O austeritate – mai multe austeritati…

Nu cred ca sunt singurul care a ascultat cu preocupare declaratiile facute in week-end de catre presedintele FMI, Christine Lagarde, in ceea ce priveste situatia din Grecia. Sunt de acord cu ministrul francez pentru drepturile femeilor, Najat Vallaut-Belkacem, ca declaratiile doamnei Lagarde au fost deplasate si cred ca si Jean-Luc Melenchon, reprezentantul extremei stangi, are dreptate atunci cand ii cere demisia. La fel de legitime sunt declaratiile lui Evangelos Venizelos, presedintele socialistilor eleni, care a acuzat-o pe Lagarde de realizarea unor generalizari nepermise.

Cu toate acestea, cred ca problema declaratiilor este una mult mai grava decat lasa sa se intrevada scuzele tardive pe Facebook ale presedintelui FMI.  Aceasta problema este cea a invinovatirii „statistice” ca scuza pantru propria lipsa de responsabilitate. Putem admite ca decizii guvernamentale au fost eronate si ca evaziunea fiscala, nepermis de mare intr-un stat al UE, a condus la situatia extrem de grava cu care se confrunta Grecia. Nu pot intelege insa  cum, in timp ce aproape cinci milioane de contribuabili eleni retraiesc cat se poate de real secvente din perioada Marii Crize si sunt supusi unor privatiuni in fata carora nu poti decat sa ai compasiune, ei sunt de fapt facuti responsabili pentru situatia in care se afla si sunt amenintati ca trebuie sa plateasca mai mult si sa sacrifice mai mult pentru „viitorul” propriilor copii.

Imi este la fel de greu sa inteleg, din declaratiile presedintelui FMI, ce ar trebui sa faca Grecia, in conditiile in care este evident ca singurul rezultat al austeritatii este continua scadere a standardelor de viata, cresterea somajului si scaderea economica masiva. Din cate se pare, deduc ca este nevoie de si mai multa (daca nu chiar de cat mai multa…) austeritate.

Mai mult, comparatia cu Africa Subsahariana pe care o face presedintele FMI este mistificatoare. Copiii din Niger nu indura efectele unei alte austeritati din cauza ca tot Grecia a inghitit sau a cheltuit iresponsabil resursele ce trebuiau sa le revina. Dimpotriva, o mare responsabilitate pentru subdezvoltarea din Lumea a Treia revine si organizatiilor internationale. Ce inteleg insa din comparatie seamana cu un indemn deopotriva arogant si chiar rasist – fiti multumiti ca traiti in Europa si nu in Africa! O comparatie apropiata pildei prezidentiale a bugetarului gras si a privatului slab!

77 Responses to “O austeritate – mai multe austeritati…”


 1. 1 Karakas mai 28, 2012 la 7:13 pm

  Foarte bun comentariul, de acord 100%. Insa ma mira ca doamna Lagarde, o intelectuala careia puteai sa-i apreciezi discursul la un moment dat inainte de deveni sefa FMI, s-a putut compromite atit de usor facind o generalizare absolut inoportuna cu referire la poporul grec, ca si comparatia rasista cu Africa. Scuzele ei sunt tardive fara efect.

  Am inceput sa-l regret pe DSK. Omul avea curajul sa infrunte armata de bancheri, dar se pare ca si el a fost „lucrat”, odata ce nu a mai facut propaganda desantata FMI.

  Institutiile internationale create dupa cel de-al doilea razboi mondial sunt perimate si si-au pierdut ratiunea/mandatul in actualul context international. Poate in citeva cazuri izolate imprumuturile de la FMI sa fi ajutat pe o perioada scurta de timp. Dar, in cele mai multe cazuri FMI nu a reusit sa ajute tarile imprumutate sa creasca economic pe baza programelor aprobate cu guvernele respective. Iar programele negociate au favorizat clar corporatii straine prin impunerea de privatizari, in loc sa ajute guvernele sa isi consolideze propria economie prin dezvoltarea intreprinderilor de stat si chiar private din acele tari.

 2. 2 Laura mai 28, 2012 la 7:31 pm

  Bun, dar totusi nu putem ignora ca Grecia (ca stat, nu ca cetateni luati unul cate unul) are totusi o raspundere in faptul ca s-a ajuns unde s-a ajuns. Pana la urma, cei care s-au imprumutat mult peste capacitatea de plata a economiei au fost reprezentatii legali ai statului grec. De asemena, nu cred ca se poate spune ca era responsabilitatea FMI-ului sau a UE sau a altor organisme internationale ca Grecia sa isi construiasca din 1981 incoace o administratie fiscala functionala, asta e o responsabilite de baza a oricarui stat.

  Sunt foarte multe nuante care pot fi discutate, mai ales in ceea ce priveste solutiile de acum inainte – dar a privi Grecia ca pe o victima in criza in care a intrat mi se pare prea mult…

 3. 3 Gabriela Savitsky mai 28, 2012 la 7:46 pm

  E un simptom al „somnităţilor”…
  Nu demult, dl. Gittenstein ne sugera să ne bucurăm că nu trăim în Siria, că nu suntem vânaţi de lunetişti de pe blocuri.
  Această ură imundă, încărcată de silă a „clasei conducătoare” faţă de „pălmaşi” izbucnind ici-colo din verbalizările unor reprezentanţi arată un mod de gândire, un tipar. Ar putea să ne gazeze. Sau, în fine, să de drumul la viruşi. Pare că pe aces pământ numai unii au dreptul să trăiască şi să se bucure de darurile vieţii. Domnul Gittenstein, Madame Lagarde, alţii… În rest, să fim bucuroşi că avem voie să respirăm.

 4. 4 isabel_allende mai 28, 2012 la 8:04 pm

  @Dle Nastase,

  Dvs ati CITIT interviul? http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/25/christine-lagarde-imf-euro

  Lasand la o parte declaratiile lui Najat Belkacem-cu scop politic(politicianiste de fapt)-si ale lui Mélenchon -tot politicianiste-Christine Lagarde a spus un lucru de bun-simt si care tine de o realitate greu de contestat: ca in Grecia se practica evaziunea fiscala la greu (de ani de zile). In plus, ceea ce nu a spus ea, dar spun eu, in Grecia NU exista cadastru -deci imppzitul pe proprietate e eludat la scara larga, armatorii nu platesc impozit (greu de crezut , dar asa este), Biserica nu plateste impozit (daca ar plati, s-ar strange sume interesante).

  Declaratia ei (f scurta, cum se vede in interviu) nu se refera la austeritatea impusa de cele doua bail outuri, ci la faptul ca grecii trebuie sa isi plateasca taxele.

  Iar declaratiile legate de copiii din Africa iarasi mi se par normale in context, caci IMF este o institutie a carei arie de actiune nu acopera doar Europa-nu discut aici despre oportunitatea reformarii IMF-ului, despre politicile acestei institutii (proaste, de multe ori).

  Ca grecii s-au simtit „umiliti” este usor penibil:dar cand au trisat referitor la indicatorii economici, ca sa intre in zona euro, nu s-au mai simtit umiliti? Dar cand functioneaza, ca stat „modern” fara cadastru, nu s-au mai simtit umiliti? Si cate alte exemple :((

  Ca Venizelos s-a grabit sa atace declaratia lui Lagarde -a facut-o iarasi din scopuri pur electorale, politicianiste si demagogice-mai bine si-ar asuma responsabilitatea, in calitate de lider al PASOK-ului, pt situatia in care s-a ajuns: caci in ultimele decenii PASOK si Noua Democratie si-au impartit puterea politica in Grecia si, prin minunata lor actiune politica, au creat premizele endogene ale actulei situatii: exista si premizele exogene, care tin de modul in care a fost construit euro.

  PS: Solutia Greciei consta de fapt intr-un puzzle ale carui componente nu sunt pe deplin determinate: una dintre ele este colectarea taxelor si impozitelor, alta-eurobondurile (mutualizarea datoriei statelor), alta: o armonizare fiscala mai mare, etc…

 5. 5 Cârcotaşu mai 28, 2012 la 8:08 pm

  Ce inteleg insa din comparatie seamana cu un indemn deopotriva arogant si chiar rasist – fiti multumiti ca traiti in Europa si nu in Africa!

  Parcă şi nouă ne spunea cineva că trebuie să zicem merci că nu suntem împușcați de pe blocuri în timp ce protestăm ….așa ca în Siria…!

 6. 6 casandra mai 28, 2012 la 8:29 pm

  Da, dna Lagarde este foarte expresiva pe spinarea unui popor. Altfel de politician decat DSK.
  Lagarde serveste. DSK era pregatit sa contribuie la marea schimbare. Nu o sa uit discursul lui tinut in fata studentilor de la Universitatea George Washington, cu putin timp inainte de a se intampla pocinogul:
  http://www.imf.org/external/np/speeches/2011/040411.htm

  Este tare frustrant sa o auzim pe aceasta cucoana dand lectii grecilor de rand, inclusiv familiilor celor 3000 de greci care s-au sinucis disperati de efectele crizei si ale austeritatii impuse tarii lor, dar tacand cu distinctie cand vine vorba de interesele celor puternici.

  In fond, daca traim un „moment Minsky”, vom vedea in urmatorul deceniu cum toate popoarele saracesc, statele saracesc, dar o minoritate reuseste sa acumuleze enorm de multe active reale la pret mic. Statele indatorate isi vand activele si privatizeaza toate serviciile publice cu potential economic, familiile isi vand activele pentru a supravietui…cineva trebuei sa le cumpere, ca doar nu se vor evapora, nu-i asa?!
  Cam despre asta este vorba in aceasta criza. Si, din pacate, nu exista solutie de compromis intre „combatanti”. Ori „stergem” doua decenii de creditare tembela (dar industria financiara revine la talia si importanta din anii ’50, nu ca acum), ori „stergem” cinci decenii de democratie, pace sociala si relativa bunastare pentru o buna parte a populatiiilor. Deocamdata pare a fi privilegiata a doua cale. Cu toate riscurile si cu toata nesimtirea din portofoliu.

 7. 8 Karakas mai 28, 2012 la 9:44 pm

  @isabel_allende, puteti sa ne spuneti care natiune africana s-a dezvoltat cu sprijin FMI in asa fel incit a crescut nivelul de trai al populatiei in urma unul acord cu FMI? Daca aveti exemple, va rog sa le impartasiti. Multumesc pentru eventualul raspuns.

 8. 9 Adrian B. mai 28, 2012 la 10:18 pm

  Christine Lagarde este varianta feminina a lui Traian Basescu ! Cum pot ajunge astfel de oameni in astfel de functii ? Pe filiera Sarkozy…

  Ca sa intelegem mai bine despre ce tara vorbim , va recomand acest film :

 9. 10 dorian65 mai 28, 2012 la 10:23 pm

  Da aceea doamna poate sa spuna ca femeile sa fie multumite ca traiesc in Europa si nu in Africa.Femeile din Nigeria nu au dreptul nici macar la succesiune in caz de deces al parintilor.Ele au dreptul sa munceasca , sa faca copii si sa ii creasca,atat!
  Dreptul la educatie este permis numai celor cu bani in scolile de stat profesorii au salarii mici si la randul lor (unii) au un nivel scazut de pregatire profesionala.
  Voi nu stiti ce potential agricol are Africa!
  China a inceput sa cumpere terenuri in Africa.Africa este ignorata intentionat de statele puternic industrializate pentru ca Africa reprezinta o piata sigura pentru excesul de productie al lor si Africa plateste tot cu resurse minerale si titei.Saracia de aici din Africa este mentinuta intentionat de forumurile internationale.
  Madam FMI plange copii din Africa dar nu cere reducerea coruptiei si nu vrea ca sa forteze guvernele africane sa construiasca silozuri pentru prezervarea cerealelor.Daca acestea se vor construi, astia vor marii productia de cereale si vor micsora importurile din SUA si consecintele sunt lesne de anticipat.Deja SUA a urcheiat cateva zile in urma China pentru planurile ei de investitii in agricultura si turism in Africa.
  Acum sa trecem la Grecia eu sunt de acord aici cu doamna FMI ei trebuie sa plateasca.Pe credit nu se poate trai daca te imprumuti,te imprumuti pentru investitii care sa produca bani la buget in viitor nu investitii made in Romania adica patinoare,sali sport si alte daravele din astea ca o sa ajungem ca si Grecia.

 10. 11 Porthos mai 28, 2012 la 10:40 pm

  @ Adrian Năstase

  +++ „No, I think more of the little kids from a school in a little village in Niger who get teaching two hours a day, sharing one chair for three of them, and who are very keen to get an education. I have them in my mind all the time. Because I think they need even more help than the people in Athens.” She breaks off for a pointedly meaningful pause, before leaning forward.

  „Do you know what? As far as Athens is concerned, I also think about all those people who are trying to escape tax all the time. All these people in Greece who are trying to escape tax.”

  Even more than she thinks about all those now struggling to survive without jobs or public services? „I think of them equally. And I think they should also help themselves collectively.” How? „By all paying their tax. Yeah.”

  It sounds as if she’s essentially saying to the Greeks and others in Europe, you’ve had a nice time and now it’s payback time.

  „That’s right.” She nods calmly. „Yeah.”

  And what about their children, who can’t conceivably be held responsible? „Well, hey, parents are responsible, right? So parents have to pay their tax.”+++

  Vedeți ceva deplasat în ceea ce a spus? Mie mi se pare cât se poate de adevărat. Nici măcar de lipsă de tact nu poate fi suspectată.

 11. 12 Adrian B. mai 28, 2012 la 10:44 pm

  Ca tot veni vorba de ” Taramul Zeilor ” ! Ia priviti aici si veti intelege ce au nemtii si francezii cu grecii :

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=567187

  I love Greece !

 12. 13 Fragmentarium Politic mai 28, 2012 la 11:05 pm

  In multe privinte, Austeritatea din Europa se aseamana, ca politici de stat, cu perioada Prohibitiei din SUA (i919-1933). Acum, ca si atunci, s-au inregistrat cea mai mare evaziune fiscala, cea mai mare coruptie si cea mai mare criminalitate economico-financiara. Acum, ca si atunci, gangsterii au devenit cei mai mari bogatasi. Acum, ca si atunci, alkaponismul a pus stapanire pe state. Atunci, guvernul SUA otraveau rezerve intregi de alcool industrial, care erau subtilizate de contrabandisti si revandute ca bauturi spirtoase, cu efecte letale asupra propriei populatii. Acum, populatiile europene sunt otravite cu alimente contrafacute, cu erzatzuri, Omg-uri, E-uri si fel si fel de substitute chimicale. Acum, ca si atunci, statul social are cizma bancar-corporatista pe grumaz. Ce-i de facut?

 13. 14 isabel_allende mai 28, 2012 la 11:15 pm

  @Karakas,

  Ati citit cu atentie comentariul meu? Postez mai jos:

  „Iar declaratiile legate de copiii din Africa iarasi mi se par normale in context, caci IMF este o institutie a carei arie de actiune nu acopera doar Europa-nu discut aici despre oportunitatea reformarii IMF-ului, despre politicile acestei institutii (proaste, de multe ori).”

  Am spus ca vreo natiune s-a dezvoltat datorita FMI ? Mie mi se pare ca nu.
  Am spus doar ca aria de actiune a IMF este dincolo de Europa, deci referirile ei nu sunt anormale. Ce am mai spus? -ca nu discut oportunitatea reformarii IMF-ului (necesara in opinia mea) si politicile acestei institutii.

  The issue nu era ce face/ce nu face IMF, ci declaratia lui Lagarde, ca grecii ar trebui sa isi plateasca taxele. Spuneti-mi si mie, ce nu este adevarat in aceasta declaratie, sau macar specious.

  Eu am o mare problema cu batutul campiilor-este printre putinele lucruri care ma enerveaza (sunt genul good humoured all the time), iar in cazul de mai sus declaratia lui Lagarde se referea la faptul ca grecii trebuie sa isi plateasca taxele. Panseul despre Africa a fost o „broderie” , care e normala in contextul jobului ei, insa nu schimba datele problemei, aceea a unei mari evaziuni fiscale in Grecia: spre exemplu, 40 la suta din contribuabili nu isi declara veniturile. Povestea cu cadastrul nu o mai repet-Papandreou s-a angajat ca o rezolva la primul bail out, nu s-a tinut de cuvant.

  Marea „economista” Najat Belkacem si Mélenchon, care spunea „Si vous croisez un riche, faites- lui les poches” -prin „riche” intelegand cineva care castiga 4000 de euros pe luna- au avut niste iesiri caricaturale+demagogice + ieftine pe aceasta tema.

 14. 15 demneura mai 28, 2012 la 11:16 pm

  Admin rogu-te acesta este comentariul corect dacă i se permite publicarea. Deoarece editez on line din viteză am încurcat nişte strong-uri la comentariul trimis anterior.
  ––––––––-

  Ţara arde şi Adi (Năstase) o piaptănă pe Christina (Lagarde).
  Subiectul „Grecia” mă irită deoarece îmi aduce mereu aminte că în timp ce în Romania se tăiau salarii, pensii, dispăreau firme, se făceau concedieri şi multe-multe blestemăţii de genul acesta, grecii dansau, chefuiau şi spărgeau pahare.
  Spun „blestemăţii” deoarece am fost de acord cu ele având credinţa că după 2-3 ani de strâns cureaua, voi trăi şi eu mai bine.
  Nu a fost să fie.
  Eu şi cei de teapa mea am trăit din ce în ce mai prost, în timp ce mafioţi precum Dan Tapalagă şi-au construit vile şi piscine. (bineînţeles cu termopane!)
  Pentru ei nu a fost criză!
  Sunt tare curios dacă în noua guvernare va avea cineva curajul să pună mâna pe un pix şi să calculeze raportul dintre averea pe care o avea Dan Tapalagă înainte de devastarea arhivei SIPA şi averea de după devastarea arhivei SIPA. Surpriza va fi extrem de mare.
  Dar nu acesta-i subiectul.
  Subiectul este altul.
  Eu personal îl ştiam pe Traian Ungureanu drept un individ cu multă glagorie la cap, echilibrat şi neangarat în războaiele personale ale Monicăi Macovei-Gherghescu.
  Astăzi însă (dimineaţă ce-i drept) citind monitorizarea am văzut afirmaţia lui Traian Ungureanu precum că noul guvern nu are nici-o treabă cu guvernarea sau cu câştigarea alegerilor.El are treabă doar cu „salvarea” lui Adrian Năstase.
  Am sucit declaraţia şi pe faţă şi pe dos, am tras un gât de Chivas şi iar am sucit declaraţia. Şi pe faţă şi pe dos!
  Unul dintre ai mei, văzându-mă nedumerit şi intuind motivul, mi-a spus rânjind cu gura până la urechi:
  – Dă-l naibii şefu’ că era beat!
  I-am răspuns mucalit:
  – Ptiuuuuuu, să ştii că l-a nărăvit baborniţa şi pe ăsta la băutură.
  Mda.
  Cu îngănduinţa gazdei, pentru a mă dumiri, am să-mi permit a-l întreba pe Traian Ungureanu aici:

  – Mă Ungurene, tu ai fost beat când ai făcut declaraţia de mai sus? Că dacă ai fost beat, ai o scuză, dar dacă nu ai fost beat, lasă-te omule de politică că nu eşti bun. Nu ai capacitatea de a funcţiona corect şi elegant în situaţii de criză.

  Apropo de eleganţă politică:
  Am postat pe canalul meu un fragment din emisiunea cu MRU din această seară.
  Teoretic această emisiune n-ar trebui să intereseze un USL-ist dar ultimile două minute sunt foarte interesante pentru Adrian Năstase.

  SUNT CONFIRMAREA ELEGANŢEI SALE POLITICE!.

  O confirmare răspicată făcută de MRU.
  Iată link-ul şi atenţie la minutul 22:06

  Fac un singur comentariu:

  VALOAREA EXISTĂ CU ADEVĂRAT DOAR DACĂ ESTE RECUNOSCUTĂ DE ADVERSAR.

  Chapeau bas!
  Atât am avut de spus în această seară.

  Acum trebuie să mă duc că mi-a venit nevasta c-o umbrelă acasă.
  Verzulie pe care scrie:

  PRIGOANĂ FACE CURĂŢENIE!

  Mă gândesc ce să fac?
  S-o rup pe fundul nevestei sau să scriu pe ea cu un marker roşu:

  CA SĂ FACI CURĂŢENIE TREBUIE SĂ FII CURAT PRIGOANĂ!

  şi să trimit nevasta cu umbrela înapoi la Prigoană?

 15. 16 isabel_allende mai 28, 2012 la 11:47 pm

  @Mai am ceva de adaugat, chiar daca ma voi repeta: criza din Grecia are cauze interne (prostul management, evaziunea fiscala, coruptia, lipsa unor institutii moderne, care sa asigure atributiile statului, nepregatirea Greciei pt intrarea in zona euro, etc), dar si cauze externe (modul cum este construita zona euro si institutiile sale).

  IMF are legatura cu Grecia pt ca bail out-urile sun combinate : UE+IMF. Cum la primul bail out UE nu avea the framework pusa la punct ca sa asigure bail out-ul, banii IMF erau chiar necesari (a se intelege exact ceea ce vreau sa spun, nu ca laud IMF)-practic, criza a prins UE complet nepregatita, nu avea acel firewall” . La al doilea bail out, European Financial Stability Facility era deja in place.

  Criza euro, criza Greciei nu se poate rezolva decat in Europa insa in acest moment: este MAKE-UP (integrare fiscala, federalism gradual, mutualizarea datoriei, etc) sau BREAK-UP (pe termen mediu, sfarsitul monedei unice).

 16. 17 M.Voicu mai 29, 2012 la 7:01 am

  @Laura, mai 28, 2012 la 7:31pm scrie: ”Pana la urma, cei care s-au imprumutat mult peste capacitatea de plata a economiei au fost reprezentatii legali ai statului grec.”
  ~ adicã au redus ei sãnãtatea şi şcoala la ei? Şi asta, ca sã meargã tele-leu, hai’urea, chiar pânã şi în Afganistan, cu cheltuieli prezente şi viitoare: cã oamenii ãia trebuie sã se şi refacã, şi sã fie pensionaţi mai devreme decât medicii…

 17. 18 M.Voicu mai 29, 2012 la 7:10 am

  @Marian Nicolae, la destul-2, mai 28, 2012 la 12:18pm scrie: ”proiecte din cele mai năstruşnice. De departe, Ministerul Dezvoltării, ulterior Minister al Dezvoltării şi Turismului, conduse de Vasile Blaga şi Elena Udrea, au cheltuit nu mai puţin de 1,3 miliarde de euro… Grosul banilor, în schimb, au fost cheltuiţi pe partea turistică a afacerilor”
  Nu au realizat cã era restantã problema proprietãţilor confiscate abuziv dupã 1945; rezolvând-o, aceşti bani s-ar fi întors în economie administraţi economic – nu politic ca în neo-comunism

 18. 19 Marian Nicolae mai 29, 2012 la 7:45 am

  Austeritatea o inteleg dupa o catastrofa naturala, NU dupa distrugerea intentionata a activelor lumii, cu intentia declarata de a micsora populatia omenirii.

  Cei care ”au decis” acest lucru ar face omenirii un serviciu daca ar incepe cu persoana lor…

 19. 20 teostanc mai 29, 2012 la 8:01 am

  @nastase,

  Si totusi cum sa se rezolve criza din Grecia? Austeritatate nu, ca ei nu sunt popor de experimente ca romanii! Sa se nationalizeze marile averi din Grecia, nu, ca nu da bine la democratie si capitalism!

  Si atunci ce ramane? Cum vor plati datoria imensa pe care o au.

  Grecii trebuie sa-si asume mizeria lor si sa inceteze s-o mai exporte la altii. Poate ar fi mai bine sa iasa din zona euro.

  Si cand ma gandesc ca la ultimile prezidentiale dl Geoana dorea sa aplice modelul grecesc daca va fi ales!

 20. 21 teostanc mai 29, 2012 la 8:14 am

  @demneura,

  L-am vazut si eu pe Traian Ungureanu. Parea nebun de-a binelea.

  Iar tizul sau, MRU a fost la fel de pretios acum ca si atunci cand era pm.

  Nu stiu cum ar putea vota bucurestenii un om care a divortat si s-a recasatorit cu actuala de mai multe ori iar ani in sir, cand Oprescu isi facea un nume in chirurgie, acest cuplu umplea paginile de scandal

 21. 22 Marian Nicolae mai 29, 2012 la 8:17 am

  Exclusiv: Cum au aparut “Baietii destepti” in energetica romaneasca I

  http://energy-center.ro/actualitate/exclusiv-cum-au-aparut-baietii-destepti-in-energetica-romaneasca/

  Astazi, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu anunta rezultatul negocierilor cu firmele private beneficiare ale unor contracte preferentiale de energie cu Hidroelectrica. Energy-Center a prezentat in exclusivitate, in urma cu trei saptamani, stadiul negocierilor dintre Hidroelectrica si cei zece furnizori de energie aflati pe lista neagra a ministerului, inclusiv preturile renegociate si schimbarea unor clauze din contracte.

  Daca vor fi modificari fata de ceea ce am prezentat noi, vom reveni cu amanunte. Pana atunci, Energy-Center va propune o scurta incursiune in istoria de peste 10 ani a contractelor cu baietii destepti, respectiv punctul de plecare al acestei spectaculoase afaceri, din care statul roman pare sa fi pierdut cateva miliarde de euro, iar furnizorii agreati de toate guvernele ce s-au succedat din 1996 incoace au castigat sute de milioane de euro. Ca o ciudata coincidenta, hidrocentrala de la Portile de Fier tocmai a aniversat 40 de ani de la darea ei in functiune, aniversare trecuta cu vederea de catre autoritati. Nu intamplator, aparitia baietilor destepti se leaga tocmai de Portile de Fier, respectiv de procesul de retehnologizare a centralei, care l-a adus in scena pe celebrul om de afaceri Bogdan Buzaianu si firma Energy-Holding.

  Fara aportul politicului nimic nu s-ar fi intamplat

  Caracatita sistemului energetic romanesc s-a nascut tocmai in Elvetia, unde baieti destepti din Serviciul de Informatii Externe au gandit intreaga operatiune, cu sprijinul nemijlocit al celor ce stapaneau fraiele puterii la Bucuresti.
  Firma Shultzer Ag, devenita ulterior Va-Tech, a fost reinventata de catre Buzaianu tocmai pentru a intra in procesul de retehnologizare al Portilor de Fier, care nici macar nu era o urgenta la vremea respectiva.

  Retehnologizarea complexului energetic de la Portile de Fier I si II este cea mai complexa operatiune de acaparare a sistemului energetic pusa la cale in birourile din Elvetia. Portile de Fier sunt doar varful aisbergului la construirea caruia statul roman a pompat si pompeaza sume imense de bani.
  Decizia de a incredinta lucrarile de retehnologizare firmei Shultzer a apartinut guvernului de la vremea respectiva (1997) si ministerului Industriilor, condus atunci de Calin Popescu Tariceanu.

  Una dintre legile lui Murphy spune ca “un politician onest este acela care, dupa ce a fost cumparat, ramane cumparat”, lucru cat se poate de adevarat in cazul nostru, cu mentiunea ca la noi nu a fost cumparat unul, ci mai multi.
  In demersul nostru vom sari peste anumite etape de natura tehnica ale retehnologizarii de la Portile de Fier, pentru simplul motiv ca aici nu se mai poate schimba nimic. Important este ca toate afacerile cu energie si acuzatiile la adresa „baietilor destepti” au legatura cu ceea ce s-a intamplat de la Cazane mai injos.

  Piata de energie, reglementarile ANRE, liberalizarea si privatizarea au fost gandite intr-un laborator din Elvetia, imediat dupa 1990, cu concursul nemijlocit al reprezentantilor autoritatilor romane in tara respectiva. Pentru a simplifica oarecum intregul labirint, incepem cu cateva comentarii referitoare la un comunicat al guvernului condus de primul ministru alin Popescu Tariceanu, in momentul in care a fost declansat controlul pe marginea procesului de retehnologizare.

  Se spunea in acest comunicat ca decizia privind retehnologizarea hidrocentralei a fost luata in baza unei decizii a Guvernului, si nu a ministrului industriilor din acea perioada, Calin Popescu-Tariceanu. Sa vedem daca este asa.

  Cine a inventat incredintarea directa

  Hotararea de Guvern nr. 474/1997 a fost emisa pe data de 28 august si contrasemnata de ministrul industriilor, Calin Popescu-Tariceanu, si de ministrul finantelor, Mircea Ciumara. La pozitia prim-ministrului apare semnatura lui Victor Ciorbea (fost prim ministru) , care, atentie!, in perioada 25-28 august se afla intr-o vizita in Germania. Se pare, asadar, ca semnatura premierului ar fi fost falsificata. Sa fie intamplator faptul ca, trei luni mai tarziu, cei trei ministri amintiti au fost remaniati?

  Trecem peste faptul ca lucrarile de retehnologizare au fost atribuite prin incredintare directa – decizie cu care directorul RENEL, la vremea respectiva, Aurel Leca, nu a fost de acord pentru ca initial se vorbea despre o licitatie la care si-au anuntat intentia de participare patru firme straine – si ne oprim asupra modalitatii de finantare a lucrarii. Mircea Ciumara a semnat Hotararea de Guvern pe motiv ca „nu se dadeau bani de la buget”. S-a dovedit insa, ulterior, ca ministrul finantelor s-a inselat.

  In articolul doi al Hotararii se precizeaza: „Se autorizeaza Regia Autonoma de Electricitate RENEL ca, in termen de 15 zile de la data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, sa angajeze executia lucrarii prevazute la articolul 1 cu un singur contractant, firma Sulzer Hydro/ ABB, impreuna cu societatea comerciala UCM Resita, societatea comerciala Hidroconstructia si societatea comerciala Energomontaj, cu finantarea asigurata integral de catre firma Sulzer Hydro/ABB“.

  Numai ca, Sulzer nu avea bani, ea nemaiefectuand o lucrare de amploare in domeniul energetic de prin 1976. Dovada ca, la scurt timp, se incheie o nota intre reprezentantii RENEL si cei ai Sulzer care modifica punctul 2 al Hotararii de Guvern, in sensul ca finantarea lucrarii se face din credite cu garantii de stat, banca aleasa pentru contractarea creditului fiind nimeni alta decat City Bank (n.r. – vezi ancheta in cazul Stancev).
  In baza acestei note apare o alta Hotarare de Guvern prin care se stabilesc imprumuturile si pentru celelalte grupuri energetice de la Portile de Fier (anterior a fost vorba de inceperea lucrarilor la grupul 6), in baza careia tot statul roman este cel ce garanteaza banii. Initial era vorba de 202.200.000 franci elvetieni, suma care nu ramane insa batuta in cuie.

  Un alt aspect al contractului de incredintare directa, trecut foarte usor cu vederea, se leaga de punctul „diverse”. Aici se mentioneaza, fara nicio legatura cu contractul comercial: „Contractantul (adica Sulzer) este de acord sa contribuie cu suma de 500.000 franci elvetieni ca sponsorizare la lucrarile de reparatii ale Muzeului Tehnic Dimitrie Leonida“. Cu alte cuvinte, „spaga”, pentru care, evident, s-au gasit bani.

  Metamorfoza Sulzer-VA Tech

  Odata aranjate problemele legate de finantare, Sulzer se apuca de treaba. Nu inainte insa de a incepe modificarile la Registrul Comertului din Elvetia, astfel ca banii intrati in conturi sa-si piarda urma. Sulzer se transforma in VA Tech Escher Wiss, apoi in VA Tech Hydro, aceasta din urma fiind pregatita pentru noua lovitura: retehnologizarea de la Portile de Fier II.

  Inainte de a intra in cea de-a doua afacere se impune insa sa revenim la prima lucrare in Romania a celor de la Sulzer, care ar fi trebuit sa dea serios de gandit autoritatilor romane cand s-a pus problema retehno-logizarii de la Portile de Fier.

 22. 23 blogideologic mai 29, 2012 la 8:19 am

  Moralista doamnă Christine Lagarde nu plăteşte niciun fel de impozit pe veniturile pe care le câştigă http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/05/28/christine-lagarde-non-plus-ne-paie-pas-d-impots_1708654_3214.html Cam asta-i morala “experţilor” de la FMI care conduc lumea sub imperiul austerităţii forţate pentru cei săraci.

 23. 25 dorucoarna mai 29, 2012 la 8:38 am

  A naibii Grecie… Timp de mii de ani a dus-o bine desi au spart pahare si s-au batut cu flori prin carciumi, dar pana la UE le-a fost!

  Grecia si grecii nu au nicio vina, economia lor agrar-turistica le ajunge si pt al 14-lea salariu, evaziunea lor este iluzorie, la fiecare zece ani se percep impozite marite, compensatoare. Armatorii nu contribuie la economia lor, flotele cu pricina sunt inregistrate prin Liberia si Panama sau prin alte paradisuri fiscale. Turismul le aduce suficient in cele 6 luni de vara ca sa traiasca intregul an, iar agricultura sta mai mult pe oi si capre, ulei de masline, ceva pielarie si iaurt, adica suficient pt ei.
  Trebuie inteles ca economia asta a lor este adaptata in mii de ani climei si culturii lor, incercati sa stati in Grecia dupa 1 iunie si ajungeti la spital daca indrazniti sa munciti. Acelasi lucru se intampla si in Africa, si in statele arabe.
  Madam Lagarde vorbeste dintr-o institutie climatizata electronic…

  Cheltuielile Greciei cu europenismul sunt mari, ca si ale celorlalte state, iar o economie slabuta nu rezista sa sustina financiar institutii europene. Apoi si democratia costa, are si ea institutiile ei bugetivore, le stiti bine!

  In sfarsit, renuntarea la drahma le-a adus fuga capitalurilor. A fost o prostie din partea acelor guvernanti integrationisti. De fapt puterea, prin toate statele, crede ca se consolideaza daca isi baga tara in organisme suprastatale. Adica averile lor inaintea interesului national.

  Adevarata cauza a crizei din Grecia o reprezinta politica mondiala: resursele trebuiesc dirijate catre tarile puternice, in timp ce cele mai sarace sunt presate politic si economic, prin institutiile suprastatale, sa-si restranga productiile pt a exista piata pt ceea ce produc statele puternice. Cum tarile sarace, acceptand situatia, raman fara resurse, sunt nevoite sa se imprumute si sa distribuie banii in mod populist ca al 13, 14 salariu, ca oamenii sa cumpere acele produse din import, si de aici prapadul.

  Ideea este simpla: nu produceti nimic, producem noi si voi cumparati, iar daca nu aveti bani va imprumutam, si asta pana cand va detinem in totalitate. Cumparati de la noi pe credit oferit tot de noi!

  Ca atare Grecia e doar prima pe lista europeana, urmeaza toti restul, cu cateva exceptii care participa de la inceput la aceasta lucrare de dominatie mondiala. Problema este ca lucrarea asta este obiectiva, este firesc ca unii sa castige iar altii, penetrati total, sa piarda. Asa este si in cartier sau in sat, asa este si intre state, asa a fost mereu…

  Noi romanii suntem idioti, Basescu spune ca stam mai bine ca ei dar daca am fi avut si moneda euro pe cap am fi stat si mai rau decat grecii. Asta se va vedea curand spune Basescu, niciodata spun eu, sperand sa avem bafta ca moneda europeana sa cada pana sa o adoptam noi la presiunea externa via Basescu. Nu de alta, dar daca Grecia iese, masa monetara in exces trebuie cumparata de careva, altminteri se produce inflatie in zona euro. Si cum prostii Europei suntem noi, sa vezi graba si precipitare politica…

  Singura solutie de iesire pt Grecia este renuntarea la euro, reintroducerea taxelor vamale, tiparirea drahmei chiar si in exces pt demararea initiativei private, debirocratizarea pt cresterea vitezei de rotatie, si colectarea surplusului cand acesta va apare, sau reforma monetara planificata, chiar graduala. Sigur ca vor munci si vor plati, dar vor avea din ce, si vor supravietui. Altminteri, vedeti ca Germania tot propune sa cumpere insulele!

  Eu cred ca nationalistii greci vor castiga in batalia cu europenoizii lor.

  De fapt, de cand cu UE toti se plang ca-i nasol. Atunci de ce continua? Pai asta-i dovada perversitatii guvernelor europene si a institutiilor de profil: dominatia mondiala! Cu asta se ocupa…

  Nu spune nimeni ca fiind obiectiva, dominatia mondiala e un lucru rau, dar nu facuta asa ci democratic: ma indatorez atat ca sa fac cutare lucru necesar ulterior din care sa platesc creditul si apoi sa-mi asigur dezvoltarea. Dar asa, adica imprumuta-te dar sa-i toci pe prostii ca sa-ti cerem apoi totul, este o crima la adresa umanitatii!

  Voi de ce credeti ca am ramas noi fara agricultura serioasa? Ca au furat taranii tevile de irigatii? Cine a legiferat faramitarea agriculturii, cine a distrus industria de profil pas cu pas, cine a creat cadrul legislativ si economic necesar ca sa se distruga tot?

  Nu, acelor guvernanti li s-a spus ca vor fi recunoscuti pe plan international, daca transforma tara din producatoare in consumatoare. Asta-i tot. Pe masura ce au facut ei asta, Romania a fost tot mai integrata in diverse cluburi, al informatiilor, apoi NATO, apoi UE…

  In fine, peste cativa ani si daca le iese grecilor, trebuie sa ne recastigam tara facand si noi la fel, sau sa ne obisnuim cu ideea de a fi sclavi fara tara, zilieri nomazi aiurea. Nu vor supravietui crizei decat popoarele tari!

  Cred ca ar trebui sa incepem prin a face o lista cu toti europoizii romani, si apoi sa nu-i mai votam decat daca UE va salva satisfacator Grecia. Daca nu, se intelege ca nu ne vor salva nici pe noi, deci, vorba dlui Nastase: „Destul!”

 24. 27 Romanul mai 29, 2012 la 9:18 am

  Unul dintre invitatii frecventi ai postului Antena 3 este domnul Ilie Serbanescu. In Romania, comentariile sala trezesc zambete. In Republica Moldova insa opiniile sale sunt folosite frecvent de catre comunistii moldovenisti statalisti, si de catre miscarile rusofone, dusmani declarati ai statului roman, ca motivatie pentru a lovi abject in Romania si ca argument impotriva ideii de “unire”. Eu nu sunt neaparat un adept al curentului unionist dar asta nu ma impiedica sa fiu deranjat de propaganda antiromaneasca activa din media basarabeana. Iate un exemplu:

  “Unirea” cu “gunoiul”

  Ilie Şerbănescu: ROMÂNIA E TERMINATĂ. PESTE 20 DE ANI, ROMÂNII VOR DISPĂREA.
  “Abandonul şcolar şi cu bejenia sunt două tragedii care se vor resimţi nu acum, nici la anul, ci peste 20 de ani s-ar putea să ducă la dispariţia românilor, nu a României. Că România e terminată”, a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu, într-o emisiune TV. “România este deja degradată. Este la ratingul junk, adică gunoi. Aşa că mai jos de atât nu poate să se ducă ratingul României”, a mai spus Șerbănescu.”

 25. 28 Marcus mai 29, 2012 la 9:24 am

  Nu Va Fie Frica, Traienelu’ Pica ! Si Face Si Buf!

  Am urmarit in aceste zile pozitia unor jurnalisti/analisti politici care s-au repezit sa ia la puricat in cel mai serios mod posibil spusele unui Hrebenciuc referitoare la suspendarea basescului, sa traga concluzii care mai de care mai pesimiste in aceasta privinta mergand pana la lansarea ideii unei intelegeri, pact de neagresiune, numiti-l cum vreti dvs, intre chiombu si USL, intrebandu-se retoric in articole cu titluri de-o schioapa “Daca mai este de actualitate suspendarea lui Basescu?” etc inducand astfel simpatizantilor USL ideea ca acesta i-ar fi tradat cu un plus de palme morale date de USL protestatarilor din PU fara de care ei nu ar fi ajuns astazi la putere.
  Dumnezeu imi este martor si o pot confirma si cei care au avut rabdarea si bunavointa sa-mi citeasca comentariile in acesti ani de cand Basescu este la putere, ca in afara de faptul ca sunt printre primii care argumentat, dar si indarjit in acelasi timp, aproape zi de zi, am incercat sa arat romanilor cam ce fel de neom au ales ei sa le reprezinte interesele, am sustinut constant ideea debarcarii in orice conditii a Belzebutului din tronul cotrocenist. Mai marturisesc faptul ca, la prima suspendare a sa, m-am exprimat public pe postul de televiziune Realitatea TV, pentru aceasta, cu toate ca atunci impostorul calarea pe cai mari si de rasa, fiind inca la o cota mare de popularitate.
  Cota care si-a aratat efectele in esecul rasunator si usturator al actiunii politice intreprinse de parlamentari, ba mai mult victimizandu-l pe netrebnic si satanizandu-i pe parlamentari.
  Tocmai de aceea nu inteleg graba cu care se doreste un eventual nou esec intr-o apropiata suspendare pripita in conditiile in care actuala majoritate parlamentara este una de conjunctura unde USL-ul a fost nevoit sa faca pact cu dracu’ aflat in cardasie cu Izmana, cu o Roberta inca pe post de abac la sefia Camerei Deputatilor cu Blaga statroste peste senatori, cu serviciile care inca lucreaza la greu pentru chiombalau, cu o Curte Constitutionala inca nehotarata sa rabateze in favoarea noii puteri si cu multi, multi alti factori deocamdata favorabili lui Uciga-l Toaca si care ar putea fi determinanti in esecul unei astfel de intreprinderi pripite.
  Pe de alta parte nu vad de ce liderii USL si-ar consuma zilnic energia facand strigaturi catre popor cu textul: “il vom suspenda pe Basescu”, atata timp cat au spus acest lucru raspicat, cu subiect si predicat, inca de haaaat!, cand erau in Opozitie.
  La cat am rabdat si am inghitit de la acest nenorocit consider ca suntem indeajuns de antrenati si caliti pentru a rezista pana dupa alegeri, cand sortii ne vor fi suta la suta favorabili. Si numai eu stiu cat de mult imi doresc debarcarea in suturi a chiombului si incarcerarea lui de urgenta la Rahova.
  Asa ca dragi analisti politici, faceti si dvs. stimabililor, daca sunteti de buna credinta, precum croitorul, masurati de doua ori si taiati o data, deoarece altfel riscati sa stricati bunatate de material.
  Si ar fi pacat!

 26. 29 Ghita Bizonu' mai 29, 2012 la 9:29 am

  Si daca madama are ceva dreptate?

  Ca in Grecia evaziunea fiscala se pare ca e sport national.
  Nu de alta insa este o contradictie in termeni intre o societate moderna care ofera prestatii sociale diverse (de la drumuri si latrine orasenesti la sustinerea baneasca a ologilor. Si nu ma luati ca jignesc ca si handicapat sau ambliop pot fi insulte!) si nivelu scazut de impozitare. Ntz Societatea moderna se bazeaza nu numai pe o productivitate ridicata cu si pe o fiscalitate extinsa. Numa o fiscalitate extinsa poate sa sustina sistemu de Autobhanuri nemtesc (ala pe care alergi cu 200) si alte asemenea extravagante – de ex ca ebglezoii burse la sarantocii din Romania …
  Grecii fentand impozitele si-au cam dat singuri la gioale!

  Apoi ar mai fi cestia ca grecoteii atunci cand tipa ca vor sa le fie anulate datoriile ca sa o reia d’a capo chiar se considera la egalitate cu Africa Subsahariana. Si mai ales uita ca dadca e pe asa ar trebui sa restituie Romtelecomu’. Pa gratis! (na ca auz la radio ca salaru’ mediu in Bostwana este nitel mai ridicat decat cel romanesc!!! Ma rog ei au diamante. Noi avem niste politicieni care mereu se ingrijesc de altii!!). Si ca aceste victime nevinovate –sau jucat de-a stele capitaliste ale zonei … mai niste neferose prin Tulcea, mai niste bampoare, ba o FEA transformata in gropa samd.

  Ca prin Grecia sunt santieristi romani. Ca prin hotelri din Corfu lucreaza tineri romani. Adica deh grecii stat inaintata care lasa muncile de jos la sunbezvoltati …

  Si in final ca ei singuri singurei ca niste tampitei s-au vrut in zona euro. Cum se zice La Fantana: Acuma joaca !!!

  Asa ca ceva dreptate are madama aia ..

 27. 30 Ghita Bizonu' mai 29, 2012 la 9:34 am

  A da uitasem
  si cat din miliardele imprumutate de Basescu au fost in folosul bancilor grecesti?
  Auz?
  Adica grecii sa nu stanga cureaua .. lasati ca o strangem npi de gatul romanului!!

 28. 31 blogideologic mai 29, 2012 la 10:38 am

  A dat eşecul operaţiunii Facebok –IPO (lansarea pe bursă) lovitura de moarte capitalismului acţionarial ? http://www.nytimes.com/2012/05/29/business/retreat-from-stock-market-continues.html?hp

 29. 32 EPISTOLE pentru ZEUS mai 29, 2012 la 11:23 am

  Doamna Christine Lagarde are doua motive pentru care a facut asa o greseala: 1) consilierii domniei sale nu se ridica la nivelul postului pe care il ocupa; 2) domnia sa nu a ascultat sfaturile acestora. Eu tind sa cred in varianta numarul 2).

 30. 33 ZOE, fii barbata ! mai 29, 2012 la 11:47 am

  @Adrian B.

  Ai perfecta dreptate !

 31. 34 ZOE, fii barbata ! mai 29, 2012 la 11:58 am

  Lagarde, sau la negard, un lucru e sigur : niciodata ala satul, nu-l crede pe cel flamând ! Noroc ca grecii nu sunt români, cu ei nu le merge, nu se lasa calcati în picioare precum obedienta noastra natie , care pricepe greu si uita repede.

 32. 35 Ghita Bizonu' mai 29, 2012 la 11:59 am

  Adrian B.

  crezi ca francezii sunt invidiosi pe frumusetile Greciei?

 33. 36 Karakas mai 29, 2012 la 12:20 pm

  @isabel_allende, ok, sigur ca „grecii” trebuie sa-si plateasca taxele, dar nu e ok pentru seful FMI sa faca declaratii genralizatoare despre poporul grec. Nu toti grecii evita sa isi plateasca taxele. Iar declaratia cu simpatia mai mare fata de copiii din Africa e si ea nefericita.

 34. 37 Ghita Bizonu' mai 29, 2012 la 12:41 pm

  Vai de biet roman saracu
  Indarat tot da ca racul,
  Nici îi merge, nici se îndeamna,
  Nici îi este toamna toamna,
  Nici e vara vara lui
  Si-i strain în tara lui.

  Si romanu’( prin extensie cetateanu roaman mediu de orice etnie , religie si orientare sexuala, ala care nu atinge salaru mediu din Romania care este mai mic decat salartu minim din Grecia!) Are parte de austeritatea no 3 in ultimii 30 de ani! Ca fu aia Nomber Adin din 80 cand romanu (cetateanu RSR de orice etnie samd) a platit cu varf si indesat taoat datoria externa ….de se bezmetici tara.
  Ca a urmat Numero Zwei zisa reforma din Zodia Tzapului dEbil cand in numele reformei s=a “reformat” industria ca uneori n-a ramans camaida pe caramida , ca au disprut milioane de slujbe in care cam 55% din tara era saraca dupa standarde FMI (aplicabile si Africii ! adica sun 2$ /zi ca leaga minima incepea de la 35$ luna IMPOZITABILI!) Si din acea reforma grecii si-au tras si ei partea! Mai telefoanele, mai neferoase Tucea, mai niste bampoare mai ce au putut .
  Acum are parte de Austeritatea Anzahl Trois de vreo 3 anisori. Cu lefuri taiate bariu, cu TVA marit, cu taze si impozite de tot felul, cu lcori de munca pierdite si cu cateva milarde imprumutate ca sa se dea la nacile straine din Romania. Unele banci fiind alea grecesti!
  Vai de biet roman saracu mai sarac decat grecii care roman este creditir net al impozitelor UE . Care sustine pre greci si prin beneficiile – bune rau! – obtinute de greci in Romanistan (ca suntem cam la nivel de bantustan !!). Care este admonestat „vedeti sa nu ajungerti ca greci“ in timp ce grecii manifesteaza „nu vrem sa ajungem ca romanii!!“

  Care greci e cainati ca sireacii nu pot trai ca nemtii (pe ce baza?) si aplaudati inclusiv de bine ganditorii din Romanistan (bantustan in posesie colectiva a UE cu unele preferinte ptr eleni si maghiari). Insa romanu – mai ales etnicu roman de religie majoritara!- trebe injurat ca e puturos. Ca romanu nu are drept sa se revolte ptr conditii de trai ci doar ptr Morala si Drepate (a oricui altcuiva decat a lui!). Ca asistam la cestii de rasu plansu cur cilor – cate unu cu vaga ascendenta greceasca traitor in Bantustanu romanesc este foate liberal fata de romani (asuteritate si iar austeritate!) insa cand e vorba de greci …e pa invers. Asta si in numele luptei cu nationalismu’ si extremismu’ romanesc da’ mucles cu cel elinesc (si banii bagati in armament pe motiv de turcaleti. Da’ urmasii lu Osman nu poftesc la Atena insa nu sunt sigur ca unio de la Atena nu viseaza la Smirna!)

  Asta este marea diferenta intre greci si romani. Grecii au politiceni (buni, rai, cinstiti hoti ca corupti e cu totii!) care sunt de acord ca poporu grec trebuie sa traisca cat mai bine (eventual si pe spezele altora!) si apara pozitiile nationale. Si romanii au politiceni gata oricand sa compatimeasca cu grecii . Da mia putin cu romanii!!

  Aici e mare diferenta : austeritea prescrisa in Bantustanu romanesc frizeaza sadismul si depseste functionalul …. si pare normala, insa austeritatea prescrisa Greciei (se pare ca in doza terapeutica) este combatita cu indarjire. Da noi nepam imprumuata si spre binele grecilor…
  D’aia vai de biet Vai de biet roman saracu ca-i strain in tara lui!!

  A da. Tot despre bantustanu romanesc . Marga in vizita ..nu zic unde ridoca in slavi studierea HolocOstului. Acu nu stiu daca ati avut curiozitatea sa cautati programa materiei – cam 1 ora pe saptamana. Adica tot atat cat istioria Romaniei! Poa in locul … Da noi combatem extremismu romanesc …si Grcia alege neonazisti!

 35. 38 ZOE, fii barbata ! mai 29, 2012 la 12:44 pm

  Cine nu iubeste Grecia ?
  1 cine nu a calcat niciodata pe pamântul ei si nici nu i-a cunoscut pe greci la ei acasa, pentru ca altfel vrei sa revii iar si iar.
  2 cine nu e capabil sa iubeasca,
  3 cine vrea sa o fure !

 36. 39 Ghita Bizonu' mai 29, 2012 la 1:15 pm

  In atentia domnului Nastase, Fost premier, om politic PSD

  Schimbarea proiectului Autostrăzii Sibiu – Piteşti are la bază dorinţa premierului Victor Ponta şi a lui Adrian Năstase ca autostrada să treacă prin localitatea Cornu, a declarat, într-o conferinţă de presă Deputatul Cornel Ştirbeţ, candi­datul PDL la preşedinţia Consiliului Judeţean Sibiu, citat de tribuna.ro.
  Vdedeti si restu.
  Io as zice ca basneste. Am si zis pe undeva. Insa ar fi necesara o reactie personala si dura . Daca lasati sa „treaca” sa nu va mirati daca tot prostu o sa repete papagaliceste … Asa de aducere aminte – acum cateva luni nu stou pe unde citeam ca traseu de pe valea Oltului ridica prea multe probeleme de ordin tehnic.

 37. 40 Nobody mai 29, 2012 la 1:28 pm

  Va salut dle Nastase. Va rog sa imi spuneti atat mie cat si celorlalti romani care e treaba cu actele astea cu cip si cele biometrice… De ce se incearca insemnarea si inregistrarea noastra ca pentru niste animale??? Caci scrie in Sfanta Scriptura: ” Şi a făcut ca toţi: mici şi mari, bogaţi şi săraci, slobozi şi robi, să primească un semn PE mâna dreaptă sau PE frunte, şi nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, fără să aibă semnul acesta, adică numele fiarei, sau numărul numelui ei. Aici e înţelepciunea. Cine are pricepere, să socotească numărul fiarei. Căci este un număr de om. Şi numărul ei este: şase sute şaizeci şi şase. (Apocalipsa 13.15-18). „. NU suntem teroristi, NU suntem animale! Eu stiu raspunsul, astept si raspunsul dvs.

  Cu stima,
  Un cetatean roman!

 38. 41 tiberiuretu mai 29, 2012 la 2:01 pm

  D-le Nastase

  http://www.ziare.com/cristian-preda/pdl/ponta-criticat-la-pe-vrea-sa-intimideze-ccr-si-judecatorii-in-dosarul-nastase-1170013

  iata pedelacii lanseaza un nou atac la adresa guvernului Ponta pe plan extern.Cred ca in aceste conditii s-ar justifica un raspuns eficient tot la nivelul UE prin difuzarea unei scrisori care sa lamureasca modul cum a fost fabrica dosarul lZambaccian la comanda politica.
  Banii falsi pe care i-ati descoperit incrimineaza.direct DNA.Cine ar fi putut furniza sume atat de mari numai pentru a va infunda.
  Ghici ghicitoarea mea cine !
  Nu intarziati in a da o replica pe masura, intr-un mod similar, care sa dezvaluie intregii lumi cum functioneaza politia politica aservita lui base.
  Succes !

 39. 42 Karakas mai 29, 2012 la 2:10 pm

  Interesant este ca nu doar indivizii gusta din „placerile” capitalismului, dar si statele. Noua ordine mondiala a creat un sistem financiar care penalizeaza sau recompenseaza anumite state la discretia investitorilor. „Piata” lucreaza foarte vizibil azi intre state si bancile internationale (care ascund investitorii).

  Cum investitorilor „le e teama” ca Grecia va iesi din zona EUR, asta afecteaza capacitatea Spaniei de a se imprumuta. Daca Spania e afectata, Italia sta la coada si urmeaza. Si nu nu mai Italia, dar toate tarile din sudul Europei, inclusiv Romania:

  „Charles Dallara, the manager of the International Institute of Finance, an umbrella group of the world’s largest banks, last week said a Greek exit would cost more than €1 trillion and seriously damage other southern countries.”

  Totul e pus sa functioneze in slujba „investitorilor”. Statele pot sa cada ca mustele, important este ca „investitorii” sa isi poata face profitul gras, sau sa isi mute banii in tari considerate „safe”. Moda mai noua este ca banii din sud sa migreze in nordul Europei. Pai asta este scopul UE, sa faciliteze o noua polarizare intre statele din sud si cele din nord?

  http://euobserver.com/19/116396

 40. 43 Ghita Bizonu' mai 29, 2012 la 2:55 pm

  ZOE, fii barbata !

  Intrebi :”Cine nu iubeste Grecia ?”

  IO!

 41. 44 demneura mai 29, 2012 la 2:58 pm

  Re teostanc mai 29, 2012 la 8:14 am

  „Parea nebun de-a binelea…….”
  – N-ai dreptate.
  În urma cercetărilor efectuate şi informărilor primite de la femeia de serviciu („doamna cu mopu” cum îi spun ăştia la mişto) s-a stabilit că era beat mangă.
  Se pare că-n ultimul timp, ăştia care de-a lungul timpului au fost echilibraţi şi moderaţi în declaraţii, acum când sunt aruncaţi în ring la bătaie, ştiind că toţi spectatorii îi huiduie (chiar şi galeria lor), trag cât-o sută-două înainte ca să aibe curaj.

  „Iar tizul sau, MRU a fost la fel de pretios …….”
  – Preţios sau nu, noi dreptacii cei adevăraţi (nu făcăturile astea de-al de Tismăneanu, Macovei, Mungiu, Preda & restu’comp) aşteptam cu totul alt mesaj. Dar nu este locul aici ca să dezvolt subiectul.
  Menţionez însă că dacă MRU are de gând ca lângă el să aducă cadavrul politic „Monica Macovei-Gherghescu” pe post de moaşte sfinte, noi dreptacii cei adevăraţi deoarece avem nasurile mai fine şi nu suportăm duhoarea, nu ne vom apropia.

  – Cât despre Prigoană:
  MON CHER NU GLUMI CU LUCRURI SERIOASE!
  Om fi noi mitici, zurbagii şi hahalere dar de când ne ştim, Bucureştiul ne-a fost condus de mari politicieni, de generali. de istorici de doctori în ale ştinţelor, de medici, de comandanţi, ….de….de….., NU DE GUNOIERI!
  Ce naiba?
  🙂

 42. 45 Cris mai 29, 2012 la 3:19 pm

  Îmi pare rău, dar sunt de acord cu Christine Lagarde. N-or fi toți grecii evazioniști, dar foarte, foarte mulți sunt. Asta peste cheltuielile nesăbuite făcute de guvernanți.

 43. 46 Socrate mai 29, 2012 la 3:36 pm

  @AN * Citez din ZiuaNews, 25.05.2012, articolul “Afacerea banilor din dosarul “Trofeul Calității””
  “ ZIUAnews.ro a intrat în posesia raportului transmis de conducerea BIRD fostului ministru Elena Udrea, în 15 iunie 2011, prin care îi cerea exact acest lucru: trecerea Inspectoratului de Stat în Construcții sub coordonarea directă a primului-ministru. „ISC ar trebui să aibă, din nou, statutul de agenție independentă în subordinea Primului Ministru sau a Secretariatului General al Guvernului. Asta va reduce potențialul conflict de interese care riscă să se nască dacă ISC se va afla în subordinea oricărui minister ce are spre implementare programe sociale/civile majore”, se arată în raportul BIRD (vezi facsimil).”
  http://www.ziuanews.ro/stiri/afacerea-banilor-din-dosarul-trofeul-calita-ii-15981
  Deci Victor Ponta a facut bine transferand ISC in subordinea prinului ministru.
  @cititorul a redat, in comentariile din editorialul anterior (Raspunsuri ), interviul domnului Adrian Balaban Grajdan in Lumea Justitiei
  Victor Ponta s-a speriat de ce o sa zica bocitoarele portocalii de la PDL, din societatea asa zis tzivila ( portocalie ) si din media portocalie, determinand retragerea actului domnului Grajdan. Ca jurist, putea macar sa iasa si sa spuna ca adresa ISC-ului oricum nu avea efecte juridice si ca procesul mergea inainte.
  Asta inseamna insa ca dl. Ponta poate fi manevrat prin declaratiile si reactiile sus-mentionatelor bocitoare portocalii. I-as aduce aminte de zicala „Gura lumii, sloboda „.
  De altfel, de ce ti-e frica, nu scapi. Vezi demersul europarlamentarilor PDL către liderul grupului socialiştilor europeni, Johannes Swoboda, şi liderul grupului liberal din PE (ALDE) Guy Verhofstadt.
  PS1 * Conform rationamentului DNA si al ICCJ, Ministerul Transporturilor ar trebui sa se constituie parte civila si sa ceara returnarea profiturilor consistente ale asfaltacilor portocalii ( 20-40% ) din autostrazi, centuri si drumuri.
  PS2 * Succes maine.

 44. 47 blogideologic mai 29, 2012 la 4:04 pm

  @ teostanc spune : „L-am vazut si eu pe Traian Ungureanu. Parea nebun de-a binelea.”
  Ei, chiar „nebun“, nu. Dar certamente arăta foarte buhăit la faţă (ceea ce înseamnă că a băut mult în ultima perioadă), era foarte agitat, şi foarte înspăimântat.

 45. 48 Porthos mai 29, 2012 la 4:32 pm

  @ casandra

  Doamne în ce hal poți să bați câmpii domnișoară.

  +++Ori “stergem” doua decenii de creditare tembela (dar industria financiara revine la talia si importanta din anii ’50, nu ca acum), ori “stergem” cinci decenii de democratie, pace sociala si relativa bunastare pentru o buna parte a populatiiilor.+++

  Cei care s-au comportat responsabil nu au nicio problemă. Îți recomand să citești comentariul lui Radu de aici:

  http://decablogulmuschetarilor.wordpress.com/2012/05/28/adrian-nastase-condamnat-la-vinovatie/#comment-2599

  Dacă nu ai chef să ne vizitezi blogul, ai aici comentariul:

  „Off-topic: Cat mai este dobanda la imprumuturile imobiliare in Romania ? Ma refer la imprumuturile cu dobanda fixa pentru cinci ani cu perioada de amortizare pe 25 ani pentru ca e imprumutul clasic. Intreb asta pentru ca ma minunez cum de recesiunea asta mondiala a reusit performanta sa reduca dobanda asta de la 5% / an la 3% pe an in ultimii cinci ani in Canada. E un miracol pentru ca inflatia e cam de 2% deci bancile nu castiga degat diferenta de 1% !! Banuiesc ca in State e si mai mica ca asa a fost cam intotdeauna. Dat fiind ca imprumutul la casa este una din cheltuielile cele mai mari ale unui om normal (nu bogat) rezulta ca nivelul de trai a crescut simtitor pe urma crizei fara prea mult efort. Sa inteleg ca bancile nu mai au incredere sa imprumute bani Greciei si statelor in general si neavand ce face cu ei ii dau cu o dobanda mica oamenilor de rand ?”

  PS: Nu puteai să citești declarația doamnei Lagarde, înainte să te iei de pomană de ea? E drept că a făcut-o și dl. Năstase, așa că ai o scuză. Poți să-mi spui ce te-a deranjat din comentariul dânsei?

 46. 49 dorucoarna mai 29, 2012 la 4:41 pm

  @ Karakas,

  la ora actuala orice stat depinde de investitori, are si Germania, si Suedia, pana si USA. De fapt USA este toata construita, de la inceput, pe asa ceva. Se numesc „fonduri de investitii” si detin imperii bancare printre altele, printre multe altele…

  FMI este si el la mana unor astfel de fonduri.

  Problema e ca acestea nu apartin concret nimanui, sunt actionariate complexe in care intra la gramada oameni bogati, banci private de familie, companii globale, trezorerii ale unor state (arabe, japoneze), astfel ca ele actioneaza ca entitati inumane, vizeaza doar profitul imediat si deloc consecintele in toate planurile. Daca se gaseste un nebun care sa propuna scoaterea gazelor de sist de undeva, ele vad asta ca o oportunitate caci piata este, asa ca pun banii si preseaza in zona pana… iese gaz din piatra seaca. Apoi se poate muri prin zona, pt ele nu conteaza.

  Tocmai de aceea pare ca planeta este pilotata haotic si se indreapta spre apocalipsa, sau crah gereralizat, oamenii prevad asta foarte corect.

  Se intelege ca ceea ce semnalezi tu, adica adancirea diferentelor dintre sud si nord, este fix ultima problema care le preocupa…

  Apoi, si celalt aspect: unde-i clima mai rece, economia merge mai bine caci se poate munci, in sud trebuie sa stai potolit cat e vara de lunga… Deci oricum diferentele exista, dar sigur ca daca astfel ele sunt accentuate, vor apare segregari chiar in cadrul UE, nimeni nu vrea sa munceasca pt altcineva… Tocmai aici se vede si inconsistenta sistemului european, e prea eterogen ca sa legiferezi unitar, dintr-un punct!

  … dar daca UE s-ar desfiinta, unde va mai munci Ebba? Cam asta-i ratiunea generala, recunoscuta sau nu, mai mult nu…

  Ei, pt astfel de ratiuni si de oameni, un miliard si jumatate de europeni s-au trezit datori peste noapte, unii mai mult altii mai putin, dupa ticalosia guvernantilor respectivi.

 47. 50 M.Voicu mai 29, 2012 la 5:37 pm

  @Romanul, mai 29, 2012 la 9:18am scrie: ”Unul dintre invitatii frecventi ai postului Antena 3 este domnul Ilie Şerbãnescu. In Romania, comentariile sala trezesc zambete. …Ilie Şerbănescu: România e terminată. Peste 20 de ani, românii vor dispărea.”

  Se tânguie credibilîn vorbe, dar în fapt în guvernarea CDR+PD+UDMR a semnat, fiind Ministru al Reformei, Ordonanţa de Urgenţã nr.88/1997 cu art.10(1): ”Aplicarea procedurilor de privatizare de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat nu este supusã controlului Curţii de Conturi”. Aceasta – în dispreţul obligaţiei constituţionale din Art.140…
  La firul: anunt-spectaculos-in-sedinta-de-astazi… mai 27, 2012 la 1:22pm am redat din ce publicasem în epocã în ziarul Curentul, 28,01,1998: ”Ordonanţa nr.88/1997 apropie cheltuielile proprii ale FPS de valoarea care s-a repatizat tuturor celor circa 18 milioane de cetãţeni români în privatizarea de masã. Acest rezultat aritmetic dã mãsura deturnãrii legiferate în «chestiunea proprietãţii, într-alte cuvinte însãşi chestiunea naţionalitãţii române», cum scria Mihail Kogãlniceanu în 25 mai 1862”.
  Acu’ 160 de ani, aceeaşi bãtãlie ca acu’ !

 48. 51 Adrian B. mai 29, 2012 la 5:57 pm

  Grecia = O tara saraca cu oameni bogati !

  Grecii sunt un popor darz si hotarat care nu accepta sa plateasca banii imprumutati unor politicieni iresponsabili si care apoi au fost sifonati tot catre companiile franceze , americane si germane !

  Grecii nu sunt romani ! Mi se pare cea mai mare IPOCRIZIE sa-i judecam, noi romanii , pe greci , care au salariul minim de 695 E/luna , care au super infrastructura si super turism !

  Am vizitat si eu cateva tari in lumea asta si am si locuit cativa ani in strainatate , in tarile asa zis foarte dezvoltate ! Si pot sa afirm cu certitudine ca grecii sunt cei mai relaxati oameni pe care i-am vazut ! Au o tara superba (Tinutul Zeilor) , au un nivel de trai foarte ridicat , sunt muncitori , foarte primitori si au o viata foarte TIHNITA ! O viata pe care n-o vor avea NICIODATA , nici francezii , nici germanii , nici americanii ! Cu tot nivelul lor de trai ridicat !
  Pe de alta parta , nu se poate compara economia Germaniei cu cea a Greciei ! Grecia este o tara muntoasa in proportie de peste 70% si care face bani cu preponderenta di turism si comert !
  Dealtfel , Grecia este singura tara din lumea asta unde mi-ar placea sa locuiesc si sa traiesc ! Este singurul loc unde ma simt ca acasa …

 49. 52 centru mai 29, 2012 la 6:03 pm

  Sarkozy se agita pentru greci , el facea sa fie imprumutati la 6 luni cu 150 de miliarde de euro bani pe care stim cu totii ca nimeni nu-i va mai vedea . Sarkozy a plecat , gata , nimeni in Europa de Vest nu-i mai sustine ! Astia traiesc de 30 de ani la nivel vest-european fara sa o merite , colegii mei graci fii de oameni simpli in anii 1990 isi inchiriau ( pentru unul singur ) apartamente mobilate cu 4 camere , se plimbau si la toaleta in taxi , mancau la restaurant in timp ce romanii nu-si permiteau sa-si cumpere trei carti pe luna sau sa calatoreasca cu trenul 100 de km in tara lor ! Nu plang pentru ei , in orice caz nu vad cum pot suferi ( sunt de zece ori mai bine imbracati si ingrijiti pe strada decat cei din Europa de Vest . Necazul e ca ne-am vandut banci la ei si ca daca se scufunda Banca Romaneasca , BankPost , ATI , Alfa Bank sau Bank of Pireus si noi vom plati pentru ei !

 50. 53 blogideologic mai 29, 2012 la 6:45 pm

  Pe 18 mai 2012, la declanşarea operaţiunii Facebook IPO (Initial Public Offering) pe bursa tehnologică Nasdaq, o acţiune Facebook era oferită cu $38. Astăzi a coborât la valoarea de $29,90.

 51. 54 Adrian B. mai 29, 2012 la 7:38 pm

  @ Ghita Bizonu

  Paradoxal , da ! Si sunt gelosi nu numai pe frumusetea tarii cat pe viata tihnita a grecilor ! O viata pe care n-o vor avea NICIODATA francezii , nemtii , suedezii sau americanii ! Sau cine vrei tu ! Ti-o spune un om care are cetatenia Marelui Licurici…

 52. 55 Adrian B. mai 29, 2012 la 7:52 pm

  In alta ordine de idei , Grecia joaca la CACEALMA !!!! Grecii sunt suparati ca nu au vazut prea multi bani din sumele imprumutate si stiu ca UE , FMI , SUA , etc au mult mai multe de pierdut , daca Grecia iese din zona euro ! Se vorbeste de pierderi de peste 1000 mld. Euro, efectul de domino , precedentul creat sau chiar dezintegrarea UE ! In aceste conditii , grecii isi permit sa joace tare…
  Oricum , eu zic sa fim mai ingrijorati de ceea ce se intampla in Romanica noastra !

 53. 56 Reni mai 29, 2012 la 8:08 pm

  Dl. Hahaian a plecat…..in aparenta….urmeaza la conducerea Transelectrica omul sau. Stabilitate…continuitate….doar alta culoare, cea galbena.
  USL = ??? in aceasta situatie, raspunsul este clar, evident

 54. 57 dlnimeni mai 29, 2012 la 8:49 pm

  Ghita: se cerem PDL-ului sa traseze o autostrada care sa nu treaca pe nicaieri.

 55. 58 Reni mai 29, 2012 la 9:32 pm

  Maine, 30 mai, este un nou termen in mascarada basista…scuze…procesul lui AN. Cunosc puterea de a rezista a Dl. Nastase, vreau doar sa incurajez pe Dna Nastase cu un gind bun si sprijin moral. Sa imprumute din forta sotului. Astept ca totul sa se incheie cu bine iar acuzatiile sa fie…in sfirsit…eliminate.

 56. 59 Ghita Bizonu' mai 29, 2012 la 11:04 pm

  Adreian B

  atunci sunt sigir ca grecii voe reusi in continuare si cand li se vor taia fondurile .. fondurile alea de miliarde din care si-au facut si infrastructura…Si ca bancile lor din Romania vor restitui baniipe care i-am imprumutat ptr ca sa le asiguram functionarea. ar putea restirna si restu daca is atat de bogati…
  Deocamd mi se pare ipocrize ca unii cu un salr ata de mare sa se planga …

 57. 60 danaivs mai 29, 2012 la 11:23 pm

  @dorucoarna
  Asa este, dorucoarna, trebuie sa ne recastigam tara, si as zice eu, si poporul (pe cel de-acasa si pe cel plecat). In unire sta (nu-i asa ?) puterea ! Altii nu ne poarta de grija, noi ar trebui s-o facem.

 58. 61 blogideologic mai 30, 2012 la 4:04 am

  Este cunoscută doctrina lui Barbu Catargiu (1862 – 1862) despre inexistenţa feudalismului de tip vest-european în România. Mi se pare că aceasta a fost o contribuţie majoră în dezvoltarea ideologiei naţionalismului românesc. Spuneam pe undeva că aristocraţia franceză se formează după victoria de la Poitiers (anul Domnului 732) împotriva arabilor. Nu putem să căutăm, pentru că nu putem să găsim, afirmă ideologul conservator Barbu Catargiu, nimic similar în istoria noastră. Ungurii, care veneau de foarte departe, pentru a supravieţui între două imperii, Romania şi Sfântul Imperiu Roman, se integrează în paradigma occidentală şi creează aristocraţia exact în tiparul francez de la Poitiers. Din acest motiv, vesticii îi vor adopta pe maghiari, cu nenumărate încuscriri regale. Însă latinii orientali, care sunt nişte autohtoni „socii”-alizaţi de fapt, recunoscuţi ca atare prin sintagma-sigiliu Nova Roma de la 381 AD, respectă ierarhia bisericească şi o consideră forţa conducătoare, similară aristocraţiei occidentale numai în acest rol de conducere unanim recunoscut. „Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină” scria poetul Andrei Mureşan, surprinzând acest adevăr istoric. Putem înţelege acum, pe baza principiului Barbu Catargiu, de ce sunt respinşi atât de categoric neoprotestanţii, atunci când ei vin să facă prozeliţi într-o zonă populată de români ortodocşi. Mai amintim că Sfântul Nicodim de la Tismana venea în Ţara Românească pentru a propovădui isihasmul lui Grigore Palamas (supranumit „cel de al patrulea Sfânt Ierarh”). În supranume vedem teza lui Giambattista Vico despre „corsi e ricorsi storici”. Ne limităm, profund nemulţumiţi, să amintim doar numele primilor doi Sfinţi Părinţi Ierarhi ai Bisericii universaliste (ecumenice). Însă citarea numelui celui de al treilea Sfânt Părinte Ierarh este acum intens prohibită, ea fiind considerată „nepoliticeşte corectă”. Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare şi Sfântul Părinte Ierarh Grigore Teologul sunt asociaţi cu binomul de moarte a vechii conduceri politice din Romania Orientală (la 378 AD, în bătălia de la Adrianopole cu Vizigoţii) şi naştere a noii conduceri politice fundamentaliste (la 381 AD) din Romania Orientală.

 59. 62 ZOE, fii barbata ! mai 30, 2012 la 6:46 am

  @Ghita Bizonu,

  Întreaba si tu : Cine nu iubeste România ?
  Ca sa-ti raspund,
  IO !

 60. 63 blogideologic mai 30, 2012 la 6:56 am

  USL practică un „naţionalism primitiv şi oportunist” http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/bucuresti-budapesta-ce-urmeaza-265559.html ? Nu, domnule ziarist, ideologia naţionalismului românesc, exprimată prima oară ca doctrina Partidei Naţionale, incorporează ca un acquis European Ideologia primară a lui Destutt de Tracy cu metodologia ei de nation-building. Exact la fel ca şi Jefersonianismul American. Este oare şi Jefersonianismul un „naţionalism primitiv şi oportunist” ? Problema este aceea că guvernarea Viktor Orban a venit cu o doctrină medievală privitoare la Ungaria Mare dinainte de catastrofa de la Mohaci din anul 1526. Soliman Magnificul a distrus atunci ireversibil Ungaria Mare. Dovada ? Laleaua adusă de sultanul Soliman în Europa a fost adoptată ca simbol de către secui şi de o populaţie re-maghiarizată forţat după momentul Ausgleich 1867 când se creează Kakania (nume pe care scriitorul Robert Musil l-a dat statului distopic KundK). Intelectualii români n-au supus vreodată unei critici logice serioase uniunea UDMR, cu simbolurile ei culturale şi obiectivele ce vizează distrugerea României ca stat naţional.

 61. 64 blogideologic mai 30, 2012 la 7:12 am

  “bagă groaza în alţii…” http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/mustata-lui-kover-laszlo-in-relatiile-romano-ungare-265565.html Păi cum să nu te-ngrozească versurile poetului fascist maghiar : “A két szeme játszadozik örömébe’/Mert a lova lába habot ver az oláh vérbee” ? Numai o persoană care nu pricepe ia apărarea poetului fascist şi a partizanilor săi “moderni”.

 62. 65 blogideologic mai 30, 2012 la 9:20 am

  Este incredibil ce dezvăluie NYT despre felul cum troika FMI, BCE, Comisia Europeană se preface că „ajută” Grecia http://www.nytimes.com/2012/05/30/business/global/athens-no-longer-sees-most-of-its-bailout-aid.html?hpw Banii, prelevaţi de la plătitorii de impozite din UE, sunt de fapt interzişi pentru Grecia şi se întorc înapoi la troika !

 63. 67 Adrian B. mai 30, 2012 la 2:34 pm

  @Guitza Baizonu’

  Cred ca ne uitam la filme diferite sau unul dintre noi nu intelege! Cei care se plang mai tare si recurg la amenintari sunt conducatorii UE ! Nicidecum Grecia ! Grecii au spus foarte clar ca nu recunosc (si deci , nu vor plati !) suma datorata ! Punct! Partidele extremiste nu ar dori sa plateasca nimic; partidele istorice au renegociat suma datorata ; unele invoca si compensatii din vremea celui de-al 2-lea razboi mondial , etc.

 64. 68 Porthos mai 30, 2012 la 2:38 pm

  @ casandra

  Dezvoltă subiectul te rog. Ce înțelegi prin „două decenii de creditare tembelă”? Toată creditarea de retail sau doar „creditele subprime” apărute grație tembelismului politicienilor americani de toate culorile.

  În plus, criza actuală e criza DATORIILOR DE STAT. Apărute în urma celor cinci decenii de consumat fără cap. A-l aduce pe Minski (și teoria lui despre instabilitatea capitalismului) în discuție e o aberație. E ca și cum după prăbușirea turnurilor WTC ai spune că vinovat a fost proiectantul care a făcut clădirile instabile.

  Ți l-am citat pe Radu pentru că vorbea despre o anomalie interesantă: dobânda la creditele pentru persoane fizice din țările „normale” (Canada, SUA, Germania) este MAI MICĂ decât dobânda Spaniei și Italiei (nu mai vorbesc de Grecia).

  Altfel spus, „creditarea tembelă” se poate referi cel mult la ÎMPRUMUTURILE DE STAT, care au finanțat stupida „pace socială și relativa bunăstare” de care vorbeai tu.

  Îmi plac discuțiile cu tine. Promit să scot suficiența din discuție. Sunt foarte curios să îți ascult argumentele. Am postat răspunsul și pe blogul nostru în cazul în care vrei să discutăm fără să așteptăm moderarea. S-ar putea să fie mai complicat pentru tine pentru că sunt mult mai mulți oponenți ai statului asistențial. Dar îți promit că vom fi politicoși.

  http://decablogulmuschetarilor.wordpress.com/2012/05/28/adrian-nastase-condamnat-la-vinovatie/#comment-2646

 65. 69 Ghita Bizonu' mai 30, 2012 la 3:36 pm

  ZOE, fii barbata !

  ma rog antiromanismu e e choar asa de rar prin Romania.. Voi itbiti cu dipserare Grecia, SUA, Nentia pe oriceine numa ca sa puteti sa uitati ca traiti in Romania!

 66. 70 Ghita Bizonu' mai 30, 2012 la 7:54 pm

  Adrian B.

  guitatu grecesc nu ma induioseaza. Niste …
  Oricum „semne” bune sunt. Dragele lor de firme se retag spre Bulgaria si Anglia din paftriotism elinesc. iar bravii palicari scotz euro si-i baga sub saltea. Se cam repeta povestea de prin sec X- XIII …

 67. 71 Ghita Bizonu' mai 30, 2012 la 8:14 pm

  W de Portocala

  curios insa Charles R. Morris (ce fu si nitel bancher) in Criza economică şi profeţii ei zice ceva de prea marea lacomie a finatelor nu de guverne si si pace sociala . Oricum primi sa fie de acord cu tine ar fi trotchistii- mama ce revolutie ratata! Sti ei nu sunt ptr pace sociala ci ptr revolutia continua si luoat de calsa ce se ascute zi de zi mai mult ..

 68. 72 ZOE, fii barbata ! mai 31, 2012 la 6:59 am

  @Ghita Bizonu,

  Cum le stii tu pe toate ca un om mare, asta de la Paranormal cred ca ti-se trage ! Adica tu stii mai bine de ce iubim noi un lucru si nu altul.
  Ai fost acolo ca sa vorbesti ? Nu cred si atunci cum poti sa vorbesti despre un lucru pe care nu-l cunosti ? De fapt n-ar trebui sa ma mir, când vulpea n-ajunge la struguri zice ca sunt acrii, asta-i românul.

 69. 73 ZOE, fii barbata ! mai 31, 2012 la 7:46 am

  @Ghita Bizonu,

  Dar guitatul românesc te înduioseaza ? Pe mine nu, cum si-au asternut asa sa doarma manelistii duhnind a bere si usturoi de la micii facuti între blocuri, cu burtile lor mari si creierele mici, cu figurile de delicventi !
  Asta-i România anului 2012, fum gros de gratar si manele care sparg boxele dar si geamurile, sa nu mai vorbim de seringile aruncate prin boscheti.
  „Antiromânism”, auzi ! Poate vrei sa zici, anti jeg !

 70. 74 Ghita Bizonu' mai 31, 2012 la 8:56 am

  Zoe

  diferenta este ca tu traiesti in Romania, mamanci paine romenasca samd si urasti Romania si romanii.

 71. 75 ZOE, fii barbata ! iunie 1, 2012 la 9:29 am

  @Ghita Bizonu’,

  Nu ma enerva, ca pâinea n-o manânc pe gratis ba e înca prea trudita ! Si termina cu vrajelile astea ceausiste cu „patriotismul” de mucava. Sunt satula de lozinci si de lozincari. Go home !


 1. 1 O austeritate – mai multe austeritati… | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 28, 2012 la 10:40 pm
 2. 2 Declaratiile lui Christine Lagarde… « Motanul Incaltat Trackback pe mai 30, 2012 la 2:48 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat asta: