Recensamantul – oglinda guvernarii

Ma  gandeam in aceste zile, vazand  haosul si confuzia care domina recensamantul din acest an, daca s-ar fi putut face mai bine. Amintindu-mi cum a fost in 2002, raspunsul la propria mea intrebare a fost categoric – da. In acelasi timp insa, ceva imi spunea ca, asa cum sunt lucrurile acum in Romania, acest recensamant este organizat „exact asa cum trebuia sa fie”.

Adica, balbele de acum, incoerenta institutiilor, incepand cu cei care le conduc, suspiciunile ca in spatele fiecarei decizii se ascund interese meschine nu reprezinta decat o imagine fidela a regimului actual. La fiecare nivel institutional, a fost imprimat stilul actualei puteri, daca putem vorbi despre un stil. Ce este valabil astazi nu mai este si maine, minciunile si interpretarea dupa bunul plac a legii, bataia de joc la adresa cetatenilor, toate astea le-am vazut la Basescu, la Boc, la PDL, la Guvern. Atunci, de ce sa ne miram. Lucrurile sunt exact asa cum puteau sa fie.

Ceea ce trebuia sa reprezinte unul dintre putinele evenimente in care autoritatile de la Bucuresti se coordonau cu cele din toate statele UE, intr-un efort care, pana la urma, sa  vina sa sublinieze apartenenta la acelasi proiect – Uniunea Europeana – a devenit o chestiune care va marca sensibil nu doar gradul de incredere in institutii, dar si dezbaterea electorala.

Este incredibil cum, cu luni inainte de debutul recensamantului si la mai bine de o saptamana dupa ce colectarea datelor a inceput (practic, suntem la finalul procesului de strangere a datelor), nimeni nu a putut sa explice coerent si convingator de ce trebuie preluate si „prelucrate” CNP-urile populatiei. Sincer, eu nu cred ca vor fi clarificate listele electorale. Dimpotriva, actuala putere va sti cine poate vota „fara sa vrea”, fara sa apara probleme. Guvernul va avea o baza de date extrem de clara cu privire la cine sunt cei plecati din tara, spre exemplu.  Dar si cine este arondat fiecarei sectii de votare. Cu CNP-uri, cu tot. Deci, daca s-ar introduce votul prin corespondenta, toti acesti oameni vor vota, chiar daca nu o vor face. Imi pare rau, dar nu pot fi convins de buna–credinta a actualului regim.

Revenind insa efectiv la organizarea recensamantului, putem spune ca am avut, comprimat in cateva zile, intregul model al acestei guvernari, din ultimii doi ani.

35 Responses to “Recensamantul – oglinda guvernarii”


 1. 1 Dragos octombrie 30, 2011 la 10:05 am

  „Revenind insa efectiv la organizarea recensamantului, putem spune ca am avut, comprimat in cateva zile, intregul model al acestei guvernari, din ultimii doi ani”

  da si nu.
  da – guvernul boc cu b mic este o catastrofa
  nu – sunt prea multi dinozauri uitati in institutiile statului de pe vremea panselutelor plantate de mineri. este greu spre imposibil ca boc cu b mic sa-i mature pe toti avand in vedere ca dinozaurii din justitie pun mizeria la loc. doar biologia salveaza Romania.

 2. 2 Mihai ANDREI octombrie 30, 2011 la 10:28 am

  @ Adrian Năstase
  Şi dvs. şi eu am mai făcut aici referiri la indigenţa resursei de cadre a PD, precum şi la cauzele acesteia, atât istorice cât şi prezente. Asta duce automat la incompetenţă. Totuşi, îmi permit să vă invit din nou la un micuţ exerciţiu de imaginaţie: dacă incompetenţa incontestabilă e dublată de intenţie întru crearea anomiei în acest sistem ? Furtul la următoarele alegeri ar fi mult mai dificil în condiţii de perfectă organizare / recenzare / localizare.
  Văzui aseară emisiunea Oanei Stancu / A3. Mi s-a părut bine documentată, deci plauzibilă în concluziile implicaţiilor penale băsesciene. În atare condiţii, nici un demers al său întru fraudarea alegerilor nu e de prisos.

 3. 3 Mihai ANDREI octombrie 30, 2011 la 10:37 am

  @ Dragoş
  Nu sunt vinovaţi dinozaurii sau tinerii din justiţie că boc a făcut cumva facultatea de drept optând pentru o formă de studii „la mare distanţă” şi la mică frecvenţă. Nu e nimeni de vină că e atât de incompetent încât nu poate nici măcar să formuleze o lege „beton” pentru a concedia / înlocui nişte funcţionari. Asta aşa, ca şi consideraţii generale.
  Specific, de ce aş crede eu că înlocuirile vizate de boc erau pe criterii de competenţă ? Par idiot sau par avion ?

 4. 4 Marcus octombrie 30, 2011 la 10:39 am

  Hotu’ Cu Un Pacat, Pagubasu’ Cu O Mie

  Basescu a comis-o din nou. Marturisindu-se la camarada coloneleasa de Securitate sub acoperire, Rodica Culcer, in emisiune, pe postul public de televiziune, pe banii nostri carevasazica, ne-a facut in direct hoti si evazionisti, incepand cu coafeza tovarasei colonel si terminand cu tiganca ce vinde seminte pe National Arena. Nu a zis in schimb nimicuta despre baietii cu cotizatia la zi, platita la caseria partidului uratului, din negotul cu cereale plimbate cu vaporu’, pret de-o croaziera in limitele apelor teritoriale ale Romaniei sau de urmasii lui J.R. Ewing prinsi pana peste cap cu negotul cu produse petroliere in iubita noastra tarisoara.

  Chiombu, neavand ce face, iar se da la noi cu paru’,
  Acuzandu-si boborenii c-ar fura banii cu caru’.
  Coafeza si frizeru’, netaind bonul fiscal,
  Au bagat cu asta-n coma tot sistemul bugetar.

  Vidanjorii, gunoierii, mesteri mari in evaziune,
  S-au imbogatit din caca ingropand asta natiune.
  Si-uite-asa, cu mic cu mare, vinovata-i talpa tarii
  Ce adus-a mojicimea pana-n pragul disperarii.

  Angrosistul de cereale, sau J.R.-ul cu petrolul,
  Sunt netulburati, sarmanii, doara si-au adus obolul
  La fel sunt contrabandistii de alcool si de tigari
  Ei dand lui chiombila spaga sunt scutiti de alte dari.

  Numai ca de la o vreme s-au prins capii din uniune
  Si-l trateaza pe Basescu drept Nasu’ la evaziune
  Schengen, pas, euro idem, zis-u-ne-au toti barosanii
  Pana cand la inchisoare nu ne vom baga golanii.

  Care-n frunte cu un voda slut, zbanghiu si caz penal
  Transformat-au tara-ntreaga, intr-un mare carnaval.
  Ei umplandu-si teschereaua ce-acum da pe dinafara
  Noi, ajunsi la pielea goala si goniti din asta tara.

 5. 5 ZOE, fii barbata ! octombrie 30, 2011 la 10:41 am

  Absolut adevarat, recensamântul este copia fidela a actualei guvernari !
  Exact Turnul Babel si cum acolo Dumnezeu a încurcat limbile oamenilor si i-a împrastiat pe tot pamântul, pentru ca pacatuiau împotriva lui, tot asa aici
  s-au încurcat mintile oamenilor, dar de data asta Aghiuta si-a bagat coada sa-i zapaceasca si mai rau pe români si asa zapaciti ei de la natura.
  Dar asta nu e decât începutul, va dati seama ce va fi la noua împartire teritoriala, câta debandada se va crea, câta degringolada va fi !
  Haosul a pus stapânire pe Plaiurile Mioritice si nu vad cum vom iesi din el.

 6. 6 aceeasi octombrie 30, 2011 la 11:22 am

  @dragos
  „sunt prea multi dinozauri uitati in institutiile statului de pe vremea panselutelor” fractura logica: daca erau dinozauri atunci, dupa 20 de ani nu au iesit la pensie?
  nu a operat si aici „biologia”?
  inteleg „serviciul”, dar faceti-l fratilor, cu creierm cu argumente, nu cu clisee

  inteleg ca nu sa mai preda logica in scoli dar, totusi, continuand asa, nu faceti decat sa confirmati adevarul biblic: „precum in cer, asa si pe pamant” = constient sau nu, reflectati fidel „intelectul superior” noua, muritorilor

 7. 7 Doru Coarna octombrie 30, 2011 la 11:24 am

  Imi amintesc cum decurgea snur recensamantul pe vremurile alea, intai se dadea o lege, apoi erau instruiti recenzorii, apoi se pleca din poarta-n poarta si in trei (3!) zile totul era gata centralizat, fara computere si telefoane mobile, fara prelucrari ulterioare, fara balbaieli! Si fara nostalgie, adica fara a fi nostalgici in niciun fel, ne putem aminti ca tara si poporul asta, daca sunt condusi cu ceva cap organizat macar primtiv, pot performa la fel ca celelalte… dar acum nu e cazul, 21 de ani de invatamant ambiguu, de circ si derizoriu, de hotie si politica anapoda, contrara, ne-au adus aici, incapabili sa ne si numaram, rasul cur… (curcilor, n.a.)

  Sigur, nici statul comunist nu era atat de curios fata de cetatenii sai, nu dorea sa-i declari aproape totul… dar asta-i stat securist deghizat prin acoperiri, asta e curios, e foarte curios… vrea sa stie exact ce doreste orice stat militarst, nazist sau nu, despre cetatenii care-i platesc epopeea, fara a avea insa eficienta recunoscuta a acelora…

  Cred ca romanii sunt tare mimetici, daca tiganii arunca banii la nunti, romanii ii imita, joaca si ei dupa manele, daca presedintele are vanzari anterioare, constatam ca toti au asa ceva, daca tot el a avut probleme cu scoala, acum aproape toti au, vezi bacul, si tot asa astfel ca acest recensamant este exact cel pe care il poate organiza Basescu insusi! Asta e, el reprezinta acum masura lucrurile din tarisoara… iar eu raman curios daca Nutzica se mai descinde mult din el…

  Nu-mi pot totusi supune prea mult rabdarea, eu abia astept ca in urma acestui recensamant, puterea sa declare ca trebuie sa aducem recenzori straini odata cu vemesii, care sa ne invete cum sa facem pe viitor, macar o firma acolo, asa cum dupa revolutie turcii ne-au reinvatat sa facem paine, ungurii mamaliga, arabii bani si ceilalti venetici cum sa traim…

 8. 8 Jr octombrie 30, 2011 la 11:36 am

  SFATURI PRACTICE
  Stimaţi lideri ai PDL, Citadela dumneavoastră riscă să fie demolată; Pe lângă toate păcatele de care este acuzat guvernul Boc până în prezent, se întrevede copromiterea RECENSĂMÂNTULUI LOCUINŢELOR ŞI AL POPULAŢIEI; Sunt îndeplinite toate condiţiile pentru ca guvernul Boc să demisioneze!
  Vă îndemn stimaţi lideri PDL de la centru şi din teritoriu, preşedinţi de organizaţii, miniştrii sau parlamentari, grăbiţi-vă şi părăsiţi CORABIA lui Băsescu până nu e prea târziu; Omul acestă e înstare de orice. Eşecul guvernării va fi aruncat de Băsescu pe umerii dumneavoastră (sâc)! Vi se va reproşa că aţi adunat averi pe spatele PDL, ceia ce e adevărat. Băsescu are simţul răzbunării foarte desvoltat. Dacă el va fi tras la răspundere, de ce voi NU?! Răspundeţi, ce veţi face?

 9. 9 Ghita Bizonu' octombrie 30, 2011 la 1:51 pm

  Cum daca putem vorbi de stilul actualei putori ?
  Pai este in stilu ei – autoritar birocratic. Cetateanu este amenintat .. ideea e ca cetateanu trebe sa raspunza fanteziei si fandacsiilor adtiei (adica recenzoru sa ii faca programu- ete na iata-ma si „liberal”)
  In stilu putorii – vointa pura. Adica scop neclar , doresc sa „faca ceva” da nu prea stiu de ce. C’au vointa . d’aia !
  Fara sa tina cont de situatii. Ca situatia nu poa fi decat ideala ( de ex unii is plecati in concediu .. de unde sa le iei datele ?! Ca unii lucreaza de ii ia gaia … vin acsa dupa 22 , pleaca de la 7 .. ;ucreza si duminca …)
  Apelu la „un pic de efort in plus” Ei incurca altii sa descurce !
  Ca nu vor sa comunice clar intentiile – mi mi se pare ca se urmaresc inca 2 scopuri : evidenta a populatiei (CNP, initiala tatalui) si ceva interese fiscale (la case!).

  Este clar ca este in stilul guvernarii bocciu bashite!

 10. 10 teostanc octombrie 30, 2011 la 2:58 pm

  Era anormal ca lucrurile sa mearga bine la INS si in tara prost.

  Deci! Mersul recensamantului este concordant cu mersul tarii conduse de PDl sau cum e turcu e si pistolul.

 11. 11 sergiu octombrie 30, 2011 la 5:23 pm

  acest recensamant nu este nimic altceva decat o perdea de fum, data de basescu si pdl ( prostimii ) care vad prin acest lucru ca si de fapt ( ultimele reactii, aparatii si falsul interes al lui basescu despre Destinul Romanie ) ca uite, Presedintelui chiar ii pasa de Noi si de Romania, pe cand restul clasei politice, nu fac altceva decat sa incerce sa ajunga si ei la Ciolan.

  nu uitati vorba romanului ( pe cine sa mai alegi, cand toti sunt asa! crezi ca astia care vor sa vina, sunt mai brezi! oricare ajunge acolo, tot fura, ca oricum, astia sunt ca hienele ) si exemplele pot continua.

  ceea ce va sugerez, este cat mai multe paratii TV pentru a demonstra oamenilor ca totul s-a schimbat si sa veniti in contradictie cu tot ceea ce face Basescu, ca oamenii sa vada, ca opozitia chiar are Solutia de Salvare.

  daca stati si o zguduiti aiurea, nu veti reusi nimic, deoarece oricum romanului de rand zice ( tot PDL-ul va castiga ).

  va las sa deduceti

 12. 12 Adrian B. octombrie 30, 2011 la 6:10 pm

  Era de asteptat ca acest referendum sa fie un esec! Intrebarile penibile , organizarea proasta , bezmeticii din fruntea Guvernului si a INS , etc. Toate acestea erau semnele unui esec lamentabil ! Se pare ca INS ramane acelasi instrument politic de manipulare a populatiei care furnizeaza raportari false sau deformate a unor indicatori economici si sociali , intocmai ca pe vremea raposatului.
  Dar mai GRAV decat acest referendum mi s-a parut ultimul interviu televizat al asa-zisului Presedinte al Romaniei. Pentru ca pe mine personal m-au trecut fiori reci pe spate!!! Si cred ca multi pensionari au intrat in fibrilatie in urma acestui interviu!
  Lasand la o parte ura si rautatea patologica a acestui individ , am sa fac o scurta recapitulare a aberatiilor si ideilor spuse de acesta din spatele unui ranjet pervers:
  – dupa ce anul acesta Romania a imprumutat aprox. 16 mld. euro , in urmatoarele 2 luni statul va imprumuta inca 13,2 mld. euro!!!!!!!
  – toate aceste imprumuturi sunt facute pentru plata salariilor, pensiilor si pentru a ROSTOGOLII alte imprumuturi contractate in anii care au trecut
  – nivelul impozitelor si taxelor (mai ales impozitele directe – pe proprietate, …) este prea mic in Romania si se impune o crestere a acestora !!!!!!
  – toti politicienii si cetatenii acestei tari care nu sunt de acord cu dansul sunt iresponsabili si doresc raul acestei tari!!!!!
  – a spus ca Romania poate ajunge ca Grecia pentru ca apoi sa se razgandeasca si sa spuna ca Romania este in situatia Greciei !!! Aici il pot ajuta eu pe d-ul Base si ii pot spune ca asa cum arata Romania astazi suntem MULT MAI RAU decat Grecia !!! Cred ca d-ul Base ori nu a vizitat niciodata Grecia ori a atins maximul de ipocrizie ! Cred ca situatia Greciei necesita o analiza mult mai serioasa si mai obiectiva decat prostiile pe care le-a spus Basescu …
  – si-a exprimat dezacordul ( sau disperarea!!!) cu faptul ca unele banci mama vor sa-si retraga banii din bancile subsidiare romanesti , sau altfel spus : Romania nu va mai avea de unde sa imprumute bani !!!!
  – etc.
  Va las pe d-voastra sa trageti concluziile…

 13. 13 Starea NATIUNII octombrie 30, 2011 la 6:51 pm

  Romaniei i-a disparut rostul?
  O ţară cu oameni fără rost, cu oraşe fără rost, cu drumuri fără rost, cu bani, muzică, maşini şi ţoale fără rost, cu relaţii şi discuţii fără rost, cu minciuni şi înşelătorii care nu duc nicăieri.
  Care-i starea natiunii?

 14. 14 aceeasi octombrie 30, 2011 la 7:50 pm

  @ Adrian B

  Cine sa-l/i informeze?
  Romania nu mai avea de unde sa se imprumute inca de pe la mijlocul anului, dupa ce consumase cam toate rezervele sucursalelor de pe aici cu cererile de imprumut anterioare.

  Era nevoie doar sa constientizeze un lucru:
  daca se inghesuie toate marimile europene pe un singur sac de bani,
  daca in sac sunt banii marimilor, si nu banii tai, tu avand doar vreo trei lei amarati prin casa,
  daca oricum stie toata lumea nu numai ca esti deja dator vandut dar si ca nu te dai in vant cu munca si nici nu te duce prea bine capul,

  marimile ce sa faca?

  Sa se dea la o parte de la coada si sa spuna: pofteste tu si ia-ti cat iti trebuie din banii nostri, ca noi vom vedea cum ne descurcam?

  Sau sa spuna: vrei bani? Te costa mai mult ca ieri, azi este coada….

  🙂 🙂 🙂 🙂 dar e ras amar nu numai pentru ca ne si place, dar si pentru ca…. mai vrem… 😦 😦 😦

 15. 15 aceeasi octombrie 30, 2011 la 7:58 pm

  @ Zoe

  Cu umilinta, zic si eu: stiu cu cine si sunt multi cei ce pot ajuta la conturarea lui „cum”…

 16. 16 Cornu octombrie 30, 2011 la 10:59 pm

  La cat de isteric a reactionat „puterea” referitor la caracterul optional al CNP-ului este foarte clar care sunt intentiile acestora, intentii exprimate de fapt foarte clar de Baconschi, 1.000.000 voturi garantate PDL din strainatate. Culmea culmilor este ca cei care au plecat in strainatate sa munceasca au plecat de nevoie si nu de placere, este foarte putin probabil ca acestia sa voteze chiar cu cei care i-au condamtat indirect la saracie.
  Este clar ca acesti dereglati vor fura, vor minti, vor face orice ca USL sa nu poata prelua puterea, va fi foarte greu sa scapam de ei … mai ales ca sunt sprijiniti mai nou chiar si de „preafericitul” … in paguba celor preanefericiti.

 17. 17 americanu octombrie 31, 2011 la 4:53 am

  Domnule Nastase,

  Cit de curind ve-ti fi tradati de catre Antonescu…..cit de curind , eu v-am mai anuntzat cu multa vreme in urma si nu ma-ti bagat in seama, ultima aparitie a Domnului Antonescu, la emisiunea Domnului Radu Tudor, Domnul Antonescu nu la mai criticat pe Basescu, ba din contra a spus ca discursul dela Sibiu a fost un adevar

  Merge alaturi de Basescu, care ia oferit functia de Presedinte, asa ca ramineti undeva pe la 30% daca ii ve-ti lua si pe acela.drum bun cale batuta si cine va prinde sa va …….

 18. 18 Vasile, octombrie 31, 2011 la 7:59 am

  Mai este o explicatie domnul Nastase,

  Se pare ca ati uitat!

  Premierul Nastase a condus cu o mana de fier cam tot angrenajul guvernului, avind intr-un fel mana libera de la Tatucul Iliescu , acela care incerca in a treia domnie sa fie un presedinte cit de cit echidistant, pro european…pro ..si cit mai apropriat de ce sintagma ideologiei de stanga!

  Dintr-un „centru eliptic” premierul Nastase controla cam tot , dar ca orice om de stat nu putea controla si acumularea de averi a propriilor oameni si implicit a celorlalti aflati in tabere adverse.De aici s-a creat si ideea ca in timpul lui Nastase s-au imbogatit in valori egale si unii si altii iar presiunea pe opinca a fost bineinteles repartizata uniform.
  Imbogatiti peste noapte au fost ci pe vremea CDReului, dar legitimitatea acestor averi a fost adusa guvernarea lui Nastase.

  Fenomenul insa care a avut loc a fost dat de natura acestei natii,care nu este in stare sa se manifeste fatis si violent , dar o face de fiecarare data incarcandu-se subversiv in acte tacite de boicotare.
  Acest act este mai parsiv decit insasi o rascoala populara , acest act distruge alaturi de guvernanti, alaturi de putere chiar temelia tarii.

  Asa se intampla si prin anii 1988 , 1995,1999,2004 , asa se intampla si acum sub Basescu.

  In aceste momente si cu ajutorul mesajului opozitiei, poporul „isi vede de lucru” boicoteaza fatis actele bune sau rele ale puterii ,poporul revine de fiecare data optimist la sentimente constructive, mai bune la schimbarea puterii !

 19. 19 adi@inpoliytics.ro octombrie 31, 2011 la 8:04 am

  bravo mon cher..ce mai comunicati ca partid:)) dragnea te corecteza la radio…a ajuns taranul din teleorman sa te corecteze in strategie…ce ai ajuns mon cher…

  „Dacă domnul Adrian Năstase a spus că nu exclude această rocadă, eu cred că va trebui să o excludă. Pentru că decizia în USL este luată. Este luată şi decizia în PSD şi-n PNL şi-n PC. Partidul Social Democrat va da primul ministru iar Partidul Naţional Liberal va da candidatul pentru Preşedinţia României. Aceste lucruri nu se schimbă. Indiferent cine ce părere are, s-a stabilit déjà”, a afirmat Dragnea la Euopa FM

 20. 20 ZOE, fii barbata ! octombrie 31, 2011 la 8:15 am

  Aghiuta lucreaza zi si noapte la zapacirea românilor, cum am mai zis, si asa zapaciti de la natura .
  Acum vreo trei zile, ma întâlnesc cu un septuagenar de pe scara mea care ma întreaba daca a venit recenzorul la noi în bloc. I-am spus ca trebuie sa stea neaparat acasa si sa-l astepte, ca sa nu încaseze amenda. Dar el mi-a raspuns nonchalant ca a facut deja recensamântul pe strada ! Am ramas cu gura cascata – cum adica pe strada ?! „Pai, zice, erau unii sub un cort care iti cereau datele complete de pe buletin si te puneau sa si semnezi si eu am facut ce mi-au zis ei, ca faceau si altii asa. ” Si uite asa, fara sa stie le-a dat datele PDLacheilor, crezând ca face recensamântul !
  Portocaliii au montat corturi pentru strângerea de semnaturi, în legatura cu soarta câinilor maidanazi dar si cu problema padurilor, sanchi ! Le cere prostovanilor toate datele din buletin si îi pune sa semneze. Asa a facut vecinul meu „recensamântul” !
  Nu i-am zis nimic, ca sa nu faca apoplexie, pentru ca de când îl stiu este un sustinator înfocat al PSD !

 21. 21 ZOE, fii barbata ! octombrie 31, 2011 la 8:24 am

  scuze, am facut un regretabil dezacord ! le cer prostovanilor…

 22. 22 ZOE, fii barbata ! octombrie 31, 2011 la 8:40 am

  @americanu
  Ar fi un dezastru ! Si eu ca probabil multi alti telespectatori am sesizat anomalia asta. Si înca ceva, nu mi-a placut deloc pledoaria lui Antonescu
  în legatura cu „preanefericitul” Daniel, de fapt ! Atâtea plecaciuni în fata sutanelor preotesti, unele cu epoleti pe dedesupt, nu înseamna nici pe departe credinta. M-a dezamagit profund Antonescu aseara si ne putem astepta la orice. Se cunoaste destul de bine apetitul acestuia pentru presedintie, de mult timp trage el sa ajunga în vârful piramidei, asa ca nimic nu ma mai mira. Totusi, sper din tot sufletul sa ma însel !

 23. 23 Mihai ANDREI octombrie 31, 2011 la 9:01 am

  @ Adrian Năstase
  1. Mihai Tănăsescu a fost ministru în Guvernul dvs. N-aţi păstrat legătura cu el ? Declaraţiile lui de ieri sunt halucinante, complet inexacte matematic şi lipsite de un minim simţ al ridicolului.
  2. Postarea „americanu’lui” e o insultă la adresa noastră, a tuturor. Ultima propoziţie e de maidan populat de puberi, gramatica (ortografia) e de autobază, iar „logica” e demnă de Monica Macovei şi de ceilalţi fruntaşi PD.
  S-a întâmplat să ascult şi eu emisiunea menţionată, şi am tras cu totul alte concluzii.

 24. 24 vax-albina octombrie 31, 2011 la 10:15 am

  Eram increzatoare. Nu mai sunt. M-am intalnit astazi cu recenzoarea din zona care spunea ca a fost trimisa din nou pe teren pentru a nota locuintele nelocuite. Oare ne intoarcem la vremurile in care se introduceau fortat chiriasi in locuintele nelocuite? Cui foloseste?

 25. 25 Marcus octombrie 31, 2011 la 10:32 am

  Dupa Ei Poptopul!

  Auzindu-l ieri pe Basescu, in asa-zisa conferinta de presa, monologand in cel mai curat limbaj comunist de lemn asupra succeselor inregistrate pe diferite ramuri economice ale Romaniei in vederea respectarii angajamentelor luate fata de FMI si a repunerii economiei nationale pe picioare, nu am putut sa-mi reprim un fior de teama insotit de o senzatie de greata, amintindu-mi de discursurile lui Ceausescu in care acesta, in conditiile in care poporul murea la propriu de frig si foame in casa pentru a plati aceluiasi FMI datoriile facute, ne vorbea despre productia record de otel pe cap de locuitor obtinuta de Romania anului 1989, iar media romaneasca innebunise pur si simplu de-a binelea prezentandu-ne in detaliu productii record de grau la hectar, in judetele de granita (daca faceai iun calcul al hectarelor raportate) ajungandu-se cu culesul recoltei in tarlalele vecinilor ucrainieni, unguri, sarbi sau bulgari, in timp ce painea se dadea pe cartela.
  Totusi la Ceausescu, chit ca situatia era trasa la indigo in ceea ce priveste privatiunile la care erau supusi romanii, rezultatele imprumuturilor respective erau palpabile si vizibile pentru multe, chiar foarte multe generatii de acum inainte, in timp ce sub chiombila se pot vedea usoare urme din aceste imprumuturi, facute fara aprobarea sau macar consultarea romanilor, in strasurile, posetele si toaletele de lux ale Udroaicei care dispune cum vrea sexul ei feminin de miliardele luate cu imprumut atat de la FMI cat si de la alte institutiii financiar-bancare.
  Cu alte cuvinte, daca dupa Ceausescu ne putem da astazi cu barcuta (chiar cu folos am putea spune) , pe Canalul Dunare-Marea Neagra (ca sa dau un singur exemplu), dupa Basescu & Cie, vom ramane cu des’tu-n gura, datori vanduti pe mai multe generatii si cu nostalgia ca “ce frumos si elegant se imbraca amanta prezidentiala”.
  Aroganta si suficienta mitocaneasca cu care si-a inceput ieri monologul chiombu’, anuntandu-ne ca ne face un hatar comunicandu-ne cat de cat cam ce s-a discutat cu reprezentantii FMI, cand obligatia guvernului (el, ca presedinte, nu are absolut nicio treaba cu FMI-ul)este sa dea socoteala contribuabililor romani pentru fiecare letcaie pe care acesta o cheltuieste sau o negociaza cu institutii financiar-bancare in numele Romaniei, denota nesimtoirea totala a chiombalaului care a ajuns sa trateze discretionar si conform bunului sau plac probleme de interes national, nedand doi bani pe opinia romanilor in aceasta privinta.
  Una peste alta, ce-am inghitit pana acum este doar mizilicul la masa pe care chiombu s-a pregatit sa ne-o serveasca in dorinta lui de a ne termina ca popor si natiune cat mai curand posibil, in conditiile in care meteorologii romani, ghidandu-se dupa cantitatea de lemne stransa de indienii din Nebraska, prognozeaza o iarna a dracului de grea in Romania cu facturi cat roata carului la energia termica, asta ca sa nu pomenim nimic de inghetarea pensiilor si a salariilor pe motive de “prudenta, prudenta si iar prudenta” simultan cu o noua explozie a preturilor de la alimente si pana la servicii.
  Scapa cine poate!

  Adjudecandu-si tara prin furt, in doua randuri,
  Basescu-i face-acuma un pardesiu de scanduri
  Si-o-ngroapa cu fanfara si lovituri de tun
  In datorii externe, dar in pamant strabun.

  De-ntrebi unde sunt banii cei multi din imprumut,
  Ramai cu intrebarea caci conversezi cu-n mut,
  Ce-avand Puterea-n mana, de tine nici nu-i pasa
  Mai mult, te-a dat pe lista la doamna cea cu coasa.

  Viloaie, giuvaieruri si conturi grase-n banci
  Si-au tras portocaliii, tu ai juma’ de canci.
  Razand ei isi fac veacul cu zaru’ pe Riviera
  Iar tie, ca rasplata, ti-au pus in drum bariera.

  Te minte-n fata chiombu si-si bate joc de tine
  Asa cum a facut-o cu “sa traiesti mai bine”
  In loc de-asa o viata si-asa trait mai bine
  Îţi vine să-ţi iei câmpii, abia te poţi abţine!

 26. 26 ZOE, fii barbata ! octombrie 31, 2011 la 1:19 pm

  @vax-albina
  Cred ca foloseste noii stapâne a Cadastrului, coana Nutza of Plescoi .
  Poate ca vrea sa stie pe ce locuinte sa mai puna ghiara !
  Acum scuza-ma ca te întreb, erai încrezatoare în cine, în portocalii si
  în „Zeul” lor ?!

 27. 27 ZOE, fii barbata ! octombrie 31, 2011 la 1:31 pm

  @Mihai ANDREI
  Nu înseamna ca în cazul în care tu ai tras concluzii diferite, altul nu are voie sa
  si-le expuna pe ale lui ! Suntem în DEMOCRATIE, fiecare are dreptul sa-si
  spuna liber parerea ! Pentru libertatea cuvântului s-a murit, baiatule !
  Ce zici, îl bate pe Igas în agramatism, dar pe „Funebru” ?!
  Mai usor cu snobismul !

 28. 28 Alex Wer octombrie 31, 2011 la 1:46 pm

  Ma uitam la cei care raspund de organizarea referendumului si pe langa faptul ca sunt total depasiti au un tupeu fantastic si total distructiv, sincer daca rezultatele ar fi declarate nule cred ca ar fi corect. Situatia actuala e totalmente jenanta ne aduce la acelas nivel cu unele tari din Africa

 29. 29 Vasile, octombrie 31, 2011 la 2:08 pm

  Americanul s-a adaptat perfect intre americani , prea tanar pentru a discerne si prea batran pentru a intelege!

 30. 30 Socrate octombrie 31, 2011 la 2:56 pm

  @ALL * Sa nu uitam ca INS, a carui competenta s-a demonstrat cu varf si indesat la organizarea recensamantului, furnizeaza si datele privind cresterea sau descrestereea economica si a PIB-ului, consumul populatiei, nivelul somajului, etc. etc. Ce spuneti, nu am avea motive sa credem ca si acestea sunt eronate ( mai precis si eronate si umflate politic ) ?

 31. 31 vax-albina octombrie 31, 2011 la 6:24 pm

  @ ZOE, fii barbata
  Cred In ideea de recensamant. Absolut necesar daca ar fi corect. Din pacate nu am incredere in INS. In 2004 nu a fost corect (stiu sigur) si nu vad de ce ar fi acum. Datele vor putea fi verificate si de alte institutii?

 32. 32 aceeasi noiembrie 1, 2011 la 3:07 am

  @ cei interesati

  Desi A3 a avut posibilitatea de a dezvolta ceea ce a si difuzat de altfel, stirea a disparut dupa o zi: „INS NU a fost de acord cu aspectele de nelegalitate existente in HG si a avizat cu observatii actul normativ dar aia de la guvern au facut cum i-a taiat capul!” Exista si acolo oameni responsabili si buni cunoscatori ai meseriei pe care o practica!
  Acei oameni au spus, noi am auzit, dar, NU ne-a interesat….

  Celor de la INS nu le-a cerut nimeni opinia asupra elementelor pe care le considerau ei ca fiind de nelegalitate.
  Nu a cerut nimeni, in baza principiului accesului la informatie, opinia Consiliului Legislativ cea prezumata a fi fost insotitoarea proiectului de act normativ.
  Nu a interesat pe nimeni, cu adevarat, sa faca o analiza pe cadrul juridic incident si de aceea, consider mai mult decat curajoasa si demna atitudinea dnei Uzuna, o tanara, care a avut si curajul si competenta de a-si sustine opinia….impotriva vijeliei nu numai a vantului.
  Nu a interesat pe nimeni nici macar a citi pentru sine si a intelege, sau a intreba asupra lucrurilor care i se cer.

  Nici „politicul” din opozitie, nici „media” de opozitie, nici „cetateanul” din opozitie…

  Daca am fi fost un pic mai motivati in a intelege „ratiunile” pentru care traim impreuna un „eveniment social”, am fi constatat poate, ca si acel marunt “functionar/directoras” de la statistica, om cu parul alb de altminteri, fara mari abilitati de comunicator, ne-a spus, in fapt, un mare adevar, in pofida hohotelor de ras ce umpleau redactiile: „si a nu declara, este pentru noi tot o declaratie”. Intrebarea reporterului si raspunsul domnului carunt, vizau intrebarile cu caracter facultativ din formular, cele referitoare la: etnie, religie si limba materna.

  Omul incerca sa spuna, este drept, sub imperiul fricii generate nu atat de o camera de luat vederi cat de o posibil nemiloasa reactie guvernamentala, doua lucruri:

  1. Elementele de viata privata ei nu le-au cuantificat niciodata cu forta (nu au fost NICIODATA obtinute sub imperiul sanctiunii); aceste elemente se declara sau nu, functie de persoana recenzata.

  De unde stiu ca ar fi vrut sa spuna asta? Din balbaiala ce l-a napadit si care ascundea in fapt marea sa dilema: profesia/locul de munsa vs adevar… A ales locul de munca si si-a asumat, pentru o zi, o saptamana, rolul de aiurit al neamului…
  Niciodata, nicaieri, nu se face recensamant cu pistolul la tampla si cu acuzatul pus sa dea declaratie in nume propriu! Intotdeauna, recensamantul NU evidentiaza indivizi ci stari si tendinte sociale. Recensamantul nu este o extensie a Evidentei populatiei, altminteri INS ar fi fost parte integranta a MAI! INS este un organism profesional care opereaza cu date de sinteza si nu cu datele individuale ale lui X, Y, Z

  2. Acest tip de elemente, chiar in situatia unui non-raspuns, ofera statisticianului posibilitatea de a oferi, mult mai fidel, o imagine de moment, sau poate nu numai, unei zone, unui grup social, unui grup etnic, unui grup religios etc.

  Asta a vrut acel om sa spuna: da, si tacerea (echivalata in limbaj juridic cu “inteleg sa ma prevalez de drepturile mele constitutionale si sa nu-ti comunic acest aspect de viata privata”) este, pentru statisticieni, un raspuns cuantificabil.

  Pentru ca: NUMAI intr-o stare de normalitate, cand omul trebuie sa se simta liber a putea spune ce crede cu adevarat, numai atunci, suma acestor non-raspunsuri, coroborata cu alte aspecte, poate avea o semnificatie majora pentru societate, pentru administratie, pentru politic, pentru media!

  Intr-o stare de cretinism total, ca cea de acum, atat frecventa nonraspunsului cat si raspunsul ca atare sunt, in mod definitoriu, alterate fie de dorinta de a evita, atata vreme cat esti identificabil, exprimarea unui punct de vedere ce te-ar „evidentia” vreunui organism de coercitie si/sau administrare statala/locala, fie ca urmare a reactiei de contestare pe care o ai in raport cu nerespectarea drepturilor tale, fie din alte motive.

  Revenind la valoarea non-raspunsului dat intr-o situatie de normalitate, suma acestor refuzuri, coroborata cu alte elemente precum varsta, regiunea/localitatea, gradul de pregatire intelectuala etc. te poate ajuta pe tine statistician, sa identifici tendinte comportamentale, atipice majoritatii, care sunt determinate de anumiti factori.

  Spre exemplu, intr-o zona majoritar confesionala se poate determina gradul de libertate in exprimare pe care-l au minoritarii altor confesiuni, in alta zona, se poate determina libertatea cu care-ti asumi etnia (romani minoritari in zone majoritar altceva, romi minoritari in zone preponderent altceva s.a.m.d.).
  Sau, constati un numar semnificativ de persoane ce nu-si asuma etnia tacand, nedeclarand altceva, desi tu statistician stii ca acolo este o zona in care coexista mai multe etnii alaturi de cea majoritara, in acea zona sunt de prezumat/cercetat elementele ce au generat acest tip de inhibitie.
  De aceea, ulterior finalizarii procesului de centralizare si analiza a datelor, concluziile desprinse de statisticieni, inclusiv din „taceri”, impun statului (administratie centrala, locala) responsabilitatea de a initia, de a dezvolta, de a intari un anumit tip de politici publice prin intermediul carora ar urma ca fiecaruia dintre noi sa i se asigure macar acel minim grad de siguranta/acel drept garantat prin constitutie.

  Am invocat aici doar cateva din elementele, ce ma determina in a nu ma ralia celor ce transforma INS ca institutie, in batjocura nationala. Si ma refer la guvern! Asta nu inseamna ca nu deplang modul in care INS este reprezentata la varf, dupa cum nu am nici un fel de indoiala ca si viitorul „comandant”, desi infinit mai „prezentabil” pe ecrane, nu va fi, la randu-i, instrument docil…
  Nu sunt de acord sa anulam profesii si profesionisti numai pentru ca ne este mai comod a rade, a judeca in necunoastere si… a sta, aproband fie si partial, prostii uriase.

  Ma rezum doar la a consta “lejeritatea” cu care mai ales oamenii politici din opozitie s-au raportat la acest subiect….

 33. 33 ZOE, fii barbata ! noiembrie 1, 2011 la 9:15 am

  @vax-albina
  Sigur, recensamântul este necesar dar are rostul si timpul lui.
  Ultimul a fost în 2002 si îmi amintesc destul de bine ca s-a desfasurat normal, decent si fara prea multa vâlva. Întrebarile erau simple si concise. Era o simpla numaratoare, fara conotatii politice. Este normal sa se stie la un moment dat, câti locuitori are tara asta si alte amanunte, pentru întocmirea unei statistici. La mine a venit o vecina de pe scara. Nu m-a deranjat, pentru ca întrebarile puse erau generale si nu vizau intimitatea fiecaruia. Nimeni nu si-a permis sa intre „în asternutul” oamenilor si nici sa afle „numarul de la pantofi” sau „câte aspirine ia un cetatean într-un an” etc.
  Pe când, acum s-a întrecut orice limita a celui mai elementar bun simt !
  Si cel mai ignorant cetatean îsi da seama ca totul e cusut cu ata alba. În
  primul rând ca nu era momentul unor cheltuieli inutile, tocmai acum când
  se „zbiara” zilnic în legatura cu lipsa banilor, când suntem mereu amenintati
  ca nu sunt bani pentru salarii si pensii, când TAIERILE sunt cuvântul de ordine în tara asta. De ca nu au lasat sa se faca recensamântul dupa alegeri, daca erau asa de bine intentionati ?! Sigur, întrebare retorica, doar
  se cunoaste foarte bine scopul real cu care s-a facut aceasta analiza per capita, nu suntem chiar atât de prosti, cum cred guvernantii epocii de tinichea !


 1. 1 DUPĂ CN al PSD , octombrie 2011 – relatare… « Sfinxul Trackback pe octombrie 30, 2011 la 4:46 pm
 2. 2 Etimologia la Turgot şi Măcărescu « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe octombrie 31, 2011 la 7:40 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: