Hollande si revirimentul democratiei orizontale

Democratia locala, democratia cetateneasca si democratia sociala sunt pilonii in jurul carora proaspatul presedinte Hollande s-a angajat sa conduca Franta in urmatorii cinci ani. M-a suprins extrem de placut sa disting, in primul discurs al lui Francois Hollande, in calitatea de presedinte al Republicii, un indemn sincer si mobilizator indreptat catre toate categoriile sociale din Franta, o reconciliere cu trecutul si o orientare hotarata catre viitor.

Nu se poate ca increderea exprimata de Hollande in revitalizarea unui anumit tip de democratie sa nu atraga atentia. Prin aducerea in centrul preucuparilor viitoare a celor trei dimensiuni ale democratiei, Hollande se pune practic in slujba, deloc usoara, a garantarii unui mod de a face politica care sa aiba la baza o serie de principii ignorate in ultima vreme, dar atat de importante in restabilirea legaturii cu natiunea.

O mai mare descentralizare pentru colectivitatile locale, o colaborare stransa atat cu organizatiile sindicale cat si cu cele patronale si o sustinere a societatii civile care apara valorile Frantei sunt toate instrumente prin care noul presedinte vrea sa mobilezeze fortele si atuurile tarii sale. Si este, cred, un foarte bun punct de pornire pentru restabilirea a ceea ce numim dimensiunea orizontala a politicului. Am vazut in perioada lui Nicolas Sarkozy ce inseamna sa ignori, ca presedinte, componenta aceasta orizontala, indepartandu-te de popor si canalizandu-te doar pe excercitarea pe verticala a puterii. De aceea spun ca este un (re)start bun pentru Hollande si pentru Franta, pentru ca ceea ce consolideaza si vitalizeaza o democratie este tocmai aceasta capacitate de a stabili sau restabili componenta orizontala a politicului, legatura cu cei care te-au ales si care te-au legitimat.

De restabilirea sau de stabilirea acestor trei dimensiuni ale democratiei ar avea nevoie si Romania dupa mai mult de 7 ani de „regim Basescu”, axat pe o politica a conflictului si a distrugerii, pe ignorarea aproape totala partenerilor sociali, a societatii civile si a cetatenilor Romaniei. Cel mai recent si cel mai elocvent exemplu de ignorare a acestui tip orizontal de democratie a fost indiferenta totala fata de protestele cetatenesti de la inceputul anului 2012. In lungul sau mandat, Traian Basescu, nu numai ca a lovit, rand pe rand, toate categoriile sociale ale Romaniei (salariati, functionari, pensionari, artisti, jurnalisti, cercetatori etc.), dar le-a si refuzat dreptul de a avea un cuvant de spus in lucrurile de care erau direct afectati. Or, Hollande, a venit cu un mesaj extrem de mobilizator, exprimandu-si increderea in atuurile Frantei si in capacitatile sale. El i-a chemat pe toti (muncitori, agricultori, antreprenori, cercetatori, functionari, profesori etc.) sa faca parte din noul proiect al Frantei. Si exact asta este treaba unui presedinte sa mobilizeze, sa reconcilieze, sa adune si sa faca totul pentru redarea increderii in institutii, nu sa le discrediteze si sa le anatemizeze.

Pentru cine doreste sa fie “presedinte jucator”, dar mai ales pentru cine intelege ca trebuie sa ramana in limitele constitutionale ale “presedintelui mediator” Francois Hollande este deja un exemplu. Nu imi fac iluzii ca mesajul sau va avea ecou pe holurile si cabinetele din Palatul Cotroceni, cel putin nu acum.

93 Responses to “Hollande si revirimentul democratiei orizontale”


 1. 1 un om de bine mai 16, 2012 la 9:13 pm

  mi se pare ironic din partea dv. sa faceti elogiul democratiei orizontale. PSD-ul nu suporta organic pe cei care nu sunt oameni de partid. Cine face politica fara motivatiile uzuale care anima cei care „muncesc pentru partid” (nu are rost sa le enumar, ca secretele polichinellei sunt plicticoase) starneste suspiciune. De unde frenezia asta neconditionata pentru o cauza din care nu ii iese nimic? Nefiind manipulabil prin parghiile obisnuite (bani, posturi etc), evident in masura in care vrea sa ramana cum e, e chiar periculos. PSD-ul e un prost psiholog. In materie de personal poate miza doar pe prieteni vechi si pe canalii. Aici butoanele sunt cunoscute si stie pe ce poate apasa. Orice incercare de mobilizare a celor fara carnet de poartid va fi cel mult caricatura unui soviet. Norocul e ca va fi la fel de mobilizator ca o declaratie de iubire a lui Basescu pentru popor, cu lacrimi cu tot.

 2. 2 Dragos mai 17, 2012 la 12:06 am

  d.le Nastase, in primul si primul rand: felicitari pentru prestatia dvs. si a avocatilor dvs. de la ICCJ. asa ceva sigur va ramane scris cu litere de aur in analele justitiei romanesti.
  in al 2-lea rand, va rog sa-mi permiteti sa apelez un creier einsteinist din multimea de genii ce abunda intr’o veselie pe blogul dvs, si sa-l rog sa recalculeze datoria patriei noastre scumpe (ce va vota 80% USL) pe cap de rumanas, tinand cont ca domnul guvern Ponta taman ce’a mai imprumutat 1 miliard de euro.
  deci: @”geniul” Marcus – datoria = cat ?

 3. 3 blogideologic mai 17, 2012 la 2:37 am

  Noul ministru al economiei anunţa ieri intenţia fermă a guvernului actual de privatizare a companiei CFR Marfă. Aşa cum spuneam deja câteva luni în urmă, dacă USL veni-va la guvernare, aceasta va însemna de fapt „busyness as usual”.

 4. 4 blogideologic mai 17, 2012 la 3:34 am

  România va deschide din anul 2014 piaţa terenurilor agricole pentru străini. Noul ministru al agriculturii vorbeşte despre orice altceva, în afară de problema aceasta. Din câte ştiu eu, domnul Daniel Constantin provine dintr-un mediu de influenţă unde se doreşte intens comasarea terenurilor agricole. Cum bine observa Karl Marx, atunci când un nou sistem politic ajunge la putere, acesta procedează mai întâi la interzicerea vechilor tipuri de muncă. Aşa au procedat şi Stalin, şi Ana Pauker, şi Nicolae Ceauşescu. Dacă, într-adevăr, vechiul sistem de muncă în agricultură, “sistemul răzeşesc” instaurat în Romania pe vremea împăratului Mavrichie, a putut înflori în România câţiva ani după 1989, pregătirea pentru intrarea în UE, cu atât mai mult intrarea în UE, l-a închis din nou. Despre reformele lui Mavrichie povesteşte extins Theofilact din Simocatta, primul care a consemnat şi o expresie în limba proto-română . Mai puţin se ştie la noi faptul că Nicolae Copernic a tradus cartea lui Theofilact din Simocatta şi a tipărit-o. Bănuiesc că mitropolitul Dosoftei a citit-o. Relativ la piaţa terenurilor agricole pentru străini, găsesc pe un forum de ziar întrebarea indignată : “Pentru care motiv cineva ar trebui să scoată la vânzare pământul? Sufletul si pământul, acestea nu sînt articole de vânzare!”. Alt indignat : +Preocuparea primordială a ministrului Stelian Fuia era cum să-i amendeze (cică „impozit”…) pe bătrânii la vârste de 65-90 de ani rămaşi în sate, care nu-şi mai pot lucra pământul.+. Pe la televiziuni se face o propagandă frenetică şi laudativă a felului cum străinii lucrează pământul cu utilaje grele, dar nu se spune absolut nimic despre faptul că aceste maşini distrug solul, care în zece ani va fi nu doar complet secătuit, dar şi cu structura distrusă. Or, forţele naturii au muncit timp îndelungat pentru a crea această structură, un miracol.

 5. 5 blogideologic mai 17, 2012 la 3:43 am

  Se pare că ziarele România liberă şi Evenimentul zilei vor să închidă prăvălia. Aceasta înseamnă că erau stipendiate din greu de guvernarea portocaliile. Stipendiile acestea sunt o formă crasă de corupţie. Stipendii primesc şi editura Humanitas a lui Gabriel Liiceanu, şi colegiul NEC al lui Andrei Pleşu, tot la fel ICR-ul lui Patapievici.

 6. 6 romanasii mai 17, 2012 la 8:19 am

  E bine ca nu va faceti iluzii legate de Basescu. Sper sa avem un alt fel de presedinte.

 7. 7 blogideologic mai 17, 2012 la 8:59 am

  Deosebirea dintre „Economia Politică” a timpurilor clasice (Epoca Luminilor, secolul XVIII), şi disciplina „the Economics” a capitalismului anglo-saxon. Bineînţeles, economiştii clasici plecau de la problema lipsurilor şi a rarităţii resurselor, acestea sunt de fapt probleme perene, cât de unică a fost „mana cerească”! de asemenea cât de rară bonanza (vine din latinescul bonus care a dat bonacia în Evul Mediu şi în mondializarea iberică, pronunţia nazalizată de atunci a creat termenul bonanza, cu semnificaţia de „mare frumoasă” pentru echipajul de pe caravele, dar cu semnificaţia de filon mineral bogat pentru norocul găsit în America). Însă mai departe, economiştii clasici erau foarte sincer preocupaţi cu problemele economice ale întregii comunităţi, cu „bogăţia naţiunilor” adică. Dar în capitalismul anglo-saxon, „the Economics” reprezintă ştiinţa despre felul în care oamenii îşi fac alegerile pentru alocarea acestor puţine resurse, cu scopul de a-şi satisface nelimitatele dorinţe.

 8. 8 Gabriela Savitsky mai 17, 2012 la 9:36 am

  * „canalizandu-te doar pe excercitarea pe verticala”
  nu le vanez, dar …

 9. 9 George Ban mai 17, 2012 la 9:39 am

  Cred ca democratia nu poate fi decat orizontala…

 10. 10 Gabriela Savitsky mai 17, 2012 la 10:02 am

  Articolul e foarte bun; doar că-i scris din vârful celui de-„Al cincilea munte” (Coelho)
  Pe munte trăiau, în viziunea locuitorilor de la poale, zeii; când au urcat pe munte, au constatat că nu se află nimic.

  Este aproape imposibil să găsim un liant la societăţii româneşti. Nu aproape, de fapt, ci imposibil. După exacerbarea sistematică a tuturor instinctelor asociale – unii împotriva altora, vechi contra noi, bătrâni contra tineri, bugetari contra privaţi, unguri contra români, români contra unguri, copii contra părinţi, stat contra privat şi, in micro, fiecare ins împotriva insului de lângă el – ce ar putea să ne unească? Un lider carismatic? Un proiect comun? Nici de lider, nici de proiect nu poate fi vorba. E imposibil să creionezi un proiect pentru o haită hămesită. În acest stadiu a ajuns societatea românească. Ici-colo câte un intelectual subţire care o arde erudiţionist şi de sus şi, în rest, o magmă informă de identităţi şterse, călcate în picioare, teşite, zdrobite: profesori umiliţi, doctori umiliţi, funcţionari umiliţi, părinţi hărţuiţi, oameni care au doar forţa de muncă brută sclavizaţi prin fermele străinilor, ţărani la capătul puterilor în care nu mai lucrează decât voinţa.
  A venit guvernul Ponta, cam pe nepusă masă (şi pentru el). Sigur că s-a oprit măcar – sau s-a-ncetinit – uriaşa spoliere a bugetului şi a României în sine (pământuri, păduri, ape, resurse minerale).
  În aceşti ani de ciumă portocalie care vor rămâne în istorie drept cea mai neagră de după Revoluţie, şi politica a urmat drumul societăţii. S-au căţărat gregarii şi jăpcarii. S-au infiltrat analfabeţii, fanaticii cu creierul lisă, spoliatorii şi cutrele. Sigur, ei se găsesc cu predilecţie la PD-L care i-a adunat precum magnetul pilitura de fier. Dar nici celelalte partide nu se pot plânge. Sau nu se pot lăuda cu altceva.
  N-a pus nimeni un grilaj: „Vită sănătoasă, treci! Vită bolnavă, stăi!” 🙂
  Are ilustra conducere a PSD un proiect format din 3 idei care să fie atârnat precum morcovul în faţa botului măgarului, în faţa societăţii româneşti? Rolul proiectului este fundamental, chiar şi pentru 6 luni.
  „O să dăm banii ălora, ălora, ălora”. Ăsta e proiectul. Trist. E un proiect potrivit pentru felul în care vede Băsescu societatea românească: nişte inşi grobieni, venali care vor, vor, vor bani dar nu vor să muncească!
  Am coborât cu făclia social-democraţiei în peşteră, la troglodiţi!
  Înălţaţi-ne, nu ne umiliţi. Ne-au umilit, destul, ei, şi ai lor şi ai noştri: mocioalcele, burtăverzimea. Nu ne mai trataţi ca pe nişte decerebraţi şi, poate, auzind chemarea la demnitate şi reconstrucţie, vom întoarce capul, să vă ascultăm mai bine.
  Altfel, veţi ajunge nimic altceva decât nişte pedelişti.
  Nu e un reproş adresat în special lui Adrian Năstase, deşi este preşedintele Consiliului Naţional.

 11. 11 Marcus mai 17, 2012 la 10:08 am

  Sa Le Fie Tarana Usoara si Memoria De Ras!

  In general disparitia unui ziar din peisajul media al unui stat de drept ar trebui sa insemne un moment trist pentru o societate iubitoare de democratie. Sunt toate indiciile si informatiile cu caracter semioficial ca, la putin timp dupa caderea puterii portocalii-basiste de la putere, canalele guvernamentale ale scurgerii bugetului de stat catre anumite zone bugetofage din Romania s-au inchis brusc, asa ca distinsii jurnalisti pupinbasisti de la cele doua cotidiene centrale care faceau apologia regimului basescu, cu o nota distincta asupra personalitatii mesianice a distinsului nostru derbedeu national, respectiv Evenimentul Zilei si Romania Libera, sunt pusi in situatia ca, dupa ce au mancat cu tiripliciul tone de dejectii puturoase, ani la rand, brusc sa-si puna bocceluta in spinare si s-o puna de-o somereala pana si-or gasi alte dosuri de pupat. Ca numai meserie nu au facut ei in acesti ani de prostitutie jurnalistica.
  De aceea nu pot fi trist ca cele doua varfuri mediatice de lance basita s-au rupt in platosa noului guvern USL si au fost directionate catre centrul de achizitie al Programului Rabla. Dar nici vesel nu sunt, pur si simplu imi este indiferent, duca-se pe pustii!
  E adevarat ca ma amuz copios cand vad ca cei mai bataiosi dintre acesti soldatei de plumb, cu spumele crizei epileptice la gura, negasind parti libere sa muste credibil din guvernul Ponta, se invartoseaza, vere, pe subiectul “Mang plagiatoru” si dupa ce acestuia i s-a cantat Vesnica Pomenire, iar rudele si cunoscutii i-au mancat pomana si coliva, parasind familia indurerata cu milenara zisa stramoseasca de “Dumnezeu Sa-l Ierte!” Lucru pe care Dumnezeu, in marinimia lui, probabil ca l-a si facut, nefiind informat de Servicii ca in Romania, anumiti pupinbasisti mai tin (in lipsa de altceva) subiectul in actualitate si lovesc (zic ei) cu el in Ponta.
  Totusi nu pot sa nu remarc faptul ca in timp ce guvernul taia in nesimtire pensii si salarii, omorand la propriu romani, pentru mentinerea cu bani grei pe piata media a unor “”oficioase” mascate in ziare independente, gasea resursele financiare necesare, chit ca in public se plangea ca o spalatoreasa ca nu sunt bani.
  Incet, incet incepem sa aflam si noi de ce nu erau bani, dar mai ales pe ce se duceau ei.
  O mana de ajutor la satisfacerea acestei curiozitati legitime a noastre ne mai da si UE care, prin instrumentele sale de verificare a modului in care sunt cheltuite fondurile europene, ne anunta ca in calitate de contribuabili avem de returnat doua milioane de Euro, bani cheltuiti aiurea de ibovnica nationala Nutzy, pentru organizarea galei de box, in care eroul mediatizat din greu nu a fost supercampionul Bute, ci matracuca cu lipici la presedinte. Noroc ca a fluierat-o publicul copios ca altfel cine stie ce dracu ne mai era dat sa auzim la capitolul “Elogii si Omagii”.
  Faptul ca Guvernul Ponta a pasit cu dreptul si ca derbedeii portocalii, rama si-n excrementele membrilor acestuia doar, doar or gasi viemisori intestinali pe care sa-i arate Boc romanilor ca dovada a putreziciunii sale, este confirmat si de reorientarea si intoarcerea de drum, e drept facuta cu timiditate si viteza redusa de catre “Mama San-ul” bordelului mediatic portocaliu, vestitul deontolog gagestean, tatal biologic al puiului nascut viu, nimeni altul decat “maistru” Cristoiu Ion.
  Ieri dupa-amiaza labeunuteve, avand ca invitat un ilustru portocaliu, caruia i-am uitat numele, Ganditoru’ din Gagesti s-a produs cu o proba de un periaj si o lingusire greu de suportat chiar si de un simpatizant al noului guvern, la adresa acestuia, gasindu-i personal lui Ponta calitati pe care nici acesta nu cred ca stie ca le are. Ce mai , daca este sa-l luam de barometru pe piticul peltic, cei care vrem USL la putere nu mai avem de ce sa ne temem, Cristoiu a intors din nou armele.
  Inchei cu gandul la Romania Libera si Evenimentul Zilei carora, daca zvonistica pe surse se adevereste, le urez Sa Le Fie Tarana Usoara! Ca asa este cretineste! Si daca nu s-o adeveri, eu tot asta le urez!

 12. 12 blogideologic mai 17, 2012 la 10:12 am

  Cristian Sandache, un excerpt din cartea Literatură şi propagandă în România lui Gheorghiu-Dej : +Aşa cum observa istoricul american Robert R. King, în „History of the Romanian Communist Party (apărută în 1980), în august 1944, numărul comuniştilor din România era mai mic de 1000. […] Ulterior, datorită aportului reprezentanţilor unor etnii conlocuitoare (în special maghiari şi evrei) precum şi a oportuniştilor autohtoni, în preajma alegerilor din 19 noiembrie 1946, Partidul Comunist din România înregistra 717.490 de membri. (Cifra este extrasă dintr-un studiu al lui T.Gilberg)+

 13. 13 blogideologic mai 17, 2012 la 10:31 am

  Cristian Sandache : „Mihnea Gheorghiu poseda capacitatea de a nuanţa. Astfel, el făcea o diferenţiere între elita antonesciană (căreia îi admitea o anumită valoare strict culturală) şi elita legionară, pe aceasta din urmă echivalând-o cu un bluff. Chestiunea pare în aparenţă minoră, însă ea exprimă un lucru extrem de important : existau şi în rândurile comuniştilor oameni care în ciuda obligatoriului ritual ideologic îşi dezvăluiau (fie şi parţial) propria lor personalitate. E şi cazul lui Mihnea Gheorghiu.”

 14. 14 blogideologic mai 17, 2012 la 10:56 am

  Silviu Brucan în Scânteia : „Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că intrarea României în război împotriva URSS a avut un caracter premeditat. Nu este o noutate nici faptul că lacheii hitlerişti strânşi în banda lui Antonescu au găsit la venirea lor la putere o atmosferă migălos pregătită şi un teren bine nivelat de tăvălugul guvernărilor manisto-brătieniste. Adoptând formula unui blitzkrieg clădit pe nisip, guvernul Antonescu a târât ţara la marginea prăpastiei. (…) Sancţionarea dreaptă a Antoneştilor va însemna curăţirea drumului pe care păşeşte poporul nostru de bălăriile fascismului.” (după Cristian Sandache ) Această gândire brucaniană a devenit standardul ideologic în România de acum. După ea se face şi educaţia copiilor. Gândirea brucaniană este unica „politiceşte corectă”.

 15. 15 Theodora mai 17, 2012 la 11:06 am

  off topic
  @All
  Nu stiu daca ati aflat ultimile declaratii facute de domnul Viorel Hrebenciuc ieri la RoNewMedia:

  “Uitaţi-vă la revoluţiile din nordul Africii. Am încercat şi noi ceva de genul ăsta în ianuarie, unele subiecte ne-au reuşit, altele, nu. Dar nu intru în detalii….”
  “De foarte multe ori ne-a ajutat internetul pentru că acolo poţi fi necunoscut. Eu nu văd online-ul ca pe o campanie directă. Eu mă refer la campania persuasivă, la manipulare.”
  “Nu te întrebi cum a apărut Piaţa?”
  “E o mare bătălie pe bazele de date. Unii umblă după CNP-uri, eu umblu după adrese de email”.
  “O mulţime dacă stă 2-3 zile în piaţă, începe să-i placă. Apar chioşcurile cu băutură…. (amintindu-şi o negociere de la Reşiţa, cu sindicaliştii).”
  “Nu ştiu câţi postaci au alte partide, dar la noi sunt puţini, nu avem mai mult de cinci, dar şi aceia doar în perioadă de campanie.”

  Ce trebuie sa intelegem noi din aceste declaratii?
  Ca PSD-ul a incercat sa ii manipuleze pe cei care au inghetat in viscol si ger?
  Noi cei care am protestat in fata Teatrului National nu am fost manipulati de nimeni …. am iesit in strada pentru ca nu mai puteam suporta … am iesit sa strigam „Jos Boc” si „Demisia Basescu Traian” … poate domnul Hrebenciuc a incercat sa ii manipuleze pe cei din grupul lui Claudiu Craciun care strigau „pdl=usl = aceeasi mizerie” si „pdl si usl fura prin rotatie” … stiu SUNT REA … dar cum altfel poti sa reactionezi la declaratii de genul asta?
  De ce doreste domnul Hrebenciuc ca noi, cei care am ingetat la – 20 de grade celsius sa parem in ochii oamenilor drept niste amarati care s-au lasat manipulati si nu niste oameni hotarati care au inteles ca asa nu se mai poate ?
  Adevarul este ca parlamentarii USL s-au hotarat sa intre in greva dupa ce au vazut romanii in strada.
  Adevarul este ca si noi, amaratii inghetati in Piata Universitatii, am contribuit (intr-o foarte mica masura este adevarat) la victoria din Parlament.
  Sigur ca noi nu am putut sa convingem parlamentari de la putere sa se inscrie in USL asa cum probabil a facut domnul Hrebenciuc.
  Daca domnului Hrebenciuc nu ii convine reactia mea la declaratiile domniei sale nu are decat sa propuna avertizarea, suspendarea sau chiar excluderea mea din partid. 🙂 Ii urez succes!
  Oare stie domnul Hrebenciuc care este diferenta intre postac si blogger ?
  Stie domnul Hrebenciuc ca in acest moment sunt 10 – 15 puternice bloguri de stanga?
  Daca stie de ce oare nu a amintit nimic despre bloggerii psd-isti in declaratiile domniei sale?
  Unde sunt oare cei 5 postaci PSD-isti ca la mine pe blog nu a ajuns nici unul din septembrie 2009 de cand am inceput sa scriu?
  Ce crede ca face domnul Hrebenciuc cu niste adrese de e-mail?
  Poate sa faca niste spam si sa ii enereveze pe cei care primesc acele e-mailuri.
  Nu stiu ce urmareste domnul Hrebenciuc cu asemenea declaratii dar pot sa va spun ca a reusit sa ii enerveze pe toti cei care au participat la protestele de la Universitate, indiferent de simpatiile politice.

 16. 16 Gabriela Savitsky mai 17, 2012 la 11:44 am

  Theodora,

  Oricât de cinic ar părea, Hrebenciuc are dreptate. Cum a început mişcarea de protest? Din iritarea pe care-a produs-o intervenţia lui Băsescu în direct, la o televiziune şi, mai ales datorită întrebării lui idioate: „Ghici ghicitoarea mea, cine va pleca?” – intervenţie care a iscat un motiv – Raed Arafat demisionar şi o nemulţumire uriaşă: „Băsescu cine se crede?!”

  La Reşiţa, în zilele de protest, era prezent mereu-mereu un „nucleu dur” dirijat din oameni de casă ai lui Frunzăverde. Când am apărut şi eu cu foile mele A4 cu sloganuri, m-au luat la întrebări şi, la spargerea mitingulului cartoanele mele dispăreau şi nu mai apăreau a II-a zi. Apoi, n-am mai avut unde să le scot la imprimantă că de!, lucrez pe feuda lui Frunzăverde şi imprimantele sunt tot în inventarul lui.
  La celebrele mitinguri de la CSR care au durat 2 (doi!) ani, cică unii făceau greva foamei. De fapt, se ascundeau în tufişuri şi mâncau şi beau – le aduceau nevestele. Doctorul Romeo Dumitrescu – care-a plecat şi el din partid de răul lui Mocioalcă – le lua glicemia zilnic (erau amenajate corturi de prim-ajutor) şi întreba: „Domnule, cum fac ăştia greva foamei că glicemia nu le scade deloc!?”

  Când am venit pentru prima dată la Reşiţa, pentru reportaj, în 2002, oraşul arăta ca sub asediu. În piaţă, aproximativ 2000 de ceserişti, cu pietre, bâte şi piuliţe, cordoane de jandarmi, scuturi, bastoane.
  Sigur, protestanţii aveau dreptatea lor dar erau şi ei manipulaţi… Cum recunosc acum.

 17. 17 felicia doleanu mai 17, 2012 la 11:56 am

  De ce incearca domnul Hrebenciuc sa minimalizeze eforturile acestor sute de oameni care si-au riscat sanatatea ..protestand in PIATA ? Pe cine „a manipulat” dansul ? Pe junele CRACIUN? Pe militarul acela dus cu pluta? Multi din cei care au protestat imi sunt prieteni sunt liberali convinsi ,monarhisti si mai ales patrioti ! Daca domnul Hrebenciuc face afirmatii doar de dragul de a se auzi vorbind ,ii recomand calduros un timp de meditatie ….poate un concediu de vreo cativa ani?!!!?

 18. 18 Gabriela Savitsky mai 17, 2012 la 11:58 am

  A! Şi era să uit! La Caraş-Severin, Sibilla este singurul militant activ. Ea este partidul, ea scrie, ea reacţionează, ea face campanie. Şi reuşeşte, cum se vede. Ceilalţi aşteptă să vadă cum s-or aranja ploile „pe sus” şi dacă reuşesc să „prindă” şi ei ceva. Aud că Mocioalcă vrea s-o dea afară, că e prea virulentă şi-i atacă stăpânul (pe Frunzăverde). Când Dracul vrea să te piardă, îţi ia mai întâi minţile…
  (Azi sunt postac. :)) Sau posac?

 19. 19 Theodora mai 17, 2012 la 11:59 am

  Revin cu o completare
  Ce parere aveti despre acesta declaratie:
  „“O mulţime dacă stă 2-3 zile în piaţă, începe să-i placă. Apar chioşcurile cu băutură….”
  Adica noi ne-am dus la proteste pentru ne-a placut sa stam in viscol si ger?
  Nici unul dintre protestatarii care au fost ridicati de jandarmi si dusi la sectia de politie nu a fost in stare de ebrietate.
  Este revoltator!

 20. 20 analist mai 17, 2012 la 12:22 pm

  @nastase
  As avea o propunere concreta: dupa 10 iunie, ziua in care USL va castiga multe primarii si consilii judetene, sa mai facem o zi a portilor deschise la departamente, in care cei de aici sa fie invitati. Sper sa nu fie la fel ca data trecuta cand cei de aici n-au avut loc de invitatii din judete pe departamente. Cred ca sunt in asentimentul tuturor.

 21. 21 MIHAELA mai 17, 2012 la 12:33 pm

  @ Adrian Nastase
  Ma alatur si eu comentariului Theodorei de la ora 11:06 am si va intreb si eu: Hrebenciuc asta este chiar inconstient? Nu-si da seama cat rau face cu elucubratiile lui? Sau poate chiar asta urmareste?Sau il roade faptul ca a trecut in planul 2 sau 3 in cadrul partidului? De ce nu trece la PDL, poate gaseste mai multi „postaci”? Sa-i fie rusine!!

 22. 22 Dragos mai 17, 2012 la 12:36 pm

  @Theodora (De ce doreste domnul Hrebenciuc ca noi, cei care am ingetat la – 20 de grade celsius sa parem in ochii oamenilor drept niste amarati care s-au lasat manipulati ?)

  domnul Hrebenciuc pur si simplu a spus lucrurilor pe nume.

 23. 23 d'Artagnan mai 17, 2012 la 12:52 pm

  Despre ce fel de democraţie vorbim cu acest uninominal din primul tur, vot care permite ca cele 40%-50% voturi al USLului, pe care le vor obţine pe bune, să se transforme în 70%-80%?
  USLul foloseşte Puterea la fel de discreţionar ca şi PDLul. Fiecare partid sau alianţă îşi vede strict interesul, democraţia şi reprezentarea cât mai exactă a votului este lăsată mai la urmă.
  Şi când veţi avea o asemenea majoritate cum veţi mai schimba apoi legea? Tot după calcule politicianiste, nu?

 24. 24 ZOE, fii barbata ! mai 17, 2012 la 1:12 pm

  @Theodora,

  Mister Hrebenciuc, ar trebui sa taca, ca sa nu ne aducem aminte ca a fost o piesa pacatoasa a PSD, ca sa nu ne aducem aminte cât era de hulit si ca
  alegerile, PSD le-a pierdut si din cauza lui . Ca sa nu ne aducem aminte ca i-se spunea „guzganul rozaliu” iar când era cât pe’aci sa se-ncuscreasca cu basescu, ne-a facut si mai multa greata ! Am vazut ca a prins mamaliga coaja si de unde si uitasem de el, acum a început sa iasa la rampa.
  A venit în stil basescian sa insulte oamenii care au înghetat la – 24 C ? Adica naravul din fire n-are lecuire, se crede pe val ?!
  Bine ar fi sa nu intre în vizorul lui Ponta, ca Ponta asa cum îl vedeti baiat bun, stie sa întoarca si foaia – cum le-a facut cu parcarea din curtea PSD, în prima lui zi de munca de presedinte al partidului !
  Aici, cred ca si Dl. Nastase ar trebui sa-i atraga Hrebenciucului atentia sa vorbeasca cu o octava mai jos si sa nu bage partidul în „aducerile aminte” ale electoratului tocmai acum in campanie. Pentru ca electoratul nu suporta talibanii, indiferent de ce culoare sunt !

 25. 25 Socrate mai 17, 2012 la 1:28 pm

  @AN * Bun editorial…. dar…Spuneti “o sustinere a societatii civile care apara valorile Frantei”. Am mari indoieli ca asa numita societate civila din Romania apara valorile Romaniei. In fapt, la noi societatea civila se confunda cu un numar limitat de ONG-uri, cu un numar redus de oameni, multe dintre ele cu finantare total sau partial externa ( totul sub pretextul apararii democratiei ), ocupate sa-si dea cu parerea, sa critice, sa formeze comitete, comitii si coalitii si, mai ales, sa apara in media. O parte dintre aceste ONG-uri formeaza o adevarata coloana a cincea, servind interesele unor state si grupuri de interese economice externe. Nu trebuie sa mai spun ca in ansamblu ceea ce se intelege la noi prin societate civila este de dreapta si, departe de a avea macar niste palide nuante patriotice si nationaliste, este internationalista. Societatea civila este o veritabila pepiniera de cadre pentru partidele de dreapta. Sa nu uitam ca Monica Macovei a aparut ca un anti-Venus din spuma stipendiata extern a societatii civile. Un exemplu de ONG finantat extern – Agentia de Monitorizare a Presei – ActiveWatch, cu domnul Mircea Toma, autorul sloganului demobilizant “ PD, USL aceeasi mizerie” .

 26. 26 ZOE, fii barbata ! mai 17, 2012 la 1:32 pm

  Tot referitor la Mister Hrebe…
  Omul foarte simplu, ca sa ma exprim elegant si nu cum ar merita el, uraste ce nu întelege. Daca el habar n-are cu se se manânca computerul în general ( trebuie sa mai bunghesti si putina” inglistana” pentru asta) si Internetul în special, daca n-a atins o tastatura de frica ca îl musca, vine sa insulte si pe cei care isi exprima în mod democratic opiniile. Asta cu „postacul” a luat-o de la Mircea Badea probabil, dar el habar n-are cu ce se manânca. Deci pentru el, exprimarea libera a opiniei înseamna manipulare, bravos Natiune halal sa-ti fie !
  Ne mai întrebam de ce spun unii USL= PDL = aceeasi mizerie ? Pai daca un domn, fost si înca tovaras, îi badjocoraste pe cei din Piata, pe cei care isi exprima opiniile pe Net, de ce nu trece în barca cealalta ca sa se scufunde odata cu ea ?!

 27. 28 Socrate mai 17, 2012 la 3:02 pm

  @blogideologic * Multumesc de link. Stirea din RL “ Opt organizaţii non-guvernamentele îl acuză pe premierul Victor Ponta că politizează administraţia publică şi că înlătură vocile critice.” ilustreaza perfect postarea mea anterioara. Cele opt ONG-uri care sar la gatul lui Victor Ponta sunt : Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Grupul pentru Dialog Social, Centrul pentru Jurnalism Independent, Societatea Timişoara, ProDoMo, Centrul de Resurse pentru participare publică. Capul de lista, Freedom House România, este o filiala a unui NGO american – Freedom House -, finantat de guvernul american ( wikipedia ). Victor Ponta ar trebui sa emita urgent un OUG prin care toate ONG-urile sa fie obligate sa puna pe site sursele de finantare ( transparenta ), si garantez eu ca multe dintre ele vor fi mai putin vocale.

 28. 29 justias mai 17, 2012 la 3:37 pm

  @socrate

  sustin propunerea ta. sursele de finantare ar trebui sa devina transparente , lege pentru foarte multe institutii, contracte cu statul etc…as adauga si presa printre acestea…

 29. 30 justias mai 17, 2012 la 3:40 pm

  ce este trist este ca aud din nou dupa atatia ani de „intuneric in democratie” ca exista ONG… incalcari grave ale democratiei si aceste institutii ale spalarii de constiinte au tacut mizerabil, incasand bani (de unde?) pentru a se reactiva atunci cand trebuie!… avem nevoie de transparenta si de o adevarata societate civila care sa-si faca auzit glasul atunci cand este necesar…

 30. 31 blogideologic mai 17, 2012 la 3:52 pm

  Platforma Noua Republică a murit în germene : „Posted on mai 16, 2012 by blog de caine rau In scurta ei istorie de 7 luni, Noua Republica a reusit sa se umple de legende. Si mai ales de dogme. Prima Dogma ar fi aceea a Fondatorului infailibil. […] De la Arad a plecat conceptul Noua Republică. […] Plecat în anul 2006 de la Arad, printr-o ezbatere pe tema reformei constituţionale, conceptul de Noua Republică a fost gândit împreună cu prietenul meu Cosmin Aldea în ideea de a resuscita proiectele de reformă a statului, lansate de Traian Băsescu după câştigarea primului mandat de preşedinte al României. Valeriu Stoica, invitatul principal al dezbaterii de atunci, de la Arad, care iniţiase un proiect de Constituţie şi unul de reorganizare administrativ-teritorială. […]Dupa zile, nopti si saptamani de discutii, ideea fondarii unei miscari se pune pe picioare. M. Neamtu alipeste grupului initial trei prieteni personali, […]In sanul gruparii au loc discutii despre viitorul “Noii Republici”, noii veniti spunand raspicat ca nu vad decat un viitor de transformare in partid, in vreme ce gruparea initiala dorea o miscare civica ampla, care sa duca spre modificarea Constitutiei si trecerea efectiva la o Noua Republica prin modernizarea actualei republici mosita de Ion Iliescu. […] Pe 27 septembrie 2011, Asociatia Blogary, unde M. Neamtu este printre fondatori, isi nuanteaza insa pozitia ( http://www.blogary.ro/2011/09/noua-republica-si-asociatia-blogary/), dezlipindu-se elegant de Noua Republica, care isi facuse deja un sit propriu cu logo, cu ajutorul asociatiei AICI din Arad […] Pe 9 octombrie 2011, Sebastian Lazaroiu,, “parintele” “Albei ca zapada”, ii scrie prin intermediul sitului Madam Blogary, celebra “Scrisoare” catre M. Neamtu. […]Pe 10 octombrie 2011, Mihail Neamtu si Dacian Tolea, prin procura data unei case de avocatura specializate, depun documentatia pentru inregistrarea marcii Noua Republica la OSIM. Pe 13 octombrie 2011, are loc prima intalnire a simpatizantilor Miscarii Noua Republica, la Casa Stundentilor Grigore Preoteasa din Bucuresti. […] Pe 15 octombrie 2011, la Hilton, la lansarea cartii “Noua scoala de gandire a dreptei” (Cristian Patrasconiu), unde au participat toti cei intervievati in carte, ministrul de externe la acea vreme, Theodor Baconschi are si el o pozitionare: “Ar fi nevoie de unitatea unui front politic pentru a continua reformele.” […]La slefuirea manualului de lupta, (o traducere destul de stangace a manualului Tea Party Movement) au lucrat cot la cot si cei din Comunitatea Politeia[…] În data de: 09.11.2011 se inregistreaza la Judecatoria Sector 6 […]ASOCIAŢIA NOUA REPUBLICĂ […] Oficial, Asociatia trebuie sa fie doar un vehicul juridico-financiar, care sa permita incasari pentru cotizatii si donatii si plati pentru diversele cheltuieli ale Noii Republici. Paradoxal, nimeni n-a primit formular de adeziune la proaspata Asociatie. Au ramas in arhive, daca or mai fi, adeziunile la Miscarea Noua Republica. Dar cotizatiile au fost solicitate pentru Asociatie. De aici si paradoxul: “te-am da afara bucurosi, dar realizam ca n-avem din ce”. Dar cotizatia a fost buna, nu? Donatiile la fel? […] Grupul de Initiativa Nationala) al NR leaga de o tehnica de manipulare de manual: crearea unei fobii fata de PDL in NR. Fara exceptie, “pedelistii” (reali sau inchipuiti) au fost aruncati afara. Sunt tinuti la rang de cinste fosti membri a 1-2 partide. […] Dupa aceasta “curatenie generala”, Noua Republica tureaza motoarele spre a deveni partid. Follow the money! Pana la aparitia Asociatiei NR, donatiile si cotizatiile membrilor si simpatizantilor au mers catre Asociatia AICI catre care, in mai multe randuri, de fata cu prea multa lume ca sa poata nega, M.. Neamtu a spus ca Noua Republica are datorii de 5-6.000 de Euro pentru marca si sit. Initial, s-a facut oarecum transparent un raport al acestor donatii, dar mai multi membri si simpatizanti au reclamat ca nu si-au regasit numele pe lista. N-am aflat nici pana astazi daca s-a stins acea datorie, daca acel cuantum enuntat era corect si din ce cheltuieli se compunea suma. […]Fiind vorba de “ochiul dracului”, adica de bani, macar in acest domeniu transparenta trebuia asigurata. Se poate numi bland, abuz de incredere. […]Am vazut in pre-istoria NR ca ideea si documentele au fost propulsate de foarte multe maini. Madam Blogary si Politeia au contribuit serios la propagarea mesajului Noii Republici. Care sunt raporturile lor in ziua de astazi cu M. Neamtu? Reci ar fi putin spus. Politeia publica http://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/02/14/politeia-pozitionari-politice-fata-de-nr-ii/ o critica destul de acida, careia M. Neamtu i-a raspuns de pe situl NR (!) si nu de pe blogul personal reprosand anonimatul pe care cei de la Politeia doresc sa si-l mentina. […] Va aduc aminte urmatoarele nume de binefacatori si propulsori ai lui M. Neamtu de-a lungul vietii: Theodor Baconschi, prof. Valeriu Stoica, Vladimir Tismaneanu, Sebastian Lazaroiu. De buna seama, toti acesti domni n-au nici cea mai mica legatura cu PDL. Cum nu are nici dl. Falca. […] Ideea generoasa a primilor “rostitori” ai ideii de “Noua Republica”, aceea a unei platforme civice, care sa urneasca societatea din amortire catre cladirea unui stat modern, cu o Constitutie care sa inceapa cu “Noi, cetatenii romani de pretutindeni”, s-a transformat intr-un aproape partid, care si-a uitat scopul initial repetat pana la saturatie in Manualul de lupta: “impiedicarea stangii de a ajunge la putere”.

 31. 32 Radu mai 17, 2012 la 4:11 pm

  @d’Artagnan

  Scrutinul uninominal pur favorizeaza primul partid, e clar. Dar daca stam si ne gandim bine, fara sa tinem cont de situatia din prezent, un astfel de scrutin este de dorit pentru ca nu va mai fi nevoie de coalitii (deci tradari, manevre de culise) si in plus asta regleaza si dilema „Cine are putere mai mare: Presedintele sau PM-ul ?” Raspunsul va fi PM-ul intr-un sistem majoritar pur, pentru ca aproape intotdeauna partidul castigator va avea mai mult de 50% din Parlament.

  Spuneam intr-un comentariu trecut ca intelegerea de baza din cadrul USL, si anume principiul paritatii, face in asa fel incat PSD-ul nu poate castiga mai multe mandate decat are acum. Iata ca m-am inselat si ca PSD-ul a gandit cateva mutari de sah inaintea mea. Prin scrutin majoritar va avea mai multi reprezentanti decat azi.

  Nu stiu care e intelegerea cu PNL, dar cred ca in mod corect ar trebui sa fie urmatoarea:

  1) scrutin uninominal in Noiembrie cu mai mult de 66% din Parlament in banca USL
  2) modificarea Constitutiei prin reducerea numarului de Parlamentari, adaugarea unei limite a deficitului bugetar si transformarea Romaniei intr-o republica parlamentara cu presedinte onorific
  3) dizolvarea USL dupa aceste masuri (cam dupa un an, sau poate doi –odata cu incetarea mandatului lui Basescu) si alegeri noi prin care sa se aleaga in mod clar: Parlament majoritar PSD (stanga) sau PNL (dreapta). Ce va ramane din PDL cred ca se va uni cu PNL intre timp.
  4) Pe urma vor fi alternante mai mult sau mai putin periodice la guvernare, asa cum trebuie sa fie intr-un sistem democratic.

  A incercat si PDL sa faca acelasi lucru dar nu i-a iesit pentru ca nu au stiut sa negocieze nici cu PSD, nici cu PNL. Tot raul spre bine pentru ca vom vedea exact daca politicile de stanga sau cele de dreapta aduc mai multa bunastare. Ce se intampla azi cu o amestecatura de politici social-liberale (!?!) nu e decat stangul care il impiedica pe dreptul.

 32. 33 .......... mai 17, 2012 la 4:19 pm

  @ Theodora, Mihaela, Zoe fii desteapta, il suspectez pe dl Hrebenciuc ca nu ar fi un as in ale computerului si internetului, dar nu il suspectez de naivitate, de lipsa de inteligenta sau de experienta in ale politicii. Din respect pt putinii oameni politici buni cunoscatori in domeniul pe care l-au ales, eu va rog respectuos sa-l intrebati personal ce anume a dorit sa spuna, fiindca eu am credinta ca domnia sa a dorit sa transmita un mesaj destul de serios, un avertisment la adresa celor care ii lasa intotdeauna pe altii sa aleaga in locul lor.

  ps Theodora iti citesc cu mare interes de fiecare data comentariile, iti respect opiniile dar de data asta te rog sa nu te pripesti in a judeca fara o analiza obiectiva, eu am convingerea ca dl Hrebenciuc nu a avut nici un interes sa te jigneasca, cred ca incercat sa atraga atentia doar asupra unui tip de mesaj care s-a transmis la demonstrati a din ianuarie, asemanator celui transmis in Grecia.Personal ii impartasesc opinia si ingrijorarea.

 33. 34 Doru Coarna mai 17, 2012 la 4:19 pm

  Toata UE depinde de Hollande, asa cum Romania depinde de Ponta, de ceea ce vor reusi ei in incercarea de rezolvare a situatiei respective. Amandoi vor reusi, insa cu pretul schimbarii lor insisi, pt ca situatia cere abordare neconforma iar schemele clasice s-au erodat. Nu mai merg nici populismul, nici promisiunile si nici clientelismul, esti sanctionat la primul sufragiu.

  Cei doi trebuie sa construiasca noi sisteme economice viabile, acum totul este daramat si suferind, nu ai ce salva decat impreuna cu infinite datorii la pachet… Trebuie regandit tot sistemul, o alta arhitectura cu alte mecanisme, de preferat obiective caci cele de piata sunt KO.

  Problema e ca francezii vor intelege daca Hollande le va povesti asa, dar romanii vor vota iarasi dupa fluturi ca-i mai comod. Nu ca m-as fi asteptat sa fie invers, dar macar un semn acolo, o luminita, o scanteie de judecata ar trebui sa apara prin tara asta. Totul depinde deci de mesajul cu care Ponta va apare inspre alegeri, dar ma gandesc cine-l va elabora, ca daca o apuca pe infinitele cai ale politicianismului, ii face cel mai mare serviciu lui PP-DD.

  Sa nu spuna PSD-ul ca nu a fost avertizat!

 34. 35 Theodora mai 17, 2012 la 4:29 pm

  @Gabriela Savitsky
  Deci a domnul Hrebenciuc declarat ca EI au incercat sa manipuleze protestatarii de la Universitate in ianuarie acest an: „Am încercat şi noi ceva de genul ăsta în ianuarie, unele subiecte ne-au reuşit, altele, nu”
  Despre asta zici tu ca are dreptate?

 35. 36 Theodora mai 17, 2012 la 4:31 pm

  @ felicia doleanu
  Da, ar fi interesant sa aflam pe cine a incercat sa manipuleze 😀

 36. 37 Theodora mai 17, 2012 la 4:33 pm

  @Gabriela Savitsky
  imi pare rau sa aud ca Sibilla are probleme

 37. 38 Theodora mai 17, 2012 la 4:39 pm

  @Dragos
  Cu tot respectul pentru domnul Hrebenciuc aceste declaratii sunt absurde.

 38. 39 Theodora mai 17, 2012 la 5:00 pm

  @ZOE, fii barbata !
  Si eu sunt de aceeasi parere.
  Cineva ar trebui sa ii spuna domnului Hrebenciuc sa fie mai atent atunci cand declara ceva presei.
  Domnul Hrebenciuc se lauda ca este foarte priceput in online 🙂
  “De foarte multe ori ne-a ajutat internetul pentru că acolo poţi fi necunoscut. Eu nu văd online-ul ca pe o campanie directă. Eu mă refer la campania persuasivă, la manipulare.”
  Atentie la „acolo poti fi necunoscut”
  Te pomenesti ca intra pe bloguri si comenteaza din spatele unui Nick ciudat 🙂
  Trebuie sa fim vigilenti

 39. 41 Theodora mai 17, 2012 la 5:16 pm

  @MIHAELA
  Poate nu isi da seama … hai sa pornim de la prezumtia de nevinovatie 🙂

 40. 42 blogideologic mai 17, 2012 la 5:40 pm

  Cum dă Hrebenciuc de gol partidul. Despre protestele de la Universitate: „Am încercat şi noi ceva de genul ăsta în ianuarie” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/cum-da-hrebenciuc-de-gol-partidul-despre-protestele-de-la-universitate-am-incercat-si-noi-ceva-de-genul-asta-in-ianuarie-264329.html

 41. 43 Porthos mai 17, 2012 la 5:45 pm

  Viitorul omenirii este bineînțeles „stânga”:

  http://www.zf.ro/business-international/pe-o-insula-din-grecia-orbii-vad-doar-culoarea-banilor-statul-a-platit-indemnizatii-de-nevazator-unui-taximetrist-si-unui-vanator-de-pasari-9633898

  +++Orbii care văd

  Un birou al primăriei care acţionează în colaborare cu ministerul sănătăţii a trimis vara trecută scrisori prin care le solicita majorităţii celor care primeau ajutoare să meargă pentru testare la un spital din Atena. Primarul susţine că la acea vreme a suspendat plata beneficiilor de nevăzător, exepţie făcând cei care puteau aduce o dovadă a handicapului de la un al doilea doctor. Aproximativ 100 de persoane din Zakynthos s-au dus la spitalul din Atena, o călătorie de şapte ore, iar 40 au fost declaraţi legal nevăzători, reiese din datele ministerului. O persoană apropiată situaţiei din spital a afirmat că testele au demonstrat că puţin mai mult de 50 de oameni erau nevăzători.

  „Rezultatele de la spitalul din Atena demonstrează că ceilalţi nu sunt orbi şi că se ascund”, a spus Bozikis.

  O localnică în vârstă s-a plâns că abia poate trăi cu pensia ei de 300 de euro fără alocaţia pentru nevăzători, care-i aduce 724 de euro la fiecare două luni şi avantaje precum facturi mai mici la curentul electric. Bătrâna a spus că poate vedea, dar are probleme cu ochii. Întrebată cum a ajuns să primească alocaţie, ea a vorbit de importanţa rousfeti, un termen pentru întoarcerea unui favor special. Întrebată dacă a plătit mită, ea nu a mai răspuns.

  Identitatea exactă a celor care primesc în continuare alocaţii pentru nevăzători a rămas încă incertă. Ministerul sănătăţii spune că nu are nimic de-a face cu suspendarea plăţilor. Oficialii biroului local al sănătăţii publice şi solidarităţii sociale, care au înaintat un număr al cererilor de ajutoare pentru nevăzători cu puţin mai mic decât cel am ministerului, apreciază că se fac plăţi în contul a peste 200 de persoane.

  Spre sfârşitul anului trecut, Klavdianos Dionisios, în vârstă de 40 de ani, a dat fuga la biroul de pe insulă al Sănătăţii Publice pentru a se plânge că ajutoarele acordate unchiului său orb au fost suspendate pe nedrept.

  „Unchiul meu nu are bani şi nici casă. Ar trebui să-l lăsăm să moară?”, a spus el. Unul dintre angajaţii biroului a început să plângă.+++

 42. 44 blogideologic mai 17, 2012 la 6:00 pm

  „Primăvara arţarului” împotriva politicilor economice neoliberale http://www.liberation.fr/monde/2012/05/17/quebec-printemps-erable-fsdfd_819163

 43. 45 Ghita Bizonu' mai 17, 2012 la 6:14 pm

  Cine merge la Bruxelles?!
  Premieru sau predidelu’?!
  Cica trebe sa se stabileasca daca avem (vrem) o res publica parlamentara sau prezidentiala. Ma org io as zice ca este simplu : daca este pres ales pe listele stangii avem republica parlamentara. Daca avem presedinrte de dreapta aveam republica prezidentiala! Tzapu Milu va iecsplica mai bine de ce el avea voie si Ilici nu sa demita premierul ..

  Insa crez ca este necesar ca un viitor guvern USL sa faca uin buget al prezidenteie mic, mic ca ptr vremuri de criza ….. sa mai dispara gasca de „consilieri” !

 44. 46 Theodora mai 17, 2012 la 7:10 pm

  Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc respinge interpretările din presă potrivit cărora la RoNew Media ar fi lăsat să se înţeleagă că unii dintre protestatarii din ianuarie din Piaţa Universităţii ar fi fost manipulaţi politic, precizând că s-a referit la faptul că mobilizarea s-a făcut prin mediul online.

  http://www.mediafax.ro/politic/hrebenciuc-declaratiile-de-la-ronewmedia-se-refereau-la-mobilizarea-online-nu-la-manipulare-politica-9638485/

  “Am văzut că a ajuns un subiect de presă astăzi o discuţie care a avut loc într-un work-shop la RoNewMedia în care m-am referit la rolul social-media în Revoluţiile din Nordul Africii şi, în context, la Piaţa Universităţii, eu gândindu-mă la faptul că oamenii au fost invitaţi în Piaţa Universităţii prin Facebook. Şi asta o ştim cu toţii, nu era o cascadă de informaţii“

  Sper ca nu vor aparea unii cu inregistrari video sau/si audio care sa demonstreze altceva

 45. 47 Theodora mai 17, 2012 la 7:21 pm

  @ZOE, fii barbata !
  Uite ca domnul Hrebenciuc zice ca stie cu se se manânca computerul
  Cand a spus „noi” se referea la cei care lucreaza pe social media .. deci stie 🙂
  „E o prostie. Spusele mele au fost interpretate greşit. N-am vorbit în niciun moment despre manipulare politică. Eu mă refeream la social media. Când spuneam „noi“, m-am referit la noi, cei care lucrăm pe social media, vorbeam despre Facebook. Ştiţi că mulţi erau invitaţi prin Facebook să meargă în Piaţă“, a declarat deputatul Viorel Hrebenciuc

 46. 48 Theodora mai 17, 2012 la 9:15 pm

  @……….
  Domnul Viorel Hrebenciuc a declarat la mediadax ca nu a facut acele declaratii.
  Am publicat si aici si pe toate grupurile de pe facebook unde sunt membra declaratia de pe mediafax.

 47. 49 exasperat mai 17, 2012 la 9:17 pm

  Marin Antonescu, vicepreşedinte PDL Dâmboviţa:

  Dacă domnul Adrian Năstase nu ia măcar o zi la “mititica”, din punct de vedere politic va destructura cu mare voioşie USL pentru a se aşeza din nou în poziţia cea mai favorabilă pentru alegerile prezidenţiale. Eu nu-i doresc nici măcar o oră la “mititica”, pentru că aşa de multe probleme o să capete USL cu un Adrian Năstase fără dosare cum nu vă imaginaţi. Prin urmare, mă rezum a spune că am constatat aseară, auzindu-l într-un interviu, că nu ştie carte.

  http://www.politicabroastei.ro

 48. 50 ES mai 17, 2012 la 9:56 pm

  Domnule Nastase, ma uitam la televizor pe Antena 3 si l-am vazut pe Petre Roman la emisiunea lui Gadea.

  Mi-a venit o idee pe care vreau sa v-o impartasesc … poate o luati in considerare: Petre Roman ministrul invatamantului.

  Daca credeti ca este o idee potrivita poate o discutati cu domnul Ponta si, bineinteles, cu domnul Petre Roman.

  Cred ca domnul Petre Roman nu poate fi contestat de nimeni si se pare ca are energia (nu mai vorbesc de experienta) necesara pentru o reforma adevarata in acest domeniu.

  O seara buna!

 49. 51 vioricabuda mai 17, 2012 la 9:59 pm

  D-le presedinte, vreau sa va amintesc ca, ati promis romanilor ,depolitizarea institutiilor. Daca conducerea ,d-l Ponta ,in special se va tine de cuvint , si partidul si tara va cistiga mult mai mult decit altfel.E nevoie de profesionisti ,nu de cumetrii . Oamenii sint satui de smecheri si de membrii de partid in functii din care frineaza bunul mers ,pentru ca sint nepregatiti.(sint si simpatizanti ai stingii de foarte buna calitate)
  Am toata increderea ca vegheati ,si tineti lucrurile sub control.

 50. 52 Buda Viorica mai 17, 2012 la 10:11 pm

  D-l presedinte, vreau sa va amintesc ,ca ati promis ca o sa depolitizati institutiile . D-l Ponta in repetate rinduri . Pentru mine acesta este cel mai important argument pentru care ma zbat sa aduc voturi la partid. Am vazut ca foarte multa lume e scirbita de fenomenul acesta cu membrii de partid si cumetriile in toate institutiile statului de care ne batem si noi chiar privati fiind.Daca va tineti de cuvint si promovati profesionisti , o sa cistige si partidul si Romania.
  Am toata increderea ca nu scapati lucrurile din friu.

 51. 53 Buda Viorica mai 17, 2012 la 10:22 pm

  Nu o plac pe Dragoteasca ,dar a avut ceva dreptate cu impartirea in provincie. Colegii de drum sint mai rau ca ai nostri, ca asa au fost invatati,in 2009 s-au molipsit cu totii.Penibil.Merg toti pontatori din judet ,sa puna sef la finante. Rusinos!!!!!!! NU MAI VREAU SA VAD ASEMENEA TIRGUELI. Sper ca s-au terminat odata cu Geoana.

 52. 54 Gabriela Savitsky mai 17, 2012 la 10:32 pm

  Despre faptul ca in unele „locatii” s-a manipulat. Si s-a si platit. Langa insii astia, veneau de-alde noi, Indignatii. Atata tot. Oricum, Hrebenciun nu-i o gasca si nici un expirat. E o eminenta. Rea, buna, or sa zice altii.

 53. 55 demneura mai 17, 2012 la 11:14 pm

  Nu îmi permit a da link aici, deci dau doar copy-paste la una dintre părerile mele referitoare la emisiunea R.Turcescu /B1TV.

  „Cu toate că în seara asta mă aşteptam la o cofruntare directă „Macovei versus Năstase” ea nu a fost să fie.
  Năstase nu a intrat în dialog şi după părerea mea bine a făcut.
  A te opri din drum şi a răspunde unui beţiv care din şanţul în care este căzut te înjură de mama focului, nu prea este indicat.
  Despre Macovei nu am ce să mai spun.
  Aceeaşi agresivitate.
  Aceeaşi răutate.
  Aceleaşi acuze nefondate.
  Aceleaşi presiuni asupra magistraţilor.
  Şi binecunoscuta ei obsesie: „Adrian Năstase”, pe care toată emisiunea la numit „inculpat”.

  Au fost însă două aspecte care trebuie remarcate.

  Primul aspect: „Gura proastei adevăr grăieşte”
  La un moment dat Monica Macovei Gherghescu a confirmat indirect că mafia ei are controlul total asupra site-ului Hotnews. Fac referire la secvenţa în care a afirmat că cei de la PE urmăresc foarte atent materialele apărute pe tema „Adrian Năstase”, le descarcă, le traduc şi le citesc cu foarte mare atenţie.
  Eu ca orice om normal la cap şi „de câte ceva ştiutor în ale net-ului” pot a mă întreba:
  De unde mă rog ştie madama asta că respectivele materiale sunt descarcate la greu?
  Are acces la pagina de administrare a site-ului?
  Acum v-aţi prins de ce materialele apărute în ultima vreme sub semnătura Attila Biro erau atât de ample? (de fapt impropriu spus „materialele lui Attila Biro”, deoarece ele sunt doar semnate de el, autorul lor fiind Dan Tapalagă).
  DEOARECE ELE TREBUIE SĂ CONSTITUIE O PÂRGHIE DE PRESIUNE ASUPRA JUSTIŢIEI DIN ROMÂNIA!
  Mai pe româneşte spus, celor de la Parlamentul European li se serveşte o gogoaşă şi după ce o înghit, vor dicta care va fi hotărâra judecătorului în cazul Adrian Năstase!
  Simplu nu?
  Mda, păcat că site-ul lui Sima a ajuns o făcătură.
  Ca de altfel şi Reporterul Virtual.”

  Mda.
  O seară bună vă doresc.

 54. 56 blogideologic mai 18, 2012 la 5:54 am

  Absorbţia fondurilor europene : +Interviu. Fără reformă, România riscă să rămână cu o treime fonduri absorbite de la CE. Scenariul optimist: România poate absorbi cel mult trei sferturi din banii europeni+ http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/finante/scenariul-optimist-romania-poate-absorbi-cel-mult-trei-sferturi-din-banii-europeni-264412.html Au fost exprimate pe acest blog nemulţumiri şi avertizări serioase în legătură cu funcţionarea USL la guvernare. Deja există un “grup predatorial” în USL, oricum, legat foarte puternic de USL, care intenţionează să facă foarte mulţi bani din afacerea “absorbţia fondurilor europene”. Aveam bănuieli înainte ca USL să ajungă la guvernare. Acest articol-interviu din RL, unde respectiva afacere este privită, ciudat!, dintr-un unghi foarte favorabil, mă determină a scrie pe temă. Interviul este cu domnul Marian Dobrilă, vicepreşedinte ACRAFE (Asociaţia Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene). Domnia sa cere în mod expres : “Am propus înfiinţarea unui Corp de funcţionari publici experţi în fondurile UE, care să fie păstraţi. Dacă avem un om care şi-a arătat valoarea, acesta să fie protejat să nu vină partidul să îl schimbe a doua zi. Cei mai buni oameni pleacă din sistem şi se angajează la firmele de consultanţă sau la beneficiarii de fonduri europene.” Bizar este faptul că de câteva luni bune, aproape de vreo jumătate de an, Antena3 face o reclamă intensă unei asemenea firme de consultanţă, pe nume LogiCons. Mă irita felul defectuos în care o persoană feminină, pe care altminteri o cred complet nevinovată, prezintă problema economică de acolo. Dar bănuiesc că deja acela este punctul de vedere USL pe temă. Un alt aspect ciudat este dat de afirmaţia : “Legea achiziţiilor publice e cea mai mare problemă. Majoritatea suspendărilor de proiecte sunt cauzate de această lege, care permite foarte uşor tergiversarea procedurilor. Nu există elemente de responsabilizare.” Deci este vorba despre afaceri cu statul, “procurement” parcă este cuvântul englezesc. Totuşi există şi o propunere care-i într-adevăr bună şi care se încadrează într-o temă predicată de mine mereu (cultura percepţiei riscurilor) : „Este necesară o transparenţă. Spre exemplu, rapoartele de audit nu sunt publice, nu avem acces la ele, nu ştim care sunt riscurile”.

 55. 57 blogideologic mai 18, 2012 la 6:13 am

  USL ţine cu dinadinsul să piardă alegerile ? Aşa pare. USL propune în mod expres impozitarea consumului alimentar al omului simplu şi muncitor! Pentru care o bucurie de viaţă ce şi-o poate permite el monetar este să mănânce o şaorma, şi să bea o sticlă de bere cu alcool. Este adevărat că impozitarea nu a fost propusă de ministrul finanţelor, ci de ministrul sănătăţii. Despre doctorul Vasile Cepoi s-a mai spus aici pe blog că reprezintă “calul troian” al lui Traian Băsescu strecurat în guvernul USL.

 56. 58 George Ban mai 18, 2012 la 6:39 am

  Radu,
  mai 17, 2012 la 4:11 pm

  Cand ai dreptate, ai dreptate! Iar logica discursului tau este fara cusur. Sa dea Dumnezeu sa ti se indeplineasca profetia si sa ajungem si noi la un sistem politic simplu si clar.

 57. 59 Doru Coarna mai 18, 2012 la 6:39 am

  Eu cred ca Hrebenciuc are dreptate si nu minte: intr-adevar, prin ianuarie, oarece lideri PSD, ca si PNL, au incercat sa se alature protestatarilor din Piata, la fel si de pe la PP-DD. Au fost respinsi, mai delicat in cazul ultimilor, mai putin delicat in cazul pesedistilor si chiar violent in cazul penelistilor.

  Intr-adevar, se efectuau convocari pe facebook.

  Intr-adevar, anumiti postaci talibani ai acestor partide presau net-ul cu informatii privind ultimele evolutii din Piata. Asta facea si media.

  Intr-adevar, PSD s-a gandit cum sa confiste protestul, dar la fel s-au gandit si restul pertidelor, mai serios sau mai putin serios, in sensul escaladarii sau in sensul diluarii si stingerii, de la caz la caz si dupa interesele momentului.

  Cred ca Hrebenciuc a intrat intr-o zona crepusculara falsa in ultimele zilei, nu merita asa ceva dupa cum nu au meritat nici altii inaintea sa, Nastase, Vanghelie, Geoana, Iliescu, Oprescu, si multi altii, stiuti ori nestiuti, mereu asta s-a datorat coabitarii cu presedintele asta al Romaniei si intereselor acestuia, precum si a coniventei din PSD.
  Daca va uitati retrospectiv, niciun alt partid nu si-a indexat atatia oameni de valoare care au slujit exceptional partidul dar nu au convenit la un moment dat intereselor personale si jocurilor aluia.

  Poate ca de acum se va termina cu jocul dublu. Si cu coabitarea asta de rahat. Sau ma rog, se poate coabita si cu rahatul, depinde de stomac.
  Un lucru e cert insa, Basescu o fi fost el candva locomotiva pt ai lui, dar acum este o ghiulea pt toti.

 58. 60 blogideologic mai 18, 2012 la 7:57 am

  Se recunoaşte oficial : Austeritatea nu poate combate criza economică http://www.nytimes.com/2012/05/18/opinion/germany-the-crisis-and-the-g-8.html?hp

 59. 62 santinela mai 18, 2012 la 8:29 am

  MIHAELA draga,Hrebenciuc in planul doi ? Nu te pricepi la politica dar este bine ca esti de buna credinta !

 60. 63 centru mai 18, 2012 la 8:32 am

  Primul lucru pe care Hollande l-a facut a fost sa-l lase pe Sarkozy singur in fata scarilor si sa-i intoarca spatele , cand ceilalti sefi de stat ii conduceau pe fostii presedinti la masina . Intors in Palat Hollande era inconjurat de toti baronii ” socialisti ” , de la Charassse ( replica a lui Charasse intr-un hotel din Libreville – daca nu-mi calcati – spalati costumul intr-o ora ies in pielea goala la receptie ) la Jospin . Nici un reprezentant al altor partide , nici macar de extrema stanga , nu era prezent .
  Bine macar , dupa fenomenala noastra presa formata din studenti ( sau nici macar ) ca avem chipurile ” pile ” la Paris – Moscovici – o paranteza , un delegat la Comintern in anii 1920 din partea ” Romaniei ” se numea Moscovici ( Cominternul care milita pentru eliberarea Ardealului , Dobrogei si Basarabiei de sub ocupatia mosierilor romani – iar din proprie experienta stiu ca descendentii la a doua generatie ai familiilor evreiesti emigrate nu suporta sa li se aminteasca ca stramosii vin din Romania …
  Gest maret al noii puteri – eliberarea sefului terorist al gruparii de extrema stanga ,Actiunea Directa , Rouillan , asasinul presedintelui Renault , Georges Besse

 61. 64 Fragmentarium Politic mai 18, 2012 la 8:34 am

  Intr-un articol din Romania Libera, sub semnatura lui Claudiu Padurean, aflam despre cum otomanii au fost corupti sa cedeze taristilor partea de est a Moldovei. „Cum au „eliberat” ruşii Basarabia în 1812. Acum 200 de ani, la Bucureşti, otomanii cedau ruşilor partea de est a Moldovei, cunoscută de atunci înainte sub numele de Basarabia. Calvarul Basarabiei a început acum 200 de ani. În mai 1812, reprezentanţii corupţi ai Imperiului Otoman au cedat Rusiei ţariste partea de est a Moldovei. Tratativele au avut loc sub ameninţarea unei noi campanii a împăratului francez Napoleon Bonaparte, de care se temeau emisarii ruşi. La început, reprezentanţii ţarului aveau mandat să ceară cedarea ambelor principate româneşti, Moldova şi Valahia, iar Dunărea ar fi urmat să fie graniţa dintre cele două imperii. Pe măsură ce ameninţarea franceză la adresa Rusiei creştea, emisarii ţarişti îşi diminuau pretenţii. Primul pas a fost să ceară doar cedarea Moldovei, apoi au cerut Moldova până la Siret. În cele din urmă, după negocieri intense, graniţa a fost stabilită pe Prut. Însă, dacă diplomaţii otomani nu ar fi fost corupţi de către Rusia, graniţa ar fi putut să rămână pe Nistru, deoarece ţarul nu-şi permitea să se afle în război şi cu Imperiul Otoman, şi cu Imperiul Francez. Aceste lucruri sunt binecunoscute, la fel cum este binecunoscut şi calvarul Basarabiei. Însă cercetări ale unor istorici occidentali arată că anexarea Basarabiei a fost intens pregătită de autorităţile ţariste”.

  http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/cum-au-eliberat-rusii-basarabia-in-1812-264415.html

  Dupa cum se poate constata, coruptia nu cunoaste frontiere sau bariere de timp. In zilele noastre, coruptia a devenit un fenomen profund antinational si antistatal, putand viza inclusiv probleme care tin de atribute fundamentale ale statului sau fiintarea nationala. Patriotismul economic nu se poate exprima in afara celui politic-national, motiv pentru care atunci cand resursele strategice ale unei tari sunt scoase la mezat, partidele nationale si cetatenii acelei tari ar trebui sa se autosesizeze pentru ca pana la a face acelasi lucru cu parti din tara sau chiar cu tara insasi nu este decat un pas. Vanzoleala pe care a provocat-o Basescu cu cedarea de suveranitate (da, cedarea, nu intregirea!) si licitatiile cu strigare ale Guvernului MRU pe ultimele resurse minerale si energetice nationale ramase nevandute sunt inca proaspete in memoria publica.

 62. 65 dlnimeni mai 18, 2012 la 8:47 am

  d’Artagnan: daca nu v-am spus-o, v-o repet. Si puteti verifica, in istoricul blogului. Propunerea cu uninominalul intr-un singur tur am facut-o eu, pe acest blog in urma cu citiva ani, atunci cind noi, comentatorii, analizam un sistem de vot propus de pedelisti si care era tare pe placul dlui Basescu, sistemul de vot iuninominal pe colegii. Ma bucur ca propunerea mea de atunci este pusa in practica astazi. In ceea ce priveste ponderea, nu va ingrijorati: daca dl Ponta mai face 2-3 gafe ( de una am auzit ieri, daca o fi adevarat, nu am verificat stirea), iar dl Rozaliu mai iese mult pe sticla si mai face pe ilegalistul, iar pe partea liberala dl Marga, de exemplu, incepe la externe o chestie asa cum a facut-o el la invatamint pe cind era taranist (fiindca ginere al lui Ioan Ursu a fost si mai in vechime, parca, gresesc au ba?) ei bine, atunci devine foarte posibil ca la 50% popularitate sa iei 25% din mandate si asta daca ai noroc, iar noi sa vedem, acesta e un concept a carei paternitate v-o recunosc, cum dandiaconismul infloreste precum portanta care, scria intr-o carte, e o floare ce infloreste din viteza (expresie care va atrage criticile specialistilor in aeronautica de pe blog). Iar eu ca promit ca ma voi gindi, pentru viitor, la un uninominal cu zero tururi de scrutin. Cum decit sa ne certam mai bine un cintec vesel sa cintam, va propun sa ne amuzam pe seama schimbarii la fata a dlui Preda care, brusc si dintr-o data, a devenit partizanul sistemului electoral german sustinut, pina acum, … de dl Nastase.

 63. 66 dlnimeni mai 18, 2012 la 8:54 am

  d’Artagnan: carui, nu carei, scuze pentru erorile de scriere – si ele infloresc din viteza.

 64. 67 Marian Nicolae mai 18, 2012 la 9:15 am

  Din ciclul :Soriciul gros al Marelui Licurici…

  http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-12279851-ambasadorul-sua-tvr-info-doresc-aflu-motivatia-moratoriului-asupra-gazelor-sist-sua-platim-cincime-din-cat-dau-romanii-pentru-gaze-naturale.htm

  Poate noi dorim sa ne lase-n durerea noastra, sa-si faca valiza si sa paraseasca teritoriul romanesc cu directia Israel.

 65. 68 Marian Nicolae mai 18, 2012 la 9:24 am

  Gitenstein poate sa-si pastreze Visa lu’ Waiver, eventual sa-l intrebe pe Waiver daca nu vrea sa-si ia viza inapoi, caci noua romanilor ne-a cam iessit pe nas democratia de Holywood…

  http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-12279905-ambasadorul-sua-tvr-info-sper-legislatia-referitoare-programul-visa-waiver-schimba-curand-sua-odata-apropierea-alegerilor-este-mai-greu-obtii-adoptarea-unor-legi.htm

 66. 69 Ghita Bizonu' mai 18, 2012 la 10:22 am

  Hm …. iar ignoranta ziaristilor nosti ..

  ea a vorbit de importanţa rousfet

  Parca prin Ciocoii vechi se gasea vorba ruşfet . Nu mai stiu pe unde (Coana Chirita?) se zice de ruşfeturi la o enumerare de „beneficii colaterale”. Asta imi aduce aminte de niste ziaristi care faceau spume la gura zicand de acordurile de la Dayton (localitate romanizata Daitona). Altii ziceau de Ioanina , care e de fapt Ianina (din Conteoe de Monte Cristos si Cosbuc – Fiul Pasei din Ianina) si odata nu mai stiu ce alta stirista numea o localitate toscana in maniera englezeasca.

  Ca avem asa o puszderie de „inteligenti” care au trecut prin scoala ca gasca prin apa si fiindca cunosc ceva engleza trec ddrept destepti. Insa necunoasterea tremenilor romanesti / romanizati ne arata ca ei habar nu au in ce tara traiesc. Si ca unori s-ar putea „lupta” sa „implementeze” apa calda!!

 67. 70 Theodora mai 18, 2012 la 12:05 pm

  Donna Summer a pierdut bătălia cu cancerul.
  Dumnezeu sa o odihneasca!
  She Works Hard For The Money

 68. 71 blogideologic mai 18, 2012 la 12:23 pm

  Dan Culcer : +Pădurile din România dispar. Mai bine de trei hectare de pădure dispar în fiecare oră din România, arată un studiu al organizaţiei Greenpeace, organizaţia cerând Ministrului Mediului şi Pădurilor să ia măsuri urgente pentru protejarea pădurilor. „Studiul Greenpeace relevă că aproape jumătate, mai exact 48,95% din suprafeţele despădurite în perioada 2000-2011 se află în actualele arii protejate. Mai grav este faptul că sunt afectate chiar pădurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase. În comparaţie cu alte ţări din Europa, unde suprafeţele rămase sunt mult mai mici, România are 218.500 de hectare de păduri virgine,” a spus Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace Romania, scrie Ziarul Financiar. Cele mai afectate judeţe sunt Suceava, Harghita, Argeş, Maramureş şi Cluj, mai arată studiul. Suprafaţa forestieră totală despădurită şi degradată, în perioada 2000-2011, a fost de 280.108 de hectare, aproximativ 28.000 hectare pe an. Informația din Gazeta Românească (http://www.gazetaromaneasca.com/images/stories/actualitate2/defrisare.jpg ) nu pune întrebarea: Cine sunt responsabilii și cum poate fi oprită distrugerea? O punem noi, dar nu avem mijlocele unei intervenții economice sau politice. Există partide care au în atenție catastrofa ecologică. Ce fac «directorii de conștință»?+ http://asymetria-anticariat.blogspot.com/2012/05/padurile-din-romania-dispar-trei.html

 69. 72 d'Artagnan mai 18, 2012 la 12:37 pm

  Victor Ponta trebuie sfătuit cum se face politica de nivel înalt. Calcă în străchini. Nu se poate să ieşi în faţa massmediei cu declaraţii gen:

  “In urma datelor puse la dispozitie de guvernatorul BNR si ministrul de Finante, rezulta foarte clar ca situatia Romaniei este stabila, aflata sub control”
  a declarat Ponta după întâlnirea cu Băsescu, Isărescu, Georgescu.

  Păi dacă Boc şi MRU au făcut dezastru cum de situaţia se prezintă stabilă!?

  Trebui învăţat că trebui să se plângă de greaua moştenire, că el în nici câteva săptămâni a stabilizat ţara şi că guvernele anterioare au au adus ţara pe buza prăpastiei şi USLul, în ultimul moment, a reuşit să evite prăbuşirea. Asta dacă vrea voturi, dacă nu, să spună ce-i trece prin minte. Cam cârlan tinerelul, e cam dus la biserică.
  Ehei, dacă era Nica la microfon… afirma fără să clipească că l-a văzut cu ochii lui pe Boc cum îi fura televizorul din casă.

 70. 73 Fragmentarium Politic mai 18, 2012 la 12:44 pm

  Cutuma pe care ambasadorul Mark Gitenstein ne-o face cunoscuta cu generozitate, la TVR Info, respectiv ca in SUA, odata cu apropierea alegerilor, este mai greu sa obtii adoptarea unor legi, mi se pare a fi una extrem de sanatoasa, care ar putea fi insusita si de catre Guvernul nostru anticipat (iata cum in criza nu numai alegerile pot fi anticipate, ci si Guvernul, eveniment care, desi incurca niste planuri, arata ca democratia functioneaza; mai rau ar fi fost invers). Acest lucru ar da peste cap pretentiile speculative ale opozitiei si ar modera asteptarile nefondate, care cer „minuni” Guvernului Ponta in cele sase luni pana la alegeri, dar nu va inseamna ca cele mai de impact legi nu ar trebui pregatite, in proiect, cu motivatiile si fundamentarile de rigoare, ci ca adoptarea lor ar trebui lasata pe seama noului legislativ, ceea ce va face ca alegatorul sa se gandeasca de doua ori inaintea votului, daca va vrea schimbarea de fond, potrivit noii politici si noii economii, sau balaceala in aceeasi apa statuta, murdar-portocalie. „Uitati-va ce ati lasat in urma voastra!” ar trebui sa fie mesajul USL pentru PDL-UDMR, iar catre electorat, „Votati schimbarea daca vreti sa nu mai fiti apasati si umiliti!”. Deja sub picioarele fostilor guvernanti a inceput sa se adune o baltoaca murdara si urat mirositoare, din primele zoaie care au inceput sa se scurga din fostele hlamide guvernamentale: nu au prevazut in buget bani pentru marirea de salarii in 2012, desi sunt foarte vocali pe invers, nici pentru alegeri, nici pentru intrarea in vigoare a noilor coduri etc., existand pericolul ca, in curand, sa intre cu totul la apa…

 71. 74 blogideologic mai 18, 2012 la 1:23 pm

  armânul Andrei Şaguna, devenit mitropolit al Ardealului, http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/apostolul-modern-al-ortodocsilor-din-ardeal-264414.html , era născut din părinţi aromâni, originari de lângă Moscopole. Trecerea mitropolitului Atanasie la Biserica de la Roma în 1701, în schimbul unor avantaje materiale, a însemnat şi desfiinţarea Mitropoliei Ardealului. Românii ardeleni şi bănăţeni ortodocşi aparţineau acum de mitropolia sârbească de Carloviţ care practica o slavizare intensă. În cartea „Mitropolia românilor ortodocşi din Ungaria şi Transilvania” a lui Ilarion Puşcariu, se arată că mitropolitul Stratimirovici „a guvernat biserica ortodoxă 36 de ani, începând din 1800, punându-şi toate silinţele pentru slavizarea românilor”. Din epoca lui datează cele mai multe nume de familie slavizate la români, mai ales la cei din Banat. „Chiar şi prin circulare se ceruse ca în foaia matricolă tuturor şcolarilor români să li se adauge un „vici” la numele de familie. Au apărut astfel nume ca Iorgovici, Teodorovici, Georgevici, Vasici etc. A trebuit să treacă mai bine de un secol şi jumătate până la reînfiinţarea Mitropoliei, în urma eforturilor neîntrerupte ale lui Andrei Şaguna. Teritoriile româneşti cotropite de Imperiul habsburgic erau divizate în mai multe unităţi politico-administrative: Transilvania era “mare principat”, cu organizare aparte, Banatul, comitatele din vest şi Maramureşul aparţineau de Ungaria, iar “ducatul” Bucovinei era subordonat direct guvernului imperial. Împotriva slavizării, lucrarea pe care a gândit-o în ansamblu Andrei Şaguna a depăşit orizontul timpului său. Ideile lui au continuat să fie duse spre îndeplinire mai bine de un secol de cei care l-au urmat. Andrei Şaguna este primul semnatar al unei petiţii a fruntaşilor români din Transilvania înaintată împăratului de la Viena în anul 1849, prin care solicitau înfiinţarea unui „ducat român”, care să cuprindă pe toţii românii din Imperiul habsburgic, cu administraţie în limba română, şi reprezentare în Parlamentul de la Viena în raport cu numărul locuitorilor. Unul dintre oamenii de frunte români din Imperiul Habsburgic care l-au sprijinit pe Şaguna a fost Eudoxiu Hurmuzachi din Bucovina. Chiar dacă nu s-a reuşit unirea românilor din monarhia austriacă, Hurmuzachi a reuşit să obţină recunoaşterea Bucovinei ca „ducat independent de Galiţia”, cu dietă proprie. Andrei Şaguna vroia să intre şi eparhia bucovineană în cadrul mitropoliei ortodoxe române din Ardeal. Ierarhii sârbi susţineau că „o mitropolie română, dacă s-ar înfiinţa, nu ar putea avea drept asupra episcopiilor din Arad, Vârşeţ şi Timişora, asupra cărora are drept numai mitropolia sârbească, şi cu atât mai puţin ar avea Mitropolia Ardealului dreptul a încorpora eparhia bucovinenă, căci atunci după acestă analogie ar pute reclama românii în timpul cel mai scurt o împărăţie daco-romană”56. Iar saşii n-au fost cu toţii binevoitori faţă de români (precum Ştefan Ludwig Roth). Astfel, unii dintre reprezentanţii saşilor scriau în anul 1850 la Viena : „Consolidându-se în Austria o Românie Nouă, se oblesc şi cărările între ea şi între ţările române de sub turci, şi astfel se va ridica un imperiu puternic Daco-Român”. Iară gazetele ungureşti de la Pesta nu conteneau cu inventarea unor argumente prin care să combată dreptul istoric al românilor de a avea mitropolie, fapt care alimenta motivaţiile împăratului de la Viena pentru a respinge demersurile lui Andrei Şaguna. Eforturile lui Andrei Şaguna trebuiau să-i atragă şi pe episcopii ortodocşi care de multe ori nu aveau sentimentul naţional dezvoltat, dup o perioadă lungă în care au stat sub ierarhia sârbă. Astfel, Şaguna a trebuit să stăruiască pentr a-l aduce la convingerile sale pe Procopiu Ivacicovici, episcop al Aradului. Acesta, deşi era român, prefera să se roage în limba sârbă şi nu-şi imagina o emancipare a românilor faţă de biserica sârbă. Evident că în viaţa sa, Andrei Şaguna a trebuit să evalueze nenumărate riscuri, costuri de oportunitate, şi pentru a lua decizii a trebuit să facă nenumărate compromisuri. Iar unele dintre acestea, văd, nu sunt iertate nici acum de unii dintre românii ardeleni. Însă Andrei Şaguna era armân, nu uitaţi ! IAceştia păstrau vie tradiţia fârşirotă a luptelor intestine latine (vezi bătălia de la Farsala între Iuliu Cezar şi Pompei cel Mare). În Vechiul Regat, legionarii români din această tradiţie şi extracţie fârşirotă i-au ucis pe I.G.Duca, Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu.

 72. 75 M.Voicu mai 18, 2012 la 1:30 pm

  @dlnimeni, la s-ar-putea-crea-un-minister…,ianuarie 14, 2012 la 10:26pm scria: ”Protestatarii vor sã transmitã – şi transmit! – cã e nevoie de profesionalism în administraţia ţãrii”

  ➡ Într-o dezbatere cu Dl.Doru Coarna pe subiectul izotopi (care pe unii i-a plictisit foarte), la davos-dupã aproape-20-de-ani martie 19, 2012 la 12:19am terminam cu operaţia de purificare din substanţe în echilibru: se separã întâi tot ce se poate forma pentru proprietatea pe care se bazeazã… Cu legãturi prea slabe între ideologie şi ”aleşi”, vor trece toţi la partida care aplicã orice metode. Iatã cã aceastã lungã dezbatere a avut un rol care nu se întrezãrea iniţial, un rol, zic eu, esenţial pentru structurarea opţiunilor – şi electorale.” (vide infra, pentru post rem).
  @ZOE, fii barbata ! mai 17, 2012 la 1:12pm actualizeazã zicala cu dupã rãzboi…: ”A venit în stil basescian sã insulte oamenii care au îngheţat la – 24 C ?”

  …atâţia Teodor şi Theodora, neînfricaţi la noul Arcole, precum consemneazã istoria: „Napoleon himself crossed the bridge with the eagle in his hands.”

 73. 76 Anonim mai 18, 2012 la 3:36 pm

  Ramine de vazut cit din ce spuneti va fi valabil si dupa alegerile din noiembrie.

 74. 77 exasperat mai 18, 2012 la 4:52 pm

  Pe la Dambovita cand mai dati?

 75. 78 dorucoarna mai 18, 2012 la 5:07 pm

  @ M. Voicu,

  Stii, ma gandeam ca pt a nu se intampla asta, Ponta ar trebui sa configureze constitutional peste sistemul politic si economic actual de la noi, un supra-sistem care sa medieze automat, intre politic si economic, pe baza cenzurii reciproce, si care sa aduca un echilibru: nici economicul nu va putea incaleca politicul si sa galopeze economia inspre criza economica finala cand toti banii au ajuns la prea putini sau afara, adica prea multa dreapta, si nici politicul sa nu poata incaleca economicul ducand statul la blocaj institutional, cand nimeni nu mai face nimic de frica de a nu gresi. Substante in echilibru, nu? Aici e la fel, doar ca intai trebuie indus echilibrul din care apoi se pot purifica insii valorosi.
  Trebuie inteles ca din catastrofe (in sens matematic) nu pot iesi decat lideri de circumstanta. Ori, daca o tinem din catastrofa in catastrofa, ies numai astfel de lideri care apoi perpetueaza starea de catastrofa, naturala lor.
  Trebuie indus sistemul de echilibrare automata a societatii, pt ca apoi sa putem spera la segregarea de valori.

  N-ar fi brava? Mie imi plac chestiile care merg singure, odata puse pe pilot automat. Doar ca nu e greu sa apesi butonul cupland pilotul automat, ci este greu pt cel care proiecteaza autopilotul.

  Cred ca ideea asta merita putina atentie si chiar o propunere catre democratiile consolidate ce cauta sa evite crizele, aici…

  Suprasistemul asta ar face ca o tara sa dea in mod natural drumul la tiparnita de bani platind solidar toti, prin scaderea temporara a nivelului de trai pana la nivele acceptabile tuturor, devalorizarea monedei de lucru in raport cu cea de referinta, pt ca apoi, odata depasita criza, sa functioneze invers drenand fiscal surplusul de moneda de pe piata, atunci cand lucrurile capata avantul dorit, convenabil. Nu stiu daca intelegi, dar politicul n-ar putea afecta mecanismul asta, si nici economicul, deci sansa de perturbare e minima. Pe cand asa, iti apare un lider oarecare ce spune si ordona o tampenie impusa sau sugerata, si te-ai dus deadura in bratele FMI.

  Ma mai gandesc. (Bine ca am la ce.)

 76. 79 Ghita Bizonu' mai 18, 2012 la 5:33 pm

  Criza ca mod de utilizare

  Lasand ptr alta data etiologia, tratamentul si preventia crizei economice sa vedem foloasele exploatarii ei ideologice:

  1) ptr “stanga” (un anume tip de stanga … pe care o detest!) criza este buna. Ca cica radicalizeaza masele care se vor rascula ca sa instaureze adevarata societate buna .. (de ex Cambogia lu Pol Pot , unicu caz modern in care s-a renuntat la bani!! Adica la munca salariata inlocuita cu munca fortata in sistem sclavagist!)
  2)ptr “dreapta” finantista si libertariana (adica mai ales profi si alti bugetivori anarho-capotalisti) e buna fiindca prin exploatarea cinica a crizei se mareste supramunca . Adica pui pe unu sa munceasca cat 2 si-i dai eventual, un spor de 25% sa fie fericit ..
  3)ptr “dreapta” PeDeLaca 😮 cazia de a se imbogati sub pretextul crizei . O gestiune aiuristica a resurselor care va fi justificata prin “e criza” in paralel cu cresterea importurilor de Ferari si a ingrassrii conturilor. Adica pe sleau redistributie a venitului national de jos in sus… de la producatori la datarori din clanta cu arncarea raspunderii pe puturosii asitati (care puturosi sunt si creati prin gestionarea “onteresata” a crizei .. cate locrui de munca au fost desfiintate? Cate firme?! Auz? )

 77. 80 Porthos mai 18, 2012 la 6:52 pm

  @ blogideologic

  Ave nea Titus! Ești genial: „Aceştia păstrau vie tradiţia fârşirotă a luptelor intestine latine (vezi bătălia de la Farsala între Iuliu Cezar şi Pompei cel Mare)”.

  PS: în DEX nu am găsit decât varianta „FĂRȘERÓT”. Niște tâmpiți.

 78. 81 Porthos mai 18, 2012 la 7:01 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Dacă cu punctele 1 și 3 sunt în principiu de acord, la punctul 2 nu înțeleg cum ai raționat. Unde găsești matale fraierul care să muncească cât doi? În București e cam deficit de forță de muncă (cel puțin în domeniul în care te lăudai că activezi tu – IT). Așa că dacă încerci să mărești ritmul, îți decolează „fraierul” la concurență și rămâi să fluieri a pagubă.

  Poate vorbeai de stat (locul unde te distrezi matale). Însă nici acolo nu prea am văzut fraieri care să muncească, ci dimpotrivă, șmecheri. Dacă aveau chef de muncă, până acum ar fi lucrat într-o companie privată.

 79. 82 blogideologic mai 18, 2012 la 7:34 pm

  @ Victor V alias Porthos etc, greu cu oamenii din servicii …
  Dar cu fârşiroţi ai stat de vorbă ? Ei ce ţi-au spus ? Hai să te ajut. Uite ce scrie poetul armân Ionel Zeană : „Cremene din Pindul teafar,/Aşchie de fârşirot,/Arde-n zări ca un luceafar/Şi-n oţel turnat, e tot.” Toată balada legionarului rezistent fârşirot este scrisă aici http://www.cerculpoetilor.net/Balada-haiducului-din-codrii-Babadagului_Ionel-Zeana.html Vezi şi http://firsirotu.blogspot.com/ Şi mai sunt multe, multe. Eu personal n-am întâlnit vreodată un fârşirot care să spună că e „fârşerot”. Nu spun că n-ar exista.

 80. 83 M.Voicu mai 18, 2012 la 9:38 pm

  @dorucoarna mai 18, 2012 la 5:07pm, plecând de la exemplul pe care-l discutasem anterior, scrie: ”întâi trebuie indus echilibrul (între politic şi economic) din care apoi se pot purifica inşii valoroşi.
  Observaţi cã strãdaniile noastre patineazã dintr-o cauzã simplã: politicul îşi arogã pretenţia integratoare pe care numai filosofia o are, dar îi desconsiderã instrumentele care sunt din toate ştiinţele (PhD), iar economia a început sã se despartã de naturã prin pretenţia de a crea nevoi, prin finanţe – de a crea bani, şi prin management – de a raporta ”creşteri negative”.
  Politicul trebuie sã însemne prioritãţi stabilite social, dar în deplinã respectare a principiilor economice. Altfel politicul aplicã tabla înmulţirii promisiunilor fanteziste şi tabla împãrţirii obligaţiilor sociale dupã grupele ţintã care-l susţin.
  Referirea Dumneavoastrã la catastrofe (în sens matematic) mi-a fost aproape prin anii ’80; mã atrãseserã ceva calcule şi expresia lui Li şi Yoke: ”perioada 3 implicã haos”, iar dupã 1989 am remarcat adesea exemple în luptele pentru putere.
  Cu ”sistemul de echilibrare automatã a societãţii” şi ”proiectarea autopilotului” îmi amintiţi o şaradã de chimie, când (A)-zice: ştii cã s-a descoperit solventul universal?, la care (B)-întreabã uimit: şi, în ce se pãstresazã ? Dar, Dumneavoastrã cred cã o sã rãspundeţi: într-un câmp, ca plasma 😉
  La întrebãrile serioase, aş propune sã n-o luãm cu Gutemberg cãci banul care nu reprezintã muncã trecutã nu determinã muncã viitoare; par conservator? Am albit aşteptând sã fiu contrazis, dar cum? – când cine ia un avans abia aşteaptã sã uite de treabã !
  Şi eu, ”mã mai gândesc.”

 81. 84 Ghita Bizonu' mai 18, 2012 la 9:55 pm

  W

  intamnplator stiu 2 insi in ionformatica care traf \g tit mai tare .. fata de acu 3 ani . fata de anul trecut. Plus ca vezi matale inteligentule sectorul informatic nu este unicul … si auz din astea si de la altii.
  In rest tu ai obsesii si ata.

 82. 85 Porthos mai 19, 2012 la 6:17 am

  @ blogideologic

  Poate te înțelegi cumva cu Ghiță Bizonu’. Ieri dimineață era ocupat să-l urecheze pe ziaristul care a scris rousfet în loc de rușfet (forma românizată). Dacă ne luăm după ce zicea maestrul, habar nu avem în ce țară trăim.

 83. 86 ZOE, fii barbata ! mai 19, 2012 la 8:54 am

  @Radu,

  Draga Radu, nu m-am gândit nicio clipa ca Dl. în cauza ar fi naiv sau Doamne fereste lipsit de inteligenta ! Dar e posibil într-un anumit domeniu sa nu te pricepi, dar asta nu înseamna sa urasti ceea ce nu cunosti si sa vii sa ironizezi niste oameni care îsi exprima în mod liber opiniile. Nu este singurul care îi acuza pe cei care scriu pe bloguri si îi numeste în mod badjocoritor „postaci”, adica un fel de oameni de nimic, care n-au alta treaba decât sa critice pe unul si pe altul. La fel face si cu cei care si-au lasat casa si-au lasat masa si au venit sa protesteze în Piata Universitatii precum si în alte locuri ale tarii . În loc sa le poarte respect, pentru ca pâna la urma de acolo a început totul si gratie acestor proteste, acum dumnealui,
  poate sa scoata capul si sa critice !
  Eu însa ma gândesc la altceva, probabil ca stimatul domn vrea sa transmita ca, pe viitor, eventualele proteste nu vor fi luate în seama si vor fi bagatelizate, eh niste unii acolo care n-au treaba acasa ! S-ar putea ca de data asta, talpa tarii sa nu mai suporte cu atâta stoicism datul la gioale si sa fie mult mai „efervescenta”.
  Noroc ca exista un Victor Ponta, pe care îl admir si îl respect – nu de azi de ieri – si caruia îi acord încrederea mea în tot ceea ce face si am convingerea ca nu ne va dezamagi si nu va permite ca oamenii simpli sa mai fie abuzati de putere ca pâna acum !

 84. 87 ZOE, fii barbata ! mai 19, 2012 la 9:11 am

  @Radu,

  Vai… îmi cer scuze, ti-am atribuit o replica pe care nu mi-ai dat-o ! Din graba si nebagare de seama, am crezut ca tu mi-ai raspuns, de fapt imediat sub postarea ta, mi s-a adresat cineva care avea nickul scris cu puncte” …………” de aici confuzia. Eh, nu e prima data la mine, am mai facut gafe pentru ca sunt cam abramburica, hahaha !
  Sper ca ma ierti !

 85. 88 ZOE, fii barbata ! mai 19, 2012 la 9:27 am

  @nastase,

  Cu tot respectul, nu credeti ca cineva ar trebui sa-i dea o mâna de ajutor Sibillei, ca sa nu fie sfâsiata de acolitii lui Frunzaverde, pentru motivul ca
  a avut curajul sa arate adevarul si sa militeze pentru dreptate ? Sau trebuie sa aibe „soarta” Ioanei D’arc în stil modern ?!

 86. 89 Ghita Bizonu' mai 19, 2012 la 5:29 pm

  Porthos alias W

  pai vezi ca stii? Hanar nu aveti in ce tara traiti!
  D’alde tine veniti cu exemple din alte parti si doriti sa le aplicati aici. Partea si mai proasta este ca habar nu aveti nici cum este in alte parti! Lomabul este cestuia cea mai simpla care va arata „defazarea”. Adica voi „performati” cetei ce in engekza inseamna „a face ceva” (de ex sa „permformezi” stergerea prafului de pe toba!) insa voi va ganditi a castiga (un concurs) , a inregistra o performanta samd. Voi iecsplicati ca voi faceti „retail” care cica ar fi superior insa voi vindeti lucruri la mana a 2a (telali sau urmati pe taica Lazar) voi „implementati” apa calda samd. In faot voi suntei urmasii „aparatciki” care intoduceau „hozarasciotu” si sapca cu 8 colturi care cica erau revolutionare fata de palaria bunicilor vostru care inventau „furculitionu”.
  Misteru este unu singur : cum naiba reusiti sa va pozitionatimin fruncea bucatelor?!


 1. 1 Hollande si revirimentul democratiei orizontale | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 16, 2012 la 9:20 pm
 2. 2 Perspective sumbre asupra bunăstării României. « Popateapa's Blog Trackback pe mai 17, 2012 la 4:44 pm
 3. 3 Doua citate despre libertate. Ce parere aveti? « Motanul Incaltat Trackback pe mai 18, 2012 la 3:35 am
 4. 4 Cu doua zile inaintea unui nou termen de judecata in dosarul Trofeul Calitatii, Adrian Nastase vine la The Money Show | Blogul lui Radu Soviani Trackback pe mai 21, 2012 la 10:17 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat asta: