Efectele statului mafiot al lui Băsescu

Este titlul editorialului publicat astazi in Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Vă aduceţi aminte de lozincile lui Băsescu despre „modernizarea” statului, despre „reforma” statului, despre instituţiile care „au rămas în picioare” după încercarea de lovitură de stat? Stenogramele lui Blejnar ne-au arătat că, în realitate, Băsescu a construit un stat mafiot, bazat pe instituţii de forţă şi împărţit între diferite clanuri.

Dincolo de efectele politice – pervertirea votului popular, distrugerea sistemului de partide şi a rolului parlamentului – statul mafiot al lui Băsescu, a blocat, în aceşti 8 ani, şansa de refacere a industriei, şansa de realizare a unei infrastructuri moderne şi şansa de revigorare a zonei rurale.

Cine oare este de vină pentru faptul că din cei 30 de miliarde de euro – fonduri nerambursabile (cu factor de multiplicare de 4-5 ori) – rezervaţi României, nu au fost folosiţi decât 7-8%? Cine este de vină că sunt blocate, succesiv – cum s-a văzut recent – proiecte de miliarde de euro?

În aceşti ani, fondurile europene ar fi trebuit să reprezinte principala sursă de investiţii în România, în măsura în care investiţiile străine directe – în acest an, faţă de momentul aderării – au scăzut de aproape 6 ori.

De ce Polonia a reuşit un grad de absorbţie de 40%? Pentru că, în Polonia, eforturile nu au fost îndreptate spre trucarea licitaţiilor în folosul clientelei politice, spre primari care să realizeze proiecte lipsite de utilitate doar pentru a obţine un „paraîndărăt” de la firme de partid.

De ce dna. Alina Mungiu-Pippidi nu realizează, ca în 2004, pentru PSD, lista candidaţilor PDL la alegerile parlamentare actuale? Am putea vedea cum a funcţionat, şi prin cine, „structura de partid şi de stat”. Nu a fost clară şmecheria comisiei de etică, sub dirigenţia fostului procuror ceauşist, Monica Macovei?

Din păcate, în aceşti 8 ani, priorităţile lui Traian Băsescu au fost, în primul rând, priorităţi personale şi de partid şi, în felul acesta, s-a născut statul mafiot – ca un monstru care devorează totul în jur şi în interiorul său.

Folosind formula – referitoare la preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici – a lui Anders Aslund, de la institutul Peterson din Washington, statul a devenit, în timpul lui Băsescu, „o dictatură de prădători (predatory dictatorship)”.

Speranţa se îndreaptă, deocamdată, spre alegerile din decembrie. 

14 Responses to “Efectele statului mafiot al lui Băsescu”


 1. 1 NICOLETTE ORGHIDAN octombrie 30, 2012 la 9:05 pm

  Durere, nu alta! Durere pentru ,,nenea Tapalagă!” Încă scrieți, dialogați cu noi, mai dați câte un ….bobârnac ,,regimului și statului mafiot” construit, urzit de Băsescu până-n cele mai mici detalii. Așadar…,,Statul sunt eu” nu-i doar un enunț aruncat în vânt. Iată-l realizat, iată …palpabilul aici, la gurile Dunării. ,,Cotroceniul”, minte ageră și…mână harnică a reușit ceea ce nici mafia italiană nu visa: s-o intreacă cineva, să ,,îmbrace” fărădelegile cu …haina invizibilă a reformei, să schimbe votul de drept, să anuleze practic un referendum, să se cocoațe-n Dealul Cotroceniului, iar de-acolo să dea cu tifla românilor. Ce absorbția de fonduri nerambursabile, ce justiție reformată pe principii și legi noi, ce licitații corecte-n toți acești ani? ,,Eu gândesc și pentru voi, nu vă mai obosiți”, pare a spune….Prezidentul. Cât a gândit , se vede, cât a muncit se simte. Un stat izolat ( câți șefi de stat ne-au vizitat țara în acești opt ani și câte invitații , chiar și pe căi diplomatice a primit T. Băsescu în toți acești ani?), un stat care se află pe buza prăpastiei economice și niciun prieten în jur să-l ajute! Așadar, cine s-ar mai asocia cu…Mafia? Aproape c-am întrecut ….,,Cosa Nostra” se-ntinde caracatița, se observă clar efectele nocive, de la cele economice, sociale, la cele politice și cine ar avea curajul să-și tragă singur scăunelul de sub picioare, condamnându-se la sinucidere sigură? Așadar, ce a construit pozitiv, palpabil, viabil regimul Băsescu? Exemplificare?

 2. 2 dorian65 octombrie 30, 2012 la 9:50 pm

  Am citit cu atentie acest articol si pot sa spun ca clasa politica romaneasca este reprezentata de niste oameni pe care nu pot sa ii numesc romani.
  Domnule Nastase ,daca aveti posibilitatea sa vedeti filmul ,,Vlad Tepes” o sa vedeti acolo ce au facut boierii vremii din Valahia, cam asa este si astazi.
  Eu unul cred ca USL rezolva problemele cu superinflatie.
  Daca ma voi duce la vot ma duc doar sa anulez buletinul de vot ca nu am pe cine vota.

 3. 3 blogideologic octombrie 31, 2012 la 3:11 am

  conflict / Băsescu a semnat încetarea mandatului lui Funeriu în conducerea ICR http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/basescu-a-semnat-incetarea-mandatului-lui-funeriu-in-conducerea-icr-282501.html Există un conflict între Daniel Funeriu şi Andrei Marga. Care a demonstrat convingător că fostul ministru Daniel Funeriu nu are bacul în filosofie. Daniel Funeriu nu a „devoalat” vreodată care a fost subiectul bacului său la filosofie, precum şi felul cum l-a tratat. În schimb, pe argumentul că are doctoratul luat cu un laureat Nobel în chimie, s-a apucat să „calculeze” viteza sa de reacţie în lovitura aplicată de Traian Băsescu unui copil într-o campanie electorală. Or, tema asta ţine de vechea psihofizică, era deja tabelată de Wilhelm Wundt cu care şi-a susţinut Constantin Rădulescu-Motru doctoratul, iar unul dintre „intelectualii lui Băsescu”, europarlamentarul Cristian Preda a luat o grămadă de bani ca „specialist” în Constantin Rădulescu-Motru. Prima probă care se dă în bacalaureatul francez este proba de filosofie. Pentru un român care nu a făcut liceul în sistemul francez, acest examen de la începutul bacului se dovedeşte a fi foarte, foarte dificil. Şi hai să mă limitez a discuta aici numai dificultatea limbajului filosofic francez ! Necesită câţiva ani buni învăţarea. Apoi, să nu mai vorbim despre tratarea propriu-zisă a subiectului la examenul de bac efectiv. Probele date la examenul filosofic de bac sunt făcute publice la câteva ore după ce le-au primit candidaţii, şi apoi toată naţiunea franceză le discută ! Şi eu sînt foarte sceptic că Daniel Funeriu a trecut proba examenului de filosofie a bacalaureatului francez. Dacă ar fi făcut-o, el însuşi ar fi vorbit despre proba aceasta de filosofie luată, şi cu mândrie totalmente îndreptăţită, ţin chiar şi eu să adaug ! Bucuria palatului Cotroceni prin blocarea căutării diplomei de bac inexistente a lui Daniel Funeriu este totalmente prematură.

 4. 4 Fault octombrie 31, 2012 la 7:43 am

  (AM)BĂS ADOR GÂGĂNŞTAIN DIALOGÂND

  Gâgănştain : Mister Ponta, dai un « puţ » la Marea Neagră ca să te fac PM pe 09.12.2012 ?
  Ponta : (Exce)lentzer, mai degrabă un « pre… », că-ţi lipseşte.

 5. 5 Marian Nicolae octombrie 31, 2012 la 9:06 am

  „Folosind formula – referitoare la preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici – a lui Anders Aslund, de la institutul Peterson din Washington, statul a devenit, în timpul lui Băsescu, „o dictatură de prădători (predatory dictatorship)”.
  Speranţa se îndreaptă, deocamdată, spre alegerile din decembrie.”

  Ramificatiile, doctrina si ura necesare pentru a construi un stat condus de o dictatura de pradatori NU vine sub nici o forma din educatia noastra crestina, care ne invata clar ca ceea ce tie nu-ti place, altuia nu-i face….

  Aceasta caracatita mondiala care s-a ridicat din cenusa celui de-al doilea razboi mondial, rupta in coate si-n genunchi si hamesita de foame, a jurat ca lucrurile spuse in Protocoalele Batranilor din Sion sa se implineasca.

  Folosind lacomia omeneasca, mita, santajul, amenintarile si chiar crima ( a se vedea cazul J. F. Kennedy, care a cutezat sa se puna impotriva lor) aceasta caracatita mondiala este foarte aproape sa-si realizeze scopul.

  Acesta fiind dominatia mondiala, in care poporul ales supravegheaza masele de scavi care muncesc pentru ei, mase bucuroase ca sunt lasate sa supravietuiasca de pe o zi pe alta….

  Iata, ne aflam foarte aproape de Cosmarul Omenirii transpus in practica.

  Singurele oaze de adevarata libertate ( culmea ironiei) au ramas Rusia si China….

  Asa ca, noi romanii, suntem in fata faptului implinit de a ni se baga cu forta pe gat un guvernator Traian Basescu pre numele sau, ca sa nu avem neintelegeri, in ciuda faptului ca 7.4 milioane de romani nu-l vor…

  Daca in decembrie nu rezolvam aceasta problema pe cale pasnica, electoral, atunci avem o serioasa problema de convietuire pe aceasta planeta cu mai sus numita caracatita.

  Totusi, asa cum stim deja, de regula problemele se elimina, drept pentru care sper sa nu fim obligati sa iesim din nou cu arma in mana, ca in decembrie 1989, de asta data pentru a ne recupera dreptul la decizie si la viata in propria noastra tara.

  Daca libertate nu e, nimic nu e….

 6. 6 Marian Nicolae octombrie 31, 2012 la 9:18 am

  Interesant de cand ii pasa lui Netanyahu de viata popoarelor arabe din Orientul Mijlociu………probabil de cand epureaza palestinieni……..

  O lovitură asupra Iranului va înlesni viaţa statelor arabe

  http://romanian.ruvr.ru/2012_10_31/92986898/

  O lovitură aplicată de Israel asupra Iranului răspunde intereselor statelor arabe, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul unui interviu acordat revistei franceze Paris Match.

  „După cinci minute de la aplicarea loviturii, în ciuda rezervelor scepticilor, Orientul Mijlociu va răsufla uşurat”, este convins Benjamin Netanyahu. El este de părere că Iranul „nu se bucură de popularitate în lumea arabă”. Premierul a declarat că guvernele unor ţări din regiune „au înţeles că Iranul înarmat cu arma nucleară va reprezenta un pericol nu numai pentru Israel, ci şi pentru arabi”.

 7. 7 Marian Nicolae octombrie 31, 2012 la 9:41 am

  Flota comercială a României între amintiri şi speranţe
  de Constantin Cumpănă și Corina Apostoleanu

  http://www.magazin-nautic.ro/?p=2833

  De la 11 ianuarie 1993 şi până în anul 2001, Statul Român (prin F.P.S., ulterior AVAS) s-a străduit să falimenteze companiile „Navrom“ şi „Romline“ şi să vândă flota de 82 nave, cu o capacitate totală de 4.096.750 tdw., a C.N.M. „Petromin“, fără să pună altceva în loc. Astfel, România a devenit singura ţară care a reuşit performanţa de a ieşi de pe harta maritimă a lumii, distrugând, în mai puţin de un deceniu (1993-2003), flota pe care, cu enorme sacrificii financiare, tehnice şi umane, s-a străduit să o formeze – prin achiziţii şi construcţii – în decursul unui secol!

  Demn de precizat este faptul că, potrivit evidenţelor, în decembrie 2010 se aflau în exploatare peste 110 nave (cargouri, mineraliere şi petroliere construite în perioada 1971-1990) din fosta flotă comercială maritimă a României, toate acestea fiind sub pavilioane străine şi în proprietatea a diverşi armatori!

 8. 8 violet octombrie 31, 2012 la 10:32 am

  Da, speranţa noastră se îndreaptă spre alegerile din 9 decembrie. Noi putem să venim în număr masiv la vot şi să punem ştampila pe USL. Asta chiar dacă nu ne convin anumiţi candidaţi, în mod special trădătorii de la UNPR. În sfârşit… Problema e că, după vara trecută, nimic nu e sigur, chiar dacă e logic şi corect.

 9. 9 Marian Nicolae octombrie 31, 2012 la 12:16 pm

  Benyamin Netanyahou.
  “Jérusalem est notre capitale éternelle”

  http://www.parismatch.com/Actu-Match/Monde/Actu/Benyamin-Netanyahou.-Jerusalem-est-notre-capitale-eternelle-442510/

  Un entretien à Jérusalem avec Caroline Mangez – Paris Match
  – Paris Match. Vous avez décidé de vous rendre à Toulouse. Là, des enfants juifs ont été assassinés, en mars dernier, par un jeune musulman français qui se vantait de liens avec Al-Qaïda et avançait comme explication de ces crimes: “Les juifs ont tué nos frères et nos sœurs en Palestine.” Vous sentez-vous concerné par cet argument et quel message délivrerez-vous dans ce lieu symbolique?

  – Benyamin Netanyahou. Massacrer des enfants, c’est la barbarie à l’état pur. Et toute tentative de l’expliquer, la ¬justifier, l’excuser est absurde. Je vais à Toulouse pour ¬exprimer ma solidarité envers les victimes du terrorisme, juives ou non, et appeler à agir contre les terroristes et les Etats qui les ¬soutiennent.
  ––––––––––––––––––––-
  Roninjaune note:
  Est-ce que c’est bien vrai ????
  Alors pour quoi l’etat hebreu est d’accord avec ca:

  Israël : réticences à poursuivre les auteurs du livre –
  Thora du roi , le racisme des juifs extrémistes. 27/05/2012

  http://www1.alliancefr.com/israel-reticences-a-poursuivre-les-auteurs-du-livre-thora-du-roi–le-racisme-des-juifs-extremistes-news341,78,20023.html

  En Israël deux rabbins favorables au livre « La Torah du roi », qui justifie le meurtre de goyms (non-juifs), y compris des enfants, prônent une religion qui ne distingue pas le temporel du spirituel (invention du Christ).
  Le procureur général émet une réticence à accuser les rabbins qui ont écrit l’ouvrage controversé, qui prétend que, dans certaines situations, il est permis de tuer les non-juifs‬‬.

  Le livre a suscité la controverse pour avoir déclaré qu’il était permis de tuer un non-Juif si sa présence met en danger la vie juive.

  Certains rabbins au sein de la communauté religieuse a appuyé les déclarations tandis que d’autres ont laissé entendre que ces déclarations étaient dangereuses.
  La police a lancée une enquête sur la question à savoir si il y a bien un risque à l’incitation à la haine raciable et à la violence par les auteurs de ce livre ,les rabbins Yitzhak Shapira auteurs et Rabbi Yossef Elitzur.

  D’autres rabbins font l’objet d’une enquête dans le cadre de cette même affaire le rabbin Dov Lior, le rabbin Yitzhak Ginsberg et Yaakov Yosef, qui ont exprimé leur soutien pour ce livre.

  Au cours des deux derniers mois le Bureau du Procureur d’Etat a examiné s’il y avait une jurisprudene pour inculper les auteurs du livre, de crainte de créer un mouvement de fureur au sein de la communauté sioniste-religieuse.
  ––––––––––––––––––––––

 10. 10 Marcus octombrie 31, 2012 la 12:18 pm

  Valea, Ponta, Ca Vine Dedeu Cu Oteveu Peste Tine La Jii !

  Ma marturisesc in fata domniilor voastre ca la popa, ca pana acum n-am avut deloc curiozitatea sa-l vad pe Dedeuoteveu maimutarindu-se in chip de mare si cu mult viitor politician. La televizorul proprietate personala am folosit functia skip si am scapat de OTV asa ca…
  Imi ajungeau, casazicasa giumbuslucurile, gagurile, bataile cu frisca si cate si mai cate alte tumbe si piedici puse cu care se producea mascariciul national numero uno si anume El Uzurpacila Maximo.
  Aseara insa intamplator, pe cand butonam telecomanda, labeunuteve am dat peste lansarea Dedeului in direct cacandidat intr-un colegiu din Targu Jiu, daca nu ma insel. Cu toata supararea pe care o traiam din motive personale, la momentul respectiv, trebuie sa recunosc faptul ca auzindu-i discursul am izbucnit intr-un ras sponatan si incontrolabil, mai ceva ca in copilarie cand vedeam productii holiudiene mute cu Stan si Bran sau Chaplin, ras care m-a urmarit inca mult timp dupa ce Dedeu, “cealanger-ul” lui Ciumac la aparatul tomberon, si-a terminat declaratia de razboi indreptata impotriva ciocoilor in general si a lui Victor Ponta in special.
  Actualului Prim Ministru i s-a dat si un ultimatum in lupta dreapta, fara piedica, Sofronico l-a care a fost provocat de Dedeuoteveu, live, in sensul de a lupta fair play, motiv de demisie imediata din fruntea guvernului si prezentare pe ring fara girofaruri si potcoave in manusi.
  Imi pare rau ca nu candideaza la mine in colegiu deoarece, mi-as infrange cu sfortari supraomenesti nevolnicia de boala care ma tine in casa si in patru labe m-as duce sa votez acest nou Messia de Dambovita care imi promite si un porcoi de euroi cash, bonus pe langa capatanile de ciocoi pe care ii va decapita cu manuta lui, dupa ce va castiga alegerile.
  Secolul XXI, an de gratie 2012, stat s-ar zice de drept si Dedeuoteveu o arde in limbaj cu lozincile anilor cincizeci din secolul trecut plus cu citate din Utopia lui Thomas Morus in interpretare personala.
  Stau si ma intreb ce pacate tragem din neam de ne-a pedepsit Dumnezeu ca printre noi, ca popor, sa existe si indivizi carora discursurile Dedeului sau Derbedeului din capul statului sa le mearga la inima si in loc sa rada de sa se prapadeasca, sa se lase incolonati de primar si bine mituiti electoral sa se duca si sa voteze astfel de smintiti intr-o veselie.
  Dar asta este, fatalitate, daca suntem datori trebuie sa platim si eventual sa ne mai pricopsim cu un mascarici pe esicherul politic al tarii, care la noi s-a trasformat dintr-o nobila tabla de sah in ditai maneju’ pentru dobitoace care mai de care mai pornite sa-si apere loc’sorul de langa Macelarie.
  Oricum d-lui Ponta nu-i prevad un viitor stralucit in viitoarea lupta electorala, avandu-l cacontracandidat pe omu’ lu’ chiombila, dedeuoteveu’.
  Om trai si om vedea!

 11. 12 Doru Coarna octombrie 31, 2012 la 5:57 pm

  Alta traznaie de subiect, si iarasi complet eronat!

  Romania stat mafiot? Cred ca dl Nastase le cam amesteca si le amesteca din ce in ce mai bine… poate astea sunt efectele cantonamentului, nu stiu, Doamne-fereste!

  Pai, Mafia aprovizioneaza piata cu fete, cu distribuitoare de orice, cu masini de jocuri gen pacanele, ia taxa de protectie (dar o si asigura!!!), elimina dusmanii si-i face sa dispara, si altele de genul asta.

  Statul lui Basescu satisface macar cererea de fete? Vorbesc la nivel national, tot omul sa aiba acces… Nu!

  A umplut toate locurile publice cu pacanele? Nu!

  Asigura protectia, fie ea si una minimala? Nu! Dar stie sa ia taxa, caci impozitele se duc la cei ce ar trebui sa ne apere (?)… Deci triseaza si aici, cere taxa dar se protejeaza doar pe ei, si ei pe el. Atat! Taxa insa o platim noi.

  Elimina dusmanii? Da! Dar nu-i face sa dispara, nu-i ascunde ci doar ii retrage pana in pozitiile in care nu mai pot reprezenta pericol, sau alternativa.

  Deci numai din astea se vede ca nu avem de-a face cu un stat mafiot, ci cu un stat bazat pe zvast pur, care pur si simplu ia de la saraci si da in infinite feluri la bogati. Acest stat este de tip pradator, sau mai exact, autopradator, ca un balaur care este prea prost ca sa vaneze si se autodevoreaza singur, mai intai isi haleste coada, apoi picioarele, apoi burta, se mananca singur prosteste doar in speranta de a-i fi mai bine capului…. dar si-a dat seama ca acesta nu poate supravietui de unul singur, si si-a ales cateva organe importante carora le mai trimite ceva nutrienti (prin tipi gen Blejnar, de ex.), cum ar fi inima (care bate patriotic, vorba securitatii de pe vremuri), gura (papagalii zgomotosi din toate mediile), stomacul, adica sistemul bancar unde-si tin ei prada, ochii si urechile cu care isi supravegheaza trupul, dintii cu care isi mesteca propriile tesuturi si bineinteles plamanii, cu care respira aerul care le convine si care-l aprovizioneaza pe el, capul, cu oxigen de Bruxelles si de Washington, special filtrat ca sa-l intareasca.

  Ati auzit voi sa traiasca o astfel de fiinta, o schimonoseala de organism, de stat? D-asta spun ca oricum, sufera si el…

 12. 13 andrada noiembrie 1, 2012 la 4:32 pm

  Aveti dreptate ,basescu a construit aceasta caracatita dar efectele ei s-au vazut abia tarziu ,in criza provocata de guvernele boc,in ultimii 3 ani ; pana atunci era suportabil ,oarecum , intr-o mare patura a populatiei, dar cand au inceput taierile de salarii ale bugetarilor ,cei care au fost votantii fideli ai lui basescu si propagandistii lui s-a ridicat ..panza de pe ochi si saracia in trei ani a dus aceasta patura de bugetari la disperare vocala si cu iesiri in strada ; se descopera mereu cum angajatii statului ,de nevoie , fiindca se invatasera cu bani ,prime ,avantaje au trecut la un sistem propriu de furaciune ,de la sefi la executantii din teren ;si justitia are o mare vina ,fiind inexistenta in a sanctiona hotiile de tot felul ; acum cand avem alegeri putem schimba si trebuie repornite motoarele institutiilor aglomerate de oportunisti de partid ,curatate de incompetenti , ca banii de la UE sa poata fi luati ; lucrand in domeniul de proiectare am constatat cu stupoare ca specialistii sant ignorati cu dusmanie iar locul lor e luat de directorii de stat de deconcentrate si slaba calitate a documentatiilor este din motive de …copiere ,de oameni care n-au facut un proiect in viata lor ..dar fiind directori ..aprobau investitiile !!! din multi care apar la tv pe aceste teme de absortie de fonduri multi sant ..habarnisti ,si haosul din proiectarea actuala facuta de grupari mici, fara toate specialitatile,fara corelarea existenta intr-o structura completa ca fostele institute de odinioara duc la porcariile actuale ,puse in opera si care nu rezista ..drumuri ,podete ,lucrari de mediu …; acum cand documentatiile sant verificate ,,vad ca de la bancheri la beneficiari incep sa se umple puscariile ,dar cine a stricat ,statul trebuie sa repare ; asteptam in ianuariie masuri urgente .si sa puna specialistii la munca!!.

 13. 14 cristian noiembrie 3, 2012 la 12:11 am

  Conducerea CSM este o adunatura cu apucaturi de cripto comunisti si cu carnete de securisti. Chiar nimeni nu isi da seama ca Securitatea este la butoane in Romania? Nu va suparati dar Basescu a pus in conducerea structurilor pe care le controleaza indivizi carora le pute gura a cacat, pe care l-au mancat in frunte cu Base pe vremea cand il lingeau in cur pe fostul conducator iubit: Ceausescu. Asta este fratilor, astfel de oameni isi merita locul in WC-ul istoriei.

  Cristian


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: