Crestin-democratii germani sunt infranti in alegerile locale

Rezultatele alegerilor din Renania de Nord-Westfalia reprezinta probabil cel mai elocvent mesaj al electoratului european impotriva politicilor de austeritate. Dupa ce, saptamana trecuta, in landul Schleswig-Holstein, crestin-democratii au obtinut cele mai slabe rezultate din istorie, alegerile din Renania de Nord-Westfalia confirma masivele probleme de legitimitate ale proiectului de dezvoltare economica bazata in exclusivitate pe adoptarea masurilor de austeritate.

Crestin-democratii nu au fost votati decat de 26% dintre alegatori, un nou minim istoric, (in opozitie cu cele 36% dintre voturi primite la alegerile anterioare), in timp ce social-democratii au primit nu mai putin de 40% dintre sufragii si vor forma cel mai probabil, alaturi de verzi, coalitia de guvernare la nivel local. Alegerile sunt importante din trei motive: in primul rand, ele confirma problemele masive de legitimitate ale actualelor politici economice si in spatiul german, nu numai la nivel european.

In al doilea rand, alegerile locale confirma dificultatile politice cu care crestin-democratii Angelei Merkel se confrunta in prezent – pentru moment, cancelarul pare incapabil sa diminueze decalajul dintre propria popularitate, pe de o parte, si cea a politicilor impuse si  popularitatea CDU, pe de alta parte.

Nu in ultimul rand, desi alegerile confirma legitimitatea proiectului social-democrat si necesitatea unor politici sociale si economice alternative, nu trebuie omis din calcul faptul ca alegerile reprezinta al patrulea succes electoral consecutiv al „piratilor”, care capitalizeaza in mare masura dificultatea stangii traditionale de a isi extinde mesajul si propunerile de politici publice in randul tinerilor si la nivelul spatiului virtual.

Alegerile locale din Germania confirma astfel lipsa majora de credibilitate si de legitimitate a proiectului de austeritate, care pare sa-si fi atins limitele naturale. Pentru alegatorii britanici, francezi, germani sau italieni devine din ce in ce mai clar ca politicile sociale consistente nu sunt incompatibile cu cresterea economica, pe care, dealtfel, austeritatea nu a reusit sa o genereze. Faptul ca tot mai multe state europene se reorienteaza catre mesajul stangii prefigureaza potentiale schimbari politice importante in politicile economice si sociale continentale.

17 Responses to “Crestin-democratii germani sunt infranti in alegerile locale”


 1. 1 Gabriela Savitsky mai 14, 2012 la 6:17 pm

  Bate un vânt „stângaci” peste Bătrâna Doamnă…
  E şi firesc, în fond, după autocraţia doamnei Merkozy. La început i-a dispărut sufixul „-ozy”. Uneori, cuvintele nu rezistă fără sufixe.
  Alternanţa democratică, bat-o vina! Mai pleacă PNL-ul din ALDE, oare, în condiţiile acestea?

 2. 2 Marian Nicolae mai 14, 2012 la 6:45 pm

  Nu cumva acest lucru a fost prevazut, astfel incat lucrurile sa mearga pe calea gandita dinainte???

  Vreau sa spun ca este clar ca nu poti prosti pe toata lumea din Europa, drept pentru care oameni vor alege opozitia.

  Toti sunt satui de atata austeritate care aduce un pic cu un genocid generalizat… nu mult, doar un pic…

  Ca veni vorba, oare ce cauta Ducele de Kent in Romania???
  Am vazut ca si-a luat niste potcoave proaspete, chiar calde…
  Oare fierarii anglo-saxoni nu mai stiu cum se fabrica???
  Miram-as…

  Sau a venit sa-si vada noii supusi???
  Dar pe noi ne-a intrebat cineva daca vrem sa ne supunem???

 3. 3 George Ban mai 14, 2012 la 7:00 pm

  Nu poti pretinde voturi de la votantii pe care i-ai saracit. Asta e democratia! Daca mai vrem sa o avem! Daca nu, Stalinii sunt pregatiti…

 4. 4 Karakas mai 14, 2012 la 10:23 pm

  Dl Iliescu a rostit recent niste adevaruri, despre FMI, si despre resurse, care il onoreaza ca roman si ca om de stat. Sigur, el poate rosti mai usor cind nu e la pupitrul de comanda. Dar treptat si dl Ponta si alti politicieni romani ar trebui sa spuna lucrurilor pe nume.

  Am vrut toti capitalism pe paine, fara sa stim ca odata intrati in „club”, suntem poate mai putin liberi decit pe vremea sovieticilor. Aia macar au mai si contruit cite ceva pe unde au ocupat. Cu ce ne-au ajutat „partenerii strategici”? Nu puteau sa ne ajute la inceput cu ceva tehnologie in domeniile unde puteam fi competitivi, sa avem si noi o economie romaneasca functionala, sa ne sprijine efectiv sa ne dezvoltam? Sa le vindem noi pantofi si confectii si mincare, si sa cumparam de la ei automobile si de ce nu si un avion militar? Nu, ei ne-au obligat sa platim biletul de intrare falimentind prin privatizare tot ce se putea (cu concursul lacomilor nostri), ca sa poata sa ne cumpere pe mai nimica, ca asa se face cu natiunile mici si fara putere care vor „libertate”. Si apoi, ca sa simtim ca le apartinem, ne-au pus sa luam imprumuturi de la institutiile lor, in moneda lor. Si si-au pus regimuri papusa care sa dea cu biciul pe spatele poporului cind ii e foame (Boc e exemplificarea cea mai buna). Ca sa muncim voiosi pe plantatiile lor de sclavi, globalizate. Asta e pretul…

  Acest tip de lacomie si exploatare trebuie stopat. Prin politica, prin religie, prin orice metoda. Austeritate? Da, dar doar pentru bogati, pentru toti „capitalistii” care au jefuit natiuni timp de decenii, de la Reagan incoace, care au acumulat bogatii nemasurate si nemeritate, prin inginerii financiar-bancare, dar si printr-o forma de coruptie institutionalizata la nivel global. „Modelul Wall Street”. UE trebuie sa spuna „Nu!” acestui model impus de regimurile de dreapta, in speta tableta Merkozy si sa revina la o forma acceptabila de economie sociala.

 5. 5 Draghi Puterity mai 14, 2012 la 11:51 pm

  Ar mai fi de adaugat si niste aspecte legate pe candidati.

  Candidatul Uniunii Crestin Democrate, Röttgen, protejatul Angelei Merkel, i-a enervat pe multi germani cand in martie, din postura de ministru al mediului, impreuna cu liberalul Rössler, ministru al economiei, a taiat masiv din garantiile acordate pentru cei care isi puneau panouri fotovoltaice pe acoperis sau construiau centrale fotovoltaice. Miscarea a fost perceputa ca un favor facut lobby-ului celor patru mari concerne producatoare de energie din Germania, in dispretul celor aproape un milion de mici producatori de energie ecologica.

  Colac peste pupaza, cu cateva zile inainte de alegeri, la un talk-show, Röttgen mai face o gafa impardonabila afirmand ceva de genul: „din pacate (!) la alegeri decid alegatorii, nu partidul cine ajunge seful landului”.

  Hanelore Kraft, castigatoarea alegerilor din partea social democratilor, e in opinia mea mult peste media partidului din care face parte, iar rezultatul bun obtinut se datoreaza atat charismei cat si seriozitatii cu care si-a facut treaba.

  De asemena, tot in opinia mea, germanii sunt mult mai putin afectati de masurile de austeritate decat alti europeni, si chiar cand sunt tind in marea lor majoritate sa le accepte destul de usor dupa cum s-a vazut si in evolutia salariilor din ultimii ani. Frica de inflatie este atat de adanc inradacinata in cultura germana incat austeritatea e considerata raul cel mai mic. Cu toate acestea, se pare ca banca federala a Germaniei semnalizeaza din ce in ce mai clar ce de ce le e frica germanilor, nu vor scapa.

 6. 6 Andrei Cosmin mai 15, 2012 la 12:29 am

  Din programul de guvernare al viitorului presedinte SUA, Mitt Romney:

  “Multiple factors contribute to America’s faltering performance. But a major part of the problem over successive presidencies, and one that the Obama administration has sharply exacerbated, is the regulatory burden on the economy. Regulations function as a hidden tax on Americans […]”

  Trebuie sa intelegem si noi aici in Romania atunci cand altii mai destepti decat noi spun ca obligatiile, interzicerile, controalele, amenzile, taxele, hartiile, drumurile catre ghisee si birocratia inutila au adus societatea romaneasca in starea de BULLSHIT in care vegeteaza astazi.

  Noi nu suntem in stare sa creem un sistem sigur si autonom decat daca ii atasam 10.000 de hartii, interziceri si obligatii.

  Dar iata ca vin americanii si spun: “INTERZICERILE SI OBLIGATIILE SUNT WRONG, APASA ASUPRA SOCIETATII”.

  Sper ca mesajul acesta sa ajunga la cat mai multi dintre cei care sunt azi la putere (adica noi) si sa ne facem un obiectiv din a indrepta greselile pe care altii le-au facut inaintea noastra.

 7. 7 romanasii mai 15, 2012 la 10:05 am

  Masurile de austeritate au adus doar tensiuni si convulsii sociale. Nu a dat roade nicaieri. Dreapta a dat gres, vom vedea ce va face stanga.

 8. 8 Gavrila mai 15, 2012 la 11:29 am

  @Andrei Cosmin
  lumea a cam obosit sa asculte comanda la SUA dupa criza mondiala pe care a creat-o in mare parte. Cat despre republicani, sunt in cel mai bun caz ca strutul ce-si ascunde capul in nisip, desi ma tem ca de fapt ei stiu bine ce fac – guvern numai pentru interesul oligarhilor, cu prostimea la un razboi-doua, intre doua cozi la Social Security/free soup.
  Miscarea spre stanga in Europa e de bun augur, nevenind o zi prea devreme. Cat despre ‘regulations’, lipsa lor a dus la dezastrul pentru care platesc cei mai multi oameni ai planetei – ca deh!, pierderile se socializeaza/nationalizeaza.
  Statul trebuie sa-si reintre in atributiuni si responsabilitati si sa guverneze in interesul national, definit de cei mai multi.
  Caracterul social nu poate fi negat, caci economia se desfasoara in societate, de catre membrii ei, deci pentru binele acestora.
  Destul cu capitalismul desantat si trufas ce inrobeste omenirea.
  Go PSD!

 9. 9 Fragmentarium Politic mai 15, 2012 la 12:01 pm

  Totusi ar trebui sa remarcam faptul ca Germania este singura tara din UE care in trimestrul I s-a inscris pe crestere economica, ce-i drept, firava (o,5%), dar, oricum, peste asteptari si in contrabalans cu „spectrul” generat de amenintarea iesirii Greciei din zona euro. Aceasta ar putea fi partea plina a paharului guvernarii Merkel, care ar putea sa creasca sau sa scada pana la alegerile parlamentare din 2013. Ramane de vazut. Comparativ, Franta pare a fi foarte aproape de a cadea in groapa celor 50 de miliarde de euro care o vor costa prin dezeuroizarea greceasca, ceea ce va pune presiune pe startul presedintelui socialist Hollande. La fel si cu Guvernul Ponta, pentru care „greaua mostenire” nu este deloc o marota, avand in vedere recesiunea tehnica in care a reintrat Romania in trimestrul I (mai este nevoie de vreun audit, pentru a intelege cat de grav au subrezit rozatoarele PDL fundamentele economice ale tarii?!). Ceea ce ma nedumereste este ca si nemtii si britanicii ne lauda pentru continuarea politicii economice agreate prin programul cu FMI, CE si BM, desi ne-a indatorat pana peste cap, dar crestere, ioc (sic)! Nu-mi pot ascunde suspiciunea ca in spatele acestor „laude” stau niste interese foarte pamantene pendinte de marii creditori, investitori si agentii de rating occidentale. Ceea ce observ, si fac acest lucru cu ingrijorare, este ca Zona Euro si UE s-au transformat in niste factori de risc pentru Europa de Est, implicit pentru Romania. Cat de viabila mai este directia pe care tot mergem, taras-grapis, de ceva vreme?! Si cand imi pun aceasta problema o fac nu numai in termeni economici, ci si geopolitici…

 10. 10 Socrate mai 15, 2012 la 1:06 pm

  “Alegerile locale din Germania confirma astfel lipsa majora de credibilitate si de legitimitate a proiectului de austeritate, care pare sa-si fi atins limitele naturale.”. Bine spus. Parerea mea cum de s-a ajuns la solutia austeritatii. Cred ca este rezultatul politicilor de dreapta practicate de toate statele, care au aplicat sloganul fals “ Statul este cel mai prost administrator “ si au privatizat in draci, militand pentru statul minimal, redus la un administrator al taxelor incasate. Sectorul economic de stat a fost redus si minizat, economia si cresterea economica au devenit dependente aproape exclusiv de sectorul privat. Conform conceptiilor liberale, de dreapta, pentru stimularea cresterii economice s-au redus taxele si impozitele pentru firme si intreprinzatori la un nivel nesustenabil pentru functionarea statului si pentru buget, ceea ce a dus la deficit bugetar cronic. Statele au acumulat an de an datorii, ajungandu-se la cifre aberante, de ex. Italia cu datorie publica de 120% din PIB ( Germania, Franta 83% din PIB ). Politicile de austeritate inseamna, in viziunea dreptei, austeritate in special pentru salariati ( saracire in masa ) si alte masuri de stimulare a mediului privat ( alte scaderi de taxe si impozite pentru firme ). Dupa mine, in loc sa tot stimuleze mediul de afaceri ( rezultatele se vad ), statul ar trebui sa se reimplice direct in economie, investind, chiar pe credit, in firme si companii de stat, creatoare de valoare adaugata (sursa de venituri la buget ) si de locuri de munca. In cazul Romaniei, domeniile prioritare pentru investiii de stat ar trebui sa fie resursele minerale ( care ar trebui sa fie monopol de stat ), agricultura, energia, constructia si reparatia de drumuri. Evident, toate privatizarile, chiar partiale, trebuie stopate.

 11. 11 Socrate mai 15, 2012 la 3:19 pm

  O declaratie dezamagitoare, cel putin pentru mine, a lui Victor Ponta „O să avem creştere economică şi locuri de muncă doar din zona privată, şi vă spune asta un social-democrat. O să avem un program de reducere a numărului de taxe inutile care duc la birocraţie şi corupţie ….”. Doar din zona privata ? Suna a dreapta 100%. Am serioase indoieli ca in urma reducerii taxelor si a birocratiei, investitorii straini vor da navala si se vor bate pentru a asigura reindustrializarea Romaniei si a crea un milion de locuri de munca. Cat despre capitalistii Romaniei, ei prefera sa investeasca aproape exclusiv in masini,elicoptere, avioane, castele, imobiliare. Ce stiu insa sigur este ca investitorii straini isi vor continua navala ca sa cumpere paduri si pamant agricol. Cred ca guvernul ar trebui sa asigure un echilibru intre sectorul de stat si sectorul privat, echilibru distrus de privatizarile, de dragul privatizarii, la presiunea celor interesati – grupuri de interese interne si mai mult externe.

 12. 12 Doru Coarna mai 15, 2012 la 4:47 pm

  @ AN si ceilalti colegi,

  aveti grija sa nu faceti greseala fatala privind austeritatea: austeritatea este buna, dar aplicata cu cap! Nu poti pretinde austeritate nevoiasilor, in timp ce le construiesti telegondole si piscine, pute imediat!

  Deci nu incepeti sa luptati contra austeritatii, ci contra austeritatii cea anapoda, asa cum au facut dreptacii, din lacomie si parsivism, in toata Europa. Acum ei platesc, dar vor plati si cei de stanga daca nu inteleg diferenta! Deci atentie!

  Am mai spus, omul simplu are un simt al banului cu mult mai dezvoltat decat politicienii, in mare parte din cauza lipsurilor uzuale care l-au silit sa invete sa dramuiasca mai bine, in timp ce politicienii au, cand guverneaza, perioade cand resursele le vin fara efort… Astfel,magariile cu investitiile nu mai merg, nici cele cu locurile de munca si nici cele cu resursele naturale instrainate.

  Daca USL vrea sa se decridibilizeze definitiv, sa incerce…

 13. 13 analist mai 15, 2012 la 7:41 pm

  @nastase,doru coarna
  Ar fi senzational ca risipa banului public sa inceteze.Ar fi incantator sa vad cum fiecare ordin de plata pentru diferitele lucrari publice trece prin filtrul cinstei, onoarei si inteligentei economice. In felul asta valul ce ameninta europa va fi cu mult diminuat. Din pacate, nu suntem nici germani nici japonezi,si nici macar romanul care a fost in echipa ce ne.a salvat anul trecut de Elenin, nu poate aduce fluxul de bani necesar Romaniei( e o legenda desigur chestia asta ca si laserul romanesc din 68 :))). Deci, dragi colegi de blog fie ca furtuna ce ameninta Europa sa fie doar un foc de paie…Nu vad insa pe nimeni stresat dintre politicienii nostrii de chestia asta…sa stam asa de bine economic si sa nu vad eu bine deloc?
  cu bine,
  analist

 14. 14 ZOE, fii barbata ! mai 16, 2012 la 8:04 am

  @Gabriela S…,

  Pâna nu dispare si „prefixul” Merk, nu se spagre buba în UE . Se pare însa ca va cadea cu succes stimabila Anghela – asa îi zice pe „namtestie”.
  Pe la toti mai cade câte un tartor, numai la noi se tine strâns legat de craca !

 15. 15 Porthos mai 16, 2012 la 9:09 pm

  @ Socrate

  Abia astăzi am văzut comentariul dumneavoastră. Mie îmi scăpase această declarație. Cred că m-am grăbit să-l judec pe Victor Ponta.


 1. 1 Fetele noastre – cele mai bune la Gimnastica!! « Motanul Incaltat Trackback pe mai 14, 2012 la 10:57 pm
 2. 2 1989… « Motanul Incaltat Trackback pe mai 14, 2012 la 11:57 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: