Raspunsuri

V-am mai vorbit pe blog despre Alexandru Tomescu, un tanar si foarte talentat violonist care incearca sa aduca un suflu nou muzicii clasice ascultate in Romania. Daca data trecuta va aminteam de turneul Paganini, in care virtuozul a adus capriciile in diverse locatii din tara, astazi vreau sa va vorbesc despre noul turneu Trio Strad, ArTime, in care mai sunt implicati Razvan Suma (violoncel) si Toma Popovici (pian).

Pe langa repertoriul variat, ma impresioneaza numele unor orase alese pentru acest turneu (Petrosani, Dumbraveni, Arcus, Barlad sau Onesti). Un semn ca artistii vor sa duca muzica clasica (si nu numai!) si catre alte publicuri decat cele „traditionale” din, sa zicem, Bucuresti, Cluj sau Iasi. Dar si ca exista public de muzica buna peste tot in Romania. Sper, doar, sa ajung la unul din concertele organizate in capitala. Va recomand ca, la randul vostru, sa incercati acest exercitiu de normalitate.

Dragos, exista nu unul, ci multiple exemple in care presedintele Romaniei, Traian Basescu, a avut iesiri care, din punctul meu de vedere, s-au situat in afara cadrului constitutional. Cel mai strigator la cer mi s-a parut atacul presedintelui la adresa deciziilor judecatorilor. Vorbim despre un om pentru care separatia puterilor in stat este egala cu zero. Si care trebuie sa isi schimbe viziunea fata de democratia pe care doreste sa o pastoreasca din rolul de presedinte, premier, judecator si, nu in ultimul rand, procuror.

George Ban, nu trebuie sa fii pesimist. Trebuie sa fii increzator. Eu, tu si multi altii ca noi putem opri actualul regim din marsul sau incaltat peste Constitutie. Si, crede-ma, daca nu as crede ceea ce spun, daca totul ar fi in van, atunci ar fi absurd sa purtam discutia asta.

Aya, in primul rand, vreau sa iti multumesc inca o data pentru revenirea ta, in forta (cum altfel?), pe blog. Sper, doar, ca si Harabula sa-ti urmeze exemplul si sa fie „cadoul” de Craciun al discutiilor purtate aici. Revenind la intrebarea ta, eu cred ca Baba Ana din Prahova nu este cu ceva mai presus sau mai prejos decat locul natal al primului constitutionalist al tarii, comuna Rachitele. Tocmai de aceea, ma astept ca Guvernul „tuturor romanilor” sa acorde aceeasi atentie proiectelor de dezvoltare din colegiul Mizil, nu doar celor din „colegiul” lui Emil Boc.

Ingineru, ce te face sa crezi ca responsabilii cu instrumentarea, respectiv judecarea dosarelor mele imi citesc blogul?

Baronul Munchhausen, nu stiu exact care au fost placintele la care s-a inghesuit Romania in ultima perioada. De asemenea, nu stiu cate placinte a primit Romania de la UE. Avand in vedere ca fondurile europene atrase ne situeaza pe primul loc… la coada clasamentului, ca, din orice unghi ne-am uita, nu suntem in Schengen si ca politica noastra externa in general este dezastruoasa, nu stiu exact unde sunt acele placinte. De zmetii, insa, putem vorbi. De conflicte cu fostii nostri parteneri europeni, da. Si, poate cel mai trist, de razboiul surd pe care Romania il duce, de cativa ani, cu propriii sai cetateni si cu democratia. Fara ca altcuiva din Europa sa ii pese…

Socrate, de acord cu tine, anumite institutii europene, alaturi de liderii lor, au darul „democratic” de a observa neregulile electorale si politice din curtea vecinului din rasarit, dar sa ignore toate derapajele unor regimuri precum Borisov, Orban sau, cu voia ta, ultimul pe lista, Basescu. Delegatia PSD la PE a prezentat, in perioada respectiva, dovezile filmate ale furtului Robertei Anastase din Parlament. Au protestat vocal si vizibil fata de acel abuz fara precedent. Ti se pare ca, undeva si candva, vreun protector european al democratiei a luat act fata de acele proteste?

George Serban, aceeasi dreptate o vreau si eu. Momente ca acestea sunt adevarate minuni ale chimiei, pentru ca indica foarte clar observatorului ce substante iau parte la formula si care dintre ele isi merita locul in tabelul elementelor, respectiv al prietenilor.

Marian Nicolae, orice argumentatie expusa pe acest blog este destinata celui care vrea si celui care poate sa asculte. Din fericire, oamenii aceia inca nu sunt putini. Sau cel putin asa imi place sa cred. Si, poate la fel de important, multi din acesti oameni sunt (si) cititori ai blogului meu.

Justitiaru, USL doreste sa promoveze un nou model politic, o noua paradigma sub care institutiile statului sa colaboreze normal intre ele si respectuos intre ele si cetatean. Nu ajungi la normalitate prin maimutareala. Ba din contra, urmand drumul acela ajungi la modelul portocaliu de politica. Si, aici, tin sa te contrazic, a spune ca opozitia este, astazi, in serviciul lui Traian Basescu nu este culmea prostiei. Asta ar fi culmea democratiei promovate de alesul presedinte.

Cetateanul decis, stii ce este cel mai trist? Ca vorbim despre „seful” politicii externe romanesti, de (i)responsabilul care ar trebui si care, din pacate, chiar are impresia ca reprezinta interesele „poporului suveran” in strainatate. E penibil sa ameninti in ceasul 25 ca, daca nu esti primit in Schengen de Olanda, nu mai cumperi lalele de la piata. Politica externa nu se face de la distanta, din buza Loganului prezidential. Si, vorba aia, Olanda – trecand peste atitudinea deloc prietenoasa si corecta fata de Romania – ii aduce aminte lui Basescu ca anticoruptul din el a dat chix. Si daca ne uitam in jurul nostru, tind sa le dau dreptate.

Paris R, iti dai seama ca, de la inaltimea turnului sau de fildes prezidential, Traian Basescu ar refuza orice confruntare televizata si orice dezbatere serioasa pe teme economice. Nu doar cu mine, dar cu orice alt cetatean al acestei tari. Este mai facil sa apari la Cotroceni, 15 minute, si sa ii spui natiunii ca totul este rezolvat. Ca totul este deja decis. Ca ai dezbatut cu sinele problemele nationale. Este ca si cum toata media din Romania a stat la usa samanului, asteptand ca acesta sa primeasca vocea divina, solutia salvatoare, directia de urmat. Iar cand te intreaba jurnalistii una-alta despre ceea ce le-ai spus, ei bine atunci sa incepi cu atacurile la persoana.

Santinela, il inteleg pe Emil Boc. O fi el primul constitutionalist al tarii, dar nu stia de acel articol pentru ca.. era prea prins in salvarea tarii de la haos. In buna reprezentare a Romaniei la Consiliul european. Cu lupta dura data opozitiei nesimtite si iresponsabile. Cu cate si mai cate decizii si actiuni importante, menite sa faca din actualul prim-ministru strategul-sef al natiunii. In general, Emil Boc mi se pare prea ocupat. Pacat ca, in acelasi timp, nu face mai nimic.

Motanul Incaltat, aplicarea „Regulii de aur” in Romania nu ar aduce, automat, la abdicarea de la statul social. La fel cum deficitele uriase nu garanteaza ca ai mai multe politici sociale decat ar fi nevoie. Romania lui Basescu, cu deficite uriase (7,3% in 2009 si 6,5% in 2010) a renuntat la statul social. In acelasi timp, regimul portocaliu si-a orientat fondurile catre cheltuielile cu clientela. Intre a hrani camarila si a-i ajuta pe cei in nevoie, PDL a ales sa salveze Romania din criza prin imbuibarea catorva. Iar rezultatele se vad as we speak.

72 Responses to “Raspunsuri”


 1. 1 Vasile, decembrie 13, 2011 la 1:27 pm

  Imi place raspunsul , lui A.N. pentru Drafgos . De fapt doream sa spun ca este ca intro piesa de teatru absurd! nu doresc sa comentez ce si cum ,in mod sigur Dragos intelege ce spun!

 2. 2 Dragos decembrie 13, 2011 la 1:53 pm

  deciziile judecatoresti atacate de presedinte, nu-s decizii judecatoresti de rand – ele sunt decizii judecatoresti ce anuleaza/sterge in istoria Ro un an ce are crestere economica de ~2-3% din PIB. practic, deciziile judecatoresti de care facem vorbire echivaleaza cu o calamitate mica spre medie.

 3. 3 Augustin decembrie 13, 2011 la 2:00 pm

  In timp ce unii abia leaga citeva vorbe, iata ce minunatie editeaza boc: http://augustinradescu.blogspot.com/2011/12/gura-bocului-adevar-graieste.html

 4. 4 Florea Dumitrescu decembrie 13, 2011 la 2:08 pm

  BUGETUL JAFULUI NAŢIONAL (I)

  Guvernul, cu o mare întârziere faţă de lege, a trimis la Parlament proiectul Bugetului ţării pe anul 2012, însoţit de un raport din care încercăm să aflăm fundamentele, evoluţiile, tendinţele, dar, mai ales noile regrese, noile înrăutăţiri pentru viaţa oamenilor acestui pământ. Necăjiţi de cele proiectate de guvernanţi în detrimentul celor care trăiesc din muncă, am considerat potrivit să-l numim „bugetul jafului naţional”. Şi vom demonstra de ce, în mai multe studii critice pe care le vom publica, cum am procedat şi în trecut.
  Constatăm că proiectul Bugetului ţării pe anul 2012 reflectă politicile profund greşite din Acordul cu FMI (2011-2012), convenit de milionarii Băsescu şi Isărescu cu domnul Jeffrey Franks.
  Anumite prevederi esenţiale din proiectul de Buget oferă noi posibilităţi pentru jefuirea banilor publici şi prăduirea avuţiei naţionale – în folosul profitorilor tranziţiei.
  Pe de o parte, se asigură în continuare avantaje, privilegii şi posibilităţi pentru guvernanţi şi clientela lor, pentru monopolurile şi companiile transnaţionale, pentru unele firme autohtone, pentru cei cu venituri mari şi foarte mari.
  Pe de altă parte, poverile crizei, curbele de sacrificiu sunt aruncate pe umerii celor care trăiesc din muncă; deci, va avea loc în continuare procesul de jefuire a poporului muncitor – prin distrugerea locurilor de muncă, prin tăieri de pensii, tăieri de salarii, tăieri de alocaţii sociale, prin creşterea nebunească a preţurilor la o serie de produse de bază. Austeritatea sălbatică este aplicată mai departe milioanelor de truditori, milioanelor de săraci ai acestei ţări.
  Prin urmare, se asigură prosperitatea jefuitorilor de bani publici şi prăduitorilor de avuţie naţională care domină în structurile puterii, în structurile economice şi sociale. Guvernanţilor milionari, îmbogăţiţilor de tranziţie nu le pasă de viaţa celor care trăiesc din muncă, de milioanele de săraci. Aceşti jefuitori ne fac teoria „prudenţei”, desigur a „falsei prudenţe” cum vom demonstra în studiile noastre.
  De data aceasta, vom începe analiza noastră cu ce oferă guvernanţii „prudenţi” – celor care trăiesc din muncă, adică celor jefuiţi în criza cumplită şi nemiloasă. Apoi, vom examina pe larg şi aprofundat, în mai multe studii, miliardele de euro, zecile de miliarde de euro ce se pierd prin „cota unică” extrem de scăzută la impozitul pe profit şi pe venit, prin evaziunea fiscală şi contrabandă, prin neutilizarea timp de cinci ani a fondurilor europene alocate; precum şi miliardele de euro ce se pierd prin risipă şi prin cheltuielile neraţionale şi inutile în domeniul investiţiilor în infrastucturi neproductive, în bunuri şi servicii, în sectoarele spciale.
  NOTĂ. Ne cerem scuze pentru unii termeni mai duri pe care îi vom folosi pentru a exprima nemulţumirea şi revolta milioanelor de cetăţeni români striviţi de cumplita criză economică prelungită în al patrulea an.

  DESPRE JEFUIŢI

  Curbele de sacrificiu sunt aplicate de guvernanţii „prudenţi” şi în anul 2012 milioanelor de oameni care trăiesc din muncă, salariaţilor şi pensionarilor, tinerilor şi copiilor, săracilor acestei ţări. Aceştia sunt cei jefuiţi în criza economică de un regim nemilos care a declarat război statului social consacrat prin Constituţia ţării, politicilor sociale în această ţară.

  POVERILE CRIZEI
  PE CEI CARE TRĂIESC DIN MUNCĂ

  I. DISTRUGEREA LOCURILOR DE MUNCĂ
  În anii de criză, politicile domnilor Băsescu, Isărescu şi Boc în înfrăţire cu domnul Jeffrey Franks – s-au reflectat în distrugerea a peste 800 de mii de locuri de muncă (după date oficiale, de la 5046 mii salariaţi în anul 2008 – s-a ajuns la 4200 mii salariaţi în septembrie 2011). La acestea se mai adaugă peste 200 de mii de persoane de la firmele mici, care au intrat în faliment sau şi-au suspendat activitatea.
  Veniturile pierdute de cei peste 800 de mii de concediaţi (calculate cu salariul mediu din anul 2011) – se ridică la nivelul unui an la 19,4 miliarde de lei pentru familiile acestora.
  Domnii Băsescu şi Boc, în inconştienţa şi iresponsabilitatea lor, au declarat, de mai multe ori, ieşirea din criză, fără să se uite la sutele de mii de salariaţi aruncaţi în drum. Ei sunt politicieni şi pot afirma orice neadevăr fără să fie pedepsiţi în societatea noastră.
  PRECIZARE. Numărul de şomeri înregistraţi în datele oficiale redau numai parţial adevărul. În raportul la proiectul de Buget pe anul 2012, oficialii se referă la un număr de şomeri înregistraţi la finele lunii octombrie de 444 mii şomeri (4,93%), din care numai 164 mii sunt indemnizaţi (pag. 17).
  Adepţi ai austerităţii sălbatice, politicienii Băsescu şi Boc – în anii de criză cumplită – se laudă cu distrugerea de locuri de muncă în sectorul bugetar de stat (cu peste 180 de mii de salariaţi concediaţi), fără să fi creat locuri de muncă în economia reală care să-i absoarbă pe cei aruncaţi în drum de politicienii guvernanţi.
  Cheltuielile cu personalul bugetar au fost diminuate în anul 2011 cu 2,3 miliarde de lei.
  Conform politicilor greşite din Acordul cu FMI (2011-2012) nu s-au întreprins măsuri active pentru creşterea numărului locurilor de muncă în economia reală.
  Pentru anul 2012, nu ni se oferă nicio perspectivă pozitivă privind locurile de muncă în economie, ci numai unele declaraţii generale. În raportul la proiectul de Buget pe 2012 nu ni se arată dacă numărul de salariaţi în economia reală va cunoaşte o redresare. Nimic concret, nu ni se indică nicio cifră.
  Vestea cea rea ne-a dat-o domnul Băsescu, care recent la televiziune ne-a anunţat că, în proiectul de Buget pe anul 2012, s-a avut în vedere o acţiune de distrugere a încă 120 mii locuri de muncă în sectorul bugetar de stat, în ritmul unor concedieri de 5.000 de persoane pe lună, fără să se spună în ce ramuri şi sectoare de activitate se vor crea noi locuri de muncă pentru absorbirea celor aruncaţi în stradă de guvernanţi.
  Cei concediaţi şi aruncaţi în drum reprezintă o pătură socială crunt lovită şi jefuită de politicile guvernanţilor iresponsabili din România.
  Domnii Băsescu şi Boc nu au învăţat încă lecţia potrivit căreia se va ieşi din criză în mod real numai atunci când numărul locurilor de muncă va reveni la cel dinaintea crizei (în anul 2008 = 5.046 mii salariaţi), ca un indicator fundamental, decisiv, pentru o corectă apreciere a situaţiei ieşirii din criză. Nici nu le pasă acestor guvernanţi – la milioanele de lei pe care familiile lor le-au dobândit în anii tranziţiei prin politică.
  Frământările sociale, îngrijorările vor continua, pe măsură ce se vor distruge noi locuri de muncă de către statul anti-social şi nu se va produce o redresare reală în economie în ce priveşte locurile de muncă, prin relansarea activităţii economice.
  NOTĂ. Nu tratăm aici despre nenorocirea pe care o reprezintă disproporţia exprimată de cele peste trei milioane de persoane care au fost alungate din ţară în cei şapte ani de regim Băsescu, din lipsă de locuri de muncă.

  II. ARMA CRIMINALĂ A MAJORĂRII PREŢURILOR.
  INFLAŢIA ÎN CREŞTERE SUBSTANŢIALĂ
  Conform politicilor greşite din Acordul cu FMI (2011-2012), guvernanţii Băsescu, Isărescu şi Boc, în anul 2011, au avut iniţiative privind majorarea preţurilor, pe lângă creşterile de preţuri de monopol şi de speculă impuse pe piaţă de companiile transnaţionale şi de firmele autohtone, în absenţa oricărui mecanism de control şi supraveghere socială a preţurilor.
  BNR este o instituţie-spectatoare în problema preţurilor. Face rapoarte (multe proaste), dezinformează opinia publică atunci când orice creştere a inflaţiei este numită „dezinflaţie”, ca să zăpăcească minţile oamenilor.
  În toţi anii de criză, această „armă nobilă” a guvernanţilor a făcut ravagii. În anii 2008 şi 2009, când preţurile au scăzut în ţările europene (chiar sub cota zero în unele ţări), în România au crescut semnificativ (cu 7,9% şi 5,6%).
  NOTĂ. În anul 2010, guvernanţii Băsescu şi Isărescu au decis – în mod total nejustificat – să majoreze impozitul pe valoarea adăugată – TVA de la 19% la 24% şi să producă o explozie a preţurilor, o urcare a inflaţiei la peste 8%, fără seamăn în Europa.
  În anul 2011, majorările nebuneşti de preţuri la produsele de bază au continuat să facă ravagii. Rata inflaţiei – ca medie anuală – se estimează de oficiali în creştere cu 5,9%. Este o rată de câteva ori mai mare decât în ţările europene dezvoltate.
  Contribuţia BNR este deosebită. Dobânzile bancare în România, de asemenea, sunt mai mari de câteva ori decât în ţările europene.
  Efectele inflaţiei au fost devastatoare în anul 2011 asupra veniturilor din salarii şi din pensii, asupra economiilor populaţiei. Ca urmare a inflaţiei, la veniturile din salarii s-au pierdut din puterea de cumpărare circa 6 miliarde lei, la pensii s-au pierdut 2,7 miliarde lei, la nivelul economiilor populaţiei din bănci şi în numerar s-au pierdut peste 2,3 miliarde lei. Despre aceste „pierderi” – guvernanţii noştri nu scot o vorbă în discursurile lor.
  În anul 2012, cifra oficială lansată cu ocazia proiectului Bugetului ţării este o creştere a inflaţiei – ca medie anuală – de 3,4%. Această cifră (pe care o apreciem ca extrem de optimistă) – va diminua din nou puterea de cumpărare a salariilor, a pensiilor şi va reteza economiile populaţiei.
  Conform politicilor profund greşite din Acordul cu FMI (2011-2012) – din iniţiativa guvernanţilor şi a FMI se vor produce în continuare majorări substanţiale de preţuri, deosebit de preţurile de monopol şi de speculă impuse pe piaţă de companiile transnaţionale şi de firmele autohtone.
  Menţionăm aici majorările de preţuri care decurg din prevederile înscrise în Acordul cu FMI (2011-2012). Guvernanţii milionari Băsescu şi Isărescu au luat următoarele iniţiative de mărire nebunească a preţurilor: 1) majorarea preţurilor la energie electrică şi gaze în mai multe etape (sub paravanul mincinos al eliminării „preţurilor reglementate”); 2) creşterea substanţială a tarifelor şi preţurilor la căldură şi apă caldă, prin tăierea subvenţiilor pentru sistemul de termoficare; 3) introducerea plăţii serviciilor medicale în sistemul public de sănătate sub falsa denumire de co-plată; mărirea facturii la medicamente pentru întreaga populaţie prin revizuirea listelor de medicamente compensate şi gratuite, trecerea la medicamente „generice”, restrângerea pachetului de servicii medicale acordate celor bolnavi şi şi alte măsuri similare; 4) mărirea tarifelor la metrou, la RATB şi la calea ferată; 5) mărirea tarifelor la apă şi canalizare; 6) alte iniţiative de aceaşi natură.
  Noi criticăm sever aceste politici ale guvernării. Din nou sunt satisfăcute poftele monopolurilor transnaţionale şi ale unor firme autohtone. Preţurile de monopol şi de speculă înfloresc din iniţiativa domnilor Băsescu şi Isărescu şi, odată cu acestea, sporesc profiturile de monopol. Din nou, milioanele de oameni care trăiesc din muncă sunt lovite crunt cu „arma nobilă” a inflaţiei
  Domnul Isărescu ne-a obişnuit cu „ţintele” oficiale de creştere a inflaţiei care nu se respectă, fiind mereu depăşite de realitate şi mereu rectificate în sus de BNR, împreună cu FMI. Această practică ne dovedeşte că nu se poate conta pe estimările şi proiecţiile optimiste ale domniilor lor, mereu în dauna celor care trăiesc din muncă şi în folosul capitalurilor străine şi autohtone.

  III. TENDINŢE ŞI ÎNRĂUTĂŢIRI ÎN
  POLITICILE DE SALARII

  HOŢIA DE VOTURI

  Pentru a fura voturile celor 5 milioane de salariaţi, domnii Băsescu şi Boc au promis electoral o majorare extraordinară a salariilor – cu 75% – în termeni nominali – în perioada 2009-2012. În analiza noastră, avem datoria să dăm răspuns la această minciună electorală enormă, la această înşelăciune.
  Ce s-a întâmplat în realitate? Desigur, nu s-au realizat creşterile substanţiale promise electoral în anul 2008. Veniturile din salarii au stagnat în termeni reali, sau chiar s-au redus în unele ramuri şi sectoare de activitate.
  La salariaţii din sectorul bugetar au avut loc scăderi substanţiale, prin tăieri decise de guvernanţi, cum nu s-a întâmplat în nici o ţară din UE.

  ٭
  ٭ ٭

  În anul 2011, pe 9 luni, câştigul salarial mediu pe economie a scăzut – în termeni reali – cu 2,6%, pentru cei peste 4 milioane de salariaţi. Câştigul salarial mediu brut a fost de 2012 lei, iar câştigul salarial mediu net a fost de 1461 lei.
  Pe întreg anul 2011, oficialii guvernanţi, prelimină un câştig salarial mediu brut de 2026 lei şi un câştig salarial mediu net de 1478 lei.
  Creşterile nominale vor fi absorbite aproape în întregime de majorările de preţuri, de creşterea inflaţiei.
  La salariaţii din sectorul bugetar, politicile stabilite de guvernanţii Băsescu, Isărescu şi Boc, înfrăţiţi cu domnul Jeffrey Franks, au făcut ca volumul total de salarii cuprins în buget să reprezinte 7,5% din PIB, în scădere faţă de anul 2010.
  Contrar legii care a prevăzut o reducere temporară a salariilor bugetare cu 25% numai în anul 2010 (cum nu s-a întâmplat în nicio ţară din Uniunea Europeană), guvernanţii au continuat reducerea şi în anul 2011.
  Mulţi salariaţi s-au apărat în justiţie, mai ales cei din învăţământ (unde guvernul nu a aplicat legea de mărire a salariilor cu 50%, promulgată de preşedintele Băsescu.)
  Potrivit hotărârilor judecătoreşti definitive, guvernul are o datorie neonorată faţă de salariaţii bugetari de 9,0 miliarde lei, pe care guvernul a amânat-o până în 2016.
  NOTĂ Nu putem fi de acord cu aberaţiile susţinute public de domnul Băsescu, potrivit cărora salariaţii nu ar avea dreptul să se adreseze justiţiei să-şi apere drepturile conferite prin lege, iar instanţele judecătoreşti nu ar avea dreptul să judece aceste cauze. Suntem totuşi, măcar formal, un stat de drept, chiar dacă nu-i convine domnului Băsescu şi adepţilor săi.
  Pentru anul 2012, în fundamentarea proiectului de Buget, oficialii au avut în vedere câştigul salarial mediu brut pe economie de 2117 lei. Aceasta înseamnă o creştere în termeni nominali de 4%, care va fi însă absorbită aproape în întregime de creşterea proiectată a inflaţiei (de 3,4%).
  În sectorul bugetar de stat s-a prevăzut că „cheltuielile de personal bugetar” continuă în sensul descendent şi în anul 2012, ajungând la 6,9% din PIB (faţă de 7,5% din PIB în anul 2011, pag. 41).
  Cheltuielile cu personalul bugetar vor fi de 39,8 miliarde lei.
  Reţinem declaraţiile repetate ale domnilor Băsescu şi Boc despre „îngheţarea” salariilor în acest sector; deci, nu se poate asigura o revenire la salariile tăiate de guvernanţi în anul 2010. Aşa s-a scris în documentele Acordului cu FMI (2011-20120).

  DIN NOU LA FURAT DE VOTURI
  DIN NOU PROMISIUNI ELECTORALE

  Fiind an electoral, domnii Băsescu şi Boc care-i acuză pe alţii de populism, au înscris în documentele privind proiectul Bugetului, la politicile salariale, într-o formulare ambiguă, următoarea nouă promisiune electorală (pag.44):
  „În cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru, se are în vedere aplicarea de majorări prudente de salarii în cursul anului 2012, cu încadrarea în cheltuielile de personal, în ţinta de 7,2% din PIB” (în buget s-a înscris numai 6,9%).

  IV. CEASUL SOCOTELILOR. SFÂRŞIT DE MANDAT ÎN 2012.
  POPULISMUL DEŞĂNŢAT AL MINCINOŞILOR
  BĂSESCU, BOC ŞI STOLOJAN

  Aceşti politicieni cinici consideră că toţi cetăţenii au „memoria scurtă”, nu au „ţinere de minte” şi înghit pe nerăsuflate toate minciunile lor.
  Fiind sfârşit de mandat parlamentar, cetăţenii acestei ţări triste au tot dreptul să-i întrebe de promisiunile electorale pe care le-au făcut în 2008 când au pornit la furat de voturi pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale.
  În programul „GÂNDIM ALTFEL” (la pag. 29, 166 şi 171) lansat în octombrie 2008 (criza economică mondială izbucnise cu un an înainte – în SUA în 2007), domnii Băsescu, Boc şi Stolojan făceau următoarele promisiuni electorale pline de fantezie, sau – mai precis – nişte minciuni electorale în ce priveşte creşterea salariilor în economie:

  2008 2009 2010 2011 2012
  Câştigul mediu brut salarial
  – în lei 1730 2057 2377 2703 3023
  – în euro 487 584 687 800 905
  Salariul minim brut
  – în lei 540 800 1.000 1.250 1.510
  – în euro 152 227 283 370 452

  Deci, s-a promis de domnii Băsescu, Boc şi Stolojan şi alţi politicieni, o creştere substanţială a salariilor în termeni nominali – de 75%.
  Redăm sublinierile din Programul „GÂNDIM ALTFEL”, ca să nu fie niciun dubiu pentru cei mulţi înşelaţi. Cităm din Program:
  „Creşterea câştigului salarial mediu brut nominal pe economie în perioada 2009-2012 – va fi de 75%”, (pag. 29).
  „Câştigul salarial mediu brut în anul 2012 va fi de 905 euro, respectiv 3023 lei, cu o creştere nominală de 75%, comparativ cu nivelul înregistrat în anul 2008”, (pag. 166).
  COMPARAŢII Acum, la sfârşit de mandat, în proiectul Bugetului pentru anul 2012 – se proiectează un câştig salarial mediu brut de 2117 lei (sau 504 euro), faţă de 3023 lei (905 euro) cât s-a promis în campania electorală din anul 2008 – deci cu 30% mai puţin.
  Întrebăm – unde este salariul mediu de 905 de euro?
  Rugăm televiziunile să redea imaginile cu gesturile teatrale ale domnilor Stolojan şi Videanu – cu degetul înainte – strigând în gura mare – „vom asigura un salariu de 905 euro în 2012!”.
  Salariul minim brut – în anul 2011 este de 670 lei faţă de 1250 lei promis electoral (cu 47% mai puţin).
  Pentru anul 2012, nu ni se precizează în proiectul de Buget o eventuală modificare ca să se ajungă la salariul minim de 1510 lei (452 euro) promis de Băsescu şi Boc în anul 2008. Se discută despre un salariu minim brut de cel mult 700 lei.

  ٭ ٭
  ٭

  În mod natural, cetăţenii înşelaţi compară realizările din 2011 şi proiecţia pentru 2012 cu promisiunile electorale.
  Ne punem întrebarea dacă guvernanţii erau în stare de ebrietate sau râdeau cu gura până la urechi când au scris acele promisiuni electorale din Programul „GÂNDIM ALTFEL” pentru „prostimea română” (cum ne consideră aceşti politicieni). Domnul Băsescu a rostit şi vestita urare: „Să trăiţi bine!”
  În ce ţară trăim? Cum ne mai rabdă pământul?!
  Acum, vin noi alegeri, iar domnii Băsescu şi Boc ies la rampă cu noi promisiuni, chiar dacă sunt într-o formulare ambiguă, condiţionată şi ceţoasă.

  13 decembrie 2011

  Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”

  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

 5. 5 artistu' decembrie 13, 2011 la 2:14 pm

  In sfarsit, o dovada de caracter …! „Adrian Năstase rămâne trofeul cel mai râvnit şi mai hăituit de Traian Băsescu” – http://blogponta.wordpress.com/2011/12/12/mafia-a-scapat-ramane-adrian-nastase-sa-achite-nota/
  Bravo, Victor Ponta !

 6. 6 artistu' decembrie 13, 2011 la 2:32 pm

  Hal de caracter…Monica Macovei, cunoscuta pentru „aventurile” de la Gara de Nord, MISA, betiile crunte si sutele (!!!) de dosare nerezolvate, (crede) ca gasit solutia sa-si spele pacatele….; http://www.inpolitics.ro/misterul-unei-convertiri-macovei-de-la-procuror-comunist-la-greco-catolica-infocata-art65611.aspx …..Poate doar cu 1000 de ani in Purgatoriu !!! Sa-i dea Dumnezeu (doar) atat bine cat a facut si ea….Ptiu, piei….!

 7. 7 teostanc decembrie 13, 2011 la 2:36 pm

  Se apropie Crăciunul.

 8. 8 Theodora decembrie 13, 2011 la 4:24 pm

  Pentru cei care fac parte din aripa dura a electoratului PSD, adica aceia care merg la vot si pe furtuna si pe canicula si pe viscol, PSD fara Adrian Nastase Isi on Iliescu nu exista.
  http://theodora0303.wordpress.com/2011/12/13/victor-ponta-indiferent-de-decizia-instantelor-locul-lui-adrian-nastase-este-doar-in-interiorul-psd/

 9. 9 Vasile, decembrie 13, 2011 la 5:30 pm

  Uite domnule Nastase de ce ma obligati sa-mi schimb nickul in Mafalda, pentru ca stiu ce raspuns va va da Dragos !

  PS.
  Pentru cunoscuti raman tot Vasile!

 10. 10 gabryela decembrie 13, 2011 la 5:34 pm

  domnule nastase usl-ul trebuie sa faca urgent ceva radical pt.romani si romania,ma tem ca asteptarea pana la alegeri va aduce tara si romanii in prapastie fara sanse de iesire!

 11. 11 Aya decembrie 13, 2011 la 5:51 pm

  @

  Adrian Nastase

  Multumesc pentru aceasta a doua calda intampinare. Imi da forta.

  In 23 decembrie va fi ziua mea de nastere.
  Unii dintre cei care ma iubesc au spus despre mine ca am fost si sunt inca „un cadou de Craciun”.
  Eu chiar cred ca exista o simbolistica a asocierii zilei de nastere cu sarbatorile. In ceea ce ma priveste, de Craciun- sau in preajma Craciunului- mi s-au implinit dorintele (in general mi se implinesc dorintele- mai ales ca am multa, multa rabdare si pe unele dintre ele le hranesc fara contenire).
  Cateva dorintele ale mele se leaga de acest spatiu. Una dintre ele este sa reapara Harabula. Si mie imi lipsesc spiritul lui, schimbul de mesaje cu el.

  Baba Ana!
  Intr-o postare mai veche spuneam ca de acest loc ma leaga amintiri frumoase- si, intr-un fel, ceea ce inseamna nostalgia adolescentei.
  Un baiat foarte chipes si cu maniere remarcabile, care ma curta in liceu (el era la Sincai- eu, la Creanga) imi povestea despre bunicul lui (avocat, daca imi amintesc bine) care avusese o mosie la Baba Ana. Imi amintesc cum evocam amandoi cele aflate despre bunicii nostri- o alta lume, armonioasa.
  Pot spune ca, astfel, de Baba Ana ma leaga- distanta in spatiu si in timp neavand importanta pentru trairi- primele „claruri de luna altfel vazute”.
  Revenind in actualitate: sunt sigura ca Baba Ana va beneficia de un tratament de exceptie in privinta finantarilor. Doresc asta- si, cu riscul de a ma repeta:dorintele mele se implinesc.

 12. 12 Aya decembrie 13, 2011 la 5:53 pm

  @

  Adrian Nastase

  Citez din raspunsul pentru Baronul Munchausen:
  „nu stiu cate placinte a primit Romania de la UE”.

  Placintele le-au primti altii. Romaniei i-au revenit, din pacate, doar ravasele.

 13. 13 Aya decembrie 13, 2011 la 6:02 pm

  @

  Dragos

  In postarea din decembrie 13, 2011 la 1:53 pm
  afirmi (citez):
  „sunt decizii judecatoresti ce (…) sterge in istoria Ro un an”.

  Iata cum ajung unii sa-i dea dreptate marinarului, fara sa vrea, legat de „cum-ce-demonstreaza-a-fi-cate-cineva-dupa-ce-iese-din-scoala”.

 14. 14 Aya decembrie 13, 2011 la 6:20 pm

  @

  ALL

  Reproduc partea esentiala a unui text exceptional postat de Victor Ponta pe blogul sau.
  L-am felicitat „la el acasa”.
  Ma bucur enorm ca mi s-a confirmat totala incredere pe care am avut-o in acest tanar procuror, inca de la sfarsitul anilor ’90.

  I-am dorit mereu sa urce, caci, mai ales acum, lumea are nevoie de spirite clare si imposibil de zdrobit, ca diamantul, asa cum este cel al procurorului Victor Ponta, scolit la anti- mafia.

  Inca o data- si aici: felicitari, Victor!

  MAFIA A SCAPAT – RAMANE ADRIAN NASTASE SA ACHITE NOTA?

  In campania din 2004, Traian Basescu a lansat trei idei mari si late pe care e bine sa la reamintim:

  1. ”Sa traiti bine” – un indemn la prosperitate care azi, in cele mai austere conditii de viata de dupa 1989, este folosit doar in loc de injuratura;

  2. ”Pun totul pe o carte – Constitutia” – inutil sa mai precizez ca niciun om politic din tara sau din Europa nu a reusit „performanta” de a incalca si a se plange atat de des de legea fundamentala ca Basescu. Schimbarea Constitutiei pe care, nu-i asa „a pus totul”, este una din temele folosite non-stop si cu varii ocazii si motivatii (cea mai recenta – sa modificam imediat ca asa cere UE);

  3. ”Ii voi trage in teapa pe corupti in Piata Victoriei” – un indemn tare legalist si european, pe care pudibonda luptatoare impotriva coruptiei „celorlalti”, Dna. Macovei – un fel de „fecioara din Bruxelles” pe stil nou – l-a sustinut cu toata inima. Nimic nu-i impiedica acum pe ultimii basescieni in viata sa se oripileze la discursul meu politic prin care promiteam ca pedelistii corupti vor ajunge in inchisori (cam unde ii trimite deja, e adevarat doar selectiv, si DNA-ul lui Morar).

  Despre primele doua promisiuni chiar nu are rost sa mai vorbim acum – probabil ca au fost facute, cum spunea la o reuniune chiar Basescu, hahaind. A treia insa, chiar acum, la aproape 8 ani si inainte de alegerile din 2012, se poate pune in practica cu Adrian Nastase – adversarul cel mai puternic si „trofeul” cel mai ravnit si haituit de Basescu cu toate resursele statului pe care le-a avut la dispozitie.

  As vrea sa constatati ca Basescu vorbea, in 2004, de „tepe” la plural si a ajuns, in decembrie 2011, la o singura „teapa” – cea pentru Nastase. Intrebarea celor care mai au memorie si bun-simt vine imediat si logic – unde sunt celelalte? Nu ar fi in sensul celor promise ca sa apara macar cateva in plus, asa ca sa nu inteleaga tot omul ca de fapt ai doar un razboi personal cu un adversar politic?

  Ca sa fiu mai explicit, ma refer la urmatorii:

  1. Teapa pentru Dl. Oprea – „seful mafiei personale a lui Adrian Nastase”?

  2. Cea pentru Dl. Serban Mihailescu (Michi Spaga in limbajul lui Basescu) – fostul Secretar General al Guvernului, institutia care emitea toate actele imputate lui Adrian Nastase?

  3. Inca una pentru Cristian Diaconescu, fostul Ministru al Justitiei ”ticalosit”, fara avizul caruia nu se emitea nicio hotarare de guvern?

  4. Sau pentru dl Aristide Roibu – trezorier al PSD in perioada incriminata de procurori?

  5. Si in mod sigur o teapa la loc de cinste pentru consultantul politic al lui Adrian Nastase, faimosul domn Dan Andronic, seful de facto al campaniei electorale pentru care raspunde penal candidatul?

  6. O teapa micuta si gingasa pentru dl. Sebastian Lazaroiu, cel cu care se lucrau sondajele discrete ale „strategilor” PSD, si care ii oferea lui Adrian Nastase date confidentiale din curtea Aliantei D.A.?

  7. Una pentru Procurorul General Ilie Botos, numit in functie in 2003 cu sprijinul lui Adrian Nastase, considerat vinovat de Basescu ca l-a acoperit pe Adrian Nastase?

  Din lista de mai sus rezulta doar doua variante logice:

  Ori faptele pentru care este judecat Adrian Nastase sunt intr-adevar infractiuni, insa complicii sai au fost absolviti de orice responsabilitate, deoarece au trecut de partea lui Basescu si au fost „reevaluati”; de unde putem anticipa ca daca, prin absurd, Adrian Nastase se inscrie si el maine in UNPR, are toate sansele sa fie promovat, avansat in grad si laudat de Marele Carmaci.

  Ori toate acuzatiile sunt simple „facaturi” politice menite sa distruga juridic un adversar puternic si prea incapatanat, si calea aleasa (in spiritul tuturor razbunarilor politice cunoscute in istorie) este cea a unei „pseudojustitii”; in aceasta a doua varianta, pe care eu o consider cea corecta, verdictul unui judecator independent si care aplica doar legea nu poate fi decat de achitare.

  Pana la sfarsitul anului, actionand brusc si neasteptat cu o viteza laudabila (daca ar functiona si in alte cazuri decat cel al lui Adrian Nastase!), ICCJ va pronunta deciziile in cauzele care il privesc pe fostul premier.

  Eu m-am pronuntat deja, evident fara a cunoaste in niciun fel ce va decide instanta, ca PSD va respecta hotararile judecatoresti (adica exact ceea ce nu respecta Boc si Basescu cand vine vorba de bugetari); de asemenea mi-am exprimat convingerea ca pe baza probelor administrate in dosar (nu pot fi invocate in acest stadiu probe secrete) verdictul nu poate fi decat de achitare.

  Am privit cu dezaprobare si dezamagire toate „sursele” care anticipau ce va face partidul cu Adrian Nastase si chiar pe aceia care s-au grabit sa-si arate o solidaritate pripita si inutila deocamdata, creand in mod gresit impresia ca deja a fost condamnat. Indiferent de decizia instantelor, locul lui Adrian Nastase (ca si al lui Ion Iliescu) este doar in interiorul PSD, nu pentru ca asa vreau eu sau conducerea actuala, ci pentru ca este o realitate incontestabila. Amandoi au pus bazele acestui partid, l-au condus in vremuri bune si rele, au participat la majoritatea deciziilor si sunt legati indisolubil in perceptia publica de PSD, indiferent de situatia juridica.

  Mircea Geoana a fost un element extern implantat in partid de grupuri de interese interne si externe. Tocmai din acest motiv, plecarea sa nu a produs un fenomen de substanta, ba chiar a confirmat ceea ce multi credeau de mult despre el. Orice paralela intre Geoana si Iliescu sau Nastase este imposibila.

  Nu voi propune sau sustine excluderea vreunuia din cei doi lideri istorici pentru ca nu consider corect acest lucru, nici necesar si nici macar util. Pentru toti membrii de partid dar si pentru restul romanilor, Iliescu si Nastase apartin PSD si nimic nu poate schimba asta. Nu stiu daca partidul va pierde in imagine, dar stiu sigur ca nu ar castiga nimic daca as proceda altfel. Iar eu, in constiinta mea, sunt impacat cu aceasta decizie.

 15. 16 Aya decembrie 13, 2011 la 6:44 pm

  @

  Artistu’

  NU MAI E MULT PANA DEPARTE

  Victor Ponta a definit-o foarte bine pe Monica Macovei in textul sau intitulat „Mafia a scapat- ramane Adrian Nastase sa achite nota?
  Citez:
  „pudibonda luptatoare impotriva coruptiei „celorlalti”, Dna. Macovei – un fel de „fecioara din Bruxelles” pe stil nou”.

  Iti garantez ca exista cativa care au ferm in plan ca asemenea specimene sa nu fie cumva private de binemeritata „rasplata”!
  Cunosc foarte bine cel putin o persoana care a facut, inainte de toate fata de sine, o astfel de promisiune- si, te asigur, obisnuieste sa se tina de cuvant.

  P.S.
  Cum spunea mama, de la care am invatat sa nu renunt vreodata:
  Nu mai e mult pana departe!

 16. 18 Ghita Bizonu' decembrie 13, 2011 la 7:42 pm

  Sumitul bruxelez und Deutsch Reich des Konzerne

  Summit-ul de la Bruxelles marcheaza o victorie a viziunii sii intereselor germane asupra Europei, mascata sub zisa echilibrului bugetar si al cumpatarii germane contrapusa puturoseniei si risipei sudiste .
  Heil der vierte Reich ! sau macar Heil eine Größere Deutschland !!!
  O Germane ca furnica care baga Ordnung und Disziplin intr-o Europa de greieri …

  Si daca „problema” este alta ?
  Adica daca Europa de Vest a atins „limitele cresterii” asa cum bubuit-a Raportul de la Roma acu vreo … 40 de ani?
  E atunci se poa explica de ce se trece la „abatorizarea” „puturosilor” – fie ei bugetari proprii ori PIIGS ingrasati cu „pomana” germana , desi se cam banuie ca de fapt rezultatele zalhanelei tin mai mult de daca si cu parca … P’a dreapta asta inseamna ca fiind blocata cresterea unor economii (SUA, Germania, Japonia samd ) „lupta” se da ptr reimpartirea bucatii de paine disponibile . Adica o bucata mai mare ptr capital – care are nevoie de “crestere”, adica beneficii mai mari trimestul viitor fata de trimestrul asta, si restul sa ii ia dracu de “asistati” si puturosi ! Cum era filmu ala ? N-a dansat decat o vara ?! Vara celor “30 de gloriosi”* se cam termina si incepe bruma toamnei
  Intreaga evolutie a ultimilor 30 de ani este in acest sens . Mai multi miliardari (acum 40 de ani erau sub 20!) , milioane de milionari , mai mult lux si clasa de “miloc” se subtiaza.
  Acum patura finaciara se intoarce spre interior si , beneficiind de colaborarea complice-platita sau doar imbecila – a paturilor intelectuale , mediatice si politice acapareaza tot mai mult din avutul national si beneficind de sprijinul statelor gazda acapareaza si din avutul national al tarilor mai slabe de”constitutie” capitalista (adica lipsite de o patura de capitalisti nationali**).

  Ca sa folosesc terminologia lu Hungtington “civilizatia vestica” [iudeo(?!?)-crestina] si-a atins limitele cresterii ptr actualul stadiu tehnologic si plasamentul “industrial” (productiv) este mai putin remunerativ decat cel speculativ . Insa aceasta a facut ca “civilizatia vestica [iudeo(?!?)-crestina] “ sa se intoarca spre “civilizatia ortodoxa” si intreg spatiu al fostului Pact de la Varsovia ca spre teritorii cucerite si sa ajute la demantelarea economica a acestora – scapand de concurenta , beneficiind de materii prime si de oaresce piata de desfacere (redusa din cauza modicatii veniturilor din zona,. Modicitate necesara ptr a putea accesa resursele naturale ale zonei!). Si presiunea pusa pe tarile “civilizatiei musulmane” – in general asupra zonelor detinatoare de petrol si/sau a unor pozitii dominante asupra rutelor de comert . A nu se uita dominatia totala a marilor de catre US Navy care la o adica ar permite controlarea comertului mondial spre beneficiul afacerilor SUA.
  Mai prost este ca “centrul” in acceptiunea braudeliana este pe cale sa se schimbe. Ca circuitul comercial pacific inlocuieste circuitul comercial atlantic . Daca SUA care apartine “centrului” si “civilizatiei vestica [iudeo(?!?)-crestina] “ pot sa gliseze spre fatada pacifica si sa se conecteze din plin la circuitul pacific , tarile Europei (fie “iudeo(?!?)-crestine” fie “ortodoxe” nu au aceasta posibilitate. Capacitatea vestului Europei de crestere a profiturilor tine de controlul pe care il pot exercita asupra vecinilor imediati , adica a “civilizatiei ortodoxe” si a “civilizatiei musulmane” . Prin control intelegand accesul la resursele naturale (oamenii pot fi si ei resursa naturala!) , piete locale si excluderea unei posibile concurente a acestora (cum zicea nu mai stiu ce neamt : Romania a fost primita in UE fiindca era necesar ca sa fie ocupata economic! Prostii de pe aici se gandeau la ajutor tovarasesc, crestin ori capitalist . Ocupatie!). A da . Sa nu uit – si eliminarea unei concurente “straine” de zona (americana,japoneza , rusa, chineza…).
  Europa , care dupa aventurile celor 2 razboiae mondiale s-a vazut relegata la un rol secund – inclus cultural – care displace enorm traditiilor ei imperiale , se afla azi in situatia neplacuta de a fi sandvis intre interesele americane , rusesti si ale noilor actori economici globali .
  Insa sa nu ne facem iluzii . Europa nu este o entitate politica , cultrala sau de alt fel decat vazuta de pe malurile Eufratului , Gangelui sau al Nigerului. UE este departe de a fi o natiune sau macar o unitate politica. Este un aranjament intre state nationale , fiecare cu bazdacii, fandacsiile proprii alimentate de istoria proprie (istorie in sens larg). Asa ca “Europa” cuprinde tari care au un trecut de ambitii imperiale la nivel mondial , tari cu rol secund in istorie sau macar in istoria apropiata (Belgia, Danemarca , Olanda , Portugalia si de ce nu Spania) si tari cun un trecut si mai nefericit (Cehia, Polonia, Romania). Si dintre acestea se detaseaza ambiltiile Frantei si ale Germaniei.

  Ori in ultima saptamana Germania se pare ca se apropie de satisfacerea ambitiilor ei istorice. Unde nu a reusit cu forta spera sa reuseasca cu banu si persuasiunea (unii batrani ziceau ca Hitler ar fi putut castiga Europa cu rabdare. Ca tot “tineretul” european era fascinat de le si ideilile lui .. dar era prea german!). De ani de zile Germania incearca sa impuna o Europa contruita dupa modelul ei – una a Landurilor (numite regiuni) – federative. Ori o astfel de constructie ar pune interesele germane in prima linie , fiindca Germnia ar domina prin economie si populatie. In plus a nu se uita in fara de Germania se poate vorbi si de un “bloc germanic” (expresia imi apartine) in centrul Europei : Germnaia propiu zisa , Austria, populatiile germanofone din Franta, Italia, Ungaria.. care bine managerizat ar duce la o majoritate relativa a voturilor populare intr-o eventuala alcatuire federala a UE . In mare constructul ideologic al caprarului zugrav vienez …
  Deci in primul rand am avea de a face cu o dominatie germana , adica o Europa germanizata nu cu o Germanie europenizata (expresia apartine altora .. nu mie . Asa ca nu ma intrebati ce e aia Germanie europenizata!)
  Insa chiar si castigurile de saptamana trecuta sunt suficente ambitiilor germane. Adica asigura castigurile germane obtinute ca urmare a introducerii euro. Acum sa nu-mi ziceti ca analistii si planificatorii germani au luat de bune rotomontadele economice ale grecilor! Nemtii pot fi (si slava Diavolului sunt!) ticalosi, abjecti , bestiali da nu ata de prosti plus ca in gnl sunt bine informati! Insa le convenea. Expansiunea creditelor in Grecia aducea comenzi firmelor germane – imi zicea careva ca in Atena taxiurile erau Mercedes .. prin 80 erau si Dacii ..
  Arbeiterii au avut partea lor de castig – ca si patronii lor! Acum este randul bancherilor si daca le merge se vor alege daca nu cu insule macar cu case in Sud in care sa se retraga pensionarii nemti! Adica , cum zicea Catavencu , tot germanu sa prospere ….Si as zice ca si Italia sunt cam multe masini nemtesti .. ca in filmele engleze m-am saturat sa vaz nemtituri pe 4 roti!
  Si asta ar asigura dominatia germana in zona lor economica. Ca exista o zona economica germana in Est , zona ce depaseste cu mult granitele politice sau etnice. Va fi simplu : cine bine nu nemteste paica nu primeste!
  Si de aici o alta ipoteza- planul b cum se zice in filmele americane – in cazul in care nu reuseste cu federalizarea Europei ori se trezeste Franta ori se intampla alt accident de parcurs , Germania da dracului euro si UE . Insa targe dupa ea intreaga ei zona economica – Austria, Cehia, Croatia, Ungaria, Slovacia, Slovenia . Posibil Polonia sau regiuni din Polonia . Idem ptr Romania (cred ca intre planurile lor exista si un Sibenburgen autonom sau “independent”. Adica nu Größe Deutschland ci Größere Deutschland (größere : mai mare).

  Insa in plan social general situatia rame aceiasi – capitalul finaciar doreste sa isi adjudece parti tot mai mari din venitul zonelor de sub influenta sa. Intrucat cresterea in zona civilizatiei “iudeo(?!?)-crestine” este blocata (sau se mentine la valori scazute gen 1-3 % ) asta nu se poate decat cu pretul diminuarii partii aferente altor categrorii – capital industrial, micii intreprinzatori (fie ei si capitalisti), angajati diversi , pensionari in plata, diverse categorii de exlcusi ..Si fiecare categorie va presa asupra categoriilor aflate intr-o poztie economica inferioara/dependenta : patronii vor presa ptr reducerea/inghetarea salariilor angajatilor, patronii si angajatii vor presa ptr reducerea peronalului platit din buget (fie ei scartzogari , taxildari sau profesori) si toti ptr a reduce platile in sarcina ptr “neproductivi” (pensionari cu norma intreaga, pesionari sociali samd) Homo homini lupus est

  Insa expansiunea capitalului financiar se realizeaza numai sub protectia Statului (justitie, politie, armata) si depinde de colaborarea clasei politice. Asta inseamna ca populatiile avand acelasi Stat ca si capitalul financiar vor primi faramituri din partea sustrasa populatiilor din Statele mai slabe , macar prin faptul ca sacrificiile ce le vor fi impuse vor fi mai mici. Momentan mai mici …
  De fapt acesta a fost si semalul dat de eseul Ciocnirea Civilizatiilor. Expandarea eseului intr-o carte arata ca “undeva sus” au fost recunoscutele “meritele” eseului …si mia ales utilitatea lui : obtinerea solidaritii intectual-morale a societatilor apartinand “vestului”.

  Deviza actuala este din nou mors tua vita mea! precum in Anglia lu Morus …

  a se observa
  1)Pozitia Angliei a fost conforma istoriei sale si intereselor centrului sau financiar
  2)Axa s-a strambat si Nutzu si-a gasit un nou Kleiner Leuchtkäfer!

  * “30 de gloriosi” – anii de dupa ultimul razboi mondial si pana la primul soc petrolier . Ani in care cresterea a fost masiva si a profitat de ea marea majoritate a societatii . Da nu plangeti pe cei bogati – siliti de impozite sa isi restrnaga chletuilelie somptuare au fact investitii si au devenit .. si mai bogati!!
  ** Tari lipsite de o patura de capitalisti nationali. Fiindca capitalistii natiopnali sunt cam egoisti. Vor totul – din tara!- ptr ei . Si nu este vorba doar de posesia bunrilor, marimea averii si a procentului de venit pe care si-l insusesc. Este vorba si de mandrie , de pozitia lor sociala , ca elemente dominante alwe societatii. De respectul pe care il obtin din partea societatii. Ori concurenta sttraina pe langa ca le pune in pericol pozitia economica le submineaza si pozitia in cadrul societatii. Exact reactia muncitorului vetic oripilat de emigrantul polonez ori roman . In plus nu trebuie uitat ca si capitalistu veros samd este si el om .. adica poa sa fie nationalist si sa prefere sindicalistul sau coltos capitalistului venetic. In acvest sens in la inceputul anilor 90 Belgia intreaga de la rege la lumpen s-a revoltat la incercarea de preluare a unei mair afaceri de catre Carlo de Benedetii si a facut imposibila preluarea. Ceva mi taziu Germania s- opus la fel de nationalist preluarii unei intrepinderi de catre nu mai stiu ce strain . Insa in tarile de est , lipsite de un capital national puternic (si cu sentimente nationaliste!) au fost preluate intr-o veselie servicii publice …. spre deliciul procapitalistilor locali . Adica cam compradori.

 17. 19 Ilie decembrie 13, 2011 la 7:59 pm

  Domnule Adrian Năstase,
  Observ că aţi răspuns unor cititori (comentatori). Acesta este un lucru excepţional şi foarte util pentru activitatea dv. Sper să-mi răspundeţi şi mie. E prima oară cînd scriu pe blogul dv. şi, cu această ocazie, vreau să vă fac o sugestie: folosiţi diacriticele pe tot blogul. Ar fi un semn de respect pentru limba română. Maghiarii, nemţii, francezii şi alţii au diacritice mai multe şi mai complicate decît ale noastre şi ei le folosesc. Ar fi, deci, şi un gest de demnitate al acestui popor.
  Dacă îmi veţi citi aceste rînduri şi îmi veţi acorda atenţie, voi veni, în următoarele postări, cu unele idei politice referitoare la contoversele de pe scena politică actuală. Pînă atunci, vă doresc sănătate şi sărbători fericite!

 18. 20 Draghi Puterity decembrie 13, 2011 la 8:30 pm

  @Dragos

  Stiu ca imi pierd timpul, dar totusi…

  Cata crestere economica crezi ca va aduce romanilor pe termen lung distrugerea sistemului de educatie din Romania? Dar a celui de sanatate?

 19. 21 Marian Nicolae decembrie 13, 2011 la 8:43 pm

  Buna seara,

  Trebuie sa vrem si trebuie sa putem sa ascultam, altfel praful uitarii se va asterne peste natia romana.

  Romanul ar trebui sa inceteze sa asculte manele si telenovele siropoase care nu au nimic in comun cu viata noastra si felul nostru de a fi.

  Sa-si aduca aminte de Mircea cel Batran, de Mihai Viteazul, de Stefan cel Mare. Nu in ultimul rand si mai ales de Vlad Tepes care ar avea de lucru in vremurile tulburi pe care le traim.

  Sa-si asculte inima si pe cei care spun si fac lucruri in folosul nostru al tuturor.
  Doar atat.
  O seara buna va doresc.

 20. 22 Bibliotecaru decembrie 13, 2011 la 9:12 pm

  @ Adrian Năstase

  Eram absolut convins că adresasem şi eu o întrebare sau două… nişte propuneri legislative… sau aşa ceva. 😆

  Domnule Năstase,
  Cum să fie dl. Tomescu tânăr talentat? Domnia sa este, de mult timp, consacrat, tocmai această consacrare i-a adus şi dreptul de a avea acces la o vioară Stradivarius.

  Şi acum momentul ÎNTREBĂRII

  Se apropie momentul trecerii viorii în mâinile altcuiva… Pe cine susţineţi?

 21. 23 Motanul Incaltat decembrie 13, 2011 la 9:45 pm

  Domnule Nastase,
  De acord cu Dvs. ca aplicarea „Regulii de Aur” in Romania nu ar conduce, automat, la abdicarea statului social. Nu automat… As dori, va rog, sa va spun ceva. E un lucru care ma cam mira. Cei care nu pot sa-l sufere pe Basescu, l-au injurat. Admiratorii sai, l-au adulat. Insa mie imi face impresia ca nimeni nu a inteles ce a vrut sa spuna, exact, Basescu, atat prin declaratiile sale anterioare, cat si prin cele de data recenta. Dupa parerea mea, Basescu a vrut sa spuna ca acest Acord fiscal, adica Planul de salvare franco-german, conduce la distrugerea statului social in Europa. Este propus de lideri de dreapta, de PPE. Nu are atat de mult legatura cu gasirea unei solutii pentru iesirea din aceasta criza, cat are legatura cu demantelarea statului social in Europa (deci si in Romania).

  In privinta deficitului, va rog sa-mi permiteti sa fac unele observatii. Performanta guvernamentala din perioada 2000-2004 este apreciata si recunoscuta.
  In 2004 ati lasat un deficit de 1,2% si… ati pierdut alegerile! Ce s-a intamplat ulterior? Cresterea economica s-a realizat prin cresterea consumului, iar deficitul de 1,2% nu a mai putut fi mentinut si a crescut, asa cum nu s-a putut mentine numai 900.000 de functionari angajati la stat. Sa ne gandim ca la Putere a fost un guvern liberal, pentru care ar fi fost o fala crearea de locuri de munca in sectorul privat, si asta pe buna dreptate. Nu s-a intamplat asa pentru ca s-a vazut ca sectorul privat de la noi nu a avut capacitatea de a absorbi o forta de munca numeroasa si nici dorinta de a o face. Si atunci acesti 500.000 de oameni ar fi ramas pe dinafara, pe drumuri, fara posibilitatea de a-si gasi un loc de munca (probabilitate foare mica) daca nu ar fi fost angajati la stat (lucru ce seamana mai mult cu un stat social). Pentru asta a trebuit ca statul sa cheltuiasca, a crescut deficitul, dar a crescut si consumul, si veniturile la buget (vorbesc de perioada de pana in 2009, cand criza financiara globala a inceput sa se resimta, acut, si la noi). Odata cu venirea crizei s-a pus problema reducerii deficitului bugetar, lucru ce a generat disponibilizari masive, reduceri de salarii, de pensii, lucruri ce au nemultumit profund populatia. Lucruri ce nu mai semana cu ceea ce ar trebui sa fie un stat social, nu? Or, in asemenea conditii nu se poate sa nu-ti pui problema: cum o sa fie cand deficitul va fi de doar 0,5% din PIB (adica „Regula de Aur”), ce fel de stat social va fi acela? Intrebarea are temei, daca ne gandim ca, la noi, veniturile la bugetul de stat sunt mici (cu toata lupta impotriva evaziunii fiscale): in asemenea conditii reducerea deficitului nu se poate face decat prin reducerea cheltuielilor, ca masura principala. Deci si a consumului, care pana nu demult a fost generator de crestere economica! Lucru ce conduce, automat, spre demantelarea statului social si spre nemultumiri sociale care ar putea fi de amploare.
  Care ar fi riscul? Ar fi acela ca Romania sa nu poata duce aceasta „Regula de Aur” iar tara sa fie expusa sanctiunilor, pentru ca acest Acord fiscal prevede asa ceva. Iar starea interna sa fie una de continua nemultumire si saracie, somaj masiv, oameni fara ocupatie, intr-un cuvant: subdezvoltare… Mai mult decat atat: va trebui sa contribuim cu fonduri care vor reveni FMI, cu scopul de a derula programul stand-by cu guvernul grec, italian, spaniol si ar fi vorba de cateva miliarde de euro… Trebuie stransi, in total, 200 de miliarde de euro – 150 de miliarde, statele din Zona Euro plus 50 de miliarde, restul statelor din UE. De unde vom scoate acesti bani? Basescu, din cate am inteles, a zis ca nu trebuie sa dam acesti bani pentru ca noi avem un acord cu FMI, dar problema nu e foarte clara… Riscurile acestea, dupa parerea mea, ar trebui foarte bine evaluate…

 22. 24 Aya decembrie 13, 2011 la 10:05 pm

  @

  Ghita Bizonu’

  Ma bucur ca atat tu cat si eu- am postat, la doua sectiuni diferite (tu, in decembrie 13, 2011 la 7:42 pm – eu, in decembrie 13, 2011 la 9:38 pm) fara sa fi discutat in prealabil subiectul, texte care contin cel putin o idee comuna: faptul ca acest Acord este o sperietoare pentru tari precum Romania, fiind destinat scoaterii unor tari din impas (fara efort!)- care acum sunt doar holograma a ceea ce au fost- si aservirii altora.

  Iata textul:

  SALVAREA EUROPEI UNITE LA CARE AM ADERAT TRECE PRIN ORIENT VIA BUCURESTI!

  Quo vadis?

  O intrebare celebra- intr-un dialog nu mai putin celebru:
  Petru: Quo vadis, Domine? („Incotro te indrepti, Doamne ?”)
  Isus: Vado Romam venio iterum crucifigi (“Am venit la Roma, spre a fi din nou crucificat”).
  Auzind raspunsul Mantuitorului, care ii aparuse in cale, de dincolo de viata si moarte, Petru, care voia sa fuga din Roma de teama represaliilor impotriva crestinilor, s-a intors din drum pentru a infrunta violenta in numele credintei.

  Quo vadis, Romania?
  Luand esenta parabolei invocate, Romania trebuie sa nu renunte la drumul ei de “stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”- am citat din Constitutia Romaniei art. 1 (1).
  Este cat se poate de clar, pentru orice om de buna credinta ca, in momentul de fata, Romania este “amenintata cu crucificarea” PENTRU A FI SPERIATA si a se supune. In realitate, doar Romania poate infrange Romania- prin spaima!

  Ceea ce trebuie sa inteleaga Romania (prin constientizarea factorilor politici) este ca daca va fi invadata de spaima si va accepta sa devieze drumul (sperand ca, astfel, va scapa de crucificare), SIGUR “devierea” duce la sfartecare, pe toate planurile, la anularea sa ca fiinta nationala, la pierderea identitatii, la imprastierea acestui popor in patru vanturi.
  Daca va alege, insa, sa le tina piept celor care flutura amenintarea cricificarii, poate iesi invingatoare in- si prin- lupta.

  Neintrand in lupta, Romania pierde sigur cel mai de bun pret al sau: fiinta.
  Intrand in lupta, insa, Romania stie ca nu mai are nimic de pierdut. Cu un astfel de adversar, celor care lanseaza amenintarea crucificarii le va fi extrem de greu sa se bata- iar victoria lor ar fi absolut improbabila.

  Sa privim atent la FALSELE provocari (si spaime) din jur.
  “Sa salvam UE”- striga ca din gura de sarpe Sarkozy (mai ales in calitate de purtator de cuvant al lui Merkel- la randul sau, “cap de pod” al unor meschine interese de peste ocean).

  Care Uniune Europeana?
  Evident, nu cea gandita de parintii fondatori. Si, in mod dureros, evident, nu cea la care au aderat, cu eforturi uriase, statele din estul Cortinei de Fier, printre care si Romania.

  “Sa facem o Noua Uniune Europeana pe baze fiscale- asta e salvarea UE”.
  Sa fim seriosi!
  Nici Romania- nici alte state- nu au aderat (sau nu si-au propus sa fie parte, cand au aderat) la o Uniune Europeana Fiscala, in care pana si bugetele sa fie “aprobate” de niste mai-mari care s-ar alege intre ei, dintre cei care au inventat aceasta sinistra farsa ANTI- EUROPEANA.

  Ce are de aparat, in acest caz, Romania, legat de “Noua UE”?
  NIMIC!
  Ce s-ar intampla daca aceasta farsa (ca sa ma exprim elegant) s-ar realiza?
  Unele state europene- printre care si Romania- si-ar pierde, dureros, orice drept de a decide pe propriul teritoriu, asupra unor chestiuni care tin de esenta nationala- beneficiari fiind autorii „farsei fiscale” sinistre.

  Se invoca, in mod pervers, un principiu al UE- dar sensul sau este pervertit.
  Mizand pe “acrosajul psihologic” Sarkozy si Merkel- dublati de jalnici yesmeni- repeta, ca niste gramofoane stricate ca, odata cu aderarea la UE, statele au fost de acord cu anumite cesiuni decizionale, catre organismele UE.
  Desigur, asa este- DAR acele cesiuni NU s-au referit vreodata la pierderea totala a esentei suveranitatii si fortei decizionale pe prorpiul teritoriu. Se refereau la conservarea Europei ca un intreg puternic- nu la desfiintarea, de facto, a statelor prin suprimarea REALA a suveranitatii lor, a stabilitatii teritoriale si a altor valori statale.

  DOAR APARENT PARADOXAL, PENTRU A SALVA UNIUNEA EUROPEANA- Europa Unita la care am aderat si pentru care am facut sacrioficii- NU TREBUIE SA ACCEPTAM PROIECTUL FISCAL OTRAVIT.

  Atitudinea Angliei este singura de urmat.

  Amenintarea cu “falimentul”, cu “datoriile suverane” este, de fapt, o capcana: amenintati in acest sens sunt tocmai cei care lanseaza sperietoarea catre statele pe care, totdeauna, prin atitudinea lor, au incercat sa le plaseze “la coada mesei”.
  Este o incercare disperata de a iesi din impas (fara efort!!!) plasand intreaga greutate pe umerii celor carora nu le-au acordat vreodata respectul cuvenit egalilor (iar acum demonstreaza ca persista in acea atitudine, desi nu sunt nici in masura si nici nu au forta necesara pentru a-si permite sa trateze “de sus” tari precum Romania).

  Romania nu trebuie sa se teama de crucificare, dar sa se opuna acestora.
  Exemplul Angliei este minunat- iar o eventuala replica de genul “Romania nu are forta Angliei” nu ar avea legatura cu esenta afirmatiei mele.
  Nu despre forta economica este nevoie pentru a adopta pozitia Angliei, acum.
  La o privire atenta se observa usor ca forta celor care incearca sa-si impuna pagubosul punct de vedere este doar o holograma- imaginea a ceea ce au fost si au distrus, cu nepasare.
  Romania- si alte state dintre “mai nou-venitele” in UE, intre care exemplul Poloniei este concludent- au, doar aparent paradoxal, o forta de redresare pe care obositele state “puternice” (candva- acum , doar “o fotografie” a ceea ce au fost) au pierdut-o undeva, pe drum.

  Daca Romania se va opune Acordului va salva, alaturi de Anglia, adevarata Uniune Europeana. SIGUR li se vor alatura si alte tari.
  Amenintarea cu “blocajul” este o gogorita.
  Daca mai era nevoie de inca un argument pentru a realiza ca incapatanata insistenta cu care multi au incercat sa taie puntile vechi cu Orientul era de foarte rea credinta (si avea bataie lunga) acum, il avem.
  Sunt sigura, insa, ca acele punti nu s-au frant, ca exista- chiar subrezite- si pot fi reluate.

  Refuz sa cred in “orbirea” factorilor poloitici romani aflati la putere. Refuz sa cred ca nu ar vedea ca in Occident nu exista bani “salvatori”. Banii sunt in Orient- iar Orientul este dispus sa investeasca aici, in parteneriat.

  Drumul catre salvarea Uniunii Ejuropene reale si corecte, la care au visat parintii findatori si la care am dorit cu ardoare sa aderam trece, acum, prin Orient via Bucuresti.

 23. 25 Aya decembrie 13, 2011 la 10:06 pm

  @

  Ilie

  Incerc, si aici, sa te lamuresc.
  Textele de pe acest blog au si cititori din strainatate (deloc putini!).
  Pe de alta parte, aici sunt prezenti colegi din strainatate.
  Nu toti au “tastatura romaneasca”.
  Pentru a avea toti acces la redactarea si citirea tuturor materialelor trebuie sa nu fie folosite (citez din postarea ta) “diacriticele pe tot blogul”.
  Respectul pentru limba romana nu presupune, obligatoriu, folosirea “diacriticelor”, dar formulari corecte si recunoasterea fortei cuvantului.

 24. 26 Aya decembrie 13, 2011 la 10:09 pm

  Pana la pronuntarea ICCJ voi aminti mereu:

  ADEVARUL DESPRE BANII PENTRU CARE A FOST HARTUIT ADRIAN NASTASE

  Trebuie precizat inca de la inceput:
  1.Banii pentru care a fost hartuit Adrian Nastase NU II APARTIN lui Adrian Nastase!
  2.Banii respectivi sunt obtinuti legal.

  Cei 400.000 de dolari in legatura cu care s-a facut atata tapaj, fara fond, reprezinta, pur si simplu, parte a mostenirii Danei Nastase de la tatal ei, Angelo Miculescu, un mare om de afaceri in domeniul agriculturii-zootehniei. Angelo Miculescu a murit in vara anului 1999, intr-un cumplit accident de masina.
  La finele anului 1999, era in vigoare legea conform careia orice suma depusa intr-un cont, al carei cuatum depaseste echivalentul a 10.000 euro urmeaza sa fie cercetatata sub raportul provenientei. (O mentiune importanta in context: in acel moment, chiar daca euro nu circula fizic, ca moneda, se proceda la echivalenta).

  Dana Nastase a depus acea suma mostenita de la tatal sau intr-un cont bancar.
  E lesne de realizat ca daca suma ar fi avut o provenienta dubioasa, Dana Nastase nu ar fi depus-o, toata, intr-un singur cont, o singura data (contul a fost deschis la Credit Anstaldt- apoi, banca a fost preluata, devenind, intr-un final, HVB).

  Revenind, data fiind marimea sumei, era absolut firesc sa-i fie cercetata provenienta (de catre Oficiul pentru prevenirea spalarii banilor).
  Cercetarile au dus la un rezultat favorabil (previzibil, de altminteri): banii erau curati, dobanditi corect (prin mostenire) de catre Dana Nastase.
  Logic, rezultatele acestea (repet, favorabile Danei Nastase) au fost mentionate in dosarul intocmit atunci.
  Ca atare, disparitia acelui dosar NU ii este favorabila Danei Nastase- e la mintea cocosului ca, dat fiind continutul disarului, favorabila este existenta inscrisurilor, nu inexistenta (disparitia) lor!
  Pe de alta parte, dosarul si cercetarea NU au avut nimic in comun cu Adrian Nastase- a se vedea regimul juridic specific mostenirii (repet, o mostenire directa, de la tata la fiica).
  In plus, pentru ca orice dubiu sa se risipeasca, amintesc ca, in 1999, Adrian Nastase si PDSR (al carui prim vicepresedinte era) se aflau in opozitie (de cici, se deduce logic si influenta politica!).

  Melinescu ocupa, in 1999, o pozitie de membru in conducerea Oficiului pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor, cand a fost cercetata provenienta sumei de 400.000 de dolari depusa de Dana Nastase intr-un cont deschis la Credit Anstaldt.
  Disparitia dosarului (repet, cu concluzii si dovezi ale cercetarilor LEGALE, OBLIGATORII, favorabile deponentei) II ESTE DEFAVORABILA Danei Nastase (si, prin translatie, lui Adrian Nastase- daca dosarul ar fi existat acum numele lui nu ar mai fi putut fi “agatat”, in mod fals!).

  “Coincidenta” (nu cred in coincidente!) a facut ca izbucnirea scadalului “400.000 dolari depusi de Dana Nastase la Credit Anstaldt in 1999″ sa apara exact cand “s-a constatat” ca dosarul a disparut (repet, disparitia fiidu-i defavorabile deponentei- caci dosarul continea probele provenientei banilor din mostenire paterna si dovada faptului ca erau curati).
  Scenariul in urma caruia a aparut acuza falsa impotriva lui Adrian Nastase e transparent.
  Disporitia dosarului a fost “intamplator” constata.
  Intai a fost sustras dosarul pentru ca acuza, lansata ulterior, sa nu poata fi combatuta cu argumente!
  Apoi, a venit “introdusa fals pe fir” stirea legata de Tamara Cernasov (matusa Danei, nicidecum a lui Adrian Nastase!).
  Totul a fost conexat si a iesit stupidul scandal deja cunoscut.
  “Semnalul” izbucnirii scandalului cu “banii depusi- ei fiind dubiosi” (400.000 dolari la finele anului 1999, de catre Dana Nastase) a aparut in Evenimentul zilei.
  Apoi, “cineva” a lansat, “intamplator”, intrebarile “unde o fi dosarul? s-o fi cercetat provenienta banilor?”.
  Paralel, a aparut stirea despre mostenirea de la Tamara Cernasov (repet, matusa Danei, nu a lui Adrian Nastase).
  Lucrurile s-au conexat, deturnant, PRIN mass-media.
  Dosarul nu a fost de gasit (firesc, doar fusese sustras de catre “amici” tocmai pentru ca Dana Nastase sa nu poata proba legalitatea obtinerii sumei- si faptul ca banii erau “curati”; prin ea, urma sa-i fie acuzat, translativ, sotul).
  S-a lansat aberanta stire ca Adrian Nastase, in calitate de prim-minsitru, i-ar fi dat ca mita lui Melinescu functia de sef al Oficiului cu pricina ca sa faca disparut acel dosar (dubla culme a imbecilitatii: un prim ministru da mita o functie- o prima culme; a doua: “da mita” o functie pentru a face sa dispara tocmai dosarul FAVORABIL sotiei sale!).

  Revenind, acesta este adevarul despre cei 400.000 dolari depusi, in 1999, de catre Dana Nastase, intr-un cont deschis la Credit Anstalt!
  Deci, povestea “vinovata” NU EXISTA!
  Banii respectivi nu au legatura cu Tamara Cernasov (matusa reala a Danei Nastase!), cu Alexandru Bittner (si cu nu-stiu-ce-afaceri despre care s-ar spus ca acesta le-ar fi facut cu- sau cu bunurile despre care s-a spus ca acesta le-ar fi achizitionat de la- Tamara Cernasov) sau cu altii! Banii sunt, pur si simplu, parte a mostenirii Danei Nastase de la tatal ei, Angelo Miculescu, mort intr-un cumplit accident de masina in vara anului 1999.
  Cat despre Melinescu, este greu de imaginat ceva mai absurd ca faptul ca ar fi “mituit” cu functii de catre Adrian Nastase cand acesta era prim ministru! Este atat de absurd, incat scuteste de orice comentariu.
  Adrian Nastase nu a avut vreodata relatii directe cu Melinescu; mai mult- si asta trebuie neaparat retinut!- Melinescu OCUPASE O FUNCTIE IN CONDUCEREA OFICIULUI INAINTE DE 2001! Deci, NU Adrian Nastase este cel care l-a “scos din anonimat”!

  Mai trebuie adugat un amanunt important: este imposibil de crezut- ca fiind total stupid- ca Adrian Nastase sa-l fi “mituit” (cu o functie- sau orice altceva, nu asta conteaza) pe Melinescu pentru ca acesta sa faca sa dispara dosarul care proba tocmai CORECTITUDINEA PROVENIENTEI BANILOR apartinannd Danei Nastase (si depusi intr-un cont bancar). Daca ar fi asa, ar insemna ca Adrian Nastase ar fi dorit ca sotia sa sa aiba probleme cu justitia- ceea ce este, repet, stupid. Si in acest caz, comentariile sunt de prisos.

  Ajung la “intregul mistificat”.
  Dosarul “disparut” ii este favorabil sotiei lui Adrian Nastase. Banii erau curati, mostenire de la Angelo Miculescu (tatal Danei Nastase).
  Dosarul a disparut tocmai pentru a putea fi acuzata in lipsa probelor apararii (si, prin ea, Adrian Nastase- el fiind reala tinta).
  Banii respectivi NU au legatura cu Tamara Cernasov (matusa reala a Danei Nastase).
  Toate legaturile cu Adrian Nastase au fost facute fals-translativ, urmand ca, din ecuatie, sa dispara numele sotiei sale si sa raman doar al sau (mostenitor dubios al unei mari averi- oare cum o fi mostenit-o?). NU A MOSTENIT ADRIAN NASTASE!
  Mai mult, lui Adrian Nastase nici nu-i revine ceva din acea mostenire (recomand sa fie citit regimul mostenirilor)- totul ii revine sotiei sale (si, prin succesiune, va reveni fiilor sai).

  Intreaga istorie este urmare a deturnarii adevarului cu scopul de a-i construi lui Adrian Nastase falsa imagine de om corupt, fara scrupule (nimic mai neadevart despre acest om de exceptie!).
  De ce?
  Pentru a-l scoate, urmare a falsei imagini create, din zona de decizie politica la varf.

  Intrucat acesta este adevarul, nu ma indoiesc ca decizia ICCJ va fi de achitare.

 25. 27 Aya decembrie 13, 2011 la 10:22 pm

  Aslazi este Sfanta Lucia.

  Tuturor celor care poarta acest frumos nume, la multi ani!

  O dedicatie:

  Luciano Pararotti- Santa Lucia Luntana

 26. 28 Victor V. decembrie 13, 2011 la 10:50 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Interesant eseul. Nu sunt numai bizonisme, sunt și câteva lucruri interesante, însă am câteva mici observații. Cea mai importantă ar fi că nu suntem atât de incapabili economic.

  Spre exemplu în IT și telecom stăm destul de bine. Adică suficient de bine încât să putem lucra acolo. Vorbești germana și mai știi si altceva decât Visual Basic (limbajul IT pentru copii cu handicap)? Poți să pleci în Germania cu salariu de cel puțin 2000 Euro pe lună.

  Ți se pare puțin pentru cât câștigă un neamț? Exact în asta constă competitivitatea noastră: suntem mai buni și mai ieftini. Merită să vezi fața domnului „funcționar public”, când patronul (imediat după privatizare) i-a spus că inginerii români sunt mai buni ca el și costă pe sfert. M-a dus cu gândul la fața unei cunoștințe comune când a citit anunțul care spunea că nu mai angajează programatori în Visual Basic săriți de 40 de ani.

  Revenind la ce ziceai tu, pe mine nu mă deranjează o Europă germanizată, însă m-ar înspăimânta una grecizată. Te îngrijorează că modul de viață al nemților (extrem de eficient și de logic) tinde să înlocuiască tâmpeniile ortodoxo-catolice din sud? Pe mine nu. Mă simt foarte confortabil cu modul lor de a gândi: calm, organizat, planificat. Și mă aduce la disperare șmecheria greco-italiano-franceză. Apropo de Mercedes-urile din Grecia, să știi că am văzut destule Dacii pe autostrăzile nemțești.

  Și nu mă deranjează nici faptul că trebuie să învăț germana. Înainte am învățat franceză, apoi rusă, apoi engleză. Poate că peste 20 de ani (după ce bizonii relaxați de stat vor fi dispărut ca specie) vor învăța și ei românește.

 27. 29 Ghita Bizonu' decembrie 13, 2011 la 11:46 pm

  Ilie

  bine venisi pe aici.
  Insa te previn – nu iti fa iluzii ..Oricum daca zici ca ai niste idei care crezi ca merita comunicate pune-le pe blog si nu spera la o prea mare atentie a gazdei.. Destul ca ne tolereaza …
  Daca cele de mai sus ti se par cam … neplacute gandeste-te ca gazda mai are si alte treburi ..

 28. 30 Aya decembrie 14, 2011 la 1:27 am

  @

  Marian Nicolae

  Si tie, buna seara!

 29. 31 blogideologic decembrie 14, 2011 la 3:45 am

  Democraţia înseamnă management ! Până la 22 decembrie 1989, carnetele de comenzi ale fabricilor româneşti erau pline. Problema era onorarea lor rapidă cu produse de calitate pentru export. Managementul de bază al producţiei industriale de calitate era (şi este) metodologia Kaizen, axată pe ameliorarea continuă făcută la „rădăcina ierbii” de grupuri active de muncitori, ingineri, tehnicieni, din fabrici şi uzine, grupuri organizate după sistemul cercurilor de calitate (Quality Circles). Aşa se făcea peste tot atunci în lumea dezvoltată! Un pionier al acestor iniţiative în industria românească, înainte de 1989, a fost Virgil Săhleanu. Care a devenit după 1989 un lider sindical autentic, adică un lider sindical sărac. Totuşi, în perioada guvernării CDR, Virgil Săhleanu a fost ucis pentru că nu vroia cedarea industriei româneşti către străini. Repet, pentru progresul României „cercurile de calitate” contau, nu „reţelele”. Care, oricum, erau puternic infiltrate de sovietici ! http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/campaniile-rl/video-scriitorul-cassian-maria-spiridon-despre-tortionarii-sai-nu-i-pot-ierta-nu-mi-au-cerut-iertare-247498.html

 30. 32 blogideologic decembrie 14, 2011 la 4:03 am

  @ Victor V.
  De ce eviţi discuţiile despre Traian Băsescu în coordonatele lui de „rău esenţial” pentru România? Coordonatele sunt : 1/ Acumularea datoriei suverane a României în cele două mandate prezidenţiale. 2/ Implicarea preşedintelui Traian Băsescu în trasarea liniei de politică macroeconomică a ţării. O politică economică anti- naţională care a condus la construirea acestei datorii suverane imense a României, de 150 de miliarde euro. Dumneata la cât evaluezi ? Şi ce dobândă plăteşte România anual pentru această datorie suverană ? Căpitanul de vapor Traian Băsescu mărturisea o parte din dobânda pentru 2012, anume suma de 16 miliarde euro! Care sunt cifrele pe care le avansezi dumneata pe această temă?

 31. 33 Doru Coarna decembrie 14, 2011 la 8:44 am

  @ Victor V.,

  asa gandesc si eu, insa imi e frica cu acest popor care nu se poate adapta rigorii de orice fel, decat inspaimantat temeinic.
  E ca la scoala, unele clase se incoloneaza singure la ora de sport, la altele trebuie sa-i aseze profesorul cu mana.

  Marea emotie mi-i da insa experienta germana, astia pornesc exceptional, merg apoi foarte bine, dar pana la urma degenereaza rau de tot, atat de rau incat deranjul pe planeta este mereu unul maxim! Crezi ca-i vreo diferenta intre Boc si Borman? Adulatorii mananca intotdeauna capul oricui, indiferent daca acela-i benefic sau letal natiei. Eu n-o vad pe Merkel sa se scuture de adeptii rigorii germane, atunci cand si Acordul asta se va dovedi doar apa de ploaie cu gust de Lebensraum.
  Pana la urma nemtii se vor intreba ce castiga ei din contributia lor de 48% la PIB-ul european, si nu le poti raspunde cu maciuca, ca romanilor.

 32. 34 Ghita Bizonu' decembrie 14, 2011 la 9:41 am

  Victor V

  iar dai dovada „marii” tale capacitati de „analiza” care tinde (scuze) spre culmile stupiditatii …
  Vrei o dovada ?
  Vorbești germana și mai știi si altceva decât Visual Basic (limbajul IT pentru copii cu handicap)?
  De unde ai scos ca as vorbi germana ? Stiu cateva cuvinte si cam atat. Cat despre VB .. ei bine un ins care a lucrat un timp a facut sefia sa hotarasca trecerea pe VB a intregului colectiv . }iti „multumesc” ptr sfatul amabil. Insa in cazul in care ai uitata am 59 de ani si unele porbleme de sanatate , deci cam nu prea recomandat ptr emigrare .
  Asta si entuziasmul tau stupidisim pentru „noua tehnologie a cogenerarii” ma fac sa cred ca intreaga ta cariera de „succesuri” se bazeaza exclusiv pe relatii de familie ..
  Iar restul “inteligentelor” tale observatii gen șmecheria greco-italiano-franceză. Apropo de Mercedes-urile din Grecia, să știi că am văzut destule Dacii pe autostrăzile nemțești. arata grave lipsuri de educatie generala (scolarizare cam la nivelul fostilor mei colegi de armata – si reamintesc ca serviciul militar l-am facut intr-un regiment de infanterie – cat si bagaj cultural primit din familie) si o gandire inscrisa in cele mai “indulgente” bareme ..
  Insa pana sa vorbeasca nemtii romaneste ai face bine sa inveti sa sprechesti doici. Ptr ca in cazul planului b sa nu iti faci iluzii ca nemtii vor tolera ca parteneri lor “Zigueneren from Rumanien” sa li se adreseze in engleza .. fiindca Got und Piech au strafuit England …

  Daca te consideri jignit .. nu imi reprosa mie ci educatiei tale precare si infatuarii patologice. Intre tine si Jiji il prefer pe Ciobandante .. macar ala e natur.

 33. 35 Draghi Puterity decembrie 14, 2011 la 11:27 am

  @Victor V (cu scuze anticipate pentru cei carora o parte din postarea mea le va parea mai criptica)

  Pentru faptul ca Romania are un sector IT trebuie sa faci o plecaciune adanca in fata gazdei. Desi sincer, nu stiu cat o sa mai tina si asta daca calitatea invatamantului din Romania scade cum a facut-o in ultimii ani.

  Insa nu despre asta voiam sa iti vorbesc acum. Remarca ta legata de VB, in mesajul adresat lui GB spune mai mult despre tine decat poate ai dori.

  Tu cand ai de batut un cui intr-o scandura, ce faci? Iei un ciocan si bati cuiul? Sau incerci cu un bibelou? Sau poate construiesti o presa hidraulica comandata numeric care sa impinga cuiul in scandura? Sau astepti pana mana invizibila a pietei il bate?

  Ce vreau sa iti spun e ca un inginer chiar si unul de IT e obligat sa gandesca in termeni pragmatici, sa fie patruns de notiuni gen eficienta si productivitate, si sa nu isi permita sa cada in capcane emotionale gen „limbajul X e pentru copii handicapati”. In loc sa desconsideri cu un talibanism elitist VB-ul, mult mai util ar fi sa spui – super, inseamna ca pot face produse IT fiabile chiar si cu copii handicapati! Concret, tu stii foarte bine ca de la VB6 incoace nu exista diferente de performanta intre C/C++ si VB fiind vorba de limbaje compilate. Iar de cand cu dotNet’u e prin design exact acelasi lucru? In schimb diferentele de productivitate si de fiabilitate sunt net in favoarea VB-ului. De ce sa te chinui sa vorbesti COM in C++ (cate & trebuie sa pun? cand trebuie sa fac release pe pointer?, etc.) cand aceste lucruri sunt facute automat pentru tine de mana invizibila 😀 a VB-ului? Sau de ce sa pierzi o ora sa faci un UI in MFC, cand il poti face in 5 minute in VB.

  Eu chiar nu am nici o preferinta in sensul asta, am scris programe OOP si in asamblor, pentru cam toate procesoarele care exista, in multe limbaje si pentru multe sisteme de operare. Am incercat insa sa aleg mereu „scula” optima. Insist pe treaba asta doar pentru ca acelasi talibanism in gandire e vizibil la tine si in abordarile tale ideologice. De multe ori, tu esti fixat pe anumite idei chiar si cand vezi ca aplicarea lor nu da rezultatele asteptate, ba chiar te face sa te contrazici singur. E o abordare inferioara, frustranta, si lipsita de finalitate. Nu ti-as spune toate lucrurile acestea daca nu as crede ca poti depasi acest nivel. Ai curajul si gandeste liber, fa mai des reality-check-uri, si nu te lasa amagit de tot felul de povesti care suna bine. Alege ceea ce functioneaza. Potential ai, sunt sigur de asta. Ramane doar sa il valorifici.

  Iar despre cum iti poti tu gasi fericirea ca roman in Germania cu 2000€ pe luna, poate mai vorbim candva…

 34. 36 George Ban decembrie 14, 2011 la 12:57 pm

  Fara nici un fel de rautate, doar pentru putina relaxare, un moment comic de pe blog:

  Dupa ce Aya citeaza din Victor Ponta:

  „Dna. Macovei – un fel de „fecioara din Bruxelles” pe stil nou”.”,

  imediat apare blogideologic:

  „Mai aşteptaţi, bosonul Higgs încă n-a fost descoperit !”

  PS Apreciez pozitiv faptul ca blogideologic este totusi, in ultimul timp, de cele mai multe ori „la cestiune”.

 35. 37 blogideologic decembrie 14, 2011 la 3:05 pm

  @ George Ban
  Păi chiar sînt “la cestiune”. Adică pe fluxul actual de idei. Nu te-ai prins ?

 36. 38 Victor V. decembrie 14, 2011 la 3:34 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Iar gândești cu coarnele? De ce crezi că am presupus că vorbești germana? În aceeași logică ar însemna și că am spus că știi și altceva decât VB, ceea ce e la fel de fals. Întrebarea era pur retorică, nu ți se adresa. Nu mi-am imaginat niciodată că nemții ar putea avea nevoie de bizoni reumatici și astmatici.

  Crezi că am sugerat că ești copil în afirmația ironică despre VB? Ce ziceai de stupiditate?

 37. 39 Socrate decembrie 14, 2011 la 3:56 pm

  @AN * Multumesc pentru raspuns. Ma bucur ca “Delegatia PSD la PE a prezentat, in perioada respectiva, dovezile filmate ale furtului Robertei Anastase din Parlament.”. Sper de asemenea ca s-au prezentat inca odata, impreuna cu decizia de SUP a procuraturii ( in extenso ). Daca nu, nu este timpul pierdut nici acum. Este pacat ca aceste actiuni nu au fost sufucient mediatizate in Romania.
  Felicitari pentru scrisoarea privata trimisa Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European, de care am aflat numai datorita reactiei furibunde a ilustrului Sebastian Bodu ( behaitul mielului intarata tigrul, zicea Kipling ). Cred ca ar trebui ca aceasta comisis sa fie bombardata cu cate o scrisoare pentru fiecare derapaj de la lege al portocaliilor.

 38. 40 Victor V. decembrie 14, 2011 la 3:59 pm

  @ Draghi Puterity

  Am mai făcut plecăciuni gazdei pentru susținerea sectorului IT și sunt de acord cu tine și în ceea ce privește scăderea calității învățământului.

  Cu VB-ul doar îl tachinam pe bizon. Firește că sunt destule aplicații unde acesta se potrivește mai bine decât C-ul sau Java. Deci concluzia ta privitoare la faptul că gândesc fixist poate fi falsă (plecând de la o ipoteză greșită). Însă nu exclud faptul că s-ar putea să ai dreptate. Poți să-mi dai un exemplu care să ilustreze afirmațiile: „acelasi talibanism in gandire e vizibil la tine si in abordarile tale ideologice. De multe ori, tu esti fixat pe anumite idei chiar si cand vezi ca aplicarea lor nu da rezultatele asteptate, ba chiar te face sa te contrazici singur”.

  Oricum îți mulțumesc pentru încrederea acordată („Potential ai, sunt sigur de asta. Ramane doar sa il valorifici”) și te asigur că sunt gata ca de acum încolo să-mi valorific potențialul. Ce zici? Să mă apuc de politică sau să mă angajez la stat?

  PS: Sper să nu te superi pentru ironia finală. Însă nu am mai avut parte de condescendență („patronizing” mi se pare mai corect) de niște ani buni.

 39. 41 teostanc decembrie 14, 2011 la 4:10 pm

  Victor V,

  Și mie imi plac nemții pentru rigoare și treaba bine făcută.

  Dar nu vreau o Europă germanizată, nici grecizată, etc. Aș dori o Europă cu toți la un loc, care să însumeze calitățile tuturor membrilor săi.

  Am să-ți povestesc 2 momente despre nemții.

  Primul, fiind RDG, pe timpuri evident, nu am găsit bilete la vagonul de dormit, pentru întoarcere. Colegii mei mi-au spus, când am plecat din țară, nu cumva să dau vreo atenție ca să obțin ce vreau, că ăștia se supără, nu merge ca la noi. Nu i-am asculta și d-nei de la agenția de bilete i-am dat un mic cadou, în stil național românesc. I-au dat lacrimile de plăcere dar de dat, nu mi-a dat bilet, că nu avea.

  Al doilea, fata mea cea mare a plecat într-o excursie, după 1990, în Germania. Când a venit, întrebând-o ce i s-a părut cel mai relevant, mi-a pus că nemții stau la semafor și în miezul nopții, când nu circuă nici-o mașină pe stradă, atât de mult le-a intrat în sânge disciplina.

 40. 42 Victor V. decembrie 14, 2011 la 4:13 pm

  @ blogi

  Ești ca picătura chinezească. De ce ți se pare că „evit discuţiile despre Traian Băsescu în coordonatele lui de ‘rău esenţial” pentru România?”. Am repetat până la refuz că în calitate de „președinte jucător” este direct responsabil de situația economică. În plus, criminalul efort de discreditare a Constituției și interferența permanentă cu celelalte puteri din stat îl face pasibil de suspendare. Din păcate opoziția nu poate explica convingător acest lucru unui electorat incapabil să înțeleagă măcar lucrurile elementare.

  Pe de altă parte, discutând în termenii propuși de tine, cred că nu vom ajunge nicăieri. Compară-l cu Papandreu și o să înțelegi imediat.

 41. 43 Victor V. decembrie 14, 2011 la 4:21 pm

  @ Doru Coarna

  Ai pus punctul pe i. Și mie mi se pare că principalul pericol vine dinspre Germania. Fie decid că UE nu poate fi suținută eficient și se vor retrage, fie decid că toată lumea trebuie să se comporte corect și vor încerca să dicteze termenii viitoarei colaborări. Oricum ar fi, vor ieși scântei.

 42. 44 blogideologic decembrie 14, 2011 la 6:34 pm

  @ Victor V.
  Parcă de prin 2009 te provoc să vorbeşti despre „datoria suverană” şi despre responsabilitatea preşedintelui Traian Băsescu care prin linia de politică macroeconomică a provocat acumularea datoriei suverane a României. Mereu ai hăhăit în stilul Băsescu şi ai negat că există aşa ceva. Dar de ce te fereşti aşa aprig de sintagma „datoria suverană” ? Hai, curaj, că nu mori ! Sau te temi că îţi pierzi serviciul ?

 43. 45 Aya decembrie 14, 2011 la 6:37 pm

  @

  Doru Coarna

  Citez din postarea ta (decembrie 14, 2011 la 8:44 am):
  „Crezi ca-i vreo diferenta intre Boc si Borman?”

  Daca te referi la Martin Borman, foarte apropiatul colaborator al lui Hitler in ultima perioada a razboiului (si fostul secretar particular- sef de cabinet- al lui Rudolf Hess) iti dau dreptate.
  Pe de alta parte, daca admit ca Boc are aceeasi structura criminala cu Borman, nu pot crede ca Borman era atat de „precar inteligent” precum Boc.

  Corect ar fi ca, dupa acesti ani cu politica genocidara, in Romania sa aiba loc un proces de tipul celui de la Nurnberg.
  Ar fi corect, mentinand paralela sugerata de tine, ca Boc sa fie condamnat, ca si Borman. Intrucat in Romania s-a abrogat pedeapsa capitala, poate respira usurat- pedeapsa ar fi „rezumata” la detentie cu munca silnica pe viata.
  Viata lunga i-as ura si putere de munca, sa nu rateze o zi la taiat sare sau stuf!

  P.S.
  A propos de paralela Boc- Borman: nu cred ca lasul criminal Boc ar avea taria de a sfarsi ca Borman.

 44. 46 Victor V. decembrie 14, 2011 la 6:42 pm

  @ teostanc

  Nu putem încerca și noi să fim ca ei? Și mie mi-a plăcut faptul că respectă regulile (inclusiv să stea, ca pieton, la semafor, până când se face verde, chiar dacă nu vine nicio mașină). Pe de altă parte regulile sunt de bun simț. Spre exemplu restricțiile de viteză au întotdeauna o logică, nu te pun să mergi cu 30 km/oră, în mijlocul câmpului, doar ca să te poată amenda.

  Dacă-mi permiți o glumă, cetățeanul european, care va avea toate calitățile de care ziceai, ar fi muncitor, riguros și chibzuit ca un neamț, relaxat și petrecăreț ca un grec, superficial și snob ca un francez, birocrat ca un belgian, mincinos și afemeiat ca un italian, dar și prietenos ca Ghiță și perseverent ca Blogi. Aș fi spus și subtil și diplomat ca Vasile, dar m-am gândit că și așa noi românii suntem prea bine reprezentați.

  @ Vasile

  Vezi că m-am gândit și la tine? Am zis să-ți mulțumesc pentru postarea cu submarinul.

 45. 47 Ilie decembrie 14, 2011 la 7:46 pm

  @ Aya

  Vă mulţmesc pentru că m-aţi citit şi aţi încercat să mă lămuriţi. Dar nu vă dau dreptate, în sensul că nu este aşa cum spuneţi. Orice text scris cu diacritice româneşti, pe o pagină românească, poate fi citit perfect oriunde în lume. Aveţi cunoştinţe aprofundate despre realizarea paginilor web? S-ar părea că nu. Observaţi, ca exemplu, textul domnului Florea Dumitrescu, intitulat BUGETUL DE JAF, undeva mai sus. Aţi întîmpinat vreun obstacol în citirea lui? Vă asigur că la fel se vede oriunde în lume şi ştiu ce spun.
  Cu privire la tastatură, aveţi dreptate, dar eu mă refeream, prin expresia „pe tot blogul” doar la partea scrisă de autor, de realizatorii site-ului şi, eventual, de moderatori. Nu mă refeream la noi cei ce comentăm aici. Într-adevăr, cei ce scriu de pe alte meridiane pot avea computerele setate altfel, deci nu pot tasta direct diacriticele. Totuşi, există în prezent editoare care pun la dispoziţie şi astfel de facilităţi. Eu însumi am construit astfel de editoare complexe. Bineînţeles că nu putem pretinde tuturor celor care scriu aici să folosească diacriticele. Cei mai mulţi nu le folosesc probabil din comoditate. Dar, cum am spus, se poate. Dovezi aveţi chiar aici, pe acest blog.
  Credeţi că francezi, de exemplu, nu sunt peste tot în lume? Şi totuşi, ei folosesc literele specifice fără grija că n-ar putea fi citiţi undeva.
  În încheiere, vă mulţumesc încă o dată pentru buna intenţie. Sper că vom mai dialoga.

 46. 48 Ilie decembrie 14, 2011 la 8:06 pm

  @ Ghita Bizonu’

  Vă mulţumesc pentru… încurajare. Aveţi dreptate, la cîte comentarii sunt aici, într-adevăr al meu va trece neobservat. Poate, doar, dacă nu fac moderatorii o selecţie! Drept să spun, nici eu n-am răgaz să citesc toate comentariile de aici, deci e de înţeles că nici domnul Adrian Năsatse nu are timp să citească tot ce se scrie aici.
  Nu voi mai posta ideile deocamdată, o să mă mai gîndesc, n-aş vrea să fie doar pierdere de vreme. Se scriu multe lucruri aici, unele interesante şi constructive, dar ar trebui să existe cineva care să facă o selecţie a celor care ar merita să ajungă (tipărite) pe masa gazdei.
  Sănătate!

 47. 49 Ghita Bizonu' decembrie 14, 2011 la 11:15 pm

  Draga Victore

  de taceai filozof ramaneai. Ultimu tau mesaj (cel adresat lui teostanc) Nu putem încerca și noi să fim ca ei? Și mie mi-a plăcut faptul că respectă regulile cuplat cu ceva ce ai scris mai sus modul de viață al nemților (extrem de eficient și de logic) tinde să înlocuiască tâmpeniile ortodoxo-catolice din sud? Pe mine nu. Mă simt foarte confortabil cu modul lor de a gândi: calm, organizat, planificat. demonstreaza cu prisosinta ca nu ai inteles nimic din „dilema” o Germanie europenizata sau o Europa germanizata ..
  In plus reusesti sa demosntrezi ca la tine „gandirea” se numeste vorba goala . In cazul in care nu ai aflat bavaria este catolica („tâmpeniile catolice”) Iti las tie [placerea sa afli ce inseamna dpv economic Bavaria si ce firme sunt bavareze….

 48. 50 aceeasi decembrie 15, 2011 la 12:25 am

  @Ilie

  Bine ati venit! 🙂 …. Asa de repede renuntati?

  In locul dvs n-as fi asa de sigur ca gazda noastra nu are timp sa parcurga mesajele postate aici. Ba, din contra as spune… 🙂 La cat de receptiv stiu ca este, nu m-as mira ca in scurt timp, ceea ce dumneavoastra sugerati, sa se si realizeze…

  Pe aici insa, n-o sa gasiti doar trandafirii – cu sau fara spini – ci un adevarat eco…sistem complet populat … 🙂 Poate tocmai de aici vine si frumusetea : flora diversa, un pic de fauna, un pic de gunoi de grajd (foarte bun la casa omului, ingrasa pamantul si nu-l lasa sa devina sterp), batranii satului sau sfatul batranilor, cum doriti, ce tempereaza morocanos, din cand in cand, pustimea nebadaioasa, „muieri” ce se mai haraie intre ele, altfel n-ar fi „muieri”, barbati care se tachineaza, ca deh, trebuie stabilita ordinea de precadere, o gazda ce priveste cu ingaduinta si simpatie „zbaterea” de pe aici, SI, asta sa nu uitati, ochiul vigilent al Big Brother-ului! De pe aici isi ia, nu numai in momente de criza, temele la care se grabeste, atat cat poate, sa incropeasca oaresce raspunsuri inteligibile…

  Insa, indiferent cat de diversi am fi, indiferent cat de „tari” sunt uneori inclestarile intre noi, indiferent cat de multe „prostii” am sustine, aparent sau nu, cel putin un lucru ne uneste, nu numai cu gazda noastra ci si pe noi cu noi chiar daca nu ne cunoastem: dragostea reala pentru pamantul asta.

  Asa ca, si eu zicandu-va bun venit, va astept in ring 🙂

 49. 51 blogideologic decembrie 15, 2011 la 3:58 am

  @ Victor V.
  Vrei, nu vrei, ai intrat aici într-un insectar. Te studiez cu multă atenţie. Deşi, chiar de la început, ai aruncat o nadă către mine. Intervenţia aceea era atât de neobişnuită, încât m-a îndemnat imediat la prudenţă. Doar noi doi ştiam despre ce-i vorba, altminteri nu dădeai niscaiva detalii cu posibilităţi de lectură pentru lume. În fond, nici nu avea rost : doar eu eram ţinta. Aceasta l-a derutat chiar şi pe bunul meu coleg @Ghiţă, care din punct de vedere logic atacă imediat bizareria propusă de tine. Şi avea dreptate. Însă dincolo de bizarerie, se ascundea altceva, noi ştim. De ce spun că eşti insectă interesantă ? Mă fascinează legătura între oameni şi arhetipurile culturale ce îi determină. După propria ta declaraţie de influenţă, ar trebui să fii marcat în atitudine de măreţia unui Nicodim. Şi nu eşti. Nu cred a fi de vină miopia mea intelectuală că nu observ.

 50. 52 nastase decembrie 15, 2011 la 8:14 am

  Ilie,

  te inseli, citesc toate comentariile. Dovada…

 51. 53 Doru Coarna decembrie 15, 2011 la 8:20 am

  @ Aya,

  bineinteles ca Boc nu va sfarsi ca Borman, daca-si tine pliscul si nu spune, dupa, cat a shutit „sistemul”, il vad ambasador, probabil printr-o tara care are multa iarba inalta de cosit, sau poate pe la ONU… Engleza stie! Se intelege apoi ca intreg aparatul guvernamental de la Cluj va fi dizlocat la Externe, clientii trebuie sa-si urmeze interesele, iar dupa bani urmeaza subtierea obrazului, nu?
  Intrevad o „piata” buna la Externe, aviz USL-ului!

 52. 54 Vasile, decembrie 15, 2011 la 8:21 am

  Ilie si Nastase , la fileu,

  Un domn Ilie , incurajat de colegi ii multumeste lui AN despre felul in care abordeaza prin raspunsuri proprii postaci, expresia domnului Nastase nu a mea bioneinteles.

  Soparla cu raspunsurile domnului Nastase , este intradevar extraordinara , o chestie pe undeva similara cu afirmatia unei functionare de la primaria lui Penalti ,care afirma ca ideea dlui. Stefan cu acordarea de ajutoare pe propria declaratie scuteste cetateanul sa stea la doua cozi si deci este o idee G E N I A L A!( in particular pe propria raspundere inseamna o mare deturnare de fonduri, pe propriile raspunderi ale altora nu-i asa)

  Gazda politicoasa dar si inteligenta , imi aminesc printre altele ce gazda perfecta a fost AN cind la invitat pe Crisoiu & Co.in Zambacian!Eu nu doresc sa fac analiza raspunsurilor rautacioase pe care Dl.AN le-a transmis lui Vasile in vreo doua trei ocazii , dar pot analiza neraspunsurile pe care nu mi le-a dat,sau pot face o comparatie intre raspunsurile pe care ar fi trebui sa le dea si acelea pe care nu ar fi trebuit sa le dea.

  Sincer ma bucura asa cum anticipam de contra-raspunsurilor cozilor de lopata Dragos si de ce nu coada Baronului englez!

 53. 55 justitiaru decembrie 15, 2011 la 1:20 pm

  D-le Nastase
  1)In primul rand felicitari pentru achitare, ceeace poate semnifica pt. dv .un nou inceput, desi Atentie in continuare pana la solutionarea pozitiva a celorlalte procese pe rol
  2)Va multumesc pt.raspuns, dar m-ati inteles complect gresit.Eu nu militez pentru ca opozitia sa „maimutareasca” modelul pedist ci pledez pt. o opozitie mult mai militanta si mai combativa prin actiuni politice concrete.
  Eu am militat si continui sa militez pentru actiuni de protest ai parlamentarilor opozitiei in plenul Parlamentului la initiativele nocive anitdemocratice precum comasarea alegerilor.Motiunea de cenzura nu este suficienta (daca nu aveti majoritatea).Manifestati-va revolta fara nici o retinere prin strigate prin portavoce, prin pancarte,prin legare cu lanturi etc asa cum o fac protestatarii pe strazile occidentului.

 54. 56 Draghi Puterity decembrie 15, 2011 la 4:56 pm

  @Victor V.

  As putea sa iti dau alte exemple, in parte ti le-am si dat, dar nu cred ca e necesar. Ai inteles si ai acceptat deja ce ti-am spus. In rest ce sa zic? Politica faci deja, iar la stat banuiesc ca nu ai fi fericit, pentru ca te-ai simti doar o rotita neinsemnata intr-un mecanism imens pe care nu il intelegi si in care nu crezi (statul e problema, nu solutia, nu-i asa?). 😉 Asa ca ramai mai bine la soft, fa niste chestii faine si castiga multi bani (pozi face si mai mult de 2000 € si in Romania daca stii ce faci).

  Legat de condescendenta, mea culpa, stiu ca am tendinta asta, dar cer circumstante atenuante – o fac doar cu cei despre care cred ca pot mai mult decat arata.

 55. 57 Ilie decembrie 15, 2011 la 8:59 pm

  @aceeasi

  Nu plec nicăieri, rămîn în „ring”. Dar nu garantez o prezenţă regulată!
  Mulţumesc de întîmpinare!

 56. 58 Ilie decembrie 15, 2011 la 9:06 pm

  @nastase

  Mă surprindeţi… Cum eu n-am timp şi răbdare să citesc toate comentariile, mă gîndeam că este firesc să nu aveţi nici dv. Dar poate că, fiind blogul propriu, altfel se pune problema.
  Felicitări pentru rezolvarea judecătoreacă de azi… Am urmărit pînă la această oră şi emisiunea de pe Antena3. Sincer, nu cunoşteam „cazul”!

 57. 59 Victor V. decembrie 15, 2011 la 9:44 pm

  @ blogentomologic

  Salut colega! Vreau, nu vreau, trebuie să stau de vorbă cu tine, dăunătorul de blog. Abia mă convinsese Sibilla că ești și tu om și nu vreo muscă sâcâitoare și bâzâitoare, când hop și tu cu ideea comparării blogului domnului Năstase cu insectarul.

  Revenind la „textul” tău, iar nu înțeleg despre ce vorbești. Însă am renunțat de ceva timp să mai caut logica comentariilor tale.

  PS: E bine că ești conștient de miopia intelectuală. Dar ai dreptate cu Nicodim. Nu m-a impresionat niciodată povestea lui. Dar mi-a plăcut întotdeauna mănăstirea.

 58. 60 Aya decembrie 15, 2011 la 9:51 pm

  @

  Ilie

  Cred ca insistenta pe ce fel de tastatura foloseste fiecare este demasurata.

  Si imi pare ciudata incercarea de a impune reguli pe blog- prin desfiintarea unor obiceiuri sau libertati existente (de exemplu, folosirea diacriticelor- sau, dimpotriva, folosirea „tastaturii engleze” sau „franceze”- ramanand la latitudinea celui care scrie si posteaza propriul text).

  Au mai incercati cativa sa impuna limitari, inductiv.
  Faci parte din aceasta categorie sau doar mi se va fi parand mie?
  Pentru a ma feri, in viitor, de aceasta impresie, te invit sa prezinti propunerile pe care le anuntai in prima ta postare.
  Daca nu ma insel, am fost prima care ti-a urat (fie si indirect) bun venit pe blog. Fie si pentru acest lucru, cred ca ar fi elegant sa raspunzi rugamintii mele.

 59. 61 Victor V. decembrie 15, 2011 la 11:12 pm

  @ Draghi Puterity

  Nu cred că se poate fără stat. Însă nu cred în implicarea economică a statului. Cel puțin, nu cu rezultate pozitive. Deci cred într-un stat minimalist: parlament, justiție, poliție, armată și cam atât. Nu înțeleg însă utilitatea hoardelor de „funcționari” semi-tembeli și cvasi-inutili de prin diversele ministere.

  Referitor la sfatul tău, e chiar interesant. Deci chiar poți să faci mai mult de 2000 Euro din software în Romania? Probabil trebuie să fii foarte bun la Visual Basic, așa ca tine. Gata, m-ai convins să mă las de ceea ce am făcut până acum și mă apuc să studiez temeinic VB-ul.

 60. 62 Aya decembrie 16, 2011 la 1:30 am

  @

  Doru Coarna

  Legat Boc si Borman (si mesajul tau din decembrie 15, 2011 la 8:20 am):

  Referindu-ma la faptul ca Boc nu (cred ca) va sfarsi ca Borman aveam in vedere si- sau, in primul rand- ca Boc nu va avea vreodata demnitatea de a „se stinge din onoare”, ca Borman, vazand pierduta definitiv cauza sa.

  Daca este adevarat ca atat cauza hitlerismului era criminala ca si cea a pedelismului, nu este mai putin adevarat ca, spre deosebire de pedelisti, hitleristii au crezut in acea cauza (ceea ce nu o face mai putin criminala, dar lamureste o anumita rectitudine interioara, ceea ce, structural, este relevant).

  In timp ce hitleristul Borman era gata sa-si dea viata pentru un crez real al sau- nu discut, acum, faptul ca era malign- pedelistul Boc este criminal pur si simplu, fara crez si, in plus, dispus sa vanda orice, inclusiv propriul „atasament manifest” in perioada in care acest lucru ii va fi fiind favorabil.

  In timp ce hitleristul Borman s-a sinucis cand cauza lui s-a dovedit pierduta, pedelistul Boc ar fi dispus la orice umilinta pentru a sta intr-un loc „caldut”.

  In prima- dar si in ultima- instanta, intre cei doi este o diferenta de onoare.

 61. 63 Aya decembrie 16, 2011 la 1:54 am

  @

  Ghita Bironu’

  ADRIAN NASTASE, ALATURI DE H.D. GENSCHER, LA NEGOCIEREA PRINCIPIILOR EUROPEI POST-1990 (SI IN CERCUL EXCLUSIVIST, ULTERIOR)

  „Noi ne dorinm NU o Europa germana, ci o Germanie europeana” afirma Hans Dietrich Genscher, la ONU, in calitatea sa de ministru de Externe al Germaniei reunificate.

  In martie 2007, la Berlin (la aniversarea lui H.D. Genscher n.A.) au fost prezenti cei care, la inceputul anilor ’90, au gandit si au negociat principiile noii organizari europene postcomuniste. Printre cei DOAR (s.A.) 10 invitati din strainatate s-a numarat si Adrian Nastase.

  In 21 aprilie 1992, Adrian Nastase, in calitate de ministru de Externe al Romaniei, semna „Tratatul dintre Romania si Germania privind colaborarea prieteneasca si parteneriatul in Europa”.
  Considera- chestiune exprimata explicit in alocutiunea sa, cu acel prilej- ca semnarea Tratatului de cooperarea prieteneasca si parteneriat dintre Romania si Germania reprezinta un element important SI pentru viitoarea constructie europeana.
  Nu am asociat intamplator toate aceste lucruri.
  Dupa cum nici prezenta lui Adrian Nastase printre FOARTE PUTINII oaspeti straini, la aniversarea lui Hans Dietrich Genscher, nu a fost intamplatoare.
  Cei doi, nu numai ca au participat, la inceputul anilor ’90, la conturarea noii organizari europene postcomuniste, dar si impartasesc valori comune (in sensul mesajului cu multiple valente lansat de Genscher prin afirmatia:” o Germanie europeana, NU o Europa germana”!).

  Problematica viitorului Europei a fost, dupa 1989- si continua, din pacate, sa fie- nelinistitoare, in anumite momente.
  Inca din 1995 (de fapt, inca dinainte, dupa alegerile din Franta, mai exact) devenise evident ca insasi Europa integrata (asa cum isi avea conturul pe atunci) de tip Maastricht, avea puncte de vedere EXPLICIT diferite despre ea insasi. Ca atare, Romania trebuia sa-si contureze, inca de atunci, foarte clar, ce anume alegea sa SUSTINA sub numele de „integrare europeana”.

  La 1 ianuarie 2007, Romania a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene (dupa ce Adrian Nastase, in caltate de prim ministru, finalizase negocierile pentru aderare in 2004- acelasi Adrian Nastase care, in calitate de ministru de Externe participase, la inceputul anilor ’90, la conturarea principiilor noi organizari europene postcomuniste; reamintesc, in context, mesajul continut al cuvintelor lui Genscher, un participant activ al mentionatei „conturari”; este lesne sesizabila polaritatea opiniilor lui Genscher si Kohl!).

  In pofida pozitiei sale de membru al UE, Romania se afla inca in delicata situatie de a trebui sa decida care vor fi pozitia, strategiile si politicile sale intr-o Europa al carei model POATE DEVENI cel al „statelor natiune” sau „federal” (cu tot ceea ce implica, nefast, acesta din urma, pentru noi). Se observa cu usurinta, in momentul de fata, ca Germania (dominata de crestin-democrati, in materie de concepere a viitorului european) incearca sa-si impuna conceptiile federaliste. DEPINDE SI DE ROMANIA (prin „stru ca aceasta tendinta sa fie inlaturata de modelul antifederalist (o Europa a statelor-natiune).

  Romania trebuie sa raspunda urgent la intrebarile care vor modela nu doar viitorul sau, ci si al Europei.
  Romania va trebui sa decida, pe de alta parte, foarte repede, cum isi va consolida institutiile, ce politici de personal va avea, ce criterii de performanta vor utiliza acestea.
  Repet o afirmatie mai veche: nu putem ignora, de pilda, ca o politca „germana” ar transforma Dunarea intr-un „fluviu german”!

  Se poate spune ca insusi felul in care abordam problematica interna va influenta profund modul in care ne raportam la Europa si la realitatile ei. Pe care le putem influenta.
  Relatiile noastre cu Europa, participarea noastra activa la conturarea viitorului sau reprezinta o problema de politica interna de maximala importanta.

 62. 64 blogideologic decembrie 16, 2011 la 2:02 am

  @ Victor V.
  Bun, dacă ţi-ai revenit, revin cu întrebările despre Băse’ şi culpa sa capitală faţă de România. De prin 2009 te provoc să vorbeşti despre “datoria suverană” şi despre responsabilitatea preşedintelui Traian Băsescu care prin linia de politică macroeconomică a provocat acumularea datoriei suverane a României. Mereu ai hăhăit în stilul Băsescu şi ai negat că există aşa ceva. Dar de ce te fereşti aşa aprig de sintagma “datoria suverană” ? Hai, curaj, că nu mori ! Sau te temi că îţi pierzi serviciul ?

 63. 65 blogideologic decembrie 16, 2011 la 2:11 am

  Avem mărturia lui Mihail Sadoveanu din „Anii de ucenicie” că macedonenii vor influenţa prin norocul lor financiar cultura română, sprijinind editarea unor reviste literare superbe, chiar dacă erau tipărite în tiraje homeopatice, aceasta judecând lucrurile după normele „culturii de masă”. Olteanul Şerban Cioculescu era la un moment dat intrigat că niciun presupus „consătean” de la Sadova nu îl căutase vreodată pe Mihail Sadoveanu. Pentru că acei presupuşi „consăteni” olteni de fapt nu existau, conchide Şerban Cioculescu: bunicul dinspre tată al lui Mihail Sadoveanu venea de pe teritoriul traversat de Via Egnatia. Să amintim că tatăl macedonean al Bolintineanului venea la noi de pe un versant al muntelui Morav, iar bunicul lui Mihail Sadoveanu, trecut în actele româneşti cu porecla Corciali, venise de pe celălalt versant. Acei mireni macedo-români îl imitau pe călugărul macedonean Nicodim de la Tismana. Să nu uităm că Nicodim se născuse şi copilărise în teritoriul arhiepiscopiei de Ohrid dăruită cu un hrisov special în marele plan strategic al lui Mihail al VIII-lea Paleologul, de reconstrucţie pentru Romania. Şi toate faptele mari ale călugarului Nicodim de la Tismana urmează, strict în transcendenţa isihastă, din spiritul hrisoavelor lui Mihail al VIII-lea Paleologul. Mai îndrăznesc să cred că George Coşbuc, atras şi fascinat de Tismana lui Nicodim în transcendenţa ei isihastă, încerca de fapt a surprinde viziunea despre Romania a împăratului Mihail al VIII-lea Paleologul. Eu vreau să mulţumesc aici Mitropoliei Olteniei, instituţia care m-a ajutat, în gesturi atât de generoase înainte de 1989, să ajung la înţelegerea faptelor lui Nicodim, ctitorul de la Tismana. Spuneam că există încercarea permanentă de furt a identităţii noastre. Aici trebuie să amintesc un nume: Vladimir Tismăneanu, ostensiv afişat de Grupul pentru Dialog Social, care vrea să fure o rază de glorie din coroana lui Nicodim de la Tismana. Tot la fel, ‘Biserica Ortodoxă Română Liberă’, bazată pe o ideologie deviantă, încearcă să înlocuiască BOR, adică Biserica Ortodoxă Română construită pe tradiţia arhiepiscopiei Justiniana Prima pentru latinii răsăriteni. Se uită un factor ecleziastic capital de pe vremea primilor Basarabi. Aceştia sunt asociaţi cu Sfântul Nicodim de la Tismana. Care venea în Ţara Românească pentru a propovădui isihasmul lui Grigore Palamas, supranumit „cel de al patrulea Sfânt Ierarh”. În supranume vedem teza lui Giambattista Vico. Ne mulţumim cu amintirea numelor primilor doi (citarea numelui celui de al treilea Sfânt Ierarh este acum intens prohibită, fiind „nepoliticeşte corectă”) Sfinţi Părinţi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, şi Sfântul Ierarh Grigore Teologul. Cei doi Sfinţi Părinţi sunt asociaţi cu binomul de moarte a vechii conduceri politice din Romania Orientală (la 378 AD) şi naştere a noii conduceri politice fundamentaliste (la 381 AD) din Romania Orientală. Venirea Sfântului Nicodim în Oltenia primilor Basarabi dovedeşte că Ţara Românească reface şi politic o parte din Romania Orientală. Pentru că, în ciuda cumplitei obliterări impusă nou de către „barbarii de tirani”, Romania Orientală a rezistat demografic fără hiatus în timp.

 64. 66 blogideologic decembrie 16, 2011 la 5:03 am

  @ Victor V.
  Spuneam : „Mă fascinează legătura între oameni şi arhetipurile culturale ce îi determină. După propria ta declaraţie de influenţă, ar trebui să fii marcat în atitudine de măreţia unui Nicodim. Şi nu eşti. Nu cred a fi de vină miopia mea intelectuală că nu observ.” Mai adaug, după răspunsul tău. Cred că nu ştii ce înseamnă atitudine. Înseamnă „set de valori”. Etice, evident. Deci tu negi, indirect, că ai fi realmente de la Tismana. Uite că te cred !

 65. 67 Ilie decembrie 16, 2011 la 12:06 pm

  @Aya

  „Cred ca insistenta pe ce fel de tastatura foloseste fiecare este demasurata.

  Si imi pare ciudata incercarea de a impune reguli pe blog- prin desfiintarea unor obiceiuri sau libertati existente (de exemplu, folosirea diacriticelor- sau, dimpotriva, folosirea “tastaturii engleze” sau “franceze”- ramanand la latitudinea celui care scrie si posteaza propriul text).

  Au mai incercati cativa sa impuna limitari, inductiv.
  Faci parte din aceasta categorie sau doar mi se va fi parand mie?
  Pentru a ma feri, in viitor, de aceasta impresie, te invit sa prezinti propunerile pe care le anuntai in prima ta postare.
  Daca nu ma insel, am fost prima care ti-a urat (fie si indirect) bun venit pe blog. Fie si pentru acest lucru, cred ca ar fi elegant sa raspunzi rugamintii mele.”

  Vă răspund, detaliat, pe puncte.

  1) Nu am insistat decît atît cît să vă explic cum stau lucrurile din punct de vedere tehnic, pentru că am dedus că nu conoaşteţi, nu sunteţi specialistă în domeniu. Consider că am făcut un efort în beneficiul dv.
  2) Nu impun reguli pe acest blog, pentru că nu am cum. Reacţionaţi surprinzător faţă de cineva care a dorit doar să vină cu o idee de creştere calitativă a acestui spaţiu. Dacă a veni cu o idee potitivă, este ceva rău, atunci înseamnă că valorile s-au întors cu susul în jos. Şi încă o dată, vă repet, nu m-am adresat celor care scriu comentarii, m-am adresat celor care fac blogul, adică celor care sunt specialişti în IT, deci celor care înţeleg bine ce am scris acolo.
  Am să vă dau un exemplu, ca să înţelegeţi că eu am dreptate şi dv. nu. Priviţi sus, imediat după antetul acestei pagini. Vedeţi pe rîndul de meniu că scrie „Blog Despre Lămuriri Disclaimer”. Priviţi cu atenţie cuvîntul „Lămuriri”. E scris corect. Mai jos, este titlul acestui articol: Raspunsuri. Aici cuvîntul „Raspunsuri” nu foloseşte litera „ă” ca la Lămuriri. Deci, se poate. E clar? In fine, aici unde scriem comentariile avem titlul „Lasă un răspuns”. Deci, iarăşi, corect. Adică se poate! Asta era toată filosofia! Sper că aţi înţeles. Nu impun reguli, am spus doar că ar fi bine să fie peste tot… bine, cum am arătat pe exemplele de mai sus.
  3) Ce categorie? Dacă vă referiţi la categoria celor care apără limba română şi identitatea acestui popor, da, fac parte din această categorie.
  4) Propunerile au alt caracter, nu …lingvistic. Că văd că o simplă observaţie a mea, de bun simţ, aţi transformat-o într-o dispută, fără să aveţi argumente. Acea propunere se referă la politică şi va fi prezentată în prim plan, adică mesaj de sine stătător, cu şanse de a fi citit de domnul Adrian Năstase.
  5) Nu vă înşelaţi, mi-aţi urat bun-venit, dar nu uitaţi că v-am mulţumit. Îmi reiterez mulţumirile, dar nu vă luaţi fără motive, doar din orgoliu că v-am arătat cum stau lucrurile pe chestiuni la care mă pricep.
  O zi bună şi aştept să am cu dv. un dialog amical!

 66. 68 Vasile, decembrie 16, 2011 la 12:15 pm

  Blogi ,

  Presupun ca prin prin macedoneni incerci sa-i definesti pe aromâni ?
  Daca raspunsul este afirmativ atunci in mod corect ar trebui sa-i deslusim altfel decit in ceata unui dex ci in , machedoromani sau popularul cuvint folosit si de neuitatul Toma Caragiu de „machidoni”!

  In realitate peste 50% dintre fratii nostri latini impinsi si ramasi de izbeliste de expansiunea slava la sud prin Epir ci Macedonia se dau de sorginte greaca!

  Grecii insa ii cunosc mai bine chiar decit noi, dumneata ce crezi?

 67. 69 Aya decembrie 19, 2011 la 1:42 am

  @

  Ilie

  Sunt adepta dialogurilor amicale, tocmai de aceea semnalez ca o subliniere de tipul (citez) „E clar?” din mesajul pe care mi l-ai adresat in decembrie 16, 2011 la 12:06 pm este departe de a fi amiabila.

  In rest, este clar (de data asta, altfel exprimat contexual) pentru toata lumea ca, pe acest blog, regulile de scriere sunt libere, cu unica mentiune a expimarii civilizate (care nu presupune, obligatoriu, „diacriticele).

  Ar mai fi ceva: cand intri in „casa” cuiva nu-i ciritici „mobila”. Este o regula elementara pentru toti cei care vor sa faca parte, cu adevarat, din familia extinsa a unui spatiu- nu doar sa aiba usa deschisa, lucru garantat in baza nobilelor legi ale ospetiei.

 68. 70 Ilie decembrie 20, 2011 la 12:15 pm

  @Aya

  Acel „e clar” pe care îl încriminaţi nu are nimic ofensator, are exact aceeaşi semnificaţie ca şi în fraza dv. Mai exact, însemna, „e limpede, aţi înţeles explicaţiile mele?”.
  Comparaţia cu casa nu este deloc potrivită. Am mai auzit-o. Nu este potrivită deoarece casa este un loc intim, privat. Blogul este prin definiţie un loc public, adresat în primul rînd cititorilor şi dialogului cu aceştia, nu este un caiet personal de însemnări. Ca urmare, continuu să-mi susţin ideea că un sfat de creştere calitativă este binevenit şi nu are nimic ofensator. De altfel, observ că la nivelul blogului, adică ceea ce ţine de „tehnicieni”, acest lucru este îndeplinit. Cu siguranţă, tehnicienii (poate aceiaşi cu moderatorii) nu s-au supărat pe mine, pentru că ei ştiu exact ceea ce v-am explicat.


 1. 1 Victor Ponta “Indiferent de decizia instantelor, locul lui Adrian Nastase este doar in interiorul PSD” « Hai ca se poate! Trackback pe decembrie 13, 2011 la 1:17 pm
 2. 2 RĂMÂNE CUM AM STABILIT : MARŞ, JAVRĂ ORDINARĂ !! MARŞ !! « Sfinxul Trackback pe decembrie 13, 2011 la 1:39 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: