Astazi, in colegiul meu, in Prahova

Astazi, am umblat prin cateva localitati din colegiul meu – in Mizil, Baba Ana, Fantanele si Gura Vadului. Am vrut sa vad care este situatia drumurilor si a aprovizionarii cu alimente si cu medicamente. M-am intalnit cu mai multi colegi si cu primarii din localitatile respective. Mai sunt probleme cu drumurile, mai ales in ceea ce priveste drumurile comunale in capetele de sat.  Zapada a atins in unele locuri 4-5 metri. Aprovizionarea batranilor este mai dificila. Am dus si astazi cateva mii de paini. Impartirea lor, in special pentru cei mai batrani va fi facuta prin biserica sau prin primarii.

Cei cu care am discutat se asteapta la un an agricol in care vor fi pierderi la cereale de aproximativ 30%. Se pare ca si viile vor suferi din cauza gerului si a ploii „inghetate”. Recolta ar putea fi redusa cam cu 35%. Vom afla dupa ce se se incalzeste vremea.

La Gura Vadului, prin programul 322 s-au achizitionat diferite utilaje, inclusiv un tractor de 300 CP, multifunctional, care a ajutat la deszapezire. Ar fi multe altele de povestit. Dar, mai curand, atasez cateva poze…

54 Responses to “Astazi, in colegiul meu, in Prahova”


 1. 1 Paul februarie 18, 2012 la 11:01 pm

  Domnule Nastase,

  Informarea dumneavoastra este interesanta si confirma interesul pe care il manifestati in continuare fata de teritoriul pe care il reprezentati in Parlament.

  Apare, insa, o formulare in textul dumnevoastra care ma face sa cred ca nu sunteti suficient de „brifat”, daca-mi permiteti, in ceea ce tine de fondurile europene. Ma refer la propozitia urmatoare : „La Gura Vadului, prin programul 322 s-au achizitionat diferite utilaje[…]”. In cadrul acesteia, formula „programul 322” este o formulare extrem de… condensata (reductor de condensata 🙂 ), atunci cand va referiti, de fapt, la: Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”, care face parte din Programul National de Dezvoltare Rurala, in baza caruia pot fi solicitati banii europeni din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

  Acest amanunt mi-a amintit ca in cadrul Consiliului National PSD nu se regaseste si un departament „Atragere fonduri europene” (de exemplu); chiar daca in Guvern exista un minister al Afacerilor Europene (condus de Leonard Orban) si cu atat mai mult cu cat in actualitatea româneasca exista problema absorbtiei prea lente banilor europeni.
  Asadar, ma mir ca nu exista in Consiliul National un departament care sa monitorizeze actiunile guvernamentale in domeniul fondurilor UE, sa reactioneze la masurile luate in acest domeniu, sa elaboreze studii si strategii care sa le suplimenteze, imbunatateasca, contrazica pe cele ale guvernantilor „en titre”, dupa caz…

  In plus, beneficiind de informatii complete furnizate de posibilii responsabili ai departamentului pe care il propun, ati fi evitat usoara inexactitate care a ocazionat acest comentariu :).

 2. 2 Paul februarie 18, 2012 la 11:24 pm

  Carcotasule,

  oi fi eu infantil (e natural, inca fac parte din tinerele sperante ale României 🙂 ), dar mi-e imi va trece odata cu maturizarea :).
  Dar tu ce te faci, fiule, că fiind si incoerent, si „parkinsonoid”, si „alzheimeros”, si usor incult (apropo de „Alzhaimer” – al tau -, „Alzheimer” – cum e corect; plus dezacordurile de tot felul care ti se scurg din tastatura) cred ca nu mai ai sperante sa-ti revii. Vei ramâne, pana la final, un comentator frustrat ratacit pe bloguri serioase, pricepi? 🙂

 3. 3 Ursuletul februarie 18, 2012 la 11:29 pm

  Cred ca fiecare dintre noi trebuie sa ne implicam sa ajutam acesti oameni napastuiti.Foarte frumos gestul dvs.dl Nastase.Cred ca programul 322 ii provoaca anumite temeri dl.Basescu.Ghici ghicitoarea mea?

 4. 4 Motanul Incaltat februarie 19, 2012 la 12:11 am

  Off Topic
  Domnule Nastase, va rog sa-mi permiteti sa va intreb cum colaborati cu socialistii maghiari? Faptul ca Jobbik si-a deschis la Tg. Mures un birou, apoi, din cate am inteles, ca vrea sa-si deschida si filiale sau „cercuri de prieteni” a tinut prima pagina in presa multa vreme. Vroiam sa va intreb: PSD are vreo filiala in Ungaria? Pentru ca si in Ungaria traieste o minoritate romaneasca care nu ne poate fi indiferenta si care are nevoie de sprijinul PSD. Iar daca raspunsul va fi unul negativ, deci PSD nu are o filiala in Ungaria, atunci as dori sa va intreb de ce.
  As fi fost bucuros ca, in spiritul relatiilor fratesti ce anima partidele social-democrate si socialiste din Europa, Partidul Socialist Maghiar sa-si deschida o filiala in Romania, si nu Jobbik. Si reciproc: PSD sa-si deschida o filiala in Ungaria. Pe cand asa a ajuns Jobbik, un partid catalogat drept extremist, sa-si faca filiale aici. Nu mai vorbesc de faptul ca daca PSD ar fi avut o filiala in Ungaria, ar fi fost, eu asa cred, un sprijin valoros pentru Partidul Socialist Maghiar in lupta cu actuala Putere de la Budapesta – FIDESZ-ul lui Orban si reciproc.
  Spun toate acestea pentru ca mi-am adus aminte ca ati afirmat mai demult ca ati avut o relatie excelenta cu Dl. Péter Medgyessy, fost premier la Ungariei, din MSZP, iar relatiile cu Ungaria din acea perioada, din cate imi amintesc, erau chiar bune, mai ales ca Dl. Medgyessy vorbeste fluent romana! 🙂
  Poate ca in felul acesta s-ar detensiona anumite aspecte din relatiile bilaterale romano-maghiare, si ar fi un factor care sa contracareze extremismul nationalist, sovinismul, lucruri ce nu le dorim intr-o Europa Unita.

  De aceea, D-le Nastase as dori sa va intreb: care e situatia si ce parere aveti despre o astfel de (eventuala) colaborare cu socialistii maghiari?

 5. 5 Bratu Marius-Cosmin februarie 19, 2012 la 12:52 am

  nimic nu merge în țara asta …

 6. 6 Fragmentarium Politic februarie 19, 2012 la 9:47 am

  Politica in slujba cetateanului este ratiunea de a fi a politicii. Probabil ca acest lucru il aveau in vedere cetatenii la Revolutia Franceza, cand se adresau demnitarilor punand inaintea functiei apelativul de cetatean. Era un mod de a tine treaz in mintile politicienilor faptul ca erau in slujba cetatii. Cetateanul Presedinte. Cetateanul Prim-Ministru. Cetateanul Senator. Cetateanul Deputat… Credeam ca o asemenea cutuma democratica s-a pierdut, dar vazandu-l pe Adrian Nastase cum isi ia la picior colegiul, discutand cu oamenii, imbarbatandu-i, impartindu-le ajutoare, in aceste vremuri de urgie, mi-am dat seama de unde isi culege liderul social-democrat energia politica ..

 7. 7 Ghita Bizonu' februarie 19, 2012 la 10:18 am

  Ptr Florin M, Victor V samd .

  http://newsfromromaniannet.blogspot.com/2011/12/salariile-mici-sunt-un-impediment-nu-un.html%5D

  Este vorba despre Piata … in intregul ei

  nu doar că nu există nici o legătură directă între salariile mici și nivelul ridicat al investițiilor străine, ba dimpotrivă, se pare că de fapt corelația e inversă – salariile mici generează investiții reduse!
  Cât de convenabile sunt salariile mici pentru cei care vor să deschidă un salon de frumusețe, o firmă de contabilitate, o brutărie, o firmă de construcții de case, o firmă de taximetrie, un hypermarket etc. etc. etc.? Păi nu sunt convenabile deloc. Pentru că salariile mici semnifică, de fapt, o putere de cumpărare minusculă care echivalează, la rândul ei, cu o lipsă de clienți. În acest caz, cine ar fi tâmpit să investească pe o piață de săraci?! Nimeni!

 8. 8 nastase februarie 19, 2012 la 10:43 am

  Motanul incaltat,
  mi s-a parut foarte interesant comentariul. Voi discuta si cu colegii mei…

 9. 9 nastase februarie 19, 2012 la 10:50 am

  Paul,

  intentia mea a fost sa laud o initiativa locala. In ceea ce priveste proiectul respectiv, crede-ma, stiu si cine l-a pregatit…
  La Consiliul National, avem un Grup de proiecte europene.

 10. 10 Marian Nicolae februarie 19, 2012 la 11:16 am

  Buna dimineata,

  Domnule profesor, sincer va felicit pentru ceea ce faceti in colegiul dumneavoastra.
  Putini politicieni, ca sa nu spun niciunul , fac ceea ce faceti dumneavoastra.

  Pe de alta parte, vremea se indreapta, dupa iarna nemultumirii noastre, vine primavara, iara noi ramanem tot nemultumiti si pusi pe platit polite gastii portocalii… sua si Israelului…

  Ce facem domnule profesor?
  Ce-a spus Washington-ul?
  Este pace, pacea noastra in termenii nostri sau razboi?

  Ma intreb retoric si va intreb, daca noi nu suntem in srtare sa ne mai aparam teritoriul national, de ce nu apelam la rusi?

  Sunt sigur ca problema Deveselu le sta in coasta…sa nu spun in gat.

  De dragul vremurilor apuse ar putea sa trimita Armata a 14-a sa ne ajute un pic…

  Cantarim ce castigam in raport cu ce pierdem prin aceasta miscare.

  Castigam sau este remisa, dar in termenii nostri?

  Rusii sunt aici si sunt condusi de colonelul Valerii Plohotniuc:

  V. Plohotniuc conduce armata rusă în Transnistria

  Articol de PUBLIKA TV, publicat in data de 01-12-2011, ora 18:58
  http://www.publika.md/v-plohotniuc-conduce-armata-rusa-in-transnistria_595971.html

  Foto: europalibera.org
  Noul şef al Grupului operativ de trupe ruseşti din Transnistria a devenit colonelul Valerii Plohotniuc. Militarul l-a înlocuit în această funcţie pe colonelul Serghei Nîrkov, care a fost transferat drept comandat la una din unităţile Circumscripţiei militare de vest, relatează Infotag.

  Grupul operativ de trupe ruseşti din Transnistria a fost constituit la 1 iulie 1995 în baza directivei Ministerului Apărării al Rusiei, în urma reformării armatei a 14-a. Scopul militarilor este de a participa la operaţiunile pacificatoare în zona conflictului transnistrean şi de a păzi depozitele din satul Colbasna. În localitate sunt depozitate circa 21,5 mii tone de muniţii şi armament din perioada sovietică.

  Pana la urma ce facem?

  Se mai aude glasul ratiunii la Washington, sau incepem de unde am ramas la sfarsitul lui 1945???

 11. 12 Victor V. februarie 19, 2012 la 11:53 am

  @ Ghiță Bizonu’

  Confunzi cauza cu efectul. Nu poți începe prin „A DA” salarii mari pentru a crește puterea de cumpărare. Mai întâi trebui să ai afaceri care să meargă. să producă profituri și să dea salarii celor care lucrează. Abia DUPĂ ce economia începe să meargă, vor crește și salariile datorită ofertei limitate de forță de muncă și cerererii tot mai mari date de afacerile ce funcționează.

  Tu nu poți să ieși din mentalitatea lui „SĂ MI SE DEA”? Încearcă să îți imaginezi cum ar fi să-ți deschizi propria afacere, să plătești salarii și apoi să aștepți să fii jupuit de stat prin taxare și diverse piedici birocratice.

 12. 13 Ghita Bizonu' februarie 19, 2012 la 12:06 pm

  Victor V

  Tu nu vezi mai departe de „taxe mici! salarii mici!!”
  Din mai mic in mai mic se restrange piata … si de aici pana la taxe mai mari si mai multe spagi este un pas mic …

 13. 14 Cârcotaşu februarie 19, 2012 la 12:21 pm

  @ Paulică,
  Când am zis că eşti infantil nu m-am referit la vârstă. Te admiram, cum ai fost tu copil precoce, la 4 ani aveai mintea de-acu’!
  Nu-ţi mai pierde vremea cu analize de tot felul pe textele mele, scăpări am şi eu, că încă nu s-a inventat nici măcar dactilografa perfectă. Da’ vezi că eu sunt p-acilea de ceva ani şi chiar şi cei ce nu mă-nghit ştiu că gramatica nu mi-e străină de loc, aşa că e compromiţător pentru tălică să cauţi pete-n soare. Găseşte-ţi altă ocupaţie. Da’ până una alta, cum îţi zisesem, ‘te şi te joacă, c-aici e… greu pentru tine!

 14. 15 Paul februarie 19, 2012 la 1:46 pm

  Carcotasule,

  ia de vezi ce gramatica „nestraina” propui tu mai la deal, chiar in mesajul si, mai ales, in fraza in care te lauzi cu gramatica-ti de mare anvergura! 🙂 🙂 :

  „chiar şi cei ce nu mă-nghit ştiu că gramatica nu mi-e străină de loc” (februarie 19, 2012 la 12:21 pm).

  Asadar, de unde e „de loc” gramatica asta a ta? Scoala primara ajutatoare, cumva? 🙂 :).

  Fiule, scapari avem toti, stai linistit, doar ca tu abuzezi, pricepusi? :). Adica, daca pana si in fraza in care te lauzi cu gramatica-ti de balta o zbârcesti, ce sa-ti mai aduc aminte de trecutele-ti balbaieli bloggeristice de „pekinez nervos gramatical”… 🙂

  In sfarsit, continuam joaca chiar aici, ca abia in alta parte mi-ar fi greu sa gasesc victime atat de docile ca tine :). Intelegi?
  Hai, baga mai departe cu gramatica-ti de tip manea, ca-i in folosul tau, crede-ma! :).

 15. 16 Paul februarie 19, 2012 la 1:57 pm

  Domnule Nastase,

  Reusita atragerii de bani europeni intr-o comuna din colegiul dumneavoastra, in perioada guvernarii PDL!, intr-adevar merita laudata. Chiar daca primarul acesteia este oranj :).

 16. 17 stefan februarie 19, 2012 la 5:49 pm

  e bine sa ajut cu totii pe cei izolati, nu se stie cand v-om pati si noi asa si v-om avea nevoie de ajutor

 17. 18 Victor V. februarie 19, 2012 la 8:18 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Eu nu am susținut „să se dea” salarii mici. După cum ți-am explicat, nivelul salariilor din (mediul privat) rezultă din echilibrul cererii și ofertei. Însă susțin cu toată tăria „TAXE MICI!”, ceea ce înseamnă automat SALARII NETE MAI MARI în mediul privat.

  Spune că măcar lucrurile acestea elementare le poți înțelege, altfel discuțiile despre Mises și Hoppe sunt inutile.

 18. 19 Cârcotaşu februarie 19, 2012 la 10:30 pm

  @ VV zice:

  …ceea ce înseamnă automat SALARII NETE MAI MARI în mediul privat.

  Sunt curios cum explici faptul că majoritatea covârşitoare a salariilor plătite de SRL-uri, SA-uri etc (e vorba de firme private) se situează la nivelul salariului minim pe economie. ❗

 19. 20 Draghi Puterity februarie 19, 2012 la 11:24 pm

  @Victor V

  Însă susțin cu toată tăria “TAXE MICI!”, ceea ce înseamnă automat SALARII NETE MAI MARI în mediul privat.

  De ce te opresti cu „rationamentul” tau aici? Taxe mici inseamna si scoli mai proaste, pentru majoritatea populatiei. Scoli mai proaste inseamna calificari mai proaste, deci salarii nete mai mici. Inclusiv in mediul privat.

 20. 21 Motanul Incaltat februarie 20, 2012 la 1:21 am

  Multumesc pentru apreciere! 🙂

 21. 22 Victor V. februarie 20, 2012 la 9:16 am

  @ Cârcotașu

  Dacă ai avea propria companie ai știi și singur, iar dacă nu ai, nici nu e nevoie să știi.

  @ Draghi Puterity

  Doar o mică parte din taxele noastre ajung la școli. Aceste taxe sunt gata să le plătesc. Restul ajung în Veyroanele asfaltatorilor, conturile guvernanților, etc.

  După cum îți spuneam, dai dovadă de mentalitate de BUGETIVOR, deși te pretinzi patron de IMM.

 22. 23 koubadera februarie 20, 2012 la 11:28 am

  offf…in 2004 credeam ca sunteti cel mai arogant om din Romania :),,,,eii se mai schimba perceptiile

 23. 24 Victor V. februarie 20, 2012 la 11:30 am

  @ Draghi Puterity

  Am luat-o și eu pe urmele lui blogi. Scuză-mă, te rog. Cred că înțeleg de ce judeci așa. La un moment dat ai spus că stai mai mult (sau destul de mult – nu îmi amintesc acum exact) în Germania, ceea ce te face să ai doar un contact superficial cu birocrația inutilă (de stat) de aici. Crede-mă, e o uriașă diferență între birocrații germani și cei români.

  Pentru mine e frustrant să vezi că o bună parte din resursele firmei sunt înghițite de stat sub formă de taxe, fără să primești mai nimic înapoi. Sunt de acord cu tine că învățământul românesc încă are o calitate bună. Aici e unul din puținele locuri în care taxele produc ceva cu adevărat util.

 24. 25 Cârcotaşu februarie 20, 2012 la 11:31 am

  @ VV,

  Dacă ai avea propria companie ai știi și singur, iar dacă nu ai, nici nu e nevoie să știi.

  Dacă am eu sau n-am propria companie n-are nicio importanţă. O ştie o lume-ntreagă, o ştiu şi cei mai simpli dintre cei plătiţi astfel. De fapt răspunsul tău e o recunoaştere a faptului că singurul motiv este evaziunea fiscală prin sustragerea de la plata corectă a imozitelor.
  Urmare, cam tot ce susţii pe aici devine cel puţin pe jumătate fals, începând cu chestia aia cu produsul de valori (şi evaziunea e o valoare?).
  Cea mai hazlie dintre teoriile pe care le susţii este însă aceea cu privatizareas sistemului de sănătate. În timp ce toţi angajatorii se vaită de cuantumul mare al asigurărilor de sănătate, toţi vor, cu voioşie, privatizarea sistemului, că cică aşa ar funcţiona. N-ar funcţiona nici privat, atâta vreme cât un sfert din salariile oamenilor sunt declarate, diferenţa fiind plătită la negru. Ba mai mult, asiguratorii privaţi ar dubla, cel puţin, cuantumul asigurărilor, la jumătate din baremul de servicii ce se asigură acum.
  Asta-mi stimulează fantezia şi vizualizez, cu ochii minţii, o scenă în care o mulţime de omuleţi ţopăie în faţa unor oglinzi, chinuindu-se să-şi tragă şuturi în c…

 25. 26 Victor V. februarie 20, 2012 la 1:16 pm

  @ Cârcotașu

  Taxele sunt FURT instituționalizat. Nu m-a întrebat nimeni ce servicii vreau să-mi asigure statul și pentru care din ele vreau să plătesc.

  Un citat dintr-un interviu recent cu Hans Hermann Hoppe:

  „Statul operează într-un vid legislativ. Nu există nici un contract între stat şi cetăţenii săi. Nu este stipulat ce anume este deţinut de către cine şi, respectiv, ce anume este de protejat. Nu este clar ce serviciu anume trebuie să fie furnizat de către stat, ce se întâmplă dacă statul eşuează în sarcina sa, şi nici care este preţul pe care „clientul” acestui „serviciu” trebuie să-l plătească.

  Mai degrabă, statul decide unilateral regulile jocului şi le poate schimba, prin legislaţie, în timpul jocului. Evident, acest comportament este de neconceput pentru furnizorii de securitate finanţaţi liber. Doar imaginaţi-vă un furnizor de securitate, fie el poliţie, asigurator sau mediator, a cărui ofertă ar fi ceva de genul: nu îţi voi garanta contractual nimic. Nu îţi voi spune ce mă oblig să fac dacă, potrivit opiniei tale, nu îmi îndeplinesc sarcina către tine – dar în orice caz, îmi rezerv dreptul de a determina unilateral preţul pe care tu trebuie să mi-l plăteşti pentru un astfel de serviciu nedefinit. Orice astfel de furnizor de securitate ar dispărea imediat de pe piaţă din cauza lipsei totale de clienţi.”

  Dacă ți-a plăcut, deși mă îndoiesc, ai aici tot interviul: http://mises.ro/954/

  Încearcă să te obișnuiești cu ideea. Modelul actual de stat nu mai poate funcționa. Criza actuală nu e o criză a „capitalismului” așa cum susțin etatiștii și aliații lor, hoardele de funcționari bugetivori. E sfârșitul modelului de stat discreționar. Merkozienii înțeleg acest și încercă să salveze ce se mai poate salva. De aici concesia făcută contribuabililor, prin introducerea „regulii de aur”.

 26. 27 Victor V. februarie 20, 2012 la 2:34 pm

  @ Cârcotașu

  Adevărata evaziune are loc prin contrabandă, în special la alcool, tutun, produse vegetale. Din fericire, pare că actualul prim-ministru este mult mai focalizat decât aiuritul de Boc:

  „Premierul Mihai Ungureanu a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a 2 miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.”

  http://www.zf.ro/politica/premierul-a-cerut-recuperarea-a-doua-miliarde-de-euro-din-evaziune-9249055

  Nu vreau să înțelegi din postarea mea că sunt de acord cu munca la negru (sau „gri”), însă o campanie în această zonă va pune la pamânt un nou val de IMM-uri care în loc să plătească taxe și salarii, vor îngroșa rândul șomerilor, grevând și mai mult bugetul de stat. Aici soluția corectă este REDUCEREA taxelor și contribuțiilor obligatorii pentru a salva ce se mai poate salva.

 27. 28 Draghi Puterity februarie 20, 2012 la 3:00 pm

  @Victor V.

  Sunt actionar si la o firma din Romania.

 28. 29 Victor V. februarie 20, 2012 la 4:43 pm

  @ Draghi Puterity

  Da, am văzut. Însă presupun că nu te ciocnești permanent de toate prostiile administrației publice. Iar ceea ce faci tu s-ar fi potrivit mai bine cu o fundație sau o societate non-profit. Oricum e dreptul tău să să alegi dacă vrei să plătești taxe de pomană sau nu.

  Apropo, firma ta e profitabilă? Adică plătești impozit pe profit? Ai angajați? Adică plătești contribuții la fondul de pensii și cel de sănătate? Am văzut că te ocupi de nevăzătoari. Nu există scutiri de impozite pentru genul acesta de activitate? Adică plătești TVA?

 29. 30 Cârcotaşu februarie 20, 2012 la 7:33 pm

  @ VV,

  Nu m-a întrebat nimeni ce servicii vreau să-mi asigure statul și pentru care din ele vreau să plătesc.

  Norocul nostru că nu te-a întrebat, ba că nici nu interesează pe cineva ce servicii vrea fieş’care!
  O asemenea pretenţie n-are nici Bill Gates, care plăteşte mii de salarii…
  E absurd să afirmi că statul român asigură mai multe servicii decât oricare alt stat funcţional din lume, după cum statu’ ăla ideal, pe care-l tot teoretizezi, ăla care te lasă să mori dacă n-ai bani de medic, nu a funcţionat niciodată nici pentru o fracţiune de secundă, de la Noe încoace, nicăieri în lumea asta!
  Cred că nici nu există cineva dornic să-ncerce experienţa asta, la modul serios. Moda e să susţii o teorie contestată, ca să ieşi în evidenţă. Altfel, dac-am discuta la modul serios, un industriaş cu capul pe umeri va dori pentru angajaţii lui un serviciu medical cât mai performant posibil, astfel va fi scutit de multe neplăceri care se traduc prin pierderi. Iar cel mai performant serviciu medical, oriunde în lumea asta, este cel DE STAT!
  PS – s-ar putea să greşesc în treaba cu Noe, s-ar părea că Somalia e locul din lume în care „funcţionează” modelul de stat minimal, fără taxe, fără servicii. Nu înţeleg de ce teoreticienii lu’ Mises nu pomenesc de marile succese repurtate de statul Somalez pe calea edificării modelului statului libertarian şi la îmbogăţirea teoriei în cauză!
  PS2 – Ba da, de fapt te declari pe faţă adeptul muncii la negru, chiar prin exemplele pe care le dai. Şi eşti perfect conştient că nici cel mai pricăjit IMM nu face excepţie de la evaziunea asta. Te aventurezi cu contrabanda. Asta există şi va exista atâta timp cât aduce bani celor ce-ar trebui s-o combată, ba chiar şi vouă, de-ai lu’ Mises! Dar munca la negru face găuri exact în bugetul de pensii şi cel de la sănătate, adică tocmai unde se vaită adepţii statului minimal (i-am numit pe băsişti) că nu mai au bani. Nu ţi se pare interesant? Păi aici se poate discuta mult şi crede-mă ştiu ce ţi-aş zice, dar acum ajunge!

 30. 31 Victor V. februarie 20, 2012 la 8:25 pm

  @ Cârcotașu

  Eu nu afirm că „statul român asigură mai multe servicii decât oricare alt stat”. Doar mă pune să le plătesc. Așa cum mă pune să plătesc cât pentru 4000 km de autostradă doar ca să astupe găurile din șosea (Antena 3 citire).

  Povestea cu contrabanda e ideea noului prim-ministru, așa că nu am cum să mă aventurez eu.

  Însă în topul poantelor produse de tine azi este… „adepţii statului minimal (i-am numit pe băsişti)”. TB e etatist pur-sânge, din aceeași rădăcină cu Ion Iliescu. Când o deveni ultimul libertarian (are mai multe șanse decât marinarul), atunci o să fiu dispus să cred că se poate schimba și TB.

  Închei aici discuția cu tine, pe care regret că am deschis-o. Sincer nu te cred în stare nici să citești un articol mai lung, cu atât mai puțin să pricepi ce ți-am sugerat să citești. Am sperat că te va ajuta să combați în cunoștință de cauză, nu să aberezi steril ca bizonu despre statul libertarian somalez.

  PS: Dacă ai fi făcut măcar efortul să citești ce scrie pe acest blog, ai fi înțeles că nu e prima dată. Prima dată a fost când Ludwig Erhard a aplicat principiile Societății Mont Pelerin, în anii ’50, anii „miracolului german”.

 31. 32 Ghita Bizonu' februarie 20, 2012 la 8:33 pm

  Victor V.

  ref la HHH. Asta da intreprinzator !!
  Insa as observa ca MAFIA ca frunizor traditional de securitate e nitel mia aspra deact statu cu aia care nu ii platesc taxe.

 32. 33 Ghita Bizonu' februarie 20, 2012 la 10:00 pm

  Victor V

  Imi “place” cum uiti asa de iute. Deci zilile trecute imi scriai ca Statul este “Instituție politico-administrativă a societății’ si azi ii dai cu HHH “Statul operează într-un vid legislativ. Nu există nici un contract între stat şi cetăţenii săi.”
  Pai dragul meu daca Statul este o institutie a Societatii artunci intrebarea corecta este daca exista un contract intre tine si societate?! Ai undeva un inscris semnat de mneai madam Societatea cu tine prin care ti se permite societatii (sau esti obligat), sa vorbesti limba sa ii respecti fandaxiile (de pilda sa nu ai harem) si altele asemenea ?!

  De fapt ce vreti voi este sa modificati societatea … intr-un sens somalez (imi pare rau ca nu iti place insa acolo nu exista stat. Exista doar particulari care “furnizeaza” ordinele)
  Si in mod inevitabil societatea voastra cea visata va fi mai .. simplificata , cu mai putine garantii ptr cetatean , de fapt cu exlcuderea de la cetatenie a multor locuitori , cu violenta privatiata si inevotabil cu piata redusa . Adica un fel de Somalie.

  A da . Cica ai fi un ins inteligent.
  Insa ai scris ca ai votat pana acum cu PSD (file el FDSN, PDS) .
  Insa ai conceptii libertariene .
  Ia explica in ce masura un ins normal (adica macar moron!) poa sa voteze cu ce combate?
  Esti cumva schizo? Mincinos ? Sau doar prost* ?!

  * ca trebuie sa fii foarte prost sa nu intelegi ca PSD inseamna social-democrat . Sa nu integei ca votu ptr el inseamna vot ptr progame sociale.
  Nu dragul meu nu te insult. Eu iti arat doar cum te insulti tu singur!!

 33. 34 Cârcotaşu februarie 20, 2012 la 10:06 pm

  @ VV,
  Într-adevăr e cazul s-o las baltă. Nu de alta, dar sunt alte treburi mai importante decât să discut şi să te conving pe tine că Băsescu e adeptul statului minimal, asta e o chestie notorie, dar la tine n-a ajuns. Nici n-ai auzit că a declarat cu subiect şi predicat că Statul Român nu are nicio obligaţie faţă de cetăţenii lui, n-ai auzit.
  Dovada maximei inteligenţe pe care ţi-o declari singur, mă rog, treaba ta, e constatarea aia superinteligentă că statul îţi cere impozite şi taxe că altfel n-ai fi împotriva existenţei serviciilor furnizate de stat. Excelentă constatarea că eşti furat, ai descoperit? Dom-le, într-adevăr, praf m-ai făcut. Timid, aşa, te-aş întreba, numai tu eşti furat? Şi dacă nu-ţi convine, ia nişte măsuri, fă ceva să nu se mai fure, nu să desfiinţezi prăvălia în care-ai fost furat. Asta-i soluţie de nivelul lui Max al meu.
  În ceea ce priveşte articolele lungi, am ajuns la o vârstă şi o experienţă care-mi permit să nu trebuiască să-mi pierd timpul citind toate prostiile. Nu tot ce se scrie are valoare şi merită a fi studiat. N-am nici cea mai mică intenţie să m-apuc să combat teoriile astea, combat punctual ce spui tu, că slavă Domnului, am ce.
  Şi-mi permit să observ că lumea se cam îndreaptă cu mare viteză spre repetarea unei experienţe. Din moment ce e vizibil că „gânditorii” o iau razna spre idei extremiste, s-a început deja cu cârâiala împotriva statului social, crezând că gata, nu mai au nevoie să aibă reţineri, capitalismul cuceritor e infailibil şi ar cam fi timpul să redevină ce-a fost, păi experienţa lui noiembrie roşu e disponibilă şi se poate repeta oricând, răcorindu-vă. Marx nu e un necunoscut. Generaţia care vine acum nici nu ştie bine cine-a fost Stalin şi toată galeria.
  Atenţie!
  PS – Scuză-mă, a observat cineva aici că Bizonu’ e beton, ba e şi un pătrunzător analist. Ai făcut o glumă de prost gust, dovedind că partea a doua a ceea ce zisese colegul era că, în contrast cu Bizonu, eşti varză călită, e cât se poate de adevărată.
  Ei bine, în condiţiile astea e foarte onorabil să mă compari cu Bizonu’ şi da, Somalia este la ora asta singurul stat din lume care nu asigură niciun serviciu, nici măcar de ordine, şi nu percepe impozite. Corespunde cel mai bine conceptului susţinut de tine. Acolo eşti liber să-ţi asiguri pe cale privată toate serviciile, să fii sănătos ş-aşa să ai parte ❗

 34. 35 Draghi Puterity februarie 20, 2012 la 10:11 pm

  @Victor V.

  Da, da, da, da, nu, da.

 35. 36 Ghita Bizonu' februarie 20, 2012 la 11:05 pm

  Victoras

  sa iri zic 2 mici secrete :
  e prima data cand Carcotasu e atat se serios si refelxiv . Si ne cunoastem de ceva timp (si alte forumuri …)
  Max ala care ar desfiita pravalia e ala din poza avatarului …

  Car despr e Somalia nu stou ce nu iti place. Stat nu exista. Nu exista fosc. Nu exista politie. Nu exista justotie de stat . Raiil pe pamant nu? Libertate ! Atata ca pana si al Quaida evita zona …

 36. 37 Vasile, februarie 21, 2012 la 8:07 am

  Carco,

  De ce cel jignesti pe Max?

 37. 38 florin m. februarie 21, 2012 la 8:45 am

  Draghi Puterity

  Mi-a placut ultimul tau raspuns!

 38. 39 Cârcotaşu februarie 21, 2012 la 11:32 am

  @ Vasile,
  Evident că nu l-am jignit pe Max, unul dintre cei mai inteligenţi exponenţi ai speciei lui. Doar că este caracteristic speciei logica lui „locul e de vină” la fel cum zice şi VV, dacă-l fură guvernul Băse, statu-i de vină. Sigur, orice comparaţie, ţinând cont de specie, îi este profund defavorabilă celui de-al doilea…

 39. 40 florin m. februarie 21, 2012 la 11:38 am

  Ghita Bizonu, Carcotasu

  Nu este relevant daca Somalia seamana sau nu cu Germania, in situatia existenta azi.

  Este relevant daca Somalia fara guvern, o duce mai bine decat Somalia cu guvern.
  Din putinele date statistice existente, rezulta ca da:

  http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12285365

 40. 41 Daniel februarie 21, 2012 la 3:42 pm

  Victor V.,
  Thx for cat nip :-). Excelent articolul de pe mises! Vorbeste si despre proprietatea intelectuala si cea „reala”. Am putea extinde discutia si la mentalitatea abundentei (rara) si a penuriei, cea care provoaca saracie si suferinta in lumea de azi, mult prea prezenta la clasa conducatoare, ramasa in pana de idei si de caracter.

 41. 42 Victor V. februarie 21, 2012 la 5:50 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Se pare că azi am pierdut toată distracția. Iar la ora asta sunt prea obosit (și nu am terminat încă treaba) ca să mă mai chinui cu răspunsurile pentru bizonii cârcotași.

  Îți mai răspund când o să-ți treacă crizele grobiene.

  PS: Acum am înțeles de ce-l folosește pe Max pe post de avatar. Saracul câine. N-ai și tu un cățel inteligent? Comentariile nu ți le poate scrie, dar măcar avatarul ar putea să fie simpatic.

 42. 43 Ghita Bizonu' februarie 21, 2012 la 8:59 pm

  Florin M

  … adica 2 milioane de refuguiati ti se pare de bine? Cumva sustii pirateria ?
  Tu crezi ca un razboi civil prelungit este bun?
  Sa itiz zic io ce nu scire in linku tau : numarul de morti! Si cine baga bani in armele nebunilor alora ..
  Orucim astept un exod masiv de libertarieni in zona aia . De aci atunci o sa crez ca sunteti sinceri.
  Deocamdat nu stiu ce sa crez – lipsa de minte si gandire sau pur si simplu uidelau libertarian suprem este reducerea populatiei prin violenta…

 43. 44 Ghita Bizonu' februarie 21, 2012 la 9:00 pm

  Victor V

  Nu simt nevoia unui caine. Ma multimesc cu compania ta!

 44. 45 Victor V. februarie 22, 2012 la 11:51 am

  @ Ghiță Bizonu’

  Eu în schimb nu sunt mulțumit. Bizonii de stat sunt anchilozați din cauza lipsei de mișcare și au prea mult colesterol și grăsimi saturate. Nici de hamburger nu-s buni. Vorbește cu Max, deși sunt convins că și el preferă mâncarea la pliculeț sau conservă (capitalistă). Mai degrabă te-nțelegi cu vreun cățel comunitar. E ocazia perfectă să te gândești la cei sărmani.

 45. 46 Draghi Puterity februarie 22, 2012 la 2:46 pm

  @florin m.

  Nu este relevant daca Somalia seamana sau nu cu Germania, in situatia existenta azi.

  Este relevant daca Somalia fara guvern, o duce mai bine decat Somalia cu guvern.

  Gresesti si in plan strict teoretic, nu doar uman cum deja ti-a demonstrat GB. Sau tu nu poti sa accepti ca acumulari cantitative pot duce la salturi calitative, cu alte cuvinte ce e bun pentru un stadiu de dezvoltare nu e bun si pentru altul? (*)

  Treaba asta cu one size solution fits all e un bullshit care in realitate inseamna doar ca o solutie e avantajoasa pentru X si dezavantajoasa pentru Y.

  Iti garantez ca atunci cand „pietele libere” nu vor fi in avantajul SUA (sau a vestului in general) ele vor fi infierate cu avant revolutionar 24 de ore pe zi.

  (*)Incearca sa pui o oala pe de apa pe masa, una pe plita, si alta in frigider. O sa vezi ca o vreme nu se intampla nimic. Dar la un moment dat apa lichida de pe plita incepe sa fiarba si se transforma in gaz (aburi) iar cea din congelator in ceva solid (se numeste gheatza) 😉 Apoi incearca sa muti un gram de H2O in fiecare din cele trei cazuri, dintr-o parte in alta folosind pe rand o dalta si un ciocan, un polonic si un balon. In mod normal ar trebui sa constati ca in fiecare caz o alta metoda e cea optima. Asta desigur daca nu cumva vine o mana invizibila care sa rezolve problema pentru tine in mod miraculos.

 46. 47 florin m. februarie 22, 2012 la 9:27 pm

  Ghita Bizonu, Draghi

  Eu cred ca am fost foarte clar: daca vrei sa spui ceva despre Somalia de azi, cea fara guvern, compar-o cu cea cu guvern, dinainte de 91. Asta are relevanta practica, iti permite sa tragi oarecari concluzii.

 47. 48 Aya februarie 23, 2012 la 2:09 am

  @

  Carcotasu

  Ai dreptate cand afimi ca Basescu a declarat, cu subiect si predicat, ca statul nu are indatoriri fata de cetatean (stat minimalist).
  Dar, entre la tasse et la bouche…
  Ma explic;
  Cred ca Victor V a fost de un perfect „vag al sugestivului” afirmand ca Basescu e etatist.
  Basescu este stalinist pur- sange.

 48. 49 Aya februarie 23, 2012 la 2:15 am

  @

  Carcotasu

  A propos de replica ta din februarie 20, 2012 la 7:33 pm:
  sunt si personaje carora le place sa faca shmotru total, fara a beneficia de „serviciile” oferite de altcineva- de exemplu, de stat. E problema lor.
  Devine, insa, si problema celorlalti in momentul in care incearca sa le impuna tuturor sa „smotruiasca” singuri- fie ca vor, fie ca nu vor.

 49. 50 Aya februarie 23, 2012 la 2:19 am

  @

  Draghi Puterity

  Citez din mesajul tau pentru Florin M (februarie 22, 2012 la 2:46 pm):
  „Iti garantez ca atunci cand “pietele libere” nu vor fi in avantajul SUA (sau a vestului in general) ele vor fi infierate cu avant revolutionar 24 de ore pe zi.”

  Infierarea respectiva este in plin avant.
  Citeste „The Guardian” (aparent, referirile sunt doar la Grecia si la sacrificarea acestui stat de catre Germania- practic, sunt anti-capitaliste si anti-piete, chiar explicit).

 50. 51 Cârcotaşu februarie 23, 2012 la 9:09 am

  @ Aya,

  Basescu este stalinist pur- sange.

  Să nu amestecăm lucrurile. Una-i una, alta-i alta. Stalinism sau Hitlerism, noţiuni definitorii pentru dictatură, nu se traduc prin etatism, ca dovadă sunt la extreme. Se observă cu ochiul liber că ambele regimuri, în materie de nivel de dezvoltare a statului s-au axat prioritar pe înarmare şi reprimare. Băsescu, din punctul ăsta de vedere e mai mult o parodie, dar e vorba şi de o altă epocă. Şi dacă aruncăm un ochi şi-n dicţionar, păi nici prin cap nu-i poate trece cuiva să-l declare pe Băsescu etatist.

 51. 52 Fanu februarie 23, 2012 la 10:10 pm

  Actiunea dumneavoastra umanitara ma lasa fara glas…dar cu un gust amar..ma tem ca ati fost acolo ca sa faceti poze…cum a fost si Ponta sa faca poze cu Statuia Libertatii.


 1. 1 Astazi, in colegiul meu, in Prahova | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe februarie 18, 2012 la 10:32 pm
 2. 2 Stirile Online » Cum fac partidele teasing electoral cu trei luni inainte de alegeri: eroi de benzi desenate, afise electorale mascate, felicitari de 1 martie si pungi cu alimente Trackback pe martie 6, 2012 la 11:25 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: