Istoria se repeta?

Puteti reciti declaratia politica a senatorului PSD, Adrian Paunescu, in plenul Senatului, din ziua de 19 martie 2007. Au trecut 5 ani…

„DRUM BUN, TĂTUCULE IUBIT!

Vă rog să nu-l mai criticaţi,
Frattini chiar vă crede fraţi
Şi a venit c-a vrut să ştie
Ce fel de hotărâri luaţi,
Ca nişte buni subdezvoltaţi,
Şi ce mai e prin colonie!

Fratern, Frattini ne imploră
Să nu ne strofocăm în van,
Ştiind că are-aici o soră,
Şi asta-i grija lui majoră,
Ca Hlestakov European.

Şi de-aia a venit în zonă,
Ca invitat al nu ştim cui,
S-aflăm că dânsul ne ordonă,
(Punând democraţia-n cui),
Ca, ascultând porunca lui,
S-o preţuim pe Sfânta Monă.

Tătuc iubit, să te aştepţi,
Să-ţi fim obedienta clonă
Şi, in poziţie de drepţi,
– Că altă variantă nu-i -,
Să facem totul cum ne spui,
Spre-a fi şi noi băieţi deştepţi.

Şi, până iar o să apari,
Năravul – aurit să-ţi fie,
Promitem, iată, mici şi mari,
Să fim cu toţii populari,
Şi salutări, şi bucurie,
De pe aici, din colonie!”

71 Răspunsuri to “Istoria se repeta?”


 1. 1 Roxana Iordache septembrie 12, 2012 la 2:17 pm

  Nu se repetă, continuă. Continuitatea o asigură şi PSD, prin conducerea pontănacă. O funcţie de vicepreşedinte în Internaţionala Socialistă poate cumpăra vânzarea ţării. PPE şi PES – aceeaşi mizerie. De ce nu iese PSD din cooperativă?

 2. 2 Alin septembrie 12, 2012 la 2:21 pm

  Superb! 🙂 Si actual.

 3. 3 Valeriu Balan septembrie 12, 2012 la 2:43 pm

  Pacat ca oamenii ce au ceva de spus, ne parasesc inainte de-a apuca sa-si vada semenii intelegandu-i spusele.
  Oricum Adrian Paunescu, ar fi trebuit sa traiasca 1000 de ani, desi romanii tot nu l-ar fi inteles.

 4. 4 vintilescu septembrie 12, 2012 la 2:46 pm

  Ce arc nenorocit peste ani , istoria se repeta !

 5. 5 oscar wilde septembrie 12, 2012 la 2:51 pm

  De aceea, politicienii ar trebui sa dea examen la istorie si toti alesii neamului si astfel ar sti sa nu mai greseasca.Istoria te invata, dar trebuie sa o stii ca sa nu gresesti. Numai ca noi o invatam, dupa ce am trait-o, cand este prea tarziu.Asa cum facem si in viata, cand refuzam sa invatam din propriile greseli. Cei care ne hotarasc soarta stiu intotdeauna ce va urma, dar mizeaza pe ignoranta majoritatii. Aceasta ignoranta ne costa mult si-i va costa si pe urmasii nostri.
  Earnest

 6. 6 Socrate septembrie 12, 2012 la 2:54 pm

  @AN * Superb remember. Multumesc. Avem acum un Frattini cu fusta, madame Reding. Alte masti, aceeasi piesa. Din spatele numitilor Frattini si Reding se iteste fata hada a Monicai Macovei, mentorul numitului Ghitzanstein.

 7. 7 Elena septembrie 12, 2012 la 2:55 pm

  Numai ca acum Fratini poarta alt nume, Mona a ramas aceeasi tot asa de agresiva . Desi isi primise trofeul ,pedepsirea dumneavoastra, acum doreste pedepsirea poate a tuturor ce nu gandesc la fel cu ea.Cat despre domnul Stolojan ce trimite si el mesaje atacandu-l pe Sova cred ca abia acum vrea sa dovedeasca ca boala aia ce-l apucase in prag de alegeri a fost adevarata.

 8. 8 Lucia Gusatu septembrie 12, 2012 la 3:45 pm

  Multumesc D-le Adrian Nastase,pentru tot ce ne oferiti ,si pentru spiritul d-voastra selectiv si atat de uman! Stiam ca nivelul d-voastra de cultura si inteligenta d-voastra sunt rare in lumea noastra, dar ma uimiti cu Omenia d-voastra si placerea de-a comunica, ceea ce mi-se pare deosebit.Ce mult as dori sa avem mai putini stolojan, macovei si mai multi A.N. ,oameni pe care ii iubim si i-am urma oricand! Va doresc sanatate, curaj, incredere si sa fiti mereu optimist, fiindca pentru noi ati fost si ramas un model, un adevarat conducator de la care multi au invatat!

 9. 9 Ghita Bizonu' septembrie 12, 2012 la 5:30 pm

  Dezbaterea erropeana de azi si blonda lituaniana (si ea ca si tov Basescu cam esalon mediu superior ale puterii comuniste) ma face sa vaz o anume continuitate .. surprinzatoare ..?

  Giscard d’Estaing: Europa unită se va opri în Polonia

  A fost o greşeală să invităm 27 de state şi apoi să acceptăm 16 sau 17 dintre ele. A fost o greşeală să invităm Grecia. Grecia pur şi simplu nu era pregătită. Grecia este o ţară fundamental orientală. Helmut şi-a exprimat atunci scepticismul. A fost mai inteligent ca mine. Euro Grupul nu trebuie să se extindă la nesfârşit. Sper că nu vom fi foarte deschişi către noi membri, poate cu o singură excepţie: Polonia. Cred că ţara asta are capacitatea şi vointa să facă acest pas. Ar putea merge. Dar nu putem accepta pe altcineva.

  http://www.cotidianul.ro/giscard-d-estaing-europa-unita-se-va-opri-in-polonia-193906/

  Dragul de Giscard .. descoperit piatra fundamentala e intepciunii : Grecia este fundamental orientala!!
  Dar oare ce o fi aia oriental?

  Directorul Erste: Măsurile de austeritate luate de guvernul român au fost brutale, de neimaginat în Vest

  Măsurile care au fost luate de Guvernul României sunt aproape de neimaginat în Europa de Vest. Îşi poate cineva imagina ca în Germania şi Franţa guvernul să spună: «Trebuie să reducem salariile din sectorul public cu 25%?» Şi în acelaşi timp să majoreze singura taxă care loveşte pe toată lumea, TVA? Iar asta s-a întâmplat fără o singură zi de grevă. A fost o măsură destul de brutală. Dar nu este una din diferenţele dintre Est şi Vest faptul că Estul este o regiune unde oamenii au învăţat să trăiască cu brutalitatea şi pot face faţă unei crize substanţial mai bine decât cei din Vest?„,

  http://www.mediafax.ro/economic/directorul-erste-masurile-de-austeritate-luate-de-guvernul-roman-au-fost-brutale-de-neimaginat-in-vest-9052561

  Deci omu oriental poate fi belit mai dur. De fpat omi oriental trebuie belit dur ptr ca omul occidentak sa poa trai mai bine!!! 9ca noi am imprumutat ca prostii de la FMI ca sa finatam si filiala Erste din Romania! Care cica este romaneasca. Romneasca ca un pui de cuc!)

  Dar cestia asta imi aduce aminte de o mai veche directiva .. Curios “directiva” da nu vremea de la Comisa Europeana .. ci din 1941 in care se cerea cea mai mare asprime in zonele rusesti cucerite .. caci bastinasii sunt dialecticieni inascauti si soldatu neamt nu se descurca cu ei .. asa ca se recomanda impuscarea! Directiva a fost semnata de tot de un austriac pre numele sau Adolf ….

  Asa ca este normal ca azi … sa fom amenintati si sa fim blamati Caci noi orientalii suntem Untermenschen care trebuiesc tratati brutal!

 10. 10 Ghita Bizonu' septembrie 12, 2012 la 8:18 pm

  De rasul curcilor!!!


  Schulz on the State of the Union: More Europe with less parliamentary democracy is impossible

  Opening the debate on the State of the Union, European Parliament President Martin Schulz said:

  „Today the world is looking at Europe not least the Karlsruhe Constitutional Court, we have reached a decisive moment. Recent developments in the European Union have been of great concern. We have seen a deparliamentarisation of Europe. Those who think that parliamentary democracy is too slow or raises too many obstacles are arguing in the wrong direction. No decisions in Europe can be reached without the involvement of the European Parliament. The European Parliament is the Parliament for the whole of the European Union. More Europe with less parliamentary democracy is impossible.”

  http://www.europarl.europa.eu/the-president/fr/press/press_release_speeches/press_release/2012/2012-september/press_release-2012-september-6.html

  Tocmai azi ….

 11. 11 dorian65 septembrie 12, 2012 la 9:15 pm

  Mda,stie toata lumea,poate,numai politicienii sunt repetenti la capitolul istorie.
  ,,Istoria este stiinta care ne invata trecutul ca-sa prevenim viitorul” cam asa imi spunea profesorul meu prin clasa aVa (D-zeu sa-l odihneasca)
  Eu nu va acuz ca stiu ff bine ca o randunica nu aduce primavara.

 12. 12 centru septembrie 12, 2012 la 9:47 pm

  Opriti umilirea Romaniei . Suntem fiinte umane , nu animale ! Am ajuns sa ne dea lectii o obscura presedinte lituanianca , ajunsa in functie acum 4 luni , si sa fim tratati de Reding mai rau ca Trinidad cand era colonie ? Nu mai lasati sa fim umiliti !

 13. 13 Karakas septembrie 13, 2012 la 12:39 am

  Maestrul Paunescu a fost si ramine genial! Romania a pierdut intotdeauna in politica de aliante, desi, cred ca in alianta comunista s-a dezvoltat cel mai mult. Stiu ca Roxana Iordache ma va penaliza, asa ca o sa amintesc victimele comunismului, asteptind insa ca cineva sa recunoasca oficial si victimele capitalismului.

 14. 15 blogideologic septembrie 13, 2012 la 5:33 am

  În Economia iPod, numai vânzările cu detaliul, marketing-ul (iar în cele două zone se oferă joburi care se află pe piaţa de mijloc a muncii) şi munca de foarte, foarte mare subtilitate din zona RandD (Cercetarea şi Dezvoltarea) rămân pe teritoriul american. În Economia iPod, piaţa de mijloc a muncii este afectată de fenomenul delocalizărilor. Piaţa de mijloc a muncii oferă joburi de rutină care cer calificări medii.

 15. 16 Doru Coarna septembrie 13, 2012 la 6:48 am

  Deci s-a terminat… UE recunoaste ca nu poate salva economiile europene si a decis ca Germania sa garanteze, via BCE, oricate obligatiuni ar emite statele euro, dar in limita a 190mld.!

  Prima e ca asta doar creste hegemonia germana, a doua e ca aceasta suma nu inseamna nimic, a treia e ca neamtu’ s-ar putea sa treaca la evaziune pe scara larga (ii invata turcii de acolo, oricum ei isi rotesc firmele ca la zidul mortii) si patru, UE NU ARE PERSPECTIVA!

  FARA SOLUTIE SI FARA PERSPECTIVA, S-A TERMINAT!

  ASA CA ISTORIA SE REPETA: SI IMPERIUL ASTA VA DEGENERA!

  EXACT CE SPUNEAM, CA E PREA MARE DIVERSITATEA PT A-I PUTEA BAGA PE TOTI IN ACEEASI OALA…

  M-au distrat ieri europarlamentarii… a trebuit ca un englez sa zica despre Base si fosta seco, ai nostri au omis, de frica… deci nimeni nu a explicat ca Base, din 2004, nu a facut decat sa intareasca organili si sa le infiltreze peste tot, si in special in Justitie, astfel ca acum detine controlul real, adica puterea aia despre care vorbeau Ponta, dar si Constantinescu la vremea lui. Dupa aceasta dezvaluire, nu mai trebuiau decat intrebati popularii,Merkel si catelul ei Barosso, daca au ales bine pe cine sa sustina!

  Vedeti insa? Pana la urma, cand se ajunge la situatii obiective, timpul le rezolva pe toate, si cu Uniunea, si cu starea ei, si cu perspectiva ei… Normal, vamai face multe victime, printre care si noi, pana cand va deveni caduca, dar cel putin e drumul cel bun (pt noi), adica scapam.

  Problema e ca exact acum trebuie sa intram in celalalt esalon, cel pt globalizare, fara sa asteptam pana cand ruinele imperiului se pravalesc si peste noi. Si sa vedeti, Basescu iarasi se va uita peste gard spre SUA imediat, iar astialalti vor cauta sa se integreze mai bine in UE… Despre asta e vorba, portul ala in care Traienel a invatat el ce-i viata, a fost nepretuit! Ca barcagiu stie ca fara orientare, degeaba navighezi…

 16. 17 blogideologic septembrie 13, 2012 la 7:12 am

  Mare vâlvă a făcut la noi, şi multă repetare în discuţia publică al cărei conţinut este preluat de prin articole, expresia inventată de un „boier al minţii” (Nicolae Manolescu), anume „Încremenirea în proiect”. Pe blogul acesta, eu am vorbit în vreo două rânduri despre „cele două laturi necesare ale unui proiect” – aşa cum erau considerate de Ideologul primar Destutt de Tracy. Este acquis, este acquis, acquis, incorporat în ideologia naţionalismului românesc. Plictisitor, dar repet, pentru că este mult mai mult decât zicea domnul Nicolae Manolescu, şi de asemenea explică propria sa „încremenire în proiect” atunci când ne anunţa mai demult, cu surle şi trâmbiţe, propriul său proiect cu finalitate eşuată : o revistă românească de Studii culturale (a nu se confunda cu Teoria culturală!). Pentru ca un proiect să reuşească, spunea Tracy, trebuie ca el să se sprijine pe două laturi : o latură voluntaristă, şi o latură intelectualistă. Spuneam că Ideologia primară a lui de Tracy a influenţat Jeffersonianismul american. Sinonimul american pentru Voluntarism este CanDoism.

 17. 18 Marian Nicolae septembrie 13, 2012 la 7:39 am

  In fata Maestrului Paunescu imi voi inclina intotdeauna condeiul….

 18. 19 Marian Nicolae septembrie 13, 2012 la 7:40 am

  Este cunoscut, cei ce nu-si invata istoria risca s-o repete…si chiar o repeta la nesfarsit…

 19. 20 Marian Nicolae septembrie 13, 2012 la 7:41 am

  Hm, opriti pamantul….eu vreau sa cobor, ma intreb cine a zis-o primul???

 20. 21 constantin dan (@Constantin98Dan) septembrie 13, 2012 la 8:36 am

  Poezie pamflet din martie 2007 . In epoca aveam un Basescu care-si rodea de ura hamul neputincios ( in afara procurorilor judecatorilor lui fete la 35 de ani pe care le numea si a unor securisti de aceeasi varsta pe care-i facea garzi de corp personale ) la Cotroceni , neavand alta putere . Tariceanu reusise sa-l neutralizeze complet pentru 3 ani .
  De ce la un an de la poezie PSD si-a pus capul in streang , facand alianta cu acest individ , intrand in guvern ( unde nimeni nu l-a vazut ) , eliminandu-l pe Tariceanu si dandu-i viata monstrului ? Basescu a renascut dupa ce PSD a facut guvern cu ai lui …

 21. 22 Marcus septembrie 13, 2012 la 10:08 am

  Sarpele Cand Il Doare Capu’ Iese La Drumu’ Mare, Chiombu’ In Aceeasi Situatie Face Export De Mahala Damboviteana La Bruxelles

  Pentru ceea ce li s-a intamplat pedelistilor trimisi de chiombila uzurpacila pe cai mari la Bruxelles, cu tolba plina de delatiuni , de minciuni si de aberatii in speranta ca vor reusi sa prosteasca parlamentarii europeni in corpore, romanul,in hatrosenia lui milenara, are o vorba :”i-a mancat in c… ca pe Zambilica”.
  Avand probabil convingerea ca daca Barroso si cu madam costum taior oranj au pus-o de inventat sintagme noi in stiinta politicii cum ar fi “puci sau lovitura de stat parlamentara” sau alte asemenea trasnai care sa justifice samavolnicia fara precedent istoric sau mondial in ale uzurparii de putere prn care chiombu a fost reinscaunat de mai marii popularilor de la Bruxelles, solicitand o dezbatere parlamentara pe tema salvarii statului de drept de catre uzurpacila in Romania vor reusi sa vanda castraveti la gradinari si vor convinge onor parlamentul european ca in Romania chiar a avut loc o tentativa de lovitura de stat, ei nu au reusit sa faca altceva decat sa se umple de ridicol si penibil.
  Arma letala no.1 a basescului la Burxelles, comisara enkadevisto-gestapovista cu gene de Ana Pauker in devenirea ei politica, Monicuta Macovei, s-a apucat sa debiteze ineptii care mai de care mai fara de noima, fara nicio acoperire logic-argumentaiva sau faptica, cum ca pe langa alte nazbatii la care s-au dedat USL-istii pentru a “tandariza” statul de drept, acestia ar fi avut in vedere si schimbarea unor procurori care se ocupau, se ocupa si probabil se vor mai ocupa vreo doua-trei milenii cu anchetarea fraudelor de la Referendum, fraude care numai asa intr-un dosar aduc la f’un milion juma’ de voturi trucate. In viziunea betivanei, fosta procuror comunist, dupa reintronarea lui uzurpacila alde Ponta si Antonescu incearca pe toate caile inocuirea vajnicilor aparatori ai statului de drept din Romania, procurorii gestapovisti ai basinosului, cucuoana uitand sa spuna ca de fapt singurul care-i poate “numi si denumi” adicatelea demite pe respectivii nu este altul decat basescu reloaded prin lefegii sai Morar si Kovesi. Ori daca pana la referendum se mai pastra un oarecare aer de independenta a procuraturii, atat in timpul Refendumului cat mai ales dupa, baietii si-au dat dracului mastile jos si joaca in curtea lui chiombila uzurpacila dupa cum le canta sau le descanta stapanul. Ca sa vii in fata unui asemenea for si la o intrebare legitima prin care un coleg de parlament vrea sa dovedeasca ca te-ai ingropat pana la varfurile baschetilor in dosarele in lucru ale procuraturii din care citezi fara nicio rusine date strict confidentiale, tu o dai cotita de gard si spui ca datele le ai din presa inseamna ca esti dusa rau cu pluta Monica.
  Pai, Monicuto, cu date din presa au dat USL-istii lovitura de stat ‘au ar trebui sa existe probe irefutabile pentru aemenea fapte care sa-ti dea tie dreptul sa aduci acuzatii atat de grave in fata Parlamentului European?
  In orice caz, ti-ai luat-o tare de tot la cotonoage cand incrancenata si isterizata fluturai cartonasu albastru, mai ceva ca arbitrul care l-a eliminat cu rosu pe Zidane la mondiale, ca sa mai improsti cu noroi tara care te-a trimis s-o reprezinti cu cinste in Europa, moment in care presedintele de sedinta ti-a luat si microfonu’ si te-a si apostrofat de cateva ori.
  Ieri, orb sa fi fost si tot ai fi remarcat ca nici pe departe Europa, prin reprezentantii sai, nu este de partea basinosului cum au incercat lacheii basescului sa acrediteze ideea, fapt care a infuriat la culme pe milioane de romani de buna credinta di aceasta tara, ci numai cativa populari, care intamplator detin functii de decizie in UE i-au facut jocurile chiombalaului, jocuri care s-au terminat cu reinscaunarea lui imorala si ilegitima.
  M-au uns pe suflet atat luarile de pozitie ale parlamentarilor romani altii decat portocalii, cat si ale parlamentarilor europeni si ale unor lideri de partide europene importante care au concluzionat in luarile lor de cuvant ca Basescu ocupa ilegal scaunul de presedinte al Romaniei, motiv pentru care avemn urgent nevoie de alegeri prezidentiale anticipate la un loc cu alegerile parlamentare.
  Una peste alta Basescu si gasca sa au luat-o la greu peste bot ieri in Parlamentul european si, in loc de laurii victoriei, au iesit stropiti de zoaiele unei infrangeri mai mult decat evidente din rahatul in care s-au bagat singuri.
  Singurul meu regret este ca n-am vazut-o ieri pe EBA graitoarea de discursuri parlamentare europene, care ar fi avut ocazia unei consacrari politice spectaculoase printr-un spici in care sa-i tina “sine ira et studio” (sac!) partea lu’ taxu, bubulinei ramanandu-i la dispozitie pana la terminasrea mandatului teme precum “Libertatea cresterii viermilor de matase la bosimani” sau” Scaderea apetentei sexuale la populatia malgasa, motiv de ingrijorare demografica europeana” , teme cu care sa rupa gura targului in viitoarele sale luari de cuvant in Parlament.

 22. 23 Puiu septembrie 13, 2012 la 11:41 am

  Aplauze …!!!

 23. 24 Roxana Iordache septembrie 13, 2012 la 12:11 pm

  @nastase & all. Mea culpa faţă de PES, dar numai parţială (nu are cum să-l includă pe Martin Şulf). Domnul Swoboda merită felicitări pentru prestaţia de ieri de la Strasbourg. Cred că îl muncesc remuşcările. 🙂 Serios, dacă vă uitaţi la Hanes Swoboda vs Martin Schulz vedeţi care dintre ei e om. Dacă Şulf nu-l punea la zid pe Ponta în iulie, acum România era o ţară liberă de băsism. Atunci şi Swoboda a fost slăbuţ, tot la trena PPE. Ieri s-a produs o reacţie de imagine musculară a grupurilor parlamentare. :mrgreen: Iniţiatorii dezbaterii au luat-o peste bot. E bine că România a câştigat din asta, e o reabilitare a imaginii care trebuie consolidată ofensiv.

  Politicianismul e mizerabil, s-a văzut şi ieri, din intervenţiile de la Partidul Prostituţiei Europene.

  PSD ar trebui să promoveze oamenii ca liderul europarlamentarilor, Cătălin Ivan, oameni care există în partid şi stau timizi, fiindcă nici nu sunt băgaţi în seamă. Şi doamna aia blondă, europarlamentara PSD, n-am reţinut cum o cheamă, care a scos cartonaşul la adresa unei jigodii tupeiste de la PPE. De ce PSD nu scoate în faţă asemenea reprezentanţi? Şi dacă oamenii cei mai populari sunt Liviu Dragnea şi doamna Andronescu (ei au luat, fiecare, mai multe voturi la congres decât Ponta), de ce nu au un cuvânt decisiv de spus în politica PSD? Poate îmi răspundeţi. Şi de ce profesorul Athanasiu – co-fondatorul PSD – nu este valorificat pentru USL?!

  P.S. Şi totuşi, dacă PSD ar trece la (Social) Liberalii Lordului Watson, în mod sigur i-ar urma suficiente spirite libere din PES, dar şi din PPE, şi din grupurile „dezamăgiţilor”. Am putea face istorie în Europa, am putea contribui la trendul benefic al Uniunii Europene, mă întreb de ce nu vrem? Mai precis, de ce nu vrea Ponta?

  @blogideologic. CanDoism e mişto zis, doar că poate duce une(adese)ori la fraude ca de-alde Obama, cu gordonii şi gitensteinii lui. :mrgreen:

  @socrate. Aiurea! Fra Frattini era frecventabil, uşor de domesticit, trust me! 🙂 Era uman. L-a ţinut la butonieră Ciorbea, pe urmă, l-a făcut Tăriceanu la un pahar cu vin italian. Era gata să pape aceeaşi spaghetă cu el. 😛 De altfel, Berlusconi însuşi în „extravaganţele” lui, cel puţin, era simpatic şi mereu a respectat România – s-a manifestat deferent şi amical atât în timpul guvernării Năstase, cât şi a guvernării Tăriceanu. Reding e (f)rigidă, iar Barroso s-a maoizat la loc. 😛 PPE s-a pervertit progresiv, ceva sinistru! Erau o familie politică integră şi au devenit un bordel. Iar când îşi găsesc clienţi devertebraţi, iese ceva de toată voma. Oricum, campania împotriva României a fost fără precedent. Repet, însă: fără complicitatea PES, PPE n-avea succes, cu toată agresivitatea. Martin Şulf merită acelaşi dispreţ ca şi Barroso. Poate chiar un pic mai mare, din cauză că e vorba de trădare. Deşi e impropriu zis, din moment ce el face parte din mafia transpartinică.

 24. 25 Roxana Iordache septembrie 13, 2012 la 12:14 pm

  Erată: al guvernării Tăriceanu. Timpul. Îmi mai scapă castraveţi. 🙂

 25. 26 Draghi Puterity septembrie 13, 2012 la 1:53 pm

  Toata mascarada de ieri de la PE e gargarta si circ ieftin pentru prosti. Reality check: Basescu e presedinte, Nastase e in puscarie, tara se vinde la bucata pe maruntis.

 26. 27 blogideologic septembrie 13, 2012 la 2:34 pm

  @ Adrian Năstase
  Am fost pe 5 octombrie 2012 în zona Oltchim. Am evitat să scriu până acum despre ce am auzit vorbindu-se acolo, şi despre durerea oamenilor. Oameni simpli dar foarte inteligenţi, şi purtători ai tradiţiilor locale. Îmi pare rău că nu am înregistrat discuţiile lor. Acolo nu sunt tembeli ca la Tractorul, vorbesc despre aceia care au organizat greva din 1987 pentru două zile de întârziere a salariilor. Dar, în fine, Braşovul era altă problemă. Toată aristocraţia falsă din Kakania habsburgică trebuia să vină, să pretindă, şi să ia! cu japca bogăţiile Transilvaniei, fără vreo rezistenţă din partea „românilor” de soiul personajelor din Grupul de la Cluj care şi-au pierdut identitatea naţională. La Oltchim există soluţii, şi Oltchimul trebuie salvat, cu o bună porţie de concepte noi! Este limpede că până mâine trebuie să exprimaţi un punct de vedere românesc pe blog. Dificil în condiţiile acestea, dar în ultimă instanţă românii simpli cred în luciditatea dumneavoastră.

 27. 28 blogideologic septembrie 13, 2012 la 2:35 pm

  evident, septembrie

 28. 29 Socrate septembrie 13, 2012 la 3:07 pm

  @Roxana Iordache * Ai dreptate. Toate merg din ce in ce mai rau, conform axiomei corectate a lui Marx : “ Dezvoltarea societatii este in spirala, cu varful in jos.”
  @Draghi Puterity * Nu fi pesimist. Am vorbit cu Cassandra care mi-a spus ca situatia se va inversa curand, AN va fi liber si puscariabilul guvernator TB of Masa Verde va fi in puscarie. Cat despre vanzarea pe maruntis, a zis ca acest fenomen ( incadrat la capitolul greaua mostenire ) va inceta daca USL-ul va cauta finantarea la BRICS si nu la FMI.

 29. 30 Marian Nicolae septembrie 13, 2012 la 3:28 pm

  Off topic, dar interesant :
  Sistemul de sanatate american.
  Mai scump si mai prost.
  Unde mai pui ca vroiau sa faca aceeasi mizerie si cu sistemul nostru de sanatate, ala care mai este:
  Sistemul de sanatate american, fata de cel francez, sau englez:

  Les chiffres-clés de la santé aux Etats-Unis

  LE MONDE | 13.09.2012 à 14h43

  http://www.lemonde.fr/elections-americaines/article/2012/09/13/les-chiffres-cles-de-la-sante-aux-etats-unis_1759050_829254.html

  ASSURANCE-MALADIE. Le système d’assurance-maladie américain est une mosaïque qui combine assurance privée et couverture par l’Etat :

  – 160 millions d’Américains (un sur deux) sont couverts par des assurances privées, généralement fournies par leur employeur. Mais 14 millions la paient eux-mêmes.

  – 110 millions bénéficient d’une assurance de santé publique. A partir de 65 ans, ils sont couverts par Medicare. Les enfants, les femmes enceintes et les plus pauvres bénéficient du Medicaid. Ces deux dispositifs ont été mis en place en 1965 par le président démocrate Lyndon Johnson. Un réseau de santé publique prend en charge les anciens combattants.

  – 51 millions de personnes n’ont aucune couverture. Ils sont trop jeunes pour le Medicare ou pas assez pauvres pour le Medicaid. Ils n’ont pas d’emploi doté d’une assurance, ou ont refusé d’y souscrire, par choix ou faute de moyens.

  URGENCES. Une loi américaine de 1986 oblige les hôpitaux à accueillir aux urgences pour un bilan, toute personne, quels que soient sa nationalité, son statut de résidence ou sa capacité de paiement. Mais l’Etat fédéral ne prend pas en charge les dépenses afférentes.

  COÛT. Le système de santé américain coûte 7 000 dollars par an et par habitant, contre 4 000 en France et 3 500 au Royaume-Uni, avec des résultats nettement moins bons. L’espérance de vie y est de 78 ans (81 ans en France), et le taux de mortalité infantile est de 50 % plus élevé. Le prix exorbitant des médicaments ainsi que les frais administratifs et publicitaires liés à la concurrence entre de multiples „fournisseurs” d’assurance pèsent dans ce surcoût.

 30. 31 Fragmentarium Politic septembrie 13, 2012 la 3:42 pm

  Pietre din Noul Templu

  Adrian Nastase a trimis o noua scrisoare din Jilava, un episod 2 la serialul „Lumea, americanii si noi”, care i-a fost publicata in Jurnalul National si pe blogul personal. De aceasta data, folosind subtitlul „Irakul-in angrenajul relatiilor romano-americane”, fostul ministru de Externe ridica un colt al perdelei care a acoperit inceputurile apropierii dintre Romania si SUA, din anii 1990-1991, ceea ce-mi suscita unele comentarii.

  Multa lume se intreaba cum de am ajuns sa fim atat de prinsi intr-o relatie cu americanii, fapt care naruie toate miturile care identifica convorbirile sovieto-americane de la Malta cu un nou targ de tip Yalta. Prima infirmare a acestui stereotip imi amintesc ca am auzit-o, in 1993, de la un oficial al Apararii, Ioan Mircea Pascu, care afirmase, la un simpozion pe tema noilor optiuni politico-militare, ca nimic nu era jucat, ca totul urma sa se joace cu cartile pe masa si ca rezultatul va depinde numai de noi. Acum am descoperit insa ceva mai mult, dincolo de ambalajul in care erau impachetate declaratiile si comunicatele vremii.

  Afisul electoral din 1984 al lui Reagan cu amenintarea cu ursul, aluzie la URSS, cuprindea fara doar si poate o exacerbare politicianista, care, in timp, nu avea sa duca decat la decredibilizarea politicii externe a SUA, ca in povestea de pe la noi cu „Sariti, vine lupul!”. Un urs cu picioarele de lut nu avea cum sa vina, aveau sa vina in schimb facturi din ce in ce mai incarcate cu cheltuieli militare, care aveau sa duca la uriasul handicap de deficit bugetar al SUA de astazi, dar si reactii de neincredere ale opiniei publice internationale fata de alte si alte strigate americane, ultimile indicandu-ne, dupa cum vedem, ca ursul ar veni din Iran, Siria sau de nu mai stiu unde…

  Nu se poate spune ca diplomatia romaneasca de atunci nu si-ar fi facut lectiile sau ca n-ar fi reusit sa-si impuna agenda, dar ceea ce a obtinut a fost la un pret mult prea mare, ca de specula, care pe deasupra mai este si indexat, sine die, cu un fel de dobanda politica, economica si militara, mai ceva ca la banca. In timp ce romanii au platit si platesc in moneda economica spoliatoare si in concesii politice umilitoare, americanii si-au facut un mijloc de schimb numai din cuvinte. Este adevarat, noul episod de ploconire venea dupa infrangerea batoseniei ceausiste si dupa ce presedintele Ion Iliescu trantise usa in nasul ursului, dar nici americanii nu erau in postura de a face prea multe nazuri.

  Mi se pare interesanta evocarea de la un moment dat a lui Adrian Nastase privind posibilitatea cautarii unei alternative la reticentele americanilor de a accepta noul si neasteptatul vasal, dar care ar fi putut fi aceasta si in ce masura ar fi fost una viabila? Dupa ce modelul sovietic se facuse tandari si nu mai exista, nu vad un altul, potential substitutiv, in afara celui chinez, care, in plus, se inalta din ce in ce mai sus pe val. Dincolo de argumentul, indiscutabil valabil, al unui mix dintre cele mai originale si mai reusite intre ceea ce este bun in fiecare din cele doua sisteme rivale, cred insa ca in calea adoptarii acestui model, fara contracandidat si singurul care nu a fost afectat de criza, ar fi stat un obstacol geopolitic european, cel al reunificarii europene. Asta, desigur, daca Europa insasi nu ar fi achiesat la varianta chineza de reunificare, o tara doua regimuri, pe care sa o adapteze si sa o transpuna la nivel continental.
  Consensul de la Snagov privind integrarea euro-atlantica a Romaniei ne apropie insa de ideea ca in acel moment aceasta era unica alternativa, iar „evocarea” lui Nastase nu poate fi creditata decat cu valoarea unei manevre diplomatice, pentru a pune, la randu-i, o presiune pe decizia partii americane. Spuneam ca americanii erau inca departe de momentul „unicei superputeri”, pe care nici nu-l banuiau, de altfel, neavand inca asteptari imediate de control totalitar, ci acestia erau mai degraba preocupati de obiective mai limitate, cum ar fi, pe de o parte, sa impinga prada irakiana, pe care pusesera ochii, in capcana kuweitiana, si, pe de alta parte, sa largeasca bresele din imperiul sovietic, iar Romania putea fi o astfel de bresa, ceea ce s-a si intamplat. De aceea SUA erau foarte prudente la pasii pe care-i faceau in viata internationala, si acest lucru se vede din grija cu care-si prezervau imaginea diplomatica, din declaratiile privind neutilizarea fortei si amenintarii cu forta, a rezolvarii disputelor pe cale diplomatica etc. (Carta de la Paris), care azi ni se par neverosimule, ca ceva care ar fi fost imposibil sa fi venit din partea uliilor americani ai razboiului! (va urma)

 31. 32 Ghita Bizonu' septembrie 13, 2012 la 5:28 pm

  Cum ne bucuram cand primim suturi in cur

  Ieri presedinta Lituaniei si-a permis ca sub masca unei analize “obiective” sa reverse un torent de minciuni bașite care au fost considerate eronat ca fiind o critica la adresa lu’ (i)Legitimu (ne)Ales devenit Legal (dupa ani de zile de sters la ### cu constitutia in numele legitimitatii!!!).
  Caci “baza” discursului ei a fost :

  Instabilitatea politică internă, pe care o putem vedea din exterior acum – schimbarea a trei premieri în şase lunise reflectă deloc suprinzător şi în capacitatea dumneavostră de a performa în UE şi mă refer aici, în special, la capacitatea de absorbţie a fondurilor europene„.
  Deci in opinia madamei asteia care este motivul incapacitatii acute (si cronice!) de absorbţie a fondurilor europene ? Pai tot ea zice: Instabilitatea politică internă.

  Cum se manifesta Instabilitatea politică internă? Pai madama zice expresis verbis schimbarea a trei premieri în şase luni!!!
  Adica pe sleau trebuia sa ramana Boc !!
  Daca Dalia critica pe Basescu este ptr ca a acceptat schimbarea lu Boc! Adica zice precum Basescu : nu trebuia sa il nominalizeze pe Ponta!! De fpat pe nici un ins din USL!
  Si Grisarita asta continua bașeala :

  „Ţara dumneavostră este ultima din toate statele membre la capitolul absorbţiei fondurilor europene. Acesta e un mesaj foarte negativ. Din cauza agitaţiei politice, ţara e paralizată şi nu îşi poate rezolva problemele. Ţara dumneavostră îşi pierde posibilitatea de a-şi folosi toate oportunităţile şi resursele financiare pe care le aduce apartenenţa dumneavostră la UE”

  Oare ce intelege asta prin agitatia politica care paralizeaza tara ? Pai cum ce ? Suspendarea Basescului, guvernul USL, protestele din iarna si cele din august!
  Adica ca cam asa : stati sub Basesscu ca altfel va fi (si prin grija MEA!) mai rau!

  Si mai adauga :

  „Acesta este un avertisment: dacă nu veţi fi capabili să vă maturizaţi şi să vă comportaţi responsabil politic, atunci povara va fi pe umerii poporului, nu veţi putea avea suficiente resurse de la UE, nu vi se va deschide accesul la Schengen, iar acesta va fi eşecul tuturor partidelor politice„,

  Pai cum zicea Bașescu ? Imatur ? Da!!! Si daca USL nu intelege ca trebe sa bașeasca bine esecul va fi al tuturor partidelor politce!!

  Deci madama asta a inversat termenii – “agitatia politica” a pornit de la lipsa de performanta economica a regimului basesc si a amenintarii ca vom ramane fara asistenta medicala. Lipsa de performanta a guvernului Boc se traduce si prin neatragerea fondurilor europene… si ei da prin esecul MCV si nepromorea im zona Schengen! Insa madama zice ca de vina acest dublu esec este agitatia politica, adica pe sleau schimbarea guvernului Boc si mai ales MRU!!!
  Si mai are o propozitie stralucitoarea prin obscuritatea ei :

  ” “Ne înţelegem foarte bine cu domnul preşedinte şi ne sprijinim unul pe celălalt în timpul Consiliilor Europene şi cooperăm îndeaproape pentru a ne folosi toate capacităţile în interiorul NATO. (…) Sper că ţara dumneavoastră, azi, mâine, după alegeri, îşi va putea asuma responsabilitatea pentru stabilitate şi să facă tot ce este posibil pentru popor. Nimeni nu vă ajută din exterior, nimeni nu vă va putea distruge din exterior, totul este în mâinile dumneavoastră – bine sau rău, totul depinde de politicenii ţării dumneavoastră”

  Ce se poa intelege din îşi va putea asuma responsabilitatea pentru stabilitate ? mai ales ca Ne înţelegem foarte bine cu domnul preşedinte şi ne sprijinim unul pe celălalt în timpul Consiliilor Europene? Nu cumva vrea sa ne zica “copii daca in decembrie dupa alegeri Preseedintele (nea)Ales are chef de givern Boc sau Udea sa nu va treaca pin cap sa ziceti nu ?”

  Deci ridica mingea la fileu ptr Băsescu care a afirmat că accesul la Schengen „este pentru moment suspendat din cauza evoluţiilor interne din România”.. deci de vina este USL eul care a preluta puterea de cand?
  Oricum este caraghioz ca Bassolini care plin de .. ce naiba nu stiu sa zic proclama AXA
  Wahington-Londra-Bucresti, Basescu cel viteaz ce se lupta cu Rusia .. ei bine si-a gasit un noi Licurici : Lituania!!!!

  De remarcat ca singurul care gineste marginea (cu Licuricioaica)este Laszlo Borbely…

 32. 33 Simpatizant septembrie 13, 2012 la 5:56 pm

  “Ceea ce nu mă ucide mă face mai poet” – Ionuţ Caragea;
  “Ut pictura poesis – Poezia este asemenea picturii” – Horaţiu, “Arta poetica”

 33. 34 Ghita Bizonu' septembrie 13, 2012 la 6:27 pm

  Imi cer scuze gazdei, moderatorilor si cititorilor mai vecho. Vazand unele nume noi pe aici imi fac -iar! – publiciatate”

  Cand, de pe inaltimile Filaretului, am vazut intinzandu-se in fata mea orasul Bucuresti, inecat intr-un ocean de verdeata, l-am intrebat pe tovarasul meu de calatorie:
  – Ce distanta este intre Paris si Bucuresti ?
  – Trei secole, domnule.

  (citat din: De la Pesta la Bucuresti – Insemnari de calatorie de Ulysse de Marseilliac. Discutia a avut loc in anul 1867)

  Un raspuns personal la o intrebarea comuna : ce a creat seculara inapoiere a Romaniei ?
  ma laud ca ar putea fi o lectira relativ amuzanta ….

  Imi cer scuze … amor propriu de autor (fata de altii nu ma consider un geniu!)

 34. 35 dorian65 septembrie 13, 2012 la 6:52 pm

  De ce tot intrebi ?Oare nu sti?Pai, PDL si PSD sunt emanatiile FSN.
  Adica, atunci, au indraznit aia din PNL sa se apuce sa roada la osul guvernarii?Pai, mai nenica pe underground trebuia facuta o lucratura ,ceva acolo, caci mureau cotizantii PSD.
  Pai ai impresia ca la alianta asta strut-o-camila le pasa de noi prostimea?
  Noi prostimea trebuie sa muncim si sa platim taxe aberante,unele,si chiar daca vrem sa facem ceva tot suntem impiedicati de birocratie si de acel,,vino maine” al celor care se plang ca au salariile taiate.
  In rest sa auzim de bine!
  P.S. Pe orice blog am intrat am auzit numai vaicareli dar ceva solutii la problemele tarii ,nimic.
  Vreau sa vad ceva clar,guvernul asta guverneaza de azi pentru maine nu cu efecte in viitorul indeparat.
  Eu cred ca ei au intetii bune dar sunt inpiedicati sa le aplice de europeni si, de, de Basescu.Intentiile acelea le tin ca surpriza.

 35. 36 h32250 septembrie 13, 2012 la 6:53 pm

  Un om mai urât fizic și moral nu cred că a existat în istoria Romaniei comparativ cu acest analfabet care-și zice președinte.
  Acest om este atât de antipatic și de nesuferit, încât aș prefera să fug undeva în lumea largă, pentru a scăpa de stresul care mi-l provoacă la simpla lui apariție.
  Oare Români nu-și dau seama că Bășinescu este șeful hoților din țară și din afara țări.
  Dacă ar fi fost în America, Germania, Franța sau oricare țară democrată din lume, acest individ ar fi fost de mult arestat, dar aici în țara proștilor numită Romania, nu.
  D-nule Năstase țara noastră a fost blestemată să fie condusă de acest pirat care știe decât să mintă, să fure și să facă numai rău oamenilor cinstiți din această țară.

 36. 37 fluturasul septembrie 13, 2012 la 7:33 pm

  Pentru cand vei avea timp,

  Vasa, Valodea imi frangi sufletul si asa chinuit aici unde sunt, inceteaza, de unde sa stie poporul care ti-a fost visul, de unde sa stie tara, care ti-a fost dorinta daca nu ai strigat…, atunci cand a trebuit, gata ai pierdut trenul in dec ’89, l-ai pierdut s-a doua oara dupa moartea lu’ ala micu’, opreste-te, fii demn si ridicati fruntea de sub braul omului, e destul de inalt te ostenesti, multumeste-te cu cel marunt si incovoiat,

  cu dragoste, pentru fiecare copil caruia tatal sau i-a promis regatul

 37. 38 unul dintre inapoiati septembrie 13, 2012 la 7:41 pm

  @Ghita Bizonu’

  Clima, relieful, vecinii si credinta temeinica ” ca cei din urma vor fi cei dintai”.

 38. 39 blogideologic septembrie 13, 2012 la 7:43 pm

  o lege economică / Comisarul european Potocinik, de la Mediu : „Adevăraţii bani şi locurile de muncă sunt în reciclare” http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/potocnik-despre-exploatarile-cu-cianura-adevaratii-bani-si-locurile-de-munca-sunt-in-reciclare-277092.html Reciclarea unui deşeu nu este posibilă economic, dacă nu există cerere pe piaţă pentru acel deşeu. Şi există ? Domnul Potocinik nu ne arată metoda prin care poate fi creată „cererea pentru deşeu”.

 39. 40 blogideologic septembrie 13, 2012 la 8:00 pm

  Politică-ficţiune / JOSE MANUEL BARROSO : „Către o federaţie de state naţionale” http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/catre-o-federatie-de-state-nationale-277119.html Acesta este un exerciţiu de politică-ficţiune. Cam nerealist acest domn JOSE MANUEL BARROSO.

 40. 41 unul dintre inapoiati septembrie 13, 2012 la 8:03 pm

  @ Ghita Bizonu’, dar si cand ne-om porni…

  pardon, si Parisul care nu a suportat nicio data ideea de a avea un frate geaman,

  ps. si lista poate continua, da’ ce ti-a venit dintr-o data bizoane?

 41. 42 unul dintre inapoiati septembrie 13, 2012 la 8:42 pm

  „niciodata”

 42. 43 Oscar Wilde septembrie 13, 2012 la 11:30 pm

  Domnule Bizonu’ ,
  Nimic din ce a spus, a facut, spune si face Occidentul nu trebuie sa va mire!
  Ei au uitat ca Europa a inceput in Grecia si ca civilizatia s-a nascut in Orient! Au uitat ca s-au straduit 100 de ani sa tina in stapanire o parte din Orient si au cedat! Nu vad cat de repede s-a ridicat Coreea si se inspaimanta cat de puternice devin natiuni pe care nu le-au putut stapani niciodata: China si Japonia.
  Politica occidentalilor de astazi se compara cu aceea a perioadei de jaf a stramosilor lor, migratorii care au infrant Roma, care s-au ridicat pe ruinele ei, neinvatand nimic din greselile acesteia: ca depravarea, betia puterii te duce la pieire. Ma tem de decaderea Occidentului, pentru ca stapanirea Orientului va fi foarte dura!
  Earnest

 43. 45 Doru Coarna septembrie 14, 2012 la 8:41 am

  Aseara, Traienel a fost de zile mari! A explicat, in ultima fraza, filosofia sa de pe urma: politicienii au pierdut controlul globalizarii, trebuie sa stam in turma europeana ca sa rezistam globalizarii, sa castigam sau macar sa putem spera ca vom castiga, asta-i capitalismul, asta-i viata!….

  In definitiv ce s-a intamplat in vara asta? Pai USL a incercat sa-si insuseasca Piata Universitatii si sa-l dea jos pe nenea, au castigat cata vreme s-au miscat blitz, dar cand au scazut viteza, ametiti si ei de victoria facila, ailalti le-au tras-o din toate pozitiile si directiile, le-au aratat ce inseamna sprijin extern si apoi au confiscat referendumul si i-au modificat rezultatele ca sa iasa asa cum ii convine sistemului, cu Base sustinut de straini si organili, la putere. Multi dar prosti, vs. putini da’ ticalosi!

  Mie, sincer, imi convine: unu, cu Basescu nu ne plictisim never, doi USL trebuie sa guverneze bine, altminteri si-o ia, si nimeni nu poate fura ca-l prinde inamicul! Problema acum este insa asta: ca prima si a treia ies sigur, insa astept ca USL sa-si inceapa guvernarea! Ori, nu vad nimic altceva decat intentii plus cateva initiative timide, dar si astea conditionate de viitor… Oricum insa, decat nimic, bine si asa.

  Per ansamblu, am scapat de pedelistii aia hoti si obraznici, ne-am ales cu un guvern care trebuie sa-si asculte electoratul macar pana la alegeri, si cu un Basescu cu constiinta apasata de vot, de frauda, de procurori, de CCR, de Merkel, de Gordon, de Gittenstein, de Barroso, de Reding, cu tot neamu’ lor pomeneste-i Doamne!, care va trebui sa arate ca este si el cineva in UE, nu simpla sluga, si ca reuseste ceva totusi, dupa opt ani de mandat si cinci de europenism.

  Astfel, eu zic ca stam bine, sau macar comod: nimeni nu ne poate apasa mai tare caci s-ar putea sa ne inraim brusc, noi astia, milioanele, nu aia putini cu milioanele lor.. Deci e OK, suntem fragili, „manuiti cu grija!”…

 44. 46 Marian Nicolae septembrie 14, 2012 la 8:54 am

  @ Socrate,

  Romania trebuia sa caute finantare la BRICS il y a long temps ago…..

 45. 47 dlnimeni septembrie 14, 2012 la 9:23 am

  Da, se repeta, din cauza noastra.

 46. 48 Draghi Puterity septembrie 14, 2012 la 10:35 am

  Incerc sa sintetizez ce am intzeles eu din situatia UE de acum…

  Prin hotararea zegrenilor lui Merkel si semnatura (intempestiva) a presedintelui Gauck, mecanismul de stabilitate european (ESM) este ratificat si de Germania si poate intra astfel in vigoare.

  Ce inseamna asta? Se construieste un fel de banca (cu functionari extrem de bine platiti si cu imunitate absoluta asupra deciziilor pe care le iau) care imprumuta la o dobanda suportabila statele aflate in pragul insolventei dupa criza din 2008. De unde are acesta banca bani? Ei bine, de pe piata de capital. Adica se imprumuta si ea de la Soros, Goldman Sachs, s.a.m.d. Miza e ca camatarii globali (cacofonie asumata) vor imprumuta ESM-ul pentru ca e o chestie sigura, garantata printre altele de statul german. (Doru, limita nu e de 190 de miliarde, ce au spus zegrenii a fost ca peste 190 de miliarde tre sa spuna parlamentul daca mai da sau nu).

  Intre timp insa s-a trezit si Draghi (Mario, fost angajat Goldman Sachs) si a spus ca si banca centrala europeana (BCE) vrea sa ajute statele indatorate. Cum? Cumparand FARA LIMITA titluri de stat ale statelor indatorate. Adica vor cumpara si eu titluri de stat, tiparind bani (da-o in ma-sa pe inflatie, nu-i asa?). Dar stai, nu e acest lucru interzis explicit in statutul BCE? Ba da, dar exista o chichitza. BCE are voie sa cumpere titluri de la Soros, Golman Sachs and Co, pentru a face „fine tuning” la piata de capital. Deci camatarii vor fi cei care vor cumpara titluri de stat si le vor revinde (cu un „mic” castig) lui Draghi.

  Buuuun, deci pana acum avem doua mecanisme paralele care cauta sa ii satisfaca pe bubuli. Unul transfera bubulilor banii tarilor bogate din euro, in spetza Germania, celalalt banii tuturor tarilor din zona euro prin inflatie. De fapt exista si un al treilea mecanism, dat de faptul ca statele nu vor folosi banii pentru a face investitii (vai, dar asta nu mai e economie de piatza!), iar prin crestere economica si de productivitate sa isi plateasca datoriile, ci pentru a-si salva bancile. Banci care, dupa cum s-a vazut si dupa 2008, nu vor finantza economia reala, ci vor plasa banii in hartii emise de Soros, Goldman Sachs, etc.

  Nici nu e de mirare ca Bernake s-a pus instantaneu si el pe tiparit bani. In fond, de ce sa nu se transfere avutia europeana in SUA, daca europenii o dau pe hartii fara valoare. Asta mai ales ca (dupa toate aparentele) Angie s-a intors cu coada intre picioare din China, demonstrand in plus ca nu e in stare nici macar sa opreasca masurile protectioniste ale UE in domeniul panourilor solare.

  Am inteles bine?

 47. 49 Marian Nicolae septembrie 14, 2012 la 10:56 am

  @Doru Coarna,

  Adevar grait-ati….practic, oficial ne merge bine.

 48. 50 Draghi Puterity septembrie 14, 2012 la 11:09 am

  O stire:

  http://www.gandul.info/news/comisarul-european-de-mediu-decizia-privind-rosia-montana-apartine-guvernului-roman-10069378

  Adica nu care cumva sa se creada ca Europa s-ar opune cianurizarii Romaniei. En passant ni se recomanda si rolul de gunoieri. Asa ne trebuie daca am vrut programatori in loc de tinichigerii si chelneri…

 49. 51 blogideologic septembrie 14, 2012 la 11:18 am

  Heghemonia / Proiectul de federalizare a Uniunii Europene anunţat de Manuel Barroso nu îi aparţine strict lui, ci unui grup de influenţă extraordinar de puternic, de vocal şi de mistificator, organizat printr-un arhetip cultural (vezi cărţile antropologului Michael Thompson despre Teoria culturală) securisto-maoist. Ei au stârnit un conflict de tipul Războiul lumilor, în care “bieţii români” sunt trataţi acum la fel ca aborigenii tasmanieni de către imperialiştii britanici. Într-adevăr, la ieşirea din adolescenţă, tovarăşul Manuel Barroso conducea organizaţia tineretului comunist, dar nu Marxist, ci Maoist!, din Portugalia, iar un activist mai mărunt dar poate cel mai intens focalizat anti- România al grupului acesta, vorbesc despre europarlamentarul Monica Macovei, provine din familia unui general de securitate din România. În fine, cancelarul german Angela Merkel a fost un fel de MRU organizaţional în tinereţea ei comunistă din DDR. Şi să nu uităm că anunţul de federalizare al lui Barroso a fost precedat de o lovitură de măciucă aplicată României (s-a recurs la măciucă pentru că vivisecţia este interzisă). Această operaţie against Romania a fost dirijată “chirurgical” de către antropologul Viviane Reding. Din câte am înţeles, doamna Viviane Reding nu are o pregătire în ştiinţe juridice, ci în antropologie. Aici sunt şi căile organizaţionale –arhetipurile- pentru mai multă unitate, sau mai multă unificare necesară federalizării. Aderarea României la un sistem federal este camuflată acum de către “preşedintele României” Traian Băsescu sub paravanul intrării în zona euro. Puţin mai înainte, tot acesta era şi motivul pentru care Traian Băsescu se opunea atât de vehement naţionalismului românesc, mai vehement chiar decât liderii UDMR. În urmă cu zece ani, doamna Viviane Reding semna prefaţa unui manual în patru volume despre Unitatea europeană (L’unite europeenne d’Eurydice, Direction generale de l’education et de la culture ; preface Viviane Reding). Rolul său de preşedinte al Federaţiei europene pare a fi anunţat şi, cumva, predestinat. Oare aşa să fie ? Să observăm heghemonia arhetipului cultural securisto-maoist în noua ideologie a Uniunii Europene. Editorialistul cotidianului suedez Svenska Dagbladet scrie totuşi : „Ideea lui Manuel Barroso privind federalizarea în Uniunea Europeană nu este nici rezonabilă, nici de dorit, şi ne putem întreba dacă el însuşi gândeşte că-i realistă.”

 50. 52 Fragmentarium Politic septembrie 14, 2012 la 11:47 am

  Am perceput amestecat siguranta pe care ne-a afisat-o pe sticla TB, ceva intre dureros, neputinta si umilinta, de parca ne-ar fi spus: „Vedeti, nu aveti ce-mi face, America si Europa sunt cu mine!”. Cred ca la capitolul aroganta a primit nota maxima din parte cancelariilor occidentale (sunt perfect de acord cu cei care au spus ca discursul basis a fost unul de export!). Stiti de unde erau acei stropi de apa de langa pantoful lui Basescu, pe care l-au surprins camerele, in timp ce ne vorbea de la tribuna „Presedintelui”?! Nu e nicio indoiala, prin discursul sau TB tocmai facea ceva pe toti romanii!!!

 51. 53 Theodora septembrie 14, 2012 la 3:38 pm

  Doar el, “puternicul si apreciatul lider mondial” Basescu Traian, noul “geniu carpatin”, cu idei de inestimabila valoare teoretica si practica poate sa mai faca ceva pentru restabilirea increderii Europei in romani.
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/09/14/pe-cine-mai-reprezinta-basescu-la-bruxelles-in-numele-cui-isi-ia-el-angajamente-s-a-consultat-el-cu-parlamentul-guvernul-societatea-civila-sa-il-opreasca-cineva-pe-noul-noul-geniu-carpat/

 52. 54 Doru Coarna septembrie 14, 2012 la 3:50 pm

  @ Draghi,

  asa-i, eu n-am vrut sa fiu prea tehnic… Ideea centrala este ca se incearca, nu iesirea din criza caci asta ar fi tare nasol pt aia, ci rostogolirea sine die a datoriilor prin metode inflationiste, tiparind moneda, adica pe seama nivelului de trai al tuturor celor ce nu sunt indecent de bogati, dar fara a se rezolva nimic, tarile lor raman datoare, doar ca ei raman la o singura masina, si aia modesta, per familie, isi fac concediile in tara, la tara, si isi iau al doilea servici daca au copii.. asta-i tot!

  Cu alte cuvinte, au comutat stabilitatea fiscala pe saracire, si nu fac ceea ce au promis, cumpatarea investitiilor din ban public, cele care dealtfel au si creat datoriile astea ale tuturor.

  Tanti Merkel, care desigur ca nu a intemeiat la viata ei niciun imperiu industrial sau financiar, se califica la locul de munca la scara europeana! Fraiera nu stie ca bancherii atat asteapta, un fraier de calibru, cu pretentii absolute! Daca nu ma insel, adolfica a comis-o tot asa in anii lui de inceput, a semnat un pact cu bancherii si apoi cu industriasii ca sa creeze locuri de munca, si apoi au muncit si au platit nemtii, cand li s-a terminat razboiul, zeci de ani in toate partile, si tot n-au terminat! Nu mai ramane decat sa enunte si noul holocaust, or fi tiganii, om fi noi bananierii europeni, nu s-au hotarat inca pe cine sa extermine, dar cred ca-i vor extermina si pe ai lor, nu vad cum va rezista neamtul sa munceasca tot ca in lagar ca sa subventioneze prostiile oricarui guvern prieten popularei europene Merkel!

  Cred ca de toata smecheria se va alege praful atunci cand nemtii vor scapa de economista eurostrategica Merkel, altminteri chimista mediocra, asa cum au scapat francezii de Sarkozy si prostiile lui… Ala i-a mai bagat si intr-un razboi prin Africa iar francezii au ratat ocazia sa-l bage in pi-da ma-sii direct… ba niste fufe plangeau ca-i slab la trup si brunet, trebuia reales…

  Oricum, nemtii sunt vaccinati pe viata contra nazismelor cred eu, cu prima ocazie o vor pensiona cu tot cu politicile ei de austeritate pe care, smechera, nu recunoaste ca reprezinta esecul, asa cum avertizeza toti laureatii Nobel din economie, ci comuta din mers pe saracire larga, directa… normal, cu speranta ca restul europenilor vor saraci mai mult decat ai ei, ceea ce va pare adevarat la inceput, dar apoi prabusirea pietelor ii va prabusi si pe ei…. si vor raman doar cu datoriile lui Mekel, asa cum noi am ramas pe veci cu datoriile lui Boc.

  Concret, popularii astia europeni sunt nebuni fara limita, habar n-au dar se implica reformand totul, curat Traienel… nu te poti juca oricum cu echilibrele… la iarna ii vor apuca alte reforme, cine stie…. Adevarul e ca europenismul in viziunea UE-Merkel, devine prohibitiv, nu cred ca merita sa platim noi, paduchii Europei, dreptul de a fi saraciti, pusi la colt si impinsi sub masa… Dar ma rog, in lumea lor, cea a popularilor europeni, orice dementa este posibila, si chiar probabila…

 53. 55 blogideologic septembrie 14, 2012 la 4:10 pm

  Atentatul anti-american din Benghazi (Libia) arată că lumea islamică este polarizată între islamismul politic şi islamismul radical (sau jihadist). “Fraţii musulmani” aparţin islamismului politic. Din punctul de vedere al doctrinei economice, “Fraţii musulmani” sunt nişte burghezi neoliberali destul de raţionali. Islamismului radical îi aparţin salafiştii, Al-Qaida şi AQMI (Al-Qaida în Maghrebul Islamic). Aceştia practică variante ale modelului economic Islamic. Aspectele sociale, solidare, şi ecologiste sunt prezente în modelul economic Islamic. Să nu credem că modelul economic Islamic scapă taxonomiei occidentale a doctrinelor şi modelelor economice. Modelul economic Islamic ţine de economia politică behavioral/comportamentală (behavioral economics). Numai că în modelul economic Islamic aceste norme de comportament uman în economie sunt impuse prin coduri normative islamice. Care la rându-le se bazează pe diverse vorbe înţelepte (Hadith), de interdicţie (Haraam) sau non-interdicţie (Halal) pentru anumite produse ori acţiuni umane. În toate curentele din lumea islamică radicală (Ummah) se observă riguros interzicerea cametei (Riba). Foarte interesant mi se pare principiul Gharar în economia islamică : Interzicerea oricărui element de incertitudine într-un contract ! Aspectele de economie socială şi solidară în Islam apar pregnant în Zakat (considerat a fi unul dintre Cei Cinci Stâlpi ai Islamului). Vechiul concept Zakat din economia islamică este într-un mod foarte evident un concept de justiţie distributivă (însă eu folosesc aici un termen modern). Zakat este o combinaţie între impozitare şi alocaţie. Impozitarea, în cotă fixă, este aplicată pe avere, iar alocaţia rezultatelor impozitării se face către săraci. Zakat-ul este obligatoriu. Aspectele de economie ecologistă apar în Sadaqah (dar acesta nu se mai aplică în mod obligatoriu). Alocaţia implicată în Sadaqah priveşte şi aspecte ecologiste, de conservare a mediului. Dar ce-i mai important de spus acuma urmează. Conceptele Zakat şi Sadaqah sunt văzute în Islam ca nişte mijloace de purificare spirituală, în sensul rugăciunii la creştini. Însă la creştinul ortodox, rugăciunea are şi semnificaţia de Gnoză, despre care presupun aprioric (dar poate greşesc) că nu-i implicată în Zakat şi Sadaqah.

 54. 56 Ghita Bizonu' septembrie 14, 2012 la 5:30 pm

  Uf .. din pacate Norica e la Strasburg si Olguta la Craiova…
  Ca daca ar mai fi niste barbati prin parlament … si poa si prin guvern i-a zice la Baselu : ba tu singur ti-ai asumat niste angajamente la Bruxelles . Tu sa le pui in aplicare cum stii cum puti ca noi din prinzip zicem NU! si nu ne fa sa itzi zicem vorba aia turceasca!
  Si la o adica daca Braosu democratiei sau late bruxeloaza inceacrca sa zica ceva de un angajament … „auzi baiatu eu nu stou ce ai discutat cu ala .. Ala „reprezinta” precum drapelu sau sigiliul .Atat. Daca ai ceva de discutat discuta cu cei responsabili mama ei de democratie! Deci dintai iti ceri scuze IN MOD PUBLIC si pe urma discutam de la egal la egal, Si vezi sa ne iasa ceva!!” (Prin iasa ceva ma inteleg sa iasa ptr Romania!)
  Asta daca am avea barbati politici in parlament sau guvern …

 55. 57 blogideologic septembrie 14, 2012 la 5:31 pm

  Raluca Ţurcan: „USL este o salată doctrinară” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/raluca-turcan-principalul-repros-pe-care-l-fac-usl-este-faptul-ca-sunt-condusi-de-ura-277235.html USL se bazează pe ideologia naţionalismului românesc şi pe doctrina Partidei Naţionale. Ele au fost create de romanticii români încă din secolul XIX, prin incorporarea paradigmei thermidoriene ca un acquis în ideologia naţionalismului românesc. Din acest punct de vedere, ideologia naţionalismului românesc seamănă cu Jeffersonianismul American şi cu Dekabrismul rusesc, fiind într-un accentuat sincronism cultural cu acestea. Sunt complet nefondate atacurile preşedintelui Traian Băsescu şi ale ideologilor PDL la adresa doctrinei USL. Probabil le sunt necesare lecturi temeinice din Ideologia primară a contelui Antoine Destutt de Tracy.

 56. 58 Ghita Bizonu' septembrie 14, 2012 la 8:08 pm

  Sfanta mare nerusinare … Barosu democratiei se vrea presedinte ales…si sustinad pre Basescu indrazaneste sa zica cica ca cum „nu trebuie sa ne cerem scuze pentru economia noastra sociala“ si „trebuie sa facem reforme impreuna si sa dezvoltam o dimensiune sociala europeana“..

  Barroso si opinia publica: mai aproape decat ati crede
  Instituţii − 13-09-2012 – 10:14

  Este auzita vocea dumneavoastra in Europa? Uneori aveti poate impresia ca nu. Insa de multe ori, politicienii de la Bruxelles demonstreaza contrariul. In cel mai recent sondaj Eurobarometru, 54% din persoanele intervievate au spus ca ar fi mai motivate sa voteze in alegerile europene daca ar putea vota presedintele Comisiei Europene. Miercuri, domnul José Manuel Barroso a cerut exact acelasi lucru.

  In discursul privind Starea Uniunii, domnul Barroso a cerut candidati pentru postul de presedinte al Comisiei Europene chiar de la alegerile din 2014. Nu este o coincidenta faptul ca peste jumatate din persoanele intervievate in cel mai recent sondaj Eurobarometru au spus ca ar fi mai motivate sa voteze in alegerile europene daca ar putea vota presedintele Comisiei Europene.

  Alegerile europene sunt esentiale

  „Principala noastra sarcina este de a explica si convinge, chiar daca acest lucru nu este usor“, a spus in cadrul dezbaterii de ieri liderul Grupului Partidului Popular European (Crestin Democrat), Joseph Daul. Conform liderului liberal, Guy Verhofstadt, scopul ultim este „o uniune bazata pe cetateni“.

  Recunoscand implicit sentimentul majoritatii persoanelor intervievate ca „vocea lor nu conteaza pentru Europa“, presedintele Barroso a insistat ca „UE trebuie sa fie mai democratica“, alegerile europene si Parlamentul reprezentand elementele „esentiale“ si „decisive“ in acest sens. Elemente recunoscute de insisi europenii in sondaj ca „cea mai buna modalitate de a-si face vocea auzita de cei care iau deciziile“.

  Dincolo de politica pura, pe timp de criza, cetatenii considera ca prioritatea principala a UE este combaterea somajului. Nu este surprinzator faptul ca presedintele Comisiei Europene a vorbit de o „urgenta sociala reala“ si a subliniat necesitatea unui buget UE capabil de sustinere a „cresterii ce creeaza locuri de munca“ – pozitie sustinuta de mult timp de Parlamentul European.

  Somaj versus investitii

  „Este realist procentul de 50% de tineri someri in unele state membre?“, a intrebat domnul Barroso. Liderul Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a raspuns cerand un pact social: „exista o alternativa la reducerile bugetare, care se bazeaza pe investitii“. Tinerii isi doresc astazi solidaritate“, a adaugat Gabriele Zimmer, lidera Grupului Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica.

  Economia si moneda euro reprezinta elementele identitatii europene, au spus majoritatea persoanelor intervievate in sondajul Eurobarometru. Presedintele Barroso nu a trecut cu vederea acest lucru, spunand ca „nu trebuie sa ne cerem scuze pentru economia noastra sociala“. „Trebuie sa completam uniunea economica si monetara“, a adaugat dumnealui, „trebuie sa facem reforme impreuna si sa dezvoltam o dimensiune sociala europeana“.

  Intr-adevar, combaterea excluziunii sociale si coordonarea politicilor economice, bugetare si fiscale la nivel european sunt politicile identificate ca prioritare in sondajul Eurobarometru.
  Sursa : europarl.europa.eu

 57. 59 ioan septembrie 15, 2012 la 12:17 am

  Rabdare si putere!

 58. 60 blogideologic septembrie 15, 2012 la 3:48 am

  Slovenia, fosta minune iugoslavă şi socialistă, acum în UE, are probleme cu datoria suverană http://www.nytimes.com/2012/09/15/business/global/slovenia-runs-into-debt-trouble.html?_r=0

 59. 61 M.Voicu septembrie 15, 2012 la 7:12 am

  @ blogideologic septembrie 13, 2012 la 2:34 pm scrie:
  ”Oltchimul trebuie salvat, cu o bună porţie de concepte noi!”
   Rezum din septembrie 8, 2012 la 11:33 pm: pentru Oltchim-Râmnicu Vâlcea trebuie alocat ţiţeiul din cota capacitãţilor de prelucrare desfiinţate de OMV-Petrom de la Arpechim Piteşti (care a fost construit în tandem cu OLTCHIM – spre a-l aproviziona cu propilenã şi etilenã prin douã conducte construite). Aceasta, cum dispune Constituţia în Art.136 alin.4 teza întâia: «Bunurile proprietate publică sunt inalienabile» şi conform Art.136 alin.2: «Proprietatea publicã este garantatã şi ocrotitã de lege şi aparţine statului sau unitãţilor administrativ-teritoriale»; de la acestea nu s-a obţinut derogare – şi am fost atenţionaţi ferm cã UE vegheazã la respectarea Constituţiei care impune şi ca redevenţa sã compenseze scãderea rezervelor. Contrar, UE acceptã ajutorul de stat prin legislaţia curentã de ”concesionare” la niveluri abia comparabile ratei dobânzii, dar impune folosirea preţurilor internaţionale unde cumpãrãtorii sunt români.
  Nu e bine, domnule Barroso; cred cã acceptaţi un nou mandat doar dacã veţi avea cvorum, şi nu veţi accepta scoaterea cvorumului din legislaţia noastrã – ca nu cumva nişte neToţi sã ne modifice Constituţia tocmai la drepturile şi garanţiile fundamentale

 60. 62 Doru Coarna septembrie 15, 2012 la 7:20 am

  @ Ghita,

  treaba asta cu politicile de tot felul nu este menita decat sa arate ca bastanii Europei isi fac griji… in realitate este doar mimica, economia are legi clare, obiective, care se astern singure, asa cum e mai bine, in timp… orice reforma, politica, idee economica, nu face decat sa bruscheze domeniul si sa-l alieneze…. dupa cate o reforma d’asta geniala, ai sa observi ca economiei ii trebuie timp ca sa-si revina, sa ocoleasca noile prevederi…

  Iar cu democratia, sa fim seriosi, UE ne-a dat vara asta o proba de democratie… sa fie de capul lor!

  In State se recunoaste ca cea mai buna perioada recenta a fost cea a lui Reagan, asta le-a zis ca nu va face decat sa asigure stabilitatea, si bine a facut, n-a adus nicio reforma, nicio lege d’asta cu tinta politica sau electorala, asa ca America a muncit si s-a ridicat enorm, ca dupa razboi, desi a tocat sume uriase cu razboiul stelelor.

  Cred ca secretul alegatorului este simplu: daca-l auzi pe vreunul vorbind de reforme, atunci alege-l pe oricare altul, chiar tampit fiind, cel putin nu te baga in corzi. Sper ca si americanii sa se trezeasca, si poate asa se mai lumineaza si pt ei, si pt toti.

  Ia hai mai bine sa vedem ce ne-a venit noua din est si din vest: din est ne-a venit comunism, apoi dictatura, si in final o revolutie, dar in perioada aia am crescut, ne-am dezvoltat, ne-am industrializat, am construit enorm. Din vest ne-au sosit doua razboaie mondiale, una bucata dictatura, niste nazism, cateva tratate aiurea, ceva gripa porcina, aviara, vaca nebuna, ceva decadenta, SIDA si abandonarea moralei, iar in final, saracie, multa saracie, plus ca am pierdut si toata industria si resursele naturale (in curs…), iar agricultura aproape ca ne-a disparut. Ce zici? Tu, ca bizoniu, ai putea concluziona. Ar putea oricine…

 61. 63 Doru Coarna septembrie 15, 2012 la 7:30 am

  @ Ghita,

  si am omis si doua bucati criza mondiala, in ’29 si 2008… unde sa le punem? E bine, dl Ghita, e bine? Parca noi am vrut-o, noi le-am adus pe aici…

 62. 64 Petruta septembrie 15, 2012 la 7:34 am

  Mare poet,adevarate vorbe.Da,istoria se repeta,istoria se continua,parca suntem prinsi intr-o bucla a timpului.Cine spunea ca raul nu triumfa?

 63. 65 Ghita Bizonu' septembrie 15, 2012 la 6:53 pm

  Doru Coarna

  e cam discitbil succesul epocii Reagan.Ca reaganismu a insemnat cam exportarea locurilor de munca in China si inmultirea „agentilor de paza”. Nu cred ca inlocuirea muncitorului productiv cu paznici e choar un seman de sanatate economica.
  In plus in aceiasi epoca economia amerloca s-a „finaciarizat” si a crescut
  aportul” avocatilor la PIB …adica pe sleau banii au fost extresi de la productie la … bagatori de seama
  Si noi am ajuns unde ma ajuns fiindca am incercat s acopiem retata „succesului” reaganist.
  Da totuis ai drepatte nu a facut „reforma” ci „revolutie conservatoare”

 64. 66 Pali septembrie 16, 2012 la 12:46 pm

  DA ! Intodeauna !!!

 65. 67 Fault septembrie 19, 2012 la 7:22 am

  Portocalie-i doamna Rednic
  Barosso lângă dânsa-n ham
  Ne ţine lecţii de haham ;
  Un popular aşa de vrednic,
  Cu mult mai bun decât Frattini,
  Alergic când înfolresc crinii…


 1. 1 Istoria se repeta? | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe septembrie 12, 2012 la 2:34 pm
 2. 2 Mecanismul intermediar « Motanul Incaltat Trackback pe septembrie 13, 2012 la 1:30 am
 3. 3 O picatura de miere intr-un ocean de dezamagire – Capra lui Basescu moare dar nu se preda « Hai ca se poate! Trackback pe septembrie 13, 2012 la 11:19 am
 4. 4 “Condamnatii pamantului”… « Motanul Incaltat Trackback pe septembrie 14, 2012 la 10:23 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: