Romanul obisnuit si sluga regimului portocaliu

Va mai aduceti aminte de interzicerea cumulului pensiei cu salariul? Acea masura care a trimis o gramada de oameni pregatiti acasa, pentru ca, nu-i asa (?), trebuie sa facem economie. Ei bine, aceea masura se aplica doar „fraierilor”. Adica, acelor romani care nu slugaresc regimul si care nu au un spate politic care sa le permita aruncarea la gunoi a oricarui principiu. Fostilor militari impinsi de intrarea in NATO sa iasa la pensie anticipat (si acum jigniti de Basescu), profesorilor de valoare, medicilor si artistilor de valoare. Anul trecut, aceasta masura a fost chiar dramatica, pentru ca a dus la scaderea brusca a nivelului de trai pentru sute de mii de oameni – atinsi direct sau indirect de deciziile stupide ale puterii. Ei bine, unul dintre cei caruia nu i se aplica aceasta masura este chiar doamna Rodica Culcer, reangajata de TVR dupa ce a ajuns la varsta de pensionare. Ati ghicit, reangajata prin cumulul pensiei cu salariu! Aceasta sfidare a bunului-simt a determinat de altfel angajatii din TVR sa reactioneze extrem de dur, printr-o scrisoare de protest. Bineinteles, pe ei nu ii baga in seama un director de televiziune plantat politic in functie si cu o misiune clara. In conditiile in care TVR are pierderi uriase sub mandatul actualului director, sunt tare curios cu ce justificare vine pentru o astfel de decizie sfidatoare! Parca vad ca vor veni sa ne spuna ca ei o apreciaza enorm pe doamna Culcer pentru probitatea ei profesionala si pentru aportul inegalabil la actul de cultura si de educatie pe care il face televiziunea publica sub mandat portocaliu! La fel de mult, astept, ca si angajatii din TVR, clarificari privind cresterea fondului de salarii de la televiziunea publica cu aproximativ 1 milion de euro. Acest milion de euro ingrasa in mod exclusiv conturile celor adusi de Rodica Culcer in institutie. In al treilea rand, astept de la Guvern o raportare foarte exacta a tuturor cererilor de reangajare in institutiile publice, prin cumulul pensiei cu salariul, care au fost acceptate incepand cu intrarea in vigoare a masurii. Si ma refer exclusiv la acele cereri care nu au fost facute de oameni pusi in functii de conducere dupa 2009. Pentru ca, din ce stiu, majoritatea romanilor afectati de aceasta masura, si-au acceptat stoici soarta, in ciuda imensei nedreptati care le-a fost facuta. Un lucru trebuie sa fie clar. Romanilor li se taie veniturile pentru ca o gasca de potentati sa traiasca bine, asa cum le-a promis lor Basescu in 2004! Romania are astazi o noua nomenclatura, formata din slugi la fel de respingatoare ca cele care l-au servit pe Ceausescu si regimul sau. Aceste slugi sunt la fel de vinovate ca si stapanii lor, si ar trebui sa se gandeasca bine la ce va urma dupa ce stapanii, care ii protejeaza acum, vor pleca din functii.

54 Responses to “Romanul obisnuit si sluga regimului portocaliu”


 1. 1 teostanc iulie 8, 2011 la 7:24 pm

  @nastase,

  Aceasta situatie cred ca ar putea fi foarte bine si un subiect pentru o motiune parlamentara.

  Este chestia veche a dulaului Samson care vrea democratie dar nu si pentru catei.

 2. 2 Emil Vulcanescu iulie 8, 2011 la 7:32 pm

  Domnule Adrian Nastase
  Legile in tara noastra sunt facute pentru a fi incalcate , mai ales in acest ” Regim Satanist ” .
  Cu stima Emil

 3. 3 tedscanlan iulie 8, 2011 la 7:58 pm

  De la dosarul FLOTA ni se trage.Cineva care era prim-ministru in urma cu 10 ani nu a actionat cum trebuia si acum poporul roman suporta consecintele.Ati facut exces de democratie cu un individ antidemocratic.Macar acum in opozitie fiti intransigenti.Daca asteptam sa se prabuseasca sandramaua portocalie ne vom prabusi cu totii.

 4. 4 harabula iulie 8, 2011 la 7:59 pm

  Nu va cred domnule Nastase.
  Nu cred ca Rodica Culcer cumuleaza pensia cu salariul.
  Presupun ca ia numai salariul. Ceeace nu este interzis.
  Daca este asa cum spuneti sumele luate in plus sunt imputabile.

 5. 5 George Ban iulie 8, 2011 la 8:20 pm

  Domnule Adrian Nastase,

  Lucrurile sunt cat se poate de normale. Nu ne putem astepta ca prostul sa fie destept, ca escrocul sa respecte regulile, ca bascistii sa nu-i urasca pe toti. Datoria noastra este sa-i dam la o parte, cu metodele lor…

 6. 6 florin m. iulie 8, 2011 la 9:47 pm

  Legea 329 din 2009
  “Art. 17. –
  (1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, POT cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, DACA NIVELUL ACESTEIA NU DEPASESTE NIVELUL SALARIULUI MEDIU BRUT PE ECONOMIE utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

  Art. 18. –
  (1) Pensionarii prevazuti la art. 17 alin. (2) lit. a) care desfasoara activitati profesionale pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului capitol, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
  (2) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b) au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de cumul, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
  Art. 19. –
  (1) In situatia persoanelor care beneficiaza, prin cumul, de pensie/pensii stabilita/stabilite atat in sistemul public cat si/sau in sisteme neintegrate sistemului public de pensii, la determinarea plafonului stabilit la art. 17 alin. (1) se are in vedere venitul cumulat din acestea.
  (2) Daca nivelul pensiilor nete cumulate se situeaza sub nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ACESTA VA PUTEA FI CUMULAT cu veniturile realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie, potrivit legii, in cadrul entitatilor prevazute la art. 17 alin. (1). ”

  Dl Nastase pare sa stie care este nivelul pensiei Rodicai Culcer, (desi inteleg ca decizia de pensionare a acesteia este de data foarte recenta), si ca a constatat ca Rodica Culcer nu si-a exprimat optiunea legala, conform legii. Nu rezulta clar asta, dar ce sa credem, ca este vorba doar o explozie subiectiva de antipatie ce nu a mai avut rabdare sa se manifeste, desi lipsesc elementele obiective necesare intr-o astfel de acuzatie de incalcare a legii?

 7. 7 casandra iulie 9, 2011 la 12:02 am

  @Harabula, daca pe Nastase nu-l crezi, poate crezi Hotnews. Este adevarat, Culcer cumuleaza pensia cu salariul.
  http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-9200445-rodica-culcer-cerut-reangajare-prin-cumul-pensia-1-iulie-conduce-prin-delegare-stirile-tvr.htm

  Conducerea TVR declara ca a respectat legea.
  Oare? Doar daca pensia neta a impricinatei este mai mica decat salariul mediu brut luat in considerare la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
  http://www.model-de.ro/Cumul+pensie+salariu+-+Ordin+de+aplicare-p18-25.htm
  Are Culcer o pensie neta mai mica de 2022 lei? Daca nu, conducerea TVR a comis o ilegalitate.

 8. 8 contele iulie 9, 2011 la 1:33 am

  Turcul plăteşte…

  http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/totul-e-foarte-simplu

  N-am pus acest articol ca să avertizez fanii USL că s-au grăbit când l-au crezut pe Andrei Pleşu aliat. Era previzibil, dorinţa de a-l pune ca pe-un trofeu în insectar pe filozof le-a jucat o farsă. Cred că Andrei Pleşu este egal cu el însuşi şi îşi spune opinia când, despre ce şi despre cine doreşte. Nu cred că s-a rinocerizat.
  Vreau doar să atrag atenţia că această învinovăţire permanentă a Preşedintelui, de multe ori extrem de subiectivă, face deservicii Opoziţiei. În continuare se merge pe principiul că dacă îl înjuri pe Băsescu scoţi puncte electorale. Cred că strategia asta s-a fumat, ce s-a putut scoate s-a scos.
  Sfaturile acestea nu le dau din simpatie pentru USL ci pentru că pur şi simplu văd că din cauza acestei tactici Opoziţia pare că ia pe zi ce trece poziţii politice din ce în ce mai populiste, poziţii ce păstrează electoratul român captiv în clişee şi conservatorism. Mă intrigă atitudinea USL faţă de furturile de la Bac, faţă de confiscarea averilor ilicite, faţă de Codul Muncii. Nu-i mai spuneţi poporului român vorbele pe care acesta vrea să le-asculte, nu-i mai arătaţi calea cea mai uşoară (dar şi cea mai primejdioasă); pe cât de brutal se exprimă Băsescu pe atâta de mămos se comportă Opoziţia. Românii au rămas cu sechele după atâţia ani de comunism, cu slăbiciuni de care s-au folosit, pe care le-au exploatat, întreaga clasă politică. Ştiu că fără puţină demagogie nu se poate, la noi fiind nevoie chiar în cantităţi mai mari decât în Occident dar parcă în România s-a depăşit limita acceptabilă, limita în care organismul social este încă sănătos. Se vând prea multe iluzii poporului.

 9. 9 blogideologic iulie 9, 2011 la 2:29 am

  Un articol http://www.lemonde.fr/economie/article/2011/07/08/des-chemins-de-fer-aux-etats-endettes-la-longue-histoire-des-agences-de-notation_1546239_3234.html aproape halucinant despre puterea absolutistă pe care o exercită în lume agenţiile de notaţie a performanţelor financiare şi a riscurilor financiare. Este adevărat vechiul adagiu : „Marea finanţă conduce lumea” ?

 10. 11 Criticos iulie 9, 2011 la 6:33 am

  @ Harabula
  Aveţi vreun temei pentru scepticismul acesta? Se pare că nu, e doar o îndoială carteziană, ca să spun aşa . Ca întotdeauna însă, acordaţi cu generozitate o bilă neagră dlui A.N.

 11. 12 Cetateanul decis iulie 9, 2011 la 6:37 am

  Am inteles ca in politica, pana acum, schimbarile de putere se faceau cat de cat amiabil. Dar de cand cu guvernul boc clasele I-V, astia cauta cu insistenta ca atunci cand nu vor mai fi la guvernare, sa fie la puscarie. Nu este un lucru anormal, dar pana sa ajunga ei la puscarie, chiar si cateva luni, in arest preventiv, nu ca baga presedintele tara-n gard dar poate sare gardul, crezandu-se Ion Antonescu si ne trezim dracului intr-un razboi ! Daca tot este Rodica Culcer o persoana indispensabila, sa se faca public un raport de activitate al doamnei, de cand este directorul Departamentului Stiri din TVR, ca poate este vreo piesa si noi, ceilalti 5.000.000 de romani carcotasi, care nu am fost de la bun inceput de acord cu regimul Basescu-Boc, nu avem cunostinta de veleitatile manageriale ale tinerei pensionare ! Inca o miscare de tip „ASA NU” a conducerii tarii !

 12. 13 Vasile, iulie 9, 2011 la 6:59 am

  Dl. Nastase,

  Avem baieti isteti si printre noi. Trambitasii, inteligentul conte, baronul precum si amicul dumneavoastra Harabula si inca citeva milioane de romani de pretutindeni.O sluga portocalie sunt si eu Vasile , Gheorghe si Ion, cei care nu avem nimic din ce au grecii , .arhidia!
  Ma uitam la citeva zeci de romani care in loc sa o bombardeze pe Udrea cu intrebari , daca nu cu oua, privitoare la nivelul de trai,la spitale,la medicamente ,la invatamant,la autostrazi,la,lalala se bateau pentru franturi dintr-o noua panglica taiata la Mangalia.

 13. 14 florin m. iulie 9, 2011 la 7:02 am

  Erata: optiunea, conform legii. Scuze pentru tautologie.

 14. 15 serbanfl iulie 9, 2011 la 7:46 am

  Nu stiu daca Domnul Nastase, cu un status bine cunoscut, este cazul sa se pozitioneze rapid fata de articolul din Der Spiegel, prezentat in J.N. din 08.07.2011 : Der Spiegel despre viitorul UE: Ţările mici să tacă, axa Berlin-Paris să conducă. „Ar fi fost mult mai bine fără România”, dar cred ca poate gazdui opiniile cetateniolor simplii. Poate asa se va stimula o rectie portocalie oficiala!

  Eu cred ca este vorba despre un nou „Plan Valev” , da asta data venit din vest! In ’64 am scapat ca exista contrapondera din occident.
  Acum suntem in stadiul bunelor relatii germano-ruse, adica exista Pactul Merkel – Putin, deci nici o sansa!
  P.S. Si cand ma gandesc cate bete in roate ne-am luat pentru ca am fost prima tara din lagarul comunist care am recunoscut RFG!

 15. 16 Ghita Bizonu' iulie 9, 2011 la 8:43 am

  Musiu de la Crase du Malotru de Basarabi und Bamboo

  de data asta ai facut-o cu propria mana. Ai sccris Plesu si insectar.
  In ce famile se claseaza ?! Judecand dupa naravurile bugetivore ar putea fi plasat in compania alora de sug sangele …. insa dupa grosimea chitniei pare a fi inrudit cu „vizitatoii” bucatarillor (famile extrem de rezistenta menita supravietuirii).
  Ma rog sunt sigur ca atuuncui cand se va schimaba titularu bucatariei bugetare distnsul „filozof” isi va tranfera preferintele politice ….. cu inima indoita plina de dor dupa spitu pantofului prezidential ….
  Oricum imi aduci amintede zicala aia ca de dusmani te feresti si singur

 16. 17 eficientaenerg iulie 9, 2011 la 8:50 am

  Pedros Naidin prezinta-12 ani Deputat/Merci- Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice-Sa le stim pe toate! Pensia pentru limita de varsta
  1.Necesara Varsta standard de pensionare dupa data nasterii:Barbati(B)-dupa 1.ian.1950=la 65 ani;Femei(F)-dupa 1.ian.1967=63-cerere in 30 zile(Militarii,politisti-in 2030=60/60;30-cotizare si 20 pe functie)
  2.Necesar un Stagiu cotizare(prin vechime in munca +si/sau plata individuala contributie prin contract cu Casa Pensii+cand erai in somaj oficial….
  3.Isi pot continua activitatea-Salariu+Pensie(platesti cotizatie -se reactualizeaza pensia):numai cu acordul Angajatorului/Patronului;probleme pt cei ca Functionari-sa nu depaseasca pensia castig mediu brut/17 milioane,pentru a primi salariu….

 17. 18 antibasescu iulie 9, 2011 la 9:01 am

  Se confirma pentru a nu stiu cata oara definitia legii ca fiind o bariera pe care cateii o trec pe dedesubt, leii o sar iar boii se opresc in fata ei. Traiasca statul de drept stramb basescian!Sunteti vinovati de ascensiunea acestui grobian in fotoliul prezidential.

 18. 20 Theodora iulie 9, 2011 la 9:20 am

  Legea 329/2009 prevede ca veniturile salariale pot fi cumulate cu pensia doar in cazul in care pensia neta are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
  Nu cred ca pensia Rodicai Culcer este atat de mica.
  Este posibil ca Rodica Culcer sa renunte la pensie
  Poporul ( citeste Basescu ) are mare nevoie de serviiciile ei

 19. 21 Vasile, iulie 9, 2011 la 9:35 am

  Contele,

  Sunt prea multe bancurile cu Bula dar eu incerc totusi sa va excit inteligenta si sa va aduceti aminte de unul in care Bula incurcat de intrebarea pusa de invatatoare , intrebare la nivelul subinfantil,nu stie de care parte a clasei sa se incoloneze!
  Asa si cu Vasile,care nu este neaparat USList ,dar pe care il lasa rece oameni educati ,condamnabili de pacat moral, unelte mizerabile precum amicul dumitale Plesu sau Liiceanu, Patapievici si de ce nu Harabula , slugi umile ,ale acestui sistem!
  Nici dumneata , aparent, nu te situezi ferm intro tabara sau alta, ai o anumita independenta care tine mai mult de intelect dar nu si de preferinte sau cine stie de ce nu de afinitati o chestie care va aduce totusi in tabara admiratorilor portocalii!

 20. 22 florin m. iulie 9, 2011 la 9:51 am

  Casandra

  Dupa cum bine rezulta din ceea ce spui, acesta este dubiul: are Culcer pensia mai mare sau mai mica decat salariul mediu brut? Inteleg ca inca este prematura afirmatia daca este asa sau nu, intrucat NU i s-a stabilit cuantumul pensiei. Abia dupa aceea, are 15 zile pentru a opta. Cat timp acestea nu s-au intamplat, nu exista nici o incalcare a legii.
  Mai mult, sanctiunea prevazuta de lege in cazul in care nu s-ar formula optiunea consta in incetarea de drept a raporturilor de munca.

  Problema acestui articol este ca PREZUMA vinovatia lui Culcer, desi lipsesc elementele obiective, determinanta pentru geneza si continut fiind doar presupusa obedienta a lui Culcer fata de Basescu. Dar aceasta chestiune nu ar trebui sa cantareasca in evaluarea conflictului in conditiile legii 329. Ca totusi asta se intampla de fapt, este regretabil si reduce intregul demers la categoria de conflict partizan. Nimic neobisnuit, de altfel.

 21. 23 Pali iulie 9, 2011 la 10:11 am

  Unele masuri nu se aplica tovarasei colonel Rodica Culcer! Este o „regula generala” ,…sunt si pesedisti,penelisti sau pedisti cu nemiluita fosti de pe la diverse „serviciilii” care beneficiaza de pensie de la stat si iau si un slariu bun tot de la stat.La nevoie mare pot da exemple !Trist e ca,romanul tace incontinuoare ! Va aduceti aminte ce spuneam cand s-au anuntat taierile de salarii ? Nu ? Sa reluam deci,…am spus asa: romanului poti sa-i iei tot salariul nu numai 25% ca, tot nu o sa faca gura ! Si sa adeverit! Am avut dreptate !Stie Base’ cu ce fel de oameni are deaface;a si mizat pe acest fapt. Ca atare va doresc stimati romani sa stati in fata portii la scuipat de bomboane agricole,cu berica la litru in brate echipat cu slapii traditionali maro „emblema nationala”si nespalti pe geoale din ’71 ! Felicitarile mele acestui popor bland si primitor !

 22. 24 Jr. iulie 9, 2011 la 10:41 am

  Legea în opinia BOCiilor: Este o barieră peste care sar căţeii, pe sub care trec pigmeii şi la care se opresc boii.(aproximativ)
  Păi, unde ar mai fi găsit TVR alt moderator în locul d-nei Culcer care să iubească atât de mult conducătorul statului şi guvernului încât le sugerează jumătate din răspunsuri la întrbări puerile? E posibil ca TVR să nu mai plătescă pe d-na Culcer ca angajat, iar doamna să primească prime guvernamentale. În regimul Băsescu- Boc, totul se poate.

 23. 25 Motanul Incaltat iulie 9, 2011 la 11:31 am

  Domnule Nastase,
  Ca roman obisnuit, sincer, sunt putin derutat… Sa va spun si de ce.
  „In conditiile in care TVR are pierderi uriase sub mandatul actualului director, sunt tare curios cu ce justificare vine pentru o astfel de decizie sfidatoare! […] La fel de mult, astept, ca si angajatii din TVR, clarificari privind cresterea fondului de salarii de la televiziunea publica cu aproximativ 1 milion de euro. ”
  Deci am retinut doua idei: TVR are pierderi uriase si ca, totusi, in aceste conditii, fondul de salarii la aceasta institutie media publica, de stat, a fost marit cu 1 milion de euro.
  De unde se vede ca in felul acesta se mentine PDL la 19-20% in sondaje: cu o mana taie, cu alta da… E vreo alta explicatie?

 24. 26 M.Voicu iulie 9, 2011 la 11:47 am

  @ contele, iulie 9, 2011 la 1:33am spune: ”Cred că Andrei Pleşu este egal cu el însuşi şi îşi spune opinia când, despre ce şi despre cine doreşte. Nu cred că s-a rinocerizat.”.
  • * * Şi noi! da, pen’ce?
  • * * De când, ca sã fie ascultatã expertiza e opus cu a avea, cum spune AN: ”un spate politic”?
  * * * Dregãtoria, în social, înseamnã a îndrepta starea lucrurilor; drãcia e cã slugile au înţeles ”to put left things, right”, ca binele public sã fie subrogat stãpânilor lor (fãrã de care n-ar fi NIMICÃ), şi nu majoritãţii – care ţine superstructura într-o ţarã – cât o ţine !

 25. 27 Motanul Incaltat iulie 9, 2011 la 11:49 am

  S-ar putea ca nu numai la TVR sa se intample fenomenul asta. Iar o suplimentare a fondului de salarii (chiar si o suplimentare mica) conteaza pentru cetatean, mai ales acum, in vremuri de criza. Daca se intampla fenomenul asta pe scara (mai) larga poate fi o explicatie pentru mentinerea la 19% in sondaje a PDL. Pe de alta parte poate fi vorba de o strategie mai ampla. In sensul ca de la anul (an electoral!) PDL sa creasca salariile si sa faca angajari in sectorul public, lucru de natura sa mai atraga niste procente din electoratul indecis… Lucru posibil, mai ales ca daca face lucrul asta de la anul, indatorarea externa nu ar fi (foarte) mare. E un scenariu care mi se pare plauzibil si care ar putea sa aduca un procent de 30-35% PDL-ului…

 26. 28 Marcus iulie 9, 2011 la 11:54 am

  De La Bloggeri Adunate, Ia Minciunele Portocaliii Sfruntate !

  Faptul ca una din trasaturile caracteristice, de prima mana a lui chiombila, consta in aceea ca minte de poti trece Marea Neagra pe patine, dupa ce vorbeste el de Ziua Marinei, mitomanie dovedita si devenita deja emblematica pentru institutia cotrocenist-basista, nu mai constituie de multa vreme o surpriza pentru niciun roman trecut de varsta de doi anisori, pentru unii cu o anumita precocitate acest lucru devenind evident odata cu pronuntarea cuvantului “mama”. Tot la fel de evidente sunt si minciunile bocului, spuse la foc automat cat si vrajelile electorale cu “sa traiti bine!”. Elementul de noutate in aceasta “pinochiada” portocalie este adus de caracterul contagios al mitomaniei prezidentiale, care se transmite precum “porciaina gripa” argatilor sai, ce au dat dracului minciunile propagandistice si au inceput sa ne minta in fata despre lucruri usor verificabile si care tin de vietile lor mizere si indobitocite intru hamalac slugarnic la poftele chiombului. Redau mai jos trei reluari de pe blogurile Lilick, Adrian Nastase si Radu Tudor, postari care vorbesc de la sine despre nocivitatea acestui nou dezastru natural care a contaminat, fara posibilitate de tratament sau vindecare, populatia manelist-portocalie a Romaniei basiste:

  Blogul Lilick

  Basescu minte din nou. Si grav!
  Circula pe facebook aceasta lista cu invitatii la nunta Printului Albert de Monaco. Nici gand sa apara Basescu pe-acolo. Doar Principesa Margareta… Va mai aduceti aminte ce declara presedintele inainte de nunta, la emisiunea Nasul, la o ora de maxima audienta?
  “Ca să nu aibă nimeni dubii, să mă trezesc cu nu ştiu ce atacuri, uite, se căsătoreşte Prinţul de Monaco, e şef de stat. În Anglia nu s-a căsătorit un şef de stat, ci un prinţ. Se căsătoreşte Prinţul de Monaco. Toţi şefii de stat din UE au invitaţie, cum am şi eu, deci nu s-a supărat nimeni. Nu mă voi duce, am transmis scrisoarea că nu pot veni, dar invitaţia există. Am transmis o scrisoare, o să ajungă cineva cu un cadou, o ceramică de-asta de un artist român şi cu asta basta”
  “Asta basta”? Printul William e doar… un print? Trimite o “ceramica” si nici nu e invitat? Deja e patologic…

  Pe Blogul D-lui Adrian Nastase, George Ban spune:
  iulie 8, 2011 la 12:44 pm

  Daniel Funeriu zice despre bacalaureatul sau de la Strasbourg:

  “Am obţinut atunci note foarte, foarte mari la matematică şi fizică, note acceptabile la celelate materii. Nu mai ştiu notele. Am avut, cu un coleg al meu, cea mai mare medie de absolvire a bacalaureatului din liceu. A fost un bacalaureat de succes”.
  In arhiva “Lycée international des Pontonniers” din Strasbourg se gaseste insa:
  FUNERIU Petru Daniel PASSE SECOND GROUPE
  Aceasta inseamna ca Dnul in cauza nu a fost admis din prima, luand o nota sub 10 (in Franta sunt admisi cei cu note intre 10 si 20). “PASSE SECOND GROUPE” inseamna ca a fost nevoit sa mai dea un examen, in urma caruia nota trebuia sa fie peste 10. Deci nici pomeneala de primul admis, ci dimpotriva, ULTIMUL.
  Un ministru nu trebuie sa fi fost sef de promotie pentru a-si face bine treaba. Basescu, cu 7, calca in picioare o tara intreaga. Deci in principiu nu ar deranja notele mai mici de la bacalaureat, daca ministrul e bun.
  Problema este insa ca Dnul ministru MINTE cu nerusinare. La ce ii foloseste?
  In aceste conditii, este obligatorie o cercetare amanuntita privind studiile acestui mincinos.

  Blogul d-lui Radu Tudor
  Cunoscutul deputat PDL Gelu Visan a fost acuzat recent ca a savirsit un viol la inceputul anilor ’90. Ieri, La ordinea zilei, Gelu Visan a dezmintit categoric acest lucru. Si orice ancheta pe acest subiect in ultimii 20 de ani. Fapta ar fi fost savirsita atunci cind era supraveghetor la un liceu din judetul Dolj. Adresez in mod public o intrebare : domnul Gelu Visan gratiat din decretul pe care-l prezint in continuare este acelasi cu parlamentarul PDL de azi?

  In temeiul art. 94 lit. d) si al art. 99 alin. (1) din Constitutia Romaniei,
  Presedintele Romaniei decreteaza:
  ART. 1
  Se gratiaza pedeapsa amenzii penale aplicata urmatorilor condamnati:
  – Baditoiu Gheorghe
  – Curca Chivu Maria.
  ART. 2
  Se gratiaza pedeapsa cu inchisoarea aplicata urmatorilor condamnati:
  – Anton Daniela
  – Borbely Endre
  – Budirinca Ioan
  – Bulzan Cornelia
  – Caldararu Filandra
  – Csibi Alexandru
  – Dobrin Daniel
  – Domokos Maria
  – Gogoasa Nicolae
  – Grigoras Teodor
  – Ianos Mihaela
  – Ivascu Dorin Andrei
  – Lacatus Mariana
  – Mihai Ion
  – Mihai Mihai
  – Nuszer Romelia Maria
  – Sabau Ioan
  – Visan Gelu
  – Vlad Dumitrel
  ART. 3
  Se gratiaza restul ramas neexecutat din pedeapsa cu inchisoarea aplicata urmatorilor condamnati:
  – Borcila Rusalin
  – Damian Narghezia
  – Keresztes Sandor
  – Mocanu Remus Constantin
  – Nan Gheorghe
  – Neculae Ionel
  – Popescu Constantin
  – Timofte Ioan.
  ART. 4
  Se gratiaza restul ramas neexecutat din pedeapsa cu inchisoarea aplicata condamnatului Szocs Istvan, ramanand ca acesta sa execute pedeapsa amenzii penale.

  PRESEDINTELE ROMANIEI

  Consider ca alte comentarii sunt de prisos.

 27. 29 teostanc iulie 9, 2011 la 12:03 pm

  @contele spune „Vreau doar să atrag atenţia că această învinovăţire permanentă a Preşedintelui, de multe ori extrem de subiectivă, face deservicii Opoziţiei.”

  Asa ar fi daca am fi avut un presedinte constitutional dar noi avem un presedinte jucator, care si-a asumat conducerea directa a tuturor treburilor statului si a unui partid, PDL.

  Din propria sa vointa este responsabil de toate cele din societate.

  Imi pare rau ca bunul prieten al contelui, Andrei Plesu, se face si el ca ploua, privind jocurile si responsabilitatile lui Basescu.

  Da, Traian Basescu este vinovat de invatamant, economie, saracie, organizarea defectuoasa a statului, coruptie etc.

  Dansul este simbolul tuturor neajunsurilor acestei tari si a populatiei ei, este rau facatorul national.

 28. 30 dlnimeni iulie 9, 2011 la 12:42 pm

  Începutul sau sfârşitul?
  Posted on 9 iulie 2011 by dlnimeni
  Joi seara, în direct la un post de televiziune, o româncă, văduvă de militar, a cerut public – aşa am înţeles eu – arestarea dnilor Băsescu şi Boc, inclusiv de forţe dinafara ţării – şi a afirmat că pedeliştii trebuie să plătească. Este începutul sau sfârşitul?

 29. 31 dlnimeni iulie 9, 2011 la 12:47 pm

  Doar pensia si salariul nu inseamna mare lucru. Ehei, dar pensia + salariul + solda (grad+functie) + primele pentru note informative + tainul pentru delatiunile de la ambasada americana + eventuale ciubuce de la macelarie, acestea ar fi ceva. Tante Anisoara, zici ceva ori tusesti de un os de peste?

 30. 32 harabula iulie 9, 2011 la 1:38 pm

  @Criticos
  Eu nu pot crede ca un director de tv. poate fi atat de tembel incat sa incalce legea in privinta asta.
  Banii pot fi imputati oricand.
  Mai sus Florin m. a postat prevederile legii.

  De fapt pe domnul Nastase îl deranjeaza mai curand prezenta d-nei Culcer in televizune decat banii care-i ia.
  Din pacate in privinta asta nu-i nimic de facut.
  Domnia sa si-a manifestat nemultumirea si imediat au sarit cativa sa brodeze pe tema asta.

  Despre calitatea profesionala a doamnei Culcer, habar n-am. N-am prea urmarit-o.Eu nu stiu cand are timp d-l Nastase sa-i stie pe toti ăstia.
  Vad ca merge pe teren, scrie carti, colaboreaza in presa, citeste literatura, are grija de casa, activeaza la FET, este profesor universitar, este parlamentar, presedinte al Consiliului National, umbla pe la televiziune si ceeace imi starneste o nesfarsita admiratie, tine minte toti oamenii importanti dar si nataraii … Am uitat ceva?

 31. 33 harabula iulie 9, 2011 la 1:49 pm

  @dinimeni
  Nu cunosti oamenii, stimate domn. Turnatorii fac meseria asta din placere si nu pentru bani.
  La ambasada americana merg ca sa nu-si uite naravul.

  La putin timp dupa revolutie m-am intalnit la un chef cu securistul care a raspuns de intreprinderea la care am fost director. An acele prime zile de capitalism era cam zapacit asa ca am vrut sa profit si de starea sa bahica si sa verific daca turnatorii erau cei pe care-i banuiam eu.
  Beat, beat, dar n-am scos mare lucru de la el. In schimb mi-a zis un lucru mare: nu aveam noi nevoie de cati se ofereau sa toarne.

 32. 34 dlnimeni iulie 9, 2011 la 1:55 pm

  Ca orice roman serios care studiaza pentru a deveni premier al Romaniei, am utilizat bibliografie pentru a ma perfectiona in cosit, singurul lucru la care premierul Boc s-ar putea pricepe. Cum nu doresc ca stiinta cositului sa fie o stiinta oculta, pun aici, din vasta bibliografia, un curs scurt de cosit – si pentru uzul dlui Ponta, in caz ca vine pe aici.

 33. 35 florin m. iulie 9, 2011 la 2:37 pm

  Teostanc

  „Da, Traian Basescu este vinovat de invatamant, economie, saracie, organizarea defectuoasa a statului, coruptie etc.

  Dansul este simbolul tuturor neajunsurilor acestei tari si a populatiei ei, este rau facatorul national”

  Aceasta concluzie absolva, prin urmare, de orice vina pe oricine a guvernat in tara romaneasca, cel putin in ultimii 20 de ani.

  Daca la asta s-ar reduce totul, ar fi chiar bine. Din pacate, nu cred ca scapam atat de ieftin. Continua alternanta intre convingerea necestitatii identificarii unui salvator si usurinta cu care acesta este transformat in tap ispasitor, ori demonizat, pare sa ne caracterizeze, si nu de ieri, de azi. Din pacate, este o metoda ineficienta si profund iresponsabila de a-ti randui viata, intrucat posibilitatea de a invinui pe altcineva pentru propria stare nu o imbunatateste cu nimic pe aceasta. Nici nu mai conteaza daca acele acuze sunt adevarate sau nu, intrucat mult mai nefiresti decat nepricerea sau abuzul in functie ale unui functionar public, fie el si de cel mai inalt grad, sunt atitudinea, convingerile si actiunile celor care considera ca principala raspundere pentru ei insisi revine altora si nu lor personal.

  In opinia mea, USL sau oricine altcineva din peisajul politic cunoscut, nu ofera vreo alternativa serioasa prezentului politic. Asa cum spunea si Contele, mesajul se dovedeste la fel de populist, redundant si neserios ca al oricarui alt partid ori aliante din istoria postdecembrista. Existenta meteorica in peisajul politic a unuia sau altui personaj cinstit dovedeste ca nu asta este calitatea care se cere pentru o cariera longeviva in politica.

  Romanii, in majoritatea lor insa, vor un conducator, sau conducatori, care sa le dea.

  Pensionarii vor sa li se dea pensii mai mari.
  Angajatii, de la stat sau nu, isi doresc salarii mai mari, prin decret, daca se poate.
  Toti isi doresc asistenta medicala ieftina sau gratuita, invatamat gratuit, dar de calitate.
  De asemeni, preturi mici, mici in magazine, si asa mai departe.
  Insa nu ne place nicicum sa ne batem capul cu intrebarea „cum?”.
  De aceea, alegem pe cei care reusesc sa ne convinga ca ei ar sti.

  Nu trebuie multa pricepere economica, nici scoli inalte, ci doar o doza normala de bun simt si o atitudine cinstita fata de sine pentru a admite ca de fapt acestea nu sunt posibile. Se poate crea un simulacru, a carei perioada de existenta este direct proportionala cu resursele la dispozitie si priceperea administrativa a celor care le gestioneaza. Dar dincolo de maximul dat de optimul acestei combinatii, iluzia se destrama, iar trezirea este dureroasa. Nu pentru politicieni, in marea lor majoritate, adaptabilitatea si capacitatea lor de conversie este impresionanta, dupa cum o dovedeste istoria pe care am trait-o pe viu cei mai multi dintre noi. Dar pentru marea majoritate a celorlalti.

  Atata timp cat asta este ceea ce anima pe alegatori, si acesta este genul de discurs pe care vor sa-l auda, suntem condamnati la repetarea esecului. El este programat.

  Modelul de business este gresit, nu managementul.

 34. 36 blogideologic iulie 9, 2011 la 3:12 pm

  @ florin m. spune: „Modelul de business este gresit, nu managementul.”

  Rezultatele Bac-ului arată un risc idiosincratic, o eroare sistemică în învăţământul ghidat de linia trasată de preşedintele Traian Băsescu. Personaj cumplit de viclean, dar complet lipsit de strălucire intelectuală. Care este linia ? Se încearcă obţinerea unei noi surse de mari profituri private. Toate măsurile luate de actuala administraţie din România au fost destinate să împingă sistemul învăţământului de stat înspre colaps. Pentru a se demonstra că sistemul învăţământului public este ineficient. Şi spre a forţa privatizarea întregului sistem de învăţământ public din România. Dar acesta-i exact politica Marelui Licurici pe care o urmează preşedintele TB. În USA, unii americani simpli exprimă aceeaşi indignare ca şi simplii cetăţeni români. De altminteri am vorbit deja despre educaţie, ca industrie privată care aduce profituri enorme (celor care o controlează), în USA http://www.dailywealth.com/1775/An-American-Tragedy-Brewing http://www.dailywealth.com/1776/One-of-the-Most-Obvious-Frauds-Ever-Foisted-on-the-American-People

 35. 37 Doru Coarna iulie 9, 2011 la 4:10 pm

  @ colegi,

  si treaba cu madam Culcer este menita, dinspre Hotnews, sa acopere ceva: perdaful primit de Basescu din partea rusilor. Cum perdaful e prea consistent si greu de uitat ori de stins, s-a inventat si rapirea copiilor pt organe. Preventiv. Acum se abordeaza canicula. In cel mai rau caz, se va depista e-coli si la noi…

  Dl Nastase nu face bine ca se apropie de astfel de subiecte care intoxica si abat mintile romanilor de la starea de fapt. Macar voi feriti-va!

  Cat despre atacul asupra regelui, se leaga: Basescu n-a fost invitat la nunti sa-si plimbe printesele pe acolo, asa ca s-a razbunat pe casa regala, ma rog, sa-i zicem casa si sa-i zicem regala. Stie cineva insa, a auzit cineva? Rusii au si ei obiceiul sa se razbune?…

 36. 38 Karakas iulie 9, 2011 la 4:20 pm

  @florin m, de acord, nu exista solutii simple pentru situatii foarte complexe. Argumentele tale sunt persuasive, alese cu dibacie pentru a picta un tablou sumbru, bazat pe o anumita realitate cruda: nu sunt bani in bugetul statului, si romanii vor pensii mari, servicii de medicale de calitate etc. O natie nerealista si inconstienta, usor de manipulat de orice „Salvator” iesit pe usa birtului.

  Viziunea ta e impartasita de Republicani din SUA. Si acolo se discuta in aceiasi termeni: ce tot vor americanii astia sa o duca mai bine, cind datoria publica ar trebui platita imediat prin taieri
  substantiale de la Social Security si Health Care. Crearea de joburi se amina pina la platirea datoriei.

  Totusi, oricit de atractiva ar fi aceasta retorica de dreapta pentru o categorie de alegatori, exista si alte perspective complementare, care ne ajuta sa intelegem ca bani sunt, dar nu la stat, ci in cuferele adinci si impenetrabile ale unei clase de oameni care au beneficiat exponential de pe urma statului, in detrimentul majoritatii cetatenilor, saracind practic statul. Ori se uita ca statul este re-distribuitorul averii nationale si ca este rolul statului de a lua de la cei care au prea mult si a da la cei care au nevoie. Si nu e vorba doar de
  taiat si distribuit cecuri, ci de programe publice, sociale, de instructie, de educatie, si de sanatate si programe economice de a genera joburi.

  In final ne spui ca „modelul de business e gresit”, dar nu ne spui si care e modelul bun de business. Poate ar fi util politicienilor din opozitie pe care ii ai in vedere sa detaliezi, ca sa nu mai repete aceleasi greseli.

 37. 39 Ghita Bizonu' iulie 9, 2011 la 5:57 pm

  Nu fiti rai …
  Tova Cuklcer pupinbaseste DOAR din aplicatiune natiurela, genetica voi a spune .. Vai Nutzu Portuaru’ e asa de viirrriLLLL cand zice „pasarica” pri „pioitz de comunist” …. Ce evti cu bitata tanti cand si Plesu @ comp suspina dupa un spit prezidential ?!

 38. 40 Walt Disney iulie 9, 2011 la 7:32 pm

  Aceasta este „viziunea” lui TB asupra libertății presei. Tonomate cu euro sunt doar jurnaliștii lui Voiculescu, propagandiștii portocalii sunt doar „indispensabili” și trebuie recompensați ca atare.

  Niciodată în istoria recentă, sclavii nu au suferit după ce au căzut stăpânii. Exemplul clasic este al PNȚ-CD care, zice-se, „a fost sancționat de români”. Marea majoritate a țărăniștilor cu mușchi și-au găsit locuri în Parlament la PDL sau PNL. Acum, ura față de TB i-a ajutat să se limpezească pe mulți dintre PNL-iștii care au acționat mizerabil în timpul guvernării lor. Exemplele pot continua.

  L-am văzut, de exemplu, aseară pe Nicolăescu atacând, pe bună dreptate, nesimțirea lui Funeriu. Dar să ne amintim cum s-a comportat domnul Nicolăescu pe când devenea ministru. Care era relația lui cu medicii din sistem, cum s-a ocupat un an numai de mazilirea lui Sorin Oprescu la ordinul lui TB și cum s-au cheltuit banii sub conducerea domniei sale? Cu toate că Funeriu este un personaj grobian, Nicolăescu este ultimul care ar trebui să-l atace.

  USL ar trebui să-și filtreze un pic reprezentații în media. Nehotărâții din 2012 vor fi din nou prostiți de TB cu sloganul „toți sunt la fel” dacă se lasă reprezentat de astfel de indivizi, mizând pe uitarea românilor. Ultimele sondaje, privite realist, nu sunt deloc încurajatoare. Strategia de comunicare a USL necesită o urgentă revizuire.

 39. 41 florin m. iulie 9, 2011 la 10:12 pm

  Blog ideologic
  Se pare ca adevarata semnificatie a articolelor indicate, iti scapa. Problema nu este ca invatamantul privat face profit, ci faptul ca exista institutii private care fac profit datorita garantiei de stat pentru imprumuturile acordate studentilor acestora. Aceasta politica tip subprime este periculoasa si paguboasa pentru ca:
  – Acorda credit celor care in mod normal nu si-l pot permite, scutind institutia si studentii de necesitatea de a face rost de fonduri private in conditii de piata.
  – Scumpeste piata, intrucat ofertantul de bunuri are cumparatori garla si nu trebuie sa gandeasca competitiv
  – Ca orice credit subprime, este expus unui inalt risc de neplata, ascuns in statisticile netransparente ale guvernului, care nu inregistreaza decat rata de neplata DIN PRIMII DOI ANI consecutivi absolvirii, adica in acei ani cand debitorii mai platesc, rata care oricum se dovedeste ingrijorator de mare.
  – Una peste alta, este o paguboasa si toxica forma de transfer a riscului catre banul public, adica acel ban luat cu japca prin taxe si impozite, pentru a fi ulterior sifonat catre “baieti destepti”.

  Notiunea de “profit”, sau “profit privat”, cum ii spui, nu are in sine nimic depreciativ sau demonic. Nici necinstit. Profitul este insusi sensul si suportul dezvoltarii economice. Desigur, exista si au existat dintotdeauna cei care au cautat “scurtaturile” catre obtinerea de profit, cei care nu au fost dispusi sa-si asume munca intelectuala, fizica si riscul necesare obtinerii lui in conditii de competitie deschisa. Acestora, statul modern le da azi o generoasa mana de ajutor. Preluand riscuri pe care un creditor nu si le-ar asuma, subventionand produse care altfel nu s-ar vinde sau nu ar fi profitabil sa fie produse, inventand piete chiar. Desigur, in scopuri nobile: credite pentru toti, invatamint de calitate pentru toti, case pentru toti, in fine, de toate pentru toti. Suna bine, in realitate insa este doar o imensa minciuna, in spatele careia cantitati uriase de bani luati cu forta de la contribuabili sunt directionate catre actorii pietei care au inteles sa profite de pleasca incredibila ce li se ofera. Legal. Nu prea cinstit, dar ce mai conteaza?

 40. 42 Vasile, iulie 10, 2011 la 6:42 am

  Harabula,

  Mereu pe post de avocat al diavolului, spune :”Eu nu pot crede ca un director de tv. poate fi atat de tembel incat sa incalce legea in privinta asta.”
  Imi pare rau ca acest avocat de sorgine director comunist , adica ceva peste un director actual de concentrat,numit dupa principiul general de atunci ceva carte dar mult pupincurism,nu poate intelege ca nici Traian Basescu nu poate fi ”
  atat de tembel incat sa incalce legea in privinta asta.”
  si totusi a calcat in picioare legea suprema si asta nu a facuta o singura data, din greseala!
  Sorgintea doamnei ,asemanatoare cu aceea a conducatorului suprem , face ca aceste persoane, personalitati ,alesi sau numiti sa se creada „nemuritori”, dar eu nu vorbes acum in mod special de cei de la putere!
  Nu-i asa dl. Sandel ca si dumneata te-ai crezut la un moment dat nemuritor, nici nu iti dai seama cit de „aproape” de dumneata sunt si cit de bine te cunosc!?

 41. 43 blogideologic iulie 10, 2011 la 8:26 am

  @ florin m. spune, în iulie 9, 2011 la 10:12 pm : +Se pare ca adevarata semnificatie a articolelor indicate, iti scapa. Problema nu este ca invatamantul privat face profit, ci faptul ca exista institutii private care fac profit datorita garantiei de stat pentru imprumuturile acordate studentilor acestora. Aceasta politica tip subprime este periculoasa si paguboasa pentru ca bla, bla, bla, …. Notiunea de “profit”, sau “profit privat”, cum ii spui, nu are in sine nimic depreciativ sau demonic. Nici necinstit. Profitul este insusi sensul si suportul dezvoltarii economice. Desigur, exista si au existat dintotdeauna cei care au cautat “scurtaturile” catre obtinerea de profit, cei care nu au fost dispusi sa-si asume munca intelectuala, fizica si riscul necesare obtinerii lui in conditii de competitie deschisa. Acestora, statul modern le da azi o generoasa mana de ajutor. Preluand riscuri pe care un creditor nu si le-ar asuma, subventionand produse care altfel nu s-ar vinde sau nu ar fi profitabil sa fie produse, inventand piete chiar. Desigur, in scopuri nobile: credite pentru toti, invatamint de calitate pentru toti, case pentru toti, in fine, de toate pentru toti. Suna bine, in realitate insa este doar o imensa minciuna, in spatele careia cantitati uriase de bani luati cu forta de la contribuabili sunt directionate catre actorii pietei care au inteles sa profite de pleasca incredibila ce li se ofera. Legal. Nu prea cinstit, dar ce mai conteaza?+
  Tu îmi lauzi ideologia neoliberală Chicago Boys, iar eu vorbesc despre ideologia “pruncilor români” care învăţau carte întru eficienţă la începutul secolului XIX. Teoria gramaticilor lui Condillac şi Destutt de Tracy a fost pusă în practică de „romanticul paşoptist” Ioan Eliade Rădulescu în lecţiile cu elevii sârguincioşi de la şcoala Sfântu Sava. „The good time will come”, era înscrisul profetic indefinit de pe inelul romanticului englez Percy Bysshe Shelley (1792-1827). Romanticii pleacă de la un ingenium al limbajului, ori de la codul sursă, cum s-ar spune în terminologia programatorilor de azi. Academicianul Alexandru Duţu avea dreptate: Sîntem romantici pentru a fi într-o continuitate românească, pentru a fi şi pentru a rămâne într-o stare naturală de drept. Romanticul nostru întemeietor Ioan Eliade Rădulescu explica rosturile „gramaticii româneşti” într-o scrisoare către Costache Negruzzi (1808-1868): „Am vrut mai întâi, să-mi fac şi să-mi hotărăsc mie o limbă prin care să mă exprim şi să înţeleg aceea ce gândesc ; am vrut să-mi fac vocabularul termenilor tehnici şi m-am apucat de traducţii ; am început mai întâi gramatica şi nu ca să pui la locul lor zicerile unei limbi ce nu o cunoşteam, ci ca să trec prin tipii limbii şi ca să pot pune pe vocabularul meu termenii cei mai gramaticali şi să-mi formez limba gramaticei. Pe urmă am făcut sau am cules o geografie, am tradus cursul de matematică al lui Francoeur, logica lui Condillac şcl., câteva lecţii de literatură sau de poetică şi retorică. Prin urmare, eu a trebuit, vrând şi nevrând, a trece prin toţi termenii trebuincioşi în aceste ştiinţe, a-i boteza într-un fel, bine sau rău, şi a-mi îmbogăţi vocabularul meu.” „Ca să nu-mi rămâie lucrarea neroditoare, ca să mă pot folosi dintr’însa cugetând de mai multe ori asupra unui objet ce-am cugetat odată, m-am făcut apostat din casa părintească, care îmi propunea înainte protecţii, slujbe, chiverniseli şi m’am pus în mijlocul zidurilor celor dărâmate ale Sfântului Sava, un biet dascăl cu câţiva leuşori pe lună, înconjurat de câţiva şcolari săraci, hotărâţi şi fanatici în prieteşugul meu şi în cugetul şi alegerea lor. Am început lecţiile mele de la gramatică până am sfârşit cu dânşii un mic curs de matematice cu geografia împreună în limba naţională, în vreme de şase ani, fără să mă întrebe nimeni ce fac, fără să vie cineva să încurajeze pe bieţii şcolari. Venea iarna, lemne de nicăiri, fiecare şcolar aducea câte un lemn de pe unde găsea, care abia era în stare să încălzească preajma unei sobe sparte ce umplea casa de fum, şi să topească fulgii de zăpadă ce vijelia îi repezea pe ferestrele cele sparte. Tremurând, cu mâna îngheţată pe compas şi pe cretă, ne făceam lecţia şi Dumnezeu a binecuvântat ostenelile noastre, care erau nişte minuni ale dragostei şi ale hotărârei”. Elita românească pleacă de la principiul responsabilităţii personale, în care alegerile culturale ale persoanei ca individ influenţează destinul naţiei. Ioan Eliade Rădulescu şi „băieţii” ne înfăţişează totodată cazul primar al democraţiei româneşti din secolul XIX. Exemplul acelei Agora de Bucureşti plină de Mitici mitici ne arată cum se substituie absenţa hotărârii voievodale, prin alegerile personale, individuale, bazate numai pe călăuza reflecţiei, fără îndemnul înşelător al lozincilor lansate de ONG-uri stipendiate. Reciti-ţi-l, vă rog, pe I.L. Caragiale. Acolo Miticii dovedesc totdeauna alegeri culturale pline de gust. În dezvoltarea limbii româneşti, efortul educaţional şi gramatical depus de Eliad este catapultat de modelul rugăciunilor create, păstrate, de biserica română ortodoxă, în care elementul laic şi elementul ecleziastic se contopesc. Era şi racordarea ideologiei româneşti din secolul XIX, când „boierii deveneau rumâni” printr-o alegere hotărâtă de ei, la tradiţia românească din „prima epocă de renaştere culturală la noi – epoca lui Matei Basarab şi a lui Vasile Lupu.” (apud P.P. Panaitescu), când înceta „boscorodeala” slavonă a popilor, îngăduiţi de acum să vorbească frumos româneşte. La lecţiile de gramatică generală, şcolarii de la Sfântu Sava repetau şi texte paradigmatice de rugă pentru cultură, precum: „Fie binecuvântată toată tinerimea, coboară-se mila şi fericirea Cerului peste dânsa ; slăvească-se naţia Românească, înmulţească-se cei ce o apără şi o ajută; stingă-se numărul celor ce voiesc să o derapene; stingă-se cu sunetul numele lor din cartea pomenirii şi a vieţii; păşească cu repeziciune sfânta filozofie şi ştiinţele de la marginile pământului până la celelalte, întinză-se, înmulţească-se şi în nenorocita noastră Patrie; fie bine primite ca să rămâie şi să se vecineze între noi!”, ori „Dea Domnul ca să sporească râvna culturii între Români şi să înceteze toate împotrivirile, coboară-se pacea şi fericirea Cerului peste mult suferitoarea noastră patrie; fie lacrimile şi năcazurile ei cele îndelungate şi pline de deznădăjduire auzite de Cer, şi vază de acolo mângâiere; împărăţească sfânta unire în braţele ei cele ostenite şi dreptatea însoţească toate pasurile şi săvârşirile Românilor, ca să fie ei toţi fraţi şi toţi să se bucure de drepturile pământului lor celui blagostovit, fie! fie! fie!… ” Acela nu era bigotism. Era sublinierea faptului că Limba Română, chiar standardizată gramatical după sfaturile lui Condillac şi Destutt de Tracy, continua să ofere calea spre Absolutul pozitiv. Prin încorporarea rugăciunilor, cartea de gramatică românească din anul 1828 (Gramatica de la Sibiu, verificată mai întâi prin predarea ei “pruncilor români” la şcoala de la Sfântu Sava) construia o punte în timp până în secolul XVII românesc.

 42. 44 teostanc iulie 10, 2011 la 8:41 am

  florin m. spune:
  iulie 9, 2011 la 2:37 pm

  1. S-o spun altfel, d Basescu este capo di tutti capi. Raspunderea lui nu implica si exonorarea de raspundere si a celorlalti.

  2. Pentru a face o predictie este necesar sa ai date despre trecut.

  Din acest punct de vedere eu retin performantele guvernului Nastase. Un stat functional, asezat conform constitutiei, solidaritate sociala manifesta (laptele si cornul, pensie taranilor, impozitare progresiva, autobuze scolare, sali de sport) autostrazi, intrarea in NATO, intrarea in UE, crestere economica constanta.

  In spatele dlui Basescu stau scandaluri permanente, incalcarea constitutiei, vanatoarea de vrajitoare ( tepele din P. Victoriei, termopanele si pixurile), criza profunda si nicio constructie.

  In general sunt un pesimist dar acum nu vad de ce sa consider programul USL ca simple promisiuni electorale.

  Numai ca as vrea sa fie Nastase premier.

 43. 45 dlnimeni iulie 10, 2011 la 9:23 am

  Doru Coarna: constructia abdicarii fostului rege a avut patru piloni, Rusia (bolsevica), Marea Britanie ( posibil in baza acelui 90%-10%), casa regala (care astfel s-a salvat si se fitiie acum pe aici) si guvernul Romaniei. Un eveniment din anii ’90 a facut ca atit Marea Britanie cit si Rusia sa se exprime in ceea ce priveste un act politic al fostului rege, lucru care ne face sa banuim ca sunt in continuare active, de atunci, niste intelegeri pe care noi nu le cunoastem public. Gloriosul presedinte trebuia si trebuie sa fie atent la reactiile posibile a trei piloni dintre cei patru: Rusia, Marea Britanie si casa regala. Rusia s-a exprimat si probabil ca nu a terminat tot ceea ce avea de spus, Marea Britanie tace dar mi se pare mie ca tace cam galben, parca nu ar fi tacerea ei, jupin Charles cred ca isi ascute coasa pe la el pe la proprietatea de la noi, iar casa regala, in bunul ei obicei serpuitor, tace astazi fiindca ii convine sa taca pentru a i-o coace, probabil gloriosului miine. Mai mult, gloriosul presedinte reprezinta institutia aparuta tocmai ca urmare a abdicarii, un profitor cum ar veni, asa ca prudenta ar fi trebuit a fi si mai mare. Gloriosul presedinte stie niste vulnerabilitati ale casei regale, abdicarea a fost pina la urma o negociere si finalul unui proces care a durat luni de zile, sa nu va imaginati, ca in relatarile zise oficiale, ca Dej si cu Groza au navalit agitind pistoalele, au fost marturii cum ca fostul rege a mai cerut bani (si a mai primit, cash) pina si pe peronul garii, Si, mai ales, circula informatii cum ca fostul rege ar fi primit citeva zeci de ani o pensie de la comunisti in cuantum de usd 10000 lunar (poate asta nu o fi adevarat, dar este informatia de care am auzit), adica usd 120000 anual. Problema de acum a gloriosului, in goana probabil dupa procente de simpatie interna, sta si in racnetele Rusiei, dar si in tacerile Marii Britanii ( mai importanta) si ale casei regale (mai putin importanta, dar nu se stie niciodata). Cu stima.

 44. 46 teostanc iulie 10, 2011 la 12:47 pm

  dlnimeni spune:
  iulie 10, 2011 la 9:23 am

  Intelegeri in mod sigur au fost dar insurectia armata cu participarea regelui la actul de la 23 august a fost benefica pentru Romania; a reusit sa pastreze Transilvania, altfel am fi ramas fara ea, nu numai fara Basarabia; pentru aliati, razboiul, s-a calculat, a durat cu 6 luni mai putin; pentru rusi, care si-au intins zona de influenta, cf. intelegerii cu Churchill si pentru locuitorii tarii, care n-au trait calvarul ducerii razboiului pe teritoriul lor.

  Ce am pierdut? Atributul de popor care-si respecta angajamentele. Care cred ca fost compensat cu jertfele din a doua parte a razboiului sau asa ar fi trebuit sa fie.

  Dl Basescu este excedat de politica internationala, ca de obicei.

 45. 47 Ghita Bizonu' iulie 10, 2011 la 12:55 pm

  Florin M

  nu inteleg de ce nu te muti in Somalia. Stat zero, impozite asisderea .. totul este sa iti angajezi o mica armata particulara – cestie extrem de libertariana …
  Oricum creditele p[tr studii sunt o forma mai avantajoasa decat bursele ptr studentii saraci . Apropos tatal meu a fost bursier al staului la facultate. 1932-35 Cernauti . Asta dupa cer a fost bursier la liceu . Si frati sai asisderea …Si nu-mi zi „comunism” ca comunistii erau parcati la puscarie …

 46. 48 blogideologic iulie 10, 2011 la 4:18 pm

  @ florin m. spune : „Profitul este insusi sensul si suportul dezvoltarii economice.”
  Tu chiar nu te poţi abţine cu „lecţiile” acestea de neoliberalism falimentar ?

 47. 49 dlnimeni iulie 10, 2011 la 4:36 pm

  Teostanc: multumesc pentru interventia dumneavoastra.

 48. 50 florin m. iulie 10, 2011 la 6:21 pm

  Ghita Bizonu

  Nici o asemanare intre bursa si creditul pentru studii. Si bizonul si melcul au coarne, dar nimeni nu se gandeste sa-i compare.

 49. 51 florin m. iulie 10, 2011 la 6:23 pm

  Ghita Bizonu

  Somalia o duce mai bine fara guvern decat multi dintre vecinii sai si cu siguranta mai bine decat a dus-o cu guvern. Problema este ca fortele internationale se straduie incotinuu sa impuna unul…

 50. 52 florin m. iulie 10, 2011 la 6:31 pm

  Karakas

  iti spun doar multumesc acum, o sa mai vorbim pe aceasta tema, sunt convins. Din pacate, nu am timp acum de mai mult.

 51. 53 M.Voicu iulie 10, 2011 la 11:42 pm

  @ florin m., iulie 9, 2011 la 10:12pm spune: “Profitul este însuşi sensul şi suportul dezvoltãrii economice”.
  * * * Este o formã concisã de exprimare a inferenţei în economie, în relaţie cu viaţa socialã. Diferenţierile sunt în ”predicatele” deducţiei, respectiv în caracteristicile alocãrii pe nivelele motivaţionale ale nevoilor umane din piramida lui Abraham Maslow, sensul stringenţei (bazã-vârf, sau vârf-bazã).
  * * * EU ÎNŢELEG PROFITUL CA DIFERENŢÃ ÎNTRE PREŢ ŞI VALOARE. Preţul se cunoaşte (mai uşor), însã valoarea mãrfii nu este explicitatã, dar în fiecare tranzacţie, pãrţile înşile sunt subiective; când se exprimã cã tranzacţia este profitabilã, ele percep cã au preluat/cedat o valoare mai mare/micã decãt preţul plãtit/încasat !
  Orice îndepãrtare de la optim, ca acordarea de credite ”celor care în mod normal nu şi-l pot permite”, cum spuneţi: ”scumpeşte piaţa, intrucat ofertantul de bunuri are cumparatori gârlã şi nu trebuie sã gândeascã competitiv”.
  Adepţii liberalismului nu au protestat vre-o-datã LA AŞA amestec al statului în economie. Cu ”moda” ca Statul sã preia datorii private, şi tot el sã acorde ”facilitãţi” – dar fãrã a-şi rezerva dreptul de investitor – contribuabilii persoane fizice sunt în fapt impozitaţi de persoane juridice foarte private. Concluzionaţi: ”Legal. Nu prea cinstit, dar ce mai conteaza?”. Eu zic: conteazã pentru ÎNDREPTAREA LEGII (vide infra):
  @Ghita Bizonu’, iulie 10, 2011 la 12:55pm spune: ”creditele pentru studii sunt o forma mai avantajoasa decat bursele ptr studentii saraci”.
  * * * Corect! Gluma lui florin m./iulie 10, 2011 la 6:21pm e bunã, dar pentru aceia care dupã absolvire pleacã în altã parte (drept – fãrã îndatoriri corelative), contributorii la Buget nu vãd nici-un avantaj, cum şi acordarea de ”ajutor de şomaj” înainte de a efectua vre-o activitate este în dezavantajul acelor care au contribuit deja la acel fond, cum şi acordarea de pensii celor pentru care nu s-a plãtit contribuţia…
  • Legea, în primul rând, trebuie sã fie cinstitã !


 1. 1 Educaţia ca industrie privată care aduce profituri « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe iulie 10, 2011 la 5:27 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: