Ne putem amesteca şi noi în problemele noastre interne?

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

22 Responses to “Ne putem amesteca şi noi în problemele noastre interne?”


 1. 1 eficientaenerg iulie 27, 2011 la 9:11 am

  Trebuie-te Pricepi!Hai,la…Cotrocelu…

 2. 3 Ghita Bizonu' iulie 27, 2011 la 10:08 am

  Nu.
  Insa ne putem amesteca ion treburile ionterne ale altora. De ex ale Libiei …

 3. 4 blogideologic iulie 27, 2011 la 10:28 am

  @ Adrian Năstase
  Aţi uitat o verigă importantă 🙂 din lanţul de transmisie „Lăzăroiu şi delegaţia FMI au discutat despre salarizare, pensii şi Codul asistenţei sociale” http://www.mediafax.ro/economic/lazaroiu-si-delegatia-fmi-au-discutat-despre-salarizare-pensii-si-codul-asistentei-sociale-8531306

 4. 6 M.Voicu iulie 27, 2011 la 11:52 am

  @AN : “Între timp, agenţiile de rating ne dau şi ele note, cercurile bancare de aici şi de „afară” (acum e cam acelaşi lucru) insistă să-şi facă singure legislaţia prin care să fie protejaţi şi clientul, şi statul”
  • * * Real, este: să fie protejat statu quo-ul… în care statul e marele client.
  • Reiau din pe-cine-urecheaza-comisia-europeanã/iulie 21, 2011 la 4:45am: «Unul dintre vestiţii dizidenţi polonezi, Jacek Kuron remarcase cu amãrãciune, din practicile de dupã 1989 când devenise ministru în ţara lui: “Unii oameni politici occidentali ar vrea sã reconstruiascã vechea ordine şi Uniunea Sovieticã, pentru ca sã poata avea din nou comenzi guvernamentale”. Acesta sã fie schepsisul accentului oficial pe comenzile de stat într-o economie care trebuia sã fie privatã?». Acum, Adrian Nãstase, fost Prim-Ministru al României ne spune cam lafel, da’ doar acu’ ❗
  • Nicãri, mişcãrile sociale n-au fost privite cu atâta vehemenţã doctrinarã ca revoltele minerilor din anii ’90 (deşi ei înşişi îşi apãrau locurile lor de muncã); trâmbiţaşii erau îngrijoraţi de statutul lor; se angajaserã sã facã din România – ce se vede ❓
  • Reclama cu ”caţavencii noi” e o secţiune caracteristicã a realitãţii de astãzi; cine ar face o revoluţie nu ar accepta bãlãcãrirea momentelor esenţiale – decât dacã şi atunci gândeau lafel.

 5. 7 ELMMAR iulie 27, 2011 la 12:05 pm

  @ Adrian Năstase

  De ce?
  Atata timp cat secta Martorii lu’ basescu,neste jmecheri naturali exista, nu vad de ce.
  Asa ca raspunsul este…NU.

 6. 8 sorin popa iulie 27, 2011 la 1:24 pm

  problema locurilor de munca e falsa
  se fac angajari la fel de mult ca pana in criza excluzand domeniile moarte constructii imobiliare
  dar angajarile se fac pe baza de :
  angajatorul catre angajat:ai si tu un baiat bun sau o fata sa lucreze la noi?
  in felul asta se alimenteaza psihoza in masa cum ca nu ar fi locuri de munca
  firmele angajeaza dar nu scot oficial la vedere locurile in special firmele de paza caz concret romprest security,de gride security
  spg security chiar si marele bgs practica chestia asta pt locurile bune
  combateti asta si romanul va fi liber iarasi fara grija zilei de maine si a pierderi serviciului
  dati din nou libertatea romanilor de a muncii …macar atat faceti

 7. 9 Vasile, iulie 27, 2011 la 4:08 pm

  Fara sa va citesc articolul raspunsul este nu!

  Intrebare ,pe parcursul celor trei presedentii ale domnului Iliescu s-a amestecat cineva cu exceptia minerilor in problemele interne tarii?
  Sau probabil s-au amestecat dar nu stim noi. Acum ma duc sa va
  citesc!

 8. 10 roby iulie 27, 2011 la 5:18 pm

  Foarte bun articol

 9. 11 Doru Coarna iulie 27, 2011 la 6:11 pm

  Si de ce ne-am amesteca, ma rog frumos? Ca sa impartim responsabilitatea cu jigodiile portocalii? Nu, o vor da in gard si vor plati pt toate astea, punct cu punct si litera cu litera, si asta pt ca pur si simplu Romania nu va mai avea alta resursa la dispozitie decat recuperarea pagubelor pricinuite de baptistii astia.

  Abia astept momentul cand DNA-ul va ciocani pe la usile lor, abia astept sa vad cum primul ii va trage intre gratii pe toti ceilalti intr-un lant interminabil, fara deosebire de grad, functie, rudenie, religie sau protectie. Abia astept sa intre si DNA-ul acolo apoi, laolalta.

  Glumesc, cine mama naibii s-o faca?

 10. 12 americanu iulie 27, 2011 la 7:21 pm

  Domnule Nastase,

  Inca carbunele nostru este exportat in India? miliarde de dolarii au facut indienii, uitati un articol tradus din PACIFIC NEWS

  România – La o recentă vânt biciuit-dimineaţă, un oţel cu cocă gigant a ajuns la o intindere pustie de coasta de vest a Indiei gemut cu suficient cărbune pentru a alimenta un oraş de un milion de persoane pentru mai mult de două săptămâni.

  India Way

  Articolele din această serie explora drum murdar şi înnebunitoare la progresul în India, care a construit unul din lume cea mai rapida crestere, economia, în ciuda unui guvern care de multe ori nu reuşeşte să ţină pasul.

  Articolele anterioare din seria »
  .Multimedia
  Grafic A Mighty putine la numar si mai bogat Indiei îmbogăţit.
  Slide Show În India, un ethos Soluţionare din Sectorul Privat.Mărit Această imagine

  Ruth Fremson / New York Times
  Ram Surat Yadav, 53, curăţă de cărbune de pe liniile de tren într-un port din Mundra, India. Cărbune, zori feroviar şi portul aparţin toate Gautam Adani. Mai multe fotografii »
  Cititorii „Comentarii
  Impartasesti gandurile tale.
  Postează un comentariu »
  Citi toate comentariile (43) »
  Navei, Vanshi, a fost transportă cărbune din Indonezia, o excursie de două săptămâni în Oceanul Indian. România dispune de rezerve proprii abundente de cărbune, ceea ce ridică o întrebare: De ce a India nevoie pentru a merge atât de departe pentru a obţine ceva ce deja a avut?

  Pentru Gautam Adani, mogul de putere, răspunsul a fost simplu: modul cel mai simplu şi mai profitabile pentru a satisface cererea în creştere pentru România de energie electrică este de a evita obstacolele, confruntările politice de dezbinare şi a ineficienţei în practică a Indiei. În spiritul etosului soluţie tipică a sectorului privat din India, domnul Adani este de lucru în jurul subcontinentului în sine.

  El deţine mină de cărbune indonezian, nava-coreeană făcute de marfă (denumit pentru nepoata lui Vanshi), centrala electrică din India şi, cel mai important, privat Mundra port. El detine minelor de cărbune şi un port important în Australia, şi-a construit propria lui pinten cale ferată privată din România. Planul său de afaceri este de a face cât mai mult posibil, fără bazându-se pe infrastructura care scârţâie a statului indian.

  „El este capabil să facă atât de bine în parte pentru că el este foarte antreprenoriale şi a găsit posibilitatea de dreapta”, a declarat Eswar Prasad, un consilier economic la ministrul de finanţe India. „Dar e un simptom al unui stat disfuncţionale. El este capabil să ofere ceva mai eficient decât de stat. ”

  Astăzi, India este din ce în ce apeleaza la sectorul privat pentru a furniza energie electrică necesare pentru a menţine o creştere economică rapidă în viitor. Economia Indiei este în creştere, la mai mult de 8 la sută anual, dar este prost constrâns de o sursa de alimentare necorespunzătoare, după ani în care guvernul a dominat sectorul energetic şi nu a reuşit să ţină pasul cu cererea tot mai mare.

  Creşterea de domnul Adani atestă o schimbare mai larg, ca sectorul privat joacă un rol mai mare în zonele odată controlat de stat cum ar fi de telecomunicaţii, porturi, aeroporturi, bănci şi de infrastructură. La nivel global, acest lucru contrastează puternic cu China, în cazul în care uriaşe întreprinderile de stat domina industriile strategice şi să conducă extindere a ţării la nivel mondial. Dl Adani recent a trebuit sa supraliciteze chineze pentru portul său australian.

  În termen de România, însă, succesul de magnaţi privat a creat un paradox: moguli India sunt esenţiale pentru succesul ţării şi admirat pentru abilitatea lor de a obţine rezultate. Cu toate acestea, bogăţia lor eşalonarea este posibila in parte, prin confortul lor cu politicieni puternici, care ajuta aranja autorizaţiile de mediu, drepturile de utilizare a terenurilor şi alte probleme spinoase. Care ridică acuzaţiile de capitalism de cumetrie.

  România în secolul 21 este acum de multe ori în comparaţie cu Statele Unite în cursul Epoca de Aur a secolului al 19-lea, atunci când baroni ai jafului au dominat economia americană. Ţara are 55 de miliardari a căror avere totală de 250 miliarde dolari este echivalentul a aproape o şesime din naţiunii producţia economică anuală.

  „Fără îndoială, există o oligarhie în curs de dezvoltare care are o cantitate enormă de influenţă”, a declarat Arvind Subramanian, un consilier economic al guvernului indian. „Aceasta este o chestiune de mare îngrijorare. Dar în România, acestea sunt, de asemenea, cei care sunt performante. În unele cazuri, acestea pot fi jocuri de noroc sistem, dar ele sunt, de asemenea, desfăşoară, în ciuda cât de rău este sistemul. ”

  Dl Adani este acum România a şasea persoană cel mai bogat, cu o avere evaluată la 10 miliarde dolari. El a fost un comerciant de import-export în cursul anilor 1980, când guvernul indian controlate strâns comerţului şi industriei, prin tarife mari şi un regim de acordare a licenţelor greu de înţeles. În timpul anilor 1990, după ce România sa angajat în reformele economice, Dl. Adani a extins afacerea sa de tranzacţionare şi împrietenit cu politicieni influenţi, inclusiv ministrul şef puternic şi controversat din statul său natal, Gujarat.

  Dl Adani intrat în afaceri cu putere în parte din cauza criticilor care comercianţii au fost doar „intermediari” care nu a facut nimic nu este propriu sau să contribuie la societate. El a decis să înceapă achiziţionarea lucruri, doar pentru a găsi că climatul de afaceri din India nou ar însemna cumpărături în întreaga lume.

  Mergând pe verticală

  A fost o dilemă deosebit indian: tigri comparativ cu energie electrică.

 11. 13 Paul iulie 27, 2011 la 7:53 pm

  Din pacate constatati realitatea… remac si contributia prezidentiala la discutia cu delegatia FMI. Ce a lipsit din substanta autohtona a fost compensat de comportamentul „lejer” al presedintelui. Ce bine de Romania ca domnul Basescu s-a tutuit cu dl. Franks. Jenant.

 12. 14 conumishu iulie 27, 2011 la 8:53 pm

  Scriu următoarele dintr-o perspectivă naționalistă („furibundul” era inutil, cel puțin dacă ne uităm la violența cu care se forțează globalizarea artificială; prea multe măsuri de precauție față de niște terminatori).

  Un articol care poate fi considerat un început excelent. Îi trebuie o continuare, o dezvoltare, un sfîrșit clar.

  Ușierii pot fi concediați. Oricum vor fi concediați de către stăpîni cînd li se va termina perioada de funcționare. Mult mai important e ce fel de urmare vom cunoaște ?

  Va veni o voință politică care să răstoarne multe dintre „reformele” care ne-au ucis? Acea voință politică va avea curajul să ceară, să-i someze, să acționeze astfel încît străinii să returneze o bună parte din posesiunile economice pe care au pus mîna prin presiune, șantaj și jaf ? Li se va pune pumnul în piept marilor gangsteri financiari care nenorocesc pînă și țările unde își află sălașul ? Voința politică care ar putea da un bobîrnac fatal ușierilor se va ocupa și de „imuabilii” de aici, din România, care au făcut și fac mai mult rău decît toată congregația de ușieri grobieni ? Are de gînd, respectiva voință, să termine cu umilirea românilor, să le afirme demnitatea în plan internațional și să anuleze mult prea lungul capitol ungaro-udemerist al cărui dorit final pînă și un copil de 10 ani l-a ghicit de mult?

  Nimeni nu știe ce va veni în urma colapsului actualului sistem – că altă ieșire din criză nu există sau să ne ferească Dumnezeu de ea. În orice caz, finalul adevărat al crizei nu poate decît să coincidă cu sfîrșitul imperiului occidental cu cele două componente ale sale. Automat acesta ar fi sfîrșitul încercării stahanoviste numită UE. Poate va urma anarhie sau război, un alt imperiu – bazat pe afinități naționale și religioase, poate națiunile își vor regăsi mintea de pe urmă. Colectivismul găunos și mincinos înseamnă criză prelungită. Cu același sfîrșit, oricît se va trage de timp.

  Presupunînd cele mai negre variante (nici nu e greu ținînd cont de dezastrul deja prezent), ce ar face voința aceea politică pentru români, indiferent de ce cred, cer sau vor alții ?

  Parlamentul trebuie repus în drepturi, știți asta. Cum știți prea bine de contradicția fundamentală dintre suveranitatea națională și cea comunitară. Ori, ori. Tot din parlamentul național vor trebui să vină legile și prin ele soluțiile, cuantificate și explicate pe înțelesul tuturor, pentru a putea urmări și evalua schimbarea în bine. Altfel, cu toată bunăvoința din lume, întrebarea din titlul articolului dumneavoastră va rămîne retorică.

 13. 15 Vasile, iulie 28, 2011 la 7:32 am

  Americanu,

  Este o confuzie si o manipulare extraordinara in care „americanii” se complac citind si ingurgitind toate prostiile.
  Din aceste motive eu spun ca dumneavoastra nu ar trebui sa aveti drept de vot in Romania iar domnul Nastase ma contrazice.
  Dansul este politician si vede in dumneavoastra altceva decit ce vad eu!
  Macar de ar avea Romania „carbunele” de calitate ca sa-l exporte
  prin lume sau sa-l foloseasca intern ,desi ca sa creezi un diamant e nevoie sa arzi zeci de milioane de tone, si Romania nu prea mai are carbune, vorbind de cel energetic nici cel putin o patrime din rezervele Poloniei ,ca sa fac o comparatie cu alta tara europeana ex.comunista!
  Si inca ceva carbunele sud african, si aici includ si pretul de transport este mai ieftin decit cel polonez sau romanesc!

 14. 16 Ghita Bizonu' iulie 28, 2011 la 7:56 am

  americane

  este o greseala a traducatorului Google.
  Nu stiu de ce in unele fraze India este radusa Romania ! De ex „India in the 21st century ” se traduce „Romania în secolul 21” ori „Within India, though, ” se traduce „În termen de România” … Cam aiurea da asta este si p[oa ai aflat ca traduttore tradittore”.
  Mia verifica naibii si tu cand gasesti asa o bizarie …

 15. 17 Ghita Bizonu' iulie 28, 2011 la 7:57 am

  Nu !
  Ins avem voie de la stapanire sa ne amestecam in Libia

 16. 18 teostanc iulie 28, 2011 la 8:35 am

  Aveti dreptate!

  Constat cu placere preluarea nemultumirii generale din tara privind ocuparea intelectuala, si nu numai, a tarii in discursul dvs.

 17. 19 teostanc iulie 28, 2011 la 12:04 pm

  In 2011, ca urmare a celui mai ambitios proiect de digitizare la nivel national, Biblioteca Metropolitana Bucuresti a lansat dacoromanica.ro, cea mai importanta biblioteca digitala romaneasca accesibila gratuit pe internet, oferind utilizatorilor trei milioane de pagini de carte scanate.

  In urma cu cativa ani, Biblioteca Metropolitana Bucuresti a demarat, sub conducerea Dlui Dr. Florin Rotaru, activ promotor al modernizarii bibliotecilor romanesti, un proiect ambitios de digitizare a patrimoniului cultural romanesc de carte veche si de creare a unei biblioteci virtuale deschise, accesibila tuturor utilizatorilor.

  Portalul DacoRomanica isi propune sa devina un veritabil centru virtual al pastrarii si dezvoltarii culturii romanesti, reprezantand un instrument vital in serviciul retelelor de cooperare nationala si internationala.

  Biblioteca virtuala este dezvoltata permanent, fiind in prezent singura biblioteca digitala profesionista din Romania, conceputa pentru a raspunde provocarilor Mileniului III si pentru a deveni partener in Biblioteca Virtuala Europeana EUROPEANA.

  Portalul DacoRomanica ofera acces la documente tiparite, fisiere audio si video din domenii multiple – economie, societate, religie, literatura, stiinte, istorie, geografie, filozofie, psihologie, lingvistica, arta, divertisment, tehnica, medicina.

 18. 21 Foxcrawl iulie 29, 2011 la 2:33 am

  pai si oare cine e devina ca toti se amesteca in treburile noastre?
  Avem un precedent: Carol I spune ceva? Deci nici acum nu e nici o diferenta comparativ cu acum vreo 150 ani. Si asta deoarece la capitolul management romanul sta cel mai prost pe lumea asta. Nu e facut leader,,,ci doar sa munceasca si sa fie eventual platit. cam asta e. nu e doar basescu sau boc, ci toata clasa politica de dupa revolutie incoace.

 19. 22 blogideologic iulie 30, 2011 la 8:56 am

  @ teostanc
  Mulţumesc pentru adresa portalului http://www.dacoromanica.ro/ . De acolo am aflat că filosoful Jeremy Bentham a trecut prin Ţările Române în drumul spre şi/sau dinspre Rutenia, ca să îl viziteze pe fratele Samuel Bentham angajat să lucreze la prinţul Potiomkin. Şi se pare că ideea (altiminteri admisă ca fiind pur benthamiană) de Panopticon ar fi fost mai întâi aplicată sub forma „satelor lui Potiomkin” din NovoRossiia/Rusia Meridională. Sate aparent „prospere” pe care alţi străini nu erau lăsaţi să le vadă decât de la distanţă. Pentru a se menţine incertitudinea şi necunoaşterea politicii reale ruseşti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: