Destul!

O scrisoare ce nu va ajunge niciodata la destinatar.

Timp de opt ani, v-ati impus propria cultura – a urii, a inselaciunii si a calomniei. Prin retorica voastra, plina de incrancenare si de minciuni, ati demonizat pe oricine nu a fost obedient fata de proiectul vostru de indoctrinare, fie ca a fost prieten din propriul partid, sau adversar legitim din afara lui.

Potrivit strategiei voastre de isterie si de minciuni premeditate, faptele au devenit nerelevante, iar acuzatiile voastre s-au transformat, instantaneu, in decizii de condamnare publica  a celor care nu vi s-au alaturat sau nu vi s-au supus.

Ati impus un incalificabil “mod de operare” – in ce priveste construirea de dosare -, prin falsificarea dovezilor, santajarea martorilor si inducerea in eroare a instantelor si a altor institutii ale statului, a caror misiune era tocmai aceea de a proteja cetatenii de manifestari abuzive.

Ati transformat DNA, dintr-o institutie importanta a statului, cu misiunea de a lupta impotriva coruptiei si a proteja interesul public, intr-un instrument politic partizan, destinat hartuirii adversarilor politici din afara partidului propriu si a membrilor propriului partid – cei care nu se conformau deciziilor voastre.

Ati abuzat, in mod sistematic, de puterea si influenta mass-media, inundand-o cu minciuni si calomnii, destinate infierarii publice a celor care nu faceau parte din grupul vostru de putere sau din clientela voastra.

Ati mintit in tribunale si in public, in Romania si in afara ei, dar niciodata nu ati fost in stare sa dovediti vreo afirmatie sau sa prezentati dovezi convingatoare.

Imi este foarte clar, nu cautati “infaptuirea justitiei”. Dimpotriva, obstructionati justitia si ati provocat mai multe daune sistemului nostru judiciar decat oricine altcineva inaintea voastra.

De fapt, nu ati luptat si nu luptati impotriva coruptiei, ci o generati continuu.

Din obsesia voastra de a va apara privilegiile cu orice pret si din frica pe care o aveti fata de democratie, ati uitat sa mai dati un sens guvernarii, ati creat haos si blazare in tara, oamenii si-au pierdut increderea in viitor si in forta solidaritatii. Ati pus semnul egalitatii intre interesul national si interesul de gasca. Ati incercat, si inca mai incercati, sa controlati tara prin frica si prin intimidare.

Ati fost mai ocupati sa-i persecutati pe cei cu gandire libera din jurul vostru, decat sa lucrati pentru tara, sa o dezvoltati, sa imbunatatiti viata cetatenilor ei.

Ati mers atat de departe incat sa mintiti, sistematic, prietenii Romaniei din afara granitelor ei. Ati indus in eroare ambasadorii straini de la Bucuresti, ati mintit prietenii nostri de la Bruxelles si ati inselat fundatiile internationale, reusind, in acest fel, sa va bateti joc de tara noastra si de poporul ei.

Desi stiu ca aceasta scrisoare nu va ajunge niciodata la mintea si la inima voastra, eu totusi va spun: DESTUL! Opriti-va, inainte ca raul pe care l-ati facut si il faceti sa devina ireversibil.

Poate ca nu veti intelege inca ceea ce va scriu acum. Cu timpul, veti intelege, poate…

Ma consolez cu gandul ca poporul roman intelege si ca faptele strategiei voastre de minciuni si calomnii sunt scoase, in sfarsit, la lumina.

                                                                                           Adrian Nastase

82 Răspunsuri to “Destul!”


 1. 1 PETRE mai 27, 2012 la 11:30 am

  LOGIC,FRUMOS,ARGUMENTAT.SI MAI DEPARTE CE O SA SE INTAMPLE?CEI VIZATI SE VOR FACE MAI BUNI?NU CRED.ASFEL DE APELURI TREBUIE ADRESATE CELOR CARE POT SI TRBUIE SA CURME ASFEL DE SITUATII.ALFEL VORBE IN VANT.

 2. 2 violet mai 27, 2012 la 11:54 am

  Cred că vor înţelege foarte bine dintr-un colţ al celulei. Au de dat socoteală pentru tot ce au făcut. Oamenii au ajuns cu nervii întinşi la maxim. Capacitatea portocaliilor de a susţine în continuare că albul e negru este incredibilă; parcă ar fi produsele rebutate ale vreunui doctor nebun ce a făcut experienţe pe mamele lor gravide. Îmi aduc aminte cât de uimită eram acum cinci ani atunci când îi ascultam vorbind pe la televiziuni. Nu văzusem niciodată atâta tupeu, dar nici nu bănuiam ce încă avea să urmeze, După decembrie 2009 mi-au înşelat Băsescu şi oamenii săi, toate aşteptările negative, ca să zic aşa.

  Ceea ce a declarat Victor Ponta la Neamţ, mă face să sper. Să dea Dumnezeu ca speranţa-mi să nu fie degeaba.

 3. 3 Albu Sanda Lucia mai 27, 2012 la 12:16 pm

  Nu putem sa ne resemnam si nici sa cedam. Toti Cei care Nu trec prin acelasi scenarii kafkiene Nu le pot crede si Nu realizeaza ca prin ele este amanintata insasi democratia si Nu doar individul supus acelui cosmar Indus de alte minti paranoide.
  Intr-adevar e destul! Trebuie luate masuri impotriva celor ce-si permit sa provoace aceste cosmaruri deformand grav realitatea. La vremuri extreme Trebuie luate maser extreme! Romanii spuneau „Violenta se indeparteaza prin violent!”

 4. 4 Cârcotaşu mai 27, 2012 la 1:12 pm

  Poate ca nu veti intelege inca ceea ce va scriu acum.

  Păi asta ar presupune că ce-au făcut au făcut fără ştiinţă, fără vinovăţie deci! Chiar puteţi emite o asemenea părere fără să observaţi cum, în filmul ce-l propuneţi, soarele răsare la apus?
  Ei ştiu foarte bine ce-au făcut, înţeleg foarte bine ce spuneţi aici, numai că asemenea oricărui hoţ li se pare că atâta vreme cât lumea-i plină de „fraieri” ei au tot dreptul, ba chiar datoria să fie hoţi.

 5. 5 vintilescu mai 27, 2012 la 1:20 pm

  Domnule Nastase , nu cu pllde din Biblie putem extirpa raul , jigodiile nu au caracter !

 6. 6 ceai verde mai 27, 2012 la 1:52 pm

  Da , excelenta scrisoare , cu o mica observatie , daca se poate…….
  Oameni buni,acum ca sunteti din nou la putere , depinde numai de voi ca destinatarul sa primeasca scrisoarea Daca va straduiti si voi un pic, poate sa i-o si bagati pe gat pana-n inima ,dar la minte ….. mai greu de ajuns . Apropos , suspendarea se poate face si de gat ? Sa nu uitati ca enorm de multa lume a suferit la greu anii astia , asa ca nu mai faceti afirmatii de genul ” nu ne mai uitam in trecut „, sau , „sa uitam trecutul si sa ne concentram spre viitor „,ci dinpotriva sa-i asigurati pe oameni ca cei dovediti vinovati vor plati la greu . Bafta si multa putere de lupta in continuare ,iar pe langa vorbele alese pe care le folositi , mai trebuie si cate un cap in gura , din cand in cand ! Aveti mare , mare nevoie de consultanta proaspata , oxigenata , nu de toti fasaitii cameleonici care va dau din nou tarcoale , iar apoi sa va vanda la primul colt de strada ( dar ce, parca-ar fi prima data ? )

 7. 7 Theodora mai 27, 2012 la 2:17 pm

  Destinatarii nu vor intelege si nu se vor opri.
  Asa ca trebuie sa ii oprim noi.

 8. 8 Marian Nicolae mai 27, 2012 la 3:13 pm

  Subscriu.

  DESTUL!

  OPRITI ALBANIZAREA ACESTEI TARI!

  OPRITI-VA INAINTE SA VA OPRIM NOI!

 9. 9 Gavrila mai 27, 2012 la 3:24 pm

  Excelenta scrisoare deschisa!

  Va ofer un posibil preambul pentru titlu, ca semn al pretuirii de care merita sa va bucurati – J’accuse! la adresa mafiotilor cocotati la carma Romaniei pentru cel putin ultimii 5 ani.

  Felicitari si multa energie pentru starpirea raului ce sugruma tara.

 10. 10 Karakas mai 27, 2012 la 3:27 pm

  Cred ca avenit vremea ca „ei” sa plateasca pentru aceasta vinatoare de vrajitoare si pentru modul incalificabil in care au dus Romania si majoritatea in si mai multa saracie, fara politici de dezvoltare, inventind politici fiscal-monetare din invirtitul pixului si aplicind mecanic dogma neo-liberala care spune sa privatizezi totul (a se citi vindut la pret cit mai mic strainilor), ca in rest se ocupa piata libera si le rezolva pe toate. Practic nu au facut nimic de 8 ani de zile in economie, am auzit doar justificari penibile pentru ce nu au facut.

 11. 11 George Serban mai 27, 2012 la 3:45 pm

  Subscriu, fara rezerve, scrisorii dumneavoastra.
  Destinatarii vor citi, cu siguranta, scrisoarea. Au creat un intreg mecanism, platit din bani publici pentru asta.
  Ma intreb daca cei in care ne-am pus sperantele ca, potrivit declaratiilor lor, vor scurta necazurile romanilor, preluand guvernare, vor putea iesi din capcana micilor promisiuni preelectorale si vor aborda cat mai curand problemele serioase, fundamentale, la care se refera scrisoarea?!

 12. 12 Augustin Jianu mai 27, 2012 la 4:05 pm

  Perfect de acord, însă nu cred că rezolvați mare lucru cu o scrisoare. Vremuri disperate cer măsuri radicale. Sunteți pregătit?

 13. 13 doinamanea mai 27, 2012 la 4:14 pm

  Foarte bun articol! De câte ori citesc articole pline de afirmații răuvoitoare, de atacuri mișelești la adresa unor persoane publice, articole insultătoare (insulta, negativitatea echivalând acum cu analiza profundă, inteligentă) – îmi vine să strig ”Destul!”

  @Theodora, @ceai verde – ce ne facem cu prietenii, cunoștințele, cei pe care-i cunoaștem personal și care sunt convinși de vinovăția dlui Năstase, care abia așteaptă să-l vadă cu cătușele la mâini? Oameni obișnuiți, cumsecade în felul lor, dar înțepeniți în idei fixe, care nu vor să citească blogul Năstase, care nu vor să accepte adevărul, preferând adevărul unei anumite prese, adevărul unor anumiți jurnaliști plini de otravă. Cunoștințe care și acum mai cred că PSD+USL=bolșevism. O parte din populație nu reușește să depășească un anumit mod de gândire, citiți comentariile din subsolul unor articole, eu mă cutremur.

  Continui să sper în aclimatizarea populației la democrația adevărată și nu la cea manipulată.

 14. 14 ZOE, fii barbata ! mai 27, 2012 la 4:56 pm

  @nastase,

  Exceptionala „Scrisoarea” aceasta, pe mine m-a impresionat profund !
  Sunt convinsa ca deja a ajuns la „destinatar” dar nu i-a miscat niciun fir de par, deocamdata. Revelatia va veni si ea, probabil când va fi prea târziu !

 15. 15 dlnimeni mai 27, 2012 la 5:35 pm

  Excelent text si, de fapt, foarte firesc si natural. Cu siguranta ca mai toti romanii gindesc la fel, nu au insa podibilitatea de a scrie un text asemanator. Voi cauta sa revin asupra scrisorii dumneavoastra. Deocamdata, doar sa zic ca este destul pentru dumneavoastra, pentru noi, pentru romani. Pentru destinatari nu este destul.

 16. 16 Fragmentarium Politic mai 27, 2012 la 7:09 pm

  O scrisoare politica de anvergura evaluatorie si viitorologica a unei platforme-program, care dezvaluie fractura dintre ceea ce regimul portocaliu a oferit privirilor si auzului si ceea ce mintile si inimile romanilor au resimtit in ultimii opt ani. Ajunge, destul cu raul, cu malignizarea justitiei si vanatoarea celor nevinovati, nesicofantizati si neyesmenizati. „Destul”, un veritabil „J’accuse!” romanesc. Felicitari si sustinere.

 17. 17 dorucoarna mai 27, 2012 la 7:21 pm

  @ AN,

  OK, exact despre asta vorbeam azi dimineata pe firul anterior. Mai departe insa trebuie inteles ca o mana de aventuriei de calibrul astora nu puteau face ceea ce au facut de capul lor, cineva le-a scris scenariul, inainte sa le dea sceptrul! Acum se aplica principiul cepei, foaie dupa foaie va avea de scos Justitia pana cand ajunge la miez, doar ca acesta-i exploziv! Pt acest motiv, tsunami-ul trebuie limitat chiar de catre scenaristi, adica valul va fi intors invers! Si inca repede! Felicitari! Ati marcat decisiv!

  Ar mai fi un detaliu: in cinstea alegerilor astea locale, multiplicati scrisoarea si raspanditi-o prin organizatiile locale in toata tara catre alegatori, exista acoperire electorala legala pt asa ceva iar asta va garanta intoarcerea valului! Succes!

  As mai indrazni un sfat: creati departamentul pt inovatie politica, sau numiti-l cum vreti, lucrurile trebuie bine articulate adica si PSD are si va avea nevoie de scenaristi romani, de ex s-ar impune si cateva tinte false, sa zicem Bertha pt inceput, fie si numai pt deranj.

  Ieri la Eurovision noi am dat ungurilor niste puncte, iar ei noua, nimic. Bute a pleznit-o, fetele la handbal la fel, sa vedem gimnastii. Ar trebui o ofensiva sportiva sustinuta de guvern, imaginea ar fi buna.

 18. 18 danaivs mai 27, 2012 la 7:22 pm

  Basescu nu a picat din cer. A fost ales. Aici este marea problema. Pe de o parte este uriasa ranchiuna (pacatul natiei) pt un om destept (Nastase) si pe de alta parte spaima romanului ca ar putea trai si altfel (mai bine). Romanul se simte excelent la limita supravietuirii – acolo stie el ce are de facut. Cand ii salta nivelul de trai – face tot posibilul sa se intoarca de unde a plecat. Altfel nu pot sa imi explic cum Basescu a fost votat de 2 ori. Probabil ca mai este si rusinea de a recunoaste ca au gresit votandu-l. Ii dau dreptate d-nei doinamanea. Dar avem in fata o mentalitate proasta care se poate schimba f greu.

 19. 19 Jr mai 27, 2012 la 7:27 pm

  Există oare în România măcar un singur om, care să nu fie deacord cu mesajul autorului? Adevărurile spuse şi scrise sunt verificate de fiecare cetăţea din această ţară. Orice replică otrăvită venită din partea celor de la PDL, care ştiu că se apropie ziua socotelilor, trebue respinsă fără menajamente. Cei vizaţi nu pot dormi noaptea liniştiţi, au coşmaruri şi vorbesc prin somn. Ziua se mobilizează pe la televiziuni şi bat câmpii cu minciuni şi insinuări de parcă nu lor le aparţin aberaţiile guvernărilor. Au în ei, în sufletul lor, atâta nesimţire şi neruşinare, că au cerut până şi DEMISIA Premierului Victor Ponta! Muc cel Mic făcea zilnic câte un act ilegal, motiv pentru care să-şi dea demisia şi nu a plecat până când proprii lui camarazi i-au ars un şut în fund de a ajuns direct la Cluj.
  D-le Adrian Năstase, ăştia cu păduchele în frunte, trebue adunaţi şi închişi o lungă perioadă de timp până repunem ţara pe picioarele ei. În caz contrar, zilnic vor trage băţul prin gard cu scopul declarat să dovedească „ineficacitatea” actualului guvern.

 20. 20 Taranul mai 27, 2012 la 7:36 pm

  Dumnezeu sa va binecuvinteze!Va rog,va implor,sa explicati toate jigodeniile la care ati fost supus si sa le demontati.Apoi sa cereti socotela celor care au vrut sa va scoata din viata publica,dar si cozilor de topor care au lucrat prin spste.Domnule presedinte,trebuie, imperios sa dea socoteala de ce au facut in Romania in acestiani.Va doresc mult succes,nu succesuri!

 21. 21 doinamanea mai 27, 2012 la 8:32 pm

  @danaivs
  „Pe de o parte este uriasa ranchiuna (pacatul natiei) pt un om destept (Nastase)” – splendid spus. Uriasa ranchiuna, de neinteles pentru mine.

 22. 22 blogideologic mai 27, 2012 la 9:02 pm

  Ce discurs exaltat a ţinut preşedintele Parlamentului ungar ! „Este destinat să triumfe acel popor al cărui fiu e temut şi în morţi”! http://ro.stiri.yahoo.com/%C5%9Feful-parlamentului-ungar-este-destinat-s%C4%83-triumfe-acel-170850362.html Păi ăsta-i un oficial maghiar aflat în ţară străină, nu ? Rău a mai ajuns România noastră !

 23. 23 eugennl mai 27, 2012 la 9:05 pm

  Simate domnule Adrian Nastase
  Va inteleg suferintele dvs. si ale familiei cauzate de acest calvar judiciar care se apropie de epilog. Postul dvs suna in final ca un mesaj de adio.

  In politica totul este o chestiune de imagine hiperbolizata. Onorurile si atentia de care se bucura un prim-ministru se transforma in ura si linsaj mediatic atunci cand simple suspiciuni sunt rasuflate si cand nu mai esti la putere, Dezamagirea increderii percepute ca inselata de fostul salvator al natiunii?. Efectul neincrederii in politicieni presupusi vinovati ab initio ?. Nu stiu.

  As fi vrut ca procesele dvs sa fie un caz de manual pentru fair trial. Ar fi fost mai bine pentru justitia din Romania.
  Nu au fost. DNA avea nevoie de sange pentru ca din asta se construiesc carierele acolo.Nu vom sti niciodata adevarul. Dar pentru mine adevarul probabil este totusi cel care va fi apreciat de judecatori .

 24. 24 Porthos mai 27, 2012 la 9:06 pm

  @ Adrian Năstase

  E foarte bună și scrisoarea. Dar altceva nu se poate face? Procurorii nu răspund pentru mizeriile făcute? Nu pot fi sancționați? Măcar curățați procuratura de șleahta aceasta. Altfel o să vă treziți cu ei în comisiile electorale (a rămas legea lui Boc?).

 25. 25 blogideologic mai 27, 2012 la 9:15 pm

  Un articol din NYT despre şansele funcţionării euro-obligaţiunilor http://www.nytimes.com/2012/05/28/business/global/in-euro-zone-a-debate-over-bonds.html?_r=1&hp Sistemul euro-obligaţiunilor ar trebui sprijinit de o Trezorerie în care intră banii colectaţi din impozite.

 26. 26 Taranul mai 27, 2012 la 9:34 pm

  Subscriu totall la postarea luiPorthos.Scapati tara de cozi de topor pdliste,ambasadorul usa sa-i ia la el acasa,daca ise par buni.Rominii se pot lipsi de ei.

 27. 27 Adrian B. mai 27, 2012 la 10:23 pm

  Din pacate, Romania a ajuns pe mana unui nemernic ! Acesta este Traian Basescu !
  Din pacate , nu stiu cati dintre romani realizeaza acest lucru !
  Din pacate, Romania a devenit un stat politienesc !
  Din pacate , sefii institutiilor de forta (represiune !) din Romania sunt niste instrumente (sau mafioti !) folosite pentru eliminarea si discreditarea adversarilor politici !
  Din pacate , raul s-a produs si multe din efectele sale sunt ireversibile !
  Din punctul meu de vedere , Traian Basescu reprezinta CEA MAI MARE CALAMITATE care s-a abatut asupra acestei tari ! Este un personaj sinistru , fara scrupule , fara dram de omenie ,un hot si un pervers , cu o rautate feroce ! In popor s-ar numi diavol sau om al intunericului …

  Din pacate , toata aceasta „atmosfera” pe care a indus-o TB (arestari , dosare , stat politienesc, abuzuri ,mascati , frica , telejustitie, …) loveste si la temelia statului roman si are un efect letal asupra antreprenoriatului din Romania ! Toti oamenii cu creier si cu initiativa din Romania se simt amenintati de aceasta atmosfera politieneasca iar tendinta generala este de a-si inchide sau restrange afacerile ! Insa acest lucru va genera o prabusire in lant , un efect de domino…

  Iar ca sa intelegeti mai bine ce vremuri traim , am sa va relatez o scurta discutie pe care am avut-o cu un angajat de la Adm. Cimitirelor : acesta mi-a spus ca ii este dor de Emil Boc , pentru ca in perioada cat acesta a fost prim ministru , a avut foarte mult de lucru !? Mi-a spus ca in ultimii 2 ani a avut cele mai multe gropi de sapat si cei mai multi sinucigasi !

 28. 28 Miriam Radulescu mai 27, 2012 la 10:57 pm

  Da domnule Nastase ,desi nu cred ca intelege latina,va rog sa-i transmiteti domnului presedinte, cuvintele rostite de Cicero:”Quousque tandem abutere Catilina(Basescu)patientia nostra? Basta, ne ajung 8 ani de circoteca!

 29. 29 Theodora mai 27, 2012 la 11:02 pm

  @doinamanea
  Toti prietenii mei sunt convinsi ca domul Adrian Nastase este nevinovat.
  Poate, din acest punct de vedere, sunt un om norocos sau poate am stiut sa imi aleg bine prietenii.
  Pe cei care imi sunt doar cunostinte si au indoieli incerc sa ii conving sa intre pe acest blog si pe http://www.codulzambaccian.ro/ si sa citeasca.
  Cu cei „înțepeniți în idei fixe” trebuie multa rabdare dar se poate si sunt din ce in ce mai putini.
  Au inceput sa inteleaga si ei cat de mult s-au pacalit atunci cand au avut incredere in Basescu si PDL doar ca le este greu sa recunoasca.
  Eu asta cu „PSD+USL=bolșevism” nu am auzit-o.
  In decembrie 2009 Basescu speria alegatorii cu minciuna ca, daca aleg PSD vin comunistii.
  Nici pe blog nu mai mi-a reprosat nimeni de mult ca sunt comunista … dar sa nu le dau idei 😀

 30. 30 Maximmouse mai 28, 2012 la 12:55 am

  Stimate Domnule Prim Ministru,

  Ar trebui , sigur ca da , sa fie destul ….asta din punctul meu de vedere, dar din punctul de vedere al cetatenilor romani? este destul? Inteleg cum sunt complet lipsiti de educatie civica, ca niste copii nevinovati care au fost adusi in stadiul de papa-caca-jucaria-nani , ce pot ei sa inteleaga? Tragedie nationala, asta este.

  Pana dupa alegerile din toamna nu cred ca le este destul….oare au invatat ceva din acesti 8 ani? ….din ce in ce mai putin cred asta, iar daca lor nu le este destul, apoi nici noua nu ne va fi destul….

  Sunt sceptic ca se va putea schimba cu repeziciune ceva in justitie , 3000 de actori in parchete si judecatorii sunt numiti de satana.Cum se vor comporta ei pana se vor pensiona? Au fost ei alesi pe alte criterii decat unele jegoase? Asta este inspaimantator…asta este „comoara ” ingropata de satanail, ea va scoate mereu oribile mladite otravite.

  Totusi, in timp ce ei isi rontaie fara griji, ca moliile din fundul ghemului, salariile grase si mitele inca si mai grase, trebuie lucrat, frumos si democratic , astfel incat sa nici nu stie ce i-a lovit.Trebuie sa existe o solutie,TREBUIE!

  Acest sentiment de revolta l-am avut si eu, dar stiti cand? Atunci cand duduia a sfidat Parlamentul Romaniei.Atunci am resimtit fizic lovitura si tot ceea ce prevestea ea….colegul Doru Coarna are dreptate, asa ceva nu pot face o gasca de mafioti marunti, singurei si cu tartacuta lor afumata de bautura…

  …si ma intreb, de ce atat ura pe tara asta a noastra.?..ma gandeam si la mungiu regizor, pentru ce anume ia premii la Cannes? Ce intelege un necunoscator de Romania din filmele sale? Nici nu vreau sa ma gandesc! Poate ar trebui putin relansata si cinematografia , lasand la o parte filmele cu buget mic si personal artistic cu nevroze interesate…mda, probabil ca acelea nu ar lua premii.

  In fine, vom vedea in toamna daca a fost DESTUL!

  Cu respect.

 31. 31 demneura mai 28, 2012 la 2:24 am

  Piesă foarte scurtă într-un act c-o singură scenă.

  Scenă
  Uliţă prăfuită, miez de zi cu soare dogoritor, poştaş burtos, transpirat, c-o şapcă ponosită dată pe ceafă şi cu ochelarii pe nas privind gânditor la un plic. Mare şi alb.

  – Ţţţţţţţţţţ….ceva nu-i în regulăăăăăă ….. hmmmmm, deci expeditor aveeeeem, …… scrisoare aveeeem,……Ptiuuuuuu drace!!!!! Dar unde-i destinatarul??????

  Pică cortina.
  Sala rămâne mută.
  O voce sparge liniştea:
  – Toti Cei care Nu trec prin acelasi scenarii kafkiene Nu le pot crede si Nu realizeaza ca prin ele este amanintata insasi democratia si Nu doar individul supus acelui cosmar Indus de alte minti paranoide.
  (Albu Sanda Lucia /mai 27, 2012 la 12:16 pm)
  Aplauze!

  Mda.
  Fiind democraţie şi eu fiind …. hmmmmmm …. român, comentez următoarea frază:

  „Ma consolez cu gandul ca poporul roman intelege si ca faptele strategiei voastre de minciuni si calomnii sunt scoase, in sfarsit, la lumina.”

  1. „Mă consolez”…..
  DOAR ATÂT? ŞI EU CARE CREDEAM CĂ VREI SĂ CÂŞTIGI!
  2. „poporul roman intelege”…….
  OARE? OARE A ÎNŢELES VREODATĂ POPORUL ROMÂN CE I SE ÎNTÂMPLĂ?

  Mda.
  Trecând peste rudimentara exprimare a ‘telectualei PDL-ului, vestita actriţa porno din dosul Operei (rog a nu-mi fi reproşată exprimarea şi a nu-mi fi luată drept jignire, deoarece adevărul nu poate fi niciodată jignitor, oricât de dur ar fi, mai ales atunci când a fost spus de Dan Gheorghe fostul şef SIPA/DGPA trecut în rezervă la ordinul Monicăi Macovei-Gherghescu deoarece „“Nu i-am dat madamei documentatia video in care ea era actrita porno intr-un taxi parcat intr-un loc dosnic din parcul Operei Romane”), dau aici un copy-paste:

  „Pana acum, Ponta nu a raspuns la nicio intrebare de continut si nici nu cred ca va raspunde, ne arunca cu aroganta niste “scuze”. Scuzele nu ajung, Ponta trebuie sa plece pentru ca face pasi mari catre restauratia sistemul Nastase-Stanoiu in care dosarele se decideau la partid, nu la parchet. Sa plece pentru ca pune in pericol statul de drept.”

  Părerea mea este că dom’ procoror ăl’ mic, care n-a făcut şcoala-n dosu’ Operei precum madama mai sus menţionată, ar cam fi îndreptăţit ca pentru fragmentul de mai sus să o dea în judecată, având în vedere faptul că site-ul respectiv fiind un domeniu înregistrat, deţinătorul domeniului este direct răspunzător în faţa legii pentru conţinutul lui.
  Deci? Nu cumva a venit timpul ca dom’ procoro ăl’ mic să urmeze sfatul senatorului Berceanu? Şi anume:
  Victoraş, dragă, mai multă energie în motor şi mai puţină energie în claxon!

  O seară plăcută.

  PS Unui vecin de-al meu brusc i s-a năzărit să se facă toboşar.
  Bum-bum bate toba-n prima noapte,
  Bum-bum bate toba-n a doua noapte
  şi-n a treia noapte i-am spart toba şi i-am rupt beţele.
  Şi iar a fost linişte.
  Deci domnilor, nu bateţi toboşarul!
  Spărgeţi-i doar toba şi rupeţi-i beţele!

 32. 32 blogideologic mai 28, 2012 la 5:01 am

  “Primăvara arţarului Canadian” (le printemps érable ) finalizează oare procesul “Vive le Québec libre!” ? Dacă independenţă va fi, atunci vedem naţionalismul îmbinat cu doctrina economică. Provinciile anglofone rămân tributare neoliberalismului de capitalism anglo-saxon. Studenţii din provincia francofonă Québec demonstrează mai mult pentru implementarea unei doctrine economice social-democrate. N-ar fi exclus ca un “Québec libre” să fie boicotat oficial de capitalismul nord-american anglo-saxon.

 33. 33 mgabim2009 mai 28, 2012 la 5:02 am

  Am inteles ca ati fost acuzat ca ati face presiuni asupra judecatorilor. Dar ce fac Monica Macovei, ziarele EVZ, Adevarul (Cartianu chiar spune ca daca veti fi achitat guvernul Ponta va trebui sa plateasca…), Gandul, Romania Libera cum se numeste? Cum este posibil ca DNA sa impuna prejudicii atita timp cit Cuirtea de Conturi spun ca nu exista?
  De aici din Chicago, eu si familia mea va dorim succes, si multa putere sa treceti peste aceste mizerii.

  Toate televiziunile au prezentat acum o saptamina asa zisa intilnire a lui Basescu cu disapora din Chicago. MINCIUNA! Erau cei de la consulat si o mina de apropiati ai lor. Eu si sotul meu ne chinuim de mai bine de un an sa fim primiti in audienta de consulul de la Chicago pentru a primii aprobare sa depunem cerere sa ne facem pasapoarte Romanesti si nu reusim. Au impus reguli absolut aberante; te duci in audienta sa ti se aprobe sa faci o cerere…..progam de lucru cu publicul doar 2 (DOUA) ore pe zi… Sper ca Domnul Ministru Marga sa-i recheme si sa trimita o alta echipa. Cind erati dumneavoastra PM, consulatul era deschis 24/7. Personalul prietenos, consulul un adevarat sprijin. De cite ori mergeam acolo ma simteam cu adevarat pe teritoriul tarii mele. Acum nici macar nu am acces.

 34. 34 George Ban mai 28, 2012 la 6:22 am

  @danaivs,
  mai 27, 2012 la 7:22 pm, spune:

  „Romanul se simte excelent la limita supravietuirii – acolo stie el ce are de facut.”

  Excelent sintetizat! Felicitari!

 35. 35 centru mai 28, 2012 la 6:52 am

  numai sa nu se intoarca la guvernare in 5 luni . lumea asteapta lucruri concrete , nu schimburi de tenis ponta basescu timp de o vara . vrem sa vedem inaugurari de poduri , autostrazi ( ce se face pe medgidia murfatlar sau ploiesti bucuresti acolo e terminat 90 % ? ) , investitii straine ( michelin la zalau ? ) . fara rezultate pdl se intoarce ! ou of topic , ce aroganta la budapesta , ei vorbesc de diversiune fata de situatie economica grea !

 36. 36 doinamanea mai 28, 2012 la 7:07 am

  @Theodora – mulțumesc pentru răspuns, mă bucur de cele ce-ai scris. Înseamnă că cele auzite de mine sunt doar incidentale și nu generale. Eu nu mai trăiesc de mulți ani în țară, dar urmăresc evenimentele, pot să afirm, cu sufletul la gură. Judec cu propriul creier, nu mă las influențată de presă, de comentarii răsuflate, sau pline de otravă. În anumite cercuri din diaspora americană (unde circulă, sau circula, vehement teoria facilă că dacă vine PSD la putere vin și comuniștii) am ajuns oaia neagră. Ceea ce mă bucură. Prefer oaie neagră decât să fac parte din turmă! Mama mea, care trăiește la București, și care, slavă Domnului, are o minte sănătoasă și judecă evenimentele cu mult discernământ, este o sursă de inspirație deloc neglijabilă. Și ea este o admiratoare a dlui Năstase. Prin mine, îi dorește multă sănătate și noroc în tot ceea ce va întreprinde de-acum înainte. Îți voi citi blogul. Cu drag, Doina

 37. 37 ZOE, fii barbata ! mai 28, 2012 la 7:12 am

  @eugennl,

  Nu mai strecura cucuta în urechile oamenilor !
  Mesajul de adio i-l trimitem noi „brandului” basescu !

 38. 38 dorucoarna mai 28, 2012 la 8:04 am

  @ danaivs

  nu cred ca romanul se uita doar in jos, insa este sigur ca fiind impovarat si rusinat atatia ani de aceasta clasa politica, spatele i s-a curbat si acum priveste in jos vrand-nevrand.

  Despre alegeri, toate sunt trucate. Basescu a iesit a doua oara nu prin vot ci prin trish electoral realizat de ofiterii din ambasade, la ordin. Daca nu ar fi fost asa, BEC accepta sa se investigheze serios sacii cu voturi din diaspora, dar nu a acceptat!

 39. 39 blogideologic mai 28, 2012 la 8:24 am

  Unii compară, naiv, preţul gazului rusesc importat, cu preţul gazului de şist extras din subsolul autohton, şi se limitează la atât. Dar oamenii aceştia pur şi simplu nu înţeleg diferenţa dintre preţ şi cost. Într-adevăr, preţul gazului rusesc importat ar putea fi eventual mai mic decât preţul gazului de şist extras din subsolul autohton. Însă atenţie, am spus “ar putea fi eventual mai mic”, ceea ce nu înseamnă că se va şi întâmpla. Pentru că atât firma, cât şi diverse organisme internaţionaliste dominate de americani (precum FMI) pot interveni pentru a impune preţuri mai mari pentru gazul de şist în România. De altminteri am văzut că toată politica macroeconomică a României a fost lăsată pe seama FMI, iar guvernul PDL-UDMR a lucrat orientat numai pe obiectivul care se cheamă “demantelarea României” ca stat naţional cu identitate tradiţională. Deocamdată ne păcălim cu gândul că avem un guvern USL, el se află în realitate sub călcâiul FMI. Dar hai să trecem discuţia pe terenul meu, deci nu vorbim mai departe de preţuri, ci de costuri. Costul, în general, marchează o pierdere. Şi mergând încă mai departe, trebuie să facem o distincţie între costul privat şi costul social. În cazul proiectului Băsescu-MRU de exploatare a gazului de şist în România, costul privat este costul pe care îl suportă firma Chevron. Iar dacă Chevron şi ambasadorul Gitenstein ţin atâta de mult să intre în afacerea asta din România, atunci costul privat este mic. Dar costul social îl suportă societatea românească. Or, costul social cerut de exploatarea gazului de şist în România este imens pentru societatea românească ! Acest cost social derivă din două tipuri de externalităţi negative pe care în general le provoacă exploatarea gazelor de şist : 1/Atacul brutalist, eu am folosit un termen delicat, de fapt este vorba despre un atac sălbatic şi iraţional (or, chiar în economia politică a capitalismului se cere, şi se prezumă, în mod expres că agentul economic trebuie să fie un “agent raţional”!) asupra aquiferelor. Chiar dacă puţurile de foraj şi de exploatare se pot modela pe hartă, din punct de vedere geometric, prin nişte puncte, ele se află deasupra unor arii uriaşe pe care colectează apă aquiferele, şi pe care o alimentează cu apă aceste aquifere dacă sunt pline. Unde se află aceste aquifere ? Precizez încă o dată, deşi am mai spus : tot în roci, mai exact în materiale geofizice poroase. Iar în proiectul Chevron- România, este vorba despre extracţia gazelor, prin fracturare hidraulică, din materiale geofizice poroase. Inevitabil, acţiunea inginerească se intersectează cu mişcarea apei. Care se poluează cu vreo 500 de substanţe chimice folosite în hydrofracking. Deci este vorba despre poluarea ireversibilă a unor aquifere pe arii importante din România. Apoi, consumul de apă prin hydrofracking este luat, fără de costuri, în mod gratuit, de către firma Chevron din cota de apă alocată agriculturii din România. 2/Circa zece dintre substanţele folosite în hydrofracking sunt cancerigene, chiar violent şi rapid cancerigene. Or, toate acestea sunt nişte costuri sociale gigantice pe care nu le poate plăti societatea românească decât prin intrarea ei într-o stare de comă. Aceasta după starea de vomă. S-a spus uneori, şi pe bună dreptate, că apa este mai scumpă decât diamantul. De ce nu se înţelege că apa este mai scumpă decât gazul de şist ?

 40. 40 criss2012 mai 28, 2012 la 8:52 am

  Si eu am fost supus unui abuz. Am fost plimbat de politie pe la spitale, si cu salvarea desi nu facusem nimic, si nu eram nici nervos macar – o zi intreaga si m-au lasat abia noaptea la ora 23. A fost pur si simplu un abuz grosolan, in urma unui apel fals la 11. Astept sa fiu contactat pe email pentru a va da toate detaliile. Multumesc!

 41. 41 eficientaenerg mai 28, 2012 la 8:57 am

  Yes…din 2004…cate Dracovenii s-au instalat….

 42. 42 grigore mai 28, 2012 la 9:06 am

  mai aveti putin. mult curaj

 43. 43 ZOE, fii barbata ! mai 28, 2012 la 9:25 am

  @doinamanea,

  draga mea, ma bucur mult ca desi esti asa departe simti în continuare româneste si esti alaturi de noi. Pacat ca unii din diaspora americana, plecati probabil de mult timp, au ramas cu ideea de comunism adânc sapata în memorie. Daca nu ar exsista Internet si ar fi ramas la stadiul ca o scrisoare vine cu diligenta, le-as da dreptate. Aici cred ca si rudele lor poarta vina ca nu le explica situatia reala – dar poate ca multe dintre ele sunt de cealalta parte a baricadei si atunci îi informeaza gresit, sau pur si simplu ei nu vor sa creada.
  Un lucru e cert, politica naste pasiuni nebanuite si de multe ori din cauza controverselor, ajungi sa te îndepartezi de cei care ti-au fost dragi.
  Am si eu o astfel de experienta, o ruda foarte apropiata si draga în acelasi timp, cu care, daca pâna acum ne scriam zilnic am ajuns într-un stadiu de a nu ne mai scrie, fara sa ne certam ci numai pentru ca a intervenit o raceala. Totul s-a stricat, nu din cauza ca nu ar crede situatia reala în care ne aflam, ci pentru faptul ca ne îndeamna pe noi cei de aici sa nu ne mai preocupam de problemele politice ( ideea ei: „ca oricum nu puteti schimba nimic”!) si sa ne vedem de viata noastra, gasindu-ne alte lucruri de facut, numai si numai pentru binele nostru – adica sa n-o luam razna de atâta suparare. Ca si cum ai putea sa separi lucrurile asa usor, cât e de simplu sa dai 20 de bice la spatele altuia ! Persoana despre care vorbesc, nu numai ca s-a realizat pe plan profesional si material dar pot spune, ca se afla undeva destul de sus în societatea americana. Pe de alta parte cu un suflet nobil, cu un spirit crestin, ne-a ajutat mult material si nu numai.
  Sigur, sentimentele reciproce ramân nealterate dar viata ne desparte, destul de trist, nu ?!
  Îti doresc o zi minunata si încearca sa schimbi ceva în mentalitatea celor care mai au înca ” pânza pe ochi” !
  Numai bine îti doresc !

 44. 44 Theodora mai 28, 2012 la 10:38 am

  @doinamanea
  Te rog sa ma scuzi Doina, acum am vazut ca nu locuiesti in tara.
  Da, acolo unde locuiesti tu mai sunt romani care mai cred ca victoria PSD-ului in alegeri inseamna intoarcerea la comunism …. ii intalnesc pe Facebook pe unii dintre ei si sunt greu de convins.
  Esti un om curajos daca incerci sa ii convingi ca gresesc.
  Cu oamenii ca tine PSD-ul ar trebui sa tina legatura permanent.
  Ce facu tu acolo incercand sa ii convingi pe cei „înțepeniți în idei fixe” este important pentru noi cei din tara. Asa cum s-a vazut in decembrie 2009 voturile voastre conteaza.
  Acolo ar trebui sa intervina mai mult parlamentarii romani din diaspora.
  Trebuie mers in comunitatile de romani si explicat cu rabdare.
  Eu am scris pe blogul meu inca din 5 ianuarie 2010, dupa pieredrea alegerilor prezidentiale, ca:
  „Trebuie explicat electoratului ca PSD-ul nu este un partid comunist ci un partid social democrat singurul partid de stanga din Romania capabil sa sustina si sa protejeze oamenii saraci.” si
  „Campanie elctorala continua, vizite in Republica Moldova si in tarile din Europa Occidentala unde lucreaza multi romani. Intalniri cu diaspora.”
  http://theodora0303.wordpress.com/2010/01/05/ce-trebuie-sa-faca-psd/
  Multa sanatate mamei tale si rudelor ramase in tara!
  Multa sanatate tie si celor apropiati din SUA!
  Doamne ajuta!

 45. 45 doinamanea mai 28, 2012 la 10:42 am

  @ ZOE, fii barbata !
  Mulțumesc pentru răspuns … ah, ce seamănă experiența ta cu a mea, și câtă dreptate ai! Voi scrie mai mult în cursul zilei (e 4 dim. aici, lucrez la un mic proiect, dar luni e zi de sărbătoare, voi avea mai mult timp, deși nu doresc să ocup spațiu din blogul dlui Năstase cu un subiect tangent doar cu cel din articol.)
  Da, sunt alături de voi, cum aș putea trăi altfel? Niciodată n-am înjurat Ro. și nici pe politicieni (știi, ura naște ură) dar multe aspecte m-au indignat la lacrimi.

 46. 46 blogideologic mai 28, 2012 la 11:20 am

  Octavian Racu :+“Patru zile din mai” – un film “incorect politic” despre cel de-al doilea război mondial/ Filmul „Patru zile din mai” (“4 tage im mai”) este un film care vine să deconstruiască miturile din perioada războiului, stereotipurile propagandistice „neamţ-fascist”, „armata sovietică – armata eliberatoare”. În locul filmelor care de obicei vin să continue războiul imaginar, acest film vine să elimine componenta ideologică, aducând mesajul împăcării. Filmul iese din cadrul politic, centrându-şi atenţia pe viaţa omului simplu. În locul impunerii unei imagini de „duşman de moarte”, „servirea până la moarte patriei”, apar sentimente umane fireşti. În locul unui individ aservit statului, ne este prezentat un erou care nu moare pentru nişte simboluri, ci vine în apărarea celui slab. Filmul dezvăluie instinctele paterne, materne şi fraterne ale omului Tradiţiei, ridicându-le mai presus de „datoria” faţă de statul modern. La un moment dat, soldaţii sovietici se ridică în apărarea copiilor germani de agresiunea restului trupelor sovietice, luptând braţ la braţ cu militarii germani. Prin abordare nestandard, producţia a şocat opinia publică din Rusia, obişnuită cu divizare stereotipizată a baladelor epice despre „brava armată sovietică”. Premiera filmului a fost interzisă pe canalul NTV, producătorii fiind criticaţi dur de veteranii de război şi unele persoane publice.+ http://octavianracu.wordpress.com/2012/05/20/patru-zile-din-mai-un-film-incorect-politic-despre-cel-de-al-doilea-razboi-mondial/

 47. 47 Porthos mai 28, 2012 la 11:44 am

  @ blogideologic

  Poate ne și spui cine este persoana care compara naiv „preţul gazului rusesc importat, cu preţul gazului de şist extras din subsolul autohton, şi se limitează la atât”.

  Pentru că eu comparam doar PREȚURI. Zău nea Titi, doar atât poți? O abureală jenantă pseudo-economică?

  Ai căutat pe net textul Acordului de concesiune? E disponibil, deși e marcat ca „secret de serviciu”. Probabil că Chevron a acceptat de-secretizarea din motive de transparență.

  Citește articolul XVII – Protecția mediului și managementul riscului. O să vezi că Chevron e la mâna Ministerului Mediului. Adică, la paragraful 17.1.3 se spune: „Titularul (Chevron – precizarea mea) e obligat să respecte și să implementeze TOATE reglementările emise de autoritățile competente pentru protecția mediului și gospodărirea apelor”.

  În concluzie, poți să-l faci pe Chevron să plece doar înăsprind reglementările în domeniu. Însă nu asta dorește Rusia. Ci efectul de PR al INTERZICERII COMPLETE în România!

  Ziceai că ești rusofon. Povești prietene! Ești rusofil autentic. Voi publica acest comentariul și pe blogul muschetarilor pentru a fi disponibil imediat.

 48. 50 Marian Nicolae mai 28, 2012 la 12:18 pm

  Proporții inimaginabile ale jafului de la ministerul Elenei Udrea
  Gaura de la Ministerul Dezvoltării: 700 milioane euro s-au dus direct în conturile clientelei PDL

  http://www.cotidianul.ro/gaura-de-la-ministerul-dezvoltarii-700-milioane-euro-s-au-dus-direct-in-conturile-clientelei-pdl-184026/

  Jurnaliștii de la la site-ul de știri paginaintai.net au făcut o evaluare minuțioasă a tuturor contractelor derulate, în ultimii trei ani, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului și Compania Națională de Investiții- aflată în subordinea aceluiași minister, încheiate imediat după ce PDL a exclus PSD-ul de la guvernare, în anul 2009, până când USL a exclus la rândul său partidul prezidenţial de la butoanele puterii. Rezultatul este unul devastator pentru PDL, dar și pentru România, din nefericire!

  ” Din totalul acestor contracte, 3 miliarde de lei (echivalentul a 700 de milioane de euro) au ajuns în conturile firmelor controlate fie direct de reprezentanţi importanţi ai PDL, fie ale societăţilor de casă ale partidului. O mică parte din bani a fost distribuită şi către clientela UDMR sau UNPR. Printre personajele aflate în spatele firmelor beneficiare se află consilieri locali sau judeţeni, angajaţi ai cancelariilor ministeriale, parlamentare şi prezidenţiale, afacerişti importanţi cu legături în PDL sau chiar proprietari de trusturi de presă apropiaţi de fosta guvernare portocalie. Prezentăm în continuare o radiografie elocventă a acestor contracte scandaloase.

  Începând cu octombrie 2009, după ce Partidul Democrat Liberal a scos de la guvernare PSD, dar, mai cu seamă, după consumarea alegerilor prezidenţiale toamna acelui an, bani publici ai bugetului de stat şi ai Uniunii Europene au început să se scurgă pe proiecte din cele mai năstruşnice. De departe, Ministerul Dezvoltării, ulterior Minister al Dezvoltării şi Turismului, conduse de Vasile Blaga şi Elena Udrea, au cheltuit nu mai puţin de 1,3 miliarde de euro. Sumele au fost folosite, în special, pe construcţia de săli de sport şi bazine de înot sau pentru servicii de promovare a politicilor guvernamentale legate de turismul românesc. Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a finalizat un raport de control asupra unora dintre aceste contracte, raport care a fost înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

  Sâmbătă, noul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a declarat că vor fi verificate toate investiţiile făcute de minister în perioada 2009-2012, pe fiecare judeţ în parte, iar în funcţie de rezultate va dispune decizii administrative sau instituţionale. Hellvig anunţă că vor fi verificate investiţiile făcute de MDRT în ţară, în perioada 2009-2012. “Responsabilitatea cheltuirii banului public cineva trebuie să şi-o asume. Cineva trebuie să răspundă politic”, a spus Hellvig, care a adăugat că în 1996 PSD a pierdut guvernarea, dar a candidat sub sigla partidului, în 2000 CDR a pierdut guvernarea, dar şi-a asumat să candideze sub sigla partidelor din care era compusă coaliţia, dar că în 2012 “PD fuge de responsabilitate” candidând sub diferite denumiri de alianţe. Ministrul a mai spus că cetăţenii trebuie să înţeleagă de ce s-au cheltuit banii şi de ce a apoi s-au tăiat 25 la sută din salarii, de ce a crescut TVA sau a fost introdus impozitul forfetar.

  Hellvig: Avem de-a face cu un jaf public

  El a precizat că MDRT intră în auditare pentru perioada 2009-2012 ca să se ştie care este situaţia care a fost preluată de noul Guvern. Hellvig a adăugat că în urma auditării şi controalelor făcute de Corpul de control al ministerului va dispune decizii administrative şi instituţionale. Ministrul a mai spus că vor fi prioritizate proiectele care vor fi finanţate, arătând că nu e nevoie de patinoare artificiale sau de săli de sport imense care consumă foarte mulţi bani, dar că vor fi finanţate proiectele care sunt în stadiu avansat de execuţie, cum ar fi pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc. Hellvig consideră că cel mai important este să nu fie cheltuiţi bani aiurea şi a avertizat administraţiile locale că “s-a terminat cu accesul la banul public în interes politic”, apreciind că în perioada 2009-2012 a fost “un jaf public”. El a mai spus că în domeniul turistic va pune accent pe reabilitarea accesului la mediul turistic şi pe modernizarea infrastructurii turistice.

  Am luat-o înaintea anchetei oficiale

  Ziarul nostru a luat-o chiar înaintea ministrului Hellvig şi, prin metode jurnalistice, a extras fişele tuturor contractelor derulate de către Compania Naţională de Investiţii şi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Potrivit Sistemului Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), cele două instituţii au încheiat, în perioada octombrie 2009 – martie 2010, nu mai puţin de 230 de contracte de lucrări, construcţii sau consultanţă tehnică. Cu acest prilej, se poate observa că Minnisterul Dezvoltării Regionale şi Turismului a tocat 4,708 miliarde de lei, adică 1,95 miliarde de euro, în timp ce Compania Naţională de Investiţii, instituţie subordonată ministerului şi care a cheltuit, în proporţie majoritară, sume alocate de la bugetul de stat, a “prăduit” 793 de milioane de lei, adică 184,4 milioane de euro.

  Spre exemplu, din numărul total de 154 de contracte încheiate, Compania Naţională de Investiţii a contractat nu mai puţin de 94 de lucrări de construcţie a unor săli de sport şcolare cu nivel de practică competiţională, cu terenuri de handbal prevăzute cu 150 de locuri pentru spectator. Valoarea totală a acestor lucrări se ridică, în prezent, la suma de 87,3 milioane de euro. Alte 20 de contracte încheiate de Compania Naţională de Investiţii au avut în vedere contractarea de lucrări de construcţia a unor bazine de înot olimpice şi de patinoare, pentru care a cheltuit alte 79 de milioane de euro.

  Grosul banilor, în schimb, au fost cheltuiţi pe partea turistică a afacerilor, aşa cum veţi putea citi în paginile a 6-ea şi a 7-ea ale actualei ediţii a ziarului “Pagina Întâi”. Tot aici, vom face demonstraţia că majoritatea firmelor care au avut acces la mai bine de jumătate din fondurile puse la bătaie de către Ministerul condus întâi de Vasile Blaga şi, ulterior, de Elena Udrea, au ajus în buzunarele clientele politice a fostei governări portocalii.

  Unul dintre cele mai scandaloase contracte achitate de ministerul lui Elena Udrea este organizarea galei de box a lui Lucian Bute, din anul 2011. Departamentul de Lupta Antifraudă (DLAF) a verificat, în urma unui memoriu al vicepresedintelui PRM Marius Marinescu, modul în care s-a realizat gala de box Lucian Bute din 2011. DLAF sustţne în cuprinsul raportului, că Ministerul Dezvoltării nu a respectat în totalitate obligeţiile pe care le avea în contextul în care acestă gală a beneficiat de o finanţare din fonduri europene. În raport sunt evidenţiate şi cinci posibile fapte de natură penală ce ar fi fost comise de preşedintele Federaţiei Române de Box (FRB) Rudel Obreja.În nota de control a Departamentul de Lupta Antifraudă (DLAF) se menţioneaza că în luna iulie 2011 a fost sesizat de Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii din cadrul Camerei Deputaţilor privind unele nereguli legate de organizarea galei de box Lucian Bute. DLAF precizează că Marius Marinescu, vicepreşedinte PRM, a trimis Comisiei parlamentare un memoriu. DLAF a investigat afirmaţiile din memoriul trimis de Marius Marinescu şi, în luna aprilie 2012, a sesizat DNA. În nota de control a DLAF sunt evidenţiate posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, presedintele FRB, în contextul organizării galei “Campion pentru România”, eveniment sportiv la care pugilistul Lucian Bute a boxat la Bucureşti.

  În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată Direcţiei Naţionale Anticorupţie, este descris modul în care Rudel Obreja, preşedinte al Federaţiei Române de Box, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box “Campion pentru România” unei firme care îi aparţinea tot lui.

  În baza acestui contract de exclusivitate de la federaţia condusă de Obreja, firma lui, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect “Promovarea brandului turistic al României”. În nota de control a DLAF, la capitolul concluzii, se reţin şi câteva aspecte legate de modul în care Ministerul Dezvoltării şi-a îndeplinit obligeţii în privinţa monitorizării banilor europeni care au fost investiţi în gala Lucian Bute care a avut loc pe 9 iulie 2011 la Romexpo.

  Iată dovada:

  700 de milioane de euro din fondurile MDRT s-au scurs direct către maşinăria de partid

  “Pagina Întâi” a luat la mână contractele derulate, în ultimii trei ani, de către Compania Naţională de Investiţii şi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, încheiate imediat după ce PDL a exclus PSD-ul de la guvernare, în anul 2009, până când USL a exclus la rândul său partidul prezidenţial de la butoanele puterii. Din totalul acestor contracte, 3 miliarde de lei (echivalentul a 700 de milioane de euro) au ajuns în conturile firmelor controlate fie direct de reprezentanţi importanţi ai PDL, fie ale societăţilor de casă ale partidului. O mică parte din bani a fost distribuită şi către clientela UDMR sau UNPR. Printre personajele aflate în spatele firmelor beneficiare se află consilieri locali sau judeţeni, angajaţi ai cancelariilor ministeriale, parlamentare şi prezidenţiale, afacerişti importanţi cu legături în PDL sau chiar proprietari de trusturi de presă apropiaţi de fosta guvernare portocalie. Prezentăm în continuare o radiografie elocventă a acestor contracte scandaloase.

  Firme abonate la contracte acordate de Compania Naţională de Investiţii

  • SC DELTA CON SRL Dorohoi. Este patronată de un anume Abătăcesei Petru, care a candidat în anul 2004 pe listele Partidului Ecologist la funcţia de primar al oraşului Dorohoi. La data de 30 mai 2008, precum şi la data de 19 noiembrie acelaşi an, Abătăcesei a sponsorizat Partidul Democrat Liberal, Sediul Central, cu suma de 20.000 de lei în campania electorală pentru alegereile parlamentare. Delta Con a încasat, la data de 11 noiembrie 2009, de la CNI, un contract în valoare de 3.167.652,5 lei pentru execuţia unei săli de sport şi a unui teren de handbal în comuna Leorda, judeţul Botoşani,

  • SC ROMBET SA Bacău. Aparţine omului de afaceri Costică Rusu, apropiat al Partidului Democrat Liberal local. Rusu a lansat la un moment dat o staţie a Antena 1 Bacău, închisă de titularul mărcii întrucât patronul impusese o politică editorială favorabilă Partidului Democrat Liberal. Ulterior, Costică Rusu a inaugurat postul de televiziune IMPULS TV, alături de Romulus Toma şi Elvis Bodea. Potrivit presei, acesta din urmă este fiul patroanei fermelor de pui de la Nicolae Bălcescu. La data de 4 noiembrie 2009, firma lui Rusu a încasat de la CNI un contract în valoare de 4,96 milioane de lei pentru construcţia unui bazin de înot didactiv în localitatea Slănic Moldova, judeţul Bacău.

  • MBS GROUP Cluj-Napoca. Este patronată de Gabriel Silagy, consilier local PDL Turda. Silagy mai deţine şi firma Eren Cons SRL, abonată, de asemenea, la contracte cu Compania Naţională de Investiţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Societatea lui Silagy a încasat de la CNI, la data de 16 noiembrie 2009, un contract în valoare de 11,95 milioane lei pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice şi execuţia lucrărilor de construcţie a Complexului Sportiv de Nataţie din Otopeni.

  • SC SCORILLO INTERCOM SRL Braşov. Firma este controlată de omul de afaceri Cornel Chiţu. Acesta face parte din grupul de interese al primarului Municipiului Braşov, George Scripcaru. Scorillo Intercom a încasat de la Compania Naţională de Investiţii două contracte. Primul a fost adjudecat la data de 4 noiembrie 2009, a costat 3 milioane lei şi a constat în construcţia unei săli de sport şi a unui teren de handbal cu 150 de locuri pentru spectator la Întorsura Buzăului. Al doilea contract a fost semnat la data de 19 august 2010, a costat 14.525 lei şi a costat în consultanţă tehnică în vederea proiectării unui bazin de Polo la Cluj Napoca.

  • SC TERMOGAZ COMPANY SA Haţeg. Patronul firmei este Adrian Gârdean, implicat în scandalul afacerii “Telegondola” şi în scandalul contractelor penale încheiate de Ministerul Tineretului şi Sporturilor de pe vremea Monicăi Iacob Ridzi. Cu influenţă în această societate se mai află şi Vasile Ruşan, care a deţinut funcţia de şef al Finanţelor Publice Hunedoara, prin fratele şi cumnata sa. Adrian Gârdean a fost principalul sponsor al campaniei electorale al primarului Tiberiu Iacob Ridzi, soţul democrat-liberalei Monica Iacob Ridzi, trimisă în judecată de DNA pentru corupţie. Termogaz Company a încasat, la data de 4 noiembrie 2009, respectiv la data de 27 iulie 2010, două contracte. Primul, în valoare de 4,52 milioane lei pentru execuţia unui bazin de înot în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Al doilea contract, în valoare de 2,92 milioane de lei, a vizat construcţia unei săli de sport şi a unui teren de handbal la Colegiul Naţional I.I.M. Calin, din Blaj.

  • SC IMI SA Mocina. Este controlată de omul de afaceri Alexandru Porjol, care a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, împreună cu Gheorghe Vişonan, fost primar al comunei Răzavlea şi fost director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Maramureş. Cei doi sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în legătură cu fonduri europene. IMI SA a încasat, la data de 17 noiembrie 2009, 2.97 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în localitatea Târna Mare, iar la data de 12 aprilie 2010 a încasat 3,15 milioane de lei pentru o construcţie similară în localitatea Sant, judeţul Bistriţa Năsăud.

  • SC STRACO GRUP SRL Bucureşti. Societatea aparţine fraţilor Alexandru şi Traian Horpoş, deveinţi în timpul guvernării portocalii unii dintre cei mai influenţi asfaltatori. Firma a derulat contracte grase atât cu Compania Naţională de Investiţii, cât şi cu Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 6, ambele controlate de primari ai Partidului Democrat Liberal. Societatea a încasat, la 23 noiembrie 2009, un contract de 3,23 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în oraşul Pantelimon. O lucrare similară, în comuna Prundu, judeţul Giurgiu, în valoare de 3,24 milioane de lei, a fost contractată la data de 11 decembrie 2009. La data de 14 februarie 2011, Straco a mai încasat un contract de 6,36 milioane de lei pentru reabilitarea şi consolidarea Sălii Sporturilor din Galaţi.

  • SC ECO STRADE SRL Bucureşti. Societatea este controlată de către şoţii Ştefania Cucu şi Adrian Cobzaru. Aceştia sunt cunoscuţi ca fiind unii dintre “greii” asfaltărilor din Bucureşti, spre care au fost pompate fonduri importante de la Primăria Capitalei începând cu mandatul de edil al lui Traian Băsescu şi continuând pe vremea lui Adriean Videanu. La data de 10 noiembrie 2009, firma a contractat lucrări de construcţie a unei săli de sport în comuna Brezoanele, judeţul Dâmboviţa, pentru care a încasat 3,09 milioane lei.

  • SC GRUP 4 INSTALAŢII SA Cluj Napoca. Aparţine afaceristului Gicu Gâscă. Personajul a fost trimis în judecată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru manipularea, în anul 2007, a Bursei RASDAQ. În acest dosar au mai fost trimişi în faţa instanţei directorul BT Securities – Direcţia de Brokeraj a Băncii Transilvania, avocatul Victor Puşa şi doi brokeri. Numele lui Gicu Gâscă mai apare şi în dosarul instrumentat de DNA în care este cercetat fostul primar PDL al Municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, aflat în arest preventiv.

  În acelaşi dosar mai apare numele unei firme – SC ACI Bistriţa SA, care, de asemenea, a încasat contracte de la Compania Naţională de Investiţii.

  Grup 4 Instalaţii a încasat de la CNI, la data de 24 noiembrie 2009, un contract în valoare de 4,44 milioane lei pentru construcţia unui bazin de înot olimpic în Turda. Pentru o lucrare similară în Marghita, judeţul Bihor, societatea a mai încasat, la data de 19 mai 2010, un contract în valoare de 4,52 milioane lei în Cluj Napoca.

  Cealaltă societate, ACI Bistriţa SA, a încasat, la data de 11 ianuarie 2010, un contract în valoare de 23,08 milioane de lei pentru construcţia unui bazin de polo tot în Cluj Napoca.

  • SC EURO CONSTRUCT INTERNATIONAL SRL. Patronii firmei se numesc Georgeta Elisabeta Manea şi Florian Codin, iar societatea are sediul în clădirea în care funcţionează Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat Liberal, în Piaţa Walter Mărăcineanu, lângă Parcul Cişmigiu. Societatea a încasat de la CNI, la data de 2 decembrie 2009, un contract de 3,09 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în comuna Comana, judeţul Giurgiu.

  • SC MOLDOCOR SA Piatra Neamţ. Societatea a finanţat Partidul Democrat Liberal, în timpul campaniei electorale prezidenţiale a lui Traian Băsescu, din anul 2009, cu suma de 50.000 de lei. Patronul Moldocor SA se numeşte Mihai Bătrânu, cunoscut de presa locală drept om de casă al primarului municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis “Pinalti”. Moldocor a încasat de la CNI trei contracte pentru construcţia de săli de sport cu terenuri de handbal. Primul contract, parafat la 7 decembrie 2009, a avut valoarea de 3,11 milioane lei, lucrările având loc în comuna Tufeşti, judeţul Neamţ, al doilea a fost semnat la 12 aprilie 2010, pentru 3,28 milioane lei, pentru o lucrare din Roman, iar al treilea, încheiat în aceeaşi zi, a vizat lucrări în localitatea Milisăuţi, judeţul Neamţ şi a costat 3,24 milioane lei.

  • SC VIADUCT SRL Ororheiul Secuiesc. Societatea a sponsorizat Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu suma de 5.000 de lei. Societatea a încasat la 9 mdecembrie 2009 un contract în valoare de 2,86 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în comuna Sărmaş, judeţul Harghita.

  • SC CONEXTRUST SRL. Este patronată de omul de afaceri Viorel Rusu, simpatizant şi sponsor al Partidului Democrat Liberal. Firma a construit pentru CNI două săli de sport în localitatea Bicaz şi Piatra Neamţ, în baza unor contracte încheiate la datele de 11 decembrie 2009, respectiv 29 iulie 2010. Primul contract a avut valoarea de 2,94 milioane lei, iar al doilea a fost de 3,26 milioane lei.

  • SC CONSTRUCŢII SA Bihor. Firma este controlată de către omul de afaceri Ghilea Gavrilă, fost prefect al judeţului Bihor din partea Partidului Democrat Liberal. Societatea în cauză a primit de la CNI, la data de 11 decembrie 2009, un contract în valoare de 3,1 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în localitatea Petrileni, judeţul Bihor.

  • SC CONSMIN SA Petroşani. Societate patronată de către Todor Tanas, partener de afaceri al lui Adrian Gârdean, apropiat al familiei lui Monica Iacob Ridzi. Tanas a încasat, în baza unui contract încheiat la data de 2 decembrie 2009, suma de 3,04 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în localitatea gorjeană Negomir.

  • SC AGMA TIUCA CONSTRUCT SRL. Este patronată de către Gheorghe Tuică, fiul de cununie al deputatului PDL Alin Popoviciu. Societatea a încheiat, la data de 21 decembrie 2009, un contract în valoare de 3,08 milioane lei, învederea construcţiei unei săli de sport cu teren de handbal în comuna timişeană Gavojdia.

  • SC CONDACIA SA Botoşani. Societatea este controlată de un anume Radu Draguş, care a ocupat funcţia de consilier al fostului ministru al Educaţiei şi actual consilier prezidenţial Daniel Funeriu. Radu Draguş a ocupat, pentru o perioadă, chiar funcţia de preşedinte al filialei PDL Botoşani. Consilierul lui Funeriu a primit de la CNI două contracte. Primul, încheiat în 17 decembrie 2009, pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în comuna Bosanci, judeţul Suceava, pentru care a încasat 3,01 milioane lei, iar al doilea a fost parafat la data de 12 aprilie 2010, când a mai încasat 3,22 milioane lei pentru o lucrare similară în localitatea suceveană Mălini.

  • SC TIM SA Cluj_Napoca. Este controlată de Gicu Gâscă, personajul cercetat de DIICOT pentru manipularea Bursei RASDAQ şi apropiat al edilului arestat al Clujului, Sorin Apostu. Prin această firmă, Gâscă a construit pentru Compania Naţională de Investiţii, trei săli de sport cu terenuri de handbal şi un bazin de înot oplimpic, în baza contractelor parafate la datele de 6 ianuarie 2010, 13 mai 2010 şi 29 iulie 2010. Lucrările au fost executate în comuna Racasdia, judeţul Caraş Severin (2,98 milioane lei), comuna Măerişte, judeţul Sălaj (2,97 milioane lei), Cluj-Napoca (2,3 milioane lei) şi încă o dată Cluj Napoca (3,1 milioane lei)

  • SC GENERAL CONCRETE SRL Cernavodă. Firma aparţine omului de afaceri Victor Popescu. Acesta a sponsorizat PDL, în campania electorală prezidenţială a lui Traian Băsescu din anul 2009, cu suma de 105.000 lei. General Concretre a încasat, la data de 18 decembrie 2009, un contract în valoare de 26,53 milioane lei pentru construcţia unei săli de sport în cadrul Clubului Sportiv Dinamo.

  • SC RESTACO SRL. Îl are patron pe Mihai Bradu, care a fost cercetat de Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA) pentru evaziune fiscală, instigare la fals intelectual, dare de mită şi înşelăciune în dauna Ministerului Culturii şi Cultelor cu peste un milion de euro. Mihai Bradu este apropiat al Partidului Democrat Liberal. Firma Restaco a încheiat cu CNI, la data de 11 noiembrie 2009, un contract în valoare de 275.000 de lei pentru execuţia unor lucrări la Biserica Sf. Dumitru, din Comuna Stroieşti, judeţul Suceava.

  • SC DAFORA SA se află în proprietatea lui Marcel Adrian Piteiu, şef al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz SA. Marcel Adrian Piteiu deţine, totodată, funcţia de vicepreşedinte al PDL Mediaş. Piteiu a încasat, prin firma sa, la data de 6 octombrie 2010, un contract în valoare de 6,29 milioane lei pentru reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în oraşul Sulina.

  • SC AMAHOUSE SRL, face parte din grupul de firme al Cominvest SRL, societate care deţine Radiodifuziunea Arad SRL, deţinătoare a licenţelor postului Televiziunea Arad şi Radio Arad, în fieful lui Gheorghe Falcă, PDL. Amahouse a încheiat cu CNI patru contracte, la datele de 6 ianuarie 2010 (în valoare de 3 milioane lei), 12 aprilie 2010 (3,15 milioane lei), 13 mai 2010 (2,85 milioane lei) şi 20 septembrie 2010 (2,79 milioane lei). În schimbul acestor bani, societatea a executat lucrări de construcţii a patru săli de sport cu terenuri de handbal în localitatea Giarmata, oraşul Gătaia (ambele din judeţul Timiş), Sagu şi Zădăreni (din judeţul Arad).

  • SC RECON & DOJE SRL, firma patronată de omul de afaceri Jenică Pop. Acesta este un apropiat al primarului UNPR al Sectorului 2, Neculai Onţanu, şi sponsor al campaniei electorale prezidenţiale a lui Traian Băsescu, în anul 2009. Firma şi-a adjudecat, la data de 16 aprilie 2010, un contract în valoare de 3 milioane de lei pentru construcţia unei săli de sport cu teren de handbal în comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi. La data de 10 mai 2010, aceeaşi firmă a mai încasat un contract în valoare de 4,57 milioane lei pentru construcţia unui bazin de înot olimpic pe raza Zonei de Agrement “Steaua Dunării”, judeţul Giurgiu. Firma lui Jenică pop a mai încheiat cu CNI, la data de 22 octombrie 2010, un contract în valoare de 3,38 milioane lei pentru finalizarea unor lucrări la sălile de sport a căror construcţie fusese deja demarată pe raza localităţilor Sotânga, Valea Lungă şi Răzvad, toate din judeţul Dâmboviţa. În fine, la data de 12 octombrie 2010, aceeaşi societate a mai primit un contract în valoare de 5,7 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor de construcţie la sălile de sport construite pe raza localităţilor Tisău, Panciu şi Tifeşti, amplasate pe raza judeţelor Buzău şi Vrancea.

  • SC ATLAS SA Galaţi, este firma senatorului Partidului Democrat Liberal, Marius Necula. Parlamentaru a încheiat cu Compania Naţională de Investiţii două contracte privind execuţia unor lucrări de construcţii de săli de sport şi terenuri de handbal pe raza localităţilor Dumbrăveni şi Suraia, din judeţul Vrancea, contracte adjudicate la datele de 12, respectiv 21 aprilie 2010. Firma parlamentarului a încasat, cu acest prilej, 3,29 milioane lei, respectiv 3,09 milioane lei.

  • SC ALL PLAN CONSTRUCTION SRL, îl are drept patron pe Vasile Teodosia, fost consilier PDL în cadrul Consiliului Judeţeal Prahova şi apropiat al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Vasile Teodosia a sponsorizat, în anul 2008, Campania electorală a PDL cu suma de 250.000 de euro. În baza unui contract încheiat cu CNI la data de 1 aprilie 2010, All Plan Construction a încasat suma de 5,2 milioane lei pentru construcţia Sălii de sport U.A.T Clinceni, judeţul Ilfov.

  • SC VEGA’ 93 SRL este patronată de miliardarul Corneliu Istrate. În ultima perioadă a devenit un apropiat al instituţiilor conduse de Partidul Democrat Liberal. Si această firmă a construit pentru CNI o sală de sport prevăzută cu teren de handbal, în baza unui contract parafat la data de 12 aprilie 2010, în valoare de 3,56 milioane lei.

  • SC CONSIC SA este proprietrate a deputatului UDMR Martin Aprad. Relaţia cu CNI a lui Arpad a dus la execuţia unei noi săli de sport cu teren de handbal, pe raza localităţii Sfântu Gheorghe, în incinta Grupului Şcolar Economic şi Administrativ. Contractul a fost parafat la data de 13 mai 2010 şi a costat 2,95 milioane lei.

  • SC CONBAC SA Bacău. Patronul firmei se numeşte Mihai Slic, care a ocupat funcţia de consilier al Primăriei Municipiului Bacău, membru al Partidului Democrat Liberal. Societatea a încheiat cu CNI, la data de 5 mai 2010, un contract în valoare de 4,44 milioane lei pentru construcţia unui bazin de înot didactic pe raza localităţii Târgu Neamţ, judeţul Neamţ.

  Firme abonate la contracte acordate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului

  • SC ROMACTIV BUSINESS CONSULTING SRL. Un pachet de 32% din această firmă este deţinut de Ion Narcis Munteanu, consilier în cadrul Cancelariei preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Firma a încasat de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) suma de 596.000 de lei.

  • SC NEW CONSULTING ENGINEERING GRUP SRL şi CASA DE PRINT ŞI PRODUCŢIE SRL sunt două firme deţinute de Alexandru Theodor Copaci, cumnatul Claudiei Copaci, director de cabinet la Cancelaria preşedintelui României, Traian Băsescu. Theodor Copaci este fratele fostului director ac FC Dinamo, Mircea Copaci, la nunta căruia au fost prezenţi Traian Băsescu, Elena Udrea, Dorin Cocoş şi fostul purtător de cuvânt al Palatului Cotroceni, Valeriu Turcan. Mircea Copaci este membru PDL. New Consulting a încasat de la MDRT un contract de 661.600 de lei, în timp ce casa de Print şi Producţie a încasat de la acelaşi minister două contracte de 1.016 milioane lei, respectiv 584.600 lei.

  • SC QUATTRO DESIGN SRL. Este patronată de soţii Irina şi Şerban Criveanu, despre acesta din urmă presa precizând că este un apropiat al Elenei Udrea şi al PDL.

  • SC ALTRA BIS SRL. Firma aparţine arhitectului Cristina Neagu, iar societatea face parte din grupul de interese al fostului ministru al Economiei, Ion Ariton şi al deputatului PDL de Bihor Cornel Ştirbeţ.

  • SC SZIGET MANAGEMENT SRL a fost condusă de către Szeppessy Szablocs, consilierul fostului ministru al mediului Laszlo Borbely, cercetat penal de DNA, alături de demnitarul UDMR şi de omul de afaceri sătmărean Ion Ciocan. Szepessy este fiul fostului şef de cabinet al fostului vicepremier Marko Bela.

  • SC TRANS LUCIAN SRL este firma boxerului Lucian Bute. şi a încasat de la MDRT un contract în valoare de 312.000 lei pentru servicii de promovare cu rol în lansarea noului brand turistic al României în cadrul campionatului WBC (World Boxing Council) din Canada.

  • SC ROMSTRADE SRL aparţine magnatului Nelu Iordache, apropiat al PDL şi patron al companiei Blue Air. Împreună cu societatea Primacons SRL Adunaţii Copăceni, firma lui Nelu Iordache a încasat de la ministerul Elenei Udrea suma de 1,5 miliarde de lei.

  • SC CONFORT SA este patronată de către omul de afaceri Georgică Cornu. În asociere cu S.C. BRING CONSULT SRL şi S.C. TRISKELE SRL, Georgică Cornu a încasat de la MDRT un contract în valoare de 640,8 milioane de lei.

  • SC MEDIA CONSULTA INTERNATIONAL este controlată de către Mihai Craiu. Societatea a derulat cu ministerul lui Udrea un contract în valoare de 794.000 de lei.

  • SC DELTA ACM 93 SRL îl are patron pe Florea Diaconu, partener de afaceri al lui Ionel Pirpiliu. Acesta este fratele deputatului PDL Ştefan Pirpiliu. Florea Diaconu şi Ionel Pirpiliu au fost asocialţi în societatea Rosal Invest, controlată de deputatul PDL Silviu Prigoană, candidat din partea acestui partid la Primăria Capitalei. SC GRANT CPC SRL – Patronii societăţii, Cătălin Florin şi Ioan Ştefan deţin acţiuni în firma SC Făgăraş Antrepriza de Construcţii şi Montaj SRL, alături de Florea Diaconu de la Delta ACM 93 SRL. SC GECA IMPEX PM SRL, este o societate controlată de soţii Verona şi Gelu Palamaru. Acesta din urmă a fost, potrivit presei, coleg, în 1995, la facultatea de Silvicultură Braşov cu vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur. Tot presa mai susţine că Gelu Palamaru, care a deţinut în trecut şi funcţia de şef al Ocolului Silvic Comana, este un apropiat al parlamentarului PDL Vasile Gherasim. Cele trei societăţi au încasat de la MDRT un contract în valoare de 640,6 milioane lei. ” , se arată în articolul publicat pe paginaintai.net.

 49. 51 Ghita Bizonu' mai 28, 2012 la 12:27 pm

  doinamanea

  acum 2 ani si ceva un amic din Canada a stat la mine vreo 3 saptamani. In prima zi s-a mirat ca stateam pe A3 … mirat fiind putin zis. Dupa inca 3 zile de stat prin Bucuresti, plus mers pe la piata si magazine plus discutii cu diversi (despre venituri) a dat telefon in Canada : „dom’le noi habar nu avem! Astia nu su t tamapiti de comunism da sunt tampiti de austeritate! Si base face asuteritatea!!” In ultimele zile cata asta pe la mine era fan al A3. Intors in Canada … ei bine acesa A3!!
  Si am mai observat ca cei care au legaturi mai stranse cu tara (rude) sunt mult mai reticenti fata de PDL & co decat cei fara. Sau cum explica un cunoscut de prin Jermanika „prefer sa o cred pe mama decat ce citesc in Romania Libera!” (cu adaugirea ca mama lui este medic pensionar si ca reticenta fata de ziare dateaza dinate de 89…)

 50. 52 Ghita Bizonu' mai 28, 2012 la 12:59 pm

  Gaz rusesc, gaz de sist , preturi si renta diferentiata

  De cele mai multe ori cei de pe aici nu au auzit de renta diferentiata.
  Sa explic – sumar si nu prea doct : sunt domenii in care „piata” nu stabileste pretul. Sau in care pretul puetei este impus de producatorul cu cel mai mare pret . De ex in agricultura. Ca un regat sa ajunga sa iis hraneasca populatia trebuiau cultivate su terenuri proaste care aveau randamente mici . Ma rpg aia cu pamanturile cele mai bune castigau de rupeau dar pretul general se facea pe baza celui mai mare pret de productie. Ceva mai tarziu cand negustiorii au inceput s acumpere si ei pamant agricol (care ca sa se „diversifice”, sa iaba o casa la tara ptr vreme de ciuma , sau sa isi puna o particola in coada) considerau absolut normal sa plateaca pamantul scump. Adica daca erau obisnuiti cu un randament de – sa zicem – 10% cumparand pamant accepatu randamente sa zicem de 2% (unu din criteriile de evaluare este randamentu investitiei. Ce venit imi aduce? Si sunt domenii in care venitu – randamentu – e mai mic)

  Ori energia este ea un domeniu in care nu poti zice ca pretul de productie cel mai mic decide pretul pietei .. Fiindca hidrocentarlele ofera pretul cel mai mic … insa in mod normal nu ai capacitatea hodro necesara ptr a asigira tot co0nsuml. Asa ca mai sunt si termiocentrale .. centale nucleare sa md si pretul este dictat de capacitatea ceea mai putin eficenta (ma rog asta in limite rationale .. adica merge centrala „pa” huila sa nu „pa” ulei de masline!)

  daca esti propretaru intrtegului sistem iti permiti sa ai un pret „mixt” in care capacitatea cea mai putin erficienta (dpv banesc) sa fie sustinuta de cele eficiente … si ai castiguri mai mici. Daca esti Stat atunci iti scoti parleala din „cplaterale” (adica industrie …. mai precis din impozitele din venit si consumatie ale celor care .lucreaza in industrie!)

  Idem si la gaze. In mod normal pretul gazului ars ar trebui aliniat la pretul cel mai ridicat . Ma rog daca te cheama Stat si detii gazele te doare-n cot si iar faci un „mix” sau dirijezi gaele cele mai ieftine catre „cine trebe” (populatie sau industrie sau anume activitati economice). Ca dacva este Stat consideratia principala ar trebui sa fie ca sa ia cati mai multi cetateni multumiti ….

  Asa ca am niste dubii ca gazele de sist ar fi ieftine. Caci in mod normal Chevron este interesat de benefitz si nu are nici un interes in multumirea cetateanului roman (mi se pare ca nici in cea a ceteteanului amerloc care totusi ii sustine Statul care il protejeaza si ni-l trimte pe cap pe Gatiimasi care ne iecsplica ce si cum spre multumirea lu Chevron). Si dat fiind acest interes va presa sa puna pretu gazelor cat mai apopae de „pretul pietei”.
  Care „pretul pietei” depinde mult de bazdacii Kremlinului si relatiile politice proaste …(noi si polpnezii „beneficiem” de antipatie deci ..)
  Ca pana la urma mai este ceva legat de „pretul pietei”. Gazele sunt o resursa epuizabila. Asa ca producatoru vrea si el sa castige .. gros fiindca daca da azi totu ieftin peste vrep 30 de ani copii lui vor umbla rupti in fund plangandu-se de nenorcu de a fi avut parinti idioti!!

 51. 53 anonim mai 28, 2012 la 2:15 pm

  Asta se aplica la toate partidele.

 52. 54 Roxana Iordache mai 28, 2012 la 3:22 pm

  @nastase. De acord, numai că toate astea trebuie să le spună cineva care nu poate fi suspectat că o face pro domo. Au fost atâtea alte mizerii şi încă sunt. De exemplu, condamnarea definitivă a lui Nelu Mureşan pentru idioţenia cu uleiul. Să mai amintesc cine a pornit-o? Nu, uite, îl menajez, fiindcă oamenii se pot schimba, şi în bine, dar şi în rău. Deocamdată constat că s-a schimbat în bine. Numai că nu mai poate schimba răul pe care l-a iniţiat, cândva, când era mic. :mrgreen: Sigur că îl susţin, mai ales că nici n-am alternativă, dar ce facem cu viaţa, sănătatea şi imaginea oamenilor care suportă consecinţele unor nelegiuiri? Nu există soluţie, n-ai cum să mai îndrepţi în astfel de cazuri răul făcut. Până la CEDO, deja epuizează pedeapsa penitenciară. 👿 Dacă era ticălos, adică delator mincinos la adresa lui Remeş, primea SUP în cauza uleiul, un fel de termopane. Nici n-a avut dreptul la martori, sună cunoscut?

  E o chestiune delicată, inamovibilitatea e sfântă şi trebuie să rămână aşa. De asta au profitat guvernanţii care au promovat nulităţi şantajabile sau persoane care să le rămână obligate.

 53. 55 Cris mai 28, 2012 la 4:19 pm

  Electoratul e de vină, electoratul e de vină, electoratul e de vină. Dv. nu puteți s-o spuneți. O spun eu. În 2004 Bs nu trebuia să fie ales. De-acolo a-nceput totul.

 54. 56 doinamanea mai 28, 2012 la 5:19 pm

  @Ghita Bizonu’
  M-a amuzat răspunsul dvs., pasajul cu vizitatorul din Canada! Da, așa-i, dezinformare. Am auzit și eu destule chestii năstrușnice.

  Mămicile să trăiască! N-aș schimba această sursă de informație cu EVZ- nici pentru un pumn de dolari! Apropo de EVZ, ati citit ultima postare din blogul dlui Daniel Constantin?

  @ mgabim2009
  Mă trec fiorii citind ce-ați scris, mai ales despre inaccesibilitatea reprezentanței românești. Ne baricadăm, care-va-să-zică. Mă întreb oare ce-ar comenta dl. W. Brânză?

 55. 57 blogideologic mai 28, 2012 la 5:26 pm

  @Cris spune : „Electoratul e de vină”
  Cu toată stima, dar nu electoratul este de vină, ci manipulatorul electoratului. Care a fost CTP.

 56. 58 Cornu mai 28, 2012 la 6:31 pm

  Felicitari, exact despre asta este vorba. La brutarie cu portocalii si slugile lui basescu, la brutarie cu procurorii aserviti sitemului corupt, la brutarie cu politaii care sunt cei mai buni aparatori ai talharilor … o sa fie o coada mare la brutarieee … :))

 57. 59 M.Voicu mai 28, 2012 la 6:51 pm

  @blogideologic mai 28, 2012 la 8:24am scrie: ”trebuie să facem o distincţie între costul privat şi costul social”
  Vedeţi un exemplu şi la anunt-spectaculos-in-sedinta-de-astazi, mai 27, 2012 la 1:22pm
  Exemplul de acolo, cu untdelemnul merge, şi el, ”ca uns” !

 58. 60 Porthos mai 28, 2012 la 10:12 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Sigur că sunt domenii unde nu piața stabilește prețul. Domeniile unde se amestecă aiurea statul.

  Prețul gazului rusesc nu depinde de „bâzdâcii” Kremlinului cum spui tu. Ci de cerere. Să zicem că noi și polonezii am începe să exploatăm zăcămintele concesionate lui Chevron. Am avea de ales între prețul Chevron (la care încasăm și redevențe) și care foarte probabil ar fi prețul pieței (70$/mmc) sau prețul lui Putin. Poate să se dea și cu fundulețul de asfalt Vladimir Vladimirovici că nu o să-i mai cumpere nimeni gazul.

  Problema (lor) este că Rusia s-ar întoarce la fericita situație ante-Putin. Mă gândesc că s-ar putea să-l apuce altfel de „bâzdâci”.

  Asta îmi amintește de mâncătorul de cravate din Georgia. Parcă încep să fiu de acord cu Victor Ponta când zice: mai vedem… mai studiem… nu-i nicio grabă…

  Asta îmi amintește că iar trebuie să cer scuze că m-am luat de pomană de el în ceea ce privește anularea concesiunii. N-am reușit să găsesc așa ceva, ci doar programul de guvernare în care zice că ar fi bine să mai studiem problema.

 59. 61 M.Voicu mai 29, 2012 la 12:03 am

  @AN scrie: “faptele au devenit nerelevante”
  Hãt, de demult, de multe ori ❗
  De la “REFORMA ÎN JUSTIŢIE”, Legea nr.219/2005, de când s-a dezincriminat “desconsiderarea dovezii hotărâtoare pentru dezlegarea pricinii”, sau “o apreciere eronată a probelor administrate”, oricine poate fi vinovat sau nevinovat; se evită controlul judecătoresc şi partea nedreptăţită nici nu mai poate motiva recursul dupã asemenea “reformă”. Aceste “prevederi” au determinat apariţia unei pieţe de drepturi litigioase care se dezvoltă din gradientul între capacitatea personală a cumpărătorilor acestora de a le ”rezolva”, şi deznădejdea părţilor care îşi vând drepturile litigioase întrucât îşi iau gândul de la justeţea justiţiei pentru ei [la obiectivele-reformei-in-justitie…, mai 20, 2012 la 3:06pm]
  În plus, dezincriminarea implicitã pentru judecătorii care desconsiderã faptele contravine la Convenţia penală privind corupţia (Consiliul Europei, STE nr.173-1999) care:
  -(i)-face vorbire despre: «resemnarea cetăţenilor în faţa unui (asemenea) fenomen larg răspândit» [la pct.5 în Raportul explicativ/pentru introducere],
  -(ii)-«permite Părţilor Contractante să atace aşa zisa „corupţie ambiantă” care distruge încrederea cetăţenilor în onestitatea administraţiei publice.» [la pct.64/Art.12 – Trafic de influenţă].
  Unde-au fost şi unde sunt susţinãtorii justiţiei… Principiul prezumţiei de nevinovãţie ar fi de coroborat cu primordialitatea voinţei unilaterale care a determinat faptele de încãlcare a legii. La capãt, poate e a reflecta cã încalcarea Constituţiei anuleazã şi toate garanţiile [mai 27, 2012 la 1:22pm].

 60. 62 M.Voicu mai 29, 2012 la 6:34 am

  @Ghita Bizonu’ mai 28, 2012 la 12:59pm prezintã clar renta diferenţiatã,
  preţul pieţei, preţul “mixt” şi valorificãri din “colaterale” (dacã eşti propretaru’ întregului sistem
  – şi eram!), cum şi asupra resurselor epuizabile – unde ”dacã dã azi totu’ ieftin, peste vreo 30 de ani copii lui vor umbla rupţi în fund plângându-se de nenorcu’ de a fi avut pãrinţi idioţi!!” :mrgreen:

 61. 63 blogideologic mai 29, 2012 la 7:25 am

  @ Porthos portocaliul, alias V.V. portocaliul, ne face aici alt “subtil” comentariu pro-Traian Băsescu, idolul său politic, în mai 28, 2012 la 10:12 pm, vorbind despre gazul de şist extras prin fracturare hidraulică. În comentariu, @ Porthos portocaliul pedalează exclusiv pe conceptul de preţ, fără a ne spune absolut nimic despre costuri ! Hai să zic şi eu ceva de preţul gazului natural, cum mă forţează acest partizan necondiţionat al lui Traian Băsescu prezent, din ce motive oare ? pe blogul lui Adrian Năstase. Abundenţa gazului de şist face curba de ofertă a gazului natural mai elastică în raport cu preţul, deci mai plată. Aceasta are drept efect o creştere a stabilităţii preţului gazului natural. Dar care sunt “costurile Chevron” pentru societatea românească ? Am mai spus că trebuie făcută o distincţie netă între “costul privat” şi “costul social”. Firma Chevron suportă numai “costul privat” ! Ce poate spune Vladimir Putin despre exploatarea Chevron creată printr-o interferenţă nepermisă, de tip lobby pentru o firmă, sau alta, de fapt pentru mai multe firme, fiecare pe alt sector de exploatare a României, a preşedintelui jucător economic Traian Băsescu ? Vladimir Putin se bucură ! Pentru că firma Chevron distruge o parte însemnată din aquiferele cele mai bune ale României, şi în felul acesta sunt foarte, foarte mult diminuate în mod absolut toate şansele dezvoltării României. Există în general o competiţie acerbă între energetica gazului natural şi energetica nucleară, plus energetica alternativă, adică solară şi eoliană. Exploatarea Chevron din Sciţia Mică (Dobrogea) interferă negativ cu energetica nucleară de la Cernavodă. Şi nu vorbesc aici numai despre o creştere a riscului seismic. Dar totodată promisiunea gazului natural ieftin permite acestei stupide şi anti- româneşti guvernări prezidenţiale Traian Băsescu să ignore riscurile de etiaj la Dunăre, care cresc de la un an la altul ! Să nu uităm că energetica nucleară necesită cantităţi uriaşe de apă pentru răcire. Iar predicţia climatic face foarte probabilă o secare, măcar temporară, a Dunării, într-o perioadă nu excesiv de îndepărtată, secătuirea fiind urmată imediat de riscul unui accident nuclear majior la Cernavodă! În plus, construcţia celorlalte două reactoare la Cernavodă necesită încă mai multă apă de răcire. De unde va fi luată ? Probabil că sunt necesare două apeducte până la Cernavodă, dus şi întors, pentru apa de mare. De ce-i prezentă firma Chevron în România, şi nu mai extrage gazul de şist, prin metoda poluantă a fracturării hidraulice, în USA ? Pentru că s-a produs o schimbare de percepţie a populaţiei de consumatori prezentă pe piaţa gazului natural din America. Aşa cum arată graficul bifurcat prezentat în Figura 1 din studiul (datând din anul 2010) intitulat “Abundant Shale Gas Resources: Long-Term Implications for U.S. Natural Gas Markets” făcut de Stephen P.A. Brown şi Alan J. Krupnick, vezi acolo “old perception” şi “new perception”, în vechea percepţie, care-i de fapt aceea pe care încerci să ne-o impui tu şi idolul tău Traian Băsescu, accentul în categoria de gaz consumată era pus pe gazul de şist. “Propaganda ecologistă”, aşa cum spui tu, a impus o nouă percepţie în America, o percepţie despre care tu şi idolul Traian Băsescu habar nu aveţi. Noua percepţie înseamnă : Cât mai puţin gaz de şist extras prin fracturare hidraulică. De ce s-a produs această schimbare de percepţie ? Pentru că americanul simplu a realizat că este mai importantă apa bună pentru agricultură, pentru consumul uman, şi pentru răcirea din energetica nucleară.

 62. 64 Parolea Moga Alex mai 29, 2012 la 7:49 am

  Finalul acestei scrisori impresionante este semnalul învinșilor …
  Domnule Năstase , părerile de rău de-acum , parafrazând un clasic ,nu vă ajută .

  Prietenii care au postat comentariile aici n-au amintit despre privatizarea – Romtelecom – după investiții de peste un miliard , a fost vândut cu ceva peste cinci sute de milioane , apoi , Petrom ! un alt colos care și astăzi trimite altora profit amețitor … Vi s-a impus ! Doar Poporul poate impune prin referendum ,domnule … Sute,mii de privatizări spoliatoare.
  Ați uitat și am uitat să vorbim despre mizeriile numite Caritas , FNI și toate celelalte cu care s-a speculat ignoranța sutelor de mii de conaționali … Nu ați spus nimic de ,,exportul,, de valută de mafia locală și centrală ,de baronii care au sufocat mediul de afaceri , de Justiția peste care v-ați dus în cazul Bivolaru … Aș putea enumera mult și bine … mai mult de un deceniu !!!

  Dumneavoastră , un jurist remarcabil , un erudit , un profesor universitar zidit anume n-ați spus NICIODATA o vorbă despre cei asasinați după 25 decembrie 1989 , despre complicitatea TATUCULUI de la Cotroceni , despre destinele miilor de oameni , schimbate brutal . Acum vă căinați și arătați acuzator spre tabăra adversarilor , încercând solidaritatea mulțimii pe care ați dezamăgit-o cândva … Memoria este scurtă , dar nu a tuturor . Erați în același cabinet cu Matei Agaton – ministrul palmier , coleg cu Dan Ioan Popescu … cu toți cei care au făcut averi imense și nu totdeauna , legal …
  Știu că și de partea cealaltă a baricadei sunt inși de tras în țeapă – dar , pentru că v-ați tolerat unii pe alții vi se întâmplă ceea ce încercați să arătați și altora . Verdictul națiunii este unul limpede – VINOVAȚI !

  Da , domnule , starea națiunii reclamă acest verdict , au murit oameni – au ieșit din sistem prematur din pricini multiple toate generate de cei care ați avut în mâini destinul țării , au fost ucisi inutil și criminal în 89 , alții s-au sinucis în democrația pe care ne-ați servit-o , milioane dintre noi și-au luat lumea în cap și au ajuns servitorii altor nații . Și pentru că sunteți și profesor vă aduc aminte că în vreme ce învățământul românesc scoate ,,tâmpiți ,, nu-mi aparține aprecierea , copiii voștri merg la școli în Europa ori America !

  Întorcând timpul , v-ați aminti desigur de o vreme în care aroganța unui demnitar s-a lovit pentru prima dată de o anume stare cu care nu era obișnuit – demnitatea omului simplu .

  Dacă vremea judecății se tot amână , cu siguranță – suntem pierduți ! Si sunt atâția care vor trebui să dea socoteală încît povestea dumneavoastră , domnule , va intra cu siguranță … la și altele !!!
  Cu luare aminte dar fără compasiune ,
  Alex Parolea – Moga

 63. 65 M.Voicu mai 29, 2012 la 8:30 am

  @blogideologic mai 29, 2012 la 7:25am scrie: ”Noua percepţie înseamnă : Cât mai puţin gaz de şist extras prin fracturare hidraulică. De ce s-a produs această schimbare de percepţie ? Pentru că americanul simplu a realizat că este mai importantă apa bună pentru agricultură, pentru consumul uman, şi pentru răcirea din energetica nucleară”
  În serialul american ”Tânãr şi neliniştit”, acu’ fr’o lunã era o confruntare, în contemporanitate, pentru Senat; un consilier şi-a sfãtuit candidatul sã nu pledeze pentru deschiderea unei exploatãri de gaz de şist – dacã nu vrea sã piardã alegerile !

 64. 66 Porthos mai 29, 2012 la 8:23 pm

  @ blogideologic, M. Voicu

  Dacă zicea și-n „Tânăr și neliniștit”, e clar! Americanii sunt pe punctul să renunțe la exploatarea gazelor de șist.

  Nu-l informăm și pe președintele Obama? Pare că el încă nu a aflat săracu’, din moment ce vorbește de faptul că e presat să aprobe exporturi de gaz de șist.

  „WASHINGTON – Fri Apr 13, 2012 4:56pm EDT (Reuters) – President Barack Obama streamlined oversight of the natural gas drilling boom on Friday as his administration faced increasing pressure to allow exports of the fuel as supplies swell.

  BOOM TIMES

  Vast new sources of shale gas, which drillers access with techniques including hydraulic fracturing, or fracking, have flooded the United States with the fuel, decreasing costs for industrial and residential users. Natural gas prices have fallen to 10-year lows, leading some producers to ask for permission to export it just years after the country was expected to become a major importer.”

  http://www.reuters.com/article/2012/04/13/us-usa-natgas-obama-idUSBRE83C11H20120413

  Îmi sunteți tot mai dragi și simpatici. Îmi place în mod special priza voastră cu realitatea curentă.

 65. 67 M.Voicu mai 30, 2012 la 2:00 pm

  @Porthos mai 29, 2012 la 8:23pm
  -(1)-Tonul dumneavoastrã e ca’n glumã, dar ce se reflectã în media americanã e una, decizia oficialã n-ar trebui sã fie alta! Am fãcut referirea la serialul “Tânăr și neliniștit” contând cã nu mã consideraţi a privi doar cine, cu cine, ce face; cum spunea un prieten: aţi muşcat cu toatã mandibula. Unde se fac filmele americane mari, se propagã political corectness; eu apreciez realismul lui, din singularitãţi: copii(i) unui super-investitor locuind în nişte anexe ale grajdurilor şi începându-şi carierele de la distribuirea corespondenţei, nu prin numirea ca directori. Asta e subliniere prin contrast – ce face media. Politicul dominant o poate face prin lege, dacã poate. Chiar dacã dumneavoastrã nu puteţi înţelege, trebuia sã ştiţi cã se-ntâmplã şi-aşé! Am învãţat multe în drumurile dintre rafinãrii cu specialişti americani – cu-atâta expertizã cã firmele de calculatoare le dãteau sã probeze capabilitãţile seriilor lor noi de PC pe necesarul de calculele din tehnologia ţiţeiului.
  -(2)-Afirmaţi cã ”președintele Obama… e presat să aprobe exporturi de gaz de șist.”. Mã-ntristaţi cã SUA ar fi limitat exporturile unui produs comun pentru care nţeleg cã nu s-ar limita exportul de la noi – deşi mai limitaţi în ”libera circulaţie” 😉
  Ce redaţi din ce scrie Reuters: ”…leading some producers to ask for permission to export it just years after the country was expected to become a major importer.” îmi pare ca o fazã cu ”nu ne vindem ţara” – care la noi a fost un deziderat pe care poliktrucii l-au ironizat, şi politicienii l-au încãlcat. Şi d’asta, dupã disponibilizarea din OMV-Petrom, rafinãriei Arpechim-Piteşti trebuie sã i se realoce proporţia de câmpuri petroliere care sã o poatã menţine în funcţiune şi pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea
  La zicerea dumneavoastrã: ”Îmi place în mod special priza voastră cu realitatea curentă.”, hai sã facem ca americanii pentru asigurarea locurilor de muncã cu sursele şi resursele ţãrii; Constituţia României dispune prin Art.135 alin.2 lit.d: «Statul trebuie să asigure exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional.», a due process, since long…

 66. 68 Porthos mai 30, 2012 la 7:49 pm

  @ M.Voicu

  Scuze pentru „glumițele” deplasate.

 67. 69 Ticlea Cristina iunie 22, 2012 la 4:21 pm

  Va dorim multa putere, luptati pentru viata dumneavoastra si pentru familie! Ar fi fost un mare pacat sa plecati dintre noi si nimeni nu merita acest sacrificiu din partea dumneavoastra. Sunteti un om exceptional si va vrem langa noi. V-am cunoscut si in calitate de profesor, in cadrul Universitatii Bucuresti si va apreciez si respect foarte mult. Am suferit foarte mult cand am aflat ca s-ar putea sa plecati dintre noi si m-am rugat ca acest lucru sa nu se intample.
  L-am cunoscut si pe Andrei in urma cu cativa ani si cred cu tarie ca merita sa isi aiba tatal aproape si sa nu fie supus unei astfel de pedepse.
  Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa va apere de rautatea presedintelui si a tuturor oamenilor care nu au credinta si iubire fata de oameni!

 68. 70 Antimutanti iunie 23, 2012 la 10:15 am

  A NASTASE, primul detinut politic de dupa 22.12.1989 !!!!!!!
  Nu mai putem vorbi de democratie in Romania, tara cu DETINUTI POLITICI !

 69. 71 elena stanciu iunie 23, 2012 la 10:13 pm

  nu e vina nimanui ci a noastra am devenit niste struti ne bagam cu capul in nisipul ,mizeria lor ,suntem un popor de lasi
  iesiti in strada faceti o alta revolutie nu mai dormiti ridicati capul si nu uitati suntem urmasii Romei

 70. 72 zare marian iunie 24, 2012 la 9:09 am

  Sunt mandru, sa traiesc, in tara mea, alaturi de acest OM deosebit.

 71. 73 maria iunie 24, 2012 la 8:07 pm

  Nu pot să fiu decât revoltata şi scârbita de ieşirile viscecrale, la limitele patologicului, ale unor personaje demne mai degrabă de „structurile de cadre” ale KGB-ului sau chiar de tribunalele inchiziţiei, Monica Macovei,Traian Basescu.

 72. 74 Doina iunie 24, 2012 la 9:43 pm

  Personalitatea Domnului Nastase mi-a inspirat totdeauna un mare respect.
  Zilele acestea insa am citit mult din cele scrise despre si de dânsul.
  Am avut o adevarata revelatie descoperind OMUL si adevarata RSONALITATE ADRIAN NASTASE. Ca urmare am capatat o mare admiratie pentru dânsul. Jos palaria” in fata Domniei Sale. Este pe departe cel mai cult, inteligent si capabil om politic din Romania postdecembrista.
  Nu e de mirare ca adversarii nu suporta o comparatie cu el, ii deranjeaza, si vor chiar eliminarea lui.
  (Imi permiteti o paranteza: Eu sint arhitecta si traiesc in occident de 25 de ani. Am ramas insa cu tot sufletul Romanca si poate fiind departe, cu atat mai mult imi iubesc Patria mea. Vizitez si tin permanent legatura cu tara, urmaresc zilnic stirile la posturile tv. din Romania. Marturisesc ca in ultimii ani nu o data m-am intrebat cum as fi rezistat in acea atmosfera agitata, plina de ura si certuri, din ce in ce mai corupta si mai nebuneasca, sa nu mai suport sa-l vad pe actualul presedinte al tarii aparind la tv., cum nu mai suportam in anii ’80 sa-l vad pe Ceausescu la tv).
  Inteleg sentimentul de dezamagire si scarba, care il poate cuprinde pe orice om cu bun simt si cit de cit sensibil intrun asemenea climat.

  Doresc familiei Nastase multa tarie in aceaste timpuri tulburi si atmosfera plina de ura nebuneasca, ce s-a creat in Romania in ultimii citiva ani.
  Domnule Adrian Nastase, doresc din tot sufletul sa capatati forta fizica si psihica necesare pentru a putea trece cu bine peste aceasta perioada grea.
  Sint foarte mandra ca Romanca de persoana Domniei Voastra.

 73. 75 Doina iunie 24, 2012 la 9:55 pm

  P.S. mai trimit o data, am impresia ca sa strecurat o greseala prin tiparire

  Personalitatea Domnului Nastase mi-a inspirat totdeauna un mare respect.
  Zilele acestea insa am citit mult din cele scrise despre si de dânsul.
  Am avut o adevarata revelatie descoperind OMUL si adevarata PERSONALITATE ADRIAN NASTASE. Ca urmare am capatat o mare admiratie pentru dânsul. “Jos palaria” in fata Domniei Sale.
  Este pe departe cel mai cult, inteligent si capabil om politic din Romania postdecembrista.
  Nu este de mirare ca adversarii nu suporta comparatia, ii deranjeaza, si vor chiar eliminarea lui.

  (Imi permit o paranteza: Eu sint arhitecta si traiesc in occident de 25 de ani. Am ramas insa cu tot sufletul Romanca si poate fiind departe, cu atat mai mult imi iubesc Patria mea. Vizitez si tin permanent legatura cu tara, urmaresc zilnic stirile la posturile tv. din Romania. Marturisesc ca in ultimii ani nu o data m-am intrebat cum as fi rezistat in acea atmosfera agitata, plina de ura si certuri, din ce in ce mai corupta si mai nebuneasca, sa nu mai suport sa-l vad pe actualul presedinte al tarii aparind la tv., cum nu mai suportam in anii ’80 sa-l vad pe Ceausescu la tv).
  Inteleg sentimentul de dezamagire si scarba, care il poate cuprinde pe orice om cu bun simt si cit de cit sensibil intrun asemenea climat.

  Doresc familiei Nastase multa tarie in aceaste timpuri tulburi si acea atmosfera plina de ura nebuneasca, ce s-a creat in Romania in ultimii citiva ani.
  Domnule Adrian Nastase, doresc din tot sufletul sa capatati forta fizica si psihica necesare pentru a putea trece cu bine peste aceasta perioada grea.
  Sint foarte mandra ca Romanca de persoana D-voastra.

 74. 76 Codrin iunie 25, 2012 la 7:12 pm

  N-au meritat ei un gest atat de profund si nici noi asa o pierdere.

  Toti stim despre nedemnul instrument de mazilire politica, dar aparent nu e suficient sa mazilesti politic; trebuie sa distrugi vieti si sa calci oameni in picioare, sa controlezi si sa conduci inspirand frica. Ciori vopsite in porumbei si tiranism ascuns la plina vedere.

  Nu voi crede niciodata ce-mi arata ei la tv; voi crede numai ce ratiunea imi dicteaza si acum imi dicteaza ca au vrut sa inchida un om nevinovat pentru simplu fapt ca e prea puternic pentru ei; pai daca esti cu adevarat mai bun bate-l, dar bate-l fair play. Orice mojic stie sa triseze si sa jure stramb.

  Astept ziua revenirii pe toate planurile a lui Adrian Nastase si nu imi pierd cu usurinta rabdarea, stiu ca va veni… e aproape. Mai asteptati domnule Nastase, cu noi, inca putin.


 1. 1 Dacă vrei să îți aduci aminte trebuie să uiți ceea ce știi prost | Teologie pentru azi Trackback pe mai 27, 2012 la 12:46 pm
 2. 2 Destul! | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 27, 2012 la 3:42 pm
 3. 3 Golden Gate Bridge Turns 75… « Motanul Incaltat Trackback pe mai 27, 2012 la 4:44 pm
 4. 4 Guvernul victoriei à la Pyrrhus « Gabriela Savitsky Trackback pe mai 28, 2012 la 9:25 am
 5. 5 Gaz de şist cât mai puţin consumat în America « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe mai 29, 2012 la 8:37 am
 6. 6 Glonțul Grăjdan - Sorina Matei Trackback pe aprilie 22, 2016 la 9:46 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: