtit.
    Nu esti cumva Zegrean?

  33. 36 Petruta noiembrie 8, 2012 la 5:43 pm

    De unde sa aibe demnitate cei care primesc ordinele cu „Sa traiti!Executarea!Nenorocul dvs.este ca traiti in aceeasi epoca cu ei.Cei care mai au demnitate sunt tratati cu indiferenta totala.Si uite…asa traim bine.Rabdare,roata se invarte si in caruselul numit viata!

  34. 37 M.Voicu noiembrie 9, 2012 la 11:09 am

    La gãselniţa cu ”privatizãrile”, recent s-a scornit şi apendicele cu ”managementul privat” – ca sã-şi planteze birocraţia internaţionalistã komisarii şi la nivelul întreprinderilor.
    @ Marian Nicolae noiembrie 8, 2012 la 1:26 pm scrie: ”Normal ca ne sunt superiori dacã le dãm pânã şi pãmântul de sub fund pentru a le plãti tot lor chirie dupã aceea….”; aduce în atenţie cum cã Austrian Post vrea sã cumpere Poşta Românã. Toate oficiile Poştei au super-plasme TV care, ca atâtea altele nu erau în ”obiectul de activitate” – prin care s-au bãgat banii la teşcherea, cum s-a umplut Romtelecom de maşini papuc cumpãrate din Buget iezact înainte ca Guvernul Tãriceanu sã-l ”privatizeze” şi cum chiar înainte de recuperarea zonei economice în disputã la Marea Neagrã a concesionat dreptul de extracţie – de care nu s-au supãrat ”liberalii authentici”…
    Am o singurã corecţie: la ”le dãm”; cam aşa e şi la @ Sibilla noiembrie 8, 2012 la 4:11am : ”se impune să corectaţi, deşi e îndreptăţită supărarea … : nu numai noi, ci ŞI noi suntem vinovaţi

  35. 38 luta ianuarie 5, 2013 la 6:59 pm

    Ciinii nu vor pleca niciodata din fata MACELERIEI

  36. 39 ramona martie 10, 2013 la 12:42 pm

    guvernantii de azi ar fi instare sa ne dea o pastila de ceanura ca sa scape de noi nu legi pentru acest popor noi suntem buni la vot apoi ne-a uitat


  1. 1 Suveranitate şi graţiere | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe noiembrie 7, 2012 la 1:04 pm
  2. 2 Năstase critică vehement INTERDICŢIA GRAŢIERILOR, împusă de prietenii europeni ai lui Traian Băsescu | stiri Trackback pe noiembrie 7, 2012 la 2:38 pm
  3. 3 Politichia,,DIMBOVITEANA’’.- RadioMetafora.ro Trackback pe noiembrie 8, 2012 la 10:29 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!