Avanpremieră editorială

 

Vespasian V. Pella – în slujba ştiinţei dreptului şi a cauzei păcii

În curând, urmează să iasă de sub tipar, sub egida Fundaţiei Europene Titulescu, lucrarea Vespasian V. Pella – în slujba ştiinţei dreptului şi a cauzei păcii.

Volumul, îngrijit de prof. univ. Gheorghe Sbârnă, aduce în atenţia cititorului marea personalitate a lui Vespasian V. Pella, care a reprezentat în mod remarcabil învăţământul, ştiinţa şi diplomaţia românească, în ţară şi străinătate.

Lucrarea, elaborată bilingv, în limbile română şi franceză, şi-a propus să redea pentru prima dată suita de cuvântări şi rapoarte prezentate de Vespasian V. Pella la 11 din cele 14 conferinţe ale Uniunii Interparlamentare la care a participat în perioada 1923–1939, fiind ales la Conferinţa de la Washington, din 1925, membru pe viaţă în consiliul de direcţie al acestei organizaţii internaţionale neguvernamentale. Cadrul s-a dovedit cel mai favorabil – cum nota el în 1939 – „pentru dezvoltarea propriilor mele concepţii asupra noilor misiuni pacificatoare ale dreptului penal“. De altfel, ideile prezentate în raportul la Conferinţa interparlamentară din 1925 şi dezvoltate argumentat în volumul La criminalité collective des Etats et le droit penal de l’avenir, publicat în acelaşi an, i-au deschis calea în direcţia afirmării ca fondator al dreptului penal internaţional şi promotor al justiţiei penale internaţionale.

În volum sunt prezentate opiniile savanţilor jurişti asupra acestei cărţi, care a stat la baza propunerii înaintate de marele jurist C.G. Dissescu Comitetului Nobel din Parlamentul Norvegian, în vederea atribuirii Premiului Nobel pentru Pace, pe anul 1926, tânărului jurist român. Date fiind importanţa documentului şi caracterul său inedit, a fost reprodus în întregime.

Un spaţiu important a fost rezervat prezentării integrale şi în limba română a Memorandumului elaborat de profesorul V.V. Pella la cererea Comitetului pentru Dezarmare Morală a Conferinţei pentru Reducerea şi Limitarea Armamentelor de la Geneva, din iunie 1932, cunoscut în documentele Societăţii Naţiunilor, ca şi în istoriografie, sub numele de „Memorandumul V.V. Pella“.

În partea finală au fost incluse omagiile aduse eminentului profesor şi diplomat român pentru activitatea sa de promotor al unificării dreptului penal şi de artizan însemnat al organizării unei justiţii penale internaţionale, de remarcabile personalităţi din acest domeniu, cu prilejul celebrării celei de a X-a aniversări a Biroului Internaţional de Unificare a Dreptului Penal, care a avut loc la Facultatea de drept din Paris în decembrie 1938.

2 Responses to “Avanpremieră editorială”


  1. 1 Silviu Miloiu ianuarie 29, 2012 la 1:36 pm

    Il felicit pe domnul profesor Sbarna si imi aduc aminte de marea apreciere de care se bucura Vespasian V Pella din partea custodelui Arhivelor Ligii Natiunilor de la Geneva, care insista ata e mult sa facem mai mult pentru cunoasterea lui Pella. Ma bucur ca domnul profesor a reusit acest lucru.


  1. 1 azi e o zi tristă pentru România. Ziua care anunţă revenirea comuniştilor şi ahtiaţilor după putere şi bani la putere | Pinguinul Trackback pe noiembrie 7, 2011 la 7:51 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: