Alegerile: instrumentul democratic prin care brutalitatea este inlaturata

In urma cu cateva zile, Directorul Erste facea o declaratie extrem de interesanta care, din pacate, a trecut aproape neobservata sau mai bine spus necomentata, in spatiul public autohton. Redau mesajul sau nu pentru a dezvolta o discutie despre cultura politica occidentala si cea din fostul spatiu comunist, ci pentru a ridica o intrebare, care, in context electoral, poate conta foarte mult: Romanii din Diaspora, stabiliti peste hotare sau plecati doar temporar la munca, sunt contaminati de „spiritul occidental”? Gandesc ei si implicit actioneaza ca seful Erste?

Masurile care au fost luate de Guvernul Romaniei sunt aproape de neimaginat in Europa de Vest. Isi poate cineva imagina ca in Germania si Franta guvernul sa spuna: «Trebuie sa reducem salariile din sectorul public cu 25%?» Si in acelasi timp sa majoreze singura taxa care loveste pe toata lumea, TVA? Iar asta s-a intamplat fara o singura zi de greva. A fost o masura destul de brutala. Dar nu este una din diferentele dintre Est si Vest faptul ca Estul este o regiune unde oamenii au invatat sa traiasca cu brutalitatea si pot face fata unei crize substantial mai bine decat cei din Vest?

Daca ne reamintim de alegerile prezidenţiale din 2009, este clar ca romanii din afara tarii au simtit altfel decat cei  din interior. Este greu de spus daca votul lor a fost decisiv, desi matematica electorala asta spune. Poate daca nu ar fi existat acea vizita la SPA, votul din Diaspora nu ar fi inclinat balanta. Cert este ca romanii din afara granitelor tarii sunt importanti; sunt importanti din punct de vedere electoral, dar ei conteaza enorm pentru tot ceea ce inseamna romanism. De aceea, este esential ca guvernul de la Bucuresti, indiferent de culoarea lui politica, nu doar sa mentina, ci si sa intareasca legaturile romanilor de peste granita cu tara de origine. Acest lucru nu se realizeaza asa cum intentiona la un moment dat sa o faca PDL, prin introducerea unui impozit pe banii trimisi rudelor de cei care muncesc in strainatate, ci prin consolidarea interna a comunitatilor romaneşti si incurajarea initiativelor care vizeaza manifestarea libera si neconditionata a apartenentei la romanitate.

Nu stiu daca cei care muncesc peste hotare simt disperarea, greutatile si abandonul la care cei ramasi in tara sunt supusi de catre guvernul Basescu-Boc. S-ar putea ca abia acum sa perceapa toate aceste lucruri, pe care cei din tara le indura de cativa ani, dat fiind faptul ca si tarile lor adoptive trec prin dificultati economice. Cred ca acum, numarul celor care vor intelege ca multe dintre nedreptatile la care sunt supusi romanii in UE sa datoreaza in mare parte lui Traian Basescu si guvernului sau va fi mai mare. Faptul ca, in Franta, a fi roman nu iti asigura egalitatea de sanse, ca in Spania, Marea Britanie sau Belgia forta de munca romaneasca va fi restrictionata si in 2012 sau ca spatiul Schengen e deschis doar pentru unii cetateni europeni sunt realitati defavorabile romanilor ce puteau fi evitate daca actuala putere nu ii abandona pur si simplu pe cetatenii sai.

Sunt convins ca daca actuala guvernare ar fi sprijinit mai mult Diaspora romaneasca, daca si-ar fi propus, in mod programatic, sa promoveze limba romana si traditiile cultural-spirituale ale poporului roman, europenii nu ne-ar trata ca pe indivizi cu gene de infractori, nu ar asimila o natiune cu o etnie, care, in pofida stereotipurilor si prejudecatilor, este foarte frumoasa si nu ne-ar mai discrimina peste tot pe unde ne prind. Incompetenta, esecul si ignoranta puterii pedeliste isi spun, din pacate, cuvantul.

Cred ca romanii care traiesc si/sau muncesc in afara granitelor tarii sunt la fel de indignati de masurile „brutale” pe care le-a luat guvernul Basescu-Boc, ca si cei de acasa. Nu ai cum sa fii altfel cand, majoritatea este sacrificata pentru a salva o minoritate nesabuita si hrapareata. De ce nu isi manifesta nemultumirea? Nu as cauta raspunsul in zona „mostenirii comuniste”, ci in date sociologice actuale, care arata ca oamenii au descoperit alternativa si asteapta alegerile. Iar de aceasta data, optiunea de vot a celor din Diaspora va fi consonanta cu cea a romanilor din tara. Asta daca nu cumva, „operatiunea Paris” se va extinde si la alte capitatale…

97 Responses to “Alegerile: instrumentul democratic prin care brutalitatea este inlaturata”


 1. 1 Marin decembrie 19, 2011 la 7:25 pm

  Parerea mea cei din diaspora nu trebuie sa mai voteze. Eu votez in functie de banii pe care ii castig si de traiul greu din tara, cel din diaspora voteaza in functie de cat castiga acolo si de traiul mai bun decat in tara. In 2009 cei din diaspora nu au votat cum ar fi trebuit. Daca lor le merge bine acolo, spun ca Basescu este bun, el neavand nici o treaba

 2. 2 sergiu decembrie 19, 2011 la 7:41 pm

  da, au trecut neobservate deaorece, nici unul din politicienii opozitiei sau oamenii care sunt alaturi de ei, nu au catadicsit sa discute despre acest lucru ci mai toata lumea este interesata sa arate cu degetul catre inamic.

  daca ar fi o mai buna comunicare exact cum era PDL-ul in opozitie si a reusit sa distruga orice inseamna atunci putere, si voi, Opozitia din prezent ati reusi.

  dar inca odata voi, opozitia, dati dovada ca viata romanului nu prea va intereseaza intr-o mare masura ci doar atunci, cand se urmareste un scop.

  de aceea va sugerez o mai apriga disputa, atentie acordata oamenilor si nu numai, sa nu dati de inteles faptul ca dintr-o data ati devennit afectati de viata romanilr, deoarece vor spune CATEGORIC ( vin alegerile, vor sa ii votam, de aceea sunt mai atenti )

 3. 3 Cris decembrie 19, 2011 la 7:41 pm

  Nu sunt de acord ca cei care au plecat pentru multă vreme sau de tot să voteze. Unu: ei nu pot să știe ce se întâmplă aici, cu tot internetul și telecomunicațiile moderne. Doi: de ce hotărăsc ei guvernarea și președintele dacă nu stau aici? Să-și ia cetățenia acolo și să voteze acolo dacă le place așa mult să voteze.

 4. 4 Ilie decembrie 19, 2011 la 8:01 pm

  Vă exprimaţi prea diplomatic. Nu cred că românii din străinătate sunt afectaţi de tăierile de salarii ale celor din ţară! Nici de creşterea TVA. Pe cei din străinătate îi interesază doar cîteva chestiuni care ţin de munca lor în străinătate. Asta pe de o parte, pe de altă parte există o inerţie a schimbării de atitudine. E, după părerea mea, o chestiune psihologică. Sunt mulţi care cu greu îşi schimbă opţiunea, pentru că ar însemna să recunoască că au greşit! Sunt puţini oameni care au spirit autocritic.
  Dacă se va introduce votul prin corespondenţă, frauda va fi floare la ureche! Şi mie mi-ar fi comod să votez de la masă, cum scriu aici! De-o fi să se introducă vreodată votul prin corespondenţă, atunci el trebuie generalizat la toată populaţia. Dar numai după rezolvarea tuturor chestiunilor tehnice care să elimine posibilitatea fraudei.

 5. 5 ORĂŞAN IOAN decembrie 19, 2011 la 8:24 pm

  Se face o paralelă între alegerile ce au avut loc în 1946 și viitoarele alegeri din 2012,acelea din 1946 a fost posibil să fie furate pentru că în tară armata roșie era peste tot și politrucii sovietici au sprijinit frauda electorală și accesul comuniștilor la putere prin toate mijloacele posibile.La alegerile viitoare puterea portocalie incearcă să căștige alegerile prin schimbarea legii electorale cu un an înainte de alegeri,prin reducerea numărului polițiștilor,etc. așa cum au făcut și comuniștii în 1946,în plus încearcă să insufle populației sentimentul de teamă și acolo unde nu reușesc cu așa ceva,folosesc și alte metode care nu au treabă cu democrația.Există un singur fapt la care puterea actuală nu are soluție și anume participarea cetățenilor masiv la vot.Unii vorbesc despre pedeliști că ar fi comuniști,adevărul este că PDL are doctrina puterii cu orice preț și nicidecum vreo legătură cu dreapta sau stânga,pentru mulți din țara asta vremurile din timpul lui Ceaușescu au însemnat locuri de muncă,locuințe de la stat,venit garantat și în special siguranța persoanelor,ai bănui pe pedeliști și pe Băsescu că ar fi în stare să readucă vremurile de atunci,este ceva de neimaginat,mai degrabă pot fi bănuiți de dorința de a acumula rapid averi uriașe din banii statului.

 6. 6 eugennl decembrie 19, 2011 la 9:12 pm

  Sunt mult mai multi romani din strainatate decat cei 100.000 care l-au votat majoritar pe Basescu.( Las la o parte pe cei din Moldova unde au fost recunoscatori pentru cetatenia express). In 2009 cei mai multi nu au votat.
  .

  A vota in strainatate daca nu esti din capitala statului de rezidenta inseamna o jumate de zi pe drum si citeva zeci de euro . Desi am convingerea ca Basescu este din aceeasi spita psihiatrica si politica cu Ceausescu si Ion Antonescu -pacalit de sondajele care dadeau victorie sigura pentru Geona nu am facut acest efort. Sondajele au mobilizat sutinatorii lui Basescu.

  Sunt romani din diaspora veniti de pe vremea comunismului sau a mineriadelor care percep PSD ca urmasul PCR si echivalentul Anticristului. Ei au votat. Altii plecati din tara dupa 2000 nu au plecat de fericire si nu privesc deloc ROZ perioada 2000-2004 . Si ei au votat.

  Va asigur ca cei care isi sustin familiile din tara sunt perfect constienti acum de ce reprezinta PD-L si stiu si disperarea si greutatile din tara. In 2004 am ras amuzati cand am auzit ca a iesit clovnul Basescu dar acum nimeni nu mai rade. In locul lui Baconschi nu as miza ca milionul de voturi. Cu o singura conditie sa nu se simta obligati sa aleaga intre Basecu si o nulitate. Atunci nu vor vota.
  In ce ma priveste intre un nebun o nulitate aroganta (dl Ponta) si un Catavencu de la PNL voi lasa pe cei din tara sa decida. Sau pe cei de la Paris.

 7. 7 Aya decembrie 19, 2011 la 9:58 pm

  @

  Victor V

  Ai un mesaj (cu raspunsul la intrebarea ta) la sectiunea
  „”Brusel” noua cetate de scaun a Romaniei”.

 8. 8 Ilie decembrie 19, 2011 la 11:18 pm

  @ORĂŞAN IOAN
  „Unii vorbesc despre pedeliști că ar fi comuniști…”

  Sunt comunişti doar în năravuri, adică în rele, în părţile rele ale comunismului, nu în părţile bune ale acestuia. De exemplu, în valenţe dictatoriale evidente la Băsescu şi în sugrumarea democraţiei, cum ar fi legea de comasare a alegerilor şi multe altele (v. frauda din Parlament a Robertei Anastase).

 9. 9 Andrei Lazar decembrie 19, 2011 la 11:28 pm

  Vreau sa incep acest comentariu prin intrebarea: „Cati dintre voi ati fost plecati la munca in strainatate”?asa cum spunem noi, romanii? Cati dintre voi ati prins cel putin un an electoral plecat fiind de acasa, aflat in locuri unde cu greu te descurci sa strangi un ban. De ce credeti voi ca toti cei care sunt plecati la munca in Diaspora o duc bine si ca au salarii uriase? Stiti voi oare cata suferinta indura acesti oameni?Stiti oare femeile (mamele, bunicile sau poate surorile noastre) care sunt duse sa aiba grija de babe(badante) in Italia, Spania si alte tari (unde se accepta romani) cate insulte si situatii indecente au fost nevoite sa suporte pentru a-si asigura salariul de pe o zi pe alta? Dar oare cati dintre voi ati lucrat la vii (in plin ger, sau pe ploaie), sau cati v-ati rupt oasele in constructie, lucrand sub presiune si urletele patronilor care cautau oricand un motiv pentru a nu va mai plati, sau cati altii v-ati chinuit in orice alt domeniu…pentru a aduna un banut si a-l trimite acasa, acolo unde au ramas copii, parintii, fratii sau bunicii. De ce oare aveti impresia ca au plecat romani in strainatate si au rupt orice legatura cu tara. Ca acolo traiesc bine si au uitat sau nu mai stiu ce se intampla aici. Total gresit. Pana zilele trecute am lucrat si eu in Diaspora (de vre-o 4 ani de zile chinuiti) si va spun cu sufletul deschis ca foarte putini sunt cei care au rupt legatura cu tara lor, sau cei care nu isi mai doresc sa se intoarca in Romania. Poate un 2%din cei plecati sunt asa, insa restul de 98%sufera poate mai mult decat suferiti voi cei ramasi in tara, pentru ca ei au pe langa greutatea strangerii unui ban si suferinta departarii de familie, tara si locurile natale. Nu e usor sa traiesti printre straini, nu e deloc usor sa suporti umilintele la care te supun acestia sau de ce sa ascundem – chiar cetatenii romani, acesti romani pe care din prostie poate tindem sa ii credem „fratii nostri”, ca mai apoi sa ne dam seama ca am fost vanduti de dansii. Inainte de a incheia vreau sa aduc la cunostinta ce e dureros pentru cetateanul roman aflat in Diaspora atunci cand trebuie sa voteze. Aproape in niciun oras din strainatate nu se face campanie electorala pentru promovarea unuia sau altui partid (poate doar in orasele mari…dar am si acolo retineri), aproape nicaieri romanii straini de casa nu vor sti vreodata unde sa mearga sa voteze (va spun pentru ca am trecut si eu prin acest lucru in 2009 cand am incercat sa conving prietenii mei din acel oras unde locuiam sa mearga impreuna cu mine sa votam. Erau de acord…dar am renuntat, pentru ca ar fi trebuit sa mergem la Consulatul din Torino, aflat destul de departe de orasul in care locuiam noi – la peste 70km distanta). Prin urmare dragi romani, chiar daca romanii din Diaspora au si ei dreptul de a vota pentru Romania, nu vor vota…din diverse motive, iar daca in 2009 s-a decis soarta tarii cu ajutorul acelora plecati la munca in strainatate, va spun sincer ca a fost doar o minciuna. Ar fi fost prea imposibil camii de oameni plecati la munca printre straini sa mearga la vot. Am mai spus, si repet – din diverse motive, pe care daca mi se va cere, le voi explica intr-o viitoare postare pe blogul meu.

 10. 10 Victor V. decembrie 19, 2011 la 11:30 pm

  @ Aya

  Mulțumesc mult! Poți să-mi dai mai multe detalii despre „cabala globalistă”? Membri, interese, etc. Recunosc că sunt sceptic cu privire la existența ei.

 11. 11 Victor V. (pro TB - "avocatul diavolului") decembrie 19, 2011 la 11:41 pm

  @ Adrian Năstase

  Îmi pare rău să spun, dar reducerea cheltuielilor publice (salariile bugetarilor) era necesară. Sigur că era mai eficient să concedieze o parte din inutilii care populează ministerele, dar acest lucru e mult mai dificil de realizat.

  Iar bugetul de pensii ESTE debalansat. Cât timp, nu s-a putut opera reducerea pensiilor, mărirea încasărilor bugetare prin creșterea TVA-ului era singura soluție viabilă.

  Dacă PSD/dumneavoastră vedeți o altă soluție concretă, vă rog să ne spuneți.

  PS: De asta spuneam că este lipsită (uneori) de substanță critica actualului regim. (am pus la loc eticheta cu TB, deși nu era nevoie – cred sincer în ceea ce am scris mai sus)

 12. 12 nic decembrie 20, 2011 la 12:23 am

  @eugennl
  Sunt curios, ce criteriu major te-ar face sa votezi cu un candidat sau altul, tu nefiind in tara.
  Dupa ce criterii il crezi pe Ponta o nulitate si de ce este Antonescu un Catavencu.
  Despre Basescu nu te intreb pentru ca el deja isi da masura personalitatii si competentei in ochii tuturor.
  Chiar sunt curios ce il poate face pe un expatriat sa isi formeze o opinie despre candidatii in alegeri.
  Apoi nu inteleg mecanismul de gandire la cei care spun „nu m-a convins opozitia, nu il mai vreau pe Basescu, deci nu votez”. E o fractura de logica. Daca nu il mai vrei pe Boc este musai sa votezi impotriva lui. Daca nu, e ca si cum il vrei si in urmatoarea legislatura.

 13. 13 Karakas decembrie 20, 2011 la 1:54 am

  Am oportunitatea sa discut atit cu romanii de peste Ocean cit si cu alti est-europeni, toti dintr-o generatie de emigratie de dupa caderea comunismului. Majoritatea percep foarte corect realitatile, si inteleg bine ca regimurile din tarile de origine nu reusesc sa faca fata individual acestei crize complexe a lumii occidentale. Multe guverne, ca si cel roman, par ca nu inteleg prea bine, si aplica mecanic masuri controversate, sau accepta sa implementeze la comanda externa politici ce nu duc nicaieri, sau mai bine spus duc la si mai multa saracie pentru majoritatea populatiei, pastrind insa cu grija avantajele pentru cei super-bogati. Deci, dezechilibrele se vad bine.

  Senzatia este de incapacitate a acestor guverne sa proiecteze un viitor prosper, pe fondul incercarilor de a consolida puterea in mod nedemocratic, cu tente autocratice. Guvernul Basescu nu face exceptie. Aplicarea de pansamente economiei nu ajuta, mai ales cind pansamentele nu sunt conceptie romaneasca. Mai mult, iesirea personala a presedintelui in favoarea exploatarii miniere de la Rosia Montana spune multe despre increngaturile invizibile intre regimul-Basescu si niste interese externe, care nu par a fi si ale Romaniei.

  Ca sa fiu cinstit, solutiile in exterior nu se vad ca ar veni nici de la opozitie. Opozitia nu are un glas bine conturat, sau daca este conturat, nu este bine vocalizat si perceput. Erodarea asta se petrece insa pe fundalul pierderii increderii oamenilor in democratie, si intarirea convingerii ca lumea este condusa in mod ocult de grupuri corporatist-cleptocrate in care politicienii sunt papusile manuite in fata, pe scena, in timp ce papusarii isi vad in continuare de cucerirea lumii si jocul de putere.

 14. 14 Aya decembrie 20, 2011 la 6:19 am

  UN NOU ATAC LA ELITE VIA DANCU (REPUBLICA DE LA CLUJ): VIZATA TRANSLATIE “INTELECTUAL COLECTIV”- “INTELECT COLECTIV”

  Cu un remarcabil spirit de observatie, colegul nostru de blog „Socrate” a identificat un enunt ingrijorator de periculos al lui Vasile Dancu (citez):
  “Vreau să construim împreună o variantă a INTELECTUALULUI COLECTIV (s.A.) de care România are nevoie”.

  Nu-l pot suspecta pe Vasile Dancu de faptul ca nu realizeaza dimensiunile acestei grozavii intentionale si efectele ei in lant- mai ales, pe termen mediu (despre termen lung, nu mai e nimis de spus!).

  Ceea ce putina lume cunoaste despre Vasile Dancu este capacitatea lui analitica iesita din canoane (pe care o etaleaza rar in demersurile publlice). Pe fond, intre analistii cunoscuti, cred ca doar Dorel Sandor se mai incadreaza in aceasta categorie putin obisnuita, a celor capabili de a “investiga in orb” (am facut precizarea “pe fond” intrucat asemanarea este de esenta- formele manifestarii putand diferi). E drept, Dorel Sandor a fost mai putin vizibil, atitudine tactica dat fiind trecutul lui antedecembrist ( a fost profesor la “Stefan Gheorghiu” si la scoala de ofiteri a Securitatii de la Baneasa). Vasile Dancu, insa, a fost vizibil, chiar foarte vizibil.
  (O remarca: atat Vasile Dancu cat si Dorel Sandor sunt la Cluj- unde functioneaza “Republica de la Cluj”. Interesant!
  Vor fi fost, de fapt, mereu „spate in spate”- sau, fiecare dintre ei, un alt fel de „cealalta fata a lui Ianus”?)

  Revenind la afirmatia citata:
  Fara indoiala, Vasile Dancu stie foarte bine ca formula “intelectual colectiv” este o monstruozitate. O deformare hidoasa a ceea ce presupune menirea intelectualului prin calchierea urmata de “stilizare” (pentru a face totul pasabil) a “absolventului invatamantului pe puncte” cel care urma sa “popularizeze cultura de masa”- desigur, la nivelul intelegerii si instructiei sale, urmand ca, prin difuzarea in cercuri concentrice, masele sa fie uniformizate intru “cunoastere si crez”. Controlul mintilor.

  De ce este cutremurator acum, un astfel de proiect?
  De ce este infinit mai periculos decat cel aplicat incepand cu “maretii” ani ai democratiei populare (ce sinistra similitudine terminologica peste timp!- ar trebui retinuta, analizata si facuta publica pentru ca, in istorie, nu exista “intamplari” sau, nu astfel de intamplari)?

  Societatea romaneasca si-a pastrat viu spiritul in perioada comunista datorita intelectualitatii. Oricat ar parea de greu de crezut, aceasta este realitatea. Micul nucleu de intelectuali scapat de represalii- profesorii vechi, invatatorii au dus, constant, o sustinuta (deseori, subtila) munca de instruire cu cei aflati la varsta educatiei. Pe nestiute aproape, au aparut, sub influenta lor, indivizi instruiti cu adevarat- multi dintre acestia continuand munca dascalilor si mentorilor lor.
  Deloc (poate, doar aparent) paradoxal, cenzura- nu doar in arta si literatura, dar si in ceea ce insemna manifestare publica- a dezvoltat capacitatea de a transmite mesaje profunde, de a investiga profunzimile si de a gasi solutii subtile.

  In 1989, generatia de intelectuali aflati la varsta maturitatii tinere era puternica, sclipitoare mental, cultivata. Aceasta generatie este dovada faptului ca o societate nu poate fi cu adevarat dominata atata vreme cat nu-i incetosezi spiritul.

  Acum, “baietii aflati la butoanele de control” au invatat foarte bine lectia, realizand si unde au gresit “antedecembristii decidenti” in incercara de a controla si supune REAL societatea.
  Urmarea?
  O vedem cu totii: atac la elite, atac la scoala romaneasca, inlocuirea valorilor cu non-valori in posturi importante (cine priveste atent si depaseste momentul uimirii, realizeaza ca non-valoarea apare ca criteriu al promovarii).
  Putinii oameni valorosi care s-au mentinut in pozitii de varf- binemeritate- sunt tinte ale unor atacuri furibunde. Sunt pusi la index pentru “vina” de a fi parte a elitelor.
  Pe de alta parte, se incearca inducerea unei (revoltatoare, spun eu) senzatii de vinovatie in randul elitelor.
  Cel mai frecvent, insa, elitele sunt tinta presiunilor pentru a se retrage in umbra. Este folosit tot arsenalul posibil: de la blamul public pentru “infumurare” (cu variantele de rigoare!) pana la acuza de a fi sustinut stanga sau, dupa caz, dreapta (atacurile seamana ca doua picaturi de apa, diferind doar numele si elementele necesar specifice ale discursurilor); de la aruncarea in derizoriu (“scriitori de carti pe care nu le citeste nimeni”) pana la abjecte acuze legate de fragmente ale unor elemente, deseori imaginare, privind diverse rude (mame, tati- chiar matusi care nici macar nu sunt rude de sange); de la punerea la index a limbajului academic (“nu-l intelege poporul- deci, il sfideaza”, motivatie care evoca, socant, “dusmanii poporului”) pana la aberanta clamare a inutilitatii lor sociale sub pretextul “neproductivitatii” (“trandaviti pe spatele poporului, gandind- poporul poate gandi singur si gandeste cel mai bine”)- enumerarea poate continua- nimic nu a fost omis.

  Tentativele insistente de stigmatizare a elitelor au dus la izolarea acestora, in mare parte- ceea ce a avut ca efect dezorientarea majoritatii societatii (fara ca aceasta sa realizeze ca se deschide drumul, astfel, catre o situatie de tip orwellian).

  In ultimele doua-trei luni- si in al doisprezecelea ceas- reprezentanti ai elitelor au realizat ca, daca nu vor infrunta, public, acest atac concertat, dezvaluindu-i atat mobilurile cat, mai ales, consecintele, scopul autorilor planului de transformare a societatii intr-o turma va fi atins. Iar cei care nu se vor supune vor avea soarta “dusmanilor poporului”.
  Vocile sunt credibile, argumentele au fost receptate iar presiunea generala (ma refer la populatie- care ajunsese sa rezoneze, partial, cu acele atacuri) asupra elitelor a scazut.

  A devenit evident ca, prin vocile elitelor, acel plan al instigarii fusese comprimis, in rezultatele scontate.
  Dar, anii ’50 pot fi o puternica sursa de inspiratie pentru cei care cunosc bine mecanismele psihologice ale dominarii- si au studiat metodele declansarii lor. Si, in plus, “exercitiul intelectual al dominarii” poate fi chiar fascinant pentru un personaj preocupat doar de reusita experimentului.
  Ce a extras un astfel de personaj din politica tehnicilor anilor ’50?
  “Elementul- cheie” trebuie sa ramana “poporul”- pornind de aici, atacul la elite (caci acestea sunt cele care zadarnicesc orice tentativa de tasare spirituala) putandu-se realiza si subtil.
  Cum?
  Prin substitirea publica a reprezentantilor elitelor cu “intelectualul poporului”. Ce altceva va fi fiind ” intelectualul colectiv”?

  Pe un plan profund, apare si subtilitatea incercarii de a inlatura o posibila rezistenta prin translatia “intelectual colectiv- intelect colectiv”.
  Destinatarii primordiali ai acestui demers de colosala perversitate sunt reprezentantii elitelor intelectuale, intelectualii, scontandu-se ca, atrasi de formularea “familiara”, nu vor realiza inductia. Nu imediat! Or, este nevoie de o singura rupere de ritm a atentiei pentru ca bulgarele sa se rostogoleasca.

  Nu este prima data cand il surprind pe Vasile Dancu in “flagrant de intentie translativa”. De obicei, benigna. Sau, alteori, de un malign care, sesizat in forma incipienta, nu avea forta invaziva.
  Acum, insa, malignul este evident si cu mare forta de persuaziune.
  Vor fi fost celelalte incercari sesizate doar “experiente de antrenament” in “laboratoarele Republicii de la Cluj” anticipand experimentul (inca, doar intentional) de acum?

  P.S.
  Ii multumesc lui „Socrate” pentru identificarea amanuntului determinant, cu un extraordinar simt de observatie.

 15. 15 Aya decembrie 20, 2011 la 7:06 am

  @

  Adrian Nastase

  GUVERNAREA „IMPAIATA IN VITRINA” DE INSPIRATIE HITCHCOCK-IANA

  Din informatiile pe care le am in urma legaturii pe care o tin cu prieteni (si romani) din strainatate, votul Disporei romane va fi anti actuala guvernare.
  Va fi decisiv, desigur- in acelasi sens in care va fi decisiv votul celor care traiesc in Romania, unde nu mai este nevoie de sondaje de opinie pentru a sti ca actuala guvernare a depasit pana si faza de moarte clinica, acum fiind „impaiata in vitrina” si mentinuta pe pozitii doar prin bratele vajnic ridicate in sala de plen de parlamentarii pedelisti si uneperisti.

  Ce preferinte sordide pot sa aiba acesti indivizi de la PD-L si UNPR: sa tina In brate niste morti politic pretinzand ca sunt vii!
  Mutatis mutandis, situatia imi aminteste de un film al lui Altfred Hitchcock. Actiunea se petrecea intr-un motel al carui patron- un barbat cu grave probleme psihice- tinea cadavrul (de fapt, deja scheletul) mamei sale intr-o incapere. Clou-ul este ca o credea vie- dedublandu-se, in conversatiile imaginare purtate cu ea, dandu-si siesi replici cu vocea mamei sale.

  Cred ca este corect ca romanilor din Diaspora sa li se aminteasca, din cand in cand, ca actualii guvernanti, care si-au dat demult ultima suflare politica, au fost impaiati de partidele lor care acum ii tin la geam pentru a fi vazuti de postas cand vine cu pensia- pentru care, cu parsiva amabilitate, se ofera sa semneze.
  Sunt convinsa ca Diapora romaneasca nu accepta postura de „postas pacalici”.

 16. 16 Aya decembrie 20, 2011 la 7:26 am

  @

  Marin

  @

  Cris

  Este inacceptabila opinia pe care ati formulat-o in sensul interzicerii votului pentru romanii din Diaspora. Corect este ca toti romanii- indiferent de locul in care se afla- sa fie incurajati sa vina la urne. Dreptul la vot este prevazut in Constitutie – iar faptul ca actualii guvernanti ai Romaniei o incalca fara sa clipeasca nu trebuie sa fie contaminant (de fapt, nu trebuie sa mire ca guvernantii incalca Legea fundamentala fara sa clipeasca intrucat nu pot clipi- ei sunt morti politic, acum PDL si UNPR tinandu-i „impaiati in vitrina” sau, dupa caz, la geam, pentru a fi vazuti de postas cand vine cu pensia).

  Dincolo de faptul ca se indreapta impotriva unui drept democratic, constitutional, opinia vostra este si jignitoare la adresa celor din Diaspora.
  Conform art. 36 (2) din Constitutia Romaniai (citez):
  „Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoareasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale”.
  Puteti pune singuri concluzia.

 17. 17 George Ban decembrie 20, 2011 la 7:30 am

  @eugennl

  Sa arunci cu vorbe este foarte usor. Mai greu este sa le justifici.

  De exemplu, eu spun ca Basescu este un presedinte dezgustator pentru ca fura banii cetatenilor pentru a-i da lui Nutzi, pentru ca a mintit cu tupeu de atatea ori, pentru ca a jignit o multime de persoane, pentru ca a acaparat si rolul de prim-ministru, pentru ca e partizanul agresiv al PDL.

  Tu spui ca Ponta este „un nebun, o nulitate aroganta”. Poti sa argumentezi? Cu fapte!

 18. 18 Aya decembrie 20, 2011 la 7:34 am

  @

  Ilie

  Cum crezi ca s-ar putea rezolva „chestiunile tehnice care să elimine posibilitatea fraudei”- ca sa te citez- in cazul votului prin corespondenta?
  Mai bine spus, crezi ca s-ar putea?
  Eu am imense indoieli in aceasta privinta.

 19. 19 Aya decembrie 20, 2011 la 7:48 am

  @

  eugennl

  In mod evident faci apecieri fara sa cunosti realitatea in legatura cu Victor Ponta si cu Crin Antonescu. Ceea ce afirmi este, in primul rand, incorect- probabil, urmare a unei idei preconcepute.
  Tot in primul rand, afirmatiile sunt jignitoare si, pe cale de consecinta, inacceptabile.

  In alta ordine de idei, sunt de acord cu tine ca guvernantii gresesc mizand pe milionul de voturi din strainatate.
  Uneori ma intreb, insa, daca nu cumva vor fi stiind ca nu pot miza nici macar pe cateva zeci de mii de voturi ale Diaporei- de milion, nici vorba.
  Disperarea cu care se agata de acea idee denota, mai degraba, spaima.

 20. 20 nastase decembrie 20, 2011 la 8:23 am

  Victor V.,

  in 2004, numarul bugetarilor era de aproximativ 900.000 iar ponderea cheltuielilor bugetare era sub 5%. In regimul Basescu, numarul bugetarilor ajunsese la 1.450.000 iar ponderea cheltuielilor bugetare la aproximativ 10%. Cine e de vina? Stiu. Adrian Nastase…

 21. 21 Aya decembrie 20, 2011 la 8:24 am

  @

  ORĂŞAN IOAN

  Ar trebui sa fie cineva orb si surd pentru a nu vedea asemanarile flagrante intre ORGANIZAREA mistificarii electorale din 1946 si cum incearca, actualii guvernanti, sa pregateasca desfasurarea viitoarelor alegeri.

  Interesant imi pare altceva- si ma mir ca nu a remarcat nimeni, pana acum: cel care a dat aceasta idee cunoaste istorie pana la nuantele detaliilor (nu doar in detaliu). In afara de asta, este un personaj cu inteligenta diabolica daca a putut construi un astfel de plan.
  Totul este reprodus milimetric: pana si preconizata amanarea a alegerilor (lucru evident, caci in Buget nu sunt prevazute sume pentru parlamentare).

  Dar, exista o solutie pentru a contracara acest scenariu.
  Citez:
  „Există un singur fapt la care puterea actuală nu are soluție și anume participarea cetățenilor masiv la vot.”
  Subscriu!

 22. 22 Aya decembrie 20, 2011 la 8:36 am

  @

  Victor V

  Referitor al emsajul tau din decembrie 19, 2011 la 11:41 pm:

  Solutia (nu pot spune alternativa la ceea ce se practica acum, caci politicile guvernarii sunt de genocid programat) este- si inca mai poate fi- una singura: investitii si stimularea investitiilor in sectorul privat.
  Mai departe, este logic ca economia se redreseaza- iar incasarile la buget cresc.
  Adrian Nastase a dezvoltat aceasta idee.

 23. 23 Aya decembrie 20, 2011 la 8:58 am

  @

  Victor V

  O buna parte a detaliilor legate de „cabala globalista” se regasesc in textele mele (nu doar in cele recente). Segmentul „finantistic” nu ar putea functiona independent- fac doar precizarea ca deciziile sunt, totdeauna, politice. Cum sunt determinate, e alta poveste- dar ele sunt, totusi, politice.
  Daca privesti cu atentie marele „puzzle” care se construieste, pas cu pas (uneori, pasii sunt lenti- alteori, alerti) poti realiza, cu usurinta ce „imagine” finala este avuta in vedere. Din puzzle, lipsesc (din fericire) cateva piese. Dar, se observa cu usutinta „forma” lor- si, ca atare, poti lesne identifica „ce/cine” se „potriveste” acolo.

  Nonglobalistii au facut cateva miscari geniale (altminteri, demult era terminat acel puzzle). Una dintre ele poarta numele tanarului bancher- sef german (ai identificat perfect despre ce a fost vorba, sintetizand o postare a mea; a propos: acel text este foarte explicit- mai explicit, poate, decat mi-as fi putut propune).
  Mai sunt si alte nume. Nu stiu daca- si nu cred ca- este bine sa le „rostesc”. Ma refer, acum, la nonglobalisti.

  Am insistat (in doua sau chiar trei postari) asupra faptului ca Romaniei i se pregateste un credit- punte (acordat de SUA- evident, nu de statul federal, ca atare; nu statul acorda credite) in contul unei viitoare livrari de aur din zacamantul de la Rosia Montana. Asta, a propos de cabala globalista.
  Parerea mea ese ca, deocamdata, planul respectiv a fost zadarnicit intr-un mod foarte inteligent. Evident, de un nonglobalist (aflat la locul potrivit).

  P.S.
  Ai suficiente date. Sunt sigura ca vei reusi sa vezi dincolo de cuvinte.

 24. 24 Aya decembrie 20, 2011 la 10:24 am

  @

  Adrian Nastase

  INCREDIBLE DICTU

  Citez:
  „Cine e de vina?”

  Intrebarea este valabila pentru tot ce se intampla acum:

  de la „investitii” aberante (echivaland cu jefuirea banului public) de tipul telegondole care pleaca de nicaieri si duc nicaieri (ca interes turistic) pana la sutele de milioane de euro cheltuite pentru plantarea florilor, iarna, in locuri publice;

  de la deplasarile fara motiv serios, peste Ocean, ale criminalului Boc insotit de o „curte” imensa- inclusiv soferul si alte persoane la fel de oficiale- care costa jumatate de milion de euro (datele sunt publcie) pana la plata cazarii si, in general, traiului zilnic pe picior mare pentru multi, multi „clujeni de bine”, dizlocati la Bucuresti, fara de care, desigur, guvernarea nu poate functiona;

  de la procentajul microscopic al absorbtiei fondurilor europene (situatie pentru care Nutzy ot Pleshcoi a fost premiata cu gestionarea unor sume astronomice- deci, trebuie cautat vinovatul in alta parte) pana la faptul ca se incredinteaza portofolii ministeriale importante unor indivizi care fie sunt evident semi-analfabeti fara sa se ascunda (precum baiatul cu „braNconajul”) fie nu pot dovedi ca au luat examenul de bacalaureat si incearca sa ascunda semi-analfabetismul sub atitudini pretioase (ca specimenul care a sustinut despre substantivul coleg ca este neutru);

  de la cresterea halucinanta a fondurilor puse la dispozitia „speciala” si „de protocol” a locatarilor- sefi ai celor doua Palate pana la „asumarea raspunderii” pentru legi criminale si promulgarea lor fara clipire;

  de la misterioasa disparitie a unui intreg buget (2009) pana la „omiterea” prevederii sumelor necesare pentru alegerile generale in bugetul din 2012 (ceea ce demonstreaza, clar, ca s-a avut in vedere amanarea lor in 2013);

  de la decizii care, si pentru un naiv, denota ca sunt parte a unui genocid programat (desfiintarea spitalelor in zone greu accesibile pentru ambulante, reducerea personalului medical sub orice limita imaginabila, suprimarea gratuitatilor pentru boli incurabile, „suspendarea”- a se citi, neplata- unor drepturi sau de-a dreptul desfiintarea acestora in cazul unor categorii defavorizate sau cu mari probleme, fiscalitatea excesiva paralel cu scaderea veniturilor in mod explicit dar si implicit ca efect al cresterii TVA si „inventarii” unor impozitari indirecte- enumerarea poate continua) pana la cresterea riscului de securitate sociala prin reducerea efectivelor Politiei in contextul cresterii gradului de infractionalitate;

  de la subfinantarea invatamantului (si incurajarea implicita a abandonului scolar prin numeroase masuri, intre care desfiintarea scolilor in zonele izolate din mediul urban este doar un exemplu) pana la tentativa de suprimare a dreptului la libera exprimare (prin masuri precum introducerea presei la capitolul riscuri de securitate nationala);

  de la izolarea externa a Romaniei pana la tratarea cu dispret a presedintelui Romaniei la reuniunile internationale;

  de la lipsa reactiei autoritatilor romane fata de obraznicia de dimensiuni cosmice a unui ambasador „licuricesc” (care si-a permis sa spuna cine trebuie sa ocupe o functie de procuror- probabil, dupa ce va epuiza nominalizarile pentru posturile mai interesante, va ajunge si la portarii institutiilor) pana la faptul ca Romania a ajuns sa fie tratata, de „marimile” Europei ca un teritoriu (subliniez, teritoriu) colonial

  enumerarea poate continua

  evident, este de vina Adrian Nastase!

  Cine altcineva? Doar nu vor fi fiind vinovati cei care guverneaza, acum, Romania!
  Nuuuuu!
  Astia sunt curati ca lacrima (de noroi scursa pe carambul cizmei intr-un loc mlastinos).

 25. 25 Victor V. decembrie 20, 2011 la 11:13 am

  @ Adrian Năstase

  Firește că dumneavoastră sunteți de vină. Dacă ați fi câștigat alegerile (părerea mea e că le-ați câștigat de fapt), nu am fi unde suntem. Iar acum, când toată lumea așteaptă de la dumneavoastră să faceți ceva, ne spuneți că ați obosit și că prețul plătit a fost prea mare.

  Nu vreți să ne spuneți asta după 10 ani de mandat? Acum e cam devreme.

  Mă scuzați, eu o să mă mut pe blogul domnului Iliescu. Nu-mi e mie prea simpatic, din cauza convingerilor egalitariste, dar măcar pare că nu obosește niciodată.

  Revenind la un ton mai serios, de vină e guvernul Tăriceanu, dar și ei au ca scuză birocrația UE. În concluzie, ce a fost a fost, dar ar fi momentul să facem ceva cu uriașa clientelă politică de toate culorile, deghizată în funcționari publici.

  PS: vreți să-mi pun speranța în uimitorul domn Boc, care declamă că va tăia cheltuielile, dar când te uiți, le-a crescut de fapt?

 26. 26 nastase decembrie 20, 2011 la 11:19 am

  Victor V.,
  Eu nu obosesc. Depinde de ce ma ocup…

 27. 27 Draghi Puterity decembrie 20, 2011 la 11:25 am

  Experientza mea cu romanii din diaspora, si am fost curios sa intru in vorba nu doar cu elita, ci si cu multi altii care lucreza prin hoteluri, restaurante cluburi de sport sau care ingrijesc batranii, in Germania, Italia, Spania si Grecia sau Israel, a fost ca nu le prea pasa de ce se intampla in Romania, si considera ca „toti politicienii sunt la fel”, motiv pentru care nu merg la vot (concret, nu cunosc personal nici un roman care sa mearga la vot).

  In alta ordine de idei, cred ca romanii din diaspora nu ar trebui sa aiba drept de vot, pentru ca astfel pot sa decida lucruri a caror consecinte nu sunt obligati sa le suporte. E cu totul altceva sa spui „sa taiem din salariile cadrelor didactice si profesorilor din Romania ca sa „salvam economia””, cand copiulul tau e la scoala in Ciampino sau mama to merge la doctor in Marbella.

  Nu stiu de unde provine lipsa asta de solidaritate intre concetatenii nostrii, dar e mai mult decat trist.

 28. 28 Ghita Bizonu' decembrie 20, 2011 la 11:28 am

  Aya

  la Victor V este vorba de credinta. O credinta ce se transforma in identitate .
  Acu de ce imi pierd timpul cu el ? Simplu – astfel de credinciosi pot face convertiri …Nu pe el il vizez ci pe eventualii sai cititori care ar putea zice asa e ca prea e convins …

 29. 29 Draghi Puterity decembrie 20, 2011 la 11:36 am

  @Vicror V.

  Poți să-mi dai mai multe detalii despre “cabala globalistă”? Membri, interese, etc. Recunosc că sunt sceptic cu privire la existența ei.

  Faptul ca tu vezi doar o masina care functioneaza conform unor „legi naturale”, nu iseamna ca nu exista si o mana pe volanul acestei masini. Care e invizibila, dar nu in sensul in care crezi tu. Si ca orice masina, nu merge unde vrea ea, ci unde vrea cel care o conduce (atata timp cat are combustibil si nu e prea uzata).

 30. 30 Miraj decembrie 20, 2011 la 11:41 am

  Domnule Adrian Nastase, de luni bune vorbim de iminenta fraudarii alegerilor. Titlul materialului postat de dumneavoastra denota un optimism contrazis de realitatile politice traite in aceste zile. As vrea sa va intreb… va veti pastra opinia conform careia alegerile – pe care le vor castiga cei aflati azi la putere- reprezinta, in realitate, un instrument democratic? Sa ma explic: pe langa toate manevrele-sa le spunem legale- facute de actuala putere in vederea castigarii alegerilor de anul viitor, intrevad o lovitura fatala pe care o va primi opozitia: lipsirea acesteia de posibilitatea de exprimare catre populatie. Dupa cum se poate observa, in prezent mai exista un singur trust de presa la care opozitia isi mai poate face cunoscute opiniile. Evenimentele recente ma determina sa cred ca, in pragul alegerilor, puterea va va taia accesul la aceasta ultima reduta a democratiei. Atacul din interior a fost pornit de domnul Valerian Stan, intr-un mod aparent inexplicabil pentru un ochi neexperimentat. Scoaterea Antenei 2 din grila de programe a companiei RCS- care detine monopolul transmisiei prin cablu in Romania- nu este altceva decat preambulul eliminarii tuturor emisiunilor trustului amintit din lista de programe. Dupa cum se stie, acesta va lansa in curand pe piata doua canale de televiziune avand ca manageri doi oameni racolati de la Antena 1. Cand se vor intampla toate acestea? Va spun eu: cu cateva zile inainte de inceperea campaniei electorale. Deci, ce avem? Alegeri comasate in cadrul carora fiecare alegator va fi pus in fata a cel putin sase buletine de vot, acest lucru insemnand un timp destul de lung petrecut in cabina de votare. Mai ales atunci cand anumiti alegatori vor fi instruiti sa analizeze cu mare grija si aplecare buletinele, pret de…5 minute? Spuneati undeva ca aveti o informatie legata de o discutie intre reprezentantul pdl din teritoriu si seful politiei, parca…ceva legat de interlopii care vor bloca sectiile de votare! In acelasi timp asistam la eliberarea conditionata din penitenciar a unor capi ai acestor organizatii criminale. Si vor mai urma, cu siguranta! Mai mult, am vaga banuiala ca legea electorala va fi modificata si in privinta pragului electoral, prin scaderea acestuia la 3%. In primul rand ca o mana de ajutor acordata udmr. In acelasi timp, vor avea acces in parlament o serie de formatiuni politice gen unpr sau partidul lui Dan Diaconescu, ai caror reprezentanti vor permite formarea unei majoritati parlamentare alaturi de pdl. Si, pe masura ce glasul puterii va deveni tot mai sigur si puternic-pentru ca, daca cineva interpreteaza toate aceste miscari ale reprezentantilor coalitiei aflata la putere ca fiind generate de frica se inseala amarnic- vom asista, pe ultima suta de metri inaintea alegerilor la o dezertare semnificativa a colegilor dumneavoastra si inregimentarea in randurile puterii. Daca mai adaugam si metodele clasice-cumpararea voturilor, turismul electoral… cu ce mai ramanem?
  Domnule Adrian Nastase, as vrea sa ma insel in predictiile mele, insa… nu am nici cel mai mic motiv sa nu cred ca toate aceste lucruri se vor intampla asa cum le-am descris! Stiti de ce? Pentru ca opozitia pierde timp pretios … se lamenteaza-inca!- la Antena 3, spunand ca a uzat de toate caile legale in lupta cu pericolul real pe care-l reprezinta actuala putere.Atat?
  Eu voi merge la vot…voi vota, dupa cum este moda, impotriva celui rau! Stiti de ce? De ce voi vota asa? Pentru ca nu am alternativa! Stiti ce partid as vota? Partidul meu ideal? Acel partid care s-ar angaja, prin programul sau, sa garanteze depolitizarea institutiilor statului, mergand pana acolo incat primarilor, ca si presedintelui, sa le fie interzisa apartenenta la o formatiune politica;sa garanteze ca dorinta partidului de a conduce tara nu porneste din nevoia de a avea acces la resurse-urasc aceasta abordare!; sa garanteze separatia puterilor in stat, printr-o Constitutie care sa nu fie croita pe considerentul ca Dumnezeu are o anumita culoare politica;sa garanteze ca toti cei care se fac raspunzatori de situatia actuala a tarii-dar toti!- vor fi pedepsiti…sa conduca tara in asa fel incat, la alegerile urmatoare, eu,Miraj, sa fiu pus in situatia de a alege ceva mai bun pentru mine, familie, tara, si nu raul cel mai mic… etc, etc…

 31. 31 George Ban decembrie 20, 2011 la 11:45 am

  Protestatari in Bucuresti. Oare a inceput?

 32. 32 Vasile, decembrie 20, 2011 la 11:55 am

  W,

  Ca parghie a manipularii nu faci decit sa transvazezi sperantelor noastre transformate in pulberi pulverulente
  de la scepticismul normalitatii la optimismul versatil si viceversa.

  Sper ca orice cetatean sincer, patriot, si cu toate tiglele pe casa isi doreste ,sa-si indrepte propria greseala din 2004 si recidivata in 2009.

  In mod sigur pe acest capitol raman un pesimist incurabil si declar ca mai rau decit atata nu se poate si in mod sigur cei care vor urma vor acorda ceva mai substantial de rontait romanului de rand!

  Dar hai sa ne intreban cum prin ce metode si hai sa spunem deja cu anticipatie ca nu-i vad pe granzii baroni din PSD sau pe altii din PNL ,peste noapte dupa alegeri, niste altruisti niste egalitaristi care in mod altruist ar da ceva de la ei. Ba din contra , nu vad anularea privilegiilor aliatilor vremelnici ai puterii Vulpescu,Casuneanu,Umbrarescu , cum nu-l vad pe Vanghelie, Sarbu, Negoita ,Mazare , Nastase daca vreti , o data ajunsi la putere , sa-si modifice negativ , pe minus, declaratia de venit!

  Deci hai sa nu ne parasim pozitia in speranta anticipata ca va curge lapte si miere

 33. 33 Ilie decembrie 20, 2011 la 12:01 pm

  @Aya

  Nu ştiu cum s-ar rezolva problemele tehnice ca să se elimine frauda în cazul votului prin corespondenţă. M-am exprimat doar la nivelul dorinţei, adică ce bine ar fi să fie mai comod pentru toată lumea!
  Ştiu că nu se pot restrînge drepturile omului şi că românii din străinătate au dreptul la vot. Consider, însă, că cei plecaţi pentru multă vreme sau definitiv, ar trebui să se abţină de a hotărî soarta celor rămaşi în ţară. Aşa mi se pare moral.

 34. 34 Victor V. decembrie 20, 2011 la 12:06 pm

  @ Adrian Năstase

  Păi prim-ministru ați fost deja, cred că opțiunile pentru posibilele ocupații viitoare sunt destul de limitate. Nu insist că iar mă acuză cineva că în calitate de Mefisto deghizat lucrez să distrug coaliția anti-Satana (clientul meu, dacă vă amintiți).

 35. 35 Victor V. decembrie 20, 2011 la 12:11 pm

  @ Ghita Bizonu’

  Măi acritură, cum adică îți pierzi tu timpul cu mine? Ai altceva de făcut la serviciu? Și la ce convertiri te referi, că propagandă libertariană nu apuc să fac din cauza ta și a lui blogi?

 36. 36 Victor V. decembrie 20, 2011 la 12:19 pm

  @ Draghi Puterity

  Am înțeles. Și tu și Aya vă referiți la șofer, pe care-l confundați din când în când cu motorul, iar uneori cu proiectanții mașinii. Da’ de ce-i ziceți cabală globalistă?

  Mi se pare amuzant războiul cu Sistemul (bancar). E chiar mai tare decât războiul cu Terorismul. Știi că din partea cealaltă se vede cam la fel? Un fel de Cabală Militaro-Industrială care se alimentează cu războaiele fraierilor (cum ar fi Georgia, iar mai nou Grecia și Ungaria – deși războiul e de alt tip).

 37. 37 Ghita Bizonu' decembrie 20, 2011 la 12:26 pm

  Romanii plecati din tara de multe ori nu inteleg ce se petrece pe aici. Asta daca au inteles vreodat (ca si multi din Romania nu inteleg .. vai care criza ? Pai uite ca supermarketurile sunt pline! L-am vazut si pe Bizonu ca merge des la Auschan! [si merg des. De obicei ca sa cumpar o paine neagra cu seminte! Plus miscarea] Pai carucioarele de la supermarketu din Baneasa sunt pline! Ca ma rog aia de prin zona de nord sunt plini de bani e partea nspea! Care criza? Uite ieri era sa ma calce un Ferrari!!)
  Ei sunt asaltati de o „parte a presei” zic ca A3 este cah. Acceseaza paginile de ziare – Romania Libera si EvZ in general . Daca e teleptuali se mai uita si pe Dilema Veche . Exista si o presiune psihologica sa arate ca ajunsi in Vest gandesc altfel. Si gandesc altfel – atunci cand le zic despre tarile accipente au o pozitie cand dau sfaturi ptr „Romanica” zic altceva.
  La ei ajunge in gnl mesajul oficial.
  Apoi cam uita cum este pe aici. De exemplu zic „ba da la noi wizichiul si tigarile sunt mult mai scumpe! Voi acilea boieriti!” . Asta pana afla cat ar castiga ei daca ar sta pe aici…. si ca wizikiul e o cestie la care te uiti nu o cumperi. Si zic ca ce ba este criza si la noi! insa uita ca la noi 300 de euro pe luna sunt o suma pe care juma din angajati nu o primesc . Sau cred ca trebuie sa fii puturos sau altceva sa nu cauti „ceva mai bun” …

  Ma rog aia care au contacte mai dese cu tara se orienteaza mai bine. Stiu vreo 2 care au situatii bune in vest insa au o oftica mortala pe Boc-Basescu ptr pensiile primite de mamele lor (una a fost profesoara . Pe cealalta fi-su o ia la el iarna … ca deh intretinerea ).
  Insa cei care vin odata la an , care sunt legati de persoane mai putin scolite, informate risca sa creada propaganda oficiala ..se multumesc sa vada ca autostrazi nu sunt, ca canalizare nu este si ca in occident este si ca de vina „is comunistii care sunt stransi in USL”

  Asa ca atunci cand ajung sa voteze multi se straduie sa voteze „corect” ptr „occidentalizare” si „impotriva Moscovei”.

  In plus mai sunt cei ofticati. Ofticati ca au fost siliti sa bajeneasca .. unii avand ocupatii cam … (am cunoscut o tanara care la 2 luni dupa ce si-a luat diploma de inginera TCM s-a dus in Italia .. sa ingrijeasca o batrana). Si ei stiu bine cine este de vina :SISTEMUL! Si voteaza contra lui … fara sa gandeasca prea mult. Apopis stiti cine intruchipeaza SISTEMUL ?!

  Asa ca draga domnule Nastase lasati ca putoarea ar trebui sa faca. Face destul Wiliam Branza. Trebe si dvoastra sa faceti ceva .. daca nu gasiti vre-un Branza cautati macar un Vanghelie de diaspora !!! Ca altfel nu o sa faceti nic macar branza in burduf de comunitar !!!

 38. 38 Victor V. decembrie 20, 2011 la 12:30 pm

  @ Vasile

  Te rog să mă scuzi că nu sunt de acord cu tine. În calitate de optimist incurabil, eu cred că se poate. Te-ai gândit vreodată la Elena Udrea președinte? Sau Vanghelie prim-ministru? Ți pare că e tras de păr? S-ar fi gândit cineva că Gabriel Oprea, șeful mafiei personale a lui Adrian Năstase (după cum zicea excelența sa, TB întâiul), ar putea deveni Ministrul Apărării în guvernarea portocalie?

 39. 39 Victor V. decembrie 20, 2011 la 12:31 pm

  Gata, nu mai răspund nimănui, că mă dă șeful afară. Mai vorbim de Crăciun (în week-end).

 40. 40 Draghi Puterity decembrie 20, 2011 la 12:39 pm

  @Vasile

  In mod sigur pe acest capitol raman un pesimist incurabil si declar ca mai rau decit atata nu se poate

  Mai rau nu se poate? Asta e cea mai clara dovada de optimism!

 41. 41 Emil Vulcanescu decembrie 20, 2011 la 1:05 pm

  @ Aya
  Vasile Dancu este IUDA , PSD-ului , el este vinovat de „castigarea” alegerilor in 2004 , 2008 si 2009 de catre SCARAOTZCHI COTROCENSIS arza-i focul iadului !!!

  @ Andrei Lazar
  Am impresia ca esti portocaliu !
  Daca ROMANII din „diaspora” nu s-au dus la vot , poate imi explici si mie cum a fost posibil ca la Paris sa se voteze la 3 secunde .

 42. 42 teostanc decembrie 20, 2011 la 1:49 pm

  Nu pot decât să mă repet. Și pentru românii de peste….Să știe cei așteaptă.

  Politica anti criză a guvernului Băsescu, în subsidiar Boc.

  Art. unic. Începînd cu data de 01. 01.2012 Guvernul României ofera
  slujbe gratuite tuturor somerilor.
  Slujbele vor fi oficiate de preoti, episcopi, arhiepiscopi si de
  Preafericitul, presedinte al României.

  Masuri anticriza

  1. Reangajarea obligatorie a pensionarilor pentru a putea finaliza
  marile realizari incepute in Epoca de Aur: Canalul Dunare – Marea
  Neagra , Dunare-Bucuresti, constructia unei noi Case a Poporului etc.

  2. Impozitarea consumului de hartie igienica in functie de straturi,
  deoarece in asa vremuri cacacioase nu se poate trece cu vederea un
  asemenea potential .
  Cei care nu manânca nimic si in consecinta nu “produc” vor plati un
  impozit forfetar.

  3. Taxa pe aer la un nivel de 0,04 euro/mc consumat. Numarul de mc
  consumati va fi stabilit de catre specialistii Guvernului impreuna cu
  Medicii de familie, in functie de capacitatea pulmonara a fiecarei
  persoane.
  Astmatici au reducere de la 25% pina la 100% in cazul cind se opresc
  din respirat mai mult de 15 minute.

  4. Impozitarea pe kilogram. Orice roman peste 35 de kg este un “gras
  nesimtit ”pe principiul lui Basescu ” slabutul il duce in spate pe
  cel gras “.

  5. Taxa pe “vanturi trase”, ca prea s-au obisnuit romanii sa-si dea
  aere. Se vor monta detectoare la fundul fiecarui contribuabil care vor
  inregistra numarul vanturilor trase, intensitatea sunetului,
  intensitatea mirosului.
  Taxa va adauga 24% la factura de gaz si va fi obligatorie ca taxa
  “radio -Tv” de pe factura de curent.

  6. Taxa pe a doua limba vorbita. Daca au bani si timp sa invete o alta
  limba in afara de romana sa le fie rusine si sa plateasca pentru asta
  pentru ca sigur o fac intentionat ca sa poata pleca din tara . Taxa va
  fi de 50 % din valoarea totala a alocatiei care a primit-o persoana
  respectiva pina la virsta de 18 ani de la stat.
  Sunt scutiti de taxa ungurii din Harghita, Covasna si Mures deoarece
  ei oricum nu stiu decit ungureste deci nu se pune problema ca ar sti
  mai mult de o limba.

  7. Orice barbat care are mai mult de 124899 de fire de par va plati o
  taxa pe fir de par echivalent a 10 euro / 1000 fire de par . Peste
  20000 de fire in plus se va considera ca ai un alt cap si se va
  impozita dublu. Cei cu chelie proeminenta si /sau cu suvita peste
  chelie sunt scutiti.

  8. Persoanele care isi rod unghiile vor achita TVA care va fi calculat
  la 100 de grame de unghii la un pret care va fi stabilit de catre
  guvern deoarece consuma un aliment si e normal sa plateasca.

  9. Persoanele cu dizabilitati care umbla in carucioare pe strazi
  (scaune electrice, conform D-rei Elena Basescu) vor achita taxa de
  drum ca orice autovehicul. Cei care nu au carucioare electrice, ci din
  acelea impinse de o persoana (insotitor cu retributia micsorata cu
  15%) vor plati “taxa de atelaj impins/tras de animal de povara”
  (bou/vaca in cazul nostru). Daca vor fi prinsi cu taxa neplatita, li
  se va confisca caruciorul si vor fi trimisi acasa pe jos.

  10. Taxa de caldura pentru vara deoarece orice cetatean care tine
  geamul deschis primeste gratuit incalzire prin bunavointa Sfintului
  Guvern si nu este normal.
  Astfel pentru fiecare geam deschis vara, la caldura peste 18 grade se
  va plati o “taxa de geam deschis” in valoare de 12 euro/geam.
  La mai mult de 3 geamuri deschise se va considera a doua casa si se va
  impozita dublu. Pentru geamurile inchise se va acorda o reducere de
  50% dar numai pina la 24 de grade.

  11. Sugarii si bebelusii care folosesc pampers (nesimtitii!!!) vor
  plati o taxa de poluare in functie de gradul de periculozitate care il
  prezinta fiecare din
  reziduurile acumulate in scutec.
  Pentru stabilirea gradului de periculozitate in care se incadreaza
  fiecare bebelus se vor trimite obligatoriu pina la 1 iulie 2011 pentru
  fiecare copil intre 0 si 2 ani mostre din “produsul” rezultat si
  acumulat in pampersi la sediul Guvernului pentru a fi analizate.
  Ulterior fiecare parinte va primi acasa o declaratie de impozitare pe
  care o va achita in 24 de ore la cea mai apropiata agentie CEC

  12. SI NU IN ULTIMUL RAND, TAXA PE PROSTIE , CA SUNTEM ATAT DE PROSTI
  SI ÎI RABDAM SA-SI BATA JOC DE NOI !

  13. Se va elimina impozitul pe venit in 2 faze.
  In prima faza se va elimina venitul…

  PS

  Fără să fiu un geniu, am remarcat ce a spus dl ….Erste.

  Da-ia sunt și deprimat. Cei care ar trebui să ne apere și să ne ocrotească, ei ne apasă cel mai greu.

  PS1
  Românii din afară au votat cu Băsescu pentru că acesta s-a dus pe la ei, le-a gâdilat orgoliul și trebuie să recunosc, are un discurs direct și știe să se facă credibil.

  Dl Năstase, respectiv dl Geaonă puteau și dânșii să facă drumuri prin străinătețuri, dar tot eu gâdesc, dl Năstase ar fi avut acum și dosarele Spania, Italia, Franța.

 43. 43 Socrate decembrie 20, 2011 la 2:42 pm

  @AN * Intr-adevar, alegerile pot fi instrumentul democratic prin care brutalitatea este inlaturata, dar cu o conditie – alegerile sa nu fie fraudate. Daca alegerile sunt fraudate, ele pot deveni instrumentul nedemocratic prin care brutalitatea, incompetenta si hotia se mentin la guvernare.
  Radu Tudor si academicianul Dinu Giurescu au prezentata la Antena 3 emisiunea 1946-2012 – ASEMANARI ULUITOARE ALE FRAUDEI. Materialul este sintetizat la http://radu-tudor.ro/asemanari-izbitoare-1946-2012/.
  Sper ca asemanarile frapante sa se opreasca pana la la castigarea alegerilor ( de catre portocalii – adica USL sa obtina sub 50% ).
  Data fiind amploarea si diversitatea masurilor luate de actuala coalitie de guvernare pentru fraudarea alegerilor, tare mi-e teama ca prezenta masiva la vot sa nu fie suficienta pentru castigarea alegerilor ( si in 1946 prezenta la vot a fost mare ).
  Radu Tudor a mai observat ceva de natura sa ne dea fiori, si anume faptul ca marile puteri occidentale au acceptat respectivele alegeri fraudate ca valide. Sper ca situatia sa nu se repete si in 2012.
  E mai usor sa previi, decat sa ataci, cu succes, niste alegeri fraudate.
  De aceea, cred ca PSD-ul ar trebui sa redacteze un memoriu, bazat pe materialul domnului academician Giurescu, pe care sa-l difuzeze la toate ambasadele, la toate agentiile de stiri si la forurile CE de la Strasbourg si Bruxelles.

 44. 44 Draghi Puterity decembrie 20, 2011 la 3:15 pm

  @Victor V.

  Afirmand ca eu si Aya confundam motorul cu proiectantul sau cu soferul, nu negi nici ca masina are un sofer, si nici ca masina se indreapta spre o catastrofa. Deci in sinea ta, simti si tu ca ca ceva nu e in regula. E bine…

 45. 45 Bumerangul prins in lasou decembrie 20, 2011 la 3:17 pm

  Diaspora nu va vota niciodata in mod covarsitor si constant cu stanga decat daca stanga ar castiga alegeri cvasi peste tot in Europa, mai multi ani la rand.
  In occident, stanga este o grefa tolerata facuta pe capitalism. Occidentalii (inclusiv diaspora romana) voteaza stanga rar si cu credinta ca voteaza o specie de capitalism.
  In Romania, dreapta este o grefa facuta pe comunism. Majoritatea celor care voteaza dreapta o fac cu certitudinea ca voteaza o specie de comunism, cu speranta ca in timp se va schimba in capitalism.

  Nu va mintiti inutil in ceea ce priveste diaspora.

 46. 47 Radu decembrie 20, 2011 la 5:01 pm

  Iata un subiect interesant, dar rar abordat: diaspora.
  Ca sa punem lucrurile in prespectiva, domnule Nastase, sa amintim ca dumneavoastra ati lansat intrebarea, imediat dupa esecul domnului Geoana, daca diaspora ar trebui sa aiba drept de vot sau nu. Unii de pe acest site sunt descis impotriva votului diasporei. Desi in Constitutie scrie clar: orice cetatean roman are drept de vot.
  Aceasta „problema a salamului de soia” a bantuit PSD-ul si inainte FSN/FDSN-ul inca de la infiintare fiind un leit-motiv in discursurile domnului Iliescu din anii 1990 (sa ne amintim doar cum era fugarit fostul rege Mihai, trimis pachet cu avionul ca un borfas de rand, cum erau ridiculizati Corneliu Coposu, Ion Ratiu sau Radu Campeanu). Acum revine, sub o alta forma, dar in fond, e acelasi discurs.
  Majoritatea imensa a diasporei romanesti este constituita din emigranti economici. In marea lor majoritate, sunt oameni intreprinzatori si curajosi, altfel nu ar fi riscat sa plece. Oameni din clasa de mijloc care s-au saturat pana peste cap de doua lucruri: 1. de saracia din tara, si 2. de coruptie si injustitie. In mintea mea, de om care a parasit tara inca din 1998, exponentul principal al acestor doua rele, simbolul inapoierii Romaniei atat pe plan politic cat si economic este Ion Iliescu. Motivul pentru care Romania nu este astazi comparabila cu Cehia, Slovenia, sau Ungaria il reprezinta dumnealui. Motivul pentru care avem instabilitate politica si certuri prim-ministru/presedinte este Constitutia mosita de dansul. Motivul pentru care nu am intrat in UE in primul val sunt mineriadele, mosite tot de dansul. Tot in acei ani (1990-1996) de extrem de trista amintire am facut cunostinta si cu consecintele unei inflatii inca nemaintalnite, cu fabrici date pe cupoane (metoda MEBO!), cu apartamente vandute pe cutii de chibrituri propriilor chiriasi (in ciuda prostilor care isi cumparasera din greu propriile apartamente sau a celor care nu avusesera norocul sa fie chiriasi la momentul potrivit), cu pensionari la 40 ani, etc. Intr-un cuvant cu o harababura de nedescris in care statul a fost slabit la maxim (la modul ca oamenii ajunsesera sa plece cu tevi din fostele CAP-uri fara ca statul sa aiba vreun cuvant de spus).

  Toata aceasta mostenire a ramas si va ramane mult timp pe umerii PSD-ului. Nimic din ceea ce se intampla acum nu se poate compara cu somajul anilor ’90, cu faptul ca oameni care adunasera bani de un apartament la revolutie nu puteau sa-si cumpere decat un TV color un an mai tarziu. Iliescu este prezent si mentalitatea lui bine inradacinata in constiinta colectiva a PSD-ului. Nu am auzit sa fi analizat cineva din PSD acei ani de trista amintire si sa fi ajuns la concluzia ca lucrurile ar fi putut sa se petreaca ca in Cehia/Slovenia/Ungaria/Polonia, etc.

  Cei care spera ca diaspora va vota altfel decat in 2009 se inseala. Cei care isi imagineaza ca in Paris sau aiurea voturile au fost masluite se inseala deasemeni. Votul diasporei a fost si va ramane un vot de blam la adresa tuturor celor care se asociaza cu guvernele anilor 1990-1996. Si cred ca si votul Ardealului poate fi explicat in mod similar in mare masura.

 47. 48 Doru Coarna decembrie 20, 2011 la 5:48 pm

  Cabala globalista? Misto, i-ati prins, acum luptati-va cu ei…

  De fapt, refuzul de a progresa, de a intelege si de a accepta ratiunea drept singura sansa de devenire a speciei, sunt tipice unui popor primitiv, amator de galeti. Imaginati-va, cu galeti nu poti castiga alegeri nici prin Africa, deci vedeti, asta-i realitatea unui popor primtiv si inapt de autoguvernare, inapt unui viitor tot mai competitiv. Va dispare si regret caci il iubesc, dar sunt nevoit sa fiu obiectiv.
  Basescu doar dezafecteaza Romania si o pierde, ca si flota. Era deci antrenat si acum util in aceasta lucrare, nu va fi si nu poate fi dizlocat.

  Cel putin 30% din populatie ar fi trebuit sa se trezeasca de minim 5 ani ca sa se evite lichidarea natiunii, n-a fost insa cazul… poporul s-a umflat cu chimicale si s-a prostit iremediabil.

  EXISTA VREUN ROMAN APT SA CONCEAPA ALTCEVA SUPERIOR „CABALEI GLOBALISTE”? Evident, intreb „ganditorii” natiunii…

  Odata poate voi explica sublimul ideii, asa, de curiozitate.

 48. 49 Draghi Puterity decembrie 20, 2011 la 8:08 pm

  @Victor V.

  Un pic de realitiy check despre bancherii cei buni, teoria conspiratiei, scheme ponzi, si prostirea altora, s.a.m.d.

 49. 50 Ilie decembrie 20, 2011 la 8:27 pm

  @Miraj
  Sunt de acord cu Miraj, cu o diferenţă… Alegerile nu vor fi cîştigate de PDL, ci tot de PSD, ca şi cele din 2008… Dar puterea va reveni tot PDL-ului, prin argumentele aduse de Miraj. Îşi imaginează cineva că Traian Băsescu va desemna un prim-ministru de la USL?! Niciodată. Chiar de-ar cîştiga USL alegerile cu 75%! Va găsi el explicaţii, de exemplu că USL nu e partid (bine că e partid parlamentar UNPR!). Şi va forma o coaliţie tot în jurul PDL, indiferent cîte procente ar avea PDL-ul.
  Şi totuşi USL va putea avea o „armă”. Dacă obţine peste 50% din voturi îl va putea doborî pe T.B. şi în continuare orice este posibil. Orice în limitele democratice. Această „armă” trebuie obţinută. Dar pentru a obţine-o, poporul nu trebuie uitat!

 50. 51 Victor V. decembrie 20, 2011 la 9:42 pm

  @ Draghi Puterity

  Foarte tari! Amândoi. Mama Omida în versiune Russia Today.

  PS: Singurele scheme Ponzi cu adevărat relevante sunt sistemele de pensii de stat. S-auzim de bine!

 51. 52 Victor V. decembrie 20, 2011 la 10:18 pm

  @ Draghi Puterity

  Cum să neg că mașina are șofer? Dar nu sunt de acord că se îndreaptă neapărat spre catastrofă. Depinde de șofer. Dacă lucrează pentru patronul lui Russia Today normal că se îndreaptă spre catastrofă. Dar cred că vorbim de șoferi diferiți.

 52. 53 Victor V. decembrie 20, 2011 la 10:31 pm

  @ Karakas, Socrate

  Sper să vă placă:

 53. 54 Ghita Bizonu' decembrie 20, 2011 la 10:58 pm

  Victor v

  pai vezi ? ioti sufoc propaganda libertariana …
  Ins azu ca ma sucari cand imi zici „acritura” . Adica eu am straduiesc sa fiu scarba , ma laud ca sunt scarba si .. doar acritura ? Naspa mediu mai ai daca eu sunt doar acritura !!

 54. 55 Draghi Puterity decembrie 21, 2011 la 12:19 am

  @Victor V.

  Die Wahrheit ist keine Hure, die sich denen an den Hals wirft, welche ihrer nicht begehren: vielmehr ist sie eine so spröde Schöne, daß selbst, wer ihr alles opfert, noch nicht ihrer Gunst gewiß sein darf.

  Arthur Schopenhauer

  In traducere aproximativa:

  Adevarul nu e o curva, care sa se arunce la gatul celor care nu o doresc: mai degraba e o frumoasa atat de capricioasa, incat si cei care i-au jertfit totul, nu pot fi siguri ca ii intra in gratii.

  Bag sama ca noi doi nu o sa ne facem vreodata concurenta la gagici. Tu le preferi pe cele „usor accesbile”. 😉

 55. 56 Aya decembrie 21, 2011 la 5:17 am

  @

  Bumerangul prins in lasou

  Citez din „geniala” ta postare (decembrie 20, 2011 la 3:17 pm):
  „Diaspora nu va vota niciodata in mod covarsitor si constant cu stanga decat daca stanga ar castiga alegeri cvasi peste tot in Europa, mai multi ani la rand.
  In occident, stanga este o grefa tolerata facuta pe capitalism.”

  La fiecare doua vorbe ai spus trei prostii.
  Mai ai si alte idei fara noima?

 56. 57 blogideologic decembrie 21, 2011 la 5:22 am

  @ Radu
  Ai creierul special destinat de mama natură pentru prelucrarea de informaţii. Prima mineriadă a fost pe 12 ianuarie 1990, şi a fost orientată în mod expres împotriva lui Ion Iliescu ! Din sursele mele de informaţii, aceasta a fost organizată de nişte „ingineri ardeleni” (nu semănau nicicum cu acei oameni absolut onorabili portretizaţi de Alexandru Ivasiuc şi de Constantin Chiriţă, dimpotrivă, ei „nu vorbeau bine româneşte” după cum a lăsat să scape un ziarist de la România liberă, derutat, însă detaliul acesta-i absolut esenţial pentru înţelegerea fenomenului mineriadelor) care cereau înlocuirea lui Ion Iliescu prin tractoristul-securistul-universitarul-raportorul Dumitru Mazilu, cel cu figura lombroziană. „Inginerii ardeleni care nu vorbeau bine româneşte” au încercat mereu să pună în cârca PNŢCD organizarea mineriadei din 12 ianuarie 1990 împotriva lui Ion Iliescu. Liderii de la PNŢCD au negat persistent această implicare. Discutam (vreun an în urmă) în spaţiul virtual oferit ca forum de ziarul România liberă cu unul dintre acei „ingineri ardeleni care nu vorbeau bine româneşte”. Acum se radicalizase şi îşi dădea arama pe faţa. Nu era doar împotriva lui Ion Iliescu, dar în general împotriva românilor pe care îi numea „mamaliciki” ! Detaliul acesta este foarte semnificativ şi dezvăluitor. Numai ruşii (sau cei pregătiţi de serviciile ruseşti să activeze anti- România) folosesc împotriva românilor autohtoni caracterizarea „mamaliciki”. În „marea demonstraţie a societăţii civile” din Bucureşti organizată pe data de 29 ianuarie 1990, seniorul Corneliu Coposu, care avea deja o înţelegere de onoare foarte pozitivă cu Ion Iliescu, a fost luat practic pe sus şi dus cu forţa la demonstraţie de nişte auto-intitulaţi „ingineri ardeleni”. Iar în mineriada din iunie 1990, laboratorul de geofizică de la facultatea de geologie unde se evalua potenţialul economic al resurselor minerale din România a fost distrus cu furie, dar foarte sistematic, de mineri care „nu vorbeau româneşte”! Să amintesc şi o chestie mai veche. Programul de distrugere sistematică a agriculturii româneşti tradiţionale a fost organizat de către comunistul de extracţie belakunistă Alexandru Moghioroş care a folosit pentru anihilarea chiaburilor români, mineri recrutaţi din judeţul Hunedoara. Ei nu foloseau limba română pentru convingere, ci exclusiv loviturile fizice. A, şi toată literatura realist-socialistă din România a fost iniţiată de scriitori alogeni, unii chiar erau comunişti de extracţie belakunistă din România, alţii fuseseră aduşi de tancurile sovietice în România.

 57. 58 Aya decembrie 21, 2011 la 5:24 am

  @

  Doru Coarna

  Exsta si o „cabala NONglobalista” (superioara, conceptual, „cabalei globaliste”).
  Intrucat nu stiu daca eminenta cenusie care a determinat crearea ei este de sorginte romaneasca, nu pot raspunde, concret, la „frumoasa” ta intrebare (citez): „Exista vreun roman apt sa conceapa altceva superior „cabalei globaliste”?

 58. 59 Aya decembrie 21, 2011 la 5:27 am

  @

  Draghi Puterity

  Referitor la mesajul tau catre Victor V din decembrie 20, 2011 la 3:15 pm
  (care ma priveste explicit):
  Subscriu!

 59. 60 Aya decembrie 21, 2011 la 5:35 am

  @

  Ilie

  Citez din mesajul ope care mi l-ai adresat in decembrie 20, 2011 la 12:01 pm:

  „Ştiu că nu se pot restrînge drepturile omului şi că românii din străinătate au dreptul la vot. Consider, însă, că cei plecaţi pentru multă vreme sau definitiv, ar trebui să se abţină de a hotărî soarta celor rămaşi în ţară. Aşa mi se pare moral.”

  Ma bucur ca discutie ia o alta turnura. Desigur, decizia participarii la vot trebuie sa apartina fiecarui individ in parte.
  Comiti, insa, o abatere de la logica: nu este vorba doar despre soarta celor din tara, dar si de a celor din Diaspora.
  Constitutional- dar si moral, cum spui- este ca statul roman, autoritatile sa se preocupe de soarta tuturor cetatenilor romani. Ca acest lucru nu se intampla, acum, este alta discutie.

 60. 61 Aya decembrie 21, 2011 la 5:41 am

  @

  Victor V

  In decembrie 20, 2011 la 11:13 am ii transmiti lui Adrian Nastase (citez):
  „Dacă ați fi câștigat alegerile (părerea mea e că le-ați câștigat de fapt)”

  Felicitari pentru ferma punctare a adevarului.
  Asa este- in 2004, Adrian Nastase a castigat prezidentialele (care au fost „vandute”, Basescu fiind proclamat- pentru ca nu pot spune altfel- presedinte desi s-a plasat pe locul al doilea).

 61. 62 Vasile, decembrie 21, 2011 la 7:40 am

  W,

  Aaa nu! …Ba nu se poate nici chiar cu cei doi ajunsi acolo sau dincolo!!

 62. 63 blogideologic decembrie 21, 2011 la 7:49 am

  @ Radu spune : „Tot in acei ani (1990-1996) de extrem de trista amintire am facut cunostinta si cu consecintele unei inflatii inca nemaintalnite, cu fabrici date pe cupoane (metoda MEBO!), cu apartamente vandute pe cutii de chibrituri propriilor chiriasi (in ciuda prostilor care isi cumparasera din greu propriile apartamente sau a celor care nu avusesera norocul sa fie chiriasi la momentul potrivit), cu pensionari la 40 ani, etc. Intr-un cuvant cu o harababura de nedescris in care statul a fost slabit la maxim (la modul ca oamenii ajunsesera sa plece cu tevi din fostele CAP-uri fara ca statul sa aiba vreun cuvant de spus). Toata aceasta mostenire a ramas si va ramane mult timp pe umerii PSD-ului.”
  Aici chiar aveţi dreptate. Însă aceasta a fost linia de politică macroeconomică trasată de cele două guvernări Petre Roman.

 63. 64 santinela decembrie 21, 2011 la 10:19 am

  Pt. VICTOR V.
  Imi pare rau dar reducerea cheltuielilor bugetare(necesare spui tu) nu inseamna in mod obligatoriu”reducerea salariilor”.Asta este o gindire de Giga.Ce spui de reducerea drastica a cheltuielilor abracadabrante facute de ministere-vezi Udrea ,de achizitiile publice perfect inutile? iti mai spun ? Nu era nevoie de reducerea salariilor.
  Nici bugetul de pensii nu este debalansat,problema este de prioritati
  Pt. AYA
  Garantarea constitutionala a dreptului la vot nu inseamna implicit obligatia mea(a statului) de a pune la dispozitie urne de vot la fiecare colt de strada.
  Diaspora vrea sa voteze,sa se deplaseze tata in locatiile unde sint circumscriptiile organizate fiindca data alegeriile se cunoaste de mult.Acelasi principiu si in tara. Se voteaza numai la domiciliu sau resedinta.In rest ,daca vrei sa votezi, sa-ti organizezi timpul in asa fel sa fii prezent. Esti liber sa o faci.
  La o prevedere clara a legii,de acest fel,ar disparea tabele,anexe etc.
  Eu asa vad problema si nu este nimic anticonstitutional.

 64. 65 dlnimeni decembrie 21, 2011 la 10:43 am

  Nota introductiva: aseara, oamenii dnei Culcer au tradus o exprimare dintr-un serial chinez prin „Maretule raufacator”. Foarte potrivita traducere nu pentru China medievala, ci pentru Romania de acum.
  Un subiect foarte interesant propus de dl Nastase si care inseamna, printre altele, a cauta raspunsuri la mai multe intrebari: va vota diaspora? In ce masura? Cu cine? Centralizarea voturilor va reflecta intocmai vointa exprimata de voturi, ori o va perverti conform nevoilor guvernantilor?
  Romania dlui Iliescu nu a putut mentine 10 milioane de locuri de munca. Romania dlui Constantinescu nu a reusit a mentine mult mai putine. Iar Romania dlui Basescu este incapabila de a mentine 4 milioane de locuri de munca. Plecarea la munca in afara a fost o supapa si ea distorsionata, rusinea guvernantilor pentru decaderea economica a tarii fiind intoarsa, ca o haina cu doua fete, in mindria de a le fi asigurat romanilor posibilitatea de a pleca. Insa, indiferent cum, cred ca romanii care au plecat au plecat cu resentimente fata de guvernanti si cu scepticismul ca situatia economica a tarii s-ar putea imbunatati intr-un viitor determinabil. Pentru acest scepticism ii felicit din inima si le transmit mesajul sa si-l pastreze, mie faptul ca am crezut in politicienii si guvernantii romani mi-a fost, din punct de vedere al carierei, fatal. Probabil ca printre cei plecati dispersia opiniilor este si ea prezenta: sunt opinii de stinga, sunt opinii centriste, sunt opinii de dreapta, fiecare dupa cum a fost crescut, dupa cum gindeste si dupa cum ii merge. Insa, cu toata dezvoltarea comunicatiilor – si ea limitata de costuri – cred ca au cu totii doua puncte comune: vulnerabilitatea la propaganda, mai ales la cea mediatica – dar nu numai – si tendinta de a-l aprecia electoral pe acel competitor care, in opinia lor uneori alterata propagandistic, face ori macar incearca a face bine tarii. De aici lupta guvernantilor pentru acapararea media. De aici indiferenta guvernantilor la indatorarea tvr, o televiziune mult prea extinsa in acest moment si care are o indatorire clara, aceea de a se mentine in limitele posibilitatilor populare de a fi platita. Si de aici luptele la baioneta ale proguvernamentalilor in mediul internet, inclusiv pe blogul de fata, uneori conform zicalei daca nu-i poti convinge, zapaceste-i. Poate sa revin si sa continui, cel putin in acest moment cred ca as mai avea de scris, daca nu ma razgindesc intre timp; dar acum trebuie sa plec ca sa le dau guvernantilor de furat, adica sa platesc tva-ul.

 65. 66 Doru Coarna decembrie 21, 2011 la 10:55 am

  @ Aya,

  AN nu mai avea profilul corespunzator dorit, Basescu il avea 1000%!
  Daca AN ar fi scufundat si el cateva chestii, flota, minister, primarie, parlament, atunci devenea, inexorabil, presedintele Romaniei! Se dorea omul care stia si putea face sa dispara lucruri…

  Cabala aia antiglobalista este sustinuta cumva si de altceva in afara de dorinte? Iti spun eu, singura scapare ar fi un nou si mare razboi total. Daca vreti asa este OK, dar atentie, in razboi mor fraierii, cabalistii aia globalisti nu vor dispare, deci… Alegeti!

 66. 67 Marian Nicolae decembrie 21, 2011 la 12:23 pm

  Buna ziua,

  Gandesc si actionez ca Directorul Erste dupa anii de exil si chin in afara tarii.
  Impartasesc cu alti romani ceea ce nu este corect in dorinta de schimbare:

  Multi din Diaspora stiu ca nu alearga cainii cu covrigi in coada in nici o alta tara din lumea aceasta.

  M-am intors in tara pentru a pune in aplicare ceea ce am invatat afara si a-i invata si pe ceilalti romani care nu au avut curajul sau posibilitatea de a se rupe de glia stramoseasca, numai pentru a invata de la straini.

  Obedienta pe care o arata romanul in fata strainilor si in fata hotararilor guvernului portocaliu sunt strigatoare la cer.

  Desteapta-te Romane ca ti-a sunat ceasul, la propriu…

  Sa traiti bine, fara industrie si fara agricultura…

 67. 68 Ilie decembrie 21, 2011 la 12:42 pm

  @Aya

  Nu este nicio abatere. Chiar acum vreo oră asultam la radio o discuţie telefonică între redactor şi un român stabilit în Norvegia. Cînd i s-a pus întrebarea dacă va fi acasă de Crăciun, a răspuns că da, acasă la el în Norvegia, unde şi-a întemeiat o familie! Prin urmare, soarta lui, ca şi a altora asemenea, depinde de politica guvernului de la Oslo, nu a celui de la Bucureşti, omul nemafiind prin România din 1999! Mă refer, desigur, la politica internă, aceea care determină bunăstarea materială în primul rînd. Chiar admiţînd că şi soarta lor este influenţată, şi aici am în vedere mai ales politica culturală şi a drepturilor, această influenţă este nesemnificativă în raport cu soarta celor care trăiesc în ţară.

 68. 69 Karakas decembrie 21, 2011 la 5:29 pm

  @Victor V, multumesc pentru clip. Simpatic, se vede ca au avut ceva bani sa-l faca 🙂

  Sarbatori Fericite!

 69. 70 Bumerangul prins in lasou decembrie 21, 2011 la 5:35 pm

  @Aya

  Pararea mea e sa treci pe la dulapiorul cu medicamente, eviti sa confunzi tranchilizantele cu faringoseptul, iei cate poti duce in 3 degete si patrunzi usor in lumea imponderabila a linistii. Maine dimineata, te califici sigur la o opinie. De preferat sub 2 pagini.

 70. 71 Victor V. decembrie 21, 2011 la 9:50 pm

  @ Aya

  Cum să fii de acord cu Draghi? Eu voiam să zic că îmi plac femeile inteligente și sofisticate, dar capabile de emoții puternice și mă pregăteam să dau un exemplu. Acum ce pot să mai zic?

 71. 72 Victor V. decembrie 21, 2011 la 9:53 pm

  @ Aya

  PS: „Felicitari pentru ferma punctare a adevarului” – mulțumesc 🙂

 72. 73 Cârcotaşu decembrie 21, 2011 la 11:03 pm

  @ Aya,
  O chestie care mă îndeamnă să-mi curm tăcerea, ţi-o zice VV:

  Cum să fii de acord cu Draghi? Eu voiam să zic că îmi plac femeile inteligente și sofisticate, dar capabile de emoții puternice și mă pregăteam să dau un exemplu. Acum ce pot să mai zic?

  Ai căzut în capcana pe care singură ţi-ai întins-o! Şi ăsta-i unul din „intelectualii” cărora le faci reclamă aici, pe blogu’ lu’ Năstase! 😆

 73. 74 dlnimeni decembrie 21, 2011 la 11:24 pm

  Ma gindesc ca, utilizind aceleasi cuvinte, titlul ar fi putut fi si Alegerile: instrumentul brutal prin care democratia este inlaturata.
  Mi-am platit tva-ul si am constatat, pentru a nu stiu cita oara, ca mi-au ramas mai putini bani decit am dat guvernantilor. Dar si aceasta este Romania: sa muncesti toata ziua fara speranta, sa dai grosul guvernantilor, iar tu sa iti faci crestineste o cruce mare daca iti mai ramin niste bani, cit sa nu mergi la cersit in fata bisericii – ori sa nu lupti in cimitir pentru o lingura de coliva – si sa iti cumperi o chifla. M-am dus la banca si am uitat sa iau cele citeva ciocolate pentru doamnele de acolo. Asa ca am cumparat altele de pe drum: ciocolate Vaca Fericita. Adica, daca guvernantii tot ne considera un popor de vite fericite, la ce altceva sa mai jinduim? La ciocolata Vaca Fericita! Stie Milka (austrieci parca, nu?) ce ne ofera. Cu asta cred ca am clarificat si magistrala cuvintare a grangurelui de la Erste, am senzatia ca suntem si pentru austrieci un popor de vite fericite. Cu gindul la asta, iata ca ma gindesc ca ar trebui sa redenumim functia de presedinte si sa-i zicem functia de Bou. O, ce frumos ar da aceasta noua denumire a functiei in sirile media!

 74. 75 Sami decembrie 22, 2011 la 12:29 am

  Eu nu as permite nimanui sa voteze , daca se afla in alta parte , pentru ca , rezultatul poate fi fraudat .

  Cunosc insa si multi romani , care chiar s-au prezentat la vot in straintate fiind , si l-au votat pe Basescu , ca sa ne mearga noua celor din tara prost ( caci unii sunt de fapt plecati definitiv – nu au de gand sa se mai intoarca in tara , insa mai au putin de asteptat cu cetatenia ).
  Cum imi spunea o prietena , citez : ” nu pot sa cred , cum a putut sora-mea impreuna cu familia ,sa stea la coada in Canada , cu buletinele in mana , ca sa-l voteze pe dobitocul de Basescu si sa ne mearga mie si copiilor prost , aici in tara ” . Aceastei prietene i s-au taiat si sporurile si 25% din salariu , pentru ca este bugetara . Sora ei , impreuna cu familia sunt plecati (de ani de zile )definitiv in Canada ,si s-au aranjat acolo foarte bine . Ca ei si alti romani . Si atunci de ce sa hotarasca acesti romani pentru mine aici in tara ??? ce treaba au ei ??? Il suporta ei pe cei care castiga alegerile ??? Ce discernamant pot avea acesti imigranti de ani de zile , pentru a sti pe cine sa voteze pentru noi ??? Va spun eu , ii doare undeva de noi si de ceea ce se intampla in tara .

  Populatia nu iese in strada , sau nu face greve ??? Care populatie ???
  Cea care traieste la tara , pe langa societate ???

  O parte dintre cei care au fost afectati au iesit in strada , insa , fata de populatia tarii , sunt , cel putin numeric , foarte putini . Pe ceilalti nu-i intereseaza , pentru ca nu este vorba despre ei .
  Intreprinderile de stat s-au desfiintat aproape toate , asa ca … , acolo era forta care se putea opune dictaturii basesciene pdl-iste .

  Nu pot decat sa-i mai „felicit” o data pe cei care ne-au ajutat cu Basescu in fruntea tarii , pentru doua mandate … . La atatea creiere seci , cate sunt in tara asta , ce sa mai indreptam acuma ?!
  In comert este o vorba : ” nu casti ochii , casti buzunarul „! Este acelasi lucru si cu alegerile .

  Si faza cu Geoana si cu Vantu , eu va mai spun o data , ca nu asta a fost motivul pentru care lumea s-a dus dupa Basescu . Lumea care s-a dus dupa Basescu , era complet impotriva PSD -ului , unul dintre motive fiind si zvonurile nedezmintite , despre care v-am tot scris mai demult .
  V-am mai spus si altadata , ca eu stau mult de vorba cu oamenii , oriunde merg . Am o pasiune pentru asta . Imi place sa-i provoc si sa aflu ce au in minte .

  In plus , Geoana nu a pierdut alegerile . Nici Dumneavoastra nu le-ati pierdut , insa , procentele fiind foarte stranse , a fost floare la ureche sa fie fraudate rezultatele .

 75. 76 Victor V. decembrie 22, 2011 la 7:19 am

  @ Cârcotașu

  Ca de obicei, ești un cârcotaș. Ceea ce am spus înseamnă pur și simplu ca Draghi nu are dreptate. De foarte multe ori ceea ce pare evident, este de fapt fals. În mod similar, o femeie frumoasă, inteligentă și sofisticată, poate fi privită de catre o minte mai simpluță, ca fiind „facilă”. Firește că n-o să ajungă să o cunoască niciodată, dar asta nu-i va schimba opinia, iubitorului de „adevăruri” simple.

  Oricum, bine ai revenit!

 76. 77 Victor V. decembrie 22, 2011 la 7:44 am

  @ Adrian Năsate

  „Adevărul” simplu: „vest europenii trăiesc bine, deși muncesc puțin, deci e mai bine la ei” nu este neapărat corect.

  Ce părere aveți de modul „brutal” în care muncesc chinezii? Cred că noi și polonezii suntem la mijlocul distanței între vest-europenii indolenți și leneși (cum le-a spus președintele Boardului Supervizor al China Investment Corporation) și chinezi.

  Cred că singura problemă pe care o avem cu adevărat este clasa politică. Sper că încă vă place ce faceți (și nu ați obosit) și veți schimba lucrurile.

  Sărbători Fericite!

 77. 78 Victor V. decembrie 22, 2011 la 7:52 am

  @ Draghi Puterity

  Citatul este excelent și sunt de acord cu tine că avem gusturi diferite. Rămâne de văzut ce înseamnă de fapt „ușor accesibile”.

 78. 79 Vasile, decembrie 22, 2011 la 8:28 am

  Ha!

  Bine ai revenit C!

  Aiurea domnule Nastase

  de cind cu progenitura asta de alegeri ca instrument democratic a pseudo disparut .intr-un fel de a spune confruntarea directa!

  Brutalitatea intelectuala insa este mai dura mai perversa si mai sofisticata si nu ma refer la Romania unde este un hibrid mostenit , ci la SUA , Japonia,Germania.Franta ce sa mai spun de Rusia…….

  Adica nu prea inteleg ce vreti sa spuneti ? Eu cred ca inainte conducatorii aveau cel putin un merit erau curajosi si acum au sunt lasi si perversi!

  As dori sa-l vad pe Basescu in postura unui Ceausescu , …tovarasi, liniste tovarasi, stati linistiti tovarasi…!

 79. 80 Vasile, decembrie 22, 2011 la 9:11 am

  Colegul nostru revenit ii reaminteste unei colege de reclama nepotrivita pe care colega o aduce la dimensiunea unui omagiu unor colegi mai intelectuali pe care ii vedem sau ii citim si pe acest blog.

  Eu am cu totul alta exprimare despre acest coomportament care fara sa fie exhibitionism , pare ceva specific in exprimare genului delicat, acela care a descoperit si reversul misoginismului in practica feminina !

  Sincer si eu am deplans , deci nu sunt un misogin, alaturi de persoana respectiva , disparitia auto impusa a intelectualului Harabula ,dar ce as putea spune ,doar ca acesta a confirmat personajul si s-a suparat ca magarul pe sat, sau ca sa-i dau circumstante spre regretul colegei, a confirmat ca si-a terminat misia pe acest blog

  Ce sa facem colegule Carcotas trebuie sa le acceptam asa cum ni se par noua, sau asa cum sunt in realitate bune, rele, frumoase urite inteligente , proaste , cu pareri prea bune despre ele insele, luptatoare ,mame, amante sau ca o colega unde criticile mi se opresc ca in cazul sincerului Baron , tot din cauza nickului care spune tot , All End E!

  Desi nu mai am inima care pulsa ca altadata si nu ma simt ca altii tanar la varsta pe care o am , eu folosesc aceasta ocazie , ca sa-mi cer scuze pentru rautatile pe care le-am scris sau le-am gandit in acest an ,si inca o data sa va spun ca va iubesc pe toate si va urez multi ani, muti iubiti, unul singur ca in bancul sau bankurile cu pricina pentru ca repet all end e nu e miine sau la sfarsitul acestui an!

  Craciun Fericit si ne vedem la anul!

 80. 81 dlnimeni decembrie 22, 2011 la 10:34 am

  Resentimentele cu care au plecat din tara acei oameni au condus, paradoxal, la o oportunitate propagandistica: canalizarea ori recanalizarea respectivelor resentimente. Pe drumuri cunoscute: fie fosti informatori ai securitatii despre care chiar diasporenii ziceau ca ar fi fost plasati printre ei inca din vremea comunistilor, declaratii oficiale, activitate a organizatiilor din diaspora ale partidelor,… Pina acum, succesul propagandistic pare a fi acela al dlui Basescu, care a reusit sa conduca o parte importanta a resentimentelor catre dl Iliescu, confundat in mod voit cu pesedeul. Succesul, vezi, in ciuda fraudei, ceea ce s-a intimplat la Paris, a fost in vechea diaspora. Ori, cred eu, vechea diaspora are o slabiciune despre care cred ca a fost speculata: fiind deja educata in spiritul democratiei vestice, nu este in stare sa creada ca un presedinte de tara poate minti ca ultimul golan. Daca un presedinte se duce si le zice ca ailalti sunt comunisti, chiar daca el e putred de stalinism, daca le zice ca ailalti sunt securistii, desi el securist este, daca i se asociaza si taclalele unei autointitulate societati civile – cu autonumiti reprezentanti nealesi de nimeni si nereprezentind pe nimeni – gata un factor iradiant, voluntar si cu sinceritate, de propaganda guvernamentala. Noul diasporean, intilnindu-se cu cei vechi, va afla de la aceastia ca, da, aia sunt comunistii, da, aia sunt securistii, da, tara merge prost datorita dlui Iliescu si asa mai departe. Iar daca printre ei se mai gasesc si vreo citiva care isi imagineaza ca vor capata niste afaceri cu sau in Romania, ceva de genul mixajului de muzica facut de junele Sarkozy care, n-asa, a muncit, nu a venit la tain, lucrurile incep sa zbirnie.
  In paralel, guvernamentalii lanseaza povesti de acoperire, cum ar fi aceea ca diaspora ar vota cu dreapta (plasata printr-o fraza si pe blogul dlui Nastase), de aici putind deriva discutii nesfirsite de „comparare” a axei stinga-dreapta de la noi cu axele stinga-dreapta din diferite alte tari.
  Scriam ca, in ciuda dezvoltarii comunicatiilor si, adaug, a posibilitatilor de calatorie, cei plecati la munca in strainatate pierd, totusi, intr-o anumita masura, legatura cu realitatea din tara. Munca este grea dar si banii sunt altii, grijile sunt altele, incet – incet in centrul preocuparilor trece „aici” si nu „acolo”. Propaganda guernamentala are grija ca, din cind in cind, sa le dea sperante, lovind totodata in opozitie.
  Sa luam, de exemplu, o declaratie prezidentiala cu iz de „pentru diaspora”: potrivit acesteia, bocitoarele economiei romanesti se ostenesc degeaba, deoarece exportul tarii noastre a crescut de 6 ori in ultimii 10 ani, ajungind la 60 miliarde dolari anual. Cred ca, desi am redat-o si cu vorbe ale mele, am reusi sa pastrez spiritul. Potrivit intelesului curent, prin export se inteleg livrarile in afara UE, livrarile in cadrul UE fiind denumite livrari intracomunitare. Declaratia prezidentiala afirma, deci, ca livrarile Romaniei in afara UE au ajuns la 60 miliarde dolari, ceea ce ar sugera macar inca pe atit in comertul intracomunitar. La astfel de livrari insa, statul roman ar trebui sa nu aiba nici o problema bugetara, nici o problema legata de salarii si pensii. Insa guvernantii romani au. Aceasta ma face a banui ca valoarea anuntata este „ajustata” prin diferite trucuri, din care enumar citeva posibile: confuzie in ceea ce priveste intelesul termenului export, neprezentarea valorii importurilor facute in scopul exporturilor, confuzarea voita intre firme romanesti si straine,…Insa, pina la urma ideea ar fi de a sugera celor din afara ca Romania merge bine sub actuala guvernare si ca desigur, in curind ( dar neprecizat) va putea oferi din belsug locuri de munca bine platite acasa, nu va ramine decit sa votati dl Basescu si a sa ceata. Doar niste bocitoare il pot contrazice pe presedinte, bocitoarele (adica fruntasii useleului) fiind, in intelesul curent, femei (adica dnii Antonescu si Ponta, dar nu doar ei, sunt asociati cu femeile), plingarete profesioniste, si, o idee nou introdusa, bocitoarele sunt platite pentru ceea ce fac. Incepem deci sa avem de-a face cu ideea stalinista a opozantilor naimiti din exterior, tradatori asadar, vinduti strainatatii. Toate acestea astupa urmatoarea fisura a declaratiei: daca exportul a crescut de 6 ori in timp ce forta de munca din tara a scazut la mai putin de jumatate, atunci inseamna ca in strainatate au plecat la munca puturosii si hotii ( destinatarii declaratiei) si au ramas cei harnicuti. Cum au plecat puturosii si hotii sa munceasca in strainatate, cum a crescut la harnicii ramasi productivitatea muncii si nu cu citeva procente, ci de nu mai putin de 12 ori, din moment de un numar de muncitori injumatatit livreaza o valoare de 6 ori mai mare. Dlui presedinte ii place, deci, in continuare, riscul, deoarece daca destinatarii declaratiei se prind de poanta, atunci guvernamentalii s-au fript. Slabe sperante, insa, sa se prinda. Poate sa mai continui.

 81. 82 Bumerangul prins in lasou decembrie 22, 2011 la 11:56 am

  Inspirat de Vasile caruia ii multumesc, as vrea sa spun si eu cateva cuvinte.
  Doresc tuturor sarbatori cu bine si nu imi cer scuze daca eventual am ofensat pe cineva, pentru ca am facut-o sincer si cu tot elanul sufletesc necesar. Pot in schimb sa apreciez corespunzator pe cei care m-au tratat la fel.

 82. 83 Aya decembrie 25, 2011 la 9:56 pm

  @

  Doru Coarna

  In mesajul din decembrie 21, 2011 la 10:55 am afirmi, referindu-te (evident) la rezultatul prezidentialelor din 2004 (citez):
  „AN nu mai avea profilul corespunzator dorit, Basescu il avea 1000%!”

  Afirmatia ta necesita o dubla corectura esentiala: „Profilul AN” NU era „corespunzator” pentru niste grupuri marsave de interese transpartinice- care se regaseau, in parte, si in PSD. Cu ajutorul „reprezentatilor” din PSD (si cu neprecupetitul sprijin al unor baieti „instelati pe umar”), aceste grupuri au vandut victoria lui Adrian Nastase in al doilea tur de scrutin al prezidentialelor din 2004.
  Daca au crezut ca Basescu avea un „profil corespunzator”, realitatea avea sa le demonstreze ca, rabdator, le-a „platit” (pe negativ, desigur) murdarul sprijin din 2004.
  Si inca nu a terminat, sunt convinsa- caci astfel de „martori” (sau participanti) nu sunt de dorit (iar Traian Basescu stie foarte bine ce inseamna asta)!

 83. 84 Aya decembrie 25, 2011 la 9:57 pm

  @

  Victor V

  Cu multa placere!

 84. 85 Aya decembrie 25, 2011 la 10:00 pm

  @

  Bumerangul prins in lasou

  Referitor la ridicolul mesaj din decembrie 21, 2011 la 5:35 pm:
  doar atat poti produce?
  Lipsa ta de imaginatie este jenanta.

 85. 86 Aya decembrie 25, 2011 la 10:07 pm

  @

  Carcotasu

  Intelectualii nu au nevoie de (citez) „reclama”- iar eu nu fac lucruri inutile.
  Postura de intelectual nu este „valabila” sau „ne-valabila” in functie de similitudinea opiniilor celui care le formuleaza si receptorului acestora.

 86. 87 Aya decembrie 25, 2011 la 10:13 pm

  @

  Ilie

  Din mesajul pe care mi l-ai adresat in decembrie 21, 2011 la 12:42 pm se desprinde ideea generala ca, in opinia ta, situatia diasporei romane este o problema legata, mai degraba, de politica externa.
  Am invatat de la Adrian Nastase ca orice problema de politica externa este, de fapt, o problema care tine direct de politica interna.

 87. 88 Aya decembrie 25, 2011 la 10:25 pm

  @

  Santinela

  Citez din mesajul tau (decembrie 21, 2011 la 10:19 am):

  „Garantarea constitutionala a dreptului la vot nu inseamna implicit obligatia mea(a statului) de a pune la dispozitie urne de vot la fiecare colt de strada.”

  Exagerarile nu-si au rostul cand este abordat un subiect foarte serios, precum cel al votului. Afirmatia ta este o exagerare.

  Daca este adevarat ca nu se pune problema instalarii urnelor de vot „la fiecare colt de strada”, ca sa preiau exprimarea ta, este la fel de adevarat ca statul (roman, in speta) trebuie sa se preocupe de crearea conditiilor necesare pentru ca exercitarea dreptului la vot sa se desfasoare fara eforturi foarte mari (inclusiv in cazul romanilor din diaspora). Altfel spus, ceea ce este valabil pentru romanii care traiesc in Romania trebuie sa fie valabil, ca principiu, si pentru romanii care traiesc in strainatate.

  O precizare: NU sunt adepta votului prin corespondenta (online).

 88. 89 Aya decembrie 25, 2011 la 10:34 pm

  @

  Doru Coarna

  Am omis un raspuns.

  Citez din mesajul tau (decembrie 21, 2011 la 10:55 am):
  „Cabala aia antiglobalista este sustinuta cumva si de altceva in afara de dorinte? Iti spun eu, singura scapare ar fi un nou si mare razboi total.”

  In primul rand, o precizare de nuanta: in discute era o cabala NONglobalista. Mentiunea este necesara pentru a putea discuta despre acelasi subiect.
  Sigur dorintele nu au relevanta in context: „calaba NONglobalista” exista.

  Antiglobalistii la care te referi sunt doar „un brat inarmat” (au, desigur, si globalistii unul).
  Confruntarea la care te referi (si pe care o numesti razboi) exista.
  Important este sa fii de o parte sau de alta a baricadei- nu „intre”.

 89. 90 Aya decembrie 25, 2011 la 10:48 pm

  @

  Victor V

  Iti plac (citez) „femeile inteligente și sofisticate, dar capabile de emoții puternice”.

  Ai gusturi rafinate.
  Iata o astfel de femeie- iti daruiesc imaginile:

 90. 91 Cârcotaşu decembrie 26, 2011 la 11:28 am

  @ Aya,

  Intelectualii nu au nevoie de (citez) “reclama”- iar eu nu fac lucruri inutile.

  Intelectualii nu au nevoie de reclamă, „intelectualii” da! (citeşte textul complet, inclusiv oarece semne care fac distincţia).
  Nu faci lucruri inutile, dar de multe ori faci din cele greşite.

  Postura de intelectual nu este “valabila” sau “ne-valabila” in functie de similitudinea opiniilor celui care le formuleaza si receptorului acestora.

  Da, în mare este adevărat, dar tot atât de adevărat este că uzând de nişte… criterii universal valabile se poate distinge bătutul câmpilor de o poziţie justificabilă prin nişte condiţii abracadabrante. Adică, în cazul de faţă, „postura de intelectual”, indiferent de similitudinea sau opozabilitatea opiniilor, nu se prea vede din desişul prostiilor debitate.
  În cazul de faţă am taxat o… cel puţin impoliteţe. Faptul că te situezi pe poziţia susţinerii ei, e cel puţin deconcertant. 😯

 91. 92 Cârcotaşu decembrie 26, 2011 la 1:26 pm

  @ Victor V,

  @ Cârcotașu

  Ca de obicei, ești un cârcotaș…

  Ca de obicei, observând evidenţa, îţi dovedeşti subtilitatea gândirii, chezăşia calităţilor intelectuale uzurpate!
  Altfel, Cârcotaşu, bag sama, se declară cârcotaş, nu de obicei ci prin definiţie! 😆

 92. 93 Aya decembrie 27, 2011 la 3:24 am

  @

  Carcotasu

  Nu stiu la ce impolitete te referi. Te rog sa fii mai explicit.

  Revenind la subiect: in opinia mea, exista cuvinte a caror punere intre ghilimele (scopul fiind sugestia peiorativa) este inacceptabila. Cuvantul intelectual face parte din aceasta categorie.
  Fiecare dintre noi poate fi de acord cu ideile unor anumiti intelectuali si in dezacord cu cele ale altora. Acest lucru, insa, nu presupune declasarea acelor intelectuali- dar, pur si simplu, situarea fiecaruia dintre noi pe pozitii diferite (chiar contrarii) fata de ei. Pe un alt plan, un intelectual nu isi pierde valoarea daca se afla in dezacord explicit (chiar aspru) cu un altul, ale carui idei sunt agreate de unul dintre noi (exprimarea este generica, desigur- ceea ce este valabil pentru noi, in context, este valabil pentru toti ceilalti). Un intelectual nu isi pierde valoarea nici daca este ferm criticat de un alt intelectual.

  Imi amintesc ca Alexandru Paleologu, referindu-se la Voltaire afirma ca, in afara de „Candide”, nu considera foarte importante alte lucrari ale acestuia. In opinia lui Alexandru Paleologu, spiritul voltairian este „rasuflat” (am citat din memorie- corect, te asigur)- precizand ca geniul lui Voltaire nu are legatura cu spiritul lui. Abordarea fara menajamente nu se opreste aici.
  Intelectualul Paleologu l-a criticat pe intelectualul Voltaire (fara a-i nega, insa, calitatea de intelectual- altfel spus, fara a o pune intre ghilimele, desi, evident, explicit, se afla in dezacord cu spiritul celebrului iluminist).
  Putem fi de acord cu Paleologu- dupa cum putem fi admiratori ai spiritului voltairian si, pe cale de consecinta, in dezacord cu criticile aduse.
  Nici una dintre aceste pozitii, insa, nu desfiinteaza valoarea celor doi- sau a unuia dintre ei.

 93. 94 Cârcotaşu decembrie 27, 2011 la 3:04 pm

  Aya,

  Nu stiu la ce impolitete te referi. Te rog sa fii mai explicit.

  Se pare că susţinem sisteme diferite de valori. Al meu e mai restrictiv.

  Revenind la subiect: in opinia mea, exista cuvinte a caror punere intre ghilimele (scopul fiind sugestia peiorativa) este inacceptabila.

  Eu operez cu regulile gramaticale obişnuite, adoptate de Academia Română, care nu prea au nevoie de alte autorizări. Dacă opinia ta e diferită, formează-ţi un cerc de „acceptatori”, pe mine nu mă priveşte. Nu consider necesar a-ţi cere permisiunea pentru a mă comporta conform regulilor universal recunoscute. Ca atare consider ca necombătut punctul meu de vedere.

  Pe un alt plan, un intelectual nu isi pierde valoarea daca se afla in dezacord explicit (chiar aspru) cu un altul, ale carui idei sunt agreate de unul dintre noi (exprimarea este generica, desigur- ceea ce este valabil pentru noi, in context, este valabil pentru toti ceilalti).

  Evident nu şi-o pierde, după cum nu şi-o sporeşte dacă e în acord cu altu’ ‘telectualu’ (în speţă tu). Demonstraţia, prin metoda reducerii la absurd, e simplă: Un bou nu devine tigru pentru că-l laudă altu’!
  Individu’, VV, tre’ să-ţi facă cinste pentru alăturarea de Voltaire!! 😯
  Nu voi mai răspunde la asemenea încercări hazlii de impunere a unor norme. Nu-i nici locul, nici cazul.

 94. 95 Ghita Bizonu' decembrie 27, 2011 la 5:02 pm

  Aya

  esti „mortala”* !!
  mesajul https://nastase.wordpress.com/2011/12/19/alegerile-instrumentul-democratic-prin-care-brutalitatea-este-inlaturata/#comment-148090 trebueste citit invers !!

  * in sensul folosit acu 15-10 ani de pusti .. adica „tare”, superlativ absolut (ca si bestial, criminal samd)

 95. 96 Victor V. ianuarie 3, 2012 la 3:11 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Iar tu ești „ghiță”. Pentru că tot încerci, ca și Cârcotașu să-mi deformezi comentariul, sperând că vei reuși să-l transformi în ceva jignitor. Nu este jignitor oricum l-ai privi. Dar e dreptul tău să te străduiești, ca orice ghiță care se respectă.


 1. 1 Alegerile: instrumentul democratic prin care brutalitatea este inlaturata | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe decembrie 19, 2011 la 7:39 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: