Fabula „Lăudatul, lăudătorii şi cei 20 de milioane de păgubiţi”

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

30 Responses to “Fabula „Lăudatul, lăudătorii şi cei 20 de milioane de păgubiţi””


 1. 1 dorian65 mai 30, 2012 la 9:35 am

  Bun acum au venit la putere ai dumneavoastra se va schimba ceva?Nu,nu cred !La conducerea institutilor vor fi numiti manageri tot pe principii politice si asa mai departe in continuare.Noi prostimea trebuie sa platim oalele sparte.Asa a fost in toata istoria Romaniei si asa va fi.

 2. 2 demneura mai 30, 2012 la 10:49 am

  Ţţţţţţţţţ, dom’ Năstase încerci s-o piteşti după deget şi n-ai cum deoarece este mai groasă decât degetul şi tot se vede!
  – Oricine tastează „lăzescu” şi dă [search] cu orice motor de căutare descoperă toate escrocheriile acestui GDS-ist oportunist.
  – Oricine tastează „lăzescu” şi dă [search] cu orice motor de căutare descoperă că în TVR au fost aduse de la Iaşi toate loazele din camarila lui Lăzescu!

  Şi mai am o observaţie de făcut.
  Eu înţeleg că matale dom’ Năstase eşti un „elegant în ale exprimării”, dar asta nu înseamnă că trebuie să ocoleşti adevărul că o dai în manipulare.
  Nu încerca să substitui elgant substantivele AMANT şi LOCOTENENT cu substantivul CLONĂ.
  Adică cum vine asta:

  „Programele de ştiri, croite partizan de Rodica Culcer, sunt populate, în continuare, cu clonele Monicai Macovei (Laura Ştefan, Dan Tapalagă etc) şi ale sinecuriştilor PDL de la Bruxelles, oferind doar înverşunare şi ură…….”

  ????????????
  Chiar vrei să ne prosteşti pe toţi şi să ne spui că deontologul Dan Tapalagă nu este locotenentul Monicăi Macovei-Gherghescu şefa mafiei din Justiţia Română?
  Chiar vrei să ne prosteşti pe toţi şi să ne spui că deontologul Dan Tapalagă nu este amantul Monicăi Macovei-Gherghescu şefa mafiei din Justiţia Română?
  Ţţţţţţţ, nu-i frumossssss!
  Prosteşte-i te rog pe USL-iştii tăi!
  Pe noi talibanii lui Băsescu scuteşte-ne!

  CĂ NOI ŞTIM EXACT CINE SUNT MONICA MACOVEI-GHERGHESCU ŞI DAN TAPALAGĂ!

  Îmi permit să postez aici şi scrisoarea deschisă invocată în interviu:

  Scrisoare deschisă către domnul Traian Băsescu

  Acum şapte ani, la presiunile dumneavoastră şi ale subordonaţilor politici, am demisionat din funcţia de preşedinte-director general al TVR. La acel moment, făceam o fotografie sumară a situaţiei în care lăsam televiziunea publică: 20 de milioane de euro profit net pe anul 2004, 17 milioane de euro în conturi, sub 3.000 de angajaţi, spaţii de producţie şi de birouri nou construite (mii de metri pătraţi), procesul de retehnologizare într-un stadiu avansat, operaţiunea de rebranding – o reuşită pe plan intern şi internaţional, poziţia doi-trei în topul naţional al audienţelor TV şi, cel mai important, faptul că angajaţii redobândiseră mândria de a lucra în TVR. Televiziunea Română devenise „imaginea timpului său”, ajungând o instituţie puternică şi respectată.

  Astăzi, Televiziunea Română, pe care aţi aservit-o şi aţi umilit-o cum niciodată nu s-a mai întâmplat, înregistrează pierderi economice uriaşe, cumulează datorii de aproape 150 de milioane de euro, personalul este supradimensionat (3.500 de angajaţi) prin angajarea ziariştilor obedienţi şi oferirea de sinecuri clientelei politice, audienţele sunt prăbuşite (tronsoane lungi de timp cu audienţe zero), este decredibilizată şi lipsită de respect public, iar lista dezastrelor poate continua. Un amănunt: actualul preşedinte-director general, Alexandru Lăzescu, a fost numit de dumneavoastră personal.

  Cine e vinovat de ce s-a întâmplat în aceşti şapte ani? În primul rând Traian Băsescu. Aţi dispus aservirea TVR cu orice preţ, ordinul fiind executat de Mona Muscă şi Raluca Turcan, ajutate de un şir lung de cozi de topor, ce au beneficiat de colaborarea unora dintre şefii TVR şi de susţinerea unor acoperiţi din presă. Băsescu-Muscă-Turcan este triumviratul care a declanşat distrugerea TVR. Punând conducători incompetenţi, aţi obţinut garanţia fidelităţii lor, iar, ca recompensă pentru slugărnicie, le-aţi dat mână liberă la jaf.

  Problema depolitizării TVR v-a fost doar un subiect de campanie electorală. După alegeri, v-aţi întrecut înaintaşii, subordonând-o politic şi mai mult, ca de altfel pe toate celelalte instituţii publice. Tot ce aţi reproşat cândva altora aţi făcut înzecit odată ajuns la putere: „corupţie la vârf”, trafic de influenţă, politizare excesivă, nepotism, impostură etc.

  Aţi câştigat alegerile din 2004 cu sloganul „Dreptate şi Adevăr”. În fapt, lucrurile au fost exact pe dos, guvernarea dumneavoastră a stat sub semnul nedreptăţii şi al minciunii, pe fundalul unei stări conflictuale pe care aţi avut grijă să o alimentaţi permanent. Sloganul mai potrivit ar fi fost „Jaf şi incompetenţă”, pentru că în TVR, ca în întreaga ţară, asta s-a petrecut. Este uluitor cum în numai şapte ani au fost prădaţi aproximativ 150 de milioane de euro! Iată „eficienţa” regimului Băsescu şi felul în care s-a concretizat mult clamata „modernizare a statului”. Multiplicând situaţia dezastrului din TVR la realitatea celorlalte instituţii publice, avem dimensiunea ororii unei politici de destabilizare a structurii de rezistenţă pe care stă orice stat suveran. Dumneavoastră vă aparţin cuvintele care sună ca un blestem: „statul nu mai poate fi responsabil pentru fiecare dintre cetăţenii săi”, ce au declanşat cel mai crunt individualism, maximizând indiferentismul social. În fapt, aţi militat pentru un stat iresponsabil, condus de indivizi responsabili doar pentru propria lor îmbogăţire şi preocupaţi să-l menţină captiv cu orice preţ.

  Nu aţi fost un preşedinte-jucător, ci un preşedinte-distrugător, spre nenorocirea multor români. Veţi spune că nu aţi făcut totul de unul singur, că la ruinarea sistemului public (mass-media, sănătate, învăţământ etc.) şi la haosul general din administraţie au contribuit şi alţii. Sigur că nu aţi demolat solitar, dar cei care v-au pus planurile în fapte au fost aleşi de dumneavoatră dintre fidelii incompetenţi şi şantajabili, deci uşor de controlat într-un sistem structurat după reguli mafiote, România cotropită fiind sistematic spoliată şi siluită. Dacă CSAT ar funcţiona normal, ar fi trebuit de mult să se autosesizeze de pericolul pe care l-aţi reprezentat pentru România.

  Cine ştie de cât timp va fi nevoie să se repare dezastrul pe care îl lăsaţi în urmă? Sunt stricăciuni care nu vor mai putea fi vreodată îndreptate. Aţi degajat atâta ură împotriva propriei ţări, încât epoca Băsescu va rămâne în amintire ca un coşmar, trauma războiului pustiitor pe care l-aţi purtat aiurea cu propriul popor, o calamitate pe care aţi abătut-o asupra României într-o perioadă istorică în care i-ar fi putut fi mult mai senin. Niciodată nu au fugit din propria lor ţară atâţia români, niciodată n-am trăit atâta dezrădăcinare. De data asta, răul cu care românii s-au confruntat a fost nu numai imens şi perfid, dar a venit din interior, de aceea şi doare atât de tare, iar răul poartă numele dumneavoastră, domnule Traian Băsescu.

  Dincolo de durerea de a vedea distrusă munca mea şi a colaboratorilor mei din TVR, vă sunt recunoscător pentru că, încercând să-mi faceţi rău acum şapte ani, mi-aţi făcut un mare bine, determinându-mă să mă întorc la vechile mele preocupări, departe de mizeria fizică şi morală care a înflorit, sufocând ţara în epoca Băsescu şi, pentru asta, vă mulţumesc.

  Valentin Nicolau
  28.05.2012

  PS Rog am fi scuzată exprimarea la a doua singular dar eu mă enervez rău şi-mi bag chişioru-n ea exprimare elegntă dacă cineva încearcă să-mi inducă că un locotenent este o clonă şi că o clonă nu-i amant!

 3. 3 Marcus mai 30, 2012 la 11:05 am

  Daca-i Vreti, Dati-i In Consemn La Frontiera, Daca Nu, Nu!

  Basescu ak Cinzeaca Gatlej de Aur:- Mama ei de viata, iar ma pun astia pe drumuri, sa-i caut si-n gaura de sarpe!

  “Motivul audierii a fost misterioasa dispariţie a lui Codruţ-Alexandru Marta, fostul şef de cabinet al lui Blejnar şi un apropiat al liderului PDL Arad, Gheorghe Falcă, cel care de altfel l-a şi propus pentru funcţia de la ANAF. Numele lui Codruţ Marta a fost vehiculat de mai multe ori, de-a lungul timpului, în legătură cu diverse cazuri de contrabandă şi fraudă. Ieri, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a dispus darea în urmărire naţională a lui Codruţ-Alexandru Marta. „La data de 25 mai, IGPR, prin Direcţia de Investigaţii Criminale – Serviciul Urmăriri, a dispus darea în urmărire naţională a lui Marta Codruţ-Alexandru, de 38 de ani, persoană dispărută. Poliţia a fost sesizată vineri de dispariţia în împrejurări suspecte a lui Marta Codruţ-Alexandru de către soţia acestuia, care a precizat că ultima dată soţul ei a fost văzut în 21 mai”, se arată în comunicatul Poliţiei.”
  Puterea.ro

  Nici n-a venit inca toamna cand USL-ul, in urma alegerilor, ca un bun gospodar, sa se apuce de curatat putregairule pedeliste de prin pomii livezilor noastre mioritice si iata ca si in conditiile in care guvernul Ponta a initiat o verificare de suprafata a activitatii unor ministere ai caror sefi au avut acces nelimitat la borcanul cu miere al banului public, subiecti abia dati in parg de primavara, cad cu zgomot din pomi si iau calea pribegiei si a necunoscutului, lasand in urma gauri mai negre decat cele mai intuncecate mistere ale Universului. Dar nu toata lumea fuge, nici gand!
  Spre exemplu storfetu’ national, Elena Udrea, fara sa fie intrebata sau acuzata de cineva, doar auzind ca noul ministru al Turismului si Dezvoltarii are de gand sa aduca specialisti in ale finantelor pentru a descoperi misterul gropilor din superpartia de milioane de Euro din Poiana Brasovului sau a piscinelor fara apa, a terenurilor de fotbal in panta, bune doar iarna ca partii pentru sanius sau a telegondolelor nefunctionale, a sarit de partea dorsala in sus acuzand in dreapta si-n stanga, dezvinovatindu-se cu patos si aplicat, laudandu-si totodata ispravile guvernarii care vor ramane de exemplu pentru viitorime in cartile de istorie, in timp ce ea nici macar cum se numeste noul ministru care i-a luat locul nu stie.
  Cat despre meciul de box organizat de ea din fonduri europene, este o minciuna sfruntata, ea nici macar n-a stiut ca Bute va boxa in tara, cine vrea sa afle mai multe nu are decat sa-l intrebe pe Obreja.
  Si cand te gandesti ca toate astea se intampla cand inca la Cotroceni troneaza Uciga-l Toaca cu drept de viata si de moarte asupra procurorilor Codrutei si ai lui Morar. Sa te tii, neica, halimai justitiar cu strigaturi si bocete traditionale romanesti, dupa suspendarea chiombalaului si debarcarea celor doi “vigilantes” ai acestuia.
  Abia astept si cred ca nu este roman de buna credinta in aceasta tara care sa nu gandeasca asemanator si cu nerabdare la momentul inceperii fenomenului de “Jos Mafia Baseasca” din Romania si la aplicarea, in sfarsit, a legilor tarii pe principiul constitutional conform caruia “Nimeni nu este mai presus de lege!”.

  A-nceput de ieri sa cada cate-un sef de cabinet
  Bine copt, cu seu la punga, leu furat de la buget,
  De cum cade se ridica si o pune brusc de o fuga
  Peste granita, oriunde, potera sa nu-l ajunga.

  Oamenii lui chiombu voda, unsi sa stranga banu’ tarii,
  L-au strans pentru ei in conturi, asi in ale adunarii,
  Chemati azi sa se se explice de unde asa osanza
  Fug si lasa vorba-n urma ca n-ar fi o mare branza.

  Sub protectia inalt,calduta a pulpanei domnitoare
  Au strans averi colosale pentru traiuri viitoare.
  Singura grija ramasa cand o taie-n patru zari,
  Ar fi gandul d-extradare de departe peste mari.

  Altfel au furat ca-n codru, chiombu le-a tinut de sase
  Banii stransi din contrabanda au luat drumul dupa vase,
  Iar in loc de o regina banuita c-a luat grosu
  Azi avem casa regala denumita “Eu mi-s hotu !”.

 4. 4 demneura mai 30, 2012 la 11:17 am

  Şi dacă îmi este permis vreau să las aici un mesaj pentru Andreea Pora:

  Andreea Pora referitor la emisiunea de aseară în care spuneai că MRU va încerca să readune dreapta vreau să ţi spun aici următoarele:

  NOI CEI CARE NU SUNTEM DREPTACII LUI SOROS CI SUNTEM ADEVĂRAŢII DREPTACI AI ROMÂNIEI, NU NE VOM ADUNA CU VOI!
  NU NE VOM ADUNA CU VOI DEOARECE CU TOATE V-AM VOTAT ŞI V-AM APĂRAT CA PE NIŞTE OULEŢE FABERGÉ, NE-AŢI ÎNŞELAT! NE-AŢI MINŢIT!

  (am spus „ouleţe Fabergé” deoarece tocmai s-au împlinit 166 ani de la naşterea vestitului ouălog Peter Carl Fabergé; fac menţiunea că şi ăstuia i-au numărat ouleţele….).

  Deci:
  ANDREEA PORA, CIOCU’ MIC TRĂDĂTORILOR! V-AŢI TRĂDAT ELECTORATUL!

 5. 5 Marian Nicolae mai 30, 2012 la 12:12 pm

  Dreptul la jaf. Foarte bine spus.

  S-o zicem pe englezeste, ar suna Licence to rob…nu de alta, dar de acolo a venit ”dezlegarea” la jaful planetar….

  Ma gandesc cine-i va judeca vreodata pe acesti ” white collar crooks”?
  Probabil ca nimeni niciodata, ei vor ramane cu sumele furate iar fraierii cu datoriile… de platit cateva generatii…

  Asa se intampla cand omul nu pune la indoiala TOT ce-l priveste direct.
  Intreaba si ti se va raspunde…poate, daca nu, cauta raspunsul singur si trage concluziile care se impun.

  Potrivit unei zicale americane:

  If it walks like a duck and it quacks like a duck, well…is a duck…

 6. 6 Marian Nicolae mai 30, 2012 la 12:17 pm

  Aici varianta corecta a testului ratei:

  If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck….

  https://en.wikipedia.org/wiki/Duck_test

 7. 7 Marius Mihailescu mai 30, 2012 la 12:17 pm

  Domnule profesor,

  Va doresc succes! Sper din suflet ca presiunile exterioare sa nu influenteze impartialitatea completului care va judeca. Este incredibila ofensiva care s-a pornit si ma doare ca exista oameni care considera normal ceea ce se intampla.
  Mi-as dori ca tipul de analiza pe care il faceti in editorial sa fie facut de fiecare din noi in minte: ce evolutie economica am avut si in timpul caror guvernari, in ce perioada am avut prima crestere, cand au inceput sa creasca investitiile straine, cand au inceput sa creasca nivelul de trai si PIB-ul etc. Din nefericire incompetenta este scuzata de aparitia crizei, iar competenta este pusa pe seama imbunatatirii climatului economic international.
  Desi nu este firesc sa existe astfel de ingerinte, avand in vedere presiunile care se fac, mi-as dori ca aceste cifre sa ajunga si in mainile celor care va judeca.
  Avand in vedere natura comentariului, nu astept un raspuns.

 8. 8 Aya mai 30, 2012 la 12:21 pm

  MONICA MACOVEI A FALSIFICAT DOCUMENTELE DE TRANSPORT IN OPERATIUNEA “TIGARETA II” CU SPRIJINUL LUI VASILE TOCU – DESEMNAT DE TRAIAN BASESCU SA CONDUCA ANCHETA IN CAZUL “TIGARETA II”

  (TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC ARMAMENT, continuare 4)

  Monica Macovei a falsificat documentele de transport in cazul operatiunii Tigareta II (desfasurata pe Otopeni militar in 16/17 aprilie 1998) pentru a mistifica realitatea si a acoperi o operatiune de mare criminalitate transfrontaliera organizata, in care au fost implicati Traian Basescu- avand autoritatea ministrului Transporturilor- si traficantul de armament Viktor Bout- vechi colaborator, in materie, al lui Traian Basescu.
  Monica Macovei era, in epoca, avocat al firmei Business Woman.

  Monica Macovei a falsificat documentele in cazul Operatiunii Tigareta II fiind PREZENTA pe aeroportul miliar Otopeni, cand se descarcau tigarile (ea este femeia care a fost filmata in zona respectiva in acea noapte- si a carei identitate a fost ascunsa cu inversunare, in pofida faptului ca s-a insistat asupra prezentei femeii in acel loc, in acea noapte).

  Documentele falsificate de Monica Macovei au fost predate organelor de cercetare penala de catre Traian Basescu – in calitate de ministru al Transporturilor – devenind proba in Operatiunea “Tigareta II”..

  In fapt, Monica Macovei a falsificat Cargo manifest pentru zborul Air Sofia (prin care au ajuns pe Otopeni militar, in noaptea 16/17 aprilie 1998, tigarile destinate trocului tigari- armament).

  Pentru intocmirea falsului in acte, Monica Macovei a folosit si un formular tipizat, apartinind companiei de transport aerian de stat Olympic Airways, pe care l-a completat de mana, incercand sa lase impresia ca ar fi fost completat de un angajat al firmei de handling Interservice S.A. de pe aeroportul din Atena.
  Monica Macovei, prin acest fals intocmit cu propria sa mana, a vrut sa simuleze ca tigarile veneau de la Atena (in realitate, transportul venea de la Sofia).

  Dincolo de faptul ca Olympic Airways are propriul serviciu de handling si nu „imprumuta” formulare pentru Interservice- si ca nici Interservice nu recunoaste ca acel Cargo manifest ar fi completat de angajatii sai:

  Prin intermediul cui a intrat Monica Macovei in posesia formularului (in alb) tipizat, apartinand companiei OLYMPIC AIRWAYS – mai exact de la biroul companiei din Aeroportul International Bucuresti Otopeni?

  Cel care i-a furnizat Monicai Macovei formularul (in alb) tipizat apartinand companiei OLYMPIC AIRWAYS (in vederea falsificarii documentelor de transport si, astfel, acoperirii unei operatiuni de mare criminalitate organizata) este Vasile Tocu.

  Vasile Tocu, devenit inspectorul sef al Aviatiei Civile, este cel care, prin ordinul nr. 220/25.04.1998, a fost desemnat de Traian Basescu sa conduca ancheta cu privire la evenimentul din 16/17.04.1998 de pe Otopeni militar- “eveniment” cunoscut sub numele “Tigareta II”.

  Colaborarea legata de operatiuni de mare criminalitate organizata intre Vasile Tocu si firma Business Woman- al carei avocat era Monica Macovei- este anterioara momentului “Tigareta II”. In fapt, contrabanda cu tigari (in vederea operarii traficului tigari-armament) desfasurata de Jamal-al Atm si de generalul Florica au “beneficiat” de sprijinul lui Vasile Tocu, cel care avea si sarcina de a-i furniza Monicai Macovei tipizatele necesare pentru falsificarea datelor in vederea mistificarii realitatii contrabandei.
  Acesta este “secretul” promovarii lui Vasile Tocu din functia de comandant adjunct la AIBO (pe care o ocupa in 1996) pe functia de inspector sef al Aviatiei Civile (doi ani mai tarziu). In fapt, traficul tigari- armament -si descarcarea tigarilor din avion fara a fi vamuite se petreceau “intamplator” in turele lui Vasile Tocu (ceea ce a fost proba “fidelitatii” sale). Tigarile cu destinatia Business Wiman erau descarcate din avion fara a fi vamuite si, apoi, incarcate in autovehicule- actiunea desfasurandu-se la platforma cargo a AIBO, la 10 m de sediul punctului vamal.
  Documentele de transport erau falsificate de Monica Macovei- avocat al firmei Business Woman- care era prezenta in zona respectiva.

 9. 9 Karakas mai 30, 2012 la 12:39 pm

  Eu ma asteptam la controale imediate ale DNA la TVR, dar probabil majoritatea resurselor sunt ocupate cu dosarele dvs.

 10. 10 gala mai 30, 2012 la 12:40 pm

  @Aya
  Nimic nu m-ar bucura mai mult ca aparitia dovezilor (pastrate cu grija, cine stie pe unde),care sa confirme tot ceea ce ai postat ! Mi-e tare teama insa ,ca vor aparea mult prea tarziu,cand probabil,nu se va mai putea face nimic…

 11. 11 Aya mai 30, 2012 la 12:43 pm

  ELUCIDAREA MISTIFICARII REALITATII IN PRIVINTA DOSARULUI “TROFEUL CALITATII” DE CATRE DNA;
  CEL CARE A DEMONSTRAT ADEVARUL ESTE AMENINTAT DESCHIS DE PROCURORII DNA

  Adrian Balaban Grajdan, colonel (r ) de Armata a depus, in 23 mai 2012, documentele necesare prin care ISC NU se (mai) constituie parte in dosarul “Trofeul Calitatii” intrucat institutia nu a fost prejudiciata. Mai clar, prejudicial invocat de procurori NU exista (lucru certificat, de altminteri, si de documentul intocmit de cei doi experti independenti).

  Colonelul (r ) Adrian Balaban Grajdan, care conducea Directia Legislatie din ISC, este cel care- conform propriilor declaratii- in 2006, fusese imputernicit (evident, de ISC) sa depuna documentele referitoare la Trofeul calitatii transmisese.

  In 2008 in baza unei declaratii si fortandu-se aberant interpretarea legii, s-a considerat ca ISC se constituia parte in dosarul Trofeul calitatii (si prin care solicita recuperarea prejudiciului- de fapt, inexistent).

  In septembrie 2008, ISC a emis catre DNA (LA SOLICITAREA DNA!!!) o adresa, referitoare la cazul “Trofeul calitatii” in care se mentionau urmatoarele (citez):
  „Raportul de constatare intocmit de catre Serviciul specialisti din cadrul DNA indica faptul ca incalcarea unor prevederi legaloe, ca efect al activitatii economice derulate pentru organizarea evenimentului si acordarea Trofeului Calitatii in Constructii – 2004, a condus la crearea uni prejudiciu material Inspectoratului de Stat in Constructii – ISC pentru care institutia noastra se constituie parte civila”.
  Adresa era semnata de directorul general al ISC – in epoca Ioan Sorin Malinescu (demis in 2009 si reincadrat pe functie in baza deciziei instantei).

  Mult mai interesanta este, insa, istoria emiterii acelei adrese (catre DNA la solicitarea DNA).
  In realitate, in documentele ISC NU exista inscris vreun prejudiciu in urma Trofeului calitatii – 2004- pur si simplu pentru ca acel prejudiciu nu existase.

  In 21 iulie 2008 col. (r ) Adrian Balaban Grajdan i-a fost repartizata adresa DNA inregistrata la ISC sub nr. 6661/21.07.2008 prin care procurorul sef Sectie al DNA Dorul Florin Tulus si procurorul Danut Volintiru au solicitat institutiei sa comunice daca intelege sa se constituie parte civila in procesul penal din cazul cunoscut publicului sub numele de „Trofeul Calitatii”.
  In urma solicitarii de puncte de vedere legale in raport de solicitarea DNA, avand in vedere ca Adrian Grajdan constatase ca nu exista in evidenta contabila a institutiei vreun prejudiciu si, mai mult decat atat, nici macar in continutul adresei DNA nu se facea referire despre ce anume prejudiciu ar fi fost vorba, colonelul (r) Grajdan a formulat o adresa de raspuns catre Parchet in care a precizat ca ISC se constituie parte civila in masura in care instanta va retine un prejudiciu.
  Conform propriilor declaratii, col. (e ) Adrian Balaban Grajdan, in elaborarea acestei adrese, s-a consultat cu specialistii DNA, deoarece el fusesem imputernicit sa depuna la DNA toate documentele legate de „Trofeul Calitatii” incepand cu anul 2006.

  Procurorii DNA nu au fost multumiti cu pozitia exprimata, anume ca instanta sa stabileasca daca exista un prejudiciu, precum si cu refuzul de a fi formulat un alt raspuns, motiv pentru care la data de 5 august 2008 directorul Directiei Generale Juridice a ISC a redirectionat solictarea DNA catre Directia Contencios, care la randul ei a solicitat puncte de vedere legale, din nou, de la celelalte directii ale institutiei.
  S-au elaborat o serie de puncte de vedere de catre directiile interne, care au evidentiat ca NU exista prejudiciu, motiv pentru care, la 20 august 2008, directorul general Ioan Sorin Malinescu a comunicat DNA urmatoarele (citez):
  „La aceasta data, ISC nu detine informatii privind determinarea certa a vreunei pagube sau existenta vreunui prejudiciu cauzat de catre persoanele mentionate in adresa dvs (…) de asemenea, in situatia in care DNA constata existenta unor pagube in dauna ISC, va rugam sa ne comunicati intinderea acestora, cu referire la situatiile generatoare, eventual o copie a actului de sesizare a instantei de judecata, in vederea formularii unei cereri de constituire ca parte civila, potrivit art. 15, alin (2) din Codul de procedura penala”.

  DAR
  Neoficial, la ISC a ajuns – la Directia Legislatie din ISC, condusa de Adrian Balaban Grajdan – un CD cu raportul specialistilor DNA pentru ca, ulterior, documentul sa ajunga si pe cale oficiala, fara a fi insa insotit de documente justificative, care sa argumenteze continutul raportului ca atare. Pe scurt, se solicita constituirea ISC ca parte in procesul Trifeul calitatii cu motivatia ca s-ar fi produs un prejudiciu (lucru neadevarat) asa cum fusese inventat („stabilit” fara expertiza) de procurorii DNA.
  Col. (r ) Adrian Balaban Grajdan i-a spus Dorinei Isopescu (in epoca, inspector general al ISC) faptul ca nu este de acord cu intocmirea unui astfel de document intrucat nu corespunde realitatii. Neoficial, Dorina Isopescu i-a spus col (r ) Grajdan ca neemiterea unui astfel de document –sau emiterea unui document care sa contrazica afirmatiile DNA- ar presupune contestarea raportului DNA.

  CE S-A INTAMPLAT IN 21 MAI 2012:

  In dimineata zilei de 21 mai 2012, Ioan Sorin Malinescu ( fostul director al ISC care in anul 2009 a fost demis din functie si a obtinut reincadrarea pe calea instantei) i-a telefonat col. (r ) Grajdan, solicitandu-i o audienta.
  Subliniez: Malinescu este cel care a semnat in 26 septembrie 2008 adresa catre DNA in baza careia s-a considerat ca ISC se „constituia” parte civila exclusiv pornind de la raportul DNA.
  Adienta a fost stabilita pentru dimineata zilei de 22 mai 2012. In prezenta sefului Serviciul Personal, Adrian Balaban Grajdan a discutat cu Ioan Sorin Malinescu pentru rezolvarea situatiei sale- respectiv, reincadrarea, potrivit deciziei instantei.
  Adrian Balaban Grajdan i-a amintit acestuia atitudinea de obedienta din 2008, cand a constituit institutia ca parte in cazul „Trofeul calitatii”, impotriva realitatii (fiind evident ca nu existase un prejudiciu) si impotiva deciziilor directiilor de specialitate din ISC.
  Ioan Sorin Malinescu i-a replicat ca a facut ceea ce i s-a cerut si ca nu a avut incotro.
  Pe de alta parte, insa, Ioan Sorin Malinescu a afirmat ca prin acea declaratie pe care a semnat-o in 2008, ISC NU s-a fost constituit parte in „Trofeul calitatii”- aceasta intamplandu-se EXCLUSIV in baza raportului DNA care s-a folosit, contorsionat si fraudand legea, de declaratia ISC (documentele interne ale ISC, avute la baza adresei catre DNA, fiind contrare constituirii institutiei ca parte in cazul „Trofeul calitatii”).

  Ioan Sorin Malinescu i-a spus lui Adrian Balaban Grajdan ca este gata sa semneze un document prin care sa semnaleze ICCJ realitatea- desfiintand, astfel, deturnarea realitatii de catre DNA (practic, sa solicite retragerea ISC ca parte din proces, intrucat nu existase vreun prejudiciu adus in cazul „Trofeul calitatii”).
  Intrucat Ioan Sorin Malinescu nu era INCA repus in functie la ISC in 22 mai 2012, adresa a plecat la instanta numai sub semnatura semnatura ui Adrian Balaban Grajdan (dar la elaborarea adresei au contribuit amandoi.)

  Colonelul (r) Adrian Balaban Grajdan a fost amenintat explicit de procurorii DNA imediat dupa ce a depus acea adresa la ICCJ prin care solocita restragerea ISC ca parte in cazul Trofeul calitatii intrucat institutia nu suferise vreun prejudiciu (mai clar, prejudiciul este zero).
  In fapt procurorul Mihaela Moraru Iorga l-a intrebat pe col. (r) Adrian Balaban Grajdan daca „poate sa duca ce si-a asumat”. Pentru ca amenintarea sa fie foarte clara, si-a sustinut „mesajul” cu ceea ce i s-a intamplat cuiva implicat in dosarul Mantog, care a „platit” la final mai mult decat personajul principal.

 12. 12 Ghita Bizonu' mai 30, 2012 la 12:49 pm

  Si care este mirarea? Normal .
  Acu sa va zicu-va ina mai buna: Îndemnul lui Băsescu a dat roade. România rămâne cu cei mai puţini medici din UE! Tot din JN de azi. Mersoa dom Nuztu! Portuaru’ nu Camataru’.

  Si inca una BUUuuuuna rau!
  În anul 2009, grosul votanţilor PDL-ului provenea din rândul angajaţilor din sectorul public; 53% dintre votanţii democrat-liberali proveneau din acest sector de activitate, faţă de 46% PSD şi 38% PNL! Surprinzător, doar 38% dintre votanţii democrat-liberalilor lucrau în sectorul privat, cu 2% mai puţin decât cei ai PSD (Studiile electorale româneşti efectuate de Fundaţia Soros în 2009, vezi). Mai mult decât atât, în cazul PDL un suporter din zece nu lucrase niciodată (din criticatac).

  Adica harnicii care aplauda , care s-au buluciit behehe precum protejatele lu el Chobandante Jiii sa puna stampola pe PDL „viitoru tarii e!” in 2009 erau .. ce? Capitalisti competenti gen MRU , intreprinzatori gen Cristi Paun si investitori gen blonda lu Boc (Paul Vass)…. toti numa in sectoru bugetar strict bugetar (ca scuze un doctor mai poa fi si privat … ) Si 1 din 10 intretinut ! Nu pesnionar ci unu care niciodat nu a castigat (sau altfel niciodat nu a platit un impozit din care sa fie platiti parlamentarii , ministrii, presu ori mari specialisti in capitalism precum Cotoi , TRU , Volodea samd)
  63 % din votacii PDL sunt „asistati”, „puturosi” asa cum sustine al lor scump prezidel. Si el mare campion al capitalismului a outrance .. el care din 1989 a devenit bugetar „pur” (ca un capitan de bampor chiar de lucra la stat – sa zicem pe un dragor de mine – e de presupus ca poa oricand exercita aceasta fointoe si in fara bugetului de stat. ) Cestie care nu l-a impiedicat sa agoniseasca ceva mai mult deact unii insi cu afaceri pe care ii cunosc ..
  Ca asa e frumos – sa fi capitalist si sa capitalizezi din fonctii bugetare …

 13. 14 Karakas mai 30, 2012 la 1:31 pm

  In orice tara normala, guvernul schimba conducerea unei institutii publice daca se constata asemenea „performante”.

 14. 15 Marian Nicolae mai 30, 2012 la 1:35 pm

  http://www.judetulharghita.ro/index.php?pg=institution_407_ro

  Şcoala Generală „Nyiro Jozsef” Frumoasa
  Tipuri de instituţii: Gimnazial
  Nume: Şcoala Generală „Nyiro Jozsef” Frumoasa
  Address: STR GHIMESULUI NR 48
  Phone number: 0266-325118
  Fax: 0266-325118
  Webpage:
  E-mail: sc.nyirojozsef@eduhr.ro

  http://www.evro.ro/detalii/%C5%9ECOALA+GENERAL%C4%82+NYIRO+JOZSEF

  SCOALA GENERALA CU CLASELE I-VIII NR.4 NYIRO JOZSEF
  STR.HARGHITA 127 530152 MIERCUREA-CIUC
  GPS : 46.365601 , 25.804358
  Telefon : 0266/323.596
  Domeniu de activitate: Învăţământ şcolar
  Adresa: STR. HARGHITA nr. 127, MIERCUREA CIUC HARGHITA
  telefon ŞCOALA GENERALĂ NYIRO JOZSEF 0266-324 596

  http://www.jurnalul.ro/special/oseminte-apostolul-secuilor-nyiro-jozsef-613050.htm

  Un grup de elevi de la Şcoala Generală din Odorheiu-Secuiesc va recita din opera lui Nyiro, „A Jezusfarago ember”. Artistul Helvey Laszlo va recita ultimele cuvinte ale lui Nyírő József, aşa cum se regăsesc ele în cartea „A tulvilag kuszoben”.

 15. 16 Cornu mai 30, 2012 la 2:04 pm

  Cand se elimina taxa obligatorie radio-tv inclusa in factura de curent ?
  Nu sunt de acord sa platesc aceste slugi basiste, dar nici pe viitoarele slugi. Sa dea faliment, DA ! DA ! DA ! Eu, pentru o datorie de 2000 lei am fost „executat” imediat de fisc, insa dinozaurii astia cu datorii imense fac sponsorizari de tot felul si uita sa-si plateasca datoriile. M-am saturat de aceasta dubla masura a ANAF, cu „statu” muma si cu „privatu” ciuma.

 16. 17 Socrate mai 30, 2012 la 2:17 pm

  Bun editorial. Editorialul contine, indirect si implicit, si solutia. Numirea domnului Valentin Nicolau ca director al TVR ( daca accepta, evident ). @demneura a postat chiar aici pe blog scrsoarea deschisa a domnului Nicolau ( multumiri ! ). A propos de numita Culcer. In 2005, imediat dupa alegerea ( sa nu ne mai amintim cum ) numitului TB ca presedinte, Adriana Saftoiu, pe atunci consilier prezidential, i-a facut o vizita domnului Nicolau, director al TVR, si i-a cerut, in numele presedintelui, un gest de bunavointa – sa o numeasca pe Rodica Culcer ca sefa a stirilor. Domnul Nicolau a refuzat scurt : Nu numesc ofiteri ( ! ) ( povestita la telefon, in direct, de dl. Nicolau intr-o emisiune a Gabrielei Firea la A3 ).

 17. 18 M.Voicu mai 30, 2012 la 2:56 pm

  nu ne vindem ţara
  Inspiraţie la Reuters [v. la: destul-2, mai 30, 2012 la 2:00 pm]

 18. 19 SASA mai 30, 2012 la 3:16 pm

  Atatea acuze, in continuare, la adresa lui Basescu, Monica Macovei si pedelisti in general. PSD are puterea executiva, poate dispune verificari si propune inceperea urmaririi penale. A promis c-o face. Daca trece totul cu vederea, inseamna ca sunt la fel si….ciocul mic.

 19. 20 Radu mai 30, 2012 la 3:23 pm

  @demneura,

  Vrei sa spui ca tu si nu Soros (!?!) esti adevaratul dreptaci al Romaniei ? Explica-mi si mie cum vine asta, sau asta vine numai dupa facultati ?

 20. 21 dorucoarna mai 30, 2012 la 5:01 pm

  @ Marian Nicolae,

  License to robbery, probabil, ca sa nu macane.

 21. 22 dlnimeni mai 30, 2012 la 5:51 pm

  Socrate, de subofiteri si maistri militari a zis ceva?

 22. 23 demneura mai 30, 2012 la 7:07 pm

  Radule este foarte simplu de explicat:

  Bunicul şi tatăl meu au fost în puşcăriile comuniste acuzaţi pe nedrept pentru activitate legionară, în timp ce:
  – Tatăl profesoarei de democraţie capitalistă Macovei Monica Gherghescu a fost un torţionar securist. La vraja cu „biet economist la Semănătoarea” eu n-am pus botu’.
  – Tatăl profesorului de democraţie Vladimir Tismăneanu a fost torţionar comunist!
  Mai vrei exemple?…….. că ţi-i dau pe toţi dacă voi căuta la arhivă!

  Dacă cumva eşti „radu” de pe blogul lui Vass în mod sigur ai să-mi dai următoarea replică:
  – Păi şi Adrian Năstase are adânci rădăcini în PCR!
  Eu însă îţi voi răspunde:
  – Da ,dar el, Adrian Năstase nu s-a făcut profesor de democraţie capitalistă şi nici într-un partid de pe dreapta nu a făcut politică! Deoarece PSD-ul este pe stânga!

  Deci în concluzie:
  Eu nu vreau să spun că eu dreptaciul şi nu Soros!
  Eu vreau să spun că dreapta curat românească nu poate fi reprezentată de beizadele comuniste precum Monica Macovei-Gherghescu!
  Pricipişi Radu’ tatii?

 23. 24 demneura mai 30, 2012 la 7:11 pm

  Scuzate să-mi fie dezacordurile sau erorile gramaticale Radule, dar nefiind un fiţuicar şi fereastra de editare fiind mică mai fac şi eu trăsnăi gramaticale!
  😉

 24. 25 Roxana Iordache mai 30, 2012 la 11:59 pm

  @nastase. Ponta: Tu m-ai făcut, eu te omor! 😛

 25. 26 Radu mai 31, 2012 la 3:06 pm

  @demneura,

  Domnule, nu inteleg de ce il amesteci pe Soros in borsul asta. Pe urma, daca afirmi ca tatal tau a infundat inchisorile comuniste pe nedrept, te cred si imi scot palaria in fata lui. Dar cand afirmi ca parintii lui Macovei si Tismaneanu au fost tortionari comunisti trebuie sa produci si probe.
  In orice caz, ce au facut parintii lor nu are nici o legatura cu M. Macovei si nici cu V. Tismaneanu, care la randul lor apar si ei hodoronc-tronc ca adaus la un comentariu ai carui protagonisti initiali pareau a fi Andreea Pora si MRU.

  Daca vrei sa ma lamuresti legatura intre MRU, Soros si dreapta neadevarata ?

  Inteleg ca esti simpatizant PNL si te-ai simtit tradat de Basescu pentru ca desi l-ai votat in 2005 s-a apucat sa atace PNL la putin timp ? Idem pentru ceilalti membri fosti PNL actuali PDL ? Daca despre tradarea asta vorbesti, te inteleg, daca nu despre ce tradare ?

 26. 27 Socrate mai 31, 2012 la 4:11 pm

  @dlnimeni * Dl. Nicoalu are ce are numai cu ofiterii ( mai ales cu cei acoperiti, ca sa nu ii ploua in gat )
  @Roxana Iordache * Ce faceam, fitil bagam ?

 27. 28 blogideologic mai 31, 2012 la 6:49 pm

  @ Radu
  Colegul de blog @demneura are dreptate atunci când spune că părinţii lui Vladimir Tismăneanu au fost torţionari comunişti. Nu l-ai citit pe Paul Goma ? De ce ? Pentru că nu este “politiceşte corect” să-l citeşti ? Dar în felul acesta se ascund adevărurile despre torţionarii românilor. Leonid Tismăneanu, Lioncik Tismineţki îi spuneau ai mei, a fost alcătuitorul listei românilor care urmau să fie arestaţi de cazacii siberieni şi trimişi în Siberia. Bunicul meu, Grigore Filipaş, şi bunica mea, Paraschiva, bunul Dumnezeu să-i odihnească!, care erau pe acea listă de oameni pe care Lioncik Tismineţki îi destinase morţii, s-au ascuns în toată perioada 1940-1941 de ocupare sovietică a Basarabiei. Când ostaşii români au trecut Prutul, familia Tismineţki a plecat la Odessa, unde fratele lui Lioncik Tismineţki a organizat atacurile laşe împotriva ostaşilor din Armata Regală Română.


 1. 1 Fabula “Lăudatul, lăudătorii şi cei 20 de milioane de păgubiţi” | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 30, 2012 la 11:28 am
 2. 2 Un foarte interesant articol… « Motanul Incaltat Trackback pe mai 30, 2012 la 3:45 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: