9 Mai – Ziua Europei Unite

Fara indoiala, Ziua de 9 Mai 1950 constituie unul dintre cele mai importante repere ale istoriei europene postbelice. Emiterea Declaratiei Schuman, salutata astazi  de catre intreaga comunitate europeana, reprezinta mai mult decat apelul pentru fondarea nucleului institutional (Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului) ce avea sa devina Uniunea Europeana de astazi, ci in primul rand mesajul unui idealist pentru o lume mai buna intr-o epoca extrem de brutala, cinica si lipsita de perspective (debutul Razboiului Rece in Europa distrusa de Razboiul Mondial). Privind inapoi, putem spune ca istoria a dat dreptate „Parintilor Fondatori” ai Uniunii Europene, care au reusit sa construiasca totusi un continent al pacii, dezvoltarii si tolerantei, depasind obstacole politice, economice si culturale ce pareau contemporanilor „mult mai realisti” drept insurmontabile.

Romania are, in urma aderarii la Uniunea Europeana, probabil, cele mai favorabile perspective de dezvoltare din istorie. Am speranta, pe care am avut-o si pe intreaga perioada de negociere a acestui moment important al istoriei noastre recente, ca suntem capabili sa profitam decisiv de ele si sa valorificam o rara oportunitate istorica! Sunt convins ca noul guvern al Romaniei va fi capabil sa devina un guvern care isi da seama de puternica lui responsabilitate europeana!

Nu trebuie sa uitam insa ca visul federatiei europene imbratisat de Schuman, Monnet, Adenauer, De Gasperi sau Spaak este inca departe de realizarea lui completa. Nu trebuie sa uitam ca daca Uniunea Europeana reprezinta un spatiu al democratiei, libertatii si transparentei, exista inca unele libertati care nu sunt „accesibile” cetatenilor romani. Si este important ca astazi, 9 Mai, sa ne amintim ca responsabilitatea pentru dezvoltarea Uniunii Europene ne revine si noua!

10 Responses to “9 Mai – Ziua Europei Unite”


 1. 1 Fragmentarium Politic mai 9, 2012 la 6:58 pm

  Uniunea Europeana, ca realitate palpabila, ne arata forta idealului si importanta cailor alese pentru a fi infaptuit, faptul ca atunci cand un proiect politic este pus in slujba armoniei si democratiei el poate prinde viata, treptat, oricat de „utopic” ar parea la inceput. „Europa Unita”, in ciuda daramarii Zidului Berlinului, continua sa fie inca un proces difuz, care va mai avea nevoie de timp pentru a se consolida si care, cum foarte bine ati evidentiat, depinde de toate partile intregului, inclusiv de noi.

 2. 2 dorian65 mai 9, 2012 la 7:07 pm

  Domnule doar Ziua Europei sarbatorim la 9mai?!?!

 3. 3 Karakas mai 9, 2012 la 7:20 pm

  E bine ca va mentineti optimist relativ la UE. Eu am devenit mai sceptic, sau mai bine zis, un optimist precaut.

  Cred ca deziluzia e foarte mare mai ales in tarile „vechi”. Somajul foarte ridicat in tari ca Spania, Italia, Irlanda, dar si criza profunda din Anglia, ridica semne de intrebare, mai ales ca Germania pare singurul cistigator net al acestei crize. Nu poti sa nu te intrebi: oare UE serveste doar interesele Germaniei, sau a tarilor bogate? Nu cumva a venit timpul unor reforme mult mai „spre stinga”, spre cetatenul „mediu”?

  Poate daca Germania s-ar retrage din UE ar fi mai bine pentru restul. Sigur, o propunere incorecta politic, imi dau seama. Dar e o idee….

 4. 4 Criticos mai 10, 2012 la 7:13 am

  Un personaj din „Doctor Faustus” al lui Th.Mann făcea observaţia că visul unei Germanii europene a fost înlocuit de cel al unei Europe germane, rezumând astfel scurta şi sângeroasa istorie a celui de al treilea Reich.Cam de multişor mi se pare mie că o nouă Europă germană este proiectul subversiv în desfăşurare. Şi nu e o utopie, ci o intreprindere pragmatică.

 5. 5 Marian Nicolae mai 10, 2012 la 7:40 am

  Buna dimineata domnule profesor,

  Europa unita este in acest moment o utopie frumoasa…
  Un spatiu european in care locuitorii sa poata circula si munci liber, sa se stabileasca acolo unde-i indeamna inima.

  Realitatea de pe teren, pe care am testat-o personal este urmatoarea:

  In principiu te poti stabili acolo unde vrei, din moment ce vorbesti la perfectie limba din statul respectiv si ai gasit un loc de munca unde atentie, sa fii acceptat de catre patron si sau de catre colegii de munca.

  Problema care apare este nationalismul unora care pur si simplu NU lasa loc unui outsider.

  Acum depinde de nationalitatea pe care o ai, sau de nationalitatea pe care o afisezi…cu toate riscurile si obligatiile care-ti revin…

  Reticenta fata de straini este identica peste tot, spre exemplu in Luxemburg francezii care nu au gasit inca un loc de munca sunt efectiv ”vanati” de catre luxemburghezi, pentru a se intoarce acasa in Franta si a ramane acolo…pentru a se ocupa de politicienii francezi care i-au adus in starea respectiva…..

  Somerii spanioli si portughezi in acest moment bat la portile Norvegiei, impinsi de lipsa unui viitor previzibil in tarile lor. Realitatea cruda este ca norvegienii nu-i primesc, practic ii trimit inapoi acasa, sau pleaca ei singuri dupa ce si-au epuizat economiile.

  Nu mai vorbesc de fraul economic care exista asupra tarilor europene, frau care nu le lasa sa se dezvolte asa cum ar putea s-o faca.

  Lucrurile nu sunt chiar atat de simple precum par.

 6. 6 Doru Coarna mai 10, 2012 la 8:34 am

  Ziua Europei Unite? Pai este unita? Are viitor acceptabil pt natiunile incluse? A adus ceva bun in afara unei legislatii bune partial dar cu efecte anacronice in rest? A adus stabilitate, de toate felurile, sau macar monetara?

  Am mai adus acest exemplu, UE a reglementat pescuitul in arhipelagul suedez, adica Ebba a votat hotarand cum e mai bine… Ce naiba sa iasa bine? Suedezii au rabdat, apoi au atacat, reglementarea s-a modificat, alte tomuri s-au mazgalit, s-a depasit suma cu care mintea umana poate opera logic, asa ca a iesit o varza care a costat si pe care nu o respecta nimeni. Evident, politicienii europeni au ingropat-o discret, ca pisica. Nu-i singurul exemplu. Istoria ne invata ca o zona de marimea si diversitatea Europei nu poate fi guvernata nici in cadrul unui imperiu, si nici macar constituita…
  Dar trebuie sa coste ca sa-si satisfaca unii vanitatile si portofelele.

  Cred ca trebuie sa redevenim sceptici si sa ne trezim din vis, ar fi frumos sa fie dar nu-i: nu poti amesteca aiurea culturi, civilizatii, nivele de dezvoltare, etnii si religii, legiferand la comun!

  SUA s-a format prin stergerea mintilor imigrantilor si au fost uniti cu pusca si tunul. Toti s-au lepadat de identitatea lor initiala, majoritatea si-au schimbat si numele. Au pastrat doar o religie, protestantismul, si o miscare laica, masoneria. Asa da, asa a mers, dar toti nu aveau alta sansa, sau de ales. Cand a aparut si la ei multiculturalismul, s-a ales praful din unitatea, din eficienta si din progresul Americii. Acum sunt doar patrioti cu totii. Dar merg pe biciclete fara lanturi…

  Daca insa le iei pe toate si pleci la drum constituind o uniune cu toate hangaralele agatate de picioare, iese prost. Si fara razboi… un razboi asaza lucrurile, cel putin pt o perioada, cred ca este singurul lucru bun ce-l poate face razboiul, nu sunt, bineinteles, partizanul sau, dar trebuie studiate exemplele si elementele care au ajutat…

  Nu stiu care laureat Nobel pt economie spunea zilele astea ca desfiintarea monedei unice este o necesitate si ca nu ar fi existat nici criza datoriilor si nici criza insasi in Europa, daca grecii ar fi avut drahma, nemtii marca, etc. Zicea ca ori renuntam la euro, ori o mentinem ca valuta de referinta, echivalenta. Si are dreptate, uite ca la noi cu leul nostru amarat si cu toti talharii in carca, noi nu am fi cunoscut criza daca nu i-am fi avut pe Boc si pe Basescu care sa nu cunoasca economie elementara.

  Sa fim deci realisti, sau ramanem, printr-un edict european, saraci si fara tara! Normal ca UE inseamna o provocare, dar sa fim destepti, de provocari avem noi nevoie? E ca si cum ai provoca un catel sa danseze rock. Adica nu-i la fel, catelul e mai inteligent si nu intelege de ce ar fi nevoie, stie ca primeste osul si fara. Noi ce oase primim, nimic? Atunci?

 7. 7 M.Voicu mai 10, 2012 la 8:41 am

  @AN: ”Nu trebuie sa uitãm cã dacã Uniunea Europeanã reprezintã un spaţiu al democraţiei, libertãţii şi transparenţei, existã încã unele libertãţi care nu sunt „accesibile” cetãţenilor români.

  ➡ Redau din memoriile lui Mihail Kogãlniceanu ref.Convenţiunea de la Paris din 1858: ”Fãcând rezervele noastre, în privinţa dreptului ce voia Europa a-şi însuşi, adicã de a interveni în organizaţiunea dinãuntru a unei ţãri, a cãrei autonomie nu se pune la îndoialã de nici o putere europeanã, totuşi am crezut cã e bine – şi astãzi recunosc cã bine am fãcut – sã exprimãm Europei şi chipul nostru de vedere în privinţa reformelor dinãuntru, adecã cum înţelegem noi sã facem din patria noastrã un stat european, o societate europeanã şi democraticã”

  ➡ Rãzboiul de Independenţã; despre cum s-a mişculat dupã, prin Tratatul de la Berlin, Kogãlniceanu parcã a scris : ~semnãtura mea nu şade pe acel tratat~. Despre presiunile pentru modificarea Constituţiei – ştim de la Eminescu – contemporanul evenimentelor de atunci, şi… al nostru !

 8. 8 Doru Coarna mai 10, 2012 la 8:51 am

  A plecat…

  Deci mai fratilor, aduceti-o pe Ebba si restul acasa, fondati cateva companii de stat pt agricultura si tot ceea ce inseamna ea pe orizontala, exploatarea terenurilor abandonate, pt exploatarea si administrarea resurselor de tot felul si terminati cu privatizarile, pt autostrazi si sisteme de transport, si veti vedea cum in doi ani ne va zgaria Europa la usa dupa piete si aprovizionare, caci in UE lucrurile se vor bloca relativ repede. Deja de ani buni acorda subventii pt agricultorii care nu-si cultiva terenul, ca sa nu aiba supraproductie si sa nu scada preturile… Asta-i o politica criminala, nu trebuie sa avem parte de asa ceva.
  Evident, aduceti oamenii acasa pt reconstructie.
  Si nu mai acceptati pareri din afara, toate sunt interesate si vizeaza, direct sau indirect, insasi stuaatia Romaniei.
  N-o lasati pe Ebba sa reglementeze pt pescuitul de mii de ani din Suedia, nici pe aia nu i-a intrebat nimeni si daca au avut un raportor european precum Ebba, sau noi pe Macovei si nu scapam de MCV… OK?

 9. 10 Karakas mai 10, 2012 la 2:46 pm

  Hollande vrea un pact de dezvoltare al UE care sa complementeze pe cel de stabilitate dictat practic de Germania (si semnat mult prea rapid de Basescu). Miscarea spre relaxare a austeritatii a prins avint odata cu alegerea lui Hollande, insa Merkel va rezista oricaror incercari de a schimba linia germana.

  „What the German chancellor won’t agree to is for countries to increase spending through borrowing. She will also resist any pressure to allow the European Central Bank to lend directly to governments.”

  Constructia europeana a fost facuta in special pentru a ii controla pe nemti dupa cel de al doilea razboi mondial. Acum, rolul s-a inversat, Germania are rolul de conducator al Europei si impune altor state ce sa faca. Germania controleaza efectiv Banca EUropeana de Investitii, si declina orice imprumut catre guverne europene pentru cheltuieli.

  Ce se vede aici clar este ca statele europene continua o linie veche, inter-guvernamentala si nu una comuna, federalista. Statele mari se folosesc de institutiile UE ca sa isi avanseze agenda, cu acelasi spirit de real-politik ca si in trecut.

  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18016872


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: