Cand frunza devoreaza trandafirul…

De prea multe ori, in ultimii ani, am fost pusi in fata faptului implinit, a evidentei ca ideologia nu mai are nicio importanta pentru PDL. Iar istoria recenta a avut grija ca noi, restul, ceilalti cetateni care au ales sa traiasca in Romania, sa fim martorii unor episoade constante de lepadare ritualica de crezul pedist de moment.

De la Internationala Socialista si ideologia sa, la fuziunea cu un grup neoliberal (nasterea, din coapsa lui Zeus, a actualului PDL) si culminand cu trecerea peste noapte la populari, este foarte clar ca “a innebunit lupul”. Explicatia se regaseste in schimbarea prea deasa si brusca a blanii care, pe termen lung, duce la haos decizional si panica ideologica.

De la rosul socialist la portocaliul revolutionarilor ucraineni, totul se face dupa un prea cinic interes electoral. In cazul PDL, interesul a fost simplu: o umbrela de moment care sa ii permita preluarea mesajului Revolutiei orange de la Kiev. Dupa ce Revolutiunea din Ucraina s-a dovedit o mare farsa (fostul presedinte Iuscenko a luat o mana de voturi la prezidentiale, cand a incercat sa se realeaga, vreo 6%, iar Iulia Timosenko a fost arestata), PDL a intrat in panica. Portocalele nu mai aduc voturi, ba chiar risca sa atraga actiuni politice impotriva opozitiei (cel putin asa au fost catalogate arestarile din Kiev de reprezentantii PDL din Parlamentul European, uitand, probabil, ca situatia arestarilor din Romania este aidoma celei din Ucraina, doar cu ei la „butoanele” morarilor). Motivul pentru care cei din UE nu reactioneaza la noi la fel cum reactioneaza fata de Ucraina e straniu (ei pot fi agresivi cu un stat din afara UE, care vrea sa intre, dar nu sunt la fel de duri cu un stat membru, crezand naiv ca noi suntem mai breji).

La PDL, avem in prezent de-a face cu un nou proces de naparlire „ideologica”. De aceasta data, insa, reteta considerata castigatoare fiind inradacinarea peste noapte in egologism, bazat probabil pe febra aurului, si asumarea, pe aceasta cale, a culorii de fotosinteza. Toate aceste tunuri ideologice seamana, insa, prea mult cu procedura urmata de societatile comerciale ale aceleiasi puteri, firme care dau un tun, iar apoi intra in faliment pentru a nu mai plati darile la Blejnar. Ulterior, pe acelasi principiu pedist, renasc, din propria cenusa, sub o alta denumire si culoare, pentru a induce din nou in eroare cumparatorii, respectiv alegatorii din Romania.

In acelasi episod al farsei ecologiste se inscrie si candidatura si persoana sustinuta de PER la  scrutinul din Maramures (un fost presedinte al organizatiei municipale PSD, care prin acceptarea acestui joc nu a facut decat sa confirme, de fapt, decizia colegilor care l-au exclus). O prezenta cu un candidat-iepure, care verifica scenariul conform caruia familia Paunescu si-a trimis unul din fii sa preia PER, sa domesticeasca aceasta formatiune si sa o atraga pe dreapta esichierului politic. Un viraj contra naturii, in contextul in care, din cunostintele mele, partidele ecologiste sunt in general de stanga.

Pana la urma, toate aceste decizii arata ca PDL a devenit o gasca fara principii, o haita care se autodistruge. Un grup tinut unit doar de frica si gandul pribegiei individuale si care functioneaza intre alegeri ca o clientela mafiota, iar in timpul alegerilor devin o structura de recuperatori de voturi.

Intrebarea care vine automat este: la ce sa ne mai asteptam? La o fuziune cu UDMR? Avand in vedere ca liderii democrat-liberali vorbesc in permanenta  despre un guvern PDL (uitand UDMR-ul), nu cred ca trebuie sa eliminam varianta unei fuziuni prin absorbtie a UDMR (inca glumesc!).  Ar fi  vorba, in definitiv, doar de o mica intelegere in care s-ar mentine culoarea verde a UDMR, dar si „brandul de succes” PDL.

Pana in urma cu cativa ani, obisnuiam sa spunem, cu totii, cu mandrie chiar, ca procesul democratic in Romania este ireversibil. Mai putem sa spunem acest lucru acum? Ma tem ca nu…

32 Responses to “Cand frunza devoreaza trandafirul…”


 1. 1 fault august 29, 2011 la 8:24 am

  VINE TOAMNA

  – De ce eşti amărât Şefu ? întreabă Micuţul.
  – Grijile ţării ! Vine toamna, cu sezonul mârlitului politic…Ce şti tu.
  – Dacă mie-mi faci vânt crezi că Călin Georgescu stă capră ? – Dac-o zici p-asta fără zbârcă te mai ţin… : „Un cocostârc s-a dus la descocostârcărie, unde se descocostârcăreau şi alţi cocostârci nedescocostârcăriţi, ca să se descocostârcărească de cocostârcăria lui.”
  – Mai bine o dau pe verdeţuri, şi mă retag la partd…

 2. 2 M.D. august 29, 2011 la 8:41 am

  …”un nou proces de naparlire”….:a cata oara?
  Felicitari (si)pentru consecventa domnule presedinte!

 3. 4 eficientaenerg august 29, 2011 la 9:07 am

  Yes!”Credinţa şi adevărul sunt cele mai sacre împliniri şi înzestrări ale minţii umane.
  Marcus Tullius Cicero”

 4. 5 blogideologic august 29, 2011 la 9:52 am

  De ce supără oare atâta de mult felul în care este structurat blogul AN, actuala putere ?

 5. 6 Theodora august 29, 2011 la 10:59 am

  “PDL a devenit o gasca fara principii, o haita care se autodistruge.”
  Gasca PDL nu vrea sa moara singura.
  Ca si cum nu ne-au facut sufucient rau, acum vor sa ne traga dupa ei in groapa.

 6. 7 Adrian Grom august 29, 2011 la 12:33 pm

  Ca să rămânem în domeniul metaforelor… Pe vreme de furtună, orice port e bun….
  Aşa cum aţi evidenţiat, problema majoră a PDL este lipsa .. aş fi scris ideologie de partid, dar mi-e oarecum peste mâna. Hai să îi spunem lipsa unor noţiuni clare de doctrină politică.
  Şi nu e greu de observat de ce le lipseşte o doctrină politică (cine crede că au să mi-o arate şi mie…. ).
  Istoric vorbind, PDL are originea în FSN, aripa Roman. Nu, nu dezgrop morţii politici ci doar vreau să atrag atenţia că FSN, aripa Roman, a avut o problemă de poziţionare. Dacă eşti de stânga, atunci ai culoarul ocupat de FDSN, ulterior PSD. Dacă eşti realmente de stânga, atunci, vrei sau nu vrei, trebuie să colaborezi pe măsurile ce sunt în aceeaşi direcţie doctrinară. Or, în 1996, cum era de aşteptat, rebotezatul PD alege să facă parte dintr-un guvern de dreapta. Ok, nimic nou sub soare, s-au mai vazut alianţe de acest gen. Cu excepţia faptului că se înghionteşte pe aceleaşi culoare internaţionale cu PSD şi că îşi protejează cu disperare participarea la guvernare (deh, un partid fără miniştri, care va să zică nu există din punct de vedere financiar…), mergând până într-acolo încât îl protejează pe viitorul Zeus chiar cu riscul sacrificării coaliţiei (în locul ţărăniştilor, aflaţi atunci pe val, dădeam cu PD de pământ şi făceam alegeri anticipate…. dar nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită…. ghici cine a dispărut de pe scena politică?).
  În perspectiva anului 2000 era clar că guvernarea, mai ales după dezertarea lui Constantinescu, se duce de râpă. Cineva, nu spui cine, face valuri în PD…. alegeri, un nou curs, etc… Cum, iarăşi nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită, Roman e îndepărtat şi e ales Zeus în loc.
  Bun. Spre deosebire de Roman, care chiar mai avea oareşce legături cu social democraţia, Zeus are un singur interes. Să ajungă la guvernare. Cum anul 2000 a adus răsturnarea de situaţie şi o degringoladă profundă a dreptei (PNL a avut un traseu greu să îşi refacă aripile şi aripioarele, ţărăniştii au plecat.. de tot, etc) nu era greu de văzut că acel culoar era liber (de aceea a profitat PRM – a cules tot ce se putea culege). Şi a preferat să facă nenumărate volte în vânt, trecând uşor peste istoria social democrata şi cochetând cu alianţe preelectorale cu dreapta (PNL), apropiere uşurată de prezenţa în fruntea PNL a mai multor personalităţi ce nu au fost vreodata clar de dreapta (Stolojan, Stoica).
  Trecând prin neo-liberalism (strict în perioada în care duduia economia şi era de bonton să fii liberal) şi apoi spre populari (fără a avea habar ce e aia) PDL a ajuns să nu mai ştie ce direcţie are. PENTRU CĂ NU A AVUT NICIODATĂ una. Rând pe rând toţi cei ce aveau cât de cât o direcţie au fost fie înlăturaţi, fie marginalizaţi.
  Strategia e simplă: strigi lupul de fiecare dată şi oamenii uită… Până când vine lupul şi oamenii nu mai vin. Punem pariu că deja PDL a strigat de 3 ori lupul?

 7. 8 lupi august 29, 2011 la 2:02 pm

  Prima data am citit ,, cand frunza defloreaza trandafirul ” ??!!??. Da , se ingroasa gluma si eu nu pot scrie la fel ca A.N. ,, INCA GLUMESC”. Si nu mai e demult o gluma ci o farsa sinistra insasi existentza acestei adunaturi de scursori umane , de dejectzii ce impreuna formeaza PDL-UL !!!!. Iar cine isi imagineaza ca haita portocalie- verde – kaki – cacanie sau cum vor mai dori sa se vopseasca e ,, pe duca ” , precum cel ce scrie ca a strigat de trei ori -Lupul !, e naiv , in cel mai ,, indulgent” caz !!!.Banda ticalosilor e atat de tare ca numai un cutremur social ar putea-o disloca de la putere .Da’ mamaliga , asa cum nu explodeaza [ decat daca cineva-i baga un baton de dinamita] , nici nu are prea mult de suferit la un cutremur . Un popor de mamaliga , chiar mai rau , de plastilina !!!

 8. 9 lupi august 29, 2011 la 2:15 pm

  @ Valentin Vasilescu – Salutari din partea aialalta a Europei pentru ,, camaradul ” de blog si ,sper, camaradul intr-ale aviatziei romane !!! Si ca sa glumesc si eu precum A.N. ,- AM PIERDUT TRENUL ?? SA LUAM AVIONUL !!!.

 9. 10 Vasile, august 29, 2011 la 2:16 pm

  Vorbiti sarcastic despre o frunza de plastic.
  Vorbiti ironic despre un partid cameleonic
  Trandafirul ne-a intepat intrun trecut apropriat
  Trandafirul s-a scuturat si noi nu am uitat
  Ciclul nu s-a incheiat, mereu o luam de la cap
  Ciclul este cam mare dar poporul roman are rabdare!

 10. 11 Mihnea Georgescu august 29, 2011 la 2:22 pm

  Boc propune ca semn de recunostinta să se tipărească un timbru cu Băsescu.
  Se duce Băsescu, deghizat, la un oficiu postal, să vadă cum se vinde timbrul.
  – Nu se vinde, spune functionarul.
  – De ce?
  – Nu se lipeste. Cere Băsescu un timbru, scuipă pe lipici, îl pune pe un plic si-i arată functionarului:
  – De ce spui că nu se lipeste? Uite, se lipeste!
  – Da, spune functionarul, dar toti scuipă pe partea ailaltă!

 11. 12 Jr. august 29, 2011 la 2:33 pm

  Eu cred că nu mai e pentru nimeni o dificultate în aşi da seama că adversarul poplitic cel mai înverşunat, înrăit şi răzbunător pentru partidele opoziţiei, este alianţa de la guvernare. Partide fără doctrine, fără programe, fără simţ patriotic, controlează puterea în România, numai şi numai în interes personal. Căţărate la guvernare pe principii nedemocratice, profund corupte, au pus la punct o reţea de slugoi în toată ţara şi o caracatiţă parlamentară majoritară, oportunistă, care au adus România în sapă de lemn. Capul răutăţilor este nieni altul decât preşedintele ţării Trăian Băsescu, cu a lui PDL marca BOc.
  Acest regim profund nedemocratic, a distrus economia
  ţării, a furat tot ce s-a putut fura şi mai au încă rezerve,au antagonizat pături sociale, a sărăcit majoritatea populaţiei, a dus ţara în prag colaps şi acum urmăresc distrugerea fizică a României, tocată ca pe varză
  Toată lumea e supărată pe regimul Băsescu- Boc; De lehamete şi sărăcie fug din ţară cai care pot, mor prin spitale cei care nu pot pleca, fac manifestaţii cu pinguini cei care se tem de patroni şi de şefi, strigă, urlă, înjură, dar când merg la vot, votează într-o veselie partidele de la guvernare. De ce oare?
  PDL şi ceilalţi acoliţi de conjunctură, nu au prezentat niciodată programe economice,sociale, culturale, care să dea poporului o minimă speranţă că vor scăpa vreodată de sărăcie. Dimpotrivă,ne-au micşorat veniturile Bugetarilor, au ciuntit pensiile pensionarilor, mamelor cu minori, reduceri de indemnizaţii la elevi şi studenţi, au mărit TVA la 24%, au mărit taxe şi impozite şi au inventat destul de multe altele noi. Şi electoratul votează PDL,UDMR,UNPR în delir.
  Cum se poate îndrepta această nedreptate? S-a creat USL, exact pentru acest lucru: să facă dreptate în România!
  Vestea creării USL a ridicat procentul de încredere a populaţie la 60%; Băsescu a întrat la subsol, Boc, la fel, PDL sub 15% în sondaje şi cu toate astea PDL a câştigat Colegiul 6 din Neamţ.
  Păi, cum vine treaba asta? USL a prezentat săptămânal programe profesionist alcătuite şi prezentate pe toate domeniile şi mai are încă de prezentat; Foarte bine, dar cui a folosit? Guvernanţii ne râd în nas de zbaterile cetăţenilor şi politicienilor din stânga eşicherului politic românesc. Presa consemnează fiecare eveniment timp de o zi, după care se uită de toată munca şi sacoşa buclucaşă apare la interval. Vezi Colegiul 6 din Neamţ. Să se fi săturat de programe până şi activiştii USL din teritoriu? Eu nu cred că ei cunosc aceste programe ale USL, cum nu cred că Elena Udrea a înţeles programul pentru turism prezentat de dl Ponta La Constanţa.
  În final eu cred că USD trebue să folosească două moduri distincte de a face campanie electorală: Unul în mediul urban bazat pe dezbateri de programe şi altul pentru mediu rural de vorbă cu cetăţeanul. Primarii nu mai prezintă niciun fel de garanţie; Lideri ai partidelor din alianţă
  trebue detaşaţi câte 1-2 pe comună începând de ieri şi până dimineaţa după noaptea alegerilor. Oameni cunoscuţi fiind să le calce la vreme de seară bătătura până este perceput ca om al casei. O vorbă bună, o glumă,un sfat,o consultaţie juridică, un exemplu bun şi unul rău, o intervenţie la judeţ sau la primar pentru o problemă a lor, este singura măsură de a scoate lumea satelor la vot şi mai ales să ştie bine cu cine votează. Cel care vrea să fie primar sau parlamentar, N-are decât să investească în încredere fie şi cu blameta sacoşă, dar nu în campania electorală.
  Spun toate astea dintr-un sentiment de frustrare pe care l-am depăşit foarte greu după pierderea Colegiului 6 lăsat liber de Victor Surdu-Dumnezeu să-l odihneasc-după care ţăranii din Colegiul 6 plâng şi acum.

  .

 12. 13 Emil Vulcanescu august 29, 2011 la 2:55 pm

  Astazi fiind sarbatoare , doresc tuturor OAMENILOR cu numele de IOAN un sincer La Multi Ani !

  Domnule Adrian Nastase
  Eu nu cred ca ” gasca ” aflata la putere se autodistruge , mai degraba o sa renasca sub o alta „sigla” si vor fi mult mai perversi decat acum. Oare de ce am impresia asta ?
  Cu stima Emil

 13. 14 grigore august 29, 2011 la 5:22 pm

  cred ca ati luat in gluma de prea multe ori actiunile pdl. ei isi vad de treaba si s-au canalizat pe castigarea alegerilor. aveti grija sa nu mai ramineti inca un mandat in opozitie ca se alege p^raful de aceasta tara. eu va urez succes in aceste alegeri

 14. 15 Cris august 29, 2011 la 7:31 pm

  Acestea n-ar fi posibile dacă electoratul ar fi educat. Într-o țară cu oameni civilizați Bs n-ar fi câștigat.

 15. 16 mihai august 29, 2011 la 7:35 pm

  Domnule Adrian Nastase, nu mai pot citi nimic despre pdl… nu ma mai pot uita la stiri despre ei… nu sunt membru in nici un partid, sunt doar simpatizant al pnl (dar nu in mod special a ceea ce e acum in pnl)… dar mi se pare ca la acest moment opozitia nu exista… bagati-i putin in priza pe baieti ca sunt mai preocupati de impartirea de posturi in caz ca… decat sa ii darame pe nenorocitii astia… raman la parerea ca in 2004 ati pierdut din cauza colegilor dumneavoastra de partid… din ce am inteles de la unii din ei le era frica de dumneavoastra ca nu le faceti jocurile (la bacau cel putin) si atunci au preferat nenorocirea asta pro rosia montana…..
  cu stima…

 16. 17 Mihnea Georgescu august 29, 2011 la 7:36 pm

  A venit şi Madam Elvis Săftoiu să-şi dea cu presupusul la Schwartzenberg! După ce l-a susţinut pe băsescu, mă mir că mai are tupeu să iasă în public, pe sufleţelul ei!

 17. 18 popalumi august 29, 2011 la 8:35 pm

  Chiar PDL e o gasca care se autodistruge?

 18. 19 dlnimeni august 29, 2011 la 8:50 pm

  Inca din 1996-1997, dupa primele luni de participare pedista la guvernare, unul dintre ziaristii buni ai vremii remarca faptul ca pedistii isi evaluau minutul de guvernare, in dolari – euro nu conta pe atunci. Aceasta era – si este si azi – ideologia lor adevarata. Ori, daca doriti, timpul la guvernare inseamna bani, cit mai multi bani, in propriile buzunare. Asa incit nu cred ca putem vorbi de vreo evolutie ideologica ori de principii: principiile le-au fost si le sunt doua, guvernarea si cistigurile personale din guvernare. Putem insa vorbi de persoane si grupuri care au aderat, in timp, la cele doua principii enuntate. Experimentele ideologice au falit: de exemplu, celor 22 de fosti fruntasi penelisti care si-au gasit locuri manoase in pedele nu le mai arde astazi de liberalismul pe care il clamau ieri. Poate ca, pentru o privire mai limpede asupra partidelor noastre, ar trebui sa ne amintim ce s-a intimplat, dar si ce nu s-a intimplat, la schimbarea directiilor politice ale pedeleului. Trecerea peste noapte de la stinga la dreapta ar fi trebuit sa insemne, in viata pedeleului, convulsii in organizatii: zeci de mii de oameni – cu spirit de stinga – ar fi trebuit sa plece imediat din partid; mii de oameni ar fi trebuit sa vina peste noapte. Nu s-a intimplat asa si ma intreb de ce – ma intreb cu oarecare ipocrizie deoarece sunt sigur ca stiu raspunsul. Raspuns care ca si celelalte pe care mi le-am dat referitor la pedeleu fac de-a dreptul hilara scriitura de ieri – de pe blogul sau – a dlui Cristian Preda. De exemplu, a scrie despre trecute guverne de cleptocrati intr-o perioada in care ne aflam, in mod evident, sub o guvernare de jaf national. In mod vizibil, Romania este si batuta si batuta si cu banii luati si, dupa ce au inglodat-o in datorii, guvernantii se pregatesc sa o lase si in pielea goala. Gloriosul presedinte s-a apucat sa faca politicienii lasi, uitind ca in acest caz el este tot un las, fiind politician de mai bine de doua decenii, adica de cind a intrat in partidul comunist. Dupa ce am vazut fotografia de la Petrosani, fotografie la care media a remarcat noua cuta la pantaloni – centrala – lansata de dna Udrea, iar eu am remarcat faptul ca doamna in chestiune a imbracat camasa verde – ca si o dama din preajma ei, probabil mai bine informata ori protocronista – asta dupa ce, ministerial, a fost lansat programul „casa verde”, de nu m-as mira daca, in mod cu totul si cu totul independent, ar apare si o structura organizata pasareste, pe cuiburi, deci, dupa ce am vazut fotografia de la Petrosani m-am intrebat daca nu cumva este un rezon nitel mai ascuns aici: pedelistii nu s-au vopsit portocaliu chiar de capul lor si ma gindesc ca ar putea sa nu paraseasca portocaliul de capul lor. Tot asa cum si virarea in verde ar putea sa nu fie o idee culeasa de pe chelia prezidentiala ci una din import. Doamne, ma gindesc ca dna Macovei ar putea fi descrisa in viitorul apropiat ca in cintec, fata verde cu parul padure ( dar cine naiba s-o mai fure?). Insa, dincolo de aceasta, este de vazut cita trecere spre ecologism inseamna trecerea la verde. Aceasta deoarece mai sunt si niste populari europeni imprejur. Asa incit, deocamdata, inclina sa cred ca pedeleul se pregateste de un soi de cacealma multipla, in care pina la urma, pacalitul cel mai de soi ar fi inca o data poporul roman. Sigur ca, din punct de vedere al politicienilor (niste lasi, dupa cum a zis gloriosul presedinte) opozitiei, important este ca pedelistilor sa nu le iasa jocul de-a iuteala lor de gura si mina si nebagarea altora de seama si, fie portocalii, fie verzi, sa piarda alegerile. Si pentru cetatenii cinstiti acest lucru este cel mai important, insa nu va fi deajuns. Dar voi detalia acest nu va fi deajuns intr-un comentariu viitor, acum am scris destul, aproape un essai.

 19. 20 eugen aldea august 29, 2011 la 9:55 pm

  Avand in vedere optimismul funciar al lui Boc si Basescu roz ar fi o culoare mai potrivita. Tot la capitolul glume colorate nelinistea UDMR de a nu fi confundati din cauza culorii verzi este haioasa. Parca UDMR ar fi votat in Oltenia si Moldova :). UDMR risca intr-adevar sa fie confundat cu PD-L dar nu la culaore de brand si la culoare politica din motive de legaturi la pat cu fostii oranj. Si nu de olteni si moldoveni si chiar de maghiari.

 20. 21 eugen august 29, 2011 la 10:07 pm

  In ce priveste PER sau alte albe ca zapada nu conteaza daca este conspiratie sau nu. Apropo iepurii care iau 20% din senin sunt respectabili si erau sa friga pe candidatul PSD.
  Putina concurenta (chiar daca pompata de Lazaroi) nu strica si mai obliga si USL sa nu se bazeze doar ca de Boc s-a saturat lumea. Si poate sa munceasca mai mult la capitolul ecologie in program.

 21. 22 blogideologic august 30, 2011 la 2:36 am

  @ florin m.
  Ţi-am mai spus că nu eşti în stare să pricepi economie politică. Cel puţin culturnicul Andrei Pleşu are curajul intelectual să recunoscă. M-ai omorât cu idiosincrazia ta despre „moneda marfă”, pe care n-o pricepi. Ei bine, există două pieţe macro, „piaţa de mărfuri” şi „piaţa de bani”. Moneda nu este marfă pe „piaţa de mărfuri”, ci numai pe „piaţa de bani”. O minimă capacitate intelectuală te-ar fi obligat să faci distincţia aceasta. Iar dacă n-ai procedat ca atare, –ei da!, cum îţi cer eu!–, înseamnă că eşti un personaj de o nulitate intelectuală patentată.

 22. 23 blogideologic august 30, 2011 la 2:54 am

  @ eugen spune : +USL sa munceasca mai mult la capitolul ecologie in program.+
  Corect ! Dar cine-i în stare să lucreze acolo la „capitolul ecologie” ? Comunismul ceauşist ne-a lăsat într-o criză conceptuală cumplită ! Să nu mai vorbim despre onestitatea intelectuală 🙂

 23. 24 Vasile, august 30, 2011 la 6:48 am

  Blogi,

  Exagerezi in privinta lui Florin , dumneata vorbesti de economie politica si de adversiunea acestuia de a admite un concept pe care el il plaseaza intrun alt traiect sau pe o alta orbita decit acela pe care in teorie dumneata il consideri corect!.
  La un alt nivel cu o alta masura reactia dumitale este similara cu eventuala acuza ca Karl Marx nu cunostea economie politica!

 24. 25 blogideologic august 30, 2011 la 9:11 am

  @ Vasile
  Să mă explic. Domnul acesta @ florin m. este atât de pornit împotriva lui Keynes, încât respinge din start dihotomia keynesiană între „piaţa de mărfuri” şi „piaţa de bani”. De fapt o respinge este blând spus, în realitate nu o pricepe. Ca să ne convingă de contrariul, să ne dea imediat o definiţie pentru „piaţa de bani”. Cer prea mult ?

 25. 26 Vasile, august 30, 2011 la 1:48 pm

  Blogi,

  Eu zic sa nu ne incrancenam pe teorii si pe fapte si realitate si eu am citit pe undeva ca banii sunt o marfa .
  Citind din ecuatie „Banul a fost creat ca simbol unic de tranzacţionare menit să substituie valoarea mărfurilor pentru a uşura plata acestora”,pot preciza doua aspecte irefutabila de bani marfa.
  Creditul care transforma banii in marfa si ,cumpararea prin licitatie sau simplu la un birou de schimb a unei anume valute.
  Deci hai sa nu ne incrincenam …societatea de azi a dat banului aceasta noua valenta!

 26. 27 teostanc august 30, 2011 la 5:13 pm

  @nastase,

  Aveti dreptate. Gasca este cuvantul care caracterizeaza cel mai bine PDL.


 1. 1 “Uraganul Irene închide reactoare nucleare în SUA” « Popateapa's Blog Trackback pe august 29, 2011 la 9:12 am
 2. 2 Adrian Nastase (PSD) despre PDL: O gasca fara principii, o haita care se autodistruge, un grup tinut unit doar de frica, o clientela mafiota, o structura de recuperatori de voturi - TNT – The News Tub Trackback pe august 29, 2011 la 10:16 pm
 3. 3 Adrian Nastase (PSD) despre PDL: O gasca fara principii, o haita care se autodistruge, un grup tinut unit doar de frica, o clientela mafiota, o structura de recuperatori de voturi | Ziare net - Stiri din presa Trackback pe august 30, 2011 la 2:03 am
 4. 4 PD minus L – o gaşcă de mincinoşi, penali, impostori! | Pensiuneaedenjibou's Blog Trackback pe august 30, 2011 la 3:51 am
 5. 5 USL – sulă-n coasta dracilor PD ! « Sfinxul Trackback pe august 31, 2011 la 3:23 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: