Basescu minte, din nou

Nu aveam de gand sa scriu ceva despre deplasarea lui Traian Basescu in SUA pana am vazut ca nu poate scapa de vechile sale obsesii, pe care, pentru a si le putea justifica continua sa minta despre istoria recenta. Aflat la o cura de relaxare dupa stresul din ultimele saptamani – uitand printre altele si anumite elemente de eticheta – Traian Basescu se trezeste din nou mintind despre politizarea Justitiei in timpul guvernarii pe care am condus-o.

Un lucru trebuie sa fie inteles: politizarea unui sistem nu se face din vorbe, ci prin decizii. Iar daca este sa ne raportam la decizii, vestea proasta pentru Basescu este aceea ca, dintre toti presedintii, el este cel care a semnat cele mai multe decrete de destituiri si numiri in sistemul de Justitie. Si nu este vorba de o cursa la „mustata” ci de o diferenta de mii de decrete din genul celor mentionate. Doar in primele sase luni din anul 2010, Traian Basescu a semnat aproape de trei ori mai multe decrete de schimbare a unor procurori si judecatori, decat Ion Iliescu sau Emil Constantinesc pe durata unui intreg mandat. Sau, pentru a fi si mai sugestivi, Basescu a schimbat procurori si judecatori in sase luni, cat nu au facut-o presedintii Iliescu si Constantinescu, impreuna, pe durata unui mandat.

In completare, as mentiona si ca, doar in primii cinci ani de mandat, Traian Basescu a semnat peste 3000 decrete de schimbare si numire a unor judecatori si procurori. De vreo 25 de ori mai mult decat a semnat presedintele Iliescu in mandatul 2001-2004.

Deci, cum sta treaba cu politizarea? Iar asta s-a facut pe fondul unui cadru legislativ prin care cele mai importante functii din sistem, mai ales din zona procuraturii, au ajuns sa depinda de politic mai mult ca oricand.

PS: Arhanghelii neprihaniti ai fostei guvernari, in frunte cu Monica Macovei, exprima acuze de intentie fara nicio noima, trecand cu vederea faptul ca marea „reforma a Justitiei” facuta in 2005 face ca procurorul general si seful DNA sa fie exprimarea unei majoritati parlamentare. Cum asta? Simplu, acum ministrul Justitiei este cel care propune „persoana potritivita”, CSM are rol consultativ si este trimis la plimbare, iar presedintele semneaza. Guvernul este sustinut de o majoritate parlamentara. Si uite asa, prin „reforma” Macovei, principalele institutii ale procuraturii din Romania au ajuns parte din Executiv, iar cei care le conduc, un fel de secretari de stat.

19 Responses to “Basescu minte, din nou”


 1. 1 Theodora mai 22, 2012 la 12:53 pm

  „Basescu a schimbat procurori si judecatori in sase luni, cat nu au facut-o presedintii Iliescu si Constantinescu, impreuna, pe durata unui mandat.”
  Basescu numeste asta REFORMA.

 2. 2 Marcus mai 22, 2012 la 1:51 pm

  @Domnule Nastase; spuneti: „Basescu minte, din nou”. Imi permit sa va contrazic, nu minte din nou, ci minte tot timpul, asta minte si cand doarme, noutate ar fi daca ar spune macar o data adevarul, dar ca si prietena lui de paharele si sticlute, distinsa Iona D’Arc de Dambovita, pentru el minciuna nu este o a doua natura, cum s-ar crede, ci este chiar motorul existentei sale. Fara minciuna cei doi etilisti (na, ca era sa zic elitisti!) n-ar putea respira, s-ar sufoca, ar muri pur si simplu. Daca, in nemernicia ei ca un caine turbat, Monicuta a ajuns sa declare ca guvernul Ponta instaureaza dictatura, asta dupa ce am asistat neputiciosi la recitalul Basescu dat prin guvernarile Boc si Ungureanu, este clar ca la aceste manifestari (bine ca deocamdata lipsite de violenta) de mitomanie sora cu dementa nu prea mai este loc de comentarii, ci de o internare rapida intr-un spital de nebuni.
  Va rog sa lasati comentariul, nu contine in el decat adevarul (in opinia mea) spus in termeni acceptati ca netriviali sau indecenti de minunata noastra limba.
  sa fiti iubit
  marcus

 3. 3 Gigi Giorgiana Zvarici mai 22, 2012 la 2:05 pm

  basescu s-a visat mereu un alt ceausescu,si cat a fost la putere nu a facut altceva decat sa-si consolideze puterea unica,toate astea intre un scandal si altul,dand „prostimii”–ca sa folosesc expresia lui favorita!–ceea ce vrea,adica scandaluri de mahala! toate procesele aranjate inscenate rivalilor sai,sant o dovada clara ca ceea ce el numeste „reforma justitiei”, nu e decat consolidarea puterii sale unice!iar strecurate abil,cresteri de preturi si legi asumate cu care isi numea propriile paiate in posturi importante! un analfabet abil,care,avand un exemplu de alt analfabet tiran,visa sa ajunga si el aidoma! nici cand au iesit oamenii in strada strigand clar „jos basescu”,nu a plecat,sperand intr-o revenire in forta ca sa se poata apoi razbuna! imi pare rau sa o spun dar e adevarat,chiar daca ma doare acest adevar:intr-o tara cu un popor betiv,manelist,hot,lenes etc–un presh de aceeasi valoare!

 4. 4 dorucoarna mai 22, 2012 la 5:00 pm

  Nu doreati sa scrieti despre vizita si declaratiile de la Chicago?

  Sa nu scriem nici despre celebrul sfat dat de dansul romanilor de acolo ca sa stea naibii plecati ca le e mai bine decat in tara? Si cine spune asta, presedintele (inca) in functie al unei tari, diasporenilor sai?
  Oare mai exista vreun astfel de exemplu pe planeta asta, in toate timpurile? Si in toate anotimpurile, sau in toate mintile?

  Ce mai are de gand sa ne faca, daca da astfel de sfaturi?

  As putea banui ca nu vede intoarcerea alora ca oportuna, probabil vrea sa ne someze sa reconstruim grabnic flota si abia apoi sa-i repatrieze cu navele Romaniei basiste, nu cu avioanele cum ar face orice sef prozaic de stat…

  Ok, nu scriem, insa trebuie totusi sa recunoastem sincer un lucru: viata cu Basescu presedinte este tumultoasa, colorata, plina de senzatii si emotii tari, de la rusine si frica pana la ura, Altceva nu ne ofera. Nu se compara cu plictisul din vremea lui nea Nelu… sau cu nostalgia interbelica din vremea Tzapului…

  Nimeni nu s-a plictisit in toti anii astia, avem un one-man-show! Pacat ca asa ceva nu se premiaza in arta dramatica, lua toate distinctiile de departe. Asta din cauza ca nu ar exista un juriu suficient de competent care sa aprecieze balamucul si dementza, concursul ar trebui organizat aici in tara, cu juriu constitut din lautarii epocii basiste, alta solutie nu-i!

  Deh, un presedinte special al unei tari speciale…
  Poate d-asta am avea nevoie grabnic de unul normal care sa serveasca o tara normala.

 5. 5 centru mai 22, 2012 la 5:41 pm

  Nu intrati in jocul lor , nu va consumati energia vorbind si dansand dupa muzica lor de scandal . Faceti cum ati facut in anii urgiei 1997-2000 – aratati-va populatiei ca o forta politica care stie sa administreze , sa gestioneze , care este deasupra mizeriei algoritmilor , a nuntilor princiare cu ” Danuti ” fii de universitari bine politizati si consilieri prezidentiali , deasupra ” privatizarilor ” care se lasa cu asasinari in bataie a liderilor sindicali ( cazul Sihaleanu , ceva de Burkina Faso ) . Ocupati terenul . Nu raspundeti insultelor lor . Si mai ales feriti-va de capcana ” ce au facut ceilalti este prost ” – pentru ca investitiile in infrastructura ( cum necum au lasat 5 santiere de autostrazi in lucru unde nu se doarme ) sunt vitale .

 6. 6 dlnimeni mai 22, 2012 la 6:47 pm

  Devine acum mai usor de inteles de ce presedintele si, pe atunci, premierul Boc, se refereau tot timpul la pensiile magistratilor asociind cuvintul „nesimtite”.

 7. 7 Romanasii mai 23, 2012 la 5:40 am

  Va contrazic aici, nu aveti dreptate. Corect era sa spuneti, pentru 90% dintre romani, ca Basescu a vorbit din nou si ne-am fi dat seama ca iar a scos vreo minciuna. Dar daca ati specificat pentru cei, foarte putini, cu judecata portocalie atunci va inteleg. Nu credeti ca vorbim prea mult despre Basescu si astfel intram in jocurile lui? Cu suspendarea ce se mai aude? E una din promisiunile USL ca scapa tara de Basescu. Daca vreti sa fiti credibili curatati tara de portocalii.

 8. 8 ZOE, fii barbata ! mai 23, 2012 la 7:01 am

  As fi zis basescu minte, mereu. Adica, la fel cum respira.

 9. 9 ZOE, fii barbata ! mai 23, 2012 la 7:11 am

  @Gigi Giorgiana Zvarici,

  Ai perfecta dreptate, din pacate ! Acest om , nu este decât prelungirea monstrului ceausist. Exact ca în filmele de groaza, când la sfârsit toata lumea crede ca raul a fost învins si îngropat, se ridica o mâna din pamânt, care anunta reânvierea raului, iar sfârsitul se transforma în va urma …

 10. 10 santinela mai 23, 2012 la 10:04 am

  Domnule Nastase si cine ne impiedica acum sa schimbam „modificarea” ?

 11. 11 Roxana Iordache mai 23, 2012 la 12:17 pm

  @nastase. Ştiu, foarte bună statistică. Dar am memorie. Un singur nume: Alin Giurgiu. Enormă ruşine pentru un regim să i se întâmple aşa ceva unui om integru. Deci, să nu exagerăm cu autovictimizarea. Totul se plăteşte (mă refer la justiţia… imanentă). Sigur că justiţia trebuie să fie liberă şi să funcţioneze strict pe criterii de Drept. Dar de 22 de ani încoace e obstrucţionată politic. Într-adevăr, regimul Băsescu a bătut recordul subordonării sistemului judiciar. Dar să nu ne prefacem că n-a existat recursul în anulare la ordinul preşedintelui Iliescu. Singurul care n-a intervenit niciodată a fost preşedintele Constantinescu, ca dovadă şi faptul că în timpul guvernării CDR-PD-UDMR erau arestaţi unii ţărănişti fraieri (degeaba, că pe urmă au fost eliberaţi fără scuze şi daune), iar alţii erau hărţuiţi judiciar chiar atunci când PNŢCD era considerat principal partid de guvernământ (principalul, doar la decontul final). Unii au făcut infarct, alţii au murit cu zile. Acum, Adrian Năstase are ocazia să experimenteze pe propria-i piele cum e. Şi e puţin faţă de ce-au suportat alţii în timpul guvernării lui. N-am zis niciodată că e corect. Se ştie că am dezavuat în repetate rânduri mascarada judiciară cu termopane, afişe electorale, etc. Important e să recunoaştem fiecare propriile greşeli (sau acte deliberat nelegiuite) şi să facem tot ce depinde de noi pentru ca politizarea actului judiciar să nu se perpetueze.

  N-aş vrea să mai amintesc şi de tâmpenia-aia cu uleiul lui Nelu Mureşan, de la Corpul de Control. :mrgreen:

  Deci, e imperativ să se termine cu mascarada judiciară în cauzele Năstase şi în toate cauzele. Fără justiţie dreaptă/verticală nu există stat de drept.

  Şi e imperativ să vedem la lucru un sistem judiciar serios, responsabil, care să-şi facă datoria. Ştiu, Parchetul e excedat de câte rechizitorii are de instrumentat. 😛 Trebuie depolitizat. Iar poliţia se cuvine dezvăţată de ostentaţie agresivă, cu efect contrar. Nici justiţia nu-i liberă pe deplin (când uită că sunt „obligaţii”, mai e arestat câte un judecător de la Înalta Curte, mai e hărţuit câte un înalt magistrat, alea-alea). O justiţie liberă ar fi tranşat din start procesul PNŢCD, evident, în defavoarea impostorului Pavelescu, care se judecă implicit cu surorile Coposu. 👿 Au mai fost procese şi în 2001, n-aş vrea să-mi amintesc. Simpatic, Berlusconi. 🙂

  P.S. Biata Macoviţa e în sevraj.

 12. 12 Aya mai 23, 2012 la 12:22 pm

  Traian Basescu minte (si) impreuna cu Monica Macovei dupa cum urmeaza:

  MONICA MACOVEI A FALSIFICAT DOCUMENTELE DE TRANSPORT IN OPERATIUNEA “TIGARETA II”

  (TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC ARMAMENT, continuare 3)

  Pretinsele documente pe care Traian Basescu, in calitate de ministru al Transporturilor, le-a predat organelor de cercetare penala- si care au devenit proba in Operatiunea “Tigareta II”- sunt false.

  Ele au fost falsificate de Monica Macovei (avocat al firmei Business Woman, in epoca) prezenta pe Aeroportul militar Otopeni in noaptea de 16/17 aprilie 1998.

  Mai clar, ea este femeia prezenta pe aeroporul Otopeni, in zona in care se descarcau tigarile (Operatiunea Tigareta II) in noaptea de 16/17 aprilie 1998 (a carei identitate nu a fost facuta publica, din ratiuni lesne de inteles).

  In fapt, Monica Macovei a falsificat documentele de transport intr-o maniera grosiera, cu certitudinea ca are acoperirea necesara prin Traian Basescu in aceasta operatiune de mare criminalitate transfontaliera organizata.

  Iata datele din documetele falsificate de Monica Macovei pentru a mistifica realitatea in Operatiunea Tigareta II (mai exact, pentru a acoperi o operatiune de mare criminalitate tranformtaliera organizata, in care au fost implicati Traian Basescu- avand autoritatea ministrului Transporturilor, in epoca- si traficantul de armament Viktor Bout- vechi colaborator, in materie, al lui Traian Basescu):

  “Transportul de tigari, cu aeronava ucraineana de tip IL-76, UR-UCA, zborul SFB-1651/2 din 16/17.04.1998.
  In „Cargo Manifest” (falsificat) erau mentionate:
  operatorul (Air Sofia),
  nr. zborului (SFB-1652),
  data (16.04.1998),
  nr. crt. al facturilor pentru marfa incarcata (3034; 3036; 3037),
  cantitatile (cate 1000 de baxuri pe fiecare factura),
  natura marfii (Cigarettes),
  greutatea/1000 baxuri (15.400 kg) si greutatea totala (46.200 kg).
  „Cargo Manifest” (intocmit in fals de Monica Macovei) era insotit de trei documente detaliate pentru fiecare factura. In fiecare dintre acestea este trecut vanzatorul (Papastratos SA – Piraeus Greece), cumparatorul (Business Woman Improes SRL – Bucharest Romania), aeroportul de incarcare (Athens), aeroportul de destinatie (Otopeni – Bucharest), cantitatea (1000 baxuri), denumirea marfii (Cigarettes „Assos International”), greutate (15.400 kg).

  Cateva lamuriri:
  In mod corect, Cargo manifest este completat, obligatoriu, pe calculator, deoarece el este transmis companiilor aeriene si altor beneficiari de informatii, prin sistemul international de telecomunicatii aeronautice dedicat (S.I.T.A.). Persoana care-l intocmeste trebuie sa fie autorizata in operatiuni de handling si raspunde pentru modul in care s-a realizat centrajul avionului.

  FALSUL INTOCMIT DE MONICA MACOVEI:
  Cargo manifest pentru zborul Air Sofia (prin care au ajuns pe Otopeni militar, in noaptea 16/17 aprilie 1998, tigarile destinate trocului tigari- armament) este completat de mana.
  Se mentioneaza, in mod fals, ca avionul ar fi decolat de la Atena cu destinatia Bucuresti – ceea ce este fals, intrucat a decolat de la Sofia cu destinatia Bucuresti Otopeni.

  Pentru intocmirea falsului in acte, Monica Macovei a folosit si un formular tipizat, apartinind companiei de transport aerian de stat Olympic Airways, pe care l-a completat de mana, incercand sa lase impresia ca ar fi fost completat de un angajat al firmei de handling Interservice S.A. de pe aeroportul din Atena.

  In mod evident falsul a fost intocmit de Monica Macovei in graba- si fara teama de consecinte- intrucat nu si-a dat osteneala nici macar sa se documenteze in legatura cu detaliile esentiale pentru un astfel de document.
  Astfel, Monica Macovei a comis greseli flagrante. Dau un exemplu: codificarea I.A.T.A. pentru aeroportul Atena este compusa din 3 litere si nu din 4. Pentru a nu mai discuta de modul cel putin ciudat in care apar numerotate containerele de marfa : 3034, 3036, 3037.

  Pe marginea de sus a Cargo manifest cu sigla Olympic Airways, completat de mina de Monica Macovei (pentru a mistifica realitatea in cazul operatiunii Tigareta II) apare scris ATTN : MR.ANDREI ( pentru a fi foarteclar: in atentia dl. Dan Andrei-directorul AACR).
  Monica Macovei, prin acest fals intocmit cu propria sa mana, a vrut sa simuleze ca documentul ar fost trimis de omologul lui Dan Andrei, directorul AAC din Grecia.

  Nu trebuie sa fie cineva expert grafolog – trebuie doar sa fi vazut, cu o ocazie, un text scris de mana (atat “de rand” cat si de tipar) de Monica Macovei pentru a realiza ca ea a falsificat acel Cargo.

  Dincolo de faptul ca Olympic Airways are propriul serviciu de handling si nu „imprumuta” formulare pentru Interservice- si ca nici Interservice nu recunoaste ca acel Cargo manifest ar fi completat de angajatii sai:

  Prin intermediul cui a intrat Monica Macovei in posesia formularului (in alb) tipizat, apartinand companiei OLYMPIC AIRWAYS – mai exact de la biroul companiei din Aeroportul International Bucuresti Otopeni?

  (Va urma)

 13. 13 Aya mai 23, 2012 la 5:31 pm

  @

  Adrian Nastase

  „Arhanghelii neprihaniti ai fostei guvernari, in frunte cu Monica Macovei” (am citat) vor ajunge direct la puscarie, unde le este locul pentru implicarea in marea criminalitate organizata. Voi „pune umarul” in continuare!

  Interesant este cum vor „da socoteala specific” in fata lui Traian Basescu si in fata altor capi ai acestor operatiuni de mare criminalitate organizata- la care se ajunge, acum, nemijlocit, prin personaje precum Monica Macovei (mai exact, via dezvaluirile foarte precise, punctuale, despre ea).

  Daca tacea Monica Macovei, si nu incerca sa faca presiuni murdare pentru a forta mana judecatorilor sa dea o sentinta nedreapta, de condamnare, in Trofeiul calitatii, nu cred ca ma ocupam de ea (sau, nu asa repede).
  Ceea ce i se intampla Monicai Macovei, acum – si ceea ce urmeaza- exemplifica perfect adevarul continut in „Ca fiecare pasare pre limba ei chiare”.

  P.S.
  Daca a fost ideea ei, paguboasa idee a avut (pentru ea).
  Daca a fost ideea lui Traian Basescu, paguboasa idee a avut (si pentru el;).

 14. 14 andadan mai 23, 2012 la 7:02 pm

  … sincer, acum daca tot a venit vorba de politizare, ma gandesc oare ce este mai periculos: politizarea sau teroarea ? Si stiti de ce intreb asta ? Pt ca pe vremea regimului Adrian Nastase, perceptia publica era de teroare. In ce sens ? Plutea in aer asa… o senzatie de frica, insa inca exista increderea si respectul pentru institutiile statului. Acum, lucrurile au derapat intr-atat incat nu a mai ramas nimic inafara de caterinca. Basescu a reusit sa banalizeze totul, incepind de la conceptul de patriotism, de tara, de stat, de institutie prezidentiala, ..totul..in asemena hal incat sunt convinsa ca romanii nu vor mai alege niciodata un candidat sarmant, libertin si „neconventional” pt o functie atat de conventionala . Pt ca rezultatul a fost acela ca „sarmantul” nu a reusit sa isi depaseasca conditia de golan de Constanta , de bisnitar si santierist si totul s-a repercutat asupra imaginii noastre. Romania condusa de un neica-nimeni a ajuns o neica-nimeni . Nu stiu care ar fi fost traiectoria noastra daca v-am fi ales pe dvs, dar pot sa spun cu certitudine ca tara ar fi castigat ceva de nepretuit : RESPECTUL
  O seara buna, Claudia-Bucuresti

 15. 15 PETRE mai 26, 2012 la 12:16 pm

  Merita aceasta femeie lipsita de caracter si de bun simt sa i se acorde atata atentie si comentrii?nu se stie de la inceput ca este o jigodie care nu poate debita decat rautati ,mizerii si minciuni potrivite caracterului ei mizerabil.Iata de ce s-a asezat exact pe locul potrivi,langa Basescu.

 16. 16 eneia mai 28, 2012 la 8:26 am

  cand si cum vor plati?As fi foarte fericita sa nu existe iertare si uitare pentru tot ce au facut.Nici ceausecu nu a fost iertat si nu s-a uitat ce a facut si,spre deosebire de cei de acum,ceausescu a facut si multe lucruri bune si a iubit Romania si i-a vrut binele ,belsugul si independenta economica.


 1. 1 Basescu minte, din nou | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 22, 2012 la 12:51 pm
 2. 2 M-am trezit într-o ceață plină de macarale | Teologie pentru azi Trackback pe mai 22, 2012 la 2:29 pm
 3. 3 Ea îl iubește pe el mucho | Teologie pentru azi Trackback pe mai 23, 2012 la 2:17 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: