Băsescu poate fi vinovat pentru multe – pentru dispariţia flotei, pentru că şi-a dat o casă în calitate de primar, pentru fraudarea morală (şi, poate, nu numai) a alegerilor prezidenţiale, pentru diverse încălcări ale Constituţiei, pentru minciuni, pentru haosul instituţional, pentru destrămarea statului, pentru pierderea unei imense şanse de modernizare a României prin (ne)utilizarea fondurilor europene, pentru dezbinarea din ţară, pentru creşterea opţiunilor politice anti-sistem, etc., – dar vina lui principală este aceea de a fi generat, de-a lungul a 8 ani, enorm de multă antipatie şi chiar ură împotriva lui iar acestea servesc, acum, drept justificare pentru adunarea în orice condiţii – a tuturor voturilor care să ducă la obţinerea a peste 50% din opţiuni, la 9 decembrie.
Pentru atingerea acestui obiectiv, sunt incluşi, drept candidaţi, şi persoane din cele mai ciudate – ca preţ al atragerii acestor voturi suplimentare.
În felul acesta, parlamentul următorilor ani riscă să nu fie mai puternic, mai competent, mai eficient decâ cel actual. Băsescu – în numele „modernizării” statului – a impus, în 2008, schimbarea sistemului electoral – prin introducerea votului uninominal cu compensare naţională prin sistemul „ruletă”. În felul acesta, parlamentul s-a „înnoit” cu 60% din membri săi – mulţi parlamentari însă fără experienţa necesară, dar extrem de „disciplinaţi”. Comisia juridică a Camerei, spre exemplu, este condusă din aceste motive de un deputat PDL care făcuse, iniţial, studii de zootehnie.
Acum se va întâmpla acelaşi lucru – Băsescu nu a dorit schimbarea sistemului electoral, astfel încât unii dintre candidaţi vor deveni parlamentari tot prin decizia „ruletei”, venind de pe locurile 2 sau 3. Justificarea politică a nevoii de a obţine peste 50% din voturi, decurge din faptul că Băsescu nu este „bănuit” să acţioneze normal şi să desemneze, drept candidat de prim-ministru, reprezentantul partidului (alianţei) care a obţinut cele mai multe voturi/mandate.
Din acest motiv, „goana” de a pune pe liste pe cei care pot să aducă, la 9 decembrie, voturile necesare.
Iată, în paranteză, mecanismul de desemnare, de către preşedinte, a premierului în Grecia (art. 37): „1) Preşedintele Republicii îl numeşte pe Primul-ministru şi, la recomandarea acestuia, numeşte şi revocă membri Cabinetului şi sub-secretarii. 2) Este numit Prim-ministru, preşedintele partidelor care a obţinut majoritatea mandatelor în Parlament. Dacă nici un partid nu deţine o majoritate absolută, Preşedintele partidului atribuie un mandat exploratoriu preşedintelui partidului care deţine o majoritate relativă, pentru a identifica posibilitatea formării unui Guvern care să se bucure de încrederea Parlamentului. 3) Dacă nu există această posibilitate, Preşedintele Republicii atribuie mandatul exploratoriu preşedintelui celui de-al doilea partid – ca mărime – în Parlament, şi dacă aceasta eşuează, preşedintelui celui de-al treilea partid – ca mărime – din Parlament. Fiecare mandat are o durată de 3 zile.”
Acesta este şi sensul prevederilor din Constituţia noastră, dar…închid paranteza.
Cese va întâmpla însă după aceea? Vor fi în parlament suficienţi jurişti pentru a îmbunătăţi legislaţia şi a pregăti revizuirea Constituţiei?, Vor fi suficienţi oameni de cultură pentru a explica faptul că politica dar şi soarta unei naţiuni nu pot exista în afara culturii? Şi ar fi multe alte întrebări.
Din păcate, frustrarea legată de marea înşelăciune de la referendum transformă, inevitabil, alegerile parlamentare din decembrie într-o „moţiune de cenzură” împotriva lui Băsescu iar votul dintr-o opţiune pentru ceva într-o exprimare împotriva cuiva.
Astfel, Băsescu ne va lăsa drept moştenire un stat destructurat, mai sărac şi cu o organizare parlamentară, în următorii patru ani, mai fragilă şi mai puţin capabilă să-şi exercite rolul prevăzut de constituţie – în plan intern şi în plan extern.
Sa înțeleg ca in opinia Dvoastra nu Antonescu si Ponta poarta vina ca un om ca Becali ajunge parlamentar ci Basescu. Îmi cer scuze insa se pare ca nu am frecventat aceeași școala de logica…
Hai sa discutam despre cestii mai serioase :
http://www.evz.ro/detalii/stiri/Barosso-e-suprat-c-Guvernul-Ponta-nu-ia-msuri-de-stopare-a-fraudelor-cu-fonduri-europen-100659.html
Oare cine a facut fraudele ? Guvernu Tonta sa fie raspunzator ptr fraudele din 2010, 2011? Ma prg poa unii sinistri in anu 90 …
Dar cine era primministru?! Auz?!
@ Adrian Năstase
Ce pot să adaug, un discurs politic de înaltă clasă. Tare aş vrea ca politica românească să genereze mai ales astfel de discursuri în loc de obsesive „JOS!”.
Stimate d-le Adrian Nastase, nu am studii de drept, dar cred ca orice om cu mintea intreaga va da dreptate si apreciaza seriozitatea si veridicitatea problemelor explicate de d-voastra.Aveti dreptate in tot ceea ce afirmati, dar pentru mine ramane un impostor si un profitor pentru el si familia lui. Si mai mult a imprimat si p.d.l. aceeasi „politica”, vezi cazul Blejnar ,mai nou berceanu-visan etc.Au furat Tara si ne-au distrus speranta.Si pentru ca V-a cunoscut bine si stia ce puteti, V-a facut-o crezand si ca veti tacea!Va multumesc pentru curajul de care dati dovada, va multumesc ca sunteti alaturi de noi , cei multi care suntem umiliti, mai nou si jurand pe Biblie pentru ca am votat. Doamne da-i rasplata!
Am depus acum 25 de ani bani pentru cumpararea unui autovehicul Dacia. Nu am primit valoarea reactualizata a depozitului meu bancar, nu am primit masina, nu am primit nimic. In aceeasi situatie mai sunt 2000 de oameni. Exista un proiect de lege, PLx 226/2011 care inlatura consecintele acestei privari de proprietate/ sanse in viata. De ce nu este adoptata ? Mi-am propus sa dau acest mesaj de 1000 de ori. Sper ca acest guvern sa fie … altfel. (nr.365)
Daca este sa fim sinceri, vina principala a lui Basescu este ca-si bate adversarii mereu, din orice pozitie si printr-o infinitate de mijloce, inedite pana la momentul respectiv. Si nu are mila, nu are omenia de a le lasa de buna voie vaca s-o mulga si altii.
Normal ca mereu invinsi, adversarii -cel putin cei ai lui Bonaparte- invata sa se bata si pana la urma isi depasesc maestrul… nu este insa cazul din Romania zilelor noastre, nu are cine, nu are cum, nu are de ce si in plus exista si seco, nu uitati de seco niciodata!
Singura personalitate ce-l putea bate pe Basescu, Nastase, este tinuta pe tusa cu concursul tuturor! Sigur ca si acesta a fost invins din prima, dar apoi ar fi stiut la ce sa se astepte si ar fi castigat! Nastase pricepe repede si invata usor si profund, a trebuit eliminat si, cu titlul de protectie, i s-au restrans si drepturile cetatenesti si i s-a maculat complet imaginea. Si vor continua, n-aveti grija! Este singura persoana care le da emotii. Restul sunt simpli smecheri, au un pret scazut, orizont restrans si sunt (au fost facuti) docili, domesticiti fiind unii pt functii publice in tara, altii pt cele europene. Restul e mimarea democratiei, totul e permis pana la un punct din care devin Baselu si regimul sau abolibili, de acolo se pune frana si din interior, si din exterior. Problema e ca el este mult mai bine orientat in raport cu viitorul, decat adversarii sai. A avea azi, la nivel inalt, pozitii anacronice, inseamna prostie nu pt ca vei pierde, ci pt ca nici nu esti in stare sa recunosti realitatea. Sefii aia supremi mai usor accepta un egoist realist decat un inteligent moral, dezorientat. Dezorientati azi sunt multi, unul ca Basescu se gaseste greu, sa recunoastem…
Ca sa nu-i mai dau emotii lui George: iesiti la vot si votati! Vorbim pe urma…
Mari „succese” bashite pe drumul dezintegrarii in ORRORpa:
Piata auto din Romania a scazut la nivelul din 2000. dupa PROtv
anu’ 2000 ca cand salariul minim era de 35 parai lunar. Cand nu „eram” in UE. Cand nu era programu rabla.
Acu o sa ziceti :”ba capiasi ce te aia vanzarea de masini noi?”
In statele ceva mai rasrite de geneunchou broastei si la M de Sahel cestia cu vanzare a masinilor noi este un indicator al nivelului economiei. Cand lucrurile merg bine masinile noi se vand.
Mai rau, in tari;e care au productie auto vanzarile de masini noi privesc in special pe alea locale. Si productia de masini impluca multe persoane (unii produc tabla, altii cauciucurilem altii sticla ptr parbrize altiiplasticu si altii din toate astea fac masinile. Si toti astia primesc un salar din care pltesc impozite si cumpara si paine, chiloti samd de la negustori care castiga si ei si platesc un impoit) Adica sunt un iddiciu al puterrii si sanatatii pietei locale …
Noi avem 2 uzine care produc. Sau ma rog la noi in tara produc Ford si Renault. Ford nu se bazeaza pe pitata din Romania. Se pare ca piata romana se restrange prea mult si ptr Dacia (Renault) si unu de al Renault ameninta ca se muta la Tanger ….
Cred ca nu numai romanii dar si europenii descopera treptat ce inseamna caracatita PPE pentru UE. Acum Merkel vrea ca UE sa veto bugetele nationale. Deci nu numai politic, dar si economic state ca Romania vor fi complet controlate din exterior. Nu am auzit insa si care e avantajul pentru romani si Romania. La ce foloseste ca devenim parte a acestui mecanism? Concret? Vor trai romanii mai bine? Eu cred ca nu, e vorba doar de egourile politice. Democratia a murit deja in UE, daca o fi existat vreodata…
Din păcate titlul mă duce cu gândul la o altă gravă și impardonabillă vină, ce tot din păcate vă aparține, se pare, în exclusivitate :
aceea de a-l fi iertat pe acest mizerabil și infect caracter, de pedeapsa cuvenită, măcar pentru una din fărădelegile săvârșite, împiedicând astfel cu siguranță celelalte, din ce în ce mai grave !
Dar, deoarece pentru asta se poate spune că v-ați primit pedeapsa, și încă cu vârf și îndesat, vinovăția pentru ascensiunea aparent fulminantă a acestui malefic personaj, care s-a dovedit până la urmă că a câștigat „a la Țiriac” toate competițiile la care s-a, sau a fost înscris, în urma unor rezultate din ce în ce mai vizibil trucate/furate, vina aparține și celor care au preferat să-l vadă învingător pe unul ca el, decât pe unul ca dvs. să spunem (sau Geoană, sau ….(poate că de data asta nu vor reuși 🙄 !).
Motiv de a-l urî pe acest sinistru personaj au majoritatea celor care au ” beneficiat” de măsurile lui draconice, de minciunile lui sfidătoare a inteligenței, sau de dezicerile de la o zi, sau o oră la alta, susținute cu o obrăznicie , impertinență și nonșalanță ce sfidează inconștiența..
De la cei care l-au auzit și au simțit cum le reducea cu cinism și răutate bolnăvicioasă mijloacele de existență, până la cei care se minunau de explicația cu bețișoarele de urechi ( capodoperă a bătăii de joc vis a vis de o țară întreagă !!!!), la cei 7 milioane și jumătate, furați (pentru a câta oară ??) la vot, toți suntem îndreptățiți să-l vedem pedepsit pentru această caricatură de conducere a țării la cel mai …infect, nu înalt nivel ! 🙄
Ca să nu mai spun de vinderea efectivă a României,și transformarea noastră în slugi ale unor interese oculte, străine de interesul național !
Și toate astea doar pentru a-și păstra mulțimea de privilegii smulse prin forță, furt sau neatenție a adversarului ! OFFF !
@ A.N.
Stimate domn,
Constitutia Romaniei NU ii permite presedintelui sa numeasca pe cine vrea in functia de premier. Textul este clar: presedintele numeste … IN URMA consultarilor. „IN URMA”, stimate domn, iar nu „DUPA”, cum specifica textul legii in alte spete. Adica, e mai mult decit limpede, legiuitorul a stabilit o conditionare CAUZALA cu consultarile, iar nu TEMPORALA!!
Asadar, presedintele numeste premierul CA REZULTAT / CONSECINTA al / a consultarilor, iar nu DUPA ce acestea s-au consumat (evident, formal, in cazul marinelului. Ne amintim replica lui batjocoritoare „v-am consultat!”)
Dar poate ca nu doreste nimeni sa-i „uzurpe” acest drept …
@doru coarna ai dreptate.
mai adaug ceva. ca sa distrugi pe cineva sau ceva este cel mai usor. poate acesta este motivul pentru care in parlament, in fruntea institutioilor publice si nu numai nu-i nevoie decat de zdrente sub limita a ceea ce poate insemna un animal de prada.
restul urmeaza soarta domnului adrian nastase.
pentru asta nu ai nevoie de inteligenta. basescu nu-i decat un dobitoc care si-a strans in jur precum un stup toti dobitocii romaniei.
Mie mi se pare ca problema majora a lui Basescu este ca vrut sa forteze istoria romanilor, sa faca niste schimbari „de import” pentru care nu existau premize. De exemplu, „modernizarea” statului inseamna de fapt reducerea capacitatii statului, intr-o conjunctura in care romanii au inca nevoie de el.
Buna dimineata, Domnule Nastase. Mi-am sa intru pe blogul dvs. numai cu o veste buna. Cum nu am, macar sa va anunt ca OSCE va trimite o misiune de monitorizare in Romania in perspectiva alegerilor din decembrie. Nu era o noutate (in acest moment, este insa oficial), nu mi se pare nimic jenant. Mai rau decat interventia ambasadorului american la OSCE (care l-a acuzat pe Victor Orban de amestec etc.) nu mi se pare.
P.S. In aceeasi ordine de idei, ne putem lauda cu un repros venit din partea unui oficial dintr-o tara islamica (tonul amical, dar in calitate oficiala) care afirma ca „folosirea religiei in scopuri politice nu are nimic comun cu credinta”.
Islandezii se pronunţă la urne asupra unei noi Constituţii, care a fost scrisă de oameni obişnuiţi http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/10/20/les-islandais-se-prononcent-sur-une-nouvelle-constitution-ecrite-par-des-gens-ordinaires_1778275_3214.html
Una din putinele atitudini corecte ale lui D Coarna:
„…iesiti la vot si votati! Vorbim pe urma…”
Asa este, ACUM, nu mai avem cand sa schimbam, trebuie sa alegem din ce ni se ofera, indiferent ce.
DUPA ACEEA „vorbim” despre cum putem avea candidati mai buni la alegerile viitoare.
Domnule Adrian Nastase
In tenisul de camp exista niste „carduri salbatice” , politica romaneasca este plina de astfel de „carduri” , OARE DE CE ?
Sanatate multa va doresc.
Cu stima Emil
P.S. Nu astept raspuns , fiindca il cunosc!
E o comedie de spital de nebuni, absurdă,o bulibaseala cu multi analisti inchipuiti ce starcesc imaginea pe televizor sau smangalesc hartii poreclite ziare,o clasa politica asemanatoare unei ape ce curge la deal si un capo de tutti ce minte hahaind si fenteaza legile ca un smenar cu talent de iluzionist.,iar profitorul acestora,poporul,cel care ii tolereaza cu o indolenta asemanatoare cu lenea de a respira,asteapta sa vina altii sa ne faca legile si dreptatea in tara!si unii nu se lasa asteptati si ne obraznicesc chiar si atunci cand rezultatul votului este evident!o intrebare sta aerian in asteptarea unui raspuns ce nu va mai veni:ce am avut si ce am pierdut!
Propunerea PPE prin vocea lui Merkel, ca bugetele nationale sa poata fi aprobate sau respinse (veto) de UE mi se pare profund nedemocratica.
Bugetul este expresia politica a rezultatului alegerilor intr-un stat. Este mandatul partidului/coalitiei care a cistigat alegerile sa scrie un buget conform promisiunilor electorale.
Mi se pare o tentativa a PPE de a forta statele membre invocind o criza gestionata – mai bine zis mentinuta – de PPE, si de a re-scrie regulile de joc in UE pe placul lor (ideologie de dreapta). In final, o alta expresie a autoritarismului si a spiritului nedemocratic de care dau continuu dovada.
De sunat, MOBILIZAREA! Daca avem pe cine invinovati, ca-n 9-Decembrie nu vom avea posibilitatea sa-i votam din cei …buni, pe cei mai buni, macar sa asiguram prezenta masiva la vot, pentru a alege din …cei răi, pe cei … mai puţin răi!
ALTA-I
„dar vina lui principală este aceea de a fi generat, de-a lungul a 8 ani, enorm de multă antipatie şi chiar ură împotriva lui”
Mă-ndoiesc. El o să dispară, viu sau mort, înaintea consumării mandatului.
Faimosul căpitan de navă n-a existat în persana sa. În realitate altul conducea nava, şi o făcea bine. El îşi consuma timpul excusiv cu potlogării, pentru care avea şi o echipă de blejneri. Contrabanda (neoficială şi oficială) presupunea abilităţile borfaşului rafinat care cu o organigramă bine pusă la punct realiza cicluluri bani-marfă-bani. Osânza pe care a declarat-o c-ar fi avut-o în canicula lui decembrie 1989 este argumentaţia neghiobului. Nu a posedat şi nu a dobândit abilităţile conducătorului autentic pozitiv. Aşa se justifică schimbările eoliene imprevizibile în tot ceea ce face. Curând vor ciripi cei care l-au cunoscut şi nu au a se mai teme, pentru a-i rescrie biografia horror.
Când se apropie de eşafod, apar miraculos fantomele (UE, SUA, etc) amânând inevitabilul.
Cei d-un calibru care i-au cunoscut sau priceput „stilul de conducător”, convinşi că se poate, nu vor ezita să-l copieze şi perfecţioneze : asta fiind vina lui principală.
A murit democratul George McGovern (1922-2012), nominalizat pentru candidatura la preşedinţia Americii în alegerile din anul 1972 http://www.nytimes.com/2012/10/22/us/politics/george-mcgovern-a-democratic-presidential-nominee-and-liberal-stalwart-dies-at-90.html?hp&_r=0
“Când cu gene ostenite sara suflu-n lumânare,/Doar ceasornicul urmează lung-a timpului cărare.” Cine-i prietenul căruia se adresează Mihai Eminescu în Scrisoarea I ? Probabil, foarte probabil, este economistul şi filosoful Vasile Conta. În 1881 Eminescu a scris poemul, iar în 1882 Mihai Eminescu alcătuia necrologul lui Vasile Conta. Din doctrina lui Vasile Conta, Poetul naţional reia idei, este chiar foarte interesantă şi astăzi viziunea succintă, teză şi antiteză, despre globalizare : “Poţi zidi o lume-ntreagă, poţi s-o sfarămi… orice-ai spune,/Peste toate o lopată de ţărână se depune.” Este prinsă în strofă toată birocraţia UE de astăzi, plus ambasadorii superputerilor. Dar astronomia şi psihologia poemului ne aduc poate şi un bob de optimism : “Lună tu, stăpân-a mării, pe a lumii boltă luneci/Şi gândirilor dând viaţă, suferinţele întuneci”. Să fie oare adevărat ? Mihai Eminescu ne mai scrie despre globalizarea sublunară : “Vezi pe-un rege ce-mpânzeşte globu-n planuri pe un veac.”
Vina principala a lui Basescu este aceea de a fi candidat la conducerea tarii si ”ajutat” sa castige…. la fel cum a fost si cu referendumul, ”ajutat” sa castige masluit….dupa ce a fost pus pe tusa de poporul roman.
Vina lui Basescu este aceea de a fi de alta credinta decat restul poporului roman, lucru care trebuie reparat de Parlament, astfel incat nici un alt necrestin sa ajunga ”sa fie ales” in fruntea statului roman.
Necrestinii NU MAI AU CE CAUTA IN ROMANIA – AFARA CU EI !!!
AFARA CU TOTI TRADATORII DE NEAM SI PATRIE !!!
Vina principala a lui Basescu este aceea de a exista in Romania.
Romani iesiti si votati romani ca si voi !!!!
Daca se decide din nou ca votul nostru NU CONTEAZA, punem mana pe arme, pentru ca tara ni se fura de sub nas, iar copiii nostri NU VOR MAI AVEA O TARA pe aceasta planeta !!!!
Tara este toata saracita, fara fabrici, uzine, scoli, spitale, fara paduri, fara 3 milioane de romani, fara UN DUMNEZEU, DUMNEZEUL NOSTRU CRESTIN !
@ George Ban,
Avem nevoie de oameni ca Doru Coarna.
Critica si pesimismul nu au spart capul nimanui pana acum….
Critica constructiva cu atat mai putin.
@off topic.
Vorbeam pe un thread anterior despre China, SUA si Europa. Iata un articol cred care ofera un background folositor pentru oricine se incumeta sa faca afirmatii despre rolul de superputere al Chinei.
Mi s-a parut interesant argumentul ca istoria Europei da un exemplu de putere barbara in raport cu istoria Chinei. „Modelul” european si cel american de a coloniza teritoriile cucerite militar sau pasnic este contrapus cu cel al modelului „tributar” chinezesc.
China este o superputere doar daca ne referim la viitor. In prezent are doar o componenta economica. Din punct de vedere militar, si de dezvoltare sociala sunt „in urma” SUA si UE, daca folosim stadardele vestice.
Din punct de vedere religios, ei nu cred in zei, ci in stramosi. Cu cit un stramos e mai vestit, cu atit te poti folosi de el mai bine pentru a iti gasi un loc in societate.
…”The Chinese are enormously proud of their historical achievements. They believe that theirs is the greatest civilisation there has ever been.
They have a strong sense of their own superiority rooted in history. They have long had a hierarchical view of the world, with China at the top. And the rise of China is likely to accentuate these views. ..”
E clar ca ei nu sunt tipul „invadator”. Nu gindesc pe termen scurt, ca americanii si europenii, desi sunt si ei preocupati azi de resurse pentru dezvoltare. Devin mai pragmatici.
Dialogul dintre civilizatia europeana si cea chinezeasca e un subiect fascinant. China nu va putea sa traiasca la nesfirsit in sine, iar trans-atlanticii vor trebui sa tina cont de un nou model global, care se va contura din interactia dintre cele doua culturi. Asta va insemna noul tip de „globalizare”.
Va recomand sa cititi:
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-19995218
L – am aparat pe Adrian Nastase (ce conteaza , afisele sau Flota ? ) si l-am criticat pe seful statului in rubrica destinata politicii pe forumul de infrastructura Skycrapercity . In acelasi loc unde altii posteaza injurii la adresa fostilor prim ministri ca dv sau guvernarilor PSD , lasate fara critici de moderatorii care interveneau iritati , ce probe am ca procurorii terorizeaza taranii sau cum de pun in discutie inceputul 13 – 15 iunie …Talibanii basisti de acolo m -au exclus azi !
Am senzatia si aimpresia ca toata viata mea de adult s-a invartit in jurul acestui personaj , care este d-ul Basescu. Ceea ce este eronat . Imi amintesc vag de d-ul Iliescu, ceva si mai vag de d-ul Constantinescu…Doi presedinti aflati inca in viata, ignorati si dispretuiti de presedintele aflat la carma tarii si care dispretuieste de fapt , pe toti, exceptand inaltii demnitari europeni, carora le pupa cu lipsa de eleganta, dosurile , in toate imprejurarile ,cand domniile-lor se intorc,plictisiti de acesta, cu spatele la presedintele nostru.
Nu stiu cum va fi la aceste alegeri parlamentare. Exista o lipsa de entuziasm imens, o mare lehamite si indiferenta , fata de toti oamenii politici. In definitiiv, de ce sa fii entuziasmat sa pui votul pe USL cand sunt la putere de 6 luni, adica de aproape 200 de zile…Si? S-a intamplat ceva de bine?! Eu vad ca nu e de bine. Vestile sunt rele. Ma plimb la supermarketuri, aici nimic nu mai e relaxant, preturile incep sa-ti dea frisoane.Ma uit pe fetele oamenilor pe care ii intalnesc- sunt fete cenusii, ingandurate…Spuneti-mi, d-le Nastase – cine s-a bucurat atat de mult la lansarea candidatilor USL? Ati vazut dv. bucurie pe undeva ? Eu nu am vazut nici macar la lideri. Chiar mi s-a parut incordat si cenusiu la fata d-ul Ponta, in multe momente…
Ce au demonstrat , de fapt? Daca acesti oameni veneau din proprie initiativa, din Capitala si imprejurimi, doar ca sa fie cu cei 2 lideri, era OK, era ceva.Dar asa, toata lumea a stiut ca au venit incolonati, mobilizati, adusi organizat, cu 1200 de autocare, din toata tara.Pe mine, mai mult, aceasta mare demonstratie de forta organizatorica, mi se pare trista si de rau augur…
Sa intri in campanie cu un PNL dezbinat, cu un presedinte autoritar si absurd, criticat de liberali cu greutate, apreciati, nu cred ca e bine…
Imi pare acum ca suntem o tarisoara trista, cu un destin si mai trist…Chiar, nici un pic de noroc de noi, cetatenii acestei tarisoare triste su bulversata de spaime?!
Politicienii nostri isi dau seama, oare, ca poporul nu asteapta aceste alegeri, tocmai pt ca nimic bun nu mai asteapta sa se intample dupa alegeri?Ca ne-a lovit deprimarea pe toti?Cu cat fac mai multe pomeni cu atat sperie mai mult o anume patura de oameni lucizi si care se intreaba „Si cine plateste?!”, iar raspunsul este unul infricasator. Noi, toti, de-acum decenii… Cu Basescu sau fara Basescu, lucrurile nu merg bine …
Multa sanatate si putere domnule Nastase, poate ii mai urecheati dv pe lideri…Mai au ceva timp sa se trezeasca la realitate…
Un pic off topic, dar este totusi vorba de un subiect apropiat, mai ales ca Romania trebuie sa copieze miscarea britanica din motive deja discutate:
PLANUL SECRET prin care Marea Britanie vrea să IASĂ DIN UE. “Elveţia poate semna contracte cu Canada, noi trebuie să stăm după UE”
http://www.zf.ro/business-international/planul-secret-prin-care-marea-britanie-vrea-sa-iasa-din-ue-elvetia-poate-semna-contracte-cu-canada-noi-trebuie-sa-stam-dupa-ue-10232956
Autor: Gândul
PLANUL SECRET prin care Marea Britanie vrea să IASĂ DIN UE. “Elveţia poate semna contracte cu Canada, noi trebuie să stăm după UE”
Foto: AFP
Michael Gove, secretarul educaţiei din Marea Britanie şi unul dintre cei mai apropiaţi oameni de premierul David Cameron, a detaliat planul prin care Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană, scrie Daily Mail.
Gove susţine că Marea Britanie este o ţară independentă şi mult prea puternică pentru a depinde de UE şi a îi ceda acesteia suveranitatea.
„M-ar putea costa jobul, dar ăsta este planul meu”, scrie Gove în deschiderea materialului de pe Daily Mail.
Secretarul pentru probleme de Educaţie spune că ar fi de preferat o separare amiabilă între Marea Britanie şi UE, în baza articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, în urma căreia Regatul Unit să primească dreptul să-şi gestioneze singură problemele non-economice, cum ar fi controlul la graniţă, drepturile omului, agricultura ori politica externă.
De asemenea, Marea Britanie consideră că dă prea mulţi bani Uniunii. Anul trecut, au cotizat cu 24,3 miliarde de euro, o sumă de trei ori mai mare decât ce a reuşit guvernul britanic să salveze prin tăieri de la buget.
Totuşi, Gove întrevede posibilitatea ca Marea Britanie să rămână în Zona Economică Europeană (EEA) din statutul de ţară ne-membră a UE, la fel ca Norvegia. O altă variantă ar fi ca Marea Britanie să iasă şi din EEA şi să semneze o serie de parteneriate cu UE, la fel ca Elveţia, care i-ar garanta mult mai multe avantaje decât dezavantaje, scrie Daily Mail. „În prezent, Elveţia poate semna contracte cu Canada, în timp ce Marea Britanie trebuie să stea după UE”, spune Gove.
Apropiatul lui Cameron continuă prin enumerarea unor cifre care arată că exporturile Marii Britanii către UE scad, iar către restul lumii cresc. În plus, Gove spune că Marea Britanie cumpără de la UE mai mult decât vinde în UE. Din aceste motive, trebuie rupte legăturile strânse cu Uniunea.
Cu toate acestea, Gove a precizat că Marea Britanie va rămâne „aliatul militar, susţinătorul diplomatic şi cel mai mare client” al Uniunii Europene.
It would cost me my job, but here’s my blueprint for how Britain can escape the EU
By Daniel Hannan
Read more: http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2218255/It-cost-job-heres-blueprint-Britain-escape-EU.html#ixzz29y48I9o7
What would happen if we left the EU?
Michael Gove is the most senior minister so far to suggest that the Prime Minister’s declared policy — to recover powers from the union while remaining a member — can’t succeed without a credible threat of withdrawal.
The Education Secretary is absolutely right: there is no chance of our own EU officials seeking the meaningful repatriation of powers, let alone the EU granting it, unless everyone understands that we will otherwise leave.
This isn’t something we can bluff about. We have to be prepared to walk away if our minimum terms are not met.
So what would happen if we reached that position? What if the EU refused to meet our bottom line?
What if we were left with no alternative but to pull out?
Amicable
As far as our own procedures go, secession is simple. European law has primacy over British law because of the 1972 European Communities Act. That statute could be repealed in days.
In reality, of course, we’d want an amicable separation.
Under Article 50 of the Lisbon Treaty, the EU is required to negotiate an alternative deal with any state that gives notice of its intention to leave.
What should Britain ask for in such negotiations?
There is little doubt that we’d want to opt out of the non-economic aspects of membership. We’d want to settle our own human rights issues. We’d want to control our own borders, deciding whether or not to allow unrestricted access to EU nationals.
We’d want to determine our own employment legislation. We’d want to set our own welfare rules.
We’d want to run our own foreign policy, separate from the new EU diplomatic corps, the Common External Action Service.
We’d want to control our own agricultural policy, instead of being forced to subsidise our farmers’ Continental competitors as we have for so long. We’d want sovereign control over our own fishing grounds, out to 200 miles or the median line between our coastline and a neighbouring state’s, as allowed by maritime law.
Opportunity: Under Article 50 of the Lisbon Treaty, the EU is required to negotiate an alternative deal with any state that gives notice of its intention to leave
Opportunity: Under Article 50 of the Lisbon Treaty, the EU is required to negotiate an alternative deal with any state that gives notice of its intention to leave
We’d want our Euro officials, including our MEPs, to be released into more productive jobs. (Speaking personally, I will breathe a deep sigh of relief on the day my job disappears.)
And, of course, we’d want to stop paying for the whole EU racket.
Last year, we handed over £19.7 billion to the union. To put that sum in context, the total domestic savings made in the same year by all the government budget cuts put together came to £6.2 billion.
Of course, pulling out of all these common policies doesn’t mean we stop talking to our neighbours; simply that we collaborate on an intergovernmental basis rather than being told what to do by the Brussels institutions.
The toughest talks will be over trade. How could we enjoy open commerce with our EU allies while at the same time participating in the growing markets of the wider world?
The PM forgot to mention at the Conservative Party Conference, that, while Britain’s global trade is increasing our exports to the EU have fallen and that the trend is accelerating
The PM forgot to mention at the Conservative Party Conference, that, while Britain’s global trade is increasing our exports to the EU have fallen and that the trend is accelerating
One option would be to remain in the European Economic Area (EEA), alongside Norway. The EEA, established in 1992, offers full participation in the single market without any of the political structures.
Norwegians prefer it to EU membership — and you can see why. In per capita terms, Norway exports two-and-a-half times as much as we do to the EU.
There are drawbacks, though. The EEA was only ever intended as a stepping stone to full membership. Thus, the Norwegians are already obliged to implement many of the EU’s social, employment and environmental regulations, as well as paying into the EU budget.
A better model is Switzerland, which rejected EEA membership in a referendum in 1992 and instead set about negotiating a series of free trade agreements with the EU, covering everything from fish farming to the permitted noise of lorries on roads.
In consequence, the Swiss have almost all the advantages of membership with almost none of the costs.
They enjoy the four freedoms of the single market — that is, free movement of goods, services, people and capital — while remaining outside the political structures and making only a token budget contribution.
Switzerland sells four-and-a-half times as much to the EU, per capita, as Britain does, and its people are the wealthiest in Europe.
Critically, both Norway and Switzerland are able to sign trade deals with non-EU states. They have a free trade accord with Canada, for example — something we have to wait for Brussels to do on our behalf.
And you can be certain that, when the EU eventually gets round to signing a treaty with Canada, it won’t be the open one Britain would have agreed, because it will be concerned with protecting vested interests on the Continent, which are much more hostile than their British counterparts to free trade.
Trend
In his speech at the Conservative Party conference last week, David Cameron took justified pride in the growth in Britain’s global trade: ‘Over the past two years, our exports to Brazil are up 25 per cent, to China 40 per cent, to Russia 80 per cent.’
He didn’t mention that, over the same period, our exports to the EU had fallen and that the trend is accelerating.
In the past three months for which we have full figures — April, May and June — our exports to the EU fell by 7.3 per cent, while our exports to the rest of the world rose by 13.2 per cent.
Demands: We’d want to settle our own human rights issues, not have them decided for us in the European Court of Human Rights
Demands: We’d want to settle our own human rights issues, not have them decided for us in the European Court of Human Rights
The latest official statistics show that the EU now accounts for the lowest share of our trade since the current measure was introduced in 1988. Britain needs to reconnect with developing markets, not least those to which it is attached by the natural affinity of language and law, affection and kinship.
As the EU shrinks, the Commonwealth is surging. Its economy overtook that of the eurozone in June and, according to the IMF, will grow at 7.3 per cent annually over the next five years, while the EU barely grows at all.
Is it possible to recover our global links while trading freely with Europe?
After all, these negotiations on Britain’s withdrawal would be talking place because the EU had refused to offer us a better deal from the inside. Why should the other European members grant us open access to their markets?
Grudge
Economic separation from the EU would mean independence from it’s flailing member states such as Greece
Economic separation from the EU would mean independence from it’s flailing member states such as Greece
The short answer is that they offer such a deal to Switzerland, which is a far less important market for them than Britain. On the day we left, we would become overwhelmingly the EU’s chief export destination, accounting for around a quarter of all its foreign sales.
And here’s the killer point: we buy from the EU far more than we sell to it. Our deficit with the EU in 2010 was £46.6 billion; our surplus with the rest of the world was £10.3 billion. In any negotiation, the customer tends to have the upper hand over the salesman.
That’s not to say we wouldn’t still have spats: more scallop wars with French fishermen, blockades of British lorries at the French Channel ports, perhaps by militant trades unionists. But, of course, we have all these things now even when we are full members.
Might EU states seek to close their markets to Britain out of sheer spite? Might they, as the Polish foreign minister, Radek Sikorski, suggested last month ‘hold a grudge against a country that had selfishly left the EU’?
I don’t imagine so for a moment. We would remain their military allies, their diplomatic supporters and their biggest customers.
But if Sikorski is right: if EU leaders resent us so much that they’d cut off their nose to spite their face, why the devil do we invite them to rule us at all?
Read more: http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2218255/It-cost-job-heres-blueprint-Britain-escape-EU.html#ixzz29y4LYEjm
Pe cine (mai) reprezintă Băsescu ?
Autor: Petru Calapodescu 21 Oct 2012
http://jurnalul.ro/editorial/pe-cine-mai-reprezinta-basescu-626713.html
Trebuia ca, la un moment dat, furunculul să plesnească, prea multă infecţie măcina societatea românească şi prea multă ceaţă era aruncată dinspre Cotroceni sau dinspre Modrogan, spre a o acoperi şi spre a-i azvârli urmările în cârca altora. Stenogramele dat publicităţii săptămâna trecută şi doar la suprafaţă avându-l ca personaj principal pe Sorin Blejnar, până de curând tartorul Fiscului, ocrotitorul şi mulgătorul unor imense afaceri necurate, au darul de a ridica ştacheta. De a demonstra că Blejnar nu putea şi n-a lucrat de capul lui, ca un tâlhar singuratic. Ci că făcea parte dintr-un sistem canceros.
@ Marian Nicolae
octombrie 21, 2012 la 6:07 pm
Eu nu sunt de aceeasi parere, mai ales acum, cand mai e foarte putin pana la alegeri…
AUGUSTINRADESCU- ai fracturi de logica. „In urma” tot „dupa” inseamna!
Cit legea scrie Presedintele „numeste” -adio. Consultarile nu dau nici un rezultat iar asimetricul pune pe cine vrea muschii lui.De aceea nu prea sint de acord cu Nastase. ACUM,cu orice mijloace, ne trebuie un Parlament cu majoritate zdrobitoare.O data cu debarcarea si infringerea lui Basescu va cadea si sistemul creat de el.Vor disparea si „infractorii” de PDL-isti de la virf.Avantajele sint evidente si de necomparat cu existenta sau nu a lui Becali in Parlament.
Intr-un mod extrem de dur pentru noi romanii si in acelasi timp foarte costisitor, am primit raspunsul la intrebarea:
De ce Ceausescu a preferat sa existe un singur partid in Romania, fara posibilitatea alternantei la guvernare…..
Romania are nevoie de un singur partid, un partid ROMANESC, care sa reprezinte interesele romanilor, asa cum a fost si inainte.
Avem nevoie de un partid nationalist, care sa lupte in primul rand pentru drepturile si nevoile romanilor, iar in al doilea rand, sa lupte pentru…romani.
Ne-am saturat de straini care vin sa ne invete ciobanii nostri cum se face branza…..sa ne invete pe noi romanii cum sa ne crestem copiii, cum sa nu-i invete nimic in scoli, pentru ca odata ajunsi maturi sa nu stie nici pe ce lume se gasesc….pentru ca strainii sa poata profita in voie….de Romania si poporul ei voit naiv.
Raspunsul la o alta intrebare, care ar suna asa:
De ce Romania are nevoie de Partid?
Pentru ca avem nevoie de un liant care sa ne tina impreuna la bine si la rau. Evreii au religia lor, care functioneaza de minune…..
Noi romanii avem nevoie de un Partid, din moment ce marea noastra majoritate nu este practicanta in cele religioase.
Nu, nu dorim un partid comunist, dorim doar un partid Romanesc….condus de romani si NUMAI pentru romani.
Asa sa ne ajute Dumnezeu !
http://www.cotidianul.ro/tariceanu-as-opta-pentru-monarhie-la-revizuirea-constitutiei-197660/
Nu cred ca Monarhia mai salveaza Romania, din moment ce al nostru rege il decoreaza pe….Paleologu, din PDL…..
Decorat pentru ce????
Pentru deserviciile aduse Romaniei din cadrul PDL?
Ganditi cu capetele voastre dragi romani, dusmanii sunt printre noi si ne vor disparuti de pe aceasta planeta….
Ca tot am vorbit de lup….
http://www.cotidianul.ro/paleologu-daca-ar-fi-putut-aduna-atatia-oameni-pdl-ar-fi-facut-la-fel-197631/
Dusmanii dintre noi…..cozi de topor vajnice…..
http://www.cotidianul.ro/curtea-constitutionala-a-declansat-cruciada-europeana-impotriva-romaniei-197656/
@ Karakas
Aici http://www.planete-plus-intelligente.lemonde.fr/paroles-d-ibmers/-a-la-recherche-de-la-croissance-avec-francois-jullien-philosophe-_a-18-1280.html exprimă nişte gânduri extrem de interesante şi de pertinente sinologul francez François Jullien.
Il suspectam pe Ponta de mai multa inteligenta politica, dar m-am inselat. Pe mine ca sustinator psd, nu membru, m-a dezamagit intr-un timp foarte scurt si ca prim ministru si ca presedinte psd! Lui basescu i se pot pune multe lucruri in carca, dar nu lipsa de leadership a psd-ului,de viziune. Tineretea nu este o virtute!
De la securitatea socială până la poliţie şi armată
Directiva care poate privatiza România
Autor Călin Marchievici
http://www.cotidianul.ro/directiva-care-poate-privatiza-romania-197561/
Ne putem aştepta, mai repede decât credem, la indemnizaţii de şomaj şi alocaţii pentru copii plătite de firme private, la un sistem de sănătate total privatizat, la agenţi de pază ai firmelor private care să preia sarcinile poliţiei din România şi la aceiaşi mercenari care să lupte în Afganistan în locul militarilor. Totul în urma unor contracte atribuite prin licitaţii evident transparente. Iată de ce.
Într-un proiect de directivă privind achiziţiile publice, Comisia Europeană, a inclus un paragraf care a provocat o polemică puternică în statele occidentale (Capitolul I si Anexa 16) “De fapt se presupune deschiderea serviciilor de securitate socială obligatorie către sectorul privat. Este total inacceptabil. Vocaţia Europei este de a-şi proteja cetăţenii în faţa dificultăţilor vieţii, nu de a-i expune la acestea”, spune eurodeputatul socialist Marc Tarabella.
http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/10/20/menace-de-veto-britannique-sur-le-budget-de-l-ue_1778480_3214.html
@nastase. Nu Băsescu e de vină, ci reactivitatea. Gândirea reactivă, atitudinea reactivă. Băsescu e creaţia lor, nici n-ar fi existat dacă i s-ar fi acordat atâta atenţie câtă merită: adică zero. Numai că Flota n-a dat-o numai el, pe parandărături colosale, ci şi băieţi de pe la PSD, ex-PDSR.
Altfel, Rus a fost în guvernul lui Ponta, nu al lui Băsescu, iar Băsescu e acum înapoi la Cotroceni.
În rest, cine i-a promovat pe Oprea plus majoritatea celor din UNPR, care s-au întors în PSD? Şi fără această „soluţie imorală”, cum se putea ţine guvernul?
Oricum, vă contrazic. Băsescu e zero, sistemul care îl ţine e totul. Iar exprimarea privind „opţiunile anti-sistem” e nefericită, fiindcă referenţialitatea e la noi cu totul alta decât în Vest. Aici, anti-sistem nu înseamnă anarhie, ca acolo, ci dimpotrivă, e tot ceea ce trebuie pentru destructurarea aparatului perpetuat din 6 martie 1945 încoace . Şi ştiţi prea bine asta, chiar dacă sau tocmai pentru că proveniţi din sistem.
Şi vă mai contrazic şi altfel, adică dv. aduceţi obiecţii antibăsismului cu orice preţ, dar numai antibăsism nu se poate numi să-ţi bagi în casă băsişti flagranţi ca Sebastian Ghiţă.
Ci viceversa.
P.S. Mai multe personalităţi culturale decât cele promovate de Crin Antonescu pe listele USL n-au fost vreodată în postcomunism. Dar ele nu se pun, că avem treabă cu Gigi Becali, în schimb, nu ne deranjează fariseii. 😀
@Doru Coarnă. Dacă în 2009 PSD îl susţinea pe Crin Antonescu, azi Băsescu îşi contabiliza, lung, AMR-ul.
Năstase, din păcate, a avut ocazia să-l bată şi nu l-a bătut. De unde şi consecinţele de azi. Aşa-i trebuie, fiindcă a intervenit în justiţie ca să nu fie judecat Băsescu, ca să nu se spună că o face electoral şi tot aşa, până la postarea actuală, pe care i-o dedică în acelaşi stil contemplativ.
Îmi pare rău că dau o replică precum pe vremuri, dar nu mai e mult şi se întoarce acasă. Sigur că vor urma alte procese şi cu Morar în frunte, s-ar putea să fie preferabil să solicite să i se prelungească pedeapsa anterioară, nedefinit, poate aşa instanţa de la Înalta Curte va avea timp să redacteze şi motivarea pentru sentinţă.
Ar fi momentul ca Andrei şi Mihnea să ceară graţierea tatălui lor, după ce impostorul a primit-o la Cotroceni pe fiica lui Timoşenko. Mi-ar plăcea mult de tot ca Băsescu să-l graţieze, iar Năstase să refuze. 🙂 Iar dacă nu l-ar graţia, l-ar victimiza şi mai tare, până la statură epică. Iar dacă l-ar graţia şi Adrian Năstase ar accepta graţierea, nimeni nu l-ar condamna: în afară, evident, de altă instanţă, în alt proces. Doamne fereşte, dar din păcate e plauzibil.
@nastase. Sunt preferabile articolele dv. sarcastice – sigur, după gustul meu. Unele sunt delectabile, am spus-o şi o repet oricând. Ăsta mioritico-meditativo-moralistoid e antipatic. Adică, n-are haz. De aici şi replica mea condamnabilă cu executare 😛
@Roxana Iordache
Gratierea lui Nastase este un as in maneca lui Basescu. Din pacate, sfatuitorii lui Basescu nu sunt asa buni cum crede lumea, datorita lor multi asi s-au dus pe apa sambetei. Ai ramas la fel de sufletista ca pe vremuri.
@doru coarna E adevarat ce spui mai sus. Du-te in trecut de la inceputul blogului fa o paralela dintre activitatea pe blog si activitatea dl. Nastase si vei constata multe lucruri interesante.
@nastase
Ideea e corecta. Zarurile sunt insa aruncate. USL va castiga lejer alegerile, dar nu in favoarea celor multi. Atunci cand v-am sfatuit sa fie numiti secretari executivi oameni seriosi, echilibrati am facut-o cu acest scop. De a ajuta Romania. Romania va castiga atunci cand in Parlament vor fi oameni preocupati de standardul de viata al tuturor romanilor si nu de propriul standard.
@ Roxana Iordache,
AN nu va cere si nu va permite nimanui sa ceara o eventuala gratiere… Premiera din Ucraina, IT, este femeie si statul dupa gratii are alt continut, emotiv in special, asa ca probabil simte nevoia unei gratieri. A cere gratierea inseamna insa ca recunosti acuzatia, acuzatorii, invinuirea, intreaga procedura si sentinta, iar AN este om de stat, nu s-ar pune la dispozitia adversarului sau. Garda moare, dar nu se preda, daramite un om de stat de calibrul lui Nastase, ceeace, de altfel, a si demonstrat.
Da, Antonescu l-ar fi putut invinge pe Basescu in 2009 daca ar fi primit toata sustinerea necesara, nu ar fi gresit ca Geoana si n-ar fi ramas fara cuvinte la confruntarea finala, dar si Nastase, daca ar fi fost sef PSD, l-ar fi invins. Este insa tardiv si oricum, ambii nu ar fi beneficiat de gratia serviciilor si de cele 3-4 milioane de voturi pe care acestea le au in maneca, cat si de cele fabricate in diaspora. Cata vreme sistemul perverteste exercitiul democratic fabricand invingatori convenabili, nimic nu se poate face in afara de a demonta odata si pentru totdeauna totul. Ori, asta nu se (mai) poate face, ar insemna resetarea intregului stat roman care-i construit pe o putere reala ascunsa, disimulata, deci o revolutie dupa litera cartii, dupa definitie…
Ca sa fim realisti, este nevoie si de Basescu si haita sa de devalizatori, cel putin ca antiteza, „nu-i votati ca uite, ei exista inca si asteapta sa va rada de tot”, ceea ce este infinit mai productiv dpdv politic decat a-i condamna fortat si prosteste trezind resentimente populare inevitabile. Ei trebuie pastrati in formol, pe raft, la vedere, si cu o eticheta scrisa citet pe borcan, multa vreme ca sa nu-i uite publicul votant.
Stii cum se omoara, dupa ce ai prins-o, caracatita? Se musca, de vie, intre ochi, unde-i este localizat sistemul nervos central. Deci doua probleme, intai s-o prinzi si s-o scoti din mediul ei, apoi sa ai taria s-o termini… Daca vrei s-o si mananci, trebuie s-o bati de o piatra de cat mai multe ori, ca sa se fragezeasca. Ei, cati se pot hrani cu caracatita? A fi om de stat inseamna sa poti face si asa ceva, Basescu a fost in stare, Nastase ar trece la negocieri diplomatice cu caracatita… Deci sa ne intelegem, pt binele oceanului ar fi mai bun Nastase, caracatita ar supravietui, si chiar asta s-a intamplat: specia a supravietuit si s-a metamorfozat intr-un intreg regn de pradatori, cu toata structura aferenta. Stuctura le este insa functionala, demult are chiar caracteristici de mecanism, iar mecanismele le gripezi aruncand nisip in ele…
Stenograme …stenograme …stenograme … argumente in plus pentru o o privire globala asupra „varfurilor societatii ” . Un judecator la Inalta Curte se exprima asa cum reiese din inregistrari -umil , unsuros, cu aerul ca intelege cine-i sefu’ , gudurandu-se jalnic pe langa pantofii unui Blejnar omnipotent ; un ofiter SRI , acoperit din cap pana-n piciore de bip-uri ;o madam Udrea cu pupici in varful buzelor pentru acelasi Soriniki ; un presedinte care nu-l cunoaste dar il cunoaste pe pupatul de mai sus ; grobieni , vulgari , dezgustatori , mirosind a lipsa de educatie (scoala sau sapte -ani -de -acasa ) – conducatorii Romaniei . Inca o data : CONDUCATORII ROMANIEI ! In toata splendoarea lor , mediocri dar obraznici , gaunosi dar cu toale scumpe , smecherasi de duzina , au pus mana pe o tara si cred ca este legitim sa li se intample asta . Croiti pe-un calapod , facuti dintr-un aluat puturos .
Vreau sa-i intreb , cu o sintagma pe care Nigel Farage a facut-o celebra : totusi , cine dracu ‘ va credeti voi?
Nici de Petre Roman nu mai scapam?
Da. Și eu m-am gândit la asta. Va fi un vot negativ masiv. Vor intra, probabil, mulți de-alde Becali, dar asta a făcut Bs.
Haideti sa recapitulam: Basescu spune ca nu va gratiaza dar lacrimeaza cind aude de Tinoshenki, Ponta nu face nici un comentariu sau presiune sa va gratieze, Antonescu cit a fost presedinte intermar nu a avut in vedere sa va gratieze, UE spune sa nu va gratieze (printre altii), Parlamentul majoritar USL nu va da nici o lege care sa gratieze detinutii (si pe dvs), desi a existat o tentativa de initiativa. La toata lumea le tremura pantalonii in vine sa nu cumva sa scapti mai repede din asezamintul cultural-sportiv unde faceti cantonament.
Chiar asa de periculos este dl. Nastase pentru Romania?
Mai e nevoie sa mai pun si alte intrebari?
Este, dincolo de o limită rezonabilă, greu de înţeles de ce firma Apple generează de vreun deceniu un flux cu debit foarte mare de patente. Aud că un şef de la Apple a hotărât că firma va obţine un avantaj competitiv dacă va patenta, cu dreptul de proprietate, toate nuanţele de albastru produse de natură în lume http://www.nytimes.com/2012/10/23/science/with-new-findings-scientists-are-captivated-by-the-color-blue.html?hp&_r=0
Cat timp serviciile nu sunt scoase de sub controlul personal al lui Basescu nu vom avea normalitate in tara , cu victorii USL in decembrie sau nu .
Cat timp consilierii pentru Romania de pe langa Departamentul de Stat vor ramane imbecilii care se cred in Romania in Guatemala in 1950 , sustinand fara nici o logica un presedinte impopular si venind cu sfaturi de genul ” contestati alegerile ! puneti in evidenta nereguli ” situatia va ramane aceeasi .
Basescu este mai limitat intelectual decat pare . Ieri am vazut la Jurnalul televiziunii gaboneze o ceremonie de gratiere decisa de presedintele Bongo , bine mediatizata , 250 prizonieri dintre care un general acuzat de conspiratie . Iertati-mi va rog asocierea , comparatia , bineinteles ca intre militarul gabonez si Adrian Nastase nu este nimic in comun , nici intre Romania si Gabon ( tara africana prospera , bine condusa si sub ochiul foarte grijuliu al Parisului care are acolo interese in petrol si lemn , plus o comunitate de 15000 de expatriati ” consilieri ” ) , dar de ce acest razbunator irational ( pe el nimeni nu l-a haituit pentru Flota intre 2001-2004 ) nu are eleganta lui Bongo ?
Socialistul francez Arnaud Montebourg, ministru al “redresării productive”, are propuneri anti-globalizare care îl supără pe comisarul European pentru comerţ, belgianul Karel de Gucht http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/10/23/arnaud-montebourg-irrite-bruxelles_1779422_3214.html
Şomerii germani sunt mult mai expuşi la sărăcie decât ceilalţi locuitori din UE http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/10/22/les-chomeurs-allemands-plus-exposes-a-la-pauvrete-que-leurs-voisins_1779266_3214.html O statistică din anul 2010 arată Germania în fruntea ţărilor europene, cu 70 % dintre şomeri aflaţi în „riscul de sărăcie”, contra 45 % media riscului în UE.
Altul care se gaseste sa dea indicatii pretioase babuinilor din Romaniland…:dupa ce ne-au jefuit toata tara….
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13466412-ambasadorul-olandei-bucuresti-despre-comisia-parlamentara-care-audiaza-procurorii-trebuie-avem-grija-nu-stricam-echilibrul-intre-puterile-statului.htm
„Modul in care procurorii isi fac treaba nu trebuie sa fie implicat in lucrarile parlamentului sau ale executivului”, spune ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Ambasadorul reconfirma pozitia Olandei, care leaga aderarea la Schengen de progresele in justitie, si spune ca un sistem judiciar corect ar duce la cresterea investitiilor straine. Ambasadorul respinge zvonurile potrivit carora Olanda ar fi cerut portul Constanta la schimb cu acceptulpentru intrarea Romaniei in Schengen.
De ce sunt bagati in seama, nu inteleg……
De ce nu-i dam si portul Constanta, MOCA…..fara Schengen….
Schengen? Vom vedea noi Schengen dupa ce se muta Israelul aici si portul Constanta este ”preluat” , ”privatizat” si inchis pentru a nu jena poarta de intrare in Europa de la Rotterdam ….. Amsterdam si ate damn ca nu avem politicieni de valoare cu coloan vertebrala in Romania…….
Un stalinist pentru orasul Stalin! Un candidat pentru Brasov care umbla cu brasoave! Dragi brasoveni, nu il trimiteti in parlament pe Petre Roman! Fara Petre Roman, Traian Basescu nu era posibil!
Si totusi exista iubire si totusi exista blestem,
Dau lumii, dau lumii de stire,
Iubesc, am curaj si ma tem…….
Hm, ce ziceti?
Gandesc ca al nostru ROMAN Adrian Nastase mare dreptate are inca….
La fel ca si al nostru ROMAN Adrian Paunescu, Dumnezeu sa-l odihneasca.
http://www.antena3.ro/romania/cazul-care-arata-drama-din-sistemul-medical-romanesc-o-intreaga-sectie-a-spitalului-judetean-timisoara-a-ramas-fara-personal-189154.html
„FISA” ROBINETULUI
Blejnar îi are la degetul pitic pe toţi, într-atât încât dacă nu poate fi scăpat trebuie eliminat.
Naşul nu poate risca, în condiţiile în care serviciile vor avea serioase probleme de etanşeitate, fiind posibile purjări comandate de vechi informaţii toxice.
Cufărul cu bani invizibili, administrat de Sorin, atât de necesari politicii dâmboviţene era „fisa” robinetului de oxigen al Guvernatorului, pe care-l primea muribundul de la doftoroaiele UE şi SUA.
Va rog nu postati:
Ce se intampla cu Prim ministrul nostru?
http://www.cotidianul.ro/ponta-ii-cere-voie-lui-basescu-sa-participe-la-consiliul-european-pe-teme-bugetare-197864/
Vina de a acumula atât de multă antipatie și ură din partea poporului român, stă tocmai în deciziile nepopulare pe care le-a luat, pentru încălcarea repetată a Constituție, dar și a ridicării minciunii la rang de…demnitar. Pentru că, de ce să nu recunoaștem, de ce să ne ascundem după deget, la orice apariție televizată strecoară cu non-șalanță 4-5 minciuni. (Vezi cazul ,,ziariștilor români răpiți în Irak”, și, dacă ne gândim bine de la acestă minciună a-nceput totul-, cazul flota, cazul pălmuirii puștiului, mai recentul ,,caz Blejnar”….o, și câte n-ar mai fi de continuat!), așa că i-a devenit o obișnuință, ce spun eu, o necesitate chiar să te mintă-n față. Nu, nimic din ce și-ar fi propus (dacă, întâmplător și-ar fi propus ceva!) ca președinte al unei țări n-a realizat. Și-atunci cum să nu aibă această vină de a fi urât de propru-i popor, numai spun de cei din exterior. Prieteni și…de ajutor îi sunt cei cărora le permite să sfârtece mai repede țara, s-o-ndatoreze, s-o sărcească, de ce nu s-o ,,ofere”chiar și gratis. Activitatea sa diplomatică lasă mult, chiar f. mult de dorit, numai spun la vizitele care-s tot mai rare din partea altor șefi de stat și de guvern. Marginalizat de lumea occidentală, este ,,acceptat” cât decât politic, datorită avantajelor economoice din partea terțelor țări, cărora li se permite să-și vândă aproape până la refuz mărfurile-n România. Și-atunci, ce beneficiu economic, moral, social și politic are poporul român avându-l pe el ca președtinte? Deci, de ce se mai întreabă care i-ar fi vina?
@dlnimeni
Mereu am bănuit că Traian Băsescu şef la PD este o creaţie intenţionată a lui Petre Roman, ca să aibă astfel Petrică mai mult timp să-şi trăiască viaţa. Petrică recunoaşte că Traian e mult mai eficient şi mai rapid decât el în a face rău României. Apoi, de dragul lui Băse şi a suporterilor lui diplomaţi străini, trebuia imperios să fie eliminat Ghişe. S-a reuşit cu succes.
Sa speram ca pana la sfarsitul anului lucrurile se vor aranja, vreau sa zic, fara Basescu & Co…….
Les Juifs d’Israël pour un régime d’« apartheid » si la Cisjordanie était annexée
Par Les Echos
http://www.lesechos.fr/economie-politique/monde/actu/0202344670143-les-juifs-d-israel-pour-un-regime-d-apartheid-si-la-cisjordanie-etait-annexee-503512.php#xtor=AL-4002
Une large majorité des Juifs d’Israël soutient l’établissement d’un régime discriminant la minorité arabe du pays (réservation d’emplois publics, pas de droit de vote, pas de cohabitation dans un même immeuble, pas de fréquentation des mêmes écoles…) dans le cas d’une annexion de la Cisjordanie occupée, a indiqué un sondage publié hier par le quotidien « Haaretz ».
FMI condamnă România la sărăcie
deValentin Mândrăşescu
25.10.2012, 14:20, ora Moscovei
http://romanian.ruvr.ru/2012_10_25/92382738/
Recentul raport al FMI a provocat o veritabilă isterie în rândul jurnaliştilor şi analiştilor obişnuiţi să trăiască cu iluzia că economia românească a revenit din picaj şi se va bucura de creştere în următoarea perioadă. Riscurile prezentate de experţii FMI au fost un duş rece pentru „optimiştii de serviciu” şi un prilej pe care politicienii l-au folosit pentru a lansa acuzaţii reciproce.
În realitate, nu se poate spune că există un singur partid sau un singur guvern care să poartă toată vina pentru vulnerabilităţile economiei.
Dezastrul care va urma este opera colectivă a clasei politice post-decembriste.
Lăsând la o parte lista de riscuri la care este expusă economia românească, este util să ne concentrăm asupra soluţiilor propuse de experţii FMI. Întregul document (73 de pagini de text dens) poate fi sintetizat în câteva rânduri: „trebuie să privatizaţi tot şi să reformaţi tot că de altfel va fi rău”. Pe lângă privatizări, se mai recomandă tăieri, restructurări şi optimizări, corelate cu creşteri de taxe şi impozite.
Recomandările FMI lasă impresia că această structură internaţională nu a înţeles şi, probabil, nici nu a dorit să înţeleagă ceva din experienţa dezastrului argentinian pe care l-a creat.
O demonstraţie a cinismului maxim este includerea „împotrivirii populare împotriva reformelor” în rândul riscurilor la care este expusă economia naţională.
Pentru prima dată un text al unei organizaţii financiare internaţionale vorbeşte atât de clar despre faptul că principala piedică în faţa creării unei economii performante în România este chiar populaţia acestei ţări.
Experţii FMI preferă să nu menţioneze în raport problemele reale ale populaţiei:
România este una dintre puţinele ţări civilizate în care falimentul individual este imposibil, adică există un sclavagism instituţionalizat prin care debitorul nu are cum să scape de datoriile acumulate. Privatizările nu au rezolvat niciuna dintre problemele cetăţeanului de rând. Companiile de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale nu au făcut decât să majoreze tarifele, asigurându-şi astfel profituri astronomice. Băncile privatizate nu au contribuit la crearea unei economii robuste, ci au facilitat (cu complicitatea expresă a BNR) crearea de bule speculative în domeniul consumului privat şi în sectorul imobiliar.
Acum, FMI descrie cu lux de amănunte riscurile asociate retragerii băncilor străine din România în contextul crizei economice europene, dar nu aminteşte că recomandările FMI referitoare la privatizarea totală a sectorului financiar sunt (cel puţin parţial) de vină pentru situaţia creată. Experţii acestei instituţii sunt foarte preocupaţi de sănătatea financiară a băncilor şi recomandă inclusiv luarea în calcul a unui sprijin financiar pentru băncile aflate în dificultate, dar nu par a fi interesaţi de posibilităţile populaţiei de a suporta creşterea fiscalităţii sub forma majorării TVA cu 1% sau majorării altor taxe şi impozite. Pentru cetăţeanul de rând, faptul că FMI este mai interesat de sănătatea băncilor (străine) decât de buzunarul contribuabilului ar trebui să fie un semnal de alarmă. În fond, experţii FMI sunt cei care stabilesc priorităţile guvernului şi nu se văd semne de diminuare a acestei influenţe, iar interesele FMI par fi într-o maximă neconcordanţă cu interesele populaţiei.
În decembrie, românii vor fi chemaţi la urne să-şi aleagă un nou parlament. În campania electorală se vor cheltui mulţi bani, se vor face multe promisiuni, dar problema fundamentală va fi trecută sub tăcere: indiferent de câştigătorul alegerilor, România va fi condusă în continuare de tehnocraţii de la FMI.
Experienţa arată că ţările conduse de FMI rareori ajung la o creştere economică spectaculoasă, ci din contra devin din ce în ce mai sărace.
http://www.cotidianul.ro/stolojan-ii-scrie-lui-martin-schulz-198062/
Aici este bine ca au picat ministrii PDL, problema este ca odata cu ei nu au picat si cei pusi in functii de acesti ministrii, respectiv randul 2, 3, 4, practic directorii numiti de acestia, o buna parte sunt inca pe pozitii….
http://www.mediafax.ro/politic/ponta-raspunde-ard-in-cazul-demiterii-ministrilor-am-facut-ce-e-important-am-dat-afara-ministrii-pdl-10257779
Jocul lui MRU numai ortodox nu este, ca sa nu zic necatolic….
http://www.mediafax.ro/politic/mihai-razvan-ungureanu-ne-dorim-ca-pnl-sa-revina-unde-ii-e-locul-in-jumatatea-de-centru-dreapta-a-spectrului-politic-10257129
Ca sa nu zic ca mai nou se gudura pe langa rege….pentru a continua cu evocarea MS Regele Mihai I oricand, oricum, cu orice pret, totul pentru ca nu cumva groparii Romaniei sa scape din mana PUTEREA, implicit tarisoara noastra amarata odata cu aceasta putere,,,,
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13485103-cum-devenit-regele-mihai-casa-regala-subiect-major-agenda-publica-serial-dedicat-tvr-dezvelirea-catre-rege-propriei-statui.htm
AVIZ ROMANILOR !!!!
Sunteti interesant ca subiect de disecat pentru The New York Times…
The Curse of Corruption in Europe’s East
https://www.nytimes.com/2012/10/26/world/europe/26iht-romania26.html?pagewanted=all&_r=3&
By DAN BILEFSKY
Published: October 26, 2012
BUCHAREST — This summer, after the police arrived at the handsome villa of the former Romanian prime minister Adrian Nastase to arrest him on corruption charges, he apparently pulled out a revolver and tried to kill himself. Millions of Romanians watched on television as Mr. Nastase, 62, was carried off on a stretcher, a Burberry scarf wrapped around his neck. He survived, and one week later was behind bars.
Cristian Movila for the International Herald Tribune
Jilava penitentiary near Bucharest, where former Prime Minister Adrian Nastase is serving a two-year term for siphoning $2 million in state funds for his failed presidential campaign.
Cristian Movila for the International Herald Tribune
„Corruption is bad for freedom,’’ reads a poster in Bucharest. Anti-corruption advocates hailed Adrian Nastase’s downfall as a seminal moment in Romania’s evolution.
Cristian Movila for the International Herald Tribune
Analysts say the case of former Prime Minister Adrian Nastase reveals as much about Romania’s political polarization and dysfunction as its steps to greater democracy.
But this is Romania, where everything, it seems, is a matter of dispute.
Anti-corruption advocates hailed Mr. Nastase’s downfall as a seminal moment in the evolution of a young democracy. Others have called his conviction for siphoning $2 million in state funds for his presidential campaign a show trial. Mr. Nastase’s opponents now allege that he faked a suicide attempt in an effort to avoid prison. His son Andrei Nastase, who was at the house at the time, said the accusation was absurd.
Whatever the truth, Adrian Nastase now occupies a cell measuring 4 square meters, or 43 square feet. On his jailhouse blog, he recently recounted how prisoners ate cabbage and potatoes, braved rats and had hot water for two hours twice a week.
Today, analysts here and abroad say the Nastase case has come to reveal as much about Romania’s political polarization and dysfunction as its halting steps toward greater democracy. It comes amid heightened fears in the European Union that its newest and weakest members are not up to the task of rooting out corruption that is a legacy of decades of Communist rule and, indeed, of weak governance before that.
Across Eastern and Central Europe and the Balkans, countries are experiencing a surge of instability that, analysts say, stems almost in equal parts from endemic corruption and the sometimes ham-fisted efforts to combat it in the context of bitter political rivalries.
The European Union, with 27 member nations, is so concerned about creeping lawlessness among its new members that Romania and its neighbor Bulgaria, which both entered in 2007, have not joined the bloc’s passport/visa-free travel area. On Thursday, the European Commission, the executive body of the European Union, said concerns about corruption and fraud in Romania had prompted it to block E.U. development aid, potentially worth billions of euros.
In Croatia, which is set to join the European Union next year, former Prime Minister Ivo Sanader has been charged with embezzlement.
Romania, in particular, has struggled to overcome the aftermath of the ruthless, corrupt dictatorship of Nicolae Ceausescu. Over the past six years, 4,700 people have gone to trial on corruption charges, including 15 ministers and secretaries of state, 23 members of Parliament and more than 500 police officers.
To many, Mr. Nastase, a former member of the Communist elite who was prime minister from 2000 to 2004, is emblematic of a generation of still active politicians who assumed that power and influence could shelter them from the law. Once asked to account for his apparent wealth, he defiantly roared, “Count my eggs!” a Romanian slang word for genitals.
Monica Macovei, a former justice minister who is close to Mr. Nastase’s archrival President Traian Basescu, said that “There are too many people from the Communist era like Nastase who are still in power, and this has polluted the political class.”
She said the former Communist bloc was struggling to root out corruption, in part because in the push to join the European Union, the new member states of the east had rushed through judicial reforms it had taken Western Europe centuries to put in place.
Mr. Nastase’s suicide attempt, she said, was pure “theater.”
While few but Mr. Nastase’s closest allies — including the current prime minister, Victor Ponta — have sympathy for a man known as “Seven-Houses Nastase” by the Romanian news media because of his opulent lifestyle, some have questioned the zeal of his prosecution.
Mr. Nastase’s lawyers gave a litany of judicial abuses in his case, chief among them that the prosecution called 972 witnesses — more than in the Nuremberg trials — while the defense was permitted to call only 5. They said prosecutors had brazenly charged Mr. Nastase as leader of a party rather than as a former prime minister to avoid the required parliamentary approval of the charges.
Victor Alistar, head of the Romanian branch of Transparency International, an anti-corruption watchdog, said the lopsided nature of the prosecution raised questions about whether Mr. Nastase had received a fair trial, regardless of his reputation.
“If you are going to catch a big fish,” Mr. Alistar said, “you need to do it properly.”
Prosecutors said so many had testified against Mr. Nastase because the corruption was so widespread. During his trial, they charged that under Mr. Nastase’s influence, companies were pressured into taking part in a 2004 construction conference whose participation fees were used to help finance his failed presidential campaign in 2004.
He also received a separate three-year suspended prison sentence for blackmail and was acquitted of corruption in a case involving a suspicious $400,000 inheritance left to his wife.
All the while, Mr. Nastase has declared his innocence, calling the charges against him a preposterous “political game.” In court this month, Mr. Nastase asked that the week he had spent in a hospital after shooting himself be subtracted from his two-year sentence. The motion was rejected.
He declined to be interviewed. But his 26-year-old son, Andrei, a businessman, said in an interview that his father had been despondent after becoming the victim of a political witch hunt by Mr. Basescu, the president.
Andrei Nastase said in the interview that the notion that his father had faked his own suicide to escape prison was both hurtful and abhorrent. In August, the general prosecutor’s office said that Mr. Nastase’s “act” had been voluntary and that police had respected legal procedures.
“I saw with my own eyes — it was not a magic trick,” the younger Mr. Nastase said, showing blood residue on the back of his father’s silver-colored watch, which he now wears. “Mr. Basescu saw my father as a threat and these charges were created as a means to get him out of political life.”
The Romanian government recently drew European criticism for trying to influence Romania’s constitutional court after a failed effort to impeach Mr. Basescu, who himself was under fire for trying to influence prosecutors and judges.
Some analysts said Mr. Ponta, the prime minister and a former protégé of Mr. Nastase, had wanted to remove Mr. Basescu from office before he could target other senior officials in the Social Democratic Party.
In an interview, Mr. Ponta, who visited Mr. Nastase in hospital, said the attempted suicide had shocked him. Calling Mr. Nastase “the best prime minister Romania ever had,” he said the case showed how justice in Romania had become politicized.
Those skeptical about Mr. Nastase’s suicide attempt say he conspired with the police and doctors to fake a shot wound that might keep him from going to prison.
The anti-corruption agency is now investigating whether a doctor and three police officers colluded to help Mr. Nastase evade prison. Witnesses outside the villa on the evening of the apparent suicide attempt said they had never heard a gunshot. Mr. Nastase, an experienced hunter, is right-handed, but shot himself with his left hand.
Ioan Rus, then the interior minister, told Romanian reporters that he had spoken to Mr. Nastase on the eve of his arrest because he feared he would do something drastic. When Mr. Rus offered to spirit him out of his house in a police car to avoid a public arrest, Mr. Nastase declined, he said.
“‘This will never happen,”’ Mr. Rus said Mr. Nastase had told him. “‘I will never leave my home. I will decide by myself what’s to be done.”’
George Calin contributed reporting.
Si PSD-ul ce a facut cand a guvernat? Sper sa primesc un raspuns domnule Nastase…..chiar astept cu interes…..