Temele de dezbatere din Europa si lipsa de reactie a puterii de la Bucuresti

Evenimentele recente confirma, din pacate, problemele majore cu care se confrunta Romania, in special in domeniul politicii externe si al afacerilor europene. Semnalele venite din spatiul european anunta posibile modificari ale mai multor institutii si politici ale Uniunii, iar evolutiile ar trebui daca nu sa ingrijoreze, cel putin sa preocupe intr-o mai mare masura autoritatile de la Bucuresti.

Uniunea Europeana se afla in acest moment intr-o postura paradoxala – este clar ca, pe termen scurt si mediu, extinderea va continua in directia regiunii balcanice. Croatia va deveni membru deplin al UE in scurt timp, in timp ce Serbia a devenit oficial stat candidat la aderare, iar Bosnia si Muntenegru se pot alatura in curand. In acelasi timp, angajamentul asumat de Nicolas Sarkozy in fata electoratului francez, de a renegocia acordurile Schengen, pentru a limita proportia imigratiei, contureaza imaginea unei Uniuni Europene (re)divizate, de-a lungul granitelor nationale. O Europa unita din perspectiva disciplinei fiscale si a marilor fluxuri de capital, dar cu granite care limiteaza miscarea cetatenilor. O fi mesajul presedintelui francez unul electoral, dar cu siguranta el nu contribuie cu nimic la crearea unei constiinte comunitare si a unei Europe mai unite, mai coerente si mai coezive.

Pana in prezent, nu am auzit nicio reactie oficiala a autoritatilor romane despre un plan de contingenta pentru o eventuala dezbatere in interiorul Consiliului European sau despre, si mai insolit, o eventuala consultare cu opozitia, in vederea coordonarii actiunilor, pentru obtinerea unui rezultat favorabil Romaniei. Astept cu nerabdare conferinta de presa a lui Traian Basescu de pe aeroport, pentru a afla toate aceste lucruri. Ar fi total nerealist ca cineva sa-i solicite presedintelui sa ia pozitie fata de mesajul si viziunea colegului sau „popular” din Franta. Dar o dezbatere in Romania pe acest subiect ar putea fi initiata si nu de catre opozitie, ci de cel care, ba se face ca mediaza, ba intra in teren si joaca, de multe ori foarte urat si foarte periculos, ba arbitreaza in mod tendentios, ba se ridica complet deasupra jocului ca si cum ar fi din alta realitate.

La fel de insolite, pentru modul in care decurge dezbaterea politica interna si pentru modul de raportare a puterii la dificultatile economice si financiare actuale, sunt recentele propuneri in materie fiscala avansate de candidatul socialist la presedintia Frantei, Francois Hollande. Acesta a propus, in completarea sistemului de taxare progresiva, existent in Franta, majorarea cotelor de impozitare pentru categoria superioara de contribuabili – toate sumele castigate peste plafonul de 1 milion de euro, vor fi taxate cu 75%. Mai mult, candidatul socialist a promis deja renegocierea acordurilor bilaterale cu Belgia, Luxemburg si Elvetia, pentru ca “expatriatii de lux”, persoanele care castiga venituri din Franta, dar au domiciliul fiscal in afara ei, sa plateasca o cota mai consistenta de impozite.

Hollande a avut pentru moment de infruntat criticile venite din partea conducatorilor fotbalului francez, care au subliniat ca eventuala implementare a noilor prevederi fiscale va duce la parasirea campionatului francez de catre cei mai importanti jucatori. Raspunsul candidatului socialist a fost ca este mai important ca Franta sa fie o tara cu o impozitare echitabila, decat o mare putere fotbalistica. Din pacate, Romania nu este nici una, nici alta.

Admir curajul lui Francois Hollande de a spune lucrurilor pe nume si de a nu raspunde populismului lui Sarkozy in aceeasi nota. Nu pot sa nu remarca ca un scenariu similar se deruleaza si in Romania. In fata perspectivei unui esec electoral major, popularii devin tot mai populisti, in timp ce opozitia isi suma deja responsabilitatea viitoarei guvernari si actioneaza prudent, realist si corect fata de electorat.

Din nou insa, remarc lipsa oricarui interes din partea puterii de la Bucuresti de a lua in discutie aceasta problematica a impozitarii echitabile, pe care USL o promoveaza si care este una dintre solutiile prin care Romania poate depasi dificultatile economice si sociale cu care se confrunta. Ceea ce USL isi asuma ca punct in viitorul program de guvernare este  pastrarea plafonului de 16% la veniturile personale si introducerea unui impozit diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale. Ajungem astfel la o cota de impozitare de 8% pentru cele mai mici venituri. Masura este lansata de anul trecut, dar cei de la putere refuza cu obstinatie o dezbatere serioasa in acest sens.

137 Responses to “Temele de dezbatere din Europa si lipsa de reactie a puterii de la Bucuresti”


 1. 1 Marcus martie 19, 2012 la 10:33 am

  Un Puiut De Mason Pentru Linistea Romanilor

  Zilele acestea am avut ocazia sa vad directia in care se scurge propaganda desantata facuta de portocalii lu’ Zero Sapte, din pozitia de viitor prezidentiabil sau prim ministru pe viata (se pare ca chiombila nu s-a hotarat inca ce si cum). Probabil, datorita faptului ca Mesia care s-a vrut a fi Basescu, s-a dovedit de fapt a fi Satanta curata, el reusind sa aduca Iadu’ in Romania, noua pleasca portocalie , Zero Sapte, ne este prezentata de politrucii portocalii, nu numai drept noul Mesia, ci si protejatul liderului mondial ocult, care vreme de opt amnisori batuti pe muchie l-a antrenat in regim special, mai ceva decat a fost Rocky pregatit pentru celebra serie holiudiana, pentru a lua fraile puterii in Romania, indiferent de vointa maselor liber exprimata prin vot.
  Promotorul de ultima generatie al coetnicului Domnului Nostru Isus Cristos, respectiv Zero Sapte, nu este altcineva decat ex-lustrabilul procuror si apoi judecator si ministru in cabinetul lui Petre Roman, actualul avocat si nas de cununii si diferite botezuri in tiganie, stimabilul Doru Viorel Ursu, care in cursul zilei de vineri a descins cu o carte scrisa de Alvin Toffler intr-o mana si cu un microfon in cealalta, precum Vasco Da Gama cand cucerea teritorii si deschidea noi linii de navigatie cu crucea pe piept, sabia intr-o mana si Biblia in cealalta, intr-o emisiune la Antena 3 si s-a apucat sa-l tamaie la greu pe Zero Sapte, care conform spuselor sale, intarite de inscrisurile tofleriene nu ar fi altceva decat egalul masonului George Washington la momentul Revolutiei Americane, pregatit insa si luat sub pulpana Marei Oculte Mondiale pentru a face ordine in Tara Lui Dracula.
  Conform teoriei susnumitului ex-procuror dupa pleasca numita Basescu, romanii s-au norocit inca o data calcand in pleasca numita Ungureanu, pleasca pregatita in laboratoarele Iluminatilor aliati cu Lojele Masonice si cu toata suflarea ocultei mondiale pentru a produce o capodopera de lider ce, ca oferta facuta romanilor, nu va putea fi refuzata. Cu alte cuvinte: romani, stati dracu linistiti, nu va mai bateti capu’ cu cine votati deoarece El Lider Mondial vegheaza pe model FNI pentru voi si indiferent pe cine veti sustine voi prin votul vostru, tot Cel Ungurean va iesi castigator.
  De remarcat ca pe langa aceasta prezenta plina de pitoresc a susnumitului Urs in peisajul media teve pe post de Duh Sfant care ne anunta venirea rezervei lui Mesia in plai mioritic, incarnata in persoana lui Zero Sapte, in toata media, inclusiv in lumea bloggeristica, s-a inregistrat in aceasta perioada o efervescenta de-a dreptul induiosatoare intru sustinerea si prezentarea celei de-a doua minuni cu miros sulfuros si maronie la culoare ce ne-a cazut in cap.
  Atatea calitati cate i s-au inventat UTC-istului de frunte Ungureanu, care de la pozitia “cat pe ce sa fie lustrat” a ajuns prin vrerea hoatei de Anastase si al unei legi de tot rasu’ sa conteze drept un posibil viitor candidat la prezidentiale, nu s-au mai intalnit de la nasterea lui Superman si pana astazi.
  Insa, cel mai tare si mai tare, imi place apogeul de intelectualitate (sac!)atins de Zero Sapte in viziunea pupincuristilor, care dupa ce ne-au omorat cu cvasi-Cro-Magnon-ul Basescu vin si il aduc pe Tata Intelectualitatii Carpato-Danubiene pentru a ne scoate din mizerie.
  O fi, nu zic nu, insa eu, unul, la mana asta zic pas! si mai incerc o data cu votul, pe principiul lozului in plic “mai trage o data”. Poate de data asta o fi cu noroc (na, ca era sa zic cu Crin!)

 2. 2 Stalin martie 19, 2012 la 10:48 am

  Ati fost impreuna la guvernare si esti aliat cu fondatorul si mentorul spiritual al PDL Petre Roman. Umbla vorba la Realitatea ca Petre Roman incita la lichidarea copiilor de nomenclaturisti. Cum comentezi declaratiile astea avind in vedere ca sinteti un partid cu vederi de stinga?

 3. 3 Gavrila martie 19, 2012 la 1:18 pm

  Daca despre marasmul aproape generalizat in politica, economie si societate realizat de PDL si acolitii lui nu mai e mult de spus/a mai ramas de facut, si inca mult…/ o raza de speranta vine din Franta, unde neoliberalii vor trebui sa accepte verdictul electoratului fancez – stanga socialista va primi mandatul de a implementa reformele atat de necesare la nivel national, incluzand aici si un control mai ferm al institutiilor financiare.
  Sper ca PSD sa se inspire din programul socialistilor francezi/poate o vizita,doua, de contact cu Mr Hollande ar prinde bine Romaniei pe termen mediu/ si sa includa cu mai mult curaj masuri similare in programul USL de guvernare.
  D-le Nastase, este acum momentul sa reluati initiativa propunerilor de politica sociala progresive, in conditiile in are malaise-ul conducerilor de dreapta in lume devine tot mai evident si mai ales atroce.
  Mult succes!

 4. 4 blogideologic martie 19, 2012 la 1:33 pm

  COSTEL OPREA: + Jumătate din pădurile ţării au revenit în curţile nobiliare. Prinţi şi conţi, boieri de viţă foarte veche s-au repatriat, şi-au luat pământurile înapoi şi investesc în Ardeal. Dar orice medalie are şi revers: au apărut falşi moştenitori, cu documente contrafăcute, bastarzi care îşi cer drepturile. Îşi vor pământurile şi urmaşii unor boieri care şi-au pierdut moşiile la cărţi sau au avut proprietăţi amanetate. În Ardeal s-au întors nobilii unguri. Mulţi dintre ei trăiesc în Ungaria, Austria, SUA. Aceştia au introdus notificări pentru recuperarea tuturor bunurilor deţinute anterior instalării regimului comunist – castele, palate, păduri, terenuri agricole. Potrivit unor studii apărute la Budapesta privind retrocedările din Ardeal, o treime din Transilvania este revendicată de baroni, conţi, duci maghiari, deţinători ai unor mari proprietăţi înainte de 1945, în special în zona centrală a Ardealului. Ei erau concentraţi în judeţele Cluj, Mureş, Sălaj, Bistriţa, dar şi în Maramureş. Au apărut însă şi numeroase cazuri de falşi moştenitori, cu documente fabricate, bastarzi care dublează cererile urmaşilor legali sau moştenitori ai unor proprietăţi vândute înainte de 1945 din diferite motive. Baronul Urany şi-a pierdut averea la cărţi / Cazuri interesante întâlnim în judeţul Sălaj. De exemplu, la Gâlgău, urmaşii baronului Urany, care trăiesc în Ungaria, îşi cer înapoi proprietăţile, adică fabrica de spirt, castelul, o moară, 8 hectare de teren agricol si câteva hectare de pădure. Comisia locală a respins însă cererea. „Baronul Urany şi-a pierdut averea la poker. Avem acte prin care Tribunalul Regal constata juridic că nobilul şi-a jucat domeniul la cărţi”, ne-a declarat primarul din Gâlgău. Mai mult, a adăugat edilul, baronul a fost declarat trădător de ţară în 1945, sub acuzaţia de colaborare cu Germania hitleristă. Simon Bella revendică tot satul Rus din judeţul Sălaj. Domeniul Simon înseamnă 300 hectare de păşune, 100 hectare de pădure, o moară, clădiri, grajduri. Comisia locală a respins solicitarea. Motivul: „Nobilul Simon a vândut tot în 1948, înainte de naţionalizare. Când au venit comuniştii, acesta s-a speriat şi a dat tot. A obţinut o sumă bună şi a plecat afară”, ne-a declarat primarul din localitatea Rus. Mai mult, acesta a afirmat că urmaşul nu avea dreptul legal să înainteze o notificare pentru că nu este cetăţean român, ci cetăţean german. Două certificate de naştere pentru vărul Simon / Vărul lui Simon Bella, Simon Lajos, a avut însă câştig de cauză. El a introdus o cerere de revendicare în localitatea Poiana Blenchii, judeţul Sălaj. A cerut 400 hectare pădure şi 50 hectare de teren arabil. Le-a primit, deşi primarul s-a opus. Edilul din această localitate a declarat că Simon Lajos ar fi falsificat acte. „Aşa-zisul moştenitor a prezentat la dosar două certificate de naştere. Mai întâi pe numele de Simon, apoi pe numele de Sabo. O dată s-a născut la Gherţa Mică, altă dată la Turţ, amândouă localităţile din Satu Mare. Extrasul de carte funciară este falsificat. Acest extras este autentificat cu o ştampilă cu Partidul Micilor Proprietari şi al Liberei Iniţiative”, a spus primarul. În judeţul Cluj, cele mai importante dosare de retrocedare au fost respinse. Astfel, în zona Beliş, familia Urmanzky a revendicat 2.000 de hectare de pădure. Comisia judeţeana a votat împotrivă, pe motiv că acest nobil ungur a fost expropriat în urma reformei agricole din 1921-1926, iar pădurea Urmanzky a fost împărţită la mai multe comune din Cluj şi Alba. În urma legilor de retrocedare, comunităţile locale şi-au primit înapoi bunurile confiscate de comunişti, fiindcă la momentul reformei amintite au primit acte de proprietate pentru aceste păduri. Familia Andrasy a revendicat 10.000 de hectare de pădure pe Valea Ierii. Cererea a fost respinsă de comisia judeţeană Cluj. 14 comune au fost împroprietărite în 1945 în urma exproprierii domeniului Andrasy. În judeţul Cluj, familia Mikeş (cu moştenitori în Ungaria şi Austria) şi-a recuperat cele 224 hectare de pădure din comuna Floreşti. Comisia judeţeană Cluj a mai retrocedat domeniul Siling, din comuna Aluniş, care cuprinde 120 hectare de pădure şi 40 hectare de teren arabil, şi domeniul Kerekeş, în regiunea Taga, însemnând 100 hectare de pădure, inclusiv un lac de câteva hectare. Domeniul Wesselenyi se întinde pe două judeţe / În curs de soluţionare se află dosarul de retrocedare a domeniului Wesselenyi, care se întinde în judeţele Sălaj şi Satu Mare. Baronul Nicolae Wesselenyi a fost membru al Curţii Aulice Transilvane şi membru al Camerei Magnaţilor de la Budapesta. Spre sfârşitul vieţii a încercat să se împace cu românii din Ardeal, după ce toată viaţa a militat împotriva drepturilor acestora. Moştenitorii baronului sunt patru strănepoţi. Demersurile pentru retrocedare au fost făcute de una dintre strănepoate, Eva Eanicicău, care locuieşte în Satu Mare. Domeniul se află la Jibou (Sălaj) şi este format dintr-un castel şi 40 de hectare de pădure. În anii ’90, moştenitorii au primit despăgubiri de 300 milioane lei în urma unui proces câştigat. După apariţia Legii 247/2005, familia Wesselenyi a introdus o notificare pentru recuperarea tuturor bunurilor. Comisia locală Jibou a decis retrocedarea castelului, unde acum funcţionează Palatul Copiilor. A fost respinsă însă restituirea grădinii botanice (care are o întindere de 4 hectare) ce împrejmuieşte castelul deoarece este un domeniu de interes public, unde s-au făcut investiţii masive, în special în sere şi cupole cu tehnologie de ultima generaţie. Urmaşii lui Wesselenyi şi-au mai primit înapoi şi castelul de la Medieşu Aurit (Satu Mare), unde interiorul este îmbrăcat în aur, şi domeniul din jur, reprezentând 50 de hectare de pădure. Au fost retrocedate acestei familii şi zeci de hectare de pădure la Mirsid (Sălaj). Urmaşii mai revendică două străzi din Jibou, pentru care Fondul Proprietatea va acorda despăgubiri. / Mari controverse sunt şi în privinţa domeniului de la Rohia (Maramureş). Castelul din această localitate (unde acum funcţionează o şcoală comunală) a fost construit prin secolul XVIII de către contele Banffy. Domeniul face obiectul a patru dosare de restituire a câte 60 hectare de pădure fiecare. În cadrul comisiei locale există o controversă legată de acest caz. Disputele au ca puncte de plecare informaţia, încă neconfirmată, că, prin 1940, baronul Banffy ar fi vândut castelul şi domeniul său unui domn Archos, un ungur care a venit din SUA şi s-a stabilit cu familia în România. Alte documente susţin faptul că baronul şi-ar fi vândut tot prin 1940 bunurile oamenilor din sat, însă fără să fi avut loc intabularea. Domeniul Teleki, cerut pe bucăţi / Domeniul Teleki este unul dintre cele mai mari din Ardeal. Proprietatea a aparţinut contelui Adam Teleki, membru în guvernul Ungariei în perioada hortystă. În 1945, Teleki a fost considerat trădător de ţară, însă nu au existat acte care să demonstreze exproprierea bunurilor sale. Moştenitorii contelui şi-au revendicat bunurile, întinse pe mai multe judeţe: Maramureş, Mureş, Sălaj. Teleki a primit castelul de la Gorneşti (Mureş) în urma unei decizii judecătoreşti, dar şi o parte din fostele sale proprietăţi, reprezentând 100 hectare de pădure şi 100 hectare de teren arabil. La Gorneşti a fost „curia” familiei Teleki, adică unitatea administrativă a domeniului. În castelul Gorneşti funcţionează în prezent un spital de copii bolnavi de TBC, spital care se va muta într-o unitate militară dezafectată. Urmaşii contelui şi-au recuperat şi domeniul Stoiceni (Maramureş). Au fost retrocedate şi apele minerale din zonă (exploatate de pe vremea împărătesei Maria Tereza) unde funcţionează o linie de captare şi îmbuteliere. Un alt castel al familiei Teleki, împreună cu 10 hectare de teren se află la Satulung (Maramureş) şi a ajuns în proprietatea omului de afaceri băimărean Mircea Mărieş. Aici vor fi construite un hotel, o piscină, un domeniu de călărie, terenuri de sport. Viceprimarul din Satulung ne-a declarat ca familia Teleki nu şi-a revendicat castelul, el fiind vândut de Consiliul Local omului de afaceri. Nici domeniul de la Colţău, reprezentând un castel, dependinţele şi câteva hectare de teren, nu a fost cerut de Teleki, aici organizându-se în fiecare an festivalul dedicat poetului Sandor Petofi. În schimb, Teleki solicita retrocedarea bunurilor de la Arduşad (Maramureş), unde este vorba despre peste 100 hectare de pădure. Pentru recuperarea proprietăţilor revendicate (nu toate cele pe care le-a deţinut), familia Teleki are pe rol peste 20 de procese. Domeniul familiei contelui Bethlen se întinde în localitatea Beclean (Bistriţa) pe 100 hectare de pădure, alte 44 hectare de teren aflându-se pe terenul hergheliei din această localitate. Comisia judeţeană de restituire a proprietăţilor a decis retrocedarea bunurilor familiei Bethlen. Cea mai mare retrocedare din judetul Bistriţa este a familiei Aurel Milea, care a primit 320 hectare de padure. ARBITRAJ ÎN JUSTIŢIE / Mari controverse în Mureş / O situaţie aparte o reprezintă dosarul retrocedărilor familiilor Banffy, Bethlen şi Kemeny din judeţul Mureş. Comisia judeţeană Mureş a respins cererea de notificare a celor trei nobili, motivând că averile acestora au fost confiscate în 1945 de statul român. Cu puţin timp înainte de sfârşitul războiului, statul român a dat o lege (Legea CASBI) prin care erau expropriaţi cei considerati inamici ai României de către autorităţile acelor vremuri. Urmaşii celor trei familii au dat în judecată comisia judeteana Mures, considerând că ei au rămas proprietari pe terenurile lor şi că statul doar le-ar fi administrat bunurile după votarea Legii CASBI, nicidecum nu le-ar fi expropriat. Comisia judeţeană Mureş se apără invocând legislaţia statului român la vremea respectivă. Mai exact, Legea CASBI ar fi luat măsuri împotriva celor consideraţi trădători de ţară, iar fundamentele care au stat atunci la baza acestei legi nu au dispărut. Dacă vor câştiga procesele, moştenitorii celor trei familii vor primi mai bine de jumătate din pădurile mureşene. + http://asymetria-anticariat.blogspot.com/2012/03/costel-opreaurmasiinobililor-au-devenit.html Comentariul meu personal : Spurcaţi mai sunt grofii ăştia! Deci pentru ei s-a făcut „revoluţia română” !

 5. 5 Karakas martie 19, 2012 la 2:02 pm

  Incapacitatea acestei puteri este demonstrata: absortiede fonduri europene, atragere de capital, politica externa, toate sunt demonstrate. Asa ca nu ma mira lipsa de reactie la ce se intimpla prin Europa. Nu pot, nu ii duce.

  Si cum ar putea, cind au un sef (care intimplator e si de stat), care ia „la misto” toate subiectele serioase. Ultimul, cel cu propunerea care spun ei ar fi facut-o lui Ponta. De ce ar accepta Ponta sa-l miluiasca Basescu cu un post? Daca vroiau sa ii „dea” postul lui Ponta, faceau alegeri anticipate si se rezolva.

 6. 6 pupaza din tei martie 19, 2012 la 2:24 pm

  Dar nu-l intreaba nimeni pe Basescu daca, prin propunerea facuta lui Ponta, accepta si programul USL si, implicit, recunoastrea faptului ca guvernarea Boc a reprezentat un esec major, cu implicatii grave pentru societatea romaneasca?
  Altfel, daca nu accepta programul USL, desemnarea lui Ponta era imposibila. Ponta nu putea continua programul lui Boc, bugetul lui Boc, angajamentele lui Boc si distrugerea statului (inclusiv social!) initiata de Boc. Nimeni nu intreaba?

 7. 7 Radu martie 19, 2012 la 3:05 pm

  Sunt reale stenogramele intalnirii dintre Basescu si ceilalti trei muschetari de la Cotroceni ? Vreau sa spun cele aparute in evz, adevarul si cred gandul ? Se pare ca Ponta nu a reusit sa vorbeasca prea mult, o glumita cu privire la decorarea lui Vanghelie si cam atat. De ce ? Nu reprezinta el forta principala din USL ? Si daca, in gluma sau in serios, i-a fost propusa functia de PM, tot el trebuia s-o refuze, in gluma sau in serios. Nu credeti ? Nu pot sa inteleg cum de reuseste TB sa-i prinda nepregatiti. Omul e neserios si joaca la cacealma, dar liderii USL puteau sa fi prevazut asta si sa aiba un raspuns pregatit. Nu stiau ca totul se inregistreaza, ca vor fi stenograme ?

 8. 8 Karakas martie 19, 2012 la 3:31 pm

  Romania a petrecut ani buni in lupta legala cu Ucraina la Haga pentru delimitarea platoului maritim din jurul Insulei Serpilor. Acum, inteleg ca s-au gasit zacaminte de gaze, de catre firma americana Exxon. Ar fi interesant de aflat daca descoperirea s-a facut chiar in zona disputata. Daca da, este ironic: noi ne-am „batut” cu Ucraina ca sa cistige o firma americana. Probabil, daca cistigau ucrainienii, exploata o firma ruseasca?

 9. 9 blogideologic martie 19, 2012 la 3:44 pm

  „26 de morţi” din nemeşime http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/carp-dando-tace-la-20-de-ani-de-la-comanda-foc-68035/ Se mai chemau „coloana a cincia”. Ordinul căpitanului Carp Dando a împiedicat afluirea de trupe din Ungaria.

 10. 10 blogideologic martie 19, 2012 la 3:52 pm

  @ Radu spune : „Sunt reale stenogramele intalnirii dintre Basescu si ceilalti trei muschetari de la Cotroceni?”
  De ce te arăţi atât de „profund impresionat” de această nouă făcătură a lui Traian Băsescu ? Comentariul tău vrea să ne impresioneze şi pe noi ? Eşti excesiv de transparent, Radule !

 11. 11 Socrate martie 19, 2012 la 4:01 pm

  @blogideologic * Asta este situatia, trista dar adevarata. Ne-am facut-o cu mana noastra. Dupa stiinta mea, Romania este singura tara ex-comunista care a practicat “restitutio plus quam integram “. Vecinii nostri unguri au dat despaguburi de maximum 20.000 USD si au inchis problema rapid. As fi curios sa stiu la ce valoare se ridica in total despagubirile in bani, in actiuni ( fondul Proprietatea ) si valoarea restituirilor in natura.
  PS * Multumesc de link.

 12. 12 George Ban martie 19, 2012 la 4:13 pm

  Cum sa se gandeasca puterea de la Bucuresti la temele de dezbatere din Europa, daca putin ii pasa de temele de dezbatere din Romania? Singura grija a puterii acum este cum sa scape fara pedeapsa, pentru a-si savura in liniste miliardele (de euro) furate…

 13. 13 Theodora martie 19, 2012 la 4:17 pm

  Off topic
  Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că membrii PSD şi ai USL din CGMB vor susţine în şedinţa de luni propunerea primarului general de transformare a zonei Piaţa Universităţii într-o agora, o zonă de dezbateri publice
  Imi este foarte greu sa inteleg de ce sustine PSD acesta forma a proiectului.
  Proiectul propune: numar fix de persoane, informarea in scris la Registratura Primaria Municipului Bucuresti despre tema dezbaterii, informarea in scris la Registratura Primaria Municipului Bucuresti despre durata dezbaterii, PMB urmeaza sa gestioneze “Lista de dezbatere publică”, Program de functionare mai scurt decat cel permis intrunirilor publice de Legea nr. 60/1991 republicata privind intrunirile publice, etc
  Vedeti regulamentul de functionare – Anexa 2:

  Dă clic pentru a accesa 01_20120306.pdf


  Decat asa mai bine fara AGORA.
  De ce sa nu informam in scris la Registratura Primariei Municipului Bucuresti si sloganurile pe care dorim sa le strigam?
  http://theodora0303.wordpress.com/2012/03/18/revoltator-cum-vad-unii-agora-in-piata-universitatii/

 14. 14 teostanc martie 19, 2012 la 4:44 pm

  1.Francezii au impozitare progresiva acum, cu un guvern de dreapta.

  2. Stanga lor merge mai departe si vrea impozitarea mai mare a veniturilor.

  3. Sarcozy va avea castig de cauza cu tema imigrarilor.La mine acasa, (bloc cu 11 etaje si 4 scari, ) vin sa-si faca nevoile,la ultimul etaj, profitand de mila unor doamne in varsta, care nu mai au discernamant, toti vagabonzii cartierului).

  4. Niste dactilografe, prin 1995, la mine, la serviciu de stat, clamau revolutia din noiembrie 1995, cand a castigat dl Constantinesscu. Au fost atat de tampite ca nu si-au dat seama ca ele vor fi primele victime; nu mai faceau nimic, decat politica; si erau 4. Pentru mine au fost prototipul romanului revolutionar, descris de marele Caragiale in Conu Leonoda; vezi Doamne, le exploata regimul Iliescu, ca trebuiau sa bata bata la masina 10 pg. pe zi, toate !?. Pe urma sa vezi plansete, dar nimeni nu mai avea nevoie de ele; toti aveam calculatoare si acces la imprimante; doamnele acestea nu stiau nici macar sa porneasca un calculator.

  5 Am facut digresiunea de mai sus ca sa arat ca va posibil , la alegeri, sa iasa tot nemernicii de acum, cu largul concurs al prostilor din Romania.

 15. 15 dan capitan de plai martie 19, 2012 la 4:52 pm

  Ca tot vad ca sunt pomeniti muschetarii:

  http://decablogulmuschetarilor.wordpress.com/2012/03/19/un-karajan-fara-orchestra/
  Desi nu prea ii mai vad pe aici.

  Dl blogideologic: sa banuiesc ca-i banuiti pe muschetari ca sunt facatura lui Basescu?

 16. 16 casandra martie 19, 2012 la 4:56 pm

  A fost dat publicitatii proiectul legii energiei, aprobat in Guvern. Nu sunt expert in domeniu si nu am obiectii pe fond. Astept sa vad analiza expertilor PSD in domeniu.
  Dar la capitolul VIII Infractiuni si contraventii din lege nesimtirea este suverana.
  Sta scris in proiect despre infractiuni:
  „Art. 99
  Infracţiuni
  (1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (2) Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
  (3) În cazul în care infracţiunile prevăzute la alin.(1) şi (2) sunt săvârşite de un salariat al unui titular de licenţă, limitele speciale se majorează cu jumătate.
  (4) Tentativa la infracţiunile prevăzute de alin.(1) şi (2) se pedepseşte.”

  Dupa cum se vede, mai ales consumatorul poate fi infractor.

  In schimb, ceilalti actori (producator, transportator, distribuitor de energie, in orice forma), este lovit grav numai cu contraventia, oricare ar fi nebunia pe care o comite.
  ” Art. 100
  Contravenţii

  (1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
  1. Desfăşurarea de către persoane fizice sau juridice de activităţi şi/sau prestări de servicii în sectorul energiei electrice fără a deţine licenţa sau autorizaţie de înfiinţare conform prevederilor prezentei legi şi a regulamentului prevăzut la art.16 alin. (4);
  2. Proiectarea, executarea şi verificarea instalaţiilor electrice fără atestat şi/sau autorizaţie;
  3. Nerespectarea normelor tehnice emise de către ANRE;
  4. Nerespectarea condiţiilor de valabilitate asociate licenţelor/atestatelor/autorizaţiilor, emise de ANRE;
  5. Încălcarea de către participanţii la piaţa de energie electrică a reglementările tehnice şi/sau comerciale emise de ANRE;
  6. Refuzul de a permite efectuarea de acţiuni de control dispuse de ANRE, precum şi obstrucţionarea acesteia în îndeplinirea atribuţiilor sale;
  7. Nefurnizarea/neprezentarea datelor, documentelor şi/sau informaţiilor solicitate în termenele stabilite de ANRE sau furnizarea/prezentarea incompletă ori eronată a acestora, precum şi/sau nerealizarea măsurilor dispuse de aceasta;
  8. Refuzul nejustificat de a acorda acces, oricărui solicitant, la reţele de interes public;
  9. Furnizarea de către operatorul de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem a unor informaţii incomplete sau eronate, necesare pentru accesul la reţea;
  10. Neasigurarea de către operatorul de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem a unui tratament nediscriminatoriu între utilizatorii reţelei electrice;
  11. Întârzierea nejustificată în racordarea/alimentarea cu energie electrică a clienţilor sau în realimentarea acestora după întrerupere, precum şi propunerea unor soluţii de racordare, altele decât cele optime din punct de vedere tehnic şi cu costuri minime, conform actelor normative în vigoare şi reglementarilor emise de ANRE;
  12. Punerea sub tensiune a instalaţiilor electrice fără a exista încheiat contract de furnizare a energiei electrice, precum şi/sau fără a exista montat un grup de măsurare a energiei electrice, după caz;
  13. Netransmiterea unei oferte privind condiţiile de furnizare a energiei electrice solicitanţilor, conform prevederilor art.65 alin. (1);
  14. Sistarea nejustificată a alimentării cu energie electrică a clienţilor;
  15. Nerespectarea prevederilor standardelor de performanţă din sectorul energiei electrice;
  16. Nerespectarea prevederilor clauzelor obligatorii din contractele cadru emise de ANRE;
  17. Nerespectarea prevederilor legale privind schimbarea furnizorului de energie electrică;
  18. Divulgarea informaţiilor sensibile din punct de vedere comercial privind operaţiunile comerciale, de către operatorul de transport şi de sistem, de operatorii de distribuţie sau de operatorul pieţei de energie electrică, inclusiv cele privind toate tranzacţiile din cadrul contractelor de furnizare de energie electrică şi/sau al instrumentelor financiare derivate din sectorul energiei electrice, cu exceptia cazului in care acestea sunt solicitate de autoritatile cpmpetente;
  19. Nerespectarea cerinţelor de independenţă a operatorului de distribuţie sau a operatorului de transport şi de sistem şi/sau a reglementărilor privind controlul direct sau indirect asupra unor întreprinderi din sectorul producerii, furnizării, distribuţiei sau transportului de energie electrică;
  20. Nerespectarea de către furnizorul de ultimă instanţă a obligaţiei de a asigura serviciul universal clienţilor conform prezentei legi;
  21. Nerespectarea de către producători a obligaţiilor care le revin potrivit art. 35;
  22. Nerespectarea de către operatorul de transport şi de sistem a reglementărilor privind ordinea de merit în piaţa de echilibrare, privind dispecerizarea instalaţiilor de producere şi/sau utilizarea interconexiunilor cu celelalte sisteme;
  23. Neprezentarea de către operatorul de transport şi de sistem, în vederea aprobării de către ANRE, a planului de dezvoltare a reţelei de transport, la termenele stabilite prin reglementările în vigoare;
  24. Practicarea de preţuri sau tarife neaprobate de către ANRE, pentru activităţile reglementate,
  25. Nerespectarea reglementărilor emise de ANRE, privind stabilirea preţurilor şi tarifelor;
  26. Nerespectarea reglementărilor privind separarea contabilă a activităţilor desfăşurate de către operatorii economici, titulari de licenţă în sectorul energiei electrice;
  27. Nepublicarea şi neactualizarea pe pagina proprie de web a datelor tehnice şi comerciale prevăzute de reglementări, de către participanţii la piaţa de energie electrică;
  28. Refuzul clienţilor finali de a permite accesul la grupurile de măsurare, precum şi la instalaţiile aflate în patrimoniu şi/sau în gestiunea operatorului de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem;
  29. Executarea de săpaturi sau lucrări de orice fel în zonele de protecţie a instalaţiilor, fără consimţământul prealabil al titularului acestora;
  30. Interzicerea/împiedicarea de către persoane fizice sau juridice a exercitării drepturilor prevăzute de prezenţa lege, de acces, uz şi servitute sau de restrângere a unor activităţi cu ocazia efectuării lucrărilor de retehnologizare, reparaţii, revizii, intervenţii la avarii, investiţii, mentenanţa şi/sau, racordare de noi utilizatori şi pentru defrişare sau a tăierilor de modelare, pentru crearea şi menţinerea distanţei regulamentare faţă de reţelele electrice;
  31. Utilizarea de către un terţ a componentelor reţelelor electrice de distribuţie/transport în alte scopuri decât cele prevăzute de legislaţia din sectorul energiei electrice, fără încheierea unui contract în acest sens cu deţinătorul de drept al acestora;
  32. Nerespectarea de către operatorul de transport şi de sistem a obligaţiilor prevăzute la art. 13 alin. (2), (3) şi (6) din Regulamentul (CE) nr. 714/2009;
  33. Nerespectarea de către operatorul de transport şi de sistem şi de către ceilati participanţi la piaţă a obligaţiilor prevăzute la art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 714/2009;
  34. Nerespectarea de către operatorul de transport şi de sistem şi de către ceilati participanţi la piaţă a obligaţiilor prevăzute la art. 16 din Regulamentul (CE) nr. 714/2009;
  35. Nerespectarea de către operatorul de transport şi de sistem şi de către ceilati participanţi la piaţă a obligaţiilor prevăzute în Anexa 1–Linii directoare privind gestionarea şi alocarea capacităţii de transfer disponibile a interconexiunilor dintre sistemele naţionale, la Regulamentul (CE) nr. 714/2009
  36. Nerespectarea prevederilor art. 45 alin. (2) lit. c) şi d) şi ale art. 55 alin. (2) lit. d) şi e) privind stabilirea programului de conformitate şi a agentului de conformitate
  37. Nerespectarea de către proprietarul reţelei de transport a obligaţiilor ce îi revin în temeiul prezentei legi
  38. Nerespectarea de către către operatorul de transport şi de sistem a obligaţiilor prevăzute la art. 38 alin. (3).

  (2) Contravenţiile prevăzute la la alin. (1) se sancţionează astfel:
  1. În cazul persoanelor fizice, după cum urmează:
  a) cu amendă de la 2.500 lei până la 5.000 lei pentru cele prevăzute la pct. 2, 11, 13, 26-31;
  b) cu amendă de la 5.000 lei până la 10.000 lei pentru cele prevăzute la pct. 3-7, 9, 12, 14-17,, 21, 24 şi 25;
  c) cu amendă de la 10.000 lei până la 20.000 lei pentru cele prevăzute la pct. 8, 18 şi 36.
  2. În cazul persoanelor juridice, după cum urmează:
  a) cu amendă de la 20.000 lei până la 100.000 lei pentru cele prevăzute la pct. 2, 6, 7, 9, 11-14, 16, 17, 23, 25, 27-31;
  b) cu amendă de la 100.000 lei până la 500.000 lei pentru cele prevăzute la pct. 1, 3, 4, 5, 8, 10, 15, 18, 20-22, 26 şi 36;
  c) cu amendă de la 500.000 lei până la 1.000.000 lei pentru cele prevăzute la pct. 24, 32-35, 37 şi 38;
  d) cu amendă cuprinsă între 1 – 10% din cifra de afaceri anuală pentru cea prevăzută la pct. 19.
  (3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către:
  a) reprezentanţii împuterniciţi ai autorităţii competente, în cazul contravenţiilor prevăzute la alin. (1) pct. 1-27 şi 32-38.
  b) reprezentanţii împuterniciţi ai consiliilor locale, în cazul contravenţiilor prevăzute la alin. (1) pct. 29 şi 31
  c) politisti, jandarmi si politisti locali, în cazul contravenţiilor prevăzute la alin. (1) pct. 28 şi 30.
  (4) Pentru contravenţiile prevăzute la alin. (1), săvârşite în mod repetat, participanţii la piaţa de energie electrică, persoane juridice, pot fi sancţionaţi cu amendă de 1% – 5% din cifra de afaceri. Prin contravenţie săvârşită în mod repetat se înţelege săvârşirea de cel puţin 2 ori a aceleiaşi fapte contravenţionale în decursul unu an.
  (5) Prin cifra de afaceri anuală se înţelege cifra de afaceri a persoanei contraveniente realizată în anul financiar anterior sancţionării faptei.
  (6) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârşirii faptei.”

  Adica, compania poate refuza sa ofere serviciul oricarei localitati, oricarei persoane si va plati o amenda de tot rasul. Poate incalca legislatia europeana si nimic grav nu i se intampla. Poate sa-mi impuna orice tarif si este binecuvantata doar cu o amenda. In alte state, multe dintre „contraventiile” savarsite de companii, asa cum sunt enuntate in proiectul de lege, constituie infractiuni grave, imputabile atat persoanei fizice responsabile, cat si persoanei juridice
  Ce-i nebunia asta? Pe cine mai reprezinta si apara statul roman, pe cetatean sau profitul?

  Asta este o problema esentiala pentru noi, cetatenii romani, iar nu aberatiile lui Basescu.
  Are PSD ceva de spus despre proiectul acesta de lege? Care este planul de a impiedica nebunia asta complet amorala fata de cetateni?

 17. 17 Vasile, martie 19, 2012 la 5:02 pm

  Blogi,

  Le-am citit si eu …si ce daca sunt adevarate, doar un dobitoc poate trage concluzia ca acolo a fost vorba de o propunere serioasa , reala si bine intentionata.

 18. 18 Doru Coarna martie 19, 2012 la 5:11 pm

  Pai e simplu, o tara puternica precum Franta, si mai apoi Germania, depinde in mare masura de exporturi, iar cand vantura un Tratat Fiscal anapoda trebuie sa se astepte ca tarile europene mai slabe isi reduc importurile, iar de aici le scade si locomotivelor „randamentul”.

  Dar ca si la noi, totul pt sustinerea lui Base, asa si in Franta, totul pt realegerea lui Sar.

  In toata istoria aia recenta a SUA, niciodata nu s-au luat si nu s-au implementat decizii si masuri care sa asigure sustinerea sau realegerea vreunui presedinte! Ideea este ca aceea e o Uniune serioasa, functionala desi cam birocratizata de vreo 20 de ani, iar constructia europeana se arata a fi o noua formula imperiala, frumos coafata si inzorzonata cu intentii stralucitoare, dar din tinichea.

  Liderii europeni nu vor recunoaste niciodata ca au dat chix, dar vor incerca sa acopere chix-ul cu masuri si tratate fantasmagorice. In fapt, acestor lideri le este mare teama de somaj, nu de somajul din tarile lor ci de somajul lor personal. Va mai dura ani buni pana cand visul european, si odata cu el si visatorii sai, se vor trezi ca dupa un cosmar! Nu poti amesteca oricum natiuni, politici, obiceiuri, culturi, economii, performante, probleme locale si dispute istorice, iese un vax, dragi tovarasi…

  Concluzia este ca absorbtia aia este imposibila, asa ca poate ar trebui sa ne gandim printre primii la viitorul Romaniei si apoi la al altora. Normal, cuvantul-cheie este „gandim”, nu „hotie, smangla, furt, zvast sau tzeapa”, asa ca nu intereseaza pe nobilii romani din politica…

  Apropo, Basescu nu are de gand sa scrie si el ceva? Intelectualii aia de rahat ce-l sustin, nu-i reproseaza ca nu le ofera din (pre)putzul gandirii sale asa, pt viitorime, pt posteritate? Ca sa vezi, nu-i cu lovele…

 19. 19 Radu martie 19, 2012 la 5:36 pm

  @blogideologic

  Bine, bine, facatura, primim, dar s-o stim si noi. E inventie pura de la un capat la altul, e modificata pe ici pe colo si anume in punctele esentiale, sau pur si simplu facatura vine din faptul ca a fost scoasa din context ?

 20. 20 blogideologic martie 19, 2012 la 6:10 pm

  @ Socrate
  “restitutio plus quam integram“ a fost cerută în mod expres de către marele bou indolent pe nume Corneliu Coposu.

 21. 21 centru martie 19, 2012 la 6:22 pm

  Hollande este incapabil sa inteleaga ca banul atrage banul , ca posesorul unui milion de euro ii are nu pentru ca i-a furat , ci pentru ca a lucrat si a luat riscuri ( crearea unei intreprinderi , credit ipotecar etc ) , deci nu vei descuraja initiativa , inteligenta si spiritul de intreprinzator luand 75 % din castigul omului ! Asta e , stanga franceza ramane stanga franceza , cu tot ce inseamna ea . Alte stangi vest-europene au evoluat un pic , sunt mai deschise adevarului si intorc spatele lui Marx , in saloanele ganditorilor parizieni la moda nu suntem inca acolo .

 22. 22 Marian Nicolae martie 19, 2012 la 6:29 pm

  Buna seara domnule profesor.

  Cred ca ar trebui sda vedeti ce se intampla cu Transelectrica, Romgaz si restul economiei noastre:

  http://www.wall-street.ro/search/transelectrica/1/data.html

 23. 36 blogideologic martie 19, 2012 la 6:47 pm

  Maria Diana Popescu : +Cu fotoliul nou-nouţ în braţe, Baba a călcat mai strîmb decît o femeie uşoară. Ca să scape fără fracturi la mandat, şi-a propus maghiarizarea învăţămîntului românesc din Ardeal. I se pare normal acum, cînd cinstea unor justiţiari valorează de la 50.000 de euro în sus, iar instituţia în sine a solidarizat împotriva cetăţeanului şi a statului de drept cele mai rapace mutaţii ale speciei umane, cea mai mare sursă de corupţie din România. Scriu documentele că în 1959, secretarul general C.C. al P.C.R., Nicolae Ceauşescu a mers personal şi a creat Universitatea de stat multiculturală „Babeş-Bolyai”, unificînd universităţile română şi maghiară. Între anii 1960-1970, la Tg. Mureş, tot el a pus bazele Universităţii de Medicină şi Farmacie în limba română. Aceste adevăruri indică pe unii lideri comunişti mai patrioţi decît guvernanţii post-decembrişti care, şantajaţi de formaţiuni politice conlocuitoare, au trampat, ca act de trădare naţională, învăţămîntul, limba română, sănătatea, suveranitatea şi demnitatea. Şi tot Guvernul împreună cu F.M.I. au decis din nou împotriva poporului: tariful social la energie electrică va fi eliminat. Sîntem în aceeaşi oală cu U.E. doar la taxe şi facturi, nu şi la salarii, în timp ce în Franţa lenea e la mare preţ. Economia competitivă a Franţei, administrată de patrioţi, le permite. A fi şomer în Franţa lui Sarkozy e o „meserie” cu avantaje generoase din partea statului: remuneraţie substanţială, ajutor pentru transport, pentru copil, chirie, relocare, permis de conducere, cantină etc. Mii şi mii de francezi preferă şomajul, ani buni trăiesc din ajutor, scopul multora dintre ei este de a nu munci, pentru că ajutoarele financiare depăşesc salariul minim de 6.764 de euro pe lună, un record pentru Europa, scrie săptămînalul „Le Point”. Să mai aud pe cineva spunînd că românii sînt leneşi şi vor doar ajutoare sociale! Ei sînt printre europenii care muncesc cel mai mult pe bătaie de joc. Jaful la nivel politic a făcut ca munca românilor, plătită cu cea mai mică retribuţie din Europa, să nu mai fie productivă. Scumpiţi tot ce puteţi! Veţi aduce poporul înapoi cu o sută de ani, la mersul pe jos şi la carul cu boi. Săracii oameni care călătoresc cu C.F.R.!, ce vor face dacă trenul nu va mai opri în gara lor, potrivit inventatorilor care lucrează la un tren spaţial, realizabil pînă în 2030, ce se va deplasa pe orbita Pămîntului. Călătorii aflaţi pe peronul din Bucureşti, probabil, vor auzi anunţul în chineză: „Ne cerem scuze, trenul spaţial dinspre S.U.A. va avea întîrzieri aproximativ veşnice”. Sărind din tren în puţul cu bani al Puterii, aşa „cum era ea, cu tocuri înalte şi cu pantaloni strîmţi”, turistica doamnă, a declarat preşedintele, „a avut cea mai bună absorbţie a fondurilor europene”, adică milioanele de euro pentru hoţii băştinaşi, pe care îi vor înapoia pînă la moarte românii de rînd. Discursurile populiste nu mai folosesc la nimic. Ca şi cum cîinii ar lătra la muşte, fără să ştie că sînt muşte cîineşti. Reperele lipsesc. Avem nevoie de repere şi de eroi. Nu de falşi eroi în colanţi şi cu tocuri. Dacă aceasta este cheia succesului, propun atunci ca toţi guvernanţii să poarte tocuri şi pantaloni strîmţi. Cu astfel de judecăţi întunecate nu-i de mirare că, la începutul anului, mai multe instituţii de învăţămînt din capitală au desfăşurat acţiuni „de familiarizare a tinerilor cu istoria minorităţilor sexuale”, la iniţiativa unei organizaţii neruşinate. Observaţi pînă unde poate merge la noi infecţia virală a capitalismului, vîrful de lance al imoralităţii, cînd la antipod, guvernatorul oraşului Sankt Petersburg a aprobat o lege cu amenzi uriaşe pentru cei care fac propagandă sexuală deviantă printre minori. Conform Reuters, legea prevede amenzi de 1.300 de euro pentru persoanele fizice care transmit mesaje propagandistice în favoarea minorităţilor sexuale şi pînă la 13.000 de euro pentru organizaţiile care desfăşoară acţiuni de acest tip, prin efectul cărora sănătatea, dezvoltarea morală şi spirituală a minorilor sînt periclitate. Deputatul Vitaly Milonov, membru al Partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin şi unul din iniţiatorii proiectului legislativ, a afirmat că această lege a dat semnalul corect că Rusia nu va tolera idealurile liberale occidentale. De unde vin aceste stricăciuni în numele libertăţii? De la aşa-zişii apărători ai păcii universale, interesaţi de bogăţia de petrol, gaze naturale, diamantele, aur şi alte metale utile ale statelor lumii. Nu contează că mor oameni nevinovaţi, ei trebuie să se îmbuibe cu preţul vieţilor omeneşti. Cu aroganţa cunoscută şi în numele eradicării terorismului, în toată istoria lor au semănat pe glob masacre, războaie, genocid, apoi s-au erijat în porumbei ai păcii. Să ne amintim de Germania (13-14 februarie 1945 – Dresda), Japonia, Coreea, Vietnam, Guatemala, Peru, Bolivia, Columbia, Afganistan, Irak, fosta Iugoslavie, Tunisia, Egipt, Libia, Siria şi în curînd Iran. În 1999, cînd americanii au bombardat Bosnia, aliaţii lor, albanezii, au distrus complet mînăstirile Sfînta Treime, Sfinţii Cosma şi Damian, Sfîntul Marcu, alte nenumărate biserici într-o campanie de eradicare a comunităţii sîrbe din Kosovo, care timp de 200 de ani a aparţinut dinastiei Nemanjić, cunoscută şi sub numele de „Vechea Serbie”, leagăn al culturii sîrbe şi important centru ortodox. Au tot interesul să deschidă teatre de război în lume. Marii producători de armament, sponsori ai puterii americane, au nevoie permanent de o piaţă de desfacere a morţii. Dacă n-ar exista comerţul cu moartea, cui ar mai vinde armamentul? De unde ar mai stoarce profituri uriaşe? Toate războaiele se poartă cît mai departe de S.U.A., cu mereu nobilul pretext: democraţie şi libertate. O.N.U., N.A.T.O., U.E., F.M.I. şi alte organisme internaţionale au dovedit, prin dezastrul generat de politica lor, că nu au în veci legătură cu libertatea şi cu dreptatea. + http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Baba%20si%20trenul%20spatial%20de%20MDP.htm

 24. 37 Draghi Puterity martie 19, 2012 la 7:36 pm

  @Radu

  Pentru a manipula pe cititorii acestui blog (aia din titlu’) ar fi nevoie de infinit mai multa subtilitate decat ai fi tu capabil sa produci pe tot parcursul vietii tale. Stilul tau poate tine la sedintele de invatamant politico-ideologic a PDL – ramura ospatari-tinichigerii-manelisti-boci-tatoaice. Aici insa, te faci de ras, si asta in cel mai bun caz.

  Doza de penibilitate la care te expui prin comentariile tale e mortala chiar si pentru un postac portocaliu (*).

  (*) postac portocaliu – individ apartinand unei specii virtuale pe cale de disparitie, complet lipsit de discernamant, insa cu o rezistenta enorma la ridicol (ceea ce in cadrul speciei respective este inteleasa in mod gresit ca o forma de tenacitate).

 25. 38 Aramis martie 19, 2012 la 7:54 pm

  @Adrian Nastase

  Francois Hollande are un discurs populist, plin de demagogie, in ceea ce priveste impozitarea. Tema nu este noua, aproape toti candidatii la presidentia franceza au folosit „impozitul pe bogatie” de-a lungul timpului, stiut fiind ca are trecere la francezi, mai ales la acea categorie care ar dori ca Bastilia „sa cada” in fiecare zi. Propunerile sale sunt departe de a fi realizabile, si denota o necunoastere a realitatii. Impozitarea „expatilor de lux” se poate realiza doar in conditii ce nu pot fi intrunite, cu o masinarie administrativa de care Franta nu dispune, si chiar daca s-ar face acest efort (a carui eficienta cost\return este discutabila), este imposibil de inlaturat toate caile de „scapare” a celor vizati. Ma bucur ca USL nu are un discurs similar. Hollande are sanse mai mari sa castige daca „nu va spune nimic” decat daca se lanseaza in declaratii. Dovada este scaderea popularitatii sale,si a intentiei de vot in ceea ce-l priveste in urma declaratiilor pe divese teme, inclusiv pe tema impozitarii.
  In ceea ce priveste discutia pe „tematica europeana”, va urma probabil o perioada in care fiecare , dupa buimaceala crizei, se va (re)descoperi pe sine. Cred ca si Romania va trebui sa se (re)descopere, daca doreste sa fie un actor intr-o Europa viitoare.
  S-auzim de bine.

 26. 39 Aramis martie 19, 2012 la 8:03 pm

  @Radu

  Te intrebi cum de-i prinde TB nepregatiti. E simplu. Raspunsul este ca sunt, intr-adevar, nepregatiti. Iar Basescu este imprevizibil, celor doi le lipseste spontaneitatea pentru a face fata unor atari situatii. Amuzant este ca tema de discutie lansata astfel de Basescu, va tine mult timp pagina de actualitate, iar TB se va folosi de aceasta de cate ori va avea nevoie. Deja justificarile care circula, argumentatia care incearca sa faca din propunerea lui Basescu o „neseriozitate” va avea ca rezultat accentuarea temei, asezarea acesteia in registrul serios, si mai tarziu, o intreaga dezbatere. Dar exista o explicatie: cand a fost Ponta la Cotroceni, Adrian Nastase era plecat din tara, si n-a avut cine sa-l „dadaceasca”.

 27. 40 Aramis martie 19, 2012 la 8:07 pm

  @Marele gremlin ideologic

  Despre care „aceasta noua facatura a lui Traian Basescu” vorbesti? Si in ce sens e Radu transparent? Mie mi se pare mai curand translucid.

 28. 41 Aramis martie 19, 2012 la 8:13 pm

  @Theodora

  Inteleg ca tu iti doresti un Hyde Park. Este o solutie pentru cei nevorbiti, pentru descatusarea energiilor, uneori personajele care urca pe piedestal, devin oratori. Dar tu ai Hide Park-ul tau virtual, la ce-ti mai trebuie unul real? Ce (vrei) sa faci cu el?

  Dar Theodora, nu confunda Hyde Park-ul cu Agora, tu in agora poti fi (cel mult) spectator, niciodata participant al agorei. Nu ma intreba de ce, ca te trimit la filozofi.Si s-ar putea sa dai (si) de VT.

 29. 42 Aramis martie 19, 2012 la 8:17 pm

  @George Ban

  Ce inseamna „blog falimentar”? Si ce ar insemna, un „blog profitabil”, in viziunea ta?

 30. 43 serbanfl martie 19, 2012 la 9:36 pm

  Imozitarea si supra impozitarea nu sunt noutati. Cred ca era mai nimerit sa puneti in evidenta problema sistemului bancar. Socialistii francezi vor sa impuna ca bancile sa-si stabileasca si sa-si declare clar mediul de afaceri in care vor sa actioneze – cine vrea sa se ocupe de speculatii bursiere si cine vrea sa ofere credite pentru afaceri.

  @Centru
  Socialistii francezi si-au publicat, inca din 2010, principalele directii in care vor sa actioneze. Inscenarea sau, mai bine zis, inscenarile aranjate pentru DSK atesta o cu totul alta situatie decat iti este la indemana dumitale sa intelegi. Daca trebuia sa fi vazut/citit de cineva anume, ca posezi anti stanga franceza, prezinta ceva mai consistent, mai documentat.

 31. 44 Motanul Incaltat martie 19, 2012 la 11:20 pm

  „Acesta a propus, in completarea sistemului de taxare progresiva, existent in Franta, majorarea cotelor de impozitare pentru categoria superioara de contribuabili – toate sumele castigate peste plafonul de 1 milion de euro, vor fi taxate cu 75%. Mai mult, candidatul socialist a promis deja renegocierea acordurilor bilaterale cu Belgia, Luxemburg si Elvetia, pentru ca “expatriatii de lux”, persoanele care castiga venituri din Franta, dar au domiciliul fiscal in afara ei, sa plateasca o cota mai consistenta de impozite.”

  Domnule Nastase,
  Ceea ce spune Dl. Francois Hollande nu cred ca trebuie considerat ca fiind un standard universal aplicabil. In ceea ce priveste Franta, masura propusa de dansul trebuie, dupa parerea mea, privita in contextul economic din aceasta tara. Franta are o datorie publica mare, de peste 80% din PIB, estimata in crestere de catre FMI. De asemenea Franta se confrunta si cu un somaj de peste 9% din forta totala de munca (daca spun cronic cred ca nu gresesc), estimat tot de catre FMI ca fiind intr-o usoara scadere, ce va ajunge in 2016 pana in jur de sub 8,0-8,2%. Romania nu se afla intr-o asemenea situatie, din aceste puncte de vedere. La noi si datoria suverana e mult mai mica si somajul e mult mai redus decat in Franta. Eu cred ca o impozitare diferentiata, la noi, trebuie sa tina cont de conditiile economice de la noi de asa maniera incat sa nu sufoce un mediu de afaceri si asa vlaguit de criza economica. Pentru ca o fiscalitate ridicata il va vlagui si fragiliza si mai mult, cu riscul cresterii economiei subterane (risc ce exista si in Franta). Nu mai vorbesc de faptul ca, din punctul de vedere al fortei economice, nu suntem la nivelul Frantei. Avem un sector de stat neperformant, care produce pierderi foarte mari, problema nerezolvata de ani de zile, iar un stat care incaseaza multi bani de la contribuabili e in pericolul de a ajunge la obezitate. Ci trebuie, cred, sa practicam o politica fiscala desteapta, ca sa spun asa, care sa permita atat imbunatatirea vietii oamenilor cat si cresteri economice semnificative, folosind pe cat posibil acest atuu pe care il avem – datoria suverana mica in comparatie cu alte tari europene. Si, bineinteles, atragerea de investitii, lucru care ar trebui sa se produca intrucat Romania a adoptat masurile convenite cu FMI in ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar. Deci ar trebui sa capteze increderea investitorilor. Si cred ca ar trebui sa mearga si creditarea mai bine decat in prezent.
  Pe de alta parte nu suntem intr-o perioada de boom economic, pentru ca sa practicam impozite foarte ridicate. Lucrul e valabil si pentru Franta. Si de aceea ma intreb daca masura propusa de Dl. Francois Hollande e cea mai potrivita, economic vorbind, pentru aceasta perioada grea prin care trecem cu totii. Deci o intreprindere care castiga (evident, luam in considerare cazul cand castiga cinstit!) 1 milion de euro, trebuie sa dea 750.000 de euro la stat. In conditiile acestea nu cred ca se mai poate pune problema de creare de locuri de munca in sectorul privat si ar trebui, in schimb, sa le creeze statul. Sau va cheltui sume exorbitante pentru protectie sociala? Dar daca e asa, unde vom ajunge…?

 32. 45 Theodora martie 19, 2012 la 11:25 pm

  @Aramis
  Ai inteles gresit.
  Noi cei care protestam in fata Teatrului National nu dorim un loc de dezbatere fara nici o eficienta.
  Noi vrem ca Piata Universitatii sa ramana un loc unde romanii pot sa protesteze asa cum au facut pana acum, un loc care sa poata provoca caderea unui guvern de exemplu.
  Nu ai tu de unde sa stii ce pot sa fiu.
  Pe viitor te rog sa nu iti mai exprimi parea (bazata pe nimic) in legatura cu capacitatile si incapacitatile mele ci (daca crezi ca merita) despre ce scriu.
  Multumesc pentru intelegere!

 33. 46 isabel_allende martie 20, 2012 la 12:06 am

  @Dle Nastase,

  1. Ia uitati ce spuneti : ” O Europa unita din perspectiva disciplinei fiscale si a marilor fluxuri de capital, dar cu granite care limiteaza miscarea cetatenilor.”
  Pai Francois Hollande, prin „propunerea” de taxare(nu numai capitalul, ci si patri!moniul) a cetatenilor francezi care au ales sa isi stabileasca domiciliul fiscal in alta tara decat Franta (tara UE sau non-UE), tocmai asta face, indirect: limiteaza miscarea cetatenilor:ultimately, principile fundamentale ale pietei unice care sunt? : libera circulatie a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor, nu?
  Aberatia de a propune acest impozit pe „nationalitate” nu va fi niciodata aplicata(bila): si stiti de ce? -pentru ca :
  a) Franta ar pierde glorios la Curtea Europeana de Justitie (discriminare, entrave la principiile pietei unice enuntate mai sus, etc)
  b) persoanele respective se pot stabili unde vor ele, nu neaparat in UE: spre exemplu, Maroc, unde fosta speranta DSK , colegul de partid al lui Hollande, detine un riyad. Marocul are acorduro bilaterale cu Franta o multime, inclusiv in diomeniul asigurarilor medicale, clima e excelenta, forta de munca hyperieftina, de ce ar sta cineva pe ganduri, in fata perspectivei de a-l haitui fiscul francez?

  Ca o paranteza, eu sunt rezident fiscal francez, desi „fizic” stau mai mult in alta tara; este foarte probabil ca sa schimb aceasta rezidenta (care e de cativa ani buni) cu o alta (din motive economice, de leisure, si asa mai departe). In urma cu cativa ani, cealalta jumatate a familiei mele(francofon, dar ne-cetatean francez) vroia sa aplice pt naturalizare franceza-mai apoi a renuntat, pt ca procesul era prea birocratic. Acum , ma gandesc ca, daca aceasta naturalizare ar fi existat, in contextul schimbarii rezidentei , cred ca m-as fi enervat foarte, foarte, dar foarte tare: adica cum sa imi ceara cineva sa platesc diferenta pe patrimoniu si venit, in conditiile in care , pentru a se ajunge la o anumita situatie, s-a muncit nebuneste sambata si duminica ani de zile, s-au facut sacrificii pe care putine persoane le-ar fi facut, s-au platit taxe si impozite (totul fara nici un fel de „relatie”, luat de la zero)?

  Mie tocmai aceasta propunere mi se pare de un populism gretos. Hollande ar trebui(nu ca Sarkozy si le pune, nu si le pune deloc) sa isi pune intrebari precum: a) Cum se poate imbunatati competitivitatea intreprinderilor franceze, avand in vedere ca balanta comerciala este DEFICITARA (adica Fr importa mai mult decat exporta) ? ; b) Cum se poate investi mai mult si mai eficient in Research and Development? (tarile nordice investesc 3 la suta din PIB) ; c) Cum sa taiem macaroana la generatii intregi de ASISTATI (RSA, APL-CAF, alocatii pt copii, etc) ? Si asa mai departe.
  Evident, ca sa pui astfel de intrebari trebuie sa ai si raspunsuri pregatite si acest lucru e greu de realizat.

  2. Acum, referitor la taxarea cu 75 la suta a veniturilor de peste 1 milion de euro. Observatie scurta: o prostie. Stiti de ce? Pt ca cei vizati vor pleca din Franta, pur si simplu (e vorba de 3000 de familii). Dupa anuntul acesta, in Bruxelles , proprietatile de prestigiu, de peste 2 milioane de euro, sunt la mare cautare. Stiti care este impactul estimat al unei astfel de masuri?: 200-maxim 300 milioane de euro.

  3. Acum, last but not least. Astazi am avut mai mult timp pana dupa-amiaza si am urmarit cu mare atentie desfasurarea acestor evenimente: http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2012/03/19/01016-20120319ARTFIG00648-tuerie-de-toulouse-toute-la-societe-s-identifie.php
  Cred ca sunteti deja la curent cu evenimentul trist in care 4 persoane de origine evreiasca (3 copii) au fost ucise la Toulouse. Saptamana trecuta, trei militari au fost ucisi, tot la Toulouse.

  Evenimente tragice, dar eu fac cateva constatari si indraznesc si o predictie:
  a) Sarkozy era astazi ca pestele in apa, ca e domeniul lui, „sécurité”, „l’ordre”, etc. Pana miercuri cand vor fi inmormantati soldatii isi suspenda campania si face pe presedintele republicii preocupat, ferm, sigur, care se ia la tranta cu nenofrocitii;
  b) Pana in turul intai al alegerilor aceste evenimente (mai ales moartea francezilor de ofrigine evreiasca) vor tine pagina de afis si vor fi la fel de importante ca si campania insasi. Deja Sarkozy a anuntat planul Vigipirat in actiune, alerta rosie, adica controale in tuneluri,pe autostrada, transport in comun, control al apei, etc. Va fi rost de mult circ.
  c) Intre cele doua tururi Sarkozy o sa tzopaie din nou cu securitate, ordine, plus recursul la simboluri gaulliste. Cred ca intre cele doua tururi autorul ar putea fi si descoperit si prezentat opiniei publice, evident, iar cavalerul alb care salveaza Franta cine va fi? : ghiceste cineva? Nu „cunosc” inca originea atentatorului, s-ar putea sa nu fie un francez de souche , mai vedem :))
  Cand o sa termine cu securitatea si ordinea Sarkozy o sa il intrebe pe Hollande despre economie , domeniu unde Hollande e nul.
  d) Isi mai aduce cineva aminte cuim a castigat Putin al doilea mandat? Atentatele de la teatrul din Moscova? Suna cunoscut ?
  e) Cine credeti ca va castiga alegerile in contextul evocat mai sus?-pana acum doua saptamani, eu credeam ca Hollande. Acum, nu mai cred (de fapt, nu mai estimez).
  As pune si un pariu in acest sens, care sa mearga catre cauze umanitare.

 34. 47 aceeasi martie 20, 2012 la 2:06 am

  @blogideologic
  @socrate

  Coroborati ce spuneti si cu :

  1. Declaratia presedintei ANRP, http://www.gov.ro/briefing-de-presa-sus-inut-de-pre-edintele-autorita-ii-na-ionale-pentru-restituirea-proprieta-ii-doamna-dorina-danielescu-i-de-purtatorul-de__l1a116349.html

  din care extrag cateva elemente:

  ….”La dosarele constituite în baza Legii Fondului Funciar şi în care au fost emise decizii reprezentând titluri de despăgubire, în aproape 80% din cazuri, nu se regăsesc arhivate certificate de moştenitor din care să reiasă calitatea de moştenitor a persoanelor care au solicitat despăgubiri faţă de proprietarii de drept.”….

  ….Supraevaluările făcute de către evaluatori autorizaţi prin atribuirea dosarelor de despăgubire în vederea evaluării proprietăţilor. S-a constatat că această atribuire şi evaluare a fost realizată de către aceleaşi 12 societăţi de evaluare, din 34 înregistrate, sau de către aceliaşi zece evaluatori, persoane fizice autorizate, din cei 53. Suma totală plătită societăţilor de evaluare în anul 2010 a fost de aproximativ trei miliarde de lei, din care 91% a fost plătită celor 12 societăţi de evaluare amintite mai sus, iar în cursul anului 2011, aproximativ 1,8 miliarde lei, din care un procent de 76% a fost plătită celor 12 societăţi…..

  ….Au fost, de asemenea, identificate şi inventariate un număr de aproximativ 3.000 de lucrări de instanţă, la care nu au fost efectuate demersurile prevăzute de lege. De asemenea, nu au fost exercitate căile legale de atac împotriva procedurilor de executare silită, prin intermediul executorilor judecătoreşti. În foarte multe dintre aceste cazuri, onorariul avocatului era chiar şi mai mare decât despăgubirile cuvenite persoanelor îndreptăţite, cauzându-se, în acest mod, un prejudiciu Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor…..

  …Reporter: Aş mai avea, vă rog, nevoie şi eu de o precizare. Cele 38.000 de dosare, despre care ne-aţi spus, cât reprezintă ele din totalul dosarelor care au fost depuse şi, eu ştiu, eventual analizate, soluţionate la ANRP?

  Dorina Danielescu: Pe rolul ANRP-ului se află în jur de 135.000 de dosare, dar vă rog să constataţi faptul că aici este vorba de dosare constituite în baza Legii 10/ 2001. Se va face o inventariere şi o identificare a tuturor dosarelor, după care o să vă dăm toate elementele cu privire la această situaţie de faţă…..

  …..Reporter: Aveţi o evaluare, cel puţin aproximativă, a întregii sume de retrocedare? Aveţi un calcul?

  Dorina Danielescu: Nu avem un calcul. O să vi-l comunicăm după identificarea iventarierii şi toate situaţiile, în urma constatărilor făcute. Ar însemna să vă dăm nişte date inexacte……”

  2. Romania, singura tara din Europa care si-a asumat in mod tembel restitutio in integrum, – doua exemple, Germania, cel mai bogat stat european – maxim 25 milioane euro platibili in patru transe de-a lungul a 9 ani, Ungaria – maxim 80.000 euro platibili numai in conditii clar definite, precum obligatia de a depune dosarele de retrocedare intr-un interval de maxim 6 luni, despagubiri acordate doar cetatenilor cu domiciliul pe teritoriul Ungariei etc.etc.etc.

  O privire de ansamblu asupa modului in care a fost abordata aceasta problema in Europa, poate fi avuta si daca se consulta textul integral al deciziei CEDO in cazul Maria Athanasiu vs Romania

  3. CEDO, in cazul Maria Athanasiu vs Romania (http://www.avocatnet.ro/UserFiles/articleFiles/cedo_11301636.html) spune in esenta:

  …..“art 235 În acelaşi timp, Curtea apreciază că alte exemple de bune practici şi de măsuri de modificare legislativă, ce respectă principiile impuse de Convenţie şi de protocoalele sale, oferite de alte state semnatare ale Convenţiei, ar putea constitui o sursă de inspiraţie pentru guvernul pârât (a se vedea în special cauzele Broniowski şi Wolkenberg, menţionate mai sus). Astfel, refacerea totală a legislaţiei, care să conducă la reguli de procedură clare şi simplificate, ar face sistemul de despăgubire mai previzibil în aplicarea sa, spre deosebire de sistemul actual, ale cărui prevederi sunt dispersate în mai multe legi, ordonanţe şi hotărâri. Plafonarea despăgubirilor şi eşalonarea lor pe o perioadă mai lungă ar putea să reprezinte, de asemenea, măsuri capabile să păstreze un just echilibru între interesele foştilor proprietari şi interesul general al colectivităţii. “…..

  Daca parcurgeti integral textul invocat, cred ca veti constata si alte lucruri, extrem de relevante…

  4. Daca la Fd Proprietatea “au fost procesate” aprox 1700-2000 dosare ptr care s-au alocat aprox 3,5 mld euro, va las dvs placerea de a face o … regula de trei simpla, pornind sau nu de la premiza ca valoarea medie a despagubirii, inregistrata la cele 1700 – 2000 dosare, ar fi similara cu cea inregistrata la restul de 135.000 dosare (cifra dnei Danielescu)….

  5. Daca luam in considerare si declaratiile dnei Danielescu, cf carora la dosarele procesate pe fond funciar, 80% dintre ele nu au certificatele de mostenitor arhivate (nu exista la dosarele arhivate in ANRP, institutie care a aprobat efectuarea despagubirii) care o fi situatia dosarelor aferente despagubirilor realizate prin Fd Proprietatea?

  6. Daca si procesul de alocare a certificatelor la FP ar fi marcat de acelasi gen de “documentatie”, ce se va intampla atunci cand, in urma finalizarii etapelor de cercetare, se va constata ca statul a acordat despagubiri aiurea? De unde si de la cine le va mai recupera? Ptr ca actualii administratori ai FP (a caror legitimitate este la randul ei pusa sub semnul intrebarii printr-o sentinta judecatoreasca, cu caracter executoriu, ce anuleaza decizia AGA de numire a lor in aceasta calitate) si-au anuntat deja intentia de a vinde activele fondului, intentie ce cred ca va fi impartasita inclusiv de proprietari… Iar acele active, reprezentate de pachete semnificative de actiuni – intre 9 si 22% – din mai toata industria de energie a tarii (vezi legea 247), si nu numai, odata vandute nu mai pot fi redobandite, cumparatorii fiind de buna credinta …

  7. Adaugati si faptul ca, incepand cu anul 2005, acolo unde a fost “nevoie”, cadrul legislativ incident a fost “prelucrat” inclusiv prin modificarea codului de procedura civila care acum:

  – stabileste executorilor judecatoresti dreptul de a efectua executarile silite direct, fara a anunta anterior debitorul institutie publica, fara a fi necesara, prealabil executarii silite, o minima verificare a realitatii si corectitudinii sumelor cu care aceasta este supusa executarii si fara ca acestia sa aiba obligatia de a prezenta, in original, documentele care stau la baza revendicarii sumelor solicitate;

  – nu instituie nici o responsabilitate in sarcina executorilor judecatoresti – singurul articol din acest Cod care mai prevedea conditii de nulitate absoluta a procedurii de executare silita, art 468, fiind eliminat.

  Fie si numai aceste doua aspecte va vor ajuta sa cititi altfel si afirmatiile presedintei ANRP referitoare la executarile silite cu care s-au “confruntat”. Ar mai fi cum ar mai fi daca doar ANRP s-ar confrunta cu aceasta plaga a executarilor silite. Din nenorocire, toata administratia centrala si locala este supusa acesteia…

  Ei au declansat acest dezastru si tot ei, acum, se ingrozesc de amploarea lui… Nimeni nu are habar cat au furat, nici macar ei, dupa cum nimeni nu are habar ce si cat vom mai avea de platit…

  Ce ar mai fi de zis?????

 35. 48 blogideologic martie 20, 2012 la 5:41 am

  Este greu de înţeles de ce au deschis liderii udemerişti CUTIA PANDOREI pentru ei.

 36. 49 Vasile, martie 20, 2012 la 7:42 am

  Spuneam ieri ca doar un dobitoc ar putea crede din citirea stenogramei ca propunerea privind nominarea lui Ponta ar fi fost una serioasa si bine intentionata.
  De data asta doresc sa-mi corectez exprimarea , si va rog sa recititi dobitoc la plural!

  Eu cred ca eroii lui Dumas s-au rasucit in groapa istoriei literare descoperinu-si propriile lor personaje
  decazute in haznaua pupincurismului reprezentat de indivizii transformati in portavoci si stindarde ale insucceselor portocalii!

  Ma gindesc ca nici unul nu indrazneste sa-si preia nickul capului di tutti capi, ..,.Richelieu , sau asta reprezinta un nick inregistrat si nici un pitpalac muschetar nu indrazneste sa si-l insuseasca?

 37. 50 ZOE, fii barbata ! martie 20, 2012 la 8:48 am

  @pupaza din tei,

  Nu-l întreaba nimeni, pentru ca toata lumea stie ca baseaua îl vroia pe Ponta pe post de Bok. Nu-i arde lui de programul USL, el are programul lui,
  de a ramâne vesnic la putere si pentru asta calca pe orice si pe oricine i-ar sta în cale.
  Sa ai o zi frumoasa !
  Kisses !

 38. 51 ZOE, fii barbata ! martie 20, 2012 la 9:20 am

  Am citit ceva care m-a amuzat. Zice ca Dlui. Nastase îi este firca de pseudomuschetari. Asa ceva ?!

  Pe de alta parte, tot aceiasi „bravi luptatori”, pentru nedreptate – din pacate, vorbesc despre mine, într-un limbaj de Rio de Ferentari care
  arata indubitabil originea acestora. Ce poti sa ceri unor manelisti ” care,
  îi iubeste femeile si e moarte dupe ei” ?

 39. 52 victor martie 20, 2012 la 9:39 am

  As dori un comentariu putin offtopic dar extrem de adevarat si actual. Trebuie sa intelegem din punct de vedere european ca in starea actuala a economiei si facand progresii in viitor statul social va dispare . Vrem nu vrem asta este situatia . Un stat care sa detina parghii de protectie minimale se va putea realiza, dar nu un stat maximal si centralizat fiindca acest lucru nu se mai poate face decat cu revenirea la o forma de comunism , sistem care si-a aratat minusurile, iar plusurile nu s-a vrut a fi pastrate . Recunosc sint un fan infocat al domnului Mihai Giurgea , ceea ce scrie dansul despre practicile Apple in China inseamna realitatea si ceea ce ne asteapta . Capitalismul si in general o societate privata nu este institutie de binefacere , este axata pe profit si practici de obtinere a banilor nemiloase in conditiile concurentei acerbe pentru piete,bunuri si plus de valoare . Statul care va continua sa se imprumute pentru asistati social, pensii, salarii ale unui stat care este dusmanul liberei intreprinderi si asta ca dovada ca evaziunea fiscala este de aproape 80% in Romania, o cifra exacta este de 76,4% pentru primul semestru din 2011 , statul acela va intra in faliment si incapacitate de plata . Conform ultimelor evolutii ale Greciei nici un investitor nu isi va mai orienta fluxurile de capital spre obligatiuni ale unor state ca Romania pentru a avea pierderi de 70% din suma investita . Prin urmare atragerea de investitori , atragerea de capitaluri de pe piata de capital va fi din ce in ce mai dificila . Atata timp cat sindicatele se vor lupta pentru drepturi mai mari ale salariatului nici o firma nu va mai prefera Europa , prefera un Orient deschis si flexibil, dispus la compromisuri materiale mari si care are o productivitate a mainii de lucru de 80% ceea ce in Europa sau America nu se va mai produce din cauza unor considerente de etnie, de educatie, de orientare religioasa , de trecut economic , situatie geopolitica . De aceea spun ca statul social este disparut si va trebui sa dispara . Stiu tinerii sint tentati sa caute solutii in perioade de criza masiva , a somajului accentuat si de obicei se orienteaza spre stanga socialista . Acest lucru si-a aratat rezultatele in Spania unde guvernul lui Zapatero tocmai ca a inrautatit lucrurile si de 2 ani Spania se chinuie sa nu intre in ciclul „povestilor de succes” ca Grecia.

 40. 54 M.Voicu martie 20, 2012 la 9:48 am

  @Doru Coarna martie 19, 2012 la 5:11pm
  Clarã ARGUMENTAŢIA despre TraCtatul FiŞcal;
  Clarã concluzia: ”constructia europeana se arata a fi o noua formula imperiala, frumos coafata si inzorzonata cu intentii stralucitoare, dar din tinichea.”
  Concluzia rezultã şi din compararea concesiilor pentru dregãtori, faţã de mãsurile astringente pentru plebeii ce-i/le suportã

 41. 55 M.Voicu martie 20, 2012 la 10:27 am

  @25 Marian Nicolae martie 19, 2012 la 6:36 pm

  managementul privat este o gãselniţã de imagine; şi Petrom,S.A. a avut management privat dupã privatizare – dar acţionarul-stat, cât timp a avut prerogative de control, cum au a-acţionat reprezentanţii lui din conducere?, de s-a dezmembrat toatã petrochimia (nu cã nu era piaţã, cãci importãm ceeace se producea în capacitãţile închise).
  Abia acum se vede cã nu sunt locuri de muncã ? Noi le-am fãcut cu efort social şi noi-veniţii le-au demolat ”la duşmãnie”; acu’ sã se facã prin efort privat – dar nu dupã ce statul ia tot atâta, pentru nimic, cã lafel a fãcut cu descentralizarea: le-a dat puterea (sanchi) dar au pãstrat finanţele colectate pentru, şi a rãmas ca administraţia localã sã gãseascã alte resurse – de la aceeaşi populaţie

 42. 56 Draghi Puterity martie 20, 2012 la 10:45 am

  @Aramis

  Rolul tau in Agora e cumva acela de a lapida femeile militante?

 43. 57 Marcus martie 20, 2012 la 10:48 am

  Mincinosul, Mincinosilor Ataca Din Nou- Jos Basescu!-

  Iar a incurcat Lenutica potiunile afrodisiace si i-a dat lu’ Sefu’ sa manance stridii in speranta revigorari miraculoase. Numai ca stridiile erau stricate si in loc sa lucreze ca afrodisiac au lucrat ca purgativ, fapt care l-a determinat pe Sefu’ sa traga o ultima sulfuroasa de au cazut tiglele de pe Cotroceni, iar romanii umbla de doua zile cu batista la nas. Despre ce este vorba?
  Bref: chiombila, in mintea lui crezandu-se manipulatorul perfect, in lipsa de altceva, a iesit pe sticla cu o gogonata aruncata pulimii prin gura nanoganditorului peltic din Gagesti, abjuratul santajabil cu dosar de securist Cristoiu Ion, gogonata menita sa arunce pe lupul cel rau si parsiv in curtea USL-ului pe motiv ca la propunerea de nerefuzat facuta de ditai presedintele jucator Basescu Traian, necoptul Ponta a spus pas!, refuzand sefia unui cabinet care era menit sa-l inlocuiasca pe cel al bocului. Ei si cum a tras-o de s-a auzit pana in Cosmos, cum au sarit alde portocaliii, in frunte cu Lenuta (care in loc sa-si recunoasca greseala facuta, se da rea la USL), sa arunce cu pietre avandu-i ca tinta pe D-nii Ponta si Antonescu pe care pur si simplu ii pun la zid pentru refuzul respectiv.
  In general la o asa baseasca net-ul a inventat niste semne care tin loc de “fara comentarii”, iar romanii o vorba: “zici Basescu, tragi apa si te duci !”.
  Vazand insa cum isi incoredeaza unii din media muschii intru dezbateri sterile dorind inregistrarile audio ale intalnirii respective pentru ca, analizand tonul vocii lui chiombila, sa ne dam seama daca a zis ce-a zis la misto sau nu, parca stai si te intrebi de ce respectivii mananca banii mogulilor geaba si nervii nostri fara nicio justificare.
  Pai, imbecilitatile voastre, incercati un exercitiu simplu de rationament logic: presupunand ca Necuratu a fost serios cand langa numele lui Victor Ponta a adugat sintagma “prim ministru”, cam cum ar fi putut fi indeplinit acest lucru, atata timp cat la Putere, sustinatoare a guvernului Boc la momentul respectiva era coalitia majoritara formata din pedeleu, udemereu si gasca lu’ Izmana ? Ar fi guvernat Ponta cu un guvern USL sustinut de respectiva coalitie, sau (ceea ce nu ni s-a spus inca ), urma ca Satana sa dea ordin si udemereu sa sara in barca USL-ului pentru a da o noua majoritate in Parlament? Chiar din lecturarea stenogramelor respective rezulta clar faptul ca peste incercarea de glumita hahaita marca Basescu cu d-l Ponta Prim Ministru, preopinentii sai au trecut in viteza si fara sa-i acorde nicio atentie, ei sarjand in continuare pe alegeri anticipate si pe celelalte puncte pe care le-au avut pe agenda cand au venit la Cotroceni. Si atunci de ce atata vanzoleala, fratilor, cand oul costa cat costa in ajun de Pasti, cand benzina se cumpara la pipeta, iar mie mi-a venit pentru un apartament cu doua camere, factura RADET (Nu intretinere, ci doar incalzirea si apa calda) in valoare de sapte milioane trei sute de mii de lei, ca deh, sunt constantean si aici giga caloria este produsa prin arderea de kerosen, n-asa, sau mai stii de combustibil important de pe Luna?
  Jos Basescu!

 44. 58 Ghita Bizonu' martie 20, 2012 la 12:40 pm

  Victor , presupun ca Victor V

  deci esti de acord si su asertiunea lui Giurgea:


  Ai un angajat sindicalist? Omoară-l!

  Așa ca violenta împotriva angajaților care își cer…”drepturile” (hahaha!)…este absolut necesara. Nu din sadism (cu toate ca e greu sa nu oftezi de plăcere, când calci in picioare un comunist).

  Cestie ce face supertlua orice referire la nonviolenta liberatrienilor.
  Insa te rog ce backrground de afaceri are acest Giurgea? Ca ma cautat si am gasit ca ar fi fost ziarist si ca a incercat sa vanda niste cerneluri la Banca Nationala a Romaniei ca maxim de afcere particular.

  Insa ce ai zice de un indemn revolutionar in genul asta :

 45. 59 Emil Vulcanescu martie 20, 2012 la 1:12 pm

  ” Astept cu nerabdare conferinta de presa a lui Traian Basescu de pe aeroport, pentru a afla toate aceste lucruri ” .

  Domnule Adrian Nastase
  Dumneavoastra mai puteti sa ascultati un Dement si un Satanist ?
  Cu stima Emil

 46. 61 Marcus martie 20, 2012 la 2:01 pm

  @Domnule Nastase: Succes la proces!
  sa fiti iubit
  marcus

 47. 62 ORĂŞAN IOAN martie 20, 2012 la 2:24 pm

  Spune Traian Băsescu ca greii partidului să intre în lupta pentru Primăria Bucureștiului,ca o dovadă de forță politică,el ar trebui să demisioneze din funcția actuală și să intre în luptă cu Sorin Oprescu.

 48. 63 Radu martie 20, 2012 la 2:45 pm

  @Draghi Puterity

  Sa lasam celorlalti sa judece cine e penibil si cine nu. Nu prea am ce sa raspund la mesajul tau pentru ca e complet lipsit de continut: limbaj de manelist rosu de furie nici el nu stie prea bine de ce.
  Nick-ul tau exotic vrea sa spuna ceva sau e un cuvant aleator produs de calculator ?

 49. 64 Radu martie 20, 2012 la 2:58 pm

  @Aramis

  OK, sa admitem ca asta ar fi explicatia. Daca Ponta se simte intimidat de TB nu ar fi mai bine sa vina la Cotroceni cu AN cu tot ?

  @Vasile

  Da, corecteaza-ti exprimarea repede si schimba „nominarea” in „nominalizarea”, altfel expresia dobitoci la plural se va referi la persoana dumitale (la plural pentru ca Vasile ar merita persoana intaia imperiala, nu-i asa ?)

 50. 65 Socrate martie 20, 2012 la 3:07 pm

  @Ghita Bizonu’ * Buna replica ta catre Victor (V.?). Alte citate din ilustrul spalator de creiere Mihai Giurgea, cel vcere mananca capitalism (sic ) pe paine :
  “Apocalipsul economic e de abia la început.
  Pana acum, statele au mai avut bani sa plătească ajutoare de șomaj si sa salveze de la prăbușire firmele falimentare. Pana acum, nici n-a fost cu adevărat criză. Oamenii n-au fost cu adevărat disperați. Acum însa banii s-au terminat. Acum bătaia e pe viața si pe moarte: si in Grecia, si in Spania, si in Germania, si in SUA. De România, nici nu mai vorbim. România nici măcar nu mai are economie care sa-si revină.
  Prostănacii ăștia, care visau ca fac ei revoluție comunista cu mesaje pe internet (intre doua joculețe pe Facebook), se trezesc la realitate. Iar realitatea nu înseamnă vorbe goale pe forumuri, nici voturi la alegeri, ca până acum. Realitatea înseamnă uniforme negre, bastoane de cauciuc, ordine și disciplina. Putere și bani. Mai ales bani.
  Iar cerșetorii n-au nimic din toate astea. Companiile private in schimb, au totul. Așadar, cine va supraviețui in anii următori? “
  Susnumitul, mai noteaza, cu o satisfactie sadica:
  Manifestanții “Occupy Wall Street”, striviți de politia americana.
  A treia veste buna din acest weekend! Ii mai știți pe imbecilii aia comuniști, care se mândreau ca ocupa ei Wall Street-ul si îl fac…”al poporului”? Aia care n-au produs un dolar in viața lor, dar aveau pretenția ca Warren Buffet sa-si împartă averea cu ei. Ei bine, duminica asta au primit ce meritau!
  Cum a dat puțin căldura, cerșetorii s-au înființat iar in centrul Manhattanului. Numai ca de data asta, nimeni n-a mai avut mila de ei! Trupele speciale i-au înconjurat in timpul nopții si i-au atacat cu o violenta nemaiîntâlnita de pe timpul manifestațiilor anti-Vietnam. Manifestanții au fost doborați la pământ, loviți cu bocancii, cu bastoane de cauciuc, si asupra lor s-au aruncat gaze lacrimogene. Zeci de oameni au sfârșit in închisoare, dar si mai mulți au ajuns in spitale, plini de sânge si sufocați de gaze (vezi știrea CNN). “.
  Pentru mine este clar. Baietii astia sunt in stare sa ne ofere ca solutie pentru criza alimentara care va urma, canibalismul ( obsesia lui Catalin Avramescu).

 51. 66 d'Artagnan martie 20, 2012 la 3:41 pm

  Doamna Zoiţica,
  Pierd cam mult timp cu dumneata…Cum văd că deveniţi din ce în ce mai expansivă cred că trebuie să vă lămuresc un aspect pentru a avea o imagine cât mai corectă asupra propriului „eu”. O fac în folosul dumitale.
  Răspunsul dlui Năstase la întrebarea dacă sunteţi sau nu o ţaţă vine ca un răspuns normal, evident în condiţiile date. Domnul Năstase este gazda acestui blog, este diplomat de carieră, este reprezentant de seamă al partidului pe care dumneata îl susţineţi, este spiritual, este un bun psiholog. Toate aceste lucruri îl fac să fie rezervat şi ponderat.
  Cum nimeni nu-i perfect are şi dul Năstase un defect ,vorba lui Harabula ( ştiţi cine este Harabula? Un mare filozof, apreciat de toţi comentatorii de pe acest blog): este politician. Prin urmare logica se impune de la sine: ce poate aprecia un om subţire, elegant şi cultivat ca dul Năstase la o precupeaţă? Votul.
  Sau, mă rog, ar putea fi şi nişte legume gustoase şi sănătoase dar nu cred că-i cazul.
  Eu nu sunt gazda acestui blog, nu sunt diplomat de carieră şi nu sunt politician (bineînţeles, sunt spiritual şi bun psiholog), cu alte cuvinte nimic nu mă poate opri să vă spun adevărul: stimată doamnă, cu regret vă aduc la cunoştinţă faptul că sunteţi totuşi o ţaţă.
  Nu este foarte grav, se poate trăi cu asta.

  Eu mă voi opri deocamdată aici, să nu zică lumea că ne certăm „ca la piaţă”

 52. 67 serbanfl martie 20, 2012 la 5:24 pm

  Pentru cei ce nu tin cont de spirala lui Hegel.
  Daca s-a revenit, pe un plan superior (bineinteles!), la practicile capitalismului din sec.XIX, ce credeti ca va urma?!
  Stalinismul si maoismul si-au dat duhul, dar situatia din China de azi, practic de dupa 1970, si chiar castrismul sunt argumente ca se poate si fara capitalism feroce.
  Daca UE, condusa de politicieni de dreapta cam de multa vreme, a „modernizat” colonialismul, asa cum bine simtim pe pielea noastra, cred ca, logic, si stanga europeana, in primul rand francezii, se preocupa de „actualizarea” managementului de stanga!
  Cine scapa dupa solstitiul de iarna (profetia maya!) va trai SIGUR alte vremi!

 53. 68 Ghita Bizonu' martie 20, 2012 la 5:27 pm

  Pai tot din acelasi nestimabil apucat :
  Românii nu trebuie sa mai apuce pensia
  Germania deasupra tuturor. România dedesubtul tuturor
  Grecia da faliment mâine. Urmează România.(din care recomad capitolul : 12 milioane de români merita si ei sa moara. Si cica comunistii ar fi facut nu stiu ce prin Romania!)

  Asta este libertarian. Si mare adorator al violentei. Normal fiindca toti anathistii sfarsesc in terorism …

 54. 69 Cetateanul intrigat martie 20, 2012 la 5:41 pm

  Tendintele de dezvoltare a lumii sunt destul de evidente pentru toata lumea. Initiativa, inteligenta, progresul, performanta, competitia, acestea fac legea. Tribalismul, colectivismul, egalitarismul, sunt total desuete. Culmea e ca aceste tendinte economice se manifestau destul de vizibil incepand din antichitate, iar in perioada Renasterii deja majoritatea populatiei din tarile Europei civilizate le recunostea si le impartasea. Pare incredibil cum un om cu inteligenta si cultura lui Marx sa fi putut sa-si inchipuie ca proletariatul ar avea vreo oarecare misiune istorica. Realitatea a demonstrat fara drept de tagada ca proletariatul industrial a mers pe aceeasi cale pe care au mers mai intai sclavii, apoi iobagii. Calea disparitiei. In lumea moderna nu-si au locul persoanele slab performante, cu inteligenta modesta sau mediocra, fara capacitate de adaptare, fara orizont. Pur si simplu nu e nevoie de ele. Evolutia a fost continua, incepand din antichitate, iar orice actiune politica menita a indulci constrangerile competitiei economice, este de fapt contraproductiva, reduce performanta umana (omul fiind cu certitudine un animal economic).

 55. 70 Cris martie 20, 2012 la 5:53 pm

  Ce reacții să aibă Europa și nu numai, la „politica externă” a lui Bs care a zis, mai deunăzi că Ion Antonescu a fost un erou, iar regele Mihai – un trădător vândut rușilor? Îmi închipui că foștii Aliați din Al Doilea Război Mondial au fost „în extaz” când au auzit…

 56. 71 Cris martie 20, 2012 la 5:54 pm

  Vă urmăresc cu îngrijorare și sunt alături de dv.

 57. 72 ZOE, fii barbata ! martie 20, 2012 la 6:19 pm

  @Domnule Nastase,
  va admir taria de caracter pe care o aveti, în fata netrebnicilor care s-au dezlantuit asupra dumneavoastra ! M-am îngrozit si revoltat azi, când am auzit la televizor ce vor sa va pregateasca !
  Va sunt alaturi cu toata familia si ma rog bunului Dumnezeu sa va aiba în paza Lui si sa zadarniceasca planurile necuratului !

 58. 73 ZOE, fii barbata ! martie 20, 2012 la 6:28 pm

  @Cris,

  Daca n-ar fi de plâns, ar fi de râs în hohote despre etichetele puse de Bs !
  Dar bomboana pe coliva, a pus-o azi bufonul regelui – ala care candideaza cu bicicleta la o Primarie de sector, Paleologu, care a zis ca semnatura stapânului lui, este mai ceva decât a lui Napoleon ! Si i-am dat dreptate, ca Napoleon nu a semnat ( cred) niciodata cu DATA.
  Râdem noi dar purceaua e moarta în cotet si cu posteriorul în usa, mâine / poimâine o sa aflam ca suntem condusi de cel mai tare Napoleon – sigur la grade ma refer !
  Kisses !

 59. 74 ZOE, fii barbata ! martie 20, 2012 la 6:41 pm

  @d’Artag din Rio de Ferentari,

  „Domnule” „spiritual si bun psiholog”, multumesc asemenea pentru complimente !
  V-as ruga însa, sa nu mai schingiuiti biata limba româna : „pe care dumneata îl sustineti” , unde ati auzit aceasta exprimare, poate lânga tomberoanele unde ascultati manele cu basii la maxim ?! Sau unde faceti gratar – adica tot în spatele blocului ? Anul asta cine v-a achitat energia electrica în cartier, tot Jiji ?!

 60. 75 Kizi martie 20, 2012 la 6:41 pm

  Eu personal sunt multumit de proiectele Ue chiar daca unii fura cat pot.

 61. 76 centru martie 20, 2012 la 6:59 pm

  Sunt alaturi de dumneavoastra si de familia dumneavoastra in aceasta incercare . Romanii stiu cat va datoreaza , bunul simt al poporului va asociaza succeselor din anii 2000 si nu acuzatiilor NKVD-iste de astazi . Tineti-va bine . Nu sunteti singur . Fecioara Maria nu a uitat pe nimeni , niciodata , care i s-a adresat prin rugaciuni . Puterea de astazi este trecatoare ( toamna – iarna lui 2012 -2013 ? ), persecutiile nu pot tine la nesfarsit .

 62. 77 M.Voicu martie 20, 2012 la 7:05 pm

  @victor martie 20, 2012 la 9:39am. Comentariul dumneavoastrã, denumit graţios: ”puţin offtopic”, este esenţial în Europa de astãzi”:
  Cã ”în viitor statul social va dispare.” – este o pre-supunere la haos:
  1)- Spuneţi :”revenirea la o forma de comunism , sistem care si-a aratat minusurile, iar plusurile nu s-a vrut a fi pãstrate.” – nu mai pare viabilã:
  a)-Socialismul a însemnat prelevarea de cãtre stat a valorii destinate investiţiilor – care s-au fãcut centralizat; este iluzoriu ca acum se poate face mai bine – când statul are mai puţine mijloace de control…
  2)-Spuneţi: ”Capitalismul si in general o societate privata nu este institutie de binefacere”. Problema apare când se renunţã la ”ajutoarele sociale” populare; dinspre acolo va fi amendat establishmentul compromis.
  a)-Evaziunea fiscala (”aproape 80% în Romania”)? În seria: bãtrâni, bolnavi, funcţionari de stat, capabilitatea de evaziune abia creşte de la zero (pensionarii nu fac evaziune).
  b)-Asistaţi social sunt toţi aceia care primesc de la un sistem la care nu sunt contributori: fie sistemul de pensii, fie sistemul asigurãrilor de sãnãtate (la care doar unii au contribuit şi mulţi au intrat în platã !), fie ei receptori de favoruri sociale pentru demnitãţi pe care le-au compromis.
  * * * Spuneţi: ”Ştiu tinerii sint tentati sa caute solutii in perioade de criza masiva , a somajului accentuat si de obicei se orienteaza spre stanga socialista.”. Fapt e cã tinerii au prea aproape perioada de formare, când n-au fost contributori, ci doar beneficiari – atâta cât au putut la nivel individual – pãrinţii lor, şi social – statul. Dacã maturii nu se mai simt îndatoraţi şi tinerii sunt împinşi sã ia dezertarea socialã ca valoare (şi desacralizarea e tendinţã sub-intelectualã)…
  @ Socrate martie 20, 2012 la 3:07 pm e mai exact, serbanfl martie 20, 2012 la 5:24 pm e mai în prezent; de reflectat

 63. 78 Ghita Bizonu' martie 20, 2012 la 7:39 pm

  Cetateane intrigaNt

  asa ca o presupunere – niste insi mai intreprinzatori fac rost de arme si apoi viziteaza niste insi din aia mai superiori si le iau tot! Poa si viata ca e mai neadaptati …Ca cei mai adaptati oameni din lumea asta au fost marele Temugin mai cunoscit dupa titlul sau – Al mia han dintre hani, adica Gingins Han (despre care se afirma ca ar fi stramosul a vreun miliard de oameni!! ) si Timur cel Schiop (Lenk)
  Plus ca matale esti – sa ma scuze amabila gazda si dna moderatoare – imbecil,. Sau idiot . Ma rog asa ceva. Adica ma „inteligentule” cum poti sa scrii ca cale pe care au mers mai intai sclavii, apoi iobagii. Calea disparitiei. Ma idiotule sa luam cazul Tarii Romanesti. Crezi ca taranii clacasi au disparut precum dinozaurii sau dropiile ? Ar fi vrut Mackensen .. si altii sa fi disparut!
  Meri la biserica si aprinde o lumanre ca nu traiesti in lumea pe care o predici … ca subinteligenta ta ar justifica masuri drastice !!!

  Ptr orice eventualitate , daca mai sunt si altii slabi de intelect : “calea disparitiei” asta inseamna. Extinctie biologica (pe cai naturale “stimulate” sau nu sau prin violenta directa : infometare, gazare , cu sabia samd) Idem In lumea moderna nu-si au locul persoanele slab performante inseamna eugenie activa in sens hitlerist.

 64. 79 Ghita Bizonu' martie 20, 2012 la 7:42 pm

  d’Artagnan de Ferentari

  eu nu il apreciam pe Harabula .

 65. 80 Theodora martie 20, 2012 la 8:14 pm

  @d’Artagnan
  Dezinformezi

 66. 81 Cârcotaşu martie 20, 2012 la 9:08 pm

  @ Radu,

  NOMINÁ vb. v. boteza, chema, denumi, intitula, numi, porecli, spune, supranumi.

 67. 82 Aramis martie 20, 2012 la 9:29 pm

  @Theodora

  Ati putea construi si un mic Parlament(o macheta) in Piata Universitatii, sa va jucati, eventual ati putea sa construiti un podium, sa tineti cuvantari in timp ce asculta ceilalti. Astfel, puteti prabusi guvernul in fiecare zi. Intr-o saptamana, toti manifestantii ar putea fi pe rand prim-ministri, dar nu stiu daca va ajung la numar pentru tot guvernul(secretari de stat ar putea fi trecatorii, ii aratati cu degetul). Eventual puteti comasa unele ministere. Mai faceti o pauza, dai fuga pana acasa sa vezi ce mai fac sarmalele, te intorci, esti prim ministru pentru 5 min, si tot asa.

 68. 83 Aramis martie 20, 2012 la 9:33 pm

  @Draghi P

  Nicidecum. Agora nu face deosebire, dar indiferent de sex, te poate arunca de pe stanci daca nu stii sa te tii. Incercam doar sa o feresc pe Theodora de un accident.Solicitudinea ta este insa de apreciat.

 69. 84 Aramis martie 20, 2012 la 9:36 pm

  @Radu

  Nu poate. Inchipuieste-ti un licean de clasa a XII-a ducandu-se la liceu cu perceptorul de mana, de frica celorlalti „baietilor mai mari”. Nu „s-ar mai uita” nici o fata la el.

  Eu il apreciez pe Ponta, cred(de data asta nu glumesc) ca a evoluat mult in ultima perioada, si promite. Dar mai are mult de acumulat.

 70. 85 Aramis martie 20, 2012 la 9:39 pm

  @Adrian Nastase

  Stiu ca nu puteti fi de acord cu anumite pareri, dar mai stiu ca de aceasta data nu are importanta „daca are vreo importanta”.

 71. 86 Porthos martie 20, 2012 la 9:45 pm

  @ victor

  Tizule, mai pune și tu ceva pe lângă prenume, altfel ne confundă degeaba fauna blogului. Mai ales că ideile tale nu sunt foarte departe de ceea ce gândesc și eu.

  În ceea ce-l privește pe Mihai Giurgea și al său „Capitalism pe pâine”, recunosc că nici nu auzisem de el. Am avut noroc însă și colegul nostru bizon i-a făcut reclamă cu toată delicatețea de care poate da dovadă rasa sa.

  Dacă îmi permiți, ți-aș atrage atenția asupra unei „mici” neînțelegeri: reportajul bombă despre fabricile Foxconn (subcontractorul lui Apple) din China aparține lui Mike Daisey. Din nefericire pentru el, s-a dovedit a fi o uriașă făcătură, iar cel care a INFIRMAT alegațiile a fost Bill Weir:

  http://mashable.com/2012/03/16/abc-foxconn-reporter-daiseys-claims/

  Deci ideea că Apple a devenit o mare companie omorându-și angajații este STUPIDĂ și ABSURDĂ. Pasiunea pentru perfecțiune și inovația este cea care a transformat Apple în ceea ce este astăzi.

  E adevărat însă că Steve Jobs nu a tolerat niciodată mediocritățile, fiind renumit că a concediat oameni în urma unei discuții purtate în lift, începută cu „Salut, sunt Steve Jobs. Tu cu ce te ocupi pe aici?”.

  Mi-l și imaginez pe jupânul bizon ieșind turtit din lift pentru a-și căuta un job liniștit și prost plătit la stat.

 72. 87 Porthos martie 20, 2012 la 10:13 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Jupâne, sunt libertarieni și libertarieni. Mai nuanțează. Logica matale e de aceeași natură cu logica celor care susțin că toată stânga-i comunistă.

  Îmi amintesc că la un moment dat mi l-ai dat exemplu pe ilustrul libertarian trăitor din bani publici, HR Patapievici. N-ai găsit și niște nihiliști ca să argumentezi ideea?

  Când te-am invitat să-l vezi pe Michael Sandel (Harvard University) discutând subiectul (http://www.youtube.com/watch?v=Qw4l1w0rkjs), te-ai eschivat că nu vorbești engleza. Să-ți caut ceva mai pe înțelesul tău? Un film sau un desen animat?

  Uite am găsit aici ceva: http://mises.ro/750/ Nu-i nevoie să înțelegi ce spune (îmi pare rău, dar nu am găsit și filmulețe cu subtitrare), desenele animate sunt suficient de sugestive. Tot acolo găsești și versiunea mai veche, cu benzi desenate.

  PS: recunoaște că de fapt îl apreciai pe Harabula, dar te complexa.

 73. 88 isabel_allende martie 20, 2012 la 10:26 pm

  @ Pentru ei interesati,

  Programele candidatilor francezi in cursa prezidentiala: http://www.lemonde.fr/election-presidentielle-2012/visuel/2012/03/20/comparez-les-programmes-des-candidats-a-la-presidentielle-2012_1672519_1471069.html

  La sfarsitul programului fiecarui candidat sunt si linkuri catre estimarile financiare ale implementarii acestor programe (pana acum, nu sunt estimari globale, ci pe capitole).

  O munca extraordinara a jurnalistilor de la le Monde.

 74. 89 Ghita Bizonu' martie 20, 2012 la 10:41 pm

  mama! mamitica !! muiculita!!!

  mita cu bani din .. viitor ?! Cu bani care nu au intrat inca in circulatie ?!

  Pai una din 2 :

  – ancheta alu Service Secret cum se facu ca iesira banii din Trezoreia SUA (ca poimarti rica sa le fie furat nu numa Presu’ ci si izmenele sa nu mai zic de pistoale!! Noroc ca submarinele nucleare is cam greu de bagat in valiza !!
  – ancheta si proces la DNA ptr fals intelctual , ancheta abuziva si abuz in scarbici incepand cu Morar-Tulus si continuand cu Zeida (in)Justotiei ai cu bretonu pa ochi!!! Auxiliar niste intrebari cat mai scarboase la toti ambasadorii , functionerii adminstratiei bruxeloaze , errorparlamentarii care si-au iecsprimat spijinu’ ptr Morar. Si poa sa fie intrebta vre-un fost ambasador american daca stie ceva despre cum se scotz banii de la Trezoria SUA ….

 75. 90 alex c martie 20, 2012 la 10:51 pm

  @victor
  Ai dreptate.Hollande e nebun. Bogatii or sa-si ia afacerile si or sa plece din Franta, deci somajul va creste. De ce? Un intreprinzator isi asuma riscuri. Are capital, isi deschide un business si are 2 posibilitati: e ineficient , da faliment si apoi,plin de datorii, se impusca in cap. Sau e eficient si se dezvolta. Cum?
  Trebuie sa vanda. Degeaba produce pe stoc daca nu vinde nimic.

  Ce a facut China? Acum 40 de ani era foarte saraca, mai saraca decat unele tari africane. Clasa conducatoare chineza a inteles ca doar capitalismul natural de dinainte de socialistul secol 20 este solutia. In definitiv comunistii chinezi vor ca somajul sa fie cat mai mic, somaj mare inseamna revolte care pot sa fragmenteze China si sa ii inlature de la putere.

  Ce sanse avea China ? Putea sa produca produse de inalta tehnologie.Slabe sanse, germanii , japonezii sau americanii erau la ani lumina. Atunci s-au hotarat ca pentru a strange capital trebuie sa exporte. Ieftin si mult. Orice. Numai sa scape de saracie. Au interzis grevele. De ce? Solutia angajatului, daca nu ii place , e sa-si prezinte demisia. Oricum asteapta altii sa ii ia locul. Grevistul e trecut pe lista neagra. Nu-l mai angajeaza nimeni. Uneori e si impuscat ca exemplu. De asemenea , chinezii muncesc chiar si 14 ore pe zi, sambetele si duminicile. Nici vorba de zile libere prea multe. Nu-ti convine? Da-ti demisia, asteapta altul sa-ti ia locul (In Coreea de Sud exista doar 10 zile de concediu pe an ,dintre care coreeni isi iau doar 7). Chinezul din zona rurala , fara studii, care castiga 15 dolari / luna poate castiga in astfel de conditii chiar 150 de dolari pe luna, indestulator pentru preturile din China.

  Asta urmeaza si in Romania. Suntem in situatia chinezilor de acum 40 de ani. Statul social ramane in pana de bani si da faliment. Asta nu au inteles iliescu si basescu. Decat sa dai ajutoare mizere la toti mai bine nu le dai. Companiile fac profituri uriase in Asia si economia Asiei se dezvolta. Globalizarea face ca statele care declara razboi patronului sa fie distruse prin migrarea capitalului in locuri mai prietenoase. Lasa-i sa moara de foame cu Marx in mana!

  Europa e pe moarte. Va ajunge un muzeu sarac plin cu batrani si asiatici bogati relaxandu-se. Asta daca nu preia modelul capitalismului de tip asiatic.

  Competitia e dura. Numai cei puternici supravietuiesc. Asta e de cand lumea si e o utopie sa schimbi ceva.

  Oricum observ ca propunerea d-lui Nastase si a USL inseamna practic o reducere a fiscalitatii si e de aplaudat insa nu e de ajuns ca Romania sa iasa din criza.

 76. 91 isabel_allende martie 20, 2012 la 11:00 pm

  Revin, dupa ce am lecturat programul lui Francois Hollande in varianta propusa de le Monde (varianta mult mai bine prezentata decat ce se gaseste pe siteul lui Hollande). Programul sau e mai detaliat decat cel al lui Sarkozy (care btw, propune si el taxarea exilatilor fiscali, intr-o forma diferita de cea propusa de socialisti-de asemenea mostra de populism, care nu va fi aplicata dupa alegeri).
  Are (cateva) idei bune , gen : banca pt sprijinirea PME, separarea activitatilor de depozit de cele de afaceri ale bancilor, chiar si renegocerea Tratatului Fiscal-plafonul deficitului bugetar e o camasa de forta care pe termen scurt va calma pietele dar va sufoca economiile europene, etc.

  Dar are un parfum prea de „stanga” , prea social ( ii incurajeaza in continuare pe cei care si-au facut o profesie din a fi asistati sociali) , care nu se adreseaza unor probleme impprtante precum: pierderea de competitivitate, insuficienta creare de locuri de munca (mai les pt tineri), lipsa unui dinamism general al societatii si multe altele.

 77. 92 Ghita Bizonu' martie 21, 2012 la 12:11 am

  Victor V

  cred ca de fapt eu va complexez pe voi ,,
  si daca ai unele obsevratii despre adevarul anarho-capitalism fa-le alora nu mie…oericum retine cand este vorba despre anarhisti am nistet\ pareri .. staliniste (ca Ohrana draga de ea era prea blanda!) .. Oeicum vaz ca frecventezi si criotocatac unde treci de stanga

 78. 93 Draghi Puterity martie 21, 2012 la 12:12 pm

  Un sait care discuta criza din UE si isi propune sa ofere alternative la „Europa Corporatista”:

  http://www.corporateeurope.org/EU-in-crisis-conf

  Mai multi oameni de stiinta au semnat un apel pe saitul „Democratie in loc de Pact Fiscal”:

  http://www.demokratie-statt-fiskalpakt.org/

  Capitalismul nu e in criza. Capitalismul e criza!

  P.S. Mai tine minte cineva filmul Rollerball, versiunea originala, din anii ’70?

 79. 94 Draghi Puterity martie 21, 2012 la 12:22 pm

  Angie e suparata pentru ca Sarkozy nu mai vrei sa apara in campania electorala alaturi de ea, dupa ce initial o rugase explicit lucrul asta precum si sa refuze o intalnire Hollande. Se pare ca s-a lasat chiar cu injuraturi :D.

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,821983,00.html

 80. 95 Draghi Puterity martie 21, 2012 la 12:40 pm

  @Radu

  Nickul meu e chiar numele meu. Cand v-au scolarizat portocaliii inainte de a va da drumu’ cu shoparla pa net, nu v-au aratat si cum sa cautati pe Goagal? 😆

  Oricum, ce e esential sa stii despre mine, e (vorba cantecului):

  Io’s voinic cu fruncea lata
  Nu ma dau pa voi o ceata

  In rest, ramane cum am stabilit.

 81. 96 Draghi Puterity martie 21, 2012 la 12:54 pm

  @Porthos

  Intr-o discutie imaginara in lift cu Steve Jobs, tare ma tem ca tu, ca producator de „hot air” si nimic mai mult, ai fi concediat mai degraba decat Bizonul care are infinit mai multa substanta.

  Revenind insa la povestea cu chinezii care asambleaza produsele Apple (Foxconn), tu chiar te bucuri cand cineva trebuie sa lucreze 12 ore pe zi pentru 1.78$ pe ora? Ti se pare normal? E modelul pe care il doresti si pentru concetatenii tai? Sau pentru familia ta?

 82. 97 Porthos martie 21, 2012 la 2:01 pm

  @ Draghi Puterity

  Sigur că-mi place mai mult modelul lui Apple mai mult decât modelul Foxconn.

  Însă nu pot fi toți bizonii Steve Jobs. Și nici nu mi se pare corect să-i iei banii lui Steve Jobs pentru a da mâncare de pomană la bizoni. Poate așa se reduce populația de bizoni aspiranți și se mărește numărul celor ce își doresc să devină Steve Jobs.

  Vrei un post tihnit și călduț la stat? Chiar 1.78$ pe oră e prea mult. Vrei să trăiești bine, fă-ți un business, caută-ți parteneri și găsește și altora de lucru.

  Chiar îmi place Apple, pentru că a decis să producă unde e mai ieftin și nu unde i-ar fi sugerat „patrioții”.

 83. 98 Radu martie 21, 2012 la 2:56 pm

  @Draghi

  Incantat de cunostinta, Radu Iftimie.
  Scuze, credeam ca e un cuvant la intamplare. De origine sarba ? (o simpla incercare). Nu e nevoie sa fii nesuferit, putem sa avem opinii politice diferite si sa putem comunica civilizat.

 84. 99 Draghi Puterity martie 21, 2012 la 2:59 pm

  @Porthos

  Tu vrei sa insinuezi ca Foxconn-ul e o firma de stat? Vezi sa nu te prinda in lift Terry (Tai-Ming) Gou… Tu stii cum gandeste baiatul asta despre angajatii lui?

  While at a party with his 12 senior managers, Gou introduced them to a zookeeper. He told his senior execs the animal keeper could provide valuable insights to help them better herd their workers. “To manage on million animals,” said Gou, “gives me a headache.”

  http://www.inthepublicsquare.com/The-Soulless-Animal

  Cat timp banditul asta si „turma lui de animale” iti vor mai lasa o nisa in care sa poti respira te poti unii intr-adevar cu cu alti „Gica SRL” si daca ai un pic noroc iti poti cumpara chiar si un BMW la mana a treia. Dar am o veste proasta pentru tine: incet dar sigur iti vor ocupa si nisa ta, iar tu vei intra in „turma” unde daca nu iti convine sa lucrezi cu 1.78$ pe ora si 12 ore pe zi, nu ai decat sa te sinucizi.

  P.S. Daca ai chef mergi mai departe pe firul asta si vezi cine dintre beietzii de la Wall-Street sunt cu banii in Taiwan. S-ar putea sa dai peste nume cunoscute… Poate chiar si peste Ghitza.

 85. 100 Cârcotaşu martie 21, 2012 la 3:30 pm

  @ Porthos,

  Vrei un post tihnit și călduț la stat? Chiar 1.78$ pe oră e prea mult.

  Să dea Dumnezeu să ai parte de un atac cardiac, orice pretenţie imbecilă la asistenţă austriacă fiind exclusă, să te asiste un medic „bugetar” care-i plătit cu 1,75 pe oră, că tot zici că 1,78 e parea mult. Să ai parte de asistenţă ATI la acelaşi nivel pe care-l apreciezi just, şi tot neamu’ tău să aibă parte de aceeaşi asistenţă. Aşa să-ţi ajute Dumnezeu!

 86. 101 Radu martie 21, 2012 la 4:09 pm

  @Porthos

  Venitul trebuie sa fie in functie de calitatea muncii, importanta ei, de cat de bine se „vinde” produsul muncii, de responsabilitatea pe care o ai, etc. Nu in functie de „lucrezi la stat” sau „in privat”. 1,78$/ora e ridicol (in tarile dezvoltate). In Canada spre exemplu ar fi si ilegal (salarul minim este de 7,5$/ora cu exceptia chelnerilor care au cred, 5$/ora, dar se subintelege ca se adauga si un tip. Sa luam cei care fac cercetare academica sau guvernamentala in SUA. Fara eforturile lor pur si simplu Apple nu ar exista pentru ca nu Apple sau IBM sau HP au pus la punct bazele teoretice ale fizicii, si fara intelegerea fenomenelor de baza in electronica nu s-ar vorbi despre calculatoare azi. In nici un caz nu cred ca vrei sa spui ca cercetatorii americani (multi dintre care lucreaza in lab. guvernamentale) ar trebui platiti cu 1,78$/ora pentru ca n-ar ramane nici unul sa o faca. Daca Schrodinger ar fi obtinut o „licenta” pentru ecuatia sa si fiecare companie care o foloseste ar fi platit o suma fixa pentru a o utiliza (cum facem noi cu Windows-ul lui Bill Gates spre exemplu) urmasii lui ar fi cei mai bogati oameni (cred ca ar obtine jumatate din profitul Apple).

 87. 102 blogideologic martie 21, 2012 la 4:20 pm

  @ Radu spune : „putem sa avem opinii politice diferite si sa putem comunica civilizat.”
  Comunicarea civilizată presupune acelaşi nivel de IQ. Ceea ce nu este cazul. Căci nu poţi lăuda „inteligenţa lui Băse” sau a lui Funeriu. Cel puţin cu mine ai practicat scenariul acesta de incongruenţă totală faţă de inteligenţa incorporată în ideologia naţionalismului românesc.

 88. 103 d'Artagnan martie 21, 2012 la 4:42 pm

  Cârcotașu

  Se pare că te-a adus la exasperare libertarianul nostru de vreme ce-ai răbufnit așa.

 89. 104 Draghi Puterity martie 21, 2012 la 4:56 pm

  @Radu

  Asemenea. Da, pe sfert sarb, dupa tata, dar niste sarbi care traiau de secole tot prin zona Aradului. Nu ca ar conta ceva,la fel cum un nume neaos nu reprezinta nici garantia unui patriotism autentic, nici a bunei credinte.

  Remarc pozitiv faptul ca nu te dezici de ascendentza portocalie. 🙂

 90. 105 d'Artagnan martie 21, 2012 la 4:58 pm

  Porthos

  Cred că ești prea radical cu cei care lucrează la stat. Am mai discutat subiectul, nu-l mai reiau.
  Nu pot totuși să nu remarc că, după logica ta, nu ai dreptul să trăiești decent în viață dacă nu ai spirit de întreprinzător. Ceea ce mi se pare totuși nedrept.
  Să înțeleg că un fabricant de chibrituri este îndreptățit să trăiască mai bine decât Eistein?

 91. 106 Ghita Bizonu' martie 21, 2012 la 5:45 pm

  W de Portocaliu

  dupa cete stiu nici matale nu te ridici la nivelul lu Jobs . Si dupa cate imi dau seama firma ta nu este la nivelul Foxconn.. ba s-ar mai putea ca tu sa nu ai cautare nici la Foxconn (bagator de seama si incurca locul dupa cum descriai activitatea ta). Tu cel mult „aprobi” sau „recomanzi” achizitionarea unor componente Foxconn…

 92. 107 Porthos martie 21, 2012 la 6:00 pm

  @ Cârcotașu

  Și acum doctorii sunt plătiți la stat cu ACEEAȘI sumă. Ai idee cu cât decontează Casa de Asigurări de STAT o consultație? Cu 7 RON!!!! Ăsta e STATUL ASISTENȚIAL. O uriașă escrocherie în care noi plătim servicii de lux, iar el decontează către bieții medici într-un mod mai mizer decât își plătește Foxconnul chinezii la bandă.

  Ziceai ceva de pretenții imbecile. Nu ai auzit de cabinete private? Zău că vă meritați soarta.

 93. 108 Porthos martie 21, 2012 la 6:14 pm

  @ Draghi Puterity

  Unde am insinuat eu că Foxconn e firmă de stat? Iar munca brută, stupidă poate fi întrecută de inteligență și creativitate. Oare de ce Apple e proiectat tot în California și nu în China?

  M-am uitat la investitori. Ai dreptate, pe lângă Ghiță, i-am regăsit pe Cârcotașu și Blogi. Presupun că tu nu investești ca să nu ajuți sistemul.

 94. 109 Theodora martie 21, 2012 la 6:35 pm

  @Draghi Puterity
  Are cineva ceva impotriva cetatenilor romani de origine sarba?!

 95. 110 Ghita Bizonu' martie 21, 2012 la 7:55 pm

  W de Portocaliu

  cestia cu cat sunt paltoti medicii nu tine atat de statu asistential ci de cat fura aia de conduc casa de asigirari. care procedeaza asa cum procedeaza fiindac ei considera ca asta este pomana (asistenta ptr voi e pomana …) si ca nu trebuie „sa dea” la puturosii care cotizeaza. Ci doar la „harnicii care merita” (merita ca sunt ai lor!)
  La multi din astia le-as dori un control „ca pe vremuri” cand riscau si niste premii calibru 7,62. Ca atunci anchetele se faceau .. bine!
  Si daca suntem tot aici – fruturi si pedepse. Auzisi de lala de la galti cica avocat si parlamentar ? Hm .. am mai citioty d eniste cazuri in care unu sau altu s-au trezit ca sunt evacuati cu portarelu ca cica si-au vandut casa. Si du-te matale la tribinel da evacueaza ca e vanduta!! Apai „pe vremuri” cadn propretatea era doar particolera si nu privata daca se niroasea asa ceva intrai „organili” in viteza maxima si mi ti-l luau pe individ care infunda din greu parnaia . Azi cand stam cu sfanta propretate in gura …
  Da ma rog asa se intampla cand nu se face legatira intre prinzip si fapta .

 96. 111 Radu martie 21, 2012 la 8:07 pm

  @blogideologic

  Am spus eu „inteligenta lui Base?” Daca da, mentioneaza te rog si postarea si imi retrag cuvintele.
  Despre Funeriu am spus si sustin in continuare ca e muuult peste inteligenta medie. Toti participantii romani la Olimpiadele Balcanice si Internationale sunt dupa parerea mea foarte inteligenti. Nu am sa-mi schimb parerea nici daca o sa inceapa sa-l laude pe Iliescu, adica sa devina sustinatorul celui pe care il consider vinovat si de mineriade si de o mare parte din harababura de la revolutie.

  „Cel puţin cu mine ai practicat scenariul acesta de incongruenţă totală faţă de inteligenţa incorporată în ideologia naţionalismului românesc.” – Habar n-am ce vrei sa spui !

 97. 112 Porthos martie 21, 2012 la 10:16 pm

  @ Radu

  În principiu sunt de acord cu tine că venitul ar trebui să depindă doar de calitatea muncii și nu de forma de proprietate a companiei unde lucrezi. Însă asta e valabil doar în teorie. În realitate la stat poți să lucrezi oricât de prost sau în pierdere și nu se întâmplă nimic. Nu mai dau exemple, pentru că sunt cu nemiluita.

  Îmi pare rău, dar nu sunt de părere că cercetarea ar trebui finanțată de stat. Companiile sunt incomparabil mai eficiente în a produce rezultate palpabile fără a folosi resurse (aparent) „infinite” cum face statul. Un studiu de caz interesant este cel al HGP.

  Chiar și exemplul tău cu Schrödinger mi se pare discutabil. O ecuație nu se poate patenta. Dar discuția despre drepturile de proprietate intelectuală este mult prea largă pentru a o aborda aici.

 98. 113 Porthos martie 21, 2012 la 10:19 pm

  @ d’Artagnan

  Important e să nu facă un atac de cord și să ajungă la mâna doctorilor „bine plătiți” de la stat.

 99. 114 Porthos martie 21, 2012 la 10:35 pm

  @ d’Artagnan

  Sunt nevoit să-ți dau dreptate. Mă încurci teribil cu funcția ta de căpitan al muschetarilor regelui. Nu puteai să faci asta doar din pasiune? Eu, după cum știi, mi-am găsit o soție bogată, astfel încât îmi permit să teoretizez liniștit despre avantajele inițiativei private în comparație cu ineficiența statului.

  PS: Nu văd niciun motiv pentru care un fabricant de chibrituri să nu trăiască mai bine decât Einstein. Mi se pare doar improbabil.

  PPS: Amuzant, Einstein a luat premiul Nobel pentru efectul fotoelectric și nu pentru teoria relativității. Dacă s-ar fi născut mai târziu probabil că ar fi fost unul din miliardarii energiei regenerabile.

 100. 115 Porthos martie 21, 2012 la 10:58 pm

  @ Ghita Bizonu’

  Ești tot mai perspicace. Dar cum ai ajuns la concluzia că-s portocaliu? Doar pentru că enervez (moderat) bizonii?

  Îmi place cum faci elogiul „vremurilor trecute”. Aparent justiția funcționa mai bine atunci. În realitate, lucrurile erau infinit mai „simple”. Business-ul era bișniță, cei netunși erau dușmani ai statului, iar bizonul (azi specie amenințată cu dispariția) popula liniștit meleagurile patriei.

  Te-ai gândit că problema „capitalismului” românesc pleacă de fapt de la superficialitatea cu care se studiază dreptul în România? Aș fi tentat să fac un studiu printre studenții de la Drept referitor la motivele pentru care „fură” muzică sau filme de pe net.

  Atenție! Nu „dacă”, ci „de ce”. Ce zici despre următoarele răspunsuri:
  – pentru că sunt prea scumpe ca să le cumperi;
  – pentru că toată lumea face acest lucru;
  – pentru că nu vor fi tocmai ei cei pedepsiți pentru încălcarea legislației?

  Așa arată principiile morale ale viitorilor judecători și avocați. Și vina nu este a lor, ci a „dascălilor”. Te rog compară cu Harvard-ul:

  http://www.justiceharvard.org/

  Chiar și bizonul obișnuit, dacă are răbdare să facă cursul on-line până la capăt, va avea fundamente morale mai sănătoase decât cei care ne vor judeca peste câțiva ani. Mai avem dreptul să ne plângem de alegătorul obișnuit, care se lasă mituit cu o găleată sau un kilogram de zahăr?

 101. 116 Radu martie 21, 2012 la 11:34 pm

  @Porthos

  Ca sa-ti argumentezi opinia ar trebui sa dai si un singur exemplu de o tara din lumea asta care nu finanteaza cercetarea si o duce cat de cat bine.

  Cred ca-ti dai seama ca ceea ce se dezvolta azi in industrie a fost cu 10-30 de ani in urma la nivel de cercetare fundamentala in Universitati. In cea mai mare parte in industrie nu se face cercetare (research), doar development. Iar cercetare fundamentala aproape deloc. Daca ai inchide studiile de masterat si doctorat la Harvard, Princeton si toate celelalte Universitati americane ale caror proiecte de cercetare sunt finantate din bani publici la urma urmei, US si-ar pierde enorm din capacitatea de inovare.

  Filozofia cercetarii in Universitati este ca banul public se investeste pentru a forma noi cecetatori (folositori in primul rand mediului privat) si pentru a face sa progreseze stiinta (de care iarasi beneficiaza si mediul privat fara sa plateasca). De asta nu se patenteaza ecuatia lui Schrodinger sau analiza complexa a lui Cauchy in schimb se patenteaza algoritmii de cautare a celor de la Google: pentru ca rezultatele au fost obtinute din bani publici. Daca ecuatiile mecanicii cuantice s-ar fi descoperit prin efortul unilateral al celor de la IBM sa zicem (cum sugerezi ca ar trebui sa se intample de acum), sunt sigur ca s-ar fi gasit o metoda de patentare.

 102. 117 blogideologic martie 22, 2012 la 6:46 am

  @ Radu
  Un exemplu de cretinism marca Daniel Funeriu : „România are astăzi cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa.” Dar în general tu nu pricepi nimic din problemele învăţământului românesc.

 103. 118 blogideologic martie 22, 2012 la 7:13 am

  @ Radu spune : „Olimpiadele Balcanice si Internationale”
  Trezeşte-te, tovu ! Interesul de-acum este pe start-ups ! Ce mişcare pe linia asta a creat tov. Funeriu ?

 104. 119 Ghita Bizonu' martie 22, 2012 la 9:11 am

  W de Portocaliu

  a) fiindca oti zici Porthos. Adica Potocala. Ce culoare au portocalele?!

  b) fiindca furtul este o modalitate foarte veche de achizitie, Grecii antucu zuceau doriketes (obtinut cu lancea) si era cel mai valabil drept de propretate .
  Su nu te lega de alegatorul „recunoscatir” ptr un kil de zahar bagat intr-o galeata, Diferenta intre el si tine tine doar de valoarea darului,
  Insa asa ca o distractie – explica tu cu vorbele tale de ce liberatarienii nu areaza idea de propretate intelectuala. CU vorbele tale, pe romaneste, fara sa dai cut paste (orea des) su fara sa folosesti exresii engelzesti atunci cand sunt si romanesti disponibile!!!

 105. 120 Ghita Bizonu' martie 22, 2012 la 9:25 am

  Radule

  ala Porthos discuta „principii” de pe pozitia pocaitului habotnic : scrie in Biblie! Ma rog Evangheliile lui sunt scrierile cultului dupa Mises (Mises.ro).
  Iddea de baza a astora este ca totul trebuie sa fie rodul activitatii private. e este statal este rau. Lucrarea diavolului care va sa zica.
  Asa ca sa intelegi mai bine : Statul nu trebe sa interfere cu nimic economicului. De ex la 1890 stataul roman a facut rau (sub conducerea lu Carol I) ca a facut podul de la Cernavoda. NU trebuia sa il faca! trebuia sa se astepte pana va veni maria sa Privatul sa faca un pod .
  Un astfel de act diavolesc poate sa fie rascumparat prin privatizare . .. Care privatizare poa sa fie „aproprierea originală a lucrurilor ne-stăpânite anterior” si daca este lucrarea diavolului (a statului) atunci de ce sa te abtii?! Asa ca este normal ca statu sa nu pedepseasca pe cei care fura din propretatea sa …
  Si nu are rost sa faci apel la date si fapte cum au fost. Ei reping din principiu istoria.
  Cele mia de sus nu coresund in totalitate clro scrise de zisul Porthos … mai sunt si compuilate se de la alti habotnici ai cultului dupa Mises.

 106. 121 alex c martie 22, 2012 la 12:13 pm

  Pt podul de la Cernavoda statul, daca detinea terenul, il concesiona unei corporatii private(existau prin vest) sa il construiasca ea si sa puna taxa pentru traversarea podului. Mai multe poduri=>concurenta. Construindu-l statul, a cheltuit pentru constructie si intretinere bani luati prin taxe de la privatii si asa firavi ai vremii. Oricum , Romania avea o imagine dubioasa pe vremea aceea,ca si acuma, dar cu perspective de ameliorare , deci nu multi straini s-au fi incumetat sa investeasca la noi.

  „According to historical legend, the phrase stems from a meeting in about 1680 between the powerful French finance minister Jean-Baptiste Colbert and a group of French businessmen led by a certain M. Le Gendre. When the eager mercantilist minister asked how the French state could be of service to the merchants and help promote their commerce, Le Gendre replied simply „Laissez-nous faire” („Leave us be”, lit. „Let us do”).”

  In definitiv la noi trebuie scazuta la jumatate taxarea muncii, deoarece are unul dintre cele mai mari nivele din lume.

 107. 122 Radu martie 22, 2012 la 3:44 pm

  @Porthos,

  Cred ca suntem de acord in foarte multe privinte. Si eu cred ca mediul privat reprezinta motorul dezvoltarii si progresului si ca legislativul si executivul trebuie in primul rand sa incurajeze competitia corecta (si deci votez in consecinta membrii legislativului si executivului). Probabil avem pareri diferite in ceea ce priveste rolul statului. Dupa parerea mea exista si interese comune unor grupuri atat de mari de oameni incat nici un individ sau companie privata sa nu poata singure sa le serveasca. Acolo vad un rol legitim al guvernului sau chiar guvernelor. Cercetarea fundamentala si chiar o parte din cercetarea aplicata sunt astfel de domenii. Cu cat domeniul e reglementat in asa fel incat sa devina mai competitiv, cu atat mai bine: spre exemplu prefer ca Romania sa participe financiar la fondurile europene de cercetare si sa-si lase cercetatorii sa intre in competitie cu celelalte tari din UE decat sa distribuie fonduri de cercetare prin competitie (sau pile) la nivel de tara. Gandesc ca sunt si alte domenii in care statul trebuie sa se implice sau sa ramana implicat: proportia ideala privat / guvern din multe domenii ca educatie, sanatate, infrastructura, cercetare aplicata, etc. nu mi-e clara dar cu siguranta nu ar trebui sa fie 100/0 si nici 0/100.

 108. 123 Porthos martie 22, 2012 la 4:51 pm

  @ Radu

  Cred că forțăm logica spunând că dacă toate statele care o duc bine (discutabil cât de bine), investesc PUBLIC în cercetare, atunci este imposibil ca un stat care nu investește PUBLIC, să o ducă bine.

  În comentariul precedent am vorbit de proiectul Genomului Uman (HGP). Cred că ești de acord cu mine că și în acest caz vorbim de cercetare pură. Cercetarea finanțată privat a fost de peste 10 ori mai eficientă decât cea finanțată public.

  Cred că în cazul cercetării din fonduri publice vorbim mai degrabă despre un mit și nu despre o realitate verificabilă.

  Din câte știu eu, foarte multe din fondurile de cercetare acordate de universitățile americane provin din bani privați (Rockefeller Fundation, Bill and Melinda Gates, etc). Nu am o statistică referitoare la raportul bani publici/fonduri private, dar important mi se pare faptul că se poate și fără stat. Până la urmă importantă este eficiența cheltuirii acestor bani. Proiectul Genomului Uman ne arată că vorbim de o eficiență DE ZECE ORI MAI MARE în cazul CERCETĂRII PRIVATE.

 109. 124 Radu martie 22, 2012 la 5:10 pm

  blogideologic,

  Nu stiu daca Funeriu are vreun start-up sau nu, oricum daca nu a infiintat vreunul nu inseamna ca nu este destept. Poate n-o avea spirit de intreprinzator, asta-i tot. A fost medaliat la o Balcaniada si selectionat in lotul largit pentru o Internationala de Chimie. Asta il califica in categoria celor foarte destepti indiferent daca tu consideri ca strugurii sunt acri sau nu. Cum isi foloseste inteligenta si optiunile sale politice nu diminueaza cu nimic faptul ca este inteligent. Exista si alte tipuri de oameni inteligenti, care nu au nimic de a face cu Olimpiadele de matematica sau stiinte, dar au spirit intreprinzator, sau inteleg foarte bine cum functioneaza politica, sau artele, sau societatea, etc. Nu foloseste la nimic sa negi realitatea.

 110. 125 Porthos martie 22, 2012 la 5:11 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Mă întreb uneori de ce tot pierd eu timpul discutând cu tine. Te-ai chinuit mult până ai găsit ideea cu podul de la Cernavodă? Oare cum de nu ți-a venit în cap afacerea Skoda? Cum ai ajuns tu la concluzia bizoniană că aș respinge istoria? Resping doar interpretările tale fanteziste.

  Tu spui că este imposibil ca o companie privată să dezvolte infrastructură critică. Ce zici de Standard Oil? A fost nevoie de o președinte bizon și de un Mitul Periculosului Monopolist Privat ca să-l oprească din dezvoltare.

  Dacă Rockefeller ar fi trăit în România bizonii locali i-ar fi naționalizat compania.

 111. 126 Porthos martie 22, 2012 la 5:14 pm

  @ Radu

  Și eu am observat că gândim similar. Nici eu nu sunt adeptul eliminării complete a statului, chiar dacă uneori susțin cu prea multă fervoare piețele libere și inițiativa privată.

  O zi plăcută!

 112. 127 Ghita Bizonu' martie 22, 2012 la 6:14 pm

  W de Portocaliu

  ma vez nevoi sa iti repet ca inteclectu lu matale e o cestiune conventionala (adica hai sa ne prefacem).
  Daca nu iti place exemplul cu podul lu Saligny arunci mai ia niste exemple: calea ferata de la Bucuresti la Cernavoda … Nu iti place ? Universitatea de medicina din Bucuresti,.Scoala de drumuri si poduri din Bucale.
  Si te rog unde am scris io ca este „imposibil ca o companie privată să dezvolte infrastructură critică.” ? Arata!
  Insa ce nu reusesti sa intelegi este ca in zona asta nu au existata Rockefeklleri . Asa ca pana la urma infrastructiura a fost creata de State , unicele care puteau mobilza sumele necesare si ca de aceasta mobilzare a profitat si Rockefeler.
  Oricum parca matale erai impotriva monopolului. Sa inteleg ca ti-a trecut ?!

 113. 128 Radu martie 22, 2012 la 6:15 pm

  @Porthos,

  Da, e bun exemplul tau cu proiectul genomului uman. Dar trebuie nuantat. In primul rand asta nu e cercetare fundamentala (si argumentul meu era ca acest tip de cercetare trebuie sa aiba in primul rand finantare publica). Problemele fundamentale ca de exemplu care este structura tridimensionala a ADN-ului fusesera rezolvate cu decenii in urma de oameni ca Watson, Crick si o cercetatoare britanica, imi scapa numele. Proiectul genomului uman era cel mult cercetare aplicata, desi si asta e discutabil pentru ca se stia cum trebuie facuta secventarea, atata doar ca raportul bani investiti / rezultat produs putea fi optimizat. Mai mult development deci.
  Pe urma nu stiu de raportul 10:1 desi imi amintesc sa fi citit ca firma lui Craig Venture (sau cam asa ceva) a fost foarte eficienta. Intrebarea este cat de eficienta a fost in interiorul mandatului pe care il avea ? Asta e mai complicat de evaluat. Proiectul public avea ca scop de a secventa genomul uman si de a face PUBLICE rezultatele obtinute. Ceea ce a si facut. Poate cu bani prea multi, nu stiu. Rezultatele au fost facute publice nu doar la sfarsit ci si pe parcurs si asta i-a ajutat mult pe Craig & Co. pentru ca e ca si cand ai avea de descifrat un puzzle enorm, dar o parte din treaba ti-o face compania publica si iti da si rezultatele de-a gata.
  Pe urma intrebarea este: dar Craig & Co. si-au indeplinit scopul ? Asta e masurabil pentru ca ei au obtinut fonduri de la actionari, au secventat genomul, nu au facut datele publice, dar au vandut accesul la datele obtinute firmelor care aveau nevoie. Poate ma insel, dar din cate imi amintesc compania fondata de Craig Venture nu a facut niciodata profit ! O sa spui, da, din cauza companiei publice care dadea rezultate comparabile pe degeaba, deci un fel de competitie neloaiala. Atata doar ca Venture si actionarii companiei au pornit proiectul lor dupa ce cel public demarase: deci stiau foarte bine in ce se bagau, dar credeau ca tot ramane loc de profit.

 114. 129 Ghita Bizonu' martie 22, 2012 la 6:16 pm

  W de Portocaliu

  sa nu uitam . Ti-qam cerit niste explicatii ref la dreptu de propretate intelcuala in viziunea cultului dupa Mises.

 115. 130 PETRE martie 22, 2012 la 8:59 pm

  MI SE PARE NEREALIST SA ASTEPTAM DE LA ACTUALA PUTERE O ATITUDINE RATIONALA FATA DE ORICE PRBLEMA SERIOASA CARE PRIVESTE SITUATIA ECONOMICA SAU SOCIALA A TARII,ATATA TIMP CAT SINGURA LOR PREOCUPARE IN PREZENT ESTE MENTINEREA LA PUTERE CU ORICE PRET SI JEFUIREA STTULUI IN INTERES PERSONAL SI DE PARTID.

 116. 131 Porthos martie 22, 2012 la 9:20 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  O să mai stau de vorbă cu tine când îți mai șlefuiești manierele de bizon și îți mai cureți din greșelile de ortografie. În halul ăsta nu poți discuta decât cu prietenul tău Vasile.

 117. 132 Porthos martie 22, 2012 la 9:39 pm

  @ Radu

  Ai dreptate, e greu de măsurat cu precizie performanța individuală a celor două proiecte. Însă alte exemple similare sunt și mai greu de găsit.

  Deși sunt de acord cu cele spuse de tine, mai ales în ceea ce privește cercetarea privată finanțată din fonduri publice, dă-mi te rog voie să-mi păstrez scepticismul în ceea ce privește eficacitatea cercetării din instituțiile de stat.

 118. 133 Ghita Bizonu' martie 22, 2012 la 10:50 pm

  W de portocala

  vrei sa zici ca nu esti in stare sa zici nimic despre subectu propus : de ce liberatarienii nu agreaza idea de proprietate intelectuala. Pesemne ca ia unele dificulati cu traducerea in limba romana …
  Deocamdat ce ai reusit sa arati – din nou! – este ca nu reusesti sa intelegi despre ce se vorbeste (ref la genomul uman si ce este aia cercetare fundamentala )

 119. 134 Porthos martie 23, 2012 la 9:14 am

  @ Ghiță Bizonu’

  Poate ai observat că am evitat termenul de cercetare fundamentală. Pentru că (în mod evident) Celera Genomics urmărea profitul, deși nu prea a reușit, din acest punct de vedere.

  Discuția despre drepturile de proprietate intelectuală este foarte interesantă, dar și foarte lungă. Ca să nu parazităm blogul domnului Năstase, o să abordez subiectul pe blogul muschetarilor, unde bineînțeles ești binevenit. Dacă nu îți place, poți să comentezi și de aici, mă voi strădui să-ți răspund.


 1. 1 Temele de dezbatere din Europa si lipsa de reactie a puterii de la Bucuresti | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe martie 19, 2012 la 11:06 am
 2. 2 A 67-a zi pentru România | Teologie pentru azi Trackback pe martie 19, 2012 la 2:20 pm
 3. 3 Cateva articole interesante… « Motanul Incaltat Trackback pe martie 19, 2012 la 9:45 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: