„…acea dreapta puternica reprezentata de Alianta D.A.”

Urmaresc cu mult interes declaratiile din aceste zile ale domnului Sorin Frunzaverde. Pentru diverse motive. L-am apreciat si il apreciez si acum, mai ales dupa venirea sa in USL. Unele din afirmatiile sale mi se par insa ca schimba date sau fapte din trecut. Desi consider ca ideea de a se crea o dreapta puternica in Romania este o idee corecta, cred ca formula „Incercam sa construim acea dreapta puternica reprezentata de Alianta D.A.” este discutabila. Din cate imi amintesc, la momentul formarii Aliantei D.A., unul din partide, PD, chiar nu era de dreapta, fiind membru al Internationalei Socialiste!

42 Responses to “„…acea dreapta puternica reprezentata de Alianta D.A.””


 1. 1 Cosmin MACARIE aprilie 19, 2012 la 7:08 pm

  Aveti cu adevarat dreptate, sunteti dupa parerea mea cel mai in dret sa evidentiati aceste adevaruri…

 2. 2 Porthos aprilie 19, 2012 la 7:08 pm

  @ Adrian Năstase

  În momentul de față, singura personalitate politică care pare a fi cu adevărat de „dreapta” este premierul. E drept că la acest lucru a contribuit și „liderul” PSD Victor Ponta, prin „criticile” extrem de nimerite. Dacă lui Victor Ponta i se adaugă și Crin Antonescu, problema „dreptei” e definitiv rezolvată, iar MRU ar trebui să le trimită bomboane de mulțumire celor doi.

  Parcă văd că la anul vom spune: „Antonescu, Antonescu… cine domnule? Mareșalul?”. Ceea ce nu este neapărat un lucru rău.

 3. 3 Criticos aprilie 19, 2012 la 7:12 pm

  Dubios insivid, dubioasă declaraţie. Mă întreb: cui prodest?

 4. 4 Porthos aprilie 19, 2012 la 7:12 pm

  @ Adrian Năstase

  În momentul de față, singura personalitate politică de „dreapta” este premierul. E drept că la asta a contribuit și „liderul” PSD, Victoraș Ponta. Dacă lui i se alătură și celălalt „lider”, Crin Antonescu, problema „dreptei” e definitiv rezolvată, iar MRU ar trebui să le trimită amândurora bomboane de mulțumire.

  Parcă văd că la anul vom spune: „Antonescu, Antonescu… Cine domnule? Mareșalul?”. Ceea ce nu este neapărat un lucru rău.

 5. 5 Cârcotaşu aprilie 19, 2012 la 7:34 pm

  Da, remarcabil acest Frunzăverde. PNL-ul mai are nevoie de încă 2-3 ca el şi se va-ntreba ce caută-n USL!

 6. 6 d'Artagnan aprilie 19, 2012 la 8:05 pm

  Adrian Năstase

  Vă legaţi de amănunte…
  Aaa, l-aţi apreciat pe Sorin Burtă…Frunzăverde?!

  Sibilla ştie?

 7. 7 dlnimeni aprilie 19, 2012 la 8:06 pm

  Carcotasu: ce sa caute? Guvernarea, ce altceva?

 8. 9 plano aprilie 19, 2012 la 8:16 pm

  Interesant este ca liberalii anti USL sunt incantati de acest cantec de sirena venit dinspre fostul aliat in DA. Li se pare mai fezabila o alianta cu ce mai ramane dinPDL decat cu social-democratii.

  In ultimele zile si domnul Antonescu pare mai nervos din cauza dificultatilor de gestionare a raporturilor in USL în perspectiva depunerii candidaturilor.

 9. 10 Marian Nicolae aprilie 19, 2012 la 8:33 pm

  Mda, curat murdar, dar deh, in sfarsit, pana la urma daca omu’ se pocaieste si incepe sa simta romaneste, mai conteaza oare???

  Problema se pune de acum incolo!!!

  Daca esti atras catre centru stanga, de ani de zile, mi se pare minabil…sa devii peste noapte un dreptas adevarat cu loc de parcare rezervat la PD-L……

 10. 11 Maximmouse aprilie 19, 2012 la 8:42 pm

  Eu inteleg destructurarea dusmanului, dar sa consideram ca foaieverde este prieten…. pana acolo este cale lunga…:) 🙂 🙂

  Amuzant este faptul ca el ascunde lucruri la vedere, dupa principiul ca acelea se trec cu vederea, deci nu se vad….bineinteles ca foaieverde era de stanga in sinistra alianta yes…:) 🙂 🙂 Ce timpuri ingrozitoare au fost si atunci….:( 😦 😦 ce rana de nevindecat a fost aceasta alianta in trupul tarii….

  Lasand la o parte micile greseli ale lui foaieverde, acesta este un dur, fara doar si poate……prudenta maxima, este o recomandare demna de urmat…cum o sa confectioneze el „o dreapta puternica” intr-o tara ortodoxa, eminamente de stanga, ramane de vazut , dar sunt convins ca la o adica nu-si alege mijloacele, totul va fi subordonat scopului…Criiiiin! Sase foaieverde! 🙂 🙂 🙂 VERDE STOP!

 11. 12 Stand Up Comedy aprilie 19, 2012 la 9:26 pm

  Tot respectul pentru Frunzaverde, dar sa fugi asa de la un partid la altul…

 12. 13 Fragmentarium Politic aprilie 19, 2012 la 9:29 pm

  Pentru PDL, Alianta DA este ca speranta muribundului, dar uita ca PSD si PNL s-au cununat cu acte la Congres…

 13. 14 Marian Nicolae aprilie 19, 2012 la 9:37 pm

  Pe de alta parte:

  Gustibus non discutandum…

 14. 16 exasperat aprilie 19, 2012 la 10:39 pm

  Si daca tot ne jucăm de-a orientările, nu vi se pare amuzant cum insistă UNPR că a rămas singurul partid de stânga pentru că PSD a fost acaparat de dreapta liberală? Amuzant pentru că, în acelaşi timp, PDL insistă că a rămas singurul partid de dreapta pentru că PNL a fost acaparat de stânga social-democrată.

  Petruţ

 15. 17 Draghi Puterity aprilie 19, 2012 la 10:52 pm

  Daca reuseste sa faca USL-ul sa danseze asa cum vor kamarazii populari, ce mai conteaza cine e de stanga sau de dreapta? 😀

 16. 18 Motanul Incaltat aprilie 19, 2012 la 11:55 pm

  Domnule Nastese, zau, va stiam cu simtul umorului… 😆
  Argumentul pe care il aduceti Dvs. e corect: „Din cate imi amintesc, la momentul formarii Aliantei D.A., unul din partide, PD, chiar nu era de dreapta, fiind membru al Internationalei Socialiste!”. Dar sa presupunem ca Alianta D.A. ar fi reprezentat dreapta politica. Una puternica? Eu imi amintesc de faptul ca la numai trei ani (chiar mai putin, nu?) dupa ce au ajuns la guvernare, aceasta Alianta D.A. s-a dizolvat. Si atunci cum a fost puternica o asemenea „dreapta”? De „puternica” ce-a fost s-a dizolvat, nu? Pe de alta parte cum ar arata planul acestei noi constructii politice? USL sa fie un fel de Alianta D.A.??
  Dupa parerea mea, si ma mira ca Dl. Frunzaverde refuza cu incapatanare sa inteleaga acest lucru, nu e posibila, ideologic vorbind, o alianta intre liberalism, pe de o parte, si crestin-democratie si conservatorism (chiar daca incorporeaza elemente liberale), pe de alta parte, care sa reprezinte o dreapta politica ce sa mai aiba pretentia de a fi si puternica. De altfel, dupa cum putem constata din experienta istorica postdecembrista, poporul roman respinge permanent atat crestin-democratia (vezi cazul PNT-CD), cat si conservatorismul (vezi cazul PDL), atunci cand aceste ideologii incep sa fie puse in practica asa cum trebuie. Rezultatele sunt, de fiecare data, catastrofale pentru tara. In schimb creste in sondaje PNL sau PSD. De aici ar rezulta ca romanul apreciaza mult mai mult liberalismul si social-democratia, social-democratia cu precadere! Uitati-va: cum Basescu si PDL au dat-o spre PPE, cum au inceput, vertiginos, aproape inexplicabil, sa scada in sondajele de opinie. Cata vreme Basescu era social-democrat, era pe valuri, a ajuns si Presedinte! 🙂

 17. 19 Motanul Incaltat aprilie 20, 2012 la 12:08 am

  Dar, D-le Nastase, cum vedeti Dvs. problema aceasta, a crearii unei drepte puternice in Romania, ca inteleg ca agreati ideea? De ce nu va exprimati pe blog cu privire la acest lucru, cateva ganduri macar? Considerand corecta ideea, trebuie sa admiteti ca, in acest caz, daca se va realiza acest lucru, PSD va avea de infruntat un adversar redutabil… Cum vedeti lucrurile?
  In final, scuze, va rog, pentru greseala de dactilografiere de la inceputul comentariului meu anterior.

 18. 20 Motanul Incaltat aprilie 20, 2012 la 12:14 am

  Reblogged this on Motanul Incaltat and commented:
  De ce a esuat construirea unei drepte puternice in Romania, reprezentata de Alianta D.A.?

 19. 21 blogideologic aprilie 20, 2012 la 4:37 am

  Despre Valeriu Stoica şi Sorin Frunzăverde se spunea că ar fi fost „ideologii alianţei DA”. În opinia mea, ei au fost, şi ei sunt, numai doi clowni siniştri.

 20. 22 Fault aprilie 20, 2012 la 6:19 am

  CRED ÎN INTUIŢIA FEMININĂ

  Onanismul politic presupune, printre altele, şi lucrul la două mâini, adevăr familiar domnului Frunzăverde . Noua culoare a PDL (verde) este şi o garanţie de tip cromatic pentru (Frunză)verde. Jocul cu membru din politica mioritică rămâne în continuare o practică a partidelor care vor să dribleze gaura urnii de vot. Ochii aceeia de handicapat mă obligă să n-o ignor pe @Sibilla cu intuiţia-i proverbială.

 21. 23 Marin aprilie 20, 2012 la 6:32 am

  Domnule Nastase,

  Constat ca nimeni nu se gandeste la consecintele unei recente declaratii a lui MRU referitor la calitatea de membru al PNL, pe care acesta si-o afirma si revendica pentru perioada sa de suspendare din PNL. Daca asa stau lucrurile, inseamna ca MRU are mari probleme de aplicare lege si incompatibilitate: ca diplomat (aflat in functie la Viena) si ca sef al SIE nu trebuia sa fie implicat politic, membru al vreunui partid. Aflam acum ca domnia sa s-a considerat si se considera in continuare membru de partid.

  Marin P

 22. 24 Doru Coarna aprilie 20, 2012 la 6:46 am

  Eu consider ca decat sa incalcam un principiu democratic, cel al libertatii opiniei si al optiunii politice consecutive, mai bine sa lasam traseistii sa-si vada de treaba. In definitiv, situatia nu poate fi comparata cu traseistii lui Basescu, aceia au plecat din opozitie catre putere ca sa sustina un regim decazut politic, iar tradarea s-a manifestat prin distrugerea sistematica a tarii. Traseistii de acum insa migreaza invers si nu pot fi acuzati de nimic!

  Problema este insa alta: liderii opozitiei sunt baieti slabi, ei ar fi trebuit sa-si organizeze brici partidele (ce altceva ai mai bun de facut cand esti in opozitie?) iar partidele lor ar fi trebuit sa aiba anticorpi la ora asta! Astfel, cand te confrunti cu un val de traseisti, ceea ce e foarte bine politiceste, ai mecanismul intern prin care sa-i tii la spalier catava vreme pana cand se spala de pacate si conving, iar abia apoi le dai si functii serioase, de decizie. Normal ca neexistand acesti anticorpi, alde Frunzaverde si tanti aia, nici nu au venit bine si deja isi dau in petec, cu tupeul ala pedelist cu care au crescut la sanul lui Basescu, Udrea si Boc. Anticorpii i-ar fi reeducat.

  Rezultatul va fi ca PNL se va duce naibii, deci ce este rau? Toata dreapta asta noua, fosta D.A., se va duce acolo! Nu mai repet ca suntem in Saptamana Luminata…

  Dupa razboi, Italia a avut vreo 60 de guverne, rezistau doar cateva luni, cum castiga un partid alegerile toti se inscriau acolo, apoi nu putea reconstrui Italia dupa razboi si cadeau, alegeri, apoi criza guvernamentala, apoi migratie si gata, noua putere rezista iar cateva luni. Dar nimeni nu a spus ca in Italia nu-i democratie!

  Dealtfel, acelasi lucru se poate face in mai multe feluri, asta-i unul meridional, mai avem unul nordic mai constant, unul dambovitean total anapoda dar pe lovele, unul american pe drepturi, unul englez pe doctrine, unul german pe principii, etc. Restul sunt pe capitaluri, serioase insa.

  Cate popoare, atatea democratii! Principiile insa sunt aceleasi! Caile difera.

  Imi pare rau sa ma repet, insa cu alti lideri PSD putea defila singur spre victorie, nu-i lipsea nimic, Asa, trebuie sa stea la remorca sau cu bila de picior, lasand astfel sa performeze PP! Deh!… a naibii securitate!
  (Iar am pacatuit…)

 23. 25 ZOE, fii barbata ! aprilie 20, 2012 la 7:37 am

  @nastase,

  Va respect parerea în legatura cu Frunzaverde, Dvs. ati avut posibilitatea sa-l cunosteti ca om – probabil. Eu îl cunosc din descrierile ample ale Sibillei
  si o cred pe ea. Dar nu pot sa cred ca nu vedeti în acest personaj,”cadoul” otravit al lui basescu. Si cum „TIMEO DANAOS ( basescu) ET DONA FARRENTES ” nu-i acord nici cea mai mica încredere. Timpul ne va dovedi
  daca ma însel sau nu.

 24. 26 ZOE, fii barbata ! aprilie 20, 2012 la 7:40 am

  Erata,

  FERRENTES

 25. 27 Dinu Marius aprilie 20, 2012 la 8:12 am

  Excelenta, alianta D.A a fost una din marile masinatiuni, gogorite ale Corsarului Turmentat, care a profitat de naivitatea celui mai mare partid din Romania, in anul 2004…PSD a pierdut alegerile atunci, in opinia mea si, poate, nu numai a mea, prin luarea in calcul a voturilor din diaspora…In rest, alianta DA este sinonima cu vestita Trilogie, cantata de Margineanu, Mihai Margineanu…

 26. 28 Marcus aprilie 20, 2012 la 9:18 am

  Ne Da Un Om Sa Ne Conduca Tara !

  Din puzderia de fapte care se succed in aceste zile de domnie basista cu o repeziciune naucitoare si care denota disperarea termitelor portocalii, decise sa traga tunuri rasunatoare cu care sa-si majoreze pana la saturatia de voma conturile obtinute prin cel mai mare jaf national practicat in vazul lumii, fara vreo jena sau teama de repercusiuni, ieri s-a intamplat un eveniment care, daca nu ar fi incarcat de un tragism extraordinar, s-ar putea constitui ca o marturie istorica, precum cuptoarele Auschwitz-ului, la ceea ce a insemnat genociodul aplicat propriului popor de chiombu si camarila purtatoare de trena imparateasca si pupatoare a dedesubturilor acesteia.
  Un pensionar, aflat in audienta la un director fiscal, pentru a-si recupera bruma de drepturi furate in nesimtire, cu ajutorul unei legi neconstitutionale de statul mafiot al basescului, a decedat subit, nemaiapucand sa stie macar daca banii respectivi vor fi sau nu recuperati.
  Ce dovada mai clara decat acest deces ar putea incrimina fara drept de apel politica antinationala de eliminare din sistem prin uciderea in masa a pensionarilor intru slava financiara a nenorocitilor de la Putere?
  Desigur ca vor sari imediat in sus foarte putinii beneficiari ai jafului national, care vor argumenta ca moartea unui om nu poate fi dovada uciderii in masa a unei intregi categorii sociale.
  Si ar avea dreptate. Numai ca sunt convins ca daca s-ar face o statistica comparativa in care s-ar lua in calcul numarul deceselor din ultimii trei ani inregistrate la o anumita varsta (ca sa nu pomenesc nimic despre sinucideri), s-ar descoperi ca aceasta perioada a fost extrem de prolifica in scutirea regimului Basescu de a mai plati pensiile cuvenite celor care au muncit si si-au platit onest darile catre stat timp de o viata.
  Cand dupa euforia scaparii neammului de Ceausescu si regimul sau, romanii au inceput sa se intrebe unde sunt cei 60.000 de morti, victime tinute prin rechizitoriu in sarcina inculpatului Ceausescu in zilele Revolutiei din Decembrie, Puterea a intors-o si ne-a spus ca de fapt cei 60.000 murisera inainte din lipsa de medicamente, ca urmare a avorturilor ilegale etc asa ca impuscarea celor doi a fost justificata.
  Acum cand vedem cu ochii nostri, fara justificari date de oficialitati, cum ne sunt asasinati Mosii cu ajutorul instrumentelor guvernamentale dirijate de dementul insurubat in tronul cotrocenist, cam ce pedeapsa ar trebui aplicata acestor ucigasi in frunte cu Uciga-l Toaca?
  Pentru ca acum nu vorbim de averile dobandite prin frauda la scena deschisa si pentru care ca vor fi probabil cateva procese ce vor trena cu anii si se vor termina in coada de peste lasandu-i pe acesti netrebnici sa se bucure linistiti de seul dobandit prin jaf national. Nu, acum vorbim despre Crima. Crima savarsita impotriva propriului popor.
  Daca noua Putere odata instalata in scaunele confortabile ale guvernarii nu se va tine de cuvant sa-i aduca pe responsabilii acestui genocid in fata Justitiei si se va multumi cu deviza “pleaca ai nostri, vin ai nostri” atunci geaba tot tambalaul si cheltuielile electorale si instaurarea aceleiasi Marii purtatoare de palarie noua.
  Aseara, la Sinteza Zilei, fruntasul portocaliu, lider de grup parlamentar, Nea Toader Degetel, fiind intrebat daca se simte responsabil de furtul din pensiile romanilor printr-o lege stramba, votata la ridicarea degetului sau, la inceput a spus ca Parlamentarii nu pot fi gasiti vinovati penal sau civil pentru o astfel de fapta, iar apoi cand fortat de moderator a admis ca moral pot fi tinuti raspunzatori, cu un cinism infiorator a spus ca-si va cere eventual scuze fata de victime daca va fi cazul si cand va crede el de cuvinta.
  Fara alte comentarii.Punct.

  Trait-am vremuri grele, Doamne, sub comunisti si chiar si dupa
  Insa acuma, de cand cu astia, suntem un neam ursit la duca.
  Manati ca boii de la spate, de biciul crunt al unui mafiot,
  Spre abator marsaluim ca tampii, o turma, in lung alai de mort.

  Ne mor batranii in picioare, cersindu-si dreptul la un trai decent
  Furat ca-n codru, fara de rusine de-un clan condus de un dement.
  Ne pleaca tinerii aiurea, goniti de-un vant desertic, saharian
  Ce bate ca un clopot lung, in dunga, din munti si pana-n baragan.

  In tara-i numai haos si ruina, pe noi s-a pus zalog sau amanet,
  Suntem garanti pentru o datorie, furata la vedere de potent.
  Ce-am mostenit adanc ascuns in glie, ferit de hulpavi si talhari
  E-nstrainat acum in bascalie, primind la schimb o mana de dolari.

  Asculta-ne, Doamne, ruga si scapa-ne de sleahta de golani
  Ce-au luat in stapanire tara si-o vand pe cativa gologani.
  De-avem pacate, Doamne iarta, si-ndura-te de noi la greu,
  Ne da un OM sa ne conduca tara, nu un zalud betiv si derbedeu!

 27. 29 Marian Nicolae aprilie 20, 2012 la 12:32 pm

  Domnule profesor,
  Atentie va rog:

  Pot sa va spun din experienta proprie ca firma de transporturi agabaritice Van der Vlist din Olanda, a ajutat la greu la distrugerea economiei nationale prin transporturile efectuate si prin informatiile de initiat de care a beneficiat.inca din anul 2000.

  Van Buren a fost omul de la conducerea firmei Van der Vlist Romania, ajutat de catre romanul Daniel Costea, director acum la Febelmayer, firma austriaca de transport agabaritic…

  Prin studierea documentelor de transport international atat de la Van der Vlist Romania, care intre noi fie spus…NU mai exista acum si a documentelor de transport agabaritic de la Holleman Romania, pastorita de romanul Nita Gheorghe, putem vedea clar cum s-a furat din Romania cu camioanele de sute de tone din cadrul acestor firme de transport agabaritic.

  Pastrati aceste informatii deoarece sunt deosebit de importante in aducerea in fata justitiei a calailor Romaniei noastre sarmane !!!

 28. 30 Marian Nicolae aprilie 20, 2012 la 12:46 pm

  inca un lucru:

  Firma Van der Vlist Romania, prin directorii sai Van Buren, olandez si Daniel Costea, roman sadea, a cumpart de la firma Kvaerner Fecne cele doua fabrici de oxigen aduse in stare de ruina de catre directorii romani de la Kaverner Fecne dupa care l-ea taiat si vandut la fier vechi…draga Doamne pentru a construi noul garaj al firmei Van der Vlist….

  Cele doua fabrici de oxigen ale Kvaerner Fecne au avut o valoare de aproape 11 milioane dolari in anul 2000 si au fost vandute in acte cu 1.5 milioane de dolari firmei Van der Vlist…

  Unul dintre directorii romani de la Kvaerner Fecne, a primit drept multumire plicul cu bani, plus un Isuzu Trooper 4×4, …masina de care dealtfel avea nevoie… din moment ce acest director avea un Oltcit la vremea respectiva…

  In acest moment, dupa ce Van der Vlist a vandut tot ce era de vandut, aici vorbim de zeci de tone de inox, cupru si alte materiale scumpe, a plecat din Romania…

  Noi romanii am ramas cu paguba iar LINDE GAZ cu piata de gaze tehnice…

 29. 31 mirela aprilie 20, 2012 la 1:56 pm

  Eu imi amintesc ceva si mai rau despre alianta D.A.. Pe langa faptul ca nu era deloc o constructie de dreapta, chiar si prin simpla participare a unui partid de stanga – PD -, a fost din punctul meu de vedere momentul in care societatea civila, prin GDS, cea mai puternica organizatie civica la vremea respectiva, a impus o formula politica neviabila, facuta pe picior, care avea un singur scop – inlaturarea regimului Iliescu, si care nu doar ca a oprit cresterea economica pe care guvernul dumneavoastra o reusise ci a compromis insasi ideea de participare civica din Romania.

 30. 32 Gavrila aprilie 20, 2012 la 2:58 pm

  D-le Nastase,

  cam peste tot in lume guvernele de dreapta sunt compromise in mare masura. Ramura lor extrema, sub numele de neo-coni, e o expresie abjecta a decaderii morale a unei parti minoritare dar puternica financiar a societatii. Actuala criza mondiala e datorata in mare parte tocmai acestor oligarhi ce par a dispretui statul social. In fond chiar si PNL e tot de dreapta si numai coalitia cu PSD ii face relativ frecventabili, prin comparatie cu ciuma PDL. Spun toate acestea pentru ca astept ca PSD sa-si asume rolul de lider ce-i revine de drept in viata politica a tarii cu mai multa fermitate, pentru a evita derapaje pernicioase programului sau politic.
  Cat despre Sorin Frunzaverde, doar consideratii de strategie il fac acceptabil pentru o oarecare vreme – tipul nu-i prost, dar la moralitate e extrem de dubios. PSD si D-stra personal ati platit prea mult pentru Iude si Kisslingi din ultimii 10-15 ani in politica romaneasca.

 31. 33 Radu aprilie 20, 2012 la 3:06 pm

  @Nastase

  Frunzaverde nu vorbeste de unul singur si liderii PSD sunt sigur ca fac si ei planuri pentru 2013 cand PNL si PSD se vor afla pe aceleasi pozitii ca in anii ’90. Singura intrebare de substanta este : Paritatea inauntrul USL ramane in vigoare sau un concurent va incerca sa fure startul ?

 32. 34 Cornu aprilie 20, 2012 la 4:15 pm

  De mult prea multe ori, Frunza Verde a dat declaratii ca si cum ar vorbi in numele USL, ori nu poate sa-si tina gura, ori trebuie adus cu picioarele pe teren… Atentie mare la „fugarii” PDL-isti, este clar ca sunt niste oportunisti, problema este ca acestia sa nu aiba ca scop distrugerea din interior a USL.

 33. 35 nastase aprilie 20, 2012 la 4:41 pm

  Gavrila,

  am citit…

 34. 36 dlnimeni aprilie 20, 2012 la 4:56 pm

  Gavrila: nu exista stat ne sau anti social. Statul este expresia omului ca fiinta sociala. Va aduc aici un fragment din Politica lui Aristotel, editia 1924: §8. „Comunitatea formată din mai multe comune este statul complet” si §9. „Din toate acestea se vede că statul este o instituţie naturală şi că omul este prin natura sa o fiinţă socială, pe când antisocialul prin natură, nu datorită unor împrejurări ocazionale, este ori un supraom, ori o fiară, ca acela batjocorit de Homer: Duşman al lumii, al legii şi-al traiului casnic, căci o astfel de fiinţă este aşa prin natură şi totodată este dornică de război” Sigur ca, la vremea lui, Aristotel discuta si despre orasul-stat. Traducatorul din 1924 a preferat probabil sa dea intelesul contemporan.

 35. 38 Gavrila aprilie 21, 2012 la 1:02 am

  @dlnimeni/nu-mi pareti un nimeni,

  multumesc pentru contributie. Faceam afirmatia vis-a-vis statul social avand in vedere incercarile odioase ale oligarhiei financiare de a implementa statul ‘minimalist’, ca o expresie eufemistica a dispretului lor pentru societate. Cum se spune mai nou cu atat cinism, ‘privatizeaza profitul, socializeaza pierderea’. Au reusit acesti venali sa cumpere puterea politica prin alesii lor, au introdus laissez-faire-ul in business si finanta ce le permite sa faca averi obscene. Uita foarte repede ca au fost salvati cu bani publici in ultimii 3-4 ani pe seama indatorarii tarilor respective pentru zeci de ani, sfidand opinia publica si oferindu-si salarii obscen de mari.
  Oamenii vor trebui sa se ‘trezeasca’ si sa voteze in consecinta, macar de dragul copiilor si nepotilor lor.

 36. 39 alex constantin aprilie 21, 2012 la 3:21 pm

  Muncim zece ore pe zi sau mai mult pentru ca sa imbogatim statul, adica tot o clica , chipurile reprezentatii poporului. Cat mai mult la oameni, statul sa ia cat mai putin. Astfel creste economia si cresc incasarile, care pot sa ajute oamenii care chiar au nevoie. Pentru a ii indentifica iti trebuie o alta birocratie, crescand costurile. Domnul Nastase a tinut bugetul cu deficit cat mai mic, spre deosebire de risipa lui Tariceanu si Boc(Basescu) finantata din imprumuturi. Ministrul de finante al UK a spus ca singura sursa de bani reala pentru o natiune sunt exporturile. Sa sprijiniti exporturile. Dereglementati, debirocratizati , reduceti taxele, altfel statul social pe care il vrea stanga se va evapora din lipsa de bani.

 37. 40 Dinica peromaneste aprilie 21, 2012 la 5:25 pm

  @dlnimeni

  1) Pentru statul social vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Welfare_state
  Neo-conii mentionati de Gavrila n-au facut decat sa discrediteze notiunea, iar cine opereaza ne-critic cu modificarea neo-con este din ce in ce mai ticalos din 2008 incoace.

  2) “Comunitatea formată din mai multe comune este statul complet” asta este o definitie descriptiva care trebuie ca le convine de minune neo-conilor sa o transfere in operational. Iata si argumentul: Noi, cei mai multi, suntem atomizati, blocul de interese social democrat fiind astfel spart. Ei, neo-conii minoritari, ne privesc de sus cum ne dam in cap unii altora pe ceea ce pana alataieri erau ca si drepturi fundamentale ale omului.

  Efectul net este cel schitat de Gavrila, privatizarea castigului si socializarea pierderilor. In alte cuvinte, capitalism al junglei pentru cei multi, socialism pentru cei putini (si nici macar mereu alesi).

  Cu riscul de a trimite conversatia pe o tangenta, considerati va rog rolurile traditionale in contextul schimbat el cresterii masive a productivitatii muncii, macar in gand. Abia de acolo putem incepe a concepe un design al rolului si locului Romaniei in lumea de azi. Stiu, ‘azi’ e zi scurta, dar omul care sfinteste locul se spala pe dinti chiar si in ajunul sfarsitului lumii!

 38. 41 Dinica peromaneste aprilie 21, 2012 la 5:35 pm

  Domnule Nastase, dati-mi voie va rog sa va intreb: Ce se intelege printr-o dreapta puternica in contextul politic romanesc?

  Ati scris, „Desi consider ca ideea de a se crea o dreapta puternica in Romania este o idee corecta, cred ca formula “Incercam sa construim acea dreapta puternica” si ma intreb daca la dvs. si la cei ca dl. Frunzaverde se intelege acelasi lucru.

  Desigur, la intrebarea de mai sus avem si raspunsul trivial al numarului de voturi. Dar nu cred ca pentru astfel de raspunsuri batem noi atata drum virtual.

  In alta ordine de idei, adiacenta totusi, poate fi vorba de o complementaritate stanga-dreapta? Pe langa raspunsurile date de tot felul de astfel de coalitii (e.g., Germania), ma intreb ca acel capitalism de stat chinezesc nu-i forma suprema. In cazul romanesc, motivatia trebuie sa fie una mai mare decat a-l bate pe ba’secu. Altfel, USL n-apuca nici macar numaratoarea voturilor.

  Cu respect si incredere constante, Dp


 1. 1 “…acea drepta puternica reprezentata de Alianta D.A.” | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe aprilie 19, 2012 la 10:50 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: