Joi la FET

Fundatia Europeana Titulescu are onoarea sa va invite la evenimentul prilejuit de lansarea volumului:
Quo vadis, Romania?
Evenimentul are loc joi, 15 dec. 2011, orele 11,00la Casa Titulescu, sos. Kiseleff, nr.47.

3 Responses to “Joi la FET”


 1. 1 Ilie decembrie 13, 2011 la 7:23 pm

  Domnule Adrian Năstase,
  Observ că aţi răspuns unor cititori (comentatori). Acesta este un lucru excepţional şi foarte util pentru activitatea dv. Sper să-mi răspundeţi şi mie. E prima oară cînd scriu pe blogul dv. şi, cu această ocazie, vreau să vă fac o sugestie: folosiţi diacriticele pe tot blogul. Ar fi un semn de respect pentru limba română. Maghiarii, nemţii, francezii şi alţii au diacritice mai multe şi mai complicate decît ale noastre şi ei le folosesc. Ar fi, deci, şi un gest de demnitate al acestui popor.
  Dacă îmi veţi citi aceste rînduri şi îmi veţi acorda atenţie, voi veni, în următoarele postări, cu unele idei politice referitoare la contoversele de pe scena politică actuală. Pînă atunci, vă doresc sănătate şi sărbători fericite!

 2. 2 Aya decembrie 13, 2011 la 9:38 pm

  @

  Adrian Nastase

  SALVAREA EUROPEI UNITE LA CARE AM ADERAT TRECE PRIN ORIENT VIA BUCURESTI!

  Quo vadis?

  O intrebare celebra- intr-un dialog nu mai putin celebru:
  Petru: Quo vadis, Domine? („Incotro te indrepti, Doamne ?”)
  Isus: Vado Romam venio iterum crucifigi („Am venit la Roma, spre a fi din nou crucificat”).

  Auzind raspunsul Mantuitorului, care ii aparuse in cale, de dincolo de viata si moarte, Petru, care voia sa fuga din Roma de teama represaliilor impotriva crestinilor, s-a intors din drum pentru a infrunta violenta in numele credintei.

  Quo vadis, Romania?
  Luand esenta parabolei invocate, Romania trebuie sa nu renunte la drumul ei de „stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”- am citat din Constitutia Romaniei art. 1 (1).
  Este cat se poate de clar, pentru orice om de buna credinta ca, in momentul de fata, Romania este „amenintata cu crucificarea” PENTRU A FI SPERIATA si a se supune. In realitate, doar Romania poate infrange Romania- prin spaima!

  Ceea ce trebuie sa inteleaga Romania (prin constientizarea factorilor politici) este ca daca va fi invadata de spaima si va accepta sa devieze drumul (sperand ca, astfel, va scapa de crucificare), SIGUR „devierea” duce la sfartecare, pe toate planurile, la anularea sa ca fiinta nationala, la pierderea identitatii, la imprastierea acestui popor in patru vanturi.
  Daca va alege, insa, sa le tina piept celor care flutura amenintarea cricificarii, poate iesi invingatoare in- si prin- lupta..

  Neintrand in lupta, Romania pierde sigur cel mai de bun pret al sau: fiinta.
  Intrand in lupta, insa, Romania stie ca nu mai are nimic de pierdut. Cu un astfel de adversar, celor care lanseaza amenintarea crucificarii le va fi extrem de greu sa se bata- iar victoria lor ar fi absolut improbabila.

  Sa privim atent la FALSELE provocari (si spaime) din jur.
  „Sa salvam UE”- striga ca din gura de sarpe Sarkozy (mai ales in calitate de purtator de cuvant al lui Merkel- la randul sau, „cap de pod” al unor meschine interese de peste ocean).

  Care Uniune Europeana? Evident, nu cea gandita de parintii fondatori. Si, in mod dureros, evident, nu cea la care au aderat, cu eforturi uriase, statele din estul Cortinei de Fier, printre care si Romania.

  „Sa facem o Noua Uniune Europeana pe baze fiscale- asta e salvarea UE”.
  Sa fim seriosi!
  Nici Romania- nici alte state- nu au aderat (sau nu si-au propus sa fie parte, cand au aderat) la o Uniune Europeana Fiscala, in care pana si bugetele sa fie „aprobate” de niste mai-mari care s-ar alege intre ei, dintre cei care au inventat aceasta sinistra farsa ANTI- EUROPEANA.

  Ce are de aparat, in acest caz, Romania, legat de „Noua UE”?
  NIMIC!
  Ce s-ar intampla daca aceasta farsa (ca sa ma exprim elegant) s-ar realiza?
  Cele mai multe state europene si-ar pierde, dureros, orice drept de a decide pe propriul teritoriu, asupra unor chestiuni care tin de esenta nationala.
  Se invoca, in mod pervers, un principiu al UE- dar sensul sau este pervertit.
  Mizand pe „acrosajul psihologic” Sarkozy si Merkel- dublati de jalnici yesmeni- repeta, ca niste gramofoane stricate ca, odata cu aderarea la UE, statele au fost de acord cu anumite cesiuni decizionale, catre organismele UE.
  Desigur, asa este- DAR acele cesiuni NU s-au referit vreodata la pierderea totala a esentei suveranitatii si fortei decizionale pe prorpiul teritoriu. Se refereau la conservarea Europei ca un intreg puternic- nu la desfiintarea, de facto, a statelor prin suprimarea REALA a suveranitatii lor, a stabilitatii teritoriale si a altor valori statale.

  DOAR APARENT PARADOXAL, PENTRU A SALVA UNIUNEA EUROPEANA- Europa Unita la care am aderat si pentru care am facut sacrioficii- NU TREBUIE SA ACCEPTAM PROIECTUL FISCAL OTRAVIT.

  Atitudinea Angliei este singura de urmat.

  Amenintarea cu „falimentul”, cu „datoriile suverane” este, de fapt, o capcana: amenintati in acest sens sunt tocmai cei care lanseaza sperietoarea catre statele pe care, totdeauna, prin atitudinea lor, au incercat sa le plaseze „la coada mesei”. Este o incercare disperata de a iesi din impas (fara efort!!!) plasand intreaga greutate pe umerii celor carora nu le-au acordat vreodata respectul cuvenit egalilor (iar acum demonstreaza ca persista in acea atitudine, desi nu sunt nici in masura si nici nu au forta necesara pentru a-si permite sa trateze „de sus” tari precum Romania).

  Romania nu trebuie sa se teama de crucificare, dar sa se opuna acestora.
  Exemplul Angliei este minunat- iar o eventuala replica de genul „Romania nu are forta Angliei” nu ar avea legatura cu esenta afirmatiei mele.
  Nu despre forta economica este nevoie pentru a adopta pozitia Angliei, acum. La o privire atenta se observa usor ca forta celor care incearca sa-si impuna pagubosul punct de vedere este doar o holograma- imaginea a ceea ce au fost si au distrus, cu nepasare.

  Romania- si alte state dintre „mai nou-venitele” in UE, intre care exemplul Poloniei este concludent- au, doar aparent paradoxal, o forta de redresare pe care obositele state „puternice” (candva- acum , doar „o fotografie” a ceea ce au fost) au pierdut-o undeva, pe drum.

  Daca Romania se va opune Acordului va salva, alaturi de Anglia, adevarata Uniune Europeana. SIGUR li se vor alatura si alte tari.

  Amenintarea cu „blocajul” este o gogorita.
  Daca mai era nevoie de inca un argument pentru a realiza ca incapatanata insistenta cu care multi au incercat sa taie puntile vechi cu Orientul era de foarte rea credinta (si avea bataie lunga) acum, il avem.
  Sunt sigura, insa, ca acele punti nu s-au frant, ca exista- chiar subrezite- si pot fi reluate.

  Refuz sa cred in „orbirea” factorilor poloitici romani aflati la putere. Refuz sa cred ca nu ar vedea ca in Occident nu exista bani „salvatori”. Banii sunt in Orient- iar Orientul este dispus sa investeasca aici, in parteneriat.

  Drumul catre salvarea Uniunii Ejuropene reale si corecte, la care au visat parintii findatori si la care am dorit cu ardoare sa aderam trece, acum, prin Orient via Bucuresti.

 3. 3 Aya decembrie 13, 2011 la 9:48 pm

  @

  Ilie

  Textele de pe acest blog au si cititori din strainatate (deloc putini!).
  Pe de alta parte, aici sunt prezenti colegi din strainatate.
  Nu toti au „tastatura romaneasca”.
  Pentru a avea toti acces la redactarea si citirea tuturor materialelor trebuie sa nu fie folosite (citez din postarea ta) „diacriticele pe tot blogul”.
  Respectul pentru limba romana nu presupune, obligatoriu, folosirea „diacriticelor”, dar formulari corecte si recunoasterea fortei cuvantului.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: