Nevoia „decolonizării”?[*]

În iunie 1992, spuneam, într-un interviu pentru revista „Lumea”, parafrazând o afirmaţie celebră, şi schimbând „polii”, „politica internă este o continuare a politicii externe”.

Ar fi trebuit, poate, să înlocuiesc „politica externă” cu „politica internaţională”…

Sigur, lumea de astăzi, reconfigurată prin globalizare, înseamnă şi o redefinire a suveranităţii statelor.

Dacă, în urmă cu 500 de ani, pentru Jean Bodin, suveranitatea însemna „puterea de a comanda şi de a constrânge fără a putea fi comandat sau constrâns de altcineva de pe planetă”, ce mai înseamnă pentru noi, oare, suveranitatea („de stat”, „naţională”, „a poporului”), în condiţiile în care se construieşte o meta-suveranitate, la nivelul Uniunii Europene, suveranitatea României, ca stat membru vulnerabil (sau vulnerabilizat) devenind o suveranitate „de subsidiaritate”?!

În baza acestei „meta-suveranităţi”, a fost decisă, în ultimile zile, „suveranitatea deplină” pentru Kosovo – în ciuda rezervelor exprimate de cinci ţări, înclusiv de România.

Nu au avut importanţă aceste rezerve. Dar de ce oare, Traian Băsescu nu a ieşit public, în aceste zile, inclusiv în vizita recenta, să reafirme poziţia de principiu a României? E posibil să fi dorit să nu-şi supere prietenii de la Bruxelles?

Ceea ce mi se pare ridicol în evoluţiile europene este tendinţa de divizare, pe baze ideologice, în interiorul Uniunii Europene, Comisia – condusă de Manuel Barroso – fiind mai preocupată ca PPE să câştige „războiul” cu socialiştii în Europa, decât ca UE să câştige competiţia economică şi socială cu SUA, China sau Rusia.

Este, cumva, modelul – la scară europeană – al modelului folosit de Băsescu în România? Toate sondajele – şi în România, dar şi la nivelul UE – confirmă aceste concluzii.

Miercuri, la Strasbourg, am avut o dovadă elocventă a ceea ce un analist francez spunea, de curând: „în Europa, facem conversaţie împreună dar fiecare acţionează pe cont propriu”. Exemplele de acţiuni unilaterale sunt numeroase – şi din Olanda şi din Franţa şi din Germania sau din Grecia.

La Strasbourg, Manuel Barroso, preşedintele Comisiei a prezentat, la 12 septembrie, un document ambiţios referitor la „Starea Uniunii, în 2012”. Un document cu multe lozinci şi promisiuni pentru viitor. Un document de analiză a situaţiei – critic la adresa băncilor, de prezentare a provocărilor globalizării şi a nevoii unei abordări noi (care necesită „mai multă integrare”, mai multă democraţie, recunoaşterea faptului că suntem „în aceeaşi barcă”) denumită, „o înţelegere decisivă pentru Europa” („un contract de încredere între ţările noastre”), care să întărească uniunea economică şi monetară şi să creeze o uniune politică.

„Today i call for a federation of nation states. Not a superstate. A democratic federation of nation states that can tackle our common problems, through the sharing of sovereignty in a way that each country and each citizen are better equipped to control their own destiny…in the age of globalisation pooled sovereignty means more power, not less”,

Sună frumos discursul lui Barroso. Dar să vedem ce se întâmplă în realitate (apropo de concluziile sale). Trei aspecte din aceeaşi zi (12 septembrie):

1) Abordarea incorectă şi inelegantă a comisarului Vivianne Reding la dezbaterea despre România, abordare care tratează România nu ca pe un „stat – naţiune”, partener, membru al UE, ci ca pe o colonie, în care „suveranitatea” este exercitată din exterior;

2) Abordarea preşedintei Lituaniei, prin formule lipsite de respect pentru ţara pe care o vizita;

3) În fine, dezvăluirea excepţională, HotNews, de la ora 13:06, prin care se arată: „Surse de la Bruxelles au declarat pentru HotNews.ro că secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, i-a transmis o scrisoare ministrului Pivniceru solicitându-i să facă transparente procedurile de numire a noilor şefi de la Parchetul General şi DNA, astfel încât să fie cunoscute CV-urile candidaţilor, planurile de management ale acestora. Ministerul manifestă reţinere în a prezenta toate aceste date, învocând între altele dorinţa candidaţilor de a nu fi expuşi unor presiuni şi atacuri pe durata procesului de selecţie.

V-aţi prins? Iată ce lucruri minunate se pot face în baza suveranităţii „partajate”. Ce rezultă de aici?

a) „Sursele” de la Bruxelles i-au umblat în corespondenţă doamnei Catherine Day care pare a fi, din ştire, eminenţa cenuşie a lui Barroso, ocupându-se de procesul de numire de la PG şi DNA, astfel încât numirile să nu se facă în baza „bunelor practici” anterioare, stabilite de Monica Macovei, ci printr-o procedură nouă care să ducă la numirile dorite de Băsescu/ Barroso/ Redding. Oare, nu ar fi mai simplu ca doamna Day să transmită direct numele celor care ar trebui să fie numiţi? Ar fi şi un experiment util înainte de numirea unui Procuror public european.

b) Au apărut unele coincidenţe. Cum s-a „scurs” scrisoarea către HotNews? Păi, Dan Tapalagă a fost, la Ministerul Justiţiei, purtătorul de cuvânt al Monicăi Macovei, Monica Macovei este la Bruxelles, apropiată (?) de echipa doamnei Day, coordonatoara rapoartelor MCV pentru România.

c) Dan Tapalagă şi prietenii nu sunt mulţumiţi de faptul că „ministerul manifestă reţinere” (era să adaug „suverană”) în legătură cu presiunile de la Bruxelles.

d) Proverbul românesc „afară-i vopsit gardu’, înăuntru – leopardu’” se dovedeşte, încă o dată, a fi adevărat.

Din păcate, în condiţiile dificultăţilor economice din UE, se încearcă transferul facturilor către „fraieri” (expresie pe care am învăţat-o în noua locaţie). Discuţiile super – ideologizate despre democraţie, statul de rept, regula de drept, lovituri de stat de drept, „ţăndările” statelor de drept nu fac decât să acopere operaţiunea din săptămânile viitoare referitor la continuarea privatizărilor, în contextul în care doar firmele străine vor putea participa, din motive obiective, la aceste proceduri.

În perioada 2000-2004 s-au făcut numeroase sacrificii (inclusiv prin privatizări) în ideea că vom putea obţine cei 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru perioada 2007-2013 în vederea modernizării economiei. Nu am obţinut decât 10 %. Unde s-au dus restul de bani? Nu ar trebui să cerem utilizarea completă a acestor fonduri, înainte de a continua cu privatizările – sub forma vânzării mobilei din casă?


[*] Nu am în vedere, în nici un fel, ieşirea din UE, ci doar necesitatea recâştigării demnităţii de a ne exercita, la fel ca ceilalţi membri, drepturile suverane în apărarea intereselor naţionale.

68 Răspunsuri to “Nevoia „decolonizării”?[*]”


 1. 1 dtucra septembrie 15, 2012 la 7:49 am

  Mi-e dor sa va vad in actiune, in locul acestei adunaturi de indivizi care ne reprezinta.

 2. 2 Doru Coarna septembrie 15, 2012 la 7:59 am

  Suveranitatea se afirma, apoi se sustine si se apara. Nu ti-o da nimeni, nu ti-o garanteaza nimeni, decat poate pe hartie prin tratate care nu inseamna nimic cand apar interese economice, politice sau tainuri… In schimb se poate pierde, ceea ce am reusit sa facem si noi, cu mari eforturi, pana la urma.

  Este insa bine ca nu vreti sa iesim din UE, poate ajungem sa ne gandim la solutie toti, impreuna, langa Dvs…. Dealtfel am intrat printre ultimii, ar fi pacat sa nu iesim tot asa, luand in cap tot molozul prabusirii dupa ce am pierdut totul si achitand toate costurile nereusitei, datoriile de ex….

  OK, cat timp mai trebuie sa facem pe prostii? Eu unul m-am plictisit. Acum astept sa se plictiseasca si Ponta… astia insa isi impart pielea ursului din padure, nu au invatat nimic din suspendarea asta… De ce nu executa guvernul acel minirecensamant si apoi sa corecteze listele electorale? Ca sa aiba in continuare sistemul 3-4 mil. de voturi pt a face jocurile? Si atunci USL asteapta victorie? Nu, le-au fost lasate localele ca sa se compromita fara bani, dar acum este altceva, e vorba de stabilitatea taburetului pe care sta Basescu, s-a vazut ce poate face face USL, nu i se va mai arata sansa asta multa vreme… Deci sa nu ne miram ca, din nou, nimeni nu va vota pdl si totusi ai lu’ Base vor castiga alegerile, dupa reasezari, ca deobicei…

  Sunteti gata sa fiti guvernati direct de Barroso, via Basescu, sau invers? Dupa cum lupta USL, eu cred ca da. De fapt sunt sigur.

 3. 3 blogideologic septembrie 15, 2012 la 8:22 am

  Secretarul de Stat American Hillary Clinton foloseşte expresia “Tirania mulţimilor” http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/clinton-tirania-multimilor-nu-era-pe-agenda-primaverii-arabe-277269.html Într-o extensie a conceptului “Marele Orient Mijlociu”, probabil se referă şi la cele 7,4 milioane de români care au votat DA pentru demiterea lui Băsescu.

 4. 4 robert siegmeth septembrie 15, 2012 la 8:26 am

  portocaliii cititi!, dupa aceea meditati ( a medita e verb dar nu va intereseaza aspectul asta, cautati in DEX, scuze voi nu in Dex, voi in dictionarul de neologisme) cand veti intelege…
  Va doresc ce ne-ati dorit si voi noua!

 5. 5 intrusul septembrie 15, 2012 la 8:26 am

  Poate mai tarziu „prietenii” de la Bruxelles ii vor cere demisia guvernatorului,dar va fi o demonstratie de „a plecat ca asa am vrut noi”.

 6. 6 Ghita Bizonu' septembrie 15, 2012 la 8:44 am

  „Franţa nu poate primi toată mizeria din Europa” Manuel Valls,ministrul framcez de interne

  In primul rand voi a preciza ca in franceza zisa “toată mizeria din Europa” nu este chiar asa de ofensatoare. Ideea fiind de saracie mizera , nenorocita (adica destul de bine fata de saracia lucie care la noi este superlativul. Lucie adica chiar nu are nimic!) .
  In al doilea rand sa fim cinstiti in general are dreptate. O tara nu poa alina singura saracia mizera din lume …
  Oricum sa trec la abjectu lu subectu’

  Ministrul de Interne, Manuel Valls, precum şi ministrul-delegat pentru Afacerile Europene, Bernard Cazeneuve, au facut o vizită în România, pentru a discuta cu autorităţile române pe tema incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome

  si au discutat cu vechilu’ lu’ Baroso cunoscut ca folosind titulatira de presedinte al nefericitei Romanii lasati orice speranta voi ce aici traiti!.
  Se pare ca intrevederea cu cei 2 nu a fost chiar pe placul neLegitimului constrans sa fie numa Legal (canci Providential ca providential este Barosu! Providential ptr base nu ptr Romania si cosmar ptr inVictor inca premier al nefericitei Romanii)
  Caci ce citim?

  TRAIAN BĂSESCU, președintele României „In problema romilor va asigur ca suntem deschisi la o totala colaborare, inclusiv cu retrimiterea de polițisti in Franta, insa nu putem accepta formulări de genul ”România e responsabilă de alungarea populației de etnie romilor care se vede nevoită să se refugieze în Franța”. Vreau sa stiti ca România nu își alunga niciun cetățean de pe teritoriu.”

  Deci se pare ca marele prestator la Licurici de data asta nu a mai avut sprijinu lu’ tavariscea Grybauskaite si nico potectia barosana a lu Reding ci cam fu .. tarnosit. Insa ce este cu adevarat delicios este faptul ca o vorba proasta de pe forumurile franceze(adica ca ne cam alungam tiganii si asta din pru rasism) a fost zisa intr-un cadru oficial de inalt nivel!!
  In continuare

  MANUEL VALLS, ministrul de Interne al Franței „Este o problemã complexã, care nu poate fi rezolvatã în câteva luni, mai ales cã este o problemã cunoscutã de mai multe decenii. Pentru aceasta, nu conteazã discursurile și nici acuzațiile. Noi nu stigmatizãm nici pe romi, nici pe români”
  Franța va sprijini financiar proiectele derulate în România pentru integrarea socială a romilor. Este anunțul ministrului francez de Interne, Manuel Valls, aflat într-o vizită de două zile în România, unde e însoțit de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve. Oficialii de la Paris au mers în mijlocul romilor din Câmpia Turzii. Ei s-au oprit mai întâi la o școală unde se derulează un proiect de reinserție școlară a copiilor romi. Cei doi miniștri au mai vizitat o cantină de ajutor social, construită cu bani europeni și o casă de romi în care stăteau 26 de persoane, majoritatea copii. Potrivit ministrului de Interne al Franței, țara sa va aloca în următorii doi ani 260 de mii euro pentru cinci proiecte derulate în câteva localități din țara noastră, unde există comunități importante de romi.
  Sursa :http://www.n24plus.ro/stiri-social-economic/ministrul-de-interne-al-frantei-a-promis-fonduri-pentru-integrarea-romilor.html

  De un’ se vede ca situatia e pă nasoale rau.
  Ca dobitocii aia de francezi nu numa ca decad sa foloseasca colportarile forumiste in contacte oficiale (de parca ar fi Parlamentu strassbur-găozar ori Comisia bruxe_loaza)
  Dar mai sunt si in gravidissima eroare .

  Prostii astia (ori fi studit si ei la Sorbona ca Reding ori la Paris I ca Baconschi?) au niste idei gresite despre Romania. Ca de o pilda tiganii nu ar avea acces la scolarizare. Sau ca ar fi ceva cu slujbele …
  A da cu slujbele este ceva.. in sensul ca nu prea sunt!!! Cei 2 sinistri francezi cred ca somaju in Romnaia priveste doar cateva mii de tigani .. atunci cand avem 3 milioane de bajeniti! (printre ei sigur se numara si alti tigani .. din aia integrati care nu sar in ochi da astia nu conteste!) . Ar fi necesare in Romania o multime de slujbe …. Si nu numai pentri tigani!!!
  Apoi inteligentii urmasi a lu’ Descartes cred ca daca dau 300 de euro de cap de tigan repatriat fac grande merde .. uitand ca in Romnaia sunt destule taxe si accize “europene” ca marime .. si neinformandu-se ca in Romania painea , laptele, brnza au TVA de 24% (Franta 5.5% ) . Nu pe bune mare branza 1250 lei ? O luna de viata decenta sau 2 cam austere …pe urma ?!
  Si ei (urmasii lu Fermat) pretind sa cream conditii .. fara sa se gandeasca cam ce fel de conditii poa crea o tara saraca cu cel putin 50% din venituri la 200 euro, cu preturi si accize europene … cu o rata de somaj ridicata samd. A da.. muncitrii de la Dacia cica castiga mai putin decat aia de la Oyak (Turcia, aia de fabrica Symbol) da salveaza bilantu lu Renault.
  O tara “privatizata” din care si capitalu francez s-a infruptat – ba o retea electrica de distibutie, ba Apa Nova , ba uzinele de ciment (si piata lor din Magreb drept ptr care :afarge vinde in Arapezia ciment produs in Franta – in Romania a produs somerani – si pretul cimentului a crescut in Romania), ba o banca. Si daca nu s-a infruptat suficent apai e numa vina lui (ca in 90 au alergat de unii singuri si au ajuns pe locu 3 daca nu 5!!)
  Adicatelea nu prea avem cum sa integram … ci dimpotriza dezintegram!!

  Pretentiile lor sunt, pe sleau, absurde. Ca in Romania analfabestismul creste fara sa faca diferenata de pigment din motive de saracie. Ca someri sunt la gramada si tigani si alti cetateni. Ca mizera este o mare parte a populatiei …
  Asa ca astia bat la porti deschise … caci casa este parasita! Sau pe cale de a fi parasita .. caci viitorul economic este cam bleu ..

  Mai trebe sa zicem ca “astia” cu problema sunt din aia neintegrabili. Ca “astia” tin de
  ”traditiile” lor (cersitu, ghiocu, alba neagra , manglitu’) ce mai incolo si-ncoa sunt rusinea oricarui tigan onest (sunt mai multi decat se crede … insa nu sunt vizibili) Si in ce priveste pe “astia” de speriara vestu’ – refuzu lor de a se integra in societatea moderna (fie ea si franceza .. ce diable ca au si ei gens de voyage) primeste sprijinu tuturor idiotilor “corect politici” , romanticilor incurabili si retrograzilor gata sa salveze orice “cultura”. Si oricum unde esueaza Franta (tara mult mai bogata) e greu de crezut ca ROmania va avea suces la integrarea astora …

  Insa motul pe prajitura este ca tiganii sunt si ei cetateteni europeni. Si ca rahatu ala de UE zice ceva de dreptul de sedere pe intreg teritoriul UE. Asa ca ….

 7. 7 Gavrila septembrie 15, 2012 la 9:25 am

  Stimate D-le Nastase,

  incepe sa devina tot mai clar, chiar pentru ‘idiotii utili’ ce constituie masa de manevra a partidelor conservatoare/in definitiv ce conserva acele partide? – status quo-ul flagrant impotriva majoritatii electorale/ ca Romania a ajuns o colonie pentru mai marii lumii.
  Pentru a se ajunge la acest dezastru national, a trebuit sa fie pusa pe butuci economia, cu precadere industria, cu rezultatul ca locurile de munca au plecat, urmate de cetateni in cautarea lor pe alte meleaguri.
  In plus, si cu nimic mai putin important/si deosebit de grav/ s-au pus tunurile pe adevaratii formatori de constiinta si opinie nationale, din galeria carora s-au numarat un Paler, un Sorescu, un Paunescu si cel mai recent persoana Dv. Acestia au fost sistematic defaimati, insultati si marginalizati pentru curajul de a gandi bine, liber si in folosul natiei romane, sub pretextele penibile de comunisti, xenofobi, nationalisti si poate chiar anti materie/anti-, urmat de orice sufix convenabil acestor instante transfrontaliere si mercenarilor autohtoni angajati pe post de prostituati pseudo- culturali si politici.
  Si uite asa au ajuns aceste mari personalitati ale neamului ‘toxice’, ‘nefrecventabile’ ca sa uzitam cateva eufisme la moda.
  La fel li s-a intamplat si lui Cuza, Paulescu, Eliade si mai recent Goma.
  In lipsa acestor ‘paznici de far’ ai natiei, locul a fost napadit de plevusca suburbana a celor care se ‘orienteaza’. Drept rezultat, cam tot ce tine de resortul statului merge prost, gratie molozului uman rezultat din mezalianta nociva dintre imorali si incompetenti; de ce-ar mai mira pe cineva ca, de ani buni, nu se mai stie cati cetateni are Romania, ca adevaratii spoliatori ai economiei romane au ramas nepedepsiti, ca cel mai inalt forum al Justiei romane e nevoit sa emita erate la propriile sale declaratii.
  Cum ajutorul nu vine decat dela cetatenii tarii, daca nu se va reusi coalizarea constiintei colective prin manifestatii de masa, soarta Romaniei se va decide in mod tragic in chiar acesti ani.
  Acest individ, ce uzurpeaza pe nedrept atribute umane, este simbolic pentru bancruta institutiei prezidentiale care ‘tine de sase’ la raptul Romaniei, transformand tara intr-un montruos circ colectiv unde se joaca ‘alba-neagra’ cu destinul natiei.
  Nu mai sunt multe minute pana la miezul noptii/noapte polara se pare…

 8. 8 Simpatizant septembrie 15, 2012 la 9:43 am

  Nu pot să-i înţeleg pe unii
  Ce ne-au furat fără ruşine,
  Şi-acum, în fruntea naţiunii,
  Ne fraieresc c-o ducem bine!
  de Gavril Moisa

 9. 9 Centru septembrie 15, 2012 la 10:22 am

  De ce ne lasam ? Suntem handicapati ? Ce ne pot face vest europenii care nu prea ne -au iubit niciodata ? Schengenul ? Sa faca ceva cu el . Suntem NATO si UE . Culmea , proasta de la Vilnius , nu la ei seful de stat era destituit pentru escrocherii ?

 10. 10 Costache Silvia septembrie 15, 2012 la 10:25 am

  Continuati cu articolele. Oricine le citeste are ceva de castigat. Observatii clare despre ceea ce se intampla nu prea avem unde sa citim.

 11. 11 Socrate septembrie 15, 2012 la 12:39 pm

  Pana la un comentariu serios, asa cum merita editorialul dvs., un comentariu pentru amuzament. Numita Monica Macovei l-a somat pe Victor Ponta sa vina cu dovezi privind afirmatia conform careia „si-a rezolvat casa partintilor in justitie”. Dl. Victor Ponta i-a raspuns, pe blog, cu un citat din Gandul, care descrie manaria.
  M-am simtit obligat sa-i sar in ajutor domnului Victor Ponta si i-am postat pe blog o aparare-beton.
  “Este adevarat ca nu exista probe directe a implicarii numitei Monica Macovei in manarirea dosarului locativ al parintilor domnieie sale, insa, aplicand jurisprudenta ICCJ, prin rationamente logico-judiciare se ajunge la concluzia ca numita si-a folosit influenta, ca ministru al justitiei, si este implicata pana in gat in manaria mentionata. Cazul numitei este un caz penal la care procuratura, daca n-ar fi fost portocalizata de numita Macovei, ar fi trebuit sa se sesizeze din oficiu. Dixit. “
  PS * De remarcat ca MM spune doar “ Pentru informarea corecta a opiniei publice este necesar sa faceti publice dovezile pe baza carora ati facut acuzatiile de mai sus la adresa mea.” si nu ameninta cu nici o plangere penala. S-o fi simtind cu musca pe breton?

 12. 12 teostanc septembrie 15, 2012 la 1:31 pm

  Parcă și rușii, pe timpul Lagărului socialist, erau mai decenți.

 13. 13 Adrian B. septembrie 15, 2012 la 1:53 pm

  D-le Nastase , tare mi-e teama ca USL-ul nu va face peste 50% la alegerile din decembrie ! USL-ul face tot ce poate sa se autosaboteze !
  Ma refer la noua initiativa privind asa zisa „Lege a denuntatorului” , adica cei care isi toarna vecinii la Fisc primesc reduceri la taxe ?!?!?!?!?!?!?!?!
  Eu personal, asa MARE MIZERIE inca nu am mai auzit ! Cum este posibil, la 22 de ani de la Revolutie , sa initiezi astfel de legi ? Ce fel de caracter are Victor Ponta si Liviu Voinea ca sa vina cu astfel de initiative ? USL-ul se plange ca T. Basescu a creat un stat politienesc si ei vin cu legi si mai mizerabile ? Mi-e SCARBA!!!
  Singurul motiv pentru care mai votez USL-UL este ca sa-l vad pe Basescu plecat si tot sistemul creat de el sa dispara ! In rest, din partea USL-ului nu ma astept la nimica bun…Sincer!
  Va urez multa sanatate si putere !

  Cu respect, Adrian B.

 14. 14 M.Voicu septembrie 15, 2012 la 2:27 pm

  @blogideologic septembrie 15, 2012 la 8:22 am ne dã o trimitere: Secretarul de Stat Hillary Clinton a declarat vineri că ţările Primăverii arabe nu s-au eliberat de „tirania unui dictator” pentru a se găsi sub cea a „maselor”
  Pare cã ”universitarul” PDL Preda a fost politically correct deunãzi când a înfierat majoritatea parlamentarã românã în chiar Parlamentul european – unde ”popularii” deţin majoritatea !
  …cum în Ungaria monumentul de pe Gellert fusese supranumit de cetãţeni: al victoriei socialismului asupra poporului maghiar

 15. 15 Lucia Gusatu septembrie 15, 2012 la 3:32 pm

  Stimate D-le Adrian Nastase, sunt uimita de tematica actuala ce va preocupa si pe care o abordati! Ce bine ar fi daca s-ar molipsi si D-l Victor Ponta, fiindca pare prea detasat, desi are atatea probleme grele de rezolvat. Imprumutati-le putin din seriozitatea si credibilitatea d-voastra ,spre binele tuturor.Totusi ceva bun si de bun simt au facut P.S.D-istii pentru D-voastra si anume v-au lasat liber scaunul functiei pe care ati ocupat-o, desi se pare ca erau multi doritori de-al ocupa. Pentru asta eu ii felicit pe autori.E un mic gest din respectul care vi-l datoreaza. Va doresc sanatate, noroc si tot binele din lume!

 16. 16 Florea Dumitrescu septembrie 15, 2012 la 4:15 pm

  SCRISOAREA Nr. 3

  CĂTRE
  COMISIA EUROPEANĂ
  Domnului Preşedinte J. M. Barroso

  I. Condamnările rostite de domnul Băsescu la adresa cvorumului de participare la referendum
  29 Noiembrie 2007
  Cităm din de declaraţia publică a politicianului Băsescu făcută în anul 2007:
  „Tratamentul care se aplică de către politicieni votului poporului, în comparaţie cu votul pentru interesele politicienilor, este inadmisibil.
  Introducerea artificială a unui prag (cvorum) de 50 la sută plus unu din electoratul din listă pentru validarea unui referendum arată discriminarea pe care politicienii o practică atunci când cetăţenii români sunt chemaţi la vot împotriva interesului lor, dar în interesul românilor.
  Cred că o astfel de limită ar putea fi stabilită, 50 la sută plus unu din cei înscrişi în listă – condiţie de validare a unui referendum, numai dacă în România ar fi votul obligatoriu.
  Dar în România participarea la vot nu este obligatorie, nu este sancţionat absenteismul.
  Ca atare, cei care se prezintă la o consultare electorală sunt cei care doresc să fie activi şi implicaţi politic.
  În aceste condiţii, fixarea unor parametri atât de dificili pentru validarea unui referendum, care exprimă, conform art. 90 din Constituţie, voinţa poporului, mi se pare că este o acţiune îndreptată spre minimalizarea importanţei titularului puterii şi a suveranităţii în stat, care e poporul român, şi nu politicienii”.
  Este necesar şi oportun ca această declaraţie publică a politicianului Băsescu să ajungă la urechile domnului Barroso, al doamnei Viviane Reding şi a doamnei Angela Merkel şi să judece – pentru a se lămuri – ce politician este Băsescu, cum se răzgândeşte.

  II. Anul fatidic 2012. Politicianul Băsescu a impus cvorumul de 50 la sută plus unu la referendum
  Ştergând din memorie cele declarate în 2007, speriat de vocea poporului român nemulţumit şi revoltat faţă de politicile sale de distrugere – politicianul Băsescu – prin manevrele sale, cu ajutorul a şase judecători aserviţi domniei sale de la Curtea Constituţională, a impus introducerea cvorumului de 50 la sută plus unu din lista la referendum.
  Această întoarcere cu 180 de grade faţă de 2007 a realizat-o politicianul Băsescu şi prin inducerea în eroare a domnului J. M. Barroso, doamnei Viviane Reding şi a doamnei Angela Merkel.
  În felul acesta, a fost călcată în picioare voinţa poporului român suveran;voinţa celor 8,4 milioane de cetăţeni care au participat la vot, a celor 7,4 milioane de cetăţeni care au votat pentru demiterea politicianului Băsescu.
  Acum rostim noi condamnări la adresa dictatorului Băsescu, a clicilor sale, a celor şase judecători cu conştiinţele vândute de la Curtea Constituţională, folosind „cuvintele” din 2007 ale politicianului Băsescu:
  (1) introducerea artificială a unui prag (cvorum) arată o discriminare, reprezintă un tratament inadmisibil;
  (2) fixarea unor parametrii atât de dificili este o acţiune îndreptată împotriva poporului.
  Am adăuga şi faptul că Băsescu şi cei şase judecători de la Curtea Constituţională s-au folosit de fals şi uz de fals – prin faptul că cifrele din listele electorale permanente, erau neactualizate timp de opt ani, şi nu corespundeau realităţii scăderii dramatice a numărului populaţiei (cu o diferenţă de peste 2,6 milioane persoane).
  Poporul român batjocorit la acest referendum aşteaptă că – în ultimă instanţă – să facă o judecată dreaptă domnul J. M. Barroso, doamna Viviane Reding şi doamna Angela Merkel.
  Nici o instanţă din lume nu are dreptul să anuleze cele 7,4 milioane de voturi ale poporului român suveran pentru demiterea domnului Băsescu din funcţia publică de Preşedinte al ţării.

  15 septembrie 2012

  Cu deosebită consideraţie,

  Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”
  Florea Dumitrescu
  fost Ministru al Finanţelor şi Guvernator al Băncii Naţionale a României
  Gheorghe Stroe
  fost Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României
  Cristian Apostol
  expert financiar

 17. 17 Centru septembrie 15, 2012 la 4:38 pm

  Ghita , suntem paratrasnetul francezilor , tap ,ispasitor comod .Tiganii 12000 oameni la 60 milioane distreza in fiecare toamna Franta ! Ce atentate lase , ce cartiere unde posta nu intra , ce carne de porc scoasa din cantine scolare ? Politicienii francezi au identificat problema , ca jalnicii frati italieni ( nu spanioli , curios ) acum 4 ani , ,, les Roumains ,,, …

 18. 18 Petruta septembrie 15, 2012 la 4:47 pm

  Noi si UE.Cand o sa intelegem ca ceea ce au facut ei,a fost doar un exercitiu de putere.Au vrut sa vada ca functineaza colonizarea.si cine sa le stea in cale?Un Ponta mult prea tanar pentru un razboi asa mare?Un Antonescu care desi bine intentionat,foloseste doar vorbele.Mult prea multe vorbe si prea putine fapte.De ce nu au pregatit mai bine suspendarea?De ce nu au fost la fel de malifici ca Macovei si la fel de lipsiti de scrupule ca cei pe care ii reprezinta?Si aici avem un proverb romanesc:”Graba strica treaba”.

 19. 19 Elena Goia Sandru septembrie 15, 2012 la 5:38 pm

  Continuati sa ne scrieti ! Va simtim aproape si avem nevoie de asta ! O observatie : Sa fie tot raul spre bine, va deschideti spre noi si noi invatam sa va apreciem? La naiba…! -))))

 20. 20 Andrei Grosu septembrie 15, 2012 la 6:40 pm

  Sper sa reveniti in politica cat mai curand si sa se rezolve cazul dumneavoastra la CEDO. Mi-ar placea sa castigati 1-2 mil de eruo despagubiri si sa le donati, parerea mea.

 21. 21 Draghi Puterity septembrie 15, 2012 la 7:37 pm

  “Am subestimat total fanatismul dumneavoastră, d-le Barroso, al colegilor dvs comisari și al băncii centrale ueuropene.

  Ne dați de înțeles că, în vreme ce vă gîndiți că statul național ar continua să existe, acesta nu trebuie să mai dețină nici un fel de putere democratică, întreaga democrație trebuie îndrituită aici, sub ceea ce numiți metoda comunitară, ceea ce desigur înseamnă că doar comisia dvs nealeasă deține dreptul exclusiv să propună legi, așa că nu vă cred cînd spuneți asta [că statul-națiune va continua să existe] și găsesc că multe din cele ce au fost spuse și făcute în ultimele zile prezintă o caracteristică foarte îngrijorătoare.

  Mario Draghi s-a exprimat foarte clar intenția de a lupta pînă la ultimul plătitor de taxe german pentru a păstra țările mediteraneene în euro.

  Îl avem, desigur, și pe premierul Italiei, care poate ar trebui denumit monstrul Mario, cel care a afirmat săptămîna trecută cum că se teme că democrația statului-națiune ar putea dărîma UE, așa că trebuie să ocolim democrația din statele-națiune și să transferăm toată puterea aici. Acolitul vostru Olli Rehn s-a aflat chiar azi aici îndrăznind să le spună statelor cînd să organizeze sau nu alegeri generale.

  Și mă întreb, de unde vine speranța pentru cei ce cred într-o democrație a statului-națiune, cînd auzim că, dimineață, curtea constituțională germană a decis că ESM-ul (pactul de stabilitate monetară) e ok ? Poate că finlandezii vor spune că s-au săturat, poate că germanii, ca țară, vor spune nu vom mai continua să ne simțim vinovați și rușinați pentru cele făcute de generația bunicilor noștri și ne vom ridica pentru a ne apăra propriul interes economic. Nu știu, dar bănuiesc că cea mai bună șansă pe care o avem vine din partea Angliei, unde cererea pentru un referendum este acum mai puternică decît oricînd.

  Și cred, d-le Barroso, că poporul britanic, auzindu-vă azi cum faceți apel ca UE să devină o putere globală, nelăsînd niciun dubiu că statele membre trebuie să se supună, trebuie să se supună la tot ce le spuneți, fie că sînt în nordul relativ prosper fie în sudul mai sărac, cred că aceste comentarii, această dictatură care se naște, se strecoară, va părea respingătoare pentru milioane de britanici, și cred că singurul lucru bun pe ziua de azi a fost că ați reușit să aduceți acel referendum un pic mai aproape.”

  via http://conumishu.wordpress.com/2012/09/15/unde-e-speranta/

 22. 22 Reni septembrie 15, 2012 la 7:39 pm

  Libertatea de a va exprima, fara constrigerile „diplomatiei” americane si europene va infatiseaza in adevarata lumina, asa cum ati fost intotdeauna, un patriot care poate , in sfirsit, sa ne prezinte…adevarul

 23. 23 damacucamelii septembrie 15, 2012 la 7:54 pm

  Domnule Nastase imi amintesc ca v-am trimis un mesaj pentru a va ruga sa-i angajati d-lui Ponta niste consilieri pentru ca eram foarte nemultumita de discursul sau, acum am inteles ca acesta era cel mai minor lucru care ma deranja la domnia sa.Ori are sfetnici prosti ori atata poate si in cazul asta pentru noi ca natie e foarte grav.Prestatia sa ca prim-ministru in relatia cu partenerii externi este jalnica si de aici toate ponoasele pe care trebuie sa le traga poporul.

 24. 24 Globus septembrie 15, 2012 la 8:16 pm

  Probabil c o sa scape de Grecia cat de curand si UE o sa aiba un DUSMAN redutabil in ex GRECIA ( de ce ? Pentru ca DUSMANI EUROPEI or sa aiba o portita in UE = GRECIA ) .
  De asta se tin cu dintii de GRECIA (la propriu =CU DINTII ) ….
  Dumnezeu nu bate cu paru…

 25. 25 Karakas septembrie 15, 2012 la 9:23 pm

  Ma ingrijoreaza ca lupta PPE de a se agata de putere in UE pune in umbra insasi reformele federaliste anuntate de Barroso. Eu inca nu am inteles ce va insemna aceasta etapa de noua etapa de „sharing of sovereignty”, caci pina acum tot asta s-a facut. Deocamdata, aud doar propaganda politica de dreapta si cerinta ca toate statele sa o impartaseasca prin proxy-uri tip „Basescu”. Nimic despre social, nimic despre noi standarde europene deviata, mai ridicate, sau obiective tinta de dezvoltare si de armonizare intre statele membre. Ceea ce ne propune PPE este ca si „mica” diferenta intre „the power of love” si „the love of power”. Exista cineva in UE capabil sa schimbe aceasta elita obosita, agatata de scaune, cu una noua si atragatoare, care sa imprime speranta si un model cu adevarat european, nu unul de import?

  Daca „decolonizarea” inseamna sa rostesti adevarul, sunt pentru. Iar o parte a adevarului este ca identitatea noastra primordiala este cea de romani. Putem avea interese care le superced pe cele europene, sau care nu sunt intodeauna sincrone cu ele. De exemplu, viziunea unei Europe – enuntata repetat de Barrosoo si PPEisti – care trebuie sa aibe mai multe viteze, ne poate afecta negativ interesele pe termen lung, ca natiune.

 26. 26 Radu Humor septembrie 15, 2012 la 9:27 pm

  Uluitor curajul dlui Năstase !
  Acum când te-ai aștepta să fie mai potolit, are niște abordări deosebit de interesante !
  Sper să nu fie prea târziu !
  Nici pentru el, nici pentru noi !

 27. 27 Roxana Iordache septembrie 15, 2012 la 11:00 pm

  @nastase. De-abia aştept să ieşiţi din cantonament ca să putem relua meciurile. 😛 Acum, pe bune, război PPE-PES like shit! Ştiţi bine că sunt două feţe ale aceleiaşi monede mondialiste. De altfel, persoanal, nici nu prea aveţi mari lucruri în comun cu socialismul, să fim serioşi. Socialismul e o calamitate. Liberalismul social în plan economic e cheia dezvoltării. Condimentat cu arome conservatoare. 😛

  PES e o piatră de moară pentru PSD şi nici nu mi-ar păsa dacă piatra nu ar atârna, de fapt, de gâtul României.

  Reiterez pledoaria pentru ALDE. 😉

 28. 28 Karakas septembrie 15, 2012 la 11:17 pm

  @Draghi, multumesc pentru clipul cu Nigel. Mi s-a parut foarte bine articulat discursul lui, in special unde argumenteaza despre cum Barroso si Comisia lui (cu oameni ca Ollie Rehn – isi mai aduce aminte cineva de el in duetul cu Baroneasa?) incearca sa intimideze state ca Spania, pentru a deveni si mai vulnerabile. Ca si cum, cu cit aceste state mediteraneene sunt mai slabe, cu atit el si grupul de interese pe care il reprezinta vor putea sa impuna mai bine o agenda pe care aceste state altfel nu ar digera-o. Pare un plan nedemocratic, bine pus la punct, pe baza dictatului si a fricii. Romania, incotro? Pai acum citeva zile „scula” de la Bucuresti zicea ca Romania trebuie sa continue cu planul de a adera la EUR.

 29. 29 Ghita Bizonu' septembrie 15, 2012 la 11:44 pm

  Dom’le vesela tara mai suntem!!!
  Il ascultam pe Parvulescu pe A3… Sfatos „politologu” cica cadru univ descopera apa calda . Ca ne-am dat pe daiboj resusrsele , ca am isntarinat totu si acu nu ii place! Insa acu vreo 10 ani asta altceva basnea ba si basea. Acu a descoperit ca capitlismu nu inseamna fraternitate ….
  Dom;e d’aia ma ajuns cum am ajuns: prea multi teleptuali in Romania!

 30. 30 blogideologic septembrie 16, 2012 la 3:39 am

  Bulgaria nu doreşte să mai renunţe la moneda naţională leva, pentru moneda comună euro http://www.lemonde.fr/international/article/2012/09/14/la-bulgarie-renonce-a-l-euro_1760583_3210.html Mi se pare o hotărâre înţeleaptă.

 31. 31 blogideologic septembrie 16, 2012 la 4:02 am

  Preşedintele François Hollande apără aquiferele Franţei de agresiunea provocată prin exploatarea gazului de şist http://www.lemonde.fr/planete/article/2012/09/14/gaz-de-chistes-hollande-ferme-la-porte-a-la-fracturation-hydraulique_1760375_3244.html

 32. 32 blogideologic septembrie 16, 2012 la 5:25 am

  Redau un comentariu anonim de pe un forum de ziar : +Articolul lui Barroso [despre federalizare, n.n.]este o mare deceptie. Iar propunerea de federatie foarte superficiala. Dar nu avem la ce sa ne asteptam de la un astfel de functionar. Pentru ca asta este. El nu a fost votat in functie ci numit. Si nu este in mod cert un leader adevarat. Doar eventual o paiata. In primul rand UE si Euro au probleme deosebit de grave. Unele de la inceput altele aparute pe parcurs. Dar cam toate foarte prost gestionate in perioada dumnealui si a lui Merkel, Sarkozy, Berlusconi samd. Au existat limite clare de indatorare (% din PIB) nu le-a respectat nimeni, in frunte cu Germania si Franta, urmate de ceilalti: Italia, Spania, Portugalia, Irlanda si mai ales Grecia. Barroso a stat si s-a uitat. Si nu numai el. De acum doi ani multi au spus ca Grecia trebuia pusa in default controlat. Cum sa faca UE asa ceva s-a spus? Iar acum situatia e atat de grava incat si FMI si UE au inteles ca trebuie sa indulceasca pilula si ni se prezinta succesele Grecilor. Niceee. S-a propus ca BCE sa aiba dreptul sa cumpere bond-urile tarilor in dificultate nelimitat. (lender of last resort) NUUU a fost raspunsul in cor al „inteleptilor” leaderi Europeni. Acum aceasta masura este „epocala” sau cum ii zice Barroso. Chiar ne ia de tampiti? Sau s-a ramolit de tot. Vorbeste de o Europa echitabila. Hai nu zau! S-a intalnit hotul cu prostul. Pai cat au beneficiat asa-zisul Nord de pe urma introducerii Euro si miscarii libere a marfurilor in UE? Poate niste cifre ar fi utile. Ponderea exporturilor catre tarile membre UE a crescut, ATENTIE, de la 25% cu doi ani inainte de introducerea Euro la 52% la doi ani dupa. Deci mai mult decat dublu. Nu au zis nemtii nimic atunci si au bagat banii la buzunar. N-au zis nimic nici ei nici Barroso cand tarile mai slabe competitiv s-au imprumutat, in buna masura tot de la ei. Acuma insa nu mai vor sa plateasca. Sa plateasca tarile respective. Incurajator, democratic si foarte foarte european!!! Nu-i asa? Avand o pleiada intreaga de leaderi slabi si incapabili ce perspective de viitor are UE? Acesta propus de Barosso. O chestie din asta face si un student mai rasarit. Si vrea si vot la Referendumurile care vor veni de la o populatie chinuita cu austeritatea merkeliana? Nu vreau sa fiu inteles gresit austeritatea e necesara daca o dublezi de masuri inteligente de stimulare economica. Altfel criza se acutizeaza ceea ce s-a si intamplat, si nu duce nicaieri. De ce am vota un viitor propus de niste leaderi europeni care pana acum au la activ un bilant infiorator. Care le dovedeste incompetenta si amatorismul dublate de o aroganta de cea mai proasta factura? Au rezolvat gravele probleme si acum ne uitam la viitor? Nu pare asa si pietele financiare vor sanctiona rapid toate astea. Deci, Barrroso sa-si faca temele ca lumea inainte de a veni cu propuneri din astea de doi bani. Nu suntem prostii care crede el.+

 33. 33 NELU FIERARU septembrie 16, 2012 la 5:35 am

  IN „POLITICHIA” ROMANEASCA LIPSESTE CLARVIZIUNEA SI COECTITUDINEA,DAR ABUNDA PROMISIUNILE CARE RAMAN VALABILE IN CAMPANII,DUPA CARE „REPREZENTANTII” NOSTRII SUNT PREOCUPATI SA GHIFTUIASCA PROPRIILE BUZUNARE ,IMENSE,DE NEAM PROST!!!

 34. 34 Doru Coarna septembrie 16, 2012 la 6:53 am

  @ All,

  totusi, stau si ma gandesc, mai dragi colegi, nu trebuie sa incurcam UE cu PPE! Treaba era misto la origine, popularii astia au pervertit-o in toate felurile, doar ca sa-si mentina comanda Uniunii! Ati vazut cat de uniti sunt, dincolo si de bunul simt, de tratate, de democratie si de scopul initial al Uniunii? Cred ca asta ar fi un mesaj pt toti cei ce nu fac parte dintre populari si cred ca asta ar trebui spus raspicat si in PE, si in toata media din tara si din Europa. In cazul Romaniei, toti europenii au vazut, pe viu, cum actioneaza acest PPE care i-a adus pe toti la criza, austeritate si saracie.

  Cred ca demontarea Uniunii, daca non-popularii nu se grabesc sa explice natiunilor ceea ce s-a intamplat Romaniei in cvasi-populara UE, va incepe din Nord! Nordicii, asa cum ii stiu eu, sunt foarte sensibili la suveranitat si alte asemenea… nimeni n-ar vrea ca si Suediei sa i se impuna vreun guvernator european, vreodata… ori, nu mai este mult pana acolo…

  Non-popularii nostri din PE ar trebui sa treaca la ofensiva, acum au o tinta si un mesaj, s-a vazut ca au si aliati, ce Dumnezeu asteapta? (M)UE? Cand adversarul a comis-o, atunci contraataci, cat e calda treaba…

  Vedeti, un asemenea mesaj lansat pe larg in edia europeana, i-ar transforma pe toti, de la Angela si Barroso pana la Monica, in cetateni europeni, la primele alegeri, ca si mine, ca si noi astia, obisnuitii, plus ca ar lasa-o balta cu austeritatea teutona, niciodata confirmata dealtfel…

 35. 35 Draghi Puterity septembrie 16, 2012 la 11:49 am

  @Karakas

  Cu placere. Meritul e insa al amicului meu, vezi linkul.

  O precizare – am ezitat un pic inainte de a-l raspandi, pentru ca mie mi-e clar ca in spatele pledoariei pentru mai multa democratie in UE Nigel, ca un bun englez, sustine de fapt neamestecul UE in sistemul financiar al UK, care e cu totul altceva decat ceva sanatos pentru Europa. Totusi, am considerat ca sfidarea democratiei promovata de Baroso si mentorii sai, a caror victima a ajuns (si) poporul roman, e mai grava in acest moment decat promovarea intereselor capitalismului englez. Sper sa nu ma insel…

 36. 36 Draghi Puterity septembrie 16, 2012 la 12:26 pm

  @blogideologic

  Legat de gazele de sist – ratiunea e probabil mai complexa, si cred ca a fost determinata primordial de faptul ca Franta nu (mai) vrea sa se supuna dictatului energetic al gazodolarilor (sau gazorublelor). Cum energia nucleara pe care miza pana acum devine din ce in ce mai greu de sustinut public, trecerea la energii regenerative e singura optiune rationala. Deci pana la urma decizia e una corecta.

  Ce nu inteleg eu e de ce in Romania energia fotovoltaica nu e promovata de guvern. Pretul panourilor solare a scazut dramatic in ultimii ani, tehnologia e simpla si sigura, iar Romania dispune de multa radiatie solara, mai ales in sud si sud-vest de peste 1300 KWh / KWp(eak) / an. Acesta reprezinta in medie cu peste 35% mai mult decat in Germania, unde intre timp peste 30% din energia electrica e deja produsa de panouri fotovoltaice, multe dintre ele instalate pe acoperisurile caselor. ( Puteti vedea date in timp real de la bursa de curent electric din Leipzig http://www.transparency.eex.com/de/ . Remarcati mai ales cum varful de sarcina e complet acoperit de energia electrica obtinuta prin panouri fotovoltaice).

  Guvernul roman nu ar trebui decat (sa fie lasat) sa garanteze un pretz fix pentru energia electrica pe care distribuitorii de energie sa il plateasca fiecarui cetatean sau firma care pompeaza surplusul de energie electrica obtinuta prin celule fotovoltaice sau alte tipuri de energie regenerativa in sistemul energetic un timp suficient de mare pentru a amortiza investitia, iar lumea ar incepe sa isi puna singura panouri fotovoltaice pe acoperis. Niste date concrete: pe 70 mp de acoperis se pot instala cam 10 KWhp care costa in momentul de fata sub 10000€ inclusiv invertorul pentru trnsformarea curentului continuu in curent alternativ si racordarea la retea. La nivelul mediu de radiatie solara din romania si la un pretz garantat de livrare de 20 eurocenti pe KWh, investitia s-ar amortiza in mai putin de 5 ani.

  Daca gandim putin si in perspectiva, e evident ca odata cu productia in masa a automobilelor electrice, va scadea semnificativ si pretul bateriilor si astfel, in conditiile de mai sus, se va renta si inmagazinarea locala a energiei electrice si folosirea ei noaptea. De asemenea, randamentul panourilor solare va creste. In prezent el este de 10-15%, in laborator insa s-a ajuns si la peste 45%. Asta pe langa o multime de efecte colaterale pozitive, cum ar fi: stabilizarea locala a retelei de energie, un mediu mai curat si mai sanatos, mai putine taxe pentru CO2, s.a.m.d.

  P.S. Am calculat la un moment dat cata energie produce 1ha acoperit cu panouri fotovoltaice in comparatie cu 1ha plantat cu plante energetice. Diferenta e de cel putin (!) 50 ori mai mare in favoarea panourilor fotovoltaice.

  P.P.S. Un mare consumator de energie electrica e un combinat de aluminiu. Acesta are insa flexibilitatea tehnologica de a varia consumul chiar la nivel de mai multe ore. Ar putea fi folosit pentru stabilizarea macro a sistemului energetic in cazul marilor variatii de energie solara.

 37. 37 Draghi Puterity septembrie 16, 2012 la 1:01 pm

  De actualitate – Bibi i-o trage lui Barack 😉

  http://www.antena3.ro/externe/israel-sua-au-stimulat-revoltele-din-tarile-musulmane-dar-ignora-tendintele-de-radicalizare-184182.html

  OK, versiunea oiginala in engleza din Haaretz e mai putin incisiva, sare peste partea cu „stimularea” ( http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israeli-foreign-ministry-u-s-ignored-arab-radicalization.premium-1.465210 ) sau cel putin in versiunea fara bani.

  Fapt care ma face sa cred ca toata povestea asta cu filmul blasfemic e o operatiune Mossad, sau a „prietenilor” lor din SUA, care sa ii forteze mana lui Obama in prag de alegeri. Cum spune conu’ Margolis:

  „Opinion in the Muslim world, America and Canada is being manipulated by those seeking war. A few more killings, a clash in the congested Gulf, a bombing in the west, and a wider Mideast war could erupt.

  One in which PM Netanyahu thinks he will be the winner. Unfortunately, he may well be right.”

  http://ericmargolis.com/2012/09/are-we-headed-to-a-mideast-war/

  Care va fi pozitia conducerii Romaniei in cazul declansarii unui astfel de conflict?

 38. 38 Doru Coarna septembrie 16, 2012 la 4:11 pm

  @ Draghi,

  din cate stiu eu, productia de panouri solare este subventionata in vest, altminteri pretul real de fabricatie, incluzand energia mare investita, ar face ca recuperarea investitiei sa apara dupa 10 ani, nu dupa 5.. iar durata medie de viata a panourilor expuse, exterioare, este mai mica de 10 ani!

  Noi insa avem carbune din plin! Il putem dehidrogena partial si arde doar hidrogenul obtinut, restul, partial steril, putand fi depozitat pt forta majora, la suprafata. Mai avem si alte surse, si apoi nu prea mai avem (voie sa avem) industrie… Nu putem incropi o politica energetica pt Slatina si atat… Iar fara impozitele companiilor electrice, nu stiu ce s-ar face bugetul… Daca si-ar pune lumea panouri fotovoltaice, le-ar scade profiturile caci multe se vor descarca in retea, deci si veniturile la buget, de aici scad si fondurile de dezvoltare, etc. Iar cand isi vor alimenta si masinutele electrice, ramane bugetul si fara cota petrolistilor. Si politicienii!

  Nu, treaba este buna dar, cand marginea de profit este subtire, singura solutie o reprezinta productia de masa! Adica statul sa plateasca ca cineva sa le fabrice si sa acopere cu ele toate cladirile, prin norme de constructie! Precum reabilitarea termica. Asa cred eu, RADET-ul n-a protestat…

 39. 39 Alex septembrie 16, 2012 la 5:59 pm

  E limpede si pentru copii faptul ca Romania este astazi doar o simpla colonie, datorita politicienilor romani, slabi si avari si bineinteles tradatori. Ar fi culmea ca aceasta concluzie sa fie contrazisa. s-au vandut cei trei piloni ai structurii de rezistenta ai unui stat: productia de energie (curent electric, petrol, gaze etc), distributia de energie si sisteml bancar. Niciun politician nu are cum sa convinga populatia ca prin ceea ce a tradat a facut un bine Romaniei. A transformat-o intr-o CO LO NIE.
  Domnule Adrian Nastase, cred ca acum un sau doi, v-am intrebat prin intermediul acestui blog daca Dvs chiar credeti in valorile UE si in democratia UE, daca Dvs credeti ca Romania merge pe un drum bun pe traseul stabilit de UE. Tot prin intermediul acestui blog mi-ati raspuns ca desi la inceputul anilor 90 aveati o alta opinie, astazi (la momentul raspunsului) sunteti convins ca Romania este pe un drum bun stabilit de UE.
  Bineinteles, ca majoritatea covarsitoare a romanilor, sunt si eu un eurosceptic. Nu am continuat atunci o polemica cu Dvs. pentru ca nu era contextul potrivit. Acum este. Credeti sau nu, domnule Adrian Nastase, va spun ca este timpul ca toti poiticienii sa accepte ca majoritatea covarsitoare a romanilor cred ca Romania este pe un drum gresit, ca nu avem ce cauta in UE, ca mai bine era in socialism, ca mai bine am fi fost alaturi de Rusia si China.
  Teoretic, politicienii ar trebui sa fie conducatorii romanilor pe un traseu stabilit de romani. In realitate este invers: politicienii sunt niste oportunisti si niste hoti care conduc romanii pe un traseu stabilit tot de politicieni. Poate contrazice cineva aceasta concluzie?
  Eu va propun sa aduceti completari la urmatoarea comparatie: Est si Vest.
  Est
  Avem tari care nu cunosc criza, tocmai pentru ca nu sunt colonii si avem aceleasi tari care propun unor tari mici ca Romania un schimb economic bazat pe un singur argument: pretul. Daca nu ne convine pretul putem alege alta varianta, occidentala, de exemplu.
  Vest
  Avem tari care cunosc criza si degeaba o cunosc si avem tari care ne propun noua pentru ca suntem o tara marunta tot felul de scheme incalcite de schimburi economice doar doar sa ne incurcam in proiecte, sa nu le mai finalizam, avem obligatii si contributii, avem cedari din sistemul de productie energetic, din sistemul de distributie energetic si din sistemul bancar.Si pentru ce am cedat toate acestea? Pentru ca firmele romanesti de stat sa fie inlocuite de firme din UE dar tot de stat. Si cel mai important aspect NU MAI AVEM ARMATA. Apoi mai avem politicienti ca Ponta in care toti romanii au sperat si care nu stie sa stea in potitie verticala atunci cand da piept cu prima confruntare din UE. Nu stie nici macar sa schime un procuror sau un sef de la DNA.
  Daca sunteti de acord cu aceasta completare de comparatii, sper sa imi raspundeti domnule Adrian Nastase si care sunt valorile UE pentru ca eu si bineinteles majoritatea romanilor nu le-au inteles ca valori ci ca niste capcane malefice. Care este avantajul capitalismului fata de socialism (socialismul reinventat de astazi, nu ceasusismul de care ne-am lovit 24 de ani)

 40. 40 Cârcotaşu septembrie 16, 2012 la 6:36 pm

  Parcă și rușii, pe timpul Lagărului socialist, erau mai decenți.

  Sigur e că aveau grijă să păstreze aparenţele şi la el de sigur e că nici nu le trecea prin cap c-ar putea îndrăzni să ajungă să facă ce fac ăştia!
  Întrebrea este: Ce avem noi de făcut?

 41. 41 Cârcotaşu septembrie 16, 2012 la 6:37 pm

  Erată.
  Scuze, l-am citat pe Teostanc

 42. 42 Draghi Puterity septembrie 16, 2012 la 7:39 pm

  @Doru

  Productia de panouri solare nu e subventionata in vest. Singura „subventie” e garantarea unui pretz la energia electrica produsa prin panouri solare. In Germania, a unui pretz mai mic decat cel la care cumpara energia electrica consumatorii casnici.

  Se zice ca in China ar fi subventionata, insa gurile rele spun ca asta e un pretext pentru a intoduce masuri protectioniste si a mentine anumite dependente energetice si strategice.

  Si eu am fost sceptic initial, eram pentru energia nucleara, dar de cand am facut niste calcule si m-am informat, mi-am dat seama ca panourile fotovoltaice sunt o chestie extraordinar de pozitiva. Intre timp am si eu asa ceva pe acoperis, si rezultatele sunt chiar mai bune decat ce calculasem. Chiar si privit strict ca investitie pe 20 de ani, se ajunge la o dobanda efectiva de 9% pe an, un nivel imposibil de atins in ziua de azi pe pietele financiare. Daca mai punem si alti factori cum ar fi o crestere (previzibila) a pretului la energie, peak-oil, automobilul electric, s.a.m.d. efectul pozitiv ajunge la nivelul „too good to be true”.

  Doar aparitia unei tehnologii disruptive de genul fuziunii la rece ar mai putea scadea din atractivitatea energie fotovoltaice. Dar aceea ar creea alte probleme, gen accelerarea incalzirii globale.

  Recomand tutor prietenilor si celor care au puterea de a face ceva in acest sens sa ia in calcul in modul cel mai serios aceasta tehnologie.

 43. 43 Draghi Puterity septembrie 16, 2012 la 7:41 pm

  P.S. Desigur si micii producatori platesc TVA pe energia pe care o vand.

 44. 44 Draghi Puterity septembrie 16, 2012 la 7:44 pm

  P.P.S. Polonia, care are si mai mult carbune decat noi, si mai putina radiatie solara, schimba si ea macazul de pe carbune pe energie fotovoltaica:

  http://www.heise.de/tp/blogs/2/152783

 45. 45 M.Voicu septembrie 17, 2012 la 10:43 am

  @Doru Coarna septembrie 16, 2012 la 4:11 pm scrie:
  1)-”productia de panouri solare… recuperarea investitiei sa apara dupa 10 ani, nu dupa 5.. iar durata medie de viata a panourilor expuse, exterioare, este mai mica de 10 ani!… panouri fotovoltaice… statul sa plateasca ca cineva sa le fabrice si sa acopere cu ele toate cladirile, prin norme de constructie! Precum reabilitarea termica.”
  ►Adicã, iar sã plãteascã toţi şi sã bÏneficieze doar ”premianţii”-politici :mrgreen:
  2)-@Doru Coarna mai zice: ”Noi insa avem carbune din plin! Il putem dehidrogena partial si arde doar hidrogenul obtinut…”
  ►Asta nu se ezixtã ca fenomen; la cãrbune nu mai aveţi ce dehidrogena!. Cã se poate obţine hidrogen din apã cu cãrbune – asta e o tehnologie; era o Catedrã de combustibili solizi la Politehnica din Bucureşti, dar a fost desfiinţatã tocma’ când a izbucnit criza preţurilor la ţiţei la începutul anilor ’70. A fost ca la ”clasa pregãtitoare”, şi nu numa’: mãsura proastã nu mai putea fi opritã cãci intervenţiile bruşte sunt condamnate ca imprevizibile pentru aceia care au planificat dezastrul :mrgreen:

 46. 46 Socrate septembrie 17, 2012 la 12:45 pm

  @AN * Da, este necesar sa incepem decolonizarea, Aveti dreptate cand spuneti : “ Nu ar trebui să cerem utilizarea completă a acestor fonduri, înainte de a continua cu privatizările – sub forma vânzării mobilei din casă? “. Privatizarile ar trebui stopate imediat, in ciuda presiunilor externe, financiare si politice ( care au ca substrat tot interese financiare ). Unul din parintii fondatori ai Americii, John Adams, spunea : “Sunt douã metode de a cuceri şi de a înrobi o naţiune. Una este prin sabie. A doua este prin îndatorare. ”. Pe unde a trecut FMI-ul a facut prapad. FMI-ul te imprumuta si pune conditii ( privatizari ) ca sa fie sigur ca nu vei putea plati datoriile. USL-ul ar trebui sa caute alternative de finantare la tarile BRICS, ca sa-si poata trage sufletul si sa inceapa reindustrializarea si refacerea agriculturii. Trebuie sa se renunte la conceptul pagubos al neimplicarii statului in economie, in special in explotarea resurselor minerale. Acest concept ( statul minimal ) ne-a fost vandut ca axioma de “piete”, la pachet cu “Statul este cel mai prost administrator ”, deoarece statul este o entitate puternica care se poate opune colonizarii. PSD-ul ar trebui sa aminteasca PNL-ului conceptul inaintasilor lor din perioada antebelica ” Prin noi insine “, care nu excludea implicarea statului roman in economie. Parerea mea.

 47. 47 Doru Coarna septembrie 17, 2012 la 4:21 pm

  @ Draghi,

  nu m-a pasionat problema panourilor cu celule fotovoltaice, daca ai studiat-o, atunci OK! Ref la energia nucleara, parca tot pe aici ma contram cu cativa tovarasi care erau cu reactoru’ in cap… Iata ca am avut dreptate, acum pana si Japonia s-a hotarat sa si le inchida.

  Ceea ce nu inteleg eu la panourile astea: daca ti le pui pe acoperis si se prafuiesc, ce faci? Sau, daca nu se prafuiesc, eu le-as asterne pe servantele din sufragerie…. nu-i buna ideea? Dar la o ploaie d-aia maloasa, cu praf in suspensie din Sahara, ce faci? Si care cand se usuca face crusta? Si iarna nu-i ca vara, gheata?

  Apoi, in sens tehnic, nici nu poate fi vorba! Puterile debitate sunt la nivel casnic, si atat! Daca insa calculezi cata energie iti trebuie ca sa-ti deplasezi masinuta la servici, 30 de minute sa spunem, vei vedea ca nu-ti ajunge toata ziua ca sa incarci suficient curent in acumulatorii masinii, sau doar vara, iarna iei bicicleta… Eu nu vorbesc despre povestile de pe Discovery, ci despre realitatea dura, aia cu calcule. Vezi cata energie degaja, prin ardere bogata, adica in lipsa de oxigen, cam 95% din stoichiometric ca atat e la masini, sa zicem 5 l benzina, si apoi sa-mi spui cati metri patrati ti-ar trebui sus, pe casa, si ce casa, si cate ore… Merge insa la scuterele alea electrice, asa da.

  Dar nu vreau sa te descurajez, incearca!

 48. 48 Doru Coarna septembrie 17, 2012 la 4:45 pm

  @ M. Voicu,

  da, imi amintesc, dar aia era alta smecherie: baietii au vazut ca o cana de faina in suspensie detoneaza, prin fabricile de paine, cu puterea echivalenta a 14 caruse de dinamita, au inteles ca asta-i datorita pulberii in suspensie care are mare suprafata de ardere, si s-au gandit sa pulverizeze carbune inferior… iar ca sa curga, sa-l amestece cu apa care sa scada temperatura injectorului turbionar dar si sa lungeasca flacara ca sa fie OK la cazane cat mai mari, extragand astfel cat mai multa energie, si era OK!

  Prin WW2, nemtii dehidrogenau carbunele si faceau benzina, apoi dupa razboi, altii il dezactivau chimic obtinand gazul de apa, bun si ala!
  Eu fac altfel: ii cresc putin temperatura si simultan ii scad presiunea, astfel ca echilibrele se schimba si se degaja ceva din hidrogenul continut. Problema este doar de costuri, bineinteles, si de sensul industrial, cantitati mari, repede si fara energie… incalzirea si sublimarea o fac cu o parte din productie. Dar mai muncesc… cand am chef, ca sa iasa! Sterilul, carbune partial dehidrogenat, l-as stoca pe camp in halde acoperite cu escavatorul cu pamant, ca sa ajungi usor la el in caz de nasolis, adica forta majora, cand il ai gata extras si inca bun energetic.

  Cu panourile e altceva, ar iesi tiganie si 1000 de sisteme si improvizatii, nicio companie electrica n-ar accepta sa-l cumpere, asa ca trebuie facut standardizat, si cum numai statul poate standardiza… echipamentele ar trebui sa fie unice, pe cateva puteri instalate, dupa preferinte si sold, instalarea tot asa, nu o poti lasa la mana oricarui electrician caci iti distruge reteaua electrica daca greseste, trebuie contorizata productia, numai partea activa nu si cea reactiva cum ne contorizeaza noua compania de distributie, adica ne fura cu un radical din doi pe doi, chestii d-astea. D-aia spuneam ca trebuie o abordare tehnic corecta.

 49. 49 Draghi Puterity septembrie 17, 2012 la 5:49 pm

  @Doru

  Ce sa mai zic… Poate ma insel eu si inca un milion de nemtzi care si-au pus panouri pe acoperis si care in loc sa plateasca cateva mii pe an pe curent, primesc acum cateva mii. Nici nu mai pomenesc de zecile de mii de fermierii care au umplut campurile cu asa ceva. Daca ajungi prin Germania te poti convinge si singur uita-te pe margine autostrazilor.

  Legat de motorina – daca e folosita pentru incalzire, dintr-un litru obtii cam 10KWh energie. In momentul de fata, in Germania, pretul unui litru de motorina pentru incalzire este de 0.95€. Daca calculezi intr-un mod foarte dezavantajos, pretul unui KWh produs prin panouri fotovoltaice e de 0.12€. Deci daca pretul motorinei ajunge la 1.2 €/l deja esti la paritate.

  Acum referitor la automobile – randamentul unui motor electric e de peste 95%. Cel al unui motor diesel e pe la 35%. Cred ca nu e nevoie sa explic mai mult.

  Panourile solare se mai curata si singure daca inclinarea lor e de 30° sau mai mult. Daca e nevoie exista si roboti care pot face asta. Iarna productia e desigur mai mica.

  Ti-am pus un link cu datele in timp real al energie fotovoltaice din Germania. Convinge-te singur:

  http://www.transparency.eex.com/de/

  Ce vezi acolo, e consumul TOTAL de energie din Germania, nu cel casnic, care in Germania reprezinta sub 20% din cel total.

  Uite inca un studiu al institutului Frauenhofer (da, nu fac doar MP3-uri):

  Dă clic pentru a accesa aktuelle-fakten-zur-photovoltaik-in-deutschland.pdf

  Intre timp costurile panourilor au scazut cu 25-30% fata de cele luate in considerare in studiu. Si cum spuneam, energia provenita de la radiatia solara in Romania e anual cam cu 30% mai mare decat in Germania. De ce atunci toata treaba merita la nemti si la polonezi si nu merita in Romania?

  Un sistem energetic in care ponderea energiei solare ar fi de sa zicem 60-80% ar fi probabil un pas important in directia „decolonizarii” Romaniei. Si pe langa asta, ne-ar ramane si mai multi bani pentru a cumpara mai multe harburi de avioane militare inutilizabile de la americani, in loc sa ii dam la rusi sau la teroristii arabi, nu-i asa? 😉

 50. 50 M.Voicu septembrie 17, 2012 la 8:41 pm

  @Doru Coarna septembrie 17, 2012 la 4:45 pm; vã urmãresc cu plãcere dar, în propoziţia Dumneavoastrã: ”nemţii dehidrogenau carbunele şi fãceau benzina”, corect este hidrogenare, nu dehidrogenare.
  Abia cu ”gazul de apã” sunteţi în tema generãrii hidrogenului folosind cãrbune, dar acel hidrogen provine din co-reactiv, apa, nu din cãrbune – care este doar reducãtorul.
  Scriam mai sus la septembrie 17, 2012 la 10:43am despre Secţia de cãrbuni şi carbochimie la Politehnica din Bucureşti (desfiinţatã tocma’ când a izbucnit criza preţurilor la ţiţei la începutul anilor ’70). Catedra de profil era condusã de Prof.Isac Blum. Îmi fac o datorie personalã sã-i fiu recunoscãtor, şi mult peste timp, pentru cum ne explica tehnica brevetãrii (din câte lucrse la I.G.Farbenindustrie A.G. – colos antebelic al industriei chimice mondiale); în scurt: descrierea sã fie suficient de detaliatã ca sã fie acceptatã, dar sã nu poatã fi reprodusã fãrã know how

 51. 51 Draghi Puterity septembrie 18, 2012 la 10:14 am

  @Doru

  Legat de standardizare, da e necesara. Singurul element care trebuie insa standardizat e invertorul, cel care transforma curentul continuu generat de panourile solare in curent alternativ sincronizat cu parametrii retelei (in special frecventza si faza). Ai aici o lista a catorva (!) invertoare omologate in Germania si care pot fi legate direct la retea:

  http://www.solar-log.com/de/produkte-loesungen/solar-log-200/wechselrichter.html

  De remarcat ca randamentul unui invertor modern e de 99%! In rest e pur si simplu o problema de contorizare (un contor destept care stie asa ceva e disponibil pe la 100-150€).

  Desigur, daca s-ar specifica si obligativitatea ca fiecare instalatie sa trimita date cu productia in timp real, s-ar putea gandi niste aplicatii foarte interesante, bazate pe un pretz variabil al energiei electrice. De ex. i-as putea spune masinii mele de spalat – spala cand e curentul cel mai ieftin (sau cel mai ecologic, in cazul energiei solare e cam acelasi lucru) dar sa fii gata nu mai tarziu de ziua si ora x. Sau s-ar putea „reincarca” lacurile din hidrocentrale.

  In plus, Romania ar putea deveni si un producator de panouri solare ieftine, tehnologia respectiva e si ea la randul ei relativ simpla, iar asta ar fi in interesul UE care vrea sa opreasca concurentza din China.

  Dupa cum vezi, piedicile nu sunt in primul rand de ordin tehnic, tehnologia e matura si verificata pe scara larga in cel putin o tara puternic industrializata, ci de ordin politic. Toti „baietzii destepti” care fac bani grei din sistemul de acum, incearca sa impiedice o solutie sustenabila, curata si in care castigurile sunt distribuite masiv.

  Putem sa gandim si mai departe – un surpuls de energie electrica ieftina, ar face rentabila hidroliza apei. Se pot pompa pana la 10% hidrogen in conductele de gaz natural fara a fi nevoie de modificari in tehnologia actuala. Sau un surplus de hidrogen al puta reactiona cu bioxidul de carbon si produce gaz metan. Astfel s-ar rezolva intr-un mod ieftin si problema stocarii energiei solare. S.a.m.d.

  Mai devreme sau mai tarziu tehnologia asta va functiona si in Romania, sunt absolut sigur de asta. Daca insa ar exista in guvern cineva cu o viziune si cu cojones care sa ne dea un head-start acum, am putea recupera ceva din anii pierduti sub Basescu.

 52. 52 Cârcotaşu septembrie 18, 2012 la 11:08 am

  @ Draghi Puterity,
  Sigur nu cumva este vorba de panouri solare termice ci de panouri solare fotovoltaice?

 53. 53 Draghi Puterity septembrie 18, 2012 la 3:03 pm

  @Carcotasu

  Da, sigur. Panourile termice nu produc energie electrica ci apa calda. Intre timp, datorita scaderii pretului panourilor fotovoltaice, cele termice nu se mai renteaza.

  Exista si solutii mixte, ca de ex. cea de aici:

  http://www.energie-und-technik.de/erneuerbare-energien/news/article/91367/

  dar ideea de baza in cazul lor e autarhia. Un alt efect pozitiv folosit in cazul combinarii panourilor fotovoltaice cu panouri termice e dat de faptul ca panourile fotovoltaice cristaline au un randament mai bun cand sunt racite. Solutii de genul acesta sunt mai interesante in zonele mai sudice si izolate.

  Legat de asta, panourile fotovoltaice organice (inca in stadiu de prototip) nu au acest dezavantaj al scaderii randamentului cu cresterea temeraturii, si desi pentru moment au un randament cu cca. 5% mai mic decat cele cristaline dar si datorita faptului ca produc energie electrica si la nivele foarte mici a iradiatiei solare, au in conditii tipice de utilizare rezultate foarte bune. In plus sunt mult mai usoare, fabricarea lor e mult mai ieftina, si cu un consum de energie mai mic. Probabil asta va fi urmatoarea etapa in dezvoltarea energiei fotovoltaice.

 54. 54 Cârcotaşu septembrie 18, 2012 la 5:43 pm

  @ Draghi Puterity,
  Sorry, nu pot fi entuziast. Ştiu chiar din teorie că cu 5% mai puţină eficienţă decât cele „cristaline” înseamnă de fapt numai vreo 10% eficienţă, care pentru un consum de numai 250 kWh/lună/gospodărie (consum modest, cât am eu lunar) necesită cel puţin un pogon de panouri fotovoltaice în plin soare, iar pentru iluminare mai mică ridică suprafaţa necesară la peste un hectar. Oricât de ieftin ar fi, tot n-are cum să fie competitiv cu preţul Enel pentru 1kWh. Ei, nemţii, îşi pot permite luxul de a fi la modă. Noi…, după cum ne ghidonează Merkele, n-o să ne permitem niciodată!

 55. 55 Doru Coarna septembrie 18, 2012 la 6:00 pm

  @ Draghi,

  vad ca esti foarte in tema, asa ca ai face mai bine ca, decat sa ma convingi pe mine aici, sa soliciti unui parlamentar oarecare, preferabil unuia din comisiile de energie, ceva sprijin, il mai instruiesti si tu cu cifrele alea concrete, poate vreun partid sa si-o insuseasca si poate puneti impreuna de o lege. Nu uita, nu te poti urca pe casa omului sa-i pui panouri decat in baza unei legi, altminteri s-ar putea sa platesti de toate, de la violarea de proprietate si pana la incendii sau trasnete, asteapta-te la orice cand lucrezi cu publicul…
  Exista chiar un program oficial privind energiile astea sustenabile, consulta-l si poate te cuplezi acolo, cauta un ONG care soricareste in zona si da-le ceva calcule ca sa aiba ce sustine la guvern, profesional.

 56. 56 Doru Coarna septembrie 18, 2012 la 6:45 pm

  @ M. Voicu,

  multam pt intelegere, evident ca spun cat pot de putin pana sa pot evalua concret, experimental, eventualul randament… cred ca in cateva luni voi termina o mica instalatie pilot pe care, daca dupa brevetare nu voi gasi cumparator sau beneficiar industrial, o voi folosi in regim casnic la prima glaciatiune…

  O fac insa printre picaturi, intens ma ocup de ceva cu mult mai ambitios si mai spectaculos legat de subfizica, incerc imposibilul, aici sunt aproape gata! Cam d-asta nu-mi fac alte planuri legate de energie si nici nu vreau sa incurajez inutil energiile astea sustenabile si adeptii lor, cred ca am depasit nivelul asta dar, m-am hotarat sa nu mai folosesc cuvinte mari si idei extreme, multi se sperie…

 57. 57 M.Voicu septembrie 18, 2012 la 8:16 pm

  @Draghi Puterity septembrie 18, 2012 la 3:03 pm
  @Cârcotaşu septembrie 18, 2012 la 5:43 pm
  @Doru Coarna septembrie 18, 2012 la 6:45 pm
  Am citit de curând un panseu/simist :
  “Când crezi cã ai gãsit toate rãspunsurile, vine viaţa şi schimbã toate întrebãrile” = Bob Marley

 58. 58 Draghi Puterity septembrie 18, 2012 la 11:23 pm

  @Carcotasu’

  250 KWh pe luna inseamna 3000 KWh pe an. Energia solara disponibila in Romania e in medie de 1300 KWh/KWp/an. Deci i-ai putea produce cu o instaltie de 2.4 KWp adica cu 10 module standard de 240 Wp. Astea costa 3000 € (daca iei module chinezesti sunt si mai ieftine) si ocupa o suprafata de 16.5 m² (asta e un pic mai putin decat un hectar 😉 ). Un invertor pentru puterea asta costa sub 1000 € si banuiesc ca montatul in Romania se poate rezolva cu max. 1000€, ca nu e mare lucru.

  Nu stiu cat platesti tu pe KWh in Romania, sa zicem rotund 0.20 € / Kwh, deci 600€ pe an. Daca pretul la curent ramane neschimbat, ti-ai amortizat investitia in 8 ani si ceva. Dupa aceea faci castig, cel putin inca 12 ani. In realitate pretul la energia electrica creste de cativa ani cam cu 3% pe an si nu sunt semne ca o sa se opreasca.

  Desigur daca ai disponibila o suprafata mai mare, e si mai avantajos pentru ca se reduce ponderea costurilor fixe (invertor, montaj, cablu, etc) iar castigul creste proportional cu suprafatza instalata.

  Deci daca ai un acoperis spre sud de cel putin 16.5 m² si cam 5000 € o poti face. Daca o faci pentru firma, poti deduce si TVA-ul si iesi si mai bine, mai ales ca am auzit ca in Romania firmele platesc mai scump energia electrica decat consumatorii casnici.

  Ce zici?

  @Doru

  Tu chiar ai inteles din cele scrise de mine ca eu propun ca statul sa puna cu forta panouri fotovoltaice pe casele oamenilor? Nici vorba. Ce spun eu e ca o investitie in tehnologia asta se merita pentru orice cetatean cu o casa si cu un venit modic. Ce trebuie sa faca statul, e doar sa nu lase ca aceasta energie sa produca bani doar pentru „baietii destepti”, ci sa produca pentru investitori si mai ales pentru cei care isi alimenteaza propria gospodarie in felul acesta. Nu am un interes personal in toata povestea asta, nu am de gand sa ma ocup de asa ceva ca afacere, voiam doar sa „vand un pont” celor interesati si deschisi la nou.

 59. 59 teostanc septembrie 19, 2012 la 6:36 am

  Draghi Puterity,

  In orasele noastre si chiar in comune sunt paduri de blocuri. La o casa pe pamant m-as incumeta si eu ca sa mai reduc factura ENEL. Dar aici trebuie sa vad daca nu cumva costurile de achizitie, montaj si intretinere nu depasesc cumva economia care o fac la ENEL.

 60. 60 Cârcotaşu septembrie 19, 2012 la 8:40 am

  @ Draghy Puterity,
  Păi io ce spuneam? În România tot românu’ stă cu 5000 € în mână şi aşteaptă să-i vină rândul să-şi monteze panouri foto-voltaice! 😆 Io sunt pe la urmă, acu’ depinde câţi hotărăşte Merkele că suntem: 22 de milioane, sau 18 milioane. Asta după ce-am luat plasă la referendum! 😯

 61. 61 Draghi Puterity septembrie 19, 2012 la 10:12 am

  In mod evident unii au citit pe sarite ceea ce am scris eu legat de panourile fotovoltaice… 😆

 62. 62 Ghita Bizonu' septembrie 19, 2012 la 11:11 am

  Doru , Draghi,
  Ref panouri fotovoltaice samd

  In primul rand scuze ca ma bag in discutia voastra desi recunosc ca nu am compentele voastre tehnice.
  As observa insa ca panoul solar risca sa imi dea buleftrica in timpu zilei. Insa buna parte din consumurile casnice …. sunt la ore nepotrivite… Naspa nu?
  Apo mai este si poveste cu bani . Nemtii au . Noi nu prea. Faptu ca nemtii au bani le permite sa se tina de jmecherii si manarii. De exemplu sa manevreve pretul motorinei Dragi doar nu crezi ca pretul de 0.95€ pe litrul de motorina este unul “corect” ? E p-lin de accize!!! Sa iti zic un secret – de ceva ani , cam de cand s=au inmultit motarele diesel in show roomuri , pretul motorine a fost “aliniat” la pretul benzinei (care si ea “suge” accize!). Deci stau nemtesc manevreaza sa faca energia foto “rentabila”.
  Asta mege prin alte parti. La noi …. e lucru manual . A da .. este adevar ca motoru electric are un randament de 95% … da ia incearca sa il alimentezi cu un grup moto … sa vezii randament! 95% din 35% face cat?!
  Asa ca in prezent este vorba de vointa politica si bani. Ai o tara bogata mai poti sa incerci sa stimulezi noile tehnologii.. Nu ai stai cuminte ca altfel iti mor nu stiu cati. Sau nu stai ca sa moara! Germania isi p[oate permite … noi nu (dau al noi isi permit fantezia asta cativa. Ca si prin Nemtia au aparut niste case cu un consum energetic minim – care insa costa de vreo 4 ori cat una “normala”).
  Cat despre rest .. propuneri si tehnologii viitoare eu zic sa asteptam. Ca de multe ori ce s-a promis nu s-a facut – de ex automobilul electric, pila de combustibil, avionu hipersonic, motorul atomic si mersu pe Marte sunt vechituri care mi se promiteau prin anii 60. Si nu unele reusite sunt inaplicabile (un domeniu mai nasol – munitia m militara . S-a obtinut munitie cu cartus combustibil [adica fara tub]. Aparent extrem de utila – simplifica sistemu mecanic al armei, o faee mai usoara … DAR inaplicabila!! Fiindca tubu ejectat .. ei bine ejecteaza si ceva caldura! Care fara el ramene “pe teava” si o incinge nepermis de mult. Deci o reusita de exceptie absolut inaplicabila. Asta ca sa imi intelegeti pozitia)
  Da a nu se uita : geaba vointa daca nema putirinta! Si intr-o tara ca a noastra unde 150 euro sunt cam mult nema putirinta!!

 63. 63 gold account septembrie 23, 2012 la 11:32 am

  Rejectat de populaţia care a făcut eroarea de a-i acorda încredere de două ori, Băsescu a ajuns să se mai sprijine pe câteva instituţii de represiune, pe care mai poate să le controleze şi pe câteva instanţa internaţionale care ori nu înţeleg ce se întâmplă în România, ori au anumite interese. A ajuns, adică, în situaţia în care s-au aflat şi alte personaje care au ignorat avertismentele istoriei.

 64. 64 gold account septembrie 27, 2012 la 8:26 pm

  „Nu putem reuşi decât împreună” În cazul anticipatelor, prima opţiune a coaliţiei care vine în minte ar fi, desigur, cea a participării unitare, ca bloc politic, în urma modificărilor aduse legii electorale. În esenţă, unificarea partidelor anticomuniste este un slogan care are nu doar rezonanţă în electoratul din stânga Prutului, dar constituie şi certificatul de naştere al AIE. Tehnic vorbind însă, apare o problemă: cum se vor repartiza locurile? Pentru că negocierile vor fi dure în ceea ce priveşte distribuţia de putere în interiorul Alianţei şi nu e clar cum se va face asta. Răspunsul clasic este: prin sondaje de opinie publică. Deşi uzitată, formula nu este fără cusur. În primul rând, pentru că percepţia publică de la un moment dat nu măsoară neapărat forţa electorală a unui partid; campania electorală modifică şi comportamentul respectivului partid şi atitudinea electoratului. În al doilea rând, sondajele vor măsura astăzi mai degrabă vizibilitatea publică a unuia sau altuia dintre lideri, vizibilitate direct proporţională cu accesul la resurse al funcţiei deţinute în prezent. În al treilea rând, într-o coaliţie, mesajul transmis public este numitorul comun al mesajelor tuturor membrilor. În mod fatal, mesajul unei coaliţii avantajează partidul din „centrul” coaliţiei, pentru că, realmente, îi perpetuează mesajul (partidele dintr-o coaliţie percepute la extremele ei sunt cele obligate să îşi ajusteze discursul iniţial pentru a putea fi agreat de toţi colegii). Aşa s-a petrecut şi se petrece şi cu AIE, al cărei mesaj a favorizat, neintenţionat, partidul aflat în centrul politic al acesteia, conferindu-i un avantaj de etapă din moment ce mesajele Alianţei cădeau perfect pe un anumit tronson de electorat, neglijând altele.


 1. 1 Nevoia „decolonizării”?[*] | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe septembrie 15, 2012 la 7:40 am
 2. 2 Nevoia „decolonizării”?[*] « ministru >> prim-ministru >> blogger « TEO STANC Trackback pe septembrie 15, 2012 la 1:40 pm
 3. 3 “războiul sordid” « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe septembrie 15, 2012 la 3:04 pm
 4. 4 Aveam o tara scumpa si mandra – Avem nevoie de un lider puternic « Hai ca se poate! Trackback pe septembrie 18, 2012 la 2:23 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: