Cat de usor poate fi dus cineva in ridicol…

Am urmarit, cu atentie – evident – in ultimile zile, comentariile legate de declaratiile publice ale fostului sef al ISC. Una dintre ele – asa cum a fost redata la televiziuni – facea din el un personaj ridicol. Aceasta, asa cum ii era atribuita, era in esenta: „Am depus notificarea la ICCJ pentru ca se implinesc 150 de ani de cand Cuza…” Sau ceva de genul asta.

In realitate, din ce am vazut eu, omul se intreba, prin comparatie cu Trofeul calitatii in constructii, organizat de ISC, cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintare, daca, in situatia in care ar organiza el, in calitate de sef al ISC, anul acesta, in care se implinesc 150 de ani de la primele inceputuri ale institutiei, ce dateaza din timpul lui Cuza, o manifestare similara, DNA l-ar putea acuza pentru acest lucru.

Evident insa, in momentul in care fraza a fost rupta in doua si nu s-a mai inteles intrebarea retorica pe care a formulat-o, persoana respectiva a devenit ridicola, caraghioasa, ne-mai fiind urmarite celelalte declaratii, de fond.

Nu vreau sa comentez, inca, aspectele de esenta. Am vrut sa va atrag atentia, dragi colegi, asupra unei formule simple de manipulare in spatiul public. E adevarat, daca ma intrebati, da, am citit cartea lui Bogdan Ficeac despre tehnicile de manipulare.

82 Responses to “Cat de usor poate fi dus cineva in ridicol…”


 1. 1 Gabriela Savitsky mai 25, 2012 la 10:13 am

  Înseamnă că nici Victor nu a auzit declaraţia întreagă, tot frânturi rupte din context. Dezamăgitor. După ureche.

 2. 2 blogideologic mai 25, 2012 la 10:14 am

  @ Adrian Năstase spune : „da, am citit cartea lui Bogdan Ficeac despre tehnicile de manipulare”
  Care manipulează şi el. Demonstrabil.

 3. 3 Theodora mai 25, 2012 la 10:57 am

  Va multumesc pentru lamurire domnule presedinte.
  Si pe mine m-a mirat acel raspuns ciudat.
  Acum am inteles despre ce a fost vorba.
  Domnul Grăjdan trebuia sa ceara drept la replica.
  Este inadmisibil ce au facut televiziunile.
  Chiar ieri am gasit in biblioteca unchiului meu cartea „Tehnici de manipulare” scrisa de Bogdan Ficeac, publicata la editura Nemira in 1996.
  Mi s-a parut interesanta. Acum sunt hotarata sa o citesc.

 4. 4 Vassyle mai 25, 2012 la 11:15 am

  Este rușinos cum se face presă astăzi, cu fraze scoase din context care fac parte din ABC-ul manipulării.

 5. 5 Bibliotecaru mai 25, 2012 la 11:35 am

  @ Adrian Năstase

  La ce televiziune aţi văzut declaraţia întreagă? Aş vrea să fac o mică cercetare pe acest caz de manipulare. Dacă este aşa cum spuneţi, întâmplarea candidează pentru cea mai mare măgărie făcută de televiziunile din România.

  Şi aş mai vrea să vă întreb ceva…

  Această adresă prin care Inspectoratul a renunţat la calitatea de parte civilă în dosarul de corupţie Adrian Năstase-Trofeul Calităţii…:

  1. Poate îndepărta prejudiciul dacă deja a fost documentat de procuratură îndeajuns de bine încât s-a obţinut şi o condamnare în prima fază a procesului?

  respectiv…

  2. Retragerea pretenţiei financiare a Inspectoratului afectează cumva caracterul penal, se rezolvă astfel problema penală a domnului Năstase?

  De curând am aflat ceva foarte ciudat… care pare a schimba radical lucrurile.

  Neregulile nu sunt semnalate de inspectorat ci … reies din “analiza Raportului de Constatare intocmit de specialistii DNA” trimis de procurori instituţiei. Domnul Arghir subliniază… “Fata de cele de mai sus, subliniem ca punctul nostru de vedere este formulat doar in baza Raportului DNA, neavand la dispozitie toate documentele care au stat la baza constatarilor din raport.” Deci nu DNA-ul a instrumentat expertiza inspectoratului, ci inspectoratul s-a luat după expertiza DNA. Domnul Arghir spune, în mod expres, că ar trebui să existe o expertiză făcută de un organism independent…

  Ce a mai spus Constantin Grajdan… “Eu sunt cel care a trimis la DNA documentele din dosarul lui Nastase… stiam ca nu exista niciun prejudiciu, am trait acele lucruri si am fost martor la cum s-a construit acest dosar… in 2008, institutia a fost atrasa intr-un joc politic. Procurorii DNA au facut atunci presiuni asupra institutiei si Sorin Malinescu, fost sef al Directiei juridic al ISC a fost obligat sa semneze actul prin care se constata prejudiciu.”

  Istoria începe să se scrie altfel, nu-i aşa? Din aceste elemente reiese instrumentarea politică a dosarului. Sunt aceste documente şi declaraţii false?

  În 2004 eram absolut convins de corupţia domnului Năstase (ziarele scriau nu numai despre Năstase Patru Case, dar şi că „Năstase este cel mai bogat român”… şi erau credibile atunci pentru că, în afară de Ion Ţiriac, bogaţii României nu prea erau cunoscuţi, cel mult intuiţi), de atunci însă am descoperit prea puţine argumente în favoarea corupţiei şi prea multe argumente în favoarea instrumentării politice a dosarelor cu implicarea implicită a unor procurori cu înalt grad… Absolut de neînţeles este de ce nu ies la iveală documentele incriminatoare, dacă procuratura le are. Acum ar putea fi prezentate pentru că deja au fost administrate în proces… de aceea presupun că acestea nu există.

  Frica mea este când constat că asemenea lucruri se întâmplă unui personaj important din România care are avocaţi buni, el însuşi un om de drept… Ce şansă aş avea eu sau 90% dintre români dacă un procuror şi-ar pune în cap să ne închidă?

 6. 6 Corneliu Huţuţui mai 25, 2012 la 11:35 am

  Domnule Năstase,
  Aveţi dreptate. Prima ştire a fost dată la B1TV, unde am văzut şi interviul integral al fostului şef al ISC. Mi s-a părut emotiv, dar sincer. A mai spus că s-ar putea aştepta la represalii.
  Deşi mă aflam întâmplător pe acel post am observat cum „a fost” evoluat cazul. Mai întâi A. Bădin a afat că nu a înţeles nimic (deşi era clar ce zisese omul), precizând că vor urma dezvăluiri (cu promptitudine, desigur). Apoi toate televiziunile au trunchiat ideea exprimată, de aceea pârând ilogică. Au apărut curând şi analiştii, decretând spre seară că omul nu e întreg. Probabil că nu se în stereotipul şefului de instituţie recunoscând adevărul… M-a durut însă că au fost puţini cei care s-au întrebat de ce DNA l-a chemat la interogatoriu, ce inculpa ar fi favorizat

 7. 7 OmRau mai 25, 2012 la 11:51 am

  Unde poate fi vazuta declaratia completa ?

 8. 8 Dragos mai 25, 2012 la 12:13 pm

  nu inteleg, domnul Grajdan a vrut sa organizeze, si dansul la randul lui, un fel de Trofeul Calitatii cu ocazia comemorarii a 150 de ani de cand Cuza a facut nu-stiu-ce-ca-n-am-fost-atent si raii aia de la DNA i-au pus piedica ?

 9. 9 Gabriela Savitsky mai 25, 2012 la 12:28 pm

  Am sentimentul că Victor seamănă tot mai mult cu Mircea Geoană. Şi, din ce ştim din istoria noastră recentă, e logic, va avea aceiaşi soartă.

 10. 10 alina mai 25, 2012 la 12:46 pm

  Tare mi-as dori sa se termine odata pentru totdeauna cu mizeriile astea. Nu mai pot sa citesc ziare, nu mai pot sa ma uit la tv (indiferent cum le cheama), dupa ani de zile in care timpul meu liber numai asa l-am petrecut. Eu stiu ce am de facut si cu cine trebuie sa votez, fara ca asta sa insemne ca increderea mea in cei pe care-i prefer este nelimitata, iar eu sunt oarba. Dar, parca nu mai suport, nici fizic si nici psihic, discutiile astea politice interminabile, rastalmacirile, intrebarile tampesti si raspunsurile cretine (de cele mai multe ori fara continut, asa ca sa ne auzim vorbind) si da manipularile … Eu stiu ce am de facut. Sper ca si voi!
  P.S. De ieri, dupa primele informatii legate de directorul de la ISC, am refuzat sa citesc/ascult orice alta stire care avea legatura cu subiectul.

 11. 11 d'Artagnan mai 25, 2012 la 1:18 pm

  Asta fac ziarele şi televiziunile dintotdeauna. Şi cu adversarii USL se întâmplă la fel.
  De aceea mi-aţi banat comentariul precedent, ca să înţeleg eu că am fost manipulat de televiziuni? Atunci e foarte bună banarea asta educativă, o clipă am crezut că sunt cenzurat.

 12. 12 dorucoarna mai 25, 2012 la 2:08 pm

  Pana la urma eu stau si ma intreb: cui naiba folosesc toate astea, sau la ce naiba mai folosesc ele? Isi inchipuie vreun nebun ca Basescu sau PDL mai pot remonta ceva in mintea romanilor?

  Eu cred ca economia este prima problema a tuturor celor sanatosi la cap, si in primul rand resursele de toate felurile.

  Problema Trofeului Caitatii este falsa, este o cauza pe rol, ea insasi falsa, si o abordare partizana din partea unei Justitii care s-ar vrea impartiala. Obiectiv insa, mai devreme sau mai tarziu dirijorii acestui fals vor pierde, defapt deja au inceput… si atunci ce rost mai are partizanatul prezidential?

  Mai imparte Basescu mosii? Pt foarte putin timp, insa compromiterea este definitiva!

  Traian Basescu este un capitol aproape inchis, numai el inca mai lectureaza coperta trei, iar cei care inca il slujesc, coperta patru. S-a acoperit de ridicol, a fost total ineficient, nu a realizat si construit nimic, nu a respectat nimic, nu a mediat niciodata nimic, a inselat poporul asta atat cat a putut. Nu a fost decat samanta de scandal, mereu si in toate. Si asta dintotdeauna!

  Problema USL-ului tine de caracatita: nu stiu cati v-ati jucat cu una, insa va spun eu ca e tare greu s-o desprinzi de pe maini, cand ai eliberat cateva dintre bratele ei, vezi ca ti-a inconjurat mana cu alte doua-trei tentacule. Exact acesta-i modelul prin care PDL si Basescu se mai agata de putere, de procurorii DNA si de servicii. Ah, si de mai-marii de afara!

  In astfel de situatii, coabitarea lui Ponta cu caracatita este imposibila, sa invatam de la pescari care o apuca de la baza bratelor si o izbesc cu capatana de o piatra sau de copastie, pana moare. Sigur, exista si o alta metoda, sa o musti dintre ochi, dar pt asta trebuie un om politic adevarat.

  Acum incepe sa se deruleze taman scenariul pe care-l intuiam saptamani in urma, iar singura solutie la care se va ajunge, cu cat mai tarziu cu atat mai rau, este desfiintarea intregului regim Basescu in frunte cu el insusi,
  Cu o astfel de oficina-anexa nu se poate coabita!

  In acest context, mai conteaza oare ce declara unul sau altul pe la televiziuni? Lui Basescu pana la Nastase i-a fost! Nebunu’ nu a inteles ca lupta cu AN pe terenul de excelenta al acestuia! Mai spera doar intr-o degajare a premierului, din motive politice si personale… de care insa nu va avea parte s-o vada, sau nu in timpul vietii asteia… Acum modelul este cel al zgandariri cainilor cu batul prin gard, acestia uneori se musca scurt intre ei fiind nervosi…

  Insa e vorba de caini, nene! Cu adversarii USL nu merge asa, dar ai reusit sa-i enervezi pe cei multi care s-au saturat de jigodelile matale! Ai reusit sa ne plictisesti definitiv! Nu cred ca este vreun roman sanatos la cap care sa nu te fi blestemat, asa ca ce te retine sa ne lasi, esti in misiune, cu simbrie, sau ce?
  Du-te nene in tara nebunilor de unde ai rasarit, si lasa-ne ca avem destule de facut si de reparat din cauza ta! Si de platit, pe cateva generatii!

 13. 13 Dumitru mai 25, 2012 la 3:02 pm

  Din pacate ,dl.Nastase, drumul spre iad e pavat cu intentii bune.V-a fost facut un mare deserviciu.Ca ISC n-a suferit niciun prejudiciu,ar trebui sa fie limpede pentru oricine.Numirea dl. Balaban( ca si cea a lui Marian Bucur),este fie o mare gresala(CV-urile celor doi fiind elocvente),fie o lovitura sub centura.Ca sa justifici (re)trecerea ISC in subordinea Premierului,e suficient sa aduci ca proba bilanturile ultimilor doi ani( publicati pe site-ul ISC).Firesc ar fi fost ca o persoana care cunoaste bine subiectul sa fie intervenit intr-una din emisiunile de ieri.Va recomand ca in cel mai scurt timp sa ”provocati” un interviu clarificator.As accentua faptul ca daca DNA avea toate datele incriminatorii, n-ar fi trebuit ca eu si inca vre-o noua sute de angajati ai ISC( atunci!, si asta poate fi alta tema de discutie), am dat declaratii la DNA si la ICCJ.

 14. 14 Dumitru mai 25, 2012 la 3:07 pm

  ”… sa dam declaratii..”

 15. 15 Reni mai 25, 2012 la 3:16 pm

  Situatia arata cine are cu adevarat putere coercitiva in statul nostru colonie.
  Sunt curios cine va aplica programul de guvernare USL la Transelectrica, mai degraba PNL, s-ar putea sa avem o surpriza deloc surprinzatoare, in stilul abordarii peneliste de data recenta

 16. 16 dorucoarna mai 25, 2012 la 3:23 pm

  Na! Ca SYRIZA conduce in sondajele din Grecia…

  Oare ambasadorul lor nu le spune ce-i bine?

 17. 17 center@yahoo.com mai 25, 2012 la 3:59 pm

  Mass media romaneasca este astazi la cel mai slab nivel dupa 1989 . Aveam Evenimentul Zilei in 1992 cu gaini care nasteau pui , Ziua in 1993 care gasea 2 colegi rusi de facultate cu Ion Iliescu la Moscova ( inventie prezentata in epoca intr-un stil care l-ar fi facut sa se rusineze pe un elev al unei scoli ajutatoare ) dar in acelasi timp aveai o presa de calitate , CT Popescu , Chireac si Tinu la Adevarul , Curierul National si Curentul erau complet diferite ( in bine ) de ce sunt astazi , azi avem doua – trei trusturi care detin aproape tot ce se publica si se arata la televizor , trusturi in care persoanele de trista faima din 1990-1994 nu sunt lipsite de influenta . Uitati-va la Jurnalele TV ( TVR inclusiv ) – batai , accidente , copii care mor in soc anafilactic dupa o injectie , crime , prevestiri de falimente , acuzatii aduse in toate partile …
  Fosti secretari UTC care-l periau pe Nicu Ceausescu se avanta in Istorie , ii pun in discutie pe daci , pe romani , Calugarenii ,ultimele doua razboaie ( foarte aproape de punctele de vedere a doi vecini ai nostri ) .
  CNA -ul nu exista , nu se arata .
  Poporul este indopat cu Mandinga . Sper ca starleta sa nu faca maine o criza de isterie pe scena , in ritmurile muzicii de la Kinshasa si cu pitorescul purtator de cimpoi si ochelari prin preajma , pretextand un ” sabotaj ” .Uff . Din rau in mai rau .

 18. 18 Reni mai 25, 2012 la 6:27 pm

  In sensul de ridicol, iata ridicolul patronat de guvern….la vremuri noi…tot noi…doar culorile se schimba, din portocaliu in galben…poate chiar in rosu, cine mai stie.
  Stirea nu a aparut inca…in link o stire ce doar pare din trecut…..in realitate este una din viitorul apropiat

  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/lista-lui-haha-15979

 19. 19 Romanasii mai 25, 2012 la 6:29 pm

  Incidentul cu pricina nu va ajuta, mai rau va incurca. Pune o pata si pe Victor Ponta. Indiferent care a fost intentia si a cui o fi fost, a dat apa la moara PDL-ului si lui Basescu – prin Macovei, Preda – aia cu simbrie grasa, care vor profita de aceasta „pleasca”. Pacat, fiindca oamenii iubesc mai mult partea de cancan si mai putin logica.

 20. 20 blogideologic mai 25, 2012 la 6:37 pm

  DECLARAŢIE-ŞOC a primarului din Odorhei: „Cenuşa lui Nyiro Jozsef este la biserica catolică din oraş” http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/declaratie-soc-a-primarului-din-odorhei-cenusa-lui-nyiro-jozsef-este-la-biserica-catolica-din-oras-265229.html Şi Radovan Karadgici a fost declarat „mare poet”, adică un umanist. Citim că Nyirő József +a fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta („Magyar Erő” şi „Magyar Ünnep”).+ A protestat, măcar o dată, Nyirő József împotriva crimelor comise de extremiştii maghiari în Ardealul de Nord. Detaliile pe care le-am aflat despre acele crime îl descalifică pe Nyirő József de la titlul de „umanist”.

 21. 22 Corneliu Hututui mai 25, 2012 la 7:07 pm

  Domnule Adrian Nastase,

  Spre deosebire de analistii, comentatorii, preastiutorii politici si juridici care au comentat situatia asta, eu chiar am vazut declaratia de presa integrala a sefului (efemer) al ISC.
  Intamplarea a facut sa „derulez” cu telecomanda, in lipsa de vreun subiect serios, ieri dupa amiaza. Si, surprize-surprize, la B1TV era un fel de breaking news, in care era prezentata declaratia. Integrala. Dupa care a intrat Andrei Badin (apropo, blogul sau a inghetat la anul 2010, cand ataca puterea de atunci…) cu un comentariu ciudat – tentativa de santaj – in conditii normale, dar caracteristic pentru postul la care lucreaza, varf de lance al propagandei basiste: i s-a parut ca nu intelege nimic din declaratie si ca urmeaza niste dezvaluiri. Ceva de genul „ii aratam noi”.
  Lucru care s-a si intamplat. Nimeni nu a mai redat interviul integral, toti au taiat la, de acum celebra, asociere cu Alexandru Ioan Cuza. Aproape toti s-au minunat de prostia omului, l-au facut praf, chiar si unii pe care nu-i suspectez de rea credinta. Dar a fost foarte clar ca nu erau deloc bine informati. Ceea ce ma face sa ma intreb (nu pentru prima data) cum isi cauta formatorii de opinie informatia, cum o analizeaza si cum o prezinta public.
  Unii doar au incercat sa puna cate o intrebare, dar care se pierdea in mania asa-zis deontologica a vanatorilor de senzational ieftin: ce a spus de fapt omul despre subiectul real – lipsa sau , ma rog, existenta prejudiciului in dosarul Trofeul Calitatii? Dar despre politia politica a DNA?
  Aproape nimeni nu a observat ca un om era tinut in interogatoriu la acea ora de noapte pentru ca sustinuse, asa cum stia el, adevarul in care credea si despre care vorbise in realitate in declaratia sa. Nimeni nu se intreba de ce il ancheta DNA? De ce nu alt parchet? Cine era infractorul pe care il favoriza? Era cumva Adrian Nastase? Nimeni nu a observat ca Adrian Nastase nu este infractor, cel putin pana nu ramane irevocabila o hotarare judecatoreasca.
  Cerem politicienilor sa se schimbe, sa dea o noua fata tarii acesteia, dar noi nu vrem sa ne schimbam. Aceeasi foame dupa scandal senzationesc, aceleasi instincte arhaice catre varsarea de sange de catre vanatori de vrajitoare, aceeasi superficialitate in gandire si lipsa de inclinatie spre analiza obiectiva. Sau chiar subiectiva, dar argumentata rational, logic.
  Fireste nu acuz aici pe toata lumea. Dar ne acuz si pe noi ca facem rating pentru (si prin asta ii tinem in viata) cateva zeci de „formatori de opinie” priceputi la toate, care se rotesc (aceiasi, cu aceleasi proprii interese) prin redactii si studiouri.
  Cum sa facem domnule Adrian Nastase sa deschidem orizontul oamenilor de langa noi? Ma straduiesc de multa vreme cu cei pe care ii cunosc, dar cei mai multi se multumesc cu un nivel de gandire de entalpie minima, entropie maxima a lucrurilor minore. Ei fac alegeri si pentru noi, apoi ii acuza pe ceilalti ca sunt prost condusi…
  V-a scris un om (a doua oara) care v-a scris si in noaptea in care s-a anuntat ca ati pierdut alegerile prezidentiale.
  Va doresc putere si sanatate!

 22. 23 dlnimeni mai 25, 2012 la 7:52 pm

  Poate ca ma insel, insa cred ca procesele dlui Nastase au ajuns intr-un punct in care lumea s-a cam lamurit despre ce este vorba, iar partizanii dlui Basescu nu prea mai au crezare. Am opinia ca acei cetateni care doresc astazi o condamnare a dlui Nastase nu au aceasta dorinta din cauza procesului, ci din cauza ca, poate ca efect al propagandei, au ramas cu ceva impotriva dlui Nastase si i-ar bucura ca acesta sa pateasca ceva rau si infamant. Ceea ce fostul sef al ISC a facut este important – nu stiu daca bine sau rau pentru dl Nastase, teoretic ar fi sa fie bine, avantajos, in spiritul adevarului – si anume nu atit ca a confirmat inexistenta prejudiciului ci deoarece a retras ISC dintre „pagubitii” din Trofeul calitatii, a retras calitatea de parte civila a ISC. Ori, lipsita de organizatia statala „prejudiciata” in numele careia se faceau ca actioneaza, acuzarea cam ramine fara sbiectul procesului. Avocatii statului sunt pusi, cred, intr-o lumina foarte rea. In ceea ce il priveste pe dl Grajdeanu, cred ca el este prea marunt pentru a nu fi utilizat in manipulare, de aceea cred ca mai important este cine face manipularile respective.

 23. 24 nastase mai 25, 2012 la 7:58 pm

  Corneliu Hututui,

  m-as bucura sa veniti mai des pe blogul meu. Si va multumesc pentru comentariu…

 24. 25 nastase mai 25, 2012 la 8:05 pm

  Bibliotecaru,

  multe dintre documente au aparut, zilele acestea, pe http://www.luju.ro

 25. 26 Karakas mai 25, 2012 la 8:17 pm

  Agentiile astea de rating ale Imperiului ar trebui sa se reprofileze pe comedie. Pina acum, drama in toat regula, lacrimi si oftaturi despre ce riscuri mari ar avea investitorii straini in tari ca Spania. Acum, Standard & Poor (sarac, poate, cu duhul), reconfirma nota „BB+” pentru Romania, citez;

  „Ratingurile României sunt constrânse de nivelul scăzut de prosperitate, de vulnerabilitatea la şocurile externe şi de dominaţia băncilor austriece şi elene în sectorul bancar. Calificativele sunt însă susţinute de îmbunătăţirea indicatorilor fundamentali, respectiv declinul deficitului bugetar şi al deficitului de cont curent, iar economia a început să se echilibreze cu sprijinul programului cu FMI”, potrivit S&P.”

  Haideti s-o luam pe rind, dragutze mioare:

  1. Deci, daca ar exista mai multa prosperitate, si ratingurile as creste. Ori ratingurile au crescut pentru Romania chiar si in lipsa prosperitatii poporului roman.

  2. Dominatia bancilor striane este vazut ca un factor de ris. Normal. Ce nu e normal este ca toate „agenturili” Imperiului ne-au pistonat ani intregi sa privatizam sistemul bancar. Am gresit, Stapine?

  3. Economia a inceput sa se echilibreze datorita FMI. Asta ca si cu povestea de iubire, nu prea stii cind a inceput, dar se vad obrajorii imbujorati ai tarii care este indragostita clar de FMI. Lova ya, IMF! Dar, pe bune, ce sa zica si ei, ca implicarea FMI a fost de rau augur? Si-ar taia craca si nu ar mai curge bonusuri pentru Standard si Saracu’. Adica Saracie Standard pentru noi, prosperitate si voie buna pentru ei.

  http://www.mediafax.ro/economic/s-p-a-reconfirmat-ratingul-romaniei-la-nivelul-bb-cu-perspectiva-stabila-9670944/

 26. 27 Karakas mai 25, 2012 la 8:50 pm

  Nu am avut timp sa citesc de mai multe ori articolul lui Andrei Luca Popescu, reporter „special” la Gandul. Recunosc ca nu am reusit sa ii patrund logica si nu am inteles care este legatura procesului domnului Nastase si „visul american”. Daca e vorba de justitie insa, as vrea sa stiu de ce nu ne-a dat si exemple din Tara Fagaduintei, sa ne spuna citi politicieni au fost gasiti corupti au fost condamnati recent in SUA. Nu, imi va spune ca acolo nu-i nimeni corupt si justitia nu se cumpara.

  Celalat argument „spectaculos” introdus sa ne dea dureri de constiinta (celor care avem proasta inspiratie sa o criticam pe doamna Macovei si „reforma” sa in justitie), este ca nicaieri in afara de PSD (acolo se fac rugaciuni zilnice cu prezenta obligatorie) si „citiva” alti deputati, nu au spus nimic de rau de doamna Macovei:

  „{Monica Macovei], Un om despre care, întâmplător, numai PSD şi alţi câţiva liberali, democrat-liberali, conservatori şi minoritari maghiari care trăiesc într-o relaţie de spaimă cu legea au avut ceva rău de spus până acum.”

  Bun, el nu gaseste nimic „rau” in ce a facit doamna Macove pentru Romania. Probabil nu gaseste rau nici ca justitia doamnei Macovei se face sub ochiul americanilor, ca asa se face ea justitia in general, trebuie sa fie recontrolata de americani, odata ce au bagat bani undeva. Asta nu-il ngirjoreaza, nu-l doare, si nici nu-l afecteaza.

  Mi-ar fi placut sa inteleg si de ce domnul respectiv are calificativul de „special”. Singura care am gasit-o a fost ca e special pus sa incurce itele si mai mult, evident, dintr-o anumita directie.

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/fluturarile-lui-adrian-nastase-si-visul-american-9667766

 27. 28 amima47 mai 25, 2012 la 10:12 pm

  subiectul „tehnici de manipulare in mass-media si clasa politica” este fffff interesant pentru mine chiar acum in vreme ce tinerii romani bolnavi de cancer osos ajung ciopartiti in bucati pentru ca medicina romaneasca nu poate face operatii in cancer osos fara sa ia firezu si sa taie maini si picioare. poate descoperiti si tehnici de manipulare medicala astfel incat operatiile de cancer osos sa nu amputeze maini picioare, alte organe, vise de adolescent si potential uman.
  http://apeluriumanitare.wordpress.com/2012/05/25/cazul-catalin-urgent/

 28. 29 demneura mai 25, 2012 la 10:19 pm

  Re Biblio
  „În 2004 eram absolut convins de corupţia domnului Năstase (ziarele scriau nu numai despre Năstase Patru Case, dar şi că “Năstase este cel mai bogat român”… şi erau credibile atunci pentru că, în afară de Ion Ţiriac, bogaţii României nu prea erau cunoscuţi, cel mult intuiţi), de atunci însă am descoperit prea puţine argumente în favoarea corupţiei şi prea multe argumente în favoarea instrumentării politice a dosarelor cu implicarea implicită a unor procurori cu înalt grad…”

  Măi Dragă….bibliotecarule :), mai ştiu eu pe cineva care era foarte convins de „corupţia domnului Năstase”, dar care după un anumit episod a devenit cam ….. „neconvins”.
  Hai să-ţi povestesc episodul.
  Îţi aduci aminte de ziua în care hoarda de jurnalişti au năvălit în casa lui Năstase cu speranţa de a descoperi un lux orbitor (clanţe de aur, lustre cu perle, bibelouri cu ochi de diamant sau mai ştiu eu ce bazaconii din astea)?
  Pe mine m-a scârbit acel episod.
  Dar scârbit fiind, măi dragă Bibliotecarule :), totuşi m-a pufnit râsul văzând mutrele deziluzionate ale jurnaliştilor atunci când au constat cu ochi lor că vestita casă a lui „Năstase Patru Case” nu este nici mai prejos şi nici mai presus decât o casă normală a unui intelectual normal.
  Spun „intelectual normal” pentru a delimita strict intelectualitatea lui Năstase de ‘telectualitatea unor anume foşti procurori.
  În nici-un caz să nu se gândească cineva că fac referire la dom’ pocoror ăla micu’.
  Neeeeee!
  Alta-i baba despre care vorbesc eu.
  Să revin la subiect.
  Spuneam că m-a pufnit râsul văzând mutrele bitongilor, dar m-a pufnit şi scârba realizând că în post-revoluţionara Românie boborul poate intra oricând cu bocancii în viaţa unui om. În căminul său şi de ce nu în sufletul său.
  După acel reportaj, din întâmplare, m-am întâlnit cu un amic, portocaliu şi-n cerul gurii (şi el cu multe ouă – multe şi mari). M-a întrebat:
  – Bă, ţie nu ţi se pare că s-a cam sărit calu’ cu Năstase ăsta?
  I-am răspuns sec:
  -N-are cum să mi se pară deoarece chiar s-a sărit calul. Şi aveţi mare grijă că roţile cotigii trasă de măgar se-nvârt. Şi cuiul de pe obadă care astăzi este jos, mâine este sus!
  Mda, cam atât am avut de spus.

  PS Mă amuză în continuare reacţiile consumatoarei de J&B. Recunosc că nu şade mumos şi nu-i nici de „bon-ton” să te amuze reacţiile unui individ/individe aflate într-o stare gravă de delirium-tremens, dar totusi, chiar şi consumatorii de J&B au uneori hazul lor………
  Şi mă mai amuză ceva.
  Necontenita hârjoană Udrea-Ponta!
  Am mai spus-o şi o repet:
  Dom’le părerea mea e că ăştia doi se iubeşte! Nu de alta, dar dacă nu s-ar iubi nu s-ar tachina!
  O seară bună la toată lumea.

 29. 30 violet mai 25, 2012 la 10:25 pm

  Foarte interesant! Şi eu am auzit doar partea ruptă din context; oricum, nu prea am acordat importanţă. De ce? În primul rând, pentru că-s „Toma Necredinciosul”, iar în al doilea, consider, demult, lovite de nulitate, toate încercările lui Băsescu şi ale clicii sale ( de procurori ) de a vă discredita.

 30. 31 blogideologic mai 26, 2012 la 5:14 am

  Vladimir Tismăneanu : “Vor avea uslaşii curajul să anuleze şi condamnarea comunismului ?” Pe ce lume trăieşte individul acesta ipocrit? Provenind el însuşi dintr-o famile ce a instaurat comunismul în România. Ca şi cum USL ar reprezenta comunismul ! 🙂

 31. 32 blogideologic mai 26, 2012 la 5:17 am

  Poate c-ar trebui publicat integral ce-a spus atunci Balaban.

 32. 34 blogideologic mai 26, 2012 la 6:27 am

  La reuniunea de la Bruxelles s-au căutat şi evaluat toate soluţiile pentru a scoate UE din criza financiară. S-au propus pentru aceasta nişte intrumente financiare cu totul noi, anume euro-obligaţiunile şi proiect- obligaţiunile. Problema la nivelul UE este aceea că nimeni nu ştie dacă ele vor face bine, sau vor înrăutăţi şi mai mult situaţia. Iar pentru noi, bieţii români, problema este că preşedintele Traian Băsescu are un Ego exacerbat, dar niciun grad de competenţă în ceea ce se cheamă Noua Economie. Repet, preşedintele actual al României (cât va mai dura această situaţie ?) nici măcar n-a priceput ce se discuta la reuniunea de la Bruxelles !

 33. 35 blogideologic mai 26, 2012 la 7:07 am

  MRU: „Criza este doar pentru cei care nu doresc să muncească” http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ungureanu-criza-este-doar-pentru-cei-care-nu-doresc-sa-munceasca-265070.html Dar MRU nu observă, ori a uitat să spună, că oamenii de acolo lucrau folosind o tehnologie vintage. Într-adevăr, Popeci Utilaj Greu este de fapt acel IUG Craiova ridicat de olteni pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. IUG Craiova era o bijuterie industrială. Ce spun eu aici ? Spun prea puţin. IUG Craiova era o valoare imensă, aproape inimaginabilă ! Era, dacă vreţi, acel fabulos “munte de diamant” descris de către sir Walter Raleigh şi scriitorul Francis Scott Key Fitzgerald (autorul romanului Marele Gatsby). Ştim cu toţii Legea debuşeurilor a lui Jean-Baptiste Say. Inventatorul şi managerul Steve Jobs o folosea intuitiv, spontan, pentru piaţa de bunuri de consum. Dar nu ştim că roata bogăţiei, şi este vorba aici chiar despre “avuţia naţiunilor” despre care scria filosoful moral scoţian Adam Smith, ca să funcţioneze are nevoie de două tipuri de pieţe : 1/piaţa bunurilor de consum ; 2/ piaţa bunurilor capitale (capital goods http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_good ). Incontestabil, unul dintre visurile într-adevăr măreţe ale lui Nicolae Ceauşescu a fost şi acela de a crea o industrie şi o piaţă de bunuri capitale în România, explicat şi explicitat, acel vis “nebun” de politician român, comunist şi naţionalist, concretiza ideea foarte modernă de accelerator macroeconomic.

 34. 36 blogideologic mai 26, 2012 la 8:07 am

  @ Adrian Năstase
  Un oarecine inflitrat în USL (un „consilier”) doreşte să pierdeţi neapărat alegerile. Iată ce scrie aici despre el : „Anti crestini in Guvernul Ponta : REMUS CERNEA – consilier de stat in cadrul Aparatului propriu de lucru al primului-ministru … Ghici ce-l va sfatui?” http://saccsiv.wordpress.com/2012/05/25/anti-crestini-in-guvernul-ponta-remus-cernea-consilier-de-stat-in-cadrul-aparatului-propriu-de-lucru-al-primului-ministru-ghici-ce-l-va-sfatui/ Remus Cernea vine din zona pro-Băsescu şi anti-Năstase. Iar atitudinea lui ostentativ anti-creştină, şi în mod special anti-ortodoxă, este urmărită şi condamnată în presă şi pe blogosfera de limba română cel puţin de vreo trei ani.

 35. 37 blogideologic mai 26, 2012 la 9:08 am

  @ Adrian Năstase
  O formidabilă carte despre Jeffersonianism, Hamiltonianism, construirea industriilor şi reindustralizare : “LAND OF PROMISE An Economic History of the United States” By Michael Lind 586 pp. Harper/HarperCollins Publishers. $29.99. O bună recenzie poate fi citită aici http://www.nytimes.com/2012/05/27/books/review/land-of-promise-by-michael-lind.html?pagewanted=1&hpw Cred că ar fi utilă o bună traducere a cărţii în limba română.

 36. 38 Ghita Bizonu' mai 26, 2012 la 9:21 am

  blogideologic

  ca sa nu zic ca Remus ala nu e bun de nimic. Doar de scandal. Pe langa asta Laistar c3l cu ochi de Junona era un titan al gandirii si corifu al societatii in civil.
  Da ma rog mie mi se pare ca Victor Tonta are „obligatiile” sale care trec inainte a altor consideratii.
  A da la rubrica bizarerii si la faptul ca ministeriatul invatamantului pare a fi devenut Misune Imposibila n+.. Ma rog or fio ceva contracte a caror continuitate trebe asigirata insa .. insa. Imi aduc aminte cum se insinua, intreba Ponta daca nu ar putea fi pastrati cativa ministri care erau mai ale specialisti (Funebrul, ala de la inJustitie) si inca ceva persoane. . Cam “generatia” ce statea pe vine mai amu 10 ani.. Imi vine sa cred intr-o solidaritate a generatiei tinerelor “genii” la care sacrifica si Ponta. Asa se “explica” si Ungureanul .. si Remus si … Si atacurile bruste la adresa ministrilor invatamantului : caci cine stie mai bine biografia profesionala (cu toate “datoriile” sale catre diversi autori) decat mai junii din catedra?! Tot pe aici si o descriere gen interbelic a lu Mang). Si cam tot in zona asta si independentu ala care se dorete primar general – cica a fost olimpic! Ca intre timp a mai facut catesceva care sa il recomande mai mult nu se zice :a fost olimpic!

 37. 39 Porthos mai 26, 2012 la 10:20 am

  @ Adrian Năstase

  În timp ce toată lumea se uită la directorul Grăjdan și ale sale declarații emotive, Victor Ponta (un prim-ministru „provizoriu”) a luat o măsură de importanță strategică, fără a se consulta cu nimeni: interzicerea exploatării gazelor de șist, făcând astfel un URIAȘ serviciu Rusiei.

  Datorită evoluției tehnologiilor de exploatare, SUA a devenit în ultimii ani, din importator net de gaz, exportator. În SUA, mia de normali metri cubi de gaz se vinde cu 70$, în timp ce Rusia o vinde Europei (spre exemplu Poloniei) cu 500$. Deja gazul american ieftin a produs o scădere a prețului gazului pe piața europeană (articolul lui Thomas Sakiewicz din Gazeta Polska).

  Încep să cred că miza înlocuirii lui Mihai Răzvan Ungureanu a fost mai mare decât am crezut.

  http://decablogulmuschetarilor.wordpress.com/2012/05/26/care-este-icebergul-de-care-s-a-lovit-titanicul-ue/

 38. 40 Porthos mai 26, 2012 la 10:39 am

  Vă amintiți de Adrian Solomon, cel care l-a amenințat pe Mihai Răzvan Ungureanu cu soarta lui Aldo Moro? Tocmai a depus un proiect de lege pentru interzicerea exploatării, dar și a EXPLORĂRII gazelor de șist.

  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=12558

  Acum înțelegeți la ce (dar mai ales la cine) se referea individul. Avea dreptate.

 39. 41 Bibliotecaru mai 26, 2012 la 10:41 am

  @ demneura mai 25, 2012 la 10:19 pm

  Recunosc că la acele imagini nu prea m-am uitat, nici la bibelouri şi nici la feţele ziariştilor… eram prea preocupat să observ secvenţele cu biblioteca… 😀

  Vedeţi dumneavoastră,
  Dacă fac o comparaţie între „arogantul” premier „Adrian Năstase patru case” şi „arogantul” premier MRU… parcă propaganda a lovit şi continuă să lovească mai mult în primul decât în al doilea. Cu toate acestea, dintre ei doi eu pe primul nu l-am auzit spunând că actuala criză loveşte numai în cei prea leneşi să facă din criză o oportunitate (practic ridicând în slavi pe cei care dau „tunuri”), ci doar pe al doilea. Toată lumea spunea (şi spune) că Adrian Năstase cumpăra atunci presa cu reclama „de la stat”, cu toate acestea atunci funcţiona „Adrian Năstase patru case” dincolo de explicaţia „vânzări anterioare” a zilelor de astăzi.

  Calitatea politicii s-a înrăutăţit între timp până la mizerie. Problema este că ne-am pervertit şi noi, simpli cetăţeni, chibiţii României, ziariştii României, grupurile de interese ale României… nu numai politicienii României.

  Mai sus domnul Năstase îmi indică, spre informare, un link către care eu însumi indicam o trimitere spre un facsimil în dialog cu domnia sa. Este un mod de a ocoli un răspuns bărbătesc, ca pe vremea cu „să vină să-mi numere ouăle”… dar, este un mod diplomatic de a ocoli răspunsul şi nu unul agresiv, cum mai întâlnesc pe alte bloguri. Pe de altă parte, parcă domnul Năstase are o oarecare constanţă a calităţii politicii sale, în timp ce foarte mulţi dintre „ceilalţi” politicieni-lideri decad foarte rapid de-a lungul anilor din punctul de vedere al calităţii politicii lor.

  Iată, astăzi „cel mai bogat român al anului 2004”, Adrian Năstase, pare un „sărăntoc” al politicii, ba chiar sunt mulţi ziarişti care îl înjurau în 2004 ce au o avere semnificativ mai mare decât a domniei sale. Mai mult, după ce a tot fost dat exemplu de „coruptul naţional”, astăzi tot apar dovezi că dosarele au fost mai mult politice decât juridice. Personal mă simt minţit şi asta mă cam calcă pe nervi, mai ales că, parcă văd, nu plăteşte nimeni pentru toată această dezinformare, nici procurori, nici şefii procurorilor, nici politicienii… nici măcar jurnaliştii care au provocat neadevărul şi jumătăţile de adevăr până au devenit o falsă realitate. Nu ştiu astăzi cât de vinovat sau nevinovat este „premierul Adrian Năstase”, dar lucrurile au decurs în aceşti ani departe de normalitate şi bun-simţ. Nici măcar americanii, care tot mângâiau duios creştetele ce se ocupau cu lupta împotriva corupţiei, nu au mai iertat guvernul Boc… „Government corruption remained a widespread problem that affected all sections of society.” şi „The government took hesitant steps to prosecute and punish officials who committed abuses. Lawsuits alleging police abuse were repeatedly delayed and in many cases ended in acquittals.”

 40. 42 teostanc mai 26, 2012 la 10:51 am

  Dle Nastase,

  Am remarcat si eu, intamplator, trunchierea spuselor d-lui Grjdan.

  Este dovada ce poate face presa dar in acelasi timp, marturia a cat de perversa a ajuns.

  Eu cred ca omul a fost bine intentionat dar, tactic, a ales un moment cat se poate de prost.

  Apropos, la B1, ceva timp in urma a venit si cel care a organizat trofeul….
  Omul povestea ca Nastase nu a avut niciu rol iar Nasul ii dadea cate un pumn si spunea ca-i arata el rolul lui Nastase etc.

 41. 43 Ursuletul mai 26, 2012 la 11:19 am

  Cred ca toate aceste dezbateri false pe acesta tema au rolul sa decredibilizeze o solutie a instantei supreme.Sunt absolut convins ca daca nu exista cazul Balaban era inventat alt caz ca sa umbresca din nou dupa modelul basescian imaginea unui om care timp de 4 ani a condus un guvern cu o crestere economica de 8%,cu merite deosebite in ridicarea vizelor,in adererea la Uniunea Europeana,in mentinerea unui climat de normalitate in societatea romanesca,in promovarea unor proiecte interesante.Cand toata viata ai fost bugetar si singurele tale merite au fost acelea ca te-ai imbogatit vanzand flota,prin privatizari dubioase,prin retrocedari la limita legalului,prin compromiterea adversarilor politici,,cand ai inveninat o tara intreaga este foarte greu sa intelegi pe cineva care a si construit ceva in acesta tara .Totusi nu inteleg de ce nimeni nu a avut nicio reactie cand in dosarul”Flota” a nu stiu cata expertiza a statuat ca prejudicul era zero lei.Atunci domnul Basescu si chiar doamna Macovei nu mai erau justitiari?

 42. 44 tiberiuretu mai 26, 2012 la 11:34 am

  D-le Nastase
  URGENT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Asta seara este meciul lui Bute cu Froch si organizatorii britanici au interzis suporterilor romani sa flurure steagul Romaniei si sa-l sustina vocal pe Bute.Va rog sa actionati urgent pe filiere diplomatice astfel incat suproterilor romani sa li se asigure protectie si sa-si poata sustine favoritul in conditii civilizate,inclusiv fluturarea staegului national.pentru Bute ar fi un mare suport moral sa vada steagul Roamniei falfaind la Nottingham.
  O actiune patriotica rapida si decisa in acest sens ar fi pentru actualul guvern un mare succes politic prin ecoul pe care l-ar avea in randurile publicului larg iubitor al sportului. .

 43. 45 Marian Nicolae mai 26, 2012 la 12:31 pm

  De fapt iata de ce s-a organizat aceasta lovitura de teatru:

  MOTIUNEA DE CENZURA LA ADRESA GUVERNULUI PONTA!!!

  Cezar Preda: PDL trebuie sa introduca motiune de cenzura la inceputul lunii iunie, avand in vedere interventia brutala in justitie a guvernarii Ponta-Antonescu
  de Alina Neagu

  Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, sambata, pentru Mediafax, ca democrat-liberalii trebuie sa introduca, la inceputul lunii iunie, o motiune de cenzura, el acuzand „interventia brutala in justitie” a Cabinetului Ponta si prezenta in Guvern a unor oameni cu probleme de imagine si de probitate morala. Intrebat la ce se refera cand acuza interventia brutala a guvernarii in justitie, Cezar Preda a precizat ca are in vedere ce s-a intamplat la Inspectoratul de Stat in Constructii, la subiectul numirii lui Serban Nicolae, fost senator PSD, ca secretar de stat in Ministerul de Interne, dar si la faptul exista „oameni din Guvern care sunt datori la oameni de afaceri”, el dandu-l ca exemplu pe Daniel Constantin, ministrul Agriculturii (PC).

  „Avand in vedere interventia brutala in justitia romana a guvernarii Ponta-Antonescu, prin apararea puscariabililor si prin introducerea in Executivul Romaniei a oamenilor cu grave probleme de imagine si de probitate morala, PDL trebuie sa introduca imediat motiune de cenzura. Aceasta trebuie introdusa in Parlament la inceputul lunii iunie si romanii sa primeasca raspuns de la Guvern de ce ne intoarcem inapoi la pedeserismul din anii 2000”, a spus Cezar Preda, presedintele organizatiei PDL Buzau.

  Prin aceasta motiune, romanii „trebuie sa vada”, potrivit lui Preda, ca exista un partid care nu a intervenit in justitie si care doreste ca cetatenii Romaniei sa beneficieze de dreptate si de apararea tuturor drepturilor.

  Intrebat la ce se refera cand acuza interventia brutala a guvernarii in justitie, Cezar Preda a precizat ca are in vedere ce s-a intamplat la Inspectoratul de Stat in Constructii, la subiectul numirii lui Serban Nicolae, fost senator PSD, ca secretar de stat in Ministerul de Interne, dar si la faptul exista „oameni din Guvern care sunt datori la oameni de afaceri”, el dandu-l ca exemplu pe Daniel Constantin.

  Constantin Adrian Balaban-Grajdan a fost demis de premierul Victor Ponta de la conducerea Inspectoratului de Stat pentru Constructii (ISC) din cauza „comportamentului” sau, seful institutiei luand decizii fara sa il informeze pe primul-ministru, a anuntat, joi, Guvernul.

  Decizia a fost luata de premier dupa ce Constantin Grajdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea institutiei din procesul „Trofeul Calitatii” al fostului premier Adrian Nastase. Miercuri, procurorii DNA au facut perchezitii la Inspectoratul de Stat in Constructii, de unde au ridicat documente.

 44. 46 centru mai 26, 2012 la 12:36 pm

  numesti nationalist un individ care i – a livrat kgb pe purtatorii memoriului basarabean in 1970 ? pe cel care ne – a tinut cu ratii de razboi in anii de boom 1981 1989 ? care a plimbat cadavrele timisorenilor ucisi in 17 decembrie din banat in ditamai bucurestiul pentru a le arde si arunca cenusa in canal ? esti o persoana cultivata si inteligenta , nu- l face erou pe acel parvenit !

 45. 47 ZOE, fii barbata ! mai 26, 2012 la 12:57 pm

  @blogideologic,

  Te cutremiri când citesti dar nu cumva este tot manipulare ? De unde stiu eu ca este adevarat, nu cunosc al ciu e blogul si nici ce orientari are.
  Nu cred nici în ruptul capului ca Ponta se lasa dus de nas de te miri cine !

 46. 48 ZOE, fii barbata ! mai 26, 2012 la 1:07 pm

  @tiberiuretu,

  Extraordinar ! Atât de rau am ajuns, chiar n-au pic de rusine ?
  Esti sigur ca-i adevarat, esti acolo ?
  Dar, daca e asa cum spui… „nu spera si nu ai teama”, nu cred ca se ia vreo masura.
  S-auzim numai de bine !

 47. 49 blogideologic mai 26, 2012 la 2:07 pm

  Mircea Diaconu vorbeşte despre hotărârea pe care o va lua în legătură cu cererea firmei R.M.G.C. de exploatare minieră brutalistă la Roşia Montană: „Preşedintele ţării a avut dreptate.Nu vreau să intru în subiectul acesta pentru că am responsabilităţi pe tema aceasta. Eu trebuie să fac arbitraj la Ministerul Culturii.”
  Nu faci domnule arbitraj, faci o evaluare culturală ! Iar dacă ar fi vorba despre “arbitraj”, dumneata deja te-ai pronunţat. Vei proceda exact aşa cum vrea Traian Băsescu !

 48. 50 Porthos mai 26, 2012 la 2:20 pm

  Pentru toți nostalgicii vremurilor de altădată, ca și pentru partizanii naționalizărilor „strategice”:

  http://www.istoriacomunismului.ro

  Vă recomand călduros televizorul.

  Nea Titi, poți să-ți reamintești cum era la ședințele de partid, unde puteai să demaști liniștit dușmanul ascuns. Aproape la fel cum prinzi matale „portocaliii” pe aici.

  Ca să nu te chinui de pomană: eu deja sunt demascat, din moment ce și dl. Năstase mă consideră „ungurean”.

 49. 51 Karakas mai 26, 2012 la 2:46 pm

  Nu as mai fi vrut sa comentez despre declaratiile doamnei Macovei, daca ele nu ar mai fi confirmat inca odata ca instrumentele prefererate ale sale sunt santajul, intriga si mentinerea fricii. Cam la atit se reduce de fapt „reforma Macovei” in justitie:

  „În opinia ei, acţiunile lui Ponta „duc la o evaluare negativă în raportul MCV din vară”.

  Ne reintilnim cu santajul extern. Doamna Macovei se pregateste sa ne parasca la unchiul si la nepotul. Si o va face cu lacrimi de crocodil. Pentru ca asta a facut si inainte si asta face si acum: susoteste impotriva Romaniei la Inalta Poarta. Romania nu ar fi in stare sa-si vada singura de justitie. E nevoie permanent de imixtiune externa, si mentinerea indefinita a unui rang doi in comparatie cu alte state. Pentru ca asta o avantajeaza personal pe doamna Macovei. Altfel ar fi intrebata la orice interviu si nu ar avea raspuns: „Si cam cu ce va mai ocupati, doamna Macovei, in afara de intrigi”?

  „Victor Ponta a creat o schemă cu premeditare pentru a scăpa USL-iştii de răspundere penală, începând cu Adrian Năstase”

  Deci, dl. Nastase trebuie sa fie condamnat indiferent cine e la putere. Pentru ca asa vrea ea. Cea mai buna proba ca doamna Macovei si networkul sau au folosit justitia in interes politic. Nu, nu e vorba ca justitia sa fie mai eficienta, mai bine utilata, si mai ferita de imixtiuni, ci ca ea sa poata sa loveasca in dusmanii politici ai PDL. Spune ea ceva de PDL si toti coruptii pe care regimul Basescu i-a oblojit?

  Pina la urma, fiecare piere pe limba sa…

  http://www.mediafax.ro/politic/macovei-ponta-sa-demisioneze-a-creat-o-schema-cu-premeditare-pentru-a-i-scapa-pe-usl-isti-9669861/

 50. 52 exasperat mai 26, 2012 la 3:04 pm

  Cât de ridicol poate fi cineva transformat uşor…
  Să asculţi comentatori pedanţi opinând pe un subiect cu care nu se intersectează câtuşi de puţin….

 51. 53 dorucoarna mai 26, 2012 la 3:34 pm

  @ Blogi,

  am mai spus-o, din astfel de crize nu se iese decat cu metode inflationiste urmate de reforme monetare. Cum asta inseamna ca totul sa fie pus in carca celor multi prin scaderea nivelului de trai, guvernele europene au ales sa impacheteze initiativa in asa-numita emisie de eurobonduri, adica nu se tipareste moneda ci obligatiuni, care insa odata ajunse pe piata conduc tot acolo, ba chiar mai rau: cand emiti moneda sufera populatia si mai putin bogatii, dar cand emiti obligatiuni pui populatia sa depinda de cumparatorii de obligatiuni, adica marile banci, trusturi, fonduri de investitii, adica exact cei ce au indus criza si acum trebuie sa castige fie din continuarea ei, fie din escaladarea ei. Cum? Pai vor putea scoate obligatiunile pe piata exact cand n-ai nevoie de asa ceva si va trebui sa platesti oricat pe ele ca sa le rascumperi, adica un fel de santaj politic caci asta se va intampla in preajma alegerilor din tarile importante.
  Oricum, daca tarile mari doar beneficiau de UE pana acum, in viitor au dat si ele de dracu’, rechinii mondiali le-au apucat si pe ele de unde le doare mai tare! Ha! Asta arata ca-i ca-n ocean, intotdeauna exista un peste mai mare… Dar arata si adevarata criza: incorporarea fara sens!

  Nu cred ca omenirea a mai pomenit in vreo perioada guverne mai ticaloase decat astea de acum… adica erau ticalosi, dar se mai uitau si-n ochii ei…

  Acum, vad ca Victoras isi agata grenade la brau, una dupa alta. Normal ca PDL il va acuza de inarmare, dar trebuie inteles ca face asa ca asa-i ordinul! Cat mai multa coloratura! Adica, trebuia sa fie scena plina cu figuranti ca sa nu se vada cand toti actorii le-o vor trage celor de la PP! Sa vezi cata politie va fi la alegeri si cum ii vor indeparta pe observatorii din partea PP… ca de obicei. Uite asa se scarbeste omu’ de astia, si cand PP va castiga alegerile pe partide, sa vezi cat de tare vor striga ca-i de vina populismul…

 52. 54 Argusdre mai 26, 2012 la 3:57 pm

  D-le Nastase, chiar nu vede nimeni ca nu se poate coabita cu Anormalul de la Treicoceni ? Nu vede nimeni cum individul va „lucreaza” toti ministri propusi de Ponta ? ba prin DNA, ba prin Avocatul Poporului, ba prin CCR, etc ? Chiar vreti sa scadeti sub 5O% in sondaje la toamna, cand sunt alegerile parlamentare? Nu v-ati lamurit ca Anormalul are un anume Plan si o anume Tactica pentru a salva PDL-ul ?
  Tocmai de aia e musai sa fie suspendat si demis !

 53. 55 Cris mai 26, 2012 la 4:46 pm

  Faceți cât mai cunoscut lucrul acesta! Cereți-le televiziunilor să redea spusele lui Balaban în întregime! Balaban nu are o exprimare corectă, nu-i mai puțin adevărat. Stăpânirea limbii e o condiție pentru o comunicare corectă.

 54. 56 Cris mai 26, 2012 la 4:52 pm

  Nici nu mă interesează cum interpretează media gestul lui Balaban, mă interesează să se dovedească faptul că nu sunteți vinovat și să se termine odată cu procesele astea care v-au afectat familia. Media a fost și e cretină în întregime. Din cauza ei, am ratat alegerea dv. în 2004, din cauza ei mă reprezintă Bs de 8 ani, din cauza ei a fost Boc prim-ministru, din cauza ei Parlamentul e hulit, din cauza ei sunt acuzați oameni nevinovați (chiar și din PDL). Asta pentru că oamenii din media care acuză fără dovezi nu sunt pedepsiți de lege. Ia, să dea o amendă mare pentru fiecare prostie pe care o împrăștie, să vezi că s-ar gândi de 10 ori până să spună ceva.

 55. 57 blogideologic mai 26, 2012 la 4:53 pm

  Marius Ghilezan : +De ce nu mănâncă RACUL fainoşag?De curând a apărut o reclamă care stresează lumea: “Pate Ardealul (fabrica este ăn Covasna) cu gust fain pentru că folosim fainoşag.” Ştiind că sunt din Banat, mulţi mă întreabă ce e fainoşagul că nu-l găsesc printre condimente. Fainoşag, un cuvânt de ei inventat. Nu există nici în maghiară, nici în română. E un fel de struţo-cămilă, ro-maghiara. Nu de etimologie mi-e frică, ci de veşnicia propagandei. “…cu gust de ficat…te înţeapă la limbă… şi bolta palatină.”Gogălind am dat peste ingredientele acestui produs. Nici gând, nicio urmă de ficat. Deci propagandă. CNA-ul nu se sesizează? RAC – Consiliul Român al Publicităţii este un organism viu care are grijă ca balta publicităţii să nu dea pe dinafară. Boardul are nume grele şi principii clare. + http://mariusghilezan.ro/de-ce-nu-mananca-racul-fainosag.html#more-1193 Secuii din Covasna au făcut o glumă bună. Bravo lor !

 56. 58 demneura mai 26, 2012 la 5:01 pm

  Re Biblio

  Recunosc că la acele imagini nu prea m-am uitat, nici la bibelouri şi nici la feţele ziariştilor… eram prea preocupat să observ secvenţele cu biblioteca…

  Mincinos mic ce eşti tu un mincinos.
  Nu aveai cum să priveşti la secvenţele cu biblioteca deoarece ele au fost îndepărtate la montaj neservind scopului (verifică înregistrarea).
  Turma de jurnalişti nu au dat buluc acolo ca să constate „intelectualitatea lui Năstase”.
  Ei au dat buluc ca să constate opulenţa şi luxul orbitor în care se spunea că trăieşte Năstase!
  🙂

  Iată, astăzi “cel mai bogat român al anului 2004″, Adrian Năstase, pare un “sărăntoc” al politicii, ba chiar sunt mulţi ziarişti care îl înjurau în 2004 ce au o avere semnificativ mai mare decât a domniei sale.

  Faci o eroare fundamentală măi dragă Bibliotecarule!
  În ale averilor dobândite din şi de pe urma politicii Năstase nu este doar „sărăntoc”.
  NĂSTASE ESTE SĂRĂNTOC RĂU DE TOT!
  Şi tocmai aici este ciudăţenia.
  Îl freci unuia ridichea 6-7 ani cu anchete, para-anghete şi tele-anchete pentru nu ştiu ce termopane şi alte „tamare”, te duci cu dosarul la judecător cerând zeci de ani pedeapsă (parcă ar fi făcut genocid), judecătorul îţi dă cu tifla şi ţi-o spune de la obraz: „Bââââââşti cu făcătura de dosar d-aci!” şi după aceea tot tu ieşi pe la televiziuni şi zbieri isteric: „Năstase a făcut, Năstase a dres, justişia este coruptă, Năstase trebuie băgat la puşcărie că aşa vreau eu Monica Macovei-Gherghescu!” (fost procuror dat afară din justiţie pentru grave abateri! – faza cu demisia este praf în ochi; şi în breasla celor din medicină şi în breasla celor din justiţie se ştie că atunci când faci una lată rău ţi se dă posibilitatea ca să demisionezi sau să ieşi la pensie pentru a nu fi dat fară).
  Dar tot tu Monica Macovei Gheghescu taci mâlc şi nu deschizi gura (că dacă o deschizi cad toţi laţi în jurul tău din cauza damfului) şi te faci că nu-l vezi pe ăla care într-un mandat de primar şi-a ridicat bartai viloiu’ pe malul lacului şi care a fost luat la ochi de UE că ar fi jonglat cu niscaiva fonduri europene.
  Că uite d-asta o să ajungem toţi românii să stăm precum Gânditorul de la Hamangia şi să ne întrebăm:
  – Cum vine asta dom’le?
  🙂

  Fac un pariu!
  Dacă cineva ia la bani mărunţi averea Monicăi Macovei-Gherghescu va descoperi cu stupoare că este cu mult mai bogată decât Năstase şi că averea ei nu este în concordanţă cu veniturile ei.
  Orice jurnalist isteţ care face un drum în Anglia şi mai apoi în Franţa poate dovedi această stare de fapt!
  🙂

 57. 59 tiberiuretu mai 26, 2012 la 5:50 pm

  D-le Nastase
  http://www.ziare.com/lucian-bute/carl-froch/drapelul-romaniei-interzis-la-meciul-lui-bute-1169280
  Va rog interveniti pe canale diplomatice pentru a permite sustinatorilor lui Bute sa-si incurajeze favoritul.Pentru Bute ar fi o mare incurajare sa vada fluturand drapelul Romaniei iar pentru guvern ar fi o actiune patriotica cu puternic ecou in randul publicului larg .
  Nu scapati un asemena prilej.
  va multumesc anticipat

 58. 60 Marian Nicolae mai 26, 2012 la 7:03 pm

  @Porthos,

  Cateodata este deajuns sa gandim si sa simtim romaneste, fara a cauta acul in carul cu fan…

 59. 61 Laurentiu mai 26, 2012 la 8:16 pm

  @ Marian: Eu cred ca ar fi mai bine ca acest ‘cateodata’ sa se transforme in ‘de cele mai multe ori’ 🙂

 60. 62 demneura mai 26, 2012 la 8:33 pm

  O simplă constatare făcută la trecerea în revistă a ultimilor campanii electorale.

  Dreapta asta care de când mă ştiu eu a avut în spatele mesajului său tot felul de politruci comunişti, Mungiu, Macovei, Tismăneanu, Stoica, Preda etc-etc-etc, politruci pe care chiar dacă-i scufunzi într-un cazan cu înălbitor (clor de exmplu), degeaba-i scufunzi că tot roşii rămân, în preajma campaniilor electorale a declanşat câte-o psihoză.

  – Prima a fost: Iliesciada – KGB
  Adică mai pe româneşte spus:
  Votaţi-ne pe noi că bau-baul e Iliescu-KGB!

  – A doua a fost Moguliada
  Adică mai pe româneşte spus:
  Votaţi-ne pe noi că bau-bau e mogulii!

  – A treia a fost Justiţiada.
  Adică mai pe româneşte spus:
  Votaţi-ne pe noi că bau-baul e corupţii!

  Acum văd că a mai născocit una:
  – Restauriada
  Adică mai pe româneşte spus:
  Votaţi-ne pe noi că bau-baul e Năstase!
  Şi dacă vine Năstase face restauraţie.
  Şi dacă face restauraţie nu-i mai numărăm noi ouăle, ci o să ne numere el ouăle.
  Haios nu?
  În fond şi la urma urmei am şi eu curiozitatea mea de alegător:
  Vreau să ştiu şi eu cu câte ouă au intrat la guvernare şi cu câte ouă au ieşit cei pe care i-am votat!
  😀

 61. 63 Bibliotecaru mai 26, 2012 la 8:39 pm

  @ demneura
  😀
  Cine v-a spus că am privit la materialul montat?
  Pot să vă spun, de exemplu, că mai entuziast chiar şi decât mine a fost dl. Ion Cristoiu care s-a simţit chiar „ca la bibliotecă”, pentru că a început să se uite cu atenţie la titluri, nu s-a mulţumit să o aprecieze aşa, global…

  „Sărăntoc de tot sunt eu”, că nu am decât o pereche de izmene, şi aia peticită în tur, vorba maestrului Cristoiu, român get-beget. Nu aş spune chiar „rupt în fund”, aşa cum spune domnia sa… din cauza conotaţiilor.

  Averea doamnei Macovei…?

  Aici…

  bec2009pe.ro/Documente%20PDF/Declaratii%20de%20avere%20si%20interese-candidati%20PDL/MACOVEI%20MONICA%20LUISA.pdf

  … deja văd cinci case… 😀

  Dar nu averea mi s-a părut mie lucrul interesant ci faptul că doamna Macovei nu a depus la parlament nici modificare din 2009 încoace deşi legea spune că orice schimbare se raportează în 30 de zile.

  europarl.europa.eu/ep-dif/96824_26-03-2012.pdf

  Ştampila este din martie 2012, dar nici o dată nu trece de 2009.

  Aşa am aflat că doamna Macovei a fost Consultant/Expert, Foreign Office, Ambasada Regatului Unit la Scopje – consilier anticorupţie al Primului Ministru al Macedoniei (2007-2009). Nu-mi dau seama, dar cred că în calitate de consilier ar trebui să fie membrul al Guvernului Macedoniei. Nici nu mai ştiu, o fi ţară NATO, UE…? Parcă nu. Interesant… Nu ştiu de ce am impresia că doamna Macovei este cu mult mai mult decât lasă să se vadă… seamănă mai mult cu războinicii de elită din trupele CIA care fac revoluţii prin Libia decât cu un fost procuror.

 62. 64 Marian Nicolae mai 26, 2012 la 8:56 pm

  @ Laurentiu,

  Asa este.

  Doar ca unii dintre noi, romani cu acte-n regula, au cam uitat cu ce se mananca, intoxicati fiind de cultura fast food…

  Lucrul bun este ca toxinfectia alimentara se vindeca.
  Prostia NU…

 63. 65 Cârcotaşu mai 26, 2012 la 9:22 pm

  @ demneura,
  Pen’că-mi place cum spui şi ce spui, am încercat să-ţi vizitez blogul. Ăsta pe care-l afişezi aici nu există. Pe blogspot, unde există într-adevăr un blog cu numele „demneura”, eşti întâmpinat cu formula extrem de prietenoasă: Acest blog este deschis doar cititorilor invitaţi etc.
  Titlul unei postări din 14 mai, „Măscăpliciul”, mă convinge că acest blog îţi aparţine.
  N-am înţeles eu opţiunea cu „cititorii invitaţi”, da’ asta e! 😯

 64. 66 Porthos mai 26, 2012 la 10:17 pm

  @ Marian Nicolae, Laurențiu

  Ați citit decalogul nostru: http://decablogulmuschetarilor.wordpress.com/decalogul-muschetarilor-2/ ?

  Mai ales punctul 4:
  ”Bunii români” ne scot din sărite. Îi preferăm și-i căutăm pe cei obișnuiți. Pe cei care-și acceptă firesc destinul de a se fi născut români și nu consideră ca au lecții de dat sau de primit în legatură cu asta.

 65. 67 ZOE, fii barbata ! mai 27, 2012 la 8:17 am

  @Argusdre,

  Ca multa dreptate mai ai ! Poate ne aude Cel de Sus, ca aici pe pamânt strigam în desert .

 66. 68 blogideologic mai 27, 2012 la 8:38 am

  @ centru spune : „raţii de război”
  Raţia de pâine de atunci era de o calitate mult mai bună decât pâinea de acum.

 67. 69 Ghita Bizonu' mai 27, 2012 la 11:15 am

  W Portos

  hm … asta inseamna ca de fapt cei care au inchis minle dion valea Jiului serveau interesele rusesti. Fiindca consecinta imediata a fost marirea importului de gaze din Rusia.
  Si intrcat cei care au decis atunci sa inchida minele l-au propulsat pe MRU in furntea bucatelor inseamna ca MRU este un pion al intereselor rusesti .Care interese au fost bine servite si prin diverse pribatizari din inudstria petrilului. Privatizari pe care le aplauzi. De aici rezulta ca si tu aperi interesele rusesti.. Interesant nu?

 68. 70 demneura mai 27, 2012 la 1:54 pm

  Re Cârcotaşul mai 26, 2012 la 9:22 pm

  Precum am spus din primul moment în care am intrat în această ogradă eu sunt un pro-Băsescu şi nu ascund că una dintre febleţile mele politice este Elena Udrea, aşa cum este şi Ana Birchall şi etc etc … din tot spectrul politic.
  Am şi „febleţoii”. Primul este TBăsescu şi nu ultimul este dom’ procoror cel tânăr (eu aşa-l numesc pe V.Ponta)
  Mulţi vor spune că nu se poate aşa ceva. Că nu poţi avea preferaţi politici din tot spectrul politic
  Eu spun că se poate, deoarece politicienii nu sunt Dumnezei, deci au şi bune şi rele şi noi alegătorii în funcţie de cele rele şi cele bune ale lor îi votăm sau nu.
  Revenind, cu toate că sunt „marinar”, asta nu înseamnă că trebuie să port ochelari cu lentile portocalii!
  Asta nu insemnă că nu trebuie să mă situez în afara cercului şi să văd că în justiţie se încearcă impunerea unei judecăţi strâmbe.
  Asta nu înseamnă că nu trebuie să mă situez în afara cercului şi să văd că din răsputeri se încearcă impunerea unui regim de poliţie politică, un eliotnessism isteric şi de prost gust..
  Blogul meu nu este închis, ci doar suspendat pe toată perioada „localelor”, deoarece şi-aşa mi-am ridicat jumătate de blogosferă în cap datorită atitudinii mele vehemente la adresa mafiei conduse de către Monica Macovei-Gherghescu şi de către locotenentul acesteia – „deontologul” Dan Tapalagă.
  În plus, reacţiile extrem de dure pe care le-am avut la adresa unor anumiţi primari dâmboviţeni (deţinători de mari vile la margine de lac şi învârtitori de mari sume europene), cât şi îndărătnicia mea de a nu accepta ca Bucureştiul care a fost condus de avocaţi, generali, medici, mari oameni politici, istorici etc-etc-etc, să ajungă pe mâna unui gunoier, mi-au atras o grămadă de acuze privind brusca mea „întoarcere a armelor”, care repet: nu este bruscă deoarece eu de vreo doi ani tot toc subiectul „Monica Macovei-Gherghescu”!
  Dar asta este altă poveste.
  Deci, în concluzie, am suspendat temporar accesul în ograda mea pentru a nu da posibilitatea apariţiei unor polemici vehemente în care mai mult ca sigur s-ar arunca vorbe grele şi de-o parte şi de alta. (menţionez că este o ogradă de tip „Babilon Politic” – Intră cine vrea rămâne cine poate indiferent de culoarea sa politică)
  Nu că nu aş face faţă unei astfel de confruntări.
  Sunt hârşăit în virtual şi cicatricile mele căpătate în războaiele virtuale îmi permi să nu apelez niciodată la butonul moderare.
  Aşa că acum aştept cuminte rezultatul la locale, care în mod sigur va confirma toate previziunile mele şi atunci o să am eu câteva bâte virtuale de tras pe „schinările” unor amici şi să le aduc aminte că atunci când eu le-am spus:
  ATENŢIE LA PONTA CĂ ESTE LUP TÂNĂR!
  ei au luat în râs avertizarea mea şi au continuat s-o ţină tot într-un chef, o veselie şi-o băşcălie de prost gust, uitând că în democraţie noţiunea „veşnicie” nu există.
  Există doar noţiunea de „alternanţă”.
  Şi vorba „unui clasic în viaţă”:
  Aveţi grijă la ce semnaţi că după maxim 7 ani socoteală trebuie să daţi!
  Acum te-ai prins Cârcotaşule de ce-mi place Năstase?
  Că nu dă capete-n gură!
  Şficuie cu biciul vorbei!

  DECI:
  În acestă ogradă, ca şi în celelalte ogrăzi pe care le vizitez zilnic, nu fac altceva decât să-mi exprim părerea mea privitor la starea naţiunii în cel mai neaoş mod posibil. Uneori chiar băşcălios-licenţios.
  ––––––-

  Re Bibliotecarul mai 26, 2012 la 8:39 pm

  Concis:
  Din tot ce ai prezentat tu despre Monica Macovei-Gherghescu se poate trage în mod evident o singură concluzie (concluzie pe care, precum bine ştii, eu demult am tras-o):

  UNEORI CHIAR ŞI ALBA CA ZĂPADA ARE BUDIGĂII MARO!

  (ţi-aduci aminte jpeg-ul, nu?)

  Duminică plăcută la toată lumea doresc.

 69. 71 Porthos mai 27, 2012 la 7:38 pm

  @ Gigel V-M

  Superficial ca orice „IT”-ist de stat. Ia uită-te un pic la prețurile istorice ale gazului rusesc din ultimii 20 de ani:

  http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas&months=240

  Când s-a luat decizia de închidere a unor mine NEPROFITABILE, gazul rusesc era aproape moca. A început să crească din momentul în care puterea a fost preluată de Putin, dar a rămas relativ jos în toată perioada cât Gospodin Schröder le vindea gogoși nemților despre riscurile energiei nucleare și beneficiile energiilor regenerabile și a explodat când a venit dreapta la putere în Germania (dar și în estul Europei).

  L-a cam bușit criza. Da, da, criza subprime i-a costat pe ruși mai mult decât pe americani. Însă prețurile o iau rapid în sus din nou. Și dacă mai găsim șmecheri care să urle ca disperații că trebuie să interzicem exploatarea, dar și EXPLORAREA gazelor de șist, ÎNAINTE SĂ ÎNȚELEAGĂ RISCURILE implicate, prețul va merge tot mai mult în sus.

  Să fim clari: EXPLORAREA NU IMPLICĂ RISCURI. Interzicerea ei înțelegând consecințele asupra prețului gazului rusesc este un act de TRĂDARE NAȚIONALĂ. Singura scuză ar fi că Victor Ponta nu înțelege acest lucru. Însă nu cred, judecând după viteza cu care a pus batista pe țambalul istețului cu Aldo Moro.

  Dacă vreodată „serviciile” care-l terorizează pe nea Titi Ecologistu’ „Rusofob” vor demonstra că atât Adrian Solomon, cât și Victor Ponta au făcut ceea ce au făcut ÎN CUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ, PSD și USL pot să-și ia adio de la guvernare.

 70. 72 Cârcotaşu mai 27, 2012 la 8:03 pm

  @ demneura,
  Dom-le, m-ai făcut şi mai curios. Aştept să văz, să dai drumu’ la acces, că e ceva de nu se poate! (pro-Băsist şi… „pretin bun” cu Macovei, Tapalagă, Livache!) 😯

 71. 73 Porthos mai 27, 2012 la 10:28 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Ai aici și prețurile internaționale ale gazului natural:
  http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=natural-gas&months=240

  În ianuarie 2010 costul unei mii de normal metri cubi de gaz era 210$ (maximul post criză). Astăzi este 70$, mulțumită gazului de șist.

  Gazul rusesc a crescut de la 222$ în august 2009 (minimul post-criză) la 452$ în 2012. La un export estimat (2010) de 223 miliarde normali metri cubi, rezultă un câștig net față de data de referință de:
  – 17.8 miliarde $ în 2010;
  – 40.9 miliarde $ în 2011;
  – 51.2 miliarde de $ (prognoză conservativă pentru 2012);

  Pentru precizie ar fi trebui să folosesc seriile lunare, dar oricum aproximarea anuală e decentă.

  Cred că înțelegi acum de ce zicea istețul de Aldo Moro. La o sutime din banii aceștia încăpea și Băsescu în preț. Pe polonezi i-au „rezolvat” la pachet. Toți odată.

  Măcar dacă aș ști cât de hotărât e Ponta și PSD-ul să țină spatele rușilor. Se pot face bani buni pe bursă.

 72. 74 Porthos mai 28, 2012 la 12:48 am

  @ Ghiță Bizonu

  Ai aici și o variantă mai cizelată a comentariilor de mai sus, împreună cu un grafic comparativ între prețurile rusești și cele internaționale, precum și un link către emisiunea lui Gâdea în care s-au discutat riscurile exploatării.

  http://decablogulmuschetarilor.wordpress.com/2012/05/27/de-ce-trebuie-sa-interzica-rusia-gazele-de-sist-in-europa/

 73. 75 demneura mai 28, 2012 la 3:34 am

  Ba se poate dom-le, ba se poate!
  Că şi la primărie când m-am dus, am semnat că iau doar nevasta pe buletin.
  Nu şi soacra!
  D-asta zbier eu de vreo doi ani:
  UNINOMINAAAAAAL, UN SINGUR TUUUUUUR!
  Că şi la vot când m-am dus, eu l-am votat pe Băsescu!
  N-am votat-o şi pe MISA asta ‘telectuală, traseistă în ale religiilor, pe care eu o ştiam de pe vremea seniorului Coposu.
  Ia întrebaţi-o careva, aşa în băşcălie, dacă-l cunoaşte pe dom’ Picioruş?
  Că după câte ştiu eu au cam fost prieteni de pahare!
  Pahare de urină, că de J&B s-a apucat mai târziu.

  Tapalagă?
  Hahaha, dacă cineva îmi poate mie explica cum poate un jurnalist din leafa lui să-şi tragă bartai viloiu’, mă fac şi eu jurnalist!
  Şi-a mai pus şi termopane din alea scumpe.

  Livache?
  Eheheeeee păi vreo doi ani în cartier a fost orgă de lumini!
  Pardon!
  Am vrut să spun: Orgă de Utilităţi!
  Venea apa rece se oprea curentul, venea curentul se opreau gazele, veneau gazele se oprea netu’, venea netu’ se oprea apa caldă!
  Deh, dom’ pemare cu viloi pă lac cică făcea modernizări!
  La fel am crezut şi noi locuitorii cartierului, până ne-a suflat cineva din primărie că de fapt modernizările erau contracte cu ŞPG ataşată!
  Nu la purtător.
  La primar!
  Nu mai spun că în bubuituri de pickamer ne culcam, în bubuituri de pickamer ne trezeam.
  Toată ziua săpa, acoperea, asfalta şi iar o lua de la capăt, de ziceai că la noi în cartier s-a mutat Poligonul de la Cincu …bum-bum-bum-ta-ta-ta-bum-bum-bum!
  Şi cu toate astea poate-l iertam, dar când am văzut că a atentat la pudoarea visului meu de femeie şi s-a masturbat în faţa ei, mai-mai să fac criză de apoplexie!
  Că biata Laura (Andreşan), un ghiocel suav fiind, a rămas şocată!
  Şi n-a ieşit din şoc până când nu s-a descărcat emoţional şi a scris despre grozăvia prin care a trecut o carte.
  Pe care a şi publicat-o!

  O seară bună îţi doresc (nah că s-a făcut dimineaţă) şi fii liniştit că imediat după anunţarea rezultatelor deschid ograda.

  PS Rog am fi scuzat verbul „a masturba”, dar eu nefiind procuror DNA lucrez doar cu adevăruri. Dure dar totuşi adevăruri!
  C’est la vie, c’est la „onanie”
  …….vorba unui prieten de-al meu care a trebuit să-şi închidă firma şi să plece-n Franţa să se facă patron acolo!

 74. 76 Cârcotaşu mai 28, 2012 la 10:53 am

  @ demneura,
  Dom-le-mi pare rău c-ai crezut că la primărie-ţi iei numa’ nevasta, că doar tot omu’ ştie că astea-s la pachet, nu se poate nevastă fără soacră. Vrei, nu vrei! Poate d-acilea şi vorba aia… „o nenorocire nu vine niciodată singură”. 😆 Aşa şi Băse, a venit la pachet cu PDL-u’, care la rându’ lui conţine… . D’aia ziceam că nu se poate… Acu’ tre’ să recunosc că m-am înşelat, că vezi adică Doamne că se poate, da’ asta nu-nseamnă că găseşti la tot pasu’. În fine, tot rara avis se cheamă că eşti matale! Te-aş invita la mine da’ io mi-s anti-Băsescu. Deh! Când fu Tică nu fu… 😯

 75. 77 Ghita Bizonu' mai 28, 2012 la 5:56 pm

  W de portocala

  uf.. te-ma cam atins da?
  Insa vezi tu daca zici sa nu ii servesti pe rusi .. asta este o decizie politica. Care nu are nimic de=-a face cu economoa.
  Apropos hotararea de a dezvolta mineritu huilei a fost luata politic. Fara nici o legatira cu minerii detasament de soc si alte tampenii intelectuale. Ci cu autonomia energetica si evitarea URSS. Insa in 97 …ne-am pus la dispozitia Moscovei Tot pe aici erau si dobiBocii care prin 96-98 se agitau impotriva CNE Cernavoda .
  Apoi zici ca minele erau nerentabile… Nu stiu. Stiu decat ca ar trebui analizat mai cu grija. Nu de lata dar ar trebui vazute si diversele impozite luate de la mineri (leafa plus CAS ) . Plus cat ne-au costat gazele – care trebuiau platite cu dolari fata de mineri cu leitramvai. Plus cat ne0au costat diversele chletuilei legate de disponibilizari … (inclusisv injectarea unei mari mase de bani fara productie – asta cam inflatie se cheama!)

  Insa sigur este ca acu stam la mana lu Kremlin. Carele mai este bagat si in aluminiu romanesc si in refinarii prin grija alora care se sparie ca Moscova samd.

  Si as mai adauga ca stiu foarte bine ce este exploarare si ce este exploatare. Insa nu prea imi vine sa crez ca Chevron baga 2 tiruri de bani in explorare ca apoi sa ramana cu stiinta . Ce naiba suynt perolisti (JR fiind un benign!) nu academicieni tiorturati de dorinta de a stii.

  Si in final. Ar fi de analizat inca ceva. Daca resursele sunt asa de reduse precum se vantura .. nu ar fi mai bine sa le pastram ptr mai tarziu ? Ca stau linistite…. Si pana una alta sa terminam naibii macar reactoru 3!

  A da ca Putin a marit pretuil.. Ce nasol Putin asta sa nu se gnadeasca la binele altora .. Insa se pare ca nu stii ca una din tehnicile comerciale generale este a crea dependenta . Deci au tinut pretu jos, ecologistii au cerut gaze de la rusi (In ROmania nu ecologistii ci anticomunistii tematori de Rusia) si apoi BUM!!! Plateti ba fraierilor! ma rog se pare ca e o tehnica sovoetica de finlandizare daca ma iau dupa Ratiu (Moscova sfideaza lumea) insa e ceva cer facu si John I ul Rpckefeller pe la 1900:a daruit (daruit! Timeo danaos!!) nu stiu cate vapoare de lampi cu plinu facut chinezilor… Si apoi le-a tot vandut la petrol lampant sa te tii!!!

 76. 78 demneura mai 28, 2012 la 9:38 pm

  Dom’ Cârcotaşu’ se pare că nu ai înţeles.
  În ciuda faptului că sunt ce-am spus că sunt, mă pot aşeza la o masă (reală sau virtuală) cu oricine. Că deh, poate învăţ şi eu ceva de la el, dar poate învaţă şi el învaţă ceva de la mine.
  Pe de altă parte este adevărat şi faptul că fiind un măgariu bătrân şi veolent, dau cu copita mai bine ca Bute atunci când cineva încearcă să-mi dea cu castronul de supă în creştet.
  Mda, deci spus la modul serios, foarte mulţi sunt anti-băsescienii care-mi sunt amici. Toţi însă au ceea ce am şi eu:
  Capacitatea de a face o diferenţa netă între critică şi înjurătură!
  Căci una-i să-l critici pe Băsecu, care nicidecum nu-i vreun pui de îngeraş şi alta-i să-l înjuri grobian.
  Şi invers.
  Una-i să-l critici pe Iliescu de ce nu chiar pe Năstase şi alta-i să-i înjuri.
  Mda dar asta este altă poveste.

  În câteva minute postez pe you-tube un fragment dintr-o emisiune cu MRU, aparent neinteresantă pentru zona USL.
  Importante sunt însă ultimile 2 minute în care MRU afirmă tranşant că Adrian Năstase este un elegant al politicii.
  Afirmaţia lui nu m-a surprins.
  În fond şi la urma urmei a mai afirmat cineva că Adrian Năstase a fost unul dintre cei mai buni prim-miniştri ai României!
  GHICI CINE?
  🙂 🙂 😉

 77. 79 Porthos mai 28, 2012 la 9:56 pm

  @ Giță Bizonu’

  Cum să mă atingi acritură? M-ai stimulat. Uitându-mă după prețul gazelor din momentul închiderii minelor am descoperit prețul gazului rusesc și prețul internațional și mi-a trecut prin cap să le pun pe același grafic.

  Apropo, l-ai văzut?

 78. 80 Cârcotaşu mai 29, 2012 la 1:00 pm

  @ demneura,
  Dom-le, am vizionat clipu’ cu MRU pe care l-ai pus ieri pe youtube. Îl ştiam.
  De fapt şi Ponta a avut cuvinte bune la instalarea lui MRU ca prim-ministru şi cum a răspuns individu?
  Dacă vrei să cunoşti părerea mea despre individ, aşa cum te lauzi că eşti deschis criticii, păi vino la mine pe blog, şi citeşte ciclul de 3 articole cu titlul Ţara ca o marfă


 1. 1 Cat de usor poate fi dus cineva in ridicol… | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 25, 2012 la 11:53 am
 2. 2 Omul de “dreapta” Mircea Diaconu… « Motanul Incaltat Trackback pe mai 26, 2012 la 2:35 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: