Scrisoare pentru un „Cercetator”

Am primit pe blog un mesaj special din partea unui  cititor sub pseudonimul Cercetatorul. În esență, comentariul continea dezamagirea sa fata de democratie, fata de efectele de manipulare ale presei, precum si un regret in legatura cu  votul sau din 2004.

Puteti citi mesajul integral aici (postarea de la ora 1.21.am).

Draga Cercetatorule,

Va multumesc pentru gandurile bune. 

Spuneti ca ati gresit in 2004  si ca evolutia tarii ar fi fost diferita cu un alt presedinte. Istoria judeca deja aceste lucruri si nu are rost sa comentez eu mai mult.

Dar  va judecati prea aspru.

Ceea ce m-a ingrijorat mai mult in comentariul dvs nu este dezamagirea sau regretul, ci impresia unei dezangajari care pare a se raspandi ca un virus mortal la nivelul intregii societati. 

Cred ca e  falsă ideea ca nu putem schimba nimic si ca democratia a esuat. Important este sa nu mai „gresim” la alegerile  viitoare, in  2012, 2014 etc.

 Lectiile democratiei sunt dure pentru toti, de la lideri politici, la cetateni. Sa invatam insa din ceea ce a fost rau in trecut si sa reinvatam ce inseamna responsabilitatea si solidaritatea. Vom reusi oare?

 

19 Responses to “Scrisoare pentru un „Cercetator””


 1. 1 Theodora decembrie 18, 2011 la 11:29 am

  Teodor Baconschi, detinatorul recordului mondial imposibil de egalat de 1 vot la 3 secunde, a declarat ca Romania iese din recesiunea diplomatica si redevine jucator regional care este luat in calcul.
  http://theodora0303.wordpress.com/2011/12/18/teodor-baconschi-romania-iese-din-recesiunea-diplomatica-si-redevine-un-jucator-regional-care-este-luat-in-calcul/

 2. 2 Andrei Lazar decembrie 18, 2011 la 11:31 am

  Nu trebuie sa asteptam alegerile. daca suntem dezamagiti de ceea ce am facut in 2004 acum putem sa o spunem tuturor si sa incercam sa le explicam si celorlalti care inca cred in actuala putere de ce nu este bine sa mergem in continuare cu Guvernul Boc-Poc si cu Base…scumpeste totul. Trebuie sa le aratam adevarul despre acestia. Sa vada si ei cum e sa fie tradati de cei in care au crezut. Pentru mine cel putin din 2004 si pana acum s-au realizat doar teancuri de minciuni adresate electoratului. Nu mai cred de mult ca se mai poate face ceva bun pentru Romania daca nu se schimba conducerea tarii. Imi pare rau dar PDL-ul si Basescu nu au reprezentat tara ci doar scopurile lor personale. Am suferit mult cand am vazut ca fiica lui Base a ajuns europarlamentar si a reusit sa ne faca tara de rusine. Sufar si voi suferi pana cand nu voi vedea o schimbare pentru binele populatiei, a cetatenilor simpli. Sunt sigur ca putem atinge acest obiectiv doar daca vom fi uniti si vom spune adevarul tuturor romanilor de pretutindeni. Romania merita mai mult, romanii merita sa zambeasca din nou. Cu multa simpatie pentru aceasta tara, Andrei Lazar

 3. 3 Ghita Bizonu' decembrie 18, 2011 la 12:02 pm

  Pentru progres si integrare – Nastase incarcerare !

  Domnule Nastase nu este vorba doar de persoana dvoastra ca persoana fizica ci de cerintele mometului istoric. European!

  Astazi cand Olanda ne cere imperios sa aratam ca nu suntem corupti , TREBUIE sa aratam ca avem un fost ministru bagat la inchisoare!
  Este vorba de coordonare europeana – astazi cand Chirac a fost condamnat cum e aia ca dvoastra sa fiti achitat ? Ce o sa zica tarile surori de ginta latina?! Da Grosse Angelik nu va lacrima cand se va gandi la dl Catapana de Varza ?!
  Ce o sa zica colegii europeni ai magistratilor nostri ?! Ce se va intampla ca cand comisia europeana de verificare si nu mai stiu ce se va mai intruni sa ne monitorizeze?
  Ptr aceste motive si ptr multe altele asemenea (de ex sa le dam un exemplu italienilor!) dvoastra trebe sa va cereti in puscarie !
  Ptr Schengen. Ptr ca tot romanu sa aiba dreptu sa se angajeze in toate tarile erropene..Ptr ca FMI sa ne ia dobanzi mai mari …Ptr ca sa se echilibrrze bugetul Greciei samd.

  Pentru toate astea ati face bine sa cooperati cu acuzarea. Sa le dati mura in gura .. sa-I dascaliti sa le dati copiute. Sau mai bine sa pledati in locul lor ca astia ar fi in stare sa comita o gafa in ultimul minut si instanta sa fie obligata sa va achite!!!
  Ca daca va achita Nuti Nationala se va intrista foarte. Si daca se indispune Nuti se supara Harabula. Si daca se supara Harabula Aya lacrimeaza…

 4. 4 blogideologic decembrie 18, 2011 la 1:22 pm

  Ghita Bizonu’ spune : „Nuti Nationala se va intrista foarte. Si daca se indispune Nuti se supara Harabula. Si daca se supara Harabula Aya lacrimeaza…”
  🙂

 5. 5 Stefan Stroe decembrie 18, 2011 la 1:41 pm

  domnule presedinte,vreau sa va felicit pentru reusita din instanta in dosarul tamara ,sunt convins ca viitorul dvs politic va fi frumos alaturi de victor ponta care va fi premier si de crin antonescu care va fi presedinte,insa dvs cu experienta dvs sunt convins ca ii veti ajuta pe cei doi tineri si mai mult cred ca o pozitie de ministru de externe pentru dvs cred ca nu e dezonoranta,ati mai fost si ati fost dupa mine cel mai bun ministru de externe sau un presedinte al camerei deputatilor unde la fel ati fost exceptional .Principalul este sa lucrati in echipa si sa nu mai apara fisuri fiindca vor profita adversarii..

 6. 6 Socrate decembrie 18, 2011 la 2:09 pm

  Cercetatorul spune, si are mare dreptate : “ De ce nu v-am votat? 1. Manipularea media a avut un rol important atunci. In general, media are o mare responsabilitate in evolutia defavorabila a societatii noastre, pe care nu pare sa si-o asume. “.
  Fiecare oranduire are ca scop, declarat sau nedeclarat, fasonarea “ omului nou”. Fasonarea omului nou se poate face fie prin invatamant politic ( metoda comunista si primitiva ) fie prin “jurnalistul nou “. In cazul Romaniei s-a izbutit crearea “jurnalistilor noi “, formati, educati, premiati, laudati, scolarizati de puzderia de ONG-uri finantate extern, care, in orice scriu sau afirma, repeta obsedant “stanga rau si dreapta bun”, nationalismul este rau si internationalismul ( european elitist ) este bun”, “statul este cel mai prost administrator”, “privatizare bun, intreprinderi de stat rau”, etc..
  Asta a fost la inceput. Apoi “noii jurnalisti” scoliti au devenit veritabili preoti ai noii doctrine, organizand adevarate centre de formare a prozelitilor, un proces care poate fi asimilat cu zombizarea.
  O anumita parter a presei inseamna de fapt marea majoritate a presei. Din pacate, stanga, nationalistii, patriotii, nu au izbutit sa contracareze acest fenomen. Parerea mea.

 7. 8 Aya decembrie 18, 2011 la 11:45 pm

  @

  Ghita Bixonu’

  Cred ca mici macar Harabula – un genial „avocat al diavolului”- nu ar fi avut ideea de a face legatura („diavoleasca”) intre faptul ca „asteptarile”- ca sa o citez pr Nutzy ot Pleshcoi- unor marimi europene ar trebui implini printr-un artistic auto-denunt (fals) al lui Adrian Nastase doar pentru ca eu sa nu lacrimez!

  Cu riscul de a primi din partea ta o replica dura (de tipul autoapararii): te vei fi gandind la mine mai mult si mai des decat ti-ai propus?

 8. 9 Aya decembrie 18, 2011 la 11:47 pm

  @

  Blogideologic

  Cumva, si tu te vei fi gandind la mine mai des si mai mult decat ti-ai propus?

 9. 10 blogideologic decembrie 19, 2011 la 3:09 am

  @ Aya
  Am citat doar. @Ghiţă are mereu spirit. Spre deosebire de mine. Nu am interpolat, nu am extrapolat. Dacă am exagerat, cer iertare.

 10. 11 blogideologic decembrie 19, 2011 la 3:47 am

  @ un „Cercetător”
  Este interesantă zona. Îmi amintesc că Şerban Ţiţeica discuta cu studenţii săi tema cercetării ştiinţifice. Apăruse, tradusă din ruseşte, o carte despre cercetarea în URSS. Cu direcţii multe. O leg de timpul de acum, din România, prin accentul pus pe psihologie. De altminteri abordarea pavloviană a fost incorporată şi în psihologia behavioristă/comportamentală care este baza descrierii comportării lui Homo Oeconomicus. Introducerea psihologică la economie acum este piramida lui Abraham Maslow. Dar tocmai ierarhizarea sistemelor de comunicare, şi taxonomia pavloviană este o foarte bună introducere, lipseşte acolo ! Este vorba despre tipurile de sisteme de comunicare (nu mă refer la TIC) care leagă individul uman post-post-modern de piaţă şi de producţie. Or, România nu poate ieşi din groapă pentru a dezvolta Noua Economie dacă în şcoala ei, de la orice nivel, nu se ia în considerare şi piramida sistemelor de comunicare. În practică aceasta conduce practic la reducerea costurilor operaţionale şi la o abordare paradisiacă a timpului. Deci „Transcendenţa este posibilă”! Dar aceasta-i teza de bază din isihasmul care-i rădăcina ideologiei legionare.

 11. 12 Socrate decembrie 19, 2011 la 10:48 am

  @Ghita Bizonu’ * Interesanta idee. Se pare insa ca incarcerarea unui fost premier nu este sufieinta pentru a potoli setea justitiara anticoruptie a UE ( MCV ). Se vorbeste prin targ ca ar fi nevoie de incarcerarea unui presedinte, dupa modelul francez, vezi condamnarea lui Chirac pentru fapte de coruptie de cand era primar. Se mai spune ca Sorin Oprescu a gasit ceva scheleti prin dulapurile de la primarie. S-ar putea sa avem surprize si sa potolim in fine justitiarismul anricoruptional si selectiv al CE-ului.

 12. 13 Ghita Bizonu' decembrie 19, 2011 la 11:20 am

  Aya

  matale te interesezi prea putin de ce zic „ceilalti” . Motivele ptr care AN ar „trebui” sa suplineasca procurorii in vederea condamanrii sale sunt preluate din diverse postari Plus de la ce a „zis” Reuters (de fapt raspandacu local promovat exact ptr deficentele sale). Ptr cum nu gandeste lumea iti stau la dispozite . Oricum fantezia mea are si ea nioste limite … si nu este atat de debordanta.
  Partea ultima – cestia cu Aya lacrimeaza este o amintire din scoala – lantul slabicunilor si se bazeaza pe admiratia (usor cam exagerata) a lu harabula ptr decolteul Blondei Nationale (si mie imi plac decolteele generoase .. insa in poitica samd prefer alte calitati… plus ca nu ami am 20 de ani). Si simpatia ta ptr el. Restu e de la nenea Iancu ot Haimanale … pura licenta literara.
  Ce imi pare rau este ca nu am reusit o cestie ceva mai ironica la adresa celor care au instrumentata dosarul…. totusi observa ca am scris „astia ar fi in stare sa comita o gafa in ultimul minut si instanta sa fie obligata sa va achite!!!” si bazandu-ma pe asta am ajuns la concluzia ca in mod normal unica sansa a acuzarii este colaborarea totala a acuzatului.. Roadele reformei macaviste….

 13. 14 Ghita Bizonu' decembrie 19, 2011 la 1:00 pm

  Socrate

  din pacate se uita ca dezonor parlamentu din orasu strasurilor a zis ca ar vrea si ceva rechini sau corocodili ai coruptiei romanesti. Si ca in vizor era gazda…Ca sa fim cinstiti , chiar daca noi am lluat caimacu cu EBA si Jiji multi alti europarlamentari de prin Frnata, Germania, Italia samd se inscriu tot pe aici ….(insa se exptima mai fluent)
  Oricum daca le-am servi un fost presedinte-primar amicii lu mme Breton ar tipa „abuz” fiinda egeria lor lacrimeaza. Ca depanda si de atmosfera.. dupa cate tin minte cand intr-un tarziu prea tarziu s-a reluta dosarul Flota MM Breton si MM(usca) au alergat la parchet sa depuna plangere penala impotriva lu AN ptr „cercetare abuziva” si „represiune nedreapta”.

 14. 15 Socrate decembrie 19, 2011 la 1:30 pm

  Tot despre “jurnalistul nou”, cum se formeaza si cum se stipendiaza. Un exemplu, Andra Timu, de la Money Channel, care mai scoate un ban si in calitate de corespondent Bloomberg.
  O stire din 23.09.2009 la http://www.andra-timu.allby.ro/ ne anunta ca :
  “ Freedom House si JTI au anuntat castigatorii „Burselor Europene JTI”. Cinci dintre acestia vor beneficia de o excursie de studii de o saptamana la Bruxelles, alti trei urmand sa petreaca si trei saptamani de internship intr-o redactie prestigioasa, tot in capitala Uniunii.
  Marius Tuca (Viata Libera, Galati), Nassima Ghenghea (Radio Romania, sectia araba), Carmen Gavrila (Radio Romania, externe), Sorina Matei (Antena 1&3) si Andra Timu (Money Channel) sunt cei cinci care vor pleca in excursia de studii la Bruxelles.
  Ciprian Sasu (Radio Romania), Magda Munteanu (Forbes) si Adrian Bucur (Prima TV) sunt cei trei care vor efectua si un internship in redactia din Bruxelles a unei institutii de presa cunoscute.”
  Ce spune mai departe chiar doamna Timu : “Pentru a nu neglija celalată pasiune am făcut şi un curs de redactare de ştiri la Centrul pentru Jurnalism Independent, care s-a dovedit a fi cheia succesului pentru mine. La The Money Channel am ajuns printr-o întâmplare. Acum mai bine de un an am văzut un anunţ pentru editor crawl la SC Realitatea Media, pe un panou la facultate…. “
  Si acum sa vedem cum prezinta Bloomberg procesul si achitarea domnului Adrian Nastase :
  http://www.bloomberg.com/news/2011-12-15/romanian-court-acquits-former-prime-minister-on-corruption.html
  “ Nastase, 61, a member of the Social Democratic Party, was charged with offering money to Ioan Melinescu, the former head of Romania’s anti-money laundering agency, to stop a probe into his wife’s bank account, where he allegedly hide a bribe of about $400,000. Nastase, who has denied all wrongdoing, still faces other corruption charges…….
  To contact the reporter on this story: Andra Timu in Bucharest at atimu@bloomberg.net “.
  Informatie flagrant falsa.
  In multe cazuri alti “jurnalisti noi” preiau astfel de stiri la intern “ Dupa cum spune Bloomberg …..”.
  PS1 * Sorina Matei este cea care a plecat cu scandal de la Antena 3 si a esuat la B1 TV.
  Si uite asa s-au creat retele de “jurnalisti noi “, veritabili deformatori de opinie..
  PS2 * Ar fi interesant de stiut care sunt sursele de finantare ale ONG-ului “ Centrul pentru Jurnalism Independent “. Despre Freedom House, mentionata de gazda noastra cu privire la consultanta in reformarea tip Macovei a justitiei, ne informeaza wikipedia “Freedom House receives the majority of its funding from the U.S. government through the National Endowment for Democracy (NED), USAID, and the State Department;…”

 15. 16 Ghita Bizonu' decembrie 19, 2011 la 4:37 pm

  Aya

  asa ca o dovada ca ma gandesc la tine …
  ia de aici cu lamaie :
  Bucurestiul nu a trimis inca nici un ministru in spatele gratiilor, iar organizatiile anticoruptie sustin ca acest lucru ar fi necesar pentru a trimite un semnal puternic, care sa sustina ca fenomenul coruptiei nu va mai fi tolerat si sa transforme Romania intr-un loc mai atractiv pentru investitii”, mai noteaza Reuters.

  Verdictul din Romania a venit dupa ce fostul presedinte francez Jacques Chirac a fost gasit vinovat de deturnare de fonduri. Fostul lider de la Elysee a fost condamnata la doi ani cu suspendare, aminteste Reuters.
  sursa :
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10952493-reuters-instanta-din-romania-achitat-fostul-premier-adrian-nastase-fapt-ridica-intrebari-privire-angajamentul-combatere-coruptiei.htm

  sau
  Anchetele Departamentului National Anticoruptie au continuat intr-o maniera care a intarit perceptia de independenta si impartialitate. Pana si opozitia pare sa fi abandonat strategia de demonizare a DNA. E drept, seful PSD Victor Ponta a gasit cuvinte de lauda fata de procurorii anticoruptie intr-un moment cand a fost arestat un important primar din randul puterii. Cu exceptia achitarii lui Nastase, DNA si-a trecut in palmares si obtinerea unor condamnari definitive in instanta (doua definitive, doua nedefinitive). Seful DNA, Daniel Morar, s-a bucurat de aprecieri generoase la scena deschisa din partea ambasadorului SUA, Mark Gitenstein. Mandatul lui Morar la sefia DNA expira in februarie 2012, insa presedintele Traian Basescu si-a anuntat intentia de a-i cere procurorului general, Laura Codruta Kovesi, sa-l prelungeasca cu inca sase luni. Acest lucru ar garanta cel putin pana la raportul de tara din vara stabilitatea acestei institutii cheie pentru justitia din Romania.
  sursa :
  http://www.hotnews.ro/stiri-10976580-achitarea-lui-nastase-alti-pasi-inapoi-justitia-din-romania-plus-cateva-lucruri-pozitive.htm

  Dupa cate vezi nu este vorba de fantezia mea … ci cel mult de „contributii” la misto (cestia cu deficitu Greciei)

 16. 17 Socrate decembrie 20, 2011 la 4:41 pm

  @Ghita Bizonu’ * Referitor la stirea Reuters, preluata de hotnews ( raspunsul tau catre Aya ).
  Sursa originala o gasesti la :
  http://www.trust.org/trustlaw/news/detail.dot?id=ae00ac6b-9784-4b38-b0d9-3bae6397ffc5
  15 Dec 2011 13:57 Source: reuters // Reuters
  * Romania ranked third most corrupt EU country
  * Acquittal raises questions about anti-graft fight (Adds analyst and vox pop comment, detail)
  By Ioana Patran
  ……….
  Bucharest has still not put any minister behind bars, which anti-graft organisations say is needed to send a strong signal that corruption will no longer be tolerated and Romania is becoming a more attractive place to do business. “…….
  Aceeasi reteta ca la Bloomberg, se folosesc intai resurse locale. La comentarii a mai contribuit si Radu Marinas.
  Tanara jurnalista Ioana Patra era in 2007 studenta in anul III in cadrul Facultatii de Stiinte Politice din SNSPA, specializarea Relatii Internationale si Studii Europene.
  Remarca, te rog, ca Hotznews nu a preluat si numele autoarei. Mari hotzi.

 17. 18 Aya decembrie 25, 2011 la 11:10 pm

  @

  Ghita Bizonu’

  Asa-zisa „stire” pe care o citezi este o speculatie jenanta si previzibila.

 18. 19 Aya decembrie 25, 2011 la 11:13 pm

  @

  Ghita Bizonu’

  Ai caracterizat perfect o anumita agentie de stiri (citez din mesajul tau):
  „Reuters (…) raspandacu local promovat exact ptr deficentele sale”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: