Lansarea cartii lui Thierry de Montbrial

Ieri, a fost lansata  cartea lui Thierry de Montbrial, „Jurnal romanesc”, publicata la Editura Rao. O carte despre Romania, vazuta prin evenimente si intalniri cu personalitatile politice  si academice ale anilor de dupa 1990.

Autorul, director, de multi ani, la IFRI – Institutul Francez de Relatii Internationale – membru de onoare al Academiei Romane, fixeaza repere temporale ale vietii politice romanesti prin prisma contactelor sale, intalniri cu toti presedintii si premierii din acei ani.

L-am intalnit in nenumarate randuri, la Bucuresti sau la Paris, de-a lungul acestor 22 de ani. Multe din aceste intalniri sunt mentionate si in jurnalul sau. O personalitate puternica, un specialist in strategii globale dar si un om de cultura. O prezenta charismatica, de care ma leaga multe amintiri placute. Mi-a facut placere sa-l reintalnesc la lansarea cartii sale, prin intermediul Clubului Romania si al lui Marius Stoian, in prezenta a numerosi invitati, la Clubul Diplomatic din Bucuresti.

48 Răspunsuri to “Lansarea cartii lui Thierry de Montbrial”


  1. 1 Ghita Bizonu' mai 11, 2012 la 9:48 am

    Pe marginea acuzatiei de plagiat adresata lui Mang
    Ma rog se pare ca acuzele sunt “pe bune”.
    Insa este curios cum se sesiseaza asa de urgent o multime de “specialisti” gen Razvanel de la Harvard specializat in predat limba engleza si fost sef la AVAS
    http://www.sfin.ro/articol_5832/pustiul_de_la_avas_stie_economie_cat_un_profesor_de_engleza.html (apropos ce merite fac ca un june de 25 de ani sa devina director AVAS?!)
    cica ercetator la Harward (ce? In ce cercetare?! In filozofie ?! In politica? )Apropos oare
    din “Educational Background – American Foreign Policy Harvard University Extension School, War in the 21st Century Political Institutions an Analytical Survey School – reiese cumva activitate de cercetare sau ca a audiat niste cursuri?!) se baga unde cercetatori atestati din domeniul informaticii zic “lasa-ma ba ca ma doare mintea!!” (normal fiindca astia nu se preocupa de criptare!!) si tipa uite dovada. Si culmea se pare ca se potriveste ..
    Nu vi se pare ciudat?
    Unu care se mira ca Mang a scris ecuatii diofantice (?) (adica ce tampenie este asta?!) fara sa observe ca in lucrarea din care s-a inspirat Mang se tot vorbeste despre ecualtii diofantice (ma rog nici io nu stiu termenu .. s-ar putea ca si unii profi de mateoftica sa se mire .. insa io m-am zgait – ca mata!- in texte)

    Sau nu este ciudata viteza cu care percuteaza un cercetător postdoctoral al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice de la Universitatea Al. I. Cuza din IașI?! Comtetent baiat si asta – poa la discutat despre ce o fi fost inainte capitalismu’ sau marxismu’? Iasi facultatea aia cu umanistu care se dadea doctorm conducea doctorate da nu era doctor nici macar cu plagiat! Iasi facultatea aia care a legendat pe MRU ca mare carturar al neamului …
    Marele expert Vlaston ?!
    Ce tir de baraj! Si ce diversitate de autori si ce diversitate de acuze bazate pe texte obscure (si uneori ce obscuritate si mate incurcate in demonstratie!)…
    Asta chiar este interesant .

    In rest ce sa va zic. Textele lui Mang sunt cam “inspirate” din “gros”. Dar ati auzit cumva ca “cartile se scriu din carti” ? Asta este – dupa cate stiu o situatie comuna in domeniu (si am fost in domeniul calculatoarelor … mic si nespecialist da’ pe locu de fumat se auz multe! D’aia diretectorii scoliti in vest doresc sa nu se fumeze in firme!). Nu va bazati la prea multa creativiatte de la ai nostri specialisti. Insa nu uitati – fata de domeniile in care nu stralucesc stele Contributors m Hotnews, Ziare.ro si Criticatac , domeniul informaticii a produs multui specialisti care au ajuns sa lucreze in posturi importante de la mari firme de specialitate! Chiar daca au invatat de la niste profesori la fel de “creativi” precum Mang (prin 70 se zvonea ca marea inteligenta a unuia dintre cei mai apreciati de la Politehnica statea intr-un curs al unui celebrissim specialist amerloc prof univ nu stiu pe unde. . Juma din elevii sai au ajuns sa fie proiectanti de integrate in SUA!! Tot de pe locu de fumat..)

    Si mai dragut este niste … ce? se indigneaza ca Mang, ca Beuran s-au “inspirat” cam prea mult “uitand” ca in domeniile lor (filozofeala, datu ca parerea samd) reputatiile se cladesc pe rezumate si povestiri despre ce a zis nu stiu ce celebritate a domeniului …. plus referinte cu ghiotura de te intrebi daca astia pot sa ceara o ciorba de burta si o bere de capu lor fara referinte la Aristarc. Baieti destepti da’ numa pe aici pe Bahlui, Dambovita, Somes .
    Sa va explic : domeniile tehnice – inclus – medicina depind enorm de “baza materiala”. Sansele ca zi in Romania sa mai faca careva activitate de cercetare sunt spre zero… asa ca “normele” se fac conspectand . Ca cam ce fac si umanistii nostri indignati (mai ales aia cu studii politice si jurnalistice) care ei ei isis creaza reputatia povestind despre cum e “afara” (cel mult traducand!), fara a indrazani sa emita o opinie proprie vreodata!
    Insa asa cum zic calculatoristii romani au ceva cerere pe “afara”. Si medicii romani . Adica scoala asta compunsa din Beurani si Mangi … cum vreti voi sa ziceti este cat de cat recunoscuta in afara! Prin elevii ei …
    Si as mai observa ceva . In Criticatac auctorele iesean (coleg cu MRU si un impostor dovedit!) scrie [lin de idignare:
    Vi-l puteți imagina [pe Mang!]închizându-și telefonul mobil, poruncind servitoarei să spună tuturor nepoftiților că „domnul profesor nu e acasă” sau „conașul lucrează, nu primește azi”? Chiar vi-l puteți imagina pe domnul Mang așezat în tihnă la biroul din umbra cabinetului său, adâncit în lectura unui tom masiv?
    Suntem in anul de gratie 2012 AD, anul 54 de la proclamarea RPR , anu 22 al ce-o fi fost in 89 , autorul este nascut in 1976 , insa “imageria” sa sociala ramane interbelica si isi inchipuie scene ca in romanele lui Cezar Petrescu, Ionel Teodoreanu sau ca in piesele Omul cu Martzoaga , Escu, Titanic Vals si e nitel mai prafuit decat Jocul de-a vacanta sau Ultima ora. (Normal . E de la iasi , oprasu ce il dacu pe iomchipuitu MRU)
    Si ptr final imi place cum torti astia ne asigira ca chinzi si niponi regreta gestu impardonabil prin care …
    Ete na niponii si chinezii regreta !!!?
    Regreta ce? Ca au plagiat, copiat , furat la greu decenii de-a randul ce cercetau, proiectau si faceau altii ?!
    PS ptr PSD dom tov Nastase ia geana la baietii de pe Criticatac. E un pic cam “nefiabili” . Ori e prosti si pun botu’ – nu este de mirare ca daca nu au citatu corespunator din Arendt, Heideger sau Lancan e pierduti! – ori se bășesc din solidaritate intelctuala cu MRU, Cotoi si Preda. Sau fac rost de un ban ca vine vacanta si chiar daca la Nessebar e mai ieftin berea tot pe bani e!!

  2. 2 Socrate mai 11, 2012 la 12:29 pm

    @Ghita Bizonu’ * Ai dreptate. La atac impotriva lui Mang au sarit toti neavenitii ( portocalii sub acoperire ) din toate partile, neaveniti care habar nu au de domeniul tehnic ingust de care se vorbeste.
    Un vechi banc academic spune “ daca te inspiri dintr-o singura sursa, se numeste plagiat ; daca te inspiri din doua surse, se cheama lucrare de sinteza ; daca te inspiri din mai mult de doua suse, se numeste lucrare originala “. Din pacate, asa cum spui, se pare ca acuzatiile sunt “ pe bune “ si portocaliii o sa marcheze un punct. Catalin Baba, fostul ministru al invatamantului, si el cu o groaza de bube in cap, iese la atac in numele PDL-ului, dandu-i un ultimatum lui VP, si fiind foarte deranjat de solutia corecta a lui VP – sa recurga la un for independent – Academia Romana -, in loc sa astepte decizia Consiliului National de Etica din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica ( numiti in 2011 de ministrul Funeriu ). Greu cu deportocalizarea asta.

  3. 3 Theodora mai 11, 2012 la 12:35 pm

    A inceput campania electorala pentru alegerile locale din 10 iunie


    Aproape sigur blogul meu nu va participa la acesta campanie.
    Unii candidati nu au nevoie.
    Pot sa castige si daca pleaca o luna de zile in concediu.
    Altii, care au nevoie ca aerul de sprijin in online, nu sunt interesati.
    De fapt nu ei, consilierii lor nu sunt interesati.
    Imi plac candidatii respectivi, am incredere in ei si imi doresc sa castige dar
    nu pot sa fac bine cu forta.

  4. 4 Doru Coarna mai 11, 2012 la 2:07 pm

    @ Ghita,

    ecuatiile diofantice sunt cele cu solutia (solutiile) numere intregi, si de regula sunt enuntate explicit.

    Eu cunosc multe exemple de scriere a cartilor din carti, nu-i gresit daca autorul rezolva altfel problema. daca insa se copiaza la vigula si nu se aduc macar consideratii personale noi, este plagiat. In definitiv, stiinta este aceeasi pt toti. Gandeste-te ca de cate ori rezolvam triunghiul dreptunghic si nu-l amintim pe Pitagora dar ii folosim formula, dpdv juridic plagiem… Daca-l amintim, nu.

    Oricum, ce vrei, deschizatori de drum sunt putini.

  5. 5 Karakas mai 11, 2012 la 3:24 pm

    „Bine ati venit in Capitalism!” si „Va jupuim si inainte sa munciti si dupa!”, ar fi trebuit sa fie scris pe pancartele de la tirgul de joburi din Bucuresti, unde organizatorii au vindut bilete, ca la Circul Foamei. Nu e de ajuns ca oamenii aia nu au locuri de munca, sunt multi tineri si disperati, dar e musai sa profitam de pe urma nenorocirii si suferintei lor. Ca sa nu uitam ca suntem parte a regnului animal „capitalist” unde caine maninca pe caine (doar de la prietenii americani vine zicala „dog eat dog”), si omul pe om.

    Mie asta mi se pare subiect politic, unde USL poate veni cu o reglementare care sa interzica plata pentru bilete la tirgutile de locuri de munca.

    http://www.mediafax.ro/social/reportaj-someri-penalizati-cu-taxa-pentru-ca-isi-cauta-de-munca-9616616/

  6. 6 blogideologic mai 11, 2012 la 6:23 pm

    Dan Culcer : + Ascult câteva comentarii în actualitate difuzate pe blogul unui activist și gânditor politic radical : Alain Soral, în trecere de la stânga spre dreapta. Folosește o perifrază foarte expresivă « predatorii nomazi», cu referință la speculanții financiari de genul lui Soros, cei care sunt pe cale să falimenteze țări și să construiască imperiile Noii Ordini Americane. Citesc azi «Les racines nazies de l’Union européenne». A se vedea și Annie Lacroix-Riz : „L’intégration européenne”. Merită să cugetăm încă o dată la asemănările totalitarismelor, mai mult decât la deosebiri, în ciuda «nuanțelor» pe care un ideolog evreu, de genul lui Michael Saphir, ar fi vrut să le impună, pro domo sua.+ http://jurnalulunuivulcanolog.blogspot.com/2012/05/alain-soral-in-trecere-de-la-stanga.html

  7. 7 victor2011 mai 11, 2012 la 7:13 pm

    Domnule fost prim ministru poporul acesta al meu din care fac parte a reusit ca in doua decenii din mijlocul anilor 60 pana in 1989 sa construiasca o tara , cu o industrializare completa care trebuia doar retehnologizata . Si sa nu ne ascundem dupa degete ati fost membru al partidului comunist . Poate ca la fel cum au facut chinezii era necesar sa avem o tara cu doua sisteme fiindca romanii sint parasutisti le place sa sara din avion chiar fara parasuta daca se poate sa simta golurile absolute. Poate ca este necesar un om care sa dea cu biciul in noi sa ne trezeasca fiindca fortele politice ale tarii nu au nici un fel de raspuns la directiile in care o ia tara . Atat politicienii, conducatorii, toti factorii de raspundere au preferat in sinea lor sa fie cat mai bogati si sarantocii sa moara de foame cred ca asta este sistemul de gandire. Bogatie pentru ce? In fata lui Dumnezeu din cate stiu te duci fara nimic fiindca se pare ca singura chestie palpabila este o cutie de lemn sau bronz sau aur depinde de gusturi si o groapa de 2 pe 3 . Si sufletului chiar nu prea -i pasa de chestiile alea din simplul motiv ca nu le mai simte . Asa incat de ce se alearga dupa bogatiile efemere cand daca ti-ai ales o functie publica pentru serviciul public sau daca esti om de afaceri ar trebui sa construiesti nu sa distrugi. Pai care popor este cuprins de nebunie de dementa ca altfel nu pot spune sa isi puna pe butuci tot ceea ce a insemnat infrastructura, care putea fi retehnologizata, putea fi concesionata, privatizata si monitorizata sau naiba stie in cate feluri putea fi facuta rentabila . Dumnezeule mare si bun este absolut imposibil ce se intampla cu tara asta parca sintem toti niste cretini. Cretini ca nu facem nimic ca de obicei si cretini fiindca in momentul x+1 cand copii nostrii ne vor blestema ne vom pune mainile in cap . Dar daca am fost cretini 20 de ani putem sa fim si alti 20 sau in urmatorul secol .

  8. 8 blogideologic mai 12, 2012 la 5:57 am

    Mihai Eminescu: „Dar creditul statului e sus, ni se zice. Să nu se uite cum că încă aveţi ce vinde. Mai sunt de vândut trupurile de moşii ale statului, mai e de vândut dreptul de-a le cumpăra; mai sunt de vândut încă multe din România din câte strămoşii au păstrat. Şi, daca ne veţi întreba care e împrejurarea ce inspiră străinătăţii încredere în solvabilitatea statului român, vă vom spune asemenea care e. Din ce în ce elementele naţionale sunt substituite prin cele străine; siguranţa că România devine un simplu nume pentru a însemna colonii din centrul Europei lângă Dunăre, siguranţa că poporul nostru nu mai e în stare de a-şi recâştiga vreodată pământul patriei sale din mâini străine, pe această siguranţă că viitorul e al lor în această ţară, ei creditează guvernului”. (Mihai Eminescu, În numărul său din urmă…, Timpul, 1 decembrie 1882, în Opere, vol. XIII, Ediţie critică întemeiată de Perpessicius, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1985, pag. 232)

  9. 10 blogideologic mai 12, 2012 la 7:25 am

    Alexandrin MOISEEV : “În 1812 începea calvarul Românilor dintre Nistru și Prut. Aserviții Moscovei au refuzat acum să voteze pentru ca ziua de 16 mai să fie declarată zi de doliu național pentru românii autohtoni din Moldova de Est. Ziua de 16 mai este o zi tragică pentru toți românii dintre Nistru și Prut. Ce s-a întâmplat la 1812 ? La acea vreme, Imperiul Otoman și Imperiul Țarist erau două puteri care se războiau. În urma acelui război, țariștii și otomanii au ajuns la comun acord să semneze un tratat de pace. Tratatul de pace a fost semnat pe 16/28 mai 1812 la București, în hanul agentului rus Manuc Bei. Tratatul avea 16 articole publice și două articole secrete. Prin articolele 4 și 5, Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus un teritoriu de 45.630 km², cu 482.630 de locuitori, 5 cetăți, 17 orașe și 695 de sate, (conform cu recensământul ordonat de autoritățile țariste în 1817). Au trecut în componența Imperiului Rus ținuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ținutului Iașilor și Bugeacul. Autoritățile țariste au denumit în 1813 noua regiune ocupată “Bessarabia “. Cedarea de către Imperiul Otoman a părții de răsărit a Moldovei s-a făcut cu încălcarea tratatelor în vigoare și a dreptului internațional (valabil în epocă), deoarece Moldova nu era provincie turcă. Actul de anexare a Basarabiei de către Imperiul Țarist a fost unul fraudulos, deoarece încălca practica internațională, cu toate normele de drept existente la moment. După cum vedem, tratatul de Pace se aseamănă prin conținut și acțiune foarte mult cu Pactul Ribbentrop-Molotov. Ambele tratate aveau puncte/protocol secret, prin care țările semnatare își revendicau un teritoriu ce nu le-a aparținut de drept niciodată. Din 1812 și până în present, Rusia își revendică acest teritoriu, chiar dacă unii consideră acest teritoriu ca țară independentă. Chiar dacă, la început, țarul Alexandru I a încercat să câștige simpatia noilor supuși prin asigurarea unor condiții de dezvoltare autonomă a provinciei, în scurtă vreme s-a trecut la reorganizarea Basarabiei ca gubernie, populația fiind supusă politicii de rusificare, efectul rusificării se poate observa astăzi în Moldova de Est. În acești 200 de ani, locuitorii autohtoni au fost omorâți, deportați, înfometați, s-a recurs la cele mai barbare modalități de-a deznaționaliza populația. Foametea, deportările, deznaționalizarea, lipsirea populației de dreptul a se ruga și a învăța în limba maternă, acestea sunt efectele “eliberării” care atât de tare este trâmbițată astăzi la Chișinău de ce care sunt angajați pentru a continua politica de rusificare. Unirea este scăparea. Din păcate, Dumnezeu ne-a oferit un colț de rai și conducători trădători. România trebuie să depună tot efortul ca Unirea celor două state românești să devină realitate cât mai curând posibil. O eventuală federalizare a Republicii Moldova va duce la instalarea Rusiei pe Prut și de acolo mai e puțin până la Putna mult dorită de ei. România trebuie să ia în calcul că tot mai des apare idea creării unei Moldove a lui Ștefan ca stat, indivizi cu asemenea planuri sunt pe ambele maluri ale Prutului, aici este mâna rusului. Unirea ne va face mai puternici, mai mulți. Pentru toți trebuie să fie clar, Basarabia este România.” http://moiseevalexandrin.wordpress.com/2012/05/11/in-1812-incepe-calvarul-romanilor-dintre-nistru-si-prut/

  10. 11 blogideologic mai 12, 2012 la 7:32 am

    Cristian Preda: „Dacă Ponta acceptă să fie însoţitorul lui Băsescu, coabitarea poate arăta decent la UE” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/cristian-preda-daca-ponta-accepta-sa-fie-insotitorul-lui-basescu-coabitarea-poate-arata-decent-la-ue-263685.html

  11. 12 blogideologic mai 12, 2012 la 7:42 am

    Ion Iliescu: „Daniel Constantin trebuie să se detaşeze de Dan Voiculescu. Guvernul României nu trebuie să mai admită funcţionarilor organismelor internaţionale să se mai substituie Guvernului. Funcţionarul internaţional să îşi facă numai datoria lui de funcţionar. El vine de fapt să discute cu reprezentanţii Guvernului, nu să iasă în public şi să dea lecţii guvernanţilor. Noi am avut relaţii cu FMI-ul şi înainte, însă niciodată reprezentanţii FMI-ului nu ieşeau în public să facă declaraţii şi să dea indicaţii. Discutau civilizat cu reprezentanţii guvernului, cu ministrul de Finanţe, uneori îi primea preşedintele ţării, la asta se limita prezenţa lor. Trebuie învăţaţi şi funcţionarii acestor instituţii să aibă un comportant civilizat, de respect faţă de Guvernele cu care au de a face.” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/iliescu-daniel-constantin-trebuie-sa-se-detaseze-de-dan-voiculescu-vezi-ce-spune-fostul-presedinte-despre-relatia-guvernului-cu-fmi-263749.html

  12. 13 Marian Nicolae mai 12, 2012 la 8:41 am

    Buna dimineata domnule profesor,

    Trebuie sa recunosc ca de ceva timp incoace ”ma muncesc” cateva intrebari as zice eu, destul de pertinente:

    1.Ce cauta dl. Theodor Paleologu in PD-L ?

    2. Care este rolul acestuia in piesa care se joaca de cativa ani in aceasta trista tara basaraba, pentru a-l cita pe un adevarat roman?

    3. De ce domnia sa, ca un intelectual rasat si monarhist care se respecta, nu face parte din PNL?

    4. Oare bunicul domniei sale, dl. Mihail Paleologu ar fi multumit de miscarile politice pe care le face nepotul sau, sau s-ar rasuci in mormant de durere???

    5. Cat timp a predat la universitatea din Boston, oare de catre cine a fost contactat si in ce scop???

    6. De ce l-a decorat MS Mihai I Regele Romaniei, stiind ca face parte din PD-L, partid care nici nu vrea sa auda despre restaurarea monarhiei in Romania???

    7. Nu cumva dl. Theodor Paleologu est un vrai faux cul ???

    Sant bucatele de informatie care ne lipsesc cu desavarsire din acest puzzle al politicii care se poarta chiar in tara noastra…

    Cautati raspunsuri la intrebarile de mai sus si veti avea sansa sa descoperiti o alta fata a politicii romanesti, sau mai bine zis care se poarta pe teritoriul roman, dar NU de catre romani…

  13. 14 Razvan Orasanu mai 12, 2012 la 8:47 am

    Draga Bizonule, „Razvanel”, cum ma botezi s-a autosesizat dupa conferinta de presa a lui Boc. Speranta mea era sa dau de pamant cu onorabilul, credeam la inceput ca este o acuzatie falsa, dementa cum au mai fost : Blejnar cu taxele lui Ponta si contractele Rovinari, etc. Nu a fost sa fie – doi cercetatori mi-au confirmat ca lucrarile le apartin- unul mi-a incercuit cu rosu, din proprie initiativa, paragrafele cu pricina. In rest, vi se pare ciudat ca sunt la „Harward”. „Succesuri” ! 🙂

  14. 15 Razvan Orasanu mai 12, 2012 la 8:49 am

    PS. Salut aparitia cartii, articolul de fata al dlui Nastase si astept sa cumpar volumul cand revin in tara, peste trei saptamani. Ar fi interesant, dle Nastase, sa faceti un top 10 al cartilor in domeniul diplomatiei care considerati ca ar trebui citite de publicul larg. Cu stima.

  15. 16 Marian Nicolae mai 12, 2012 la 9:08 am

    Reprezentantii FMI isi depasesc cu larghete limita de responsabilitate…pentru a fi diplomat in exprimare…
    Domnul presedinte Ion Iliescu are perfecta dreptate aici:

    Ion Iliescu: Spargerea sistemului energetic national in bucatele, cu conducere separata, a fost o greseala / Cred ca trebuie sa rediscutam acordul cu FMI
    de Red.

    http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-12229620-ion-iliescu-guvernul-romaniei-nu-trebuie-mai-admita-functionarilor-organismelor-internationale-mai-substitutie-guvernului.htm

    „Cred ca s-a facut o greseala prin spargerea sistemului energetic national in bucatele cu conducere separata […] Noi avem un sistem pus la punct, de ce trebuie sa il faramitam? De ce a trebuit sa il impartim? Mi se pare nerational. De aceea a aparut si categoria aceea de intermediari, baietii destepti. Asa se fac afaceri”, a declarat presedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, vineri seara la B1TV. Liderul social-democrat a argumentat ca ar trebui deschisa o dezbatere pentru a vedea cum poate fi refacuta „entitatea comuna a sistemului energetic si nu faramitarea lui si privatizarea asta pe bucatele. Acestea nu sunt rationale” dupa care a atras atentia ca o problema similara poate fi observata si in cazul CFR.

    Alte declaratii facute de Ion Iliescu:

    Improvizatia guvernului a parut cam brusca. Nu urmaresc activitatea curenta de partid, cred ca nici Ponta n-a avut timp sa se consulte cu conducerea de cadre pentru alegerea ministrilor. Nu stiu de unde a aparut propunerea Corinei Dumitrescu, pentru Mang nu erau probleme, deci a fost o surpriza aparitia scandalului.
    Victor Ponta a lipsit ieri din tara si nu cred ca a fost o actiune premeditata sa nu-i raspunda la telefon lui Mang.
    Trebuie o munca mai serioasa in pregatirea candidatilor pentru diferite functii. Acest incident trebuie sa reprezinte o invatatura.
    Imi place cum a inceput Ponta, arata maturitate, e o schimbare rapida in bine si constat cu placere o evolutie interesanta, pozitiva in abordarea problemelor si in modul de lucru.
    Despre conflictul de interese de la Ministerul Agriculturii: Eu sper ca Daniel Constantin prin raspunderea pe care o are sa manifeste un act de independenta si sa se debaraseze de amprenta lui Dan Voiculescu.
    Masura brutala de reducerea salariilor cu 25% a dus la nemultumirea populatiei fata de PDL. Nicaieri in toata Europa, nici macar in Grecia, asemenea masuri nu s-au luat.
    Asumarea raspunderii de catre USL reprezinta un avantaj pentru pregatirea alegerilor. Toata structura administrativa putea sa prezinte slabiciuni. USL nu-si permite sa nu faca corect toate operatiunile.
    Guvernul Romaniei nu trebuie sa mai admita functionarilor organismelor internationale sa se mai substituie Guvernului. Functionarul sa isi faca datoria de functionar. Vine sa discute cu reprezentantii Guvernului, nu sa iasa in public si sa dea lectii guvernantilor.
    Noi am avut relatii cu FMI-ul si inainte, insa niciodata reprezentantii FMI nu ieseau in public sa faca declaratii si sa dea indicatii. Discutau civilizat cu reprezentantii guvernului, cu ministrul de Finante, uneori ii primea presedintele tarii; la asta se limita prezenta lor. Trebuie invatati si functionarii acestor institutii sa aiba un comportant civilizat, de respect fata de Guvernele cu care au de-a face.
    Eu cred ca este valabila pentru noi si astazi cand se pune problema unor privatizari necesare, multe din ele chiar necesare, un avertisment pentru tarile fost comuniste. Este vorba despre o noua moda – privatizarea ca scop in sine, privatizarea solutia miracol modernizare, eficientizarea economiei etc.
    Trebuie privit ca un instrument pentru a eficientiza niste activitati si nu un scop in sine.
    Pentru fiecare asemenea obiectiv (n.r. de privatizare) trebuie deschisa o dezbatere publica. Trebuie facute niste analize, discutate toate consecintele.
    Trebuie evitate niste fenomene de coruptie si aparat interesul national. In ceea ce priveste marile infrastructuri, cu atat mai mult. Acum se pune problema privatizarii sistemului energetic national sau parti ale lui.
    Cred ca s-a facut greseala prin spargerea sistemului energetic national in bucatele cu conducere separata.
    Noi avem un sistem pus la punct, de ce trebuie sa il faramitam? De ce a trebuit sa impartim? Mi se pare nerational. De aceea a aparut si categoria aceea de intermediari, „baietii destepti”. Asa se fac afaceri.
    Ar trebui deschisa o dezbatere nationala in legatura cu ceea ce e rational si ce nu e rational de facut ca sa refacem entitatea comuna a sistemului energetic si nu faramitarea lui si privatizarea asta pe bucatele. Acestea nu sunt rationale.
    Si CFR-ul merita o privire mai atenta, si acolo vor sa privatizeze pe bucatele.
    Infrastructura CFR a fost lasata de izbeliste, nu se mai fac de vreo 20 de ani investitii, viteza comerciala a coborat la jumatate fata de cea dinainte de razboi. In Europa se mareste viteza, in Franta TGV-urile au devenit dominante. Asta a insemnat o consolidare o infrastructurii care sa admita trenurile de mare viteza. Asta e singura cale de a face din calea ferata un instrument modern. Altfel e compromisa.
    Sa nu lasam lucrurile sa mearga sub impulsul unor porniri spontane.
    Eu cred ca trebuie sa rediscutam acordul cu FMI. S-au acceptat niste lucruri fara sa se judece.
    Sunt posibilitati sa mentinem un anumit echilibru in economie in aceste sase luni.
    Sunt doua directii majore care trebuie sa insoteasca aceasta crestere economica din ultimul trimestru al anului: acest final de an sa consolideze situatia de stabilitate si relansarea cresterii economice – a incurajarii intreprinzatorilor proprii din sectorul industriei si relansarea agriculturii etc.
    Trebuie o strategie speciala pentru relansarea agriculturii romanesti si incurajarea micilor proprietari pentru a se reuni, a se relansa, pentru a construi impreuna niste structuri eficiente.
    Despre uninominalul pur: Este initiativa Ponta – Antonescu insa are la baza referendumul presedintelui Basescu. Mie nu imi place nici una, nici alta (initiativa Ponta-Antonescu si propunerea lui Traian Basescu). Eu prefer sistemul pe care l-am avut (sistemul proportional). Era mai democratic: o prezentare mai ampla a candidatilor, o posibilitate mai mare de alegere.
    S-a facut referendum ca sa se mearga pe un asemenea sistem uninominal.
    Nu vreau sa dau judecati rigide, fiecare are ratiunea lui cand face niste propuneri. Personal nu sunt de acord cu asa ceva si as prefera sistemul vechi, dar presedintele Basescu a lansat ideea si a bulversat lumea.
    Problema UMF Targu Mures: Sunt doua lucruri aici. Prima chestiune, in legatura cu UDMR-ul. UDMR-ul a avut o anumita optiune si de aceea a spus Ponta dupa aceea ca este bine ca UDMR-ul sa fie in Opozitie. Este logic si firesc sa se instaureze un sistem civilizat de dialog intre Opozitie si Putere.
    In al doilea rand, in ceea ce priveste Universitatea, acolo a fost o actiune abuziva a fostului Guvern. Decizia Guvernului curent este legala si democratica.
    Am apreciat modul in care Victor Ponta a evoluat si in munca de partid si cand a preluat presedintia partidului, felul in care si-a asumat formarea Guvernului. La vremea respectiva ma gandeam ca este un risc.
    Relatia cu Crin Antonescu: Lucrurile s-au corectat in mers. Am apreciat virtutile lui de orator, din Parlament.

  16. 17 epolitikon mai 12, 2012 la 9:19 am

    @AN

    Postez o parte dintr-un mesaj postat pe blogul altui parlamentar cu care am onoarea sa dialoghez virtual.

    Gasiti si promovati pe criterii non-politice, pentru ca exista, profesori cu CV-uri agreate la nivel international, care au facut doctorate adevarate la universitati adevarate, care chiar participa la congrese si grupuri de lucru unde si-au creat un renume international, nu tot felul de gioarse universitare care se fac de ras doar prin simpla propunere.

    Stiu, e neplacut sa discutam lucruri serioase…
    Va multumesc.

  17. 18 blogideologic mai 12, 2012 la 9:49 am

    Transcendenţa tehnologică +Dosarele X. Experimentul lui Coandă din Munţii Ciucaş+ http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/dosarele-x-experimentul-lui-coanda-din-muntii-ciucas-263630.html Este vorba de prezenţa românului Henri Coandă în transcendenţa tehnologică, iar nu în aşezarea industriei constructoare de avioane reactive. Am văzut, cu indescriptibilă încântare, chiar avionul schiţat de Henri Coandă “zburând” în filmul anime ‘Howl’s Moving Castle’, al cineastului japonez Hayao Miyazaki. Născut la anul 1941 în familia unui fabricant din industria aeronautică, Hayao Miyazaki cunoaşte bine albumele avioanelor vechi şi neobişnuite, din care selectează. Printre ele se afla şi avionul cu jet reactiv construit efectiv de românul Henri Coandă. În patentul franţuzesc cerut de Henri Coandă în anul 1910, avionul său era prezentat ca un ‘turbopropulseur’. Iar în descrierea noutăţilor prezentate de inventatori la salonul aviatic din 1910 la Paris, jurnalele descriau motorul avionului Henri Coandă ca pe o ‘turbină cu sucţiune’.

  18. 20 MIHAELA mai 12, 2012 la 2:42 pm

    @ Socrate
    La topicul „Efectul Bilbao” pana aici v-ati schimbat parerea. Acolo vorbeati despre un plagiat dovedit, aici spuneti:”.. solutia corecta a lui VP – sa recurga la un for independent – Academia Romana…”.
    Pai daca era un plagiat dovedit (in opinia dvs) de ce sunteti de acord cu solutia corecta a lui VP? La ce v-ar mai putea folosi concluziile Academiei Romane, daca, dup dvs., plagiatul a fost dovedit.
    Sau poate n-o fi chiar asa de „dovedit”?

  19. 21 Ghita Bizonu' mai 12, 2012 la 3:02 pm

    “Draga” Orasene Razvan

    In primul rand trebe sa iti zic ca confimarea unuia ca un text ii apartine nu este suficient. In cazul de fata trebuia sa verifici si unde era docomentu lu’ Mang. (Eu am verificat.. se sustine .. ) Ca si io pot sa iti fac tie bucata cu un dococment in domeniul fizicii cuantice – sper ca esti de acord ca habar nu ai despre domeniu asta (nici eu! Da’ pot cut paste!!).
    Oricum din ce scrii pe aici habar n-ai deespre cum se fac trebile nici cele oficiale si, deci, nici cele “negre”.
    In al doilea rand trebe sa iti zic ca articolui tau pe contributori era de o stralucitoare obscuritate … mi-a trebuit ceva timp sa inteleg ca niponu nu copiase pe chinez sau invers.Conform “metodei” tale (adica fara!!) te pot face plagiator si in domeniul “stiintelor militare” sau al cancerului.. sau al carui domeniu doresti (de prefrerans unu in care nu poti fi banuit de pricepere! Totusi te rog nu-mi cere fotogarafie cu tine obtinand victoria in CM de fotbal din 1938 ca nu ma pricep la Photoshop!)
    In alta ordine de idei : cv urile mai trebuiesc si actualizate! Apropos ce e aia “Harvard University Extension School” ? Ce fel de studii? In dat din gura sau ceva serios gen Harvard Business School? Cerceatator in ce?
    In plus ia zi : ce justifica un post de sef la AVAS , rang de ministru la 25 de ani? Precedentu lu Pit tanaru? Sau „Lecteur en anglais” pentru divizia de Business School a facultatii HEC School of Management din Paris, Franta. ? (ca si eu am lucrat peste 30 de ani intr-un intitut de cercetari in domeniul calculatoarelor insa asta nu ma face specialist! Am fost doar un auxiliar … al unora care chiar se pricepeau insa mai erau si niste cobtabili, portari etc). Tu raspunde la intrebarea asta! Ca rezulatele .. e destul sa dai un “search”….

    Cat despre „Razvanel” care inteleg ca te-a suparat. Era o aluzie la o varsta cam juna la care ai ajuns la cele mai inalte onoruri. Ei bine, afla ca situatia este inevitabil “remediabila”, din pacate. Asteapata vreo 20 de ani … si daca voi avea norocu sa traiesc pana atunci s-ar putea sa imi replici cam acru ca totusi esti mult mai tanar decat mine! (mi s-a intamplat si mie:”nene la zapada aia mare din 53 nu aveam decat un an!!”)

  20. 22 MIHAELA mai 12, 2012 la 3:15 pm

    @ Socrate
    Ca sa nu imi imputati si o regretabila greseala de redactare, ma grabesc sa o corectez: „De la topicul…” in loc de „La topicul…”. Scuze! Am vrut sa-mi incep comentariul cu :”La topicul Efectul Bilbao aveati alta parere…”, m-am razgandit pe drum si am uitat sa fac necesara corectura.
    De, memoria este de gen feminin si te lasa cand nu te astepti.

  21. 24 blogideologic mai 12, 2012 la 3:26 pm

    Dan Culcer :+Extrag dintr-un recent interviu acordat de Stelian Tănase, aceste rânduri despre Mihail Sebastian : «În urma lecturilor de la Arhive, la ce concluzie ați ajuns cu privire la „misterul“ lui Sebastian?Misterul Sebastian este, în primul rînd, misterul acestei piese: cum de s-a păstrat secretul asupra numelui autorului. Teatrul e indiscret, plin de zvonuri, de bîrfe. Chiar și atunci, la Capșa se făceau pariuri legate de cine e autorul. În ceea ce privește Arhivele, am cercetat tot ceea ce se putea, inclusiv dosarul șoferului care l-a lovit (a fost judecat și condamnat doi ani). A circulat ideea că a fost asasinat. Lumea era exasperată, nu putea să creadă că e posibil să mori într-un mod atît de stupid, un scriitor atît de important să moară lovit de o mașină, doar pentru că cel care o conducea era neatent, avea viteză mare, iar el nu se uita pe unde trecea. Lumea avea acest sentiment de frustrare, atunci au apărut tot felul de scenarii cum că ar fi fost asasinat. Ipoteza care a circulat în anii ’90, lansată de Mira Moscovici, fata lui Ilie Moscovici, care a fost șeful Partidului Socialist, a fost că Sebastian a fost omorît din ordinul unor șefi ai Serviciilor Speciale. Eu am dat și în film și am scris și pe blogul meu despre acest scenariu, dar rămîn la ipoteza unui accident, pentru că nu avem proba că, dincolo de speculații, unele foarte precise, ar fi fost altceva decît un accident. Dar trebuie să luăm cu titlu de inventar și scenariul asasinării sale, și aici trebuie precizate cîteva lucruri: era apropiat de Pătrășcanu, Belu Zilber, cel mai bun prieten al lui Pătrășcanu, era văr primar cu Mihail Sebastian; Mihail Sebastian a fost implicat clandestin în apariția României libere – știa ce se punea la cale la Palat și lucra ca, pe 24 august, să apară primul număr al României libere. Ce înseamnă asta? – știa, de prin mai-iunie, că pe 24 august urma să se întâmple ceva. Există și o notă că ar fi scris o broșură numită Armata Roșie, am căutat-o la Academie, dar n-am găsit-o [ se pare că există și a fpsy semnalată din alte surse. Notă DC]. În luna septembrie, Mihail Sebastian a părăsit redacția României libere, în momentul în care nu s-a mai ocupat de ea Lucrețiu Pătrășcanu, în casa căruia fusese (există și o poză celebră cu ei la munte, la schi), revista fiind preluată de Grigore Preoteasa, iar echipa Pătrășcanu e dată afară. Pleacă și Sebastian, pentru că el nu vrea să facă politică, este evident, nu avea nimic de politician în el, dar fusese de partea lui Pătrășcanu, pentru că, să nu uităm, era evreu și fusese persecutat, era clar ce atitudine putea să aibă. Cert e că s-a aflat cine e adevăratul autor al piesei și, poate ca semn al unui destin tragic, foarte mulți oameni legați de piesă au murit dramatic. În ziua de 24 august, a murit Soare Z. Soare, împușcat sub podul Băneasa, în momentul în care voia să părăsească Bucureștiul. Șoferul nu s-a oprit la somația unei patrule, iar un glonț a intrat prin parbriz și l-a ucis pe loc. Interesant e cu cine era în mașină, un agent britanic. Ștefan Enescu, persoana sub numele căruia se ascunde Mihail Sebastian, prietenul său de la liceul din Brăila, fusese șeful de Cabinet al lui Mihail Muruzov, șeful Serviciului Secret. Belu Zilber era un agent sovietic, fusese și judecat pentru spionaj. E un cerc foarte misterios în care se învîrte Sebastian și care ne permite să formulăm anumite ipoteze. Toți erau băgați în povești de putere, de politică, mai puțin Sebastian (¿ întrebarea mea? DC), care era un singuratic, un om pe care nu-l văd aderînd la un grup, indiferent de orientare. În lumea literară nu avea o gașcă, avea cîteva prietenii personale, dar niciodată nu a fost considerat omul cuiva.» http://www.observatorcultural.ro/Destinul-post-mortem-al-lui-Sebastian-a-fost-unul-bun*articleID_26208-articles_details.html + http://jurnalulunuivulcanolog.blogspot.com/2011/11/extrag-dintr-un-recent-interviu-acordat.html

  22. 25 Ghita Bizonu' mai 12, 2012 la 3:31 pm

    Oameni care ” se merita” si oameni care nu ” se merita”

    Io sunt un om care care nu se „merita”.
    Pe contributiors postul meu (cam acid) la adresa lui Orasanu razvam , fost secretar de stat la 25 de ani (om care care se „merita”, dovada fiindc postul ocupat!) a fost taiat.
    Orasanu ae ribrica ca „se merita” . Si vine si aici sa ma „puna la punct” . Adica a dat si el un search Ghita Bizonu’. Dupa ce a taiat.

    Pe criticatac sunt citat („cum scrie domnul Ghitza Bizonul intr-un comentariu citit pe e-mail) î”. Interventiile mele sunt in stadiul Comentariul așteaptă să fie moderat. De 2 zile.

    Adica in modul intelctual din anii 90 .. camnd nu avreau dreaptul la opinie decat cei care nu erau „bizoni”.

    Asta ma face sa ma scarpin din nou dupa ceafa privind unele optiuni ale lu’ Ponta …, care isi pune crediibilitatea in slujba unor oameni care ” se merita” (Mang si madama precedenta, Leonas si Rus).Gen regretatu’ – nu de mine ! – Harabula ….

    *regretatu’ – ca disparitie de pe blog, In rest sa fie sanatos si sa isi mance pensia „nesimtita” (Grasa! de parlamentar!!) fara a iesi prea repede „din sistem , pe cale naturala” cf dorintei PDLaste)

  23. 26 blogideologic mai 12, 2012 la 4:30 pm

    Mircea Popescu, propuneri pentru Ministerul Afacerilor Externe : +În activitatea Ministerului de Externe se constată o serie de deficienţe şi aspecte nu tocmai pozitive: •Politica externă românească, printr-o diplomaţie de improvizaţie, este reactivă, adică are un răspuns limitat şi ezitant faţă de provocările internaţionale. •Diplomaţia românească are o prezenţă sporadică şi nesemnificativă în susţinerea populaţiei româneşti basarabene şi a Chişinăului lăsat singur la discreţia Moscovei. •Comunităţile românilor de pretutindeni sunt supuse procesului de politizare, prin aceasta creindu-se o stare suplimentară de desbinare. De aceea, se propun următoarele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii de politică externă: 1. Formularea urgentă a unei “Doctrine a vecinătăţii apropriate” pentru definirea unei zone de siguranţă şi interes naţional. 2. Definirea şi implementarea principiului “Diplomaţiei în tandem“ între Bucureşti şi Chişinău. Avantajele sunt multiple, deoarece nu numai că vor demonstra comunităţii internaţionale comunitatea de interese dintre cele doua spaţii româneşti, dar vor da şi semnalul că România, ca stat membru NATO şi UE, oferă certe garanţii şi devine sponsorul necondiţionat al Chişinăului. 3. Înfiinţarea unui “Departament pentru Relaţii Speciale cu Republica Moldova” în cadrul Ministerului de Externe cu scopul coordonării relaţiilor diplomatice, analizării şi atenuării/rezolvării problemelor populaţiei româneşti, gestionarea acordării cetăţeniei sau reacţia rapidă la orice fel de schimbări care pot afecta relaţiile bilaterale. 4. Instituirea funcţiei de “Trimis special al Ministrului de Externe“, un “Goodwill Ambassador”, de preferinţă o persoană din spaţiul privat, purtător al unei “scrisori de acreditare” din partea Ministrului de Externe. În această calitate, va putea solicita întrevederi oficiale, va realiza contacte atât în mediul politic cât şi civic, va transmite şi recepţiona semnale din diverse segmente politice, civice şi populare ale societăţii basarabene. Formula prezintă avantajul flexibilăţii şi eficienţei fără a implica “de facto” responsabilitatea guvernului, spre deosebire de aceea a unui reprezentant guvernamental însărcinat cu o agendă fixă şi acţionând într-un cadru de acţiune oficial, deci rigid. Asemenea “trimişi speciali” sunt frecvent folosiţi sub diverse forme şi pot fi amintiti, Bruce Jackson, consilier special al Administraţiei Bush pentru extinderea NATO, sau chiar Dmitri Rogozin*, trimis special al Preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, la fel ca şi diverşi alţi “Ambasadori de Bunăvoinţă” care au avut şi au roluri importante de influenţă, datorită autorităţii pe care le-o asigură guvernele respective. 5. Depolitizarea “Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni” este o necesitate absolută pentru restabilirea încrederii între guvern şi comunităţile românilor de peste hotare şi pentru o mai bună abordare şi întărire a relaţiilor bilaterale, nu pe bază de subordonare şi corupere politică, ci pe bază de parteneriat şi cooperare inclusiv legislativă printr-o reprezentare corectă parlamentară. La conducerea DRRP este indicată numirea unei persoane din spaţiul civic, neimplicată politic.+ http://asymetria-anticariat.blogspot.com/2012/05/mircea-popescu-propuneri-pentru.html *Dacă te uiţi mai atent, este cam greu să spui despre Dmitri Rogozin că ar fi un “Ambasador de Bunăvoinţă” ; Dmitri Rogozin este pur şi simplu un sol nemilos al Moscovei imperiale.

  24. 27 blogideologic mai 12, 2012 la 4:56 pm

    Richard Branson a venit să ceară nişte gologani în România http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/richard-branson-catre-tinerii-antreprenori-romani-urmati-va-visurile-263641.html Analiza LCA (Life Cycle Analysis) arată că Virgin Galactic va produce un impact distrugător asupra mediului.

  25. 28 Radu mai 12, 2012 la 5:58 pm

    @Ghita, blog, dlnimeni si poate si altii

    Impostura este impostura si nimic nu o poate scuza. Cele 4 articole pe care si-a pus numele Mang nu erau nici recenzii, nici vulgarizare a stiintei, nici alte lucruri ci pur si simplu articole in care trebuia prezentata o cercetare originala. Ca majoritatea articolelor stiintifice exceptie facand cele unde scrie explicit : „Review” sau ceva asemenea. Nu trebuie sa fii nici academician nici doctor in cibernetica sa compari doua articole sa vezi daca sunt identice. Pentru ca asta e in cazul lui Mang: copiere cuvant cu cuvant !
    Dar nici daca ar fi retinut doar ideile si ar fi scris cu cuvintele lui nu ar fi fost altceva decat impostura ! Nu redescopera nimeni teorema lui Thales intr-o revista de cercetare matematica; cel mult intr-un manual scolar !
    Si daca un student de-al lui ar fi decis sa copieze fiecare cuvintel dintr-o revista japoneza si el a acceptat sa-si puna numele tot sarlatanism este domnule dlnimeni ! Nu e o scuza, e o circumstanta agravanta. Iar faptul ca multi cercetatori accepta sa puna numele unor oameni care nu s-au obosit sa le citeasca si sa le inteleaga lucrarile stiintifice arata doar cate compromisuri nedemne s-au invatat romanii sa faca. D-voastra domnule dlnimeni ar trebui sa fiti primul care sa nu acceptati un impostor sa devina ministru printre altele si al Cercetarii !
    Nu mai sunt oameni ca Nenitescu, ca Titeica sau ca Iorga in Romania ? Nu mai exista valori reale ? Oameni care nu incearca sa para altceva decat sunt, care sa-si publice lucrarile de cercetare ORIGINALE, atatea cat pot EI sa produca, nu altii pentru ei. In cercetare a fost unul domnule blogideologic, a fost Funeriu. Ati aruncat cu pietre in el ca sa poata sa scoata capul o nulitate si un sarlatan ca Mang.

  26. 29 Cetateanul intrigat mai 12, 2012 la 6:34 pm

    @victor2011
    Dle, m-ai pus serios pe ganduri cu postarea dumitale. Ce meserie ai ? De ce esti nemultumit ? De ce in cei 23 de ani de cand s-a prabusit sistemul cu care erai obisnuit nu ti-ai mai practicat meseria, sau de ce nu ti-ai schimbat-o daca nu se mai cauta? Decat sa plangi pe ruinele unor intreprinderi economice de mult apuse, de ce nu ai acum, dupa atata timp, o pravalie, o ferma agricola, un atelier de reparatii, o taraba in piata, ceva ? Oamenii isi aleg singuri directia pe care merg, nu tara trebuie sa le-o dea. Sunt perfect de acord cu tine ca o politica proasta poate sa ne influenteze viata in rau. Cand am vazut la televizor un sat de tigani in care toate femeile erau gravide si in care fiecare familie avea 6 -7 copii, intretinuti cu toti din impozitele celor ce lucreaza, am avut exact aceleasi ganduri ca ale tale, din finalul postarii. Apreciez faptul ca nu te-ai plans de problema crizei din sistemul sanitar, cand numai in Bucuresti avem anual mii de oameni muscati de caini, dar in acelasi timp cheltuim pe intetinerea acelor caini mai mult decat valoarea pomenilor pe care le dam in biserici.

  27. 30 Doru Coarna mai 12, 2012 la 6:50 pm

    @ Blogi,

    hahaha, ar trebui sa nu-ti mai raspund de data asta… era MOTOPROPULSOR, nu avea turbina ci avea un grad de reactivitate usor nenul, adica jetul destindea un pic si pe paletajul rotorului compresorului, fiind imperfect profilat. Oricum, se spune „turbina reactiva”, nu cu suctiune, asa ceva nu exista, si inseamna ca exista cadere de entalpie si pe rotor. La ora actuala toate turbinele sunt reactive, se ajunge la 98%, adica aproape nimic nu se pierde pe stator, totul destinde pe rotor care astfel capata cuplu maxim, putand sa roteasca compresorul la turatii mai mari. Dar asta nu avea nici turbina ci un motor cu piston rotea un compresor artizanal, de fapt o elice carenata, si urma o ardere cu destindere atmosferica, fara ajutaj, in regim turbulent.

    Autorul incurca turbina cu compresorul, compresorul are intr-adevar intotdeauna o succiune, turbina niciodata. Au si ei dobitocii lor, oho!

    Turbopropulsor inseamna un motor turboreactor care actioneaza o elice, astfel ca propulsia nu se bazeaza pe jetul emis ci pe tractiunea unei elice, ca instalatie de propulsie. Instalatia de propulsie este insa ajutajul, in cazul turboreactoarelor, numite si jet-uri. Peste, urmeaza ram-jet, apoi scram-jet si cu asta basta, orice aeroreactor nu poate depasi viteza de evacuare a gazelor din ajutaj. Numai rachetele pot face asta, dar asta-i alta ciorba…

    Oricum, pt vremurile alea C era oarecum genial. Doar ca nu avea o pregatire prea solida, astfel ca pe nicaieri pe unde a lucrat nu s-au pus in opera ideile lui. Altul poate ar fi devenit un mare producator de avioane avand atatea idei bune si viabile, ca in atatea alte cazuri, nu? Aia e, ca nu prea erau viabile, qed.

  28. 31 Cetateanul intrigat mai 12, 2012 la 7:00 pm

    @victor2011
    Dle, m-ai pus serios pe ganduri cu postarea dumitale. Ce meserie ai ? De ce esti nemultumit ? De ce in cei 23 de ani de cand s-a prabusit sistemul cu care erai obisnuit nu ti-ai mai practicat meseria, sau de ce nu ti-ai schimbat-o daca nu se mai cauta? Decat sa plangi pe ruinele unor intreprinderi economice de mult apuse, de ce nu ai acum, dupa atata timp, o pravalie, o ferma agricola, un atelier de reparatii, o taraba in piata, ceva ? Oamenii isi aleg singuri directia pe care merg, nu trebuie altcineva sa le-o dea. Sunt perfect de acord cu tine ca o politica proasta poate sa ne influenteze viata in rau. Cand am vazut la televizor un sat de tigani in care toate femeile erau gravide si in care fiecare familie avea 6 -7 copii, intretinuti cu toti din impozitele celor ce lucreaza, am avut exact aceleasi ganduri ca ale tale, din finalul postarii. Apreciez faptul ca nu te-ai plans de problema crizei din sistemul sanitar, cand numai in Bucuresti avem anual mii de oameni muscati de caini, dar in acelasi timp cheltuim pe intetinerea acelor caini mai mult decat valoarea pomenilor pe care le dam in biserici.

  29. 32 George Ban mai 12, 2012 la 7:13 pm

    @blogideologic, mai 12, 2012 la 9:49 am

    Foaaarteee interesaaaant!

  30. 33 Ghita Bizonu' mai 12, 2012 la 11:07 pm

    Cetatene intrigaNt

    ce ar fi sa te intrebi cum se face ca Udrea s-a vazut conf univ din prima ? Auz? Ma org io fi de talia (intectuala!) a unui Iorga …

    Apropos ce are taraba din piata cu distrugerea tarii ? Cu banii facuti din vanzarea la fier vechi a uborr intreprinderi rentabile?

    Ca cam ata cu inteligenta si integritatea ta!

  31. 34 Ghita Bizonu' mai 12, 2012 la 11:13 pm

    Radu

    si ce mare scula era Funebriu ?! Ala care nu stia daca coleg e de gen masculin sau neutru?! Valoare reala zici?

    Sa ne intelegm : nu zic ca e bine DACA a „copiat” . Insa fi amabil si puoinbaseste oprin alte parti . La mme Udrea de pilda …

  32. 35 Porthos mai 13, 2012 la 7:18 am

    @ Ghiță Bizonu’

    Cred că vorbești de zăpezile din ’54 (februarie). În ’53 nu aveai decât câteva luni. La zăpadă nu cred că ai dat, dar de comentat sunt convins că ai comentat, chiar dacă nu te exprimai chiar inteligibil (cu nimic diferit de situația de astăzi).

  33. 36 santinela mai 13, 2012 la 8:07 am

    Am inceput cu numirile dubioase.
    Domnule Nastase partidul nu avea un Guvern din umbra de mult timp? Nu erati siguri ca ajungem la Guvernare ? Atunci cum mama naibii de este pus Ponta in fata unei astfel de situatii. Ministru invatamintului din Oradea? Ca mari si multe facultati de renume sint acolo ! Bine ca au acceptat Georgescu si Cimpean fiindca altfel eram de risul curcilor.Stati sa-l vedeti si pe Marga „colaborator”(si va spun ca a fost in evidente) si porneste tavalugul.
    Sper ca pina in noiembrie sa avem oameni pregatiti pentru a prelua functiile si mai ales „curati”. Ce drac s-a uitat cum se verifica un om ? Nu-mi vine sa cred.Mai vre-o doua trei numiri din astea si patim ca si Constantinescu cu cei 10.000 de specialisti ai sai. Ptiu drace,puschea pe limba !

  34. 37 Porthos mai 13, 2012 la 8:48 am

    @ blogideologic

    Înțeleg că l-ai refuzat pe Branson din cauza problemelor de mediu. Îmi și imaginez discuția:

    Richard Branson: domnule Profesor, am venit în România pentru a obține acordul dumneavoastră pentru Virgin Galactic… știți proiectul are oarecari probleme de credibilitate și ne-ar ajuta imens implicarea dumnevoastră morală.
    Lecturer Titus Filipaș: aș vrea să văd analiza LCA. În cazul în care nu știi despre ce este vorba – ignarule! – îți spun eu: Life Cicle Analysis!
    Richard Branson: știți eu nu mă prea pricep la cifre, sunt un pic dislexic.
    Lecturer Titus Filipaș: Și atunci cum ai ajuns patron, măi incompetentule? Cine ți-a făcut business-planul? De unde l-ai copiat? Și asta-i ținută? Ce cauți în blugi la examen? Ieși afară nesimțitule!

    Richard Branson se retrage discret cu proiectul mototolit al lui Virgin Galactic, în timp ce marele Titus Filipaș se pregătește să-l invite pe Steve Jobs să intre și să-și susțină proiectul „Impactul Ipad asupra cantității de bioxid de carbon emise în atmosferă”. De fapt decizia e deja luată, dar Marele Profesor vrea să-l facă pe măgar să recunoască singur că nu știe nimic.

  35. 38 blogideologic mai 13, 2012 la 9:16 am

    @Radu
    „Reforma pentru educaţie” a lui Daniel Funeriu reprezintă o sarcină de partid PDL trasată prin mijlocirea ideologică, deviantă la extrem faţă de interesele româneşti, a Institutului de Studii Populare. Iată cum se auto-defineşte această organizaţie pe propria pagină web : +Institutul de Studii Populare (ISP) este fundaţia Partidului Democrat Liberal, având un rol de think-tank, prin intermediul căreia sînt dezvoltate elementele doctrinare şi de identitate politică ale PDL. Misiunea fundamentală a ISP este să contribuie la consolidarea valorilor democratice în România. ISP contribuie la dezvoltarea şi promovarea doctrinei populare în România, proiectează şi recomandă politicile publice necesare unei guvernari eficiente de centru-dreapta. Aflat în serviciul naţiunii române şi a cetăţenilor sai, ISP promovează valorile naţionale şi occidentale de centru-dreapta, libertatea economică, politică şi religioasă, dar şi responsabilitatea civică. În acest scop, ISP elaborează studii de analiză politică sau analiza politicilor publice şi alte publicaţii similare, organizează şi susţine grupuri de lucru, seminarii, forumuri de dezbatere şi scoli de training.+ Iar sarcina „reformei în educaţie” pe linia pedelistă i-a fost atribuită lui Daniel Funeriu de către o „mAAAAAAAre somitate intelectuală” a României contemporane, vorbesc despre politrukul popular Valeriu Stoica. Iată ce declara în ziarul RL din 20 septembrie 2011, reiau din articolul publicat : +Valeriu Stoica l-a prezentat pe Daniel Funeriu drept “actorul principal al reformei din educaţie” şi a spus că ceea ce face Daniel Funeriu este o “încercare de reformare profundă a sistemului educaţiei”. “Nu ştiu dacă va rămâne în istorie ca Spiru Haret sau Constantin Angelescu, dar sunt provocări mari cărora trebuie să le facă faţă Daniel Funeriu. Puţini oameni politici în România au făcut dovada acestui curaj. El a identificat răul la rădăcină şi şi-a propus să taie răul de la rădăcină”, a spus Valeriu Stoica.+ Acum, ştim deja, din păcate, care-i dogma pedelistă despre Bine şi Rău: Tot ce-i bun pentru România este calificat inevitabil drept „răul de la rădăcină” de către preşedintele Traian Băsescu, de către dogmaticii pedelişti, şi de către belakuniştii UDMR-işti (această „agentură culturală” este de fapt cuibuşor ce întreţine visurile iredentiste în Ardeal) ce au în programul lor de luptă anunţat deschis lumii întregi, demantelarea completă a României. Să vedem, tot în acel articol, ce declara însuşi Daniel Funeriu : +”Mă simt destul de stingher atunci când aud sintagma «reforma lui Daniel Funeriu» din două motive: am fost totdeauna alergic la cuvântul reformă, nu a fost ministru care să nu fi început cu reforma şi să o fi făcut (…) de aceea utilizarea cuvântului reformă ne duce cu gândul la un eşec. Aş vorbi de faptul că ceea ce trebuie să facem este schimbarea profundă a sistemului. Să punem energiile în mişcare”, a afirmat Funeriu. El a mai spus că nu e reforma lui Daniel Funeriu, arătând că a venit la minister cu proiectul Comisiei prezidenţiale, condusă de Mircea Miclea, al cărei membru era. “Să ştiţi că nu este reforma mea. (…) Nu am ajuns la minister cu tolba goală, aveam în tolbă un proiect al Comisiei prezidenţiale făcută de domnul Mircea Miclea.”+ Hai să amintim rădăcinile “reformei profunde a sistemului educaţiei”. Îmi amintesc că pe vremea regimului Nicolae Ceauşescu, s-a încercat predarea „Teoriei mulţimilor” în învăţământul românesc chiar din clasa I-a. Dar specialiştii internaţionali mai dezbăteau încă tema! Aceasta a creat mari dificultăţi elevilor, învăţătorilor, pedagogilor români. Care nu erau lăsaţi să lucreze cu vechea modelare a „Omului Ideologic” epitomic, incontestabil o creaţie a pedagogiei liberale, ci erau forţaţi să lucreze într-un model al „omului nou” ! Să precizăm că fiecare ideologie, fie că este vorba despre ideologia primară (pe linia lui Destutt de Tracy), fie că este vorba despre ideologiile secundare şi terţiare, despre care afirmăm peremptoriu că sunt nişte ideologii deviante, este obligată să lucreze cu un “model al omului” ce ţine de ştiinţa chemată psihologie. Omul epitomic din ideologia primară este definit de psihologia senzualistă. Iar pedagogia senzualistă foloseşte acest model epitomic. Există mai multe linii pe care s-au dezvoltat psihologia senzualistă şi pedagogia senzualistă. Aici pe blog, eu am descris în principal linia europeană continentală, care este linia ideologilor liberali francezi. Dar mai există şi linia anglo-saxonă care pleacă de la filosoful scoţian David Hume. Linia continentală pleacă de la Condillac. Dar atât David Hume, cât şi Condillac, foloseau în fond acelaşi corpus de idei, anume filosofia lui John Locke. Deci şi linia continentală, şi cea anglo-saxonă, s-au născut din acelaşi trunchi conceptual. La ora actuală, pedagogia senzualistă are multe ramuri, una dintre ele este pedagogia Montessori, alta este de exemplu pedagogia Waldorf, dar enumerarea nu se termină aici. În comunism, într-o anumită fază nefericită influenţată de Cabinetul 2, s-a renunţat la modelul senzualist-asociaţionist al omului, valabil încă de pe vremea şcolii de la Sfântu Sava. Institutul de Cercetări Pedagogice şi Psihologice din Bucureşti a fost chiar obligat de către Cabinetul 2 să recurgă la modelul foarte contorsionat al omului din Meditaţia Transcendentală căreia i-a căzut uşor pradă mediocritatea intelectuală care-i calpuzanul Andrei Pleşu. Nu trebuie să îl credităm pe Ceauşescu Nicolae cu meritul că el ar fi fost primul ce l-a demascat pe Maharishi Mahesh Yogi (fondatorul Meditaţiei Transcendentale) că era un escroc. Prioritatea demascării lui Maharishi Mahesh îi aparţine lui Mick Jagger, acesta observând siderat cum yoghinul o îmbrăţişa prea carnal pe Marianne Faithfull, egeria grupului Rolling Stone. „Legea educaţiei a fost adoptată!”, anunţa presa în decembrie 2010. Dar în ce ideologie a fost formulată această lege a educaţiei? Este evident, eu pun întrebarea în cadrul ideologiei naţionalismului românesc care a fondat şcoala de la Sfântu Sava. Aceasta pentru că „Vreme trece, vreme vine,/ Toate-s vechi şi nouă toate”. Atunci, la început de veac XIX, pruncii români Ioan Eliade Rădulescu şi Petrache Poenaru asimilau un acquis cultural european, anume ideologia lui Destutt de Tracy. Acolo ideologia primară este pusă în triadă cu psihologia şi metafizica. Baza aceea primară este valabilă şi acum. Pentru că orice lege a educaţiei moderne trebuie să incorporeze tacit ori explicit un model al omului, noţiune care ţine de psihologie. Şcoala românească a fost fondată pe un model senzualist-asociaţionist al omului, deloc abandonat în lumea ultimelor două veacuri, pedagogia senzualist- asociaţionistă nu a fost uitată nici măcar în şcoala comunistă. Sigur, a existat şi o scurtă perioadă „transcendentală” sprijinită de Cabinetul 2 şi „filozoful” Andrei Pleşu. Dar modelul senzualist-asociaţionist al omului coincide în genere cu omul epitomic liberal. Deci, care-i modelul omului din Legea educaţiei ? Să ne întoarcem la sursele “intelectuale” ale acestui “proiect”. Am pus între ghilimele cuvintele prea mari pentru această nouă “lege” a educaţiei. Sursele sunt la comisia prezidenţială pentru învăţământ care slujeşte interesele lui Traian Băsescu, marioneta unor interese oculte din exteriorul României, interese care sunt fundamental ostile României. Sistemul educaţional românesc este “ineficient, nerelevant, inechitabil şi de slabă calitate”, spuneaa şeful comisiei prezidenţiale, impertinentul psiholog Mircea Miclea, fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării, un personaj dat ca exemplu de “verticalitate” (simbol crypto- masonic din ideologia 33). În psihologie şi educaţie, pseudo – savantul Mircea Miclea a înlocuit modelul etologic al omului bazat pe reflexele câinelui lui Pavlov (modelul are totuşi meritele sale, arăta filosoful Alfred Korzybski), cu modelul robotic al omului definit ca un fel de Swiss Army Knife cu funcţii cognitive în loc de brice. Psihologul Mircea Miclea este ministrul care a insistat pe importanţa testelor şcolare. Reamintim că la teste se propun şi răspunsurile, dintre care trebuie ales cel corect. Or, aceasta introduce o perturbare inacceptabilă în modul de gândire al copilului, pentru că induce subliminal DISTOPIA în LOGOS, anume ideea perversă că toate răspunsurile propuse ar avea statut egal în cultură! În realitate, despre celelalte răspunsuri propuse, chiar şi cei care alcătuiesc testele sunt de acord că propoziţiile sunt aberaţii. Niste aberaţii căutate, aberaţii construite artificial, căci o minte condusă natural de gramatica generativă nu creează aşa ceva. Acesta este un caz limpede în care exemplul prost înţeles al străinătăţii ne îndeamnă să compunem solecisme în limba română. Ideologia testelor din şcoala propusă de Mircea Miclea instituţionalizează blocajul gramaticii generative naturale. Ceea ce nu au reuşit să termine fanarioţii pe vremuri împotriva limbii române, finalizează cu succes sistemul de învaţământ propus de Mircea Miclea. Care propagă subliminal şi intenţionat un puternic mesaj anti-creştin, testele şcolare degradează Cuvântul. Cred că şi teologii români ortodocşi condamnă blasfemia testelor scolare. Este regretabil că şcoala românească nu se concentrează pe sinergia câtorva, –nu sunt multe –, arhetipuri culturale utile. Pentru şcoală, totul decurge din arhetipurile culturale care conţin adevăruri sintetice, adevăruri care nu mai trebuiesc demonstrate. Mircea Miclea a fost continuat în „proiect” de către Daniel Funeriu, om intens şcolit în afară. Din acest motiv, Daniel Funeriu seamănă cu un personaj zugrăvit la 1874 de scriitorul Iacob Negruzzi în „Copii de pe natură, portrete satirice în proză şi versuri”. Ministrii Educaţiei aleşi&culeşi de Traian Băsescu, vorbesc despre Mircea Miclea şi Daniel Funeriu care cred în “modelul robotic al omului”, au adus în actualitate cărţile scrise de marele nostru psiholog Vasile Pavelcu (fost profesor universitar la Iaşi): 1/ Drama psihologiei. 2 / Elogiul prostiei. Citez dintr-o recenzie : „Elogiul prostiei anunţă apariţia unei noi specii umane care ne-a invadat şi ne-a sufocat”. Daniel Funeriu promitea că va aplica proiectul Mircea Miclea de reformă a educaţiei în România. Din ce spune Daniel Funeriu despre „maximizarea entropiei în cercetare şi învăţare”, conchid că el vrea sa aplice la educaţia şi cercetarea din România “modelul robotic al omului”. Pentru că acest model de învăţare prin „maximizarea entropiei” este o procedură de inferenţă statistică şi se aplică numai la roboţi, numai la învăţarea de către maşină!

  36. 39 Cetateanul intrigat mai 13, 2012 la 9:45 am

    @Ghita Bizonu’
    Prosti si proaste ajunsi conferentiari sau profesori universitari am vazut cu nemiluita. Mi se pare normal ca in niste universitati de doua parale sa predea niste cadre didactice de doua parale. M-as fi mirat doar daca situatia ar fi stat un pic altfel. Fabrici vandute la fier vechi am vazut cu mult mai multe decat tine. Mortul de la groapa nu se mai intoarce. De asta indemnul pentru o activitate constructiva cred ca ti s-ar potrivi si tie.

  37. 40 blogideologic mai 13, 2012 la 10:17 am

    Richard Branson: „Există o persoană minunată numită Sony Mordechai, care este primul astronaut român.” Şi asta-i o mostră de frază dintre cele pronunţate la conferinţa cu tinerii români care doresc năpraznic să reuşească în antreprenoriat. Biletul de intrare la conferinţa lui Richard Branson costa 500 dolari. Adevărul este că snobul de Richard Branson a venit în România ca să mai strângă nişte gologani. De la oameni relativ săraci. Bănuiesc că unii tineri naivi au luat un credit bancar ca să-l asculte pe Richard Branson vorbindu-le despre „astronautul român” Sony Mordechai.

  38. 41 Ghita Bizonu' mai 13, 2012 la 11:13 am

    Cetateane intrigaNt

    nu ar fi fost mai bine sa ceri favoritilor tai sa fi fi facut niste conditii ptr activitati contructive? Altele decat viloaie proprii …

  39. 42 Socrate mai 13, 2012 la 11:38 am

    @Mihaela * Nu mi-am schimbat parerea, dar, aveti dreptate, am cazut si eu in capacana media-justitiei si blogo-justitiei cand am afirmat ferm “plagiat dovedit”, fara sa adaug si dupa parerea mea. De altfel, dupa parerea mea, de fapt nu se poate spune ca dl. Mang a plagiat personal, atata timp cat a facut parte dintr-o echipa de autori.

  40. 43 MIHAELA mai 13, 2012 la 3:42 pm

    @ Socrate
    Multumesc pentru raspuns.
    Sa fiti iubit!
    Mihaela
    (Ma va ierta cel caruia i-am plagiat salutul de incheiere, dar suna foarte frumos. L-am vazut si pe acest blog – Marcus – dar si pe alt blog, unde semntarul are alt nume, nu stiu daca sunt una si aceeasi persoana, asa ca poate am facut si eu un plagiat la plagiat.)

  41. 44 Cetateanul intrigat mai 13, 2012 la 5:54 pm

    @Ghita Bizonu
    Sunt 100% de acord cu propunerea ta. Pe favoritii mei inca-i caut, de asta citesc parerile tuturor celor cu idei bune. Conditiile pe care le-as cere eu sunt doua:
    1. Stat cat mai debirocratizat, atat de dragul eliminarii piedicilor in calea liberei initiative economice cat si de dragul costurilor.
    2. Mediu cat mai prietenos si cat mai favorabil pentru afaceri, care sa atraga cat mai mult cu putinta din fluxurile de capital ce tintesc indeobste spre zona reprezentata de Grecia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia.
    Cui ar reusi sa realizeze asta, intr-un mod energic, clar si convingator, i-as acorda foarte bucuros dreptul la cate viloaie proprii ar dori sa-si faca.

  42. 45 blogideologic mai 14, 2012 la 12:39 pm

    @ Cetateanul intrigat
    Tu chiar eşti antreprenor „de succes”? Văd că nu te pricepi măcar la o chestiune elementară de alocaţii !

  43. 46 Razvan Orasanu mai 14, 2012 la 11:44 pm

    Bizonule, tine-o tot asa…dar nu se face totusi sa ocupi timpul unui fost premier injurandu-ma pe mine. O poti face mai profitabil pe forumurile articolelor respective, ti se si raspunde mai rapid. In rest, stima pentru anii petrecuti intr-un institut de cercetare.


  1. 1 Lansarea cartii lui Thierry de Montbrial | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 11, 2012 la 8:48 am
  2. 2 Despre Ziua Europei, Europa, Statele Unite ale Europei si… Grecia « Motanul Incaltat Trackback pe mai 12, 2012 la 1:04 am

Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!