Balcanii si noi

 • Sambata trecuta, am participat la o reuniune la care s-a discutat situatia politica din Balcani, relatia dintre Balcani si Uniunea europeana, relatia Romaniei cu Balcanii. Iata cateva dintre ideile pe care le-am pregatit pentru expunerea mea de acolo:
 • Este interesant cum cliseele si stereotipiile traversează epocile. Churchill spunea că „Balcanii produc mai multă istorie decăt pot consuma”. In perioada interbelică se spunea că Marele Război a pornit din Balcani; după incetarea Războiului Rece „Balcanii” au fost asociati cu tribalismul si violentele interetnice, cu masacrele inimaginabile; acum, criza europeană este asociată in mod inexorabil cu un alt stat balcanic, Grecia. Din nou, fantomele trecutului par a fi reinviat: balcanicii sunt „lenesi”, cheltuitori, neresiosi, iresponsabili. „Balcanii” sunt acel element de alteritate prin care Occidentul doreste să-si reafirme permanent diferenta superioară. Trebuie să fim atenti la aceste elemente din imaginarul european, deoarece ele contribuie la formarea deciziilor.
 • In mod firesc trebuie să ne intrebăm unde se află acum Balcanii? Constatăm faptul că Balcanii sunt in continuare un spatiu al intersectiei vectorilor mai multor puteri:

–        Uniunea Europeană incearcă să transforme regiunea dintr-o zonă gri, intr-o zonă albastră. Aderarea Croatiei si lansarea invitatiei de aderare către Serbia constituie pasi importanti, iar prin extinderea in Balcanii de Vest, Bruxelles-ul doreste să demonstreze că nu si-a pierdut atractivitatea;

–        Statele Unite sunt prezente militar in regiune, dar par a fi cu găndul la o ecuatie geopolitică mai largă, ce formează asa-numita Regiune Extinsă a Mării Negre. Partenerii nostri americani par a ne spune „am pacificat zona, acum e răndul vostru să aduceti prosperitate in regiune”;

–        Rusia isi are politica traditională in regiune, desi perspectiva integrării Balcanilor in Uniunea Europeană produce schimbări de substantă. Pentru Rusia, Balcanii reprezintă calea pentru a tine in sah Ucraina, cel putin din perspectiva retelelor de energie. Proiectul South Stream ar trebui să se adauge la „stream-ul” din nord, deja functional, astfel incăt capacitatea de  presiune a Kievului să se reducă simtitor;

–        Turcia isi joacă propria carte, de lider influent in Kosovo si Albania, dorind a reaminti că regiunea a fost parte a Imperiului Otoman;

–        China foloseste regiunea ca un portavion pentru pătrunderea pe piata europeană. Capitalurile chineze sunt active in regiune, iar această tendintă va continua;

 • In al treilea mandat al lui Putin, Rusia va incerca, probabil, să mărească dependenta Europei de resursele energetice rusesti. Dacă in Nord situatia a fost transată prin negocieri cu un partener puternic, in sud situatia este mult mai favorabilă Rusiei, deoarece are de-a face cu state relativ slabe, care nu sunt dispuse să joace impreună, acceptănd strategia rusă de a trata in format bilateral. South Stream are, in acest moment, mai mari sanse de a se realiza decăt himericul proiect Nabucco. Unde se află Romănia in tot acest peisaj: americanii de la Exxon forează in Marea Neagră, iar cei de la Chevron incearcă să producă gaze de sist. Vom fi, in acest fel, „independenti energetic”? Este greu de dat un răspuns in acest moment, dar s-ar putea ca pretul gazelor din Marea Neagră si a celor de sist să fie mai mare decăt al celor importate din Rusia.
 • Dependenta Balcanilor de resursele energetice rusesti este un dat, in conditiile absentei resurselor proprii. Esecul Nabucco este si esecul proiectului occidental de a evita santajul energetic. Germania s-a decuplat de Europa Centrală prin Nord Stream, iar această regiune, impreună cu Balcanii, trebuie să se descurce singura in relatia cu Rusia. Bruxelles-ul nu a arătat că are suficiente capabilităti pentru a forma un consens intre statele din Balcani si Europa Centrală in privinta politicii energetice si, pe această bază, să negocieze cu Moscova.
 • Statele din Balcani, cu exceptia Greciei, nu se confruntă cu o reală  criză a datoriilor suverane. Insă neincrederea in Grecia a afectat intreaga regiune, deoarece sunt mai putine capitaluri la dispozitia economiilor din această regiune. Acest lucru afectează, in mod indubitabil, capacitatea de dezvoltare, creste costul imprumuturilor s.a.
 • Politica a luat-o din nou inaintea economiei, cel putin după ultimele declaratii din parlament ale lui Traian Băsescu. Este straniu să anunti intentia de a creste veniturile populatiei si in acelasi timp să prevezi intrarea in recesiune a principalilor nostri parteneri economici, precum si scăderea incasărilor la bugetul de stat. Dacă in anul 2009 nu au fost luate măsurile necesare de ajustare, deoarece erau alegeri prezidentiale, acum s-ar putea lua măsuri insuficient pregătite doar pentru că este an electoral. Avem de-a face cu un model: in anii electorali totul este permis, iar după aceea populatia este supusă unei operatiuni de soc si foamete pentru extravagantele politice.
 • Este nevoie in mod indubitabil de cresterea puterii de cumpărare, mai ales a celor cu venituri mici si foarte mici. Cresterea salariilor este necesară, dar si indexarea pensiilor, mai ales a celor sub 1 000 lei. Orice guvern ar trebui să facă acest lucru. In acelasi timp insă, trebuie oprit rezervorul de bani publici cheltuiti pe criterii clientelare.

–        De ce nu se generalizează achizitiile publice prin SEAP de la 1000 lei in sus?

–      De ce nu se mai fac licitatii nationale pentru achizitiile de medicamente?

–        De ce sunt permise tot felul de acte aditionale la contractele de infrastructură, care măresc, in favoarea clientilor de partid, costul lucrărilor?

–        De ce nu se profesionalizează autoritătile de management al programelor structurale?

–        De ce nu se emit obligatiuni către populatie, in lei, decăt să luăm imprumuturi in dolari, la preturi ridicate, avănd si vulnerabilitatea riscului valutar?

–        De ce fondul de rezervă al primului-ministru este utilizat ca o pusculită electorală? s.a.

Desigur, intrebarile din final vizeaza actualitatea „balcanica” romaneasca…

51 Răspunsuri to “Balcanii si noi”


 1. 1 M.Voicu martie 15, 2012 la 7:59 am

  Agenţia Regionalã pentru Protecţia Mediului Cluj decisese suspendarea autorizatiei integrate de mediu şi Tribunalul Maramureş a declarat insolvenţa: ”Romplumb” Baia Mare – care a funcţionat neîntrerupt aproape 170 de ani ! (din 1844).
  Uzina a beneficiat, în ultimii ani, din partea statului, de investiţii de aproximativ 60 milioane euro, fiind singura entitate industrială rãmasã operativã specializată în prelucrarea minereurilor neferoase – în special aur, argint, cupru şi wolfram.
  Inchidere romplumb baia mare – Baia-Mare .Ziare.com http://www.ziare.com/baia-mare/articole/inchidere+romplumb+baia+mare

  ➡ Pentru asta nu ştiu sã se fi întrunit CSAT; rãmânem şi fãrã gloanţe ca sã satisfaccem Ministerul Mediului – şi ce aer curat vor avea şomerii ! Radu Vasile importase când era Prim Ministru şi-apãi, dacã nu mai e piaţã de desfacere… Şi vom afla la rãtãcirea de apoi când vom importa şi plumb sau va veni vr’unu’ care sã preia investiţia abia modernizatã şi sã obţinã ajutor de stat ”sã facã” locuri de muncã în locul ãstora care deja sunt – cã şi la Roşia Montanã erau locuri de muncã dar statul z’cea cã n-avea voie sã mãreascã rezerva de aur, dar a avut (de la cine?) sã facã… rezervã de datorii în strãinãtate :mrgreen:

 2. 2 smartphones 2012 martie 15, 2012 la 8:42 am

  Aderarea la UE a fost o sansa imensa de a scapa de balcanizare! Alegerea lui Basescu a intensificat balcanizarea. Hai cu schimbarea!

 3. 3 eficientaenerg martie 15, 2012 la 9:30 am

  Pierdem resursele -petrol si gaze!PETITIE din 2009
  http://eficientaenerg.wordpress.com/-. Program de Informare,Consultare si Actiune in domeniul Energetic si Mediu
  PETITIE- In conformitate cu prevederile legale in domeniu, rugam a se analiza si decide asupra Petitiei privind aplicarea in jud.Calarasi-conform HG.nr.1069/2007 privind aprobarea Strategiei energetice a României pentru perioada 2007—2020(ne informeaza si ca in 2021-epuizare resurse de titei si 2022-fara gaze naturale):pozitia 5. Măsuri pe termen scurt-5.2. Noi investiții în centrale electrice din țară -Reanalizarea oportunității amenajării hidroelectrice Călărași—Silistra, în parteneriat cu Bulgaria..

 4. 4 Marcus martie 15, 2012 la 11:22 am

  Cine-o Face Ca Mine, Ca Mine Sa Pateasca!

  Dragii mosului, in cele ce urmeaza o sa va relatez patania mea de astazi, care a fost foarte aproape de situatia de a ma aduce in starea unui atac de cord. Dar voi lasa faptele sa vorbeasca, dupa care puteti judeca si singuri daca am sau nu dreptate.
  Astazi, dupa ce mi-am facut obisnuitele manevre zilnice de intrare pe calculator, deschizand un post nou si incepand titlul cu cuvantul “Basescu” brusc a inceput calvarul care a fost cat pe ce sa-mi produca susnumita defectiune in regiunea cordului. Mai precis ecranul computerului s-a inrosit brusc si o voce cavernoasa a izbucnit din boxele sale:
  – Ce faci, ma, iar scrii despre Basescu?
  Oripilat am luat mainile de pe tastatura de parca m-ar fi ars cu fierul rosu si cu vocea gatuita de o teama reverberata pana in viscere si cu tendinta de stopare a inimii am intrebat:
  – Ce-ai zis, ma?
  – Ce ai, ai surzit, te-am intrebat daca si astazi ai de gand sa scrii despre Basescu?
  – Pai, cam asa ma gandisem am raspuns eu de-a dreptul terifiat. Dar cum se face ca matalica vorbesti?
  – Ei bine, asta n-ai s-o afli niciodata, multumeste-te ca putem discuta civilizat pana nu ma enervez. In ceea ce priveste treaba cu Basescu eu zic s-o lasi balta si sa te razgandesti urgent si sa scrii despre altceva, iar pe viitor sa te produci cat mai putin cu numele acesta si cu faptele lui de arme ca altfel…
  – Auzi, ca-mi vorbesti este una, dar ca ma ameninti la mine in casa este chiar de porc. Ca altfel ce ?
  – Pana sa-ti zic ce voi face altfel, cu televizorul ai vorbit?
  – Vorbeste si asta? N-am vorbit, de ce ?
  – Hai sa-ti spun eu. De cand ai inceput sa nu te mai uiti la alte programe decat foarte rar si in schimb sa urmaresti doar posturile de stiri, s-a saturat si televizorul sa redea doar vorbele si imaginea lui Basescu, are saracutu, ca si mine de altfel, senzatii de voma terminate in actiuni concrete de eliminare pe cale bucala a ramasitelor alimentare intestinale la terminarea programului, ba mai mult, la fel ca si pe mine, cum apare Basescu (si apare tot timpul) il apuca pandaliile si istericalele si neputandu-se manifesta violent din motive de educatie si respect pentru stapan a ajuns sa se interiorizeze in asa hal incat este in prag de nebunie. Ori, in conditiile astea, daca nu ne dai un moment de respiro, atat eu cat si televizorul, pe modelul budistilor in timpul razboiului din Vietnam, recurgem la auto-dafe ca la ultima forma de protest si ne vom da foc. Mai precis ne vom auto-scurtcircuita.
  – Stai, bai, fratioare n-o lua asa, am incercat eu sa dreg busuiocul, ca nici mie nu-mi place ce fac si m-am saturat ca de mere padurete, si-mi vine si mie sa-mi iau lumea in cap, dar daca nerodu’ si nebunu’ nu se lasa, e calare pe noi toata ziua, eu ce pot sa fac?
  – Mda, ai si tu dreptate. Uite care-i chestia, noi nu zicem sa nu mai scrii deloc despre el, ci s-o lasi mai moale. Mai ales ca in ultimul timp descreieratul se produce cu aceleasi prostii si mizerii. Ce zici, te bagi?
  – Chiar bucuros si oarecum usurat, asadar deal?
  – Deal, stapane, si ramanem prieteni.
  Acestea fiind zise si-a revenit la normal numai ca titlul care incepea cu Basescu era sters, iar in locul sau aparuse titlul acestei postari, urmand ca de text sa ma ocup eu.
  Inainte de a purcede la scrierea lui mergand in bucatarie sa-mi fac o cafea pentru a ma linisti putin,fara sa vreau (de regula nu sunt indiscret) am desprins acest dialog din susotelile dintre fierul de calcat si frigider:
  Fierul de calcat Moulinex catre frigiderul Zanussi:
  – Ce zici, nea Zanussi, daca stapanul nu cade la pace cu televizorul si asta se sinucide, crezi ca aia de pe la tevere unu, doi, trei, info si aia de la beunu il vor da pe Basescu folosindu-se de noi, adica cum ne va porni stapanu, noi sa incepem sa dam imagini si vorbe d-ale basescului?
  – De unde-ti veni asta, mai Moulinexica, doar stii ca tehnic nu se poate !
  – Ei, nu se poate, pe dracu’! Eu sunt copil si matale esti tanar, dar mi-a povestit mie mama ca pe vremea ei, deoarece programul la televizor era foarte mult redus, Ceausescu gasise o solutie si cum o pornea cineva pentru a calca rufe, hop!, si poza cu sonor a lui Ceasca pe talpa ei, asa ca, vezi bine ca se poate!
  – Doamne Fereste, mai Moulinexica, sa speram ca stapanul cade la pace cu mos Orion si nu vom avea surprize de acest gen.
  – Asa sa fie!
  Mi-am luat cafeua si iata-ma-s la calculator relatandu-va aceasta intamplare extraordinara, in urma careia m-am decis sa prelungesc cat pot viata aparaturtii mele electrice si electronice, inclusiv starea mea psihica, si sa scriu doar la nefacute de nefacute despre chiombila.

 5. 5 Cristina Bijuterii Argint martie 15, 2012 la 12:19 pm

  Aceleasi intrebari ca pana acum si din nou aceleasi raspunsuri adica nule, nu vom realiza niciodata nimic pentru ca suntem doar pentru noi si nu ne gandim si la alti, sau ba da in cazul in care dorim sa prosperam si mai mult si atunci ne gandim cum sa tragem mai mult de pe alti.

 6. 6 Vasile, martie 15, 2012 la 12:45 pm

  I-ati luat vorba din gura premierului!Tocmai se pregatea sa puna pe masa de lucru a presedintelui aceste probleme!

 7. 7 Marcus martie 15, 2012 la 1:16 pm

  Mare fericire, mare pe liota de pupinbasisti portocalii dupa emisiunea de pe Amntena 3, in care Gadea i-a luat un INTERVIU lui Zero Sapte, respectiv Primului Ministru al Romaniei. Dobitoci de dobitoci, ei nu au inteles altceva decat faptul ca Zero Sapte l-a dat la intors pe Gadea, de parca ar fi fost chemat la o competitie electorala cu Gadea, nicidecum pentru un INTERVIU in care sa ne spuna ceva concret despre ceea ce face el ca Prim Ministru pentru a ne scoate din mocirla in care ne-au bagat toanele basescului si mana bocului. Ori despre asta, mucles!, Zero Sapte n-a zis nimic, pentru ca probabil nu prea are ce zice, altfel la tupeul si la aroganta sa de neam prost s-ar fi produs cu ceva, macar de ochii manelistilor, asa insa la capitolul respectiv a tacut precum dansu-n iarba. Nu mai vreau sa reiau subiectul, deja i s-a dat o prea mare importanta, redau mai jos dialogul dintre mine si un pupinbasist cu pretentii de ‘telectual, purtat pe blogul d-lui Nastase. Cine are ochi sa citeasca, cine are minte sa inteleaga:

  “d’Artagnan
  martie 14, 2012 la 3:27 pm

  Înţeleg că Gâdele de la Antena 3 a fost “executat” de către MRU. Dacă da, e foarte bine, toţi ar trebui să ne bucurăm.”

  Marcus
  martie 15, 2012 la 10:23 am

  “@D’Artagnan: gasconii erau si sunt probabil considerati scotienii Frantei, motiv pentru care banuiesc ca tatal lu’ talica, din motive de economnie, nu prea te-a dat la scoala, lasandu-te sa-ti desavarsesti educatia la scoala de partid din Modrogan, motiv pentru care din interviul dat de Zero Sapte lui Gadea ai inteles ca acesta l-a omorat pe Gadea. Bey, nea D’Artagnane, ma numar printre cei care am avut rabdarea sa asist la tiradele caricatural iliescene ale lui Zero Sapte, cu speranta ca pana la urma o da si ceva cat de cat interesant (de interes national) din el ca doar d-aia este prim ministru, sa ne spuna si noua ce intentii are. Canci! Nimicuta, nimicuta, doar o demonstratie de eschive ieftine si apa de ploaie cat cuprinde. Asta unu la mana. Doi la mana, ce n-ai inteles talica aflat in fruntea prostimii portocaliii, este faptul ca emisiunea respectiva nu a fost o confruntare intre doi contracandidati politici, care sa lamureasca publicul care dintre ei este mai vascularizat in tesuturile moi subabdomniale (sper ca trece de disclaimer), ci un interviu civilizat luat unui prim ministru al unei tari aflata in plina criza economica, sociala dar mai ales morala. Ori Zero Sapte s-a dovedit o nulitate totala in aceasta privinta. Point. Desigur ca am fi vrut o atitudine mai “macelareasca” la Gadea, dar pana la urma a fost mai bine asa: l-am descoperit pe Zero Sapte in toata goliciunea si impotenta sa de a guverna si a gestiona o situatie de criza, oricat s-ar da el de “erudit mistocar de Iasii”
  sa te iubeasca Constance ! De ce? D-Aya!
  marcus”
  PS- De desfiintat l-a desfiintat d-l Crin Antonescu in cadrul emisiunii de aseara, la Gadea pe Antena 3 cand, pas cu pas, punctual a dat raspunsurile pe care Zero Sapte nu le-a putut da la framantarile si problemele romanilor.

 8. 8 nic martie 15, 2012 la 2:34 pm

  Din tot articolul eu ma leg de punctul cu achizitiile publice pe SEAP. Pai stiti in ce stare aberanta sunt astea? Va spun eu ca SEAP-ul nu stavileste nici un furt in schimb ingreuneaza orice achizitie onesta.
  Va puteti imagina ce inseamna sa se achizitioneze de pe SEAP piese de schimb, de exemplu pentru reparatia unui aparat de laborator? Pe langa situatia aberanta ca piesa, in multe cazuri, are furnizor unic, ar face ca orice defectiune de acest tip sa scoata din uz un aparat pentru cateva luni. Chiar daca altfel el s-ar putea repara in cateva zile. Cat despre fentarea in scop de spaga a SEAP-ului se pot scrie tratate intregi.
  Eu cred ca singura solutie este depistarea si pedepsirea fara exceptie si foarte aspru a unor astfel de smecherii ca sa-i sperie suficient pe toti cei dispusi sa fure. Din pacate nu are cine sa o faca, pentru ca Romania toata este o tara de spagari si invartiti.

 9. 9 BogdanGabriel martie 15, 2012 la 3:09 pm

  La aceste intrebari extrem de binevenite s-a mai putea adauga una :

  de ce partidele politice din Romania, in loc sa ceara subscriptii de la catateni pentru campania electorala , din randul alegatorilor si simpatizantilor sai,cate 100 euro de fiecare, sub forma unor teledoane sau conturi bancare deschise pe o anumita perioada, cu anunturi publice clare in care sa ceara sprijinul financiar al simpatizantilor pentru campanie, in mod transparent, prefera sa faca intelegeri financiare pe sub masa cu viitorii clienti politici ?

  cand o sa-l auzim pe Victor Ponta spunand cuvintele magice „incepand cu data de X declansam operatiunea de finantare a campaniei electorale USL din banii cetatenilor care ne simpatizeaza, prin donatii directe la fondul de campanie USL” si apoi sa comunice conturile unde se pot da banii , eventual perioada de donatie ?

  iar la final – in mod obligatoriu pentru transparenta fata de cei ce au donat – prezinta statisticile :
  – cate persoane au donat
  – ce suma s-a donat per total

  ?

 10. 10 Cetateanul intrigat martie 15, 2012 la 5:09 pm

  Intre societatile din Balcani si societatea occidentala moderna exista o falie, alteritatea nu e imaginara ci este cat se poate de reala. Diferenta, cu toate implicatiile ei economice si culturale, poate fi redusa doar producand mutatii de amploare in structura sociala. La noi, ca sa fim concreti, numai cresterea ponderii claselor cu putere economica, a celor intreprinzatori si luptatori, poate duce la progres economic, cultural si social. Simultan, trebuie actionat pentru reducerea ponderii numerice a claselor sociale ‘care doresc doar sa traiasca pur si simplu’, scufundate in mediocritate. O natiune care dispune de multi indivizi din aceasta din urma tagma chiar nu are niciun viitor in lumea moderna. Cata vreme resursele invatamantului vor fi alocate in functie de numarul de capete (de vita), cata vreme vom arunca orzul pe gaste, stim sigur care vor fi rezultatele. Fiecare zi traita in Romania furnizeaza exemple nenumarate despre felul in care nu trebuie sa functioneze o societate. Pierderea uriasa si definitiva de forta de munca valoroasa va continua atata timp cat nu se schimba radical raportul de retribuire intre cei din sistemul privat si cei de la stat, atata vreme cat nu se aplica o competitie dura si corecta pentru orice pozitie din societate. Cei ce urmaresc doar satisfacerea parazitilor si a mediocritatii majoritare, aceia duc sigur natiunea la distrugere. Sa nu ne amagim insa ca diminuarea numerica a natiunii romane, avand in vedere starea ei de acuma, va cauza multe regrete.

 11. 11 dorucoarna martie 15, 2012 la 5:12 pm

  „Balcanii si noi”?

  Pana la urma vom afla ca suntem o biata infiltrare latina amestecata cu autohtoni maghiari…

  Haideti zau, dle Nastase: cautati harta DACIEI si suprapuneti-o peste o harta recenta! Veti vedea ca DACIA ocupa Transilvania de azi si Ungaria, tot de azi. Muntenia si Moldova sunt geti amestecati cu vizigoti, cei care au colonizat si Rusia, abia pe la 400e.n. Din acest motiv, ca nu dadea bine dupa razboi, gotii fiind grup de triburi germanice, istoria uzuala sustine ca nu prea are dovezi pana pe la cnezate si voievodate. Vizigotii veneau din Nordul european peste Baltica, via campia rusa, ca urmare a presiunilor de inceput exercitate de triburile vikinge.
  Zona Carasului contine in plus si traci din sud, iar sud-estul, iliri de pe litoralul bulgaresc care tot asa, au migrat spre nord, la noi.

  Practic, si studiile ADN au confirmat (s-a realizat asa ceva la scara planetara!), noi suntem mai inruditi cu nemtii, ca si rusii, decat cu cei din jurul nostru care s-au agregat apoi, insa am suferit influente migratorii puternice.

  Concluzia este ca noi suntem -ca mai toti- un amestec si nu vad ce sens are sa ne delimitam de Balcani.

 12. 12 George Ban martie 15, 2012 la 6:33 pm

  Domnule Adrian Nastase,

  Poate aveti putin timp sa verificati:
  In Sectorul 3 circula persoane cu ecuson PSD in piept, care strang semnaturi de la proprietari pentru reabilitarea termica gratuita a blocurilor.

  Mi se pare ceva dubios si nu am semnat, pentru ca:
  1. Aceasta reabilitare se va face de Primaria de Sector, care este a PDL!!!
  2. Este absurd sa crezi ca cineva n-ar fi de acord cu reabilitarea GRATUITA. Atunci de ce strangi semnaturi?
  3. E o coincidenta ca aceasta actiune e aproape simultana cu eforturile Dnei Udrea-Cocos de transferare a fondurilor europene tocmai in directia reabilitarilor termice?

  Oricum, chiar daca e o actiune a PSD, cu scopul exprimat sau cu alte scopuri, e o actiune total neinspirata.

  Evident, nu doresc neaparat ca postarea sa apara pe blog.

  Va multumesc!

 13. 13 d'Artagnan martie 15, 2012 la 10:14 pm

  Marcus

  Vezi să nu pocnești la cât te umfli singur cu pompa…Nici nu mai trebuie să te înțep cu vreun instrument ascuțit, aflat în dotarea unui mușchetar, plesnești singur de atâta autosuficiență.

 14. 14 alex martie 15, 2012 la 11:32 pm

  Solutia sa iesim din hazna: taxe mici, stat debirocratizat ,mediu prietenos pentru afaceri, restul e gargara

 15. 16 Paul martie 16, 2012 la 3:37 am

  Marcus,

  m-ai determinat sa caut inregistrarile emisiunilor de la Antena 3 (cele cu, sau referitoare la PM MRU). Le-am si vazut. Prima data pe „repedeînainte”, apoi mai pe îndelete, pentru ca era placut sa vad cum mi se confirma niste presupuneri, in favoarea carora initial nu aveam decat vagi indicii, pana la emisiunile respective :).
  MRU este un tip orgolios (frustrat de orgolios 🙂 ) care, din pacate, nu stapâneste bine nici macar specializarea in care are titlul de doctor, istoria, parca! Ca sa nu mai vorbim de stapanirea emotiilor personale sau, mai grav, a celor basesciene, pedeliste etc. :).

  Desigur ca l-a îmbârligat pe Gâdea, pentru ca bietul motanel de la Antena 3 „se taie”, ca maioneza :), atunci cand invitatii sai preiau initiativa (deci, implicit, cand „directorul” (?) de la Antena 3 o pierde). (Apropo, sunt curios ce i-ai fi raspuns tu, Marcus, primului ministru atunci cand acesta reducea intelesul lui „salutar” la unica definitie de „salvator” – pe baza opiniei lui Al Graur 🙂 ).

  In orice caz, afirmatia referitoare la existenta multor cazuri de prim ministri fosti directori de servicii de informatii, urmata de o balbaiala telefonica destinata „dregerii busuiocului”, nu-l onoreaza deloc pe „istoricul” prim ministru MRU. (Apropo, cica ar fi fost, totusi, un fost director la Mossad devenit apoi prim ministru in Israel, unu’ Yitzhak Shamir 🙂 ).
  E de notorietate, totusi, ca un doctor in stiinta da chix la oral, fiind obisnuit sa lucreze cu documentare serioasa la indemana, cu formulari reparate la nesfarsit, pe ciorne si, mai ales, in scris…

  In sfarsit, pacat de aceasta noua incercare româneasca de prim ministru. MRU putea sa para in continuare arogant si superior inca destul de mult timp, daca nu se lasa atras in capcana unui joc pe care nu-l stapaneste deloc: interviul in direct, cu intrebarile nestiute dinainte :).
  La aceasta materie, a interviurilor, Traian Basescu este el „doctor” (maestru), fata de MRU. Desigur, Presedintele are si avantajul ca nu accepta interviuri decat daca stie dinainte intrebarile care îi vor fi puse; si ar fi culmea sa nu le stie, atat timp cat el insusi le redacteaza 🙂 :).

  MRU ramane, astfel, un intelectual scapatat, cu mari probleme de adaptare la un mediu dinamic, un mediu practic si indepartat de lumea informatiilor abstracte…
  Iar Gâdea ramane un timorat animator de emisiuni tv; care se balbaie si incepe sa se adreseze cu „domnule profesor” oricarui interlocutor cu CV mai consistent, care il urecheaza (semantic) in propria-i emisiune :).
  Macar Mircea Badea e mai combativ. Tot atat de speriat, de critici (aud ca si-ar fi inchis rubrica de comentarii de pe blog 🙂 ), dar macar mai belicos putin :).

  Sa fii iubit!

 16. 17 blogideologic martie 16, 2012 la 6:52 am

  După discuţia lui Gâdea cu MRU, presa portocalie îşi arată extazul : Ungureanu: „Una din marile greşeli de logică este generalizarea. E ca şi cum eu v-aş întreba: dacă noi doi avem o problemă, înseamnă că patronul dumneavoastră are ceva cu tot guvernul? Eu nu merg pe aceste greşeli”. Păi ce să faci ? Este metoda care asigură succesul jurnaliştilor de Antena3. Prin afirmaţia pe care a făcut-o, domnul MRU îşi arată mediocritatea intelectuală. Ziariştii de la Antena3, şi am relatat deja cazul lui Mircea Badea aflat în confruntare cu Aurora Liiceanu, folosesc predilect abordarea bottom-up sau calea conceptuală ascendentă. Pe această cale, „generalizarea” este inevitabilă şi necesară pentru a trage concluzii. Faptul că primul ministru MRU nu ştie aspectele acestea de logică modernă, ne arată că România, biata noastră ţară, este condusă dintr-un cul de sac de către dregătorii ce îi hotărăsc destinul. Domnul MRU a pedalat neobişnuit de frecvent pe sintagma „logica formală”. Comentatorii portocalii l-au evaluat cu entuziasm ca fiind „Stăpîn pe el, demonstrînd o logică imbatabilă şi o nesperată organizare superioară a „etajului superior”. Problema este că MRU trebuia să treacă la „etajul inferior” al logicii. Adică la epistemologie. Nimic, nimic, nimic. Deşi un foarte bun prim ministru al României, profesor de logică, era tot de la Iaşi. Din nou, MRU îşi permite să ignore istoria culturală românească. Este de asemenea surprinzător să constat că tinerii „socialişti români prin bibliografie”, vorbesc despre organizaţia CriticAtac, arată acelaşi suport delirant pentru MRU. A, şi toţi amicii puterii portocalii hăhăie vorbind despre +fina corectura apropo de “salutar”+. Citiţi voi în DEX, dacă MRU nu o face. “salutar” înseamnă „binevenit”, şi în această conotaţie folosea Gâdea termenul.

 17. 18 George Ban martie 16, 2012 la 9:17 am

  Oameni buni, nu pricep, problema voastra (a unora) este Mihai Gadea sau primul ministru? Este mai important MG decat MRU? Este normal sa ne extaziem ca MRU l-a „executat” pe MG? Chiar daca ar fi asa, ACEASTA e fisa postului primului ministru? Sa „execute” Antena 3? Pai atunci avem o mare problema si cu acest guvern… Sau avem o problema cu noi insine, cu gandirea noastra neserioasa si meschina.

 18. 19 Marcus martie 16, 2012 la 9:52 am

  Din Plescoi Si Ploiesti Cu Dragoste!
  Ponta: Ungureanu isi ia posete in cap de la Udrea si Anastase daca spune ceva de rau

  Premierul Mihai Razvan Ungureanu l-a sunat pe Victor Ponta, presedintele PSD, pentru a avea o discutie pe tema legilor energiei, a declarat acesta din urma, miercuri seara.
  Liderul PSD a adaugat ca prim-ministrul l-a intrebat ce face USL cu protestul parlamentar. “I-am spus ca stie care sunt cele patru conditii, iar el a zis ca trei se pot rezolva, una nu se poate rezolva”, a comentat Ponta, la Realitatea TV.
  “Eu n-am vorbit cu Guvernul. Eu n-am sunat pe nimeni. M-a sunat pe mine dl Ungureanu. Este legat de maini si, din acest punct de vedere, ma simt solidar: cand vrea sa spuna ceva prost, isi ia o poseta in cap de la dna Udrea, cand vrea sa spuna ca-i ceva in neregula cu Parlamentul, isi ia o poseta de la dna Anastase”, a continuat Ponta.

  Prim ministru 07 e cu risc la colt de strada
  Din senin, fara somatii, o geanta in cap sa-i cada.
  Doamnele din lumea buna, Lenutica si Roberta,
  Sunt chitite, amandoua, sa-i dea-n teasta cu poseta.

  Baiul nu ar fi prea mare, de posetele-ar fi goale,
  Dar de cand lucrau in noapte, ele stiu sa dea la gioale,
  Sau in devla cu poseta in care pus-au cataroaie
  De cam beat, cumva, clientu’ ar fi cautat bataie.

  Drept urmare specialistu’, Dl.Q, cel cu gadgeturi,
  Conceput-a o yarmulka intarita cu fireturi
  Pe care Geims Bond al nostru o pune mascat sub freza
  Sa se apere de doamne cand nu fuge in viteza.

 19. 20 dorucoarna martie 16, 2012 la 9:56 am

  @ Blogi,

  in interviul cu pricina, una din frazele noului premier spune totul despre el: „Voi face tot ce pot, va asigur ca veti vedea!”…

  Mie insa mi s-a parut ca Gadea a fost mult prea finut cu genul asta de om, l-a lasat sa se incurce in gandiri personale pana la penibil in lipsa de raspunsuri concrete, si zambea in coltul gurii. Gadea s-a comportat extrem de inteligent, poate nitel peste. Normal ca n-a pus prea mare presiune pe el ca sa nu cumva sa se sperie definitiv si sa nu mai treaca pe la A3…

 20. 21 Doru Coarna martie 16, 2012 la 10:10 am

  @ Alex,

  Pai iesitul din hazna costa mai mult decat intratul acolo, de unde bani, din taxele mai mici?
  Daca debirocratizezi statul, cine naiba va mai plati taxe si impozite, cine-i mai controleaza, si de aici, cu ce mai platesti bugetarii din armata, MI, sanatatea, pensionarii si toti restul?
  Mediu prietenos de afaceri cand e vorba de bani si profit???

  Nu, eu cred ca solutia este crearea unui organism independent politic, format din specialisti, care sa traseze viitorul drum al Romaniei. Daca va face asta politicul, ajungem tot aici sau la mai rau.
  Politicul ar trebui doar sa gaseasca metodele de echilibru prin care tara sa poata indeplini cele trasate de acel organism. Normal ca ideea nu are succes, mareste prea mult distanta pana la ciocolata…

  Ideea e ca nu poti lasa tara si poporul pe mana unor insi alesi, dar care au alte interese decat alegatorii… adica ei sunt votati pe teme electorale, promisiuni, dar sunt animati de interese de partid si personale, ori astea nu coincid cu interesele tarii, s-a dovedit din plin asta in toate guvernarile.

 21. 22 santinela martie 16, 2012 la 11:14 am

  In afara de sirbi toti sintem un popor „balcanic”,adica de rahat.Oricine in Europa si lumea asta ia un sirb fara sa se uite, pentru a face orice, fiindca este de incredere si te poti baza pe el. Noi ? Dumnezeu cu mila.
  Pentru cei interesati nu sint sirb !

 22. 23 Karakas martie 16, 2012 la 1:44 pm

  Foarte interesante evolutiile Ungaria-UE. Dl Orban acuza UE de „colonialism” si ca ii trateaza cetatenii ca fiind „de mina a doua”.

  We will not be a colony,” Mr Orban said to loud cheers of his supporters, who on Thursday marked the anniversary of Hungary’s 1848 revolution against Austrian Habsburg rule.

  „As a European nation, we demand equal treatment. We will not be second-class European citizens.

  „Our rightful demand is to have the same standards apply to us, which apply to other (EU) countries,” Mr Orban said.

  UE nu e obisnuita ca lideri de dreapta sa aiba o asemenea retorica. Daca erau de stinga, era simplu: „Jos Comunismul!”. Dar ce atitudine ai cind cineva de dreapta afirma lucrurile astea?

  Las la o parte istoria relatiilor romane – ungare sub Orban, care evident au fost traumatizate de politicile guvernului maghiar de atunci. Dar, paradoxal este ca dl Orban are dreptate. Tarile mici sunt tratate in UE ca si colonii, ca niste tari putin importante, care stau la coada pentru diverse favoruri, gen intrarea in Shengen.

  MRU a initiat recent o chemare pentru un Consiuliu European Extraordinar. In fapt, Romania se simte si ea ca o colonie in cadrul UE, nebagata in seama trebuie sa atraga in mod estraordinar atentia ca cineva sao bage in seama.

  UE s-a indepartat deja mult de spiritul tratatelor de uniune. Si tot dreapta, PPE, poarta responsabilitatea pentru acest esec grandios, in speta Merkel si Sarkozy.

  http://www.bbc.co.uk/news/business-17394894

 23. 24 Karakas martie 16, 2012 la 1:55 pm

  Statele Unite sunt in cumpana istoriei. Modelul american de capitalism nu mai functioneaza ca pe vremuri, si astazi e in chinuri. Traim vremuri in care orice alt stat poate veni cu un nou model. Deci, e liber la competitie. Cine va cistiga cei mai multi aderenti: capitalismul chinezesc centralizat, cel rusesc, cel singaporez, cel sud-corean, cel european?

  Iata, in NYT a aparut un articol al lui Friedman care pune intrebari, si…ENUNTA ALTERNATIVE LOGICE. Vi-l recomand.

  „When the private sector overwhelms the public, you get the 2008 subprime crisis. When the public overwhelms the private, you get choking regulations. You need a balance, which is why we have to get past this cartoonish “argument that the choice is either all government or all the market,” argues Rothkopf. The lesson of history, he adds, is that capitalism thrives best when you have this balance, and “when you lose the balance, you get in trouble.”

  Capitalism, Version 2012
  By THOMAS L. FRIEDMAN

  http://www.nytimes.com/2012/03/14/opinion/friedman-capitalism-version-2012.html?_r=1&scp=1&sq=Friedman%20Capitalism&st=cse

 24. 25 Fragmentarium Politic martie 16, 2012 la 1:58 pm

  Multiculturalism de mahala

  UDMR a amenintat, din nou, cu iesirea de la guvernare daca PDL s-ar razgandi in privinta infiintarii unei facultati în limba maghiară la UMF Târgu Mureş. Programe si o linie de invatamant in maghiara exista si in acest moment la universitatea respectiva, suficient de acoperitoare pentru ponderea acestei minoritati, dar o facultate in aceeasi limba nu numai ca ar scinda-o pe criterii etnice si ar distorsiona sau rupe interconectarea dintre piata educatiei si cea a muncii, lucruri absolut inacceptabile, ci ar insemna si o pretentie de lux, pe bani publici, care ar putea antrena consecinte politice si economice pe termen lung, la fel de nesustinut.

  O diploma profesionala (care, veti fi de acord, este altceva decat una generala sau liceala) obtinuta intr-o limba cu circulatie restransa (familie, grup, comunitate) are o utilitate sociala de acelasi nivel. Cati medici poti scoate anual pentru o comunitate etnica de cateva sute de mii de persoane?!

  In primul rand, cea mai mare frustrare o va resimti chiar absolventul in cauza, care neavand o diploma in limba oficiala a tarii de rezidenta (de circulatie nationala) sau intr-o limba de circulatie internationala nu se va putea implini profesional in plenitudinea cuvantului, motiv pentru care, mai devreme sau mai tarziu, va alege sa migreze pe o piata a muncii pe care, lingvistic, isi va putea implini potentialitatea profesionala, in cazul de fata in Ungaria.

  Confruntat cu asemenea efecte, dintr-o data, pentru statul formator ar aparea probleme de costuri si de ceea ce numim fenomenul brain drain, ca si cum ar subventiona educatia… dintr-un alt stat! Dincolo de orice alte consideratii constitutionale sau juridice, limba romana in invatamantul public este totusi o garantie, chiar daca minima, ca statul isi va recupera investitia educationala sau, daca nu, cel putin pierderile vor fi mai mici. Cu o facultate privata este cu totul altceva…

  In mod regretabil, cererile excesive cu care UDMR incearca sa faca valuri electorale isi au originea intr-o confuzie, in amestecarea nepermisa a doua planuri distincte, cel al invatamantului obligatoriu, care tine de stat (indiferent ca e minimal sau social) si drepturile omului, prin care se prevede si asigura accesul general si gratuit la un standard educational minim garantat, si invatamantul facultativ, selectiv multicriterial si formativ profesional, in raport cu cerintele pietei romanesti a muncii.

  Toata emotionalizarea maghiara ar fi avut sens in primul caz, daca nu ar fi fost solutionat, potrivit unor norme europene si nationale, insa in cel de-al doilea este lipsita de obiect, fiind vorba de o politizare sterila. Ceea ce este deconcertant la UDMR este contradictia absurda dintre pretentia separarii etnice, de parca nu ar fi vorba de cetatenii unei aceleiasi tari si nu ar exista o piata unica (apropo, comunistii ideologizau piata, scindand-o!), si cerinta integrarii europene.

  Aceeasi idee extremista si cu iz medieval am auzit-o, ieri, si de la Laszlo Tokes, care vorbea de “impacare” intre “doua popoare”, impotriva realitatii istorice ca in Romania exista un singur popor, cel roman, si mai multe minoritati etnice, printre care si cea maghiara, tot asa dupa cum exista un singur popor ungar, cel din Ungaria, cu care conlocuiesc si convietuiesc pasnic mai multe minoritati nationale, inclusiv cea romana. Un mesaj in care evoci „impacarea” dar in acelasi timp ridici in calea ei separatismul nu poate fi decat unul de ipocrizie politicianista, deoarece alimenteaza exact stari contrare, de tensiuni, neintelegeri si dezbinari.

 25. 26 d'Artagnan martie 16, 2012 la 2:40 pm

  George Ban

  Nu te impacienta degeaba.
  Pe MRU încă îl mai ţin sub observaţie. De Gâdea m-am lămurit de mult timp şi sunt convins că este foarte nociv.
  Sunt niţel pe fugă aşa că las pe altul să fie mai explicit.

  http://www.adevarul.ro/grigore_cartianu/Avem_un_Gadea-_Cum_procedam_7_664203575.html

 26. 27 Vasile, martie 16, 2012 la 3:22 pm

  Contele ne da exemplu o alta lichea Cartianu!
  In propozitie nu este vorba de prestatia lui Gadea , care atata poate ci de prestatia primului ministru al doilea demnitar al tarii dupa Elena Udrea!
  Eu nu am nevoie de explicatiile unei lichele eu am nevoie sa-mi explici cineva,eventual dumneata ce a spus concret acest inalt demnitar.
  Eu nu am nevoie ca demnitarul respectiv sa elucubreze pe alte teme decit acelea care au adus Romania pe ultimul loc din Europa , si sa raspunda cit mai demn si exact la temele pe care le ofera moderatorul, su nu la propria sa alocutiune, ai inteles?

  Eu am nevoie de termeni exacti de promisiuni si de angajamente ferme nu de vorbe gioale care impresioneaza dobitocii si excita lichelele!

 27. 28 centru martie 16, 2012 la 5:23 pm

  Este un profesor de la Aix en Provence , Paul Garde , care a scos in 2004 o carte despre regiune ” Discursul balcanic ” . Garde spune ca numele Balcani a fost dat regiunii in anii 1800 de un geograf german , ca nu este adecvat zonei , ca este asimilat in imaginarul mondial cu cataclismele , ca Germania incercase in anii 30 -40 sa numeasca regiunea ” Europa de Sud – Est ” .
  Destramarea Iugoslaviei a adus o asemenea dezordine in aceasta zona incat nici nu stii cu cine ai de-a face ! Macedonia ? Stat sub securea razboiului , 30 % albanezi razboinici , stat cu o limba slava identica bulgarei … Muntenegru ? 600000 locuitori , onor . presedintele contrabanda de tigari ! Serbia ? Acum 10 ani lunetisti casapeau seful statului , tara este agitata , instabila , ranile teritoriilor pierdute nu se vor cicatriza in schimbul intrarii lor in UE ( unde vor fi tratati cu acelasi respect cu care suntem tratati noi ) . Croatia ? O Serbie mai cuminte , cu iesire la mare si in plus kinder iubit al Herr si Frau , totul este vazut deci selectiv unde trebuie ! Albania ? Au iesit din legile medievale cu codul onoarei ( adica ucide intreaga familie a celui ce te-a jignit ) , tara nu este impartita in teribile clanuri mafiote , au iesit din afacerea piramidei Caritas din 1997 ? Sper pentru ei ca statul lor se normalizeaza . Pana la urma , singurele state normale din regiune suntem noi si Bulgaria ( exclud Grecia din cauza nu doar a datoriei lor , ci a fantasticei lor extreme stangi , care face tara neguvernabila ) .

 28. 31 Ghita Bizonu' martie 16, 2012 la 8:11 pm

  Scene incredibile în România lui Băsescu şi Ungureanu
  Protestatari, luaţi din nou pe sus de jandarmi: „Băgaţi ştiuleţii de porumb în dubă!”

  Asa ca avem un guvern nou , condus de un teleptual rafinat si multiscolit la Vadu Boului. Ma rog aia sunt cam jandari .. niste asa mai tablagii ca mine si Lupi. Da nu uitati ca atunci cand Prostanda zicea „Curat neconstitutional da umflati-l” asculta ordinele unor persoane elevate, parfumate , samd .. cam asa ca Coriolan Ungureanu. Pardon Mihai Razvan Drăgănescu of Oxford …

 29. 32 cititorul martie 16, 2012 la 10:04 pm

  un articol interesant in Gazeta de Sud
  http://www.gds.ro/Opinii/2012-03-15/Ordin+de+zi%3A+Luati-o+de+la+inceput

  Ordin de zi: Luaţi-o de la început

  Alin Teodorescu

  Nu cred că am povestit vreodată ce am făcut eu în calitate de ministru cancelar – în 2004. M-am îngrăşat din cauza stresului şi am consumat din economiile personale – acestea parcă le-am spus. Dar conţinutul muncii nu-mi aduc aminte să-l fi descris în detaliu.
  Am fost numit ministru cancelar în februarie 2004, cu emiterea actelor în martie 2004. Obiectivul fundamental a fost acela de a introduce o procedură de urmărire detaliată a îndeplinirii diferitelor cerinţe adresate Guvernului României: şapte capitole de negociere încă neînchise de România (Bulgaria mai avea două), solicitări imperative ale Parlamentului European (intrase pe ordinea de zi o rezoluţie care cerea Comisiei Europene să întrerupă negocierile cu România şi să le reia într-un pachet cu Croaţia, Islanda şi Turcia), cerinţe ale FMI şi Băncii Mondiale (exista un program denumit PAL II care rămăsese în urmă), cerinţe de organizare a puterii executive solicitate de CE şi OECD etc.
  Procedura introdusă (după un vechi obicei personal) s-a numit To-Do-List. Din limba engleză se poate traduce cu „lista de sarcini” sau „de făcut”. Este o listă a celor pe care trebuie să le facem repede, mai încet sau la anul. În cazul de faţă toate trebuiau făcute ieri. Am clasificat cerinţele fiecărui emitent (Banca Mondială, FMI, CE, PE, OECD, Cartierul general NATO etc.) şi le-am detaliat pe paşi. Pentru că o acţiune ca adoptarea pachetului de legi pentru reforma Justiţiei avea de fapt 15-20 de paşi pregătitori, care implicau zeci de instituţii, de la ministere la agenţii guvernamentale şi autorităţi locale. Lista finală avea vreo 35 de capitole şi peste 200 de paşi. Când i-am prezentat-o prima dată primului-ministru de atunci, dl Adrian Năstase, acesta nu şi-a putut ascunde neîncrederea: „Nu ştiu dacă se poate face. Aici e un program de guvernare pe patru ani”.
  S-a putut.
  Am format la Cancelarie o echipă tânără care a adoptat sistemul call-center, binecunoscut oricărui cercetător: în fiecare dimineaţă, fiecare responsabil de capitol era sunat de un secretar de stat şi întrebat ce a rezolvat din listă. La un moment dat aveam miniştri care ne înjurau de mamă (nu puteau să ne evite că aveam „scurtul”, mobilele, fixele, e-mail-urile, întâlnirile directe la şedinţele de guvern). Înjurau, dar făceau. Căci ministrul cancelar nu era membru al Guvernului, ci răspundea numai în faţa primului-ministru. În plus, veneam din societatea civilă, iar aceasta mai avea încă autoritate în faţa celor aleşi.
  Aşa s-a adoptat pachetul de legi cu privire la protecţia copilului (martie 2004) care a pus capăt exportului de copii; aşa s-a adoptat pachetul de legi privind reforma Justiţiei (modificat în 2005 de Monica Macovei, exact contrar spiritului independent al puterii judecătoreşti), aşa s-au încheiat capitolele de negociere cu UE (ultimele două după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale…), aşa s-au îndeplinit toate criteriile din programul PAL II (terminat înainte de vreme de guvernul Alianţei DA, pentru că îi limita în acţiunile lor). Aşa s-a introdus şedinţa pregătitoare a guvernului, condusă de secretarul general, care împărţea actele de adoptat în două grupe: cele asupra cărora nu există divergenţe şi au fost semnate şi cele care solicitau discuţie în şedinţă de guvern şi decizia primului-ministru. Ca urmare, şedinţele de guvern şi-au redus durata de la opt-zece ore la două-trei ore. Aşa a început comasarea autorităţilor din coordonarea primului-ministru (erau vreo 24, depinzând direct de ministrul cancelar). Am reuşit să realizăm comasarea fostului FPS cu AVAB sub forma AVAS, cu noi sarcini şi atribuţii. Urmau şi altele, lăsate moştenire următorului ministru cancelar.
  Toate acestea s-au făcut relativ repede (pregătirea a durat mai puţin de două luni), cu trei sau patru oameni lucrând încontinuu.
  Acum citesc un comunicat de presă care spune astfel:
  „Guvernul va primi fonduri nerambursabile în sumă totală de 434.000 de dolari din partea Băncii Mondiale, pentru elaborarea unui sistem de monitorizare şi evaluare a planurilor de acţiuni realizate pe baza analizelor instituţiei finanţatoare, informează Executivul. Acordul de finanţare va fi semnat de secretarul general al guvernului, Attila Dézsi, conform Mediafax. Potrivit sursei citate, scopul proiectului este operaţionalizarea unui sistem de monitorizare şi evaluare a principalelor reforme structurale implementate de Guvern, în vederea asigurării unei „coordonări orizontale eficiente” la nivelul administraţiei publice centrale. Principalele activităţi se referă la inventarierea şi corelarea documentelor strategice ale Guvernului, la dezvoltarea unui set comun de indicatori de măsurare a impactului măsurilor, la definirea unui mecanism de cooperare între instituţiile implicate în activitatea de monitorizare şi evaluare, precum şi la instruirea personalului tehnic necesar implementării acestui mecanism”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern. Şeful SGG precizează că implementarea acestui nou proiect va avea o durată de trei ani”.
  Sau, pe scurt: faceţi un To-Do-List ca în 2004, vă dăm buget o jumătate de milion de dolari şi trei ani.
  Să vezi şi să nu crezi….
  Dl Tăriceanu a păstrat Cancelaria, unitatea de politici publice, centrul de coordonare. A închis însă acordul PAL II şi acordul cu FMI. Dl Emil Boc a închis Cancelaria, dar a deschis alt acord cu FMI.
  Iar acum dl Mihai Răzvan Ungureanu reface Cancelaria şi sistemul To-Do-List.

 30. 33 lilith martie 16, 2012 la 10:35 pm

  in seara aceasta, la Antena 3, in emisiunea Danei Grecu, a fost invitat si Dl. Viorel Ursu, care cu multa nonsalanta si cu Toffler in mana ne-a povestit cum e condusa Romania de elitele mondiale si cum dl. MRU este pregatit de 8 ani spre a deveni presedintele Romaniei (de nevoie a fost numit in avans premier).
  toate bune si frumoase, dar domnul viorel ursu(ex ministru de interne) s.a intrebat vre.o data unde ne conduce aceasta elita mondiala, pentru ca deocamdata nu se vede decat ca poprul roman a fost transformat intr.un popor de ingeri(ne.au lasat cu poponetul gol) caruia ca sa nu il chinuie orgolii sau amintirile propriei istorii a fost rebotezat in popor de rromi
  cum ar arata Franta peste 20 de ani daca ar fi supusa acestui experiment, dar Germania, dar Anglia? Nu cred ca poate fi pusa acesta intrebare, pentru ca acolo nu e un titlu de onoare sa fii tradator de neam si tara pentru ca asa viseaza elita mondiala.

 31. 34 Vasile, martie 17, 2012 la 7:59 am

  Probabil V.I.I.Lenin cind a spus „invatati,invatati,invatati” s-a gandit la partidele din Romania.

  Domnule Adrian Nastase, dumneavoastra mai urmariti emisiunea Conexiuni, sau va repugna ? Ce va repugna, critica sau lectiile pe care ar trebui sa le asimilati si sa va corectati greselile din mers?

  Dar emisiunea de aseara ati urmarito ?

  Ati constatat ca nu prea aveti nici o sansa pina la alegerile presedentiale, pe legi votate chiar de PSD??????

  Nu doresc nici un raspuns , doar „Invatati,invatati,invatati” ca eu m-am cam saturat!

 32. 35 Sinan Pasa martie 17, 2012 la 8:14 am

  @Doru Coarna

  Daca reduci la jumatate personalul din aparatul de stat, evident ca poti sa-ti permiti sa platesti taxe mult mai mici. Birocratia de stat produce numai rau, franeaza orice progres, iar interesele ei sunt intotdeauna impotriva intereselor celor ce produc crestere economica. Mai mult, birocratia de stat isi inchipuie ca statul e al ei, ca ea ar intruchipa si ar apara, chipurile, un oarece interes national superior, cand de fapt singurul interes national legitim e cel al claselor harnice si intreprinzatoare. Reducerea birocratiei, acest blestem al societatii valahe, aparut deja din epoca lui Cuza Voda, e obiectivul principal. Sanatatea trebuie sa se intretina doar din asigurarile de sanatate, nu din impozitele pe care le platim cu totii. Cine nu plateste, adica cine nu lucreaza macar atat cat sa-si asigure banii pentru o asigurare de sanatate, mai mare sau mai mica, nu are nici de ce sa beneficieze de ea, ai vreo dificultate in a intelege acest lucru ? Pensiile vor trebui sa se incadreze doar in limitele fondului de asigurari de pensii. Cine nu contribuie, acela nu are nici de ce sa beneficieze de pensie, foarte simplu si foarte corect. Noi platim acum milioane de pensii, ai caror beneficiari nu au contribuit nici macar atat cat ar fi cheltuielile pentru plata pensiei lor pe 5 ani. Pe acestia ar trebui sa-i intretina familiile lor, nu trebuie absolut deloc sa incurajam incapacitatea sau lenea. Tot sectorul public, care produce pierderi enorme, trebuie trecut in proprietatea unor companii private, abia atunci va putea fi rentabilizat. Abia cand majoritatea slujbasilor de acum de la stat, vor fi obligati sa depuna o munca adevarata, abia atunci vom putea spera sa avem o societate moderna. Nu ai auzit niciodata pana acum despre faptul ca in invatamantul romanesc, de stat, predau mii de persoane care nu ar fi bune nici sa duca o tava in bodega ? Nu ai vazut in viata ta scoli infecte, sau spitale care sa arate ca niste grajduri ? Chiar nu ti-a trecut niciodata prin cap ca toata viata ta ai trait intr-o societate care a premiat doar impostura si mediocritatea ? Mediu prietenos pentru afaceri este doar acolo unde se premiaza si se suprapremiaza initiativa, inovatia, competitivitatea, adica acolo unde se maximizeaza profitul. Doar acolo se indreapta resursele de capital si inteligenta, doar acolo se intampla fenomenele numite progres, dezvoltare, bunastare, cultura si civilizatie. Nu as fi crezut ca mai exista in 2012 persoane care sa nu inteleaga mesajul asa de clar si de concis sintetizat de Alex.

 33. 36 Bibliotecaru martie 17, 2012 la 8:34 am

  Părerea mea este că Balcanii vor reprezenta leagănul primei revoluţii mondiale din istorie, cea care va combate Noua Ordine Mondială.

 34. 37 blogideologic martie 17, 2012 la 10:06 am

  Ultimul baron ideologic care tropăie acum energic şi neruşinat peste bietul trup răstignit al României este numitul Mihai Răzvan Ungureanu. Văd că laudele pentru intelectualismul şi competenţa lui Mihai Răzvan Ungureanu nu mai contenesc, ele venind aproape din părţile. Totuşi, când vine vorba despre soluţionarea unor probleme concrete ale economiei României, crezând el cumva că „dă în eficienţă”, domnul MRU se limitează în a folosi un limbaj vulgar, de-a dreptul cazon http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ungureanu-despre-imm-uri-marimea-nu-conteaza-257074.html Ce rost are să pretinzi că eşti o „sculă mare” în politica României ? Răspund şi eu în aceeaşi notă, pentru că problemele economice ale României sunt de o complexitate pe care o minte înclinată în mod natural spre „miştocăreală”, deşi, în cazul MRU, bănuiesc că „miştocăreala” este mai curând influenţa nefastă (dar nefastă pentru România) a unui „arhetip cultural de familie” în care Ţara trebuie să fie batjocorită cel puţin de trei ori pe zi. În afară de gluma lui deloc palatabilă, la acea primă ediţie a Forumului IMM-urilor, domnul Mihai Răzvan Ungureanu n-a spus chiar nimic pe planul ideilor privitoare la „spiritul antreprenorial”. Şi ar fi trebuit să spună. Dar tipul MRU este atât de superficial, încât el nu s-a străduit măcar să înveţe principiile problemei ! Să spunem franc, mai ales „spiritul antreprenorial” determină puterea şi valoarea unei naţiuni în lumea modernă. Numai dovedind că posedă un accentuat „spirit antreprenorial”, o naţiune are abilitatea să reuşească într-un mediu global extrem de competitiv, şi mereu schimbător. Într-un fel, România întâmpină acum o situaţie similară cu aceea prin care a trecut la începutul secolului XIX. Proiectul românesc a reuşit atunci. Acum trebuie să folosim aceeaşi metodologie, bine verificată prin succesul istoric al României. Mutatis mutandis, este vorba despre metrica de „cală” („piesă de diverse forme cu care se controlează dimensiunile pieselor în construcția de mașini” scrie foarte bine în DEX). „Industria grea, cu pivotul ei, industria construcţiilor de maşini” – traduceau comuniştii noştri după bolşevicii ruşi. Acum, dacă ne luăm după capitaliştii din lumea globalizată, ar trebui să vorbim despre capacitatea economiei României de a produce CAPITAL GOODS http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_good . La început de secol XIX, proiectul românesc s-a sprijinit pe doi piloni. Bine definiţi de către Ideologia primară a lui Destutt de Tracy. Este vorba despre o latură voluntaristă, şi o latură intelectualistă. Ei bine, calcul acesta se aplică până la congruenţă chiar şi SPIRITULUI ANTREPRENORIAL. El înseamnă capacitatea intelectuală şi voinţa unei naţiuni de a iniţia conceperea, organizarea, şi managementul unor proiecte productive.

 35. 38 George Ban martie 17, 2012 la 1:10 pm

  @Vasile

  Cand Lenin a spus „Invatati, invatati, invatati!” s-a gandit chiar si la Vasile, care zice „ati urmarito”!

 36. 39 Doru Coarna martie 17, 2012 la 3:18 pm

  @ Sinan,

  Conte, eu nu inteleg de ce nu nareaza marele 07 prostiile astea, ci le prezinti si sustii tu! Te credeam capabil sa inventezi ceva mai bun decat platitudinile astea…

  Apropo, cand renunti la a folosi nume de oameni mari? Defapt sunt nerabdator sa vad daca-l omiti sau nu pe acel Adolf cand i-o veni randul, daca eziti… poate n-ar trebui, ca nu-i departe de astalalt, 01!…

 37. 40 Doru Coarna martie 17, 2012 la 3:33 pm

  @ Vasile,

  Asa-i! Stan a facut-o aseara de zile mari, ar fi trebuit sa-i trezeasca acest dus rece pe cei din opozitie, dar ti-ai gasit!

  Totusi, si Stan a exagerat-o: cand CC va incerca sa declare ca neconstitutionala suspendarea aluia votata in Parlament, va fi in pozitia de a combate Constitutia unde scrie clar ca Parlamentul este number one! In baza acelei legi sustinuta prosteste si de PSD din pozitia de capra prea placata a stapanului, CC va trebui sa dea o decizie in coada de peste, adica sa spuna ca suspendarea in general este neconstitutionala, dar hotararea in sine, ca document ce se inscrie in zona exercitiului democratic pur constitutional, este… asa ca hai la referendum! Normal ca opozitia nu vrea asta si nu va forta o astfel de turnura, caci acum toti s-au unit impotriva PP! O mare speranta este insa 07, sa speram aparitia sa si faptul ca este luat la pachet cu Basescu, este suficient ca sa le strice planurile lor politice de vanzare a tarii.

  Oricum, de cand cu 07 jandarmii bat mai bine… era de asteptat astfel de ordin ce confirma acea logica de care romanul s-a saturat. Repet, 07 este pus sa faca si sa zica ceea ce Basescu nu-si mai permite!

 38. 41 Camelia martie 18, 2012 la 8:16 am

  Revin cu drag pe blogul Dumneavoastra,apreciindu-va sincer toate articolele pline de adevar.Sunteti, un mare om politic!

 39. 42 perfuzia martie 18, 2012 la 8:50 am

  balcanii au fost tot timpul o „intersectie” intre mai multe popoare, iar noi am avut „ghinionul” de a ne situa aici.

 40. 43 Vasile, martie 18, 2012 la 8:54 am

  Doru,

  Nu stiu cit a exagerat dl. Stan, el doar a atras atentia , ca la o adica Basescu & Co mai pot scoate de sub JOBeNul de prestidigitator al constitutiei sau al legilor acestei tari si alte surprize!

  Dl. Nastase nu este la prima greseala, de fapt cariera mareata a lui Traian i se datoreaza lui Nastase ,

  Daca Nastase in machievismul politic nu ar fi gresit acum am fi avut doua situatii istorice plauzibile, Romania nu ar fi avut problemele cu care se confrunta acum, Basescu s-ar fi pregatit de eliberare pentru buna purtare!

  Cum zice „asta” „,bai nemtenilor….”!

 41. 44 Vasile, martie 18, 2012 la 8:57 am

  George,
  Aveti dreptate, dar eu valorific ,gandeste,gandeste,gandeste, pe cind la dumneata degeaba ai invatat,8invatat si iar ai invatat nemteanule!!

 42. 45 santinela martie 18, 2012 la 9:38 am

  Vasile tata,”machievismul politic”,chiar asa?

 43. 46 Porthos martie 18, 2012 la 2:57 pm

  @ Karakas

  Articolul lui Friedman vorbește despre cartea lui David Rothkopf. Însă nu am văzut menționat modelul „rusesc” de capitalism. Și ați cam deformat sensul întrebării originale.

 44. 47 Karakas martie 18, 2012 la 5:23 pm

  Tema e fascinanta! Cliseele, stereotipurile, vor exista sau se vor suferii mutatii pe alte teme, atita timp cit problemele in societate si intre tari nu vor fi rezolvate.

  Va voi da un exemplu regional. „Moldovenii” din Republica Moldova sunt priviti de natiunile slave, in special ucrainieni si rusi, ca fiind „prostanaci”. „Maldavan” in ruseste este termenul periorativ. Rusii au si ei termenii lor fata de ucrainieni („hoholi”) Avem si noi stereotipurile noastre fata de vecini, dar de uncrainieni nu prea am auzit ceva peiorativ. In orice caz, stereotipurile vor continua sa existe, atita timp cit interactiunile intre actorii implicati ramin limitate. Cred ca cel mai ignorat vecin este Ucraina, cu care avem relatii foarte reci si conflicte fumeginde, inclusiv referitoare la minoritati si teritoriale (desi se declina oficial). Ei cred ca noi vrem de la ei nordul Bucovinei, si ca tinjim la Romania Mare (desi ei au facut UCraina mare mostenind teritorii romanesti de la URSS), noi ii suspectam indiferent pe ce tema. In politica externa nu se misca nimic dinspre Romania spre Ucraina, nu avem nici un fel de initiative. Ne-am „certat” la Haga, am cistigat, ei probabil nu ne privesc cu ochi favorabili. Tocmai pentru ca am cistigat, ar fi trebuit sa fim destepti si sa le propunem un parteneriat, poate chiar in domeniul extractiei. Asa se fac prieteni si vecini buni. Dar noi le fluturam cu Exxon pe la nas.

  Romania ar trebui sa tina cont ca in SUA si Canada exista comunitati ucrainiene mult mai influente, mai solide si mai inchegate decit cele romanesti, cu organizatii, inclusiv financiare care mentin legaturile intre ei. Iar cele rusesti sunt in crestere serioasa, pe cind imigratia noastra a scazut semnificativ de la aderarea la UE.

 45. 48 Vasile, martie 19, 2012 la 8:46 am

  Santinela,

  „daca te gandesti politic , s-ar putea sa aveti i dreptate ,chiar pare un pelonasm , dar machiavelismul poate fi si o practica in comportament si atunci nu mai este cea ce sugerati dumneavoastra ci cea ce spun eu,oare ar fi fost mai potrivit un sinonim ca perfidie politica de exemplu atunci nu ar mai fi fost pleonasm?

 46. 49 Draghi Puterity martie 19, 2012 la 7:47 pm

  @Porthos

  Sa inteleg ca tu iubesti echilibrul dar ii urasti pe cei echilibrati? Sau viceversa?


 1. 1 Balcanii si noi | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe martie 15, 2012 la 10:22 am
 2. 2 Nicolae Timofti – Presedinte al Republicii Moldova « Motanul Incaltat Trackback pe martie 16, 2012 la 4:14 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: