„Batalia pentru viitor – sezonul 2”, la Gaudeamus

Ieri, am lansat la Targul de carte „Gaudeamus”, volumul „Batalia pentru viitor – sezonul 2”. Am fost onorat de prezenta multor colegi si prieteni dar, in mod deosebit de prezenta profesorilor Daniel Barbu si Florin Abraham, precum si de cea a scriitorului Dan Mircea Cipariu – care au impartasit celor prezenti parerile lor despre aceasta lucrare.

Mi-a facut placere sa vizitez si alte standuri din Targ, unde am intalnit numeroase cunostinte si prieteni. Si astazi mai puteti merge, la Romexpo, pentru o intalnire cu CARTEA…

Inregistrarea interventiei mele la lansare poate fi ascultata aici.

26 Răspunsuri to “„Batalia pentru viitor – sezonul 2”, la Gaudeamus”


 1. 1 popalumi noiembrie 27, 2011 la 10:28 am

  Am ciulit bine urechile la inregistrarea dumneavoastra online.
  Insa ma derutati.Cu o voce calma,linistita,normala,calda ne anuntati despre dictatura mutantei genetico-fasciste de la Cotroceni ce va sa vina daca USL pierde alegerile.

 2. 2 brebu noiembrie 27, 2011 la 12:59 pm

  @dn nastase
  din pacate nu am putut asculta inregistrarea discursului dumneavoastra.
  pe trilulilu primesc urmatorul mesaj „Fişierul nu este disponibil pentru vizionare în ţara dumneavoastră.”
  locuiesc momentan in afara tarii si mi-as dori totusi ca acest lucru sa fie posibil.

 3. 3 Fragmentarium Politic noiembrie 27, 2011 la 1:00 pm

  Pentru efortul, pasional i-as spune in cazul lui Adrian Nastase, de a desteleni politica, incercand s-o faca mai roditoare, autorul merita felicitari, iar cartea, citita. Ideea ca bataliile se castiga in primul rand in avanposturi si de catre oameni talentati si dedicati nu poate fi decat impartasita. Chiar daca este in primul rand politica, batalia pentru viitor ar trebui sa fie si una sociala, hic et nunc… Din pacate insa, de douazeci de ani, armata de someri tot creste si tot creste… Energiile si spiritul inovativ al romanilor lancezesc, cei mai multi devenind, la ei acasa, niste oameni de prisos, iar Romania se duce tot mai la vale… Lucrurile nu se vor schimba insa atata timp cat Romania politica nu-si va intoarce fata catre Romania sociala…

 4. 4 blogideologic noiembrie 27, 2011 la 1:02 pm

  În Orientul Apropiat se poartă acum o luptă între două seturi de valori : Valorile noi, adică valorile aparţinând într-un mod evident lumii moderne („valorile Lexus” le numeşte jurnalistul THOMAS L. FRIEDMAN) şi valorile vechi (sau „valorile ramurii de măslin”) http://www.nytimes.com/2011/11/27/opinion/sunday/Friedman-in-the-arab-world-its-the-past-vs-the-future.html?_r=1&hpw

 5. 5 isabel_allende noiembrie 27, 2011 la 1:45 pm

  @Ion Adrian,

  Intrebai, la postul precedent, « unde se duc banii statelor atunci cand imprumuta » ? Am sa incerc un raspuns non-exhaustiv (din lipsa de timp si de disponibilitate de a dezvolta subiectul). Generic vorbind, ele se duc in « pietele financiare », pentru ca de acolo se imprumuta statele.
  1. Mai concret, cei care cumpara bonduri de stat sunt bancile (cele mari, mai ales de cand nu mai exista restrictia « banci de retail »/ « banci de investitii ») si fondurile de investitii : private sau suverane (acestea din urma sunt creae sau controlate de catre guvernele tarilor care au lichiditati mari si creaza astfel plasamente pentru moneda in surplus : China, Singapore, Rusia, Norvegia, Emiratele, etc). Persoanele private care cumpara bonduri de stat sunt mai putine ca atare, si ele actioneaza in general tot prin intermediul fondurilor de invetsititii sau al companiilor spevializate in « wealth management »

  2. Este dificil de realizat statistici precise cu privire la detinatorii bondurilor suverane, din cauza faptului ca exista pietele finnaciare au dezvoltat multe produse foarte , foarte sofisticate, care nu mai au (aproape deloc) legatura cu economia reala. Un exemplu sunt asa numitele CDS (“credit default swaps”), care reprezinta de fapt asigurarea contra unui risc de credit-s-a ajuns la situatia in care detinatorii de CDS-uri sa cumpere pur si simplu aceste produse fara insa a cumpara si obligatiunile emise de state si astfel piata CDS-urilor a devenit independenta de cea a bondurilor emise de state, pe de o parte, dar si un teren de speculare masiva, pe de alta. Pretul unor astfel de produse a devenit foarte mare, ceea ce a influentat/influenteaza si rata de imprumut a dobanzii pentru bondurile emise de state, in sensul cresterii ei.

  Intrebarea logica ar fi : cine controleaza pietele finaciare ?-pai, aproape nimeni si de aici o parte din problema. In anii ’80, sub impulsul curentului neo-liberal, a inceput dereglementarea sistemului financiar, mai intai in SUA , iar aceasta miscare s-a extins cu voiosie si in UE, pentru a « desavarsi » piata unica. La aceasta s-a adaugat asa-numita viziune « monetarista », care a predicat sa « independenta » bancilor centrale, care astfle nu au mai putut imprumuta statele-acestea din urma au trebuit sa se duc ape « pietele finaciare » ca sa isi asigure necesarul de lichiditati. Cine a castigat din povestea asta ?-vedem la punctul 3 cateva hinturi.

  3. Totusi, uite, in cazul Italiei o statistica cu bancile europene care detin bonduri emise de statul italian :
  http://climateerinvest.blogspot.com/2011/11/which-banks-have-largest-exposure-to.html
  Cifrele sunt ametitoare.
  Am mai vazut o alta statistica, cu banci americane destul de expusee la datoria italiana suverana, insa nu in aceeasi masura ca cele europene (JP Morgan avea cea mai mare expunere).

  Mai jos cateva din bancile europene cu cea mai mare expunere la datoria greaca (adica detinatoare de bonduri grecesti) : http://www.creditwritedowns.com/2011/06/european-bank-exposure-to-greece.html. Pe primele locuri : bancile franceze si germane

  Si inca o statistica, ce include si produsele derivate : http://www.arabianmoney.net/banking-finance/2011/11/17/us-bank-exposure-to-italy-highest-after-total-debt-owed-to-fran

  4. O scurta concluzie : bancile franceze si germane (in aceasta ordine ) sunt cele mai expuse la datoria greaca si italiana (datoria italiana e uriasa si Italia, a patra economie a UE, nu ar putea fi salvata in cazul unui « default ») ; de aici necesitatea de a gasi o solutie RAPIDA pentru aceste probleme. Insa, dupa cum arata lucrurile pana acum, avem de a face cu pigmei politici, incapabili sa mearga dincolo de pansamente si aspirina (asta la un bolnav in coma). Dar asta e un alt subiect…

  5. Fac precizarea ca nici eu nu sunt economista , insa ma preocupa mult anumite aspecte ale economiei, mai exact political economy.

 6. 6 silvia noiembrie 27, 2011 la 6:29 pm

  Alo, domnu’ bibliotecaru, fiindca tot se vorbeste pe aici despre trecut si viitor, profit si eu de ocazie si va raspund la intrebarea pe care mi-ati adresat-o cu vreo cinci, sase postari in urma. Si fac asta desi experienta m-a invatat ca e mai bine sa taci atunci cand esti provocat.
  Ei bine domnule, corvoada este pt domnia voastra sa faceti diferenta intre cuvantul-alfabet si cuvantul-univers. Si m-ati obligat sa fac asta fiindca mi-ati confirmat prin replica dvs ca de fapt nu intelegeti care este diferenta. Eu nu mi-am permis sa fur nimic din bogatia versurilor lui Eminescu sau Hikmet, nu am facut decat sa vorbesc despre dimensiunea umana, nu numai cea cosmogonica, a acestor versuri, asa cum m-a invatat pe mine profesorul de limba si literatura romana care la randul lui a fost invatat de G
  Calinescu.Asa ca vezi mata, ori cat ai incerca sa umbli cu cioara vopsita si inmultita, atat Luceafarul lui Eminescu cat si Uriasul…. lui Hikmet nu fac decat sa vorbeasca despre vesnica problema a omului-cuvant, a omului limitat si a omului univers, a omului albastru.

 7. 7 Mihnea Georgescu noiembrie 27, 2011 la 7:56 pm

  Nicolas Sarkozy annonce en direct qu’il va quitter Carla Bruni!

  Priviţi şi vă cruciţi!

 8. 8 Doru noiembrie 27, 2011 la 8:07 pm

  felicitari pentru lansare,de unde putem cumpara cartea si in general ce ati publicat dumneavoastra.in alta ordine de idei v-as ruga sa-mi deti adresa de blog al d-lui Dan Nica.e o problema de radiocomunicatii ,daca va intereseaza va pot spune si dv.

 9. 9 nastase noiembrie 27, 2011 la 8:16 pm

  Doru,
  cartile pot fi achizitionate de la Institutul Sincai (ISD)

 10. 11 Victor V. noiembrie 27, 2011 la 11:16 pm

  @ Adrian Năstase

  Am început să citesc, în acest week-end, cartea dumneavoastră „Spre normalitate” (2003). Mi-a plăcut în special, primul capitol „Drumul spre vest”. Acolo (la pagina 24) ați punctat foarte bine că schimbarea în bine a început în momentul în care băncile au început să facă banii să circule prin intermediul creditării de retail.

  „Există aici un aspect încă și mai important și acesta mi se pare a fi, de departe, cel mai mare succes al guvernării de trei ani pe care am condus-o până acum. Pentru prima dată în istoria postcomunistă a României, sectorul privat a intrat in conflict cu guvemarea nu pentru că vrea să absoarbă mai mulți bani de la bugetul de stat, ci pentru că vrea să arunce mai mult din proprii bani pe piață.

  Pentru prima dată în istoria postcomunistă a României – și ar fi interesant de aflat când s-a mai întâmplat acest lucru în întreaga sa istorie – cei mai timizi și mai precauți dintre capitaliști, bancherii, și-au afirmat sus și tare încrederea în viitorul economic al României și în viitorul economic al salariaților, pariind pe capacitatea lor de plată și împotriva politicilor macroeconomice ale guvernării!”

  Actuala criză internațională induce în economie un efect ce seamănă foarte bine cu situația de dinainte de 2003: banii nu mai circulă. Băncile se tem să mai împrumute și ca atare businessul se sufocă lent dar sigur.

  Cred că există o soluție la această problemă: STIMULAREA INVESTIȚIILOR PE BURSA DE VALORI. În mod evident, creditul de retail (traiul pe datorie) nu mai poate fi sursa creșterii. A venit momentul pentru a porni motorul acumulării de capital și investițiilor

  În general, marile bănci vestice prezente pe piața locală (Erste, SocGen, Unicredit, Raiffeisen) sunt bine capitalizate și au un raport depozite/credite decent. Însă banii stau blocați în depozite din două motive:
  – de teamă;
  – din lipsă de interes (impozitul pe câștigurile la bursă este mai mare decât în SUA și ține departe de bursă investitorii);

  Dacă aș fi în locul guvernanților aș face două lucruri simple:

  1. Aș elimina impozitul pe tranzacțiile financiare (care oricum nu cred că aduce mari încasări), așa cum era înainte de 2004. Acest lucru ar stimula bursa și implicit finanțarea companiilor locale. În plus banii locali (depozitele) ar începe să circule în loc să stea blocați.

  2. Aș simplifica cadrul legal pentru investițiile pe bursă. Investitorii externi au nevoie de legislație ușor de înțeles și de siguranța că investițiile lor sunt protejate.

 11. 12 Victor V. noiembrie 27, 2011 la 11:23 pm

  erată: aș elimina impozitul pe câștigurile de capital…

 12. 13 nastase noiembrie 28, 2011 la 8:30 am

  Victor V.,

  „Spre normalitate” a fost cartea (brosura) care a incercat sa explice ideologic eforturile guvernarii din acea perioada.

 13. 14 Victor V. noiembrie 28, 2011 la 12:28 pm

  @ Adrian Năstase

  Mulțumesc pentru răspuns. Citind următoarele capitole, am înțeles mai bine cum au funcționat în paralel, dar perfect echilibrat, mecanismele de protecție socială și reformele „liberale”. Trebuie să recunosc că rezultatul a fost excelent.

  Întrebarea pe care mi-o pun este: cât din succesul incontestabil al guvernării 2000-2004 se datorează privatizărilor, dereglementării și reducerii rolului statului în economie și cât măsurilor cu caracter social? Sau altfel spus, oare nu s-ar fi obținut rezutate și mai bune, dacă am fi lăsat deoparte „protecția socială”? Îmi imaginez răspunsul dumneavoastră, dar aș vrea să-mi pot imagina și cealaltă variantă.

  Guvernul liberal de după 2004 a continuat practic pe aceeași linie, măsurile cu caracter social fiind și mai accentuate (măriri de pensii, mărirea numărului de bugetari, mărirea salariilor acestora). Cred că perioada 2005-2008 a fost cea care ne-a făcut să consumăm tot ceea ce am produs și chiar mai mult, lăsându-ne nepregătiți pentru suita de crize ce au urmat.

  O a doua întrebare este ce vom pune în locul „consumului” (a creditului de retail) pentru a reporni motoarele economiei? Din păcate bursa de la București este o „glumă”. Nici măcar listarea ultimelor active valoroase ale statului (Petrom, Romtelecom, Transelectrica, Romgaz) nu îi va schimba statutul de bursă periferică și nesemnificativă. Chiar cred că listarea acestora pe BVB, în lipsa unor investitori semnificativi ar fi o greșeală. Poate că ar fi mai bine să listăm aceste companii la Londra sau la Viena, unde există mai mult capital/putere financiară.

  Oricum ar trebui să interzicem „privatizarea” cu companii controlate de alte state. Altfel vom schimba politicienii și corupția noastră cu politicienii și corupția lor. Cred că din multe puncte de vedere, noi stăm mai bine decât ei la acest capitol, chiar dacă percepția publică este alta.

 14. 15 ion adrian noiembrie 28, 2011 la 2:33 pm

  Mihnea , s-o fi ticnit ca pa unii puterea ii corupe dar ii mai si ticneste :

 15. 16 ion adrian noiembrie 28, 2011 la 3:19 pm

  Dar oricum montajul este acceptabil 🙂 🙂 🙂 astia te concureaza la mistocareala.

 16. 17 ion adrian noiembrie 28, 2011 la 3:20 pm

  PPS. Daca Sarkozy pateste asta, noi nu e cazul sa ne mai suparam pe cersetorii nostri. 🙂

 17. 18 Ghita Bizonu' noiembrie 28, 2011 la 6:06 pm

  Victor V
  da matele pe unde umbli ? Prin Cetatea Cucului din Nori ?(nu e insulta e din Aristofan) Imi „place” cum ii dai inainte in general, marile bănci vestice prezente pe piața locală (Erste, SocGen, Unicredit, Raiffeisen) sunt bine capitalizate și au un raport depozite/credite decent.
  Hm … cand iata niste stiri de zilili trecute (cand matale orin Cetatea Cucului)

  Băncilor austriece li se cere să restrangă finanţarea Estului şi să găsească bani local
  Banca centrală a Austriei a anunţat luni seară că le va cere băncilor-fanion UniCredit Bank Austria, Erste Group şi Raiffeisen Bank International să acorde credite noi în regiune numai în măsura în care subsidiarele lor precum UniCredit Ţiriac Bank, BCR sau Raiffeisen Bank mobilizează finanţări locale sau de la instituţii financiare internaţionale ca BERD şi BEI. Ţinta ar fi ca băncile locale să ajungă la un raport de 110% între cre-ditele noi şi refinanţările locale.
  Anunţul de luni al Băncii Austriei a fost suficient pentru ca
  CDS-ul Romaniei să urce la 460 de puncte, dublu faţă de minimul anului de circa 222 de puncte înregistrat în aprilie.

  Da ce imi place cel mai mult este ca in urma anuntului a crescut CDS ul Romaniei. Si peste cateva luni mi se va zice ca din cazua ca CDSul , ca rizicu ca piata ca .. trebe stransa cureau ( de preferinta in urul gatului!) mai tare ca jos asistenta sociala
  Adica ca austroecii au dat credite ca dementii si au probleme romanii sunt de vina ca nu muncesc destul , da? Logic foarte logic…
  Apropos la Cetatea Cucului din Nori se consumul de nebunarita este obligatoriu ?!

 18. 19 ion adrian noiembrie 28, 2011 la 10:28 pm

  Isabela d`Aragon
  Repet, iti multumesc.Nu stiu de ce sunt sabotat. Adica ti-am raspuns, ti-am indicat si eu niste informatii dar am fost banat si mi-e cam sila adica nu mai pot rescrie.imi pare rau.

 19. 20 ion adrian noiembrie 28, 2011 la 10:32 pm

  Isabele

  Mea culpa. adminului. Iti raspunsesem si aparuse pe firul anterior dar faptul ca ai revenit si aici m-a pacalit. 🙂

 20. 21 Victor V. noiembrie 29, 2011 la 11:09 am

  @ Ghiță Bizonu’

  Iar esti … bizon. Firește că am văzut știrea din Ziarul Financiar. De asta am și subliniat în comentariul meu că băncile pe care le-am indicat (Erste, SocGen, Unicredit, Raiffeisen) nu au o problemă legată de capitalizare sau raportul credite/depozite, toate fiind aproape de 110%.

  Referitor la CDS, Romania era la 4.5, ÎNAINTE de anunțul Băncii Naționale a Austriei. În general, toate CDS-urile (inclusiv al Austriei) au luat-o razna din cauza crizei euro. Domnul ziarist avea nevoie de o știre de senzație și a „fabricat-o”, punând în același context creșterea CDS-ului, care s-a produs independent de anunțul OeNB și anunțul austriecilor, care oricum a fost o tâmpenie.

  Să știi că nu e chiar rău în Cuckoo Land. Mai ales când jos sunt sacrificați bizonii de stat.

  PS: Creditele le-au luat românii, nu austriecii. Din fericire sunt și mulți români care au depozite.

 21. 22 Victor V. noiembrie 29, 2011 la 11:36 am

  @ Ghiță Bizonu’

  Ca să înțelegi situația băncilor austriece citește asta: http://www.bloomberg.com/news/2011-10-28/erste-third-quarter-loss-1-49-billion-euros-wider-than-expected.html

  Compară ce face statul austriac pentru băncile lor cu ce face statul român pentru băncile românești. Însă se poate și mai rău. Uită-te ce face idiotul de Viktor Orban:

  „Treichl said he expected years of losses in Hungary because of the actions of Prime Minister Viktor Orban’s government. Hungary has imposed a special tax on banks and is forcing lenders to take losses if holders of Swiss franc-denominated mortgages convert them into forint at below-market rates.”

  Și mai ziceam de Mircia Giurgiu. Mai știi? E din Cluj, e mai „inteligent” ca Boc, tocmai bun de prim-ministru.

 22. 23 Vasile, noiembrie 29, 2011 la 12:11 pm

  Silvia,
  Scumpa domnisoara, doamna , bibliotecarul ramane si aici pe blog bibliotecar, spre deosebire de dumneata care esti in devenire o nebuloasa.
  Si parca sunt diferente nu neaparat numai intre sensurile colocviale dar in cele non colocviale intre o nebuluoasa si un bibliotecar!

 23. 24 aceeasi decembrie 1, 2011 la 2:34 am

  @Victor V ref 29 nov 11:36am

  IDIOT, NEIDIOT, Orban, prin masura luata, si-a atins atat scopul de a avea acum 60% in sondaje cat si pe cel de a pune calus in gura oficialilor UE pe aceasta tema! Si a facut-o speculand atat “mizeriile” pe care bancile austrice, patronate de Banca Centrala, le-au facut in toata zona, normele europene, cat si popularitatea pe care era cert ca si-o va dobandi “aparandu-si” concetatenii.

  De aceea nu auziti nimic si nu cititi nimic pe acest subiect. Spune doar Treichl, cu jumatate de gura, ca se asteapta sa aiba pierderi pe piata ungara. In schimb, desi din piata romaneasca a scos profituri de sute de milioane de euro, acelasi personaj a stiut sa ne acuze, acum vreo luna, pentru faptul ca economia romaneasca nu-i va mai oferi profitul cu care se obisnuise. Si n-a reactionat nimeni… De parca am avea ca stat vreo obligatie sa le asiguram, sucursalelor lor, profituri la rate ce depasesc cele mai obscene asteptari… Daca ar fi fost dupa unii dintre noi, ne-am fi grabit sa le suportam inclusiv pierderile din bugetul amaratului asta de stat roman…

  Bizonu’ chiar a nimerit-o! Nu, bancile la care faceati referire nu sunt capitalizate “corespunzator”. Nu, anuntul austriecilor nu este o tampenie, este un fapt implinit care are ca fundament un substrat pe deplin cunoscut – cel putin in europa… Nu mi-e drag matrozul dar, pentru a doua oara in 7 ani, a facut si el ceva ce se poate dovedi …. util daca va exista de acum incolo creier… Daca creierul va fi doar pane, “ghinion de nesansa” ptr romanica.

  Da, creditele le-au luat romanii, dar profiturile sucursalelor s-au dus la mame, n-au ramas pe aici ptr (re)capitalizari. Pe logica PS-ului dvs, cu banii din depozitele romanilor, se crediteaza tot romanii, profitul tre sa ajunga la mama, iar pierderea unde? La statul roman? Mecanism beton! Ori este entitate de sine statatoare, “romaneasca”, “libera si independenta” cf Tratatului UE si mama nu devalizeaza sucursala (nu isi ascunde profitul in cheltuieli pe care le externalizeaza mamei, pentru ca nici macar impozitele sa nu le mai plateasca statului roman) ori ne facem doar ca am inteles preceptele capitalismului si vom privi ca homeless-i cerul instelat deasupra capetelor noastre…

  Si daca acum, in criza, pe mecanismul invocat, depozitele romanilor s-ar indrepta doar catre bancile cu capital majoritar romanesc? Ce ziceti de aceasta “blasfemie”? Ce ar fi daca ne-am depune banii la CEC nu la BCR si compania? Ar avea sau nu CEC-ul forta necesara relansarii / recapitalizarii sale? Ar avea! Si profitul tot aici ar ramane (sa-l cheltuiasca nebunii astia pe frunze si viutoane!), ar finanta bugetul de stat, ar oferi fondurile necesare absorbtiei de fonduri comunitare, ar relansa micile afaceri, ar face multe…. Daca ar fi creier…

  Daca as fi un stat cu creiere, nimeni si nimic n-ar avea ce sa-mi faca daca majoritatea populatiei mele ar opta pentru bancile cu actionari romani… 🙂

  Si daca n-ar mai avea depozite de la romani, ce vor face mamele? Vor aduce ele bani la sucursale? Sau le vor lasa sa piara pe aici? Daca ar pieri pe taram strain, hain si ostil, cu trei lei, le-ai si putea achizitiona activele, ti-ai putea reface, cu 1-2 mlde, tu stat roman, propria retea bancara – nu neaparat majoritar etatizata. Apoi, ti-ai crea nou business etc etc etc

  Ref postarea din 30 nov 5:42

  Treichl nu mai poate sa ia bani de la statul austriac! Nici statul sau nu mai are! In plus, chiar daca este cu capital majoritar sau nu de stat (la ERSTE sediul social fiind intr-un off shore) banca este totusi o entitate privata. Deci, obligatia pe care o are este aceea de a aduce capital privat nu neaparat numai capital din fonduri publice. De aceea statele sustin ca aceste elemente de siguranta pe care le impune o recapitalizare, ar trebui facute apelandu-se intai piata si abia in ultima instanta, in functie de interesele si finantele statului respectiv, utilizandu-se capital de stat.

  Da, BT este o mica banca romaneasca, ai carei actionari sunt persoane private din romanica.

  Nu, nu toate celelalte banci invocate de dvs au actionariat majoritar privat in care statul mama sa nu existe! Oricum ar fi, daca vor sa recapitalizeze si sa indeplineasca noile norme europene de adecvare a capitalului, actionarii au mai intai obligatia (morala macar) de a-si aduce banii de acasa! Daca cititi cu atentie ce a spus Treichl, se poate intelege inclusiv faptul ca majorarea de capital ar trebui facuta de statul austriac si ptr simplul motiv ca acesta este (si el) actionar – mai mult sau mai putin majoritar 🙂

  CEC-ul este o entitate cu capital de stat. Si? Functioneaza pe baza acelorasi reguli de piata, pe baza acelorasi legi. Pana una alta, de la FNI incoace, nu a mai dat “rateuri”. Dar cum tot dreapta e la putere acum, ca si in 1999-2000, n-as vrea sa cred ca un deceniu le-a spalat, celor de la MFP, suficient de mult, creierele ca sa faca iar vreo nefacuta.

  Revenind, acesta este un moment care poate fi utilizat extrem de profitabil daca, repet, exista creier si drag de pamantul asta! CEC-ul poate deveni un pilon extrem de important – inclusiv regional dar poate fi transformat si in motor de dezvoltare. Si nu numai CEC-ul….

  ref postare 27 nov 11:23

  si da, si nu:
  da, as elimina impozitul pe castigurile de capital este una ; dvs aici va referiti la 16% sau 1% aplicabil in prezent cf cod fiscal

  Nu, nu cred ca la acest lucru s-a referit dl Nastase in cartea sa… Vad ca este extrem de bine informat si in domeniul acesta si stie ca acum Romania trebuie sa se exprime deja asupra continutului proiectului de directiva, elaborat in urma deciziei Consiliului European, prin care Germania si Franta doresc impunerea, pe intreg spatiul UE, unei taxe, unui impozit de 0,1% (aplicabil/a atat vanzatorului cat si cumparatorului, deci, in total 0,2%) tuturor tranzactiilor financiare, ceea ce este cu totul altceva!!!

  Indirect, dl Nastase ne spune clar ca nu sustine punctul de vedere exprimat deja (initial) de statul roman si anume acela de a sustine introducerea acestei taxe! O tampenie, pe care acum si romanica, dupa ce a scos porumbelul din gura, a realizat ca va ramane cu taxa dar nu va mai avea pe ce s-o aplice. Fondurile/capitalurile, intr-o atare situatie, fie vor migra in afara spatiului UE, acolo unde astfel de taxe nu exista, fie, atatea cate sunt pe aici, vor migra in piete europene mult mai performate/vizibile, ceea ce va vaduvi si mai mult piata romaneasca de potentiale capitaluri…
  In esenta, dl Nastase are cam aceeasi opinie ca si cea exprimata de Marea Britanie si de Suedia 🙂

  L-as “amenda” un pic la pct 2, cel referitor la “simplificarea” cadrului legal ptr investitiile pe bursa. Exprimarea este un pic ambiguua ptr ca:

  de “simplificat” cadrul legal, nu prea ai cum, urmare faptului ca acest domeniu este unul dintre cele mai puternic reglementate in spatiul UE (peste 70 directive si regulamente numai pana sa inceapa criza) si, pe cale de consecinta, acest regim a fost transpus inclusiv in legislatia primara nationala. Mi-as fi dorit sa spuna: clarificarea si simplificarea cadrului legislativ secundar aplicabil investitiilor pe bursa…

  In acelasi timp, nu as mai fi adaugat: “Investitorii externi au nevoie de legislație ușor de înțeles și de siguranța că investițiile lor sunt protejate.” din urmatoarele motive:

  toti investitorii, nu numai cei externi au nevoie de …

  legislatia pietelor de capital este cam aceeasi peste tot: grea, stufoasa, specioasa si… ptr (ne)cunoscatori, chiar daca se joaca de-o viata pe pietele de capital, nu foarte usor de inteles in toate dimensiunile/domeniile sale; nu poti iesi din normele UE iar, in ceea ce priveste regulamentele din domeniu, acestea sunt obligatoriu aplicabile in litera si spiritul lor pe intreg spatiul european

  investitiile sunt protejate de legislatia primara europeana si nationala, problema este faptul ca legislatia pietei de capital nu este intotdeauna, nici de catre legiuior, nici de catre initiatori (guvern, min justitiei, parlamentari) luata in considerare atunci cand se lucreaza la legi cadru precum Legea 31 a societatilor comerciale, Cod civil, legi organice care reglementeaza diverse domenii precum energie, industrie etc…

  As fi formulat altfel dar, astea-s doar nuante (aparent) insignifiante, ptr 99% dintre cititori. Oricum, astfel de aspecte ii sunt deja familiare si, daca ar fi in ipostaza unui decident, nu mi-ar fi frica de faptul ca n-ar sti cum sa procedeze… 🙂

 24. 25 Cristi februarie 9, 2012 la 11:16 pm

  Cum downloadez Spre Normalitate ?


 1. 1 “Batalia pentru viitor – sezonul 2″, la Gaudeamus | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe noiembrie 27, 2011 la 9:49 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: