Revolutia portocalie isi devoreaza copiii

Condamnarea fostului dublu premier ucrainean este simptomatică nu neapărat pentru starea justiţiei sau a democraţiei din statul vecin, pe marginea cărora nu doresc să mă pronunţ, nefiind specialist în niciunul dintre domenii. De regulă, aşa se întâmplă în revoluţiile colorate: premierii se schimbă în funcţie de relaţia lor cu preşedinţii şi în funcţie de cât de ortodocşi sunt faţă de culoarea şi idealurile portocalii!

Este dificil de văzut acum cum se mai pot justifica în spaţiul românesc comparaţia cu Ucraina. Franciza românească a evenimentelor din ţara vecină nu mai are de mult timp acelaşi curs, din păcate.

Nu mă pot abţine însă să nu consider că ce se întâmplă zilele acestea este ilustrarea perfectă a ideii de ironie: la şapte ani după evenimente, unii democrat-liberali sunt încă pe baricadele revoluţionare portocalii, deplângând condamnarea Iuliei Timoşenko.

De asemenea, la şapte ani după lansarea cruciadei care trebuia să „îi ardă pe corupţi”, unul dintre cele mai „interesante” personaje din spaţiul fost-sovietic sfârşeşte prin a fi condamnat tocmai pentru corupţie (minus condamnările, revoluţiile portocalii par a avea totuşi aceeaşi dinamică şi finalitate).

Bineînţeles, mi se va spune că este vorba de procese şi intrigi politice. Cât priveşte situaţia din statul vecin, sunt reticent a mă pronunţa, nefiind un cunoscător atent al vieţii politice şi judiciare a Ucrainei.

Ceea ce rămâne în istorie este că după aproape şapte ani de la revoluţie, tot ceea ce aceasta a produs este dezamăgire şi o ratare copioasă şi consistentă a obiectivelor auto-asumate: Ucraina nu este azi nici în UE, nici în NATO; sărăcia este în continuare o problemă, iar corupţia, după cum se vede, nu este limitată la membrii unui singur partid. În timpul acesta, în România, la şapte ani după altă revoluţie portocalie, lucrurile stau altfel, nu?

Pe cand si la noi o astfel de „evolutie”? Pentru ca, pana la urma, si la noi „revolutia portocalie” a avut acelasi rezultat: toate obiectivele au fost ratate, iar marea cruciada s-a transformat intr-una din cele mai scarboase curse de politizare si jaf public vazuta vreodata in aceasta parte a continentului. Ne meritam cumva soarta, nu? Nu ne-a placut sa fim in compania tarilor europene, si am vrut (corect ar fi sa spun ca lor, portocaliilor nostri naparliti, nu le-a placut) si au cautat in Ucraina un ideal. Iata cum arata idealul lor. Iata cam ce fel de democratie produce. Iata cam ce fel de rezultate produce acolo. Le asteptam si aici, nu-i asa?

Va mai aduceti aminte? In 2004, la Kiev, se desfasura, cu mare entuziasm, Revolutia portocalie…
La Bucuresti, Traian Basescu, intre cele doua tururi la alegerile prezidentiale, a preluat modelul „Revolutiei” de la Kiev, invocand, mincinos, asa cum s-a dovedit ulterior, printr-o expertiza internationala, fraudarea alegerilor. Asta e istorie, de acum. Felul in care i-a inselat Basescu pe romani nu mai conteaza decat prin consecintele care s-au produs in acesti ani. In economie, in viata sociala, in cultura, in politica externa…
In timpul asta, in Ucraina, „rivolutia” s-a fasait (iertati-mi expresia ne-academica). La alegerile prezidentiale care au urmat, marele campion al actiunii portocalii, presedintele Iuscenko, a obtinut mai putin de 10 la suta din voturi, dupa ce s-a angajat intr-o lupta fratricida de interese cu Iulia Timosenko.
Iata, acum, intr-un evident proces politic, Iulia Timosenko este condamnata la 7 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi politice, pentru a nu mai putea candida la urmatoarele alegeri.
Ma asteptam ca Monica Macovei sa zburde de bucurie pe blogul propriu la aflarea acestei stiri. „Justitia si-a facut treaba!” ma asteptam ca MCV-urile pentru Ucraina sa salute luminos aceasta veste. Dar nu. Dreapta europeana sare in apararea Iuliei Timosenko. Comisia europeana se revolta (repet, pe buna dreptate).
Intre timp, in Ucraina, Revolutia portocalie isi devoreaza, pana la capat, copiii iar in Romania PDL isi arunca steagurile portocalii in masina de spalat.

4 Responses to “Revolutia portocalie isi devoreaza copiii”


 1. 1 Ghita Bizonu' octombrie 12, 2011 la 4:18 pm

  E lasati ca nu sunt singurii .. ca si eurodeputatul Michael Gahler membru al PPE zicea imediat dupa condamnare :
  „So far, all attempts to get Ukraine’s President Viktor Yanukovych and his supporters to exercise their governmental responsibilities in a democratic fashion based on the rule of law have failed.

  „This is an unpleasant challenge for all Europeans and all friends of the Ukraine. We must not sacrifice our European values for a deeper co-operation or even political association.

  „The Ukrainian Government has stated further European integration and more democracy and rule of law as its aim. We must measure it against its real achievements: its current authoritarian direction is marked by limited media freedom, the obstruction and persecution of the political opposition, and human rights abuses.

  „This course leads the country out of the community of European democracies.”
  Fara sa se intrebe – bine-ntels dar oare de ce ?!- cum se face ca frumpasa Iulia devnise miliardara pe baza de comert cu gaze (in fostu spatiu URSS asta e domeniu „reverzat” zice-se „mafiei” de KGB , PCUS si Stat ) si cat de democratic era UNSO pe care zisa Timosenko il finanta (UNSO a sustinut pe separatistii transnistreni .. mersoa iulicica si parmnaie placuta!!)
  Cum s-ar zice comunistii noistri sunt mai puri si mai democrati deccat ai vostri ….si ca Oacrul Ribentrop=Molotov se reface .. Draci in Est !

 2. 2 center@yahoo.com octombrie 12, 2011 la 5:33 pm

  Nu , nu cred ca totul a fost rau in ultimii 7 ani . Nu uitati ca Basescu a fost blocat de Tariceanu timp de 4 ani , timp in care am avut relativa pace si o crestere economica impresionanta ( in 2006 depaseam PIB-ul ungar si ne apropiam de cel ceh ) cu investitii masive de la spatii comerciale la locuinte , de la societati de asigurare la fabrici de componente auto . Chiar scapat de sub control Basescu nu are nimic in comun cu haidamacii de la Kiev . Ponta sau Antonescu nu sunt trimisi in puscarie , ziaristii nu sunt decapitati in paduri , ca la tanarul si imprevizibilul nostru vecin . Da , Basescu face ce vrea si nu asculta . Diferenta intre el si Iliescu , care-i primea si-i asculta civilizat pe adversari , este enorma . Apoi , inclinarea lui Basescu spre scandaluri ! Nu este saptamana in care romanii sa nu fie tarati in tot felul de certuri , anchete ( fara rezultat , tipul de la PSD care era acuzat de toate relele , Voicu , este bine merci cu cavoul familiei Lahovary in posesie si nimeni nu-l va deranja , golanii care l-au ucis pe american in bataie vor fi judecati in libertate peste vreo 3 ani si nu vor lua mare lucru ) … Mai bine sa cautam un contracandidat capabil sa-l infrunte pe Basescu in direct ( ei , Antonescu in locul lui Geoana , ar fi fost altceva , de la saptamana intre tururi la replici – ” cu ce bani platiti securistii ca sa ma urmareasca ? ” ar fi spus Antonescu , chiar la numararea voturilor de la Milano sau Castellon s-ar fi pus bemolul … )

 3. 3 teostanc octombrie 13, 2011 la 9:07 am

  Se pare, totusi, ca procesul este o „misindrilie”politica. A fost condamnata pentru contractul incheiat in plina iarna cu rusii, cand acestia le oprisera gazele.

  N-as vrea nici sa ma gandesc ce ati pati dvs. daca situatia s-ar translata in Romania.

  Nemernicii lor sunt mai nemernici decat nemernicii nostri.


 1. 1 Despre condamnarea Iuliei Timosenko. Pozitia lui Putin « Motanul Incaltat Trackback pe octombrie 12, 2011 la 7:59 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: