Cum câştigi totuşi dacă eşti cel dintâi?

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

28 Responses to “Cum câştigi totuşi dacă eşti cel dintâi?”


 1. 1 Reni august 23, 2011 la 9:37 pm

  Imaginea conturata de gazda noastra este edificatoare, necesitatea uniunii aparind ca o decizie inteleapta si gindita. In opinia mea, variabila dominanta va fi modul de vot al electoratului liberal, cel neinregimentat politic – simpatizanti. Nu sunt convins ca USL va reusi sa atraga aceste voturi, falia sociala este vizibila, multi din mediul „privat” socotesc ca nu au fost loviti de masurile portocalii decat prin TVA, mai mult, pun aceasta masura tot in spatele sistemului bugetar, exact in sensul dorit de Basescu. Remarc o stare de separatie, furie chiar, cind vine vorba de bugetari. Acest electorat nu va fi atras de USL decit daca va percepe ca USL nu reprezinta doar interesele sistemului bugetar, ci se afla, o varianta viabila la actuala putere. Cheia electoratului urban „privat”este salariul minim marit, ajustari fiscale asa cum sunt propuse in programul USL, valorizarea in discursul aliantei a acestor categorii de electori, promovarea unor solutii aspirationale (munca in strainatate bine platita, relatii eficiente economic cu statele unde lucreaza cetatenii romani). Ceea ce s-a intimplat la Neamt este intr-adevar o exceptie, poate una benefica, caci „linisteste” partidul stat. Firmele private, mari angajatori in importante zone, trebuie sa aiba convingerea ca o victorie USL este benefica pentru afaceri, aduce echilibru si perspective de piete asezate, intern, poate si extern. Se pot organiza sesiuni de prezentare sau macar semnale transmise prin persoane credibile de prim rang din alianta.

  Cel mai important trebuie intarita convingerea in victorie, in rindul membrilor de partid, simpatizantilor,in mediul de afaceri si electorat. Siguranta in victorie va rupe de pe orbita multi „jucatori”, ma refer la mediul de afaceri, companii.

 2. 2 rizoaicad.arges august 24, 2011 la 12:02 am

  „Cred ca in perioada care vine, pe integul front electoral,…”, trebuie sa analizati cu maxima RESPONSABILITATE cele de mai jos:

  Moto-ul se adreseaza lui Basescu, sistemului ticalosit si actualei clase politice:
  MOTO: “Noi suntem monstri, pentru voi/ C-avem un plan de vremuri noi!” Parafraza dupa Bacovia.
  Noi = partea cinstita si constienta a poporului roman, care gandeste (sau accepta sa gandeasca) cu propria minte!

  APEL

  DRAGI COMPATRIOTI ! Va rog sa priviti acest APEL ca pe un S.O.S., pe care il lanseaza catre voi, nu eu, ci fiintele ce va sunt apropiate si dragi! Cvasitotalitatea voastra va plangeti de nenorocirile care s-au abatut in ultimii 21 de ani, asupra voastra si a tarii! Pentru aceste nenorociri, fiecare dintre voi gasiti drept vinovat, partidul X sau Y, ori politicianul Z sau T, sau mogulul K sau P, etc.
  Va rog sa faceti efortul de a reflecta mai profund, pentru a reusi sa intelegeti ca la originea RAULUI Romaniei si al fiecaruia dintre noi, din ultimii 21 de ani, se afla actualul CADRU DEMOCRATIC, care a generat si intretine SISTEMUL TCALOSIT, ce emana asupra societatii romanesti TOXINA numita coruptie, care a invadat clasa politca, Justitia si Administratia Romaniei!
  A lupta impotriva coruptiei din politica, Justitie si Administratie, inseamna, finalmente, a lupta impotriva actualului CADRU DEMOCRATIC, care a generat si intretine SISTEMUL TICALOSIT! Aceasta lupta este cat se poate de simpla, si presupune doar SUSTINEREA inlocuirii actualului cadru democratic, cu cel pe care il prezint mai jos, si care a fost transmis atat presedintelui Basescu, cat si conducerilor partidelor parlamentare romanesti!
  Este evident pentru oricine (si verificat de adresarea mea!) ca politicienii, in frunte cu Basescu, nu au niciun interes sa renunte la un cadru democratic care permite minciuna, hotia, tradarea Interesului National, iresponsabilitatea, nesimtirea, etc.!
  Interesati in inlocuirea acestui cadru democratic, septic si ruinator pentru Romania si pentru noi, TREBUIE sa fim noi cei “apasati”, pentru a crea o lume mai buna, pentru noi si copii nostri! Actualul cadru democratic asigura o lume mai buna DOAR pentru politicieni, pentru copii lor, si pentru mercenarii care ii sustin!
  Politicienii (si cei care ii sustin in mentinerea actualului cadru democratic /mercenarii lor/) care se vor “da lezati” de aprecierile mele le adresa lor, vor merita si vor primi scuzele mele, NUMAI DACA vor sustine VOCAL si HOTARAT inlocuirea actualului cadru democratic!
  Cunoasteti NOUL CADRU DEMOCRATIC prezentat mai jos, intelegeti-l (pentru nelamuriri intrebati la 0723966732), si sustinandu-l cu hotarare, vom infrange vointa (rea a) politicienilor!

  NOUL CADRU DEMOCRATIC, care poate inlatura RAUL din societatea romanesca!

  /// Romania are nevoie de un nou tip de democratie, una purtatoare de RESPONSABILITATE, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE:
  1. “Imunizarea” tuturor celor ce fac politica, sau detin functii publice, astfel incat acestia sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de iresponsabilitate, etc.
  2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor ori a bogatilor) sau etnica! Alegatorii vor avea, astfel, un criteriu OBIECTIV de formare a optiunii de vot! In acest fel campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele!
  Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “reformate,curate si uscate” ar fi ele, deoarece ele SUNT DIN ALT FILM!
  Iar pentru ca politicienii sunt “imunizati” cu ajutorul SOLUTIEI ce se gaseste pe blogul “Dreptate pentru toti”, initiat in 27-04-2010, acestia nu-si vor mai putea permite sa minta, sa fie lacomi, hoti, nesimtiti, iresponsabili, etc.
  Din combinarea ALEGATORILOR, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu POLITICIENII “imunizati”, care le vor reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una transparenta, sanatoasa si purtatoare de RESPONSABILITATE pentu TOTI actorii din viata publca, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat, cat si pe POLITICIENII imuni la toate mizeriile umane amintite mai sus! ///

  PS. SOLUTIA ce “imunizeaza” (se gaseste in materialul: “Pentru insanatosirea societatii romanesti”, aflat pe blogul “Dreptate pentru toti”) este un Juramant implicativ, al carui text se poate negocia intre cei de buna credinta, pana cand devine acceptabil tuturor celor ce doresc eliminarea din politica si Administratia romaneasca, a minciunii, hotiei, iresponsabilitatii, nesimtirii, etc. Au “dreptul” sa se indoiasca de eficacitatea acestui Juramant, numai aceia care, cunoscandu-l, vor considera ca si-l pot incalca, dupa ce il vor depune in conditiile stabilite!

  PPS. Cei care intrati in posesia acestui APEL, si care ii constientizati MESAJUL, multiplicati-l si oferiti-l tuturor cunoscutilor vostri!
  Numai cand vom constitui o masa critica, cei ce intelegem unde se afla originea RAULUI din Romania, ii vom putea forta pe politicienii IRESPONSABILI si NESIMTITI, sa accepte inlocuirea actualului cadru democratic, cu acela care elimina minciuna, hotia, iresponsabilitatea, nesimtirea, etc., din clasa politica si societatea romaneasca!

  Bucuresti, 20-08-2011. Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel. 0723966732.

  OBSERVATIE! Pe fila A4 a unui APEL anterior, pe care o raspandesc in Bucuresti, este urmatorul inscris:
  “Basescu, Ponta, Crin, Daniel Constantin, Cristian Diaconescu, Marian Sarbu si Gabriel Oprea, au preferat ca toti romanii sa stie ca ei sunt IRESPONSABILI si NESIMTITI, decat sa aleaga, pentru Romania, intre doar doua cadruri democratice!”
  Respectiva fila va “circula” prin Bucuresti, pana cand cel putin unul dintre “impricinati”, va dovedi ca mai are macar rusine, daca Onoarea le este straina, ca si Interesul National, si va iesi “pe sticla”, pentru a pune in dezbatere publica, NECESITATEA inlocuirii actualului cadru democratic, cu acela ce le-a fost prezentat in prima jumatate a lunii Mai-2011, si care este prezentat si mai sus!

 3. 3 Sibilla august 24, 2011 la 12:11 am

  ” … e nevoie de contact permanent cu oamenii. Cel mai bun leac pentru lehamitea şi lipsa de speranţă despre care vorbeam e o discuţie de la om la om. În măsura în care vom convinge cât mai mulţi oameni că politica nu e „acea activitate care nu te bagă în seamă şi nu ţine cont de tine”, vom câştiga. ”

  DA! Dar… asiguraţi-vă că s-a priceput de către preşedinţi, vicepreşedinţii din tot teritoriul şi că vor acţiona astfel, altfel… ei se vor limita să spuie liderilor de la Centru ” am înţeles, şefu ” şi… vor ” face ” ce vor, adică mai nimic. Şi-ar cam fi cazul să fie deja prezenţi peste tot, pe teren, între oameni. Uslaşii tineri să fie bine organizaţi şi activi, incisivi, informaţi şi pe fază în online, pe ture, evident acţiuni comune în teritoriu şi care acţiuni să nu se limiteze doar la ce ne place şi să nu ocolească sub nicio formă cartierele mărginaşe, comunităţile cu nevoi mari din urban şi rural. Oamenii sunt dornici să-şi spună păsurile şi să fie măcar ascultaţi!! Deasemeni, duduile preşe şi vice preşe să NU se mai limiteze a fi prezente şi ” active ” doar la coafor înainte de conferinţele de presă care conferinţe să fie temeinic pregătite, cum spunem, buna informare, munca în echipă, nicidecum fâlfâitul frizurii şi bătutul câmpilor şi miriştilor.
  Spun şi eu : CANDIDAŢI CREDIBILI !!! Abia apoi strâns uniţi alături de ei şi DA, câştigăm.
  Nu obosesc, repet :
  – nu există adunări ale penmticostalilor mai ales în mediul rural în curtea câte unui ” şagârt ” ( slugă ) a câte unui primar PD să se rateze ocazia de-a face propagandă, campanie electorală pentru ” duuomnu băsescu ” , ” duuomnu frunzăverde ” şi evident sunt infieraţi comuniştii de la USL. Aceşti şagârţi ai primarilor PD din rural beneficiază de diverse facilităţi ( nu-l opreşte nima-n lume la furat, transport de lemne, peste noapte se treziră cu 8-12 clase, ajutoare sociale, subvenţii, etc ) ,;
  – s-au organizat grupuri de acţiune care au ca scop racolarea primarilor USL din mediul rural iar aceste grupuri fac presiune, flutură dosare şi promisiuni de rezolvări informative sau, beneficii, dacă… noi , ar cam trebui să fim în coasta acestor grupuri, ar cam… că se pune întrebarea, unde-s ai noştrii uslaşi când primarii noştrii sunt hărţuiţi ??
  – există posturi de radio care deservesc actuala putere fără nicio jenă, la lumină şi la care deja s-au impus nişte ” reguli ”, evident pumn în gura Opoziţiei, par egzamplă expresii ca ” Pinalti ”, ” Elenele României ”, ” baronul Frunzăverde ”, sunt considerate ca fiind grave atacuri la persoană şi deci atenţionare că nu se vor mai difuza mesajele Opoziţiei pentru că s-a nervat nervos una bucată ayatollah masonsky frunzesky pe uslaşi.
  – citesc zilnic pe Agerpres, ca mic exemplu, tot soiul de comunicate de presă ale organizatiilor de femei PD, că-s în parc, că-s la azil, că-s nush unde, că-s prezente, fotografii mai apoi, pe facebook, prezentă la tv loco cu actiuni, intre copii, intre oameni, bineinteles NU că li s-ar fi trezit brusc interesul sau ca le-ar rupe ” grija ”, au primit ordin, executa. Romanasii raman cu … imaginea. Că sunt prezente reprezentantele pedelichelelor. Noi ??? In vacanta, tune mama-n ie vacanta ca nu se mai incheie de fo ceva luni bune pentru unii si unele.
  Puterea nu stă. Nemernicii au sub mânecă zi de zi alte şi alte strategii, evident care să le aducă voturi, noi… 5 lucră pentru 50 care o lălăie, şi-o lălăie, şi-o lălăie… ba mai şi joacă tontoroiul pe munca ălora de le-o fac şi pe-a celor ce… nu se iegzistă.
  E de muncă ! Multă muncă şi… nema organizare. Mobilizare, aşa… în doru lelii…
  Uffffff……
  PD are bani, mulţi. Merg pe fraudă, mită electorală, abuzuri, rezolvări informative, hărţuiri. Noi… noi le reprezentăm interesele românilor , ( c-aşa ne fălim pe undeva )… nici măcar fiind permanent printre oameni şi non-stop pe urmele pedelichelelor ??? Apucături care copie comportamentul găştii pedelichelelor ( nepotism, clientelism, rezolvări informative, etc ) sunt tolerate pe la noi…. Nu mai întreb de ce şi nici nu mai exemplific, am tot făcut asta. Spun încă o dată, însă : astfel, în acest fel vom câştiga… experienţă. 😦

 4. 4 blogideologic august 24, 2011 la 5:44 am

  „Cine sunt cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie a Băncii Naţionale care trebuie să decidă majorarea rezervei de aur a BNR. […] Cei nouă membri au fost numiţi în octombrie 2009 de Parlament pentru un mandat de 5 ani. Conducerea executivă este asigurată de Mugur Isărescu, guvernator al BNR din 1990, Florin Georgescu, prim viceguvernator, la al doilea mandat, Bogdan Olteanu, viceguvernator la primul mandat şi Cristian Popa, viceguvernator la al treilea mandat. Ceilalţi cinci membri ai Consiliului de Administraţie sunt : prof. Universitar la ASE Marin Dinu, prof. univ.Nicolae Dănilă, fost preşedinte al celei mai mari bănci din România- BCR-, prof. univ. Virgiliu Stoenescu, conferenţiar universitar Agnes Nagy şi Napoleon Pop.” http://www.mediafax.ro/economic/cine-sunt-cei-noua-care-trebuie-sa-decida-majorarea-rezervei-de-aur-8647211

 5. 5 blogideologic august 24, 2011 la 6:33 am

  Fătaţi de „vaca neagră” a lui Bela Kun ? Vezi comentariul #40 la http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/ortodoxia-romana-a-devenit-propriul-ei-dusman-234979.html . La fel de vehement vorbea împotriva ortodoxiei româneşti, către sfârşitul lui ianuarie 1990 (parcă 30 ianuarie, comentatorul spunea pe alt fir că la prima mineriadă, cea din 12 ianuarie n-a participat, doar „prietenii ardeleni” care nu ştiau româneşte), la TVRL, un lider al minerilor. Tot el să fi fost acela ? Iar „prietenii ardeleni” care nu ştiau bine româneşte pe 12 ianuarie 1990, în Bucureşti, dar au organizat prima mineriadă, au fost oare fătaţi de „vaca neagră” a lui Bela Kun?

 6. 6 blogideologic august 24, 2011 la 6:47 am

  Statul a pierdut în favoarea „băieţilor deştepţi” controlul asupra Fondului Proprietatea http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/baietii-destepti-mai-rai-decat-comunistii-235224.html

 7. 7 Vasile, august 24, 2011 la 7:07 am

  Domnule Adrian,

  Ca tot ce ati spus se poate modifica semificativ prin propriile dumneavoastra idei oferite chiar de acest articol sau de alte idei si expuneri din ultima saptamana.
  In mod concret partea dura din PSD s-a implicat in Maramures.
  Miza acestor alegeri ar fi fost si confruntarea cu un „pinalti” si nu evitarea acestei confruntari. PSD ar fi trebuit sa lupte cu aceleasi arme pe care le-a folosit puterea si sa nu imi spuneti din nou ca puterea avea ce dumneavoastra USLuii lipseste.
  Sa nu uitati ca la alegerile prezidentiale „pinalti” au fost dl. Videanu si dl. Blaga, intr-un fel cei doi domni sunt politic in staza , acest segment dumneavoastra ar trebui sa va pregatiti sa-l controlati sau sa-l eliminati.In cei opt ani de guvernare toti „pinalti” au acumulat prea multe „speţe” care manipulate corect ar expune nu individul ci partidul intr-o alta lumina.
  Dl. Nastase sarcina partidului este sa ajute omul de rand sa se indigneze!

 8. 8 Doru Coarna august 24, 2011 la 8:25 am

  @ AN, iata care ar fi un prim pas: primirea masiva de noi membri! Este ciudat ca un partid din opozitie, de centru-stanga, care se pregateste pt lupta cea mare, sa nu aiba portile larg deschise permanent, in toate organizatiile!
  Sa fie instinctul de casta? De ca se incearca paleative gen PSD-online? Nu sunt resurse pt legitimatii?-se pot plati odata cu prima cotizatie, modica.

  Ar fi bun un birou transparent pt donatii, nimic obligatoriu, fiecare cat poate, de la 50 RON la 75,000Euro, cu banii ar trebui alesi vreo 5 comunicatori perfecti, tineri, fete si baieri, cu figuri simetrice, dictie perfecta si atitudine coerenta, placuti, care sa fie trimisi cateva luni spre un staff al proximelor alegeri din SUA, sa invete sa fie experti in imagine si comunicare, viitori profesionisti; nu poti lasa imaginea partidului pe seama cui poate rabda sa stea pe caldura sub reflectoarele televiziunilor cu cravata la gat sau nu-i in concediu, veti ajunge la africani intr-un final…

  Trebuie creat inca de pe acum un comandament USL pt viitoarele alegeri care sa decoperteze realitatea locala, punctual, si viitori spoliatori locali de voturi precum si mijloacele si anvergura acestora: veti spune ca-i stiti, dar vor fi activati altii, cine nu te astepti!

  Trebuie creat un sistem informativ intern, pe intreg teritoriul, poate si o divizie externa, plus o schema de comunicare. Liderii locali trebuie dublati cu tineri investiti de la centru ca executivi!

  Trebuie creat un oficiu de coordonare al celor doua.

  Trebuie creat un birou pt decriptarea in avans a intentiilor politice si a tacticilor adversarilor, masurile de contracarare la nivelul declaratiilor politice dar si elaborarea actiunii concrete de raspuns: nu trebuie lasate astea la inspiratia liderilor sau a starii lor de moment.

  Trebuie creat un organism pt inovatie politica, grefat pe structurile departamentelor existente, dar cu adaos de sange proaspat apt sa schiteze idei tactice: chiar si cele traznite pot induce deruta…

  Evident, trebuie platite astfel de eforturi, mult, putin, nu conteaza, numai sa merite. Niciun efort nu trebuie acceptat nerecompensat, asta uneste, leaga si da sens actiunii. Altfel, se va lupta printre suspine…

  Toti trebuie sa faca un efort material, de la simpatizant la baron, daca vor sa salveze tara. Si trebuie salvata: dupa ce au dat aurul tarii ca si cum ar fi al lor, vor vinde si apele, drepturile de expoatare aferente, etc… In curand va trebui sa platim cine stie cui pt a putea iriga din Dunare, Olt sau Arges! Vor gasi motive, ca scade debitul si se colmateaza albia care trebuie astfel intretinuta, dragata, etc…

  Ar mai fi multe pt o minima sansa… In fond, reusita din 2012 ar putea genera o conlucrare pe termen foarte lung intre doua partide cu doctrine complementare, alegerea solutiei optime s-ar inscrie in ecartul de competenta, deja probat, al fiecaruia, poate asta sa fie solutia salvatoare, nici pe stanga, nici pe dreapta, totul in nuante perfectibile de gri…

 9. 9 dlnimeni august 24, 2011 la 8:45 am

  Si organizarea, domnule Nastase.

 10. 10 dlnimeni august 24, 2011 la 8:46 am

  Blogideologic: de aceea a si creat statul Fondul Proprietatea ca sa piarda controlul asupra lui.

 11. 11 nastase august 24, 2011 la 9:11 am

  Doru Coarna,

  foarte intelepte observatiile si sugestiile. Le voi discuta si cu colegii mei.

 12. 12 nastase august 24, 2011 la 9:15 am

  Vasile,

  sunt de acord. Despre Neamt nu am avut si date luate direct de la fata locului. Oricum, am inteles cu totii cum vor proceda la alegeri cei din PDL. Trebuie sa cautam solutii de contracarare.

 13. 13 valentin vasilescu august 24, 2011 la 9:21 am

  1. sondajele USL sunt corecte, numai ca ele corespund unei rate de participare la vot de 40-45 %. Institutiile statului sunt in mina PD-L, au CNP-urile tuturor cetatenilor, iar metoda Pinalti e simplu de implementat. In numele a 20 % din cei care nu se prezinta la vot, sunt introduse buletine stampilate cu candidatii PDL. 13 + 20 = 33 %, la care se adauga voturile din diaspora pe care Baconschi le va dirija numai spre PDL si 38 % e asigurat. Daca si Dan Diaconescu trece pragul electoral, PD-L are toate sansele de a ramine la guvernare impreuna cu UDMR.
  2. La Maramures s-a vazut ca in lipsa unui candidat puternic al USL, lumea nu vine la vot, prezenta find sub cea preconizata de sondajul USL si nimic nu mai e valabil. Punind pe lista USL tipi incompatibili cu doctrina PSD precum Robert Negoita, Adrian Minune acest fenomen e de la sine inteles ca se va accentua. Problema PSD e veche din 2005, cind odata cu Ion Iliescu au fost inlocuiti propagandistii cu cultura politica solida si specialisti in munca de convingere, cu sindicalisti de duzina si oamenii de afaceri, unii dintre ei cvasianalfabeti. Apropo, in Academia de Inalte Studii Militare, am invatat ca Mobilizarea e o stiinta, o componenta a stiintei militare si necesita o structura de conducere specializata, daca se doreste sa-si indeplineasca scopul propus.

 14. 14 PAPASTRATOS august 24, 2011 la 9:42 am

  Poate ma insel dar, cred ca este pentru prima oara cand citesc o analiza prtinenta a situatiei actuale si a unei conceptii de actiune in viitorul imediat. Cele trei elemente sugerate de dvs. respectiv, electoratul, soldatii credinciosi ai PDL si necesitatea uni dialog direct cu cetatenii sunt grupuri tinta reale ale strategiei pe care USL va trebui sa o construiasca si implementeze in timpul cel mai scurt posibil.
  SUNTEM MULTI CEI CARE VREM O REALA SI BENEFICA SCHIMBARE ! USL ARE FOARTE MULTI ADEPTI !

 15. 15 adrian august 24, 2011 la 9:46 am

  Domnule Nastase,

  Va scriu intrucat,spre deosebire de alti colegi ai dumneavoastra,pareti sa acordati atentie celor care comenteaza aici,”cu buna credinta”.

  Presedintele afirma regulat tot felul de prostii si jigneste de la ,sanchi,inaltimea functiei sale,pe oricine-i convine.Chiar nu puteti gasi reactia potrivita?

  Il face pe Ponta imatur si nu se gaseste nimeni sa-i spuna ca imatur e sa propagi violenta in societate si pe urma sa tai din politisti,astfel ca strazile sunt un soi de killing fields?

  Ca imatur e sa fii neica nimeni in politica externa?

  Ca imatur e sa spui,apasat si serios,ca-ti dai demisia in 5 minute si sa n-o faci nici pana azi?

  Ca imatur este sa afirmi ca Romania nu mai are nevoie de imprumuturi,dupa care,la cateva luni,sa spui ca pensiile au un deficit de atatea miliarde,bani pe care trebuie sa-i imprumutam?

  Chiar nu aveti o lista cu greselile,destule si mari,pe care le-a facut acest pitecantrop(politic vorbind).Greseli pe care sa i le mitraliati in fata oridecateori va ironizeaza?

  Chiar nu mai urmareste nimeni la PSD cifre si erori?

  E greu de crezut,dar posibil la noi.

  Va rugam,nu uitati ca sunteti sperantele celor care nu voteaza pe zahar si ulei.Si care(dar aici vorbesc mai mult in numele meu) si-ar dori alt stil de a conduce,preluand calitatile guvernarii 2000-2004 si renuntand la defectele acesteia.

  Nu cu mult timp in urma sesizati corect sosirea generatiei Oajdea.Puneti-i stavila,de puteti,macar in PSD.

 16. 16 santinela august 24, 2011 la 10:40 am

  Pt.DORU COARNA
  Asa da,cele spuse de tine sint corecte si chiar trebuiesc facute.As adauga prezenta masiva a liderilor USL la tara.Acolo trebuie batut PDL-ul.
  A , se ridica o intrebare. Cine stringe banii din donatii ?

 17. 17 Theodora august 24, 2011 la 10:44 am

  Imi place mobilizarea de pe Facebook dar as avea o propunere
  – administratorii sa nu mai puna accentul pe cantitate (numarul membrilor, numarul comentariilor) ci pe calitate (cati alegatori convingem sa iasa la vot)

 18. 18 Vasile, august 24, 2011 la 10:46 am

  Dorule,

  DA ,sunt de acord cu sugestile dumitale.Din pacate dl. Nastase & Co. ar trebui sa inteleaga ca aceste celule la nivel local nu ar trebui controlate in nici un fel de baronii locali , indiferent de argumentele pe care acestia le-ar aduce sau de sacosele pe care le pot produce..si ca sa va parafrazez:

  Trebuie ca USLeul sa izoleze complet politic PDLeul de restul partidelor politice .

 19. 19 teostanc august 24, 2011 la 11:10 am

  Doru Coarna spune:
  august 24, 2011 la 8:25 am

  Ma uimesti, in bine evident. Este altceva decat masoneria.

  Daca PD-L poate sa se mobilizeze nu inteleg nici eu de ce USL/PSD nu o poate face iar metodele sunt cele aratate de d-ta.

  Puterea a incalcat o multime de reguli, a taiat salarii, a dat oameni afara, a incalcat Constitutia si a indatorat tara, de cel putin 2 ori mai mult decat Ceausescu iar ei ,USL -istii apar numai pe la TV.

  Sigur ca oamenii sunt timorati cand vad ca Basescu face orice fara o reactie viguroasa a opozitiei, macar un mars al tacerii cu participarea a zeci de mii de oameni ar fi fost mai important decat discutiile de la TV unde le inchide gura moderatorul ca sa-si faca el imagine.

  PS
  Din ce am vazut pana acum numai Vanghelie, de la PSD, a reusit sa scoata bucurestenii la manifestatii iar motive au fost, slava domnului.

 20. 20 Paul august 24, 2011 la 11:31 am

  Domnule Nastase,

  Imi pare bine ca vorbiti in editorial despre nevoia de „calibrare a discursului public” (care a fi in sarcina USL, in perioada urmatoare – n.b.). In continuare este randul lui Doru Coarna sa remarce, intr-o ordine conexa de idei, nevoia „masurilor de contracarare ( a PDL! – n.b.) la nivelul declaratiilor politice dar si elaborarea actiunii concrete de raspuns”. In sfarsit, reluati si dumneavoastra aceeasi idee in comentariul catre Vasile, spunand: „am inteles cu totii cum vor proceda la alegeri cei din PDL. Trebuie sa cautam solutii de contracarare”.
  Asadar, ideea de a adapta contraatacul Opozitiei la ofensiva Puterii vi se pare suficient de serioasa pentru a o analiza in amanunt.
  Acum, ceea ce imi trezeste curiozitatea este daca, spre deosebire de abordarea din timpul campaniei din 2009 (pe care dumneavoastra o voiati curatita de orice elemente demagogice de tip PDL, chiar cu riscul de a nu reuni suficiente voturi pentru solutiile de guvernare propuse de PSD), ei bine, daca in aceasta noua campanie veti fi de acord ca pentru a putea implementa solutii bune trebuie sa obtii mai intai puterea. Prin orice mijloace.

  Problema oricarei campanii electorale este urmatoarea: desi ea vizeaza, in ultima instanta, impunerea unei anumite politici de guvernare, in prima instanta (pentru reunirea celui mai mare numar de adepti) ea nu se bazeaza decat pe discursul de promovare a acelei politici. Asadar, viitorul guvernant trebuie sa aiba in primul rand un discurs bun, pentru a putea apoi sa-si impuna politica (fie ea buna sau nu!).
  Ultima oara, dincolo de eventualele fraude electorale, PDL a avut un discurs mai bun decat adversarii sai. Cu ajutorul acestui discurs castigand majoritatea necesara guvernarii. In ceea ce tine de politica de guvernare a PDL, aceasta nici macar nu poate fi comparata cu cea a adversarilor sai, pentru ca acestia nu au avut posibilitatea decat de a-si declara ideile (in cadrul discursului care nu a fost la fel de bun!) iar nu si posibilitatea de a si le vedea puse in practica.
  De aici dilema electoratului in a-si forma opinia de vot in functie de guvernarea ea insasi.
  Iar in fata acestei dileme, electoratul nu are alta alternativa decat cea de a-si forma convingerea in functie de discursul politic.

  Intr-o semi-concluzie: daca nu castigi la proba discursului, nu te califici la proba guvernarii insasi. Selectie care mi se pare acceptabila. Cel mai bun ar trebui sa aiba si discurs bun si proiect politic bun. In zilele noastre cel care nu are decat un proiect politic bun, nu este suficient de bun.

 21. 22 Doru august 24, 2011 la 4:09 pm

  Domnilor,nu stiu,mi-a scapet mie sau PP-ul lui Diaconescu nu este inregistrat la tribunal?

 22. 23 Cornu august 24, 2011 la 4:42 pm

  Domnule Nastase, la razboi, daca adversarul arunca cu bombe si trage cu pusca, nu puteti sa aruncati cu pietre si sa trageti cu arcul, ca veti pierde sigur, istoria a confirmat acest lucru.

  Ca este imoral sau nu ce face PDL-ul, asta e mai putin important, razboiul nu are legatura cu morala si nici nu tine cont de reguli.

  Istoria a consemnat doar invingatorii nu si modul in care acestia au invins. Basescu a inteles asta demult.

  Poporul este infometat intentionat, a facut parte din strategia PDL de castigare a alegerilor viitoare, el nu mai poate opune rezistenta, nu mai poate avea principii, singurul principiu acum pentru acest popor este supravietuirea.

  Cu o paine si un peste poti schimba configuratia electorala a unei intregi regiuni. Degeaba veti merge sa le explicati oamenilor ca PDL-ul e rau, ca a distrus tara, ca din cauza lui nu mai au ei ce manca, vati gandit daca ei vor intelege aceste lucruri ?

  Daca doriti sa castigati alegerile, sfatul meu este sa invatati de la PDL (nu trebuie sa si afirmati ca sunteti de acord cu aceste lucruri)
  si sa fiti mai buni ca ei, ca si pentru politica s-a inventat economia de piata, castiga cel care este „mai bun” strateg, manager, eficient, atractiv, cu pretul cel mai bun … pentru alegator.

  Va doresc SUCCES !

 23. 24 Vasile, august 24, 2011 la 4:45 pm

  Doru ,
  not yet dar satelitul are solutii!

 24. 25 trahan-best august 24, 2011 la 5:25 pm

  in primul rand, vroiam sa va intreb daca totusi nu va ingrijoreaza rezultatele alegerilor acestea de duminica, dat fiind faptul ca s-a pierdut efectiv un colegiu deja detinut.Aceasta ma duce cu gandul la allegerile trecute, care au fost castigate cu voturile din diaspora -asta e o alta discutie despre cine a manevrat urnele in ambasade-si ar putea fi o repetitie la alegerile urmatoare.Stiti si dvs probabil ca acele 4 milioane de biciclete exista, aduse din china, va ingrijoreaza probabil politizarea excesiva a ministerelor si nu numai.Intrebarea este, ce e de facut?eu as spune ca in primul rand, trebuie umblat la varful partidului, pentru a se gasi un alt presedinte, la fel de tanar poate dar cu un discurs si o prezenta mult mai coerenta.
  astept cu nerabdare un raspuns pe tema asta.

 25. 26 florin m. august 24, 2011 la 6:40 pm

  Doru Coarna

  Strategia ta mi se pare foarte buna.
  Ea este, fara indoiala, ceva care poate folosi cu adevarat USL in batalia electorala.

  Problema mea este ca nu prea vad de ce ar salva asta tara… Pentru mine, episodul Baia Mare din acest an, este emblematic si relevant. Aceasta este realitatea, nu cea din declaratii si programe.

 26. 27 analist august 25, 2011 la 7:50 am

  @doru coarna
  Din pacate, viata de organizatie in cadrul PSD este in suferinta. Cei care deja sunt in functii se gandesc la listele de anul viitor, tinerii care s.au inghesuit in partid in perioada 2000-2004 si au prins parlamentul sunt deja cu nasul pe sus;deci ce sa.ti spun de noii inscrisi…daca gasesti pe cineva sa vorbeasca cu tine serios la vreun sediu e lucru mare. Lucrurile acum deja au intrat pe acest fagas.Greseala fundamentala a fost cand la conducerea departamentelor importante au fost pusi oameni care deja aveau o gramada de alte functii. Am obosit sa tot atrag atentia. PSD este ca un jucator de sah ce s.a trezit cu o piesa in plus incapabil sa castige partida.


 1. 1 Despre recentele alegeri partiale si despre unele declaratii ale lui Traian Basescu « Motanul Incaltat Trackback pe august 25, 2011 la 3:39 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: