Cum am devenit barroso – sceptic…

Este titlul editorialului publicat astazi in Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Am urmărit cu atenţie, de la sfârşitul anului 2004 – atunci când s-a schimbat configuraţia Comisiei Europene – activitatea preşedintelui Barroso şi, inevitabil, am comparat-o cu activitatea predecesorilor săi pe care i-am cunoscut – de la Jacques Delors (pe care l-am întâlnit, la Bruxelles, în august 1991, ca trimis special al României, în timpul loviturii de stat de la Moscova) până la social – democratul Romano Prodi – cel care a sprijinit imens ţara noastră, în perioada 2000-2004, pentru finalizarea negocierilor de aderare.

De-a lungul a peste 20 de ani, ca ministru de Externe, preşedinte de Parlament, prim-ministru, m-am „bătut” pentru ca România să intre în NATO şi în Uniunea Europeană, să iasă din zona-tampon ce-i fusese rezervată după 1989, între Occident şi Uniunea Sovietică. Acceptând umilinţe, monitorizări de tot felul, prefăcându-mă a crede, uneori, că este important dacă ai bască sau nu.

Pe de altă parte, privind în urmă, la aceşti 8 ani, constat că, din păcate, nici Uniunea Europeană şi nici România nu au continuat să evolueze. Dimpotrivă există peste tot dificultăţi economice, probleme constituţionale, conflicte interne..!

Analizând sondajele Eurobarometru din aceşti ani, am mai observat o scădere spectaculoasă a încrederii cetăţenilor din ţările membre în Uniunea Europeană. Astfel, la nivelul continentului, aşa cum se arată în ultimul Eurobarometru, cel de anul acesta, încrederea în Uniunea Europeană este la nivelul său cel mai scăzut – 31% fată de 50% în toamna lui 2004.

Pe de altă parte, în ţara noastră, scorul de încredere în Uniunea Europeană era în toamna anului 2004, conform primului raport Eurobaromentru pentru România, de 74% – cel mai ridicat între toate statele membre sau asociate. În toamna lui 2011, procentul a fost însă de 46%, cu o scădere de 16 puncte procentuale faţă de anul precedent. Vom vedea anul acesta…

Ce a însemnat pentru români aparteneţa la Uniunea Europeană? În mod esenţial: libertatea de a călători, de a munci, de a studia în spaţiul Uniunii Europene; democraţie şi speranţa de prosperitate economică, într-un climat de pace.

Din păcate, criza economică din ultimii ani a redus considerabil percepţia europenilor în legătură cu perfomanţele economice din Uniunea Europeană. Conform aceluiaşi Eurobarometru, de anul acesta, numai 19% dintre cei chestionaţi consideră că situaţia economiei europene este bună.

Se adaugă, în ultimul timp, şi alte evoluţii negative: naţionalismul economic (protecţionist); egoismul şi autismul politic în condiţiile bătăliei pentru materii prime pe terţe pieţe, consumerismul şi lipsa de flexibilitate a pieţei muncii, hiper-birocraţia comunitară alături de birocraţiile naţionale, lipsa de transparenţă a mecanismului de luare a deciziilor, incapacitatea Uniunii Europene de a trece de la statutul de putere regională la cel de putere globală, realizarea în continuare, cu precădere, a dialogului cu marile puteri (SUA, Rusia, China), individual, la nivelul capitalelor ţărilor membre şi nu în ultimul rând, incapacitatea de a menţine o monedă unică stabilă, din motive ce par a fi legate de apărarea sistemului bancar transnaţional.

Pentru români, în condiţiile noului statut, s-au mai adăugat şi alte probleme cu efect negativ: traficul şi consumul de droguri sau „metodele şi tehnicile” noi de infracţionalitate organizată.

„Criteriile de la Copenhaga”, adoptate de Uniunea Europană în 1993, se adresau statelor din Europa Centrală şi de Est care doreau să devină membre ale Uniunii. Ele vizau, între altele, a) asigurarea stabilităţii instituţiilor ce garantează democraţia, statul de drept, drepturile omului şi respectul pentru protecţia minorităţilor; b) realizarea unei economii de piaţă funcţionale şi c) capacitatea de a rezista presiunilor generate de competiţie şi de forţele pieţei interne a Uniunii. Au trecut, iată, cinci ani de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. Este timpul pentru un bilanţ responsabil. Ce sacrificii am făcut? Ce beneficii am obţinut? Ce obligaţii avem, ce obligaţii au partenerii noştri faţă de noi? Ce drepturi avem şi dacă le-am exercitat cu profesionalism? Spre exemplu, să ne întrebăm de ce nu am valorificat complet dreptul de a beneficia, după aderare, de cei 30 de miliarde de euro, rezervaţi României, sub forma unor fonduri nerambursabile, sumă care trebuia să compenseze, în opinia mea, sacrificiile economice pe care le făcusem pentru a deveni „o economie de piaţă funcţională”…

Este timpul să dăm deoparte miturile, să înţelegem că, uneori, reprezentanţi ai Uniunii Europene se comportă precum adolescentul care, stând pe o bancă în parc cu iubita lui, în timp ce-i arată Luna, îi bagă mâna pe sub fustă.

Tema „condiţionalităţii democratice”, utilizată, în anii ’90, împotriva României pentru a permite extinderea valorilor şi intereselor occidentale spre Est şi blocarea „expansiunii dezordinii orientale” spre Vest este, din păcate, reluată astăzi în ceea ce priveşte România. Şi, din păcate, în România, grupul de interese pe care îl reprezintă preşedintele Barroso consideră că aceste interese sunt mai bine apărate de Traian Băsescu şi de echipa lui.

După prima fază a „condiţionaliţăţii democratice”, în Europa, a urmat o fază a pragmatismului şi a comandamentelor pieţei, ceea ce a determinat o abordare pragmatică, dezideologizată, în care bătălia pentru materii prime a fost mai importantă decât „cruciada” pentru drepturile omului, interesele strategice fiind considerate mai importante decât „valorile occidentului”. În felul acesta, relaţiile ţărilor membre ale Uniunii Europene şi implicit ale Uniunii Europene cu Rusia şi cu Ucraina, cu fostele republici sovietice, cu China, cu state arabe radicale, s-au amplificat pe baza unor interese în care considerente gen „drepturile omului”, „statul de drept”, „democraţie” au contat mai puţin.

Faza a treia este cea în care ne găsim – o etapă în care „condiţionalitatea democratică” este aplicată selectiv, ca instrument de intervenţie, nu pentru a apăra valori democratice, ci pentru a promova interese politice concrete.

Într-o ţară – România – pe care actualul preşedinte al Comisiei Europene o tratează ca pe o provincie sub protectorat, nu mai contează, spre exemplu, aspectele „democratice” ale numărului de voturi pentru demiterea lui Băsescu, ci un cvorum inventat pentru referendum, cvorum care nu a existat, practic, la alegerile din România şi care nu există în ţările membre. Acest „experiment”, impus de Barroso, nu vizează apărarea intereselor României, ci apărarea intereselor castei politice a PPE.

De-a lungul secolelor, „raţiunea de stat” a reprezentat mecanismul prin care statele moderne şi-au construit „baricadele” de auto-apărare şi de supravieţuire. Indignarea SUA la adresa acţiunii lui Julian Assange, animatorul Wikileaks, dovedeşte acest lucru.

La nivelul ţării noastre, sintagma „raţiune de stat” sau cea a „interesului naţional” au acoperit, în ultimii opt ani (auto) – apărarea intereselor lui Traian Băsescu şi ale clanului său. Din păcate, preşedintele Barroso a introdus, într-un mod inacceptabil, în „raţiunea” de funcţionarea a Uniunii – în baza unei complicităţi „ideologice” – această abordare.

În momentul în care românii au simţit nevoia de a pune în acord – cum ar fi spus Take Ionescu – „ţara legală” cu „ţara reală” – Manuel Barroso a decis să-i sară în ajutor lui Băsescu, realizând ceea ce s-ar putea numi, în limbajul comun, un „abuz în serviciu”.

De-a lungul perioadei de tranziţie, îmi repetam – şi repetam şi altora – că procesul democratic în România şi în Europa de Est, este ireversibil şi că regimul şi ideologia comunistă sunt înlocuite printr-un ansamblu de obiective generoase: stat de drept + democraţie + economie de piaţă + drepturile omului. Din păcate, perioada iluziilor a trecut şi am descoperit că statele nu au prieteni, ci doar interese, iar liderii politici – inclusiv cei europeni – au memoria scurtă.

În anul 2001, spre exemplu, cancelarul austriac Wolfgang Schüssel, prim-ministrul spaniol Jose Maria Aznar si prim-ministrul italian Silvio Berlusconi m-au sunat, îngrijoraţi de situaţia PNŢCD în România, considerând că Guvernul pe care îl conduceam doreşte dezintegrarea acestui partid, membru al PPE. Le-am precizat că nu există o asemenea intenţie în rândul partidului de guvernământ, fapt confirmat de altfel în perioada următoare. Reprezentanţii PPE au considerat însă că este mai utilă preluarea ca partener a PD-ului, fostul membru al Internaţionalei Socialiste.

După schimbarea lui Romano Prodi de la preşedinţia Comisiei Europene, pe motivul unei solidarităţi formale, Comisia Europeană – condusă de Jose Manuel Barroso – nu a luat în considerare niciunul dintre semnalele de alarmă pe care le-am tras în legătură cu derapajele democratice din România de după anul 2004, inclusiv folosirea justiţiei de către noul preşedinte, împotriva adversarilor politici, regresul democraţiei, creşterea nivelului corupţiei – aşa cum se arată în toate evaluările înternaţionale -, precum şi incapacitatea preluării sau utilizării fondurilor europene. Chiar dacă erau tot mai evidente.

Deşi am atras atenţia în nenumărate rânduri preşedintelui Barroso, precum şi secretarului general al Comisiei, Catherine Day, asupra acestor derapaje, aceştia, printr-un instrument politic, MCV – Mecanismul de Cooperare şi Verificare-, construit pe baza unor informaţii unilaterale sau chiar mincinoase, au creat o situaţie politică de necomunicare, de lipsă de dialog şi de colaborare în România, de aceasta fiind deci responsabilă şi poziţia părtinitoare a Comisiei Europene.

Un exemplu: în raportul MCV din mai 2012 se menţionează în mai multe rânduri, în mod mincinos, ca o realizare deosebită a justiţiei din România, condamnarea definitivă la pedeapsa cu închisoarea „a unui fost prim-ministru, a unui ministru şi a unui fost parlamentar”. Este o manipulare grosolană. Manuel Barroso şi „experţii” Comisiei ştiau că am fost acuzat de DNA şi condamnat în calitate de preşedinte de partid şi nu de prim-ministru tocmai pentru a se ocoli cerinţa constituţională a avizului Parlamentului. Credeţi oare că se va publica o „erată”? Credeţi cumva că Ministerul Justiţiei va solicita o rectificare?

În România s-a creat astfel o dublă realitate – una, complexă cea trăită de români şi alta construită artificial, simplificator – în mare măsură după dictare – şi tipărită la Bruxelles.

Interesant este, spre exemplu, faptul că ultimul raport MCV menţionează un sondaj Eurobarometru, din februarie 2012, conform căruia 91% dintre români consideră corupţia ca fiind o problemă majoră, iar 67% dintre români consideră că nivelul corupţiei a crescut în ultimii trei ani. Şi, atunci, la ce a folosit MCV-ul lui Băsescu şi Barroso? Evident, la „răfuiala” cu adversarii politici, prin legitimarea unor instituţii care nu există, practic, decât în România.

O paranteză: întrebat fiind Traian Băsescu de un reporter de la Vocea Rusiei, dacă „ceea ce s-a întâmplat cu Adrian Năstase a fost o răfuială politică?”, preşedintele suspendat a răspuns cu o întrebare „credeţi că în România un şef de stat s-ar compromite cerând judecătorilor o soluţie sau alta?”. Corect, dar nu trebuia să o facă direct, el avea o mulţime de „slugi” care puteau să facă lucrul asta! şi a mai adăugat, în băşcălie, „sunt convins că nici în Federaţia Rusă, un politician important, fie el prim-ministru sau preşedinte, nu dă instrucţiuni justiţiei”.

Revenind, dacă la nivelul României, interesul lui Băsescu şi al colegilor lui din PPE era acela de a identifica un „ţap ispăşitor” pentru involuţiile ţării – şi acela eram eu – chiar dacă regimul Băsescu fusese instalat in ţară încă de acum opt ani -, la nivel european, România a căpătat profilul perfect al „ţapului ispăşitor”, sub masca preocupărilor pentru soarta democraţiei în România fiind urmărit, de fapt, obiectivul menţinerii la putere a partenerului PPE şi a acoperi alte subiecte, cu adevărat fierbinţi.

Sigur, toate aceste aspecte au devenit mai evidente în ultimele săptămâni.

Am fost, în mod special, revoltat de introducerea între „condiţionările” jenante trimise Guvernului nostru, a solicitării ca preşedintele interimar să nu-şi exercite un atribut constituţional – cel al graţierilor individuale – preluând ideea unei eventuale graţieri pentru mine, lansată de unii euro-parlamentari români, membri ai PPE. Plin de naivitate, îi trimisesem preşedintelui Barroso numeroase scrisori prin care îi arătam abuzurile procurorilor DNA, sub comanda politică a lui Băsescu, scrisori care au rămas fără răspuns, sau primind, indirect, un răspuns prin menţiunile incorecte din rapoartele MCV.

Introducerea pe lista de „interdicţii” a lui Barosso a unei eventuale graţieri pentru mine nu face, însă, decât să confirme complicitatea unor funcţionari de la Bruxelles în construirea unei dimensiuni politice a dosarului şi a condamnării mele.

Unii vor spune poate că nu este invocat direct numele meu („Comisia nu se pronunţă în cazuri individuale”). Este poate avută în vedere situaţia vreunei pensionare, octogenare, cu mai mulţi nepoţi, ce ar fi furat câteva păsări de la vecinul său şi „riscul” ca nu cumva graţierea ei să producă pagube („damage”) democraţiei, statului de drept şi valorilor europene?!

Poate există cineva întreg la minte, care să creadă că după opt ani în care m-am „bătut” cu procurorii lui Băsescu, după ce am arătat că nu accept umilinţa unei condamnări politice – legată de finanţarea alegerilor prezidenţiale din 2004 – aş cere sau aş accepta o graţiere a pedepsei, sub tutela preşedinţilor Băsescu şi Barroso?

Abordarea partizană în cazul procedurii de demitere a lui Traian Băsescu arată însă slăbiciunea instituţională a Uniunii Europene – transformarea, sub conducerea lui Barroso, a preşedintelui Comisiei în preşedinte jucător – implicat în apărarea intereselor partidelor membre ale PPE, din ţările europene, ceea ce duce, inevitabil, la scăderea credibilităţii Uniunii.

Traian Băsescu – „convertit” în 2005 din socialist în popular, nu reprezintă decât o sosie românească a acestui model.

În aceşti ultimi ani, un număr tot mai mare de cetăţeni din statele Uniunii Europene au devenit euro-sceptici. Cauzele sunt multiple, le voi relua cu un alt prilej. La aceşti euro-sceptici, în România se adaugă acum şi un număr tot mai important de barroso-sceptici – cei revoltaţi de atitudinea partizană a preşedintelui Comisiei Europene. Şi eu sunt unul dintre ei.

64 Responses to “Cum am devenit barroso – sceptic…”


 1. 1 Iepurele de Martie august 21, 2012 la 7:16 pm

  PREŞEDINTELE DE O VARĂ ŞI PREMIERUL TOLOMAC: DOI IDIOŢI VINOVAŢI DE EŞUAREA DEMITERII LUI TRAIAN BĂSESCU: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2012/08/21/presedintele-de-o-vara-si-premierul-tolomac-doi-idioti-vinovati-de-esuarea-demiterii-lui-traian-basescu/.

 2. 2 URAGANU august 21, 2012 la 7:36 pm

  In 2004 cand ati pierdut alegerile ati declarat un lucru care probabil va fi un citat pentru antologie: „Basescu este o eroare istorica”. Si voi pastra inregistrarea pentru posteritate.

 3. 3 betalfa august 21, 2012 la 7:41 pm

  2004 – Washington D.C. – G.W. Bush „I am sure I will win the elections and so will my friend Adrian” …. o vizita pictata in culori deosebit de pastel, incredibil de euforica. TRADUCEREA = „sunt sigur ca voi castiga alegerile si apoi il voi matrasi pe Nastase, iar dupa un an pe Schroeder” –- ceea ce s-a si intamplat (punct cu punct !). Pupincurismul romanesc era la apogeu, de parca scoteam trupele rusesti din tara (1958) !… WAS-IT-WORTH-IT ?!…. pt. a ne pricopsi cu o dictachioaura al carei uni scop este folosirea Romaniei ca pion de sacrificiu si cap de pod intr-un atac american contra Rusiei intr-un viitor (nu-prea-indepartat) ?

 4. 4 Vargolici Maria august 21, 2012 la 7:50 pm

  Nu pot decat sa va multumesc, ca ne impartasiti aceste crunte realitati…realitati, pe care, noi le intuiam cumva…
  Ma simt prinsa ca intr-o capcana si cred ca sunt in asentimentul multor romani…lamentarile nu-si au rostul, pentru ca „game is over” – cel putin pentru moment…
  As fi bucuroasa daca ne-ati putea impartasi parerea Dvs privind viitorul UE si al Romaniei (pentru ca influenta
  PPE nu poate dura o vesnicie)…
  Oricum, cel mai important lucru pentru noi (mai ales azi, cand s-a facut una din cele mai mari nedreptati – si Istoria va consemna aceasta zi – ca una infiorator de nedemocratica) este faptul, ca ne-ati scris aceste randuri, ca ne dati aceste explicatii, ca e felul Dvs de a ne arata ca sunteti alaturi de cei 89% care au votat „DA”…
  Nu imi este rusine sa spun ca acum plang, pentru ca mi se pare ingrozitor de nedrept, pentru ca mi-e mila pentru toti cei care au sperat, ca dupa 8 ani, putem schimba ceva, pentru ca ni se ranjeste in nas si ni se dau cele mai aberante explicatii legislative…nu le mai suport grobianismul si dispretul nedisimulat…au reusit sa scoata la iveala tot ce e mai rau din fiinta umana…iar poporul roman nu este asa!!! Suntem un popor de oameni inteligenti, frumosi si verticali…si avem atatea exemple! Nu ne reprezinta cei sustinuti de Barosso … Si nu putem face nimic …

 5. 5 serbanfl august 21, 2012 la 8:10 pm

  Înțeleg rațiunea pentru care dumneavoastră vă referiți aproape exclusiv la Barosso, dar care Românie vreți să o feriți de dificultăți? Credeți că ați apărat România în 2004, când au fost furate alegerile prezidențiale, dar dumneavoastră ați cedat lupta sub amenințatea ocupării Pieții Universității?
  Eu îmi pot permite, ca-s un anonim neimportant, să reamintesc că GDS a lansat, imediat după revoluție, sloganul „să nu-i lăsam pe ăștia să facă ceva”.
  Idee care a placut enorm în vest! Vestul care l-a și recompensat pe primul reprezentant al GDS ajuns, imediat după revoluție, ambasador la Paris!
  Acum,în fapt, Barosso, care la origine a fost, ca și băsescu, socialist, execută ce-i cere Merkel și PPE! Acesta-i adevărul și trebuie spus explicit!
  Apariția trepădușului de la Secretariatul de Stat al SUA, este identică, ca intenție de derutare, cu formarea troicii FMI+Banca Mondială+Comisia UE, când de fapt condițiile sunt impuse de UE!
  Vă aștept să spuneți mai multe și mai în clar, după sfârșitul acestei perioade nedrept intrată în viața dumneavoastră.

 6. 6 Marian Nicolae august 21, 2012 la 8:11 pm

  In Arta Razboiului de Sun Tzu se intelege clar un lucru:

  GENERALUL TREBUIE SA FIE CEL PUTIN TOT ATAT DE CURAJOS CA SI PRIMUL SOLDAT DIN ARMATA SA, ALTFEL TOTUL ESTE PIERDUT……..

 7. 7 Carmen Daniela Diaconu august 21, 2012 la 8:33 pm

  Sentimentul ca am ajuns undeva în Zona Crepusculara nu-mi este inspirat de scena politica româneasca ci de UE și SUA. Exact ca în situațiile pe care le vezi la alții dar nu crezi ca ți se vor întâmpla și ție. Îmi reamintesc vizita Președintelui Clinton la București și încerc sa-i alătur comportamentul acestui Ambasador al SUA la București. Cu siguranță pentru multi romani, UE și SUA înseamnă cu totul altceva de acum înainte. Democrație, Constituție, Justiție, Stat, sunt cuvintele unei limbi moarte.

 8. 8 Buna Ile august 21, 2012 la 8:42 pm

  „Cine intra in troaca , il mananca porcii.” Ma bucur ca ati identificat „porcii „, (cei mai vizibili) si porcaria care este Europa unita . Pentru binele dvs., va implor sa va detasati de lumea politicii, sa scrieti beletristica , sa va detasati de evenimentele din Romania .Noi va multumim pentru tot ce ati facut pentru tara asta pana acum , dar va dorim un erou viu . Aveti dusmani fara scrupule si daca continuati aceasta comunicare , puteti deveni un pericol pentru ei , chiar si de acolo.
  Dincolo de interese politice, economice , unii dintre dusmanii dvs . fac parte din categoria „acei nebuni care conduc lumea”.

  Daca va iubiti familia , fiti alaturi de ea . Romania va gasi si acum o cale sa supravietuiasca si sub jugul „democratiei „.

 9. 9 Maximmouse august 21, 2012 la 9:04 pm

  Sunt eurosceptic! Am fost eurosceptic, voi fi eurosceptic.

  Distrugerea Romaniei, este dovada clara.

  Ce-i de facut?

  Cine ne-a bagat in asta sa ne si scoata , altfel nu se poate!

  Articolul dvs. ma inraieste in plus.

  Sunt suparat …dar…totusi, in interior, am nadejde ….:) 🙂

  Nu este rau ca suntem nevoiti sa bem pana la ultima picatura otrava…nu este rau ca TOATE instrumentele satanei stau acuma in lumina. CINE din USL mai poate acum sa fie impaciuitor? Ponta , ca de obicei? Ia sa-l vad acum , ce face?

  Cu stima.

 10. 10 Porthos august 21, 2012 la 9:09 pm

  @ Adrian Năstase

  Poate că soluția pentru a scăpa de Traian Băsescu este să încurajați formarea unei drepte reale, care să-i lase pe PDL și pe Traian Băsescu fără electorat. Nu îmi e clar ce rol poate juca Lucian Croitoru (dar mai ales BNR).

  Ați avut dreptate în ceea ce îl privește pe Mihai Răzvan Ungureanu și pe Mihail Neamțu (Noua Republică). Îmi cer scuze pentru naivitate!

  PS: Felicitări pentru excelentul articol!

 11. 11 Serbanescu George-Alexandru august 21, 2012 la 9:12 pm

  Dnl Prim-Ministru Adrian Nastase,
  ma bucur sa vad vesti de la dumneavostra prin publicarea articolului de mai sus.
  Desi intr-o seara in care sint dezamagit, trist de rezultatul cu privire la referendum, ma bucur ca sunteti sper eu bine in conditile astea si sa va urez sanatate si putere de lupta in continuare pentru ca avem nevoie de oameni ca dumneavoastra.

 12. 12 CG august 21, 2012 la 9:14 pm

  Barosso + Macovei = Love… de pahar. Sper ca nu a uitat lumea cum macovei s-a facut `cui` la Costinesti prin 2005 parca(asta este doar un mic exemplu). Din nefericire doar la asta se rezuma toata teorema lui barosso. Pacat mare pacat de ce se-ntampla cu tara asta.

 13. 13 radu august 21, 2012 la 9:40 pm

  oameni buni,hai sa va povestesc ceva.am doua fetite.una de 7 ani si una de 9 ani.azi 21-08-2012 vazand balamucul care era pe la televizor,cu curtea ,cu ponta,cu blaga,intelegeti ce vreau sa spun,vin la mine sa ma intrebe ce se intampla.incerc sa le explic cum pot.am ajuns la vot.cand le-am spus ca din 10 oameni 8 au votat ca presedintele sa fie demis si 2 sa nu fie ,a urmat intrebarea daca se poate asa ceva.nu am stiut ce sa le raspund…..puteam sa le spun ca nu mai exista dreptate in tara asta??? voi ce le-ati fi spus???

 14. 14 dorian65 august 21, 2012 la 9:48 pm

  Domnule Nastase regretele sunt tardive acum.Ma justific cand construiesti o casa prospectezi terenul ca-sa vezi cat de solida faci fundatia.Cu parere de rau cei doi au fost exact ca fetele mari la maritat li s-a aratat Luna si ei au deschis picioarele.

 15. 15 Cornu august 21, 2012 la 10:33 pm

  Doua echipe la un joc de fotbal: stabilesc regulile, accepta arbitrajul si incepe jocul. O echipa respecta regulile jocului, cealalta echipa da gol cu mana, muta poarta, da la picioare, e prietena cu arbitru … asa a fost la referendum. Am inscris 7.400.000 voturi si a castigat echipa adversa, ca asa-i in viata, cum ne spunea Basescu. In concluzie, daca vrem „democratie” trebuie sa impunem regulile, sa refuzam arbitrii corupti si sa descalificam definitiv „partidele” care nu respecta regulile.
  Referitor la interesele economice ale „strainilor” sunt bine venite atata timp cat sunt impozitate corect si creaza locuri de munca, insa, atunci cand Basescu s-a transformat in lobby-ist al cianurilor pentru americani, cand interesele romanilor sunt ciuruite, cineva trebuie sa „plateasca”.
  Naivitatea este o trasatura acceptabila la oamenii normali si fara legatura cu politica, de la Dvs Dl Nastase precum si de la Dl Ponta, Dl Antonescu si alti mari politicieni, consider ca argumentul naivitatii nu este admis atunci cand rezultatul actiunilor dvs politice este negativ in relatia cu Basescu.
  Daca dupa 22 ani de democratie poporul este vulnerabil la dezinformarea securista si nu este capabil sa-si administreze antibioticul, o operatie sub anestezie totala este singura varianta care mai poate reprezenta o solutie.

 16. 16 unul din cei multi august 21, 2012 la 11:38 pm

  eh….da !
  cu asta m-ati cistigat !
  nu am fost si nu sint inca un fan al dvs. DOMNULE NASTASE, dar simt ca voi deveni in curand, sincer va spun…
  sunteti cu mult deasupra a tot ceea ce este adunat acum in clasa politica romaneasca. acesta este si motivul adevarat pentru care sinteti acum separat de toti. evident, separatie metaforica pentru ca atata vreme cat transmiteti idei si noi le citim, DVS. SINTETI PRETUTINDENI : in Europa, in America, in Australia, da, da, chiar peste tot !
  am o bucurie imensa citind mesajul dvs.
  dupa o noapte de odihna si o recitire maine dimineata, cred ca sint deja cistigat de partea DVS. DOMNULE NASTASE !
  va rog sa luati mesajul exact asa cum este, va asigur ca nu am nici cea mai mica umbra de ironie sau alt gand ascuns. pur si simplu sint sincer !
  da, sunteti un om de stat, unul care nu isi merita locul de azi dar care il va sfinti pe cel de maine !
  ma rog pentru sanatatea dvs.
  considerati actuala experienta neprietenoasa ca pe una necesara desavarsirii unui caracter ADMIRABIL ! constiinta DVS. va da acest drept !
  Salut pe cei ce merg spre marea biruinta !

 17. 17 Karakas august 21, 2012 la 11:49 pm

  Money talks. Cercuri de interese externe, inclusiv cei pentru care munceste dl Barosso, isi vor papusa si regimul care, cica, ar transpira „democratie”.

  Inca sunt multi si la noi care nu inteleg ca sunt cumparati ieftin si pusi sa produca pentru virfurile piramidei in timp ce sunt, seara de seara, leganati sa adoarma cu cintecele despre „statul de drept”, „spirit european”, si „parteneriat trans-atlantic”. Matrix-ul lucreaza.

  UE, ce stiam noi ca este, nu mai e, de cind s-a pus dreapta pe „modernizat”. Au facut greseli si socialistii, dar parca exista mai multa speranta, dialog si conlucrare. Tot ce mai conteaza este ca Germania sa ramina puternica. Vedeti si vizita lui Merkel in Canada si discutiile de acolo. Merg pe aceiasi idee ca si republicanii americani: trebuie sa fie citeva state bogate, restul se mai scurge la cine linge bine mina stapinului.

  Pina acum, mi-a placut Antonescu. Sunt de acord cam 95% cu tot ce a spus (mai putin chestia cu monarhia pe care nu o inteleg). Si Hasotti a spus bine ca este o decizie „anti-nationala”. Felicitari pentru ca sunt romani adevarati!

 18. 18 veta666 august 22, 2012 la 12:04 am

  Doamne! Imi vine sa mor!
  Nu am crezut in vecii vecilor ca voi ajunge sa plang pe blogu unui om politic! Dar o fac !
  Am simtit ca sufoc, ca imi vine sa imi fac si io felu.. Sau o nebunie si mai mare SA PLEC DIN TARA MEA DRAGA.
  Acu am inteles ce ati simtit atunci!
  CAT DE MULT DOARE NEDREPTATEA..
  Nu stiu daca sa imi las copiii cu bunici su sa ma duc sa urlu in piata!!! Ce sens mai are?

 19. 19 unul din cei multi august 22, 2012 la 12:07 am

  desi tonusul dvs. este EXCELENT, o mica ironie cred ca v-ar fi de folos…
  cunosc un capitan care de curand a intrat in vrie, dar nu si-a pierdut speranta si increderea in capacitatile sale si ale aparatului pe care il conduce de cativa ani…
  dar a uitat, saracul, ca el conduce un vapor si …tot viseaza ca mai trage de mansha…
  lui i-am dorit succesuri…
  iar DVS. SANATATE !

 20. 20 felix august 22, 2012 la 1:02 am

  Felicitari!…
  …celor care au iesit din casa pentru a vota la referendum! Felicitari pentru demnitatea cu care Adrian Nastase isi duce, asa cum se zice in popor, crucea! Din pacate, votul celor multi (mai multi decat aceia care l-au vrut presedinte), ca si jertfa lui Nastase au fost ignorate de o banda de robe visinii… Votul oamenilor a fost zadarnic, Nastase face puscarie degeaba… trist, foarte trist!

  Am scris cu mai multa vreme in urma pe acest blog despre incapacitatea lui ponta si antonescu de a face ceva, asa cum am scris si despre geoana, la vremea lui. Imi pare rau ca s-a intamplat sa am dreptate, as fi vrut sa ma insel, as fi vrut sa faca astia doi pe dracu-n patru ca sa-l scoata pe ala de la cotroceni si pe dvs din locul in care ati ajuns IN TIMPUL MANDATULUI LOR!
  N-a fost sa fie…. Imi pare rau, nespus de rau…
  Trebuie facut ceva! Nu se mai pot lasa lucrurile asa cum sunt acum, pentru ca din 2005, partidul asta a ajuns pe mana neispravitilor, sa nu ne imbatam cu apa rece!

  La distanta de cativa ani, treaba cu ponta & antonescu lideri seamana teribil cu chestia aia „mihaela, dragostea mea!”, daca va mai aduceti aminte!

  La sfarsitul acestei saptamani vin in Romania pentru cateva zile; am sa incerc sa iau legatura cu Manu, as dori sa va vizitez, daca se poate, daca cererea mea nu va ofenseaza…

  Cu adanc respect si multa, multa tristete

  Felix

 21. 21 Jan Verta august 22, 2012 la 1:51 am

  Sunt realitati uluitoare cele semnalate de dumneavostra si pe care multi dintre noi le suspectau in urma evenimentelor din ultimele 2 luni, insa din pacate se pare ca va trebui sa sorbim paharul cu otrava pana la fund. Eu unul, sincer am crezut in naivitatea mea ca unul dintre cei 7,4 milioane de altfel, ca si votul meu conteaza . Nu a fost asa iar gustul amar lasat de esecul votului pe care l-am dat imi intareste convingerea ca in Romania cuvantul „democratie” e doar un cuvant uzat, folosit la extrem si care nu mai are nici o relevanta. Va doresc sa aveti puterea de a infrunta ceea ce aveti de infruntat pentru ca eu cred ca odata ce Basescu se va intoarce la Cotroceni va incepe o razbunare crunta asupra tuturor adversarilor politici si inclusiv a dumneavoastra. Dumnezeu sa va aibe in paza!

 22. 22 marina august 22, 2012 la 5:10 am

  D=le Nastase, de acolo de unde sunteti nu-l puteti consilia pe Ponta care a fost ucenicul dvs.atata timp?????Nu-l puteti vindeca de naivitate in relatia cu JO (javra ordinara)de frica in fata UE si SUA, nu-l puteti face mai curajos si ofensiv,Eu ca cetatean nu vreau sa aud fraze degenul „imi reprosez ca am fost de buna credinta cand s-a pus pb.cvorumului”De unde atata buna credinta cand e vorba de o JO?????, cand se vor lamuri Ponta si Antonescu ca trebuie sa lupte cu aceleasi arme pana isi ating scopul???Inca de la suspendarea JO, i-am scris lui Ponta ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca este schimbarea lui Kovesi, Morar,Melescanu,Maior,etc,I-a fost frica de
  reactia UE si SUA, dar de reactia noastra la alegerile parlamentare nu le este frica????Nu avem nevoie in fruntea tarii de doi iepuri fricosi.Au facut greseli majore, nu au pragatit ca lumea suspendarea lui JO, s-au grabit, nu au avut planul B,C,D…..Nu trebuia sa accepte cvorumul sub nici o forma si mai sunt multe de spus.Eu nu inteleg din 2004 stau si ma minunez cum atatia oameni destepti din politica rom.sunt fraieriti de unu cu doua clase mai mult ca trenul, ca JO, nu pricep cum nu reusesc sa-l citeasca pe nemernicul asta, pentru mine e ca o carte deschisa, pana acum i-am anticipat toate miscarile, stiu f. multe despre el, probabil pt.ca il urasc f.tare.Am convingerea ca daca erati dvs.in locul lui Ponta nu ni se intampla asta.Cu respect si speranta ca va veti intoarce la noi cat mai repede.

 23. 23 Doru Coarna august 22, 2012 la 7:14 am

  @ Nastase,

  „barroso-sceptic” inca nu este de deajuns! Euro-sceptic este pozitionarea corecta, insa inutila cata vreme nu ne putem opune unui proces obiectiv precum globalizarea.

  Adevarul este insa dincolo de afirmatiile frumoase: noi nu am intrat in NATO si-n UE ca sa fim aparati, sa circule si sa munceaasca romanul liber si sa avem garantata democratia, nu! Noi am intrat in astea ca sa fie securizata clasa politica romaneasca, din pacate cam ilegitima inca din ’89 daca e sa ne amintim de cum s-a suflat Revolutia, cum s-au castigat alegerile si cum s-a polarizat capiitalul si averile… Va mai amintiti de miliardarii de carton, de ultimul de pe lista si de acel 85%? Trebuie sa va amintiti…

  Aceasta clasa politica ilegitima, care a defrisat complet Romania din toate punctele de vedere, a realizat ca nu se poate mentine la putere, cu toti banii si cu toate legile, decat cu sprijin extern! Asa ca ne-ati bagat oriunde se putea, si s-a putut, datorita expansionismului acelora, in UE si NATO!

  Securizarea clasei politice s-a reusit, si asta s-a vazut chiar acum: la suspendarea lui Basescu au sarit ca arsi toti, inclusiv cei din Partidul Socialist European (???)!
  Rezultatul? Abandonarea democratiei in fata autocratiei asistate extern!

  Dar sa bem paharul pana la capat: Romania nu mai exista decat pe harta, decat cu numele! Ea nu mai apartine acestui popor ci doar celui care o vinde mai bine!

  Singura speranta mai rezida din globalizare: Romania a fost aleasa sa fie prima tara europeana membra a viitorului sat global, intrebati-l pe dl Iliescu ce inseamna asta si cat de amplu este proiectul. Pe scurt, nu mai ramane nimic in afara de amintiri, insa putem supravietui ca indivizi, dupa abilitatea fiecaruia.

  Acum nu cred ca mai are sens sa plangem soarta referendumului si a noastra, poporul si-a spus parerea, dar si asta nu inseamna nimic nici pt USL! De ce? Pai baietii nu vor sa ia din democratie tot pachetul! Ati vazut in SUA cum se spune in campaniile electorale, candidatul X a promis cutare lucru si a caastigat voturile celor din Delaware, de ex? Ei, Basescu a avut in 2009 5.2 mil, deci cu +, iar in 2012 7.4, deci cu minus! Asta inseamna ca marele Basescu a pierdut in trei ani de reforma, 12.6 mil alegatori! Dar corpul electoral real al Romaniei s-a vazut ca numara 14.6, cele doua milioane fiind milionul care a votat acum cu NU plus o parte din servicii, justitie si pdl, cu familiile si rudele lor. Astfel, se verifica faptul ca Basescu are sub 10% sustinere electorala… DAR CU ASTA A INVINS!!!
  Acum intelegeti? Intelegeti ce lideri slabi are USL, daca au pierdut desi au sustinere de 90%? Si intelegeti ca 90% din tara se simte frustrata si inselata de o mana de neghiobi, slugi indirecte, si ele? Nu vor mai vota…

  Acum intelegeti cat de inteligent a jucat securitatea ce-l sustine pe Basescu? De unde pana unde a ajuns Ponta presedintele celui mai mare partid politic din tara, ce fapte marete a comis domnia sa? Stie cineva? Ati remarcat lipsa de idei in lupta cu Basescu de acum, de la referendum? Ce credeti ca inseamna asta? Sau altfel spus, enunt ca si pana acum, doar nu va inchipuiati ca Basescu accepta ca lider PSD, unul nearmonizat sistemului, sau ca premier, sau ca ministru? La fel si cu Antonescu, credeti ca Tariceanu era slab? Nu copii, sistemul infiltrat in partidele voastre, de ex grupul de la Cluj, vi l-a bagat pe gat pe asta, si dincolo pe celalalt, asta-i tot! Voi ati crezut ca sunteti smecheri, punem copilul in fata si noi, baronii, stam cuminti la umbra, pana se poate iar fura cate ceva, ce a mai ramas… Restul, suspendarea si referendumul, sunt jocuri de glezne, cand a existat cea mai mica sansa sa iasa ceva serios, adica sa se schimbe un ticalos cu altul, a fost chemat Gordon si lucrurile s-au asezat!

  Noi nu suntem barroso-sceptici, nici euro-sceptici, noi suntem euro-prosti! Si ticalosi, pt ca am terminat o tara de dragul catorva vile!

 24. 24 dlnimeni august 22, 2012 la 7:30 am

  Cu observatia ca ultimii doi ministri ai justitiei au fost dl Corlatean ( stiti, tinarul acela cu tricou Ferrari) si insusi dl Ponta. Altfel, am observat, de ceva vreme, faptul ca eurostagnarea si dificultatile europene de evolutie se cam leaga de dl Barroso.

 25. 25 Ovidiu august 22, 2012 la 7:35 am

  @felix – ponta & antonescu lideri seamana teribil cu chestia aia “mihaela, dragostea mea!”–

  Ponta&Antonescu sunt dusmanul ideal pentru Basescu. I-a invins acum si ii va invinge si mai usor data viitoare.

  PSD are nevoie de politicieni adevarati, de calibru greu, gen Adrian Nastase nu de „paiate”

 26. 26 blogideologic august 22, 2012 la 7:45 am

  În loc să-şi pună cenuşă-n cap ori de câte ori vorbeşte poporului român despre acest Traian Băsescu, personaj pe care în 2004 el l-a recomandat să-l voteze, şi astfel la subcultura Liiceanu-Pleşu s-a adăugat grefa CTP, văd un editorial cu titlul fals echidistant : „Un nou echilibru al răului” la http://www.gandul.info/puterea-gandului/un-nou-echilibru-al-raului-masaverde-revine-fanfaronul-ramane-9967187 scris de Cristian Tudor POPESCU. Abordarea lui, ca orice pronunţare a sa în Agora, adică fiind ea totalmente nesocotită şi dezechilibrată, pe bună dreptate l-a enervat pe Crin Antonescu, naţional-liberalul. Reamintesc eu aici că răposatul şi nobilul Octavian Paler îi aprecia foarte mult discursul românesc de autentică vivacitate şi calitate. Discursul „lipoveanului” cum mai zic unii blamându-l pentru şuviţele de sânge slav din artere.

 27. 27 dlnimeni august 22, 2012 la 7:58 am

  Chestiunea gratierii: este o chestiune care arata faptul ca razboiul dlui Basescu&Co impotriva dumneavostra continua. Agitatia privind blocarea unei „eventuale” gratieri ( care, in practica, nu va fi niciodata) este o distorsiune a principiului „nu iese fum fara foc”: indivizii fac fum, in speranta ca oamenii vor crede ca exista un foc pe undeva. Un tip de distorsiune informationala des intilnit la dl Basescu si trupa sa. Nici agitatia termenului „gratiere” nu este intimplatoare, cererea de gratiere presupune, cumva, recunoasterea vinovatiei. Oricum, fiti sigur ca, peste citeva luni de zile, dupa ce veti iesi din inchisoare, vor schimba tema propagandistica in „vedeti? nici macar ai lui nu l-au scapat, asa e de vinovat”.

 28. 28 george august 22, 2012 la 8:30 am

  Barosso a spus, a incercat sa impuna si a reusit sa impuna cvorumul insa cel care a semnat a fost POnta…In opinia mea Ponta ne-a vandut …Aici se potrivea de minune o expresie de-a lui nastase, Ponta la cererea lui barosso sa semneze acel angajament , ar fi trebuit sa-si aminteasca ca poporul si nici macar Parlamentul nu i-a dat mandat sa semneze acel angajament mai ales sa accep[te cvorumul inexistent in europa. Cea mai buna replica pentru Barosso pe care i-ar fi putut-o da Ponta era sa-i numere ouale si sa-i aminteasca ca Romania e membra a UE, stat suveran si sa-l traga de urechi cum de isi permite sa ceara asa ceva….in secunda 2 aranjam o vizita in Rusia incheiam cateva acorduri bilaterale economice stratgice asa cum polonezii au facut-o si nu i-a acuzat nimeni de comunism….si in 2 saptamani barosso lingea mainile Romaniei in frunte cu Merkel….ba le mai spuneam ca ne mai gandim daca UE ne merita avand in vedere ca Ue a abondonat principiile democratice si impune statelor suverane legi inexistente ..asa trebuia sa fie..dar cu cine daca nu avem oameni cu cohones sa stie politica , sa o joace la nivel …pt tara…noi ne punem in genunchi si sugem la comanda…

 29. 29 Simpatizant august 22, 2012 la 8:47 am

  Dă clic pentru a accesa 1.pdf


  „Rădăcinile naziste ale „Bruxelles UE”, dovedeşte că arhitecţii-cheie ai Uniunii Europene au fost recrutaţi din rândul aceloraşi tehnocraţi care proiectaseră planurile Europei de după cel de-al doilea Război Mondial, sub controlul naziştilor. Dezvăluind cât de nedemocratică este natura Uniunii Europene,
  semănând izbitor cu planurile făcute de naziști pentru perioada care va urma războiului, „pentru o zonă complet europeană”, informaţiile şocante conţinute în această carte, în esenţă, marchează începutul sfârşitului pentru aşa numitul „Proiect European”. Ca atare, conştienţi de faptul că Europa de astăzi este acum în pragul unui colaps economic, autorii încheie prin a arăta modul în care construirea unei noi Europe – proiectate pentru oameni şi prin oameni – ar putea duce la o lume mai sănătoasă, de pace şi justiţia socială.

  „Cei care nu-şi amintesc trecutul sunt condamnaţi să-l retrăiască” – Georg Santayana

 30. 30 blogideologic august 22, 2012 la 8:49 am

  #1, iar amânat http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/cum-vor-sa-relanseze-economia-sefii-polului-de-centru-dreapta-274464.html Prioritatea era o analiză a responsabilităţii româneşti (în guvernarea de Centru-Dreapta) pentru eşecul întreprinderii Nokia-Cluj. Finlanda a prosperat numai pentru că mareşalul Mannerheim în cel de al doilea război mondial nu a permis germanilor să atace Leningradul folosind frontul finlandez. Ruşii au fost profund recunoscători. Fluxul de mărfuri trimis din Finlanda către URSS ca despăgubiri de război, ulterior s-a transformat automat în flux comercial, pentru care Rusia chiar plătea bani buni, ori, la dorinţa finlandeză, plătea cu materie primă. Şi dacă a dat rezultate, finlandezii au continuat să aplice „managementul prin comitete”. În opinia mea, fuse acolo o nefericită şi catastrofală sinergie între neoprotestantism şi „managementul prin comitete” împrumutat de la URSS atunci când finlandezii au început să îşi plătească datoriile de război. Ale cărui efecte negative au fost augmentate, „sinergie!”, ce vorbea Ion Iliescu, dar Andrea Paul chiar aplică!, de „gestionarea prin comitete” tipică neoprotestanţilor. De fapt, aşa-zisa „resuscitare a economiei” despre care vorbeşte Andrea Paul este doar o propagandă pentru succesul predicilor neoprotestante. De-ţi citi articolul cu atenţie, veţi vedea că teribila şi mult trâmbiţata expertiză în economie, pe care ar stăpâni-o, chipurile, Andrea Paul (şi domnul Emil Boc poate depune oricând mărturie în acest sens :-)), nu furnizează măcar un singur model economic (business model) credibil şi original! Dar construieşte o punte pe care vor păşi întru religiozitate noi generaţii de copii educaţi în spiritul neoprotestant.

 31. 31 Petrruta august 22, 2012 la 9:37 am

  Marinarul stie sa traga sforile mai bine decat 7500000 de romani.A stiut sa denigreze USL-ul peste tot in lume.Europa si America il prefera pe el pentru ca interesele lor sunt mai bine satisfacute cu un prost la conducere.El acum prin intimidarea la sate de fapt isi pregateste alegerile viitoare.Era normal ca oamenii alesi de el sa-i serveasca interesele.Am ajuns la binecunoscutele vorbe:”daca voi nu ma vreti,eu va vreau”…Dar,oare il mai vrea cineva?(inafara de cei interesati)Sper sa aibe lumea taria sa depaseasca acest moment democratic,fara violenta pentru ca daca o sa fie revolte populare tot el iese invingator chiar daca e suprimat.Toti ne vor vedea ca pe niste criminali si tara noastra saracita si amarata va fi data cu zeci de ani in urma.

 32. 32 Fragmentarium Politic august 22, 2012 la 9:43 am

  Istoria ultimilor douazeci si ceva de ani a UE ne arata un fapt incontestabil, cum unele si aceleasi institutii pot fi folosite de oameni diferiti in mod diferit si, implicit, cu efecte diferite. Sa se datoreze acest lucru “interpretabilitatii” normelor, pe care am auzit-o evocata si in aceste zile?! Cred ca principiile si institutiile sunt doar niste forme, in care continutul il reprezinta ceea ce se toarna in ele, actiunile oamenilor politici. Am vazut intamplandu-se acest lucru si in comunism si in capitalism, si la “centru” si la “periferie”. Faptul ca sunteti un barroso sceptic, si nu unul eurosceptic, mi se pare a curge in aceasta directie, dar si ca lasati o usa deschisa…

 33. 33 Titus T. august 22, 2012 la 9:45 am

  Elegant si documentat articolul. Simt atat de usor experienta, profesionalismul si normalitatea pe care o aveti. Felicitari domnule Nastase!
  Cine a vrut sa auda informatii reale, obiective a urmarit posturile sau canalele de stiri ce au prezentat informatii necenzurate. Un jurnalist ar trebui sa-si poata exprima liber convingerile personale, fara sa aiba parte, de presiuni editoriale. Daca nu se poate, eu spun ca ar trebui sa-si dea demisia ca sa poata fi un om liber. Piata e mica, unde sa mearga? El aici castiga bani. Si asa se intampla la scara mare. Santaj. Nu ii obliga nimeni sa fie santajabili. Sa renunte la acea functie importanta, sa aiba onoarea de a nu fi santajabil, si sa isi respecte propriul popor si sa respecte legile. Deci se poate. Si dna de la CCR, putea sa-si dea demisia. Si ce? O mai santaja cineva? Nu. O persoana care nu are functie importanta de decizie sau executie, nu prezinta interes.

  Imi permit sa va recomand un articol scris acum cateva ore, asa cum am vazut eu toata istoria din afara tarii: „Caracatita instutionala” http://titustodea.blogspot.com/2012_08_22_archive.html
  Nu vreau sa intru in argumente, se cunosc. E doar o optica personala.

  E revoltator. E inacceptabil ce se intampla, nu de acum, ci de mult timp, dar asta a pus capac. Nu am cerut in 2002 ca lumea sa aiba un bun spirit de observatie si sa vada dincolo de cuvinte, adevarata fire si personalitate. E ca la sah. Mutarea buna nu e a majoritatii. Dar ce se intampla de mai bine de 8 ani, sunt mutari care sfideaza regulile sahului, sau legile si buna functionare a tarii.

  Inchei simplu.
  Nu te poti lupta cu poporul si sa ai pretentia ca o sa castigi. Pentru ce se lupta Traian Basescu? Mai multe, pe link.

 34. 34 Gavrila august 22, 2012 la 9:58 am

  Iata ce am gasit de cuviinta sa raspund unui nemernic dela Der Spiegel, vis-a-vis de invalidarea referendumului si reinstalarea besismului/scuze pentru netraducere/
  With due respect sir, you need to widen the area of research to include at least some of the opinions of the opposition to Basescu.
  The fact that he has just ‘survived’ a second attempt to oust him within 4 years attests to the negativity generated by his style of leadership and the corruption which, if anything,has flourished further under his rule.
  It is symbolic that he managed to get his somewhat illiterate daughter elected in the European Parliament.
  I make these observation hoping that your omissions are accidental, rather than due to some hidden agenda.
  We can only hope!

 35. 35 Maria august 22, 2012 la 10:33 am

  Am fost, sunt si voi continua sa fiu eurosceptica.

 36. 36 dtucra august 22, 2012 la 10:59 am

  Intr-o postare de dinainte de suspendare am spus ca Ponta nu e omul care sa poata duce o asemenea fapta pana la capat. Trista zi de ieri nu a facut decat sa imi confirme ca parca nu mai sunt oameni politici adevarati in tara asta. Intai a acceptat (cu mandatul cui?) un cvorum inexistent in majoritatea tarilor UE pentru ca s-a stropsit Barroso la el, iar ieri se smiorcaia ca el a fost cu buna credinta. Buna credinta??!? In tara asta? In regimul basescu? Dupa ce a sters pe jos 8 ani cu cine a vrut, ai crezut ca va juca corect?? Pai ori esti prim-ministru si zici ca trebuie scoase 3 milioane de pe listele electorale, deci permanenta e data de 15 milioane, ori te duci acasa la masinute. Durerea mea nu e ca au jucat portocaliii la offside, ca de la ei nu am expectante, ci ca USL nu a fost capabila sa anticipeze si contracareze niste miscari simple. Adica intr-o saptamana ai putut sa aduni datele din strainatate, dar in 3 saptamani inainte de referendum n-ai putut?! Nu ti-ai imaginat ca basescu va boicota? Really?! Si eu sunt barroso -sceptica si merkel-sceptica si prudenta in general. Dar daca pana la varsta si pozitia asta in tara asta nu ai invatat sa deschizi ochii, atunci mai ai de invatat, dar nu pe pielea mea si a inca 8 milioane. Mai ales cand un om care ti-a fost profesor, premier, indrumator de doctorat (!), sef de partid si lider in general este pus la fezandat tocmai de acest regim si justitia lui! Despre ce buna credinta vorbim?? „Naivitate” este cel mai elegant termen pe care il gasesc si ii las d-lui Nastase placerea termenilor adecvati.
  P.S.: Parca vad ca in noiembrie tot cu listele de 18 milioane defilam!

 37. 37 dtucra august 22, 2012 la 11:05 am

  In alta ordine de idei, daca CSM nu reuseste sa adune de un cvorum pentru a citi o demisie (absurda lege, in orice caz), oare parlamentul nu poate proceda la fel pentru citirea deciziei CCR?

 38. 38 intrusul august 22, 2012 la 11:09 am

  Cu Romania a inceput distrugerea ideii de stat,de natiune….
  Se uita totusi ca popoarele ca expresii istorice ale neamurilor sunt entitati
  transcendentale ce nu pot fi desfintate de om.

 39. 39 silvia, august 22, 2012 la 11:49 am

  @ iar globalizarea Doru Coarna, unde este optimismul acelui Doru Coarna ale carui comentarii le-am citit intotdeauna cu mult interes? Am impresia ca pe-aici, (e) mai multi Doru Coarna. Hai sa lasam odata globalizarea si euscepticismul asta la o parte, si sa vedem pe ce drum vrem sa mergem si care ne sunt interesele. Proiectul Europa Unita a fost si poate sa ramana unul mare si frumos atunci si atata timp cat ne vom intelege locul si rostul acolo. UE nu inseamna Barroso, sau actuala configuratie din PE, haideti sa ne gandim un pic, vreti cu eba pana in 2014? Dar hai sa vorbim despre globalizare, ca vad ca iti place mult asta, incepusem aseara sa-ti povestesc despre ce cred eu ca inseamna globalizarea, si iti spuneam ca inseamna comunicatii perfecte intr-un sistem, mecanism, intr-un intreg. Dar Doru Coarna, nu exista, si s-a demostrat asta, nici un sistem, nici un mecanism perfect, este o utopie. In orice mecanism, ansamblu sau orice intreg exista tot felul de subsisteme, si tot felul de configuratii. La fel ca si in cazul mecanismului nostru, UE, sau a satului global de care tot vorbesti. Noi in ce configuratie sau subsistem suntem, noi ce vrem de fapt, am putea sa le spunem tare si clar inca o data cine suntem si ce vrem fara sa ne ploconim in fata lor, fiindca este clar ca nu exista in nici o prevedere statutara a acestui intreg care sa categoriseasca statele in state de prima mana sau a doua mana. Noi am hotarat sa mergem pe acest drum, ne-au acceptat, totul a fost bine si frumos, pana au inceput sa ne spuna cum si pe cine sa alegem, cum sa ne inchinam dar mai ales cui, ori nu asta este spiritul Constructiei europene.
  Avem exemplul Greciei de cum sa nu procedam, a propos de asta, Dorule sa stii ca oricat de drag mi-ar fi usleul, mai draga imi este tara, eu cred ca ar trebui sa lasam bulgarele sa se rostogoleasca, daca il oprim acum s-ar putea ca in octombrie sa se transforme intr-o mamaliga a carei explozie ar putea sa provoace victime pe toate partile, asa ca, eu cred ca ar trebui sa se continue cu indemnul, inainte popor al nostru,

 40. 40 silvia, august 22, 2012 la 12:01 pm

  @ buna ile, esti chiar Buni sau lupul, daca esti buni as vrea sa te intreb cu cine ai vrea sa supravietuiasca Romania sub jugul noii democratii, cumva cu toti budalaii astia cu accent a la Sandra Pralong scosi de sub joben, daca esti lupul, te averizez, ca te schimbam oricand cu un sacal,

 41. 41 Elena august 22, 2012 la 12:06 pm

  Imi era tare dor sa pot lectura ceva atat de elegant scris dar cu atata esenta..E f greu in zilele de astazi sa mai avem un politician de calibru Dumneavoatra!!! Avem nevoie de oameni ca Dumneavoastra !! Cine ne mai salveaza de acesti mitocani care au pus „stapanire” pe aceasta tara.Cu acest gen de oameni nu se poate lucra tinand seama de legile tarii.Ce am rezolvat cu respectarea unei legislatii in vigoare????? Si-au sters bocancii cu voturile noastre !!!Daca asta inseaman democratia mi s-au ruinat multe vise…Cu acesti securisti trebuie „lucrat” cu armele lor….dar cine e acel personaj care sa-i invinga.Nu mi-a venit sa cred cata sustinere a avut acest personaj(din curticica),nu mai pot sa-i pronunt numele.Paradoxul este ca atunci cand facea diverse deplasari in strainatate unde avea intalniri cu reprezentantii UE nu-l baga nimeni in seama…se invartea ca un titirez pe acolo si nu se oprea numeni sa stea de vorba cu el…si apoi…brusc a devenit atat de interesant pana si pentru americani.Dumneavoastra stiti mai bine decat noi dedesupturile politicii …noi oamenii simplii nu ami avem nici sperante.Va multumim pentru tot ,cred cu tarie in revenirea Dumneavoatra in viata politica.

 42. 42 Maximmouse august 22, 2012 la 12:07 pm

  @Doru Coarna!

  In privinta prezentei la vot , nu ai avut dreptate .

  In postarea ta de azi : AI DREPTATE!

  Asa. Mai putin globalizarea….:) 🙂

  + din nou stimata noastra gazda se dovedeste neinspirata in alegerea oamenilor….ana cojocaru , ultimul exemplu de calibru .

  Cu stima

 43. 43 silvia, august 22, 2012 la 12:11 pm

  @ Porthos, singura constructie de dreapta viabila din Romania este PNL, la momentul oportun isi va ocupa palierul,

  Nici un om cu scaun la cap nu a avut vreo asteptare de la cei doi, orice emanatie venita de la presedintele demis este otravitoare cel putin pana in 2014, iar ei stiu asta, acesta este si motivul pt care arunca pe orice frecventa gogosi de genul, nu plec acum fiindca vreau sa castig la toamana,

 44. 44 angelaglobal august 22, 2012 la 12:26 pm

  Mi-a placut faza cu UE iti baga mana sub fusta …

 45. 45 Ovidiu august 22, 2012 la 12:57 pm

  @geroge .. „In opinia mea Ponta ne-a vandut ”

  nu cred ca primit ceva, ca fost cumparat, ci doar ca e un om slab, intimidabil si a cedat la presiuni, nu capabil sa joace tare jocuri cu mize asa de mari, nu e un politician de anvergura (cum e, de exemplu, Viktor Orban desi Ungaria are au doar 10 mil populatie..
  Scriam aici la inceputul lui iulie cand a inceput suspendare Ponta „s-a lansat intr-o cursa kamikadze”…ei acum (21 august CCR) masina pilotata de Ponta s-a oprit in pomul proverbial

 46. 46 Liliana august 22, 2012 la 1:14 pm

  Toata aprecierea mea…

 47. 47 blogideologic august 22, 2012 la 1:50 pm

  Comentariul unui anonim la articolul lui Andrei Cornea http://www.revista22.ro/antonescu-537i-departamentul-de-stat-17203.html +Nu mă duce capul! Io pur şi simplu nu înţeleg, să traduci Horkheimer şi Adorno, şi să faci apologia suprastructurii juridice şi a statului, e chiar de tot! Să nu reţii nimic din Rousseau cu a sa maximă din ,,contractul social”: ,,Să transformi puterea în drept, şi supunerea în datorie”, adică să nu înţelegi că nici o guvernare nu rezistă dacă oamenii nu o mai consideră legitimă în forul lor interior …, e ceva putred la intelectualul Andrei Cornea!+

 48. 48 blogideologic august 22, 2012 la 1:57 pm

  @ Silvia spune : “inainte popor al nostru!”
  Camille Desmoulins tradus ?

 49. 49 Socrate august 22, 2012 la 2:44 pm

  Excelent editorial. Felicitari. Grupurile de interese private pe care le reprezinta Baroso si unii din conducerea CE si grupurile de interese private pe care le reprezinta Gitzanstein si anumiti demnitari din administratia SUA au considerat ca aceste interese le sunt cel mai bine reprezentate si aparate de numitul TB. Spun interese private pentru ca interesul politic al UE si ale SUA nu este in nici un caz cresterea exploziva a numarului euro-scepticilor si al numarului anti-americanilor, efecte perverse ale sprijinului desantat acordat lui TB impotriva a cel putin 7.4 milioane de romani. Din pacate pentru Romania, aceste interese private, in esenta acapararea economiei si a resurselor minerale ale Romaniei sunt in totala contradictie cu interesul national. Numai din acest motiv si numitul TB trebuie demis de urgenta. Coabitarea cu TB este imposibila. Chiar daca TB va juca comedia pacifismului si a coabitarii, organele lui represive – procuratura, justitie, serviciile secrete, DNA, ANI, CSM, etc., vor actiona “independent” ( nu-i asa ?), impotriva USL-ului si a opozitiei. Cum va coabita TB cu guvernarea USL se vede din betele in roate pe care le pune CSM-ul numirii doamnei Mona Pivniceru ca ministru al justitiei. Sa vedem daca Victor Ponta si Crin Antonescu vor izbuti sa o numeasca ministrul justitiei. Cred ca USL-ul ar trebui sa amane intrunirea Parlamentului pana dupa numirea ministrului justitiei. Nici Constitutia nici vreo lege nu impun o limita de timp.

 50. 50 M.Voicu august 22, 2012 la 2:45 pm

  Rezultatili cui
  ZF, Politicã, astăzi, 10:23, Autor Andi Manciu, înscrie ” Preşedintele CCR: Nu noi am stabilit rezultatul referendumului; BEC a numărat, noi am constatat”
  Cotidianul.ro , Miercuri, 22 august 2012, 14:59, Jud.Predescu: ”Luaţi datele de la Guvern şi vedeţi cât sunt de limpezi”.
  Date reconstituite de Guvern la cererea CCR, ”nu au fost gãsite” de guvernele Boc şi MRUngureanu la timpul lor, deşi trebuiau sã le aibã actualizate pentru alegerile locale din 10 iunie 2012 conform calendarului electoral al acestui an şi HG nr.140 din 16-03-2012 privind stabilirea datei de desfãşurare a alegerilor pentru autoritãţile administraţiei publice locale, şi BEC trebuia sã le aibã actualizate conform cu legea – faţã nu sunt independenţi ❗ – i-am plãtit – asta e plata nedatoratã !

 51. 51 silvia, august 22, 2012 la 3:36 pm

  @blogidelogic, spre rusinea mea nu stiu cine este, am spus-o fiindca asa am simtit, mi-as fi dorit sa spun de fapt, popor al meu nu te opri acum, nu pot sa cred ca poti sa cazi atat de usor in cursa, nu pot sa accept ca poti renunta atat de usor,

 52. 52 Doru Coarna august 22, 2012 la 3:56 pm

  @ silvia,

  treaba e simpla: 1. clima se deterioreaza accentuat datorita poluarii si dezechilibrelor de tot felul, paduri, desertificare, etc, 2. populatia explodeaza, state asiatice au depasit miliardul, 3. resursele naturale sunt pe sfarsite si 4. resursa mondiala de capital este complet monopolizata, adica scoasa din circuitul economic si depozitata pt a nu se deprecia ca valoare, daca moneda lipseste atunci cursul sau creste si 5. progresul stiintific si tehnologic stagneaza, gratie 4., nu am obtinut fuziunea industriala, nu am gasit resurse pe alte planete sau in ocean.

  Se intelege ca saracia reala face si va face si mai multe ravagii, ca daca Botswana nu isi poate hrani copiii ne-am obisnuit, dar sa vezi cand nu vor mai putea Italia, Franta…

  Singura solutie este o autoritatea mondiala absoluta, suverana, care de ex. va lua aurul de la Rosia Montana si va fabrica din el elemente IT, protectii la navele spatiale, aparatura medicala, etc.

  Daca Rosia Montana va fi exploatata de noi, ce crezi ca se va intampla? Pai iiti dau eu scris, jumatate din aurul extras se va fura, tot de catre politicieni, iar cealalta jumatate o vom vedea la gatul si urechile amantelor lor. Pe cand asa, aurul va merge acolo unde va fi folosit cu cap, in domenii care extind speranta de viata a speciei umane, ca ultima sansa pana cand vom fi reusit sa stapanim fuziunea controlata, hrana artificiala, expansiunea civilizatiei umane in Univers, pana eradicam bolile periculoase, etc.
  Castigam timp, ca specie. Altminteri, iata ca natura se cam grabeste sa ne extermine, ca pe orice specie care nu se mai poate adapta schimbarilor. Mai prost este ca rasa alba, cea mai novatoare dintre rase, este si cea mai fragila in raport cu incalzirea globala. Cine va mai asigua progresul in IT, cine va mai construi avioane, masini, pluguri, tractoare, nave, Nigeria?

  Evident, cedarea resurselor se face odata cu cedarea suveranitatii, si apoi cu disparitia definitiva a acesteia, alta cale nu e. Nu place, dar trebuie facut, sau disparem ca specie.

  Chestia pare a fi indepartata, dar nu-i! Omenirea, asa cum este ea acum, se va autodistruge cam prin 2060 cel tarziu, cand va incepe si extinctia biologica. Cea economica a inceput de 40 de ani prin insuficienta alimentara, foamete.
  Iar daca azi se deranjeaza pietele, in 2-3 zile populatiile vor umbla ca nebune pe strazi vanand ocazii, cu arma in mana! Chestiile astea se petrec fulgerator, pana te dezmeticesti banii devin simpla hartie iar hrana dispare.

  Nu-i de joaca, suntem in criza mare de timp iar natura nu ne mai ajuta.
  Evident, sunt extrem de multe de spus si mai ales de facut, dar asa, ca lectura de cantonament, ajunge.

 53. 53 Doru Coarna august 22, 2012 la 4:07 pm

  @ angelaglobal,

  mda, si problema e ca nu o tine mult acolo…

 54. 54 blogideologic august 22, 2012 la 5:01 pm

  @Silvia
  Camille Desmoulins : „Aux armes citoyens!”. Excerpt din discursul ţinut cetăţenilor Parisului la 12 iulie 1789, în faţa palatului regal.

 55. 55 Maria august 22, 2012 la 5:28 pm

  M-am uitat la UE, America, la lumea asa zis democratica – ca la soare…acum imi dau seama ca nu merita defel consideratia noastra; sunt egoisti si falsi , nu respecta valorile democratice; referendumul romanilor de demitere a lui basescu , chiar daca a fost invalidat, este o palma pe obrazul gros al reprezentantilor de varf ai UE; sunt mai demni cei 7,4 milioane de romani a caror vot si sperante au fost calcate in picioare decat invingatorii/paturicii- nu am cuvinte sa descriu aceasta specie denaturata fara Dumnezeu si tara, calauzita de interese meschine si de o rautate bolnava.

 56. 56 Luminita Arhire august 22, 2012 la 5:48 pm

  Simplul fapt de a deschide Jurnalul National si de a gasi un amplu articol semnat Adrian Nastase in cuprinsul sau mi s-a parut o intoarcere la normalitate -o normalitate cu care nu m-am mai intalnit demult .
  Ziua de 21 august 2012 a fost infioratoare pentru multi -oamenii au plans , au huiduit , si-au descatusat ura , fara a reusi sa-si indeparteze de pe obraz urma de saliva lasata de scuipatul abject al Curtii Constitutionale . Care Curte ? care Constitutie ? Tavalitul legilor prin mocirla a devenit in Romania regula si nu exceptia , si asta incepand cu procesul Trofeul Calitatii ; cred ca atunci s-a deschis sezonul la violari grosolane ale legii – daca s-a putut cu Adrian Nastase , se poate cu oricine , oricand , oricum . Se poate cu 7 500 000 de cetateni . Probe de sfidare nerusinata chiar astazi ( si ziua nu s-a terminat !) : madam Cojocaru afirma cu emfaza ca ea nu a spus niciodata ca referendumul trebuia anulat iar madam Kovesi ne povesteste cu un umor negru vecin cu sadismul ca procurorii ancheteaza mai ales cazurile in care s-a reclamat impiedicarea cetatenilor de a participa la vot si nimeni-nimeni-nimeni nu i-a intimidat si nu i-a intrebat pe votanti cum au votat – simplu , oamenii aceia ridicati de prin sate , cu citatii scrise in strada , pusi sa jure pe Biblie in fundul gradinii , toti acestia mint !
  Greata imi intoarce stomacul pe dos – ” reteaua ” se lafaie astazi transparenta , peste intreaga tara – cuiburi de gandaci in fruntea fiecarei institutii , o armata de gandaci scarbosi , care stau inghesuiti unii -in -altii pana in ziua cand cineva le zgandareste culcusul ; abia atunci ies la iveala si se imprastie murdarind totul – negri , latareti , vioi , focare de infectie , nascuti din ” bube , mucegaiuri si noroi ” .
  Daca mi-ar fi spus cineva acum 22 de ani ca aici vom ajunge cred ca l-as fi considerat un nebun de legat .

 57. 57 silvia, august 22, 2012 la 6:35 pm

  @ multumesc blogideologic,am aflat, asta am facut pana acum.

  @ Doru Coarna, ai dreptate, treaba este simpla: dar, clima a suferit profunde transformari si dezechilibre inca de la facerea lumii, totul a fost intr-o continua miscare. La fel si populatia, resursele si progresul stiintific si tehnologic, inclusiv cel destinat explorarii noilor resurse, de altfel toti acesti factori s-au gasit intr-o relatie direct proportionala, cam pana revolutia industriala. La fel Dorule, au existat intotdeauna copii care au murit de foame, au existat boli grave, catastrofe naturale sau sociale, si atat de multe razboaie, numai fiindca niste minti bolnave au distorsionat visul unor idealisti, numai fiindca ideologi precum Naisbitt, Tofler sau Brzezinski de ex, nu-mi vin altii in minte acum, m-am gandit la ei fiindca tot am dicutat in ultima vreme despre globalizare, sat global sau cine stie ce autoritati mondiale supreme, suverane, s-au gandit ei ca au gasit solutia suprema la problemele omenirii, numai ca Dorule, asa ceva nu se poate, fiindca este simplu, natura inclusiv cea umana, este cel mai inteligent si performant sistem cu o capacitate incredibila de control si de recuperare, toate problemele enumerate de catre tine au aparut tocmai din cauza unor indivizi care au neglijat forta naturii, si au platit si vor plati in continuare. Treaba nu este la fel de simpla in schimb in cazul sistemelor state, de ce, asta nu este complicat, din cauza proastei alegeri a oamenilor a conducatorilor, din cauza himericei modalitati de alegere a acestor conducatori, si ma refer la marea prostie numita marketing politic care in opinia mea nu inseamna decat manipulare, minciuna, diversiune, de a asta draga Dorule au aparut atat de multe probleme, asta este pe departe una dintre problemele cele mai grave ale omului modern, de capacitatea de a conduce un grup, doua grupuri, un organism sau un mare ansamblu de organe, depinde intr-o destul de mare masura viitorul natiilor si a resurselor, ale pacii si stabilitatii in regiuni, si la nivelul intregii planete.

  ps. ne planegm de CE si de barosso si de merkel, ce-am facut in momentul in care Grecia a incercat sa ceara institiei, demnitate si tratament egal pt cetatenii sai, am stat si ne-am distrat cu e-mailuri trimise din germania in care ne vorbeau despre cetateanu gras din Grecia care si-a dorit si el acelasi nivel de trai cu a celorlalti membri ai UE, si sa nu-mi spui ca nu a muncit sau ca au furat sistemul, Dorule, despre asta-i treaba, in timp ce noua ne-au cerut sacrificiu, si un papagal venea pe televiziunea publica sa ne spuna, ce inseamna asta, acei cetateni au avut un trai normal, au fost respectati si nu au muncit mai mult decat noi Dorule, de ce, vrei sa vina autoritatea mondiala suprema, pune mana pe ciomag Dorule si lasa autoritatile mondiale, vin alegerile, spune cetatenilor, sa-i intrebe direct ce stiu sa faca si care este proiectul pt comunitatea lor si pt tara, nu sa se uite la horoscop sau in vreo fituita care scrie numai mizerii despre un om poate capabil,

 58. 58 Sami august 23, 2012 la 12:08 pm

  Si eu am devenit eurosceptica . Am senzatia ca UE a fost creata pentru a cultiva haosul econimico-financiar . Iar haosul sa fie apoi o motivare la instaurarea dictaturii si disciplinei dictatoriale impuse de cativa din grupul Bilderberg . Am fost cu totii inselati , tradati . Asta cred eu acum .

  Am fost optimista cativa ani , crezand , desigur in naivitatea mea , ca UE are un scop de unire a unor interese , pentru ca si cetatenii UE si firmele sa poata sa duca o viata decenta , respectiv sa se dezvolte … .

  Concluzia este ca totul s-a facut si se face pentru a iesi planurile mentionate in asa zisele teorii ale conspiratieie .

  Pacat ca nu s-au trezit inca toti cetatenii . Faptul ca multi dintre cetateni inca dorm , le va permite acestor monstri sa isi dezvolte mai departe planurile marsave , tradarile , hotiile , manipularile , politicile de saracire si implicit conducere in sclavie a majoritatii .

 59. 59 Doru Coarna august 23, 2012 la 1:40 pm

  @ silvia,

  tu ai dreptate, natura stie ea sa se reechilibreze singura, problema este ca s-ar putea sa nu tina cont de noi, de omenire. Mai ales ca noi nu suntem parte a vreunui lant trofic, ci suntem la capetele tuturor lanturilor trofice, noi mancam si consumam totul, indiferent. Asta-i si motivul pt care noi am devenit specie dominanta, suntem extrem de versatili in privinta hranei. O oaie moare daca nu are iarba, un leu carne, noi insa o dam pe peste, pe fructe, radacini, pe balarii… Suntem dati naibii, dar nu mai mult decat natura.

  Solutia pt noi cred ca ar fi sa tragem jaluzelele si sa ne apucam de munca, cu seriozitate si naduseala, dar asta numai dupa ce facem imposibila smangla, altminteri iarasi vom munci degeaba. Cat despre resurse precum RM, putem sta linistiti, nu ne va intreba nimeni daca vom vrea sa le dam, ni le vor lua si basta. Ca penalizari pana la urma, ca nu vom putea noi achita creditele.

  Apoi, nu cred ca punerea in functii pe baza de examene ar functiona, sa-ti dau un exxemplu: intr-o misiune spatiala Apollo, in drum spre Luna, un aparat nu a pornit iar misiunea era in pericol de a se intoarce acasa fara debarcare. Unul dintre baieti s-a enervat si a dat un pumn in comutatorul respectiv, iar aparatul a pornit docil si a mers perfect pe durata intregii misiuni! Ori, intelegi, un cosmonaut model sau un academician s-ar fi zgait zile intregi si totul se ducea naibii, trebuie inventivitate, ingeniozitate, curaj, chestii d-astea care nu se invata ci le ai sau le furi, tot asa cum pe vremuri ucenicul fura meseria.

  Nu trebuie nici cautata si nici impusa perfectiunea, asa ceva nu exista decat in actul Creatiei si la mama Natura, tot ce face omul este perfectibil, dar barem sa faca ceva! O tara nu poate trai din politica, un om da, o tara nu.

 60. 60 Marian Nicolae august 23, 2012 la 7:04 pm

  Mda, problema este ca nu multi de pe aceasta planeta pot functiona la un alt nivel si o alta frecventa care duce la o alta perceptie a realitatii…

  Inteleg prin acest lucru faptul de a putea prevedea cum se vor intampla lucrurile peste cateva zeci de ani.

  Unii dintre noi pot face acest lucru, cu pretul multor neuroni ucisi in acest proces de gandire intensa…

  Noroc ca s-a descoperit ca acesti neuroni se regenereaza in timp.

  Eu, cu neuronul meu stingher zic ca lucrurile se pot aseza pe fagasul lor normal numai prin dialog.

  Un dialog clar, dar in nici un caz un dialog cu PDL-ul care nu este decat un chelner….inteleg o discutie clara nici macar cu seful de sala ci cu patronul lantului de restaurante unde ne servim foie gras-ul….

  Hm, ce ziceti???

 61. 61 Pali august 23, 2012 la 8:05 pm

  ,…sa inteleg ca, ati fost candva fan Barosso? Daca da,…e nasol rau de tot !


 1. 1 Adevărata dreptate e a celor mulți | Teologie pentru azi Trackback pe august 21, 2012 la 7:27 pm
 2. 2 Cum am devenit barroso – sceptic… | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe august 21, 2012 la 9:49 pm
 3. 3 Puncte pe i: Despre cauze, institutii si oameni « Fragmentarium Politic Trackback pe august 23, 2012 la 7:51 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: