O noua victorie a stangii – in Irlanda

Michael Daniel Higgins, presedintele Partidului Laburist a devenit joi al 9-lea presedinte al Irlandei. Poet, profesor universitar, primar al orasului Galway in doua randuri, ministru al culturii, fost senator si membru al camerei inferioare a Parlamentului Irlandei, Higgins a reusit sa se impuna la capatul unei curse electorale ce a fost marcata de numeroase surprize. Principalul sau oponent, candidatul independent Sean Gallagher, a fost considerat, pana inaintea scrutinului, favoritul in cursa pentru ocuparea postului de presedinte. Victoria lui Higgins se datoreaza nu numai imaginii acestuia de activist dedicat cauzei laburiste de la intrarea in partid, ci si deziluziei provocate de outisderul Gallagher, care nu a reusit sa clarifice in dezbateile televizate problema sponsorizarii campaniei sale de catre persoane cu un trecut dubios sau posibila obtinere a unor imprumuturi ilegale pentru afacerea sa.

Dincolo de importanta unei noi victorii electorale a stangii in Europa, semnalata de alegerea lui Higgins ca presedinte al Irlandei, un alt aspect mi-a atras atentia. Esecul modelelor politice de dereglementare totala a tranzactiilor financiare, care a stat la baza declansarii crizei, a fost confirmat si in alegerile irlandeze. Partidul aflat la guvernare in timpul declansarii crizei, Fianna Fail, care a girat nu numai nationalizarea datoriei bancilor irlandeze, ci si preluarea datoriei acestora de catre bugetul de stat, a refuzat sa isi desemneze un candidat pentru alegerile prezidentiale. In ultima instanta, aceasta este o forma de demnitate politica si de responsabilitate care, chiar daca venita prea tarziu, este benefica pentru dezvoltarea unei vieti democratice sanatoase. Din pacate, in Romania lipseste orice nuanta corespondenta.

In acelasi timp, trebuie notat si ca succesul lui Higgins este semnalul unei legitimitati din ce in ce mai puternice a politicilor stangii – laburistii au fost pana recent al treilea partid al Irlandei, dar în prezent se afla la guvernare, depasind in preferinte Fianna Fail, principalul partid de dreapta. Mai mult, faptul ca opţiunile secunde ale alegatorilor (Irlanda foloseste sistemul electoral de vot unic transferabil, prin care alegatorii stabilesc ordinea candidatilor din alegeri) l-au indicat pe Higgins drept castigator arata ca alegatorii europeni devin din ce in ce mai constienti ca avem nevoie de alt set de valori si un alt set de politici economice pentru a iesi din recesiune.

33 Responses to “O noua victorie a stangii – in Irlanda”


 1. 1 al.c octombrie 30, 2011 la 8:48 am

  Fiindca a fost sprijinit de laburisti, nu poate fi neutru ca presedinte. Degeaba. Doar trebuie sa castige un nou mandat. In schimb, intr-un regat, ex: Marea Britanie, regina e neutra, deci asigura echilibrul intre puterile statului britanic. In orice caz , in balcani presedintele nu poate fi vreodata neutru. Poate in vest, dar rar.

 2. 2 aceeasi octombrie 30, 2011 la 11:38 am

  Nici duminica nu este liber…. nu, plata este 250%

  „daca este de stanga, nu poate fi neutru” , in logica asta

  „daca-i negru, nu poate fi decat sclav, daca-i femeie, nu poate vota pentru ca e proasta, daca-i evreu, nu poate fi decat jecmanitorul de avutii al natiei ariene, daca-i roman, nu poate fi decat hot/tigan, daca semneaza al.c nu poate fi decat ochi vigilent, platit (si) sa paraziteze”

  iti place? mie nu…. Burta pe carte!

 3. 3 M.Voicu octombrie 30, 2011 la 12:42 pm

  AN: ”avem nevoie de alt set de valori şi un alt set de politici economice pentru a ieşi din recesiune”
  Vice-Primarul de dreapta vine cu mãsurã de stânga : cheltuielile neachitate de clienţii RADET sã se plãteascã din impozitele tuturor!?!
  Z’ce sã preia datoriile RADET la bugetul Primãriei Capitalei deşi, chiar fãrã recensãmânt, e de aşteptat cã doar o parte din locuitorii capitalei sunt clienţi Radet; atunci, dece ? Dupân’ dreapta auzirãm deunãzi cã se coace eventuala majorare a impozitelor pe proprietatea atât de urâtã în socialism, şi iar ?, şi iar !

 4. 4 Ghita Bizonu' octombrie 30, 2011 la 1:59 pm

  al.c

  „Marea Britanie, regina e neutra” . Neutra ca nu are ce face … nimeni nu ia-r permite sa fie „jucatoare”. Insa se cam stie (de cei interesati) ca cel putin regina si printul Charles simpatizeaza cu laburistii (iar pe Tina .. ei bine regina o cam detesta ! marea ei simpatie fiind Harold Wilson , singurul politician care era invitat altfeld eeact in consideratia functiilor politice)
  Si nu asigura nici un echilibru .. Din cand in cand citeste discursul pregatit de premier. Daca era premier laburist lauda nationalizarile, daca era liberl lauda privatizarile..

 5. 5 popalumi octombrie 30, 2011 la 2:47 pm

  „O noua victorie a stangii”-cit de minunat si incurajator suna,dar cit de multe se afla in spatele acestor cuvinte.

 6. 6 teostanc octombrie 30, 2011 la 3:05 pm

  Ghita Bizonu’,

  Discursul tronului, paradoxal, este redactat de primul ministru al guvernului englez.

 7. 7 teostanc octombrie 30, 2011 la 3:10 pm

  al.c

  Nu numai ca a fost sprijinit de laburisti, dar a fost si seful lor.

  Toti au parti pris-uri, si regi si presedinti dar dl Basescu ii intrece pe toti.

 8. 8 Victor V. octombrie 30, 2011 la 5:38 pm

  @ Adrian Năstase

  „Esecul modelelor politice de dereglementare totala a tranzactiilor financiare, care a stat la baza declansarii crizei, a fost confirmat si in alegerile irlandeze” – vorbiți serios sau v-ați gândit să-l combateți pe TB cu afirmații „exotice”?

  S-a discutat aici de N ori despre declanșarea crizei, desfășurare, etc. Nu ați citit comentariile de pe propriul blog!? Despre ce „dereglementare totală a tranzacțiilor financiare” care ar fi stat la baza declanșării crizei vorbiți?

  Care este legătura între dereglementare și eșecul Fianna Fail? Fianna Fail este un partid de centru. Ce au dereglementat? Poate sunt vinovați de proasta gestiune a crizei. Însă aici comparațiile cu TB (și Romania) sunt în favoarea ultimului.

  Câte bănci au dat faliment în România? Sau câte din datoriile băncilor au fost acoperite din bugetul de stat? La fel se întâmplă și dacă ne uităm la rata șomajului. În Spania este de 21%, în România este sub 7% din câte îmi amintesc. În București este chiar mai mică de 1%. În plină criză avem DEFICIT AL FORȚEI DE MUNCĂ.

  Îmi pare rău să vă spun, dar majoritatea cunoscuților mei încep să vorbească în termeni pozitivi despre Traian Băsescu. Dacă mâine ar avea de ales între Victor Ponta și TB nici nu ar sta pe gânduri.

  Îmi e din ce în ce mai greu să înțeleg de ce vă cramponați de „stânga”, când sunteți în alianță electorală cu un partid de „dreapta”. Îmi cer scuze pentru comentariile negative, dar presupun că doriți un dialog deschis.

 9. 10 Victor V. octombrie 30, 2011 la 6:21 pm

  @ Adrian Năstase

  Îmi pare rău pentru comentariul negativ de mai înainte, însă nu înțeleg absolut deloc modul în care faceți opoziție. Mă așteptam la o critică de substanță a acțiunilor guvernamentale. În plină criză, dumneavoastră parcă vă distrați ridicându-i mingea la fileu adversarului, iar „loviturile” sunt tocmai bune pentru reclama la Zewa.

 10. 11 Maximmouse octombrie 30, 2011 la 7:26 pm

  @Victor V!

  Daaa….ai pus degetul pe rana in comentariul tau negativ…de ce iti pare rau? Ai transmis mesajul potrivit…De ce iti pare rau?

 11. 12 aceeasi octombrie 30, 2011 la 10:54 pm

  @Victor V

  FED=ul nu este deloc stat, este entitate pur privata, ai carei actionari sunt banci private: bani privati
  BNR= si autoritate de supraveghere-reglementare si societate comerciala: domeniul privat al statului, bani publici

  Marea problema a aparut in momentul in care, bancilor de depozitare li s-a permis sa fie si banci de investitii sau invers – 2000 administratia Bush + Greenspan: atunci s-a renuntat la interdictiile prevazute in acest sens de Securities Act of 1933, adoptata ca raspuns la criza din 1929

  Exemplu minor :
  Daca nu reglementezi platformele de tranzactionare, daca nu cunosti si nu verifici conditiile in care elementele de comportament impuse tuturor sunt sau nu existente in softul platformei, cine poate garanta ca se respecta, tot spre exemplu, ordinea de introducere in piata a ordinelor de tranzactionare? nimeni….

  Softul este o creatie umana, in soft pot avea o secventa de program in care, tot spre exemplu, sa ofer prioritate unui anumit tip de ordin? Si atunci mai am o piata reala? Vitezele de tranzactionare sunt atat de mari, volumele de vanzare/cumpare asemenea, multe executate in fractiuni de secunda, cum mai poti avea incredere in realitatea pretului rezultat din “piata”? Si daca sunt mai multi care fac la fel? Daca se mai fac si “intelegeri”? Este doar un exemplu….

  Dereglementarea a permis incalcarea principiilor fundamentale de functionare a pietelor fianaciare – discutie lunga: agentii de rating, contracte, secrete formule matematice de calcul al riscului, know how secret, rating de tip AAA+ cu o zi inainte de prabusiri etc.etc.

  Ai acum, pe platforme de acest tip (high frequency), atat banii micilor depunatori (garantati la nivelul unui plafon, 50000/100000) impreuna cu banii marilor investitori a caror „apetenta” spre risc este mult mai mare, rostogoliti inclusiv prin intermediul produselor structurate – ce nu mai au ca suport valori efective ci indici. Au intrat in acest carusel inclusiv obligatiunile de stat si de aici, nimeni nu mai stie nimic…. Nici macar valoarea reala a datoriilor…

  Si de aceea toata lumea este reticenta in a accepta un default bancar major….

  Din punctul meu de vedere, gazda acestui loc stie prea bine ce a presupus si ce a generat procesul de dereglementare, si face afirmatii pe deplin responsabile.

  PS. Nu are nevoie sa invete acum ce este un CDS – precum cel ce va inspira respect…

  Daca nu stia nici macar asta, inca de acum 11 ani, n-ar fi luat in carca o tara in colaps, poate mai ceva ca acum, inclusiv de la pdl si liberali, si nu o punea pe linie

  Cel/cei care va inspira respect, a/au luat o tara echilibrata si a dus-o in colaps

  Asta presupun ca v-a inspirat …. muuult respect…

 12. 13 ingineru octombrie 30, 2011 la 11:42 pm

  @AN
  hahahaha am citit asta in Cotidianu parca si ma gandeam ca o scrie-ti de socialismu in europa ;))))) cum ca e pe primu loc.Acu mai ramane sa il edificam.
  Fiecare cu fixatiile lui. Poate pe Marte tot socialistii au castigat alegerile. Si pe Sirius tot socialistii. Dar si pe luna si mai inainte de toate in Atlantida !!! Important e sa le castigati aici in Romania ca partid „social” nu socialist, ce e in Irlanda e alta treaba. Problema socialistilor europeni e ca au un fetis bolnavocios cu emigrarea. SPD au bagat africani la greu. Si Germania acum e o porcarie fata de acum 20 de ani cand erau doar romani si polonezi emigranti. Sigur si turcii dar nu aveau tupeu. Daca aveti de gand sa edificati acest aspect si la noi ar trebuii sa il declarati sus si tare sa stiim unde fugim de invazia din Africa.
  succes

  P.S.
  Ca va critic nu inseamna ca nu mi-a placut in 2000-2004 dar mi-a placut si 1989-1996 la fel de mult si in primu rand imi place foarte mult retorica si felul lui Ion Iliescu de a vorbii si face treaba.

 13. 14 blogideologic octombrie 31, 2011 la 7:50 am

  @ aceeasi
  Vă admir textul din octombrie 30, 2011 la 10:54 pm. Foarte bine spus !

 14. 15 Vasile, octombrie 31, 2011 la 8:06 am

  Nu ma incurajeaza de loc.. La noi victoria stangii este deja o imposibilitate!

  Nu vad inca din sondaje o victorie zdrobitoare a aliantei stanga – dreapta ,alianta realizata de USL.Si ma gandesc deja scepetic nu la „to be or not to be” ci la interogativul „how it will be ?”

 15. 16 Victor V. octombrie 31, 2011 la 1:33 pm

  @ aceeasi

  Glumesti nu? Și Federal Reserve și BNR sunt bănci centrale, având în esență același tip de atribuții. Cei șapte guvernatori, membrii ai Boardului, ca și Președintele și Vicepreședintele Boardului sunt numiți de Președintele SUA și aprobați de către Senat. (Wikipedia: „the seven-member Board of Governors is a federal agency”).

  Ai o oarecare dreptate în ceea ce privește probleme generate de abolirea legii Glass-Steagall (băncile comerciale nu pot fi și banci de investiții), însă problema este departe de a avea o concluzie certă (să ne uităm la discuțiile legate de viitoarea lege Dodd-Frank).

  Oricum, asta nu are legătură cu „esecul modelelor politice de dereglementare totala a tranzactiilor financiare, care a stat la baza declansarii crizei, a fost confirmat si in alegerile irlandeze”.

  În general, nu cred că-i faci un bine domnului Năstase, încercând să-l aperi de „atacurile” comentatorilor de pe propriul blog. Măcar în ceea ce mă privește, încerc să critic constructiv. Dacă și asta e considerată „luptă politică”, eu mă las păgubaș. Oricum nu am suficient timp.

  Însă nu cred că alegerile se pot câștiga cu activiști onirico-exaltați și lipsiți de orice specializare, așteptând ca după câștigarea alegerilor să primească o sinecură din bani publici. Într-un fel îmi amintește de vechiul FDSN (cel care a dispărut practic în 2000). Pe tine însă, te apreciez sincer, pentru că e clar că poți să dezbați decent aspectele economice și tehnologice.

  Sper să nu te superi pentru „decent”, însă exemplul tău arată că nu înțelegi cum funcționează astfel de platforme și cum ajung să fie acceptate de „piață”. E o dezbatere similară cu cea legată de agențiile de rating. Acestea nu sunt numite de cineva. Sunt rezultatul competiției a mii de firme, timp de zeci de ani. Supraviețuiesc doar cele care sunt impecabile atât ca tehnologie, cât și ca reputație.

  La platformele de trading, contează chiar și microsecundele. Companiile financiare (investitorii) cheltuiesc sute de milioane sau chiar miliarde de dolari pentru noile sisteme de comunicație la care întârzierile generate de echipamente sunt de ordinul microsecundelor. Este poate greu de crezut, dar principala limitare este dată de viteza de propagare a luminii prin fibra optică.

  Glumind, dacă i-am lăsa pe politicieni să reglementeze, probabil că ne-am trezi că vor decide prin lege cu ce viteză trebuie să circule impulsul laser prin fibră. Dacă ți se pare aberant, acum câteva săptămâni am auzit de un parlamentar (Mircia Giurgiu), care voia să stabilească cursul de schimb al francului elvețian prin lege.

  Să discutăm puțin și despre modelele de risc. Sunt rezultatul muncii unor departamente întregi cu sute de oameni și/sau firme specializate. Firește că presupun mult know-how și rezultatele nu sunt chiar publice. Dacă te interesează, îți pot arăta cum se construiește un astfel de model. E mai puțin „secret” decât pare la prima vedere. Însă acestea funcționează doar în lipsa „lebedelor negre”, pentru că se bazează pe experiența anterioară, în general din ultimii ani. O criză este foarte dificil de modelat (aproape imposibil).

  Dacă se mai amestecă și factorul politic, rezultatul este exploziv. În Romania, o astfel de „lebădă neagră” generată politic, a fost decizia de micșorare a salariilor bugetarilor cu 25%. Toate modelele de risc au fost neputincioase în fața deciziei politice. Efectul final? Bugetarii au devenit o categorie cu risc uriaș.

  PS: Blogi „teoreticianul”, ți-a admirat comentariul… QED

 16. 17 teostanc octombrie 31, 2011 la 5:21 pm

  Victor V.

  1. Spui mai sus, in acest fir : „Dacă ți se pare aberant, acum câteva săptămâni am auzit de un parlamentar (Mircia Giurgiu), care voia să stabilească cursul de schimb al francului elvețian prin lege.”

  Mi-a trecut pe la urechi, cam cu o luna in urma, ca guvernul elvetian a facut tocmai ce spui d-ta despre Mircea Giurgiu.

  2. As dori sa fac referire la o analogie intre adeptii dereglementarilor bancare si cei opusi lor.

  Analogia se bazeaza pe extideriea principilui cresterii entropiei ( principiul al II lea al termodinamicii) de la sistemele fizice la cele bancare si sociale.

  Sistemele cu entropie ridicata sunt sisteme omogene din pdv termic, care nu mai pot avea schiburi de caldura, sunt reci.( Moartea termica a universului)

  Practic, sistemele cu entropie mica sunt vii, capabile sa evolueze. Cele cu entropie mare sunt uniforme, inghetate, moarte.

  In aceasta analogie, dereglementarea ar fi masura unor sisteme puternice, neuniforme, entropice, capabile sa evolueze spre limita lor.

  3. Cel putin acest principiu s-a verificat in social prin disparitia tarilor socialiste, cu economii planificate, neg entropice.

 17. 18 Victor V. octombrie 31, 2011 la 5:52 pm

  erată: Cei șapte guvernatori, membri ai Boardului…

 18. 19 blogideologic octombrie 31, 2011 la 6:10 pm

  @ Victor V. spune : „Să discutăm puțin și despre modelele de risc. Sunt rezultatul muncii unor departamente întregi cu sute de oameni și/sau firme specializate. Firește că presupun mult know-how și rezultatele nu sunt chiar publice.”
  Şi e stoc, ori e flux ? Sînt curios dacă eşti capabil să răspunzi.

 19. 20 Victor V. octombrie 31, 2011 la 6:19 pm

  @ teostanc

  Mulțumesc că ai citit lungul meu comentariu. Foarte interesantă analogia ta. Să-l așteptăm și pe Blogi să ni-l citeze pe Nicolae Georgescu-Roengen.

  Ai oarecum dreptate și în ceea ce privește cursul de schimb al francului elvețian. Însă ungurii au fost cei care au luat o astfel de măsură „glumeață”.

  Elvețienii, doar au decis să facă și ei ce fac toți ceilalți, să-și deprecieze moneda pentru a nu distruge exporturile. Însă au făcut-o „civilizat”, Banca Națională a Elveției declarând că „este pregătită să cumpere monedă străină în cantități nelimitate”.

  Oricum a fost un șoc pentru toată lumea. Până și elvețienii…

 20. 21 blogideologic octombrie 31, 2011 la 7:01 pm

  @ Victor V.
  Eşti un fericit ! În doctrina economică pe baza căreia funcţionează FMI, OMC şi Banca Mondială, fraza „Bogaţii trebuie să devină tot mai bogaţi, iar săracii tot mai săraci” este o chestiune normativă. În neoclasicul economic, modelul normativ este de fapt bine ascuns printr-o analogie cu mecanica lui Poinsot. Este prezentă de asemenea şi o comparaţie cu modelul planetar : „Zeii” sau „elitele economice” se mişcă întotdeauna pe orbitele economice corecte, asta explică succesul lor. Iar puzderia de „stele căzătoare” ce se prăbuşesc la pământ zi şi noapte, oamenii de rând adică, îşi „merită” destinul. Pentru că aşa este construit Universul! Fără ajutorul lui Dumnezeu (cum zicea Laplace, păşind pe urmele lui Voltaire). Economistul român Nicolae Georgescu-Roegen a fost primul economist internaţional care a depăşit analogia mecanică de tip Poinsot pentru funcţionarea economiei reale, primul economist care a denunţat vacuitatea ideatică a modelului economic Arrow-Debreu, un model socotit a fi totuşi piatra de boltă a doctrinei generale pe baza căreia funcţionează implacabil organismele internaţionale mai sus amintite. Nicolae Georgescu-Roegen nu credea în „traiul bun” pe baza „creşterii economice”. Nu credea aceasta din motive termodinamice, nu din motive ideologice. Vezi că am pus şi un link spre grafice relevante pe un fir anterior.

 21. 22 Victor V. octombrie 31, 2011 la 7:21 pm

  @ blogi

  Bună dimineata! La ce să răspund? Tu nu poți formula decent o întrebare? Vrei să-ți răspund în același mod? E stoc la construcție și flux la aplicare. Hai să te văd dacă ai înțeles Minitehnicus.

 22. 23 Victor V. octombrie 31, 2011 la 8:56 pm

  @ blogi

  Acum am văzut ca l-am botezat pe Nicolae Georgescu-Roegen. Scuze! Însă nu găsesc comentariul de care zici. L-ai pomenit pe NGR mai des decât pe Destutt de Tracy.

 23. 24 Victor V. octombrie 31, 2011 la 9:27 pm

  @ blogi

  Scuze pentru divagație!

  Tot căutând comentariul de care ziceai am găsit acest fragment scris de tine: „conducerea PNŢCD-istă dominată de ardeleanul non-ortodox Corneliu Coposu. În fine, a reuşit să distrugă România, acesta-i un fapt ! În pripita lui vizită la ambasada URSS din ianuarie 1990 la ambasada URSS, lui Corneliu Coposu i s-a făcut un profil psihologic amănunţit de către experţii serviciilor de spionaj ruseşti. Apoi, ştim noi ceva despre conţinutul discuţiilor seniorului Corneliu Coposu cu agentul MI6 Denis Deletant înainte de anul 1989 ?”

  De unde știi ce au făcut serviciile rusești de spionaj? De asta ești încă „lecturer” și ai ceva cu serviciile românești de informații? Atunci poveștile cu „alogenii” sunt doar praf în ochi?

  PS: Am căutat știrea cu Corneliu Coposu și toate linkurile sunt spre tine (e drept cu același comentariu, postat identic în diverse locuri)

  PPS: Am cautat și povestea cu Denis Deletant și am gasit asta: http://www.corneliu-coposu.ro/articol/index.php/785_dennis_deletant_un_agent_mi6/
  Interesantă teoria ta despre masacrul de la Otopeni. Eu știam că a fost opera lui Nicolae Militaru (urmărit înainte de 1989 de către Securitate ca agent KGB).

 24. 25 blogideologic noiembrie 1, 2011 la 3:33 am

  @ Victor V. spune : „Tu nu poți formula decent o întrebare?”
  Ne sufoci cu folosirea cuvântului „decent”. Este vorba despre logică elementară. Tot aşa îmi spuneai pe vremuri că termenul „datorie suverană” nu există. Nenorocirea României este aceea că tipi „decenţi” ca tine se cred căpitani de industrie. Iar tu nu eşti în stare nici măcar să înţelegi definiţia costului economic ! Apropo, dacă tot pretinzi decenţă, ar fi cazul să nu mai jigneşti. Învaţă un minim cod socratic al dialogului.

 25. 26 blogideologic noiembrie 1, 2011 la 3:46 am

  @ Victor V. spune : “stoc la construcție și flux la aplicare”
  Deci gâsca lui Nassim e “stoc” în ou, şi “flux” ca boboc. Ai şi tu dreptate.

 26. 27 Victor V. noiembrie 1, 2011 la 6:27 pm

  @ blogideologic

  Ai pus o întrebare neclară, iar eu ți-am răspuns la ceea ce am crezut eu că mă întrebi. În mod evident răspunsul meu a fost la fel de neclar pentru tine. De aici și comentariul tău, de-a dreptul sibilinic.

  Ce are a face „gâsca” lui Taleb (BTW era lebădă) cu construcția modelelor de risc? Tocmai am spus mai devreme că „lebedele negre”/evenimentele rare/crizele sunt foarte greu de modelat. Firește că poți să faci ca Taleb și să mizezi doar pe „lebede negre”, dar genul acesta de „jucători” sunt rarisimi.

  Văd că tot insiști cu „căpitanii de industrie”. În industrie, există jucători, mai mici sau mai mari. Iar în afara, există chibiți omniștienți, care se pricep la toate, dar nu fac niciodată nimic pentru că sunt prea „deștepți”.

  Adevărata nenorocire a României este abundența de chibiți inutili și sâcâitori.

 27. 28 centru noiembrie 1, 2011 la 8:50 pm

  Eu as evita aceasta ideologizare in ” dreapta ” si ” stanga ” . Nu numai pentru ca PNL nu este incantat sa fie numit de stanga cand esti in alianta cu el . Ci si pentru ca in mintea romanilor stanga este asociata sau comunistilor ” buni ” ( ziarele din anii 30 gen Dimineata , Adevarul finantate de Sarindar cu Macovestii si Patrascanii lor ) sau ” rai ” ( plutocratia anilor 50 ) sau stangii burgheze vest-europene , cu o ideologie ( rupere si critica a trecutului si traditiilor , cautarea unui nou sistem de viata familial – casatoria este oare necesara ? etc ) in care romanii nu se regasesc .

 28. 29 blogideologic noiembrie 2, 2011 la 2:10 pm

  „Gâsca lui Nassim”
  @ Victor V. : Chiar nu te-ai prins de poantă ? Şi totuşi, nu era „indecentă” !

 29. 30 blogideologic noiembrie 2, 2011 la 6:51 pm

  @ Victor V. spune : „Ai pus o întrebare neclară, iar eu ți-am răspuns la ceea ce am crezut eu că mă întrebi.”
  Am pus o întrebare foarte clară : „Şi e stoc, ori e flux ?” E simplu răspunsul. Chestia “stoc la construcție și flux la aplicare” arată nivelul tău intelectual în problema riscului. Vei muri înainte de a găsi răspunsul.

 30. 31 Victor V. noiembrie 2, 2011 la 10:19 pm

  @ blogi

  Era o poantă? E bine că ție ți se pare amuzantă. Nu vrei totuși să clarifici prima întrebare pe care ai pus-o: „Şi e stoc, ori e flux ?”. Ce să fie stoc sau flux?

 31. 32 blogideologic noiembrie 3, 2011 la 5:05 am

  @ Victor V.
  Te agiţi mult, jigneşti inutil, nu gândeşti deloc.

 32. 33 Victor V. noiembrie 3, 2011 la 8:16 am

  @ blogi

  Nea Titi, domn’ profesor, așa făceai și cu bieții studenți la examene? Puneai câte-o întrebare scremută, pe un subiect de care tu habar nu ai, doar-doar nu se va vedea că ești afon. Și dacă ești rugat să precizezi ce-ai vrut să spui cu „întrebarea”, ca să primești un răspuns DECENT, te eschivezi penibil.

  Nici vorbă să aștepți vreun răspuns la tâmpenia emisă. Tu nu ești interesat să faci dialog. Tu vrei să arăți că nu ești așa cum pari. Însă neputința intelectuală e dificil de ascuns. Te pricepi cu adevărat la ceva? Meteorologie măcar?

  Distracție plăcută domnu’ „lecturer”…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: