Ziua Regelui

Au trecut cateva zile de la sarbatorirea Zilei Regelui. Multe intamplari, multe concluzii… Si cateva observatii ale mele. Cred ca Traian Basescu s-a dus la Bruxelles cu o zi mai devreme, probabil pentru a evita sa explice absenta sa de la evenimentul din Parlament. Nu-i nimic. Au vorbit altii in locul sau si cu gandirea sa. Stiu, mi se va spune ca a trebuit sa se vada cu Barroso. Poate aflam mai multe acum, dupa Consiliul European. Sincer insa, ma indoiesc.

Ceea ce mi se pare trist este insa faptul ca, din simpla ura si ranchiuna, s- refuzat un moment istoric. Mi se pare penibil cum diverse gazete de perete si comentatori portocalii ne spun asa: cei care au sustinut initiativa legata de prezenta Regelui Mihai in Parlament sunt ipocriti, farisei samd. Eu acestora la spun un lucru. Simplul fapt ca oameni care acum ani buni nu ar fi acceptat asa ceva, accepta astazi, arata tocmai pasul inainte facut de acestia. Primitivismul nu are nicio legatura cu onestitatea.

Traian Basescu nu este doar persoana Basescu – asa ar fi fost fericiti azi milioane de romani. Prin nefericirea sortii insa, dar si cu ajutorul primit de la diversi baieti de bine, rasplatiti cu functii publice, el detine inca pozitia de presedinte al Romaniei. Presedintele Romaniei nu poate sa intrebe „de ce?”, „ca sa ce?”, „sa spuna ce?”. Individul Basescu poate. Presedintele trebuie sa stie raspunsul la aceste intrebari.

Eu unul sunt bucuros de faptul ca am trait acest moment. Dupa 20 de ani, se inchide un cerc. Sunt prea multi cei care s-au apucat sa despice in silabe discursul Regelui Mihai, cand mesajul a fost atat de simplu: solutia pentru Romania este revenirea la moralitate, la responsabilitate, la consensualitate si la solidaritate. Nu despre monarhie este vorba, ci despre valori.

As avea multe de adaugat despre istoria relatiei mele cu Casa Regala si cu Regele Mihai, de-a lungul a douazeci de ani. Deocamdata, doar cateva fotografii, de la cateva momente mai importante.

BUCURESTI, ROMANIA: Intalnirea dintre presedintele Romaniei, Ion Iliescu, primul ministru Adrian Nastase cu fostul suveran Mihai I si Regina Ana,19 mai 2001.

MANASTIREA DEALU, TARGOVISTE, ROMANIA: Manifestari prilejuite de comemorarea a 400 de ani de la moartea lui Mihai Viteazul. Semnarea participantilor pe hrisovul si in cartea de onoare cu ocazia acestor manifestari, 8 septembrie 2001.

2002-11-23-Vizita oficiala la Bucuresti a Domnului George W Bush, Presedintele SUA

Gala premiilor revistei VIP, 15 decembrie 2003. Imagine de la inmanarea premiului „Omul anului 2003” premierului Adrian Nastase de catre Regele Mihai I.

25 octombrie 2011

79 Responses to “Ziua Regelui”


 1. 1 Vasile, octombrie 28, 2011 la 7:54 am

  E pur si muove!

  Nimic nici un remember al anilor 1990 cind Majestatea Sa regele Mihai ,intrat legal cu o viza de tranzit ,era urmarit mai rau ca un infractor,
  As zice ca articolul dumneavoastra merge si la anul de gratie 1990.

 2. 2 Doru Coarna octombrie 28, 2011 la 8:01 am

  Revenirea la moralitate, consensualitate, etc., etc., sunt lucruri pe care le stiam si ni le dorim de multa vreme si noi, nimic nou…

  Macar o idee sa fi strecurat despre cum se pot face astea…

  Probabil ca si prin anii ’40 spunea acelasi lucru partidelor, societatii si elitelor, asta-i dezideratul permanent al tarii.

  Mi-e frica insa ca onoratii invitati tintesc altceva decat moralitatea, poate garantarea unui viitor mai sigur intr-o societate monarhica? Nu m-ar mira cata vreme in NATO si UE cam d’asta am intrat.

  Oricum, un mesaj de normalitate s-a degajat, Basescu si-a luat-o, Coechipierii s-au cunoscut, s-au facut prezentarile, si sigur ca ne-am astepta si la ceva urmari, dar… suntem in Romania, a ramas cum s-a vorbit…

  E totusi distractiv intr-un fel, planeta se cutremura in spasmele crizelor de tot felul, noi ar trebui sa producem pe branci ca sa salvam situatia in care ne-a adus nepriceputul asta redutabil, dar, cu toate astea, nu uitam tortul celui care a decimat si el, la randul lui dupa maresal, cateva sute de mii de romani in floarea vietii…rezultatul a fost ca desi am beligerat cu sange, am iesit invinsi, ocupati si datori! Merita asta un dineu, cateva spectacole si tot restul… in fapt a secerat o sansa, niste vieti si nitel viitor, cam cum fac si astia acum, poate d’asta se unira asa, in mod natural, spre „normalitate”…

  Vom vedea insa la vot cum privesc masele problema, solidar sau nu, eu zic ca nu.

 3. 3 blogideologic octombrie 28, 2011 la 8:20 am

  Cronică bună. Doar cronicar ?

 4. 5 Ghita Bizonu' octombrie 28, 2011 la 9:32 am

  Deci ati gasit solutia la problemele populatiei Romaniei:
  Monarhia salveaza Romania!

  Sa vina regele sa ieftineasca caldura!
  Ca daca avem monarhie vor renunta si FMI si GDF la liberalizarea preturilor energetice! Da?!

 5. 6 justitiaru octombrie 28, 2011 la 9:40 am

  D-le Nastase
  Pe buna dreptate ati sesizat (ceeace putini au facut-o)inaltele valori programatice morale promovate in discursul aniversar al Regelui Mihai. Cu greu putea fi imaginat un text mai bine conceput si exprimat si mai potrivit situatiei si momentului istoric actual extrem de dificil prin care trece acum Romania. Mesajul istoric adresat poporului roman de la inaltimea Parlamentului de catre un personaj istoric exemplar trebuie transformat intr-o puternica parghie a victoriei ideologice.si politice a USL. Propun ca acest document exemplar sa fie adoptat ca document programatic al USL intr-un cadru oficial solemn cu participarea Regeluii Mihai. Personalitatea Regelui a fost providentiala pentru soarta natiunii intr-un moment deosebit de critic al istoriei,Romaniei , iar acest rol providential bine inradacinat in constiintele romanilor trebuie folosit pana la capat.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu.

 6. 7 Liliana Mititelu octombrie 28, 2011 la 10:05 am

  Zi memorabila pentru cei ce stiu si vor sa aprecieze istoria si personalitatile care au facut-o.
  Ca de obicei, stiti sa prindeti esenta lucrurilor si a evenimentelor.
  La randu-mi, sunt fericita ca am avut posibilitatea sa particip la evenimentul organizat si realizat la Camera Deputatilor , in pofida tuturor piedicilor puse de cei care (NU!!!) ne reprezinta. Totul a fost foarte emotionant si firesc, fapt pentru care d-voastra, alaturi de Dl.Zgonea, Geoana si ceilalti fruntasi ai USL, meritati toata aprecierea. N-a fost deloc usor…
  Felicitari pentru exceptionala idee de a le oferi participantilor colite cu timbre cu chipul Majestatii Sale, tiparite in 1947. („rara avis ” pentru colectionari).Personal, doar le-am vazut, din pacate…

 7. 8 blogideologic octombrie 28, 2011 la 10:14 am

  @ Adrian Nastase
  L-am ascultat pe domnul Ionel Blănculescu vorbind despre o posibilă cale pentrru redresarea economică a României. Prin proiecte decontate de UE. Proiecte începute şi realizate cu bani luaţi de România de la clubul financiar arab. Perfect gestionate şi realizate, proiectele vor fi decontate de UE. Iar datoria va putea fi restituită către clubul financiar arab. Pare logic, chiar fezabil. Dar probabil că dumneavoastră discutaţi direct cu domnul Ionel Blănculescu.

 8. 9 analist octombrie 28, 2011 la 10:18 am

  Daca este sa ne aducem aminte, in perioada anilor 90, partidele de opozitie erau extrem de fragile, un rol important in acea perioasa il avea Liga Studentilor. Ei,reprezentantii studentilor au reusit sa atraga atentia asupra incertudinilor ce erau asupra Romaniei, in cazul in care ramanea pe scena politica un sigur partid mamut. Tot ei au avut contacte extrem de importante cu familia regala. Daca revin la 2011, evenimentele curente indica clar ce se doreste pentru Romania.

 9. 10 stejarul octombrie 28, 2011 la 10:25 am

  „solutia pentru Romania este revenirea la moralitate, la responsabilitate, la consensualitate si la solidaritate. Nu despre monarhie este vorba, ci despre valori.”

  Ce va deranjeaza pe voi psdistii daca Romania ar redeveni monarhie? Nu inteleg? Monarhia ar fi garantia ca un defect uman ca basescu sa nu mai poata sa puna sechestru pe democratie. Daca ati fi democrati autentici ati face un referendum sa aflam ce vrea poporul: monarhie sau republica. Mai bine un rege „handicapat” decat un presedinte psihopat!

 10. 11 justitiaru octombrie 28, 2011 la 10:25 am

  D-le Nastase
  In continuarea celor spuse mai sus vreau sa adug cateva observatii importante : :
  1)Acceptarea de catre parlament a prezentei Regelui a fost de fapt prima victorie parlamentara impotriva blocului puterii patronat de Basescu dupa alegerile din 2009,iar invatamintele acestei victorii trebuie trase urgent pentru a fi pregatite urmatoarele succese parlamentare, (printre ele colaborarea UDMR si a Casei Regale)
  2)Am propus si revin asupra propunerii de a-l coopta pe d-l Petre Roman ca fondator PD intr-un partid concurent la pedeul basist si care ar putea incerca sa atraga acei PD-isti onesti si care se opun aberantei politici basiste.Oare modul in care TB incearca cu disperare sa atraga orice grupare cat de mica de partea lui(Miron Cosma,PNTCD etc) nu va da de gandit?

 11. 12 ZOE, fii barbata ! octombrie 28, 2011 la 10:45 am

  „De mortibus” et recensamântus „nihil nisi bene „!
  Trei formulare în trei culori completate în 8 minute.
  Pupat Piata Independentei ! Sa mai veniti si la anu
  si la multi ani !

 12. 13 viban octombrie 28, 2011 la 11:18 am

  Sincer, nu m-aşi extazia la perspectiva promovării conceptului de „stat monarhic” aşa cum în prezent mă decepţionează status-ul social-economic al României ca „stat republican”. Fireşte, nu arunc problema în derizoriu dar consider că cel mai important atribut al societăţii moderne ar fii revenirea la moralitate şi -cred eu- în capitalismul românesc a dispărut instanţa decizională supremă OMENIA sau UMANISMUL cum îi spuneam cândva, azi locul acesteia fiind luat de CAPITAL cu orice preţ, sacrificiu, compromis. Ar fii oportun , folosind o expresie a lui EriK von Daniken, ca cineva să „ia taurul de coarne” şi să reconstruiască în România un capitalism moderat cu puternice nuanţe de Stat social iar trecerea spre marele capitalism să se facă mult mai lent, pe parcursul a una-două generaţii ; altminteri vom asista în curând la recrudescenţa contradicţiilor sociale, la ostilitatea făţişe a celor mulţi şi neimplicaţi faţă de elite, la accentuarea „fracturilor sociale”. Oare lecţia libiană nu poate servii ca argument celor care azi deţin „pâinea şi cuţitul” ? Să nu uităm că fostul şef al statului libian era -zice-se- cel mai bogat pământean deţinând la vremea sa cam 200. miliarde de euro. Cu ce s-a ales? Afirm că ambiguităţile cu care operăm, lipsa de implicare a opoziţei, chiar lipsa de coeziune a tuturor forţelor democratice de orice nuanţă a „stângii” în România, mă decepţionează şi pentru asta vă cer, Domnule Năstase, o implicare mult mai coerentă, concretă, eficientă, pentru ca, toţi „vorbind aceeaşi limbă” să îşi conjuge efortul spre crearea unui mare front comun social-liberal care să obţină rezultate concrete, majore la alegerile de anul viitor. România nu mai suportă extensia istorică a „pseudodreptei portocalii” şi ar fii un dezastru major perpetuarea ei prin lipsa de eficienţă a PSD, PNL, et. comp. Vă urmăresc atent ieşirile „pe post”, în presă, mai puţin în public şi cred că ar trebuii să renunţaţi la „carapacea de om blamat, anatemizat, încarcerat în perpetue anchete şi „chichiţe”duşmănoase ale puterii actuale. Vă sugerez o mai puternică implicare şi relansarea dialogului cu toţi şi toate formaţiunile politice ce vorbesc „pre limba românească” şi mai puţin „pre cea americănească”.. Nutrim sentimente de respect”reiproc” faţă de toate naţiile, popoarele, oamenii dar nu trebuie să fim „în genunch” în faţa tuturora ori „trepte de scară”pentru cei ce urcă în timp ce noi stăm şi am rămas „coada Europei”. E drept ?

 13. 14 Adrian octombrie 28, 2011 la 11:37 am

  Simpatia si atentia de care s-a bucurat Regele de ziua lui vin, cred eu, si din faptul ca satui de conducatorii nostri de dupa revolutie si cu ochii la regatele din Europa, despre care trebuie sa recunoastem ca sunt prospere (poate mai putin Spania), romanii, au incercat sa-si imagineze cum ar fi viata lor si cu un rege. Si lucrul l-am observat chiar daca nu sunt regalist.
  Plecand de aici mi-am confirmat inca o data opinia ca USL ar trebui sa vina la alegeri cu ceva “revolutionar“ pentru a-si asigura o victorie confortabila. In varianta actuala cu Ponta ca prim-ministru si Antonescu – presedinte nu vad ca USL sa castige alegerile fara emotii mari, iar daca ar castiga ar castiga nu pentru ca USL e bun ci pentru ca PDL&Co sunt dezastruosi.
  Sa ma explic: garda veche din PSD, din care, cu respect v-o spun, faceti si Dvs. parte a mai fost la putere, iar increderea populatiei in Dvs. este erodata, Ponta va fi o tinta permanenta a adversarilor prin faptul ca se va specula ca in spatele lui se afla tot garda veche. Antonescu in schimb mi se pare catastrofal. Niciodata nu l-am banuit de inteligenta dar in timp s-a confirmat si ca nu este pe deplin responsabil. Este inadmisibil sa spui ca vrei schimbarea cand la numarul de absente de la munca (sa nu zic chiul) esti fruntas.
  De aceea cred ca USL trebuie vina cu ceva surprinzator.
  Si cand spun asta ma refer la persoane noi si care sa nu faca parte nici din PSD, nici din PNL dar care sa faca parte din USL pentru a garanta indeplinirea politicilor asumate.
  O asemenea persoana pe care as vedea-o candidand pentru postul de prim-ministru ar fi Daniel Constantin, presedintele PAC, care are o serie de avantaje nete fata de Ponta: este un personaj neerodat de politica, este un economist bun, specializat pe probleme de agricultura si atragere de fonduri europene si care are cunostinte practice despre aceste domenii.
  Pentru presedentie as vedea un candidat de genul Iohannis – sau chiar el. de ce nu. Avantaje: este un personaj cu carisma, a atras simpatia votantilor, venind de “nicaieri“, pentru ca la data respectiva in afara de sibieni, pentru cei mai multi era un necunoscut. Este un bun organizator. Este independent, atat cat poate fi, sau cel putin asa este perceput. Aceste calitati l-ar recomanda pentru postul de presedinte. Asa cum USL il sustine pe Oprescu nu vad de ce nu l-ar sustine pe Iohannis.
  Sunt convins ca varianta asta ar putea fi considerata ca inacceptabila pentru PSD si PNL care aparent si-ar pierde rolul principal insa ar asigura castigarea alegerilor. Posturile de ministri, cel putin din ministerele cheie, ar fi detinute tot de PSD si PNL asa ca puterea ar fi pierduta doar aparent.
  USL si-ar consolida pozitia prin promovarea unor persoane neerodate politic si ar lasa electoratului impresia ca PSD si PNL a facut pasul inapoi in favoarea unor personalitati cu credibilitate mare.

 14. 15 Ghita Bizonu' octombrie 28, 2011 la 11:46 am

  ZOE, fii barbata !

  deci entuziasmu tau rivolutioner o lua pe urmele lu ploiesteanu’ Candiano.Cam asa este cu toti „rezistentii” , numa gura si jmecheria.
  Oricum ai constata ca nu doare….
  Pesemne ca esti una dintre personale „veniti alta data ca acu nu am timp!”. (desi se poa gati, stege parfu samd in timp ce dai datele).
  Insa data aviatoare , peste 10 ani o sa mai fie recenzori ciuciu. Fiindca nu se merita !! Sper ca va fi PSD la guvern ca sa mearga din casa in casa bastanii sai .(oricum ar fi fost un bun exercitz ptr orice politician sa mearga ca recenzor – sa auda ce zice si omu normal!). Pe mine sa nu se mai conteze si o sfatui pe toti ….

 15. 16 Pali octombrie 28, 2011 la 12:13 pm

  Ei,ei ce vremuri,ce momente,….oare se vor intoarce vreodata ?

 16. 18 contele octombrie 28, 2011 la 1:44 pm

  Dacă ai un preşedinte „defect moral” cum spui, la anumite perioade de timp îl schimbi. Referendumul la ora asta este nefolositor, sondajele sunt net în favoarea republicii. E greu, după atâţia ani de comunism, să reaprinzi flacăra monarhiei. Şi mai uiţi un lucru…Regele Mihai reprezintă mult mai mult decât un rege, reprezintă istoria poporului român; are o anumită statură morală, o mare valoare simbolică, rupt parcă de prezent, de politica dâmboviţeană, de aici vine simpatia pentru el.
  Din păcate, Regele e la sfârşit de drum…Cine vine din urmă? Principesa Margareta nu-mi inspiră nimic…Toată lumea stă cu ochii pe acest Radu Duda, un actoraş de provincie aferat, volubil, ce-mi pare la fel de lipsit de substanţă ca mulţi politicieni români. Un fel de Dinu Păturică.
  Ca să zic aşa, filonul german al disciplinei, al modestiei, al lucrului bine făcut s-ar pierde. Ce-are a face Carol I cu Duda?!
  Să nu mă înţelegi greşit, nu-s republican,nu sunt nici monarhist dar pentru a mă mişca în direcţia pe care o vrei tu mi-ar trebui măcar câteva figuri charistmatice în generaţiile următoare, oameni care să aprindă pasiuni, lideri. Ca să reîncălzeşti o ciorbă sleită îţi trebuie un foc zdravăn.

  Mă uitam la Antena 3…ce adoraţie…ce linguşeli…(priviţi-l pe rege la trei ani, ohh, ce frumuşel şi deştept arată!! dar la patru ani… priviţi, are două picioare şi două mâini, extraordinar!!, la tinereţe, priviţi ce serios e, el nu râde ca alţii…) deci televiziunea securistului Felix, partidul lui Sergiu Andon cu al său articol „„Fir-ai al naibii, Majestate!” au devenit agenţii de publicitate al regelui. De ce ? Din cauză de politică. A trebuit Băsescu să fie bădăran cu regele că brusc o parte din USL a simţit potenţialul electoral. Antiteza Băsescu (răul, slutul şi urâtul), Regele(bunul, frumosul şi seriosul). Şi uite-aşa, pe prostia PDLului şi mojicia lui Băsescu USL au mai câştigat câteva bile albe.
  Să ne închipuim însă că şef al statului, neoficial, ar fi Radu Duda…păi la popularitatea pe care-o are şi cu „un brânci mediatic” adecvat omul ăsta ar fi marioneta puternicilor zilei.
  Să ne uităm ce urmaşi dinastici pregătesc celelalte monarhii din Europa, ce studii au, ce activităţi …un prinţ al Marii Britanii s-a dus în Afganistan… Duda poartă uniformă de colonel şi cred că nu ştie nici să tragă cu pistolul, să fim serioşi…
  Deci,discuţia despre monarhie…altădată…Aaa, dacă Prințul Charles de Wales şi-ar arăta disponibilitatea, aş reevalua problema…

  conteledebonsense

  P.S.Evident că mi-ar place monarhia, nu crezi?

 17. 19 Karakas octombrie 28, 2011 la 1:47 pm

  E bine ca ati facut aceasta reconciliere. Este un semn de intelepciune, toleranta si clarviziune.

  Repet, nu sunt monarhist. Nu trebuie sa fii monarhist ca sa determini unde ne sunt valorile. Regele Mihai este o valoare nationala, este parte a fiintei noastre ca popor, recunoscut si pretuit in intreaga lume. Mitocaneala lui Basescu la adresa Regelui e jenanta nu pentru Basescu, ci pentru poporul roman. Basescu nu face altceva decit sa anuleze orice incercare a acestui popor de reconciliere, fie cu Regele, fie cu Istoria. Este in esenta un Distrugator, nu un Constructor.

 18. 20 contele octombrie 28, 2011 la 1:50 pm

  Adrian

  De care Daniel Constatin vorbeşti? De preşedintele PAC?! Păi spune-aşa, domnule, spune direct că vorbeşti despre Dan Voiculescu. E mai clar aşa.

  La un asemenea anunţ USL pierde din start cel puţin 5% din voturi. Pe pariu?

 19. 21 Socrate octombrie 28, 2011 la 2:50 pm

  @justitiaru * Spuneti ”Am propus si revin asupra propunerii de a-l coopta pe d-l Petre Roman ca fondator PD intr-un partid concurent la pedeul basist si care ar putea incerca sa atraga acei PD-isti onesti si care se opun aberantei politici basiste.”. In primul rand, Petre nu a dat nici un semn ca vrea sa fondeze un nou PD, probabil fiindca stie ca ar fi o incercare esuata, avand oareshce indoieli asupra posibilitatii de a gasi PD-isti onesti. In al doilea rand, nici eu nu cred ca noul PD ar avea multe sanse sa recolteze prea multe voturi, in schimb ar da portocaliilor foarte multe teme propagandistice cu care sa atace PSD-ul. Mai bine fara.

 20. 22 Dan Ghenea octombrie 28, 2011 la 2:50 pm

  @contele
  Eu am reevaluat varianta Margareta a Romaniei si mi-a dat cu plus. Si Charles al III-lea al Marii Britanii o va sustine; Ducele de Edinburgh e chiar nasul ASR Principesa Margareta a Romaniei. https://danghenea.wordpress.com/2011/10/27/margareta-a-romaniei/

 21. 23 Socrate octombrie 28, 2011 la 3:10 pm

  @contele *
  Spuneti “Dacă ai un preşedinte “defect moral” cum spui, la anumite perioade de timp îl schimbi. “
  Absolut de acord. Mai spuneti “ Referendumul la ora asta este nefolositor, sondajele sunt net în favoarea republicii. “ Si cu asta sunt de acord, dar avand in vedere prima dvs. afirmatie, cred ca prioritar este un referendum pentru suspendarea presedintelui sau macar strangerea de semnaturi pentru a cere un referendum pentru suspendarea presedintelui.
  Mai spuneti “Şi uite-aşa, pe prostia PDLului şi mojicia lui Băsescu USL au mai câştigat câteva bile albe. “. Corect. Insa mai greseste si presedintele. De exemplu, ii cheama la Cotroceni pe PNT-isti ( aripi si aripioare ) si apoi spunde in direct la TVca „Pentru mine e foarte clar că pe dreapta a rămas un spaţiu pe care PDL nu îl poate acoperi integral şi e nevoie de o structură de centru-dreapta care să dea încredere românilor. Acum e foarte activ curentul monarhist, PNŢCD îl poate capitaliza….. “. Mie mi se pare ca dl. TB a ajutat USL-ul sa mai castige cateva bile albe, pentru ca simpatizantii PNT, care stiu de acum ca in spatele monarhismul de opereta al PNT-ului se afla presedintele si PDL-ul, vor vota imediat cu USL-ul.
  Parca vad sloganul USL-ului “Votand PNT-CD votati PD-L si Traian Basescu.”

 22. 24 latinist octombrie 28, 2011 la 3:13 pm

  Auziti, eu m-am saturat de tot felul de indivizi care pun tot timpul mai presus persoana decat functia si importanta ei. La noi nu exista din pacate institutii, exista doar persoane, personalizam si politizam totul. La fel, in chestiunea cu MS Regele, sunt multe voci care afirma ca dupa trecerea acestuia in nefiinta (ceea ce sa speram ca nu se va intampla foarte curand), Casa Regala va ajunge „cochilie de muzeu” sau alte aberatii de acest gen. E foarte important sa INTELEGI MONARHIA CA SISTEM, indiferent de monarhul ca persoana care se afla in exercitiul functiei. Pentru ca acea persoana, monarhul, poate sa creeze simpatii sau antipatii, nu exista cineva care sa genereze exclusiv unul din cele doua sentimente, parerile pot fi impartite. Insa dincolo de parerea despre un rege sau o regina anume, ca persoana, trebuie sa stea aprecierea pentru ceea ce presupune sistemul monarhic in sine.
  Eu cred ca e multa lume care il stimeaza si iubeste pe MS Regele Mihai ca persoana, dar sincer nu stiu in ce masura intelege de ce ar fi mai bine pt. orice stat, nu doar pt. Romania sa fie o monarhie constitutionala.
  Trebuie ca lumea sa se trezeasca si sa constientizeze faptul ca un presedinte ales, indiferent cat de carismatic sau elegant ar fi, NU POATE FI CU ADEVARAT AL TUTUROR, el este votat de o parte din cetateni, ca sa-i reprezinte insa pe toti, conform teoriei. Ceea ce este imposibil, el NU SE POATE TRANSFORMA PESTE NOAPTE DIN OM POLITIC IN REPREZENTANT AL STATULUI SI TUTUROR ROMANILOR. Intotdeauna va exista un partid prezidential, care l-a propulsat in functia de presedinte, va exista acea legatura ombilicala, iar tentatia puterii si tentatia jocurilor politice (mai mari sau mai mici) va fi si ea prezenta.
  Eu de exemplu nu mi-l inchipui pe dl. Crin Antonescu (cu toate ca am o deosebita consideratie pt. dansul), de a 2-a zi dupa ce ar castiga alegerile sa fie absolut echidistant fata de toate partidele politice, inclusiv fata de pedelisti, cu care e „la cutite” de ani de zile deja, iar dialogul cu acestia practic nu mai e posibil demult. De fapt chiar dl. Antonescu explica miercuri seara la Antena 3 care sunt avantajele nete ale unui rege fata de un presedinte. Asa, ca sa nu se supere republicanii…de pretutindeni.
  Eu spun ca E NEVOIE DE CEVA DEASUPRA POLITICII, ceva care sa reprezinte statul in intregimea si complexitatea lui, un factor de echilibru, care sa mai si domoleasca din setea de putere a politicienilor romani.

  Evident ca la un referendum, acum, romanii n-ar vota pt. asa ceva. Asta pt. ca ani la rand au fost manipulati, inducandu-li-se ideea ca monarhia e „ceva depasit de istorie” si arhaic. De asemenea, nu li s-a spus nimic despre faptul ca in ’90, dupa doborarea regimului comunist, ilegal instalat in ’47 (fara referendum, nu era timp, ce sa-i faci, erau doar 30 de minute disponibile pt. semnat actul de abdicare si atat), noi in mod normal trebuia sa FACEM UN REFERENDUM pe tema formei de guvernamant, ca sa fie ODATA LEGITIMATA REPUBLICA ASTA! Niciodata n-a fost legitimata prin referendum, in 64 de ani!
  Referendumul pt. votarea Constitutiei din ’91 e cu totul altceva. Dar e evident ca cineva, sau niste „baieti”, destepti as zice, s-au temut atunci ca dracul de tamaie de asa ceva. Pentru ca ei aveau alte planuri cu aceasta tara nefericita. Si-au dat seama ca la un vot popular, impunerea sistemului republican n-ar fi avut nicio sansa atunci. Si atunci li s-ar fi dus si sansa lor de a distruge Romania si prosti populatia pe apa sambetei.

  Asta e extrem de important de retinut, sta doar in puterea oamenilor sa-si schimbe soarta, trebuie doar sa se trezeasca din adormire. Iar apoi, politicienii se vor conforma.
  Casa Regala va fi intotdeauna in slujba oamenilor si oricand gata sa-si asume marele rol, de „conducere fara a guverna”.

 23. 25 sergiu octombrie 28, 2011 la 4:11 pm

  aici nu este vorba, dn partea carei familii provii ci bunul simt, cei 7 ani de acasa si gandul ca ( trebuie sa ajuti si pe cei din jurul tau ).
  romanii, in lipsa de oportunitati, sunt in stare sa se vanda ( precum fetitele la strada ) doar cu speranta ca va fi mai bine.

  daca voi romanii, ati fi mai uniti, ati lasa ura si invidia si ati gandi ca niste oameni ( cititi, cum va dati ca sunteti ) si nu v-ati lasa urmariti de interese meschine, atunci, si noi, am putea fi ceea ce Pretindem ca suntem.

  nu trebuie sa va ajute nimeni deoarece romanul asta a fost obisnuit sa obtina ( indiferent ca e pdl, psd, pnl, pc ) ci daca am pune toti umarul am reusi.

  toti aclamati ( germanii sunt ) dar cu ce sunt diferiti fata de noi? ce au au in plus fata de noi?

  va las sa aduceti completari

 24. 26 Dan Ghenea octombrie 28, 2011 la 5:03 pm

  @contele
  Nu e vina ASR Principesa Margareta ca lumea „stă cu ochii pe acest Radu Duda”. Rolul sau va fi cel de Print Consort, deci comparati-l cu Carmen-Sylva, nu cu Carol I. Si, de ce nu, comparati-o pe Alteta Sa cu Carol I. Cat despre studii – Principesa Margareta a studiat la o universitate britanica de top 20 in lume (pe segmentul Arts and Social Science). Iar Printul William a studiat la cealalt universitate scotiana de traditie – St. Andrews.

 25. 27 aceeasi octombrie 28, 2011 la 5:34 pm

  @ latinist

  Si ce te faci daca pana si un rege va abdica de la principiul pe care-l invocai? Precum Carol al II-lea…. Si el este considerat de catre o parte a contemporanilor sai, ca abdicand de la valorile institutiei sale, optand pentru altele, infinit mai “prozaice”, mai partizane politic etc… Si el a impartit societatea in grupuri de sustinere/contestare mai mari sau mai mici…

  Poate ca, experienta mea de viata, dobandita partial si sub o dictatura, nu ma face atat de repede sustinator al ideeii de monarhie. Poate ca, adevarul meu interior, ce-mi spune ca este infinit mai acceptabila viata cu un “nebun”, timp de maxim 10 ani, uneia in care “nebunul” te insoteste de-a lungul intregii tale vieti, este mai puternic. Nu spun ca cineva din familia regala este “nebun”, spun doar ca, statistic, sansa ca cineva, ajuns intr-o asemenea demnitate, sa ma afecteze in sens negativ o perioada mai mare de timp, este mai mare.

  Ramane tot la latitudinea omului sa se implice sau nu in lucruri ce exced competentelor/responsabilitatilor sale. Indiferent ce ar fi el, rege, politician sau om obisnuit. Sigur ca cineva nascut intr-o familie de singe albastru beneficiaza, si-i este transmis de generatii, de cunoasterea principiilor ce ar trebui sa-i guveneze comportamentul la maturitate. Dar,
  liberul arbitru exista in fiecare dintre noi. Nu suntem perfecti, nici unul dintre noi, suntem o suma de calitati si defecte.

  Orice institutie, respira, functioneaza, se manifesta numai prin intermediul celor/persoanelor ce o ocupa. Ea nu respira si nu functioneaza, in plan statal, de sine statator… Si institutia republicii, si cea a monarhiei, sunt pana la urma marcate de individul ce, tot vremelnic, le ocupa.

  In acelasi timp, sigur ca, intr-o societate, din ce in ce mai abrutizata, mai violenta si violentata, cu un nivel de pregatire culturala precar, optiunea pentru o persoana ce nu corespunde profilului general majoritar, indiferent cat de pregatita si onesta ar fi aceasta, indiferent cat de mult ar fi dispusa sa-si consume existenta sprijinind un bine general, are infinit mai putine sanse comparativ cu persona ce reflecta infinit mai fidel, profilul general. cu toate potentialele sale dezvoltari viitoare…

  Eu, prefer un om rasat, cult, motivat si dispus sa-si asume nu numai “nebunia” de a ne reprezenta ci si “inconstienta” de a fi un vizionar si de a creiona, impreuna cu noi, viitorul, chiar daca numai pentru opt sau wece ani…
  Asta nu inseamna ca n-am citit si eu diverse interpretari ce se refera la o „stabilita” deja, configurare a viitorului european si nu numai …
  Vom vedea.

 26. 28 Cris octombrie 28, 2011 la 5:47 pm

  Mi-a plăcut chestia cu „gazetele de perete”.

 27. 29 justitiaru octombrie 28, 2011 la 7:18 pm

  @Socrate
  TB prin incercarea de a restarta PNTCD, de a infiinta partidul lui Cosma(concurent cu PSD) si de a inventa orice (Partidul „Alba ca Zapada” „Scufita Rosie” etc) numai in scopul de a ciupi cat de putin din procentele USL.Daca in ciuda a ceeace s-a intamplat oamenii nu se trezesc la realitate si nu actioneaza cu tenacitate si determinare luptandu-se pentru fiecare vot (asa cum o face TB) sunteti definitiv condamnati si va meritati pe deplin soarta de sclavi pe mosia lui TB.

 28. 30 Radu octombrie 28, 2011 la 7:19 pm

  Traian Basescu are ideile sale fixe, una dintre ele fiind ca lumea e ca o corabie si regii/presedintii precum capitanii de vas. Refuzul lui de a se intalni cu regele este cel mult hilar. Comportamentul lui Iliescu si al primelor guverne FSN/PDSR a fost insa revoltator. Iliescu nu si-a cautat de lucru prin Europa cand a venit regele, el i-a refuzat accesul in tara, i-a refuzat si cetatenia la inceput; a existat o initiativa PDSR de a-l declara personna non grata in Parlament.
  Comparatia intre Basescu si Iliescu in ceea ce-l priveste pe Mihai I se poate extinde si la comportamentul celor doi in privinta primilor-ministri neagreati. Unul cheama minerii si se foloseste de violenta lor ca sa se debaraseze de un prim-misitru incomod. Celalalt critica guvernul si urmareste sa rupa partidul incomod. Orice s-ar spune este un progres. Sunt sigur ca peste 10 ani, cand va fi fost huiduit copios, Basescu o sa gaseasca si el motive de admiratie fata de Mihai I.

  In final as vrea sa spun urmatoarele: Cu totii l-am auzit pe domnul Paleologu catalogand reactia lui Basescu si a PDL-istilor de ghiolbanie fesenista. A existat vreun dizident in FSN/PDSR cat de mic care sa reactioneze la ghiolbaniile mult mai mari ale lui Iliescu din anii ’90 ? Poate domnul Nastase (pe atunci ministru de externe) ?

 29. 31 Fragmentarium Politic octombrie 28, 2011 la 8:32 pm

  Lectia Regelui

  Discursul Regelui Mihai I in Parlamentul Romaniei, la implinirea venerabilei varste de nouazeci de ani, primul de la abdicarea sa, in urma cu mai bine de sase decenii, a fost o lectie memorabila privind iertarea si impacarea cu trecutul, recunoasterea si sustinerea evolutiilor democratice de dupa Revolutia din 1989 si increderea in viitorul neamului romanesc.

  A fost, inainte de toate, o lectie de adanca simtire romaneasca si de apartenenta responsabila la poporul din care face parte. Ar fi putut foarte bine ca, dupa multe evenimente nefericite pe care le-a trait, servindu-si tara, sa-si axeze discursul pe rechizitorii si revendicari, dar nu a facut-o, pentru ca a inteles ca istoria NU poate fi rescrisa, in schimb cartea prezentului si a viitorului – DA, a stiut ca cei care-si pun suferintele personale deasupra celor ale poporului fac dovada egoismului, a desolidarizarii si dezradacinarii sociale si nationale, a avut luciditatea si clarviziunea de a transmite Romanilor, precum un Pater, un mesaj optimist si constructiv, orientandu-i cu fata spre Viitor, singurul timp care ofera Sansele de a fi construit altfel decat Trecutul.

  Cu intelepciunea data de indelungata-i si inegalabila-i viata, Regele a descifrat, ca nimeni altul, unele dintre conditiile primare, sub aspect relational, ale existentei national-statale, pe care ni le face cunoscute ca pe o porunca testamentara: sa ne respectam trecutul, sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul, uniti intre noi si cu vecinii si fratii nostri. Sa recapitulam: respect, rezistenta, pregatire, unitate, toate proiectate temporal si geopolitic…

  Regele a identificat fara gres piatra unghiulara a democratiei noastre si a mersului european al Romaniei, care este Parlamentul, institutia care reuneste reprezentantii legitimi ai poporului roman, dar a numit si partile taioase ale politicii, care pot aduce prejudicii cetateanului, daca este lipsita de etica, personalizand puterea, in detrimentul institutiilor statului. Pacat insa ca tocmai cei care trebuiau sa auda in primul rand aceste lucruri, incepand cu presedintele Basescu, premierul Boc si alti membri ai guvernului, au absentat intr-o maniera nedemna de la aceasta lectie de democratie!

  Desi din afara politicii, Majestatea Sa, Mihai I, a probat o buna cunoastere a problemelor generate de criza si a situatiei multor domenii si categorii socioprefesionale, generate de lipsa banilor dar si de descurajarea institutionala, punand accentul pe cultivarea simtului eticii si datoriei in sustinerea, precum o coloana vertebrala, a statului de drept, pe iubirea de tara si competenta, ca si criterii principale ale vietii publice. Impresionante au fost si accentele sociale ale discursului fostului suveran, preocuparea fata de situatiile injositoare ale oamenilor batrani si a celor bolnavi. Din nou, un prilej ratat sau poate deliberat evitat de catre regimul Basescu-Boc de a invata o alta lectie regala…

  Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea, ne invata Mihai I de Romania, care dupa 84 de ani de cand a devenit rege a inteles ca primele sunt necesare, dar nu si suficiente pentru implinirea natiunii romane (dar si a oricarei alte natiuni), stare care nu poate fi atinsa fara valorile de varf, identitatea si demnitatea. Ce se intampla in Romania bascizata si pedelizata vedem si auzim in fiecare zi, in tara si in lume: o pierdere graduala de identitate si demnitate. Pana cand?!…

  Nu pot sa inchei aceste randuri fara a releva o alta lectie, ramasa pe nedrept in umbra, dar nu mai putin importanta. Este lectia celor care au facut posibil evenimentul care l-a avut in centrul sau pe ex-regele Mihai, un act de civilitate politica si normalitate democratica, fara resentimente sau agende personale, ci din respect pentru adevarul istoric si interesul national, in numele carora dihotomiile stanga-dreapta si republicani-monarhisti isi pierd sau ar trebui sa-si piarda relevanta. Multumim, Majestate! Multumim, Opozitie!

 30. 32 acuvio octombrie 28, 2011 la 9:45 pm

  Totul a fost conform normelor (normalităţii) de la noi, s-au amestecat cu ”Jubileul de 90 de ani ai Regelui Mihai” alături de admiratorii săi sinceri şi “nostalgicii monarhişti” care consideră reinstaurarea monarhiei soluţia cea mai bună, dusă la nivel de credinţă, şi cei deveniţi peste noapte după un vis de normalitate “nostalgici monarhişti” sau din motive numai de ei ştiute, cei nemulţumiţi de Traian Băsescu în postura de preşedinte, cei care joacă la două capete …
  Domnul Traian Băsescu a dorit probabil calculat, să se manifeste altfel şi să se observe acest lucru. În final unii proaspeţi au preluat acum eticheta de “monarhişti”, sigur în jocul etichetelor electorale va fi folosită cândva, nu ar fi prima oară când se speculează patimile şi spaimele generate de acest subiect pe la noi sau jocul etichetelor. Ultima oară a fost lipită cu măiestrie eticheta “Sorin Ovidiu Vântu” de domnul Mircea Geoană 🙂

 31. 33 Dan Ghenea octombrie 29, 2011 la 12:23 am

  @aceeasi
  4 regi – 1 neconform cu fisa postului, si acela nu mai mult de 10 ani
  4 presedinti = 1 dictator (15 ani ca presedinte RSR, 25 ca secretar general al PCR) + 1 presedinte cu 3 mandate (=10 ani si cateva mineriade) + un presedinte conform cu fisa postului (doar 4 ani) + un capitan fara flota (7 ani deja si nu stiu daca ii vor ajunge 10)
  Cum ramane cu omul rasat, cult (ce ati zice de Regele Ferdinand?), sau cel dispus sa riste si sa-si asume o viziune (poate un Carol I?). Dar fiindca semnati „aceeasi” ce ati zice de o Suverana a Romaniei ?

 32. 34 ioin octombrie 29, 2011 la 1:24 am

  Adevarat spus”Solutia pentru Romania este revenirea la moralitate, la responsabilitate, la consensualitate si la solidaritate. Nu despre monarhie este vorba, ci despre valori.”
  Este vorba de inflamare oparita,invidia ca Regele nascut in casa parintilor trebuie sa-si primeasca inapoi dreptul legitim.
  Presedintele macar are interes politic cand da atac la rege,dar sustinatorii au convigeri ca regele le va fura din bunastare si este un pericol.
  Intelepciunea regelui tocmai asta este,rabdarea,discretia,nu este partizan politic,poate fi iubit de toti.

 33. 35 M.Voicu octombrie 29, 2011 la 5:43 am

  @Fragmentarium Politic octombrie 28, 2011 la 8:32pm spune: ”istoria NU poate fi rescrisã, în schimb cartea prezentului şi a viitorului – DA ” ❗
  * * * Dupã rãzboi, nimenea nu se mai putea opune înfiinţãrii sovrom-petrol ş.a.
  Acuma, dece bogãţiile inalienabile sunt zburãtãcite cu redevenţe mai mici chiar decât rata dobânzii ? – când am lua mai mult dacã le-am închiria doar ❗

 34. 36 Vasile, octombrie 29, 2011 la 6:58 am

  Contele,

  Incepe sincer si termina prost!

  E bine ca recunoaste ca nu este pina la urma nobil ca el nu este nici una nici alta ,ca el, defapr este fervent aplaudac al republicii Basescu , o cacialma europeana.
  In partea a doua sopirleste aminteste de batranul rege si de ginerele astestuia. In inchistata dumnealui perceptie merge uda rea dar nu merge
  Margareta!

 35. 37 ZOE, fii barbata ! octombrie 29, 2011 la 8:48 am

  @Ghita Bizonu’
  Te rog, nu ma face sa-ti plâng de mila ! Ti-am mai spus, renunta la halucinogene, fa-ti acest serviciu – îl meriti !

 36. 38 al.c octombrie 29, 2011 la 9:02 am

  „sondajele sunt net în favoarea republicii”- nu cred.

  o parte sunt monarhisti, o parte republicani, iar 60% indiferenti si nestiutori.
  daca lumea ar fi educata, am avea monarhie constitutionala. Asa ii avem pe basescu si compania.
  PSD nu vrea monarhie pentru ca e lacom sa aiba presedintele.
  Dpdv al business-ului, monarhia ar fi cea mai profitabila.
  Am imbunatati imaginea Romaniei, am atrage in viitor chiar turisti, regii ar fi un marketing perfect pentru Romania.
  In schimb, ce turist ar fi interesat ca Romania are un presedinte pesedist? Daca o sa avem republica parlamentara cu presedinte ales de parlament, adica tot fara puteri, de ce sa-l mai alegem din 4 in 4 ani? Mai bine un monarh care sa aduca prestigiu Romaniei.

  Dar nu, nu vrea PSD pentru ca sunteti lacomi sa aveti presedintele si sa aveti controlul total al Romaniei.
  Singurul care este un adevarat om politic in PSD e Ponta, si asta pentru ca e tanar ca mine. Si va intelege situatia.

 37. 39 Victor V. octombrie 29, 2011 la 9:20 am

  @ blogideologic

  Genială ideea lui Blănculescu. Iei banii de la arabi, gestionezi și realizezi „perfect” proiectele, după care le decontezi la UE. Simplu și eficient.

  Începe să-mi pară rău de Steve Jobs. Dacă apuca să te cunoască pe tine și pe Ionel Blănculescu, Apple nu ar mai fi avut problemele pe care le-ai arătat tu în ultimele postări. Mare păcat că două genii ca voi se irosesc în România.

 38. 40 Iluminatu octombrie 29, 2011 la 9:22 am

  Pe Rege să-l înveselim.

  OBAMIANĂ GÂNDIRE

  (R)Să învăţăm limba chineză împrumutând banii galbeni pentru zile negre !…

 39. 41 Socrate octombrie 29, 2011 la 9:42 am

  @ALL * O ipoteza foarte interesanta, care pare sa faca parte din teoria conspiratiei, este lansata de Bogdan Tiberiu Iacob in Inpolitics : „Mai multe mistere si o ipoteza: este Basescu un fan al Monarhiei ? ”
  http://www.inpolitics.ro/mai-multe-mistere-si-o-ipoteza-este-basescu-un-fan-al-monarhiei-art65364.aspx#
  In esenta, el sustine ca s-ar putea ca mai marii lumii sa doreasca restaurarea monarhiei in Romania, si aduce argumente pertinente in aceasta directie. Pe mine m-a pus pe ganduri pozitia lui Mugur Isarescu si vizita netam-nesam a presedintelui Bilderberg la Bucuresti.
  S-ar putea, scopul fiind ca romanii nu cumva sa ajunga sa aplice “ singura solutie, inca o revolutie “ ci sa devina adeptii sloganului “ monarhia salveaza Romania “.
  Oricum, aniversarea regelui a tulburat apele politicii dambovitene, exact in perioada pre-electorala. Cui prodest ?

 40. 42 Angela octombrie 29, 2011 la 9:49 am

  Spania 4 mil in somaj, Romania deficit pe piata muncii

  http://prezidenta.wordpress.com/2011/10/29/deficit-pe-piata-muncii/

 41. 43 ZOE, fii barbata ! octombrie 29, 2011 la 11:35 am

  @Angela
  Ma faci sa râd, nu te supara !
  Adica noi n-avem front de lucru pentru românii din tara si sa cream locuri de munca pentru spanioli ?!
  Un spaniol ar renunta la 1000 Euro + 300 Euro ajutor în Spania, ca sa vina sa lucreze în Românica, pe trei parale ?! Daca nu stiti situatia reala a ajutorului de somaj din Spania, nu va mai lansati fratilor în afirmatii nefondate !

 42. 44 Roxana Iordache octombrie 29, 2011 la 12:35 pm

  @nastase. Repet: (s)puneţi-o odată, că mai toţi cu excepţia lui Tăriceanu vă tot daţi după plopi jenant. Sunt sigură că un fiu de şef de promoţie de la Mânăstirea Dealu are în adâncul nealterat al inimii visul de a fi prim-ministru al Majestăţii Sale. Şi ce Majestate!

  Eu dacă mă hotărăsc să dau jos puterea 😛 – că voi se vede treaba că nu vreţi – imediat ce mă duce Armata triumfal la Cotroceni 😀 , îl invit cu toată reverenţa pe Majestatea Sa Regele Mihai acolo unde îi e locul şi îi fac smerita sugestie ca pentru primii patru ani de guvernare să numească, alternativ, doi prim-miniştri: Adrian Năstase în primii doi ani şi Călin Tăriceanu, în următorii. Timp în care celălalt e vicepremierul celuilalt.De fapt, al României.

  Adevăratele înfrângeri sunt renunţările la vis şi un om inteligent, care chiar ţine la ţara noastră atât de încercată, ştie că numai acest vis devenit realitate ne poate nu doar scoate din mizerie, ci propulsa direct la înălţime, în înalta societate europeană şi internaţională.

  Faceţi-o, ca nişte adevăraţi bărbaţi de stat, e atât de simplu cu speranţă, credinţă şi dragoste. Pentru tot ce avem înălţător, pentru măreţia noastră ca popor şi ţară. Just do it!

  NIHIL SINE DEO

 43. 45 teostanc octombrie 29, 2011 la 12:37 pm

  maximmouse,

  Regele Mihai probabil ca seamana mai mult cu mama sa nu cu Regele Carol al II-lea. care

 44. 46 teostanc octombrie 29, 2011 la 12:42 pm

  Continuare maximouse,

  a tradat tara in primul razboi mondial. A dezertat si a contractat o casatorie morganatica; dupa a doua casatorie a trait cu singura femeie care i-a rezistat, d-na Lupescu. A dat o lovitura de stat cand a revenit in tara dupa exilul impus de ms regele Ferdinand si apoi o lovitura de palat cand a desfiintat partidele politice si a instaurat dictatura regala.
  Cele de mai sus sunt date istorice certe iar marturia via peste timpuri o cunosti foarte bine : printul Paul de Romania.

 45. 47 aceeasi octombrie 29, 2011 la 12:48 pm

  @al.c

  Daca lumea ar fi educata…. dar nu sare nimeni cand toate programele sociale destinate educarii copiilor din mediul rural au fost compromise. N-ai sarit, si nu sari, cand tot procesul de analfabetizare si de manelizare declansat in ultmii 5-7 ani a compromis orice sansa la educatie celor fara mijloace financiare. Si PSD e lacomul! N-ai puterea de a te opune celui ce programeaza efectiv dezastrul dar ii acuzi pe cei neresponsabili de asta…

  “ptr business, monarhia ar fi cea mai profitabila”: Si cum ramane cu criza si cu …. china spre exemplu? De aceea, inclusiv statele europene – monarhii sau republici – apeleaza in disperare de cauza la banii chinezilor? Ca sa nu mai vorbim de sumele uriase pe care chinezii le au pe piata americana…. Este suficient sa tuseasca un oficial chinez si dolarul sa se prabuseasca… Asta nu inseamna ca impartasesc ideile cuiva anume, voiam sa punctez doar, faptul ca lumea, in materie de business, a ajuns dependenta de banii unor… STATE, nu numai de banii apartinand unor privati, ci si de banii publici! Si banii astia au fost facuti de statele respective, fara adevarul divin pogorat doar asupra monarhului. Au fost facuti de oameni cu viziune…

  “nu vin turistii daca este un presedinte psd” ….Daaa, se inghesuie insa pe frunzele pdliste. Dar esti curajos, nevoie mare!

  Daca nici acum nu constientizezi mediul in care traiesti, atunci de ce n-as prezuma ca poti fi si parte integranta (IN)constienta a mecanismului prezent; oricum, constat ca-ti palce sa jignesti gratuit, sa acuzi nefondat, sa generalizezi aberant. De aceea incultura este necesara, pentru ca poti utiliza indivizii, la cost redus, ca mijloace docile, in atingerea scopului urmarit. Cu cat abrutizezi mai mult un individ, anulandu-i sansa cunoasterii, cu atat mai mult il faci dependent de tine, stapan providential si unic detinator al adevarului absolut. Continua sa traiesti asa, sa gandesti asa, sa jignesti asa, si nu te vei ridica niciodata din statul de unealta (in)constienta a unui mecanism aberat. Reflecteaza la “Cogito, ergo sum”
  ps cauta pe internet

  In mod evident il bagi pe Victor in toata povestea asta, pentru ca asa ai “comanda” mentala sau poate nu numai. Tineretea nu prezuma cunoasterea (ba, dimpotriva), tu insuti fiind o dovada elocventa a acestui adevar. Stai linistit, o sa imbatranesti si tu, este prima mare certitudine a vietii, a doua fiind moartea.
  In logica asta, sa inteleg ca nici parintilor tai nu le permiti optiuni politice, pentru ca nici ei nu te inteleg, nefiind tineri ca tine? Oare cum i-oi trata?
  Ca sa nu mai amintesc faptul ca, de modul in care, la randu-ti, iti vei educa propriile vlastare, depinde in mod direct si modul care ei te vor trata atunci cand nu vei mai fi “tanar” . Dar lucrurile astea nu se predau la stapanire. Dupa cum nu se preda nici porunca a doua. Ce fel de “monarhist” esti daca nici macar a doua porunca nu-ti este familiara?

 46. 48 aceeasi octombrie 29, 2011 la 1:11 pm

  @ dan ghenea
  4 regi – 50%-50%, ultimul era copil si toata nebunia perioadei aceleia a vulnerabilizat tara asta… la acea varsta cruda, a facut cum a crezut mai bine, in functie de informatiile, mai mult sau mai putin filtrate, ce-i erau accesibile/puse la dispozitie;

  4 presedinti – daca aveam ca rege un om matur, puternic si responsabil, poate nu eram (stersi de) pe servetelul mesei din Ialta si atunci poate nu contabilizam impreuna un dictator, sau poate acel om puternic aduna natia asta in jurul lui si luptau cu totii impotriva terorii, sau poate, sau poate….

  al doilea presedinte: asta-i un principiu de drept: norma se aplica de la data intrarii ei in vigoare, asa ca, indiferent cat de greu mi-ar fi, nu confund oamenii cu principiile si nu renunt la principii pentru ca nu-mi plac oamenii

  pune o mineriada si la iubitul de presedinte cu 4 ani de mandat

  nu sunt o feminista, valorile pot exista foarte bine in rucsacul oricui; nu ma intereseaza “discriminarea pozitiva” si nu m-a interesat niciodata; oricum, se pare ca una experimentam deja; tot la valoarea individului ne intoarcem
  asa ca, n-am inca argumente sa renunt, scuze

 47. 49 aceeasi octombrie 29, 2011 la 2:44 pm

  @victor v

  De ce jignesti? Era o idee, poate nu tocmai fericit construita sau argumentata, era o tema de dezbatere.

  Poate nu cunosti: marea majoritate a pietei financiare americane (si nu numai) este sustinuta de fondurile chineze si arabe. Astazi, daca fondurile chineze se retrag, TOATA piata financiara americana intra in colaps, tragand dupa ea, toate pietele financiare internationale. Uita-te la ce se intampla pe piata europeana si fara ca ceea ce spuneam sa se fi intamplat…

  Intr-o postare anterioara, faceam referire la faptul ca banii chinezilor sunt eminamente bani de stat, la fondurile arabe acest fenomen inregistrandu-se partial. Si, puternic din urma, vin, cam pe aceleasi (!!!) tipologii de constructie financiara, state precum Brazilia, Rusia, India. Traim, fara sa constientizam, in noi parametrii de economie mondiala, traim vremurile in care raporturile de putere economica sunt, deja (!), complet schimbate si in care, puterea politica este, mai mult sau mai putin vizibil, amendata / construita si de, sau mai ales de, interese statale…

  Poate, daca nu ne-am consuma perpetuu energia injurandu-ne unii pe altii, daca n-am trai fiecare cu ideea ca suntem singurii detinatori ai adevarului absolut, daca am avea disponibilitatea de a reflecta mai mult inainte de a vorbi sau de a minimiza pana la a ne batjocori aproapele, poate atunci am gasi timp sa ne uitam si in jurul nostru: sa vedem cum ne gestionam banii in interior, sa vedem cum putem supravietui in exterior.

  Daca nu ne-am fi batjocorit propriile resurse financiare/intelectuale, daca am fi vrut sa ascultam/cunoastem/invatam mai mult, daca nu i-am fi tratat pe europeni ca pe niste fraieri prostibili oricand si oricum, daca nu am fi desconsiderat public administratia statului chinez si nu numai, poate n-am fi ajuns in situatia de a cauta, cu disperare, bani pentru a supravietui ca stat. Am fi avut macar un partener de “dialog” financiar/comercial/economic

  E mai comod sa ne jignim unii pe altii, exemplul cel mai elocvent fiind chiar omul datorita caruia, in urma cu un deceniu, tara asta reintra intr-o zona privilegiata a raporturilor sale cu administratia chineza….

 48. 50 Dan Ghenea octombrie 29, 2011 la 5:18 pm

  @aceeasi
  Nu comentez partea cu regele copil acum; dar la socoteala presedintilor va da chiar mai prost decat mie (aveti dreptate, uitasem de anul de gratie 1999, cand statul roman a incetat sa existe pentru cateva zile). Reiterez asadar: in 63 de ani de republica nu a existat vreo dovada ca republicile romane sunt preferabile monarhiei. Cat despre Principesa Margareta, nu de feminism sau discriminare pozitiva era vorba; speram doar ca dumneavoastra sa nu fiti in tabara aceea numeroasa care crede ca statele se conduc musai „barbateste”; eu zic sa incercam si valorile mai „feminine” ale medierii, reconcilierii, grijii pentru binele cetatenilor (nu doar pentru maretia abstracta a statului).
  Toate cele bune.

 49. 51 Bucuresten octombrie 29, 2011 la 5:19 pm

  Daca tot vorbim de evolutia politica ce parere aveti domnule Nastase despre informatiile aparute intr-un ziar din Cluj si pe forumul Realitatea Tv conform carora printul Charles ar fi dispus sa devina “Charles de Romania” . Nu este o gluma sunt informatii lansate in presa conform carora asemenea idei ar fi vehiculate si-n mediile occidentale ! Cum comentati ?

  Mai jos este linkul sursa:

  http://forum.realitatea.net/showthread.php?t=58160

  http://www.ziuadecj.ro/eveniment/exploziv-charles-de-romania–76935.html

 50. 52 Victor V. octombrie 29, 2011 la 6:04 pm

  @ aceeași

  Pe cine să jignesc? Pe blogi sau pe celălalt? Blogi îmi este simpatic și cred că ironiile reciproce nu ne mai jignesc de mult, după cum știi. Celălalt mi se părea irecuperabil încă din perioada când facea parte din cabinetul domnului Năstase.

  Uitându-mă însă la pagina lui din wikipedia am văzut că are un doctorat în „Managementul riscului în activitatea bancara” luat în 1998. Poate că mă înșel și aerul de milițian pus să verifice o integrală triplă este doar o aparență.

  În ceea ce privește „ideea”, îmi pare sincer rău că nu sunt de acord cu tine. E o aberație penibilă. Dacă vrei neapărat să o analizăm, putem să o facem, deși cred că este timp pierdut.

  Mai interesant mi se pare punctul tău de vedere, cel legat de fondurile suverane. Ai perfectă dreptate, fără banii chinezilor piața financiară americană ar fi avut probleme și mai mari. Însă afirmația „daca fondurile chineze se retrag, TOATA piata financiara americana intra in colaps, tragand dupa ea, toate pietele financiare internationale” este discutabilă.

  Sume de ordinul trilioanelor de dolari nu pot fi mișcate prea ușor, iar devalorizarea monedei americane are un dublu efect: pierderile înregistrate de deținători (chinezi în primul rând) ar fi uriașe, iar exporturile americane ar deveni brusc competitive în raport cu cele chinezești. Este un întreg „război” legat de modul în care chinezii își devalorizează voit moneda (inclusiv cumpărând alte valute), pentru a-și păstra competitivitatea exporturilor.

  E dificil de analizat fenomenul în câteva rânduri, dar putem continua dacă ți se pare interesant. Relația SUA-China mie mi se pare fascinantă.

  Ai citit „On China”, scrisă de Kissinger? E o analiză interesantă a relației vestului cu China.

 51. 53 aceeasi octombrie 29, 2011 la 7:24 pm

  @ Dan Ghenea

  nici eu n-am dorit comentarea primei perioade de domnie…

  Dar nici in aproape un secol de monarhie nu am vazut nici prea multe semne de eficienta in gestiunea si administrarea statului, nici capacitatea regilor de a reuni, sub stindardul inaltelor valori morale, spectrul politic si/sau populatia…

  Nu, in acea tabara nu sunt si ma revolt impotriva ei in egala masura.
  Imi place sa traiesc cu iluzia faptului ca, indiferent de gen, dar conditionat de alte multe „n” elemente, o functie de acest gen poate fi indeplinita.

  Ar fi extraordinar daca am face macar incercarile la care faceti trimitere.

  Dar, presupunand ca ar veni pe tron Principesa, chiar credeti ca, la ceea ce exista adanc impamantenit aici, va fi „lasata” sa „domneasca”?

  Chiar credeti ca poate exista, acum, in cazul unui referendum, o decizie majoritar nationala, constient asumata in plan personal?
  Ca oamenii sa te „doreasca’ trebuie sa se regaseasca in tine, in valorile pe care le promovezi…. Vedeti majoritatea recunoscandu-se in valorile promovate de Principesa? Eu nu…. cel putin decamdata. Si, atata vreme cat generatiile sunt atat de puternic „marcate” de modelele accesibile si comparabile, ne invartim in labirint.

 52. 54 aceeasi octombrie 29, 2011 la 7:37 pm

  @ Dan Ghenea

  Ps, din respect pentru venerabilul rege nu comentez „totalul” .
  Iese prost, mai ales la dumneavoastra… Grecia avea un rege puternic, Grecia a fost scoasa de pe servetel…. Dictatorul, tot la dvs il contabilizez….

  Toate cele bune si dumneavoastra

 53. 55 Dan Ghenea octombrie 29, 2011 la 9:40 pm

  @aceeasi
  6 ani de dictatura sub monarhie (2 ani Carol 2, 4 ani Antonescu)
  42 de ani de dictatura republicana
  Grecia avea un rege in exil la Londra; un anume Churchill a pus pe servetel 90% Anglia10% Rusia pentru ca avea interese majore in Mediterana de Est; si pe rege tot britanicii l-au adus inapoi, pentru ca plecase nu din cauza nemtilor, ci depus de militarii republicani eleni in 1939
  Principesa? De 22 de ani (din august 1989) s-a dedicat misiunii sale de mostenitoare a tronului. Si sunt convins, ca reprezinta fidel valorile pe care le-a promovat si tatal sau: onestitate, generozitate, curaj moral.

  E o placere sa discut cu dumneavoastra.

 54. 56 Ghita Bizonu' octombrie 29, 2011 la 10:13 pm

  latinist

  te felicit ca tu intelegi MONARHIA CA SISTEM. Insa nu inteleg de ce uiti ca Ferdinand era un kiberal devotat partidukui sau si disciplinat : Bien Ionele iesim de la guvernare. Pe cine propui tu primministru ?! Averescu sa fie!

  Da’ nu este vorba de ce crezi tu samd . Impostant este dasca o societate permite sau nu. Uite in Franta s-a ajuns la coabitare. Si l-ar fi lua dracu pe presu care ar fi zis nu-mi pasa de alegeri eu pun premier pe cine vreau eu! Nici partidul sau nu l-ar fi aparat .. ci ar fi pregatit place de la Greve ..

  Si de fapt tu ce speri de la monarhie ?! Ca la un moment dat monarhu sa zica : ba domnilor ati catigat voi alegerile, il vreti pe Escu premier dar io nu am incredere in el asa ca ….De fapt si tu personalizezi si idealizezi . aceiasi ti-a amintot de Carol 2. Insa daca Lica Lupescu si-a parmis atatea a fost din cazua ca i s-a permis. Unicele obiectii erau legate de „morala” (cu adreesa la Duduia ca metresa din partea lu Maniu) si la implicarea in „afaceri” (comisioane) ale Duducai si Murdarenilor ei . Nici o boectie la mismasurile politice !!

  Si linistete-te – nu il iubesc si nici nu il stimez prea mult .Sa fie sanatos ca nu am nic antiatie ptr el. Iar monarhia … eu ma declar republican . Pe motiv de Voltaire, Scaevola samd. SI Lica Lupescu.
  Insa este sigur ca tu chiar daca te lauzsi ca intelegi visezi de fapt pre Imparatu Ros din basmele copilariei ….

 55. 57 aceeasi octombrie 29, 2011 la 10:18 pm

  @ Victor V

  …. “genii ca voi se irosesc” … e dreptul fiecaruia sa fie cum poate, cata vreme o face decent si nu-mi este conducator, nu vad de ce m-ar deranja… 🙂

  Ai dreptate, nu sunt “rodata” in raporturile interne 🙂 dar este si asta o posibilitate prin care ma dumiresc mai repede 🙂

  Cat despre Blanche, m-am tot mirat si am ramas tot minunandu-ma… continuam sa “experimentam” consecintele “adevarurilor” sale imuabile …

  Nuuu “ideea” – este evident ca omul aude, vede, dar nu le prea “leaga”… (sunt rea si chiar nu vreau) – , ci modul de raportare al nostru, al altora, la fondurile arabe, la cele chineze. Acesta tema mi se parea interesanta.

  Da, mi-ar face mare placere. Si pentru mine este un subiect interesant

  Cu scuze, raman la ideea ca o retragere brusca a acestor fonduri, acum, ar determina o prabusire a pietei americane. Cand am spus “intra in colaps”, m-am referit la faptul ca o decizie de acest gen ar determina, automat, inchiderea pietei pentru un interval de timp nu foarte scurt… Au mai avut momente de acest gen, cand s-au salvat, fie apeland la etalonul aur, fie beneficiind de banii europenilor, transferati spre sua din cauza razboiului fie, ca in 09.11, cand au inchis-o si din alte ratiuni.

  O decizie de inchidere explodeaza instantaneu, pe toate pietele – peste 60% din tranzactiile mondiale se realizeaza acum pe platforme digitale si nimeni nu stie care este valoarea totala a datoriilor rostogolite prin intermediul produselor structurate.

  N-am spus si ca o fac, am spus “daca se retrag”; este evident ca le este mult mai comod sa-si conserve interesele, influentand atat FED-ul, unde sunt actionari “indirecti”, cat si politicul. Spre exemplu, de vreo doi ani, eu n-am mai vazut vreo “miscare” de sustinere a Tibetului asa cum o faceau anterior si nu cred ca este doar “decizia” actualei administratii…

  Ordinele de vanzare-cumparare, emise de pe platforme digitale, la nivel de fractiune de secunda, in volume uriase, pot zgaltai masa … chiar si la un prim 8 grade richter, tot raman cladiri in picioare, dar la al doilea, mai rezista? Aici, in domeniul tranzactionarilor pe platforme digitale prin intermediul structuratelor, au devenit maestrii, depasind se pare, cu mult, chiar rafinamentul initiatorilor/creatorilor acestor produse.

  M-ar onora daca discutia ar putea fi continuata.

  NU, am vazut-o in aeroport, dar mi-am programat-o spre achizitie saptamana asta.

  Multumesc 🙂

 56. 58 Maximmouse octombrie 30, 2011 la 12:57 pm

  @contele!

  In sfarsit, un reprezentant al troicii nobiliare, printre noi! 🙂

  Da’ cum asa , nu esti nici / nici? Nu-ti este cam greu sa tii echilibrul ? !:)

  In mod fericit parerea ta despre Casa Regala de Romania , se aseamana perfect cu aceea a preanecajitului ctp! Ce coincidenta! 🙂

  Alteta Sa principesa Margareta ” nu-ti spune nimic”… ? mai bine!

  Reiei apoi cu nesat tema principelui Radu….ce subiect manos pentru antiregalisti…nuu? ! 🙂

  Nobletea voastra, Principesa Margareta s-a casatorit cu Principele Radu cand ,deja, problema urmasilor nu se mai punea.a fost , pur si simplu o casatorie din dragoste…te supara cum un roman din clasa de mijloc a reusit sa rapeasca inima unei printese de sange albastru? pe mine nu ma supara de loc.

  Acuma nu te zori sa canti prohodul continuitatii casei regale…problema este rezolvata…romanii la timpul potrivit, daca va veni acel timp, vor avea un tanar monarh superb.Asa ca , ca nu te mai gandi la musiu Charla ca iti pierzi timpul! :)….si , pe scurt, nu mai judeca un viitor rege ca pe un viitor presedinte….regalitatea este altceva.

  …si nu cred ca ca ti-ar place monarhia, in cel mai bun caz, poate, ti-ar placea…!:) 🙂 🙂

 57. 59 Maximmouse octombrie 30, 2011 la 1:34 pm

  @teostanc

  Teo&tanc, l-ai luat in catare pe Carol al II lea si tot o ti una si buna.

  Haide sa socotim altfel din 4 regi, unul a fost de rau (nu 100%, dar hai sa zic ca tine!), din 4 presedinti toti au fost rai, sau nu esti de acord? .:)

  Acuma pune perioada in care Romania era regat…4 regi, cati presedinti ar fi avut daca era republica….CE ar fi facut aceia…OOOOH! Ce crezi, ar mai fi existat Romania? Pai numai 2 satane ca asta de acum sa fi avut si erai deja in Laponia, uitat de lume….poate la sapaturi, sa mai fi dat, prin cimitire ,de romani…

  …si despre marturia vie…:) :)…imi amintesc cu placere cum intr-un an , la Atheneu, l-am huiduit cu placere, din toti plamanii, atunci cand incerca sa-si traga niste spuza pe turta lui….lume subtire, huiduieli neaosae…:) 🙂 e curios cum acesta a fost in gratiile presedintilor….:) 🙂

 58. 60 Maximmouse octombrie 30, 2011 la 1:52 pm

  @Radu!

  Cata dreptate ai!:)

  Am tras concluzia care se impunea: Iliescu a fost rau, b…u este de bine , si dupa 25 de ani ai sai de prezidentiat, ne vom aminti cu placere si nostalgie de el ca de ceausescu, de exemplu…

  Bine, din paralela asta, totusi, b…u, iese tavalit….ceea ce ii deosebeste in principal este faptul ca Iliescu a iesit, cum necum , din viata politica , dar b…u, abia se pregateste sa se eternizeze ca si ceausescu pe viata noastra amarata (amarata din pricina lui!).

  Iar in ceea ce priveste penuria de descendenti cu sange albastru in psd, in scopul de a lua atitudine contra gestului iliescului, ghinion, nu se inventase figura protestatarului in propriul partid…aceasta perversiune este acuma , acuma, ultima moda la cotroceni…:) dar incepe, incepe sa se iteasca si pe la ceilalti…:)

 59. 61 teostanc octombrie 30, 2011 la 5:36 pm

  Maximmouse,

  Republica vs regat. Toate sistemele au minusuri si plusuri.

  In timp, forma de stat republica s-a cam generalizat, daca nu pui in lista imperiul lui Bokassa I-ul.

  Pana la urma, o buna reprezentare a poporului depinde de acesta dar si de ales sau de uns.

  PS

  Cei 4 presedinti ? Mie imi ies mai multi! Probabil ca te referi numai la Ceausescu, Iliescu, Constantinescu si Basescu. Pot sa-ti spun care este cel mai rau- Basescu si cel care si-a respectat cel mai corect prerogativele-Iliescu.

  PPS

  Mihai are meritul de fi mers pe mana aliatilor , la sfarsitul razboiului, dar incolo…a defilat si el in camasa verde.

  Tatal sau, ti-am mai scris despre el si ma acuzi de ideosincrazie, a avut singurul merit ca s-a nascut.

  Carol I si Ferdinand au fost mari , cu adevarat.

 60. 62 teostanc octombrie 30, 2011 la 5:40 pm

  Maximmouse,

  Din punctajul meu l-am scos intentionat pe Ceausescu, care a fost conducator intr-un sistem dictatorial. ( ca si Antonescu, tot un fel de presedinte)

 61. 63 Criticos octombrie 30, 2011 la 5:49 pm

  Doamne, câţi regalişti! De când a fost ales Chioru mi-am zis că am trăit prea mult. Trag nădejde ca măcar să nu-mi fie dată umilinţa de a vedea înfometatul clan al Burboanei căţărat pe tron.

 62. 64 Maximmouse octombrie 30, 2011 la 7:06 pm

  @ Criticos!

  Cri, biiineee….poate descendentul paleolog ti se pare mai nimerit…?! 🙂

  …este vorba despre descendentii Casei Regale de Romania….:) ,dar n nu tre sa fii ingrijorata, noi nu vom apuca sa-i revedem pe tron, asa ca de ce sa ne ineguram relatia…:)

 63. 65 Dan Ghenea octombrie 30, 2011 la 7:13 pm

  @criticos
  Dar umilinta de a fi reprezentat in lume de Basescu?

 64. 66 Criticos octombrie 30, 2011 la 9:06 pm

  @Dan Ghenea
  Tocmai am spus că e cu asupra de măsură! Ajunge!
  @Maximmouse
  Salut! Nu vreau nici măcar os din Tutankamon! Nu-mi place monarhia nici ca principiu! Şi nu-mi pot stăpâni sarcasmul gândidu-mă la clanul „de România” care a învăţat româneşte când i s-a părut că ar fi profitabil. Şi este, cu adevărat.Bravul Mihăiţă, semnatar al „declaraţiei de la Budapesta”, nici măcar în propria sa casă n-are niciun cuvânt de spus!

 65. 67 ahi octombrie 30, 2011 la 11:33 pm

  @ Criticos

  L-am vazut in direct, la Magyar Televizio, in vara/toamna lui 1989, adresandu-se direct, boborului. A citit proclamatia aceea de parca ne anunta finalul razboiului.

  La vremea aia il vedeau doar cei de prin nord-vestul Ardealului, dar de auzit, se auzise cam prin tot Ardealul ca va grai: Romanii mai ca si-au spart televizoarele, ungurii stateau ciopor, cu catel si purcel, jubiland in fata ecranelor – fusesera anuntati prin biserica reformata, pana in Harghita Covasna.

  S-au rupt atunci mai toate amicitiile personale dintre romani si maghiari, au reinceput certurile in familiile mixte si reactiile ambelor comunitati au fost sa excluda din anturajul lor orice „mixtura”. Si tot atunci clujenii au inceput s-o injure copios si pe Doina Cornea, iesita din inchisoare dar cu militia la poarta. Daca mai avea ceva simpatie, dupa citirea proclamatiei, facandu-se cu usurinta transferul de „simpatie” de la el la ea, trecea lumea pe langa casa ei si, unii mai „raciti”, scuipau in dreptul gardului, zilnic.

  Cam asa a fost primita Proclamatia in Ardeal.
  Si cam tot asa cred ca este privit si acum.

  Iar in Televiziunea Romana a lui Ceausescu a fost o liniste deplina.

 66. 68 Maximmouse octombrie 31, 2011 la 12:47 pm

  @Criticos.

  despre ce spui, Cri, nu cunosc, lumineaza-ma,te rog! 🙂

 67. 69 Maximmouse octombrie 31, 2011 la 12:48 pm

  @ahi!

  despre ce vorbesti? sau e tot o clujeasca d’asta de-a lui boc?

 68. 70 Dan Ghenea octombrie 31, 2011 la 2:59 pm

  @criticos
  Mai sunt si altii care aveau urechi sa auda si ochi sa vada in vara lui 89 – eu am vazut si am auzit cu totul altceva in Transilvania. Declaratia de la Budapesta nu avea nimic antiromanesc – poate doar in paranoia national-comunistilor. Cea mai buna dovada? Nici macar securistii nu au mai scos-o de la naftalina dupa 90 – nu avea nimic din ingredientele care le-ar fi servit pentru propaganda antimonarhica.

 69. 71 Criticos octombrie 31, 2011 la 4:10 pm

  @Dan Ghenea
  Habar nu avea securitatea de propagandă antimonarhică. Nu se ocupa cu aşa ceva de câteva decenii. Asta nu e nicio dovadă. Cât despre cât de neantiromânească e „declaraţia”, să lăsăm… Bravul Mihăiţă, după obicei, ar fi iscălit macar ce! Nu de paranoia naţional comuniştilor (ar merita o discuţie serioasă termenul ăsta inventat prin anii 80) a fost vorba atunci…Oricum, rămâi „de România” ca odraslele regale!

 70. 72 Criticos octombrie 31, 2011 la 5:47 pm

  @ahi
  Ai întru totul dreptate. Unii au însă o memorie foarte scurtă şi foarte selectivă. L-am urât atunci pe bâlbâitul regal şi mai târziu am ajuns doar să-l dispreţuiesc.Vrednici negustori are în preajmă: i-au neguţat la un superpreţ abdicarea şi, iată, după ceva ani, clanul s-a întors înfometat.

 71. 73 Criticos octombrie 31, 2011 la 5:54 pm

  @Maximmouse
  Dacă ai făcut cumva o aluzie la prezidenţiabilul Paleologu (cam zgârcit tătânesu cu inteligenţa!), apoi eu n-am înţeles-o. Am crezut că te referi adlitteram la dinastia bizantină. Cât despre „declaraţia de la Budapesta”, caut-o pe internet. Personal am înghiţit destulă fiere la prima lectură, nu mai vreau un supliment. Vezi însă ce spune ahi pe aici, că adevăr grăieşte.

 72. 74 Dan Balanescu octombrie 31, 2011 la 8:58 pm

  Domnule Nastase,
  Sa fim seriosi undeva la 10 m infata va doare de rege si de monarhie..dar capitalul politic pe care il puteti castiga devenind (as zice peste noapte) regalist este prea mare pt a fii ignorat..oare trebuie sa va aduc aminte cuvintele lui ion iliescu :Rege care Rege??ce sa caute Mihai in Romania?? imediat dupa revolutie..si apartin unuia pe care chiar dumneavoastra la-ti numit mentor..eu personal nu sunt regalist si il consider pe Mihai un simplu cetatean (nu tradator desii aici ar fii de discutat ce si cum ar fii aratat Romania daca nu ne tradam, aliatii la 23 august) ii respect varsta dar ma opresc aici cu elogiile pt ca eu consider ca nu avem ce elogia..si asta de 21 de ani incoace ,domniile voastre insa vad ca va schimbati cum bate vantul..si zau asta nu este o carte castigatoare…Mii de oameni au fost efectiv scarbiti vazand ce osanale aduc regelui cine/ Antena 1..3 penibil postul securistului felix a bdevenit Monarhist?? am trait sa o vedem si pe asta..

 73. 75 ahi octombrie 31, 2011 la 11:02 pm

  Ceea ce am afirmat a fost real! Ceea ce a revoltat a fost indemul adresat populatiei din Ardeal de a se elibera unuindu-se cu Ungaria! Asta a fost, asta am trait, asta n-am uitat.
  Respect omul, ii respect varsta, nu respect gestul…

 74. 76 Dan Ghenea octombrie 31, 2011 la 11:09 pm

  @criticos
  „Data fiind configuratia hartii etnice, solutionarea conflictelor nu poate veni in nici un caz din revizuirea frontierelor, ci din schimbarea rolului lor in sensul liberei circulatii a persoanelor, a informatiei si a ideilor, in conformitate cu acordurile de la Helsinki.” (extras din declaratia de la Budapesta)

 75. 77 blogideologic noiembrie 1, 2011 la 7:49 am

  @ Criticos
  @ ahi
  Mulţumesc pentru ştirile acestea vechi, dar absolut noi pentru mine. Mă documentez …
  Numai bine,


 1. 1 Ziua Regelui | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe octombrie 28, 2011 la 10:10 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: