Co-abitare sau contra-abitare

Continui sa ma intreb daca formula co-abitarii poate functiona in actualele conditii din Romania. Am observat si dupa despartirea la guvernare a PD de PNL dar si acum, dupa schimbarea majoritatii, ca Traian Basescu nu se pregateste pentru rolul sau constitutional de mediator, ci se pregateste pentru a fi parte in confruntarea politica. 

El a preluat din vechile guverne reprezentantii PDL sau ai aliatilor lor, ii aduce la Cotroceni si ii recicleaza pentru un viitor joc politic. Exemplele sunt numeroase – Monica Macovei, Cristian Preda, Cristian Diaconescu, Bogdan Dragoi, Tomac si altii. Se formeaza un fel de mini-guvern din umbra. Cei care merg sa-l consilieze pe presedinte sunt insa numai din tabara PDL. Cum ar putea el,  in aceste conditii,  sa fie considerat un presedinte impartial si un partener corect al guvernului USL?

20 Responses to “Co-abitare sau contra-abitare”


 1. 1 PETRE mai 20, 2012 la 9:44 am

  un om incult si rau ajuns printr-o nefericita intaplare in fruntea tarii spre nenorocirea si nefericirea noastra.

 2. 2 Fragmentarium Politic mai 20, 2012 la 10:28 am

  Contra-abitare, of course, iar cel mai bun exemplu este cel de divergenta creat de catre Basescu in chiar sanul propriei delegatii la summitul NATO de la Chicago, un act absolut impardonabil, prin care s-a inconjurat de seful statului major si consilierii de la Cotroceni, oameni pusi in functii de catre Presedinte, si s-a distantat ostentativ de ministii Guvernului USL.

 3. 3 MIHAELA mai 20, 2012 la 11:05 am

  Se poate coabita cu o vipera?
  In nici un caz!!

 4. 4 Theodora mai 20, 2012 la 1:06 pm

  Nu se poate coabita cu Basescu Traian.
  Singura solutie este suspendarea si demiterea urgenta … ca avem treaba … avem de salvat o tara si un popor.
  Trebuie sa ii spuna cineva ca NU EXISTA „seful statului”.
  Vad ca le spune minciuni romanilor din SUA.

 5. 5 Theodora mai 20, 2012 la 1:16 pm

  Off topic
  @All
  Nu stiu daca ati aflat ultimile declaratii ale Excelentei Sale, domnul Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la București:

  “Nu am discutat acest subiect (numirea lui Daniel Morar in functia de procuror general al Romaniei) cu noul ministru al Justiţiei. Îl voi discuta. Nu ştiu dacă Daniel Morar va fi numit procuror general. Indiferent cine va fi numit, integritatea şi credibilitatea acelei persoane trebuie să nu poată fi pusă la îndoială. Cred că Daniel Morar este un astfel de om, dar dacă nu va fi el cel numit, persoana numită trebuie să aibă calităţile sale sau chiar mai multe, dacă există o astfel de persoană. Cred că ar fi greu de găsit o persoană mai potrivită, dar trebuie să existe consens că acea persoană este la fel de bună ca Daniel Morar. Mi se pare o sarcină grea, dar va fi la fel de greu pentru oricine este numit, fiindcă va fi comparat imediat cu Laura Codruța Kovesi şi cu Daniel Morar”.

  Sefului DNA, Daniel Morar si procurorului general Codruţa Kovesi le expiră mandatele pe 1 septembrie.

  Este normal ca ambasadorul SUA in Romania (sau oricare ambasador) sa discute cu ministrul Justitiei despre numiri in diverse functii?
  Ambasadorul Romaniei in SUA discuta cu presedintele SUA despre numirile pe care acesta le face?
  Considerati ca Daniel Morar este integru si credibil?
  Cum vi se pare decizia prim-ministrului Victor Ponta cu privire la modul in care trebuie propuse persoanele pentru functiile de procuror general si sef DNA?
  “Foarte curând va trebui să revenim la sistemul pe care l-am promovat în 2004, când Cristian Diaconescu era ministru al Justiţiei, în care atât şeful DNA, cât şi procuror general să nu mai aibă nicio legătură în ceea ce priveşte numirea nici cu ministrul, nici cu preşedintele, ci doar cu CSM. Asta este un sistem politizat adus de Macovei când era ministru foarte bun prieten cu preşedintele”, a declarat prim-ministru Victor Ponta.

  Ce parere aveti despre declaratiile urmatoare:

  “persoana numită in functia de procuror general al Romaniei trebuie să aibă calităţile lui Daniel Morar, dacă există o astfel de persoană“

  “oricine este numit va fi comparat imediat cu Laura Codruța Kovesi şi cu Daniel Morar“

 6. 7 dorucoarna mai 20, 2012 la 5:53 pm

  @ Dle Nastase,

  scuzati-ma, dar propuneti o tema ilogica!

  Pai ideea coabitarii a fost ventilata de Ponta, dar niciodata de Basescu! Atunci, cum va inchipuiati, sau Victoras Pontificul cum isi inchipuia ca Traian Basescu va auzi macar asa ceva?
  Confundati dorintele cu putintele si idealul cu realitatea.

  La ora actuala, cele doua fronturi, pt ca PPDD inca nu a iesit pe teren, se prezinta astfel: USL abordeaza o pozitie pe linii cu cavalerii in frunte, ceva ce se facea prin Evul Mediu. Dincolo, coalitia Basescu are o structura difuza, inselatoare, cu grupe de cercetare avansata, de diversiune, de evaluare si influenta informativa, etc., la nivelul vremurilor noastre.
  USL nu are nicio sansa in aceasta confruntare, si veti vedea ca pe ansamblu veti pierde daca nu faceti nimic. Indiferent ce va vota cetateanul.

  Daca doriti sa aveti cea mai mica sansa, ascultati-ma pe mine: taiati-le liniile de aprovizionare si dereglati-le sistemul logistic prin tinte false. Concret, cu cat veti cere mai repede, de ex., demisia lui Anastase si a lui Kovesi, dar si schimbari la varf in multe structuri, cu atat veti zadarnici mai mult contraofensiva basista.
  Bineinteles, in timpul asta trebuie sa si guvernati, si inca bine.
  Deh, nerabdarea costa.

  Acum insa va intreb: poate Victor asa ceva? Sa mai creasca? Pai nu trebuia sa fi crescut pana acum?

  Per ansamblu, prin acceptarea desemnarii lui Ponta, Basescu a castigat timp, si-a refacut ceva din imagine si a salvat gasca ce a praduit tara in numele sau. Gasca pe care v-ati grabit s-o recuperati. Este bine?

  Imi pare rau dar sincer, nu stiti sa luptati si pt a-l invinge pe Basescu trebuie sa fiti experti in lupta politica. Doar vreti sa invingeti spre binele tarii, nu?

  Nu vreau sa dau lectii nimanui, dar un mare partid trebuie sa aiba toata gama de profesionisti, de la cei „economici” pana la cei inovatori. Nu degeaba v-am propus in urma cu vreo doi ani sa constitutiti un departament pt inovatie politica. Nu v-ar fi costat nimic iar acum, toate tacticile astora ar fi aparut pe scena cu fustele sus…

  Si inca nu cuantificati precis viitorul: dupa alegerile parlamentare, vor fi doua fronturi intre trei armate. Daca stiti, si banuiesc ca stiti, cine anima cea de-a treia armata, iar pt cine nu stie sa-si inchipuie ce e mai rau, probabil ca realizati si cat de dificil va fi.

  Cred ca ar trebui sa coabitati, pentru inceput, cu poporul, nu cu Basescu. Daca insa tot mai vanturati privatizarile alea…

  Nu stiu cum sa va spun, PSD a stiut dintotdeauna sa guverneze si sa administreze la echilibru, dar nu a stiut niciodata sa ajunga acolo si nici sa se mentina. A avut mereu nevoie de o mana cereasca, care acum nu i-a venit de la Iliescu sau din alta parte, ci de la Basescu. Pt un timp!

 7. 8 Radu mai 20, 2012 la 7:48 pm

  @Nastase, Theodora, Doru Coarna, altii,

  Dumneavoastra nu faceti decat sa incitati la lovitura de stat (unii varianta Iago, ceilalti in mod direct) ! Nu e treaba PSD-ului si nici a Parlamentului ce sfatuitori isi ia Presedintele. Nu va intreaba nimeni si nici treaba Parlamentului nu este sa decida daca cu Basescu se coabiteaza sau nu.
  Romanii l-au votat Presedinte, daca respectati democratia si Constitutia atunci discutia trebuie sa se incheie aici ! Cand va incalca grav Constitutia (fapte, nu vorbe, si cu atat mai putin barfe) mai vorbim !

 8. 9 dlnimeni mai 20, 2012 la 8:23 pm

  Radu: fiti amabil si aveti simtul masurii, nu fiti un excitat care acuza incitarea.

 9. 10 dlnimeni mai 20, 2012 la 8:32 pm

  Radu: pe de alta parte, Basescu pe post de Desdemona, dati-o naibii!

 10. 12 Theodora mai 20, 2012 la 11:08 pm

  @Radu
  Daca pentru dumneavoastra „suspendarea si demiterea urgenta” inseamna incitare la lovitura de stat inseamna ca aveti o problema.
  Suspendarea si demiterea unui presedinte este prevazuta in CONSTITUTIE.

 11. 13 Theodora mai 20, 2012 la 11:22 pm

  @Radu
  „Nu va intreaba nimeni …” „atunci discutia trebuie sa se incheie aici !’ 🙂
  Libertatea de exprimare este prevazuta in CONSTITUTIE.

 12. 14 ZOE, fii barbata ! mai 21, 2012 la 7:30 am

  @dlnimeni,

  Ei da, de data asta mi-ai placut ! Iago, auzi ce i-a trecut lui Radu prin cap !

  Othello : davai zdreanta Desdemona !

 13. 15 dorucoarna mai 21, 2012 la 8:52 am

  @ Radu mamii,

  nu ai posesiunea vorbelor, nu le stapanesti semantica. O lovitura de stat nu trebuie incitata de cineva din interior sau din afara, o lovitura de stat se da pe sest si gata, deci nu poti incita si inca public.
  Chemarea la rezistenta, la nesupunere, la revolutie sau la contrarevolutie se face prin incitare publica, daca esti curios. Revolutie spontana nu exista, ai retinut gresit de la dl Iliescu.

  Apoi, premierul a propus o coabitare de care Basescu se pare ca nu vrea sa auda, confiscand iarasi intregul efort diplomatic extern si economic, ceea ce nu-i revine de jude prin Constitutie.
  Faptul ca a incalcat si incalca grav Constitutia facand lobby public pt instrainarea ultimelor resurse al Romaniei din ratiuni pe care numai el le cunoaste in plina criza cand preturile sunt minime si in conditii de secretizare a contractelor catre firme obscure, ar trebui sa-ti sune cel putin penal. Dealtfel, la un moment dat chiar asa va suna pt ca va fi nevoie de exemple in cadrul MCV, si ce vrei mai bun de atat?

  Nu stiu cine esti dar te-as ruga sa-ti recalibrezi acuzele daca te crezi in masura sa le formulezi, desi cred ca nu-i domeniul tau. Le incurci teribil.

  Iti dau eu insa un exemplu de incitare: ultimele declaratii ale Monicai Macovei care ascund interese politice basiste usor de banuit.

  In cazul nostru nu exista interese insa, nu suntem oameni politici, nu vizam recompense sau sinecuri, nu asteptam decat binele tarii si ne-am saturat sa imbatranim facand asta, asteptand. Cum insa oamenii politici sunt angrenati in tot soiul de conivente, uneori trebuie sa fie atentionati asupra unor chestii pe care noi pe aici le credem a fi importante, si (doar) asta facem. OK?

 14. 16 Ghita Bizonu' mai 21, 2012 la 1:38 pm

  Radu

  romanii au mai votat si Parlamentul . Si om constitutie in care putorile presedintelui sunt reduse ca sa nu mai aveam partte de un Conducator.
  Si cand scrii „Romanii l-au votat Presedinte,” uiti ca multi nu lau votata. Ela avut o majoriatte de cca 50.000 si aia in strainezia , nu in tara.

 15. 17 PETRE mai 26, 2012 la 12:53 pm

  Nu stiu cine-i Radu asta,dar de dparte miroase a sluga oportunista,care se face sau chiar nu vede cat rau a facut tarii si poporului acest om rau si orgolios, cocotat prin frauda si minciuna in fruntea statului.


 1. 1 Co-abitare sau contra-abitare | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 20, 2012 la 10:58 am
 2. 2 Alegerile sunt un comunicat către țară | Teologie pentru azi Trackback pe mai 20, 2012 la 1:17 pm
 3. 3 Cu doua zile inaintea unui nou termen de judecata in dosarul Trofeul Calitatii, Adrian Nastase vine la The Money Show | Blogul lui Radu Soviani Trackback pe mai 21, 2012 la 10:17 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: