A murit Florin Constantiniu

A murit istoricul Florin Constantiniu…A plecat cu aceeasi discretie cu care si-a trait viata.

L-am cunoscut bine pe vremea cand amandoi lucram in institutele Academiei. El, la Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, eu, la Institutul de cercetari juridice. Ne intalneam la diferite evenimente stiintifice. Il ascultam fascinat, mai ales atunci cand vorbea despre perioada celui de-al doilea razboi mondial (o mare pasiune a sa desi specialitatea lui era – cred – istoria medievala). Avea un timbru al vocii foarte special iar atunci cand se aprindea in vreo demonstratie, sunetele deveneau extrem de „ascutite”.

Mi-a placut foarte mult una din cartile pe care le-a scris,  „O istorie sincera a poporului roman” – un fel de biblie pentru romanii de toate varstele.

Cand ne intalneam – la Academie,  la Fundatia Titulescu, in alte locuri, ne aduceam aminte de o intamplare  in care ne cunoscusem mai bine. Pe la sfarsitul anilor 70, a avut loc, la Bucuresti, Congresul mondial de istorie. Si noi, cei de la celelalte institute, participam la organizare si chiar cu unele comunicari. La un moment dat, Mihnea Gheorghiu, presedintele Academiei de Stiinte Sociale si Politice, o mare personalitate – careia ii pastrez o amintire vie si un mare respect – ne-a chemat pe Constantiniu si pe mine si ne-a spus ca, a doua zi ,Congresul istoricilor urma sa adopte un text-declaratie si ne-a cerut noua sa pregatim proiectul. Proiectul trebuia insa finalizat in acea dupa-amiaza, asa ca ne-a „inchis” pe amandoi intr-o camera de unde am iesit cu textul respectiv dupa cateva ore… Au trecut mai mult de 30 de ani de atunci dar il pastrez in memorie pe Florin Constantiniu cu zambetul sau etern, cu o anumita malitiozitate dar impartind cu prietenii generozitate si caldura complicitatii intelectuale.

Dumnezeu sa-l odihneasca in liniste si pace!

22 Responses to “A murit Florin Constantiniu”


 1. 1 Gheorghe Georgeta aprilie 16, 2012 la 8:28 pm

  Dumnezeu sa-l odihneasca,personaliate marcanta a tarii.

 2. 2 Fragmentarium Politic aprilie 16, 2012 la 9:20 pm

  Resimt plecarea lui Florin Constantiniu ca pe cea a unui apropiat. Un suflet sincer, ca si istoria pe care a scris-o, cu care nu aveai cum sa nu empatizezi. Stiu ca si de acolo, de Sus, isi va privi tara si poporul cu aceeasi dragoste cu care a facut-o cand era printre noi. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 3. 3 Motanul Incaltat aprilie 17, 2012 la 12:17 am

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 4. 4 blogideologic aprilie 17, 2012 la 4:30 am

  H. L. Mencken (http://en.wikipedia.org/wiki/H._L._Mencken ), aforisme : “O societate alcătuită din indivizi ce ar fi capabili cu toţii de gândire originală n-ar fi de suportat.” “Orice guvernare, bineînţeles, este împotriva libertăţii.” “Democraţia înseamnă credinţa patetică în înţelepciunea colectivă a ignoranţei individuale.” “Pentru orice problemă complexă există un răspuns clar, simplu, şi greşit.”

 5. 6 Criticos aprilie 17, 2012 la 7:41 am

  Dumnezeu să-l adihnească! Nu l-am văzut decât la televizor, dar dintr-o privire mi s-a părut că titlul „O istorie sinceră a poporului român” a fost o alegere inspirată.

 6. 7 dlnimeni aprilie 17, 2012 la 7:58 am

  Dumnezeu sa il odihneasca!

 7. 8 eficientaenerg aprilie 17, 2012 la 8:39 am

  Asta-i Viata….si cu Bune si cu Rele…

 8. 9 Marcus aprilie 17, 2012 la 9:42 am

  Dumnezeu Sa-l Odihneasca !

 9. 10 Marcus aprilie 17, 2012 la 9:44 am

  Atentiune, Olanda, Comanda La Basescu!

  “Ambasadorul agreat al Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, declară într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că aşteaptă o programare la Preşedinţie, dar precizează că, între timp, poate să-şi facă munca, să vadă oamenii pe care este nevoie să-i vadă şi să fie, practic, activ profesional.
  Matthijs van Bonzel precizează că a venit în România la sfârşitul anului trecut. El nu şi-a prezentat însă scrisorile de acreditare la Preşedinţie.
  “Este corect, nu mi-am prezentat încă scrisorile. Aştept încă o programare”, a spus el.
  Întrebat cine este de învinovăţit pentru că, la peste patru luni de la sosirea la Bucureşti, încă aşteaptă această întâlnire, diplomatul spune: “Este prerogativa oricărui şef de stat să primească ambasadori. Deci, asta este situaţia şi eu aştept invitaţia sa”.
  Pe de altă parte, ambasadorul spune că poate să-şi facă munca şi să fie practic activ profesional.
  “Pot să-mi fac munca, pot să văd mulţi oameni pe care este nevoie să-i văd pentru a-mi face o impresie bună despre ţară, pentru a stabili o cooperare, pentru a promova interesele economice. Deci, din punct de vedere practic, pot să fiu activ profesional”, a spus el.
  Potrivit unor surse diplomatice, Matthijs van Bonzel se află în România, la post, din data de 2 decembrie 2011. El a fost primit la MAE, dar nu şi la Preşedinţie.
  Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, a cerut, luni, Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice cred că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind Schengen.

  Conform regulilor de drept diplomatic, după sosirea la post se organizează primirea noului ambasador de către conducerea Ministerului Afacerilor Externe din statul acreditar în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.”
  SURSA: ZIARUL ADEVARAUL

  Mai pe la inceputurile emisiunii Sinteza Zilei, pe postul Antena 3, cand Valentin Stan era aproape nelipsit din cadrul acestui talk show, atunci cand il auzeam descriindu-l pe Basescu si faptele comise de acesta drept unicate nu numai pe Pamant , ci in intregul Univers, imi radeam in barba si-mi ziceam: -”io-te dom’le ce exagereaza si asta, da’ bine-i face!”
  In timp insa, nebunia Basescului a devenit atat de evidenta pentru toata lumea, incat desuete mi se par caracterizarile lui Stan din perioada respectiva. Multe si nefacute a comis caricatura asta embrionica de dictator fara portofoliu, in acesti ani de cand am ajuns ca popor la vrerile unui dement, insa asta cu ambasadorul Olandei pe care Basescu refuza sa-l primeasca pentru a-i fi prezentate scrisorile de acreditare, pe motiv ca-i suparat el pe olandezi deoarece acestia se opun, pe buna dreptate, sa fim primiti in spatiul Schenghen, parca le intrece pe toate. Sfidand toate legile, cutumele si uzantele diplomatice, prin acest refuz imbecil, Basescu nu face altceva decat sa mai confirme o data, daca mai era cazul, faptul ca-i atins rau de tot la mansarda, consumul exagerat de licoare scotiana spunandu-si la greu cuvantul, prin dereglarea fara putina de depanare a cutiei sale craniene dimpreuna cu ce-a mai ramas din continutul ei. El crede ca-i ca pe vremea cand era comandant si ca sa-si satisfaca ego-ul bolnav de aroganta isi pemitea sa sechestreze in portul Banias din Siria, loading master-ul de la terminalul petrolier unde operase cu nava, pe motiv ca acesta, in timpul incarcarii navei, nu-i aratase destula deferenta in relatiile incarcator-comandant de nava.
  Norocul nostru in toata afacerea consta in faptul ca, daca o parte dintre noi, atinsi la bibilica de sindromul Basescu, l-au votat si a doua oara, Europa si in general lumea civilizata l-a citit ce-i poate, sau mai bine zis ce nu-i poate bibilica si nu da doi bani pe secatura respectiva.
  Ghinionul nostru insa consta in faptul ca relatia Basescu restu’ lumii nu este una bilaterala si personala, ci ea antreneaza destinul unui popor intreg, care atata timp cat l carma tarii se afla nebunu’, va fi tratat asa cum este, adica cu spatele, in cadrul Europei Unite.

  Plin de dor de razbunare si cu mult artag in bot
  Chiombu vrea s-arate lumii cum ca-l doare drept in cot
  Si-n gradina la Palatu-i unde el e domn in tara
  E ca-n curte la ospiciu cu nebuni lasati pe-afara.

  Agatat deci de o lustra Base tipa :-NU semnez
  Si-am sa-l tin in veci la usa pe trimisul olandez,
  Ba, mai mult, romanii-au ordin de acum sa boicoteze
  Sa nu cumpere din piata floricele olandeze.

  Beatrix sa-nvete minte ce-nseamna-un presedinte,
  Nu regina desueta ca pe vremuri, mai ‘nainte.
  Am sa-i tin ambasadorul pe post de liftier la scara
  Pan-or zice “da” la Schenghen, chit ca suntem de ocara.

  La asa o nefacuta lumea-i muta de uimire
  Europa-i interzisa de asemenea jignire.
  Dup-o prima clipa insa, brusc ea rade si cu…. valiza
  Cand il vede pe chiombila erijat in voda duru’.

 10. 12 Marian Nicolae aprilie 17, 2012 la 1:30 pm

  Dumnezeu sa-l odihneasca !

 11. 13 Johann Nunweiller aprilie 17, 2012 la 2:10 pm

  A plecat intr-o lume mai buna!

 12. 15 Adrian B. aprilie 17, 2012 la 6:15 pm

  Este o pierdere URIASA pentru aceasta tara , care este tot mai slabita si mai lipsita de aparare! Florin Constantiniu a fost o personalitate de acelasi nivel cu Adrian Paunescu ! A fost unul dintre intelectualii adevarati ai acestei tari si care in ultimii ani a ales sa se retraga din viata publica din cauza abuzurilor inimaginabile si a politicienilor incompetenti ! Am sa inchei cu una din frazele sale memorabile :

  ” Un popor de oi , naste un Guvern de lupi ! ”

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

 13. 16 Florin Sperlea aprilie 17, 2012 la 7:53 pm

  Este menirea unui istoric de asemenea anvergura sa ofere propriului neam o sinteza de istorie care sa exprime nu numai viziunea sa asupra trecerii prin vremuri a poporului pe care il reprezinta, ci si informatiile cele mai noi pe care le poate cuprinde intr-un asemenea demers livresc, iar Florin Constantiniu, prin „O istorie sincera a poporului roman”, lucrare ce a cunoscut patru editii, si-a implinit aceasta misiune. Iar cartea aceasta va ramane, iar Omul va fi prezent in sufletul nostru, al celor care l-am cunoscut si pretuit.
  Dumnezeu sa-l odihnesca!

 14. 18 Socrate aprilie 18, 2012 la 7:58 am

  Dumnezeu sa-l odihneasca.

 15. 19 Theodora aprilie 18, 2012 la 9:55 am

  Dumnezeu sa il odihneasca!

 16. 20 Theodora aprilie 18, 2012 la 10:02 am

  „Actuala guvernare a ridicat incompetenta, lacomia si aroganta la culmi fara precedent.Pasivitatea de pina mai ieri a romanilor a facut-o sa creada ca totul ii este permis, ca romanii pot fi batjocoriti, umiliti, calcati in picioare. Daca in 2011, cind s-a hotarit reducerea salariilor, oamenii ar fi iesit in strada, nu am fi ajuns la situatia dezastruoasa de astazi.Romanii s-au comportat pina mai ieri ca niste oi, care s-au lasat tunse si mulse, fara sa scoata un behait. Atunci, “pastorii” lor, imbracati in costume Armani si rochii Gucci, au crezut ca, oricite abuzuri ar savirsi, impunitatea lor este asigurata.

  Se pare insa ca romanii suporta mai lesne sa fie jecmaniti decit umiliti. Iar actuala guvernare le-a intrecut pe toate in a-i batjocori. Asa a fost posibila numaratoarea de pomina a votului de la Legea Pensiilor, facuta de dna Roberta Anastase si trecuta cu vederea de Justitie, asa a fost posibila comasarea alegerilor, cea mai grava incalcare a democratiei din perioada post-decembrista. Daca au inghitit atitea, inghit orice, a fost gandul guvernantilor despre romani” – Florin Constantiniu


 1. 1 A murit Florin Constantiniu | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe aprilie 16, 2012 la 10:02 pm
 2. 2 A 96-a zi pentru România | Teologie pentru azi Trackback pe aprilie 17, 2012 la 12:46 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: