Ritmuri şi algoritmuri democratice

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

16 Responses to “Ritmuri şi algoritmuri democratice”


 1. 1 Karakas septembrie 28, 2011 la 12:20 am

  Capitalismul neocon, imbratisat cu ardoare si pasiune latina de neo-texanul Basescu si partidul sau din buzunar, este o alta fateta a comunismului. Aceiasi ideologie dogmatica si utopica, acelasi damf al totalitarismului presarat cu mult apel la securitate (scut), ordine (de partid) si disciplina (financiara), aceiasi raportare discretionara si superioara a elitelor puterii fata de „prostime” ce emana prin trompetele Ministerului Propagandei de partid si de stat (oricare minister de altfel are acest job). Si pentru ca ordinea si disciplina sa se manifeste plenar, statul are nevoie de un mecanism uns, cu urechea si timpanul racordate pe frecventele unchiului de peste ocean. Ca au de unde invata cum se „globalizeaza” democratia.

  De altfel, involutia democratiei romanesti e cuantificabila. Populatia, societatea civila, sindicatele, au devenit insensibile si nu mai reactioneaza la abuzurile la adresa democratiei si a libertatilor aferente.

  Nu mai mira deci ca azi romanii sunt comparabil la fel de nefericiti cum erau si pe vremea comunismului ceausist. Capatul tunelului capitalismului neocon e la fel de intunecat, si e nevoie de multe luminari sa treci prin el.

  Avem insa prietenia marelui frate de la Apus, care, ca si fratele sovietic ne vrea binele si ne promite ca sistemul capitalist in final va invinge hidra comunista (pentru ca toti cei de stinga intra in categoria asta, fara drept de apel) si toti romanii vor trai in raiul neocon. Amin!

 2. 2 Doru Coarna septembrie 28, 2011 la 6:30 am

  Alternativa la ceea ce fac ei acum e streangul, trebuie sa-i intelegeti… in fapt, si-au insusit toate lectiile negative din ultimele doua decenii si le aplica din reflex. Au fost naimiti sa distruga tara, si asta vor face pana in ultima clipa, este comportament pur fascist.

  Chestia este ca le reuseste perfect cata vreme opozitia ia doar nota si paraseste sedintele. Nu insa si parlamentul, nu canta regimul asta pe la forumurile si institutiile planetare importante, nu construieste nimic care sa zadarniceasca lucrarea matelotului, opozitia lupta ca si omul de pe strada, fara sanse. Dar cu pretentii!

  Ca un exemplu: cate primiri a facut psd de cand traverseaza acel desert? Cu cine vreti sa castigati, cu cei cu care ati pierdut constant?

 3. 3 Mihai ANDREI septembrie 28, 2011 la 8:17 am

  Mi-aduc aminte de un alt excelent editorial (şi premonitoriu) pe care l-aţi scris tot în acest ziar în 2008, imediat după formarea guvernului boc 1. Vă arătaţi atunci dezamăgit de opţiunea colegilor dvs. pentru alianţa cu PD. Timpul v-a dat de o mie de ori dreptate, şi ieri mai mult ca oricând. Semnezi un contract doar dacă poţi spera că şi partenerul tău are buna credinţă de a încerca măcar să-l respecte – intuitu personae. Ce s-a întâmplat ieri nu s-a mai întâmplat de 21 de ani, de la certurile dintre d-nii Iliescu şi Coposu pe marginea algoritmului Constituantei. De atunci şi dl. Iliescu, şi tot restul clasei politice (minus martorii lui traian) au învăţat şi deprins un set minimal de reguli de funcţionare a democraţiei. Îmi aduc aminte de micuţul scandal al numirii lui Bogdan Olteanu la BNR – PNL n-avea atunci decât 22% din parlament !!! Până la venirea la putere a şatrei PD-UNPR a funcţionat corect acest tip de algoritm colegial, de cutume şi reguli de onoare. Şi cu acest ultim cuvânt – onoare – ajungem iar la editorialul dvs. din 2008 …

 4. 4 eficientaenerg septembrie 28, 2011 la 8:48 am

  Politica-citeste!:”Prietenia este, în primul rând, pacea reciprocă şi zborul spiritului pe deasupra amănuntelor vulgare.Antoine de Saint-Exupery”

 5. 5 latinist septembrie 28, 2011 la 10:38 am

  Eu am o mare nelamurire: cu se face ca membrii Curtii Constitutionale sau ai Curtii de Conturi sunt numiti politic, sau chiar membri activi de partid (auzeam o stire cum ca ar fi vrut pedelistii sa-l puna pe Cristi Diaconescu acolo, in locul lui Vacaroiu) ???
  Adica cei care trebuie sa judece daca s-au cheltuit bine sau nu banii publici, de catre guvern, sa fie ori in sfera de influenta politica a puterii, ori daca nu, din cea a opozitiei. Cum sa mai fie o asemenea institutie credibila, cum ar mai putea fi ea impartiala? La fel in privinta curtii Constitutionale, de unde si pana unde numeste politicul membrii ei? De ce nu sunt acestia numiti de catre CSM de exemplu, sa fie cu adevarat independenti politic si echidistanti? Atunci ar fi cu adevarat o separatie a puterilor in stat…asa doar ne balacarim, puterea cu opozitia, care sa aiba mai multi membri la curtea constitutionala, adica niste asi in maneca pentru viitoare batalii politice. Penibil! Ridicol! Suntem cu adevarat o „democratie originala”…

 6. 6 Socrate septembrie 28, 2011 la 12:36 pm

  @AN * Spuneti, si aveti dreptate, ca “ una dintre pasiunile arzătoare ale actualei puteri este ocuparea tu­turor fotoliilor din toate instituţiile unde Parlamentul are menirea să nu­mească în funcţie persoane la anumite intervaluri legiuite. “. Pentru asta dau prin bat cu obraznicia, fura, mint, abuzeaza de majoritate,etc. Cred ca se comporta asa pentru ca fie sunt convinsi ca vor ramane la putere pana la calendele grecesti fie pentru ca sunt convinsi ca numirile lor vor ramane batute in cuie chiar daca nu vor mai fi la guvernare, caz in care sunt foarte convinsi ca nu vor pati nimic. Este treaba opoziitiei, si in special a PSD-ului sa le scoata toate aceste “convingeri” din cap si sa-i convinga de contrariul. Cred ca ar trebui sa sanctionati cu plangeri penale orice furt din parlament. Nu am nici o iluzie ca nu vor primi NUP-uri din partea procurorilor lui TB. Impotriva respectivilor procurori portocalii ar trebui depuse iarasi plangeri penale, la care, evident, se va raspunde tot cu NUP. Nici o problema. Dupa caderea de la putere a aliantei toxice, dosarele penale se pot si trebuie redeschise, si numitii acuzati ar trebui sa fie facuti sa constientizeze acest lucru. Cat despre persoanele numite prin frauda si abuz, puterea trebuie sa fie facuta sa constientizeze ca vor fi schimbate imediat dupa alegeri.

 7. 7 blogideologic septembrie 28, 2011 la 3:06 pm

  Omotetia universalismului cultural (vezi de exemplu conceptul la Novalis, în Discipolii la Sais) este prezentă în romantismul românesc din secolul XIX, precum şi în protocronismul românesc din secolul XX. Iar opera lui Mircea Cărtărescu se îndepărtează la modul cel mai flagrant de la omotetia universalismului cultural, mă refer de pildă la incongruenţele şi anacronismele prezente în Levantul. Asertez limpede : Poezia Bolintineanului este mult mai bine încadrată româneşte în omotetia universalismului cultural decât Levantul Cărtărescului. Dar Mircea Cărtărescu este politiceşte corect, şi în felul acesta numele Mircea Cărtărescu devine automat nobelizabil http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/mircea-cartarescu-cotat-cu-sanse-mari-sa-castige-premiul-nobel-pentru-literatura-239045.html . Este o procedură perfect valabilă pentru a nega prezenţa omotetiei universalismului cultural la noi, în cultura română vreau să zic. Nobelul pentru Mircea Cărtărescu e astfel echivalent Raportului Tismăneanu, unde este batjocorită ideologia naţionalismului românesc şi fundamentele sale europene (ideologia lui Destutt de Tracy, pe care alogeno-cominternistul Vladimir Tismăneanu-Tismineţki nici măcar n-o aminteşte).

 8. 8 teostanc septembrie 28, 2011 la 3:46 pm

  UNPR-isti au fost PSD-isti la origine; ar trebuisi sa faceti ceva pentru a nu mai fi rezervorul de cadre al partidelor din Romania.

  Politica de acum ai lui Basescu de acaparare a tuturor functiilor in stat si societate seamana cu ce s-a intamplat imediat dupa „89 cu FSN. Toata lumea dadea vina pe Iliescu si implicit pe Nastase. Adevaratii maestrii se pare ca sunt Base si PDL.

  In sport trebuie sa te antrenezi astfel ca la data concursului sa fii in maximum de forma. Multii exagereaza cu efortul precompetitial si ajung obositi la concursuri. Asa s-a intamplat cu PSD in ultimii 7 ani. ( Culmea cu dl Geoana la prezidentiale care a fost chiar ridicol)

 9. 9 Mihai Sadoveanu septembrie 28, 2011 la 10:39 pm

  Fapte… fapte, nu vorbe, Domnilor!!!
  A te cunoaste pe tine insuti este primul pas. deci, hai sa ne cunoastem.., hai sa intreprindem ceva… .
  Vorbe, vorbe, doar cu ele am ramas..ideologii ale unor „ginditori autohtoni” de urmat avem?
  Nee ca noi la fapte suferim.dlor….la vorbe suntem Zmei.

  ps…Sa incercam ridicolul inaintasilor… a carui istorie credem ca o stim!
  … Un agramat ridicol…

 10. 10 Mihai ANDREI septembrie 29, 2011 la 6:07 am

  Mi se pare semnificativ numărul mic de comentarii la acest editorial (pe deasupra, nu toate se refera la subiect). Pe lângă alte abuzuri ale regimului Băsescu, acesta pare mărunt – DAR NU E !!!

 11. 11 justitiaru septembrie 29, 2011 la 8:33 am

  D-le Nastase
  Chiar pareti sa descoperiti „America” afirmand ca:,
  „Sistemele în care statul e monocolor până în profunzime nu au cum să nu aibă o esenţă dictatorială”.
  Derapajul spre totalitarism se manifesta cu pregnanta de ani de zile in Romania.Ar fi trebuit sa sesizati fenomenul si sa luati masuri energice de stopare a lui acum doi trei ani cand PSD si PNL aveau o majoritate parlamentara confortabila. Daca se crea USL imediat dupa alegerile parlamentare din 2008 guvernul Boc nu se putea constitui si ambitiile dictatoriale basiste nu puteau lua amploare.Chiar si dupa alegerile prezidentiale din 2009 nu era inca prea tarziu si guvernul Boc putea fi demis prin motiune de cenzura.V-ati trezit cam tardiv la „spartul targului” cu USL in 2011 , lasandu-i timp lui TB sa erodeze opozitia prin UNPR si lasand furia populara a reducerilor de salarii(atat cat a fost) sa se consume zadarnic in 2010 cu o opozitie dezbinata.
  Chiar si acum in ceasul al 15-lea(nu al 12-lea) opozitia nu este lucida si organizata,dovada disensiunile din USL.
  Aveti nevoie de O personalitate mult mai puternica, mai experimentata ,mai reputata la conducerea USL care sa mai poata face ceva in actuala situatie de plans.Am propus si revin cu solutia desemnarii lui Petre Roman ca presedinte USL Numai o personalitate independenta de PSD PNL PC poate media intre tendinte si interese contradictorii si poate atrage maselor largi de alegatori.

 12. 12 Jr septembrie 29, 2011 la 10:51 am

  Se spune că fiecare om se naşte cu norocul lui; Nu trebue sa ironizam omul neajutorat, după cum, nu trebue pizmuit cel care inţelege corect capriciile naturii. Şi unul şi altul are libertatea să se informeze, şi să trăiască aşa cum crede. Nu-i niciun păcat să râzi de gloaba care se crede armăsar pur sânge, sau de idiotul care se crede Isus Hristos. Premierul Emil Boc face parte din cea de a-II-a categorie. Eu îl percep ca o creaţie accident al naturii: nici prea mare, nici prea mic; nu-i urât, dar nici frumos; nu e prost, dar nici mintos, miop 60%, demnitate zero. Conştient de calităţi şi defecte, continuă să se creadă Hiperion coborât din genuni să poarte sâmbetele lui Trăian Băsescu. Să aibă creaturile astea vreun pact cu diavolul şi noi să nu fi aflat încă? Pezevenghiul de Băsescu –şi El însemnat de Dumnezeu- a găsit în Emil Boc unealta potrivită pentru diversiunile sale. Avea nevoie de un joly-joker, ascultător şi mut, pe care l-a folosit în punctele esenţiale şi recompensat cu funcţii înalte, de pe care acum îi e frică să coboare. (Alo! Pompierii). Aşa s-a format cel mai diabolic dublu cu misiunea de a distruge valorile morale şi spirituale ale unui popor creştin cu frică de Dumnezeu.
  În numele unei DEMOCRATII fără legi, fără principii, creaturile astea defecte fizic, moral şi spiritual, au semănat în România, discordia, învrăjbirea, ura, sărăcia, neîncrederea, de nu ne mai recunoaştem între noi ca naţie, ca popor.
  Prin mijloace diabolice au reuşit să ocupe primele două fotolii de putere: Preşedintele României, Trăian Băsescu şi Prim-ministrul guvernului, Emil Boc. PDL, tribuna politică condusă de Emil Boc: toţi oportuniştii, oameni certati cu legea, parveniţii, persoane profund imorale şi profitoare, sau strâns uniţi în gânduri şi simţire în acest partid odios, numit PDL.
  Românii patrioţi stau în opoziţie şi se luptă din greu să scape ţara de actuala putere din România. Doar partidele din opoziţie mai potolesc excesul de zel a lui Băsescu, guvernul Boc şi parlamentarii alianţei guvernamentale; UDMR, UNPR, au interese proprii care nu pot fi realizate decât din barca puterii. Cinic dar adevărat. USL încearcă să răstoarne această barcă; Frica de înnec a PDL e devastatoare; În fiecare zi se ia câte o decizie greşită prin asumarea răspunderii. Din această cauză neglijează dl. Boc guvernarea; Şi noapte visează “alianţa socialistă”, se trezeşte transpirat şi îşi face singur curaj: Alianţa socialistă, o gogoaşă care face fâââsss. Aşa să fie? Iată câteva exemple:
  Duminică 25.o9.11, premierul aflat într-o vizită de lucru la Iaşi, spune:” La 24 .01.11 aici la Iaşi, s-a consfinţit alianţa USL; Pe 15.09.11, USL s-a desumflat ca o gogoaşă: fâââsss!!!” Este o declaraţie de concluzii în urma unei vizite de lucru făcută de premier în teritoriu? Mă-ndoiesc! Premierul României moare de grija USL. Performanţele catastrofale ale guvernului, nu-l interesează pe Emil Boc. E treaba lui Băsescu care se tot vrea preşedinte jucător. Joc drace, joc!
  Măsurile de austeritate din 2010, s-au dovedit un “fâââsss!”la scară europeană; Asta DA gogoaşă fâsâită marca Boc. Ţările care au rămas în sten by acum zâmbesc.
  Criza alimentară care pândeşte Europa pentru Boc e o categorie metafizică pe care n-o poate înţelege! Agricultura e lăsată în seama lui Dumnezeu; 50% din producţia de grâu se vinde la negru, în loc s-o mănânce românul flămând.
  Atragerea fondurilor europene, altă gogoaşă fâsâită a lui Boc ca şi întreaga politică internă şi externă practicată de guvernul Boc. Mai sunt încă o mie de gogoşi opărite de premierul Emil Boc, dar m-am plictisit să-I tot scriu numele.
  Toate aceste neîmpliniri ale guvernului sunt GOGOŞILE fâsâite de care vorbeşte Emil Boc.

 13. 13 Emil Vulcanescu septembrie 29, 2011 la 8:17 pm

  @ justitiaru
  In ce tara traiesti ?
  DEMOLATORUL economiei din Romania , a fost Petre Roman !!!
  Ai lucrat la APACA ?
  Sa fii iubit…
  Cu stima Emil

 14. 14 Paul septembrie 29, 2011 la 8:28 pm

  Domnule Nastase,

  o intrebare (retorica) destul de „incuietoare” va pune Doru Coarna mai sus:
  „Cu cine vreti sa castigati, cu cei cu care ati pierdut constant?”.

  Colegul de blog face referire, daca tinem cont de ansamblul comentariului sau, la lipsa de viziune si de initiativa a opozitiei.

  Din pacate, si mie mi se pare ca impartirea candidaturilor USL pe judete a fost o actiune de natura sa epuizeze talentele organizatorice ale liderilor USL. (Bine macar ca nu a existat tendinta de a-si lauda in exces „opera”…).

  Mai exact, cand aveti de gand sa asigurati populatia ca, dupa alegeri, cetatenii nu vor fi obligati sa suporte si in viitoarea legislatura USL, aceleasi fizionomii politice din trecut (cu toate tarele la purtator), eventual recosmetizate putin, cu nimic mai bune decat in urma cu 7 ani, ci doar mai invechite cu 7 ani?

 15. 15 justitiaru septembrie 30, 2011 la 1:42 pm

  @Emil Vulcanescu
  Numai un substantitv propriu este tot ce ai inteles din postarea mea? Foarte putin !


 1. 1 Opoziţia din Sălaj : privatizarea Poliţiei, o capcană pentru primari !! | Pensiuneaedenjibou's Blog Trackback pe septembrie 29, 2011 la 11:59 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: