România ca anticariat

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

29 Responses to “România ca anticariat”


 1. 1 dorucoarna aprilie 18, 2012 la 9:06 am

  Asa-i, politica iresponsabila a regimului Basescu, de fapt a presedintelui Basescu, a distrus tot ceea ce se construise cat de cat, a aruncat totul in derizoriu si a subminat viitorul tarii si al romanilor pe cel putin doua generatii!

  Goana sa nebuna dupa bani nu mai poate fi stavilita in niciun fel, dar din pacate nu e vorba de bani produsi, de profit pur, ci de bani atrasi din diverse surse, deloc dezinteresate.

  Si acum, dupa 8 ani de nebunie, inca mai stau sa ma intreb ce-l anima pe acest om in forul sau launtric… sa faca nefacute, sa parjoleasca tot ce poate, sa anunte din placere nu „om la apa” ci „tara la apa!”, sau sa ne convinga faptic pe toti ca-si permite orice din carca regimului sau securistic.

  Nu stiu, inca mai astept sa vad si lovitura sa de gratie, in toate filmele cu batausi eroul are o lovitura mult asteptata care aplicata la sfarsit rezolva definitiv problemele si de regul, ramane cu fata. Si nu cred ca-i asta cu resursele, cred ca-i altceva, ceva de genul sfartecarii teritoriale sau a instrainarii intregii tari pe termen indefinit! Cred asta pt ca nu-i omul jumatatilor de masura, cand a vandut flota a ras-o pe toata, nu a lasat macar o nava sa rugineasca asa, nostalgic, in port… Cand s-a apucat de autostrazi a reusit sa inceapa destule, fara sa termine niciuna. Cand s-a apucat de politica externa a reusit sa se certe cu toti, nu i-a rezistat niciun prieten al Romaniei, traditional sau mai nou.

  Ori, asta cu tara si pt ca-i la moda suta aia de ani a Titanicului, este tot la fel: nu distruge doar cateva domenii, nu arunca niste ferotenii peste bord, ci va scufunda toata nava, ca sa-l consemneze istoria ca pe ultimul presedinte al unei tari care a rezistat doar vreun secol si jumatate si careia pana la Basescu i-a fost!

  Dar cel mai frumas va fi sa-l vedem cum ne abandoneaza „democratic” inainte de scufundare, ca si Boc, isi da acolo o biata demisie si gata…

  Nici pana acum, de cand am scapat de Boc, vad ca nimeni din opozitie nu l-a abordat asa, cu un „alo-alo, mai baiatu’, pai acum ce faci, pleci asa si gata?”… Adica dupa cateva zeci de motiuni de cenzura, opozitia nu are nimic sa-l intrebe pe fostul premier? Macar unde naiba a risipit vreo 50 de miliarde in patru ani? OK, atunci sa si-i asume si opozitia, nu?

 2. 2 Marian Nicolae aprilie 18, 2012 la 9:33 am

  @dorucoarna

  Da, Basescu, acest nenorocit de om a distrus practic avansul tehnologic pe care-l aveam in 1989, construit in 45 de ani, plus industria pe care ar fi trebuit s-o dezvoltam din 1989 pana in 2012, lucru care ne duce la o cifra de 67 de ani in urma.
  ATI CITIT BINE:

  AM PIERDUT 67 DE ANI DE CRESTERE ECONOMICA, PENTRU A NE GASI ACUM IN 2012 CU O POPULATIE DE 19 MILIOANE DE ROMANI, POPULATIE PE CARE O AVEAM IN 1966 SI CU O ECONOMIE …..EXACT CUM ARATA EA IN 1945, DUPA TERMINAREA CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL !!!!

  ACEST LUCRU INSEAMNA CA S-A DISTRUS VIITORUL PENTRU 3 (TREI) GENERATII CARE SE VOR GASI IN FOAREA VIETII, ADICA PANA IN 30 DE ANI !!!

  CE FACEM ROMANI ???

  MAI FACEM CEVA, SAU FIECARE ISI IA JUCARIILE SI PLEACA UNDE VEDE CU OCHII???

 3. 3 dlnimeni aprilie 18, 2012 la 11:16 am

  Domnule Nastase, am comentat la articol, mi s-a parut ca era nevoie.

 4. 4 dlnimeni aprilie 18, 2012 la 11:16 am

  Doru Coarna: bravo pentru chestia cu Boc!

 5. 5 Theodora aprilie 18, 2012 la 12:34 pm

  „Vom iesi curand, mai mult morti decat vii, dintr-o perioada in care tara noastra a investit mai putin si mai prost ca oricand in viitorul ei. O perioada in care criza si Basescu ne-au lovit fara mila, tinandu-se de mana.”
  Unii dintre noi nu vor mai apuca sa iasa din acesta perioada sau altfel spus „vor iesi din sistem” mai repede decat ar fi fost normal.
  Poate ar fi fost bine sa cunatifice cineva aceste „iesiri” fortate din sistem.

 6. 6 ZOE, fii barbata ! aprilie 18, 2012 la 12:47 pm

  TARA ÎN CARE ORBUL ESTE AMENDAT, PENTRU CA NU VEDE !
  Suntem unici în lume, nici Guinness World Records nu cred ca are în palmares o asemenea enormitate. Un orb a fost amendat, pentru ca depasise „zebra” pentru pietoni ! Desi avea bastonul alb în mâna si ochelari specifici nevazatorilor, bietul om a fost amendat. El a platit
  amenda si acum s-a adresat Justitiei, cerând despagubiri. Ramâne de vazut daca si D-na Justitia e oarba – sa nu cumva sa fie surda si muta la doleantele bietului nevazator, pentru el nu va suna nimeni, nici de la Cabinetul 1 dar nici de la 2 !
  Ceea ce scoate însa din sarite pe orice om normal de pe pamântul asta, este ” justificarea „ORGANULUI, care a zis ca n-a stiut ca omul e orb !
  Ca sa nu mai vorbim de ORGANUL SEF care, nici mai mult, nici mai putin
  a afirmat ca subalternul sau nu si-a facut decât datoria – asa ceva ?!!!
  În Balamucul numit România, Salonul Irecuperabili este plin de da pe afara,
  aia zdraveni sunt pe cale de disparitie, care încotro !

 7. 7 blogideologic aprilie 18, 2012 la 1:10 pm

  Aflată în situaţia unui declin ca fabricant industrial, iată cum încearcă să se reinventeze Japonia http://www.nytimes.com/2012/04/16/world/asia/amid-manufacturing-decline-japan-weighs-a-reinvention.html?hp Ţara aceasta se confruntă cu o scădere demografică, refuză orice imigraţie din motiv rasial abia camuflat, economia Japoniei a trecut prin două bule speculative, un cutremur cumplit, urmat de tsunami, şi un cataclism nuclear ce ar fi distrus oricare altă naţiune puternică, exceptându-i pe stoicii şi răbdătorii niponi. Industrile electronice odinioară invincibile şi specialiştii lor din arhipelag delocalizează în fluxuri către China şi Corea de Sud. Doar în luna martie 2012, firma Panasonic a închis trei fabrici, iar firma Sharp şi-a acoperit pierderile imense cu ajutor financiar primit de la o companie taiwaneză. Faptul că yenul este o monedă deosebit de puternică intensifică dificultăţile economice ale Japoniei. Săptămâna trecută, firma Sony, principalul innovator tehnologic japonez în anii 1980, anunţa că va desfiinţa 10 000 de locuri de muncă. Iar fabricantul de automobile Toyota care acum vreo doi ani preluase de la General Motors “premiul întâi cu coroniţă” drept cea mai eficientă companie de acest profil din lume, a trebuit să-l dea înapoi. Economiştii acceptă că Japonia nu va mai repeta Miracolul Asiatic din anii 1980, sunt de acord de asemenea că nu trebuie să accepte provocarea chinezească într-o competiţie pentru producţia industrială de masă. Dar care sunt direcţiile pe care trebuie să meargă Japonia ? Să urmeze exemplul USA şi să-şi construiască o economie postindustrială ? Să imite cumva plină de speranţă exemplul Germaniei în fabricarea produselor “capăt de gamă” (high-end manufacturing)? “Reinventarea” Japoniei înseamnă găsirea unei noi strategii economice pentru ţară.

 8. 8 Draghi Puterity aprilie 18, 2012 la 2:03 pm

  As dori sa va atrag atentia asupra unui studiu care arata o schimbare a perceptiei asupra proprietatii in cazul „nomazilor global”

  This study investigates consumers’ relationship to possessions in the condition of contemporary global nomadism. Prior research argues that consumers form enduring and strong attachments to possessions because of their centrality to identity projects. This role is heightened in life transitions including cross-border movements as possessions anchor consumer’s identities either to their homeland or to the host country. This study reexamines this claim via in-depth interviews with elite global nomads, deterritorialized consumers who engage in serial relocation and frequent short-term international mobility. An alternative relationship to possessions characterized by detachment and flexibility emerges, which is termed “liquid.” Three characteristics of a liquid relationship to possessions are identified: temporary situational value, use-value, and immateriality. The study outlines a logic of nomadic consumption, that of instrumentality, where possessions and practices are strategic resources in managing mobility. A liquid perspective on possessions expands current understandings of materiality, acculturation, and globalization.

  http://www.jstor.org/discover/10.1086/664037?uid=3737864&uid=2134&uid=2&uid=70&uid=4&sid=21100723687781

  Nici proprietatea nu mai e ce a fost 😉 Ar fi interesant de estimat in ce mod aceasta schimbare de mentalitate va influenta ideologiile secolului XXI.

  Avand in vedere ca milioane de contetateni romani sunt in aceasta situatie, cred ca studiul ar trebui privit cu deosebita atentie.

 9. 9 Fragmentarium Politic aprilie 18, 2012 la 2:32 pm

  Romania arata din ce in ce mai mult ca o tara de sclavi, iar regimul sau politic precum un proprietar de sclavi. Numai scalvii nu aveau nimic, nici macar vietile nu le apartineau. Proletarii de alta data inca erau fericiti, cel putin forta de munca le apartinea.

 10. 10 Fragmentarium Politic aprilie 18, 2012 la 3:00 pm

  Ce treaba o fi avand ambasadorul american Mark Gitenstein cu privatizarile din Romania?! Este cumva Excelenta Sa gauleiterul unui protectorat american cu acest nume?!
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12028240-mark-gitenstein-sunt-ingrijorat-privatizarile-nu-continua.htm

 11. 11 Ghita Bizonu' aprilie 18, 2012 la 4:09 pm

  In memoriam </b?

  Ieri am aflat o veste trista. Un prieten drag ce mi-a fost mai ruda decat rudele mele , s-a savarsit din viata in Joia Mare.

  Mihai Rosu .

  Desi azi cam uitat a fost unul dintre primii specialisti in domeniul calculatoarelor. Hardist .
  Din copilarie a fost interesat de electricitate .. si multe sigurante au sarit din cauza bricolajelor sale (Mihai! Iar?! Nu te mai potolesti?!).
  Nu s-a potolit si ajuns la Academia Militara – partea tehnica cea care scoate ingineri . El a fost intr-una din primele serii de ingineri electronisti si prima seria care “auzise” ca pe lume mai exista si calculatoare electronice. Profesorul a fost doctorul inginer Dinu Buznea (mai tarziu si general maior si director general al ITC).
  Echipa domnului Buznea a realizat primul calculator militar. Printre cei care au facut calculatorul militar a fost si subloctenetul Mihai Rosu. Se pare ca a mai facut “unele” lucruri in domeniu insa domeniul militar e mai secretos.
  Prin 1959 sublocotenentul Mihai Rosu a fost “disponibilizat” din armata din motive politice (ca sa fie famelia completa – tatal sau Eugen Rosu -gnl in retragere, pe atunci lt colonel “binemeritand” ptr faptul ca a fost capitan in Divizia de Garda si prizonieratul in URSS- , unchii sai Viorel Grigore , colonel medic si Dan Grigore general au fost “disponibilizati” inainte.
  Dupa “disponibilizare” a lucrat in domeniu (scuze .. iar nu am intrebat la timp!).
  Cand a fost luata hotararea de a se achizitiona licenta IRIS 50 a fost unul dinte cei care a fost trimis in Franta ,la CII (pronuntat cedeuzi ) ptr “specializare”. La intoarcerea in tara a participat la asimilarea in productie a calculatorului Felix 256 (numele romanesc al licentei IRIS50) ca sef de platforma (seful de proiect fiind dl Vasile Baltac).
  A devenit sef de laborator in cadrul ICPUEC care nitel mai tarziu si-a simplificat numele in ITC. Un laborator cu multi oameni ai naibii de buni .. si multi ingineri de prima mana carea au devenit specialisti idem s-au format sub conducerea sa! Laboratorul sau a fost cel care a proiectat un disc AD (MD 50) care nu a intrat in productie si calculatorul Independent 100 , compatibil cu PDP 11/34 (vedeta anilor cand steaua cvasiubicuului 360 incepuse sa se indrepte spre nadir). Cu intrarea in productie a lui I 100 e alta poveste .. legata de ambitii si pile (adica concurenta model socialist)
  Acel colectiv de prima mana s-a rupt apoi in 3 – unul care a continuat linia Independent dand la iveala I102 F (F parca vine de la FAST) si apoi I 106 (care s-a vrut low cost. In condiitle noastre si ale tehnologiei acelor vremuri. Asimilat CAER 100% si RSR cam 90%. Adica numa discurile erau IZOT ). Alt colectiv care a proiectata ultimul calcutator romanesc , un VAX compatibil (“asimilat”)
  Nu mai intru in amanunte .. ca sunt jenante. Zic doar atat –vreo 3 ani de zile Mihai Rosu a avut pe cap “controale” de la “forurile” cele mai superioare ptr te miri ce traznai incepand cu “traditionalul” “e fecior de popa” (banal. Beingn. Dl Eugen cum am zis a fost ofiter care a luptat cu RKKA. )
  Apoi Mihai Rosu a fost cel care a indraznit sa sustina ca isi asuma raspunderea sa asimileze WANG ul. Ma rog WANG ul nu era chiar cine stie ce noutate .. iar modelu ales era cam depasit . INSA era calculatorul ales de canadieni ca sa “asiste” centralele CANDU!! (CANada Deuterium Uranium). Adica calculatoarele ptr programul nuclearoelectric … adica daca iti intepeneste calculatorul exact inainte sa “scuipe” rezultatele ce mare scofala? Tragi niste injuraturi si reiei lucrul facand apel la Dumnezii ma-si de calculator. Insa .. la un CANDU e bine sa functioneze … ca risca sa fie o PREA MARE scofala . Una de titlu de senzatie in intreaga lume .Si asimilarea asta trebuia sa se faca cat mai “asimilat” si in plus cu modernizarea tehnologiei .. deci raspundere mare (plus ca fiind proiect prioritar "forurile" intrebau cam des ..si nu inghiteau “motivele obiective” ).
  Adica trebuiau sa te tina curelele profesionale si sa ai nervi tari .

  Insa curios este ca in 90 agitatia a reinceput. Si din necorespunzator ca “e fecior de popa” a a ajuns cam bampir comunist. Asa ca omul care a fost “disponibilizat” a nurjui posbil contrarivolutioner in 59 , care a fost “verificat” ptr te miri ce vreo 3 sau 4 ani , care incepand din 1969 s-a intors de nu stiu de cate ori in tara (inclusiv in “epoca de aur” aia cu frig in casa, frig la serviciu – si in sectia aia va garantez ca era frig fiind construita “minimalist” si “economic” – lumina intreurpta, samd ) ei bine el in 1991 nu s-a mai intors din Canada (in sfarsit revolutia si democratia reusisera ce nu a reusit dosarul – sa il traga pe linie moarta!)

  Daca a avut o vina a fost ca s-a inconjurat de oameni buni profesional , pe care i-a format prea bine si ca poate ca era un om prea bun care nu dadea la gioale si lasa profesionistii sa se afirme.

  Si totusi .. in 2010 imi zicea : “Eu am fost fericit!”

  Odihneste-te in pace prieten drag …

 12. 12 Radu aprilie 18, 2012 la 4:31 pm

  @Marian Nicolae,

  Cred ca daca ar invia nea Caisa si te-ar auzi i-ai deveni tovaras si pretin pe vecie. Atata doar ca si el s-ar minuna de ce te legi doar de Basescu din ’89 incoace. In mod cert „avantajul tehnologic” de care vorbesti a fost risipit si de Iliescu ciuruitorul, nu-i asa ?

 13. 13 Radu aprilie 18, 2012 la 6:06 pm

  @dorucoarna,

  Mare grija cand afirmi 8 ani in loc de 4 ani sau poate chiar 3. Daca-i incluzi pe primii 4 ii provoci pe amicii din PNL de care pana una-alta e nevoie. Daca-l incluzi pe al cincilea cu primul imprumut FMI cu tot iti faci o sa-i provoci si pe cei din PSD.

 14. 14 Florea Dumitrescu aprilie 18, 2012 la 7:58 pm

  AVERTISMENT SEVER
  DOMNULUI PREŞEDINTE TRAIAN BĂSESCU

  1. O nouă gravă încălcare a Constituției. În ziua de 10 aprilie a.c., cu prilejul numirii noului ministru al mediului, ați dat comenzi politice cu privire la afacerile Roșia Poieni (cupru și alte metale), Roșia Montană (aur și alte metale rare) și afacerea Chevron privind gazele de șist prin fracturare hidraulică.
  Din nou v-ați depășit atribuțiile constituționale, ați săvârșit un abuz cu grele consecințe pentru țară.
  În mod justificat, numeroși specialiști și reprezentanți ai societății civile v-au acuzat de abuz, de amestec brutal în treburile puterii executive, ca agent al intereselor unor firme particulare străine.
  Ați greșit profund în fața poporului român, în fața specialiștilor din această țară (care au mari rezerve privind aceste proiecte controversate) – deoarece nu aveți calificarea și competența necesară, pe lângă faptul că ați depășit cadrul legal.
  Vă avertizăm că este timpul să faceți efortul să înțelegeți aceste lucruri pe care societatea civilă vi le impută cu severitate și vă cere să respectați Constituția țării și să nu mai fiți un model total negativ pentru politicienii care vă urmează și încalcă legile țării.
  Resursele naturale ale tării trebuie protejate, apărate și valorificate – la momentul oportun – numai în favoarea poporului român, fără să se provoace catastrofe ecologice, care pot genera pagube de miliarde de euro.
  Este timpul să se țină seama de poziția specialiștilor români în țara lor.

  2. Vă avertizăm că greșiți profund, domnule Băsescu, când afirmați că aici ar fi vorba de crearea de locuri de muncă – ca argument decisiv.
  Greșiți enorm când considerați că numai în minerit ar fi resurse pentru crearea de locuri de muncă în România!
  Afirmați o monstruozitate când susțineți că s-ar rezolva „deficitul de 3,5 miliarde de euro la fondul de pensii”. Este o „legătură” total falsă şi condamnabilă pe care o faceți, dovedind o totală ignoranță sau rea intenție.
  Cele câteva sute sau mii de locuri de muncă nu pot rezolva problema locurilor de muncă în România, cum în mod total fals susțineți.
  Specialiștii din societatea civilă, prin studiile și analizele lor deja publicate, vă pot servi informații cu privire la ramurile, subramurile și sectoarele – în domeniul producției materiale – în care pot și trebuie să fie create locuri de muncă.
  În anii de criză, guvernarea Băsescu-Boc a distrus 1 milion de locuri de muncă. Luați listele cu ramurile și sectoarele unde s-au produs aceste nenorociri și încercați – prin măsuri economice – să sprijiniți revenirea la numărul de locuri dinaintea crizei.
  De asemenea, specialiștii, cu studiile şi analizele lor cu date concrete, vă vor arăta ramurile, subramurile și sectoarele unde s-au distrus peste 4 milioane de locuri de muncă în anii tranziţiei. Vi se vor prezenta concret şi locurile şi zonele – unde s-au distrus mii de fabrici şi uzine din industrie şi marile exploatări agricole.
  Mulți specialiști pe care-i jigniți și insultați („că au ochii umezi” și că „sunt bocitoare”) au scris deja despre aceste distrugeri și despre necesitatea de a se reveni prin reindustrializarea țării și prin modernizarea bazei tehnico-materiale a agriculturii. În felul acesta, printr-un program de dezvoltare a producției pe termen mediu și lung, s-ar putea crea condiții ca cele 3-4 milioane de români obligați – pentru o bucată de pâine – să lucreze în alte țări, abandonând familiile și copiii și țara lor – să se întoarcă acasă.
  Vă vom scrie și noi, pe larg, despre locurile de muncă, problemă pe care dvs. o trataţi în mod total eronat, pentru a satisface interesele unor firme străine.
  NOTA 1. Ne vedem nevoiți să vă scriem din nou despre modul total fals și criminal în care tratați problema „deficitului la fondul de pensii”. Nu există niciun deficit la fondul de pensii, deoarece contribuțiile au fost date statului român cu 25-45 de ani înainte, în anii de viață activă. Există numai o proastă gestionare a resurselor țării din partea guvernanților iresponsabili. Deficitele sunt la alte capitole din bugetul țării. Altele sunt legăturile și corelațiile ce trebuie să se facă. Guvernanții iresponsabili și clientela lor trebuie să renunțe la hoțiile și risipa din banii publici de zeci şi zeci de miliarde de euro, cum am demonstrat deja în studiile și analizele noastre publicate.
  NOTA 2. Vom face liste cu produsele importate de zeci de miliarde de euro total nejustificate. Vom face liste cu produsele pe care România le producea cu forțele proprii, pentru piața internă și pentru export.
  NOTA 3. Soluție majoră și urgentă este înlăturarea de la conducerea țării a incapabililor și incompetenților, a jefuitorilor de bani publici și a prăduitorilor de avuție națională.
  Este necesară promovarea specialiștilor, a oamenilor competenți și cinstiți, care vor să facă politici publice, în favoarea milioanelor de cetățeni ai acestei țări și nu politici de jaf pentru propriul buzunar.
  NOTA 4. Guvernul să constituie urgent colective de specialiști – pentru cele 3 proiecte controversate, care sub semnătură, să înfățișeze avantajele și incovenientele! Guvernul să nu se limiteze numai la structurile oficiale politizate, dominate prea mult de jefuitorii de bani publici și de prăduitorii de avuție națională!

  3. Un îndemn. Grăbiți-vă cu demisia, pentru a face un bine poporului român, pentru a crea premisele necesare pentru a se trece mai repede la politici de relansare a creșterii economice şi pentru ieșirea din criza economică prelungită.

  Aceste grave probleme privind vânzarea pe nimic a resurselor naturale ale țării (care aparțin întregului popor şi care nu este în niciun fel consultat) și distrugerea milioanelor de locuri de muncă – vor fi capete de acuzare – când guvernanții vor fi judecați în piața publică – pentru ruinarea țării – de milioanele de cetățeni sărăciți, necăjiți și revoltați.

  18 aprilie 2010

  Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”

  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

 15. 15 dlnimeni aprilie 18, 2012 la 8:24 pm

  Ghita Bizonu: am conceput si noi, cindva, calculatoare, am conceput si avioane, macar copii sa mai putem concepe in viitor. Ma tem ca nici din copii.

 16. 16 dlnimeni aprilie 18, 2012 la 8:26 pm

  Ghita Bizonu: condoleante.

 17. 17 Mihnea Georgescu aprilie 18, 2012 la 10:38 pm

  Flutur s-a ars de la BEC sau de la Lumina Sfântă de la Yerushalaim a orbit ca Apostolul Neamurilor, rekte Pavel, de nu a văzut Poza Căpitanului pe cărţile publicate pe banii Consiliului Judeţean Suceava?!

 18. 18 Mihnea Georgescu aprilie 18, 2012 la 10:40 pm

  România pe Verde, ni se pregăteşte ceva!

 19. 19 Mihnea Georgescu aprilie 18, 2012 la 10:48 pm

  România creşte Verde… 😉

 20. 20 Draghi Puterity aprilie 19, 2012 la 12:27 am

  @Ghitza Bizonu

  Cand cad stejarii, ramanem doar cu frunzele…

  Dumnezeu sa il odihneasca in pace.

 21. 21 Motanul Incaltat aprilie 19, 2012 la 1:17 am

  Domnule Nastase,
  Va rog sa nu aveti impresia ca v-as contrazice. Eu voi spune doar ce nu inteleg prea bine din cele afirmate de Dvs. Spre exemplu:

  „O data, o singura data, nu am auzit un apel la investitorul roman din Romania, o incurajare, un indemn la stimulente pentru cel care angajeaza si creaza „PIB”.”

  Este o fraza deosebit de interesanta dar eu stau si ma intreb daca exista investitori romani din Romania cu o asemenea forta financiara care, prin investitiile ce ar fi dispusi sa le faca, sa poata acoperi pierderile de miliarde de euro ale intreprinderilor de stat. Cand a fost vorba de privatizarea SIDEX Galati, nu s-au gasit astfel de investitori, cum lesne se poate constata.
  Eu nu o sa ma grabesc a acuza USL de nationalism, de patriotism guraliv, asa cum face, spre exemplu, Cristian Preda.
  Eu va spun doar ce am citit in presa noastra si va rog sa-mi permiteti sa supun si atentiei Dvs. aceste articole:
  http://www.gandul.info/news/who-s-who-lista-completa-a-averilor-directorilor-de-la-companiile-de-stat-despre-care-basescu-spune-ca-sunt-boierii-economiei-ei-gestioneaza-o-gaura-de-12-75-miliarde-de-euro-exclusiv-8262326
  http://www.gandul.info/news/de-ce-se-imprumuta-romania-10-firme-de-stat-datoare-cu-1-27-mld-5466048
  http://www.gandul.info/financiar/banca-mondiala-un-sfert-din-companiile-de-stat-romanesti-in-care-lucreaza-100-000-angajati-sunt-de-facto-in-faliment-8905509
  Dumneavoastra vorbiti de investitorul roman din Romania. E foarte bine, e chiar laudabil. Numai ca, pe de alta parte, vorbim de gauri de 12,75 miliarde de euro, de faptul ca un sfert din companiile de stat, in care lucreaza 100.000 de angajati, sunt „de facto” in faliment. USL va veni maine la Putere. Ce va face? Cum va rezolva aceasta problema? Doar cu ajutorul investitorilor romani din Romania?
  Pe de alta parte, aceasta fraza in care se pune accentul pe investitorii romani din Romania, tinde sa arate ca nu prea exista investitori straini care sa fie dispusi sa investeasca in Romania. De ce oare? Romania a aplicat ceea ce a spus FMI si in ideea de a creste increderea investitorilor in piete. Inteleg ca nu se intampla lucrul acesta… O explicatie ar fi data aici.
  Dar inca o problema cu investitorii romani din Romania ar fi cresterea creditelor neperformante , de unde rezulta ca investitorii romani din Romania nu se simt, la randul lor, bine, economic vorbind.
  Mie mi-e neclar cum se poate rezolva aceasta problema… Cum putem iesi din acest marasm cronic al ineficientei economice…?

 22. 22 Sibilla aprilie 19, 2012 la 3:07 am

  Prea mulţi PĂCĂLICI, atât de puţini Politicieni !!!
  ÎNTREBARE : de ce se rup zilnic alianţele USL de prin CS şi aista ” absolut întâmplător ”….. ” deodată ”, NE POATE RĂSPUNDE TOVARĂŞUL CRIN ANTONESCU ??? De ce-şi fac loc ” liberalii ” metalurgului mason alcoolic Frunzăverde pe turta acestor ruperi, ACUM, în prag de alegeri ???
  Cărăşenii sunt scârbiţi şi, din păcate, nimănui nu pare să-i pese ! Noi, USELEPEDELE ( no ofense , da-i adevăr ! )nu reuşim nu să atragem electorat, ci nici măcar să-l păstrăm pe cel ce-l aveam…

  1 ) Nota 4…. cu MINUS – iaca, se iegzistă şi d-aistea, lumeeee ( !! ) – politichiei cărăşene !!!! TOATE JEGURILE, TOŢI NETOŢII, LENEŞII, FLENDURĂ-LUME, CIOFLINGARI, CÂRLANI ŞI TUTE, SUNT DĂRUIŢI CU : LOCURI ELIGIBILE PE LISTELE DE CANDIDAŢI CL ŞI CJ :))))))) AISTA E ” CALITATEA ” CU CARE DEFILEAZĂ ŞI VOR SĂ OBŢINĂ VOTURI PĂCĂLICII DE ABSOLUT TOATE COLORATURILE DE PE FEUDA CĂRĂŞEANĂ….. AZI VĂZUI O LISTĂ, APOI ÎNCĂ UNA…. ÎNTÂI AM RÂS CU LACRIMI, APOI AM PLÂNS ŞI-APOI AM DECIS: POPOR ROMÂN, ÎŢI MERIŢI SOARTA ! PENTRU CĂ : NU VA FI SCHIMBARE, NU SE FACE PRIMĂVARĂ DOAR CU O VOCE, DOUĂ…. TĂCEREA VĂ FACE COMPLICI ACESTOR CLOVNI CE-AU ÎMPÂNZIT CU DAMFUL LOR PEISAJUL ! MUCLES ŞI RABDĂ, POPOR ! SE PARE CĂ REZISTENŢA LA VIERMUIALA ŞOBOLANILOR MULTICOLORI E MAAAARE…. CĂ MARE-I GRĂGINA, TA, DOAMNE, MAAAAREE….. !!!!
  PĂCĂLICII ăştia, se reprezintă pe ei şi propriile lor interese, nicidecum NU reprezintă interesele celor mulţi şi… ai nimănui, oare ??
  O anunţ public pe doamna Ioana Pop ( TSD ) că va beneficia de-aceiaşi greaţă la auzul unei veşti anume !! – doar ca mic exemplu…
  Vorbim despre valori, principii, calitate, responsabilitate, seriozitate….. DOAR vorbim….
  bleah…

  2 ) ” felicitări ” toarăşului Petală zis şi Crin pentru recentele achiziţii ” de succesuri ” , apropo de … cică o altfel de politică, o altfel de …. cum să-i zicem, hmmmm ???
  USL răcneşte din toţi bojocii că suntem în rezbel şi deci în rezbel totul ar fi permis…. SOLUŢII SERIOASE, FĂRĂ ” ACHIZIŢII ” DI JENU frunzăverde, NU sunteţi în stare, chiar nu ???!!!!! RUŞINE, că nici măcar NU aţi încercat ALTCEVA !!!
  Noi, cei care am rămas constant pe redute, am luptat, luptăm şi vom lupta pe bune cu bă-SECU, cu Mafiile PD-L, noi, cei care NU suntem curve să orbecăim şi bântuim prin peisajul curvăsăraiului mioritic impropriu zis politichie ne întrebăm şi vă întrebăm ” stimabililor ” : DESPRE FAPTUL CĂ CEI MULŢI AU FOST, SUNT ŞI IATĂ, RĂMÂN VICTIME COLATERALE ALE JOCURILOR VOASTRE MIZERABILE, NU VORBIŢI, PĂMPĂLĂILOR ????
  TREZIŢI-VĂ NAIBII LA REALITATE, AISTA NU E SCHIMBARE !!! SCHIMBARE CU : FRUNZĂVERDE, PĂCĂNELE, ALTE ASEMENEA PANARAME, PENALI ??? VAI, STEAUA TA, POPOR….
  România curată, România bunului simţ… auuuuuuuu…..
  Azi, zi cu multe aplauze…. râsul curcilor, nu alta, zău !
  PNL s-a îmbogăţit cu : PĂCĂNELE, VALI BUTOANE, FINUL AYATOLLAHULUI FRUNZĂVERDE, MAI CUNOSCUT CA ” VALI FALIMENT ”.
  Masa şi felicitările : responsabil , ” strategul ” Vela Marcel. Cârpa de dar… Petală, să-mi fie iertată obiectivitatea !
  Şi-acu, o îndreptăţită porţie de râs : tragi-comedie cu ” liberalul ” Vali Rusu :)))))))
  Bey, Crin Antonescu…. opreşte-te, makă, că NU merită PNL asemenea SCAME !!!!
  http://sfinx777.wordpress.com/2011/10/08/remember-pentru-nesimtitul-ordinar-valentin-rusu-finul-ayatollahului-frunza%E2%80%9Dverde%E2%80%9D-si-altor-amatori-din-gasca-de-marlani-si-cioflingari-pd-l-cs/
  http://www.mafiilepdl.ro/valentin-rusu/
  http://www.jurnalul.ro/anchete/caracatita-drumurilor-carasene-563314.htm
  http://www.antena3.ro/romania/deputatul-pdl-valentin-rusu-dj-la-butoane-a-votat-la-doua-maini-de-26-de-ori-intr-o-sedinta-140599.html
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/06/16/lista-rusinii-groparii-romaniei-printre-ei-finii-ayatolahului-frunzaverde-rusine/
  http://sfinx777.wordpress.com/2011/04/30/frunzaverdeeee-las-o-balta-ia-un-sul-si-fa-i-sa-ti-taca-dupa-ce-s-prosti-mai-si-latra/
  etc

  3 ) Apropo de trâmbiţata zis CONFISCARE A AVERILOR …
  Sorin Blejnar – presedintele Comisiei pentru controlul marilor averi!
  BEY, MRU, BEY bă-SECU-le … vrei listă, ia listă : Ionesie Ghiorghioni, Valentin Rusu, Ioan Borduz, Ana Vasile ( DGASPC CS ), Costel Ciobanu ( ” Barbălată ” ), cică şi ăstora le-au picat din Cer valizele cu lovele… Nah, în Caraş-Severino lista e muuuult mai lungă şi fără număr, fără număr….. şi de toate coloraturile penajului :
  S-a împlinit un an de când UCMR-știi și reșițenii au rămas OFICIAL fără Debarcaderul de la Văliug- Crivaia. Prin ingineriile financiare pe care le cunoaște deja toată lumea și mai ales, prin largul concurs al Sindicatului Independent din UCMR condus pe atunci de Ostoia & trupa cu ajutorul neprecupețit al Consiliului de Administrație din care făcea parte și pe atunci cu funcție importantă actualul director – gropar Dan Obădău, familia Chebuțiu a pus mâna ,,legal” pe ceea ce adevărații directori și adevăratul Sindicat din UCMR, a construit pentru angajații săi înainte de 1989. ( … )
  http://www.infocs.ro/index.php/2012/03/04/adio-amintiri-adio-debarcaderului-de-la-valiug-multa-informa%C8%9Bie-pentru-cei-interesa%C8%9Bi/
  Ei sunt cei care au furat si fura tot din tara noastra. Ei sunt cei care formeaza Regimul Basescu. Ei sunt cei care s-au imbogatit pe spatele si munca noastre! Romanii au iesit in strada pentru a scapa de ei. Romanii protesteaza pentru a-si lua tara inapoi de la ei.
  CRIN ANTONESCU … CE CAUTĂ MAFIOŢII ĂŞTIA ÎN PNL ??????!!!!!
  http://www.mafiilepdl.ro/caras-severin/

  Recomandare… :
  „Efectul de frunzăverde” şi femeia de serviciu apolitică
  ” Doamne, unde este acea femeie curajoasă, care să înceapă, în sfârşit, curăţenia morală?! ” – Matei Mircioane
  Să nu fi observat chiar nimeni furnicile…. 😉
  http://www.argument-cs.ro/content/%E2%80%9Eefectul-de-frunz%C4%83verde%E2%80%9D-%C5%9Fi-femeia-de-serviciu-apolitic%C4%83
  Io nu-s aceea…. sunt social-democrat, dacă nu cumva mi se va lua cu japca ŞI aista, că cică suntem în război…… şi unii nu sunt plătiţi să fie morali….
  Românii sunt dezamăgiţi PE BUNĂ DREPTATE şi se organizează, păcălicii mai mulţi decât Politicienii, ştiu asta ????
  Participa la MARSUL de PROTEST: DAŢI-MI ROMÂNIA ÎNAPOI !
  Moldova, Ardealul și Țara Românească au spus AJUNGE – NE VREM ȚARA ÎNAPOI! Astfel – în perioada 24 aprilie – 1 Mai 2012 are loc marşul de protest:
  Daţi-mi România înapoi!
  – cu plecari din diferite județe ale țării la 24 aprilie și destinaţia Piaţa Universităţii, Bucureşti la 1 Mai!
  Inscrieri AICI: http://www.facebook.com/events/332416690156765/

 23. 23 Sibilla aprilie 19, 2012 la 3:15 am

  @Ghita Bizonu’,
  ……. se tot mută pe stele Oamenii, rămânem cu păcălicii şi ne stingem şi noi câte puţin în fiecare zi, din păcate…
  Ne rugăm la Doamne, Doamne să ne mai lase şi nouă câţiva Oameni buni, să nu-i cheme pe toţi la el..
  Şi-mi amintesc cum corect a spus draghe Baciul Leo :
  ” .. într-un început de primăvară tristă, nu prididim a mai culege la flori ale durerii. Prietenii ni se duc, rând pe rând, şi noi rămânem tot mai singuri în faţa nemerniciei unui sistem construit de nemernici pentru nemernici, de parcă undeva, acolo sus, în ceruri, s-a dat o lovitură de stat, şi Scaraoţchi a preluat puterea… ”
  Condoleanţe ! Dumnezeu să-l hodinească !

 24. 24 blogideologic aprilie 19, 2012 la 7:13 am

  Iată-l descris pe Constantin Mavrocordat (după Wiki) :”După două domnii scurte în Țara Românească, a fost mutat în Moldova ; unde pentru a-și recâștiga tronul pierdut, contrar firii sale, a trebuit să mărească dările ca să-i poată cumpăra pe turci.” Observaţi, este formulată aici şi o chestiune de psihologie, dar într-un context economic. Există multe tipuri de psihologii (vezi cartea lui Vasile Pavelcu, “Drama psihologiei”). Aşa cum bine se ştie, în contextul economic al discuţiilor despre om, despre “firea omului”, se face uz de psihologia comportamentală (behavioristă). Aceasta constituie o abordare strict pozitivistă a psihologiei. Deci în aprecierea despre “firea omului” se face referinţă, în modul cel mai strict (aşa trebuie), numai la felul cum s-a comportat individul în situaţia dată. Aprecierea “contrar firii sale” este totalmente rău plasată şi jigneşte logica formală. Mai multe detalii economico-psihologice despre Constantin Mavrocordat ne furnizează cronicarul Ion Neculce : “Şi să nu-i hi fost gândul cu pizmă să scoată pi văru-său Grigore Vodă din Ţara Muntenească, n-ar hi fost atâta jac în ţară.” Din nou constat, la fel cum citesc şi în cartea profesorului filorus Keith Hitchins (The Romanians, 1774-1866) publicată la editura Humanitas a lui Gabriel Liiceanu, că ni se ascund adevărurile fundamentale şi că sîntem îndemnaţi cu foarte mare neruşinare să-i îndrăgim acum mult pe domnitorii fanarioţi.

 25. 25 Marian Nicolae aprilie 19, 2012 la 10:38 am

  @Radu,

  Faptul ca tin la Romania si la romani, faptul ca NU VREAU ca noi romanii sa fim pusi pe aceeasi treapta de cultura cu papuasii, faptul ca ma bat pe toate caile pentru ca noi romanii sa ne castigam dreptul de tara independenta si neatarnare ma pune pe aceeasi treapta cu nea Caisa, nu poate decat sa ma faca mandru de acest lucru si sa ma impinga TOT INAINTE !!!

  N-am de ce sa-mi fie rusine, daca unora dintre conationalii mei le-a fost spalat creierul grav……..nu dau nume ca e jenant….

 26. 26 miniexpo martie 3, 2015 la 6:44 pm

  Cum sa postezi toata bibloteca in cateva poze?
  Vezi aici


 1. 1 România ca anticariat | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe aprilie 18, 2012 la 8:30 am
 2. 2 A 97-a zi pentru România | Teologie pentru azi Trackback pe aprilie 18, 2012 la 11:15 am
 3. 3 Fara cuvinte… « Motanul Incaltat Trackback pe aprilie 19, 2012 la 12:01 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: