Bechtel, in sfarsit, a vorbit! Sfarsitul unei alte „legende”

La mijlocul acestei veri, Boc & co s-au gandit ca este interesant sa creeze o tema noua: aceea despre cum nu pot construi ei autostrazi din cauza mea! Si vorbeau despre cat de greu le este sa puna in aplicare contractul cu Bechtel, mintind cu nerusinare. Au ignorat cat de mult au scumpit ei aceasta autostrada, toate adaugirile facute la contract, cuantumul platilor realizate si care calificau respectiva constructie (nu ii pot spune inca autostrada) drept una din marile minuni ale lumii.

Am dat mai multe raspunsuri (aici si aici), si am subliniat ca initial se plateau cam 5,5 milioane euro pe kilometru dar si ca, sub regimul „competent” al lui Basescu, s-a ajuns  chiar si la 30 de milioane euro pe kilometru. Mai mult, am publicat si raspunsul pe care l-a dat amabasadorul american la aceste speculatii, cand dl Gitenstein respingea orice acuza de coruptie, subliinind indirect ca raspunderea tine de ineficienta din ultimii ani.

In septembrie, am solicitat companiei Bechtel sa se pronunte il legatura cu acuzele formulate de Traian Basescu (chiar si in minunata sa vizita peste Ocean) atunci cand vorbea despre autostrada Transilvania (declansand un cor al ministrilor din subordinea sa). Basescu spunea atunci ca Bechtel a devenit, din nou, o companie care vrea „sa fure” Romania!

Mult mai interesant decat orice altceva mi s-a parut insa raspunsul pe care Bechetel trebuia sa-l dea. Firma Bechtel care, de sapte ani, nu s-a pronuntat niciodata in legatura cu aceste acuze, trebuia sa raspunda. Spuneam atunci: “Daca nu o va face, inseamna ca afirmatiile lui Traian Basescu ca au furat sunt corecte si atunci vom sesiza Parchetul General. Mutenia asta, pentru a-si vedea de interesele lor, nu mai tine. Noi nu avem nimic de ascuns. Daca ei au, cu atat mai rau pentru ei”.

Ei bine, Bechtel a raspuns!

Si afirma ca “este regretabil ca Bechtel si oficialii fostului Guvern au continuat sa fie criticati in mod eronat si injust pentru acest contract!”. Cam tarziu, dar mai bine decat deloc, nu? Raspunsul este dat de Walker Kimball, Prim Vice-Preşedinte şi Director General al Bechtel Aviation and Infrastructure.

Stiu, faptul ca acum Bechtel anunta ca acuzatiile lui Basescu sunt nefondate nu ma incalzeste prea tare. Ar fi fost utila o reactie a lor in 2004 si 2005, cand aceste acuzatii chiar contau. Dar, chiar si acum, ele arata ca am avut dreptate. Si ca, si in acest caz, cel care continua sa minta, ca de obicei, este Traian Basescu. Nimic nou, nu-i asa?

19 Răspunsuri to “Bechtel, in sfarsit, a vorbit! Sfarsitul unei alte „legende””


 1. 1 Razvan T octombrie 15, 2011 la 10:32 am

  Pacat ca unii care au ascultat minciunile electorale ale lui Basescu in 2004, tac mac si nu scot o iota acum, din cauza unor manipulatori am ajuns intr-un hal fara de hal!

 2. 2 Vasile, octombrie 15, 2011 la 12:08 pm

  Dl. Nastase,

  Va asez alaturi de Bibliotecar! Nu prea intelegeti…..

  Pentru cine ar fi contat iesirea la rampa cu un raspuns adecvat al companiei Bechtel , pentru dumneavoastra ?

  Deaorece daca credeti ca pentru prostimea care aplauda si nu-l vedea pe imparat nud ,sau vocifera atunci cind parlamentul il suspenda, atunci gresiti. atunci Inocentul popor roman ar fi preluat atitudinea companiei Bechtel ca o confirmare ca ca Nastase/PSD a avut blaturi si de aici partipriul
  respectiv.
  Este intradevar vorba pleonasmului , tardiv de tarziu, dar asta e!

 3. 3 Carmen Graur octombrie 15, 2011 la 12:08 pm

  Domnule Prim – Ministru,
  Este un raspuns multasteptat, dar previzibil.
  Problema Romaniei, in perioada celor 22 de ani scursi de la Revolutie, este nu atat justetea actiunilor politice ale celor ce au condus tara, cat integrarea Romaniei intr-un sistem mondial corupt. Ceea ce se impune, asa cum ar trebui sa sustina si MLNR, este o noua ordine mondiala, din care sa dispara, LA NIVELUL CEL MAI DE SUS AL CONDUCERII MONDIALE, parandaratul, chiar daca scopurile sunt nobile. Nu ma pot supara pe Jean Valjean ca a furat de foame, dar pretind ca niste oameni inteligenti cum sunt cei care fac istoria si diplomatia mondiala de milenii, sa gaseasca solutii la fel de inteligente ca ei. Solutii diferite, demne de secolul 21 dupa Cristos. Un nou sistem de guvernare, decurgand dintr-o noua filozofie, mai curata, mai ecologica, dar nu salbatic-ecologista.

 4. 4 centru octombrie 15, 2011 la 1:05 pm

  nu m- as fixa pe bechtel , ci pe ziaristii rapiti de psd in irak , pe asa – zisa fraudare din 2004 ( care ne putea anula aderarea ) , pe fiica eurodeputata , pe flota comerciala, pe cumetriile din 2006 – 2009 cu voronin si szasz etc etc . bechtel s – a purtat rau : ies la lucru ca sub bombardament , vin cu santaje de concedieri , cer sume enorme tot timpul , au subtratat santierul cu turcii , au distrus cate drumuri locale pentru masinile lor – nu inteleg de ce va agitati pentru ei …

 5. 5 Dragos octombrie 15, 2011 la 2:31 pm

  Vecinul merge la tigan:
  – Tigane, puradelul tau mi-a furat un pui.
  Il cheama tiganu’ pe puradel:
  – Ba! ciordiles cirikli?
  – Ciordiles tata, ciordiles…
  – Auzi ma ce zice asta… ca nici nu l-o vazut!

 6. 6 Mihai ANDREI octombrie 15, 2011 la 2:40 pm

  @ Vasile
  La modul general, consideraţiile tale faţă de prostime sunt strict corecte. În cazul particular Bechtel, sunt alte nuanţe – cea mai importantă fiind că prostimea nu s-a preocupat DELOC de acest contract. L-au privit „româneşte”, ca pe o servitute datorată invitării de a adera la NATO, şi nu şi-au mai bătut capul cu asta, necum să le mai şi influenţeze votul. În schimb, o reacţie Bechtel la timpul potrivit poate că ar fi avut ceva ecou în rândurile votanţilor indecişi (absenţi) ce nu fac parte din categoria prostimii.

 7. 7 blogideologic octombrie 15, 2011 la 3:19 pm

  Cum trebuie să interpretăm declaraţia doamnei Etienne Davignon (preşedintele Grupului Bilderberg): „Trebuie să se termine povestea greacă” http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/presedintele-grupului-bilderberg-povestea-greciei-trebuie-sa-se-termine-241182.html ? Elita globală, persoane foarte importante ce conduc din umbră planeta şi fixează direcţiile pe care urmează a se chinui destinele oamenilor simpli, îşi fixează o întâlnire la fiecare termen de un an, în ceea ce se cheamă hiper-cabala Bilderberg, vezi şi http://www.guardian.co.uk/world/2009/may/13/in-search-of-bilderberg. În anul 2009, reuniunea Bilderberg se întâmpla la Atena (deci nu departe de Bucureşti). Mă mir pur şi simplu de această aglomeraţie de reuniuni şi declaraţii ale Grupului Bilderberg tocmai în Peninsula Balcanică! Să ne reamintim, în decembrie 2008, la Salonic şi Atena aveau loc tulburări generate de “anarho-separatişti”. Pentru “stupid people” din restul lumii, detaliul respectiv chiar nu are semnificaţie şi rezonanţă. Dar pentru armâni şi români, are. Lozinca blamaţilor “anarho-separatişti”, altminteri persoane care proveneau din familiile cele mai ilustre ale acestei planete, pe lângă care personajele bogate şi puternice din Grupul Bilderberg apar doar ca fiind nişte parveniţi lamentabili la scara mare a istoriei modelate prin Renaşterea saitică, era recunoaşterea sau re-instituţionalizarea Constituţiei Antoniniene de la 212 Anul Domnului. Or, aceasta ar însemna o înlocuire a domniei Răului cu domnia Binelui. Hiper-cabala Bilderberg este decisă a întrebuinţa toată legitimitatea hobbesiană a folosirii Răului în favoarea lor, legitimitate pe care ei pretind în mod fals că o deţin, pentru a împiedica răsturnarea lor de la putere.

 8. 8 Victor V. octombrie 15, 2011 la 4:40 pm

  @ blogi

  Nu puteai să ratezi ocazia… Numai că te-ai documentat prost. „Doamna Etienne Davignon” e domn. Sau măcar așa arată.

 9. 9 blogideologic octombrie 15, 2011 la 6:54 pm

  @ Victor V.
  Este o poantă acolo. Dacă o explic, intru pe un teritoriu care nu este politiceşte corect.

 10. 10 Victor V. octombrie 16, 2011 la 4:18 am

  @ blogi

  Doar atât? Și celelalte acuzații ? Copii, altarele, tunelurile… Când crezi că va fi vineri 13? Măcar în Rusia, dacă în rest nu (mai) funcționează.

 11. 11 acuvio octombrie 16, 2011 la 5:33 am

  Emil Boc (August 2011): „Vreau să ştiţi că prin negociere sau prin renegocierea contractului încheiat în 2004 de către Adrian Năstase s-au economisit şase miliarde de euro la bugetul de stat, pentru că vreau să ştiţi că banii pentru Bechtel sunt de la bugetul de stat. Nu sunt bani din fondurile europene sau din altă parte. Şase miliarde de euro s-au economisit de la bugetul de stat. (…) Iar pentru aceasta Adrian Năstase ar trebui să-şi ceară scuze românilor de şase miliarde de ori, pentru faptul că a încheiat un contract în detrimentul statului român şi acum este dovada supremă a acestui lucru”

  Deci lucrurile merg bine, contractul este în direcţia bună, a fost corectat, se fac economii, iar noi nu mulţumim domnului Emil Boc de “şase miliarde de ori” 🙂

 12. 12 Vasile, octombrie 16, 2011 la 7:22 am

  Cum e domnule Nastase?

  Ce am spus eu despre pfrostia inocentul popor si replica lui Dragos?
  Sa spuna Carcotasul s-au Marcus daca am gresit cu ceva ca ei ,repet,imi sunt si amici si preetini!

 13. 13 blogideologic octombrie 16, 2011 la 9:18 am

  Etienne Davignon : „Noi nu încercăm să creăm Statele Unite ale Europei. […] Ceea ce facem noi este ca împărţim suveranitate.” Deci avem suveranitate de la Grupul Bilderberg 🙂 !

 14. 14 Draghi Puterity octombrie 16, 2011 la 10:06 am

  @Dragos

  Remarc ca esti la curent cu subtilitatile culturale ale nucelului dur al PDL. 😀

  Dar asta e OK. Cine se aseamana se aduna. Problema mea insa e ca voi vreti sa impuneti intregii Romanii o revolutie culturala dupa chipul si asemanarea voastra.

 15. 15 blogideologic octombrie 16, 2011 la 1:57 pm

  @ Draghi Puterity

  Este binevenită construcţia lingvistică „nucele dur” (echivalentă cu „nucleul dur”).

 16. 16 blogideologic octombrie 16, 2011 la 4:46 pm

  @ Victor V.
  Hai să te ajut. Citeşte mai întâi părţile de interviu din articol. Cu atenţie la partea monetară. Apoi, ceea ce am mai spus eu, aici pe blog, despre Chartalism. „Poanta” este monetară. Nu altfel.

 17. 17 Victor V. octombrie 16, 2011 la 11:31 pm

  @ blogi

  Ai logică încâlcită, cu pretenții de subtilitate. Care ar putea fi „poanta monetară” cu „doamna” Etienne Davignon? Nu te deranja, că oricum nu interesează pe nimeni.

  PS: Nu e cazul să te sinucizi blogic pentru o poantă răsuflată.

 18. 18 ADRIAN octombrie 17, 2011 la 11:36 am

  sigur ,bechtel a vorbit,desi tariv,nu este tarziu,apropo de pleonasmul unui antecomentator,rezultatul votului a fost influientat de tacerea bechtel,de ce?
  romanii nehotarati,in proportie importanta nu sau mai prezentat la vot,dezamagiti de acuzele basescului din acel moment,desi conform sondajelor de opinie,nehotaratii ar fi votat in finalul competitiei electorale cu nastase,fapt ce ar fi determinat alt castigator alegerilor prezidentiale,diferenta dintre cei doi fiind f mica.
  astazi ,bechtel vorbeste,de ce?
  este clar,sunt porniti impotriva puterii actuale,pe buna dreptate,incapacitatea acestora in ale guvernarii sau resfrant si asupra lor,insensul continuitatii unor lucrari in tara.
  poate este bine ca psd sin particular si usl in special sa foloseasca in mod elegant iesirea la rampa a bechtel ,pt a demonstra inca o data ca basescu a mintit si minte si acum.


 1. 1 Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural-azi, 15 octombrie … « Sfinxul Trackback pe octombrie 15, 2011 la 12:48 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: