Nokia – Motiune de cenzura impotriva guvernului Boc

Realitatea bate orice. Degeaba incearca Puterea sa isi tina parlamentarii in banci la voturile care nu ii convin. Degeaba fura Roberta Anastase vot dupa vot, culminand saptamana asta cu imensa frauda a ignorarii cvorumurilor (pentru necunoscatori – povestea este lunga; si, daca veti ramane necunoscatori in astfel de subiecte, credeti-ma, nu veti sti ce v-a lovit atunci cand democratia se va fi facut praf). Degeaba vorbeste Boc despre iesirea din criza si merge sa inaugureze, a doua oara, aceiasi 14 km de autostrada! Degeaba pregateste Lazaroiu Miscari Populare si Noi republici, care nu vor servi decat la rebranduirea personala. Degeaba forteaza PDL orice pentru a frauda alegerile viitoare, pentru a amana alegerile locale, pentru a schimba regulile si pentru a se tine in continuare la putere… Realitatea nu o pot ignora. Iar ce s-a intamplat saptamana asta reprezinta o lovitura extrem de dura pe care cei care au confiscat puterea nu o vor putea nicicum cosmetiza. Inchiderea fabricii Nokia este, in fapt, o motiune de cenzura pe care realitatea a depus-o la adresa guvernului. Peste 2000 de familii pe drumuri inseamna o situatie mult mai grava, mai palpabila si mai profunda decat oricate milioane ar incerca guvernul sa bage in propaganda si in minciuni…

Aceasta motiune vine sa confirme ceea ce spunem de foarte mult timp. Si la care Puterea nu a avut niciodata decenta sa aplece urechea.

Este dovada ca economia nu merge, ca investitorii nu sunt bine tratati si ca munca este mult prea mult impozitata in Romania. Nu degeaba Moody’s a dublat scorul de risc de intrare in incapacitate de plata pentru statul roman, cata vreme relatia guvernului cu economia este atat de proasta.

Este si dovada ca Romania este izolata in Europa si ca nu poate face nimic pentru a-si proteja cetatenii si fondurile. S-au bagat zeci de milioane de euro in crearea acelui parc industrial – acum, acei bani sunt periclitati (orice nou investitor va veni, statul tot va trebui sa il ajute si pe acela cu noi facilitati). Dar s-a ratat si sansa ca, printr-o relatie decenta cu Finlanda, sa putem preveni drama sociala prin care trec acum acei oameni. Germanii, cand fabrica Nokia s-a inchis acolo, au beneficiat de salarii compensatorii doi ani. Ai nostri, vor beneficia cel mult trei luni. Plus compensatiile date catre statul german, in timp ce noi nici macar nu avem cu cine vorbi. Nu avem la cine sa apelam, cata vreme ii facem pe partenerii nostri europeni extremisti si ne dam mai europeni decat ei (cine nu stie, sa caute pe Google ce a spus Basescu despre cele doua tari care s-au opus intrarii Romaniei in spatiul Schengen, mai precis Olanda si … ati ghicit, Finlanda).

Este, in fine, si dovada “viziunii” de dezvoltare a acestui guvern si a acestei puteri, pentru care criza nu este si oportunitatea modernizarii infrastructurii si cresterea competitivitatii fortei noastre de munca (prin si mai multa educatie), ci este doar sansa de a fura mai mult, la adapostul discursurilor macroeconomice. Ce se mai poate fura.

Nu m-ar mira ca, acum, la adapostul acestui dezastru (pentru ca, dat fiind ca Nokia asigura 5% din exporturile noastre, inseamna ca oprirea de acolo nu inseamna doar cheltuieli suplimentare pentru stat pe zona protectiei sociale, dar si pierderi in PIB, probabil importante), sa fie reactivate proiecte din minerit. L-am auzit pe Traian Basescu avertizand ca pleaca investitorii (stiti voi care) daca guvernul nu ia decizii curajoase. Este o intoarcere pe scara istoriei, fiindca renuntarea la industrii de inalta tehnologie pentru a reveni la tarnacop si la minerit demonstreaza cam cat de evoluati ne simtim. In loc sa construim competitivitate – pentru ca doar aceasta ne aduce venituri la nivel european, ne punem probleme de acest tip. Probabil, Basescu are in vedere redeschiderea minelor din Valea Jiului, pe care el s-a batut sa le inchida, in perioada guvernarii CDR. Nu spun ca ele nu trebuie exploatate – dar nu in locul investitiilor in noile tehnologii.

Revenind la motiunea de cenzura – astept cu interes modul in care Puterea va reactiona la acest semnal. Va avea curajul de a apela, asa cum ar fi firesc, la un dialog cu toate fortele politice, pentru a construi o platforma de criza in fata unui val tot mai mare ce pare ca vine peste noi? Daca s-ar gandi si la altii decat la ei insisi, probabil vor porni un dialog cu toate fortele politice si sociale din tara. Daca nu, se vor inchide din nou, intre ei, duminica, la Snagov, unde „tatucul” lor va veni sa le dea indicatii.

Din pacate pentru ei, motiunea de cenzura Nokia a trecut…

46 Responses to “Nokia – Motiune de cenzura impotriva guvernului Boc”


 1. 1 Dragos octombrie 1, 2011 la 11:22 am

  „vor porni un dialog cu toate fortele politice si sociale din tara”

  ca sa fiu lamurit deplin: „toate fortele politice” include forta politica Ponta, forta politica Crin, forta politica profesor universitar doctor Voiculescu ?
  „toate fortele sociale” include forta sociala Vasile Marica de la vami, forta sociala nea Dumitru Costin de la BNS si iRealitatea TV, forta sociala nea Bogdan Hossu de la Cartel Alfa ?

 2. 2 Popateapa octombrie 1, 2011 la 11:47 am

  Domnule Năstase, ceva este putred în politica romanească. De bun timp va plângeţi ca nu aveţi putere în parlament ca fura Roberta sau cine o mai fi. Si eu vad aceste lucruri. Din păcate la dvstra, politicienii nu vad acţiune. Nu vad forţarea notei pentru alegeri anticipate. Pentru preluarea democratica a puterii. Vreţi sa ieşim din nou cu topoare şi furci pe străzi, sa mai fie câteva mii de victime umane! Credibilitatea dvstra începe sa scadă. Lăsaţi moţiunea Nokia. Faceţi ceva sa nu ajungem ca în cazul preluării puterii de dvstra sa nu găsiţi aceleaşi scuze cu moştenirea dezastruoasa.

 3. 3 M.Voicu octombrie 1, 2011 la 12:42 pm

  ➡ @AN: ”Este dovada cã… investitorii nu sunt bine trataţi…”
  * * * Dar poporul român, investitor în toatã economia înainte de 1990, cum a fost tratat ? Exista în Bucureşti o largã platformã de electronicã în care ”iluminaţii” ieconomiei de p(a)iaţã au contat pe a-bilitãţile manageriale ale mamei octagenare a lui Omar Haisam ! Înainte de Moody’s, am auzit exprimãrile cu ”coloşii industriali” şi ”anularea subvenţiilor” – şi acum vedem cã statul treb’e sã trateze bine investitorii, – dar/doar pe cei strãini, dar cu banii contribuabilului român…

  ➡ @AN: ”S-au bãgat zeci de milioane de euro în crearea acelui parc industrial… (orice nou investitor va veni, statul tot va trebui sã îl ajute şi pe acela cu noi facilitãţi).”
  * * * Reiau din emisiune-la-antena-3, septembrie 29, 2011 la 9:38pm :
  S’o coteala cu a-BAC-u’
  N-oi fi înţeles eu bine de la televiziuni, dar parcã spuneau cã statul a acordat facilitãţi pentru Nokia de f’o 20 milioane euro. Fiecare din cele f’o 2000 de locuri de muncã ”create” pentru cei trei ani ar fi costat România [20.000.000:(3 x 2000)]:12 ≈ 300 euro/lunã – de la noi toţi, din toatã România, mai mult decât au câştigat angajaţii d’acolo, chiar muncind !
  Cã-a fost dintre cei mari mari exportatori e o zicere bearcã; nu spune în ce proporţie erau importurile reale ale acestei firme – care înţelesei cã fãcea… montaj (deci din importuri de înaltã tehnologie – din altã parte) !

 4. 4 cine sa raspunda ? octombrie 1, 2011 la 12:58 pm

  Popateapa , cine are calculator si abonament la Internet ca dv nu poate sa se imagineze in scene din filmul Rascoala .
  Nu as pune plecarea Nokia pe seama lui Boc si Basescu . Finlandezii aveau la Jucu un proiect simplu , de asamblare de telephoane bas de gamme . Nu si-au adus nici un furnizor ( ” Nokia Village ” o minciuna a lor ) si nici nu au incercat sa fabrice altceva la Jucu decat acele telephoane portabile . Pleaca in China , unde le vor vinde . Miscarea lor este totusi scandaloasa . S-a facut o cale de acces rapida doar pentru ei , li s-a pus covorul rosu … numai ca nimeni din guvern nu este in contact cu sefii Nokia din Finlanda , asa cum nimeni din guvern nu vorbeste cu sefii Renault din Franta , pentru a anticipa astfel de grozavii .
  Altfel , refuzul Finlandei si al Olandei ( ce stiu finlandezii despre Romania ? ) pentru Schengen este pur demagogic pentru electoratul lor . Este mai usor sa spui nu Romaniei profitand de excesele lui Sarkozy care schimba regulile doar pentru noi decat sa spui nu extremismului islamist sau imigratiei in masa din Sud . Este mai corect politic .

 5. 5 Dobrescu Emma octombrie 1, 2011 la 2:20 pm

  Excelent ,o motiune reusita si poate mai reusesc si altii din mediu privat.As fi vrut sa facem greva fiscala,dar romanii nu sant uniti.Eu zic totusi opozitia sa treaca si ea la treaba,nu cred ca duceti lipsa de idei si strategii.
  D-le Nastase va rog eu frumos nu ma mai umiliti cu acel Vanghelie.Am sa va scriu in fiecare zi un mesaj sa va rog sa nu ma mai obligati sa votez cu Vanghelie,in sectoul 5 nu sant numai tigani analfabeti.

  „Scrisoare către ţara mea”
  Nu-mi iubesc ţara. Trebuie să fie aşa, din moment ce nu-mi vine decît să vorbesc urît despre ea. Să-i spun vorbe grele în fiecare oră, în fiecare dimineaţă, cînd întîrzii cît pot de mult întîlnirea cu oamenii, locurile, serviciile, televiziunea, pîinea, mirosurile, maşinile, culorile, limba ei.
  Am obosit de ţara asta. Am obosit de ţara în care cei care conduc mă cred prost şi-mi spun „omul simplu, de pe stradă”, omul căruia se simt datori să-i explice cum stau treburile, într-un limbaj gîngav, analfabet, ca acela folosit de adulţii inculţi, pentru a răspunde gîngurelilor unui bebeluş.
  Am obosit ca din patru în patru ani să aleg prost, împreună cu alte 22 de milioane de locuitori, de oricare parte a baricadei am fi. Am obosit să sper că cel care se numeşte şef de guvern sau preşedinte de ţară sau măcelar sau avocat sau cîntăreţ chiar se pricepe la ceea ce diploma, votul, discursul spun că se pricepe.Am obosit să fiu victima statului care mă fură la facturi, la impozite sau în justiţie, victima patronilor care mă pot exclude din organigramă din trei ţipete şi două semnături, victima poliţiştilor care mă roagă să nu reclam furtul din buzunare.
  Orice protest este inutil. Orice gest de solidaritate, orice iniţiativă

  Am obosit să văd reportaje cu oameni care mănîncă din gunoaie, copii violaţi, preoţi care ţin liturghii erotice, puştile lui Michi Şpagă, termopanele lui Adrian Năstase, oameni care se împerechează cu oi, ţărani care tasează pămîntul cu obuze încă detonabile, pensionari care se străduiesc să prindă două porţii de sarmale de 1Decembrie, ţigănci care-şi arată popoul poliţiştilor, şoferi beţi, criminali filmaţi în circa de poliţie, înmormîntări în direct, sicrie fotografiate cu mobilul, ştiri animate despre ficatul de 20 de kilograme al unui cîntăreţ, oameni urcaţi pe cruci ca să vadă mai bine groapa, cozile isterice de Sfînta Paraschiva şi de Izvorul Tămăduirii, proteste pe marginea balconului
  Am obosit să văd feţe lungi de jurnalişti care anunţă, cu acelaşi ton grav, de început de apocalipsă, şi că se măresc facturile, şi că s-a dus dracului rapiţa în Alexandria ,şi că Mutu are tendonul rupt. Sau că nu-l mai are deloc.
  Am obosit să aud de mitică-de-la-ligă, naşu-sandu, meme-stoica, galactici,
  Am obosit să ştiu că din atîtea cazuri de malpraxis în medicină, un singur doctor a fost condamnat pentru viol.
  Am obosit să văd că patroni de firme de salubrizare îşi dau cu părerea despre expoziţii de artă, că pe Wikipedia Mircea Badea este actor român, că Monica Tatoiu are răspuns pentru orice – de la încălzirea globală, la cum nu trebuie să renunţi la speranţa de a avea orgasm.
  Am obosit ca, la douăzeci de ani de la Revoluţie, să-i înjur tot pe Iliescu, Năstase, Văcăroiu, Şerban Mihăilescu, Viorel Hrebenciuc, Talpeş, Mitrea, Vadim Tudor, Voiculescu, Adrian Păunescu etc. Am obosit, de fapt, să nu am încredere în nimic şi nimeni.
  Am obosit să scriu acest protest. Nu va folosi la nimic. M-am gîndit, la un moment dat, să le cer oamenilor obosiţi ca şi mine să iasă în stradă. Dar am în faţa ochilor
  imaginile filmate la diferite proteste: pancarte şi lozinci analfabete, revendicări haotice şi isterice, feţe tîmpe în fundal care transmit salutări familiei
  sindicalişti mîngîiaţi pe frunte de opoziţie, trecători plictisiţi şi amintiri duioase despre concediile la mare din vremea fraţilor Petreuş şi a Daciilor în rate. De aceea spun că nu-mi iubesc ţara .Mi-a mai rămas,totuşi, un singur drept: acela de a circula liber în străinătate. De a emigra. Poate c-a venit timpul să-l folosesc.Ştiu bine că nici acolo nu umblă cîinii cu covrigi în coadă. Sper doar ca acolo, într-o limbă străină şi pe străzi curate, să am timp să mi se facă dor de ţara mea. ”

  Cu respect pentru dvs d-le Nastase.Ec Dobrescu E.

 6. 6 Karakas octombrie 1, 2011 la 2:41 pm

  Mie mi s-a parut surealista incercarea lui Basesescu de a isi face propriul trademark cu re-braduirea conceptului de „Statele Unite ale Europei”. Cei care au citit putin stiu ca au existat discutii in diverse perioade intre „federalisti”, care avansau un plan pentru o Europa cu atributiuni supra-statale din ce in ce mai aprofundate, si adeptii pastrarii suveranitatii statelor care doreau o Europa a Statelor, in care guvernele joaca un rol pronuntat, in timp ce institutiile comune au doar rol de implementare. Avem azi o constructie hibrida.

  Dar, totusi, ce fel de State Unite ale Europei vrea Basescu? La deschiderea Universitatii de vara a PPE, Geniul din Gradina Carpatilor (fiecare Alladin cu Genie al lui) a emis urmatoarea fraza care a produs unde de soc pina in Japonia:

  „Imi asum riscul sa lansez o idee care ar putea deveni realitate”

  Oh, ce mai freamat, ce mai vuiet, Basescu lanseaza o idee „noua”, chestie care-ar merge cu taiatul panglicii. Faptul ca Basescu isi asuma paternitatea unui concept vechi nu ma mira. Omul e obisnuit cu vechea idee cazona ca „ce nu exista se completeaza de la altii”. Poate ca insa nu plagiaza, poate ca are ceva original de spus, am incercat eu sa-i dau credit. Asa ca am contitnuat sa citesc din cuvintarile Luminatului:

  „mai este parca o criza mai putin vazuta, dar tot mai persistenta in ultimii 2 ani, a transferului problemelor nationale in institutiile europene, si de aici o depreciere a deciziilor vizionare pentru Europa de maine”

  Deci, faptul ca statele europene apeleaza la institutiile comune conform dreptului european ar „deprecia deciziile vizionare pentru Europa de maine”. Adinca rau, si de complexitatea aruncatului cu piatra-n girla. Deci, conform lui Basescu, institutiile astea create de la Jean Monnet incoace incomodeaza. Ce sa facem cu institutiile astea comune/comuniste? Cu un curaj demn de un Gladiator, Presedintele ii lasa pe altii sa traga concluziile.

  Ce ar trebuisa faca Statele astea Unite ale Europei fara institutii comune?

  „sunt cateva lucruri inevitabil a fi facute la nivelul UE ca politica generala” – este vorba despre o politica monetara unica, o politica comuna energetica, o politica de educatie si cercetare comuna, etc”.

  Nu s-a indeplinit planul, tovarasi!

  Si totusi, care e problema fundamentala a Europei de azi, conform lui Basescu? Ca nu globalizeaza suficient, nu e la pupitru de comanda al globalizarii.

  „eu mi-as permite sa spun ca sansa noastra sunt Statele Unite ale Europei. Care sa respecte valorile noastre, care sa tina cont de specificul cultural al fiecarei tari, sa protejeze oricare minoritate dar sa aiba forta sa ne proiecteze acolo unde pot fi cei 500.000 de europeni, la pupitrul de comanda al procesului de globalizare si nu in remorca.

  Ahhh, asta era problema problemelor. Ar vrea sa globalizeze si Romania pe cineva un pic, de la pupitrul de comanda. Avem si noi dreptul sa ne extindem, sa exploatam pe altii ca si fratele mai mare si atent de peste ocean! Atentie, domnule Gitenstein, Romania isi cere dreptul la globalizare. Daca nu se poate cu Statele Unite, sa se poata dom’le cu Statele Unite ale Europei! Ouuuuch!

  http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-sansa-noastra-sunt-statele-unite-ale-europei-1122460

 7. 7 Karakas octombrie 1, 2011 la 2:58 pm

  Totusi, poate ca Basescu nu e atit de fraier, doar are consilieri. Daca aceste idei de a monitoriza perpetuu de catre UE cit cheltuieste un stat, atunci se poate controla si procesul politic din fiecare tara, care sa asigure ca dreapta isi va mentine puterea.

  Daca PSD, sau un alt partid de opozitie ar veni la putere, nu ar mai putea sa schimbe mult in planul crearii de locuri de munca prin cheltuieli de investitii, pentru ca UE spuna „interzis”.

  Din cite inteleg, Parlamentul UE a votat o Rezolutie care ar facilita acest parcurs, Rezolutie votata si de colegul Geoana, aparent azi mult mai conservator. Dar asta sunt chestiuni de bucatarie interna.

  http://corinacretu.wordpress.com/2011/09/30/ratiunea-unui-vot/

 8. 8 Augustin octombrie 1, 2011 la 3:06 pm

  Bucuresti … 22 grade Celsius …. ploaie … vint …. guvernul Boc rezista!

 9. 9 eugennl octombrie 1, 2011 la 4:10 pm

  Atat timp cat nu o sa avem resurse sa facem si partea de proiectare si R&D
  toti vor sta putin sau isi vor inchide fabricile la cea mai mica adiere de criza.
  Daca va produce mai ieftin in Rusia sau in Tunis si Renault va zbura rapid.

  Astfel de solutii in care noi sa fim „sweatshops” cu mina de lucru ieftina sunt doar pe termen scurt. Acest model economic merge numai daca salariile ramin de mizerie si fara crize economice.

  Nici China nici India nici Taiwan si nici Brazilia nu s-au bazat numai pe investitorii straini si au dezvoltat politica industriala sa aiba propriile resurse de productie si R&D. Fortind joint-ventures pentru transferul de know-how si imbunatatind sistemul de educatie. Nu exista nici o tara din lume care s-a dezvoltat numai cu investitorii straini. Acestia au doar o viziune pe termen scurt si inchid fabrica la prima adiere de vint.

 10. 10 dlnimeni octombrie 1, 2011 la 4:22 pm

  Atentie, domnule Nastase, va aflati – odata cu chestiunea celor 5% la export – aproape de a atinge politicianismul. Valoarea la export o fi mare si impresioneaza mai ales daca uitam ori ne facem ca uitam valoarea importului pentru acelasi produs. In realitate, valoarea creata la Jucu nu era foarte mare, iar dovada este aceea ca Nokia nu apare in top 20 ai contribuabililor, acolo unde Dacia este pe locul 8. Iar daca Nokia Jucu chiar ajunsese, in termeni adevarati, al doilea exportator, atunci inseamna confirmarea faptului ca traim un dezastru industrial, un dezastru economic iar dezastrul economic inseamna aproape dezastrul complet. Complet de acord insa cu frazele dumneavoastra urmatoare – si va laud pentru ele, sunt foarte corecte. Guvernantii nu mai reusesc a asigura nici un debuseu semnificativ pentru forta noastra de munca, decit – in coplesitoarea ei majoritate – munca necalificata, care nu in utimul rind este prost platita. Ei se straduiesc sa machieze la nesfirsit acelasi lohn ofilit si imbatrinit in rele.

 11. 11 Puscasu Vlad Irimie octombrie 1, 2011 la 4:23 pm

  Sunt clujean,si aici se simte tare plecarea Nokia.Clujul a devenit mai sarac dupa ce a plecat ING.Acum Nokia,iar apoi fabrici de mobila.

  Fabrica Clujeana,a fost dusa la fier vechi,in ciuda faptului ca era profitabila,si vindea bocanci pana si la armata USA,insa un ministru,este vinovat de acest jaf,nu-i dau numele.

  Economia se prabuseste,iar agricultura si turismul raman singurele variante ale romaniilor.Sa speram ca vom putea spune si la anul ,,Traiasca Romania,, daca nu cumva Tara si neamul vor saraci atat de tare,incat isi vor pierde total suveranitatea.In acest caz,va fi grav.

 12. 12 eugennl octombrie 1, 2011 la 4:37 pm

  Angajatii de acolo au mari sanse de angajare pentru ca exista imaginea ca au fost selectati de o multinationala si sunt obsinuiti cu modul de lucuru „occidental”. Dar ca sa fie angajati mai intai trebuie sa se creeze undeva locuri de munca.

  Clujul lui Boc nu sta deloc pe roze la asa ceva.

  In ce priveste compensatiile Codul Muncii actual permite o politica americana concediere instant. Poate „flexibilitatea” atrage investitorii dar si stimuleaza relatiile pe termen scurt.

  La germani Nokia era mai de mult si de compensatia de concediere standard in Vest este de 1-2 salarii pe an de angajare. Angajatii cu vechime sub trei ani nu primesc nimic, Angajatii sub 40 de ani nu primesc decat un salariu pe an de angajare.

  Deci compensatia de 6 salarii acordata de Nokia – Jucu este fair.

 13. 13 Argusdre octombrie 1, 2011 la 4:56 pm

  Degeaba le spuneti domnule Nastase…Astia n-au simtul datoriei, n-au rusine, n-au educatie, n-au constiinta, n-au creier, n-au nimic….

 14. 14 Jr octombrie 1, 2011 la 5:06 pm

  La depunerea jurământului de ministrul muncii de către dna Sulfina Barbu, preşedintele a profitat de ocazie că avea tot guvernul prezent şi a indicat mai multe sarcini prioritare cu deosebire: „creerea a cât mai multe locuri de muncă, atragerea fondurilor europene, facilităţi pentru investitori, etc. Am remarcat că se uita la Boc când adăuga: ” dacă nu aveţi curaj, sau nu ştiţi cum se fac lucrurile acestea , plecaţi din guvern!” Toate angajamentele guvernului, sunt puse sub semnul întrebării. Lucrurile merg taman invers. Exemplul dat de investitorul Finlandez cu NOKIA este edificator: locuri de muncă pierdute, investitorii părăsesc România, criza ameninţă moneda europeană, shengen s-a dus pe aa sâmbetei, membrii guvernului aleargă haihui prin ţară cu campania electorală. Sunt toate condiţiile îndeplinite ca premierul să-şi dea demisia sau să fie demis. Nu se întâmplă nici una nici alta; de ce oare? Să fi prins dl. Boc peştişorul de aur? Miroase a şantaj. Dacă nici acum Băsescu nu i-a decizii capitale, pot bănui că Boc îl are cu ceva la mână pe Băsescu. Dacă va fi dat afară Boc va vorbi. Aşa cred eu.S

 15. 15 Walt Disney octombrie 1, 2011 la 5:40 pm

  V-am revăzut cu plăcere, după o perioadă îndelungată, aseară la Realitatea TV. După o perioadă îndelugată, pentru că nu mă mai uit la TV; ceea ce se întâmplă îmi produce scârbă. Prestația domniei voastre a fost plină de spirit, ca de obicei.

  Mi-a plăcut și înregistrarea în care TB recunoștea: „AN este un om politic adevărat, ați văzut vreun mogul să-și facă de cap pe vremea când era Premier?” În consecință, din moment ce TB v-a succedat la conducerea țării, se pare că mogulii au proliferat în vremea lui, deci, după standardele proprii, TB nu este un om politic adevărat. Nu mai vorbim că aceeași emanație băsesciană poate însemna și că autoritatea statului s-a diminuat sau că nivelul marii corupții a explodat în această perioadă, din moment ce moguliii au prins atît de mult curaj. Are și TB momente de sinceritate.

 16. 16 ochiusitimpanu octombrie 1, 2011 la 6:49 pm

  Asa au plâns și nemții când au plecat de la ei.

 17. 17 Emil Vulcanescu octombrie 1, 2011 la 6:58 pm

  Domnule Adrian Nastase
  De mai bine de 6 luni se stia ca cei de la Nokia vor pleca, dumneavoastra ati aflat acum.
  Cu stima Emil

 18. 18 Emil Vulcanescu octombrie 1, 2011 la 7:22 pm

  Dobrescu Emma
  V-ati saturat de multe lucruri… , nu mai porniti televizorul !!!
  Romania, aceasta tara minunata , este vanduta pe bucati , de catre politicieni si „seful” de la Cotroceni unor „investitori”…
  Trist dar adevarat.
  Sa fiti iubita…
  Cu stima Emil

 19. 19 florin m. octombrie 1, 2011 la 7:44 pm

  Este trist destul ca a plecat Nokia, dar este si mai trista prestatia politica care inseamna a trage profit din orice astfel de situatie.
  NU-mi prea amintesc de vreo secunda de solidaritate politica, cu exceptia celei ce se referea la imunitatea parlamentara, ci doar o continua panda pentru a folosi fiece prilej ca sa mai dai una in capul adversarului politic.

  Nokia a inchis Bochumul cand a venit la Cluj, o fi fost tot din cauza conflictului germano-finlandez? Nokia a taiat 10.000 de posturi in Ungaria in ultimii ani, s-or fi certat finlandezii si cu ungurii?

  Companiei Nokia nu ii merge deloc bine, si se restructureaza. Acum, eu nu spun ca nu s-or face si greseli politice care alunga investitorii, ci dimpotriva, ca impozitele si contributiile pe veniturile salariale nu sunt prea mari, etc, dar in nici un caz acestea nu au crescut in ultimii trei ani, de cand a venit Nokia, asa ca nu pot fi invocate.
  Instinctul meu, (spun asta intrucat nu am nici un fel de date certe), imi spune ca Nokia a luat decizia de reconsidera investitia din Romania foarte repede dupa ce ajuns in acea locatie, din motive de schimbare de strategie la nivel global. Asta ar oferi si o explicatie si pentru faptul ca nu au venit pe platforma furnizori anuntati.

 20. 20 florin m. octombrie 1, 2011 la 8:06 pm

  Dl Nimeni

  Nokia a facut exporturi de 1,5 miliarde in 2010.

  Faceti o confuzie intre valoare creata si contributii la bugetul de stat.

  Conform acestui ultim criteriu, un producator de tigarete/bauturi sau un mare importator reprezinta un mai important contributor, prin impozitiele indirecte pe care le genereaza sub forma de accize si TVA. Un exportator nu prea conteaza pentru aceste taxe. Dimpotriva, va cere rambursari de TVA.
  Este o ocazie buna de a observa rolul real al taxelor si caracterul lor de pusculita pentru cheltuieli neproductive, pe seama productiei. Doar politicienii se bucura de taxe/contributii, nu consumatorii, (care le platesc, in ultima instanta), sau agentii economici, (carora le afecteaza vanzarile).

 21. 21 Maximmouse octombrie 1, 2011 la 8:20 pm

  Daaa…motiunea Nokia a trecut…dar … ce zgomot se aude? bazait ca de albine? Pai se aude ca se scumpeste gazul…Ce spuneam? hai sa mai bagam niste banuti la rusi, nu-i asa? Cam 4 miliarde pana acum?mai merge. ma imerge…bizonii cred ca stam rau cu rusii?FOARTE BINE! Bagati la est pdlistilor ca de acolo vine lumina , nu-i asa? Deocamdata la americani, promisiuni, dar la rusi nu merge, banu’ jos! 🙂 Pai? Din greseli invata dictatorii….he, he…

 22. 22 cine sa raspunda ? octombrie 1, 2011 la 8:34 pm

  emma , eu m- am saturat de romanii care- si urasc tara . de toti dl goe si de toate zoe singuri la parinti , cu casa si masina ,vacante in cipru,care-si denigreaza tara peste tot . usa e deschisa , outdaca nu va meritam !

 23. 23 Maximmouse octombrie 1, 2011 la 9:06 pm

  ….si inca un zumzait: fratilor, nu mai este nevoie de frauda pe extern, s-a nascocit ceva mai frumos: MISCAREA ROMULANA! Ganditi stimati colegi, GANDITI! .:)

  La urmatoarea legislatura, palatul Parlamentului va fi palatul babel…frumos! Cum este cu partidele etnice? E BINE! 🙂 Asa ca, stimati colegi, vom vedea procente cate vor ei de la neamuri…. asta este din puturile gandirilor lazaresti. basesti , etc…bai frate la ce ii duce capul! Cred ca a fost pana la urma ideea lui pambuccian…:) ..:) Fratilor…ce batjocura…

  Ia uite ca si vadim se gandeste la chestia asta….ha, ha! 🙂

 24. 24 Clovnii Veseli octombrie 1, 2011 la 10:34 pm

  Decizia nokia este un semnal de alarma pentru romania , si o problema sociala in acea zona , ce masuri ia guvernul in sprijinul acelor oameni ? ce masuri propune usl-ul ? acolo ramane o structura industriala , de ce nu o putem folosi noi ca tara ? de ce nu putem produce produse romanesti . Daca un om sanatos la cap ar lua o lista sa vada cat la suta din ce consumam vine din import ar crede ca suntem babuini si nu putem produce mai nimic .

 25. 25 Spiridus octombrie 2, 2011 la 5:19 am

  In strainatate nu este accesibila pagina PSD cu Departamentele (nu se poate deschide nicio pagina de Departament).

 26. 26 blogideologic octombrie 2, 2011 la 5:32 am

  Arno Klarsfeld vine cu bani, iată explicaţia demonstraţiei pusă la cale de ipocrita organizaţie Romani CRISS http://www.romanialibera.ro/actualitate/bucuresti/marsul-demnitatii-me-sem-rom-me-sem-romni-in-bucuresti-aproximativ-300-de-persoane-au-marsaluit-impotriva-discriminarii-239582.html . Arno Klarsfeld, director al Oficiului francez pentru imigrare şi integrare, totodată un apropiat al preşedintelui Nicolas Sarkozy, vine în România pentru a sprijini financiar procesul de integrare a respectivei etnii. Suma, acordată în două tranşe, este considerabilă : 3 600 euro + 1 200 euro de persoană. Este pregătită organizaţia Romani CRISS să administreze aceşti bani în proiecte fezabile ? Ori dedesubtul demonstraţiei organizată pe 1 octombrie se ascunde dorinţa lui Romani CRISS de a-l impresiona pe Arno Klarsfeld astfel ca Franţa să le dea lor aceşti bani pentru „management chibzuit” ? Dar reamintesc faptul că francezii de acum fac o distincţie între ‘roms’ şi ‘gens du voyage’. Înainte de primul război mondial exista în Franţa o consemnare legislativă privitoare exclusiv la ‘gens du voyage’. Dar tot înainte de primul război mondial, nu găseşti la ei măcar un singur text literar, –şi totuşi, scriitorii sunt primii observatori!–, care să-i semnaleze pe ‘roms’. De ce ? Pentru că termenul încă nu exista! Termenul a fost inventat abia de către ideologii bolşevici internaţionalişti după naşterea statului sovietic. Mai precis, termenul rroma este o invenţie a Cominternului la iniţiativa lui Nikolai Buharin, ca reacţie la apariţia statului România Mare în spaţiul din Romania Orientală. Istoricul britanic Simon Sebag Montefiore demonstrează convingător în cărţile sale că există o continuitate între ideologia ţarinei Caterina cea Mare şi ideologia liderilor bolşevici după câştigarea puterii. Hai să ne întoarcem la surse. Ţarina Caterina cea Mare căpăta dreptul de a stăpâni Romania Orientală nord-pontică prin ideologia occidentală anti-Romania, ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon. De altminteri Voltaire susţinea deschis în Occidentul European un lobby pro-Rusia, cu scopul de a fi creată butaforia geopolitică numită Rusia Sudică/NovoRossiia. Regele Prusiei Frederic cel Mare, aflat într-o relaţie epistolară cu Voltaire, ştia despre acele planuri. Încearcă să profite de ele în favoarea Prusiei. De aici împărţirile succesive ale Poloniei din secolul XVIII. Pe fondul acelor tratate predatoare apare şi Tratatul de la Kuciuk Kainargi din 1774 care furnizează legitimitatea şchioapă pentru crearea Rusiei Sudice în spaţiul nord-pontic din Romania Orientală. Dar, în termeni moderni, trebuie să judecăm Tratatul de la Kuciuk Kainargi ceea ce a fost el ca atare : un act predatorial ce dădea Rusiei drepturi de expansiune spre Sud. Ideologia lui Karamzin (chiar îmi plac cărţile lui!), un Karamzin care se considera el însuşi un fel de iluminist Gibbon rus, încearcă sa armonizeze ideologic consecinţele Tratatului de la Kuciuk Kainargi din 1774, reamintesc, este vorba despre consecinţele geopolitice extrem de favorabile Rusiei. În dezbaterile actuale dintre ocupantul rus din respublika Moldova şi românii autohtoni, tinerii ruşi din respublika Moldova invocă frecvent ideologia lui Karamzin, aceasta pare a fi principala sursa de putere spirituală pentru ei. În fine, după terminarea primului război mondial, bolşevicul rus Nikolai Buharin constata lucid că în Occident ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon fusese aproape uitată. Cominternul avea nevoie absolută de a discredita România, de a dizolva România! În consecinţă, experţii Cominternului inventează etnia rroma, etnie pe care la 1824 omul de litere Alexandru Puşkin încă o denumea ţîganî, deşi convingea Europa (prin forţa literelor!) că Basarabia era populată de ţîganî. Atunci când vorbeşte despre Basarabia, lucidul critic literar care a fost Petre Haneş îi citează pe alţi doi intelectuali ruşi ajunşi în Basarabia. Care scriau foarte clar că populaţia din Basarabia vorbeşte o vernaculară neolatină asemănătoare cu vernacularele neolatine din Spania! Dar nici Puşkin, nici vreun alt intelectual rus ajuns în Basarabia înainte primul război mondial nu aminteau că ar fi existat pe atunci limba romani! Pe bună dreptate. Limba romani, la fel ca şi denumirea etniei rroma în loc de ţîganî, sunt invenţii cominterniste. Repet : Limba romani este un limbaj artificial inventat de specialiştii Cominternului după modelul sanskritei care se baza pe prakrită. “Specialiştii” în “Limba romani” de astăzi susţin în mod deschis că “Limba romani” constituie o dezvoltare din prakrită. Numai că, surprise!, surprise!, nici măcar vreuna dintre evaluările realiste de astăzi privind limba prakrită nu acordă vreo şansă ipotezei propagandistice cominterniste că din limba prakrită s-ar fi putut dezvolta “Limba romani”! Pe o gamă de evaluări ştiinţifice, mergând de la evaluări minimaliste şi ajungând până la evaluări maximaliste, se spune că : 1/ “Prakrit – vernacular and literary Indic language recorded from the third century BC to the fourth century AD” ; 2/ “Prakrit languages were spoken in India between 600 BCE to 1000 CE”. Asemenea detalii istorice nu contau pentru cominternişti, şi nu contează pentru urmaşii care duc mai departe politica lor. În Uniunea Sovietică interbelică, ideologizată anti- România la maximum, apare prima literatură în limba artificială “romani”, în vreme ce literatura în limba română era acolo strict interzisă ! După 6 martie 1945, alogeno-cominterniştii ajungeau la putere în România. Ei impuneau ca denumirea etniei conlocuitoare “ţigani” să fie înlocuită cu denumirea “romi”, denumire politiceşte corectă doar din punct de vedere strict cominternist. Iată însă că familiile de alogeno-cominternişti îşi impun iar puterea lor distrugătoare de România după “revoluţia din decembrie 1989”. Astfel, în statistici, denumirea de ţigan a fost înlocuită brusc cu rom, nu rrom, un termen stabilit de un oficiu internaţionalist. Reprezentantul României la acele discuţii peste capul românilor autohtoni a fost Petre Roman, fiul alogeno-cominternistului Valter Roman adus în România de tancurile sovietice.

 27. 27 Socrate octombrie 2, 2011 la 6:28 am

  @florin m. * Partea romana avea obligatia de a amenaja un terminal cargo si o bucata de autostrada ( Nicoara, fost prefect de Cluj, PNL ). Obligatiile nu au fost indeplinite nici in 3 ani, in schimb CJ Cluj a construit stadionul din Cluj ( peste 35 milioane de eur ), primaria construieste o sala de sport in Cluj ( probabil 5-10 milioane Eur ), CJ Cluj asfalteaza drumul pana la Rachitele, satul lui Boc ( cca 14 milioane eur ), etc., etc. Trebuie sa fii portocaliu ca sa ceri opozitiei solidarizare politica cu astfel de ipochimeni iresponsabili, care dau in gropi si fura in draci.

 28. 28 santinela octombrie 2, 2011 la 6:52 am

  Eu tot nu inteleg ! Va plingeti ca puterea in Parlament adopta hotariri chiar daca nu sint in sala si le iese.Sigur ca le iese fiindca dumneavoastra(aici ma refer la USL) ati hotarit sa parasiti sala.Daca sinteti toti in sala si votati impotriva ailalti trebuie sa faca ceva sau cistigati.Proasta tactica cu parasirea salii sau nevotul in comisii.
  Pt. EMMA- Mai frate ce ai obosit sa tot injuri- si insiri niste nume acolo.De aici imi dau seama ca esti plecata „cu vaca „demult timp si nu traiesti printre noi.Alo ,acum sint alte nume de injurat,alea pe care le spui tu nu sint la putere.Iti reamintesc ca la putere este cel mai slab Guvern pe care la avut Romania condus de cel mai betiv si timpit presedinte.Poate intelegi ceva sau mai bine zis dute si odihneste-te.Esti obosit(a) rau !

 29. 29 Vasile, octombrie 2, 2011 la 6:53 am

  Augustin,

  Ce spui dumneata confirma faptul ca cei mai curajosi romani …tot securistii raman!

  Dragos,

  Dumneata nu intelegi absolut nimic de la elementarele notiuni ale democratiei, economiei sau relatie stat-politician-cetatean, la altele
  mai pamantesti, sunteti de fapt extraterestru precum Traian Boc!.
  Sintagma de „forte” este intradevar mai complexa.Dumneata ar trebui inainte sa formulezi ceva sa te intrebi daca poti asimila corect ce este bine si ce este rau!

 30. 30 acuvio octombrie 2, 2011 la 7:47 am

  Domnul Traian Băsescu “avertiza că pleacă investitorii (stiti voi care)”. Este obsedat de aceşti investitori şi proiect 🙂

 31. 31 Adrian Grom octombrie 2, 2011 la 10:29 am

  Drept să spun abia când am văzut breaking news am aflat că pleacă Nokia. În mod normal aş fi spus: ei şi? Nu ar fi primii care pleacă spre alte zone…
  În mod cert nu vor fi nici ultimii…
  Semnificaţia însă e alta. Am citit o căruţa de comentarii pe tema plecării. Unul din lucrurile cele mai clare din toată afacerea asta e că statul român a investit mult, a primit puţin iar semnalul plecării în plină criză e de netăgăduit.
  Creşterea economică nu se face cu câţiva investitori strategici. Aceştia constituie vârful de lance al creşterii economice, dau tonul şi viteza ei dar baza o constituie micile afaceri. Care profită de banii cheltuiţi de cei mari pentru a intra pe piaţa.
  Însă când investitorii încep să plece…. rămâne loc pentru impostură, pentru false investitii (vezi Gabriel Resources) şi pentru demagogie de 2 lei…2 lei vechi. Un guvern cinstit ar recunoaşte gravitatea situaţiei şi ar spune adevărul (punem pariu că ar fi acceptată o asemenea declaraţie fără nici un fel de panică? Ba chiar ar creşte încrederea într-un guvern care nu ascunde adevărul sub preş….dar pentru asta e nevoie de un guvern responsabil şi puternic….).
  Ca să îl citez pe Churchill – nu e sfârşitul. Nu e nici măcar începutul sfârşitului. Dar e sfârşitul începutului (a fost spusă după El Alamein – ca o coincidenţă, remarcată de Churchill – „înainte de El Alamein nu am avut nici o victorie. Apoi… nu am mai avut nici o înfrângere”).

 32. 32 M.Voicu octombrie 2, 2011 la 1:20 pm

  @acuvio octombrie 2, 2011 la 7:47am spune: «Domnul Traian Băsescu “avertiza că pleacă investitorii (stiti voi care)”. Este obsedat de aceşti investitori şi proiect»

  ➡ Investitorii voiajori fac plasamentul unde este mai mic impozitul pe profit. Circulaţia forţei de muncã trebuia sã fie liberã odatã cu circulaţia capitalurilor (altfel vom fi avut proşti negociatori); forţa de muncã se va plasa unde ea este cel mai puţin impozitatã – adicã în altã parte
  * * * Am demonstrat cã valoarea bunurilor proprietate publicã ale Statului,, bunuri care prin exploatarea fondului sunt epuizabile (ale resurselor de minerale, petroliere, gaze naturale…), e Neconsideratã în Legea minelor şi Legea petrolului – ca şi cum l-am da DEGEABA [august 31, 2011 la 6:22pm/la basescu-are-gura-aurita]. Într-o asemenea ”concesionare” am da zãcãmintele noastre petroliere, aurifere… pentru o industrie care ne va da combustibili, aur, uraniu ş.a. la preţul pieţei – iar profitul e-al investitorului nominal ”agreat”, nu al contributorului efectiv ❗ ; ar fi iezact cum, peste ani, ne-au fãcut cu hidrocentralele şi rafinãriile Petrom :mrgreen:

  Contractele de concesionare încheiate pe atari legi sunt nule de drept de la data “convenirii” lor – ca bazate pe o cauzã ilicitã – încãlcând Constituţia: caracterul inalienabil al proprietãţii publice; cine le-a încheiat, sã şi le ia acasã la ei.
  Cine-ar vrea, întâi sã ne dea un semn şi nouã cu proprietatea lor.

 33. 33 florin m. octombrie 2, 2011 la 1:22 pm

  Socrate

  nu la o astfel de solidarizare ma refeream, DESI ACEASTA ESTE SINGURA SOLIDARIZARE EVIDENTA. Indiferent de cine a fost la putere, a existat un concurs de ars banii. Desigur, ceea ce pare ardere de bani, reprezinta probabil genul de proiecte care se pot controla usor pentru deviere de fonduri in buzunare proprii.

  Cu toate acestea, plecarea Nokia are mai putin legatura cu astfel de evenimente, desi sunt convins ca au fost exasperati de prestatia politicienilor nostri. Cine nu este?

 34. 34 Maximmouse octombrie 2, 2011 la 1:28 pm

  @blogideologic!

  Multumesc pentru expunere! Cum ziceam, traditionala prietenie romano – rusa continua….:) ..Dar de tiganii tatari? Ce cunoastem, afara de exponentul lor cel mai potent si diabolic? 🙂 🙂 si de faptul ca vietuiesc in Constanta? Nu, nu Constatza…:) 🙂

 35. 35 Maximmouse octombrie 2, 2011 la 1:40 pm

  @Puscasul Vlad Irimie!

  Stimate , de ce nu zici care ministru? Sunt gata sa aud orice!

  Despre : Clujul e mai sarac….nu-mi fac nici o problema, dupa ce ati exportat in Regat toti prostii , pe post de guvern, acuma n-o sa va abtineti de a va infrupta copios din banii nostrii, ca doar , n-ati facut-o nici pana acuma…asa ca o sa fie bine de voi, in continuare, trai neneaca pe banii …miticilor….mata nu vii sa-ti faci casa in Bucuresti, ca vad ca 30% dintre voi sunt pe aici…de preferinta in centru si incartiere rezidentiale…Drumu Taberei va pute, este? 🙂

 36. 36 Maximmouse octombrie 2, 2011 la 1:44 pm

  @florin m.

  Colega, solidaritatea asta functioneaza numa la rau, asa-i? Cand le este bine la portocalii, nu mai ceri solidaritate politica, este?…Da de ce asa, pana la urma?

 37. 37 Augustin octombrie 2, 2011 la 4:48 pm

  Vasile,
  Sint sigur ca nu te refereai la Dragos, nu?

 38. 38 blogideologic octombrie 2, 2011 la 5:30 pm

  @ Maximmouse
  Salut, şi mulţumesc !

 39. 39 teostanc octombrie 2, 2011 la 5:37 pm

  @blogideologic,
  Foarte interesant, dar ce limba vorbesc tiganii de la noi? Eu stiam ca romani, chiar daca este artificiala.

  Apropos, acum am vazut in documentele pentru recensamant denumirea de tigan.

  Spuneti ca Petre Roman a fost delegat la o discutie privind limba romani. Ce naiba cauta acolo ca el are o specializare tehnica, in fizica fluidelor cred.

 40. 40 Motanul Incaltat octombrie 2, 2011 la 8:19 pm

  Domnule Nastase, va rog sa-mi permiteti sa nu fiu intru totul de acord cu Dvs. Sper ca putem exprima pe blogul Dvs, la modul civilizat, si astfel de pareri, aducand argumente.
  Pe mine nu ma surprinde decizia NOKIA: ea era previzibila inca de cand aceasta firma a plecat din Germania. Pentru a intelege lucrul asta trebuie sa ai cunostiinte de ce inseamna management si marketing global. N-are de a face cu politica. Prima intrebare pe care mi-o pun este daca a existat sau exista in contract, in legislatie o clauza prin care sa se impuna un termen pentru durata unei investitii straine in Romania. Cu alte cuvinte, erau cei de la NOKIA constransi prin obligatii contractuale sau de ordin legislativ sa ramana mai multa vreme in Romania? Spre exemplu, 5 ani,10 ani, alt termen. Daca nu, atunci de ce ne mai miram? Dvs. spuneti asa:

  „Germanii, cand fabrica Nokia s-a inchis acolo, au beneficiat de salarii compensatorii doi ani. Ai nostri, vor beneficia cel mult trei luni. Plus compensatiile date catre statul german, in timp ce noi nici macar nu avem cu cine vorbi. Nu avem la cine sa apelam, cata vreme ii facem pe partenerii nostri europeni extremisti si ne dam mai europeni decat ei (cine nu stie, sa caute pe Google ce a spus Basescu despre cele doua tari care s-au opus intrarii Romaniei in spatiul Schengen, mai precis Olanda si … ati ghicit, Finlanda).”

  Scrie undeva in contract ca salariile compensatorii pentru lucratorii nostri sa se acorde pe un termen de trei ani, ca in Germania? Daca nu scrie, atunci chiar ca nu avem la cine sa apelam. Scrie undeva in contract despre compensatiile pe care trebuie sa le primeasca Statul Roman in cazul in care NOKIA pleaca din Romania? Daca nu, atunci…

  „S-au bagat zeci de milioane de euro in crearea acelui parc industrial – acum, acei bani sunt periclitati (orice nou investitor va veni, statul tot va trebui sa il ajute si pe acela cu noi facilitati).”

  Deci s-au bagat zeci de milioane de euro in crearea parcului industrial, fara ca in contract sa se stipuleze cele de care vorbeam mai sus.
  D-le Nastase, toate acestea sunt evidente erori de management, nu chestiuni politice.

  Din punctul de vedere al marketing-ului, trebuie inteles ca o firma isi alege ca loc unde sa investeasca acela in care conditiile sunt cele mai favorabile. Daca vor pleca spre o tara din Asia (asa am inteles) e foarte probabil ca acolo forta de munca sa fie mult mai ieftina decat in Romania. De fapt asta e si motivul, din cate am inteles, pentru care au plecat din Germania. Poate sa fie vorba si despre o situatie economica si financiara mult mai favorabila pe pietele asiatice, decat pe cele europene. Deci pot fi mai multe aspecte. Nu neaparat gradul de impozitare din Romania.
  De ce spun toate acestea? Pentru ca eu vad ca persista o anumita mentalitate. Spre exemplu si in domeniul constructiei de drumuri: „De ce nu lucreaza astia dom’le? Hai, ma baieti, puneti osul la treaba, ce faceti acolo, daca vreti sa fiti si platiti!”. Dar, in schimb, nu se spune (decat asa, printre „picaturi”) ca exproprierile nu s-au facut, ca terenul nu e eliberat de orice sarcina, ca statul are sa dea bani firmei respective. Vreau sa spun ca o firma privata occidentala sau americana nu lucreaza dupa „obiceiul pamantului” de aici, de pe la noi, dupa mentalitatile noastre.
  Firma NOKIA ar fi putut, in asemenea conditii, sa plece si dupa un an, iar noi le-am facut facilitati de cateva zeci de milioane de euro, dar asta e treaba noastra, nu a lor!
  Citeam nu demult, cu stupoare, ca noi nu stim cum sa facem proiectul pentru a atrage fonduri europene. Deci ceea ce nu cunoastem noi este cum sa facem un management performant cu adevarat, cu atat mai putin un marketing performant!
  Si atunci? Iarasi vorbim cu ambasadorul…?

 41. 41 blogideologic octombrie 3, 2011 la 2:34 am

  @ teostanc spune : „ce limba vorbesc tiganii de la noi? Eu stiam ca romani, chiar daca este artificiala. […] Spuneti ca Petre Roman a fost delegat la o discutie privind limba romani. Ce naiba cauta acolo ca el are o specializare tehnica, in fizica fluidelor cred.”
  Păi ţiganii de la noi vorbesc româneşte, dar şi un idiom ţigănesc. Problema este aceea că după 1918, Buharin şi Cominternul au manevrat (în opinia mea, Nikolai Buharin era un tip extrem de inteligent) pentru a revigora ideologia anti-ROMANIA creată de Montesquieu, Voltaire şi Gibbon, şi astfel au propus/impus denumirea „romani” pentru acel idiom ţigănesc. Dicţionarul cominternist pentru „limba romani” era artificial compus, dar el este predat acum la facultatea de filologie a Universităţii din Bucureşti ca fiind autentic ! Bine, ruşii deţin ştiinţa falsurilor lingvistice, vezi de exemplu scrisoarea monahului Filofei din Pskov, de asemenea mult celebratul „Cânt despre oastea lui Igor”, ori testamentul apocrif al lui Petru cel Mare. Nu m-am exprimat exact aşa privind „contribuţia” lui Petre Roman. Ca prim ministru, el a fost lider decident pentru a impune în România schimbarea denumirii de ţigan cu denumirea cominternistă de „rom” (în mod clar anti- românească), precum şi denumirea idiomului ţigănesc de la noi prin „limba romani”. Exact cum cerea tatăl său, alogeno-cominternistul Valter Roman (dar nu cred că acesta era numele real).

 42. 42 Vasile, octombrie 3, 2011 la 6:51 am

  Augustin,

  Prababil cu un „i” in plus ajungeam la pluralismul adevarurilor!

 43. 43 Socrate octombrie 3, 2011 la 1:39 pm

  @florin m. * Spuneti : “Indiferent de cine a fost la putere, a existat un concurs de ars banii. Desigur, ceea ce pare ardere de bani, reprezinta probabil genul de proiecte care se pot controla usor pentru deviere de fonduri in buzunare proprii. “. Va atrag atentia ca teza “ toate partidele ( guvernarile ) au facut (sunt ) la fel “ este o teza portocalie, menita sa mentina la putere caracatita portocalie. Pai daca toti sunt la fel, de ce sa-i mai schimbam ( bubuim ) pe cei de la putere, nu-i asa ? Va mai atrag atentia ca guvernarile PSD ( Vacaroiu, Nastase ) si PNL(Tariceanu ) au avut crestere economica, in timp ce guvernarile Boc au avut scadere economica ( cadere ) si au dublat datoria publica in doi ani si jumatate ( de la 109 miliarde la 214 miliarde ).
  PS Memento mori. Deosebirea dintre clasa de mijloc si clasa de jos este foarte mica, intre cele doua clase existand transferuri. Guvernele Boc a accelerat transferul unilateral masiv catre clasa de jos, un exemplu fiind cei 100.000 de patroni de IMM-uri falimentate de guvernele Boc.

 44. 44 florin m. octombrie 4, 2011 la 8:04 am

  Socrate
  „Va atrag atentia ca teza “ toate partidele ( guvernarile ) au facut (sunt ) la fel “ este o teza portocalie, menita sa mentina la putere caracatita portocalie.”

  Nu prea ma intereseaza cliseele si nu o sa evit sa exprim ceva ce mi se pare adevarat, doar pentru ca a fost infierat in ultima sedinta de partid, indiferent care este acela. Daca ati inlocuit doar adversarul in teoria luptei de clasa, este o chestiune care va priveste.

  Nu cred ca Boc este un premier bun, dar nu el a falimentat 100.000 firme. Anumite piete, cum a fost cea imobiliara si de constructii au suferit corectii puternice, pur si simplu s-au prabusit, altele au fost afectate mai mult sau mai putin. CRiza nu a fost prevazuta de nici un partid, dovada alegerile din 2008 si programele electorale aferente. Dovada programul de Guvernare anuntat al Guvernului PSD/PD din 2008 si constructia bugetara pentru 2009.
  Firmele falimenteaza sau nu in functie de propria capacitate de a previziona si anticipa decizional viitorul pietelor. Un Guvern responsabil se abtine sa intervina prea mult, pentru a face previziunea cat mai simpla. Nu am avut astfel de Guverne, dar o oarecare stabilitate fiscala exista doar din 2004 incoace.

  Nu spun ca nu au existat deosebiri intre guvernari. Cu toate astea, din punctul meu de vedere cred ca toate au avut urmatoarele caracteristici comune:

  – lipsa de viziune pe termen lung si aplicarea de politici conjuncturale
  – dezinteres pentru orice nu aduce voturi
  – racolarea de membri de partid in dispretul oricarei consideratii doctrinare
  – realizarea de retele clientelare politico-economice si incercarea de a exercita control asupra tuturor structurilor administrative.
  – risipa si deturnare de fonduri.
  – atacarea cu orice pret a adversarului politic.

  Desigur, exista personaje politice cu statura suficient de remarcabila, incat sa exceada intr-o oarecare masura unor tipare si care sa se fi remarcat si prin altceva, dupa cum fiecare perioada si-a avut caracteristicile si evenimentele ei care dau o nota particulara unei guvernari sau alteia. Dar sustin ca cele de mai sus, (si or mai fi si altele), au fost constanta ultimilor 20 de ani.


 1. 1 Dragă Opoziţie, ne-am cam săturat de vorbe! « Popateapa's Blog Trackback pe octombrie 1, 2011 la 12:07 pm
 2. 2 Năstase: Anastase – lingău obraznic şi incompetent | La Mafalda Trackback pe octombrie 3, 2011 la 12:26 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: