Scrisoare pentru studenţii mei

Dragii mei studenţi,

Luni, 1 octombrie, veţi începe cursurile la Universitate. După mai mult de 30 de ani, de data aceasta, nu voi fi alături de voi. Raţiunile, le ştiţi.

Vreau să cred că veţi da cel puţin aceeaşi atenţie dreptului internaţional ca şi celorlalte materii. Pentru noi, ca ţară, regulile internaţionale pot reprezenta un scut sau o modalitate de apărare a intereselor româneşti – exemplul cel mai bun fiind delimitarea spaţiilor maritime cu Ucraina (Insula Şerpilor), prin Hotărârea Curţii de la Haga.

Ne vom îndrepta spre o Europă federală, vom participa la crearea Statelor Unite ale Europei, vom intra, după momentul de apogeu al civilizaţiei americane, într-o lume multi-polară? Nu ştiu şi probabil că nu ştiţi, încă, nici voi.

Dar este important să fim pregătiţi pentru schimbările ce vor veni. Unii se vor ocupa, în continuare, să dărâme statui ale trecutului, voi trebuie să vă ocupaţi de punerea unor fundaţii solide pentru construcţiile viitorului.

După câţiva ani petrecuţi în acest secol, descoperim, cu surprindere, că trecem printr-un proces de reorientare a principalei axe de influenţă spre Asia, axă ce se îndepărtează atât de Europa cât şi de America.

În aceste condiţii, Dreptul internaţional este, în mod inevitabil, modelat de principala schemă de distribuţie a puterii în lume, dar şi de concepte noi, „acoperind” noi interese, îmbrăcate în haină jurdică.

În viaţa internaţională, puterea se bazează pe forţă – militară, economică – dar influenţa se bazează, în mare măsură, pe inteligenţă, pe competenţă, pe cunoaşterea regulilor şi pe capacitatea de a le interpreta. Aici puteţi să vă găsiţi locul!

Mai bine decât mine, în urmă cu peste 200 de ani, Kant ne punea în gardă: „ Imaturitatea înseamnă incapacitatea individului de a-şi folosi înţelegerea fără călăuzire din partea altcuiva.”

Şi tot el sublinia: „Lenea şi laşitatea sunt motivele pentru care atâţia oameni, la mult timp după ce natura i-a eliberat de călăuzirea străină, se mulţumesc să rămână prizonieri de-o viaţă ai imaturităţii şi tot de aceea este atât de uşor pentru alţii să se impună ca gardieni ai lor. Dacă am o carte care să-mi servească drept înţelegere, un pastor care să-mi servească drept conştiintă, un medic care să-mi stabilească o dietă…eu nu mai trebuie să mai fac nici un efort.”

Avem nevoie, mai ales în Europa, de idei noi şi de speranţe mobilizatoare. Voi veţi putea să le afirmaţi ca români şi ca europeni.

Vă veţi confrunta cu studenţi şi cu absolvenţi de drept internaţional din alte ţări. Sunt convins că veţi şti să câştigaţi aceste competiţii – pentru voi, pentru părinţii voştri, pentru cei care vor veni după voi.

Vă doresc succes şi să aveţi un an bun!

Adrian Năstase

Publicitate

68 Răspunsuri to “Scrisoare pentru studenţii mei”


 1. 1 andrada septembrie 30, 2012 la 12:05 pm

  D-le Adrian Nastase sa ramaneti pe blog pana scapati de nedreptatea impusa ,ca sa puteti vorbi mereu tinerilor pe care viata de acum i-a debusolat ,tineri doritori sa priveasca spre viitor prin ochii unui invatat , un intelectual de care aveam nevoie in PE,CE, un interlocutor respectat prin inteligenta si cultura !!

 2. 2 Cristian Mihael septembrie 30, 2012 la 1:09 pm

  Eu sunt de parere ca, Comunitatea Europeana trebuie sa ramana doar un mediator la nivel national continental si doar atat, pentru ca nici nu ar fi nevoie de altceva mai mult.

 3. 3 NICOLETTE ORGHIDAN septembrie 30, 2012 la 1:17 pm

  O frumoasă și emoționantă scrisoare a unui dascăl către studnții săi! Sunt sigură că aceste cuvinte probabil cu alte nuanțe le-ați fi adresat studenților în sala de curs, mâine, 1 octombrie. Ei știu însă d-nule Prim Ministru că doar lupta și rivalitatea politică, superioritatea d-voastră din punct de vedere ideologic, social, moral au determinat indivizi (era să scriu ,,oameni” dar se pare că n-au ajuns la stadiul acesta încă și nici nu știu dacă vor ajunge!), să acționeze contrar spiritului democratic, juridic și social înscenând procese cu nemiluita, aducând argumente bătute de vânt și acte condradictorii. Sper că-n curând veți fi din nou la catedră, iar ideile d-voastră despre diplomație, politică, istorie, cultură vor putea fi ascultate și urmate de grupele de studenți. Puterea, ca forță de convingere a unor așa-zise idealuri nu are nimic comun cu moralitatea dacă se bazează pe forța materială, pe spiritul de influiență ca formă de…,,comunicare”, iar dialogul trebuie să existe doar ca formă de comunicare socială, nu de banalizarea unor reale competiții. Avem încredere în studenții români câștigători a atâtor competiții internaționale în diferite domenii, avem încredere în dascălii lor care au fost și rămân VERTICALI în orice situații pe care , iată, viața le naște!

 4. 4 Lucia Gusatu septembrie 30, 2012 la 1:24 pm

  D-le prim-ministru Adrian Nastase, citesc intotdeauna cu interes tot ce scrieti d-voastra, pentru a invata de la un intelectual de exceptie, un om profund, cu viziune, dar „Scrisoare pentru studentii mei”, m-a impresionat pana la lacrimi. Ca profesor pensionar inteleg sentimentele pe care le traiti si ma revolta cum niste nulitati isi bat joc de intelectualii nostri, de adevaratii nostri conducatori , dar ma revolta si pasivitatea socialistilor fata de d-voastra. Va doresc sanatate si sa ajungeti cat mai repede la catedra, spre folosul studentilor d-voastra!

 5. 5 A Soare septembrie 30, 2012 la 1:28 pm

  Frumos ar fi ca studentilor sa le fie citita scrisoarea la primul curs, macar atat…
  Sper din tot sufletul sa reveniti cat mai curand la catedra si in fata studentilor, pentru ca sunteti cel mai important promotor al Dreptului International Public in Romania, atat prin activitatea de la catedra, cat si prin promovarea scolii romane de drept international public, a unor experti in domeniu dar si a Fundatiei Titulescu si ADIRI, acestea fiind doar cateva care imi trec prin minte acum.

  Dupa parerea mea, Dreptul International Public este cea mai nobila ramura a Dreptului, dar si cea mai fragila, iar cu privire la anumite aspecte, cum ar fi suveranitatea, cea mai idealista…Ma intreb daca sunteti de acord?

 6. 6 nicu septembrie 30, 2012 la 1:45 pm

  ..emotionant… felicitari domnule nastase pentru incurajarile si sfaturile date acestor studenti , viitori conducatori ai romaniei poate peste 10-20 de ani.. domane ajuta…

 7. 7 Gina septembrie 30, 2012 la 1:55 pm

  Impresionant Domnule Profesor! Iata inca o dovada a ceea ce inseamna sa ramii om indiferent de intemperiile acestei vieti!Sa ne traiti intru multi ani ,avem atita nevoie de dumneavoastra.Noi cei multi ,si slabi ,si Tara Romaneasca.

 8. 8 virginia septembrie 30, 2012 la 2:14 pm

  Lacrimi, tristete…asta-i starea ce am capatat-o, citind aceasta scrisoare.Ne lipsiti. Ve-ti lipsi, dar motivat, de la deschiderea anului universitar. Motivat de faptul ca un maniac Base, care invidiaza oamenii inteligenti, a tinut sa fiti acolo unde sunteti. Sper ca Dumnezeu sa va faca dreptate. Toata stima si respectul meu, pentru ceea ce ati fost,sunteti si veti ramane : CEL MAI BUN PRIM MINISTRU SI UN POLITICIAN CAPABIL SA COSTRUIASCA CEVA, NU SA DISTRUGA IN TOTALITATE CUM AU FACUT BASE SI GASCA LUI DE NENOROCITI.

 9. 9 Petruta septembrie 30, 2012 la 2:40 pm

  Dl.Adrian Nastase astazi este trist,dar suferinta de astazi va avea un loc aparte in istoria de maine.Studentii va cunosc adevarata valoare si sunt destul de mari incat sa judece realele motive ale situtiei dvs.Nonvaloarea sta ca paduchele in frunte si o sa aibe acelasi jalnic sfarsit.Speranta este
  visul omului treaz.Va rugam sa nu va culcati pentru ca mai aveti multe de facut,Tot respectul pentru dvs.si familia dvs.

 10. 10 doinamanea septembrie 30, 2012 la 2:57 pm

  Am citit scrisoarea dvs. dle Prim Ministru cu emoție, la fel ca și ceilalți comentatori care și-au exprimat gândurile aici, înaintea mea. Doresc din suflet ca numărul studenților, și nu numai a studenților, mă refer la tineri în general, care să înțeleagă valorile românești actuale și trecute, să fie copleșitor de mare. Doresc și sper ca tânăra generație în ansamblul ei să nu apuce calea ușoară a lașității și lenei în gândire, lene ce inevitabil nu poate duce decât la un colaps moral, social.

  Citesc blogul dvs. cu același interes ca și în prima zi când l-am descoperit.

  Vă anunț cu bucurie, că volumele 8, 9, 10 din România după Malta au ajuns la biblioteca unde lucrez eu, îmbogățind astfel colecția noastră de publicații în limba română.

  Vă doresc sănătate înainte de orice, putere, și mai doresc să transmit aici mulțumiri celor care se ocupă de acest blog, băieților și soției dvs.
  Cu bine acum, până la noul articol.
  Doina

 11. 11 MIO septembrie 30, 2012 la 3:18 pm

  Andrada, Nicollette, Lucia, etc.au dreptate. Ce pot sa mai adaug eu? Sa fiti sanatos si sa va intoarceti la noi cat mai curand. DOAMNE AJUTA!
  NOI va iubim foarte mult!

 12. 12 simona septembrie 30, 2012 la 4:04 pm

  Va multumim d-le Nastase si va iubim mai mult ca inainte.Sunteti un adevarat martir al neamului alaturi de Iorga,Noica si multi alti neintelesi care trebuiau inlaturati pentru ca celor de la putere le era foarte frica de ei.Eu sper sa-l vad pe Basescu in locul dvs si pentru mult timp.In timp ce dvs veti ramane in istorie ca cel mai bun,capabil si vizionar premier pe care l-a avut Romania,el va ramane in mintea noastra ca cel mai mare impostor,bisnitar si betivan presedinte.Sa ne traiti multi ani si sa scrieti,sa scrieti cat de mult puteti ca sa citeasca si copii si nepotii nostri ca de la loaze de-astea n-avem ce invata.Numai bine!

 13. 13 Doru Coarna septembrie 30, 2012 la 5:16 pm

  Miscator mesaj si plin de substanta… Atentie, s-ar putea sa ajungeti repede drept cea mai de incredere persoana, in sondaje!

  Dar ma gandesc, Kant probabil nu cunostea natura poporului roman cand vorbea despre lene si lasitate, el ii pilduia pe altii, daca ne-ar fi cunoscut pe noi ar fi scris altfel… de aceea, fiecare cu filozoful sau calibrat corespunzator!

 14. 14 Karakas septembrie 30, 2012 la 5:33 pm

  Cind am citit „cuvintarile” liderilor noii aliante de dreapta, ARD, primul impuls a fost sa rid. Sigur, si in alte tari politicienii spun tot felul de bazaconii ca sa atraga atentia prostilor. Avantaj pentru cei inteligenti.

  Nu am mai fost surprins ca in tot avintul revolutionar de dreapta, in toata inflacararea lor, nici unul din belicosii politicieni: MRU, Blaga, Videanu, Turcan, Preda, nu a catadicsit sa ne mai spuna cu ce se mai maninca tipul asta de „dreapta”, in afara de „normalitate”. Doar „normalitate” nu a produs regimul Basescu, al carui urmas ARD este, si numai „normalitate” nu a adus Europei „taticu’ de dreapta” de la Bruxelles, si „partenerul strategic” trans-atlantic. Romanii au gustat pe pielea lor din „normalitatea” asta, care i-a impins si mentinut in saracie, exceptie facind „prietenii normalitatii”.

  Ma intreb ce parere au studentii romani de noii lor lideri politici de dreapta…

  http://www.mediafax.ro/politic/alianta-romania-dreapta-lansata-oficial-ungureanu-romania-e-mutilata-desfigurata-strambata-si-trebuie-indreptata-10137857

 15. 15 vlad septembrie 30, 2012 la 5:58 pm

  Dumnezeu sa va aiba in paza dpmnule Nastase !

 16. 16 Cojan Stefan septembrie 30, 2012 la 6:04 pm

  Sunt intru totul de acord cu cele scrise de Simona, si ,desi nu v-am fost student,raman in continuare un admirator sincer,chiar daca nu v-am impartasit intotdeauna opiniile!Noile interese ‘imbracate „in haina juridica: foarte frumos exprimat!Ceea ce cred eu este ca „noua ordine mondiala”, prin uriasele decalaje dintre statele lumii,deja creeaza premizele reasezarii soclului ideologiei comuniste,si tinerii de azi ar trebui sa cunoasca foarte bine ce a insemnat aceasta oranduire, sa accepte si faptul ca,in sensul strict teoretic, aceasta ideologie nu a insemnat neaparat numai dezastru, si ca,aplicata in anumite conditii istorice,poate fi si o alternativa la un capitalism salbatic spre care tinde societatea umana din pacate ! Eu nu ma pot resemna pentru nedreptatea cu care ati fost „rasplatit”, si sper din toata inima sa fiti cat mai curand inlocuit acolo cu cei ce v-au trimis dupa gratii! Sunt dezamagit de faptul ca mamaliga romaneasca este totusi …mamaliga!
  Petre Tutea spunea ceva despre detentia sa in inchisorile comuniste!Si a avut amara dreptate!
  Mai mare mi-este jalea acum decat in”89 ! Foarte trist ca am ajuns si acum, ca si atunci, sa invocam :”Doamne, vino Doamne, sa vezi ce-a mai ramas din oameni!”

 17. 17 Dorina Ionescu septembrie 30, 2012 la 6:44 pm

  nu mai aveti mult…..DOMNULE…….ai ieshiti afara……clipele sunt numarate…..tine ti va tare…….uite…..cati au furat de la OLTCHIM? si sunt liberi ! stima

 18. 18 dlnimeni septembrie 30, 2012 la 6:56 pm

  In ideea ca nu doar ne exprimam opinii in spatiul virtual pe care il detineti, ci si ca invatam cite ceva prin aceasta participare, ne putem considera si noi un fel de studenti. Mai batriiori, invatind la distanta,…dar, in fine. De aceea apreciez si eu scrisoarea dumneavoastra.

 19. 19 Luminita Arhire septembrie 30, 2012 la 7:33 pm

  Mi-ar fi placut , daca nu sa fiu studenta unui astfel de profesor ( am o cu totul alta specializare ) , macar sa asist la cateva cursuri . Domnule profesor Adrian Nastase , dumneavoastra aveti generozitatea celui care , inteligent si rafinat fiind , nu poate fi agresiv ; poate fi doar ironic . Un alt profesor insa – vorbesc aici despre Cristian Preda – vitupera ieri pe scena unei rusinoase „coagulari ” de dreapta – ” Daca vreti razboi , veti avea razboi ! ” . Cu cine se vor razboi ei , domnule profesor ? suntem in razboi de cand ne conduc . Armele lor ? Artileria grea a fost foarfeca uriasa cu care au taiat pensii si salarii . Arma chimica a fost ura lor care a facut aerul irespirabil . Agentii lor sunt institutiile cu trei litere : CCR , DNA , CSM , CNA … Baioneta infipta in spatele unei natiuni a fost lacatul sudat cu nepasare pe poarta spitalului care s-a inchis .” Piata neagra „a bataliei lor i-a facut pe multi dintre-ai lor imbogatiti de razboi .
  Din „cantonamentul ” pe care vi l-au pregatit , cuvintele dumneavoastra frumoase au asternut putina liniste pe taraboiul general .

 20. 20 minnie septembrie 30, 2012 la 7:39 pm

  @ Doru Coarna

  Domnule Coarna, nu v-ati plictisit de atatea desconsiderari la adresa neamului romanesc ? Asa om fi, mai lenesi, mai …mai …. Dar nu suntem mai breji ca altii si nici mai rai ca atatia altii. Diferenta consta, cred eu, stimate domn (si spun ”stimate” din inima), ca altii, multi altii din alte neamuri nu accentueaza atata trasaturile negative ale neamurilor lor. La ce ne ajuta atata vaicareala sau atata autoflagelare ?
  Am facut si noi si stramosii nostri ce am putut mai bine in acest spatiu complicat. Suntem doar un popor de indivizi singuri care se descurca fiecare cum poate. Si poti sa ii condamni pe oameni ? Am vazut lunile trecute cum veneau procurorii dupa votanti ? Si ? I-a aparat cineva ? Daca vrem sa schimbam ceva, hai sa trecem de constatari.

 21. 21 George Serban septembrie 30, 2012 la 7:42 pm

  In curand, ii veti fi profesor fiicei mele. Ati intalnit-o la lansarea candidatilor pentru alegerile locale. Va urmarea in media, va admira si spera sa-i fiti profesor.
  Timpul trece greu dar mai repede decat ma asteptam. In jurul dumneavoastra se face curat. Dramatica experienta dar utila. Cu multa prietenie.

 22. 22 Maria septembrie 30, 2012 la 11:18 pm

  Am terminat dreptul si mi-am dorit in toti cei 4 ani sa va am ca profesor, nu a fost sa fie! Va doresc numai de bine si muuuulta sanatate!

 23. 23 gavrila octombrie 1, 2012 la 2:10 am

  Cum le aseaza Dumnezeu pe toate!…
  La tot raul care, pe nedrept, vi s-a facut, compensatia este ca sunteti si mai clar, mai convingator pentru toti cei ce va urmaresc si admira. Deh, cunoasterea prin lipsa e destul de oneroasa dar duce la valoare ce va inobileaza si mai tare.
  Sunteti deja constiinta exterioara a atator oameni, sper ca multi tineri intre ei, incat Romania are nevoie de Dv mai mult ca niciodata/dela 2004 incoace…
  Hai libi si sa reveniti in scena publica prin usa din fata, larg deschisa, ca pentru un adevarat leader al tarii sale!

 24. 24 M.Voicu octombrie 1, 2012 la 5:44 am

  AN, cãtre studenţii sãi: «După mai mult de 30 de ani, de data aceasta, nu voi fi alături de voi. Raţiunile, le ştiţi.»
  Cauza, da, cauzele, mai puţin, necum raţiunile !
  rationem = raţiunea are ca derivat raţional.
  … ca avioanele multirol – pe care sã le plãtim pentru cvorum – cã d’aia am redus şi şcoli şi spitale – sã optimizãm bugetul ãltora cu “consultanţa” sã se-ncadreze-n Tratatul fiscal. Noi am fost asiguraţi cândva cã ne-ncadram în plafonul datoriei, atunci…

 25. 25 Doru Coarna octombrie 1, 2012 la 8:28 am

  @ minnie,

  mda, poate ca ai dreptate. Si intr-adevar, suntem singuri. M-as intreba insa din cauza cui am ajuns asa… si eu cred ca din cauza noastra, doar a noastra. Cand omenirea se globalizeaza si se uniformizeaza, trebuie si noi sa facem exact ceea ce fac altii, ori, aia nu sunt ghiocei ci sunt activi, isi urmaresc si isi sustin interesele, lupta si muncesc, produc, cuceresc si rotesc capitalurile intr-un ritm ametitor, nu tradeaza si nu-s lasi, iar de furat fura de la altii.

  Intrebare: de ce noi nu incercam macar sa procedam ca ei? Ca de imbracat, de dansat, de distrat, ii imitam total! Oare stim noi un drum mai sigur si mai bun? Si daca-l stim, cine anume exact dintre noi il stie? Adica in inteligenta si in buna intentie a carui personaj politic sa ne punem noi bazele si speranta? Ei, uite aici ma blochez eu… Iar daca nu discutam despre oameni politici ci despre poporul nostru, iar am rezerve deoarece ai vazut la referendum cat conteaza glasul colectiv… Deci?

  Insa OK, o las mai moale, omul aflat in nevoi numai de critici nu are nevoie…
  Multam de observatie.

 26. 26 Dinu Ioana octombrie 1, 2012 la 8:43 am

  Fromos. Foarte frumos text si foarte lucid. Sper din tot sufletul sa citeasca cineva aceasta scrisoare la deschiderea anului universitar.

 27. 27 grigore octombrie 1, 2012 la 8:45 am

  Sa fiti nsanatos si sa va intoarceti cit mai curind in viata politica .Victoras si ai lui sunt dezorientati .

 28. 28 Mirela octombrie 1, 2012 la 10:11 am

  Domnule Năstase, sunt absolut mișcată de scrisoarea dumneavoastră și poate ca acum este momentul să vă rog să îmi permiteți să vă fac o mărturisire, deși nu mă cunoașteți și poate nu voi avea onoarea de a vă întâlni personal niciodată. Cine știe? Văzând drumul strâmb pe care alunecăm cu toții datorită unor oameni strâmbi și iraționali și mai ales ce mijloace mizere și josnice folosesc pentru a ne reduce rând pe rând, azi la tăcere, mâine la nimic, am decis să îmi urmez visul de a mă înscrie la facultatea de Drept, motivată fiind și de faptul că, atâta timp cât dumneavoastră și alții ca dumneavoastră continuă să nu tacă și să lupte împotriva opresiunii care îmbracă cele mai hidoase forme, nu e totul pierdut. Sunt absolut sigură că mesajul puternic adresat astăzi este nu numai pentru studenții dumneavoastră de la Facultatea de Drept din București, ci pentru toți studenții facultăților de Drept țară. Eu așa îl percep și sincer mi-aș dori să vă am ca dascăl, iar atunci când totul va reveni la normal, și vă doresc din suflet acest lucru, vă promit că voi veni și eu la cursurile dumneavoastră. Vă rog să continuați să rezistați de dragul nostru al tuturor celor care avem nevoie de normalitate în țara asta.
  Cu stimă
  O studentă a Facultății de Drept din Craiova

 29. 29 Marcus octombrie 1, 2012 la 10:37 am

  Romani, Votati: Dan Diaconescu Presedinte, Basescu Prim Ministru, Unghiera Ministru La Protocol

  Daca tot este ca de chiombla sa nu scapam decat cu cianura sau cu 7,62 cu luneta, apai eu, fratilor, m-am resemnat si nu numai ca m-am resemnat, dar am trecut si la preversiuni. Daca-i bal, bal sa fie! In conditiile astea mi-l doresc pe Basescu Prim Ministru si pe Dan Diaconescu, Presedintele Romaniei. Realizati dvs., dragi compatrioti, cam de ce fel de circ vom avea parte cu astia doi la fraile bietei noastre tarisoare, vorba unui ilustru personaj caragialesc? Efectiv nu vom mai avea nevoie de paine, ne vom ingrasa din ras, iar cand vom invata sa traim doar din ras vom muri dracului de foame. Cu duetul asta de mascarici nu vom mai avea nevoie nici de guvern ar fi suficiente doua ministere, ala de finante unde ar merge ca unsa Anastase si ar mai merge infiintat unul nou, ministerul protoculului unde l-am unge pe Unghiera ministru, Razvan Unghiera.
  Sa te tii veselie atunci in toata tara, veselie si la Briusel unde Barroso si cu Merkel plus ailalta vor dansa de bucurie pe muzica lu’ Guta si alde Salam, iar la Casa Alba trimisii speciali ai lui Hillary o vor asculta pur si simplu trasfigurati de placere si emotie pe Printesa Ardealului in duet cu Adrian Minune.
  la Ambasada SUA la Bucuresti se vor tine zilnic concerte de manele cu lansari de tinere sperante.
  Constitutie nu ne mai trebuie ca avem Curte Constitutionala in consecinta desfiintam si Parlamentul si din ditai doua camere oprim de-o debara in care sa-si tina femeile de serviciu de la Casa Poporului ustensilele de facut curatenie.
  De trait vor mai trai hotii si derbedeii lui chiombila si ceva romani mai norocosi cu rude prin strainataste care sa le mai trimita de mila cat sa nu moara de foame.
  Vom avea un partid unic, am mai avut unul si stim ce bine am dus-o, si atunci va fi o coabitare perfecta intre politicieni.
  De votat iar nu va mai fi nevoie, pentru ca va fi restrans personalul de la procuratura, la strictul necesar pentru intocmirea de dosarele daca va mai fi ceva opozitie, asa ca nu va mai avea cine sa-i puna pe tarani sa jure pe Biblie ca au votat pe bune.
  Si am mai avea o sumedenie de alte bucurii si avantaje, Elodii peste Elodii, Ciumaci in reluare sau reloaded, nunti de beizadele live la teveuri, Cristoiu Director General la TVR , iar tov colonel Turcescu ajunctul sau si cate si mai cate alte asemenea bunaciuni aduse in dar de Duo Minciunila.
  Va las insa, ca m-a apucat durerea de cap de atata fericire care bate la mine la usa si eu ca tampitu’ refuz s-o primesc in casa.

 30. 30 gavrila octombrie 1, 2012 la 11:10 am

  Inca o miselie comisa de „justitia romana”- asa un oximoron, mai rar…
  Dl. Nastase va trebui sa astepte din nou, pana pe 5 Nov pentru ca in’justitia sa continue. Este a doua amanare a a cazului, desi sentinta este in executie. Caz nou-nout de cauza ce vine mult dupa efect pentru justitia atat de transparenta ca risca sa dispara cu totul. Daca tot si-au ‘tras’ salarii ca in vest, csm/n-am majuscule pentru ei/cred ca lucreaza febril la redactarea unei noi erate. Ilf & Petrov erau mici copii pe langa astia.

 31. 31 Vlad octombrie 1, 2012 la 3:24 pm

  Domnnule Nastase nu ma pot considera un fan al dumneavostra, nu v-am votat niciodata si acum si daca cumva mi-as dori sa fac asta in cazul in care ati candida la vreo functie,tot nu as putea. Faptul ca incercati virtual sa mentineti legatura cu oamenii chiar in situatia incomoda in care inca va gasiti este intr-adevar de apreciat. Sunt convins insa ca activitatea intensa pe care o desfasurati aproape zilnic in mediul online este o modalitate usoara si placuta de a petrece timpul. Sunt convins ca cei vizati (studentii) o sa fie poate mai impresionati ca oricand citindu-va acum si nu ascultandu-va plictisiti mesajul dumneavostra de intampinare catre ei la inceputul unui nou an universitar. Sunt convins ca mesajul asta o sa aiba cel mai mare impact asupra lor fata de toate celelalte pe care le-ati transmis anual prin viu grai. Eu de exemplu care sunt tot tanar (am 27 de ani,am absolvit o facultate + un masterat si lucrez intr-o multinationala importanta in Romania) sunt impresionat si miscat de acest mesaj.Continuati sa scrieti si abia astept sa citesc viitoarea carte pe care cred ca o sa o publicati imediat ce o sa iesiti din inchisoare. Sunt tare curios sa aflu cum intelege si percepe un om ca dumneavostra lumea asta de jos in care va gasiti fara voie acum.Mult succes!

 32. 32 Luminita Arhire octombrie 1, 2012 la 6:42 pm

  Proportiile dezastrului …. un ins populist , aventurier , fara scrupule , fara dinti , plimba niste saci cu bani – sau cu ceva – prin fata camerelor de luat vederi , ridica tonul , improasca grupul compact de reporteri si de cameramani cu fraze sforaitoare , se rasteste , se crede egalul zeilor , profita in modul cel mai abject de saracia , teama , disperarea , oboseala oamenilor , face surfing pe un val urias de frustrari si mizerie .
  Mi-e jena ca am ajuns sa vad asa ceva , mi-e jena ca sunt contemporana cu evenimentul in desfasurare – pun in bara imaginea si dau pe ” mute ” cu infinita greata , ca sa nu mai vad si sa nu mai aud cum nimicul ne invadeaza viata , lipindu-se cu ventuze gelatinoase pe sufletele noastre .
  Pana aici am ajuns – asa presedinte , asa tara ….opt ani de ambitii paranoice , jocuri murdare , dispret revarsat – marca Traian Basescu ; presedintele impostor s-a tavalit opt ani in derizoriu si vrea sa ne tavaleasca si pe noi , atat de mult ne uraste .
  Vai de natiunea al carei conducator e incapabil de a se ridica el insusi din noroi si i se pare cel mai la indemana sa ne traga si pe noi toti in mocirla .

 33. 33 blogideologic octombrie 1, 2012 la 6:47 pm

  Monica Macovei: „Daniel Morar merită să fie procuror general” http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/monica-macovei-daniel-morar-merita-sa-fie-procuror-general-279036.html Problema cu Daniel Morar este aceea că are tot acelaşi grad de cunoaştere în Ştiinţa Dreptului, ca şi ex-ministrul Traian Igaş în Ştiinţa Gramaticii. Adrian Năstase a fost condamnat printr-o „inginerie juridică”. Mai precis, un eveniment eminamente economic, vorbesc despre târgul Trofeul Calităţii, şi ale cărui operaţiuni se încadrează în Codul civil, a fost transferat fără probe logice, printr-o bizară „inginerie juridică”, pur arbitrar, fără dovezi, şi cu interzicerea martorilor apărării, în cadrul Codului penal pentru a se încropi astfel o falsă jurisprudenţă. Astfel, cum declara mândru şi negândit domnul procuror şef Daniel Morar, s-a creat artificial „un precedent judiciar […] important pentru cazuistica judiciară” pe baza căruia “judecătorii nu mai au reticenţe în a aplica pedepse aspre.” Ceea ce a făcut domnul procuror şef Daniel Morar este o jignire la adresa gândirii juridice în România, şi chiar o jignire la adresa culturii române din Vechiul Regat ! Dar influenţa juridică ungurească din Ardeal, aceea de a pune Codul penal în lumină (evident, Tripartitele medievale, cu principiul ardicat întru putere de către nobilimea maghiară abia după moartea împăratului Sigismund de Luxembourg care îngrijise drepturile pentru UNIVERSITATEA VALAHĂ, adică pentru o legalitate juridică în care prosperase Iancu de Hunedoara şi Matei Corvin) şi de a interzice Codul civil de sorginte romană (aici ar fi acum, chipurile, influenţa “Miticilor deplorabili” din Vechiul Regat), a fost preponderentă în gândirea juridică a procurorului Daniel Morar. Acesta nu-i “sistem de drept” în România , ci este doar un sinistru gedankenexperiment pus în lucrare de către unii jurişti cu probitate îndoielnică aflaţi în serviciul necondiţionat al matelotului, reprezentantul Terorii. Într-un experiment distopic, procurorii Monica Macovei, Daniel Morar, şi Laura Codruţa Kovesi supuneau o exprimare a societăţii civile, cu funcţionarea normată de Codul Civil modelat după Codul Roman care precede cu aproape două milenii Codul Penal, unui bizar Cod Penal MMacovei distorsionat de tradiţia de familie a Securităţii şi cu o interpretare subiectivă dată de către această tripletă de procurori. Dar le spun şi acestora că sub forma în care ajunge şi se aplică în România, Codul Penal nu este longobard, nici de sorginte medieval-maghiară, ci a fost modelat principial de către Revoluţia Franceză prin legile Constituantei din toamna lui 1791, legi care incorporau gândirea juridică iluministă exprimată în textele lui Montesquieu şi Cesare Beccaria. Principiul numărul unu pe care trebuie să-l reţinem din gândirea juridică iluministă privitoare la Codul Penal este acela că se pedepsesc numai “crimele adevărate”, nu şi „ofensele artificiale” ! O lume normală nu este ghidată de justiţia penală, ci de justiţia civilă. Este ceea ce demonstra filosoful Vasile Conta, folosind în analiză substanţa economică învăţată la Şcoala de Comerţ din Anvers. Apoi, noii conducători justiţiari ai României trebuie să aparţină noocraţiei. În acest context, pretenţia pe care o are procurorul Daniel Morar că el a creat „un precedent judiciar […] important pentru cazuistica judiciară” pe baza căruia “judecătorii nu mai au reticenţe în a aplica pedepse aspre,” trebuie să se bazeze pe logica aristotelică. Pe de altă parte, Justiţia Penală din România trebuie să plece, în aplicarea ei robustă, de la textele lui Montesquieu şi Cesare Beccaria incorporate de Revoluţia Franceză în legile Constituantei din toamna lui 1791. Iar aici este vitală şi civilizatoare pentru România abordarea noocratică, chiar Aristotel o cerea în general pentru toate democraţiile, numai aşa se construieşte o civilizaţie solidă, altfel rămânem în dictatura proletariatului ! Doar prin Nous se poate percepe distincţia clară între “crimele adevărate” şi „ofensele artificiale”. Are procurorul Daniel Morar această calitate ? De fapt, sunt complet lipsiţi de însuşirea noocratică şi Monica Macovei sau Laura Codruţa Kovesi. Or, separarea aceasta între Justiţia Civilă şi Justiţia Penală trebuie făcută extrem de clar, altminteri se blochează macroeconomia. Dar certamente, nici Traian Băsescu, nici Monica Macovei, Daniel Morar, ori Laura Codruţa Kovesi nu pricep toate acestea !

 34. 34 mediator octombrie 1, 2012 la 8:40 pm

  Asa ceva… Un profesor ca dumneavostra mai rar !

 35. 35 mindrucorina octombrie 1, 2012 la 9:58 pm

  Buna seara ,
  Vin cu rugamintea la d-voastra sa sustineti campania noastra Sa fim oameni (http://safimoameni.blogspot.ro/) cu un logo in cadrul blogului d-voastra!
  Va invitam cu drag sa dati si un LIKE pagini noastre de facebook http://www.facebook.com/pages/Sa-fim-oameni/192128567535339?ref=stream
  Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat!
  Astept raspunsul d-voastra la pagina de e-mail safimoameni@yahoo.com

 36. 36 victor octombrie 2, 2012 la 12:10 am

  cind citesti parca ceva nu este in regula – dureaza prea mult sa-ti dai seama ce vrea sa spuna. totusi, adrian nastase este un om destept, as fi foarte curios sa citesc gandurile lui nefiltrate. [dar normal ca nu o sa le faca publice pe web 🙂 trebuie sa astept sa apara cartea…]

  despre blog:

  [-] postarile ar putea fi MULT mai scurte si concise – sugestie: opiniile lui a.n. ar putea fi scrise intr-un paragraf/sumar la inceput iar apoi opiniile cercetatorilor ar putea umple restul spatiului cu lamuririle necesare.

  [+] nu impartasesc multe din opiniile exprimate de a.n. dar apreciez ca pot avea acces la acest punct de vedere – daca ar putea fi exprimat si succint, pentru mine, ar fi perfect !

 37. 37 alice octombrie 2, 2012 la 12:56 am

  Un mesaj din sufletul unui dascal adevarat pentru tinerii studenti si care ar trebui urmat pt binele lor ca viitori juristi si oameni de nadejde pt viitorul tarii.

 38. 38 Theodora octombrie 2, 2012 la 12:58 am

  1 octombrie – Ziua Naţională a Chinei – Republica Populară Chineză un mare si devotat prieten al Romaniei

  Republica Populară Chineză, proclamată la 1 octombrie 1949, este cel mai întins stat în Asia de Est, cel mai populat stat de pe glob si are cel mai vechi sistem de limbă scrisă utilizat în lume.

  La 5 octombrie 1949, deci dupa numai 4 zile de la proclamatie, s-au restabilit relatiile diplomatice dintre Romania si China, la nivel de ambasada la Bucuresti si Beijing

  China este una dintre cele cinci membri permanenți de Securitate al ONU si are una dintre cele mai vechi civilizații, compusă din state și culturi datând mai mult de șase milenii.

  Ceremoniile pentru Ziua Naţională a Chinei încep la 1 octombrie şi se sfârşesc pe 7 octombrie.

  Pro memoria:

  China a fost singura mare putere a lumii dispusa la un angajament de razboi cu Uniunea Sovietica, in august 1968, pentru a apara Romania in fata pericolului extrem si iminent de agresiune si ocupatie militara din partea fortelor Tratatului de la Varsovia.

  “Romania poate conta in apararea independemntei sale pe sprijinul poporului chinez” a declarat la 23 august 1968 Zhou Enlai, Premierul Consiliului de Stat.

  România a fost a treia ţară care a recunoscut Republica Populară Chineză.

  În luna mai a anului 1970, când România a fost lovită de mari inundaţii, guvernul Chinei i-a oferit un ajutor în valoare de 52.600.000 yuani ,echivalentul a aproximativ 25.000.000 dolari americani, reprezentând aproximativ o treime din ajutorul primit atunci de România.

  În octombrie 1971, România s-a numărat printre ţările care au iniţiat rezoluţia ce a condus la restabilirea poziţiei legitime a Republicii Populare Chineze în Organizaţia Naţiunilor Unite, în cursul sesiunii celei de a 26-a Adunări Generale a ONU.

  În mai 2003, când poporul chinez rezista „gripei atipice”, când, unele după altele, delegaţiile străine îşi amânau vizitele dinainte stabilite, prim-ministrul Adrian Năstase, din proprie iniţiativă, a propus să întreprindă o vizită în China, vizită pe care preşedintele Hu Jintao a elogiat-o, ca expresie a profundei prietenii sino-române, potrivit zicalei „sentimentele adevărate la nevoie se cunosc”. În iunie 2004, China şi România au stabilit între ele relaţii de parteneriat amplu de prietenie şi cooperare

  http://theodora0303.wordpress.com/2012/10/01/1-octombrie-ziua-nationala-a-chinei-republica-populara-chineza-un-mare-si-devotat-prieten-al-romaniei/

 39. 39 Claudia Hogman octombrie 2, 2012 la 5:48 am

  Ma intreb daca nu va mustra constiinta nici un pic pentru perioada guvernarii DVS.. Chiar credeti ca n-ati gresit nimic??? Ne-ati dat corn cu lapte si in spate ati vandut tara de acum nu mai au oamenii de lucru! Acest mesaj este o proba ca vad ca aveti numai mesaje de lauda pe blog. Vreau sa testez daca reeducarea comunista atat de mult v-a afectat pentru ca ei nu acceptau decat laudele, iar criticile erau persecutate! Daca aceasta critica a mea este stearsa o consider ca pe o persecutare! As dori sa ne scrieti pe blog mustrarile DVS. de constiinta! Eu am ajuns sa plec din tara poate si datorita politicilor duse de DVS.

 40. 40 blogideologic octombrie 2, 2012 la 7:38 am

  Interesantă sugestia că blogul Adrian Năstase ar fi devenit un fel de INSTITUT. Aceasta în sens ideologic românesc.

 41. 41 blogideologic octombrie 2, 2012 la 7:39 am

  Înainte de 1989, o afirmaţie interesantă auzită la Radio Europa Liberă, dar ea nu venea de la un om care aparţinea propriu zis studioului REL, era : „Sunt români ce cred că America este un fel de România fără Ceauşescu.” Din păcate, ministrul de externe Titus Corlăţean e stăpânit încă de asemenea eres. După suferinţa sub jugul fanariot al înstrăinării, cu Epoca Luminilor pierdută iremediabil pentru noi, salvarea ne-a fost oferită de SINCRONISMUL CULTURAL cu ideologia din Apus, care în contextul istoric al Marii Revoluţii Franceze ne-a dat paradigma thermidoriană. Nu doar nouă. A fost asimilată în Jeffersonianismul American, în Dekabrismul rusesc, şi în doctrina noastră naţională. Nu este un alt tip de sincronism cultural acela pe care îl oferim minorităţilor de la noi. Unii politicieni din USL ştiu aceasta, pentru că l-au ascultat cu mare atenţie pe naţional – liberalul Dan Amedeo Lăzărescu în conferinţele sale ceva mai de pe vremuri. Legătura cu America diplomatică este potenţial realizabilă şi perfect fezabilă subliniind această legătură produsă prin Ideologia Jeffersoniană. Sigur, mă refer doar la acea “French connection” mult deplorată de junimişti. Dar acum Ideologia primară certamente ne-ar putea ajuta substanţial-ideologic în relaţiile noastre cu America. Reamintesc, statul naţional România apărea în secolul XIX drept rezultat al ideologiei de nation-building incorporată în Doctrina Partidei Naţionale ca un acquis de modernizare. Este vorba, în esenţă, despre ideologia primară a lui Destutt de Tracy. Incorporată şi în jeffersonianismul american. Care nu a murit. Despre actualitatea doctrinei, vezi şi cartea autenticului analist Richard Maybury : „What Would Thomas Jefferson think about this?”

 42. 42 Bibliotecaru octombrie 2, 2012 la 8:55 am

  😀 Eu zic să fie atenţi mai ales la dreptul constituţional… că parcă văd că generaţiile acestea de vremuri „tumultu(r)oase” vor da viitorii judecători ai CCR. Ar fi cumplit ca aceştia să înveţe un drept constituţional care se pronunţă aproape permanent în scorul de 4 la 5, adică cu decizii oarecum despre (ne)constituţionalitate.

 43. 43 Petruta octombrie 2, 2012 la 9:30 am

  Pentru Marcus:
  Aveti un umor sanatos care te scola din boala dar te si omoara din cauza rasului.Nu trebuie sa va doara capul pentru ca nu foloseste la nimic.Continuati sa scrieti!E un mod de a rezista…

 44. 44 Marian Nicolae octombrie 2, 2012 la 10:23 am

  O scrisoare extrem de lucida si la obiect.
  Chapeau bas.

 45. 45 Marcus octombrie 2, 2012 la 10:34 am

  Hitler, Stalin, Ceausescu, Mao Tze Dun, Kim Ir Sen mentorii Codrutiei si ai lui Morar

  Ieri, pe fondul zgomotos al mascaradei de toata jena nationala cu DD facandu-si campanie la greu pe seama amarastenilor de romani care vor ingrosa randul somerilor dupa ce vor fi dati afara de la Oltchim, s-a produs un eveniment, as zice eu epocal, care insa era cat pe ce sa treaca neobservat datorita harmalaiei otevist-daniste.
  Ei, bine, procurorul sef al Romaniei, Codruta, a iesit pe sticla si incurajata de succesurile basescului de la Briusel datorita carora ne-a fost reinscaunat cu anasana, dand dracului orice forma sau urma de bun simt elementar, aplicand pe de-o parte metoda schimbarii lenjeriei de corp in armata sovietica de tipul “Aliosa, schimba cu Ivan” cat si principiile ceausiste de rotire a cadrelor, a anuntat ca la Sefia Parchetului General va veni, chipurile interimar, Daniel Morar, iar ‘mneai care doreste musai magistratura, va trece doar asa de antrenament la sefia DNA.
  Asta da democratie originala pe principiul “daca voi nu ma vreti, eu va vreau !” si “uite Adame asta-i Eva, alege-ti nevasta!”.
  Daca este sa gasim comparatii in istoria universala cu aceasta eternizare in functii propusa de Codruta si sustinuta de chiombila, trecand peste capul doamnei Ministru al Justitiei, n-avem decat sa cautam in ograda lu’ alde Stalin, Ceausescu, Hitler, Musolini, Mao Tze Dun etc unde numitii erau desemnati pe viata, sau ma rog se intronau cu de la sine putere, ba unii mai aveau tupeul si la lasarea sefiei beizadelelor prin testament (vezi Nord Coreea). Da, acest mod de eternizare a unui conducator, sef sau ce mama dracului o fi il intalnim in sistemele totalitare, democratiile autentice nepermitand tocmai pentru a evita pasul spre totalitatorism astfel de modele.
  O singura exceptie s-a inregistrat in acest domeniu si taman la americani acasa, unde fostul sef al FBI, Edgar Allan Hoover, a rezistat in tron sub o gramada de presedinti americani, trecand in nefiinta de la carma serviciului respectiv. Gurile rele spun ca aceasta longevitate nu s-a datorat musai calitatilor sale (unde mai pui ca omu’ era un pic si pederast-nu ca ar fi ceva rau in asta- ), ci dosarelor grupa mare pe care le intocmise de-a lungul timpului tuturor celor care l-ar fi putut da jos de la putere.
  Ori, sub chiombila imparat, singurul lucru care a functionat in parametri normali si cu rezultate peste asteptari a constat in fabricarea de dosarele tuturor celor care ar fi putut sa-i stea in cale basescului, chiar daca erau in aceeasi tabara cu el, dosarele care impreuna cu vestitele stenograme sunt aruncate pe piata media ori de cate ori este nevoie de putina ceata sau negura pentru a acoperi alte scandaluri legate de Magaria Sa Chiombu sau pentru a-si compromite adversarii.
  Pentru ca alte rezultate notabile, in afara de aceste dosare si bagat sperietii in satenii patriei cu juratu’ pe Biblie ca nu vor mai vota in viata lor, nici Procuratura lui Kovesi, nici DNA-ul lui Morar nu au produs atata amar de ani, coruptia devenind sub ei a doua natura a Romaniei postdecembriste.
  Daca mai socotim si modul penibil in care au reusit sa-l transforme pe d-l Adrian Nastase in martir, condamnat politic, fara probe sau pe baza de dolari pusi in circulatie de trezoreria americana, dupa consumarea “faptei de coruptie” ne putem face o imagine asupra eficientei celor doua institutii birjarite de la Cotroceni.
  Vazand tot acest circ, eu unul vin din nou si din nou si ma minunez de cata nesimtire si tupeu pe paine pot da dovada mascaricii basescului si cum isi bat ei joc in vazul lumii atat de valorile democratiei cat si de un popor intreg care asista neptutincios la acest spectacol grotesc.

 46. 46 Marcus octombrie 2, 2012 la 10:34 am

  @Petruta: sarut mana !
  sa fii iubita
  marcus

 47. 47 Draghi Puterity octombrie 2, 2012 la 11:41 am

  Cravatofagul din Georgia e istorie. A mai ramas un singur guvernator portocaliu.

 48. 48 Florea Dumitrescu octombrie 2, 2012 la 11:45 am

  SCRISOAREA NR. 5

  CĂTRE
  COMISIA EUROPEANĂ
  Domnului Preşedinte J. M. Barroso

  INFRACŢIUNILE CELOR 6 JUDECĂTORI DE LA
  CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

  ANALIZA NOASTRĂ OBIECTIVĂ

  Analiza noastră concentrează atenţia asupra infracţiunilor în care sunt implicaţi cei 6 judecători de la Curtea Constituţională care au invalidat referendumul, deşi 87% dintre cetăţenii participanţi la vot (7,4 milioane de alegători) au votat pentru demiterea Preşedintelui Băsescu şi, deşi – cvorumul de participare la referendum (50% + 1) – conform datelor reale – a fost îndeplinit şi supraîndeplinit.
  Nici o instanţă din lume nu are dreptul să anuleze decizia poporului român suveran, dacă se respectă Constituţia ţării şi principiile democratice.
  Nimeni nu are voie să calce în picioare decizia poporului român luată prin vot constituţional.

  I. ÎNSELAREA PRIN „ERATA” MINCINOASĂ
  ŞI VIOLAREA LEGILOR ELECTORALE

  Cei 5 judecători subordonaţi politic regimului Băsescu (Augustin Zegrean, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Puşkaş Valentin Zoltan) – încălcând grav reglementările legale – prin telefon – s-au pus de acord şi au dat o aşa zisă „erată” la data de 6 august 2012 – prin care au modificat de fond Hotărârea nr. 3 din 2 august 2012 (deci, nu era vorba de nici o „erată” , cum au încercat să înşele opinia publică).
  Cei 3 judecători care s-au înscris cu OPINIA SEPARATĂ (Ion Predescu, Acsinte Gaspar, Tudorel Toader), precizează că la adoptarea aşa zisei „erate”, nu au fost consultaţi şi că acesta este „un procedeu fără precedent în jurisprudenţa constituţională”.
  Noi considerăm că aceasta este o infracţiune, făcută cu intenţie şi ne vom referi la această infracţiune şi la cei 5 cetăţeni-judecători infractori în demersul nostru în Justiţie din partea Societăţii civile, în care vom acuza această procedură ilegală şi abuzuri din partea unor cetăţeni-numiţi în funcţii publice – care trebuie să respecte Constituţia şi legile şi să fie un model de respectarea legalităţii; ei nu aveau dreptul să facă modificări la o Hotărâre Curţii Constituţionale – în mod mascat – sub denumirea mincinoasă de „erată” şi fără să fie convocaţi în plen toţi membrii Curţii Constituţionale, cum cere legea. Prin acest procedeu ilegal – i-au eliminat pe cei care puteau să aibă altă poziţie. Ce încredere mai putem avea în cei 5 cetăţeni-judecători, dacă se dedau la asemenea înşelătorie?
  Infracţiunea este şi mai gravă în ce priveşte fondul problemei. Nu era vorba de o „erată”, ci de modificarea Hotărârii nr. 3 din 2 august – în sensul că, au cuprins în listele electorale permanente şi pe cetăţenii care aveau domiciliul şi reşedinţa în străinătate; cetăţenii, cu domiciliul în străinătate, – conform legii, puteau fi cuprinşi în listele suplimentare, cu respectarea regulilor prevăzute în lege şi al controlului prevăzut. Numai în acest caz puteau să-şi exercite dreptul de vot.
  În felul acesta, cei 5 judecători-infractori, au modificat cvorumul de participare, cuprinzându-i automat pe toţi cei cu domiciliul şi reşedinţa din străinătate.
  Reaua credinţa este evidentă şi s-au încălcat prevederile din lege şi din Hotărârea nr. 3 din 2 august 2012.
  Pe această cale, s-a satisfăcut comanda politică dată de domnul Băsescu, prin declaraţia publică de la televiziuni. Există această înregistrare la televiziuni.
  Aceasta infracţiune – săvârşită de cei 5 cetăţeni numiţi în funcţia publică de judecători – este de o gravitate excepţională, deoarece a condus la falsificarea rezultatelor referendumului.
  Noi, cei din societatea civilă, suntem hotărâţi ca această infracţiune săvârşită de cei 5 cetăţeni-judecători, să fie adusă în faţa Justiţiei şi să-şi primească sancţiunea cuvenită conform legilor.
  Cei 5 cetăţeni-judecători infractori i-au înşelat pe domnul Barroso, pe doamna Reding şi pe doamna Angela Merkel.
  Domnul J. F. Barroso, doamna Reding şi doamna Angela Merkel – dispun acum de informaţii corecte şi pot face o judecată dreaptă.
  Precizăm că în România suntem câteva milioane de oameni cu pregătire superioară care putem sta faţă în faţă cu acei 5 cetăţeni-judecători infractori.
  Judecata infracţiunilor de mai sus va putea să fie făcută pe baza documentelor oficiale aflate la Curtea Constituţională.

  II. DATE CONTRADICTORII.
  IMPIEDICAREA REACTUALIZĂRII, REVERIFICĂRII LISTELOR ELECTORALE PERMANENTE CONŢINÂND DATE CONTRADICTORII.

  În Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 3 din 2 august 2012 s-a făcut constatarea că datele privind cetăţenii din listele electorale permanente – sunt „date contradictorii”.
  Deci, a apărut necesitatea să se facă o actualizare, o reverificare a listelor electorale permanente.
  Printr-un Comunicat al Curţii Constituţionale s-a stabilit – ca până la 12 septembrie 2012 – Guvernul să organizeze această actualizare, această reverificare, la nivelul unităţilor teritoriale.
  La comanda politică a domnului Băsescu, făcută prin declaraţie publică la televiziune, Curtea Constituţională s-a răzgândit şi a redus acest termen de la 12 septembrie, la 31 august, apoi la 21 august 2012. În aceste condiţii, actualizarea, reverificarea listelor nu a mai avut loc la nivelul unităţilor teritoriale, cum era normal.
  Aceste răzgândiri, la ordinul politic al domnului Băsescu, arată subordonarea politică a celor 5 judecători care – în ultimă instanţă, au împiedicat reactualizarea, reverificarea, listelor electorale permanente – la nivelul unităţilor teritoriale, săvârşind o nouă infracţiune.
  Pe baza documentelor oficiale, a mai multor comunicări ale Curţii Constituţionale către Guvern, se va dovedi reaua credinţă şi infracţiunile săvârşite de cei 5 cetăţeni numiţi în funcţiile publice de judecători.

  III. A ŞASEA CONŞTIINŢĂ DE JUDECĂTOR
  ASERVITĂ POLITIC REGIMULUI BĂSESCU

  În ultimă instanţă, s-a dovedit că amânarea deciziei (şi schimbarea datei de la 12 septembrie, la 31 august şi la 21 august) a avut un singur scop: între timp să mai „determine” un al 6-lea judecător să treacă de partea celor 5 judecători băsişti şi să facă cvorumul de 6 judecători din totalul de 9 judecători, deoarece numai în felul acesta se putea lua o hotărâre de invalidare a referendumului.
  Şi au convins-o (cu mijloace băsiste) pe judecătoarea Aspazia Cojocaru, ca să facă cvorumul de 6 judecători. Prin ce mijloace? Nu ştim exact. Cei mai mulţi analişti se referă la şantajarea acesteia cu nişte fapte din trecutul său (turnătoare la securitate, decisă de CNSAS, implicată – prin membrii de familie – în falsificarea examenelor de admitere la Facultatea de Drept Bucureşti).
  Iniţial, judecătoarea Aspazia Cojocaru a declarat public la televiziune altceva: că referendumul trebuie „anulat”, deoarece datele din listele electorale sunt „false”. Există înregistrări exacte la televiziuni cu această declaraţie publică. Mijloacele băsiste s-au dovedit mai tari decât caracterul judecătoarei Aspazia Cojocaru.
  Din partea societăţii civile îi transmitem răspicat doamnei judecător Aspazia Cojocaru: aţi greşit grav în faţa poporului român. Aşa ceva nu se prescrie.
  Domnul J. M. Barroso, doamna V. Reding şi doamna Angela Merkel trebuie să ia cunoştinţă de faptul că s-a realizat cvorumul de 6 din 9 judecători, după lungi tergiversări, în care au acţionat „mijloacele băsiste”, inclusiv şantajul. Altminteri, „se putea anula” referendumul şi Parlamentul trebuia să aprobe un nou referendum.

  IV. FALS ŞI UZ DE FALS

  Noi, cei din societatea civilă, îi acuzăm pe cei 6 judecători – care au votat invalidarea referendumului din cauza cvorumului – de fals şi uz de fals.
  Pentru această infracţiune, vom face demersurile necesare pentru ca cei 6 judecători – să fie aduşi în faţa Justiţiei – ca 6 cetăţeni care se fac vinovaţi de fals şi uz de fals. Cel mai târziu se va realiza această acţiune după alegerile parlamentare din decembrie.
  Au existat toate temeiurile – să se constate că datele din listele electorale permanente nu corespundeau realităţii şi că trebuiau corectate, trebuiau actualizate.
  Cei 6 judecători au refuzat să facă această actualizare, deşi au avut la dispoziţie toate datele pentru corecţii, ei au preferat falsul şi uzul de fals în Hotărârea nr. 6 din 21 august şi au invalidat referendumul pe motiv că nu s-a îndeplinit cvorumul de participare, deşi cvorumul – după datele reale – s-a îndeplinit.
  Aceasta este o mare infracţiune, imprescriptibilă, deoarece pe baza falsului şi uzului de fals – a fost călcată în picioare decizia poporului român suveran – de demitere a domnului Băsescu.
  Cei 3 judecători (Ion Predescu, Acsinte Gaspar, Tudorel Toader) care s-au înscris cu OPINIA SEPARATĂ – prezintă argumentele lor care sunt de necontestat şi concluzionează: „datele finale sunt de natură să conducă la validarea rezultatelor referendumului”, contrar poziţiei celor 6 judecători subordonaţi politic regimului Băsescu.
  Noi, cei din societatea civilă, îi vom aduce în faţa Justiţiei pe cei 6 judecători – în calitatea lor de cetăţeni – pentru fals şi uz de fals, cel mai târziu după alegerile din luna decembrie, când Justiţia va putea să-şi îndeplinească îndatoririle.
  Domnul J. M. Barroso, doamna V. Reding şi doamna Angela Merkel, au acum la dispoziţie datele din care rezultă că cei 6 judecători în decizia lor de invalidare a referendumului s-au bazat pe fals şi uz de fals; considerăm că acum se pot face judecăţi drepte şi la nivelul Comisiei Europene şi al cancelariilor europene.

  V. ALTĂ INFRACŢIUNE A JUDECĂTORILOR CURŢII CONSTITUŢIONALE

  S-au înregimentat în campania de defăimare a ţării şi naţiunii (încălcând grav articolul 30, aliniatul 7 din Constituţie) – prin dezinformările şi intoxicările făcute de Curtea Constituţională la Comisia Europeană, la Cancelariile occidentale şi la Comisia de la Veneţia.
  Ca funcţionari publici numiţi, plătiţi foarte bine din bani publici, dacă nu le-a convenit ceva – aveau la îndemână – demisia şi plecau la meseriile lor. Societatea civilă, în demersul său în Justiţie, pe această temă a defăimării ţării şi naţiunii – îi va aşeza pe cei 6 judecători alături de domnul Băsescu şi clicile sale.

  *
  * *

  Se înşeală domnul Băsescu şi cei 6 judecători, care consideră că în România au în faţă 19 milioane de proşti, care nu ştiu să reacţioneze la abuzurile, ilegalităţile şi infracţiunile unor politicieni.

  2 octombrie 2012

  Cu deosebită consideraţie,
  Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”
  Florea Dumitrescu
  fost Ministru al Finanţelor şi Guvernator al Băncii Naţionale a României
  Gheorghe Stroe
  fost Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României
  Cristian Apostol
  expert financiar

 49. 49 Marian Nicolae octombrie 2, 2012 la 1:13 pm

  Rotirea cadrelor in stil bashist…..
  O intrebare inocenta…ca si pana acum:

  Daca politicienii romani nu sunt capabili sa taie nodul gordian…..Armata Romana de ce n-o face in interesul natiunii romane???

  Retorica….intrebarea, se intelege….

 50. 50 Marian Nicolae octombrie 2, 2012 la 1:36 pm

  Reteta catre faliment marca Electroaparataj pusa din nou in functiune in cazul fostei fabrici Mase Plastice Bucuresti, acum Prodplast localizata pe terenul propriu de langa Halele Obor.

  Oare de ce o fabrica s-ar muta de pe terenul proprietate proprie, pe platforma Faur, cu chirie….ca sa ce???? Ca sa dispara si aceasta odata cu celelalte….Cine vinde terenul in criza????

  Prodplast se mută pe platforma industrială Faur

  http://www.cotidianul.ro/prodplast-se-muta-pe-platforma-industriala-faur-195461/

  Producătorul de materiale plastice Prodplast Bucureşti (PPL), companie controlată de omul de afaceri Florin Pogonaru, se mută pe platforma industrială Faur din Capitală, unde a închiriat două hale în suprafaţă totală de peste 7.000 de metri pătraţi şi vrea să reînceapă producţia cu echipamente noi.

  „Intenţionăm să reîncepem producţia cu echipamente noi, cu o fabrică nouă, să producem folie şi PVC. Relocarea este în curs. Vrem să aducem echipamente noi, din străinătate”, a declarat Pogonaru pentru MEDIAFAX.

  Prodplast a transmis vineri Bursei de Valori un comunicat prin care a anunþat că a semnat marţi un contract pentru cumpărarea unui echipament de transport-cântărire-dozare necesar fabricaţiei granulelor de PVC şi care urmează să fie montat pe noua locaţie din platforma industrială Faur. Noul echipament este achiziţionat de la o firmă din Italia pentru suma de 480.000 de euro.

  Prodplast a anunţat la începutul lunii aprilie că întrerupe activitatea pe termen nedeterminat, de la 1 mai, pentru relocare.

  Imediat după anunţarea întreruperii activităţii, Pogonaru a declarat pentru MEDIAFAX că terenul, situat în zona Pieţei Obor din Capitală, aparţine Prodplast Imobiliare, iar construcţiile vor fi demolate, urmând ca producţia să fie relocată.

  În afara terenului din zona Obor, Prodplast Imobiliare mai deţine un teren în Tunari, judeţul Ilfov, de circa 3 hectare.

  Acţionarii Prodplast au decis în 2008 divizarea producătorului de mase plastice în două firme, dintre care una cu activităţi imobiliare, care deţine terenurile şi clădirile din Bucureşti, evaluate 206,3 milioane lei la acel moment.

  Prodplast a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri în scădere cu circa 5%, la 23 milioane lei, şi un profit de aproape 1,7 milioane lei, faţă de un câştig de 215.000 de lei în primele şase luni de anul trecut.

  Pogonaru, care ocupă şi poziţia de preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), deţine concertat cu alte firme peste 51% din acţiunile Prodplast, iar SIF Oltenia are 23,63% din titluri.

  Acţiunile Prodplast au închis şedinţa bursieră de joi în creştere cu 7%, la preţul de 0,995 lei. La această cotaţie, capitalizarea firmei este de aproape 17 milioane lei (3,7 milioane euro).

  Platforma industrială Faur este deţinută de omul de afaceri Marius Cristescu.

 51. 51 Karakas octombrie 2, 2012 la 2:14 pm

  Am inteles ca de azi Miss Kovesi e mare Cavaleritza a Democratiei, cu patalama de la Bei si Onoare de la Poarta. Un gest de „normalitate”, dupa ce Cavaleritza a tropait pe democratia romaneasca, impreuna cu Cavalerul de DNA. Domnitza e cu siguranta de neinlocuit si ar trebui sa devina inamovibila pe durata vietii, inclusiv dupa pensionare. Iar postum, jobul ar trebui tinut neocupat.

 52. 52 Marian Nicolae octombrie 2, 2012 la 2:26 pm

  Oltchimul a fost doar vârful iceberg-ului.
  Ce a însemnat România în petrochimie şi ce DEZASTRU s-a ales în urma privatizărilor eşuate

  Autor: Andrei Chirileasa

  http://www.zf.ro/analiza/oltchimul-a-fost-doar-varful-iceberg-ului-ce-a-insemnat-romania-in-petrochimie-si-ce-dezastru-s-a-ales-in-urma-privatizarilor-esuate-10125675

  Din cele 21 de combinate chimice şi petrochimice mari care funcţionau în România la sfârşitul anilor ’90, 15 au fost falimentate sau închise în ultimii 15 ani. Unele dintre ele au ajuns direct la fier vechi, iar în locul lor s-au proiectat complexuri imobiliare, altele au fost vândute pe bucăţi şi preluate de Ioan Niculae, iar în prezent funcţionează sub alte nume, cu scheme de personal restrânse.
  Închiderea Oltchim Râmnicu Vâlcea în luna august, chiar înainte de privatizare, aduce în prim-plan dezastrul din industria chimică românească, decimată după Revoluţie, fie din cauza problemelor mari de mediu, fie din cauza necompetitivităţii şi a administrării defectuoase.
  ________________________________________
  ________________________________________
  Click pe articol pentru mai multe detalii:
  ► Oltchim, cel mai mare combinat chimic din România – oprit, în curs de privatizare
  ► Uzinele Sodice Govora, cel mai mare producător de sodă din România
  ► Complexul petrochimic al rafinăriei Petromidia Năvodari este singurul care mai funcţionează
  ► Amonil Slobozia – controlată de omul de afaceri Ioan Niculae prin intermediul Chemgas Holding
  ► Chimopar Bucureşti, una dintre cele mai vechi firme din industria chimică românească a ajuns o afacere imobiliară
  ► Turnu SA – controlată de grupul Interagro prin firma Donau Chem
  ► Doljchim Craiova, producător de îngrăşăminte chimice controlat de Petrom – închis
  ► Rafinăria Arpechim Piteşti – oprită
  ► Rafinăria Petrotel Ploieşti – închisă
  ► Rafinăria Petrobrazi Ploieşti – închisă
  ► Sofert Bacău, devenit Amurco după preluarea de către omul de afaceri Ioan Niculae
  ► Moldosin Vaslui – lichidată
  ► Viromet Victoria, una dintre cele mai vechi companii chimice din România
  ► Nitramonia Făgăraş – Nitroporos, afaceri de 5,8 mil. euro şi pierderi de 3,76 mil. euro în 2011

  ► Solventul Timişoara, producător de spirt şi solvenţi – lichidat

  ► Upsom Ocna Mureş, producător de sodă calcinată – în insolvenţă

  ► Carbid Fox Târnăveni, singurul producător de carbid din România – lichidat

  ► Fibrex Săvineşti, unul dintre cei mai mari producători de fibre şi fire sintetice din România – demolată

  ► Azochim Săvineşti – Ga-Pro-Co, afaceri de 6,9 mil. euro şi pierderi de peste 200.000 de euro în 2011
  ► Chimcomplex Borzeşti deţinut de către omul de afaceri Ştefan Vuza

  ► Carom Oneşti – faliment

  ► Azomureş Târgu-Mureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România

  ► Sinteza Oradea – imobiliare, afacerile s-au dublat, iar compania a revenit pe profit
  Toate marile rafinării româneşti (Petromidia, Rafo, Petrobrazi, Petrotel, Arpechim) aveau ataşate com¬ple¬xuri petrochimice, care produceau etilenă, propilenă, po¬lietilene şi alte produse finite sau materii prime care erau prelucrate mai departe în combinate precum Oltchim. Dintre acestea, doar petrochimia de la Petromidia mai funcţionează în prezent, în timp ce petrochimia de la Arpechim a fost preluată de Oltchim, dar este oprită. Dintre combinatele de îngrăşăminte chimice, doar Azomureş a rezistat pe propriile picioare, fiind în prezent şi cel mai mare producător din chimia românească. Ceilalţi producători au fost falimentaţi, iar ulterior activele lor au fost preluate de omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul Interagro. Soarta celor cinci combinate ale Interagro a fost incertă în ultimii ani, Niculae ameninţând de mai multe ori cu închiderea lor.
  Printre puţinele companii care au mai rezistat pe piaţă şi au o situaţie stabilă se numără Chimcomplex Borzeşti, controlat de Ştefan Vuza, şi Viromet Victoria, deţinut de Ioan Niculae.

 53. 53 Fragmentarium Politic octombrie 2, 2012 la 5:32 pm

  Neindoielnic, aceasta scrisoare pilduitoare isi va gasi candva un loc in manualele dupa care vor invata generatiile care vor veni. Fundatiile solide se construiesc cu rabdare si credinta, iar dreptul are un rol inconfundabil si de neinlocuit in tot acest proces, mai ales ca desi suntem a saptea piata din Europa nu am ajuns inca sa fim si a saptea putere economica.

  Cand unul dintre marii lideri politici ai lumii de azi batea, copil fiind, la poarta unei anumite institutii si a intrebat, dupa ce i s-a spus sa revina dupa ce va termina facultatea , ce facultate sa urmeze, i s-a raspuns: “Dreptul, bineinteles, pentru ca in lumea celor mari doar facerea sau incalcarea legilor conteaza!”. Probabil ca era ceva adevar in acea indrumare, din moment ce cei mai multi absolventi ai celebrelor institutii de invatamant superior din SUA sunt in Drept si, evident, in Stiinte Politice, dar si daca privim la criza politica romaneasca din vara, care s-a invartit in jurul unor reguli si norme juridice controversate.

  Cat priveste deplasarea axei geopolitice a lumii spre Asia, o privesc cu incredere si speranta. Cu o America in care se ard cartile sfinte si care incalca regulile internationale si cu o Europa care in cel mai bun caz dovedeste ignoranta, ce altceva ne-am putea dori?! Am regasit in lecturile recente ale unor mari opere orientale doua mari adevaruri fundamentale despre rabdare si credinta, pe care le-am simtit ca fiind ca si ale noastre, care spun ca rabdarea este a doua minte, pentru ca iti pastreaza visul si iti arata drumul in viata, iar gloria nu poate fi infaptuita decat cu credinta, altfel, este efemera!

 54. 54 blogideologic octombrie 2, 2012 la 7:33 pm

  Culturnicii de la GDS au deraiat complet ! Iată ce scriere spăimoasă este capabil să inventeze profesorul universitar ANDREI CORNEA : “Pe când, la anul 410, Alaric se apropia de Roma în fruntea hoardelor sale de goţi, gâștele Capitoliului se încurajau de zor una pe alta, zicând: – Nu va îndrăzni nemernicul să atace Orașul Etern! Strălucirea orbitoare a istoriei acestuia face mult mai mult decât toate armatele romane la un loc (care, ce-i drept, nu mai există). / -Absolut! Dar dacă chiar va îndrăzni barbarul în neghiobia lui, va fi nimicit de îndată, răpus de trăznetele lui Iupiter, care, auzindu-ne protestul vehement, nu va îngădui sfidarea adusă civilizației și sfintelor altare. Ce sunt acești goți față de galii din vechime? Ori față de puni? Un nimic! / – Fiți liniștite deci, suratelor gâște: orice ar fi, va triumfa rațiunea! De partea noastră sunt gâgâitul și toți zeii! / … Ba a îndrăznit barbarul și nemernicul: a cucerit Roma îndată, a ars-o și seara și-a ospătat goții cu gâscă friptă. Nu puțini au trăit, de-a lungul timpului, o experiență asemănătoare din cauza iluziilor despre forța civilizației, despre mersul ireversibil al Istoriei, despre rațiunea-ca­re-triumfă-până-la-urmă, sau Dumnezeu-care-nu-va-îngădui-sfidarea. Și au constatat, pe speze proprii, că Istoria nu e ireversibilă, viața nu-i rațională, că Dumnezeu s-a inspirat de la Diavol și că civilizația se risipește ca un gâgâit de gâscă.”+ http://www.revista22.ro/g537tele-capitoliului-din-nou-despre-intelectualii-lui-ponta–antonescu-18293.html

 55. 55 M.Voicu octombrie 2, 2012 la 9:16 pm

  Îl auzii pe Miron Mitrea la televiziunea ”Giga” cã transportul nu obligã cuplarea OLTCHIM cu ARPECHIM. Explicasem contrariul la lumea-americanii-si-noi-IV, septembrie 26, 2012 la 9:07pm: OLTCHIM Râmnicu Vâlcea a fost conceput integrat pentru valorificarea optimã a tuturor etapelor: soda causticã se fabricã din sarea din zonã (clorurã de sodiu), prin electrolizã, dar co-produsul, clorul, nu poate fi comercializat din motive logistice (gaz toxic). Deblocarea s-a fãcut consumând clorul prin fabrica de PVC (cu multele utilizãri cunoscute), pentru care e necesarã etilenã (gaz greu-comprimabil) care se aducea pe conductã de la Arpechim Piteşti…
  ►Cum a fost ministru al transporturilor, poa’ sã-l credeţi, dar>/b> rangul sindical, apoi politic şi guvernamental nu schimbã faptul care se-nvaţã la fizica elementarã cã gazele au densitatea cam de 1000 ori mai micã decât fazele condensate (lichidã şi solidã) şi este notoriu, pentru cine-a expediat fr’odatã un colet, cã taxarea transportului se face fie la greutate fie la volum – dupã cum rezultã costul cel mai mare ❗ Gazul greu-comprimabil, etilena se lichefiazã sub minus 100 grade Celsius, respectiv peste 50 atmosfere, situaţie când ambalajul adecvat ar fi mai greu decât produsul.
  rãul fãcut era previzibil de la nivel de sãpãligã.

 56. 57 blogideologic octombrie 3, 2012 la 5:37 am

  @Claudia Hogman spune :“As dori sa ne scrieti pe blog mustrarile DVS. de constiinta! Eu am ajuns sa plec din tara poate si datorita politicilor duse de DVS.”
  @Marian Nicolae spune :“Daca politicienii români nu sunt capabili sa taie nodul gordian…..Armata Română de ce n-o face în interesul naţiunii române???”
  Omul politic veritabil este încorsetat în cu totul alt tip de semantică decât militarul sau omul comun, mai ales în vremurile de tranziţie când acţionează teoreme riguroase despre realitate şi profeţii. Hai să ne referim de exemplu la “privatizări”. De ce oare se cer ? (într-un cadru absurd, aceasta-i opinia mea). Ca să ne ducă pe toţi în bunăstarea burgheză (se ştie că drumul spre iad este pavat cu intenţii bune), adică întru condiţia de alocaţie în eficienţă Pareto. Şi ca să funcţioneze maşinăria ideatică a capitalismului. Teorema lui Coase afirmă că eficienţa este facilitată dacă sunt specificate riguros drepturile de proprietate. Abia atunci, de-s nule costurile tranzacţionale (am mai vorbit despre costurile tranzacţionale la referendum), schimburile economice de piaţă liberă produc soluţii Pareto eficiente. Şi ca să extindem semantica, să zicem că Ronald Coase scria despre acestea în “Natura firmei“ şi “Teoria costului social”. Costul social este costul de oportunitate al resurselor folosite, dar costul pentru întreaga societate.

 57. 58 blogideologic octombrie 3, 2012 la 7:07 am

  Foarte optimistă, Aung San Suu Kyi doreşte ca Birmania să îşi găsească „propria sa cale” http://www.lemonde.fr/asie-pacifique/article/2012/10/03/aung-san-suu-kyi-souhaite-que-la-birmanie-trouve-sa-propre-voie_1769056_3216.html Dar probabil că foarte curând va constata cum Birmania se va găsi blocată într-un impas de tip românesc al dezvoltării.

 58. 59 Criticos octombrie 3, 2012 la 8:09 am

  Dle A.N., amar peste măsură trebuie să fie să asişti fără putere la spulberarea a ceea ce ai construit! Ce oportunitate pentru o relaţie privilegiată cu China avea, graţie dumneavoastră, ţara în 2004 şi cum a ratat-o măruntul şef de gang de cartier ajuns la Cotroceni! În toţi aceţti ani nu s-a fructificat nicio oportunitate. Nemernicul şi-a asigurat prin servilism deşănţat doar propriul său scaun. Suntem o biată colonie cu mulţi stăpâni, niciunul cu viziune, fiindcă toate poruncile de la Bruxelles sau de peste ocean vizează meschine interese cu repercusiuni înspăimântătoare pentru noi. Se mai cârpeşte câte ceva pe ici pe colo, dar viziunea lipseşte. Am auzit din bătrâni că acum multă vreme umbla prin Ardeal vorba că starea cumplită a românilor se datorează faptului că „nu avem crăişori”. N-avem nici acum, fiindcă de îndată ce se iveşte unul i se face de petrecanie, ca în cazul de faţă.

 59. 60 MB octombrie 3, 2012 la 11:17 am

  Domnule Nastase, sunt un strain care traieste in Romania de peste 15 ani. Despre dvs toata lumea spunea prin 2000-2004 ca ati avea sute de milioane de euro, ba chiar un miliard de euro, evident bani furati. Adeptii teoriilor de conspiratii au defectul unei memorii foarte scurte, si evident defectul unui intelect cel mult mediocru. A venit Basescu, si am avut trista nesansa sa am de-a face, in mod direct, cu acest regim. Nu am nici o treaba cu politica, si nici nu stiu daca este corect, sau moral, sa tin partea dvs sau nu. Dar stiu un lucru, pe care as paria totul, tot ce am. Ca ce au facut Basescu si clica lui mizerabila, perversa si infecta, se poate numi tradare de tara fara dar si poate. Ei n-au preluat o cultura corupta, si au continuat-o. Ei au preluat o cultura corupta, si au perfectionat-o, ba chiar au pas bazele unui sistem mafiot in adevaratul sens al cuvantului, cu care, asa cum v-am spus, printr-o trista nesansa am avut de-a face in mod direct. Domnule Nastase, dupa ce iesiti din inchisoare mi-ar face extraordinar de mare placere sa ma intalnesc cu dvs, si sa beneficiez de o discutie daca se poate deschisa si prieteneasca. Acum ca ati fost si premier al Romaniei, si un puscarias cum s-ar spune, aveti o intelepciune inegalata in toata aceasta tara. Vedeti ca scriu romaneste chiar bine, si nu am facut nici un fel de curs sau scoala in limba romana, deci probabil ca nu fac parte din cei mediocrii, cu care sunt convins ca nu v-ar placea sa va pierdeti vremea.

 60. 61 Theodora Stoica octombrie 8, 2012 la 8:08 pm

  Va multumim, domnule profesor.


 1. 1 Scrisoare pentru studenţii mei | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe septembrie 30, 2012 la 12:03 pm
 2. 2 1 octombrie – Ziua Naţională a Chinei – Republica Populară Chineză un mare si devotat prieten al Romaniei « Hai ca se poate! Trackback pe octombrie 1, 2012 la 1:51 pm
 3. 3 Adrian Năstase, pe blog: „Îmi pare rău că nu sunt lângă studenți” Trackback pe octombrie 1, 2012 la 5:16 pm
 4. 4 Însuşirea noocratică a lui Daniel Morar « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe octombrie 1, 2012 la 7:53 pm
 5. 5 Activitatea clubului ascultatorilor in limba romana al RCI « CRI Club blog Trackback pe ianuarie 24, 2013 la 12:31 pm
 6. 6 Nu trebuie sa ne temem sa avem relatii de prietenie, relatii economice, culturale si politice cu China. China este un mare si devotat prieten al Romaniei | Hai ca se poate! Trackback pe iulie 8, 2013 la 2:41 pm
 7. 7 1 octombrie este ziua nationala a Republicii Populare Chineze, un mare si devotat prieten al Romaniei | Hai ca se poate! Trackback pe octombrie 1, 2014 la 12:02 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: