Salut Forumul Social CriticAtac

Dezbaterile ideologice serioase din Romania au un pilon tot mai solid in echipa independenta de tineri cercetatori care scriu pe portalul http://www.criticatac.ro

Ultima lor initiativa – Forumul Social CriticAtac http://www.criticatac.ro/11835/forumul-social-criticatac-program/ – propune o platforma civica de dezbatere a opțiunilor alternative de stanga menite sa regenereze teme centrale precum egalitatea drepturilor, egalitatea de șanse sau participarea politica. Intr-o țara in care drepturile sunt incalcate chiar și cu decizii ale instanțelor in mana, in care unii sunt mai egali decat alții pentru ca au carnet de partid aflat la putere sau pur și simplu mai mulți bani in buzunar, asemenea inițiative sunt contribuții importante la trezirea generala a societații.
Marele pericol in aceste vremuri grele este insa reprezentat de slaba participare politica, situație care poate duce la formule de abandon civic al democrației. Faptul ca Forumul Social CriticAtac abordeaza aceasta problema este salutar, cu atat mai mult cu cat Romania se confrunta deja cu absenteismul masiv care face din cumpararea voturilor unica strategie electorala a partidelor aflate la putere.
La ultimele alegeri parlamentare, s-a prezentat la urne mai puțin de jumatate din populația cu drept de vot. In aceste condiții și pe fondul prabușirii increderii in puterea conservatoare aflata la putere in Romania, inginerii electorale de tipul alegerii primarului intr-un singur tur sau al comasarii alegerilor locale și parlamentare sunt mijloace imorale prin care politicul profita de regresul democrației prin instrumente antidemocratice. Cat despre votul prin corespondența, acesta nu largește participarea politica, ci dimpotriva, este un instrument perfid de fraudare a voturilor, prin controlul administrativ al numararii voturilor de catre institutiile puterii. Alte formule de participare civico-politica, alaturi de  exercițiul propriu-zis al votului, sunt poate mai importante pentru consistența democrației romanești, iar inițiativa CriticAtac poate fi un reper important in acest sens.

25 Responses to “Salut Forumul Social CriticAtac”


 1. 1 Doru Coarna noiembrie 26, 2011 la 9:52 am

  Cred ca orice astfel de initiativa este salutara, problema fara raspuns este insa ca o putere oarba si surda la orice cu exceptia propriului program electoral, este oarba si surda si fata de astfel de dezbateri.

  Pe viitor, poate ca ar trebui creat un grup de analiza care sa previna surzenia guvernantilor, ceva, poate o lege simpla si dura, cu consecinte imediate, care sa-i forteze in vreun fel, probabil ca juristii ar putea elabora asa ceva, poate chiar in cadrul mecanismului constitutional! Asa ar fi de dorit, ca sa poata fi cautionata instant puterea, oricare ar fi ea.

  Semnalul pozitiv este insa ca tot mai multi oameni, de la cei obisnuiti pana la specialisti, incep sa creada la fel, asta-i semn de unitate in devenire.

 2. 2 centru noiembrie 26, 2011 la 9:57 am

  Attac este in Franta numele unei grupari heterogene , destul de vaga si violenta , de extrema stanga cripto-comunista ,cu Bové asa-zisul cioban fiu de familie burgheza daramator de Mc Donalds cel mai cunoscut exponent , care neaga economia libera , rolul pietei si libertatea de a intreprinde si a avea proprietate , ruda cu Brigazile Rosii italiene sau cu grupurile teroriste franceze de extrema stanga ( Action Directe ) din anii 1980 . Nu-si puteau alege alt nume ? Copiaza orbeste tot ce vad in Europa de Vest ?0

 3. 3 Ghita Bizonu' noiembrie 26, 2011 la 9:58 am

  hm .. Italia nu se simte prea bine si se pare ca nici UE. Acum vreo 2 ani Rand Corporation zicea ca UE se va „fasai” in cca 15 -20 ani.
  Insa ciudat este ca eu vedeam astea in urma cu 2 ani … Euro PA !!!

  http://vremea.forumgratuit.ro/t1-euro-pa

 4. 4 contele noiembrie 26, 2011 la 11:06 am

  Adrian Năstase

  Ştiţi ce nu înţeleg eu ? De ce pe „fondul prabușirii increderii in puterea conservatoare aflata la putere in Romania” avem un absenteism masiv?
  De ce „La ultimele alegeri parlamentare, s-a prezentat la urne mai puțin de jumatate din populația cu drept de vot”. Asta nu înţeleg: de ce lumea nu se buluceşte la vot, prezenţă de 90% pentru a vota USL pentru izbăvirea din acest marasm social-economic !? ASTA NU ÎNŢELEG. Sau poate că mai mult de jumătate din populaţia cu drept de vot nu vine la vot de lehamite, refuzând să voteze aceeaşi Mărie cu altă pălărie.

  Poate să vorbească Critic-Atac până la Sfântu-aşteaptă despre stânga şi egalitatea de şanse, toată polologhia lor e anulată de o conferinţă despre corupţie a lui Severin, de tolerarea ca senator PSD al lui Voicu şi multe altele. Apropo, de ce nu-i daţi şi lui Severin să citească articolul d-stră: „Renunţarea la funcţie, nu la demnitate”?
  Ce s-a întâmplat la conferinţa aia a fost penibil. Cum spunea cineva din sală, atâta tupeu şi ipocrizie mai rar.

 5. 5 Vasile, noiembrie 26, 2011 la 11:16 am

  Chiar ca-i de ras sau de plans …sau de plans …salutati si interventia Anei Bazac?Hai domnule Nastase nu vedeti ca-i o facatura smechera!

  Atentie cit de frumos vorbeste Presedintele de meseria fica-si cea mare,norocul sau ghinionul nostru ca dansa nu a ajuns judecator
  ci doar un amarat de milionar de notar!

 6. 6 Ghita Bizonu' noiembrie 26, 2011 la 11:42 am

  Va puneti sperante in cine nu trebe …
  Fiindca daca incepi sa zici „puturosii si porstii astia nu merg la vot” sigur ca nu vei obtine voturile electoratului … Si au fost astfel de abordari acolo ..
  A da.. „opțiunilor alternative de stanga” adica Bizoane te cam cenzuram ca nu esti chiar pe placu nost …si mai incet ca se supara unii si te parasc ca esti rau …
  Stanga asta la noi are 2 hibe:
  unii vor sa fie „intelectuali” – ori se stie un adevarat intelectual nu pa fi decat unu agreat de Plesu care ..
  altii au si ei niste idei .. pe care nu e bine sa le contrzici cu amantte vulagre gen „vezi ca televiziru nu merge daca nu il bagi in priza”!

 7. 7 teostanc noiembrie 26, 2011 la 1:02 pm

  Am intrat si eu pe site-ul lor.

  Este un eveniment la care nu ma mai asteptam.

  Intelectualii de astazi incep treptat, treptat sa imbratiseze ideile de stanga in traditia antecesorilor.

  Sper sa poata sparge monopolul d-lor Liciu, Plesu, Patapievici si a d-nei Mingiu.

 8. 8 Fragmentarium Politic noiembrie 26, 2011 la 2:25 pm

  Carturarii au inceput sa se sensibilizeze, merita salutata initiativa lor… S-a vorbit pana la saturatie, dupa ’89, despre pretinsa complicitate a intelectualilor cu fostul regim, dar cea din capitalism intrece orice asteptari, limitele oricarei obediente, desi partial inteleg ambele situatii: inainte se credea in atotputernicia ideilor, acum, in cea a banilor… Am mai spus si repet, ca finalitate intre utopie si speculatie nu e nicio deosebire, amandoua duc in acelasi loc… Simbolic, imi plac culorile negru si rosu (chiar si in moda e un asortament rafinat!), dar si motto-ul prevestitor: „Eu sunt un monstru pentru voi, urzind un dor de vremuri noi” (George Bacovia). Merita un loc in blogroll.

 9. 9 Ghita Bizonu' noiembrie 26, 2011 la 2:28 pm

  Vasile,
  sa nu uitam si sfatu sa nu votam … ca social democratia este de fapt capitalimsu si orice vot dat ei „legitimeaza” sistemu’.

 10. 10 teostanc noiembrie 26, 2011 la 3:03 pm

  Erata,

  Am neglijat sa recitesc textul meu anterior inainte de publicare si cu rusine am constatat mai multe greseli. Va rog cu umilinta, daca va uitati pe postarea mea din 26 nov. ora 1,02, sa cititi Liiceanu in loc de Liciu si Mungiu in loc de Mingiu.

 11. 11 ingineru noiembrie 26, 2011 la 3:15 pm

  @AN

  puterea din Romania nu e consevatoare !!! Asta sa fie clar. P.D.S.R era un partid social conservator. P.R.M e un partid conservator nationalist „comunistoid” de centru stanga ( o corcitura). Conservatorii lui Voiculesu sunt liberalo socialo cosmopolisti si in nici un caz conservatori. Suparatoare reclamele noi de la Antena 3 !!! Conservatorismul si nationalismul curat merg mana in mana impreuna cu traditionalismul adevarat si sunt foarte ok daca sunt moderate. La Basescu si un chinez poate fi nationalist roman, Ei uite ca asa nu merg treburile domnilor. Oricum justificarea Romaniei de fi in Europa e subtire de tot, prin trecutul cuman , peceng , turc, tatar , valaho- bulgar. Prin 1700 valahii trageau cu tunul alaturi de turci si tatari in zidurile Vienei.
  Daca incepand din 1800 si ceva tarile romane se orientau spre Europa in special Franta, cu venirea asa ziselor guverne de dreapta Constantinescu si Basescu orientarea e clar catre maneaua orientala, spre Turcia si India. Lumea uita repede ce interese aveam noi toti acum 20-30 de ani ,lumea nu mai citeste istorie si se orienteaza doar spre carnat. Romania in anii 70 sa zicem nu era asa indragostita de orient.

  Sa revenim la guvernantii Romaniei. Adica oamenii care au crezut in Petre Roman fondatorul PD sunt conservatori ? In razboiul civil din Spania tatal sau era activist comunist. Va rog totusi sa nu mai dati cu bata in balta. E suparator ! PD membra a internationalei socialiste trecuta la populari pentru ca PRM nu era frecventabil, iar popularii aveau nevoie de un partid popular puternic in Romania.

  Eu am fost si membru PDSR din 1998 pana in 2001 apoi in PRM din 2002 – 2005. Acum nu sunt in nici un partid. Dar sa revin la discutiile de la P.D.S.R de prin 1998 (pe cand de abia se puneau bazele organizatiei de tineret din teritoriu) fata de cele din P.R.M erau frate hardcore. P.R.M se manifesta pe sfert in interiorul sau ca nationalism fata de PDSR-ul din 1998-1999 !!!

  Ar trebuii sa scrieti mai rar ca sa se adune si mai multe comentarii ca da psihologic mai bine, ca aveti si multe articole bune.
  Am impresia ca va agatati de SPD german, de grupuri de stanga sa va salveze de tot felu de probleme. Eu cred ca doar bulversati adevaratii sustinatori. Din propria observatie stanga europeana metrosexuala nu se baga pentru nimeni prea mult. Ca si politician ales trebuie sa va asumati si dorintele celor care va sustin. De obicei noi cei care scriem aici pe blog nu avem nevoie de a fi educati pentru ca „Citiitorii mei sunt mai inteligenti deat scriitorii altora”.

  Intrebare !

  Cat P.D.S.R mai este in P.S.D ?

 12. 12 blogideologic noiembrie 26, 2011 la 3:28 pm

  „Dezbaterile ideologice serioase din Romania au un pilon tot mai solid in echipa independenta de tineri cercetatori care scriu pe portalul http://www.criticatac.ro
  Captatio benevolentiae ?

 13. 13 Doru Coarna noiembrie 26, 2011 la 5:33 pm

  @ ingineru,

  cred ca termenul de „conservator” este preluat in acceptiunea prezervarii unor pozitii favorizante, in timp ce liberalismul vizeaza sansa democratica a fiecarui membru al societatii.

  PDSR era deci conservator, de aceea s-a tot reformat apoi. PSD insa a capatat valente neo-liberale, ceea ce se vede mai ales prin prisma recentei aliante.

  PDL insa are o esenta conservatoare deoarece se ocupa numai cu prezervarea unor pozitii dominante la nivelul intregii societati. Grija lor este, asa cum se vede, prezervarea puterii cu orice pret, indiferent de derapajele pe care le induc in societate inspre dictatura si fatalism economic.

  Este deci chestie de acceptiune a termenilor, de semantica. Normal ca oricare dintre partidele astea poate sari parleazul peste noapte, daca ratiuni politice o cer, cu exemplul firesc aici, pdl-ul metamorfozat peste noapte. Dar schimbarea rapida nu-l scoate din categoria conservatoare, a avut doar o ratiune imediata, apoi si-a revenit pe drumul sau firesc, prezervand pozitii cu orice pret. PSD insa nu a prezervat niciodata nimic, ba chiar a cedat suspect de usor puterea in cadrul jocului democratic. Deci are dreptate dl. Nastase…

 14. 14 Draghi Puterity noiembrie 26, 2011 la 5:52 pm

  Multumesc pentru recomandare – o sa urmaresc in mod regulat acest sait. Mi-a placut in mod deosebit articolul acesta:

  http://www.criticatac.ro/11973/curaj-mai-mult-curaj/

  Merita citit atent si inteles pntru ca explica foarte clar niste notiuni ametite in mod deliberat de media obedienta sistemului (ce sunte de fapt „pietele”, „globalizarea”, „neoliberalismul” – s.a.m.d.).

 15. 15 casandra noiembrie 26, 2011 la 8:36 pm

  Si eu citesc textele de pe CriticAtac. Autorii de acolo sunt o gura de aer proaspat si ma bucur ca exista curajos chiar si cand nu sunt de acord cu unele dintre ideile si argumentele expuse.
  Publica acolo un grup eterogen, iar ei recunosc si declara asta de la inceput.
  http://www.criticatac.ro/despre-noi/
  Cred ca platforma CriticAtac este in dezvoltare si are sanse bune de a-si castiga stima noastra. Prea s-au auzit pana acum doar voci din ce in ce mai agresiv si dogmatic de dreapta/extrema dreapta.

 16. 16 centru noiembrie 26, 2011 la 9:21 pm

  Da , Inginer , au trecut pe aici cumanii si pecenegii ( popoare turcice ) dar nu avem in limba alte cuvinte turce decat cismea – cearceaf – chilipir – bacsis – ciorba – baclava , lasate de otomani .Pentru unii cu legatura ” subtire ” cu Europa si in plus singurii latini din Europa de Est e destul de curios , nu ? Altii europeni vecini la au fost pasalac , noi nu , sunt de origine turcica ( alma este mar in maghiara si kazaha de exemplu )noi nu . De luptele lui Mircea – Vlad – Mihai – Stefan – Ion cel Cumplit din Evul Mediu cu o supra-putere mondiala , ce spui ?

 17. 17 Vasile, noiembrie 27, 2011 la 7:30 am

  Ghita,

  Pe mine ma deranjeaza faptul ca la semnalul lui Nastase toti aplauda facatura ,pentru ca asta le-a ramas in cap de la paispetlea l congres!
  D’ar sti contele ce-ar rade de indemnul lui an!

 18. 18 Vasile, noiembrie 27, 2011 la 7:42 am

  Inginerul coleg si cu Harabula si cu Mitzura, ce lume minunata!

 19. 19 ion adrian noiembrie 27, 2011 la 4:01 pm

  De ce crezi ca cei de aici nu ar fi interesati de ce a patit Adrian Severin? 🙂

 20. 20 blogideologic noiembrie 27, 2011 la 4:22 pm

  @ Adrian Năstase
  Am recitit vineri la „Aman” (biblioteca publică din Craiova) câteva pagini din Echilibrul între antiteze. La un moment dat, Heliad scrie că dacă avem o experienţă istorică în lupta cu slavonismul, în viitor vom fi atacaţi şi de „luteranismul englez” (anglicanismul adică), de care nu vom şti cum să ne apăram românismul şi ortodoxia. Mi s-a părut bizar, dar pe firul acesta capătă un sens. Pentru că acest portal http://www.criticatac.ro pe care îl recomandaţi nu-i altceva decât un amvon al „luteranismului englez” (anglicanismul adică) în spaţiul virtual. Căutam să aflu cum se poziţionează organizaţia criticatac faţă de BOR. Spre surpriza mea, evaluarea BOR (negativă, bineînţeles) este făcută prin prisma opiniilor unui teolog anglican ! http://www.criticatac.ro/11827/despre-%e2%80%9eerezia-mintuirii-neamului%e2%80%9d-teologie-sociala-icoaneeducatie-religioasa-in-scoli-si-relatia-dintre-biserica-si-stat/ Deci învăţăturile şi avertismentele lui Ioan Eliade Rădulescu sunt valabile şi acum !

 21. 21 ion adrian noiembrie 27, 2011 la 4:23 pm

  Oare un astfel de articol nu ar trebui mai degraba explicat decat ignorat?

  w.ziare.com/adrian-severin/coruptie/adrian-severin-reinvie-mandria-de-a-fi-roman-1136290

 22. 23 Mihnea Georgescu noiembrie 27, 2011 la 8:30 pm

  Domnule Filipaş

  Vasile Ernu este agent anglo-amerikan? Mie unul, ideea separării Bisericii de Stat mi se pare OK. Nu mai trăim în Evul Mediu, am mai evoluat şi noi…

 23. 24 ion adrian noiembrie 28, 2011 la 2:34 pm

  Hai ca asta mi-a placut 🙂 🙂 🙂


 1. 1 Un amvon al „luteranismului englez” « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe noiembrie 27, 2011 la 4:39 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: