Viitorul preşedinte al Chinei

Este titlul editorialului publicat astazi in Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Mâine va începe al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, care va alege noua generaţie de lideri politici. Miza este uriaşă – şi pentru China, dar şi pentru întreaga lume. Miza este importantă şi pentru relaţiile bilaterale, româno-chineze. 
În ultimile decenii, pornind de la tensiunea anului 1968, când China ne-a oferit un sprijin esenţial, România a avut şansa unor contacte de nivel, poate şi pentru că, în timp, conducătorii Chinei cunoscuseră România, studiaseră aici sau efectuaseră vizite aici.
Liderii Chinei au fost, întotdeauna,  personalităţi extraordinare. Iată cum îi aminteşte Henry Kissinger pe unii dintre ei:
„Mao era revoluţionarul vizionar, brutal, nemilos, la nevoie ucigaş. Zhan, administratorul elegant, fermecător, strălucit, iar Deng reformatorul convingerilor fundamentale”. Şi următorii lideri şi-au pus amprenta pe evoluţia accelerată a Chinei, menţinând ritmul de creştere economică la aproape 10%.

Mi-e teamă că nu am ştiut să folosim aceste relaţii personale şi această disponibilitate, fie din cauze obiective – pentru că priorităţile noastre erau legate de Uniunea Europeană, de NATO, de normalizarea relaţiilor cu vecinii – fie din cauze subiective – un anumit complex anti-comunist (mă refer, desigur la Traian Băsescu) care însă nu-i „bântuie” nici pe americani, nici pe occidentali.
În felul acesta, am pierdut şansa realizării unor proiecte, în principal de infrastructură, care erau vitale pentru ţara noastră. În felul acesta, am pierdut şansa unor credite care ne-ar fi ajutat să realizăm proiecte importante.

Îmi aduc aminte de impactul extraordinar pe care l-a avut, în China, vizita mea ca prim-ministru al României, în 2003, în timpul epidemiei de SARS –fiind atunci singurul demnitar străin, alături de premierul Raffarin, care a vizitat Beijingul – felul în care am fost primit de preşedintele Hu Jintao şi de premierul Wen Jiabao. De atunci, toate delegaţiile din China cu care m-am întâlnit subliniau „Prietenul la nevoie se cunoaşte”. Din păcate, în timpul regimului Băsescu, contactele care au avut loc au fost firave – vizita fără substanţă, la Beijing, a premierului Boc sau vizita în Polonia a premierului Ungureanu, pentru a-l întâlni acolo pe premierul Chinei.

Sigur că, de-a lungul acestor ani, chinezii şi-au găsit alţi parteneri în zonă – Grecia, Polonia, Bulgaria.

Nu înţelegem, se pare, că în timp ce – pentru noi – obiectivele pe termen scurt par a fi cele mai importante, pentru China obiectivele pe termen lung sunt cele esenţiale. La întâlnirea lui Nixon cu Mao – povesteşte tot Kissinger – liderul chinez nu şi-a pierdut timpul încercând să dea asigurări că nu vor recurge la forţă împotriva Taiwanului. „Noi ne descurcăm fără ei deocamdată şi îi lăsăm să vină peste 100 de ani”.

În noiembrie, va fi ales, dintre cei 2270 de delegaţi la Congres, viitorul secretar al PCC, iar în martie el va fi desemnat ca viitor preşedinte al Chinei. Şansele cele mai mari le are Xi Jinping.

Am avut ocazia să-l întâlnesc, la Bucureşti, în octombrie 2009, când, în vizită oficială, în calitate de vicepreşedinte al Chinei, a dorit să se întâlnească şi cu un grup al „prietenilor” din România. Mi-a făcut plăcere ca, în cadrul discuţiilor, să menţionez diverse momente de sprijin reciproc între cele două ţări şi să-i ofer un exemplar din volumul lansat la Fundaţia Titulescu, „Istoria Chinei şi a civilizaţiei chineze. România şi China”, volum pe care l-am coordonat.

13 Responses to “Viitorul preşedinte al Chinei”


 1. 1 Johann Nunweiller noiembrie 6, 2012 la 10:08 pm

  Istoria Chinei şi a civilizaţiei chineze. România şi China – interesanta carte

 2. 2 papasha noiembrie 6, 2012 la 11:29 pm

  Draga prietene , acum vreo 9-10 luni , cineva din anturajul tau , va atragea atentia ceva in legatura cu tot felul de ” ghidusii ” facute de javrele portocalii , cu tot felul de fundatii , prin care se sifonau sume mari de bani .Legaturile erau bine facute , intre exteriorul tarii si beneficiarii directi , din interiorul tarii .Tu nu puteai sa te ocupi direct , dar ,cu siguranta ca ai delegat un coleg care sa se ocupe de acest fenomen . De ce ati ignorat subiectul ? Noroc cu presa neaservita care mai sta pe picioarele ei , si va face voua treaba .
  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/pdl-gmbh-partid-platit-de-pocaiti-sponsorizat-de-reich-i-85668
  In alta ordine de idei ,traiasca justitia independenta ! Mai ai un pic si iesi si tot nu stii care-i motivatia . Ca-n filmele cu prosti . Cu siguranta ca prietenii chinezi sau rusi nu ti-ar fi facut niciodata magaria aia infecta a americanilor .

 3. 3 Sibilla noiembrie 7, 2012 la 3:23 am

  PDL GmbH: partid plătit de pocăiţi, sponsorizat de Reich (I)
  ZIUAnews vă dezvăluie edificiul financiar prin care Traian Băsescu a transformat și, mai apoi, a controlat instituțiile statului de drept și viața politică a României în exterior • „Hanns Seidel” și „Konrad Adenauer” sunt cele două fundații prin care activitățile politice ale PDL au fost plătite • Ambele fundații sunt susținute de Guvernul Angelei Merkel • 51 de lideri ai PDL au primit bani, sub diferite forme, de la neoprotestanți • Președintele PDL, Vasile Blaga, a fost în pelerinaj la Biserica Penticostală Philadelphia Romanian Church din SUA, pe banii lor • Ministerele Justiției, Internelor, Sănătății și Muncii au fost restructurate, transformate și îndoctrinate prin banii dați direct de Angela Merkel • Întregul sistem creat din banii nemților și ai pocăiților vizează distrugerea instituțiilor românești și accesul în Parlament al susținătorilor neoprotestanților
  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/pdl-gmbh-partid-platit-de-pocaiti-sponsorizat-de-reich-i-85668

 4. 4 M.Voicu noiembrie 7, 2012 la 7:37 am

  AN: ”cauze obiective – pentru că priorităţile noastre erau legate de Uniunea Europeană, de NATO, de normalizarea relaţiilor cu vecinii… Sigur că, de-a lungul acestor ani, chinezii şi-au găsit alţi parteneri în zonă – Grecia, Polonia, Bulgaria.”
  ♦ Şi aceştia aveau interes în relaţii cu Uniunea Europeană, cu NATO, de normalizarea relaţiilor cu vecinii (lor). Cred cã aceia care s-au dovedit cei dintâi n-au escaladat fetişuri induse la derutã. Erau destule semne cã-ntre timp sã ni se lua şi cãciula şi aşternutul clãdit pentru viitorul 2; straniu e cã decid aceiaşi care au mãtrãşit previzibilul şi au desconsiderat feed-back-ul prin politici idealiste de comportare „ca şi cum – care lasã fata nu fatã, ci nemãritatã…

 5. 5 Iluminatu noiembrie 7, 2012 la 8:44 am

  OCHI OBLI GÂNDIRE DREAPTĂ v.s.
  OCHI DREPŢI GÂNDIRE OABLĂ

  Aşa se caracterizează relaţiile ultimilor opt ani ale Chinei cu România Guvernatorului. Păcat.
  Geamănul inginer chimist Xi Jinping (n.01.06.1953 la Beijing), şcolit în propria-i patrie, posibilul succesor al lui Hu Jintao are handicapul zodiei sale, care ca cel mai puternic om al lumii va fi piatra de gât a
  brunetului, astăzi reales, de la Casa Albă. În faţ-i colţuroasă de mongol,care inspiră dualism din start, a lui Xi (J)ÎNPING, vor face feţe-feţe multe figuri sau “tigrii de carton” cum i-a caracterizat Mao în cartea sa pe imperialiştii americani. Rectorul Şcolii Centrale de Partid s-ar putea să-i ofere o bursă lui Obama, convingându-l că melanjul modului de producţie chinezesc este modelul de generalizat.
  Arhivele Statului nostru trebuie să păstreze cu grijă proiectele economiei demolate…
  Recăsătorit cu Peng Liuan (foarte conoscută cântăreţă de muzică populară) are cu aceasta o fiică ce studiază la Harvard… E ! Şi ce dacă !
  Schimbarea stăpânilor bucuria (ne)bunilor !

 6. 6 Ghita Bizonu' noiembrie 7, 2012 la 9:00 am

  Apropos de fundatii bani si politica.
  Cica ati avea un institut Ovidiu Sincai. Care straluceste prin absenta publica.Nu credeti ca zisu Institut ar putea sa creeze un portal, publicatie electronica in care sa sustina o politica de stanga?! Nu de alta dar amicii dvoastra de la Critic Atac sunt sponsorizati de alti nemti (si ar trebui sa ne aducem aminte de prestatia mizerabil-merkelozita a PSE codus de niste germanici) si cu gratie bat campii … ca sa nu mai zic ca se pare ca printre marii ganditori de stanga incepe sa se insinueze Alina Mungiu (care preda la Hertie, fundatie conservatoare) , ca Voxpublica (care tine de (i)Realitatea) da multe materiale zisului site , ca criticatac emana un parfum discret de basesc si ca PSD e pomenit asa cam cu scarba cam cum zice o conita „excrement”….

  Ce naiba institut aveti, serevere presupun ca da , ceva insi ar tebui sa aveti nu va lipseste decat VOINTA. Sau mai este vorba de altceva ?!

 7. 7 dlnimeni noiembrie 7, 2012 la 9:11 am

  Sibilla: in urma dezvaluirilor din ZiuaNews, cer IPS Daniel afurisirea PDL si a lui Traian Basescu. Ori o fi devenit si IPS penticostal?

 8. 8 dlnimeni noiembrie 7, 2012 la 10:08 am

  Aya: Lasind la o parte gluma mea de mai sus cu afurisenia, articolul din Ziuanews iti da si tie dreptate in ceea ce priveste periculozitatea dlui Boc – si imi da dreptate si mie in ceea ce priveste dl Boc ca si centru de putere. Este pomenit si centrul transpartinic de influenta politico-economica de la Gura Humorului ( care se manifesta semnificativ mai discret decit cel de la Cluj) si ne putem pune intrebarea care ar fi si centrul din Muntenia, fiindca, dupa cum se vede, ar trebui sa existe unul.

 9. 9 Doru Coarna noiembrie 7, 2012 la 10:18 am

  Oricate credite ne-ar da noua cineva, trei sferturi se fura iar din restul se fac prostii… Si daca vreunul ar vrea sa ne faca el, pe banii lui, ceva si sa si-i recupereze, apoi sa ne lase acel ceva noua, politicienii n-ar accepta fara sa le dea si spaga de inceput, apoi ar taxa si capusha la greu respectiva investitie, iar in final, cand investitorul se retrage dupa recuperare, ar privatiza obiectivul tot pe spaga… Cine crede altfel, este poet, defapt Poet!

  In plus, investitorul, fie el si chinez, are dupa ce investeste cuvinte grele de spus, s-ar putea sa vrea si el alt presedinte sau alt premier, unul mai prietenos cu estul, ar vrea si el ceva deschidere si participare la jocuri politice mari de partea Chinei, asa ca biata Romanie ar iesi din intervalul de independenta fixat de „aliati” si ar pica la mijloc, ca deobicei.

  Ce ne-am face noi acum, daca China ar fi investitor principal in Romania si ar proteja Iranul? Aud? Ar gasi cale de mijloc cine, politica externa romaneasca? Basescu? Ponta? Corlatean?

  Dragi copii, noi trebuie sa ne sapam manual pamantul, sa pastem capra, sa vindem ce mai avem de la Dumnezeu pe nimic si sa votam cum ne spun sefii de afara de care depindem in intregime, si atat! Ca dovada, sigur ca as dori sa aduca Ponta chinezii pt autostrazi, canalul Baragan si alte asemenea, dar veti vedea ca nu-i va putea aduce, nu i s-ar permite. Iar ca sa i se permita, ar trebui sa ne platim datoriile, sa ne declaram independenta, sa ne refacem armata si serviciile pt uz national, sa ne debarasam de cozile de topor si sa ne punem pe muncit astfel ca sa exportam la greu, la dumping, oriunde… deci NICIODATA nu vom avea cele autostrazi si nici acei chinezi, caci daca s-ar fi putut, le-am fi avut…

  Mai bine ganditi-va cum va reusi USL sa castige alegerile astea, caci tare mi-e teama ca Traienel si-a revenit, s-a odihnit si e gata de fapte mari, de genul celor cu care ne-a obisnuit… sa nu aflati tot dupa noua seara ca a invins PPE-ul din nou…

 10. 10 Cârcotaşu noiembrie 8, 2012 la 12:11 am

  Ori o fi devenit si IPS penticostal?

  MultPreaFericitu’ (şi nu IPS!!!) e propăvăduitor al ecumenismului. E gata deci de un pact şi cu Martorii lui Iehova, de ce nu şi cu Penticostalii.
  Cu bani mulţi luaţi de peste tot, slabă speranţă de afurisenie. Poate doar pe cei 7.400.000.

 11. 11 Karakas noiembrie 8, 2012 la 12:52 am

  Problema este ca cei care aveau relatii bune cu chinezii in Ro au fost inlaturati, prin bunavointa Imperiului, care nu vroia oameni scoliti la Est sa lucre cu secretele Vestului. Paranoia dusmanului de la Est inca persista. Sa vedem ce va face Obama cu scutul si cu relatiile cu Putin.

  Apropo, citi vorbitori de rusa mai are MAE? Dar de mandarina? Citi studenti are statul roman la pregatire la Moscova sau Beijing? Scuzele cu dusmanul de la Est preluata de Basescu e de o prostie inimaginabila pentru viitorul Romaniei. Se poate lua de mina cu Romney.


 1. 1 Viitorul preşedinte al Chinei | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe noiembrie 6, 2012 la 11:07 pm
 2. 2 Stiri interesante… « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 7, 2012 la 2:25 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: