A murit Romulus Vulpescu

Am aflat cu mahnire despre disparitia dintre a noi a unui om formidabil, a unui om care a stralucit prin opera sa. Despre Romulus Vulpescu nu se pot spune decat cuvinte de lauda, de multumire si apreciere pentru contributia pe care a adus-o literaturii romane.

Un adevarat impatimit de limba romana, Romulus Vulpescu a fost un om care, prin delicatetea scrierilor sale, a fascinat si atras intreaga lume. Iubirea lui pentru limba materna s-a remarcat si prin traducerile sale, care au avut o mare importanta in literatura romana, intarind portretul unui om complex.

Personalitatea remarcabila a lui Romulus Vulpescu s-a evidentiat, pe langa spatiul literaturii, si in cel politic cand, in zorii democratiei a ajutat la recladirea Romaniei. Implicarea sa in spatiul politicii nu a facut decat sa aduca acel spirit al democratiilor occidentale, din operele carora isi extragea traducerile.

L-am întâlnit, ultima data, în urmă cu câteva luni, când l-am vizitat acasă, lângă Piata Rosetti, înconjurat de cărţi şi de video-casete, cu imagini de altădată şi cu filmele prezente…

In aceste momente dureroase nu pot decat sa spun: Odihneste-te in pace, maestre! Iar doamnei Ileana Vulpescu: Condoleanţe şi sărutări de mână.

31 Responses to “A murit Romulus Vulpescu”


 1. 1 Theodora septembrie 21, 2012 la 12:45 pm

  Dumnezeu sa il odihneasca!
  Condoleante familiei!

 2. 2 Fragmentarium Politic septembrie 21, 2012 la 1:01 pm

  A fost un mare Om! Odihneasca-se in pace, iar spiritul sau sa continue sa-i lumineze poporul si tara! Condoleante doamnei Ileana Vulpescu!

 3. 3 Marian Nicolae septembrie 21, 2012 la 1:18 pm

  Odihneasca-se in pace.
  Sincere condoleante familiei.

 4. 4 Valeriu Balan septembrie 21, 2012 la 1:29 pm

  Mi-a venit in minte o strofa din cantecul Mariei Tanase – Lume, lume !

  C-asa-i lumea trecatoare
  –––––––
  Unul naste altul moare
  –––––––
  Lume, sora lume
  Il de naste necajeste
  Il de moare putrezeste
  Lume, sora lume

  Ce mi se pare si mai tragic este ca din pacate, valorile culturii romanesti, se duc unul dupa altul, si din pacate.
  Lumea Mariei Tanase a murit demult si ea, pentru ca valorile se duc, si mor …fara ca altii sa le ia locul ….

  Acum valoarea e masurata in tone/jeep la barbati, iar la femei este masurata in genti si pantofi sau, cate de mare e jeep-ul celui care i le cumpara.

  Cat de curand vor disparea si cartile (pe care oricum nu le mai citeste nimeni) …
  Nu m-ar mira, ca intr-o zi, s-apara „oamenii carte” din Fahrenheit 451 a lui Ray Bradbury.

 5. 5 constantin dan (@Constantin98Dan) septembrie 21, 2012 la 4:04 pm

  Una din putinele amintiri placute ale anilor 1990 . Interventiile lui in Parlamentul din 1992 -1993 , inteligente , scantaietoare , depasind cu mult nivelul Parlamentului de astazi . Un patriotism curat , de care nu se rusina , fara ura fata de altii . Carisma +++ . II intalneste pe cei ce dominau Parlamentul in acei ani grei si tulburi , Ioan Alexandru , Antonie Iorgovan , Adrian Paunescu …

 6. 6 dlnimeni septembrie 21, 2012 la 6:43 pm

  Mi-a parut foarte rau. Dumnezeu sa il odihneasca. Condoleante doamnei Vulpescu si familiei.

 7. 7 NICOLETTE ORGHIDAN septembrie 21, 2012 la 7:24 pm

  De multe ori și-un gând poate ucide, de multe ori, vârsta nu este factorul determinant al dispariției unuia sau altuia dintre noi, de multe ori, apreciem mai mult pe cel dispărut decât am făcut-o cât el era în viață, dar de cele mai multe ori dorim ca timpul să se-oprească-n loc. Omul de cultură măcinat de gânduri, omul , adevărat slujitor al limbii române, al istoriei ei, omul cu sclipiri în priviri și-n cuvintele sclipitoare, iată, DOMNUL Romulus Vulpescu părăsește această lume căreia i-a dăruit scrierile și viața sa. Mi-amintesc de primul Parlament al României din care făcuse parte ca senator alături de Eugen Barbu și știu cât de mult îi așteptam intervențiile, cuvântările, interpelările. În cuvinte puține spunea multe, în idei compacte reda întreaga istorie zbuciumată a acestei țări. Bolnav de limba română, bolnav de dragostea pentru istoria acestui neam. Așa a trăit o viață, așa a plecat din viață. Ne-au rămas deosebitele sale scrieri unele atât de pătrunzătoare,cu un veritabil nucleu filozofic. Odihnește-te-n pace, drept și iubitor român, timpul deapănă pentru fiecare același fir. Condoleanțe d-nei Ileana Vulpescu, Dumnezeu s-o întărească și să aibă grijă de ea.

 8. 8 Buda Viorica septembrie 21, 2012 la 10:25 pm

  Dumnezeu sa-l odihneasca.

 9. 9 Buda Viorica septembrie 21, 2012 la 10:28 pm

  Nu uitam de d-voastra , va sintem in fiecare zi aproape .
  Respectul si pretuirea noastra domnule presedinte.

 10. 11 Cris septembrie 22, 2012 la 5:54 pm

  Și mie îmi plăcea foarte mult. Îmi pare rău, putea să mai trăiască, dar se pare că fuma prea mult.
  A lăsat o operă impresionantă și modelul unui intelectual veritabil, întro- lume în care există din ce în ce mai mulți falși intelectuali.

 11. 12 ADRIAN DRAGHITA septembrie 23, 2012 la 3:11 am

  D-zeu sa-l odihneasca,fie-i tarina usoara.Sincere condoleante familiei

 12. 13 NELU FIERARU septembrie 23, 2012 la 9:47 am

  Testament

  Ştiind că studiat voi fi în şcoală
  Şi clasic voi ajunge (abia mort),
  La port şi-n vorbă-s grav, grav mă comport,
  Svârl mici biografii pe-un colţ de coală

  Şi-s vesel când prevăd cu cât efort
  M-o comenta un critic-din-greşală
  Găsind că-n orice strofă e-o scofală:
  Nu dau pe glosa lui măcar un ort!

  Las operele-mi – toate – în ediţii
  Cu textul integral ne variétur:
  N-am chef ca peste ani neisprăviţii

  Pe barba mea să-şi cumpere-acareturi
  Şi să petreacă-n Franţa o vacanţă
  Cu-o scórie-n doi peri din nu ş’ce stanţă.

  poezie de Romulus Vulpescu (23 iunie 1956-DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA.

 13. 14 blogideologic septembrie 23, 2012 la 11:49 am

  Îmi place cât de tranşant îşi exprima Romulus Vulpescu, la Târgu Mureş, atitudinea lui despre “valoarea” Ausgleich adusă pe capul românilor de anul 1867 („Stau într-o cafenea la Tîrgu Mureş/Şi beau cafea./Oraşu-i trist, ostil, sémeţ şi gureş,/Cu lume rea.//N-am timp, n-am bani, n-am inimă, n-am chef/Să mai scriu versuri:/În fiecare prost presimt un şef/Şi întrevăd demersuri.//Abandonat de tine, trag tutun/Şi mi-e cam silă,/Că-n barbă-aborigenele văd un/Semn de prăsilă.//Cum m-aş scula voievodal, drept, dac,/Într-un scurt iureş,/Întreagă cafeneaua praf s-o fac/La Tîrgu Mureş…” cu muzica http://www.pruteanu.ro/7merita/vulpescu-antol.php ). Bunul Dumnezeu să îl ierte, şi odihnească ! A fost ultimul nostru luptător. Pentru că şi Marius Chicoş Rostogan a murit, odată cu I.L. Caragiale ! Ungaria a dispărut la anul 1526, după bătălia de la Mohaci. Semnul dispariţiei este chiar laleaua, o floare adusă de Soliman Magnificul din Asia. Teritoriile au fost recucerite de Imperiul Habsburgic, iar nu de nobilimea maghiară, cum se spune acum ! Era un proiect catolic organizat de Contra Reformă pentru a crea Romania Neoacquistica având capitala religioasă la Nova Roma. Mihai Viteazu a fost angajat de Contra Reformă ca să recucerească Istanbulul. Mihai Viteazu a folosit banii pentru a uni la 1600 nişte palatinate neolatine din Romania Orientală. Consulul Ungariei la Cluj face o confuzie între Ungaria Mare şi Transleithania popoarelor creată la anul 1867 de cancelarul habsburgic von Beust. După înfrângerile militare de la Solferino şi Sadowa, naivul conte von Beust spera ca prin Ausgleich să recreeze Sfântul Imperiu Roman. Aceasta presupunea latinizarea impusă de generalissimul prinţ latin Eugeniu de Savoia. Dar ea a durat numai până la anul 1780. De condiţiile favorabile a beneficiat Şcoala Ardeleană. După 1867, meschinii administratori maghiari impuşi de austrieci în Transleithania au folosit sumele imense colectate prin impozitarea popoarelor Transleithaniei pentru maghiarizarea forţată a celorlalte naţiuni din Transleithania. Toate şcolile deveniseră ungureşti, iar dascălii români pregătiţi de Şcoala Ardeleană nu mai aveau locuri de muncă. Marele nostru I.L. Caragiale râdea pe nedrept de bietul dascăl român ardelean Marius Chicoş Rostogan. Alţii au înţeles cu mult mai bine ce se întâmplase de fapt la Solferino !

 14. 15 Luminita Arhire septembrie 23, 2012 la 1:48 pm

  Ieri , pe un post de televiziune cu audienta modesta , a fost difuzat un film despre Cenaclul Flacara si vremurile lui de glorie ; un Adrian Paunescu vulcanic , realizand cu usurinta ceea ce MRU se tot screme – „coagularea ” unor grupuri de cetateni atat de diferiti ca instructie si ca varsta – remodela in film istoria unei intregi generatii . A fost gresit ? A fost rau ca atitia oameni se adunau pentru a canta si a asculta poezii? Tineri pentru care poezia nu insemnase nimic pana atunci se trezeau invatand versuri cu usurinta , ca sa le poata canta in serile de cenaclu sau ca sa poate rosti impreuna cu Adrian Paunescu ” …..de ce încă nu e potop pe cuprins,/
  Desi plouă mereu, desi pururi a nins,/Desi lumea în care părinti am ajuns/
  De-o vecie-i mereu zguduită de plâns”. Pe bancuta din fata blocului , imaginea tanarului cu chitara , inconjutat de alti tineri care cantau impreuna cu el , era ceva obisnuit . Iar reteta era simpla : o carte de versuri si cateva acorduri inspirate . Talentati si mai putini talentati puneau de-un cenaclu in fata blocului , armonizandu-si modestele forte creatoare .
  Astazi? Adolescenti frumosi sparg seminte pe aceeasi bancuta din fata blocuri si butoneaza in nestire telefonul mobil ; versurile pe care sufera suna cam asa : „hai hai ia-ma de mana ca vreau sa fim impreuna/
  sa ne iubim sub clar de luna/hai hai din nou iubire sa mergem fara oprire/
  pe drumul catre fericire”. Vorbesc o limba romana fara vocale , rostogolita si aspra , vorbesc asa cum scriu , nu stiu ca exista ortografie iar cratima este o provocare careia ii rezista cu aroganta .
  Moartea lui Romulus Vulpescu , „impatimitul” limbii romane mi-a adus in minte paralela de mai sus .

 15. 16 dlnimeni septembrie 23, 2012 la 4:14 pm

  Dan Diaconescu, savanta stralucita de renume mondial.
  Posted on 23 septembrie 2012

  Faptul ca dl Dan Diaconescu, prototipul sarantocului cu Bentley si al doilea om dupa Traian Basescu care este sef al unui partid in care nu este membru, a cistigat licitatia pentru Oltchim, intrind astfel pe terenul preocuparilor Elenei Ceausescu, a facut destui formatori de opinie si agenti mediatici sa se arate surprinsi. Iar, de atunci, destule evenimente interesante sunt ignorate pentru dezbateri indelungate menite a raspunde intrebarii daca dl Diaconescu va aduce sau nu banii oferiti. Nu era cazul nici unei surprinderi si nici unei intrebari. Deoarece, dl Dan Diaconescu dezvoltind un partid sub pulpana prezidentiala si destinat a contribui si el la neimplinirea USL la nivelul de 51% in alegeri, nu s-a aruncat in licitatie ca si curca in lemne, astfel incit putem zice ca licitatia pentru Oltchim a fost, in fapt, cistigata de presedintele Basescu. Care, prin intermediul dlui Diaconescu, va manevra subiectul asa cum ii va conveni si afaceristic dar, mai ales, electoral. Asa incit vor exista fie banii fie o poveste scrisa si derulata cit mai convingator cu putinta intru influentarea electorala. Ceea ce ar trebui sa determine totusi o analiza uselista serioasa a situatiei si nu cele doua declaratii de-a dreptul hazlii – desi ar putea fi si intristatoare – ale dlui Ponta. Prima, constind in amenintarea dlui Diaconescu cu justitia daca nu aduce banii in 10 zile, conform legii. Va dati seama, un prepus al dlui Basescu amenintat cu justitia! Iar aceasta in conditiile in care dna Pivniceru lupta din rapsuteri, ca la Marasesti as zice – impotriva unui ceseme evident partizan prezidential – pentru numiri corecte in fruntea procuraturii si deneaului. Uau! O declaratie mai scurta si mai retinuta a dlui Ponta, ceva de genul ca pentru binele salariatilor Oltchim ar fi recomandabil ca dl Diaconescu sa aduca banii, ar fi fost, cred, suficienta. Iar a doua declaratie a dlui Ponta, facuta unor afaceristi rusi, cum ca ar fi dorit ca Oltchimul sa fie luat de rusi. Ceea ce deschide catre dl Basescu si partizanii sai din codrii Cotrocenilor – si i-o interzice dlui Antonescu – calea discutiei despre industrialismul romanesc; parca vad ca toti necinstitii asfaltatori vor deveni prea cinstitii industriasi romani ai dlui Basescu. Si dealtfel, domnule Ponta, noua, romanilor, ce industrie ne mai ramine in propietate?

 16. 18 CARAMELLA septembrie 23, 2012 la 7:41 pm

  Dumnezeu sa-l odihneasca ! Si infinite regrete !
  Un mare roman, carismatic si vulcanic, un mare iubitor al limbii romane.
  In studentie, la Cenaclul literar al facultatii am avut marele privilegiu de a-l cunoaste personal, Imi amintesc ca de ziua maestrului, cu admiratie si emotie ii oferisem un buchet simbolic cu trandafiri. A acceptat cu greu si ne-a spus ca unui barbat niciodata sa nu-i oferim flori, decat la moartea acestuia … I-am spus ca florile le ofeream MAESTRULUI, nu barbatului … Numai aceasta replica m-a salvat din situatia respectiva…
  SA-I FIE TARANA USOARA ! Condoleante distinsei sale sotii.

 17. 19 Marcus septembrie 24, 2012 la 10:39 am

  Sa-i fie tarana usoara!

 18. 20 Marcus septembrie 24, 2012 la 10:40 am

  7,4 Milioane De Voturi Si Gainaria De Un Sfert De Milion De Euro “Topite” In Solventul De La Oltchim

  Nu-ti trebuie multa pregatire in domeniul analizei si/sau investigatiei jurnalistice pentru ca facand un inventar al lucrarlior satanice facute de anticristul de la Cotroceni si al modului in care acestea au fost tratate de romani, pe calea instaurarii dictaturii basiste in Romania, sa realizezi cat de simplu i-a fost lui chiombila sa ne “traduca”, atata timp cat toate derapajele sale de la prevederile constitutionale, dupa ce au fost constate de media si discutate o zi, doua imediat a aparut un subiect mai gras confectionat fie in labortatoarele securistului cotrocenist, fie in mod natural pe piata, care a luat gura targului. Media, in cautare de subiecte de acest gen, a dat dracului pe loc nefacutele lui chiombila, iar clasa noastra politica, cu precadere Opozitia, care numai calitatile unei clase politice veritabile nu le are, si-a continuat linistita treaba ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, legitimand in acest fel dandanua constitutionala respectiva, facandu-l pe chiomb sa se creada un mare strateg politic si netezindu-i astfel calea care a condus in final la ceea ce am vazut cu totii, anularea dintr-un condei al Curtii Constitutionale a vointei populare majoritare liber exprimate prin cea mai pura forma a democratiei, votul personal.
  Si iaca asa, din una in alta, chiombu’ a ajuns sa ne calareasca mai rau decat o facea Ceausescu, avand si sustinerea popularilor europeni, sustinere de care ciuruitu’ n-a avut parte, ba dimpotriva “revolutia” romana fiind declansata de strangerea malteza de mana dintre Bush si Gorbaciov.
  In conditiile astea nu trebuie sa ne mai mire faptul ca a fost suficienta aparitia pe piata a licitatiei televizate pentru privatizarea Oltchim, avandu-l pe post de diva pe Dan Diaconescu, si toate celelate framantari provocate de cea mai mare magarie ca atac direct la adresa democratiei in Romania, cat si ultima isprava in materie de ciordit banul public comisa de gainaru’ MRU, s-au dizolvat brusc in produsele fabricate la Oltchim.
  Daca am putea cantari intr-o mana deraierea totala de la democratie, prin anularea a 7,4 milioane de voturi perfect valabile si mentinerea astfel la putere a unui uzurpator ilegitm si ilegal, iar in cealalta o privatizare ca oricare alta facuta in Romania postdecembrista, sunt convins ca greutatea primei ar surclasa cu mult respectiva privatizare televizata sau nu.
  Dar, hai sa fim seriosi! Pe 90% dintre comentatorii acestei privatizari ii doare exact in dos de soarta Oltchimului si a miilor de salariati de acolo, “grija” care i-a “abuzat sexual” in aceste zile constand in implicarea Diaconescului in acest act. Ori, in aceasta privinta lucrurile sunt “crystal clear”! Fie Diaconescu are sustinerea financiara si brava lui ca s-a implicat, salvand complexul de la trimiterea la fier vechi, motiv pentru care va mai castiga electoral, un punct sau doua, fie ne-a prezentat un numar marca Ciumac sau Elodia si atunci s-a dus dracului
  si gaselnita lui Basescu cu partidul lui Dan Diaconescu. Ramane ca zilele acestea sa vedem care varianta va sta in picioare. “Case closed” vorba lui Sorici!
  Pe cand treaba cu voturile este mult, dar cu mult mai grava decat o privatizare reusita sau nu, mai ales ca chiombila, desi tace ca urat mirositoru’in iarba si-a scos slugile de la procuratura la vanatoare de votaci anti-’mnealui cu intentia vadita de a baga frica in romani si a-i determina ca la alegerile parlamentare sa stea dracului acasa si sa nu-i mai incurce lui socotelile pe motiv ca le-a intrat in cap ca votul lor ar conta. Nu conteaza nici cat o ceapa degerata. Am auzit cu urechile mele o batranica din Constanta, care iesind de la procuratura , unde daduse cu subsemnata si jurase pe Biblie, se intreba inetrvievata televizat cine dracu a pus-o sa se duca sa voteze.
  Daca pentru Stalin conta cine numara voturile pentru chiombul conteaza cati stau acasa in ziua votului, dar si pentru varianta asta are solutia Curtea Constitutionala supervizata de Barroso si doamna aia cu taior portocaliu, ca am uitat cum ii zice.
  Si in tot acest timp, agentul 007 Unghiera, Razvan Unghiera, isi vede netulburat de pervertit minti si de lansat sageti electorale, cand o singura si simpla demascare oficiala venita din partea lui Ponta cu cererea de returnare a banului devalizat la buget, l-ar umple de fecale si l-ar pune cu botu’ pe labe. Dar Ponta tace si considera un sfert de milion de Euro insusiti din buget de omu’ Mossadului in politichia damboviteana drept “exagerari” ale presei.
  Asa ca noua nu ne ramane decat, ca in reclama pentru o celebra marca scotiana de whisky, sa-i uram lui chiombu si alor sai “Keep walking, boys” ca mergeti bine!

 19. 21 Doru Coarna septembrie 24, 2012 la 4:44 pm

  @ Marcus,

  oare cand se va prinde poporul ca baietii joaca ABSOLUT TOTI in aceeasi echipa, denumita generic „sistem”? Si ce va face apoi el, adica poporul?

  Raspund chiar eu: NIMIC! Poporul roman este dresat perfect, isi vede de saracia lui de marasm si accepta orice ii serveste sistemul, nici macar nu vrea sa afle vreun adevar cat de mic, i-ar atrage discomfortul taman acum cand face vin…

  Dar, a folosi slabiciunile poporului, carentele legii si abilitatile sistemului, reprezinta inteligenta politica a lui Baselescu, este meritul lui! Ca nu-i constructiva e drept, e constructiva doar pt el, ai lui si sistem, restul reprezinta invinsii, poporul ca plateste circul si legea pt ca se prostitueaza oricum are el nevoie. Reteta insa nu-i apartine, asa-i in toate tarile UE unde troneaza lideri ai unor partide din PPE, deci laboratorul este dincolo, mai devale… el este inteligent si inovator in aplicarea locala a retetei, atat, dar si asta este enorm.

  Astfel, USL nu-i altceva decat un PPDD sau astealalte noi de dreapta, niste paiate care sa ofere poporului o speranta, doar asa, ca sa mai rabde saracia si zvastul, deci constructia rapida de averi uriase. Abia cand poporul afla cate creme folosesc astia, ce beau si ce mananca, la ce nivel isi fac vilele, nuntile si concediile, vede diferenta dintre saracia lui si uriasa lor bogatie… Iar daca tace inseamna ca accepta, nu?

  Deocamdata, in Romanica, nicio avere ilicita nu s-a confiscat! Iar daca averile lor sunt legale, atunci si saracia celorlalti este tot asa, legala. Ei, mecanismul asta trebuie cu grija ascuns sub show-ul politic cel de toate zilele, cu asta se ocupa intreg sistemul, toti talharii astia pun mana si muncesc cot la cot, asa cum fura tot asa se si acopera reciproc.

  Deci nu astepta de la Ponta altceva decat vorbe, planuri si promisiuni, daca face primul gest real si constructiv, zboara de nu-l mai vede nimeni, decat familia…

  Te poate lamuri mai bine gazda, dl Nastase.

 20. 22 George Ban septembrie 25, 2012 la 8:02 am

  Nu stiu de ce Dl Coarna nu se afunda in subFizica sa si se incapataneaza sa carcoteasca pe blog. Nu este deloc clar ce vrea de fapt… Eu banuiesc ca un mandat de parlamentar l-ar linisti pentru totdeanuna. Dar e greu, e foarte greu, chiar daca ai revolutionat fizica. Ar fi bine pentru toti ca Dl Coarna sa se multumeasca cu cei doar 1 milion de dolari de la premiul Nobel (hi, hi, hi…).

 21. 23 Marcus septembrie 25, 2012 la 8:23 am

  @Doru: CE pot sa zic decat offffffff!
  sa fii iubit
  marcus

 22. 24 Marcus septembrie 25, 2012 la 9:02 am

  Romani Satui De Chiomb, Haideti Sa I-o Tragem Lu’ Barroso?

  De ce?
  Pentru ca-i porc si s-a amestecat in ciorba noastra, impunandu-ne la santaj un presedinte dezavuat prin vot direct de o majoritate covarsitoare de 7,4 milioane de romani satui de prestatia derbedeului penal.
  De ce?
  Pentru ca un roman cu 5 minute mai informat decat noi ne-a lamurit ca in virtutea drepturilor noastre de cetateni europeni o putem face si ca ar fi pacat, daca nu chiar o crima, sa n-o facem si sa ne lasam calcati in picioare de un neica nimeni care vremelnic se crede buricul pamantului si-si permite sa se amestece in destinul unei natiuni europene.
  Cum?
  Intra pe site-ul http://www.demnitatearomaneasca.ro si semneaza scrisoarea respectiva, apoi urmeaza pasii care trebuiesc facuti pentru ca aceasta sa ajunga la destinatie.
  Merita efortul?
  Si inca ce! Europa trebuie sa invete sa ne respecte si sa ne trateze de la egal la egal, nu suntem untermenschen si nici spalatori de morti, buni doar sa le stergem la fund batranii de rahat si sa le culegem capsunile si maslinele. Ajunge cu asa zisele confuzii intre noi si tigani, suntem romani cu drepturi cetatenesti egale cu ale oricarui alt cetatean european.
  Avem sanse de reusita?
  Da!

  Off topic: Unghiera, banii ‘napoi, gainare!

 23. 25 Mona Munteanu septembrie 25, 2012 la 1:33 pm

  Va sarut mainile, Doamna Ileana Vulpescu

  In ziua in care Domnul Limbii si Literaturii Romane, Romulus Vulpescu, a plecat dintre noi, am simtit o tristete profunda, m-am simtit saracita in mod iremediabil, asa cum se intampla de fiecare data cand pierd un om important din viata mea. Regretul de a nu fi facut nimic, atuncea cand as fi putut, ca sa-i fiu prezentata, astfel incat sa-i pot marturisi cat de mult i-l admir, cat de mult inseamna pentru fiecare dintre noi, ma bantuie inca. Mi-am dat seama insa, la un moment dat, ca sunt in timp util sa remediez partial acest lucru si sa ma asigur ca in viitor nu voi persista in aceasta gresala, cel putin. Am inceput sa privesc fotografii cu Doamna Ileana Vulpescu, pe care am citit-o si pe care o voi reciti de fiecare data cand voi avea nevoie sa ma intalnesc cu mine si credeti-ma, am nevoie sa ma intalnesc cu mine, destul de des. O privisem si altadata, dupa ce o reciteam, era modul meu de a-i multumi pentru ceea ce facea pentru mine. De asta data insa nu mai era suficient, dupa ce de-a lungul timpului ii simtisem atat de acut prezenta, trebuia sa o cunosc. Aveam marturisiri sa-i fac si nu intentionam sa mai astept ca, intr-o zi in care se va imparti din nou doar nedreaptate , sa o plang, asa cum i-am plans sotul.

  Am cautat numarul de telefon al familiei Vulpescu . L-am gasit cu usurinta, de parca ar fi fost un .. oarecare. Era singur, singur pe o pagina intreaga, statea acolo aproape nobil prin discretia sa.

  Am sunat si aproape imediat a raspuns .. Doamna. Voce ne mai auzita de mine, voce pe care stiam ca n-o s-o confund. Intreg corpul mi-a fost cuprins de un tremur care nu exagerez cand spun ca nu am reusit sa il controlez pe toata durata convorbirii si nci mai apoi, o buna bucata de vreme.

  “ – Va sarut mainile Doamna Ileana Vulpescu!
  – Buna ziua.
  …………………………………………………………………………………………………….
  – V-am sunat sa va spun ca … nu stiu ce sa va spun .. dar in niciun caz, nu voi pretinde ca imi imaginez ce traiti astazi. Poate am sunat prea tarziu sau poate am sunat prea devreme Doamna, nu stiu ..
  ……………………………………………………………………………………………………..

  – Eh .. viata le aseaza cum crede ea de cuviinta ..
  – Sunt profund emotionata, stimata Doamna, imi cer iertare .. nici nu m-am prezentat .. numele meu este Mona Munteanu ..
  – Emotiile ne inobileaza Mona, aceia dintre noi care le au, sunt privilegiati ..
  – Cu nemarginita admiratie si dintr-un egoism atroce, va sun astazi Doamna. Vreau sa ma imbogatesc, cunoscandu-va. Nu mi-a fost usor sa decid, nu mi-a fost usor sa va sun .. Am avut aroganta sa-mi inchipui ca va simt .. imi cer iertare ..
  – Ai facut bine, imi face placere. Cand in viata ai de luat o decizie, oricare ar fi ea si iti este greu sau nu reusesti, (povestea cu liberul arbitru este una relativa) exista o metoda pur stiintifica de care sa faci uz, (…..) dai cu banul Mona .. (si rade )
  …………………………………………………………………………………………………………
  – Asadar trebuie sa-mi notez un numar de telefon si un nume, Mona Munteanu .. , trebuie sa imi notez numele tau, .. cand este vorba sa retin nume, am o minte ca de gaina, nu stiu de ce desconsider intr-atat de mult gaina .. (si rade din nou)”
  Convorbirea a fost una mai lunga. S-au spus cuvinte importante, am batut cuie in lucruri, s-a trait cu emotie. Din egoism dar si dintr-un soi de pudoare nu am redat discutia in integralitatea sa.

  Ce sa spun eu despre Doamna Ileana Vulpescu ?! Ar fi totul sau nimic. Cum nu as fi capabila niciodata sa spun totul, aleg sa nu spun nimic. Stiu doar ca, intodeauna cand o citesc, intodeauna cand ma gandesc la domnia sa, ma intreb la ce nivel si la ce maturitate si noblete spirituala trebuie sa existi, astfel incat sa gandesti cu atata intelepciune, profund, detasat uneori si totusi sa ramai o prezenta atat de discreta.
  Pot doar sa marturisesc, ca atuncea cand am auzit-o razand, am iubit-o!
  Despre Maestrul Romulus Vulpescu, la fel ca despre Doamna vietii sale, totul …
  Maestre, stiu ca sunteti undeva, unde prunele cresc in liniste … si va odihniti in pace.

  P.S. Cand am simtit si gandit in acest fel, in adancul sufletului meu, il aveam alaturi pe prietenul meu Mihai si ii multumesc pentru asta.

 24. 26 Mona Munteanu septembrie 25, 2012 la 1:55 pm

  Imi cer scuze respectuos pentru neglijenta, diacritica de la i-l, niciun fel de emotie nu justifica o asemenea greseala. Va multumesc pentru intelegere.

 25. 27 Mona Munteanu septembrie 25, 2012 la 2:55 pm

  ERATA la ERATA la ERATA mai greseste omul, dar nu elementar si nu atat de insistent. Intre litere nu sunt diacritice, sunt cratime, greseala nu a fost niciodata gresala, nmc pur si simplu nu exista. Incerc sa va conving ca stiu sa scriu corect in limba romana. Daca va spun ca in ultima saptamana am dormit in medie cate trei ore pe noapte, ma salvez? Ma angajez ca pe viitor sa nu va mai jignesc! Va multumesc din nou!

 26. 28 Doru Coarna septembrie 25, 2012 la 4:42 pm

  @ Draga George,

  nu as rezista sa stau pe scaun multe ore in sir ca sa ascult tampenii, mai sunt si rau de caldura, nu am si nu voi candida niciodata la nimic, asa ca iti va fi tare greu sa ma vezi parlamentar… si mie dealtfel. Si crede-ma, e pacat…( glumesc)

  Cu Subfizica este alta poveste: treaba asta necesita atat de mult efort intelectual, incat dupa ce am scris cartea aia in 2007 inca ma recuperez, incerc sa revad lucrurile in mare, formal si lejer, daca ma intelegi, adica folosesc exact ceea ce am descoperit… and it works! O iau deci mai usor, nu vreau sa ajung sa prind muste… Asa ca ma relaxez si eu in fel si chip, pe ici, pe colo, pe un’ se poate. Premiul ala insa va veni, ma incurajeaza hihilaiala ta, asa au patit toti fara deosebire si mereu s-au gasit redusii de rigoare, dar ca intotdeauna insa va fi prea tarziu… ca-n bancul ala cu bosorogul castigator la loto si WC-ul public… nu ca m-ar interesa total, am suficient din toate.

  Ca sa ma explic: mie imi plac chestiile clare (este si aici un banc cu omul-om si porcul-porc…), asa ca incerc sa mi le lamuresc atat mie cat si altora. Poate ca uneori, sau prea des, gresesc, dar asta pt ca nu am informatii destule si precise, nu pt ca m-ar preocupa mustele alea de care vorbeam mai sus… Mda, am facut Subfizica si am scapat intreg la minte! Mare lucru! In rest, ce sa-ti spun? Am invatat destul zic eu, am publicat niste carti, am muncit, am inventat diverse chestii, am construit alte chestii, am predat, am calatorit, am manageriat, am iubit, si daca mai lipseste ceva adauga tu ca n-ai cum gresi, aha, m-am (z)batut la o revolutie… si da, am o familie, asa ca le-am cam facut pe toate cele care, un om normal zic eu, trebuie sa le faca. Am insa si un mare-mare defect: urasc munca in echipa! D-asta nici nu ma pot inregimenta in ceva, indiferent de ceea ce ar fi, sau ar putea fi, la mijloc. Norocul meu cel mare e ca democratia asta imi permite asa ceva.

  Daca nu ma crezi, formalizeaza si tu matematic economia, sau biologia, sau orice altceva, si imi vei da dreptate… insa noteaza: eu nu te voi insoti dupa mustele alea, vei fi singur prin sanatorii si ospicii, alaturi de napoleoni, caini, marii-magdalene si alte aluri de genul asta… (am glumit iar, iti voi aduce reviste, bomboane fara cofeina si mesaje- de la mine!…)

  Sa traiesti. (Si tu)


 1. 1 A murit Romulus Vulpescu | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe septembrie 21, 2012 la 12:43 pm
 2. 2 Privatizarea Oltchim « Motanul Incaltat Trackback pe septembrie 22, 2012 la 4:07 am
 3. 3 Cand vom trai ca elvetienii…? « Motanul Incaltat Trackback pe septembrie 24, 2012 la 5:00 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: