Vampirul premonitor

Stie cineva cine este Alice Cullen? Cei mult mai tineri decat mine mi-au spus ca este una din „vampiritele” din seria de mare succes „Amurg”, care are o calitate aparte: poate citi in viitor! Un fel de Mama Omida a vampirilor, dar intr-o noua infatisare. Mai palida, mai subtire, mai cool. Un fel de Alba ca Zapada, nu? Adica, pentru a incheia introducerea, un fel de Sebastian Lazaroiu. Pentru ca asta incearca sa para astazi fostul consilier prezidential, pe hartie ministru al Muncii – in realitate, un ministru al sezatorilor si al chibitilor care isi dau cu parerea despre orice, oricand, oricum.

Intr-o vreme, aveam un oarece respect pentru un om cu studiile sale. Ca sociolog, era respectat. Chiar si in calitatea de consultant era respectat. De la un moment dat insa, domnul Lazaroiu a inceput sa dea tot mai multe semne ca nu se multumeste cu statutul de analist serios si obiectiv. A devenit pasional. A inceput sa foloseasca condeiul mai apasat. A dat drumul epitetelor, fanteziilor si – recent – fabulatiilor. Aproape ca a devenit dependent de aparitiile in care, in loc sa vorbeasca serios despre ceea ce are el de facut, bate campii cu gratie despre orice altceva. Nu este prima data, dar devine cam obositor… Mai ales ca e platit din bani publici pentru asta.

Nu voi incerca eu sa dau raspunsuri dilemelor lui Lazaroiu. Si, oricum, el stie ca sunt manipulari si fantezii. Pana la urma, de asta le si ofera opiniei publice. Pentru ca vrea ca noi toti sa le comentam, sa le disecam, sa le dezbatem la nesfarsit. Care ar fi miza? Aceea ca noi, cei din opozitie, sa cadem in aceasta capcana. Se rezolva ceva important cu aceasta ocazie? Scade somajul – de care ar trebui sa se ocupe domnul Lazaroiu? Scade numarul celor dependenti de ajutoare sociale? Sunt mai multumite mamele ramase fara ajutoare? Sunt mai putin frustrati pensionarii batjocoriti in mandatul actual? Sigur ca nu. Singurul beneficiar al acestei agitatii ar fi doar noua “Mama Omida” a PDL, personajul care cauta vizibilitate in media mai mult chiar decat Traian Basescu.

De fapt, cel trimis de la Cotroceni sa  introduca adrenalina in corpul obosit al partidului de guvernamant.

54 Responses to “Vampirul premonitor”


 1. 2 dsv iulie 11, 2011 la 9:06 pm

  Parerea mea este ca, permanent, comunicatorii USL sa aminteasaca oamenilor ce a promis PDL si ce si cat a facut acesta pana la urma.
  Comunicatorii USL ar trebui sa faca asta la modul f concret, cu date si cifre. Inainte sa vina la dezbateri sa caute sa isi cunoasca adversarii, sa fie pregatiti, sa aibe MUNITIE.

 2. 3 fanut iulie 11, 2011 la 9:21 pm

  da, lazaroiu chiar poate fi un posibil candidat…la emisiunea lui turcescu a aratat dorinta de manipulare si atacurile asupra lui crin si ponta arata ca tinteste sus…sageata cu sustinerea pdl ptr victor ponta arata clar a manipulare…

 3. 4 Georgian iulie 11, 2011 la 9:26 pm

  @Sebi (ca citeste si el)

  Acest Lazaroiu, are o impresie foarte buna despre el insusi si, totodata, o proasta impresie despre toti ceilalti. Ma uitam in aceasta seara la televizor cind spunea ca, „Ponta este un prieten al PDL” si ca „a cistigat functia de presedinte PSD cu ajutorul celor de la PDL.” Mai SEBI…, iar noi toti, membrii PSD, vrei sa urlam acum, sa ne dam cu tesla-n coa…fura, spunind „ce destept e asta si, cum le stie el pe toate ! „. Dar de ce nu ne spui tu cum a ajuns Udrea presedinta la Capitala, cum a sarit Berceanu de pe sine, ce i-ati facut lui Blaga si de ce ai fost trimis tu pe front ??? Ce greseala a facut Abraham bagindu-te in seama !!! Stii ce e bine la tine, mai Sebi ? Ca prin ceea ce faci, ii arati dlui. Presedinte ca, cel mai bun lucru pe care l-a facut pina acum, este ca a reusit – fara scandal – sa scape de tine de la Cotroceni. Ai vazut cum ti-ai luat-o ? Ia mai gindeste-te putin, dar intreaba-l si pe Vali !

  PS: iertati-ma ! Cu PDL-istii trebuie sa vorbesti pe blogurile noastre. Ale lor nu-i mai intereseaza.

 4. 5 Sibilla iulie 11, 2011 la 10:52 pm

  “—Bă, nepregătiţilor,nu contează, că eu am 11 clase, şi nu vreau să spun câte puncte am luat la bac, oricum A3 e vinovată şi dezinformează, …acum eu sunt şeful, şi dacă prind pe careva cu vreo fiţuică (de prune), v-am spart, s-a-nţeles?,..vedeţi ce dotat sunt, mai ceva ca un STS-ist…, da, Udreo, cunoşti?
  –Auzi băi retardatule, uiţi cine te-a pus ministru?… şi vezi că am două facultăţi, parcă,… mi-e să-mi dai un subiect care să sune cam aşa “Metode şi tehnici de tâlhărire a banilor publici”, ai bagat la capul ăla nedefinit?…
  –Da, mă scuzi Nuţi, îţi dau ce subiect vrea “miezul” tău…, tu băi EBO(LA), analfabeto, cunoşti?
  –Nenea Daniel mie îmi e cam “frică-că” n-o să am succesuri, şi dup-aia o să fie unii care “n-or să vor să vorbeşte cu mine”,..am luat eu ceva înainte, din flaconul ăsta, cred că niste extasy, da’ tot mi-e frică, şi nici tati nu-I aici…
  –Igaşe, tu ştii bă că substantivul “coleg” e de genul neutru?,.. se zice “un coleg, două coleguri”, vezi bă ce deştept sunt?..pot să-ţi calculez şi viteza pumnului lu’ şefu’ când l-a ars pe dracul ăla, care părea un pui de comunist, da’ mai bine o afli singur,…practic,..ha, ha, ha…
  –Fune, “io cre’ că coleg”, e de genul “nul”, cum eşti tu băi, şi oricum eu am venit la supraveghere, ca încă n-am împlinit 24 de ani, deci n-am cum să dau bac-ul….”

 5. 6 anca iulie 11, 2011 la 11:35 pm

  Alice Cullen e fata buna, e vampirita vegetariana – adica nu bea sange de om ci numai de… animale!

  Sebi Lazaroix ar putea fi, mai degraba, vampirul blond, cam nebun de altfel, care pune ochii pe eroina principala atunci cand o adiere de vant ii da de gol prezenta acesteia, ca om, la meciul de baseball vampiresc – cam asa si domnul Lazaroix, doar ce a amusinat o adiere de candidatura si de loc gol in leadershipul portocaliu si de indata i s-a uscat traheea de sete si de dorinta de a-si arata dintisorii, care cica ar fi ascutiti…si a innebunit de dorinta. i s-au albit si ochii. si mainile, de cat le strange de nervi.
  Pacat numai ca eroul-vampir din film moare inca primul episod al seriei, rupt in bucari si ars pe rug – ramane ca prietena sa, aia cu parul rosu, sa incerce, timp de inca 2 episoade, sa il razbune. In final, moare si ea. Tot asa: I se smulge capul. Cat era ea de blonda..pardon roscata si cu parul in valuri de cascada.
  si asa, fara nici o legatura: ati vazut cu siguranta meciul lui Bute? ce final fericit! Bravo Bute! ce multe aplauze! si ce multe …ovatii!!! pentru toti cei prezenti acolo! Poate ca acesta este un semn: ca Romania isi revine! Sa avem incredere!

 6. 7 isabel_allende iulie 12, 2011 la 12:18 am

  Saracu’ (Lazaroiu, I mean ) :)). M-am uitat la inregistrarea emisiunii, aproximativ 10 minute, dar fara sonor-pentru mine sunt la fel de importante reactiile non-verbale, pentru simplul motiv ca acestea nu pot fi controlate rational suta in suta, oricat s-ar incerca si oricat de talentat si pregatit ar fi subiectul. Multe concluzii interesante am tras vizionand secventele respective-dincolo de aerul foarte desuet si usor prafuit al invitatilor, un lucru e destul de cert: niciunul din studiou (Cristoiu mai putin, pentru ca el are impresia ca joaca un ro; „social” pe de o parte si ca reprezinta o institutie pe de alta) nu e, cum se spune pre limba lui Molière, „bien dans sa peau” :)). Pourquoi cela? Eh, ceci c’est une autre histoire :))

 7. 8 isabel_allende iulie 12, 2011 la 12:22 am

  Erata: un rol „social” a se citi referitor la comentariul de mai sus.

 8. 9 Sibilla iulie 12, 2011 la 12:37 am

  @dsv,
  Vorba tălică, muniţie există…

  1.

  Rata de absorbţie a fondurilor europene este dezastruoasă: 11-12% la 31 mai 2011.
  Prefinţările reprezintă peste 50% din raportările de plăţi făcute de instituţiile statului. Dacă eliminăm prefinanţările, dintr-o rată de absorbţie raportată la 11-12%, atunci rămânem cu un grad real de atragere a fondurilor europene mai mic de 5%.
  Conform datelor publice (ACIS), România a efectuat plăţi către beneficiari în valoare de puţin peste10 miliarde de RON, dintr-un total de peste 70 de miliarde alocate României în perioada 2007-2013. Din cele 10 miliarde de RON, 6,3 miliarde sunt constituite doar din prefinanţări, în timp ce doar mai puţin de 4 miliarde reprezintă efectiv absorbţie de fonduri europene.
  MDRT : – Plăți efectuate din fonduri UE: 21,50%. Adică, 3,5 miliarde Lei dintr-un total de cca 15 miliarde Lei alocate. Aparent, Elena Udrea stă mai bine, dar acest minister a aprobat proiecte cu mari hibe pentru care acum CE a blocat finanțarea și este chiar posibil să ceară banii înapoi. Gradul mai mare de absorbție este meritul administrațiilor locale, însă, din cauza greșelilor făcute de MDRT, există riscul ca CE să taie cel puțin 800 milioane de euro – care, momentan, sunt suspendați temporar. MDRT a încercat să pună aceste nereguli în spatele Consiliilor judeţene, când vina este a ANRMAP, care nu şi-a făcut treaba. E absurd să credem că, într-un stat controlat de sus până jos de PDL, neregulile în utilizarea fondurilor europene se găsesc tocmai la cei din opoziție.
  ALT exemplu :
  Ministerul Agriculturii – Plăți efectuate din fonduri UE: 19,9%; Adică, cca. 2 miliarde Euro dintr-un total de cca 10 miliarde Euro alocate. Acesta este procentul real de absorbție. Dar, profitând de lipsa de informații a oamenilor, cei din PDL spun că este vorba despre 26%. FALS.
  26% este procentul care include subvențiile pentru agricultură, dar acestea nu sunt relevante pentru gradul de absorbție din moment ce ele sunt date ORICUM de Uniunea Europeană.
  2.
  Prin HG nr. 649 din 22 iunie 2011 aproape 1.000 de primării din toate judeţele ţării au primit în total 124.199.000 lei, bani din Fondul de rezervă pus la dispoziţia Guvernului. Cei mai mulţi însă au mers la PDL, UDMR şi UNPR.
  Bugetul statului a devenit o pușculiță de partid. Banii nu sunt dați în funcție de priorități sau proiecte, ci exclusiv pe criterii politice.

  3.
  Emil Boc : ” până când la Antena nu se revine la profesionalism … ” – boul recunoaşte că cel puţin exista profesionalism la Antene…..
  Gubernul bă-SECU-Udrea-boc, se dă cubic şi lovit, sanchi di grija acelui FUN-eriu care e ofiţer sub acoperire, di fapt, pedelichelelor le-a interzis fata lu tanti Petruţa să mai apară la Antene, PUNCT.
  Pe ” doamna ” Udrea o deranjează altceva… ” doamna ” NU vrea întrebări incomode, ca par egzamplă :
  meciul lui BUTE
  ” Elena Udrea vorbeşte despre 4,5 milioane de telespectatori, în timp ce audienţa medie a fost de 2,5 milioane de telespectatori
  Dincolo de datele prezentate de Elena Udrea, rămâne de văzut ce criteriu va fi luat în calcul pentru plata banilor: minutul de aur sau audienţa medie? ”
  ! Conform unui sondaj IRES din ianuarie, Lucian Bute este, dintre toţi sportivii activi, cel mai bun promotor al imaginii României în străinătate ”. – recunoaşte duduia din dotarea securistului de la Anvers, va să zică şi fără mufa ei şi frunza-i de kkt, BUTE promovează imaginea României. Numai că japiţa vrea cu orice preţ să se promoveze, panarama, că nu-i deajuns că ne-a făcut dija ” imagine ” la CE, cretina, infractoarea !!

  Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, are doar unsprezece clase, conform legii învăţământului din România. – 2010
  2011 – NU e in stare sa prezinte acte doveditoare ! Limbricul !!
  http://www.realitatea.net/mini​strul-educatiei-daniel-funeriu​-nu-si-a-echivalat-studiile-in​-romania_753747.html
  Bine că a avut sânge-n instalaţie, să-mi fie scuzat, să scuipe icoanele din şcoli, acest Iudă!
  ANTENA 3 INSEAMNA MILIOANE DE TELESPECTATORI ! ” – MIRCEA BADEA
  ” CAND TU, MARELE PARTID DE GUVERNAMANT SPUI CA NU TE INTERESEAZA SA RASPUNZI LA INTREBARI…. CARE INTERESEAZA MILIOANELE DE ROMANI CARE SE REGASESC IN ANTENE… ” – CORECT !!

  În concluzie :
  PEDELICHELELE N-AU RĂSPUNS ROMÂNILOR LA MII DE ÎNTREBĂRI , EI, TICĂLOŞII CARE AR TREBUI SĂ RĂSPUNDĂ PENAL !! PD, pardon, bă-SECU, capo di tutti capi, are de răspuns :
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/11/13/bulgarele-lui-traian-a-fi-sau-a-nu-fi-%E2%80%A6-presedinte/

 9. 10 blogideologic iulie 12, 2011 la 5:12 am

  @ dlnimeni şi altor amici interesaţi de subiect
  Reiau aici discuţia începută pe firul „La Mizil”. La tema aceasta, zic eu, lucrase primul ministru al Rusiei, Petre Stolîpin, atunci când încercase în proiectul lui agrarian să separe obşcina rusească (ori devălmăşia) de hutor. Adică obştea de gospodăria chiaburească. La noi încă, „obştea” are semnificaţie pozitivă, iar „chiabur” semnificaţie negativă. Mă întreb, deloc retoric, cât de mankurtizaţi sîntem ? La liceul Fraţii Buzeşti din Craiova, cel puţin la clasa unde am fost, despre economia politică ne vorbeau, alternativ, profesorii de istorie, de filosofie/economie, şi excepţionalul profesor de limba rusă, Panul Andrei. Era într-adevăr un nobil polonez autentic, care după cel de al doilea război mondial, ca să-şi câştige pâinea, preda limba rusă la şcoala craioveană Fraţii Buzeşti (singurul job ce i s-a permis). Adevărul este că Pan Andrei era licenţiat în filosofie (la Iaşi), dar nu i se dădea voie să predea filosofie. Practic ar fi putut preda excelent oricare materie de liceu clasic. Îmi amintesc faptul că la lecţiile despre Puşkin, ne prezenta şi lista de cărţi scrise de iluminişti aflate în biblioteca lui Evghenii Oneghin, cărţile enciclopediştilor precum şi ale economiştilor liberali din secolul XVIII. La predarea lui Gogol, domnia –sa ne amintea nuvela „Vecera na hutore bliz Dikanki”. La nedumerirea noastră legată de semnificaţia cuvântului ”hutor” ne explica, în totală delectare intelectuală, economia unei asemenea proprietăţi agrare cu hotare foarte bine precizate. Acum mă gândesc că „hotar” şi ”hutor” pot fi înrudite. Văd în DEX formula : „care se referă la hotarele unei moșii”, deci „hotar” este legat de proprietatea agrară privată, ceea ce este în fond şi un ”hutor”. Totuşi, ceea ce predomină în acest DEX este sublinierea isterică a sursologiei „din maghiară”. Dar există un fond iazyg comun al proto-românei şi al limbii maghiare. Opinia mea este că sursologia „din maghiară” este de fapt o influenţă superpusă asupra limbii române după 1867 (anul când este generată distopia Ausgleich-Kakania sau Ungaria Mare), mai întâi asupra limbii române vorbită în Transilvania (în fond, de ce fugea poetul George Coşbuc de acolo ?). Să revin la influenţa lui Petre Stolîpin asupra economiei agrariene din Rusia, prin favorizarea clară a exploataţiei agricole ”hutor” (foarte aemănătoare cu exploataţia agricolă din Franţa Epocii Luminilor, o exploataţie agricolă a cărei funcţie de producţie fusese limpede descrisă de economistul şi managerul fiziocrat Turgot, am mai vorbit despre aceasta). Dar, @ dlnimeni, abordarea dumneavoastră cu ţintă precisă poate să fie şi mai bine decrisă prin recurs la teoria organizaţională a lui Ronald Coase (care implică o mulţime de concepte noi, cu aplicaţie însă în Noua Economie a dezvoltării durabile). Şi ca să amintesc aforismul lui Kurt Lewin („Nimic nu este mai practic decât o teorie bună.”), cred că ar trebui construită (sigur, întâi discursiv) o teorie a funcţiei de producţie într-o exploataţie agricolă nouă, pentru bunăstare şi dezvoltare durabilă, dintr-o idee provocatoare lansată de domnul Adrian Năstase pe firul de blog „La Mizil”.

 10. 11 Spiridus iulie 12, 2011 la 5:49 am

  „…Din banii pusi la dispozitie din 2007 pana in 2013 (de UE) am consumat 3,5%. Daca ne comparam cu Polonia – 100% sau Ungaria – 80%, suntem de pe alta planeta.” (www.ziare.com)

  “Liderii PDL au decis să boicoteze Antena 3. Reprezentanţii PDL nu vor mai participa la emisiunile postului de televiziune Antena 3.” etc. etc… (toata presa)

  Doua lumi paralele – guvernantii si Romania reala. Cu totul si cu totul altceva decat in Polonia sau Ungaria. Daca mai sunt aplaudaci ai guvernantilor si lingailor lor – inclusiv pe acest blog –, pot sa-i inteleg pe cei care depind de banii care vin de la actuala Putere. Nu-i moral, dar mai au o justificare… Nu reusesc insa sa gasesc argumente de nici un fel pentru cei care insista sa ne convinga ca fac si guvernantii ce pot in conditiile date, criza etc. de parca la polonezi sau la unguri nu e criza.
  Cred ca si agenda publica a USL trebuie sa includa abordarea incisiva, frecventa si cu tinte clare problemele legate de atragerea fondurilor europene. Inclusiv prin comparatie cu altii. Cer prea mult (ca de obicei)?

 11. 12 Mihnea Georgescu iulie 12, 2011 la 5:51 am

  If we are talking about vampire-women, we might have some in our Government…

 12. 13 blogideologic iulie 12, 2011 la 5:59 am

  Reiau o postare, actuală în contextul acestei discuţii despre exploataţia agricolă, deşi datează din mai 31, 2010 : +Totul arată că Ion Iliescu dorea să menţină stabilitatea economică a României. Pământul agricol, pădurile şi apele (inclusiv Delta Dunării) trebuiau menţinute în proprietatea statului, aşa cum spune şi Maurice Allais care a primit premiul Nobel pentru economie “for his pioneering contributions to the theory of efficient utilization of resources.” Pe la mijlocul lunii ianuarie 1990, într-o discuţie televizată, Ion Iliescu reuşise să îl convingă şi pe Corneliu Coposu. Seniorul, într-o săptămână sau două, şi-a schimbat cuvântul. Ba, mai mult, Corneliu Coposu a intrat în cârdăşie cu alogeno-cominternistul Petre Roman. Complicitatea dintre Petre Roman şi Corneliu Coposu la distrugerea economiei României imediat după 1989 poate fi dată ca exemplu concludent de “studiu de caz” în cărţile doctrinare privind demantelarea eficientă, şi absolut premeditat-„ştiinţifică”, a economiei unei ţări. A fost o “lucrătură măiastră”, dar în sensul cel mai negativ. Cred că domnul Ion Iliescu a mai avut intuţia negativităţii acestora în acţiunea lor concertată pe plan economic şi politic. Repet, ceea ce au făcut Petre Roman şi Corneliu Coposu a fost o demantelare „ştiinţifică” a economiei României. Cel mai simplu model abstract pentru economia unui stat este ‘sistemul ricardian cu două sectoare economice’ (“two-sector ricardian system”). Discutam pe alte fire despre faptul că David Ricardo preluase idei de la economistul fiziocrat Turgot în ceea ce priveşte exploataţia agricolă. De altminteri doctrina lui Turgot este perfect reductibilă la înţelepciunea proverbului românesc-răzeşesc-chiaburesc : “Omul sfinţeşte locul”. Sistemul lui David Ricardo descrie economia cu două sectoare esenţiale : 1/un sector agricol care cultivă şi recoltează cereale necesare pentru alimentaţie; 2/ un sector industrial care produce stofă de lână de cea mai bună calitate (“velvet” îi spune David Ricardo). În România, lâna de cea mai bună calitate nici măcar nu era produsă în sectorul de stat, nici măcar în cel cooperativizat, ci în sectorul particular. Cred că oierii români înainte de 1989 erau cei mai liberi, mai prosperi şi mai mândri oameni de pe la noi. Însă Petre Roman, ce raţiona şi reacţiona în termeni care i-au fost impuşi de educaţia primită în familia sa de alogeno-cominternişti, îi considera pe oierii români ca fiind cei mai periculoşi oameni. În consecinţă, decide să distrugă baza prosperităţii lor economice. Petre Roman a comandat o cantitate uriaşă de lână din Australia, oferită pe piaţa românească la preţuri de dumping. I-a distrus pe oieri. În ceea ce-l priveşte pe Corneliu Coposu, prin politica stupidă de “restitutio in integrum” a distrus agricultura românească. Petre Roman se lăuda ulterior că a “câştigat [şi] pariul cu agricultura”.+

 13. 14 Emil Vulcanescu iulie 12, 2011 la 6:19 am

  Domnule Adrian Nastase
  Lazarioiu este un alt portocaliu care sufera de ” sindromul genialitatii ” , cand era mic mama lui neavand lapte a fost alaptat de tata. In zilele noastre si-a gasit alt „tata” la Cotroceni ( nu este singurul ) .
  Cu stima Emil

 14. 15 blogideologic iulie 12, 2011 la 6:20 am

  Dar şi despre investiţia în industrii / Ca gen proxim pentru termenul „investiţia în industrii”, un termen macroeconomic, să spunem că aceasta nu intră în categoria “stoc”, adică nu se defineşte ca o cantitate existentă la un moment dat aşa cum este de exemplu capitalul – factor de producţie în industrii–, ci în categoria “flux”, considerat mai ales ca un flux de bani. Totuşi cele două categorii sunt legate atunci când definim investiţia. Pentru că investiţia se defineşte ca o schimbare, mai precis ca o creştere, a stocului de capital financiar : factor de producţie al industriilor pe o anumită perioadă. Deci spre deosebire de capitalul unui sector industrial pe care funcţionează mai multe întreprinderi industriale, investiţia în industrii este un termen de tip “flux”, iar nu un termen de tip “stoc” ori de cantitate existentă ex ante. Capitalul unui sector industrial este măsurat la un moment dat în timp, dar investiţia în sectorul industrial trebuie măsurată pe o perioadă de timp, nu la un moment dat. Însă, desigur, în mod categoric se poate vorbi despre momentul decizional pentru investiţii în industrii. Iar cantitatea cumulată a unui termen de tip “flux” depinde totdeauna de perioada luată în considerare. Vorbind despre tipul de cauzalitate implicată în discursul economic privitor la investiţiile în industrie, să spunem că fiind implicate noţiunile de “flux” şi de “stoc”, aceasta este de tipul “cauzalitate contemporană” în taxonomia de cauzalitate creată de economistul John Hicks (laureat al premiului Nobel). Trebuie să remarcăm şi faptul că există două tipuri de abordare conceptuală a problemei investiţiei în industrii. Există un tip de abordare conceptuală din perspectiva numită Hayekiană. Şi mai există un tip abordare conceptuală din perspectiva numită Keynesiană. Abordarea conceptuală din perspectiva Hayekiană consideră investiţia în industrii ca pe o problemă de ‘ajustare a echilibrului’ pe piaţa industriilor respective, deci ca mişcare de la o stare de echilibru mai vechi la starea unui nou echilibru. Din această perspectivă denumită Hayekiană, actul decizional investiţional, pentru a fi optim, trebuie să fie considerat ca o decizie privitoare la viteza optimă de ajustare a echilibrului pe piaţa industriilor. Înainte de agregarea la nivel macroeconomic pe piaţa industriei respective, putem considera un exemplu microeconomic. Astfel, dacă o firmă oarecare de pe piaţa respectivei industrii decide că are nevoie de o nouă fabrică, aceasta este o decizie privitoare la stocul de capital. Însă decizia investiţională propriu-zisă, care ia în considerare şi cât de repede va fi construită fabrica respectivă, o decizie privitoare la cantitatea de bani cheltuiţi în fiecare săptămână, trebuie să fie tratată printr-o consideraţie separată. Putem calcula fluxul investiţional într-o perioadă ca fiind diferenţa între stocul de capital existent în respectiva industrie la sfârşitul acelei perioade (cantitate pe care noi o vom nota prin Kt ), şi stocul de capital existent în respectiva industrie la începutul acelei perioade (cantitate pe care noi o vom nota prin Kt-1 ). Astfel fluxul investiţional (It) într-o industrie pe o perioadă de timp pe care noi o notăm convenţional cu “t” este dat de formula : It = Kt – Kt-1 . Mai este de asemenea evident şi faptul că teoria investiţiei de capital într-o industrie diferă propriu-zis de teoria capitalului ca factor de producţie al unei întreprinderi industriale. Dacă tot stocul de capital al industriei analizate este subsumat categoriei denumită “capital circulant”, adică tot acest capital este complet folosit, şi epuizat, pe parcursul unei perioade, atunci este imposibil transferul de capital acumulat pe o perioadă anterioară din funcţionarea întreprinderii industriale, pe o perioadă de timp următoare în funcţionarea ei. Dacă luăm însă în consideraţie stocul de capital ca pe un “capital fix”, atunci managerul întreprinderii industriale trebuie să ia două acte decizionale, amândouă fiind obligatorii. Primul dintre actele decizionale se referă la cantitatea dorită a stocului de “capital fix”. Cel de al doilea dintre actele decizionale se referă la rata dorită a fluxului investiţional în întreprinderea respectivă. Ori, dacă folosim un termen din termodinamica proceselor ireversibile, se referă la “debitul de flux”, de flux bănesc, ca să ne exprimăm exact în contextul problemei. Actele decizionale sus descrise ale managerului de întreprindere industrială se vor influenţa reciproc.

 15. 16 Kartouche iulie 12, 2011 la 8:00 am

  Dom` profesor, nu are rost sa va ocupati de aceasta omida taratoare (nu e plenasm ? ha, ha,ha !).
  Pe bune ! Il faceti prea vizibil. O sa zica : uite ma ce tare sunt , se ocupa de mine insusi Nastase !
  Baiatu` are fantesii minore, afirmatii puerile, banale. Nu sunt nici macar invatate din cursul de psihologie.
  Naivitatea lui infantila e o antonima badaraniei lui Basescu !

 16. 17 eficientaenerg iulie 12, 2011 la 9:01 am

  „Democraţia înseamnă guvernare prin dezbatere, dar este eficientă doar dacă îi poţi opri pe oameni să vorbească.
  Clement Atlee”

 17. 18 santinela iulie 12, 2011 la 9:09 am

  In toate aparitiile lui de la tv.Lazaroiu asta nu a amintit nimic de problemele ministerului pe care-l conduce si de unde este platit.
  De fapt nici nu ar avea ce aminti fiindca este „tamiie” in acest domeniu. Tamiie,tamiie dar se „baga-n seama” cu orice ocazie.
  Tare sint curios ce au sa faca acesti oameni dupa ce vor pierde puterea.Cum vor „alerga” pe strada fiindca nu au lasat loc nici de buna ziua. Eu sigur voi alerga citiva,dar cred ca am sa fac asta si mai devreme.

 18. 20 Cornu iulie 12, 2011 la 9:42 am

  ALLIANZ TIRIAC ASIGURARI nu mai incheie polite de asigurare agricole pentru persoane fizice. Prin urmare, persoanele fizice (majoritatea taranilor din Romania) nu pot incheia o asigurare a culturilor impotriva grindinei si prin urmare sunt la mila naturii.

 19. 21 Ghita Bizonu' iulie 12, 2011 la 9:47 am

  eficientaenerg

  Mark Twain zicea (cu aproximatie):
  Dumnezeu (americanilor) ne-a dat libertatea cuvantului si inteligenta de a nu ne folosi de ea!!

 20. 22 dlnimeni iulie 12, 2011 la 9:50 am

  Blogideologic: sunteti un dragut, ca intotdeauna, doar ca pe mine nu ma intereseaza agricultura rusa. Iar in agricultura noastra nu incerc sa le zic taranilor despre lucruri la care ei se pricep iar eu nu, ci incerc sa le zic despre lucruri la care ei nu se pricep, inca, dar la care se vor pricepe in curind, deoarece nu vor avea incotro, doar sa nu ajunga sa se priceapa prea tirziu. Nici nu am de gind sa o iau, in acest domeniu, pe calea teoriilor: daca doriti, as putea zice ca sunt ghidat de o informatie pe care am cules-o dintr-un clip publicitar francez, cu un umor cam negru, aceea ca ocupatia cea mai periculoasa din Franta nu este cea de a lucra pentru Orange sau Renault (stiti de ce, din cauza ratei de sinucideri) ci aceea de a fi agricultor, in medie zilnic un agricultor francez se sinucide ca urmare a pierderii sperantei in competitia preturilor cu hipermarketurile. Inca as zice ca la ei e bine, deoarece la noi agricultorii nu mai ajung sa se sinucida, ei fiind sinucisi de politicile guvernamentale din economie, din sanatate,…

 21. 23 Alex iulie 12, 2011 la 10:24 am

  Da, domnule Adrian Nastase, ironia adresata lui lazaroiu este potrivita. De fapt, ministru al muncii este basescu. Tot el este si ministru finantelor si ministru de interne….si tot el este si prim-ministru. Ceilalti sunt doar niste persoane care semneaza.
  Dincolo de ironie, cred ca USL trebuie sa faca ceva sa incerce sa impiedice aceasta reorganizare a institutiilor publice, cu care se confrunta in prezent Romania.
  Daca lui basescu ii reuseste aceasta reorganizare (planul b, cum ii zice el), intreaga tara va fi blocata pentru ca ceea ce va ramane din institutii nu va face fata solicitarilor.
  Ar fi pacat ca USL sa nu inerce sa impiedice distrugerea institutiilor. In curand vin alegerile si trebuie tinut cont ca electoratul nu trebuie subestimat. Electoratul poate sa sanctioneze atat pe PDL-isti dar si pe USL-isti, in situatia in care cei din urma nu vor interveni cu nimic.
  Cred, domnule Adrian Nastase ca este necesara o pozitie ferma a Dvs dar si a intregului USL privind aceste masuri de distrugere a institutiilor statului.

 22. 24 Draghi Puterity iulie 12, 2011 la 10:38 am

  Probabil asta e refularea omului din umbra, sa aibe si el cinci minute de glorie, macar acum la spartul targului. Dupa care va merge spasit inapoit la seful lui, Magureanu sa dea raportu’ si sa explice de ce a esuat pe toate planurile. 😉

 23. 25 Emil Vulcanescu iulie 12, 2011 la 11:33 am

  @santinela
  Eu nu-i alerg, pe portocalii , incep sa-i distrug , astia nu sunt oameni sunt BESTII in piele de om.
  Sa fii iubit
  Cu stima Emil

 24. 26 demaGOGU iulie 12, 2011 la 11:42 am

  mediafax, ambasadorul Frantei in cestiunea Schengen:
  „”De exemplu, ne-ar plăcea să vedem câteva procese încheiate cu o condamnare. De exemplu. Ar fi un semn pozitiv. Ar da încredere. Am sugerat de asemenea ideea ca poliţişti francezi să poată fi desfăşuraţi la serviciul de poliţie de frontieră în acelaşi timp cu poliţiştii români. Lucru pe care, de altfel, Guvernul român l-a acceptat. Este o serie întreagă de astfel de gesturi care să dea încredere şi care fac credibil dispozitivul. (…) ”

  trufasa Iorapa iar doreste un cap al lui Motoc…oricare numa sa fie un peste mare…

 25. 27 Socrate iulie 12, 2011 la 11:59 am

  Portocaliii bat recordul la numarul de vampiri premonitori scosi la inaintare. Ultimul iesit pe piata este alt ( actual de asta data ) consilier prezidential, Peter Eckstein Kovacs, care este convins ca problemele in Uniunea Social Liberala (USL) vor aparea in apropierea alegerilor. Replica PSD-ului ar trebui sa fie scurta : “ Vrabia malai viseaza”.

 26. 28 Marcus iulie 12, 2011 la 12:00 pm

  Hai, Elena, Nu Fi Trista!

  In sfarsit s-a intamplat!
  Singurul post de televiziune care mai tine in lupta bastionul antibasescu, respectiv postul Antena 3, a scapat de prezenta zilnica, mai mult decat penibila si paguboasa, a reprezentantilor portocalii care infestau cu prestatia lor puturoasa emisiunile acestui post de televiziune.
  Culmea este ca acest bine, facut sutelor de mii de fani ai postului, post vanat cu o asiduitate de-a dreptul patologica de slugoii basescului de la CNA, n-a fost dictat de politica editoriala a acestuia, ci de saltimbancii portocalii, care au percutat probabil la ordinul dat de plescoită ca urmarea a afrontului grav adus de Antena 3 susnumitei, prin difuzarea momentului cand aceasta a fost huiduita cu mult patos si infocare de cei peste zece mii de spectatori prezenti la gala de box in care Bute si-a reconfirmat clasa mondiala.
  Pe zi ce trece dobitocii de pedelisti, in frunte cu alde Udrea si Boc, intaresc prin atitudinea lor convingerea ca au dat in sindromul dragostei poporului pentru conducatorii iubiti, sindrom care i-a dus pe Nicolae si pe Elena exact in fata zidului de la Targoviste. Altfel nu se explica cum de tantela blonda nu si-a luat masuri de protectie in sensul de a-i da ordin balaoachesului de Obreja, cu care s-a infruptat din borcanul cu dulceata celor doua milioane de Euro, de a nu genera prin “multumirile aduse de Bute madamei ministru” momentul de maxima penibilitate de la afarsitul meciului.
  Oare, idiotii astia chiar se asteptau ca spectatorii, la auzul numelui Elena, sa incepa sa aplaude si sa ovationeze?
  Hai sa fim seriosi, daca atunci cand imparte bucatele de panglici inaugurale se mai gasesc cativa manelisti indobitociti, care sa puna botu’ la carpele respective, apai intr-o sala populata cu peste zee mii de suflete in care singurul control care s-ar putea contabiliza este cel al instinctului de supravietuire al romanilor, supravietuire atacata la greu de prezente ca a “ibovnicesei” prezidentiale, singura reactie normala la auzul acestui nume consta in fluierat, huiduit si cu putin noroc flegmat in directia odioasei.
  Asa ca Antena 3 poate multumi cerului ca a scapat de handicapatii actionati cu cipuri si-si poate delecta in continuare fanii cu emisiunile sale de exceptie.
  Eu, personal, cel mai mult regret absenta sine die, chit ca nu-i portocaliu ci izmenar, a lui Nicolicea de la aceste emisiuni, acest Hoara ajuns la senectutea imbecilitatii.

  Hai, Elena, Nu Fi Trista!

  Apuncand-o mancarimea pe tantela cu turismu’,
  Vrut-a cu tot dinadinsu’ sa-si clameze altruismu’
  Si in gala-n care Bute l-a facut KO pe gal,
  Cioara blonda si cam hoata a pus-o de-un recital.

  Numai ca, sa vezi dracie, in loc de-a primi urale,
  Coana Leana, plescoita, fu facuta de fecale,
  Zece mii de voci deodata intr-un cor s-au reunit,
  Si la unison, cu-obida, pe madam-au huiduit.

  Jigarita, dezumflata, starleta de trei parale,
  Si-a varsat amar de fiere, in spiciuri emotionale,
  Reprosand celor din sala care-au fluierat la greu,
  Ca nu stiu a recunoaste fapta ei de Dumnezeu.

  Ba mai mult, de suparare, a dat ordin de boicot
  Dirijat catre Antene pe care le doare-n cot.
  Ca Lenuta si-a sa gasca de golani si derbedei
  Renuntat-au la tirade, discursuri de farisei.

 27. 29 Emil Vulcanescu iulie 12, 2011 la 12:57 pm

  @ Socrate
  Eckstein , ca si Frunda , sunt evrei convertiti la catolicism.
  Nicolae Steinhardt , evreu , convertit in inchisoare , la ortodoxie.
  Sa fii iubit
  Cu stima Emil

 28. 31 Paul iulie 12, 2011 la 1:41 pm

  Domnule Nastase,

  Pare sa dureze destul de mult pana „corpul obosit al partidului de guvernamant” va intra in sevraj…
  Chiar nu le poate taia nimeni astora ratia de „adrenalina”?
  Pentru ca problema este urmatoarea:
  intretimp uzura se poate instala si la competitorii PDL, iar in cazul acestora nu prea exista multi „furnizori de adrenalina”; ca sa ajute la refacerea vigorii initiale.
  Iar pozitia, inevitabil defensiva, a opozitiei duce obligatoriul la adaptarea permanenta a discursului la provocarile Puterii (care are initiativa, in permanenta!). Inevitabil opozitia ajunge astfel la un mesaj repetitiv, care sfarseste prin a obosi, plictisi, dezamagi…
  Si mai este inca un an intreg pana la primele alegeri!

 29. 32 Jr. iulie 12, 2011 la 1:56 pm

  Sebastian Lăzăroiu este fiu al poporului roman născut într-un puternic centru muncitoresc din Moldova. A crescut în casa unei familii onorabile în spiritual moralei creştine, un produs care promitea mult, familia l-a înţeles şi l-a şcolit cât de bine a putut. Sociologul Sebastian Lăzăroiu a pornit în viaţă cu sufletul curat, o adevărată “Alba ca zapada” cum se crede el şi în present. Caracterul însă îi joacă feste; când a zărit unde şi cum mişcă banul, a căzut în patima lui: intrat în slujba lui Băsescu, a slujit cu devotement stăpânul până a reuşit să-l bage în corzi; retrogradat la PDL în funcţie de papagal şef, face dezacorduri care nu-i fac cinste.
  Pedelistul şef Boc a decretat să nu mai participle niciun pedelist la emisiunile ANTENELOR că oricum s-au compromis de fiecare dată aducând prejudicii partidului. Eu cred că Boc s-a referit la prestaţiile lui Tălmăcean, Costică Canacheu, Igaş, Vişan, tâmplari, dogari, tinichigii şi alte woowoozele cu diplome vai de ele, care s-au străduit să ducă minciuna pe cele mai înalte culmi de credibilitate şi care, iată, nu au reuşit să facă faţă profesioniştilor din presă şi opoziţie.
  S-a apelat la măsura de avarie, Sebastian Lăzăroiu: omul a intrat în rol; s-a văzut clar că nu crede în ce spune,dar pentru banii însuşiţi, trebuia să spună ceva; şi a spus: PDL trebue să rămână la guvernare până la calanderele greceşti.
  O asemenea prostie o putea spune foarte bine şi Ion Oltean, C. Preda, E. Udrea, EBA, Radu F. Alexandru care deşi este un intelectual recunoscut, numai în PDL putea fi mai vizibil, mai util. Îi propun d-lui Radu F Alexandru să scrie o comedie într-un act cu Andreea Pora erou principal, rol jucat de atriţa Maria Buză şi regizat de CVTudor. Îl asigur de mare success. Până una alta Mr. Lăzăroiu bagă strâmbe în PSD, PNL şi USL; e bine că face acest lucru: ţine trează vigilenţa USL, mai scapă câte un porumbel, mai un adevăr…De ce moare Sebastian Lăzăroiu de grija USL? Pentru că şi javrele mor de drumul lung! Dacă dl. Lăzăroiu vrea să se convingă ce spune lumea despre prestaţia domniei sale în ministerul muncii şi pdl îi recomand să citească (dacă nu cumva a şi făcu-o) postările de pe blogul lui Adrian Nastase scrise în 12.07. 2011, de dragile mele colege: Sibilla, Anca, Isabel_allende, Theodora; sărut mâna doamnelor.

 30. 33 Pali iulie 12, 2011 la 2:05 pm

  @ Emil Vulcanescu

  Frunda este reformat nu catolic !!! Dar oricum nu prea are imortanta la el,…el nu are nici nationalitate si nici religie,….totul depinde de cum si de unde bate vantul !

  P.S. Pe vremuri era un „mare roman”….atat de mare incat nici nu vorbea ungureste !Iar „evreu” e doar dupa tata,…iar ca om e un gunoi !!!!!!

 31. 34 Emil Vulcanescu iulie 12, 2011 la 3:00 pm

  @ Pali
  Eckstein dupa tata ii TIGAN , dupa mama ii evreu.
  Frunda fiind reformat , inseamna ca il considera pe Papa….
  Sa fii iubit
  Cu stima Emil

  P.S. Doi Draci Portocalii (astia nu-s oameni )

 32. 35 Emil Vulcanescu iulie 12, 2011 la 3:03 pm

  @ Paul
  Ce te face sa crezi ca va mai dura un an pana la alegeri ?
  Sa fii iubit
  Cu stima Emil

 33. 36 Draghi Puterity iulie 12, 2011 la 3:04 pm

  Cu atati vampiri si paranormali violeti si portocalii poate merita reluata ideea cu Dracula Park.

  Am putea face chiar o zona noua, cu monstrii noi, din anturajul lui Basescu. Lazaroiu ne va citi viitorul (de mizerie), lasand impresia ca de fapt el il scrie. Am avea camere de tortura in care s-ar canta non stop manele la 120 dB sau talk-show-uri in care invitat permanent e Marcel Hoara. Cei gasiti vinovati de erezie vor fi condamnati la ardere vesnica pe rugul mediatic de catre marea inchzitoare Monica Macovei, spre deliciul calailor Morar si Kovesi. Copiiilor neascultatori li se va citi din biografia neromantata a lui Gelu Visan, iar trenuletzul groazei ii va plimba printre subiectele de Bac ale lui Funeriu.

  Pe alee, spre deliciul celor mai mici, vor circula Emil Boc in costum de Hopa-Mitica si Cezar Preda deghizat in bufnitza. Contra unei sume piparate (dar ce conteaza banu’ la asa o okazie), tinerii pusi pe ghidusii se vor putea poza pe sezlong alaturi de Elena Udrea in pozitia „la plaja – dorsal #3” sau „DP-DT”.

  Din megafoane va urla non stop hitul evergreen „Pusca si cureaua lata”, care va fi interpretata din ora in ora si live de trupa rock proaspat decorata – Iris, pe o scena din aur batuta cu diamante + cristale Swarowski (din rezerva strategica a Ministerului Tineretului, Turismului si Dezvoltarii Regionale (varianta cu 8,2 regiuni)).

  Turistii din diaspora, estimati la cel putin un milion, vor putea asista la o expunere pe tema „Diplomatia romana – gafe si pareri personale” care va fi sustinuta din jacuzzi de catre Teodor Baconschi. Cristian Diaconescu va fi responsabil cu produsul bulelor de aer si cu scoaterea microfonului din priza in momentul la inceputul sectiunii de Q&A.

  Vizitatorii maghiari, vor primi zona lor speciala, cu steag maghiar, inscriptii bilingve, paduri din pomi de plastic, si garantat fara camere de supravegere. Atractia preferata va fi prinderea cu lasoul a vacii nebune.

  La iesirea din parc, fiecare vizitator va trebui sa plateasca toti banii pe care ii are la el, in schimbul unei shepcutze portocalii pe care e inscrisa cu litere aurite incantatia magica „Sa traiti bine!”. Pe eticheta din interior se poate citi „Shepcutza portocalie model patrat, marime mica, Made in China, distribuit in Romania de S.C. „Vanzari Anterioare” SRL”.

  Ajunsi pe locul de parcare (usor de reperat datorita unei statui megalitice reprezentant un cocos care incearca fara succes sa cante) vizitatorii, carora li s-au ridicat de mult masinile, vor fi incatusati de trupele de desant aerian ale ministerului de interne, pentru neplata TVA pe tichetele de parcare care se scumpisera de trei ori in cele cateva ore pe care acestia le-au petrecut in parc.

  Eu zic ca ar fi o afacere buna…

 34. 37 harabula iulie 12, 2011 la 3:06 pm

  @Cornu

  ORDINUL 756 DIN 18/12/2008 DE ACORDARE A SPRIJUNULUI FINANCIAR PRODUCATORILOR DI SECTORUL VITIVINICOL PENTRU ASIGURAREA RECOLTEI DE STRUGURI DE VIN

  Art. 1
  (1) Prezentele norme metodologice stabilesc condiţiile de eligibilitate pentru acordarea sprijinului financiar producătorilor din sectorul vitivinicol care asigură recolta plantaţiilor viticole cu soiuri de struguri pentru vin.
  (2) Beneficiarii sprijinului financiar sunt producători, persoane fizice/juridice care asigură recolta plantaţiilor viticole cu soiuri de struguri pentru vin.
  Art. 2. – În vederea aprobării sprijinului financiar beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:
  a) să facă dovada că exploatează o suprafaţă cultivată cu soiuri de viţă de vie de struguri pentru vin de minimum 0,1 ha;
  b) să facă dovada înscrierii în Registrul plantaţiilor viticole, denumit în continuare RPV, a suprafeţei de viţă-de-vie cu soiuri de struguri pentru vin pentru care s-a încheiat poliţa de asigurare a recoltei;
  c) să încheie cu un asigurator o poliţă de asigurare a recoltei în care să fie menţionate cel puţin: cantitatea de struguri pentru vin asigurată, suprafaţa aferentă, localizarea acesteia şi valoarea primei de asigurare.
  Art. 3. – Valoarea sprijinului financiar reprezintă:
  a) 80% din costul primelor de asigurare plătite de către producători pentru a se asigura împotriva pierderilor rezultate din fenomene climatice cu efecte adverse asimilabile dezastrelor naturale. Prin fenomene climatice cu efecte adverse care pot fi asimilate unui dezastru natural se înţelege condiţii meteorologice precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta, care distrug peste 30% din producţia medie anuală a unui producător viticol faţă de media producţiei pe 3 ani anteriori sau faţă de media pe 3 ani bazată pe 5 ani anteriori, cu excepţia celei mai mari şi a celei mai mici dintre valori. Constatarea daunelor se face de către asigurator în prezenţa producătorului agricol afectat;
  b) 50% din costul primelor de asigurare plătite de către producători pentru a se asigura împotriva:
  I. pierderilor menţionate la lit. a) şi împotriva altor pierderi cauzate de alte fenomene climatice;
  II. pierderilor cauzate de animale, boli vegetale sau de infestări cu dăunători.
  Art. 4. – Nu se acordă sprijin financiar producătorilor din sectorul vitivinicol pentru:
  a) asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu struguri de masă;
  b) asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu hibrizi producători direcţi: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton şi Herbemont;
  c) asigurarea recoltei plantaţiilor viticole care fac obiectul proiectelor de cercetare şi măsurilor destinate să susţină astfel de proiect.
  Art. 5. –
  (1) Pentru a beneficia de sprijin financiar în cadrul măsurii de asigurare a recoltei, producătorii din sectorul vitivinicol, persoane fizice/juridice, trebuie să depună până la data de 31 ianuarie 2009 la centrele judeţene şi al municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, o cerere de plată, conform modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, însoţită de următoarele documente:
  a) original şi copie în vederea certificării „conform cu originalul” a actului de identitate (buletin/carte de identitate), pentru persoane fizice, certificat de înmatriculare şi certificat de înregistrare fiscală, pentru persoane juridice;
  b) original şi copie în vederea certificării „conform cu originalul” a titlului de proprietate, contractului de arendă, contractului de concesionare, contractului de vânzare-cumpărare, contractului de închiriere, contractului de comodat, contractului de asociere în participaţiune, din care să rezulte dreptul de exploatare pentru suprafaţa asigurată;
  c) fişă informatizată a suprafeţelor viticole înscrise în RPV pentru care se solicită sprijin financiar, eliberată de către direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti;
  d) original şi copie în vederea certificării „conform cu originalul” a poliţei de asigurare.
  (2) Pentru campaniile viticole 2009/2010-2012/2013 documentele menţionate la alin. (1) se depun până la data de 1 decembrie a fiecărei campanii viticole.
  Art. 6. –
  (1) Sprijinul pentru asigurarea recoltei poate fi acordat numai dacă plăţile din asigurarea în cauză nu îi despăgubesc pe producători în proporţie de peste 100 % din pierderea suferită. Pentru stabilirea acestuia se iau in calcul despăgubirile primite de către solicitant:
  a) în temeiul Legii 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură, cu modificările ulterioare;
  b) alte despăgubiri încasate pentru riscul asigurat în cadrul altor scheme de sprijin conform legislaţiei europene sau naţionale.
  (2) Anual, până la 15 decembrie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR, publică preţul mediu de achiziţie a strugurilor pentru vin şi producţiile medii aferente fiecărui judeţ.
  Art. 7. – În situaţia în care un producător viticol asigură recolta plantaţiilor viticole cu soiuri de struguri pentru vin ale căror suprafeţe sunt situate în mai multe unităţi administrativ-teritoriale, acesta formulează şi depune cerere de plată la centrele judeţene ale APIA în a cărei rază de competenţă administrativă este situată plantaţia viticolă pentru care se solicită sprijin.
  Art. 8. –
  (1) Cererile depuse la APIA vor fi însoţite de documentele prezentate la art. 5 alin (1) lit. a) – d). După verificarea şi aprobarea cererilor, APIA întocmeşte o situaţie centralizatoare a sumelor de plată, care va fi înaintată MADR în vederea asigurării fondurilor necesare pentru plată.
  (2) Plata sprijinului financiar producătorilor din sectorul vitivinicol pentru asigurarea recoltei se efectuează conform Hotărârii Guvernului nr. 293/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2006 privind gestionarea fondurilor nerambursabile destinate finanţării politicii agricole comune alocate de la Comunitatea Europeană, precum şi a fondurilor de cofinanţare şi prefinanţare alocate de la bugetul de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

 35. 38 Emil Vulcanescu iulie 12, 2011 la 3:26 pm

  @ Jr
  ” Cainele moare de drum lung iar prostul de grija altuia ”
  Sa fii iubit
  Cu stima Emil

 36. 39 Socrate iulie 12, 2011 la 3:41 pm

  On-topic, ca suntem la capitolul zoologie, cate ceva si despre lipitorile portocalii – cunoscute si sub denumirea comuna de clientela politica portocalie – , niste viermi inelati hematofagi si lacomi care se hranesc cu bani ( sangele economiei ), de preferinta bani de la buget ( dar nu se dau in laturi nici de la bani europeni ). Acesti paraziti periculosi secatuiesc economia, provocand scaderea nivelului de trai, scaderea PIB-ului, cresterea datoriilor externe si a datoriei publice, scaderi de salarii si pensii, cresterea saraciei, cresterea somajului si scaderea numarului de locuri de munca. Daca nu sunt eradicati de urgenta, prin eliminarea cauzei generatoare – politicienii portocalii aflati acum la guvernare -, fie prin alegeri anticipate ( optimal ) fie prin prin alegeri la termen, economia poate intra in colaps ( in coma ) si se poate ajunge la deces, adica la faliment economic.

 37. 40 Doru Coarna iulie 12, 2011 la 4:25 pm

  Unde esti draga Harabula? Cum de nu postezi pe acest subiect de vacanta oferit de dl Nastase, si anume Lazaroiu?

 38. 42 Radu Alexandru Vasilescu iulie 12, 2011 la 4:58 pm

  Domnul Lazaroiu este doar un caz intr-o maree de oameni ale caror calitati personale sunt cel putin indoielnice insa ale caror calitati administrative sunt complet inexistente.

  Ceea ce este interesant ca studiu de caz peste ani este maniera in care o putere politica in care decizia se concentreaza in intregime la varf se poate sustine in exercitiul ei administrativ strict pe non-valori si cum nici macar un singur om competent pe domeniul sau nu a reusit sa acceseze nivelurile superioare ale regimului Basescu.

 39. 43 blogideologic iulie 12, 2011 la 5:08 pm

  Industria automobilului a fost practic reinventată acum de firma General Motors http://www.nytimes.com/2011/07/13/business/with-chevrolet-sonic-gm-and-uaw-reinvent-automaking.html?hp

 40. 44 blogideologic iulie 12, 2011 la 5:20 pm

  Grupul de aeronautică şi industrie de apărare EADS deschide prima fabrică în România, printr-o investiţie de 40 milioane de euro http://www.lemonde.fr/economie/article/2011/07/12/eads-ouvre-sa-premiere-usine-en-roumanie_1547924_3234.html

 41. 45 Fault iulie 12, 2011 la 5:42 pm

  AMINTIRI…POLITICE

  1. – Când aveam 16-17 ani, băi Emile, răsturnam munţii !
  – Acum ce-ţi doreşti, nea Traiane ?
  – Să am iarăsi 16-17 ani…
  – De ce ?
  – … Să-i reaşez cum au fost !

  2. – Când eram io de 18 ani, Leano, escaladam Everestul ! Ehei !
  – Acuşi, Traiane, abia de te mai caţeri pe muntele lui Venus…

 42. 46 Ghita Bizonu' iulie 12, 2011 la 5:55 pm

  Inflatia este (o) trufanda !!

  Cu mare tamtam guvernul de neisparaviti ne anunta ca in luna trecuta a fost deflataie.
  Preturile au scazut ! Mai ales cele de la cartofi – parol soro! Sa moara Udrea daca te mintz acu cartofu l-am cumparat cu 1,50 lei nu cu 3-3,50 ca acu 2 luni ! Si rosiile sunt prin Titan la 1-2 lei kilu poa si 2,50.
  Mare merit are guvernu asta !! Plus ca fiind cald e mai ieftin la intretinere!
  Da atunci de ce crescu inflatia acu 2-3 luni ?
  Ca eram noi lacomi si doream trufandale! D’aia !!
  Deci infatia este trufanda …
  (insa oare de ce cartofii vechi au crescut la peste 3 leui kilu ? Ca nu erau trufandale !!)

 43. 47 Pali iulie 12, 2011 la 7:52 pm

  @ Emil Vulcanescu

  Sorry ,dar sunteti prost informat ! Tatal lui natural ( nu cel „declarat” ) a fost evreu iar mama unguroaica( reformata ).Reformatii nu au nimic in comun cu Papa !

 44. 48 Paul iulie 12, 2011 la 8:32 pm

  Emil Vulcanescu,

  sigur vom mai avea de indurat cel putin un an pana la alegeri din mai multe motive. In sinteza, pentru ca cei de la Putere inca nu sunt pregatiti sa o predea. Nu-i gluma!

 45. 49 florin m. iulie 12, 2011 la 9:41 pm

  Blog Ideologic

  „Situaţia extrem de tragică a populaţiei din Somalia, unde statul a fost desfiinţat”

  Tragedia este seceta, nu inexistenta statului. Conform statisticilor, Somalia o duce mai bine acum decat cu guvernul pe care l-a avut.

 46. 50 teostanc iulie 13, 2011 la 8:07 am

  Emil Vulcanescu spune:
  iulie 12, 2011 la 12:57 pm

  „Eckstein , ca si Frunda , sunt evrei convertiti la catolicism.
  Nicolae Steinhardt , evreu , convertit in inchisoare , la ortodoxie.”

  Care este semnificatia ca sunt sau au fost evrei?

 47. 51 blogideologic iulie 13, 2011 la 8:10 am

  @ florin m.
  În cele două articole sunt descrise intervenţiile supra-statale în Somalia ale unor oganizaţii internaţionale pentru salvarea populaţiei din acest teritoriu lipsit de guvernare statală. De ce nu citeşti tu Leviatanul lui Thomas Hobbes ? Ţi-am mai făcut recomandarea!

 48. 52 Doru Coarna iulie 13, 2011 la 3:00 pm

  @ teostanc,

  …ca vor fi!


 1. 1 Istoria vie este supărătoare « Popateapa's Blog Trackback pe iulie 11, 2011 la 8:27 pm
 2. 2 La ordinul duduii, PD-L s-a aliniat ! La vălău ! Ca să nu mai guiţe public… « Sfinxul Trackback pe iulie 12, 2011 la 3:14 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: